Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• auth.gabor

tag

válasz TBB #170 üzenetére

""Van az államnak fejlesztő csapata... csak..." konkrétan semmirevaló banda. Nem voltak projektjeik, minimális oktatást kaptak ezért kontra-szelektálódtak. Ezeket kapta meg Pásztory elvtárs. Szarból baromi nehéz várat építeni."

Ahja, vannak emberek, akik tudják ezt... Másfél évig voltam vezető fejlesztő annál a semmirevaló bandánál. Te ki vagy, ha éppen nem álnéven írsz a nagyvilágba? :)

Nem a fejlesztő csapattal, annak motívációjával, vagy oktatásával van baj, fejlődtek maguktól is -- a drága tanfolyamok nem arra jók, hogy okos legyen az ember, hanem arra, hogy kapjon egy pecsétes papírt, fejlődni a való életben lehet csak valódi problémákon, amelyek nem fordulnak elő tanfolyamokon... és voltak/vannak olyan projektek, amelyek jók, persze voltak rosszak is... tudnék mesélni, csak nem szabad... de általánosságban szólva másfél év alatt azt láttam, hogy ami jól sikerült, az szinte kivétel nélkül belső és alacsony szinten indított "projekt" volt minimális sajtóval, ami rosszul sikerült, az az ÜK2-höz hasonló mesterségesen felfújt költségvetésű projekt volt, amelynek jó részét külsős fejlesztők és cégek csinálták, és kínkeservesen próbálták a sajtót a "helyes" irányba terelni.

"A másik probléma, ha éves szinten elvonnának 120milliárdot (vagy ennek jelentős részét) attól a kb. 700milliárdos iparágtól, amely egyébként a válság és a kormány válságadói miatt amúgy is csökkenő tendenciát mutat, azt erősen meg sínylené a szakma, munkahelyek szűnnének meg, kevesebb lenne a befizetett adó, stb."

Ez így hülyeség. Az állam nem azért szervez ki feladatokat, hogy adóbevétele legyen, ez nem így működik. Az állam legtöbbször azért szervez ki feladatokat, mert úgy kényelmesebb lopni és csalni, s ehhez nem kell hazudni sem, egyszerűen csak jól kell megírni a pályázati feltételeket, majd el kell feledkezni a leszállított rendszer részletes ellenőrzésétől, különben kiderülne, hogy nem egészen az van benne, ami ki lett fizetve, vagy nem csak az van benne, ami ki lett fizetve. A plusz pénz pedig visszaforgatható különféle politikusi zsebekbe, ahonnan aztán jól felhasználják társadalmilag hasznos dolgokra... Ez a tuti módszer, akárki megmondja... :)

De munkahelyek nem szűnnének meg, mivel a feladatok maradnának, azt valakiknek meg kellene csinálni. Célszerű ott és úgy elvégezni, akik értik a feladatot és ismerik a hatékony megoldását, és nem csinálnak maguknak későbbre feladatot, ha mégis gányolnak, akkor tudják, hogy ebből később feladat lesz. Egy ötödik alvállalkozó a láncban nem ismeri azt a környezetet, amire fejleszt, neki az a hozzáállása, hogy minimális munkával maximális profitot akasszon le és ez gyakran meg is látszik a leszállított rendszeren.

Nem zárkózom el attól, hogy a versenyszféra végezzen munkákat, de erősebb kontroll alatt kellene dolgoznia, mint ahogy tapasztaltam. Például azzal kellene kezdeni, hogy beszállító csak és kizárólag állami cég telephelyén dolgozik az állam által biztosított eszközökön. Érdekes mód egy banknál igen erősen fogják a beszállítókat, legyen ez az ellenőrzés a végterméket tekintve, akár a munka helyszínét, akár a beszállítói láncolatot tekintve. Amikor a bankoknál megszokott erősebb ellenőrzést szerettem volna, akkor nem a beszállítói oldal düdögött érte a leghangosabban, hanem az állami cég vezetése... fura... :)

""...csak az arcok és a seggek változtak..." - ezt hívják lobbinak. A politika velejárója. Nem csak nálunk, máshol is."

Nem, ez nem lobbi. Ezt lobbinak szerintem az nevezi, aki vagy a segghez, vagy az archoz tartozik. Egyébként teljesen igaz, hogy korrupció van külföldön is... :)

Szóval nem olyan szép és egyszerű a helyzet, mint gondolná az ember... lásd a becslést: http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/09/igy_mutyiztunk_el_2000_milliard_forintot/

Persze mindenki azt mondja, hogy ez nem korrupció, ez lobbi. Úgy értem mindenki, aki benne volt, és így az összes közbeszerzés tiszta és ártatlan... :)

https://iotguru.cloud

• dabadab

titán

válasz TBB #173 üzenetére

"Nyilvánvalóan én is a saját kutyám kölkét etetem inkább, mint az ellenfelemét."

Ez konkrétan korrupció.

DRM is theft

• TBB

tag

válasz dabadab #171 üzenetére

Akkor korrupció, ha egy beszerzést (ami egyébként teljességgel szükségtelen, vagy túldimenzonált) kifejezetten azért indítanak el (vagy paraméterezik túl), hogy abból valaki(k) személy szerint jól járjanak.
    Egyébként lobbi. Nyilvánvalóan én is a saját kutyám kölkét etetem inkább, mint az ellenfelemét. Tőlünk nyugatabbra sincs ez másképpen.

• philoxenia

MODERÁTOR

válasz TBB #170 üzenetére

Lassan elkezdik majd szidni a kormányt..... :D

Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...

• TBB

tag

válasz auth.gabor #168 üzenetére

"Van az államnak fejlesztő csapata... csak..." konkrétan semmirevaló banda. Nem voltak projektjeik, minimális oktatást kaptak ezért kontra-szelektálódtak. Ezeket kapta meg Pásztory elvtárs. Szarból baromi nehéz várat építeni.

A másik probléma, ha éves szinten elvonnának 120milliárdot (vagy ennek jelentős részét) attól a kb. 700milliárdos iparágtól, amely egyébként a válság és a kormány válságadói miatt amúgy is csökkenő tendenciát mutat, azt erősen meg sínylené a szakma, munkahelyek szűnnének meg, kevesebb lenne a befizetett adó, stb.

"...csak az arcok és a seggek változtak..." - ezt hívják lobbinak. A politika velejárója. Nem csak nálunk, máshol is.
    Az már más kérdés, hogy zárt, 143-as közbesz eljárást egyetlen esetben sem engedélyeznék - pl. nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Miért titkolózik előttem az a kormány, amelyiket én (is) választottam meg? Én is a nemzet része vagyok, ne feltételezzen rólam olyat, hogy elárulom magamat - ha kell, alá is írok erről nyilatkozatot! Dolgozok, adót fizetek, tudni akarom mire költik el a befizetett pénzemet.

Azt már korábban, a stratégia kapcsán is láttuk, hogy improvizálnak, teljesen felkészületlenül érte őket a választási győzelem - még mindig itt tartunk sajnos. Viszont megtanultak agresszívan kommunikálni az elmúlt 2 ciklusban, és azt folytatják továbbra is. Fel sem tűnt nekik, hogy végre annak a bizonyosnak a jó oldalán állnak.

[ Szerkesztve ]

• majom2

senior tag

válasz kokyt #166 üzenetére

FYI
    "A Tisztaszoftver Program keretében 2011. március 1-jéig szóló licencmegállapodást kötött a GKM és a Microsoft. A megállapodás értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépein, a felsőoktatási intézmények oktatói, hallgatói és dolgozói, valamint az általános és középiskolák pedagógusai otthoni számítógépein is jogtisztán használhatók a Microsoft Windows Frissítés (upgrade), valamint a Microsoft Office termékek, valamint Core Cal klienshozzáférési licencek."
    http://www.tisztaszoftver.hu/

"fizessük vissza az államadósságot, a maradékot öljük a..."
    bocsi, de úgy tűnik nem vagy tisztába az arányokkal... az ország lakosságára levetítve (csecsemőtől az aggastyánig) mindenkire 2millió forintnyi államadósság jut. meg ugye ennek a kamatai évente. ez is hatalmas kérdőjel, h valaha ki bírjuk-e ezt fizetni. az adósságspirál szakadékának a szélénél járunk kötéltáncot jelenleg.

"persze emellett oktassunk termeljünk ki egy generációnyi szakembert, akik nem rendelkeznek versenyképes szaktudással."
    elárulok neked egy nagy titkot: nem túl régen, úgy képezték magyarországon az informatikusokat, h 80%-nak még számítógépe sem volt. mert nem volt rá pénze. aztán valahogy mégis nagyon jó szakemberek keletkeztek akkoriban. a továbbgondolást rád bízom.

"oktatási rendszer szoftverellátottságába ölt pénz..."
    azt kéne már felfogni, h nincs pénz. nem csak erre, de kb semmire. azzal egyetértek, h az oktatásra költeni kell - de csak akkor, ha ez lehetséges. pl lehetne csökkenteni 30%-al a felsőoktatás hallgatói létszámát (nyilván olyan szakok írtásával, akik csak munkanélkülieket termelnek), és az így felszabaduló pénzt el lehetne költeni a maradék 70%-ra. ennek lenne értelme. de ez a "fizessük mindenkinek mindent ész nélkül", sehova nem vezet.

• auth.gabor

tag

válasz Brutális eb #3 üzenetére

"Amint fentebb írta a kolléga a magáncégektől mindent megvonunk ki fog fejleszteni bármit is az állam? Persze....."

Van az államnak fejlesztő csapata... csak nem szeretik használni a belső fejlesztést, mert úgy nem lehet annyit lopni. :)

Annó a kormányváltás után pont a Nyitrai összehívta azon állami cég dolgozóit, ahol akkor én is dolgoztam, és nagy lelkesedéssel mesélte, hogy eddig a korrupcióról szólt minden, de mostantól csak állami cégek fognak állami feladatokkal foglalkozni. Aztán két hónapra rá finomult a dolog, és egy KKV konferencián kiderült, hogy a KKV szektornak azért adnak munkát. Aztán tovább finomodott a dolog, és kiderült egy nagyobbacska cég konferenciáján, hogy a nagyobbacska cégek is kapnak majd munkát. Aztán most már ott tartunk, mint eddig: minden munkát a versenyszférából pályáztatnak, szinte kizárólag meghívásos zárt közbeszerzéssel... csak az arcok és a seggek változtak, ha megengeditek, hogy így fogalmazzak.

A kormanyszovivo.hu oldalra és hiányosságaira visszatérve, lesz kormany.hu is (jelenleg még a magyarorszag.hu portálra van irányítva), ami kb. azt fogja tenni, mint a kormanyszovivo.hu, csak fele akkora funkcionalitással és kicsit olcsóbban. 200 millió helyett csak 185 millióba fog kerülni. Persze a két portál egymástól függetlenül és párhuzamosan fog működni, hiszen éppen a megtakarítások korszakát éljük. :)

Ezekből adódóan eléggé nehezen hiszem, hogy vannak konkrét tervek, az OMG projekt is ilyen "mutassunk valamit kevés konkrétummal" dolog volt -- érdekes, hogy azóta mély csönd van, amióta kiderült, hogy egy Drupal kevés lesz a feladahoz :)

Ez a sajtaj is erről szólt: szar ez a fos, de majd Mi megmutatjuk, hogy kell csinálni.

Ajánlott olvasmány:
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/2010/10/31/Reloaded
    http://wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=8683616

https://iotguru.cloud

• lumpen_stex

aktív tag

válasz bambano #4 üzenetére

arról miért nincs cikk, h angliában 3khuf-et korlátlan 3g van+korlátlan beszéd? vagy kb akármelyik más eu-s orszában?

van miből elvenni. de ha nem teszik lehet költözni, van helyükre 1000.

• kokyt

senior tag

válasz majom2 #161 üzenetére

"Milyen office nincs? Ezt mégis honnan szedted... "

Semmilyen nincs az MSDNAA esetén, mivel végig arról beszéltem.

"Ja, vannak korlátok. és? attól még pénzbe kerül..."

Mondta valaki hogy nem? Miért nem lehet megérteni, hogy ezt munkára nem használhatod, ergo, ha dolgozni akarsz Neked vagy a cégnek meg kell venni.
    De tudod mit? Legyen, faragjuk le ezt a költséget is, fizessük vissza az államadósságot, a maradékot öljük a remekül működő nyugdíj rendszer fenntartásában, és az amúgy sem ritka szövésű szociális háló hintaággyá formálásába, és persze emellett oktassunk termeljünk ki egy generációnyi szakembert, akik nem rendelkeznek versenyképes szaktudással. Remek. Mikor kezdjük?

Elhiszem, hogy mindenhol lehet faragni, de szerintem a oktatási rendszer
    szoftverellátottságába ölt pénz pont az, amit nem az ablakon dob ki az állam. Persze tartom, hogy az állami szervek beszerzéseit viszont jobban is felügyelhetnél.

• floatr

veterán

válasz peterk #162 üzenetére

Tananyagból win/mso ki, lin/ooo be, OM-el való kommunikáció ODF alapon, aztán mindenki oldja meg a további win-es igényeit. Központi/regionális IT támogatás meg megoldható a megtakarított licenszktgből ;] így akkor munkahelyet is teremtettünk

De csak ismételni tudom az iménti hozzászólásomat.

[ Szerkesztve ]

• peterk

senior tag

válasz Sanya #151 üzenetére

Oké, részemről megszavazlak az oktatási tárca infós beszerzőjének. Ha eléred, hogy az MSDNAA olcsóbb legyen a költségvetésnek, akkor éljen. :D De ha szembe menve az oktatás 90%-ával, megpróbálnád lenyomni a torkukon a linuxot, csak mert az állítólag olcsóbb, akkor legközelebb nem szavazlak be, mert vérpistikét a jelenlegiek is kivállóan alakítják. :D

Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

• peterk

senior tag

válasz dabadab #152 üzenetére

Szoftverfejlesztőként egyetértek, hogy egy nagy cég esetén nem az alkalmazott kénye kedve dönt. De szoftverfejlesztőként azt mondom, hogy az oktatás nem úgy működik, mint egy nagy cég. ;)

Az oktatásban van sokezer független iskola, független önkormányzati finanszírozással, nem írhatod nekik elő, hogy kötelező linuxot használni. Javaslatot tehetsz, ajánlatot tehetsz, sőt, ingyenesen biztosíthatsz nekik készített linux disztribúciókat és alkalmazásokat is, de a végén az iskola igazgató fog dönteni arról, hogy használja-e vagy sem. És nem fognak úgy dönteni, hogy linuxot használnak, mert se a Katika földrajztanár, de mondok jobbat, nagy valószínűséggel az infós tanár se használt még olyant. De ha használt volna is, akkor is excelt tanítana infó órán, meg world-öt, mert azt használják legtöbben. De ha még lenne is az infó tanárban kalandvágy, akkor sem menne neki a tantestületnek, hogy ők is használjanak linuxot, mert a kollégák, kolléganők úgy elhajtják a vérbe, mint annak a rendje.

• majom2

senior tag

válasz kokyt #158 üzenetére

Milyen office nincs? Ezt mégis honnan szedted... ha már az értő olvasásnál tartunk...

Ja, vannak korlátok. és? attól még pénzbe kerül...

• kokyt

senior tag

válasz Sanya #122 üzenetére

"és mindez nem kerül egy dobozos szoftver árába, hanem kb egy oem termék árába."

Inkább még annyiba sem.

"szerintem jobban járna mindenki, ha a követelményben nem ms kompatibilis doksit adnának le a hallgatók diplomamunkának"

Egyrészt meg van a véleményem azokról a helyekről, ahol ez követelmény, másrészt az ooo is tud doc-ot menteni.

• Fecow

aktív tag

válasz bambano #149 üzenetére

Jól van látom marhára nehéz azt leírni, hogy igen tévedtem, túloztam, nem gondoltam át stb., nem 0 a TCO, csak a szoftver költségeken spórolunk.
    Szövegkörnyezetből kiragadás, na ezt imádom, ezzel lehet igazán elkenni a dolgokat.
    Kérlek fejtsd ki nekem, hogy mivel is torzítottam azon kijelentésedet, hogy ahol te dolgozol, ott nem fizettek a szoftver licenszért és a külső supportért, következésképp a TCO=0? Segítek a mondat ellentmondásos, illetve tartalmaz egy gazdasági lehetetlent. Mivel a TCO != a szoftver licenszek és a szoftver support árával, ezért ellentmondásos. Mivel nincs olyan IT rendszer aminek 0 a TCO-ja ezért lehetetlen. Szerintem egy lehetetlent, pontatlanságnak nevezni, minimum csúsztatás, de inkább úgy érzem, hogy megint megy az elkenegetés.
    Szerintem a véleményed maximálisan érdektelen abból a szempontból, hogy bárminek lehet-e a TCO-ja nulla, mert ez nem ízlés kérdése.
    A "fenyegetésed" pedig maximálisan hidegen hagy, tőlem olyan win-linux- mac anyámkínja flame wart csinálsz ide amit akarsz, ez a moderátorok problémája, nem az enyém.
    Az meg a másik, hogy mit is akarnál bizonygatni. Azt hogy a szoftver licenszeken lehet spórolni? Ez nem kérdés. A TCO bizonygatása már más tészta, és jóval összetettebb annál, hogy ebbe belemenjek. De amíg az IT rendszerek TCO-jának kb. 70-80%-a működtetési és karbantartási költség, nem különösebben hat meg, hogy mennyit spórolnak a szoftver licenszen, mert elvi határértékben is max 20-30%-a az összköltségnek (valójában inkább 5% körüli).

Nyergeld meg a nagyot

• kokyt

senior tag

válasz majom2 #130 üzenetére

"de azon túl mindenki vegye meg amire szüksége van. szokjunk már le arról, h majd az állam megveszi nekünk ami kell... a számítógépedet az állam fizette? pedig ezzel a megközelítéssel azt is fizethetné, nem?"

Értő olvasás a dolog titka. Korlátozások vannak, munkára nem használható, office nincs, stb.

[ Szerkesztve ]

• bobsys

veterán

válasz raver #155 üzenetére

Tevedsz :) Nem neked kell tajekozodni hanem az intezmenynek es erre irtam, hogy minek hisz allami penz szarnak bele

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

• siriq

őstag

Alapveto dolgokat nem kellene elfelejteni ha az ember valt. A masik hogy Ny Z ismerem, Egyutt logtunk sokat(mar akkor is benne volt abban a bizonyosban). Szoval csak azt mondanam ezek utan.... sok sikert(majd eltunik szepen a sporolt penz).

[ Szerkesztve ]

Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.

• raver

aktív tag

válasz bobsys #104 üzenetére

Javíts ki ha tévedek, de ez most úgy jött le, mintha nekem kéne ájékozódnom. Tudom hogy lehetne nekik mennyiségi licenc. Többször javasoltuk is. Ennek ellenére, köszönik, de nem kérnek belőle. Szóval az én lelkiismeretem tiszta...

#124 (reagálva az #103-ra adott válaszra): Ebben a pont hogy nem mennyiségi licenc dologban azért van igazam, mert ahogy elmondtam, Tőlünk (nem túl nagy cég) több állami szervezet is vásárolt Dobozis wint! Számla cégnévre ment, tehát hidd el, nem volt ott semmilyen közponilag irányitott közbeszerzés. Még csak előzetes árajánlatot sem szoktak kérni.
    Elhiszem én neked hogy normális esetben központilag kéne ezeket rendezni, de valahogy az én környezetemben és az ügyfélkörben még nem találkoztam ezzel.
    És ez nem tévedés, vagy vélemény. Ez tény!

[ Szerkesztve ]

• floatr

veterán

válasz Vision #150 üzenetére

Egy kis házon belüli kísérlet. Netbook bubival kisiskolásoknak. Seperc alatt kitalálták, hogyan lehet háttérképet választani, de az internetezés, levelezés, filmnézés sem okozott nekik gondot, pedig winnyózon "szocializálódtak", és konkrétan azt tanulják a suliban. Én eddig a telepítésen kívül egy dolgot mutattam meg nekik, hogy hol van a "start menü".

Ezek után aki ezzel jön, hogy mennyire húdenehéz, én leköpöm :D Rendszergazdálkodni szokatlan, meg ismeretlen, de a win beállítgatását is egy életen át tanultad, még ha konkrétan nem is fogtad fel annak.

• Sanya

nagyúr

most az egyetemre járók java nem programozó. ahhoz, hogy megkeressen 1-2 file-t a neten, bejelentkezzen a neptunba, megírja a szakdolgozatát, szerintem bőven elég a linux.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

• dabadab

titán

Szoftverfejlesztőként elmondhatom, hogy de, így működnek a dolgok :)
    Egyrészt eleve a felhasználókat, főleg nagy cégeknél, nem szokás megkérdezni arról, hogy mit akarnak használni, azt használják, amit eléjük raknak. Másrészt meg a felhasználók alapevtően nem az OS-t, hanem az alkalmazásokat használják, az, hogy konkrétan mi az OS, egészen kevéssé lényeges csak.

DRM is theft

• Sanya

nagyúr

válasz peterk #141 üzenetére

okés.

de még mindig nem érted, amit már leírtam.

jelen helyzet:

a magyar adófizetők pénzén a magyar állam oktat embereket ( ez drága) és még biztosít mellé szoftvereket is, amelyekért rengeteget fizet. az egésznek 2 nyertese van: a microsoft, és a hallgatók ( már ha nyertesek, de most ebbe ne menjünk bele)
    a microsoft nem hiszem, hogy befektet évente 25.000.000.000 forintot kishazánkban, tehát a pénz kimegy az országból ( itt most ne menjünk bele abba, hogy a szoftveres tudással könnyebben végzi a delikvens a munkáját azon a szoftveren, amit megvesz, és az a pénz....)

ideális helyzet: a magyar adófizetők pénzén a magyar állam oktat embereket, biztosíthat mellé szoftver (ahogy most) csak kerüljön jóval kevesebbe, hisz ez egy ingyen reklám és oktatás a microsoftnak (nem teljesen, de fogjuk rá). A jelenlegi árat kicsit sokallom.

amúgy abból a pénzből, amit informatikára költ Magyarország, abból sok mindent meg lehet valósítani a szabad szoftverek terén (nem mindent, de sokat)

• Vision

veterán

válasz dabadab #146 üzenetére

Szoftverfejlesztőként elmondhatom, hogy a dolgok marhára nem így működnek. Nem hogy Katinéni, még az interneten szocializálódott huszonévesek nagy része sem boldogulna egy Ubuntuval. Igen, tapasztalat, elég megnézni az ismerősi kört... jah, ha valakinek csak programozók vannak benne, akkor az nem ér... :)

#65: A gmail-lel nem az a gond, hogy nem adna saját végződést, hanem a szolgáltatások szűkössége - amely nyilván céges felhasználásra vonatkozik. Amúgy meg, a kolléga multinacionális környezetet írt, nem egy kis KKV-t. Ezért is vicces a példa. Arról meg ne is beszéljünk, hogy kizárólag a gmail nem képes normálisan megjeleníteni egy csomó levelünk ékezetes karakterét.

• bambano

titán

válasz Fecow #148 üzenetére

Két kérdés:
    1. akarsz 500 hsz-es linux-windows flame-t ebben a topicban?
    2. szerinted nem moderálják ki két perc alatt, ha elkezdem leírni a véleményem (btw amit eddig írtam, az én meglátásom szerint már eddig is feszegette a határokat)?

Ha mindkét kérdésre igen a válasz, de nem csak a tied, hanem a moderátoroké is, akkor belemehetünk egy részletes vitába.
    Mivel én azt gondolom, hogy nem lesz a válasz, ezért nem is akarok részletesebben belemenni. Hogy az ehhez vezető út az, hogy írtam valamit, ami nem feltétlenül pontos, különösen a szövegkörnyezetéből kiragadva nem pontos, nagy dolog. Hogy ezért lehülyéztél, nem oszt, nem szoroz.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

• Fecow

aktív tag

válasz bambano #139 üzenetére

Pont erre számítottam, attól, aki mindig mindenben kompetensnek, sőt kompetensebbnek állítja be magát mindenki másnál, akkor amikor ilyen orbitális, gazdasági nonsense-t sikerül bebüfögnie. Nyugodtan nézd meg mit jelent a TCO, különös jelleggel a szoftverekre, meglepődnék, ha abból te kibűvészkednéd úgy, hogy nullára jöjjön ki. Ez a fizika örökmozgójával egyenértékű képtelenség.
    De, nyugodtan takarózz a "te nem ismered a munkám" kifogással, az mindig jó. Információ tartalma ugyan nincs de hárítani lehet vele...

Nyergeld meg a nagyot

• VIC20

őstag

válasz peterk #144 üzenetére

Így igaz. Nem is szó szoros értelmében értettem, inkább úgy, hogy addig valamennyire hitelesen sipítozhat.

• dabadab

titán

válasz peterk #143 üzenetére

"hogyan lehet rávenni a földrajzos Kati tanítónénit, hogy holnaptól linuxot használjon"

Úgy, hogy azt raknak a gépére.

DRM is theft

• TBB

tag

válasz dabadab #140 üzenetére

Melyik 15 milliárdért? Amit megtakarítanak? Milyen megmozdulásra gondolsz? Költsék "szabadszoftverre"? :)

[ Szerkesztve ]

• peterk

senior tag

válasz VIC20 #136 üzenetére

Sipítozni bármeddig lehet, többek között ezt jelenti a szólásszabadság. ;)

• peterk

senior tag

válasz floatr #133 üzenetére

Kötelezővé nem teheted, hogy mindenki linuxot használjon. Akkor meg az lesz, ami az MSDNAA előtt is volt, hogy mindenki maga szerzi be a szoftvereit, ami a gyakorlatban a pénztelenség miatt azt jelentette, hogy az iskolák, egyetemek is tele voltak nem jogtiszta windows-okkal, SQL szerverekkel, stb.

De persze, ha mondasz jó módszert arra, hogy az ország összes (vagy legtöbb) közép, ill. általános iskolájában hogyan lehet rávenni a földrajzos Kati tanítónénit, hogy holnaptól linuxot használjon, akkor tőlem jöhet az ubuntu. :D

• bobsys

veterán

válasz azbest #135 üzenetére

mennyiségi licensz csak frissítési alapra tehető
    open license, select license vagy select plus konstrukcioknal nem kell

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

• peterk

senior tag

válasz Sanya #134 üzenetére

De. Mondom, nem ismerem a konkrét számokat, de az alapján, hogy pl. mi a saját cégünkben milyen árakat érünk el a Microsoftnál, szerintem 10 ezer alatt van bőven a Win7+Office egy licenszre vetítve.

Az oktatásnak az éppen nem feladata, hogy végleges termékeket támogasson. Ha a delikvens leállamvizsgázott, akkor köszönje meg szépen az államnak, hogy ingyen (vagy ócsóé) diplomát kaphatott a kezébe, menjen el dolgozni és vegye meg magának a legális saját példányt. Amíg viszont iskolába jár, addig az iskola biztosíthat számára licenszet, hogy ne kelljen diákként megvennie vagy feketén használnia. Azt ugyanakkor támogatnám (ha nem így van most), hogy az MS-el kötött szerződésben a díjak aktivált licenszszámtól függjenek, hiszen manapság már nagyon sokan oprendszerrel együtt vesznek pl. laptopot, és az ő számukra felesleges még egy oktatási licenszet is venni.

• dabadab

titán

válasz TBB #138 üzenetére

"másrészt azok támogatása "enterprise" környezetben általában nem ingyenes"

A fizetős programoknál sem, bármi normális support külön pénzbe kerül a licencdíjon felül.
    Egyébként meg szerintem 15 mrd forint meg annyi pénz, amiért már érdemes egy kicsit megmozdulni.

DRM is theft

• bambano

titán

válasz peterk #132 üzenetére

Oké, tehát szerinted a diákok notebookján (mikor kopik már ki végre a laptop szó, sehol nem árulnak már laptopot) fekete windows fut, akkor hogyan is éred el hamarabb a jogtisztaságot? Hint: az msdnaa-ban upgrade licensz van, ha fekete windowsra teszi fel, fekete marad a rendszere.

Az iskolába pedig azért mennek, hogy újat tanuljanak. Ha az lenne a hozzáállás, hogy semmi újat nem tanulhatnak, akkor minek megy oda? Ha pedig lehet neki matekból meg biológiából meg kémiából újat tanítani, vagy jogból, közgázból, akkor miért pont az informatikának eme szeglete tiltott?

#128: vagy jobban ismerem a saját munkámat, mint te.

• TBB

tag

Lehet itt az ingyenes szoftverekről regélni, de nem itt lehet jelentős megtakarítást realizálni!
    Egyrészt az ingyenes szoftvereket is üzemeltetni kell, másrészt azok támogatása "enterprise" környezetben általában nem ingyenes (pl. mySQL, RedHat, stb...).
    Az állam évente nagyjából 120milliárdot költött az előző ciklusban informatikára, ami azért dícséretes, mert - néhány helyet leszámítva - nem jutott a kormányzati IT a BKV sorsára. Az értékcsökkenést visszaforgatták (a BKV-nak azért van kb. 800milliárdos hiánya pénzügyi szemléletben, mert pl. a leamortizált buszok helyett nem vett újakat, hanem annak az ÉCS-jét saját vízfejének fenntartására költötte el).
    Ami miatt nem dícséretes mégse, hogy az értékcsökkenést nem az értékállóság megőrzésére forgatták vissza: sok párhuzamosság volt a fejlesztésekben, sok egyedi és öncélú (vagy a vezető, vagy a fejlesztő társaság saját - többnyire anyagi - céljaival) projekt indult el, amelyek létjogosultsága és megtérülése kimutathatalan volt. No meg végtelen mennyiségű és felesleges szerverek és licenceik beszerzése, amik értelmes dolgot nem csinálnak, csak feleslegesn fűtik a géptermeket és külön kell még a hűtésükért is fizetni.

Persze lehet mondani rögtön felemás példaként a rendőrséget, ahol ugyan nincs szinte egyetlen normális PC sem, viszont kiváló fényképarchívum készült a gyorshajtókról, ami ugye jelentős bevételforrás.

Most ebből a 120milliárdból takarít meg 15 milliárdot. Százalékosan ez testvérek között is 12,5%. Ez látszólag jelentős összeg. Mindenesetre ha azt számolom, hogy általában az IT projekteken a kormányváltás előtti időkben avalahol 20% körül volt az "egyéb, járulékos és alkotmányos" költség, vagyis ennyivel voltak drágábbak a projektek helyből, mint a piaci szereplők számára, akkor abból az adódik, hogy ezt a költséget csökkentik le 7,5%-ra.

De látszólag megmarad!

Már csak az érdekelne, hogy ki lesz az, akinek ezt a 7,5%-ot vissza kell adni a projektekből?

• VIC20

őstag

válasz BonFire #94 üzenetére

A bloggerek viszont egyszerű felhasználók, és közülük sokan foglalkoznak politikával. Legtöbbjüknek sem ideje, sem módja, sem ándungja nincs 180 oldalas törvényeket olvasgatni, hogy mit szabad és mit nem, mielőtt nekifog írni. Akkor inkább nem ír.

És mi ezzel a probléma?
    Újságban eddig sem publikálhatott.
    Most pedig éppen te írod, hogy "nem a napilap és a televízió a legmeghatározóbb médiumok". (A tévével kapcsolatban azért vitába szállnék, de ez most lényegtelen.)
    Szerintem elvárható, hogy ha valaki a legmeghatározóbb médiumban szeretne publikálni, akkor azt felelősen tegye. Mert valljuk be, hogy az internetes "névtelenség" sok olyan írást szült, ami a nyomtatott sajtóban soha nem jelent volna meg.

• VIC20

őstag

válasz BonFire #41 üzenetére

Ez nem az ÉN NÉZETEM! Ez a médiatörvény.

Jaj, kis egoista! :)

Nem. Ez a médiatörvény a te értelmezéseben. De nem a te értelmezésed számít.
    Hanem valamennyire ezé az új hatóságé, de legfőképpen a magyar bíróságoké.

Új törvény, nincs még kialakult joggyakorlat vele kapcsolatban, az első néhány ítéletig lehet sipítozni.

[ Szerkesztve ]

• azbest

félisten

válasz bobsys #104 üzenetére

a mennyiségi licensz csak frissítési alapra tehető... tehát oem-ként megveszi a windows-t és van lehetősége jópénzért bármelyik újabb rendszerre cserélni... más kérdés, hogy nem fogják legtöbb esetben... akkor meg minek, ha már ott az oem rajta.

(#105) Sanya: nameg az egyetem saját magának vett szoftvere az gondolom a saját költségvetését terheli, amit egyébként is megkap.

(#107) kokyt: msdnaa licenszet olvasd el légyszíves... a tisztaszoftver -es használat szűnik meg jogviszony végén.

[ Szerkesztve ]

• Sanya

nagyúr

mennyivel a töredékébe? gondolom nem az 5.000 forintos lemezárról beszélsz, amit akkor fizetsz, ha kapsz egy all-in-one csomagot. ha meg csak felébe kerül, akkor már miért nem azt csináljuk, hogy vegye meg a hallgató, ha annyira akarja a microsoft terméket, csak akkor kapjon egy rendes verziót mondjuk off+win7 (persze nem ultimate) 20.000 forintért. állam is támogatja, ms is olcsóbban adja, és a hallgatóé a szoftver, nem csak annyi, hogy ú basszameg, államvizsga, le kell szedjem a gépemről a wint, vajon mit vegyek helyette, wint? ( mert ugye le kellene szedni)

Gyakorlatilag minden közép ill. főiskolás diáknak van laptopja vagy számítógépe, amiknek legalább 90%-án windows fut - zömében feketén. Ha az oktatás ezt nem figyelembe véve úgy dönt, hogy ő márpedig linuxot támogat, akkor azzal könnyen azt érheti el, hogy segítés helyett inkább megszivatja a diákjait, akik kénytelenek lesznek a meglevő windows-os laptop mellé megoldani egy linuxos rendszer elérését is (másik laptop, dual boot, bemászás iskolai gépterembe, stb.)

nem értek vele egyet. diák, a feladata, hogy tanuljon. a műszaki egyetemen a matekot még nem törölték el, mert nehéz, és szívatnánk vele a diákot. szerintem használna is, mert nem azt tanulnák meg a diákot, hogy nem csak a tv-t kell bekapcsolni, meg az internet egy nagy kék e- betűs képre kattintva lehet elindítani, hanem ismerkedne az oprendszerekkel.

Az oktastásnak nem abból kell álljon, hogy megtanít használni az ms termékeit, és még ezért fizetünk 25.000.000.000-os a microsoftnak.

• floatr

veterán

Ne mozogj, mert hullámzik, mi?

Anno az egyetem és a fősuli is megkövetelte tőlünk, hogy unixos környezetbe gyártsuk a beadandóinkat. Jó beszívatott minket, és kénytelen voltam -- informatikusként (! :) ) -- dual bootos rendszert használni. És érdekes módon akkor volt olyan gárda, aki értett hozzá, de ezek szerint akkor tudtak alkalmazkodni a változó világhoz, és "átképezték" magukat win alapokra. Gondolom most sem okozna akkor lelki törést senkiben sem, hogy a Szabadság hídról csoportosan ugrálnának lefelé.

[ Szerkesztve ]

• peterk

senior tag

válasz Sanya #122 üzenetére

Egy OEM office árához képest töredékébe kerül egy licensz az MSDNAA keretében. (Pontos összeget nem tudok, de annak a 45 ezernek tényleg töredékébe. Úgy értem, max. pár ezresbe.)

A dolog egyébként egy office-nál sokkal összetettebb. Ha az oktatás informatikai segítséget/támogatást akar nyújtani a diákjainak, akkor figyelembe kell vennie a kialakult viszonyokat, különben többet árthat, mint segít. Például ott van az oprendszer kérdése. Gyakorlatilag minden közép ill. főiskolás diáknak van laptopja vagy számítógépe, amiknek legalább 90%-án windows fut - zömében feketén. Ha az oktatás ezt nem figyelembe véve úgy dönt, hogy ő márpedig linuxot támogat, akkor azzal könnyen azt érheti el, hogy segítés helyett inkább megszivatja a diákjait, akik kénytelenek lesznek a meglevő windows-os laptop mellé megoldani egy linuxos rendszer elérését is (másik laptop, dual boot, bemászás iskolai gépterembe, stb.) Aztán azt is érdemes figyelembe vanni, hogy attól, hogy központilag adnának linuxot és hozzá szoftvereket, még a tanári/iskolai személyzet nem lenne más. Egy ilyen akciónak jó eséllyel az lenne a vége, hogy akkor az iskolák egyenként vennének maguknak MS szoftvereket, mert azt szokták meg. A sok kis külön beszerzés összességében valószínűleg drágább is lenne, mint egy központi MSDNAA beszerzés. Azaz se olcsóbb nem lenne, se jobb, a diákok meg használnák tovább a fekete otthoni windows-aikat.

• majom2

senior tag

válasz peterk #114 üzenetére

ugyvan, de a ms használatához mégis milyen nemzeti érdek fűződik? pont arról beszélek, h sztem simán ki lehetne őket váltani pl linux-al.

az oktatás egy külön történet, arról külön írtam.

abban nagyon tévedsz, h nem számít kinek állítjuk ki a számlát. pl a távolkeleti országok sikere nem jöhetett volna létre az erősen protekcionista gondolkodás nélkül.

• majom2

senior tag

válasz kokyt #102 üzenetére

sztem meg tudod mire kéne költeni az adóforintokat? az államadósság visszafizetésére. ugyanis ez messze a legnyomasztóbb teher az országon. aztán ha azzal megvagyunk, akkor lehet gondolkozni h merre tovább.

persze, legyenek mennyiségi licenszek, de azon túl mindenki vegye meg amire szüksége van. szokjunk már le arról, h majd az állam megveszi nekünk ami kell... a számítógépedet az állam fizette? pedig ezzel a megközelítéssel azt is fizethetné, nem?

amúgy minden pazarlást meg kell szüntetni. legalábbis erre kell törekedni.

[ Szerkesztve ]

• Sanya

nagyúr

válasz Fecow #128 üzenetére

lehet taxis. oda milyen szoftver kell?

• Fecow

aktív tag

válasz bambano #124 üzenetére

"Az én munkámban meg nulla forintot fizetünk a szoftverért, a támogatásokért, meg a többiért. A tco=0."
    Na ez a muhaha, kategória. Vagy nem vagy tisztában a TCO-val, vagy valami alternatív dimenzióban dolgozhatsz. Gondolom, magától megy az egész rendszer és a null ponti energiából táplálkozik. Segítek, olyan, hogy ingyen ebéd a mi világunkban nincs, ergo valamennyibe kerülni kell a rendszereteknek, mégha a szoftver megvételért közvetlen nem is fizettek. A TCO-t pont arra találták ki, hogy ne csak a szoftvervásárlási költséget vegyék figyelembe, mert a jelentkező költség nem csak annyi lesz, nagyon sok indirekt, rejtett költség is fellép.

Nyergeld meg a nagyot

• bambano

titán

válasz floatr #126 üzenetére

1. De, oda lehet.
    2. a kérdés az, hogy az általános irodai dolgozó szakdolgozatot ír-e vagy valami mást. Az általános irodai dolgozó ugyanúgy tipográfiai környezetszennyezést csinál, akármit adsz a kezébe. Viszont az akármiből az ooo olcsóbb.

Másrészt meg az az érv, hogy az ms office jobb (egyébként nem jobb) ott is megdől, hogy amikor autót vesz az állam, akkor sem bmw-t vesz mindenkinek, hanem van, akiknek fabiat meg vw polot. Amiből következik, hogy az a gondolat, hogy mindig mindenkinek a legjobbat kell a kezébe adni, téves.

"Ami sajnálatos módon addig ipari standard marad, amíg oktatják, tehát még a licenszelőnek kéne fizetni a reklámért.": így van. és abban is biztos vagyok, hogy amíg azt látják redmondban, hogy be vagyunk húzva a csőbe, addig a tiszta szoftver 25 milliárdba fog kerülni, vagy többe. Majd ha egyszer azt is látják, hogy ezek bizony elszánták magukat és váltanak, magyarul verseny lett ezen a piacon, akkor majd kevesebbe fog kerülni.

• floatr

veterán

válasz bambano #124 üzenetére

Azért nincsen igazad a latex-el, mert rohadtul nem lehet odaadni egy mai általános irodai dolgozó kezébe, hogy faragjad a betűket gizike, ahogy diktálom.

Az oktatásba vásárolt szoftverekkel az a probléma, hogy ugyebár az alapérv szerint versenyképes tudás bla-bla, ehhez kell az "ipari standard". Ami sajnálatos módon addig ipari standard marad, amíg oktatják, tehát még a licenszelőnek kéne fizetni a reklámért.

• bambano

titán

válasz peterk #123 üzenetére

Uhh, te most jöhettél a fényeddel, ha azt hiszed, hogy magasabb szinteken ritkább a korrupció. Legfeljebb két eset fordul elő:
    1. nem látod
    2. már nem személyhez kötődik, hanem innen bannolt témához.

Nem csak az a korrupció, ha letesznek egy nokiás dobozt vagy átadnak 20 dokumentumot, az is korrupció, ha egy elintézett zsíros megrendelés után kirúgnak valakit, aki később feltűnik a korrumpáló vállalat ilyen-olyan igazgatótanácsában vagy más sportállásában. Emellett nem csak pénzzel lehet egyéneket korrumpálni, hanem nem piaci alapon nyújtott gazdasági előnyökkel is (pl. linuxos önkormányzatnak lehet tenni olyan ajánlatot, hogy kaptok egy komplett ms oktatási központot, ha visszaálltok ms termékekre, amivel később szénné kereshetitek magatokat).

• bambano

titán

válasz peterk #91 üzenetére

Írtam én valahol olyat, hogy nem lehet szakdolgozatot írni ms office-ban? Nekem úgy tűnik, hogy nem írtam. Lássuk a különbséget a darabra elkészített szakdolgozat meg a tisztességesen kinéző, tipográfiailag helyes szakdolgozat kifejezések között.

25 milliárdot fizettünk legutóbb az ms-nek azért, hogy hivatalos állami támogatással kitermeljük a következő generáció felvevő piacot az ms számára. Ez közgazdasági nonszensz. Az emberek adójából fizetünk azért, hogy te megint évi 80k-t fizethess az ms-nek, ugyanígy a többi vállalkozás, aki nem lopja a szoftvert. NOOOORMÁÁÁÁLIS? Redmondban meg szénné röhögik magukat rajtunk.

Az én munkámban meg nulla forintot fizetünk a szoftverért, a támogatásokért, meg a többiért. A tco=0. Lehet microsoft termékekkel überelni.

#87: mit várhatok egy szakdolgozattól? azt, hogy egy elfogadható erőfeszítéssel a lehető legjobb formát adja ki a kezéből a delikvens. Erre a latex alkalmas, az irodai programcsomagok nem (egyik se).

#103: ebben a mennyiségi licensz dologban azért nincs igazad, mert az állam által finanszírozott intézményekben sok mindenre kötelező kozponti közbeszerzés van. Tehát nem a csajágaröcsögei óvoda vesz egy windowst a gépére normális esetben, hanem központilag megveszik országos szinten, ami pedig már olyan mennyiség, amire illene árengedményt adni mennyiségi licenszben.

#114: pedig az nemzeti érdek és nem politikai, hogy az intézményekből kikerülő leendő dolgozók, későbbi leendő vezetők csak microsoft mellett tudnak-e dönteni vagy más mellett is. Ha mindig mindenkit microsoftra kondicionálnak az egyetemen, akkor a magyar informatikának lőttek egy pukkantósat.

#115: a korrupció alapfeltétele, hogy legyen miből. Ha nincs belőle bevétel, nem lesz korrupció. Az üres nokiás doboz nem korrumpáló eszköz.

#121: pl. a microsoft a fentebb emlegetettek miatt nyugodtan fizethetne egy vaskosabb összeget azért, hogy megkössék vele a tisztaszoftver szerződést. Különben is a szoftver határköltsége nulla, tehát amellé, hogy a diák fizet pár ezer forintot azért, hogy megkapja az msdnaa cuccokat, miért perkál az állam még 25 milliárdot? MIRE?

• peterk

senior tag

válasz Mercutio_ #119 üzenetére

A korrupció egy jogilag tisztán körülírható fogalom. Természetesen vannak "ajándékok", ibizai "konferenciák", és sok még egyéb eszköz, de konkrétan a korrupcióról beszéltem, és az tapasztalataim szerint annál ritkább, minél "feljebb" megyünk. (Nem az emberek jobbak, hanem nagyobb léptékekben nő a jogi kereteken belül maradó eszköztár a lobbyzásra.)

Abban egyetértünk, hogy a magáncéget többek között az különbözteti meg az állami intézményektől, hogy magáncégnél nem csak a jogszerűséget, hanem a hatékonyságot is komolyan veszik. Ha egy beszerzési felelős mindent tisztán szerez be, de a felettesei úgy érzik, hogy drágábban, mint ahogy lehetett volna, akkor simán kirúgják. Állami intézménynél ez nem ilyen egyszerű, ott, ha a jogszerűség rendben van, akkor onnantól nagyon nehéz belekötni azzal, hogy rendben, de X cég helyett Y-tól 10%-al jobb kondíciókkal is meg lehetett volna venni. Így aztán még korrupció nélkül is el lehet költeni nagy pénzeket hülyén.

Ezért sem érnek semmit az ilyen hatásvadász bejelentések, mint ami a cikkben is van. Ezek csak azzal együtt érnének valamit, ha részletesen letennék az asztalra, hogy mit és hol spóroltak, és a megtakarítást mire költötték. Akkor véleményt is tudnánk mondani a munkájukról, enélkül csak hit/politikai irányultság kérdése, hogy mit látunk mögé.

• Sanya

nagyúr

válasz kokyt #121 üzenetére

Ez pont így működik. Pl. az MSDNAA-ban elérhető szoftverek sem annyiba kerülnek az államnak, amennyibe kerülne, ha dobozosan venné meg, de még csak nem is mennyiségi licenc árban van. Rengeteg cég eszközei ingyenesen elérhetők az egyetemeke számára oktatásra, mások kedvezményes áron adják ilyen célokra, megint mások szakmai és eszközbeli támogatást is adnak bizonyos oktatási intézményeknek azért, hogy ott az ő termékeikkel ismerkedjenek a diákok.

értem. szóval a helyzet a következő: van egy szövegszerkesztő, pl ms office. A magyar állam a magyar emberek pénzén oktat magyar embereket ennek a szoftvernek a használatára ( eddig ok), és vesz a tanulóknak programot, amelyet használhatnak addig, amíg tanulnak, és mindez nem kerül egy dobozos szoftver árába, hanem kb egy oem termék árába.

szerintem jobban járna mindenki, ha a követelményben nem ms kompatibilis doksit adnának le a hallgatók diplomamunkának, mert akkor meg lehetne spórolni az oktatásban az ingyenes MS office-t ( jó dolog, de inkább ezen spóroljunk, mint máson), hanem egy nyomtatható doksit ( hisz már megírta, senki nem írhat bele, és nehezebb belőle szöveget lopni) .

amúgy meg nem egy veszett ára van egy office-nak:
    MICROSOFT Office 2010 Home and Student Magyar Dobozos 32.730 Ft
    Anatómiai atlasz: 45.000 Ft
    Az általad felvázolt "30 napig használd, utána fizess" elvű oktatási sémával az a baj, hogy gyakorlatilag megfosztanád a leendő friss diplomásokat attól a lehetőségtől, hogy verseny/munkaképes tudást szerezzenek egyetemi éveik alatt. Elhelyezkedni pedig még azzal is elég nehéz, mert ugye munkatapasztalat nincs.

Be kell vonni a szoftvergyártókat az oktatásba.

[ Szerkesztve ]

• kokyt

senior tag

válasz Sanya #118 üzenetére

Nem támadásnak szántam, csak tényközlésnek, és tanácsnak.

"értem, szóval amígy egyetemista valaki, és kell neki egy szoftver, mert meg kell tanulni, annyira jó, akkor a tanulási idő alatt, nem lehetne-e kialkudni egy jóval, de jóval olcsóbb árat, hisz a szoftver eladójának a legjobb, minél több embert kiokít a szoftveréből, annál több esélye van, hogy később az az ember megveszi, vagy megveteti a munkáltatójával."

Ez pont így működik. Pl. az MSDNAA-ban elérhető szoftverek sem annyiba kerülnek az államnak, amennyibe kerülne, ha dobozosan venné meg, de még csak nem is mennyiségi licenc árban van. Rengeteg cég eszközei ingyenesen elérhetők az egyetemeke számára oktatásra, mások kedvezményes áron adják ilyen célokra, megint mások szakmai és eszközbeli támogatást is adnak bizonyos oktatási intézményeknek azért, hogy ott az ő termékeikkel ismerkedjenek a diákok.

"30 nap alatt el lehet sajátítani a programok használatát, csak nem csináltad intenzíven. most nem a heti 1x1 órás cados oktatásról beszélek. ofc, nem lesz belőle profi , de ha le kell ülni, és csinálni, akkor meg lehet tanulni( jó, lehet van 1-2, aminek kevés.)"

Ez nem igaz. 30 nap maximum a lehetőségek felmérésére, és egy nagyon alap ismeret megszerzésére elég. Konkrét, gyakorlati tapasztalat szerzésére nagyon kevés. Egyetemi tanulmányok mellett szinte lehetetlen ennyi idő alatt bármit kezdeni vele.

Az általad felvázolt "30 napig használd, utána fizess" elvű oktatási sémával az a baj, hogy gyakorlatilag megfosztanád a leendő friss diplomásokat attól a lehetőségtől, hogy verseny/munkaképes tudást szerezzenek egyetemi éveik alatt. Elhelyezkedni pedig még azzal is elég nehéz, mert ugye munkatapasztalat nincs.

[ Szerkesztve ]

• robyeger

addikt

válasz dajkopali #53 üzenetére

egyéni véleményem és nem humán, hanem reál oldalon gondolkodok, dolgozok, de szerintem ez a cikk balra sikerült, nem nagyon, csak egy kicsit :)

[ Szerkesztve ]

Keresem a 9th Company: Roots Of Terror játék magyar feliratos változatát,mindenféle megoldás érdekel; Intel Pentium-D940/''C1''stepping/ (1.3V-200x16) @ (1.43V-333x12) 4Ghz

• Mercutio_

félisten

válasz peterk #115 üzenetére

Nem a cég, hanem a környezet definiálja, hogy van-e korrupció, márpedig, ha a "verseny" természetes része akkor bizony az MS is alkalmazza légy nyugodt.

Nem véletlen az a rengeteg IT-s ilyen-olyan konferencia, ami nem csak reklámtevékenység, és kapcsolatépítési funkciót lát el ;)

Runner_fxr: Nyilván ok nélkül lett kimoderálva:R

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

• Sanya

nagyúr

válasz kokyt #107 üzenetére

Halvány lila fogalmad sincs a témáról, ez látszik. Ajánlanám Neked, hogy mielőtt hozzászólsz érdemben egy témához, tájékozódj egy kicsit, és ne a szomszédtól hallott információk, vagy épp a saját elmédből kipattant ötletek alapján vonj le következtetéseket.
    Az egyetemen használt szoftvereket addig használhatod, amíg hallgatói jogviszonyod van. Vonatkozik ez az MSDNAA keretében megkapott MS szoftverekre is. Aki azután is használja, az éppen úgy warezol, mint aki torrentről tölti le.

imádom, amikor személyeskednek :)

értem, szóval amígy egyetemista valaki, és kell neki egy szoftver, mert meg kell tanulni, annyira jó, akkor a tanulási idő alatt, nem lehetne-e kialkudni egy jóval, de jóval olcsóbb árat, hisz a szoftver eladójának a legjobb, minél több embert kiokít a szoftveréből, annál több esélye van, hogy később az az ember megveszi, vagy megveteti a munkáltatójával.

30 nap alatt el lehet sajátítani a programok használatát, csak nem csináltad intenzíven. most nem a heti 1x1 órás cados oktatásról beszélek. ofc, nem lesz belőle profi , de ha le kell ülni, és csinálni, akkor meg lehet tanulni( jó, lehet van 1-2, aminek kevés.)

• Runner_fxr

Ármester

válasz peterk #113 üzenetére

Értem, tehát akkor szerinted azok a dolgok jók voltak úgy ahogy voltak, lopjon csak mindenki ott ahol tud. Érdekes hozzáállás!

• Sanya

nagyúr

válasz peterk #115 üzenetére

1 emberen múlik az egész. Hirtelen idetévedt Steve Ballmer, pedig előtte szerintem nem is sokat hallott Magyarországról, amikor megkérdőjelezték az informatikai sokmilliárdos beszerzést.

• peterk

senior tag

válasz majom2 #98 üzenetére

Az ingyenes szoftver szerintem semmivel nem jelent kisebb korrupciós veszélyt, mint egy nem ingyenes. Húsz éve vagyok az "info businessben", láttam elég nagy infos beszerzést ahhoz, hogy tudjam, nem egy Microsoftról fog nekiállni minisztériumi apparátust lefizetni, hogy odakerüljenek a szoftverei.

Ha suskust keresel, akkor sokkal célszerűbb a kisebb, hazai projekteket megvizsgálni, mert azok szoktak általában szaglani. (sulinet, intézményi info szerződések, website-ok csillagászati áron, adatkezelés vagyonokért, stb.) Ezek pedig (op)rendszer függetlenek.

• peterk

senior tag

válasz majom2 #96 üzenetére

A szoftverbeszerzést pont nem valamiféle nemzeti érdeknek kéne irányítania, hanem oktatási, szakmai szempontoknak. Merthogy ez az igazi nemzeti érdek, nem az, hogy kinek állítjuk ki a számlát. ;)

• peterk

senior tag

válasz Runner_fxr #111 üzenetére

Marhára nincs igazad, ellenben a stílusoddal pont azt hoztad amiért a politika száműzve lett innen. ;)

• Mercutio_

félisten

Hurrá, befutott a mai ügyeletes véleményvezér/megmondóember :C :W

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

• kokyt

senior tag

válasz raver #103 üzenetére

A mennyiségi licencet a felsőoktatásra értettem, ott nem dobozolnak (MSDNAA). Nyilván az megint teljes vezetési inkompetencia eredménye, hogy az állami szervek, vállalkozások dobozolnak.

(#105) Sanya:
    Halvány lila fogalmad sincs a témáról, ez látszik. Ajánlanám Neked, hogy mielőtt hozzászólsz érdemben egy témához, tájékozódj egy kicsit, és ne a szomszédtól hallott információk, vagy épp a saját elmédből kipattant ötletek alapján vonj le következtetéseket.
    Az egyetemen használt szoftvereket addig használhatod, amíg hallgatói jogviszonyod van. Vonatkozik ez az MSDNAA keretében megkapott MS szoftverekre is. Aki azután is használja, az éppen úgy warezol, mint aki torrentről tölti le.

Szerk.: kicsit finomítottam a hangsúlyon :B

"30 nap alatt ha a tanuló nem sajátítja el egy szoftver használatát, akkor az a szoftver vagy szar, vagy a felhasználóval van a probléma."

Hát ez, nagyon komoly :DDD Gratulálok! Láttál-e már komolyabb fejlesztőkörnyezetet (IAR, AVR Studio, MS Expression Studio, stb.), vagy épp adatbázis kezelőt?

[ Szerkesztve ]

• Sanya

nagyúr

válasz DJS #88 üzenetére

most egy csajnak, akinek elvárás, hogy az msn fusson, bejöjjön a startlap, legyen egy billentyűzet leütést elmentő program ( vmilyen office) mi kell több?

• Sanya

nagyúr

válasz kokyt #89 üzenetére

vannak szakok, ahol a tartalmat nézik, nem a külalakot ( és itt most nem akarom leszólni a többi intézményt, félre ne értsetek)

WTF??? Én pengessem ki a matlab + simulink árának felét két félév kedvéért? Ne haragudj meg a kérdésért, de Te hol élsz? Az ilyen programok oktatása/vásárlása az egyetemek/főiskolák számára nem költségvetési pénznyelő, hanem a képzések versenyképességének javítása.

egyik féláron, vagy biztosítsa az egyetem. most ha én indítok egy 50.000, vagy egy 100.000 forintos adobe photshop képzést, akkor miért kellene az államnak állnia a photoshop árát mondjuk 100 diákomnak, hogy azok utána ingyen használhassák? csak amíg tanul, addig legyen, de ha kell neki, akkor vegye meg.

amikor kocsit tanulsz vezetni, akkor nem kapod meg a jogsival az oktató autóját, ember hol élsz te?

részt vettem egy speciális szoftver oktatásban, és képzeld, meg sem fordult a fejünkben, hogy a 20.000 eurós szoftver csak úgy ingyen odaadják nekik, mert "tanulnak". Kaptak egy 30-60 napig működő demót, ami utána meghal, vagy megtanulja, vagy maradjon buta.

30 nap alatt ha a tanuló nem sajátítja el egy szoftver használatát, akkor az a szoftver vagy szar, vagy a felhasználóval van a probléma.

• bobsys

veterán

válasz raver #103 üzenetére

5 geptol mar van mennyisegi license ms softwarekre, tehat csak picit tajekozodni kene ami tudom nehez, mert az allam penze es azt lehet szorni.

[ Szerkesztve ]

• raver

aktív tag

válasz kokyt #102 üzenetére

Biztosan vannak olyan szervezetek ahol mennyiségi licencel használják a szoftvereket. Viszon csak a közvetlen környezetemben van jónéhány olyan állami cég, amelyek dobozos Wint vesznek. Biztosan így van, mert én adtam el nekik.

Észerevételeim alapján ahol nincs számottevő géppark, ott bizony mennyiségi licenc sincs. És hidd el. Az Állambácsi gépeinek többségét ezek a kis irodák/cégek teszik ki. Nem azt mondom hogy azonnal linuxra kéne váltani, mert az hatalmas teher lenne Marika néninek, aki már akkor telefonál, ha az levelező ikonja véletlenül nem középen van, mert valamiért az asztal szélére került.
    Tudom nehéz elhinni, de a legtöbb "Marikanéninek" még az értő olvasás sem megy. Mert ugyan kiírja a gép hogy mit kéne csinálni, ráadásul magyarúl de ennek ellenére csörög a telefon, hogy azonnal gyorsan-gyorsan, mert világvége van.

"Vannak komolyabb pénznyelők, ahol havi szinten nagyságrendekkel több pénzt spórolhatna az állam, de ahhoz persze nem mernek nyúlni."
    Az utóbbi idők intézkedéseiből kiindulvan, nem hiszem hogy van olyan terület, emihez ne mernének nyúlni. Sokkal inkább nem is akarnak :)

• kokyt

senior tag

válasz majom2 #99 üzenetére

És az én adómból, vagy a szüleiméből, vagy épp azoknak a szüleiéből akik épp olyan egyetemre járnak? Tudod, az adó milliárdok nem csak a Te általad befizetett forintokból áll. Személy szerint inkább költeném erre, mint ingyen digitális tunerre, vagy segélyekre.

"egyébként felőlem mehet a felsőoktatásban az ms is, legyenek nagy keretszerződések, de akkor a szoftver árát fizesse ki teljes mértékben a hallgató. ha nem tudja, akkor legyen az oktatási intézetnek megfelelő terminal server háttere, ahonnan tud "venni" olcsón használati időt. de ez, h osztogatunk mindet boldog boldogtalannak mintha "ingyen" lenne, ez a világ legnagyobb pazarlása."

Az általam említett szoftvereket eddig is kedvezményesen keretszerződés keretében kapták, vagy cégek "ajándékozták". Az ms szoftverekért meg gondolod annyit fizetnek, mint a bolti ár? Mennyiségi licenc. Azzal pedig akármilyen olcsó a linux, ekkora méretekben nehezen tud versenyezni. Hogy a terméktámogatásról már ne is beszéljünk.

Máskülönben meg nem épp ez a legnagyobb pazarlás az országban. Ha ezt pazarlásnak lehet nevezni egyáltalán, mert ennek legalább valaki hasznát veszi, a munkaerő piaci versenyképességét növelheti vele. Vannak komolyabb pénznyelők, ahol havi szinten nagyságrendekkel több pénzt spórolhatna az állam, de ahhoz persze nem mernek nyúlni.

• WonderCSabo

félisten

válasz peterk #93 üzenetére

Off: a médiatörvény a hszekre is vonatkozik, nem csak a hírekre és blogbegyezésekre?

BonFire: Persze, h. ez semmit se számít, de ha mindenütt tudnának ennyit spórolni, akkor már nem lenne rossz... Azért ne várd, h. az informatika szoftvereken spóroljanak ezer milliárdokat. ;)

Új hozzászólás Aktív témák