- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- Linux kezdőknek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Linux Mint
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Proxmox VE
- Hálózati / IP kamera
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Volumio (minden verzió: RPi(ARM), x86/x64, bármi)
- Vírusirtó topic
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pictigjis
senior tag
nem értek egyet. szerintem tegnap az történt, hogy az egyetlen helyes döntés meghozatala után az eddig lényegében egyesélyes választás még akkor is teljesen nyitottá vált, ha harris lesz a végleges jelölt. a "kisebbik rossz" felé húzás bőven eldöntheti ezt a választást, belföldileg a karácsony-vitézy minta lehet ismerős. biden nehezen lehetett volna kisebbik rossz úgy, hogy egy mondatot nem bírt elmondani hibátlanul, de most már sikerült megszabadulni tőle
-
Ringman
nagyúr
[link]
The market cap of technology stocks as a percentage of the S&P 500 just hit a record 44%.
This percentage is now ~12% higher than after the 2000 Dot-com bubble peak of 32%.
Over the last 10 years, this share has more than DOUBLED.
Also, since 2014 Nasdaq 100 has added 426% compared to a 182% gain in the S&P 500.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
meg az olimpia bevételéből tesszük rendbe az egészségügyet
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Oppenheimer
nagyúr
Az argument annyi, hogy a btc market cap picike. Ami picike, az sokat tud nőni.
Persze ez a fórum tagadja hogy ez egy legit eszközosztály lenne, így nem hiszi el hogy nőni fog az a market cap, sokat.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
julius666
addikt
"Ki nevezte annak?" --> mondjuk a chart, amire hivatkozol
Valóban, bocsánat. Én nem neveztem annak. De igazából a lényegen nem sokat változtat, hogy a szerzőnek mi rá a definíciója, mit minek nevez, egyértelmű a charton hol mit ábrázolt.
#9648 HussarF
Na igen, ez az, ami elméletben jól hangzik, gyakorlatban meg sokszor inkább nem működik, mint igen. Lásd még egyszer adósságterhes táblázatot, igencsak nagy a korreláció aközött, kinél ér égig a dildó a charton meg kinél beszélhetünk érdemben devizaadósságról a másik charton. Mindezt úgy, hogy az eurós országok közt sokaknak sokkal több a GDP arányos adóssága, sőt, vannak nem túl megbízható fiskális politikájú országok is közöttük.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
-
attiati
veterán
Mondjuk egy magyar orvos szaktudásával kevés másik ország orvosa ér fel.
Az okát nem tudom (Jó képzés? Vagy az van, hogy viszonylag fiatalon éles helyzetben tudnak gyakorolni az orvoshiány miatt?)A szakápoló és a forráshiány sokat ront ezen. Illetve a motiváció és a megbecsülés hiánya is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Egyrészt sajnos friss "saját" (családi) tapasztalat, másrészt jópár ismerős dolgozik a területen. A szűrés és a megelőzés sehol nem tart, elsősorban egyébként kulturális okokból (nem mennek az emberek szűrésre, szar életmód). Ha viszont mondjuk beutalnak a Kékgolyóba, akkor teljesen standard, h pl. személyre szabott immunterápiát adnak, ami nagyon drága, stb. Ráadásul ez standard az országban, tehát kb. bármelyik onkológiai osztályra kerülsz, ugyanazt kapod (ami mondjuk USA-ban megfizethetetlen lenne egy középosztálybeli családnak is).
Sajnos a többi szakág romokban. Meg hát amikor már immunterápia kell, az már egy szar helyzet.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Dare2Live
félisten
Amikor szemészeten a 70-75éves nagymama előadja, hogy azért kellett 17hónapot!!! várnia egy szürkehályogműtétre mert háború.... és megy a hasonló koruak körében a vad egymásra licitáló vér helyeslés... én meg ülök bután... és az ott nekem mindent elmondott arról, hogy mennyire jól működik a Fidesz populista hazugsággyára.
Nem kérdés, hogy velejéig rohadt a NER. És az se hogy amit csinálnak hatalom vonalon az működik.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Tyson5
tag
További hasznos tippekért kövessetek be és osszátok meg a tartalmat. Támogassatok Patreonon és iratkozzatok fel!
Viccet félretéve csak a következő megállapításra szerettem volna reagálni:
Azt szamolgattam h etf-eken keresztul 10% az nvda kitettsegem de lehet batrabb is lehetnek.
-
User_2
tag
elnézést, egy szó
csak azoknak az AI cégeknek csökken a költsége, akik majd egyszer hozzáférnek az Nvidia új chipjeihez. a kiszállítás és beüzemelés sorrendjében. a kiszállítás éppcsak elkezdődött.
a régi chipeket is használni fogja valaki. vagy nem. a régi chipeket, mint kiépített erőforrástermeket valószínűleg nem adják tovább új belépőknek, hogy új belépők ne tudjanak megerősödni.
ez így az nvidia-t egy igencsak elhúzódó cashflow milking helyzetbe teszi. a chip árakat gyakorlatilag nem Ő, hanem a vásárlók határozzák meg, a szintet az új belépőknek minél magasabbra helyezve. ami azt is jelentheti a jelenlegi versenyzők felvásárolnak minden chipet, azt is amit nem tudnak felhasználni, hogy másnak ne jusson, vagy ha igen csak később.
a csökkenő árak nem az erőforrásigények csökkenését jelzik, hanem az adatéhséget.
több user, több adat. olyan adat, amit gyakorlatilag pénzért se igen lehet megvenni. : prompting evolution -> az út a mesterséges adat és prompt előállításához, ami elvezethet az öntanításhoz.
több interjúban is elhangzott, a chipnél és szoftvernél is értékesebb és szűkösebb a valódi emberi adat, amin tréningelni lehet(ne).
vagy mindegy és hülyeség minden -
Oppenheimer
nagyúr
-
goccer
aktív tag
Abszolút mellékág és nem is igazán tartozik ide, hogy ki hol élne szívesen, tök szubjektív. Lehet a panelekhez valaki jobban vonzódik, mint az osztrák Alpokhoz
A lényeg az, hogy az ország gazdaságára nézve rohadt gáz, hogy ugyanazért a munkáért Bukarestben nominálisan magasabb fizetés jár, míg a megélhetési költségek meg alacsonyabbak mint Budapesten, miközben a miszter miniszter ilyen kocsmai okoskodás szintű "érveléssel" égeti magát...
-
Dare2Live
félisten
"audit a foldmutyi nem zavarta amin keresztul a telkekhez jutottak"
Akkor olvasd el mégegyszer a hszem."nem tudom mi kerult bizonyitasra"
Azt hittem képben vagy az üggyel de ezek szerint nagyon nem. Ugyanaz történ mint pl az Elios ügyben. Hiába vannak egyértelmű direkt bizonyítékok: NNI. Nincs is ügy."de valszeg ezert is borton jarna, az audi oldalrol szerzodoknek is."
Vmi nagyon félrement. A "bűncselekményeket" Borkai és társulata követte el nem az Audi.btw ilyen alapon az EUt is elő lehetne rángatni 2018ban pl ELIOS ügy után már egyértelmű volt, hogy szétlopják az EUs pénzeket... aztán mégis küldték, sött még mindig küldenek a tolvajoknak.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
net91
senior tag
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
torma99
aktív tag
Igazából az elit és a hozzá asszisztáló társadalom mindig eljuttatja a tönk szélére az országot 88-89-94(5)-2006(09){11-12}-2022(24).
A jelenlegi időszaknak teljesen 2006-08-as flashbackje van.Ugyanakkor én nem nevezném ezt a helyzetet sem technikai, sem valós államcsődnek, mert bőven vissza lehet emelni a kamatokat az egekbe, hogy a spekik még finanszírozzák az államot és/vagy végig lehet nézni egy drámai EURHUF lefutást és újra hatalmas inflát is, hogy szabaduljanak némi tehertől.
Ez a délamerikai-populista magasnyomásúzás teljesen értelmetlen, újra és újra kár bebizonyítani, hogy nempiaci alapon lehet piaci sikereket elérni. Nem lehet. A rendszer legbelsőbb lényege, hogy a gazdaság jelentős része a hatalmas újraelosztásból összejáradékvadászkodott pénzekből él, ennek előbb utóbb nem épp happy end a vége.
-
Ringman
nagyúr
ha jól tudom, akkor nagyon leegyszerűsítve az, hogy rendre késedelmesen fizet az állam (ilyen megközelítésből kb 20 éve abban van, mert rendre több hónapos késéssel fizetik ki az eü-beszállítókat, mondvacsinált okok miatt nem lehet pályázati pénzeket lehívni a kincstártól, etc)
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Segal
veterán
Nagy meglepetés nem történt, mert tervszerint már múlt hónapban bevállalták volna, csak ugye akkor a belengetés hatására esni kezdett a forint és végül nem merték bevállalni.
Ma inkább az lett volna a meglepő, ha megint nem merik.
Március végén boritékolható hogy megint 100 lesz, utána tutira megint 100 a terv. de majd az idő eldönti hogy még április végén is meglesz e a 100 vagy inkább megint csak 75.
Viszont utána cumi van, mert ha a FED és az EKB makacs marad (egyelőre májusig szerintem biztosan), akkor itt is tiszavirág életű lesz a vagdosás..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
addikt
Ennek most semmi köze ahhoz. Felőlem akármilyen más szektorból is lehetett volna a cég, ha ígéretesnek tűnik. Itt most arról szólt a kérdés, hogy van-e értelme ennek, hogy egy hír lehoz ilyet, az ember megnézi, és tényleg jogosnak tűnik a felvetés, de ha ennyire egyszerű lenne, akkor mindenkinek elég lenne ennyit tájékozódni, és végtére nem működne a módszer, ezért jön a kérdés, hogy mi itt a bökkenő.
-
nagyúr
Igazad van, de hogy az oroszok továbbjutnak, arra semmilyen reális esélyt nem látok.
Minket nem akarnának megmenteni, de sok ország van, akik Magyarország megtámadása, mint ürügy, élveznék, hogy legálisan oroszokat ölhetnének.
Van néhány 100 év elvarratlan szál, amit sokan felvennének.
2022 megmutatta, hogy az oroszok papírkutyák.
Senki nem fog már orosz részvényt venni."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
-
Vesa
veterán
Csak egy példa volt, mert a folyamatokat jól mutatja. Irdatlan pénzt öltek ICE fejlesztésbe a rettenetes Ford örökség óta, ennek ellenére a legsikeresebb modelljük az elektromos I-Pace lett (év EV-je is volt). Az F-Type-nál -és máshol is- először kivezették a V6-os motort, majd 10 év után, 2024-től már az egész autót kaszálták, pdig az volt a flagsip. Tipikusan nem az a gyártó, aki EV-ben szeretne utazni, ha a számok nem azt jeleznék, hogy abban érdemes. Nyilván nem ők fogják meghatározni merre megy az ipar. Ezzel együtt, az akkuk iránti kereslet hatalmas, ott vannak a számok ezzel kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
ngaba
aktív tag
Mert gondolkodtam, h vegyek-e, de nem vettem.
Vagy attól, hogy valami FED-bankár azt nyilatkozta, h szerinte lesz kamatcsökkentés idén.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Sisco2
tag
jól nézett ki az a korrekcio amit postoltam, és ha még nem is hozták volna a várakozásokat akkora zakót nem láttam risk oldalon így már..
kicsit lövöldöztem, de csak sörétessel szélesebben az egész szektort
csak semmi stock picking, stock picking az nuku (torrente után szabadon ) -
PredatorZoli
senior tag
Több gyártócégnél is dolgoztam/dolgozom, amik külföldi anyacégnek viszik ki a félkész vagy kész portékát és ők adják el. A gyakorlat eddig mindenhol ez volt: Itthon összeszámolták a termék teljes költségét, amit megnöveltek egy az anyacég által meghatározott (jellemzően nem túl magas, 5-10%-os) haszonnal, és ez volt az átadási ár a legyártot termékekre. A szolgáltatásokra vonatkozóan (például mérnökközponti konstrukciós munka) pedig a teljes költséget (ami tartalmazza a munkabért, és a szoftver valamint egyéb költségeket) szintén egy fix (hasonló) százalékkal növelik fel.
Magyarul a költségtől egy kicsit magasabb áron számláznak mindent, és az anyacég adja el piaci áron, így a profit java ott csapódik le. Úgy is mondhatjuk hogy az előállított terméknek a költsége (szolgáltatás esetén a szolgáltatás kiszámlázott ára és nem a piaci értéke) jelenik meg leginkább az itthoni GDP-ben és nem igazán a valós megtermelt értéke, hisz nem piaci áron adják át az anyacégnek.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Magyarországon az átlag családi ház mondjuk 60 millió (telek nélkül). A nemzetközi sztenderd a tervezési árakra a teljes büdzsé 4%-a. Magyarországon a 2% talán teljesül. És ebbe bele kéne férnie az engedélyeztetésnek, szakágaknak, meg az építészeti tervezésnek. A végén az van, hogy az építésznek marad mondjuk 400-500 ezer, számlázva. Ezért van az, hogy összecsapják a terveket, és kalap szar házak épülnek.
Asszony mindig azt mondja, hogy egy jó családi ház tervezése fél év. Ez nyilván nem 120 teli embernapot jelent, de legyen mondjuk 60. A végén meg kijön egy rohadt kicsi napidíj.
-
veterán
Igen, csak nem az Audi Hungária adja el a végfelhasználónak. Az Audi Hungária eladja az Audi globalnak, aztán az az importőrnek, és így tovább. Az Audi hungaria nem végfelhasználói áron adja el az Audi globalnak, mivel a brand érték például utóbbinál van, nem előbbinél. Erre írtam, hogy itt szigorúan szabályozott elszámoló árak vannak. Hja, értékben amúgy ki lehet ezt fejezni, de hogy a valósággal mennyire találkozik ez, azt mindenkinek a képzeletére bízom. Erre külön egyetemi szakok vannak amúgy, vezetői számvitel foglalkozik leginkább ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
-
Nite
őstag
igen, azt alaírom, hogy 2024 decemberében valószínüleg többet for érni, mint 2023 decemberében ért, már ha nem jön közbe ismét valami "gazdasági csoda", de 2022 decemberéhez képest ugyanúgy a béka hátsója alatt lesz :/
#7751 emvy: ez elképzelhető, mondjuk azt sem gondoltam volna, hogy a reálbér növekedés is a fogyasztói kosárra vonatkozik, azt hittem az általános!
Paid my dues!
-
-
buherton
őstag
Nem ugyanakkora földrajzi területet fed le a két diagram. Illetve az egyiknél simán Energy van a másiknál Energy Transition. Elméletileg simán lehet olyan, hogy az Energy szektorban lévő tőke csökken, de az Energy Transitioné nő.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
j0k3r!
senior tag
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Mercutio_
félisten
szerinted mit csinálnak az ott vásárolt, eladott árammal az emberek
Arra gondolsz, mint amikor bevásároltak olajból a spekik, de elszámolták magukat, és már ők fizettek volna, hogy átvedd tőlük?
persze meg kell különböztetni a fizikai és a derivatív piacokat
A kettő szerinted független egymástól?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
PredatorZoli
senior tag
Igen, a turnover az egy valós egzakt mérőszám, amit százalékban adnak meg. Ha ez például 32%, akkor a teljes állomány 32%-a lett átforgatva valami másba mint amiben volt.
A VWCE turnoverje jelenleg 7%, ami alacsonynak számít.
Olyan ETF-ek amik nem kapitalizáció súlyozottak hanem valami más szabály szerint tartják a cuccokat, ott ez jóval magasabb. Pl a momentumos ETF-eknek olykor ez ilyen 50-80%. Tehát a piaci kapitalizációjúaknál sokkal kevesebb eredményt realizálnak ami neked kedvezőbb.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Ez azt jelenti hogy az ETF-en belül mikor adnak vesznek és ott realizálnak nyereséges pozikat (mert mondjuk egy jól menő papírt lecserélnek egy olcsóbbra) akkor az után is kell adózni, akkor is ha te magát az ETF-et nem adod el. Meg kell nézni az éves jelentéseit az ETF-eknek és abban benne kell legyen ez is. De nem tom pontosan hol.
Amúgy ilyen adózási szabályokkal mindenképp olyan ETF-et vegyél, aminek alacsony a turnoverje (vagyis keveset realizál), pl VWCE. -
concret_hp
addikt
euro jön, abból úgy lesz huf, hogy átváltják, ft kereslet nő -> erősödik a ft
az más kérdés, hogy vitya pont kiment kv-zni szavazás helyett , cseppet sem ayt kommunikálván, hogy továbbra is minden adandó alkalommal oda fog sz@rni az eu asztalára, az limitáltan használ.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Vesa
veterán
Bizonyára értetted a lényeget...A piac nem igazán képes megadni 2 hónapnál több kauciót, tehát ennyivel lehet számolni. Nem vagyok ingatlanmágnás, én ilyet soha nem mondtam, de vannak ingatlanjaim. Kiadva is van, de nem én intézem hanem egy céggel állok szerződésben, akik mindent intéznek. Én csak az EUR-t szedem be és évente párszor kirepülök megnézni a dolgokat. Egy lakásom üresen áll amíg oda nem költözünk végleg. Majd ha lesz időm, elszégyellem magam amiért merészeltem kivenni a körforgásból...
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
stingy2
senior tag
De kell, csak fordítva. Már régóta gyengítik a koronát, mert "magától" túl erős lenne, és az nem jó a gazdaságnak, vagyis az exportnak. [kép] Itt látszik, hogy 2011-12 körül unták meg az erős koronát, és elkezdték adni a CZK-t. Valszeg ezért is van ekkora EUR tartalék, mert eurót vettek koronáért. (pont mint svájc a frankkal, de ők is elengedték anno ezt a vonalat)
A csehek 2020-ban adták fel, és azóta kisebb megtorpanásokkal folyamatosan erősödik a devizájuk.#6335Mercutio_ Amikor láttam, hogy a linked a VG.hu-ra mutat, már tudtam, hogy égbekiáltó marhaságot fogok olvasni. Mióta "óbánék" rátették a kezüket, nagyobb szennylap lett, mint a pf, pedig azt sem könnyű felülmúlni.
De igen, a csehek tartósan be tudtak avatkozni, mert már tizensok éve egy viszonylag szűk sávban mozog a korona, és ha nem ért volna semmit amit tesznek akkor már rég sokkal erősebb lenne.
A vg cikk címe is nettó bromság: "Pénzhegyen ülnek a csehek a viharban, és még ez se segít" és itt a chart:
A fekete vonal körül született a cikk, tehát egyértelműen stabilizálni tudták a devizát, ellentétben a hungarian fabatkával. A pln mozgásán szépen látszik viszonylagos stabilitás, meg az, amikor elzavarták orbán haverját. Szept.30 és a mai nap között csekély 7%-ot erősödött a pln. Ha ezt a FT-ra vetítem, akkor most 361HUF lenne egy euró.
Akkor most már remélem világos, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy lassan 1000Ft-ért ne csak 2 szelet penészes kenyeret adjanak a boltban .[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Drizzt
nagyúr
De hát írtam, hogy tőketartozást 800K-t fizetsz ki 1 év alatt. A maradék 4.25M kamatot törleszt. Évi az a +2M megtakarítás, nem havi. Illetve a korrektség kedvéért valójában csak 1,884M, valami alacsony kockázatú befektetéssel ~2M. Az annuitásos hitel elején tőkét nem nagyon törlesztesz. Tehát ilyenkor a törlesztő szinte csak kamatra megy el. Szóval nem sokkal vagy beljebb attól, hogy a banknak megy a pénz, mintha bárki másnak menne. Persze később erősen átalakul ez a helyzet.
A másik bekezdéseddel teljesen egyetértek.
#6313 KMT: Igen, jó, hogy írod ezeket, mert nekem is simán kidobja ezeket az agyam, pedig igen jelentős költségek.
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
avl
senior tag
na de most 4%, multkor 5% ?
az pl. 25%-os elteres a berleti dijban azonos vetelar mellett !! az nem kevés!
tehat pl. 50m-s vehetö mellett 2m vagy 2.5m eves berleti dij
100m-ért vehetö esetén éves 4m vagy 5m bérleti díjfenntartom, hogy nem lehet ezt rendesen (elegendö valoszinüseggel) szamolni, mert sok a jövöbeni ismeretlen
nyilvan ez a 4-5%-os "szabály" is feltételez egy ingatlanár-alakulást (meg sok mást), amik nagyon nem állandóak
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
Nem. Federal Funds Effective Rate (FEDFUNDS) | FRED | St. Louis Fed (stlouisfed.org)
Megnézed, minden recesszió előtt - és közben is - durva kamatcsökkentés volt.
A tőzsdén sem a kamatemeléstől kell félni, hiszen pont azért emel kamatot a jegybank, mert (túl)pörög a gazdaság, és elszabadul az infláció. Kamatemeléssel csak kiszívja a többlet likviditást a rendszerből, stabilizálva a deviza árfolyamot, és a gazdaság fékezésével csökkenti az inflációt.
Kamatcsökkentésnél pedig likviditást pumpál a döglődő gazdaságba, hogy az ne dőljön össze. Ezért nem szeressük a kamatcsökkentést .[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Ixion77
Topikgazda
Az intenzív kamatcsökkenés azt mutatja, hogy óriási a kereslet a kötvényekre. Akár alacsonyabb kamattal is hajlandó felszívni a piac, mert arra számít, hogy az a kamatszint még mindig magasabb lesz a várható gazdasági fejlődés üteménél.
A piaci kamat ráadásul nem azonos a jegybanki alapkamattal. De még az utóbbi is csak iránymutató a piaci kamatoknak, nem szükségszerűen határozza meg azokat. Az effektív kamatot a bankok viselkedése határozza meg. A jegybanki kamat csupán annyiból számít, hogy a bank mérlegel, hogy érdemesebb hitelt adnia valakinek a magasabb kamat reményében a piacon, vagy inkább berakja a pénzét a jegybankhoz. Tehát ha magas az alapkamat, akkor hajlamosabb lesz a bank inkább a jegybankba rakni a pénzét mint a piacra. De alacsonyabb alapkamat esetén is dönthet úgy hogy inkább azt választja, mert pl. túl kockázatosnak tartja a hitelért jelentkezőket.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az anarchokapitalista kísérletből, meg hogy az extrém ígéretekből mi az, ami egyáltalán megvalósul.
-
A 70% nem. Ez nem politika, hogy ennyi már túlnyomó többség legyen
95% már túlnyomó többség lenne. Nyilván ez attól is függ, hogy mi a cél, mi a mögöttes koncepció/filozófia. Ha úgy gondolod, hogy nyugodtan kiszolgáltathatjuk magunkat más országoknak és megengedhetjük magunknak azt, hogy a villamosenergiát, amitől az egész iparunk termelése függ (meg hát minden más is, lévén, hogy mindenhez áram kell már), másoktól vegyük, akkor lehet ebben gondolkozni. De szerintem ez az évtized pont azt mutatta meg, hogy ez nem a legjobb ötlet. Legyen szó akármilyen jó szövetségesről is, azért mindenkinek mindig saját maga lesz az első. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg a viszony sem lesz felhőtlen és szükség van egy kis nyomásgyakorlásra...
A németeknél nem omlott össze a kártyavár, mert szétdobják a problémáikat a környező országokra. A Benelux államok már többször szót emeltek ez ellen. A lengyelek meg egyenesen azzal fenyegetőztek, hogy levágják a határkeresztező kapacitásokat, aztán egyék meg a németek, amit főztek. Persze az csúnyán visszaütne rájuk is, úgyhogy a morgolódáson kívül végül nem történtek lépések, hisz az EU legnagyobb gazdaságával nem lehet csak úgy ujjat húzni. A francia atomerőművekre nagymértékben támaszkodik a német villamosenergia rendszer.
Kérdés (költői), hogy ezt mi is megtehetjük? Amit szabad Jupiternek, megteheti azt a kisökör? A mi problémáinkat is így átvállalnák a környező országok?
Lehet persze arra alapozni, hogy tökéletesen fog működni a villamosenergia piac és nem lesznek zavarok. Egy csomó pénzt megspórolhatnánk akkor, amit erőművekre kéne költeni. Még csak azt sem mondom, hogy ez nem egy lehetséges forgatókönyv. Lehet, hogy működne. De ugye, ha már úgyis tőzsdés topikban vagyunk, ahol a risk management az egyik legkritikusabb kérdés... Vajon egy ilyen stratégia mennyire lenne helyén risk management szempontjából?
#6088 Dare2Live
Paks 2-vel meg Paks1 TÜH-el, plusz a rengeteg tervezett PV-vel és egy SZET-tel azért egész jól állnánk, nem lenne gond az akkugyár sem.A Westinghouse nem fog a lengyeleknek hamarabb erőművet építeni, attól nem félek. A Rosatom az, aki ilyen méretű atomerőművek építésében gyakorlott. Meg a kínaiak, de az sztem nem opció. Utánuk jön a francia Areva, a Westinghouse viszont folyton csődben volt vagy a szélén táncolt. Az utóbbi 10-15 évben csak az idén hálózatra kapcsolt Vogtle-t tudják felmutatni (Kínán kívül).
[ Szerkesztve ]
-
Azt mondjuk itthon kell megtermelni vagy legalábbis a túlnyomó többségét. A 30%-os import fenntarthatatlan. Növelni kell a határkeresztező kapacitásokat, hogy összekapcsoltabb és stabilabb legyen a rendszer, de abba az irányba elvinni a dolgot ezáltal, hogy máshol termeltetjük meg az áramot és itt csak felhasználás van... ez az ellátásbiztonság teljes mértékben való figyelmen kívül hagyása. Ilyen gondolatnak fel sem szabadna merülnie.
Az atomenergia lesz az egyik oszlopa a villanyszükségletnek, a másik meg a napenergia. Bár ez utóbbit nem tartom túl szakmainak, de ez a korszellem, erre a vonatra lehet most felülni. A nap miatt fog kelleni a gáz is, mert valami kell, hogy le tudja követni az időjárásfüggők termelésingadozásait.
Vagy fél (talán 1?) éve megjelent a Bloombergen egy cikk, éltetve Németországot, hogy a sok beépített megújulóval milyen sok gázt kiváltott meg megspórolt, milyen jó is volt ez, segíti az Oroszországtól való függetlenséget... Ebből látszik, hogy hiába egy neves újság, ott is írhat bármilyen dilettáns energetikai témájú cikkeket.
A rengeteg megújuló lehet, hogy egy részét kiváltotta a gázfogyasztásnak, csak míg az egyszeri laikus ezt továbbgondolva azt hiheti, hogy akkor a még több megújuló még több gázt vált ki a valóság a homlokegyenest ellenkezője. Az adott megújuló részarány bebetonozza az olyan gyorsindítású erőműveket, mint a gázturbinák. Mert egyszerűen kell mögé, hogy ne omoljon össze a villamosenergia rendszer.
Ezért építették az Északi Áramlat 2-t is, mert amíg ment a nagy zöld népbutítás, addig azért titkon dolgozott a szakma és tudták, hogy ha el akarják érni azt a megújulós részarányt, amit kitűztek, akkor sok csővel összeköttetésben kell lenniük az oroszokkal, hogy érkezzen a gáz, különben összeomlik a kártyavár rendszerük.Egyébként belsőbb körökből azt hallani, hogy újra elővették egy SZET megépítésének tervét. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e végre ebből valami. Igény az lenne rá, főleg ha iylen brutál módon túl akarják tolni a PV-t.
-
concret_hp
addikt
én azt gondolnám, ha mondjuk lenne nagyon sok olcsón előállított áram, az lehetne egy előny, de ez ugye nincs. lehetne az is, hogy helyben vannak az ehhez kellő anyagok, ez sincs. akkor marad az olcsó munkaerő, meg az hogy viszonylag közel tud lenni az autógyárhoz. az utóbbi 2 közül nem tudom melyikre jó ötlet ipart építeni, de szerintem egyikre sem.
vagy fullba vagy sehogy :D
Új hozzászólás Aktív témák
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM