Hirdetés
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
RDP? Az nem a Windows sajátja? Úgy tudom Linux-on VNC megosztás van alapból. Viszont a Wayland nincs barátságban vele. Nem tudom hol tart most a fejlesztés.
Plusz macOS alatt elég buta a beépített VNC, nem ismeri a linux user/pass-al történő bejelentkezést. Lehet elég lenne egy okosabb pl.RealVNC kliens telepítése. Esetleg a Linuxban turkálni, hogy hol van a konfig fájl. RaspberryPi OS alatt szerencsére ki van vezetve GUI-ra: [link] -
Érdekes ez a premium csillag valóban, nem vettem még észre, igaz a logout-os felületet használom, de FF alatt anno is voltak anomáliák, ebbe a hsz-be raktam is be screenshotot a dologról. Jelen disztrón is kb hamar így átváltott az online szerkesztő felülete, de már megszoktam így is.
-
Cinnamon panelt lehet "összehúzni", hogy ne érjen faltól-falig?
Úgy látom, mióta lehet vertikálisan is állítani, azóta nem lehet összehúzni, nyilván ha ilyen kell, akkor törlöd a panelt és raksz fel bármilyen dockert.
FF alapból elég gány betűs, utóbbi időben Ubuntu betűtípust állítok be ott is, az egész elfogadható, előtte NotoSans volt talán, a lényeg, hogy ne az oldalak saját betűtípus használata legyen bepipázva! Azért anno elég sokat kellett vele bíbelődnöm, ez tény.
kb ilyen:
Amúgy érdemes még a Betűtipusok beállításai között a Hinting-et Teljes-re állítani.
-
-
"hogy 827 megát fog letölteni, 2,7 gigát a lemezen foglalni. "
Mert ilyenkor elsőre a teljes telepítő és futtatókörnyezet lejön és települ.
Pl. mint a net framework vagy a java.
Nem rossz mert izolálva, sandboxokba futnak az alkalmazások ha elindítod de épp ezért erősen korlátozott több funkció.
Én magam nem kedvelem, ez nem zárja ki hogy sokan szeretik és használják ezt a fajta megoldást.
Szerintem akkor már inkább appimage bár az sok tekintetben teljesen más elveken és alapokon működik. -
Nem ragaszkodom a flatpak-hez, de ezt adta fel a szoftverközpont. (Kicsit pislogtam is, amikor közölte, hogy 827 megát fog letölteni, 2,7 gigát a lemezen foglalni. Heee?
Hát ez ilyen, de talán a Szoftverközpontot nem kéne nyitogatni! Én is hasonlóan pislogtam, amikor először megláttam egy 50MB-ot foglaló csomag flatpak által telepített méretét, no el is vagyok nélküle azóta is.
Igazán nincs mit, lassan úgyis kiöregedtem a Linuxos okoskodásaimból, de ha már feldobtad ezt a herélt Chromiumot, kipróbáltam a másik notin, azon még csak egy tök szűz Mint Cinnamon Edge 20.2 van, ez tán az első felrakott csomag!
Fene gondolta volna, hogy a Win után a rágottAlma is ide vezeti az embereket!
Dobjad csak ide a kérdéseidet, kb én is visszaestem kezdő szintre, legalább az Edge Mint-en tudom próbálgatni a telepítéseket.
linuxmint.hu-n elég sok jó és részletes leírás van:
Alkalmazás indító készítése az Asztal-ra (Cinnamon)
Fájlkezelőnek meg legjobb a Nemo, csak a default beállításokon kicsit simíthatni kell, alapból indulhatna kétpaneles nézetben is például.
Vagy nézegeted az alternativokat:
What is the best alternative to Double Commander?
Double Commander Alternatives for LinuxEz az Fman érdekesnek látszik.
-
Sonja
nagyúr
A hivatalos Flatpak PPA-t kellene használnod. Jelenleg az 1.12.1-es verziónál tart.
-
Sehogy, de hagyd már a fenébe azt a flatpak-ot, ez a verzió simán felment:
Verzió: 94.0.4606.81 (Official Build, ungoogled-chromium) Ubuntu (64 bites)
Nem ismerem, de ha neked ez jó, akkor itt megtalálod a lépéseket, de kb ennyi:
# echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/ungoogled_chromium/Ubuntu_Focal/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/home-ungoogled_chromium.list > /dev/null
# curl -s 'https://download.opensuse.org/repositories/home:/ungoogled_chromium/Ubuntu_Focal/Release.key' | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/home-ungoogled_chromium.gpg > /dev/null
# sudo apt update
# sudo apt install -y ungoogled-chromiumFlatpak 1.8.2 egyébként glibc6 függőség miatt nem fog felmenni. Nagyon elszoktál már a jótól, a galád Mekk miatt gondolom, most meg már ilyen ujjgyakorlat is kifog rajtad!
-
Sonja
nagyúr
Esetleg ez a videó segíthet.
-
-
Dave™
nagyúr
Na megnéztem, mpv-vel simán megy. Ha viszont nincs felcsatolva az SMB megosztás, akkor a film sem megy, maximum ha engedélyezve vannak a vendég hozzáférések gondolom. Ezt érteni nem értem miért így van, és elég fura, de ennyi belefér.
Az XFCE volt sokáig az alapértelmezett, aztán már van mindenféle. Amikor megjelenéskor kipróbáltam a 17.10-et már elég fura volt a GTK környezet, rengeteg olyan dolog hiányzott, amit időközben megszoktam és megszerettem. Ha egy éve valaki azt mondja nekem hogy KDE-t fogok használni (és még szeretni is fogom) lehet körberöhögöm, aztán lám.
-
Dave™
nagyúr
Ja oké, nem követtem az eseményeket
Hamarosan összeszedem magam és megírom (most már tényleg) a Manjaro KDE-t bemutató cikkem, hátha kedvet kapsz valami rendes rendszerhez
Ha jól rémlik még te írtad régebben hogy KDE alatt SMB esetén nem megy a lejátszás, és tényleg! Nekem korábban fel volt mountolva, úgy természetesen megy, de ha csak ideiglenesen akarsz megnyitni egy SMB megosztáson egy videót, akkor az valóban nem fog menni. VLC-vel kikerülhető a dolog (a beállításokban meg kell adni a felhasználónevet és jelszót), egyébként meg ha felcsatolod akkor megy simán bármivel. Erre azt mondom hogy tényleg problémás, állítólag a Gnome alatt a gvfs vagy mi miatt működik, csak KDE alatt nincs ennek megfelelője. Csak most jutott eszembe hogy régebben szóba került...
-
-
Degeczi
nagyúr
-
Lathronos
őstag
Minél több változtatást eszközölnek a rendszeren, annál kevesebb kompatibilis szoftver lesz. Mert a fejlesztőknek se kedvük, se idejük nem lesz minden egyes verziónál újraírni a kódokat. Aztán majd a 19.04-nél rájönnek, hogy a wayland nem is annyira jó nekik(mint tették azt a unity esetében is). De akkor már elveszítettek újabb pár száz felhasználót és fejlesztőt. Így aztán eső után köpönyeg, ahogy mondani szokás. Én is valószínűleg megyek át debianra, igaz a PPA-k nyújtotta extra kínálatról le kell mondjak.
-
BoB
veterán
Minden alkalmazást külön-külön wayland kompatibilissá kell tenni, ami nyilván az azt az alkalmazást fejlesztő(k) dolga. Sokan azonban nagy ívben tojnak a waylandra, másoknak meg nincs rá idejük hogy megcsinálják.
Szvsz még a 20.04 idején sem fog menni minden wayland alatt.
-
Lacc
aktív tag
Aha, én csak szerver image-eket szoktam használni, de néha volt érdekes dolog, amikor VBox-ot használtam Vagrant, Dockerhez.
Egyszer kaptam ehhez hasonló hibát Disk-es hibát írt ki, akkor az volt a hiba, hogy olyan Linux disztróra tettem fel, ami UEFI módban volt bootolva Windows 10 mellett.
Máskor azért kaptam másfajta de Disk-es hibát, mert az alapértelmezett videókártya az Nvidia volt a Biosban, és nem automatára állítva, és valami kavar volt a VB-nél. (Nem tudom hogy volt lehetséges, én csak azzal foglalkoztam, hogy elinduljon az image és tudjak fejleszteni)De ahogy látom a problémát mindkét leírásra, itt is elég sokszor szerepel az nvidia
Clearing orphan inode és recovering journal.
Ha segít, nem biztos, -
Lacc
aktív tag
Nem csak az ISO-val lehet a baj, a legtöbbször nem azzal, hanem a kiírt Live képfájl lehet a bibis. Ahány program annyi féleképpen készíti el.
Ilyen hibát tapasztaltam, amikor az Etcherrel vagy a Disk Creatorral (Ubuntu alatt) írtam ki a Fedora Live USB-t.
Nálam eddig ami mindig bevált az a Windows 10 + Rufus kombináció.
-
Dave™
nagyúr
Ez addig jó, amíg firefoxot használsz, de csak emiatt nem fogom. Meg nem túl ízlésesen/felhasználóbarát módon oldották meg a böngészést sem. Arra várhatsz, hogy Unity-re fejlesszenek bármit is
Inkább a Gnome-ot faragnák át kicsit Unity-re, úgy legalább használható is lenne
-
Dave™
nagyúr
Az irónia ellenére tényleg mindent be lehet állítani, de ezt a sambás dolgot én sem értem. Viszont a Gnome funkcionalitásban és testreszabhatóságban a kanyarban sincs a KDE-hez képest, ami akkor nem szempont ha megfelel a Gnome ahogy van, engem viszont nagyon taszít az alap megjelenés és működés, és még a plugineket is sikerült jó körülményesre megoldani hogy nehogy megjöjjön az ember kedve hozzá. A Unity borzasztóan el volt találva, de pl. az erőforrásokkal nagyon nem bánt takarékosan (a kisebbik gond), viszont az már a nagyobbik, hogy nem fejlesztik tovább. Mondjuk a Gnome-mal is valószínűleg simán megoldható a Unity funkcionalitása, csak szerintem nagyon lassan fog megvalósulni, ha egyáltalán. A mostani nagy fejlesztés az volt, hogy az asztalra kiraktak egy kuka ikont. Innen azért látszik, hogy mennyire sok erőforrást fordítanak a projektre.
-
Dhampir
félisten
Te sűrűbben cserélsz disztribúciót, mint más gatyát?
Ki akar fosos gatyában járni?
Kicsit pihentetem a disztribúciókat, kell a vakáció nekik is.
(#31203) Luck Dragon
Drukkolok neked.
A jövőben lesznek változások, íme:
-
-
Dave™
nagyúr
Manjaro KDE. Rengeteg előnye van az Ubihoz képest, és ennek ellenére nincs túlbonyolítva. Rolling, tehát mindig frissek a csomagok, és nem kell külső tárolózni, legalábbis egyenként nem, mert ami nincs meg a sajátban, arra ott van az integrált AUR, az Arch felhasználók repository-ja. Alapból van TLP meg sok minden egyéb is, nagyon szimpi. Gyakorlatilag egy Arch for dummies, nem bonyolultabb mint az Ubi.
-
Dave™
nagyúr
Ez tényleg media player hatáskör, mpv-t használok, simán mennek a feliratok.
szerk: természetesen KDE alatt is vannak bugok, az sem tökéletes (nem úgy mint a Cinnamon, azt kár is továbbfejleszteni, már csak rontani lehet rajta), de eddig mindenre lett megoldás szóval elégedett vagyok. Kicsit túl van bonyolítva az igaz, de meglepő módon takarékosabb az erőforrásokkal mint a Gnome, testreszabhatóbb és az alap alkalmazásai is jobbak általánosságban véve.
MPV? Igen, gyakorlatilag csak a filmet látod, meg persze egérrel előjönnek a vezérlők (vagy billentyűzettel is vezérelheted).
-
Nem szívesen mennék bele szemantikai vitákba, ha nem haragszol, lehetne sokféleképpen elemezni, hogy amit én állítok az milyen viszonyban van a valósággal és a te érzelemmel felülírt realitás érzékeddel.....
Hogy megértsd könnyen: -ha én aszondom egy versenylóról, hogy rosszul fut, te aszondod, hogy 'nem úgyvanaz, a legjobb ló az! Eddig megvagyunk, egál. Jön a ló gazdája és lelöveti.
in conclusive most akkor jó ló volt avagy rossz?
higgadalom
-
Te nem tudsz olvasni.
Soha nem szarozok le semmit, megállapítottam, hogy az Ubuntu a hibás, nem is akartam jobban kifejteni, mert nem akarod megérteni. Ugyanolyan hibás ilyen szempontból az összes Ubuntu variáns és származék.
Melyik nyelven tudnád ezt megérteni?
De a kedvedért átírom: Mindenért a Debian a hibás.... megnyugszol végre?
Menjünk vissza Neumann bácsiig?
-
>Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás!
Segíts ki, kérlek! A Mint Cinnamon, Mate, KDE mi alapján is készül?
Ha az Ubuntu ennyire sz*r, miért nem nyomjátok inkább a Debian Editiont? Vagy ne adj isten, csináljatok saját, önálló disztribúciót.Na ezért is írtam, hogy nem fejtem most ki, de ha belegondolsz, ott van a többi is ebben, aki követi, de látom nem fogtad a lényeget abból, amit írtam. Tényleg ennyire elvakultak az Unitysok? Olvasd már el bíborfeltét nélküli szemüveggel, amit írtam!
Miért van az, hogy folyik egy beszélgetés, erre te megjelensz és rögtön az egész topic egy ubuntu vs mint, unity vs cinnamon fight-tá válik?
Azért, mert az elvakultság miatt nem is akarjátok érteni a jogos kritikát, ami az Ubuntut illeti persze, mivel az az alap és az rohan a fejlesztésekkel, a többi meg követi, hogy miért az más tészta.
De ha szerinted nem túl gyors ez a haladás, ennyi hibával, akkor nekem úgy is jó!A kedvedért kiemelem:
Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás! Nem fejteném ki most, de sok dologban igaza van a guruknak, amikor ezt a túl gyors, túl erőltetett haladást, fejlődést emlegetik!Lassítani kéne a tempón és jobban odavinni a csekély forrást a megjelenő hardverelemek integrálásába.
Melyik szót vagy mondatrészt egyszerűsítsem?
...............................................
A Mint rohanásával is ugyanúgy bajom van, de nincs értelme azt szidni, ha egyszer az Ubuntu az alap!2 napra visszakényszerültem a 17.3 alá, rájöttem, hogy azzal sincs semmi baj
------------------------------------------
Csináljatok önálló disztrót? Azt mondod......ezt még rágd át kicsit, mert írtó ciki, amit írtál, mer 'ugye az Ubuntuhoz viszonyítottál egy másik, szintén nem önálló disztrót.
-
Rimuru
veterán
-
Nekem még soha nem omlott össze a Nemo, igaz nem is használok az asztalon ikonokat, elég erre a panel, a ritkábban használtakra meg a Menü. Nem is értem, miért erőltetitek, hogy minden olyan legyen, mint a Windows alatt!
Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás! Nem fejteném ki most, de sok dologban igaza van a guruknak, amikor ezt a túl gyors, túl erőltetett haladást, fejlődést emlegetik!
Lassítani kéne a tempón és jobban odavinni a csekély forrást a megjelenő hardverelemek integrálásába.
Persze, nekem is tetszett sok újítás a Cinnamonos Mint 18.2-ben, a Nemoban, de most, hogy 2 napra visszakényszerültem a 17.3 alá, rájöttem, hogy azzal sincs semmi baj.
Ez van.
-
Dave™
nagyúr
Lehet érdemes lenne megpróbálnod a KDE-t, akár a Neon-ban, akár egy másik disztribúcióban. Nem csak a Dolphin miatt, egyébként is. Amennyire tartottam tőle régebben, annyira megkedveltem. A Gnome meg továbbra se begyere, és egyelőre a Canonical sem töri össze magát hogy valami normális formát adjon neki.
-
ALFA
senior tag
-
Persze nektek könnyű mondani, de akkor minek az összefoglaló, de most qrva komolyan kérdem!?
(szerencse, hogy csak részben én írtam, mert egyszer már kiírtam.....nem számít)A fenéért vacakoltam én meg lev258 is ennyit vele. Csinálj egyet helyette és majd megnézem, mit szólsz, ha ugyanúgy kérdezgetnek, mint ha nem lenne ott a tokmány orruk előtt!
Ez az év kérdése!
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
De akkor minek is a fórum?
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
No vajon minek a fórum, gyerekek? Ki tudja? (bocsi, óvodás módszer így, de a kérdés is az volt!)
★★★★Talán azért, hogy az összefoglalóban és a benne linkelt leírásokban nem taglalt dolgokról is lehessen eszmét cserélni?
Lehet, hogy tévedek, de én ezt hittem eddig! ★★★
(#31015) Mirr Murr
Használd csak nyugodtan, nem a kifejezéssel volt baj, hanem a kolléga/ák/ mindentől rosszul volt/ak/, amit én írtam, ilyenkor a sajátos kifejezésmódot lehet csak támadni, a standardeket nem nagyon.
Fel se tűnt nekik, hogy leírtad azt a szitokszót, de most figyelj!
cinmanó ! - No, most kéne megmérned Dave kolléga vérnyomását.
-
God Vazzeg
veterán
Ezt cáfolom, szerintem teljesen rendben van a stílusa, csak nem csinál neki körítést, ha valaki akarja ki tudja szedni a lényeget belőle. Én anno sokat tanultam tőle, csak az adott válaszai alapján.
Olvasni kell néha a sorok közt, és nem kislánykodni, megsértődni. Amúgy ez utóbbi rendes divat lett, és nem csak a lányok körében
-
Ja, volt smile is?
Nem a te hsz-ed akasztott ki (most kivételesen), de a kollégával való párbeszédből leszűrtem, amit leszűrtem.
Mivel én minden hsz-t elolvastam eddig és úgy láttam, más is kiakasztotta már sikertelenség esetén, így betudom annak, hogy nem bírja a kudarcot és mivel nem érti az adott választ, így a válaszadónak ugrik, hogy az nem érti, mit akar ő!Erről egyébként a válaszadó tehet, ha a kérdező nem érti az egyébként használható választ? Nekem már sok esetben úgy jön le a dolog. Sajnos én ilyen válaszokat tudok adni laikusként, de ha én lennék kezdő, a kevés válasz között az ilyeneket is meg tudnám becsülni. Egy idő után megunod, ha segíteni akarsz és csak negatív visszajelzések vannak. Ott a jól összeszedett és igen részletes Téma összefoglaló és a milliónyi hsz, amikben ott vannak a válaszok. Olvasgatlak benneteket továbbra is, mert mindenből képes vagyok okulni ill. akár tanulni is. Az ilyen esetekből főleg.
Qrva erős nyomatékkal hozzátenném még, hogy aki itt segíteni próbál, az nem egy jól fizető 7/24 support munkatársa! Azon számon lehet kérni bármit! Ezt se neked írtam, csak eszembe jutott, mert árnyalhatja a képet talán.......
Akinek gondja van a stílusommal, jelentheti a moderátornak jelentem topikban. Megvolt ez a topik is topikgazda nélkül sokáig....
https://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux_2/index.html
Téma összefoglaló, ha valaki nem képes önállóan megtalálni! -
Ha egy újonc Linuxos vele beszél először, tuti megutálja a platformot és rohan vissza a vindózhoz
Szerintem max az én pofámra lesz allergiás. Sértő nem szoktam lenni, de persze ettől még megsértődhetnek mások, de ne pszichologizáljunk most. Indulj ki magadból, ha tudtam segíteni, vigyorogva megköszönted, ha sikertelen maradtál, kivetítetted arra, aki hozzád szólt! Ha nem szóltam hozzá, akkor engem képzeltél el, amint szidalmaznám a Unityt, ha hozzászólnék!
Igazad van, sokkal jobb, ha senki nem szól hozzá semmihez, ami megoldódik, az OK, ami meg nem, az nem is fontos annyira! uff
Amúgy én azon leszek, hogy ne velem beszéljen senki először. Legyetek ti is azon!
Kis időre visszavonulok, hagyok teret másnak is, lev258 szakin kívül persze!
-
-
Szerintem is rossz így, hogy az egyik helyen oda van írva, a másik parancsnál meg nem. Így könnyen megtévesztheti azt, aki ritkán használja ezeket a parancsokat. Ma még megcsinálom az összessel, ahová kell a sudo. A guruk, akik nem használnak sudo-t úgyis vannak olyan okosok, hogy kihagyják.
-
-
Épp ez a téma fut most a Kezdőben is, sokkal szakszerűbb és persze bonyolultabb javaslatokkal.
Én már ezt a pár kattintásos gpartedes copy/paste módszert nem is erőltetem tovább, nekem tuti jól működik minden, de ezt úgysem hiszi el senki, egyedül a schedulert kellett átállítanom az SSD-s noop-ról deadline-ra, hogy a HDD-t ne nyírja ki.
Túl laikus vagyok én ezekhez a dolgokhoz.
Már egy ideje rájöttem, hogy amit tök egyszerűen is meg lehet oldani, azt az okosok igen bonyolult ilyen-olyan config szerkesztésekkel, számomra ismeretlen segédprogramokkal, parancssorozatokkal oldják meg. A laikusok meg csak ámulnak. Én ezalatt 2*5 perc alatt két disztrót is áttettem a HDD-re és mindkettő ugyanúgy fut, mint azelőtt az SSD-n.
-
OK! Mondtam, hogy biztosan úgy is jó, de kétféleképpen ne navigáljuk tomtyi ft-t, mivel az általad javasoltak alapján kezdte, logikus, hogy én nem vauzok bele, csak meg akartam nyugtatni, hogy nem megvezetés lett ez is.
Igy már az se fog kiderülni, mi történik, ha két ugyanazon uuid-es partíció van a bootoló rendszeren.
Egyébként se jó, ha bárki az én favágó módszereimet követi, ha van hozzáértőbb hsz is a témában.
Mondjuk ha nem is törli, legalább új uuid-t generáljon neki a gparteddel.
Ez OK, de akkor viszont írd le a további szükséges lépéseket is.
-
Egy szóval sem mondtam, hogy szándékosan félrevezettétek.
Nem egy szóval mondtad, bár lehet, hogy nem a köznyelvben elfogadott jelentésére gondoltál, de mégis ezt jelenti, amit írtál:
megvezettek = szándékosan félrevezettek
A megvezet szó jelentése a Magyar értelmező kéziszótár (2003: 910) szerint 1. „(gépk biz) a járműveket egy csapáson való (lassú) haladásra kényszeríti”, 2. „(argó) csőbe húz, rászed vkit”, becsap valakit.
Az külön vicces, hogy ezek után még te sértődsz meg!
Hol látsz te itt összeesküvés-elméletet?
-
Látom rendesen megvezettek ezzel
Te vagy a magyar nyelvet nem ismered vagy csak ennyire rosszindulatú vagy, azért a szándékos félrevezetés szerintem kicsit erős, mert a megvezet ezt jelenti.
Jó párszor szerkesztettem már fstab-ot, ha amúgy valami gond van, az gui-s programmal is gond lehet, nekem egyszerűbb a fájl szerkesztése.
Az a legkönnyebb, hogy megjelenünk és egy félresikerült akció után okosan azzal vádoljuk azt, aki segíteni próbál, hogy szándékosan félrevezeti azt aki segítséget kér. Ennyit ártottak a józan gondolkodásodnak a tegnapi rossz hírek?
Remélem azért a fórumtárs kérdéseire is tudsz válaszolni, mert ahogy látom vannak még gondjai és azok nem az fstab szerkesztéséből adódnak.
-
-
-
Köszönöm!
Szerk: Sajnos a hiba ugyanúgy megmarad, de pl Firefox-ban nem tapasztalok ilyesmit.
Egyenlőre marad a róka, vagy esetleg Opera?Még egy érdekesség.
Ha linux-ban csinálok egy screenshot-ot (png) és az meg akarom nyitni win alatt képnézegetővel akkor kapok egy file not found-t.
Ez mitől lehet?Más:
A baloldali betűtípust szeretném mert már nagyon megszokta a szemem.
Ez Times New Roman?
[kép] -
Igazán nincs mit! Én is remélem erősen, hogy már semmire nem kell odafigyelni, de mindenütt ezt olvasom, tapasztalom. Az első SSD agyonbabusgatása után az Adata-t csak használom, csak a szokásos FSTAB módosításokat csinálom meg a csatolások mellett. Azokat, amik az alsó blokkban láthatóak. No meg a FF cache-t átirányítom memóriába, úgy még gyorsabb is és nem az SSD-re ír!
ubyegon@ubymint18 ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=36371999-6c7c-453e-92ff-9eaea0d99c62 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=4666cc5b-ab73-4a33-8061-99c1c826a896 none swap sw 0 0
UUID=923331bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26696b-8d0d-4442-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
Kiírja, hogy "/sbin/fstrim --all || true", de most ez jó vagy sem?
Ez jó, tulajdonképpen kiadja a
fstrim
parancsot mindenre, ugyanazt csinálja heti rendszerességgel, amit az általad kiadottfstrim -v
parancs.Amit ki lehet adni külön a gyökér, home vagy bármi más mappára/partícióra, például:
sudo fstrim -v /
sudo fstrim -v /home
Így már OK?
Ez a feketelistás dolog azért gondolom nem annyira vészes vagy csak olyan a jelenség, hogy gyakorlatilag észre sem veszi egy átlagfelhasználó. Én mindig
discard
opciót használok, mert az jó, ha nem dolgozol nagy állományokkal sokat, például rendszeres képszerkesztés, etc.A discard a valósidejű trim, az fstrim meg az ütemezett. Bírnak ám ezek az SSD-k sok mindent, anno hímestojásként használtuk sokan, de felesleges, legfeljebb odafigyel az ember és optimalizál.
-
Ebből az látszik, hogy könyvjelzőzted ugyan az SSD-s írásomat, de nem olvastad!
a
cat
parancsból láthatod, hogy azfstrim
parancs lefut hetente (ha ilyen az eredményed, mint itt, akkor Ubuntuban is ott van a heti cronban) így aztán semmi értelme manuálisan lefuttatnod afstrim -v
parancsot!Amúgy is elég lenne a fstrim -v/ vagy ha /home is van akkor a
fstrim -v/home
, igaz a cron-ban is --all van.~ $ cat /etc/cron.weekly/fstrim
#!/bin/sh
# trim all mounted file systems which support it
/sbin/fstrim --all || trueEzért vagytok ti ennyire hisztisek, mert vének vagytok!
-
törölt tag
Ha fstrimet használsz, akkor semmi.
Ha a discard opciót használod, akkor az ütemezett TRIM nem hajtódik végre normálisan (adatvesztést okozhat), ezért a kernel kikényszeríti az azonnali végrehajtást, ez teljesítményromláshoz, ill. a meghajtó fokozottabb elhasználódásához vezet.
Az pedig, hogy olyan gyártók, mint a Samsung és Crucial ennyi idő után sem produkáltak 100%-os javítást, konkrétan szégyen!(#29458) ubyegon2: igen, és a legfrissebben is benne van. Mivel a TRIM működik, csak az ütemezett TRIM nem, ezért ellenőrzés nem ad hibát.
-
Lathronos
őstag
Látom a szokásos baráti boxmeccs most sem maradt el.
Az arany középút talán az Ubuntu 14.04.5 Cinnamon 2.8.5-tel. Jelenleg elég jó a fogyaztása is, ésa minden működik rajta, Nemo-t is beleértve. Nem lassú, egyedül a zárt nVidia driver használatakor jelentkezik némi tearing olykor-olykor, de ez könnyedén orvosolható.
-
Csak kíváncsiságból kérdezem, konkrét írást is tudsz mutatni, ahol az Ubuntut fikázom? Egy ft itt a topikon már csőbe húzta magát ezzel....
Szerintem amennyi segítő hsz-t írtam már itt a topikon, a disztrót nem is használóként, a jogos kritika is beleférne, legalábbis egy szaktopik ilyen. Igazából csinálhattok egy fantopikot is, ott majd nem említi senki a hibákat.(#29406) Dave™
Sorry, de ne ragadd ki az én hsz-emet! Szerintem erre
az én ironikus válaszom teljesen harmonizált!
Syl feldob egy ilyen poent, bocs, hogy irónizáltam kicsit rá. Igaz, mindig elfelejtem, hogy nem értitek az iróniát...Vecsésre elmehetnétek reklámarcnak időnként.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- RTX 3060 GAMER VGA
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest