Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jarod1
veterán
A korrupció az amiből kihagynak....
-
auth.gabor
tag
""Van az államnak fejlesztő csapata... csak..." konkrétan semmirevaló banda. Nem voltak projektjeik, minimális oktatást kaptak ezért kontra-szelektálódtak. Ezeket kapta meg Pásztory elvtárs. Szarból baromi nehéz várat építeni."
Ahja, vannak emberek, akik tudják ezt... Másfél évig voltam vezető fejlesztő annál a semmirevaló bandánál. Te ki vagy, ha éppen nem álnéven írsz a nagyvilágba?
Nem a fejlesztő csapattal, annak motívációjával, vagy oktatásával van baj, fejlődtek maguktól is -- a drága tanfolyamok nem arra jók, hogy okos legyen az ember, hanem arra, hogy kapjon egy pecsétes papírt, fejlődni a való életben lehet csak valódi problémákon, amelyek nem fordulnak elő tanfolyamokon... és voltak/vannak olyan projektek, amelyek jók, persze voltak rosszak is... tudnék mesélni, csak nem szabad... de általánosságban szólva másfél év alatt azt láttam, hogy ami jól sikerült, az szinte kivétel nélkül belső és alacsony szinten indított "projekt" volt minimális sajtóval, ami rosszul sikerült, az az ÜK2-höz hasonló mesterségesen felfújt költségvetésű projekt volt, amelynek jó részét külsős fejlesztők és cégek csinálták, és kínkeservesen próbálták a sajtót a "helyes" irányba terelni.
"A másik probléma, ha éves szinten elvonnának 120milliárdot (vagy ennek jelentős részét) attól a kb. 700milliárdos iparágtól, amely egyébként a válság és a kormány válságadói miatt amúgy is csökkenő tendenciát mutat, azt erősen meg sínylené a szakma, munkahelyek szűnnének meg, kevesebb lenne a befizetett adó, stb."
Ez így hülyeség. Az állam nem azért szervez ki feladatokat, hogy adóbevétele legyen, ez nem így működik. Az állam legtöbbször azért szervez ki feladatokat, mert úgy kényelmesebb lopni és csalni, s ehhez nem kell hazudni sem, egyszerűen csak jól kell megírni a pályázati feltételeket, majd el kell feledkezni a leszállított rendszer részletes ellenőrzésétől, különben kiderülne, hogy nem egészen az van benne, ami ki lett fizetve, vagy nem csak az van benne, ami ki lett fizetve. A plusz pénz pedig visszaforgatható különféle politikusi zsebekbe, ahonnan aztán jól felhasználják társadalmilag hasznos dolgokra... Ez a tuti módszer, akárki megmondja...
De munkahelyek nem szűnnének meg, mivel a feladatok maradnának, azt valakiknek meg kellene csinálni. Célszerű ott és úgy elvégezni, akik értik a feladatot és ismerik a hatékony megoldását, és nem csinálnak maguknak későbbre feladatot, ha mégis gányolnak, akkor tudják, hogy ebből később feladat lesz. Egy ötödik alvállalkozó a láncban nem ismeri azt a környezetet, amire fejleszt, neki az a hozzáállása, hogy minimális munkával maximális profitot akasszon le és ez gyakran meg is látszik a leszállított rendszeren.
Nem zárkózom el attól, hogy a versenyszféra végezzen munkákat, de erősebb kontroll alatt kellene dolgoznia, mint ahogy tapasztaltam. Például azzal kellene kezdeni, hogy beszállító csak és kizárólag állami cég telephelyén dolgozik az állam által biztosított eszközökön. Érdekes mód egy banknál igen erősen fogják a beszállítókat, legyen ez az ellenőrzés a végterméket tekintve, akár a munka helyszínét, akár a beszállítói láncolatot tekintve. Amikor a bankoknál megszokott erősebb ellenőrzést szerettem volna, akkor nem a beszállítói oldal düdögött érte a leghangosabban, hanem az állami cég vezetése... fura...
""...csak az arcok és a seggek változtak..." - ezt hívják lobbinak. A politika velejárója. Nem csak nálunk, máshol is."
Nem, ez nem lobbi. Ezt lobbinak szerintem az nevezi, aki vagy a segghez, vagy az archoz tartozik. Egyébként teljesen igaz, hogy korrupció van külföldön is...
Szóval nem olyan szép és egyszerű a helyzet, mint gondolná az ember... lásd a becslést: http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/09/igy_mutyiztunk_el_2000_milliard_forintot/
Persze mindenki azt mondja, hogy ez nem korrupció, ez lobbi. Úgy értem mindenki, aki benne volt, és így az összes közbeszerzés tiszta és ártatlan...
https://iotguru.cloud
-
TBB
tag
Akkor korrupció, ha egy beszerzést (ami egyébként teljességgel szükségtelen, vagy túldimenzonált) kifejezetten azért indítanak el (vagy paraméterezik túl), hogy abból valaki(k) személy szerint jól járjanak.
Egyébként lobbi. Nyilvánvalóan én is a saját kutyám kölkét etetem inkább, mint az ellenfelemét. Tőlünk nyugatabbra sincs ez másképpen. -
TBB
tag
válasz auth.gabor #168 üzenetére
"Van az államnak fejlesztő csapata... csak..." konkrétan semmirevaló banda. Nem voltak projektjeik, minimális oktatást kaptak ezért kontra-szelektálódtak. Ezeket kapta meg Pásztory elvtárs. Szarból baromi nehéz várat építeni.
A másik probléma, ha éves szinten elvonnának 120milliárdot (vagy ennek jelentős részét) attól a kb. 700milliárdos iparágtól, amely egyébként a válság és a kormány válságadói miatt amúgy is csökkenő tendenciát mutat, azt erősen meg sínylené a szakma, munkahelyek szűnnének meg, kevesebb lenne a befizetett adó, stb.
"...csak az arcok és a seggek változtak..." - ezt hívják lobbinak. A politika velejárója. Nem csak nálunk, máshol is.
Az már más kérdés, hogy zárt, 143-as közbesz eljárást egyetlen esetben sem engedélyeznék - pl. nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Miért titkolózik előttem az a kormány, amelyiket én (is) választottam meg? Én is a nemzet része vagyok, ne feltételezzen rólam olyat, hogy elárulom magamat - ha kell, alá is írok erről nyilatkozatot! Dolgozok, adót fizetek, tudni akarom mire költik el a befizetett pénzemet.Azt már korábban, a stratégia kapcsán is láttuk, hogy improvizálnak, teljesen felkészületlenül érte őket a választási győzelem - még mindig itt tartunk sajnos. Viszont megtanultak agresszívan kommunikálni az elmúlt 2 ciklusban, és azt folytatják továbbra is. Fel sem tűnt nekik, hogy végre annak a bizonyosnak a jó oldalán állnak.
[ Szerkesztve ]
-
majom2
senior tag
FYI
"A Tisztaszoftver Program keretében 2011. március 1-jéig szóló licencmegállapodást kötött a GKM és a Microsoft. A megállapodás értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépein, a felsőoktatási intézmények oktatói, hallgatói és dolgozói, valamint az általános és középiskolák pedagógusai otthoni számítógépein is jogtisztán használhatók a Microsoft Windows Frissítés (upgrade), valamint a Microsoft Office termékek, valamint Core Cal klienshozzáférési licencek."
http://www.tisztaszoftver.hu/"fizessük vissza az államadósságot, a maradékot öljük a..."
bocsi, de úgy tűnik nem vagy tisztába az arányokkal... az ország lakosságára levetítve (csecsemőtől az aggastyánig) mindenkire 2millió forintnyi államadósság jut. meg ugye ennek a kamatai évente. ez is hatalmas kérdőjel, h valaha ki bírjuk-e ezt fizetni. az adósságspirál szakadékának a szélénél járunk kötéltáncot jelenleg."persze emellett oktassunk termeljünk ki egy generációnyi szakembert, akik nem rendelkeznek versenyképes szaktudással."
elárulok neked egy nagy titkot: nem túl régen, úgy képezték magyarországon az informatikusokat, h 80%-nak még számítógépe sem volt. mert nem volt rá pénze. aztán valahogy mégis nagyon jó szakemberek keletkeztek akkoriban. a továbbgondolást rád bízom."oktatási rendszer szoftverellátottságába ölt pénz..."
azt kéne már felfogni, h nincs pénz. nem csak erre, de kb semmire. azzal egyetértek, h az oktatásra költeni kell - de csak akkor, ha ez lehetséges. pl lehetne csökkenteni 30%-al a felsőoktatás hallgatói létszámát (nyilván olyan szakok írtásával, akik csak munkanélkülieket termelnek), és az így felszabaduló pénzt el lehetne költeni a maradék 70%-ra. ennek lenne értelme. de ez a "fizessük mindenkinek mindent ész nélkül", sehova nem vezet. -
auth.gabor
tag
válasz Brutális eb #3 üzenetére
"Amint fentebb írta a kolléga a magáncégektől mindent megvonunk ki fog fejleszteni bármit is az állam? Persze....."
Van az államnak fejlesztő csapata... csak nem szeretik használni a belső fejlesztést, mert úgy nem lehet annyit lopni.
Annó a kormányváltás után pont a Nyitrai összehívta azon állami cég dolgozóit, ahol akkor én is dolgoztam, és nagy lelkesedéssel mesélte, hogy eddig a korrupcióról szólt minden, de mostantól csak állami cégek fognak állami feladatokkal foglalkozni. Aztán két hónapra rá finomult a dolog, és egy KKV konferencián kiderült, hogy a KKV szektornak azért adnak munkát. Aztán tovább finomodott a dolog, és kiderült egy nagyobbacska cég konferenciáján, hogy a nagyobbacska cégek is kapnak majd munkát. Aztán most már ott tartunk, mint eddig: minden munkát a versenyszférából pályáztatnak, szinte kizárólag meghívásos zárt közbeszerzéssel... csak az arcok és a seggek változtak, ha megengeditek, hogy így fogalmazzak.
A kormanyszovivo.hu oldalra és hiányosságaira visszatérve, lesz kormany.hu is (jelenleg még a magyarorszag.hu portálra van irányítva), ami kb. azt fogja tenni, mint a kormanyszovivo.hu, csak fele akkora funkcionalitással és kicsit olcsóbban. 200 millió helyett csak 185 millióba fog kerülni. Persze a két portál egymástól függetlenül és párhuzamosan fog működni, hiszen éppen a megtakarítások korszakát éljük.
Ezekből adódóan eléggé nehezen hiszem, hogy vannak konkrét tervek, az OMG projekt is ilyen "mutassunk valamit kevés konkrétummal" dolog volt -- érdekes, hogy azóta mély csönd van, amióta kiderült, hogy egy Drupal kevés lesz a feladahoz
Ez a sajtaj is erről szólt: szar ez a fos, de majd Mi megmutatjuk, hogy kell csinálni.
Ajánlott olvasmány:
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/2010/10/31/Reloaded
http://wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=8683616https://iotguru.cloud
-
kokyt
senior tag
"Milyen office nincs? Ezt mégis honnan szedted... "
Semmilyen nincs az MSDNAA esetén, mivel végig arról beszéltem.
"Ja, vannak korlátok. és? attól még pénzbe kerül..."
Mondta valaki hogy nem? Miért nem lehet megérteni, hogy ezt munkára nem használhatod, ergo, ha dolgozni akarsz Neked vagy a cégnek meg kell venni.
De tudod mit? Legyen, faragjuk le ezt a költséget is, fizessük vissza az államadósságot, a maradékot öljük a remekül működő nyugdíj rendszer fenntartásában, és az amúgy sem ritka szövésű szociális háló hintaággyá formálásába, és persze emellett oktassunk termeljünk ki egy generációnyi szakembert, akik nem rendelkeznek versenyképes szaktudással. Remek. Mikor kezdjük?Elhiszem, hogy mindenhol lehet faragni, de szerintem a oktatási rendszer
szoftverellátottságába ölt pénz pont az, amit nem az ablakon dob ki az állam. Persze tartom, hogy az állami szervek beszerzéseit viszont jobban is felügyelhetnél. -
floatr
veterán
Tananyagból win/mso ki, lin/ooo be, OM-el való kommunikáció ODF alapon, aztán mindenki oldja meg a további win-es igényeit. Központi/regionális IT támogatás meg megoldható a megtakarított licenszktgből így akkor munkahelyet is teremtettünk
De csak ismételni tudom az iménti hozzászólásomat.
[ Szerkesztve ]
-
peterk
senior tag
Oké, részemről megszavazlak az oktatási tárca infós beszerzőjének. Ha eléred, hogy az MSDNAA olcsóbb legyen a költségvetésnek, akkor éljen. De ha szembe menve az oktatás 90%-ával, megpróbálnád lenyomni a torkukon a linuxot, csak mert az állítólag olcsóbb, akkor legközelebb nem szavazlak be, mert vérpistikét a jelenlegiek is kivállóan alakítják.
Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!
-
peterk
senior tag
Szoftverfejlesztőként egyetértek, hogy egy nagy cég esetén nem az alkalmazott kénye kedve dönt. De szoftverfejlesztőként azt mondom, hogy az oktatás nem úgy működik, mint egy nagy cég.
Az oktatásban van sokezer független iskola, független önkormányzati finanszírozással, nem írhatod nekik elő, hogy kötelező linuxot használni. Javaslatot tehetsz, ajánlatot tehetsz, sőt, ingyenesen biztosíthatsz nekik készített linux disztribúciókat és alkalmazásokat is, de a végén az iskola igazgató fog dönteni arról, hogy használja-e vagy sem. És nem fognak úgy dönteni, hogy linuxot használnak, mert se a Katika földrajztanár, de mondok jobbat, nagy valószínűséggel az infós tanár se használt még olyant. De ha használt volna is, akkor is excelt tanítana infó órán, meg world-öt, mert azt használják legtöbben. De ha még lenne is az infó tanárban kalandvágy, akkor sem menne neki a tantestületnek, hogy ők is használjanak linuxot, mert a kollégák, kolléganők úgy elhajtják a vérbe, mint annak a rendje.
-
kokyt
senior tag
"és mindez nem kerül egy dobozos szoftver árába, hanem kb egy oem termék árába."
Inkább még annyiba sem.
"szerintem jobban járna mindenki, ha a követelményben nem ms kompatibilis doksit adnának le a hallgatók diplomamunkának"
Egyrészt meg van a véleményem azokról a helyekről, ahol ez követelmény, másrészt az ooo is tud doc-ot menteni.
-
Fecow
aktív tag
Jól van látom marhára nehéz azt leírni, hogy igen tévedtem, túloztam, nem gondoltam át stb., nem 0 a TCO, csak a szoftver költségeken spórolunk.
Szövegkörnyezetből kiragadás, na ezt imádom, ezzel lehet igazán elkenni a dolgokat.
Kérlek fejtsd ki nekem, hogy mivel is torzítottam azon kijelentésedet, hogy ahol te dolgozol, ott nem fizettek a szoftver licenszért és a külső supportért, következésképp a TCO=0? Segítek a mondat ellentmondásos, illetve tartalmaz egy gazdasági lehetetlent. Mivel a TCO != a szoftver licenszek és a szoftver support árával, ezért ellentmondásos. Mivel nincs olyan IT rendszer aminek 0 a TCO-ja ezért lehetetlen. Szerintem egy lehetetlent, pontatlanságnak nevezni, minimum csúsztatás, de inkább úgy érzem, hogy megint megy az elkenegetés.
Szerintem a véleményed maximálisan érdektelen abból a szempontból, hogy bárminek lehet-e a TCO-ja nulla, mert ez nem ízlés kérdése.
A "fenyegetésed" pedig maximálisan hidegen hagy, tőlem olyan win-linux- mac anyámkínja flame wart csinálsz ide amit akarsz, ez a moderátorok problémája, nem az enyém.
Az meg a másik, hogy mit is akarnál bizonygatni. Azt hogy a szoftver licenszeken lehet spórolni? Ez nem kérdés. A TCO bizonygatása már más tészta, és jóval összetettebb annál, hogy ebbe belemenjek. De amíg az IT rendszerek TCO-jának kb. 70-80%-a működtetési és karbantartási költség, nem különösebben hat meg, hogy mennyit spórolnak a szoftver licenszen, mert elvi határértékben is max 20-30%-a az összköltségnek (valójában inkább 5% körüli).Nyergeld meg a nagyot
-
kokyt
senior tag
"de azon túl mindenki vegye meg amire szüksége van. szokjunk már le arról, h majd az állam megveszi nekünk ami kell... a számítógépedet az állam fizette? pedig ezzel a megközelítéssel azt is fizethetné, nem?"
Értő olvasás a dolog titka. Korlátozások vannak, munkára nem használható, office nincs, stb.
[ Szerkesztve ]
-
siriq
őstag
Alapveto dolgokat nem kellene elfelejteni ha az ember valt. A masik hogy Ny Z ismerem, Egyutt logtunk sokat(mar akkor is benne volt abban a bizonyosban). Szoval csak azt mondanam ezek utan.... sok sikert(majd eltunik szepen a sporolt penz).
[ Szerkesztve ]
Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.
-
raver
aktív tag
Javíts ki ha tévedek, de ez most úgy jött le, mintha nekem kéne ájékozódnom. Tudom hogy lehetne nekik mennyiségi licenc. Többször javasoltuk is. Ennek ellenére, köszönik, de nem kérnek belőle. Szóval az én lelkiismeretem tiszta...
#124 (reagálva az #103-ra adott válaszra): Ebben a pont hogy nem mennyiségi licenc dologban azért van igazam, mert ahogy elmondtam, Tőlünk (nem túl nagy cég) több állami szervezet is vásárolt Dobozis wint! Számla cégnévre ment, tehát hidd el, nem volt ott semmilyen közponilag irányitott közbeszerzés. Még csak előzetes árajánlatot sem szoktak kérni.
Elhiszem én neked hogy normális esetben központilag kéne ezeket rendezni, de valahogy az én környezetemben és az ügyfélkörben még nem találkoztam ezzel.
És ez nem tévedés, vagy vélemény. Ez tény![ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Egy kis házon belüli kísérlet. Netbook bubival kisiskolásoknak. Seperc alatt kitalálták, hogyan lehet háttérképet választani, de az internetezés, levelezés, filmnézés sem okozott nekik gondot, pedig winnyózon "szocializálódtak", és konkrétan azt tanulják a suliban. Én eddig a telepítésen kívül egy dolgot mutattam meg nekik, hogy hol van a "start menü".
Ezek után aki ezzel jön, hogy mennyire húdenehéz, én leköpöm Rendszergazdálkodni szokatlan, meg ismeretlen, de a win beállítgatását is egy életen át tanultad, még ha konkrétan nem is fogtad fel annak.
-
dabadab
titán
Szoftverfejlesztőként elmondhatom, hogy de, így működnek a dolgok
Egyrészt eleve a felhasználókat, főleg nagy cégeknél, nem szokás megkérdezni arról, hogy mit akarnak használni, azt használják, amit eléjük raknak. Másrészt meg a felhasználók alapevtően nem az OS-t, hanem az alkalmazásokat használják, az, hogy konkrétan mi az OS, egészen kevéssé lényeges csak.DRM is theft
-
Sanya
nagyúr
okés.
de még mindig nem érted, amit már leírtam.
jelen helyzet:
a magyar adófizetők pénzén a magyar állam oktat embereket ( ez drága) és még biztosít mellé szoftvereket is, amelyekért rengeteget fizet. az egésznek 2 nyertese van: a microsoft, és a hallgatók ( már ha nyertesek, de most ebbe ne menjünk bele)
a microsoft nem hiszem, hogy befektet évente 25.000.000.000 forintot kishazánkban, tehát a pénz kimegy az országból ( itt most ne menjünk bele abba, hogy a szoftveres tudással könnyebben végzi a delikvens a munkáját azon a szoftveren, amit megvesz, és az a pénz....)ideális helyzet: a magyar adófizetők pénzén a magyar állam oktat embereket, biztosíthat mellé szoftver (ahogy most) csak kerüljön jóval kevesebbe, hisz ez egy ingyen reklám és oktatás a microsoftnak (nem teljesen, de fogjuk rá). A jelenlegi árat kicsit sokallom.
amúgy abból a pénzből, amit informatikára költ Magyarország, abból sok mindent meg lehet valósítani a szabad szoftverek terén (nem mindent, de sokat)
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
veterán
Szoftverfejlesztőként elmondhatom, hogy a dolgok marhára nem így működnek. Nem hogy Katinéni, még az interneten szocializálódott huszonévesek nagy része sem boldogulna egy Ubuntuval. Igen, tapasztalat, elég megnézni az ismerősi kört... jah, ha valakinek csak programozók vannak benne, akkor az nem ér...
#65: A gmail-lel nem az a gond, hogy nem adna saját végződést, hanem a szolgáltatások szűkössége - amely nyilván céges felhasználásra vonatkozik. Amúgy meg, a kolléga multinacionális környezetet írt, nem egy kis KKV-t. Ezért is vicces a példa. Arról meg ne is beszéljünk, hogy kizárólag a gmail nem képes normálisan megjeleníteni egy csomó levelünk ékezetes karakterét.
-
bambano
titán
Két kérdés:
1. akarsz 500 hsz-es linux-windows flame-t ebben a topicban?
2. szerinted nem moderálják ki két perc alatt, ha elkezdem leírni a véleményem (btw amit eddig írtam, az én meglátásom szerint már eddig is feszegette a határokat)?Ha mindkét kérdésre igen a válasz, de nem csak a tied, hanem a moderátoroké is, akkor belemehetünk egy részletes vitába.
Mivel én azt gondolom, hogy nem lesz a válasz, ezért nem is akarok részletesebben belemenni. Hogy az ehhez vezető út az, hogy írtam valamit, ami nem feltétlenül pontos, különösen a szövegkörnyezetéből kiragadva nem pontos, nagy dolog. Hogy ezért lehülyéztél, nem oszt, nem szoroz.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Fecow
aktív tag
Pont erre számítottam, attól, aki mindig mindenben kompetensnek, sőt kompetensebbnek állítja be magát mindenki másnál, akkor amikor ilyen orbitális, gazdasági nonsense-t sikerül bebüfögnie. Nyugodtan nézd meg mit jelent a TCO, különös jelleggel a szoftverekre, meglepődnék, ha abból te kibűvészkednéd úgy, hogy nullára jöjjön ki. Ez a fizika örökmozgójával egyenértékű képtelenség.
De, nyugodtan takarózz a "te nem ismered a munkám" kifogással, az mindig jó. Információ tartalma ugyan nincs de hárítani lehet vele...Nyergeld meg a nagyot
-
peterk
senior tag
Kötelezővé nem teheted, hogy mindenki linuxot használjon. Akkor meg az lesz, ami az MSDNAA előtt is volt, hogy mindenki maga szerzi be a szoftvereit, ami a gyakorlatban a pénztelenség miatt azt jelentette, hogy az iskolák, egyetemek is tele voltak nem jogtiszta windows-okkal, SQL szerverekkel, stb.
De persze, ha mondasz jó módszert arra, hogy az ország összes (vagy legtöbb) közép, ill. általános iskolájában hogyan lehet rávenni a földrajzos Kati tanítónénit, hogy holnaptól linuxot használjon, akkor tőlem jöhet az ubuntu.
-
peterk
senior tag
De. Mondom, nem ismerem a konkrét számokat, de az alapján, hogy pl. mi a saját cégünkben milyen árakat érünk el a Microsoftnál, szerintem 10 ezer alatt van bőven a Win7+Office egy licenszre vetítve.
Az oktatásnak az éppen nem feladata, hogy végleges termékeket támogasson. Ha a delikvens leállamvizsgázott, akkor köszönje meg szépen az államnak, hogy ingyen (vagy ócsóé) diplomát kaphatott a kezébe, menjen el dolgozni és vegye meg magának a legális saját példányt. Amíg viszont iskolába jár, addig az iskola biztosíthat számára licenszet, hogy ne kelljen diákként megvennie vagy feketén használnia. Azt ugyanakkor támogatnám (ha nem így van most), hogy az MS-el kötött szerződésben a díjak aktivált licenszszámtól függjenek, hiszen manapság már nagyon sokan oprendszerrel együtt vesznek pl. laptopot, és az ő számukra felesleges még egy oktatási licenszet is venni.
-
dabadab
titán
"másrészt azok támogatása "enterprise" környezetben általában nem ingyenes"
A fizetős programoknál sem, bármi normális support külön pénzbe kerül a licencdíjon felül.
Egyébként meg szerintem 15 mrd forint meg annyi pénz, amiért már érdemes egy kicsit megmozdulni.DRM is theft
-
bambano
titán
Oké, tehát szerinted a diákok notebookján (mikor kopik már ki végre a laptop szó, sehol nem árulnak már laptopot) fekete windows fut, akkor hogyan is éred el hamarabb a jogtisztaságot? Hint: az msdnaa-ban upgrade licensz van, ha fekete windowsra teszi fel, fekete marad a rendszere.
Az iskolába pedig azért mennek, hogy újat tanuljanak. Ha az lenne a hozzáállás, hogy semmi újat nem tanulhatnak, akkor minek megy oda? Ha pedig lehet neki matekból meg biológiából meg kémiából újat tanítani, vagy jogból, közgázból, akkor miért pont az informatikának eme szeglete tiltott?
#128: vagy jobban ismerem a saját munkámat, mint te.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
TBB
tag
Lehet itt az ingyenes szoftverekről regélni, de nem itt lehet jelentős megtakarítást realizálni!
Egyrészt az ingyenes szoftvereket is üzemeltetni kell, másrészt azok támogatása "enterprise" környezetben általában nem ingyenes (pl. mySQL, RedHat, stb...).
Az állam évente nagyjából 120milliárdot költött az előző ciklusban informatikára, ami azért dícséretes, mert - néhány helyet leszámítva - nem jutott a kormányzati IT a BKV sorsára. Az értékcsökkenést visszaforgatták (a BKV-nak azért van kb. 800milliárdos hiánya pénzügyi szemléletben, mert pl. a leamortizált buszok helyett nem vett újakat, hanem annak az ÉCS-jét saját vízfejének fenntartására költötte el).
Ami miatt nem dícséretes mégse, hogy az értékcsökkenést nem az értékállóság megőrzésére forgatták vissza: sok párhuzamosság volt a fejlesztésekben, sok egyedi és öncélú (vagy a vezető, vagy a fejlesztő társaság saját - többnyire anyagi - céljaival) projekt indult el, amelyek létjogosultsága és megtérülése kimutathatalan volt. No meg végtelen mennyiségű és felesleges szerverek és licenceik beszerzése, amik értelmes dolgot nem csinálnak, csak feleslegesn fűtik a géptermeket és külön kell még a hűtésükért is fizetni.Persze lehet mondani rögtön felemás példaként a rendőrséget, ahol ugyan nincs szinte egyetlen normális PC sem, viszont kiváló fényképarchívum készült a gyorshajtókról, ami ugye jelentős bevételforrás.
Most ebből a 120milliárdból takarít meg 15 milliárdot. Százalékosan ez testvérek között is 12,5%. Ez látszólag jelentős összeg. Mindenesetre ha azt számolom, hogy általában az IT projekteken a kormányváltás előtti időkben avalahol 20% körül volt az "egyéb, járulékos és alkotmányos" költség, vagyis ennyivel voltak drágábbak a projektek helyből, mint a piaci szereplők számára, akkor abból az adódik, hogy ezt a költséget csökkentik le 7,5%-ra.
De látszólag megmarad!
Már csak az érdekelne, hogy ki lesz az, akinek ezt a 7,5%-ot vissza kell adni a projektekből?
-
VIC20
őstag
A bloggerek viszont egyszerű felhasználók, és közülük sokan foglalkoznak politikával. Legtöbbjüknek sem ideje, sem módja, sem ándungja nincs 180 oldalas törvényeket olvasgatni, hogy mit szabad és mit nem, mielőtt nekifog írni. Akkor inkább nem ír.
És mi ezzel a probléma?
Újságban eddig sem publikálhatott.
Most pedig éppen te írod, hogy "nem a napilap és a televízió a legmeghatározóbb médiumok". (A tévével kapcsolatban azért vitába szállnék, de ez most lényegtelen.)
Szerintem elvárható, hogy ha valaki a legmeghatározóbb médiumban szeretne publikálni, akkor azt felelősen tegye. Mert valljuk be, hogy az internetes "névtelenség" sok olyan írást szült, ami a nyomtatott sajtóban soha nem jelent volna meg. -
VIC20
őstag
Ez nem az ÉN NÉZETEM! Ez a médiatörvény.
Jaj, kis egoista!
Nem. Ez a médiatörvény a te értelmezéseben. De nem a te értelmezésed számít.
Hanem valamennyire ezé az új hatóságé, de legfőképpen a magyar bíróságoké.Új törvény, nincs még kialakult joggyakorlat vele kapcsolatban, az első néhány ítéletig lehet sipítozni.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
a mennyiségi licensz csak frissítési alapra tehető... tehát oem-ként megveszi a windows-t és van lehetősége jópénzért bármelyik újabb rendszerre cserélni... más kérdés, hogy nem fogják legtöbb esetben... akkor meg minek, ha már ott az oem rajta.
(#105) Sanya: nameg az egyetem saját magának vett szoftvere az gondolom a saját költségvetését terheli, amit egyébként is megkap.
(#107) kokyt: msdnaa licenszet olvasd el légyszíves... a tisztaszoftver -es használat szűnik meg jogviszony végén.
[ Szerkesztve ]
-
Sanya
nagyúr
mennyivel a töredékébe? gondolom nem az 5.000 forintos lemezárról beszélsz, amit akkor fizetsz, ha kapsz egy all-in-one csomagot. ha meg csak felébe kerül, akkor már miért nem azt csináljuk, hogy vegye meg a hallgató, ha annyira akarja a microsoft terméket, csak akkor kapjon egy rendes verziót mondjuk off+win7 (persze nem ultimate) 20.000 forintért. állam is támogatja, ms is olcsóbban adja, és a hallgatóé a szoftver, nem csak annyi, hogy ú basszameg, államvizsga, le kell szedjem a gépemről a wint, vajon mit vegyek helyette, wint? ( mert ugye le kellene szedni)
Gyakorlatilag minden közép ill. főiskolás diáknak van laptopja vagy számítógépe, amiknek legalább 90%-án windows fut - zömében feketén. Ha az oktatás ezt nem figyelembe véve úgy dönt, hogy ő márpedig linuxot támogat, akkor azzal könnyen azt érheti el, hogy segítés helyett inkább megszivatja a diákjait, akik kénytelenek lesznek a meglevő windows-os laptop mellé megoldani egy linuxos rendszer elérését is (másik laptop, dual boot, bemászás iskolai gépterembe, stb.)
nem értek vele egyet. diák, a feladata, hogy tanuljon. a műszaki egyetemen a matekot még nem törölték el, mert nehéz, és szívatnánk vele a diákot. szerintem használna is, mert nem azt tanulnák meg a diákot, hogy nem csak a tv-t kell bekapcsolni, meg az internet egy nagy kék e- betűs képre kattintva lehet elindítani, hanem ismerkedne az oprendszerekkel.
Az oktastásnak nem abból kell álljon, hogy megtanít használni az ms termékeit, és még ezért fizetünk 25.000.000.000-os a microsoftnak.
-
floatr
veterán
Ne mozogj, mert hullámzik, mi?
Anno az egyetem és a fősuli is megkövetelte tőlünk, hogy unixos környezetbe gyártsuk a beadandóinkat. Jó beszívatott minket, és kénytelen voltam -- informatikusként (! ) -- dual bootos rendszert használni. És érdekes módon akkor volt olyan gárda, aki értett hozzá, de ezek szerint akkor tudtak alkalmazkodni a változó világhoz, és "átképezték" magukat win alapokra. Gondolom most sem okozna akkor lelki törést senkiben sem, hogy a Szabadság hídról csoportosan ugrálnának lefelé.
[ Szerkesztve ]
-
peterk
senior tag
Egy OEM office árához képest töredékébe kerül egy licensz az MSDNAA keretében. (Pontos összeget nem tudok, de annak a 45 ezernek tényleg töredékébe. Úgy értem, max. pár ezresbe.)
A dolog egyébként egy office-nál sokkal összetettebb. Ha az oktatás informatikai segítséget/támogatást akar nyújtani a diákjainak, akkor figyelembe kell vennie a kialakult viszonyokat, különben többet árthat, mint segít. Például ott van az oprendszer kérdése. Gyakorlatilag minden közép ill. főiskolás diáknak van laptopja vagy számítógépe, amiknek legalább 90%-án windows fut - zömében feketén. Ha az oktatás ezt nem figyelembe véve úgy dönt, hogy ő márpedig linuxot támogat, akkor azzal könnyen azt érheti el, hogy segítés helyett inkább megszivatja a diákjait, akik kénytelenek lesznek a meglevő windows-os laptop mellé megoldani egy linuxos rendszer elérését is (másik laptop, dual boot, bemászás iskolai gépterembe, stb.) Aztán azt is érdemes figyelembe vanni, hogy attól, hogy központilag adnának linuxot és hozzá szoftvereket, még a tanári/iskolai személyzet nem lenne más. Egy ilyen akciónak jó eséllyel az lenne a vége, hogy akkor az iskolák egyenként vennének maguknak MS szoftvereket, mert azt szokták meg. A sok kis külön beszerzés összességében valószínűleg drágább is lenne, mint egy központi MSDNAA beszerzés. Azaz se olcsóbb nem lenne, se jobb, a diákok meg használnák tovább a fekete otthoni windows-aikat.
-
majom2
senior tag
ugyvan, de a ms használatához mégis milyen nemzeti érdek fűződik? pont arról beszélek, h sztem simán ki lehetne őket váltani pl linux-al.
az oktatás egy külön történet, arról külön írtam.
abban nagyon tévedsz, h nem számít kinek állítjuk ki a számlát. pl a távolkeleti országok sikere nem jöhetett volna létre az erősen protekcionista gondolkodás nélkül.
-
majom2
senior tag
sztem meg tudod mire kéne költeni az adóforintokat? az államadósság visszafizetésére. ugyanis ez messze a legnyomasztóbb teher az országon. aztán ha azzal megvagyunk, akkor lehet gondolkozni h merre tovább.
persze, legyenek mennyiségi licenszek, de azon túl mindenki vegye meg amire szüksége van. szokjunk már le arról, h majd az állam megveszi nekünk ami kell... a számítógépedet az állam fizette? pedig ezzel a megközelítéssel azt is fizethetné, nem?
amúgy minden pazarlást meg kell szüntetni. legalábbis erre kell törekedni.
[ Szerkesztve ]
-
Fecow
aktív tag
"Az én munkámban meg nulla forintot fizetünk a szoftverért, a támogatásokért, meg a többiért. A tco=0."
Na ez a muhaha, kategória. Vagy nem vagy tisztában a TCO-val, vagy valami alternatív dimenzióban dolgozhatsz. Gondolom, magától megy az egész rendszer és a null ponti energiából táplálkozik. Segítek, olyan, hogy ingyen ebéd a mi világunkban nincs, ergo valamennyibe kerülni kell a rendszereteknek, mégha a szoftver megvételért közvetlen nem is fizettek. A TCO-t pont arra találták ki, hogy ne csak a szoftvervásárlási költséget vegyék figyelembe, mert a jelentkező költség nem csak annyi lesz, nagyon sok indirekt, rejtett költség is fellép.Nyergeld meg a nagyot
-
bambano
titán
1. De, oda lehet.
2. a kérdés az, hogy az általános irodai dolgozó szakdolgozatot ír-e vagy valami mást. Az általános irodai dolgozó ugyanúgy tipográfiai környezetszennyezést csinál, akármit adsz a kezébe. Viszont az akármiből az ooo olcsóbb.Másrészt meg az az érv, hogy az ms office jobb (egyébként nem jobb) ott is megdől, hogy amikor autót vesz az állam, akkor sem bmw-t vesz mindenkinek, hanem van, akiknek fabiat meg vw polot. Amiből következik, hogy az a gondolat, hogy mindig mindenkinek a legjobbat kell a kezébe adni, téves.
"Ami sajnálatos módon addig ipari standard marad, amíg oktatják, tehát még a licenszelőnek kéne fizetni a reklámért.": így van. és abban is biztos vagyok, hogy amíg azt látják redmondban, hogy be vagyunk húzva a csőbe, addig a tiszta szoftver 25 milliárdba fog kerülni, vagy többe. Majd ha egyszer azt is látják, hogy ezek bizony elszánták magukat és váltanak, magyarul verseny lett ezen a piacon, akkor majd kevesebbe fog kerülni.
-
floatr
veterán
Azért nincsen igazad a latex-el, mert rohadtul nem lehet odaadni egy mai általános irodai dolgozó kezébe, hogy faragjad a betűket gizike, ahogy diktálom.
Az oktatásba vásárolt szoftverekkel az a probléma, hogy ugyebár az alapérv szerint versenyképes tudás bla-bla, ehhez kell az "ipari standard". Ami sajnálatos módon addig ipari standard marad, amíg oktatják, tehát még a licenszelőnek kéne fizetni a reklámért.
-
bambano
titán
Uhh, te most jöhettél a fényeddel, ha azt hiszed, hogy magasabb szinteken ritkább a korrupció. Legfeljebb két eset fordul elő:
1. nem látod
2. már nem személyhez kötődik, hanem innen bannolt témához.Nem csak az a korrupció, ha letesznek egy nokiás dobozt vagy átadnak 20 dokumentumot, az is korrupció, ha egy elintézett zsíros megrendelés után kirúgnak valakit, aki később feltűnik a korrumpáló vállalat ilyen-olyan igazgatótanácsában vagy más sportállásában. Emellett nem csak pénzzel lehet egyéneket korrumpálni, hanem nem piaci alapon nyújtott gazdasági előnyökkel is (pl. linuxos önkormányzatnak lehet tenni olyan ajánlatot, hogy kaptok egy komplett ms oktatási központot, ha visszaálltok ms termékekre, amivel később szénné kereshetitek magatokat).
-
bambano
titán
Írtam én valahol olyat, hogy nem lehet szakdolgozatot írni ms office-ban? Nekem úgy tűnik, hogy nem írtam. Lássuk a különbséget a darabra elkészített szakdolgozat meg a tisztességesen kinéző, tipográfiailag helyes szakdolgozat kifejezések között.
25 milliárdot fizettünk legutóbb az ms-nek azért, hogy hivatalos állami támogatással kitermeljük a következő generáció felvevő piacot az ms számára. Ez közgazdasági nonszensz. Az emberek adójából fizetünk azért, hogy te megint évi 80k-t fizethess az ms-nek, ugyanígy a többi vállalkozás, aki nem lopja a szoftvert. NOOOORMÁÁÁÁLIS? Redmondban meg szénné röhögik magukat rajtunk.
Az én munkámban meg nulla forintot fizetünk a szoftverért, a támogatásokért, meg a többiért. A tco=0. Lehet microsoft termékekkel überelni.
#87: mit várhatok egy szakdolgozattól? azt, hogy egy elfogadható erőfeszítéssel a lehető legjobb formát adja ki a kezéből a delikvens. Erre a latex alkalmas, az irodai programcsomagok nem (egyik se).
#103: ebben a mennyiségi licensz dologban azért nincs igazad, mert az állam által finanszírozott intézményekben sok mindenre kötelező kozponti közbeszerzés van. Tehát nem a csajágaröcsögei óvoda vesz egy windowst a gépére normális esetben, hanem központilag megveszik országos szinten, ami pedig már olyan mennyiség, amire illene árengedményt adni mennyiségi licenszben.
#114: pedig az nemzeti érdek és nem politikai, hogy az intézményekből kikerülő leendő dolgozók, későbbi leendő vezetők csak microsoft mellett tudnak-e dönteni vagy más mellett is. Ha mindig mindenkit microsoftra kondicionálnak az egyetemen, akkor a magyar informatikának lőttek egy pukkantósat.
#115: a korrupció alapfeltétele, hogy legyen miből. Ha nincs belőle bevétel, nem lesz korrupció. Az üres nokiás doboz nem korrumpáló eszköz.
#121: pl. a microsoft a fentebb emlegetettek miatt nyugodtan fizethetne egy vaskosabb összeget azért, hogy megkössék vele a tisztaszoftver szerződést. Különben is a szoftver határköltsége nulla, tehát amellé, hogy a diák fizet pár ezer forintot azért, hogy megkapja az msdnaa cuccokat, miért perkál az állam még 25 milliárdot? MIRE?
-
peterk
senior tag
válasz Mercutio_ #119 üzenetére
A korrupció egy jogilag tisztán körülírható fogalom. Természetesen vannak "ajándékok", ibizai "konferenciák", és sok még egyéb eszköz, de konkrétan a korrupcióról beszéltem, és az tapasztalataim szerint annál ritkább, minél "feljebb" megyünk. (Nem az emberek jobbak, hanem nagyobb léptékekben nő a jogi kereteken belül maradó eszköztár a lobbyzásra.)
Abban egyetértünk, hogy a magáncéget többek között az különbözteti meg az állami intézményektől, hogy magáncégnél nem csak a jogszerűséget, hanem a hatékonyságot is komolyan veszik. Ha egy beszerzési felelős mindent tisztán szerez be, de a felettesei úgy érzik, hogy drágábban, mint ahogy lehetett volna, akkor simán kirúgják. Állami intézménynél ez nem ilyen egyszerű, ott, ha a jogszerűség rendben van, akkor onnantól nagyon nehéz belekötni azzal, hogy rendben, de X cég helyett Y-tól 10%-al jobb kondíciókkal is meg lehetett volna venni. Így aztán még korrupció nélkül is el lehet költeni nagy pénzeket hülyén.
Ezért sem érnek semmit az ilyen hatásvadász bejelentések, mint ami a cikkben is van. Ezek csak azzal együtt érnének valamit, ha részletesen letennék az asztalra, hogy mit és hol spóroltak, és a megtakarítást mire költötték. Akkor véleményt is tudnánk mondani a munkájukról, enélkül csak hit/politikai irányultság kérdése, hogy mit látunk mögé.
-
Sanya
nagyúr
Ez pont így működik. Pl. az MSDNAA-ban elérhető szoftverek sem annyiba kerülnek az államnak, amennyibe kerülne, ha dobozosan venné meg, de még csak nem is mennyiségi licenc árban van. Rengeteg cég eszközei ingyenesen elérhetők az egyetemeke számára oktatásra, mások kedvezményes áron adják ilyen célokra, megint mások szakmai és eszközbeli támogatást is adnak bizonyos oktatási intézményeknek azért, hogy ott az ő termékeikkel ismerkedjenek a diákok.
értem. szóval a helyzet a következő: van egy szövegszerkesztő, pl ms office. A magyar állam a magyar emberek pénzén oktat magyar embereket ennek a szoftvernek a használatára ( eddig ok), és vesz a tanulóknak programot, amelyet használhatnak addig, amíg tanulnak, és mindez nem kerül egy dobozos szoftver árába, hanem kb egy oem termék árába.
szerintem jobban járna mindenki, ha a követelményben nem ms kompatibilis doksit adnának le a hallgatók diplomamunkának, mert akkor meg lehetne spórolni az oktatásban az ingyenes MS office-t ( jó dolog, de inkább ezen spóroljunk, mint máson), hanem egy nyomtatható doksit ( hisz már megírta, senki nem írhat bele, és nehezebb belőle szöveget lopni) .
amúgy meg nem egy veszett ára van egy office-nak:
MICROSOFT Office 2010 Home and Student Magyar Dobozos 32.730 Ft
Anatómiai atlasz: 45.000 Ft
Az általad felvázolt "30 napig használd, utána fizess" elvű oktatási sémával az a baj, hogy gyakorlatilag megfosztanád a leendő friss diplomásokat attól a lehetőségtől, hogy verseny/munkaképes tudást szerezzenek egyetemi éveik alatt. Elhelyezkedni pedig még azzal is elég nehéz, mert ugye munkatapasztalat nincs.Be kell vonni a szoftvergyártókat az oktatásba.
[ Szerkesztve ]
-
kokyt
senior tag
Nem támadásnak szántam, csak tényközlésnek, és tanácsnak.
"értem, szóval amígy egyetemista valaki, és kell neki egy szoftver, mert meg kell tanulni, annyira jó, akkor a tanulási idő alatt, nem lehetne-e kialkudni egy jóval, de jóval olcsóbb árat, hisz a szoftver eladójának a legjobb, minél több embert kiokít a szoftveréből, annál több esélye van, hogy később az az ember megveszi, vagy megveteti a munkáltatójával."
Ez pont így működik. Pl. az MSDNAA-ban elérhető szoftverek sem annyiba kerülnek az államnak, amennyibe kerülne, ha dobozosan venné meg, de még csak nem is mennyiségi licenc árban van. Rengeteg cég eszközei ingyenesen elérhetők az egyetemeke számára oktatásra, mások kedvezményes áron adják ilyen célokra, megint mások szakmai és eszközbeli támogatást is adnak bizonyos oktatási intézményeknek azért, hogy ott az ő termékeikkel ismerkedjenek a diákok.
"30 nap alatt el lehet sajátítani a programok használatát, csak nem csináltad intenzíven. most nem a heti 1x1 órás cados oktatásról beszélek. ofc, nem lesz belőle profi , de ha le kell ülni, és csinálni, akkor meg lehet tanulni( jó, lehet van 1-2, aminek kevés.)"
Ez nem igaz. 30 nap maximum a lehetőségek felmérésére, és egy nagyon alap ismeret megszerzésére elég. Konkrét, gyakorlati tapasztalat szerzésére nagyon kevés. Egyetemi tanulmányok mellett szinte lehetetlen ennyi idő alatt bármit kezdeni vele.
Az általad felvázolt "30 napig használd, utána fizess" elvű oktatási sémával az a baj, hogy gyakorlatilag megfosztanád a leendő friss diplomásokat attól a lehetőségtől, hogy verseny/munkaképes tudást szerezzenek egyetemi éveik alatt. Elhelyezkedni pedig még azzal is elég nehéz, mert ugye munkatapasztalat nincs.
[ Szerkesztve ]
-
robyeger
addikt
válasz dajkopali #53 üzenetére
egyéni véleményem és nem humán, hanem reál oldalon gondolkodok, dolgozok, de szerintem ez a cikk balra sikerült, nem nagyon, csak egy kicsit
[ Szerkesztve ]
Keresem a 9th Company: Roots Of Terror játék magyar feliratos változatát,mindenféle megoldás érdekel; Intel Pentium-D940/''C1''stepping/ (1.3V-200x16) @ (1.43V-333x12) 4Ghz
-
Mercutio_
félisten
Nem a cég, hanem a környezet definiálja, hogy van-e korrupció, márpedig, ha a "verseny" természetes része akkor bizony az MS is alkalmazza légy nyugodt.
Nem véletlen az a rengeteg IT-s ilyen-olyan konferencia, ami nem csak reklámtevékenység, és kapcsolatépítési funkciót lát el
Runner_fxr: Nyilván ok nélkül lett kimoderálva
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Sanya
nagyúr
Halvány lila fogalmad sincs a témáról, ez látszik. Ajánlanám Neked, hogy mielőtt hozzászólsz érdemben egy témához, tájékozódj egy kicsit, és ne a szomszédtól hallott információk, vagy épp a saját elmédből kipattant ötletek alapján vonj le következtetéseket.
Az egyetemen használt szoftvereket addig használhatod, amíg hallgatói jogviszonyod van. Vonatkozik ez az MSDNAA keretében megkapott MS szoftverekre is. Aki azután is használja, az éppen úgy warezol, mint aki torrentről tölti le.imádom, amikor személyeskednek
értem, szóval amígy egyetemista valaki, és kell neki egy szoftver, mert meg kell tanulni, annyira jó, akkor a tanulási idő alatt, nem lehetne-e kialkudni egy jóval, de jóval olcsóbb árat, hisz a szoftver eladójának a legjobb, minél több embert kiokít a szoftveréből, annál több esélye van, hogy később az az ember megveszi, vagy megveteti a munkáltatójával.
30 nap alatt el lehet sajátítani a programok használatát, csak nem csináltad intenzíven. most nem a heti 1x1 órás cados oktatásról beszélek. ofc, nem lesz belőle profi , de ha le kell ülni, és csinálni, akkor meg lehet tanulni( jó, lehet van 1-2, aminek kevés.)
-
Sanya
nagyúr
-
peterk
senior tag
Az ingyenes szoftver szerintem semmivel nem jelent kisebb korrupciós veszélyt, mint egy nem ingyenes. Húsz éve vagyok az "info businessben", láttam elég nagy infos beszerzést ahhoz, hogy tudjam, nem egy Microsoftról fog nekiállni minisztériumi apparátust lefizetni, hogy odakerüljenek a szoftverei.
Ha suskust keresel, akkor sokkal célszerűbb a kisebb, hazai projekteket megvizsgálni, mert azok szoktak általában szaglani. (sulinet, intézményi info szerződések, website-ok csillagászati áron, adatkezelés vagyonokért, stb.) Ezek pedig (op)rendszer függetlenek.
-
peterk
senior tag
válasz Runner_fxr #111 üzenetére
Marhára nincs igazad, ellenben a stílusoddal pont azt hoztad amiért a politika száműzve lett innen.
-
Mercutio_
félisten
Hurrá, befutott a mai ügyeletes véleményvezér/megmondóember
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
kokyt
senior tag
A mennyiségi licencet a felsőoktatásra értettem, ott nem dobozolnak (MSDNAA). Nyilván az megint teljes vezetési inkompetencia eredménye, hogy az állami szervek, vállalkozások dobozolnak.
(#105) Sanya:
Halvány lila fogalmad sincs a témáról, ez látszik. Ajánlanám Neked, hogy mielőtt hozzászólsz érdemben egy témához, tájékozódj egy kicsit, és ne a szomszédtól hallott információk, vagy épp a saját elmédből kipattant ötletek alapján vonj le következtetéseket.
Az egyetemen használt szoftvereket addig használhatod, amíg hallgatói jogviszonyod van. Vonatkozik ez az MSDNAA keretében megkapott MS szoftverekre is. Aki azután is használja, az éppen úgy warezol, mint aki torrentről tölti le.Szerk.: kicsit finomítottam a hangsúlyon
"30 nap alatt ha a tanuló nem sajátítja el egy szoftver használatát, akkor az a szoftver vagy szar, vagy a felhasználóval van a probléma."
Hát ez, nagyon komoly Gratulálok! Láttál-e már komolyabb fejlesztőkörnyezetet (IAR, AVR Studio, MS Expression Studio, stb.), vagy épp adatbázis kezelőt?
[ Szerkesztve ]
-
Sanya
nagyúr
vannak szakok, ahol a tartalmat nézik, nem a külalakot ( és itt most nem akarom leszólni a többi intézményt, félre ne értsetek)
WTF??? Én pengessem ki a matlab + simulink árának felét két félév kedvéért? Ne haragudj meg a kérdésért, de Te hol élsz? Az ilyen programok oktatása/vásárlása az egyetemek/főiskolák számára nem költségvetési pénznyelő, hanem a képzések versenyképességének javítása.
egyik féláron, vagy biztosítsa az egyetem. most ha én indítok egy 50.000, vagy egy 100.000 forintos adobe photshop képzést, akkor miért kellene az államnak állnia a photoshop árát mondjuk 100 diákomnak, hogy azok utána ingyen használhassák? csak amíg tanul, addig legyen, de ha kell neki, akkor vegye meg.
amikor kocsit tanulsz vezetni, akkor nem kapod meg a jogsival az oktató autóját, ember hol élsz te?
részt vettem egy speciális szoftver oktatásban, és képzeld, meg sem fordult a fejünkben, hogy a 20.000 eurós szoftver csak úgy ingyen odaadják nekik, mert "tanulnak". Kaptak egy 30-60 napig működő demót, ami utána meghal, vagy megtanulja, vagy maradjon buta.
30 nap alatt ha a tanuló nem sajátítja el egy szoftver használatát, akkor az a szoftver vagy szar, vagy a felhasználóval van a probléma.
-
-
raver
aktív tag
Biztosan vannak olyan szervezetek ahol mennyiségi licencel használják a szoftvereket. Viszon csak a közvetlen környezetemben van jónéhány olyan állami cég, amelyek dobozos Wint vesznek. Biztosan így van, mert én adtam el nekik.
Észerevételeim alapján ahol nincs számottevő géppark, ott bizony mennyiségi licenc sincs. És hidd el. Az Állambácsi gépeinek többségét ezek a kis irodák/cégek teszik ki. Nem azt mondom hogy azonnal linuxra kéne váltani, mert az hatalmas teher lenne Marika néninek, aki már akkor telefonál, ha az levelező ikonja véletlenül nem középen van, mert valamiért az asztal szélére került.
Tudom nehéz elhinni, de a legtöbb "Marikanéninek" még az értő olvasás sem megy. Mert ugyan kiírja a gép hogy mit kéne csinálni, ráadásul magyarúl de ennek ellenére csörög a telefon, hogy azonnal gyorsan-gyorsan, mert világvége van."Vannak komolyabb pénznyelők, ahol havi szinten nagyságrendekkel több pénzt spórolhatna az állam, de ahhoz persze nem mernek nyúlni."
Az utóbbi idők intézkedéseiből kiindulvan, nem hiszem hogy van olyan terület, emihez ne mernének nyúlni. Sokkal inkább nem is akarnak -
kokyt
senior tag
És az én adómból, vagy a szüleiméből, vagy épp azoknak a szüleiéből akik épp olyan egyetemre járnak? Tudod, az adó milliárdok nem csak a Te általad befizetett forintokból áll. Személy szerint inkább költeném erre, mint ingyen digitális tunerre, vagy segélyekre.
"egyébként felőlem mehet a felsőoktatásban az ms is, legyenek nagy keretszerződések, de akkor a szoftver árát fizesse ki teljes mértékben a hallgató. ha nem tudja, akkor legyen az oktatási intézetnek megfelelő terminal server háttere, ahonnan tud "venni" olcsón használati időt. de ez, h osztogatunk mindet boldog boldogtalannak mintha "ingyen" lenne, ez a világ legnagyobb pazarlása."
Az általam említett szoftvereket eddig is kedvezményesen keretszerződés keretében kapták, vagy cégek "ajándékozták". Az ms szoftverekért meg gondolod annyit fizetnek, mint a bolti ár? Mennyiségi licenc. Azzal pedig akármilyen olcsó a linux, ekkora méretekben nehezen tud versenyezni. Hogy a terméktámogatásról már ne is beszéljünk.
Máskülönben meg nem épp ez a legnagyobb pazarlás az országban. Ha ezt pazarlásnak lehet nevezni egyáltalán, mert ennek legalább valaki hasznát veszi, a munkaerő piaci versenyképességét növelheti vele. Vannak komolyabb pénznyelők, ahol havi szinten nagyságrendekkel több pénzt spórolhatna az állam, de ahhoz persze nem mernek nyúlni.
-
WonderCSabo
félisten
Off: a médiatörvény a hszekre is vonatkozik, nem csak a hírekre és blogbegyezésekre?
BonFire: Persze, h. ez semmit se számít, de ha mindenütt tudnának ennyit spórolni, akkor már nem lenne rossz... Azért ne várd, h. az informatika szoftvereken spóroljanak ezer milliárdokat.
-
majom2
senior tag
ingyen letölthető. ennél olcsóbb a beszerzése nem lehet. az üzemeltetésről már írtam korábban.
nem hiszem, h egy megfelelően kialakított opensource környezetben kevésbbé hatékonyan lehetne dolgozni. ezek az alkalmazottak általában elég egyszerű feladatokat hajtanak végre, amire talán még egy win 3.1 és egy office 2.0 is elég lenne. vagy spéci programokat/felületeket használnak, itt viszont teljesen mindegy lenne, h milyen oprendszer fut éppen a gépen.
-
majom2
senior tag
még visszatérve a szoftverbérleti szerződésetekhez... tényleg szuper, de szerinted az államigazgatás mennyire köt előnyős szerződéseket? mármint nyilván tudna ha akarna, csak lehet h nem az az érdeke.
az ingyenes szoftverrel úgy lehet spórolni, h egy lényeges korrupciós elemet kivesz a képletből: a beszerzési árat. persze kellően kreatívan így is lehetne lopni, de nyilván sokkal nehezebb lenne...[ Szerkesztve ]
-
majom2
senior tag
hatalmas tévedés. szegény Mancika néni olyan szinten használja most is a win-t és az office-t, amit linuxon ill oo-on sem tartana 10 percnél tovább elmondani neki. rákattint a napi 2-3 ikonjára, használja a legegyszerűbb szerkesztési lehetöségeket, ment, nyomtat. end of story. ehhez baromira nagy pazarlás drága szoftvereket használni.
-
majom2
senior tag
A Linux nem különösebben olcsóbb, ha a támogatási, oktatási, üzemeltetési költségekkel együtt nézzük a számokat.
teljesen igaz, a nagy különbség mindössze annyi, h így a pénzt magyar szakemberekre, magyar munkaerőre költenénk, nem pedig "elutaljuk egy amerikai számlára". én úgy látom, h amíg az ún "nemzeti érdek" nem tudatosul, addig sok babér nem fog teremni ennek az országnak...
egyébként felőlem mehet a felsőoktatásban az ms is, legyenek nagy keretszerződések, de akkor a szoftver árát fizesse ki teljes mértékben a hallgató. ha nem tudja, akkor legyen az oktatási intézetnek megfelelő terminal server háttere, ahonnan tud "venni" olcsón használati időt. de ez, h osztogatunk mindet boldog boldogtalannak mintha "ingyen" lenne, ez a világ legnagyobb pazarlása.
mert ugye ennyi erővel kaphatna mindenki ingyen számítógépet is, hiszen az is követelménye a "versenyképes oktatásnak"... -
csongi
veterán
Eddig csak sejtettem, de most már biztos vagyok benne. Ezek átestek egy marketing képzésen. Remélem OKJ volt
-
BonFire
veterán
Pontosan. Pont azért vonták bele az internetet is, mert végre leesett nekik, hogy nem a napilap és a televízió a legmeghatározóbb médiumok. Így rászálltak az internetre. Legyen. Oké, egy internetes újság fel van készülve a jogszabályokból, van rá ember, van kapacitás, akinek ezt tudni kell, és ha valaki mégis büntetni akar, talán még ügyvédre is futja, aki még meg is nyerheti a pert.
A bloggerek viszont egyszerű felhasználók, és közülük sokan foglalkoznak politikával. Legtöbbjüknek sem ideje, sem módja, sem ándungja nincs 180 oldalas törvényeket olvasgatni, hogy mit szabad és mit nem, mielőtt nekifog írni. Akkor inkább nem ír.
Ismerek más fórumokról olyan bloggert, aki a mostani kormánypárt szekerét tolta, nem is csinált belőle sose titkot, meg gyártotta az ellenpropaganda videókat. Most a kormánytól kapott egy videóra megbízást 1,3 Millióért, amit örömmel el is vállalt, majd a blogján bejelentette, hogy nem blogol többé. Illetve dehogyisnem. A blog nem szűnik meg, csak átalakul, profilt vált és hasonló dolgok. Akik eddig felnéztek rá (mert videóban tényleg vérprofi az illető), most azok is leköpik virtuálisan, és nem is rejtik véka alá a véleményüket.
Megéri ez bárkinek is? Vagy most az a cél, hogy a blogoló és fórumozó internetes közösséget, ami eddig jobbára összetartó volt (bizonyos tekintetben) egymás ellen hangolja? Mert rájöttek, hogy az internetezők sok-sok forrásból táplálkoznak, és az alapján alakítják ki a saját álláspontjukat, így jóval kevésbé befolyásolhatók, mint aki csak 1-2 tévécsatornából, meg max egy napilapból szedi a híreit.
Most minket akarnak megosztani és uralkodni rajtunk, és nekem ez egy cseppet sem tetszik.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
peterk
senior tag
Anélkül, hogy állást foglalnék pro- vagy kontra, szerintem ez jelentős mértékben azért van, mert az új médiatörvény a korábbival ellentétben az internettel is foglalkozik. Az érintettség nyilván felkavarja a szelet. Nagyon is helyesen, hiszen végülis - a sugárzott és nyomtatott sajtóval ellentétben - itt mi egyszerű userek közvetlenül és együtt "csináljuk a médiát", azaz mindannyiunkat közvetlenül is érint, hogy ki, hol, mit és hogyan akar ezen szabályozni.
-
BonFire
veterán
Ez az egymilliárdos spórolás kicsit megmosolyogtató. Oké, hogy sok kicsi sokra megy, de nem ez az egymilliárd veri falhoz az országot.
Ez kábé olyan, amikor valaki azt mondja, hogy a férje vagy a felesége már egy ház vagy kocsi árát elfüstölte, miközben ismerek olyan embereket, akik életükben nem dohányoztak, még sincs sem kocsijuk, sem házuk. Remélem, érthető a párhuzam.
Azt a "megspórolt" egymilliárdot, hacsak nem fektetik azonnal valami jövedelmező dologba, úgy elnyeli az államháztartás feneketlen bendője, hogy öröm nézni, de ettől még senkinek nem lesz 1 forinttal sem kevesebb az adója, sem 1 forinttal nem fog növekedni a reálbér. Sem a GDP, sem pedig a forint vásárlóértéke.
Ez az egymilliárd az állam számára kábé annyi, mintha én minden hónapban raknék egy tízforintost a malacperselybe, és abból akarnám kifizetni a kétmillió forintos jelzálog-hitelemet.
Tudom jól, hogy megy, mert többször is abbahagytam életem során a dohányzást, és egy fillérrel nem éreztem, hogy több pénzem lenne. Sőt, még a cigi is hiányzott. Viszont amikor legutóbb abbahagytam (2 és fél éve), az árát azonnal befektettem egy laptopba, így most úgy veszem, hogy van grátisz egy laptopom, aminek az árát elfüstöltem volna. De én ténylegesen és tudatosan fektettem a felszabadult összeget bele valami hasznosba, mert el is fagylaltozhattam volna.
Szóval itt az a másik fő kérdés, hogy hová kerül az így megspórolt milliárd? Hasznos helyre, vagy barátok zsebébe újra? Mert ha vesznek belőle 20 db orvosi készüléket kórházaknak, akkor azt mondom, már megérte. Van kézzelfogható haszna.
Mancika nénit átképezni Ubuntu Linux és OO használatára többe kerül az államnak. Ha meg úgy döntenek, hogy nincs államilag finanszírozott átképzés, és a mai 40-45 éves Mancikákat az utcára rakják, roppant kicsi az esélye, hogy újfent el tud helyezkedni a munkaerő-piacon.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
peterk
senior tag
Én már 1994-ben megcsináltam vagy 20 szakdolgozatot MS Office-ban (ekkor végeztem, és nekem volt gépem csak , nem hiszem, hogy azóta ez nehezebb task lenne. Ahogy OpenOffice-ban sem.
Egyébként, azért ne az döntse már el, hogy egy felsőoktatás milyen szövegszerkesztőt vesz, hogy mik egy szakdolgozat formai követelményei. Szakdolgozat egy van a legvégén, amit ha kell, akkor akár el lehet vinni profihoz is és beköttetni (1-2 évvel az én időm előtt még mindenki így csinálta, és kibírta). Az egész tanulmányi időszak a fontos, az, hogy a tanári anyagok milyen formátumban kerülnek ki, és arra milyen formátumban kell írásos válaszokat adni - ha kell. Erre pedig tényleg lehet találni olyan formátumot, ami egységes és amit sok mindennel elő lehet állítani (pl, ha már szóbajött, akár a pdf).
Spórolni egyébként szerintem sokkal inkább a racionalizálással és megfelelő szervezéssel/tervezéssel lehet, mint a platform cserével. A Linux nem különösebben olcsóbb, ha a támogatási, oktatási, üzemeltetési költségekkel együtt nézzük a számokat. Ráadásul az MS szoftvereinek az ára egész más, ha az end usernek kell megvennie a boltban, és ha több ezres oktatási licensz csomagot vesz valaki. (Pl. az én vállalkozásom évi összesen 80 ezer forintot fizet a következőkért: 1-1 SBS, Enterprise server, Web server, SQL server, Sharepoint server, MS CRM, Office Comm Server, Exchange Server, Forefront, System Center, és még jópár szerver termék, és emellé darabonként 10-20 licenszet a Win7, Office, Visio, Project, Business COntact Manager és még jópár egyéb kliens szoftverért. Ismétlem, összesen évi 80 ezret fizetünk értük, előfizetős formában. Ha nem is ennyire kedvező, de megközelítően hasonló csomagot a legtöbb vállalkozás képes lehet a saját számára találni. Az oktatás a maga nagy számaival meg pláne.)
-
BonFire
veterán
válasz dajkopali #53 üzenetére
"És még egyszer: mi a p*t csináljon egy újságíró, ha nem ezt?"
Én értelek téged, és az újságírók pártján állok e tekintetben, és sokkal jobban szeretem, ha valaki stílust visz az irományba, mintha tényszerűen eldarálná a dolgokat, de itt január 1 óta egyfolytában villog a sárga lámpa, néha meg a piros is! Nem igaz, hogy nem veszitek észre.
Eddig is olvastam a cikkeket, eddig is kommenteltem; soha nem mentem bele politikai vitákba, flémekbe, a moderátoroknak pedig nem kellett minden topicban felhívni külön a figyelmet, hogy "gyerekek, tudjátok, a politika tilos". Most meg menetrendszerűen ez történik.
És ezt én január 1 óta tapasztalom, hiába csak júliustól fog életbe lépni a törvény. Állandóan megy a szirénázás.
Ami eddig nem volt jellemző – legalábbis az én tapasztalataim szerint.
[ Szerkesztve ]
-
kokyt
senior tag
"Ahol végeztem a koliban ha vkinek xp témával raktál fel linuxot, akkor nem vette észre a különbséget."
Bölcsész-e vagy?
Nem erőszak a disznótor. Aki akar használhat linux-ot (mi megtettük), aki meg nem akar, azt nem kell téríteni. Mindenki el tudja dönteni neki mi a jobb."az ingyenes office programok is tökéletesen elegek egy diplomamunka megírásához."
OOO diplomamunkára? Muhaha! Pont az az a dolog, amire utolsó előttiként ajánlanám. Az utolsó a céges felhasználás.
Diplomamunkára, vagy olyen helyre ahol számít hogy néz ki nyomtatásban a dolog, ott LaTeX, céges dokumentumok kezelésére MS Office. Nem amiatt mert MS bérenc vagyok, vagy nem ismerek mást, hanem azért, mert éppen elégszer kerültem a hímtag rossz végére mikor megpróbáltam szabad szellemben dolgozni."természetesen olyan helyeken, ahol speciális program használatát követeli egy egyetem, akkor az féláron biztosítsa azt a hallgatójának ( utána meggondolja, hogy mit követeljen. "
WTF??? Én pengessem ki a matlab + simulink árának felét két félév kedvéért? Ne haragudj meg a kérdésért, de Te hol élsz? Az ilyen programok oktatása/vásárlása az egyetemek/főiskolák számára nem költségvetési pénznyelő, hanem a képzések versenyképességének javítása.
"amennyben nincs alternativa, és csak 1 db programot akar tanítani, akkor meg nem tudom, akkor szálljon bele a programot fejlesztő cég néhány napos demó verziók osztogatásával."
A nagyobb cégek így is jelen vannak a felsőoktatásban, sőt. De amúgy egy ilyen kaliberű programból egy néhány napos próbaverzióval kitörölheti bárki. A lehetőségeket felmérni sem elég, nem hogy kitapasztalni, vagy ne adj Isten megtanulni.
[ Szerkesztve ]
-
DJS
tag
Három releváns komment azonos szöveggel szerintem messze van még a floodolástól... Ezt mint veterán floodoló mondom
#31 Sanya
"Ahol végeztem a koliban ha vkinek xp témával raktál fel linuxot, akkor nem vette észre a különbséget."Persze. Az első pillanatban nem venni észre. Hanem amikor először van nagyobb munka, összetett feladat, ismeretlen menüpontra kattintgatás sorozatban, és először hívja át a szomszéd Pistikét, akkor megy a szentségelés.
[ Szerkesztve ]
-
DJS
tag
Miért, mit vársz egy szakdolgozattól? A legtöbbeknek a tartalom előállítása a kihívás, nem lehet még külön megkövetelni tőlük, hogy tipográfiai remekműveket adjanak le.
Doktori disszertációk között is ritka az olyan, ami rendesen meg van szerkesztve. Majd ha kiadják, a szerkesztő odafigyel, addig meg hadd ne ezzel foglalkozzunk már.
-
-
BonFire
veterán
válasz WonderCSabo #45 üzenetére
"Mellesleg nevetségesnek tartom, engem oktatsz ki az alapelvekből."
Távol álljon tőlem, hogy bárkit is kioktassak. Nem szokásom, csak meglepődve tapasztaltam, hogy már harmadjára is ugyanazt linkeled, ezért írtam, hogy (talán) megfeledkeztél a "tilos a floodolás" szabályáról. De ha nem, hát nem.
A második bekezdésedben foglaltak közül mindaddig egyik sem valósult meg, míg a moderátor ránk nem szólt. Azt láttam, hogy egy komment már hiányzik, de a tartalmát nem ismerem. Nincs is itt a kommentek között, tehát senki nem sértett semmilyen szabályt, mégis ránk lett szólva. Ha személy szerint nem is kimondottan nekem szólt, én azért magamra veszem, mert én is tagja vagyok a fórumnak, és nem szeretem az előre kiosztott nyakleveseket, mondván: "Fogsz te még rosszalkodni a héten..."
Ez szerintem valamennyire érthető, nem?
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Miért, te próbáltál már tisztességes kinézetű szakdolgozatot ms office-szal megcsinálni? Az pont ugyanannyira mission impossible, mint ooo-val. Én próbáltam 3 saját, néhány nem saját (aktuális barátnő, családtag, stb.) szakdolgozatot, tdk munkát, prezentációt, stb. írni, nem ment.
Azoknak, akiknek megfelel az office szintje, azoknak mindkettő megfelel. Van ooo-ról sokszáz oldalas könyv, ingyen, le van benne írva több minden is (pl. hogy a kerningje meg a magyar fontjai jobbak, mint az ms office-é), de ettől még tipográfiai szempontból hulladék mind.
-
leviske
veterán
Mert a Linux ingyen van? A Microsoft helyzetében a RedHat és a Novell is úszkálna a pénzben és nem igazán törődnének az ügyfeleik pénztárcájával.
Azt kéne már végre elérni, hogy az állami feladatokat ne befolyásolja, hogy milyen rendszer fut a gépen és ezzel minden munkakörbe mehessen a lehető legmegfelelőbb OS.
Persze egyszerűbb az IBM módjára ráerőltetni az alkalmazottakra bizonyos megoldásokat, de nem feltétlenül a legcélravezetőbb. Az állam pénztárcájának az a legjobb, ha a közalkalmazottak olyan rendszereken dolgozhatnak, amiken a legproduktívabbak, ha ez egy MacOSX, akkor az, ha egy SuSE, akkor az, ha egy Windows, akkor az.
-
=Mentor=
őstag
válasz philoxenia #21 üzenetére
Én csak egy dolgot kérdeznék akkor miért kell színtiszta politikai témát bevetni? Így értelmetlen reagálni a cikkre nem is teszem meg , pedig tudnék mit mondani...
[ Szerkesztve ]
-
Sanya
nagyúr
egyébként nagyon kellemetlen, mikor a különböző ms office szervice pack-kal szerelt 2003 másként jeleníti meg az előzőleg megformázott szöveget, azóta ilyen fileokat védett formátumban hordozom, ha véletlen előadást kell tartsak, akkor azt is ooo-ban, a lehető legpuritánabb módon szerkesztem meg ( engem idegelnek az effektek egy előadásban), úgyis a szöveg, vagy a kép a lényeg.
btw nálunk a követelmény 12-es times new roman, 1,5-es sorköz, kb 2,5-es margó és 20-30-40 oldal terjedelem volt a kikötés.
[ Szerkesztve ]
-
v.tom
őstag
A formátum alatt nem a fájlkiterjesztést értettem elsősorban, bocs.
Egyébként az office formátumoknak szerintem az a fő húzóereje, hogy azokat gyakorlatilag mindenhol lehet használni, ezért kérik.Egyébként nagyon kellemetlen, amikor egy openoffice-ban általam itthon szerkesztett elég terjedelmes dokumentum egy másik openoffice-os gépen teljesen másként jelenik meg, és sajnos nem sok idő van 30 ember előtt átszerkesztgetni, akik az előadást várják. Azóta nem használok openoffice, csak itthoni munkára.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
-
v.tom
őstag
válasz gtasystem #59 üzenetére
A Te politikai beállítottságod lesz ettől nyilvánvaló. Sajnálom, de szerintem rossz oldalról közelíted meg a dolgot. Amibe most belekezdtél, már ki fogja meríteni a moderátorok jóindulatát szerintem.
Egy kis töri: az ötvenes években nem volt helye spekulációnak, hidd el. Az ment be az újságokba, ami átment az előzetes cenzúrán. Ott nem lehetett olyan írni, hogy egy újságíró nem ért egyet az államtitkárral. Nem is értem, hogyan gondoltad te az ellenkezőjét. -
Sanya
nagyúr
adtam le dolgozatot, és diplomamunkát is, mivel nem vagyok hajlandó szerkeszthető módon bármit is leadni( és nálunk nem volt kötelező, így az openoffice-ban megírt dolgozatot pdf-be nyomtattam ki, és azt adtam be CD-n a papírformátum mellett..
de a kulcs pont a te hozzászólásod elején volt: követelményeknek megfelelő, és a követelmény: office 2003 vagy 2007 vagy egyéb microsoft formátum legyen... itt a baj. a követelményt átírni kb 2 perc lenne, és súlyos presztízsvesztés egy nagy cégnek.
-
v.tom
őstag
Próbáltál már openoffice-on egy követelményeknek megfelelő szakdolgozatot, vagy továbbmegyek, csak egy követelményeknek megfelelő bármilyen írásbeli feladatot megcsinálni?
Ne értsd offense-ként, nem azért írtam, de tényleg nem lehet. Ezt úgy mondom hogy hazsnálok napi szinten openoffice-t és microsoft office-t is.
Az meg a másik téma, hogy az iskolákban (egyetemeken is) a kötelező tananyag részeként az office-t oktatják, annak a funkcióismeretét kell kitanulni.
Nem csak amiatt fontos ez, mert minden iskola office-t kap, hanem azért, mert az egyik legjobban használható rendszer mind a mai napig, és alapvetőnek számít az ismerete nem csak nálunk, hanem bárhol máshol is. -
Mercutio_
félisten
válasz gtasystem #59 üzenetére
Már megbocsáss, de az újságírás arról szól, hogy adott esetben tényeket firtató kérdéseket tesz fel a riporter.
Az, hogy csak azt kérdezünk amit tőlünk elvárnak, és ha az államtitkár úr képtelen szóvivői feladatokat ellátni arra azt írjuk milyen ügyesen prezentálta a dolgokat, na AZ ami nekem eszembe juttatná a sötét ötvenes éveketMellesleg senki nem kötelez rá, hogy az it.cafe-t olvasd
[ Szerkesztve ]
-
peterk
senior tag
A gmail ebből a szempontból irreleváns, választhatta volna bármely más céges hosting szolgáltatót is, de az biztos, hogy azzal nem spóroltak 1 milliárdot, mert a levelezés megoldása sok nagyságrenddel kisebb költség ennél. Az office/outlook leváltása már más tészta, de ha le tudták váltani, akkor nem hiszem, hogy word doksik írásán és sima levelezésen kívül mást használtak volna, arra meg pénzpazarlás volt ilyen drága szoftvert használni.
A sajtótájékoztatóhoz: Gondolom meg van szabva, hogy pár havonta mondani kell valami jó hírt, hát gyártottak egyet. Ugyan se füle se farka, de a feladat kipipálva.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Lehet nem elég objektív nekik.
Engem amúgy nem zavar, én Pali írásait mindig is kritizálónak láttam, nem rossz értelemben. Ha nem tetszik neki valami akkor leírja, sőt előtte rá is kérdezett az illetékeseknél. Emlékeim szerint már nem egyszer el is zavarták válaszok nélkül.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
rdi
veterán
Megint ködösítenek. Sajnos.
Fej! Tor! Potroh!
-
félisten
válasz dajkopali #52 üzenetére
Sztem nem az a baj, hogy politizálsz.
Az a "baj", hogy ezt a ph!-n az alapelvek tiltják.(ami egyébként nem baj)
Valakinek mindig baja lesz, ha aktuálpolitikai kérdésben egyértelműen állást foglalsz.
A fórumozóknak viszont tiltva van a politizálás.
Remélem érted, hogy néhány embernél ez miért veri ki a biztosítékot."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
KEndre
HÁZIGAZDA
-
gtasystem
őstag
válasz dajkopali #52 üzenetére
már megbocsáss de ez nem tudósítás..
vagy pedig nem tudod hogy mi az..ez itt a te saját szubjektív véleményed megspékelve egy jó adag spekulációval, sejtésekkel és mindez tényként közölve..
erről nekem inkább a sötét ötvenes évek jutnak eszembe és nem az IT kommunikáció..ilyet a dajkopali/blogban minden további nélkül, de ez itt az itcafe.hu..
és nem tudom hogy miért kell nekem ezt itt olvasnom állandóan, lassan már olyan ez az oldal mint egy kormányellenes propagandamagazin..értem én a politikai beállítottságodat és nem is zavar mert magánügyed, de ha ilyet akarok olvasni akkor majd megyek az indexre vagy népszavára vagy sorolhatnám..
http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
dchard
veterán
A kommenteket olvasva még senkinek sem tűnt fel ez a rész:
"arra ugyanis, hogy milyen cégekkel tárgyalt a kormány, milyen területeken sikerült kedvezőbb szerződési feltételeket elérni, azt mondta, hogy ő erről konkrétan nem beszélhet, mivel ez érintené az adott, tőzsdén jegyzett cégek üzleti érdekeit, majd ők elmondják, ha jónak látják."
Ha jól tudom ezek mind állami megrendelések, vagy azok módosításai, amiken keresztül a mi adó forintjainkat költik el (vagy jelen esetben költik el kevésbé). Akkor miért is nem nyilatkozhat erről a tisztelt államtitkár úr? Ennyi erővel az is titkos lehetne, hogy melyik cégekkel van egyáltalán szerződése az államnak, hiszen az is hat az egyes cégek megítélésére. Ráadásul ezek első körben közbeszerzés-kötelesek, tehát annak idején nyertest kellett hírdetni, ami nyílvános, és onnan kis utánanézéssel bárki tudhatta, hogy melyik cég és milyen értékben nyert állami beruházást.
Szóval nem látom a titoktartás jogalapját. Ez egy állami megrendelés volt, amivel a pályázó cégek is mind tisztában voltak. Ha nem akarják, hogy a nevük adott szolgáltatásra vonatkozó árakkal együtt napivlágot lásson, akkor maradjanak a magán szektorban, ahol ezt elvárhatják.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
bambano
titán
látni akarom, ahogy Dajkó Pali a miért moderáltuk topicban vitatkozik a moderátorokkal, mert kihajították a topikját ! látni akarom !
-
KEndre
HÁZIGAZDA
válasz dajkopali #50 üzenetére
Megnézhető a sajtótájékoztató, de a végén a kérdések-válaszok már nem kerülnek ki ide a nyilvánosság elé.
Bár lehet, hogy ez már csak az adott (kérdést megfogalmazó) médium beleegyezésével lenne lehetséges?
Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
dajkopali
addikt
"A másik dolog. Dajkó Palinak a mai gumimédia törvény mellett nem is lett volna szabad eleve egy ilyen cikket lehoznia, mert a saját szubjektív véleményével (aminek negatív kisugárzása van), rontja egy kisebbség (vagy) többség renoméját, azzal, hogy részletezi, a szóvivő mennyire alkalmatlan a feladatára, ráadásul még szarkasztikus is, amikor a tanfelügyelővel példálódzik."
És még egyszer: mi a p*t csináljon egy újságíró, ha nem ezt?
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
dajkopali
addikt
"A másik dolog. Dajkó Palinak a mai gumimédia törvény mellett nem is lett volna szabad eleve egy ilyen cikket lehoznia, mert a saját szubjektív véleményével (aminek negatív kisugárzása van), rontja egy kisebbség (vagy) többség renoméját, azzal, hogy részletezi, a szóvivő mennyire alkalmatlan a feladatára, ráadásul még szarkasztikus is, amikor a tanfelügyelővel példálódzik."
- nem szóvivő, államtitkár, akiről nekem személyesen mint szakpolitikusról, nincs rossz véleményem, de nyilatkozóként igen
- (az egész előtt): már miért is nem írhatnám meg a lapunk blogjában a személyes véleményemet? hö....
- meg egyébkén miért is? sajtószabadság van, ha elkövettem valami törvénybe ütközőt, a független magyar bíróság előtt lehet perelni - felhívnám a figyelmedet arra, hogy a régi törvény szerint véleményért nem lehet perelni, csak hazugságért - persze, lehet, hogy most másképp lesz, még nem tudjuk
_ "rossz színben" - mert én így gondolom, ezt hívják véleményszabadságnak
- sic: itt csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az NFM PR-osai sem állnak jól magyarból, ugyanis a közlemény magyartalan, kellett volna oda a birtokjel, "államtitkára"
- a médiafelügyelet a hatályos törvény szerint július elseje után büntethet
- ha a médiafelügyelet egy ilyen tudósítás után büntet, akkor bebizonyosodik az, hogy nem vagyunk EU-kompatibilesek[ Szerkesztve ]
-
dajkopali
addikt
nem, Endre, ez volt a lényeg, a zavar
nagyon kevéssé vagyok otthon ebben, de ha egy ember nyilvános beszédben: izzad, mint a ló, merevek a mozdulatai, aggályosan ügyel hangsúlyokra, a környezete reakcióit robbanásszerűen fogja fel, nem pontosan reagál, ha tényszerű válaszok helyett paneleket használ, ha koordinációs zavarai vannak, ha a pánik jelei tapasztalhatóak rajta, akkor az egyetemi pszichológia vizsgámon egyértelműen tudtam volna válaszolni, hogy mivel is állunk szemben"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
dajkopali
addikt
már a kormányszóvivői portál elindulásakor sérelmeztem, hogy miért kell zártkörűvé tenni a hozzáférést, miért nem teljesen nyilvános
az talán még ok, hogy online korlátozás van - bár ezt is csak fenntartásokkal fogadtam el
de szerencsére archív anyagként mindenki megnézheti: kormanyszovivo.hu
ez azért jó, mert össze lehet vetni az én értelmezésemet az olvasóéval, már aki veszi erre a fáradságot"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
raver
aktív tag
Egy normális országban nem is lehet belőle gond.
ON:
Jó dolog ez a "spórolás" de (én már csak ilyen alul motivált, negatív user vagyok) van egy sanda gyanúm, hogy hosszú távon sem fogjuk érezni hatását. És ez nem csak erre a "spórolásra" igaz szvsz.Amúgy meg egy kritikán aluli sajtótájékoztató lehetett, ha csak ennyi információt csepegtettek el. Ha ehelyett dobnak egy mailt, azzal is spóroltak volna pár morzsát
-
Mercutio_
félisten
Nyilván azonos súlycsoportban vagy a moderátorokkal és a fórum szabályzatával, így lényeges leírnod, hogy te mit gondolsz ezekről
Én is mondok két opciót:
1. Elfogadod, hogy milyen szabályok mellett kommentelhetsz.
2. Nem fogadod el, és tudomásul veszed ennek következményeit.Annyira rugalmas és olyan tágan értelmezhető, hogy elvileg már erre a cikkre is rá lehetne húzni, hogy megsértette vele az objektív tényközlést.
Viszont amíg nem húzzák rá, addig csak a te véleményed/nézetedFélreértések elkerülése végett: Nekem se tetszik az MT, nagyon nem
[ Szerkesztve ]
-
KEndre
HÁZIGAZDA
BonFire, néztem a sajtótájékoztatót, ha én tudósítottam volna róla, nem írtam volna Nyitrai zavaráról, mert szerintem sem ez volt a lényeg, de jó lenne már konkrét dolgokról hallani.
Amikor Dajkó felrója, miért is nem válaszolják meg, hogy miért nem lehet online kérdezni a sajtótájékoztatón, megértem az alapból kritikus hozzáállást... A címválasztás, az államtitkár szereplésének értékelése azt a célt szolgálja, legalább ebben az iparágban, ezen a területen próbáljunk meg őszintén beszélni.
Amikor itt "politizálunk", tulajdonképpen Magyarország jövőjéről beszélünk/beszélgetünk, ha kérdezünk (ha kérdezhetünk), az adófizetők pénzének sorsát próbáljuk nyomon követni, s kizárólag informatikával kapcsolatban megyünk bele az ú.n. politikába, nem hiszem hogy ez probléma lehet egy normális országban.
Az előző kormányoknál is ez volt az alapelvünk, most is ehhez tartanánk magunkat. Ha lehet...
Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
WonderCSabo
félisten
Az én véleményem nem számít - a moderátor dönti el, h. mit lehet és mit nem. Én csak erre a döntésre hívtam fel a figyelmet, 2x is, mert úgy láttam, h. elsőre nem olvasta el senki... A 3. linkelés meg poén volt, ha nem esett volna le. Mellesleg nevetségesnek tartom, engem oktatsz ki az alapelvekből.
Ha meg személyes véleményt akarsz tessék (bár amint mondtam, nem számít): kb. egyetértek dabadabbal, a témával kapcsolatban mehet, de egyébként nem. Se pártpolitika, se cionistázás, zsidózás, stb. (bár az utóbbiak alapból is tiltottak)
A cikk címe viszont sztem nem korrekt.
[ Szerkesztve ]
-
Jarod1
veterán
nálunk a cég ( multinac bérgyártó) teljesne leállt az office al beleértve az outlookot is
az Gmailbe lett integrálva, valami 1 milliárd ot spórolt vele...openofficera tért át -
törölt tag
végre.
-
BonFire
veterán
válasz Sweet Lou 6 #39 üzenetére
"Ha őszinte vagy az olvasókhoz, akkor egy ilyen témán belül szinte lehetetlen nem megszegni a Te nézeted alapján."
Ez nem az ÉN NÉZETEM! Ez a médiatörvény. Annyira rugalmas és olyan tágan értelmezhető, hogy elvileg már erre a cikkre is rá lehetne húzni, hogy megsértette vele az objektív tényközlést.
Ezt a törvényt pedig nem én hoztam!
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz WonderCSabo #36 üzenetére
Én meg úgy tudtam, az is benne van a szabályzatban, hogy floodolni, illetve ugyanazt a posztot többször egymás után elküldeni is tilos. Márpedig te ezt teszed. Ugyanazt linkeled már harmadjára, csak max egy fél mondatot odavetsz mellé.
Talán írd le a saját véleményed a témáról! Dabadab véleményét már ismerjük.
-
BonFire
veterán
válasz WonderCSabo #33 üzenetére
Nem szükséges belinkelned a pár nappal ezelőtti magyarázatot, akkor is felfogtam. Ennek ellenére nem értek egyet vele, ahogyan ott is leírtam.
A másik dolog. Dajkó Palinak a mai gumimédia törvény mellett nem is lett volna szabad eleve egy ilyen cikket lehoznia, mert a saját szubjektív véleményével (aminek negatív kisugárzása van), rontja egy kisebbség (vagy) többség renoméját, azzal, hogy részletezi, a szóvivő mennyire alkalmatlan a feladatára, ráadásul még szarkasztikus is, amikor a tanfelügyelővel példálódzik.
Ez egyértelműen rossz színben tünteti fel a kormány fennhatósága alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkárt (nem beszélve az odavetett "sic!"-ről).
Na, erről lehetne beszélni – csak tudom: nem itt.
Csak imádkozzon, hogy most a médiafelügyelet ne olvassa ezt a cikkét (ami egyébként jó, csak most már tilos), nehogy bünti legyen belőle.
Na, ezért nem hiányozhat innen a politika. Maga a cikkíró is megszegi a szabályokat.
-
mistixx
tag
Csak nekem tűnt fel mostanában az a jelenség a médiában, hogy folyton panaszkodnak, hogy a kormány nem viszi túlzásba az egyeztetést az érintett felekkel?
Mert ha e mentén gondoljuk tovább elég világos, hogy miért nem mondott konkrét dolgokat az államtitkár.
A Kormány eldöntötte, hogy itt már pedig megtakarítás lesz, csak éppen a másik oldalnak elfelejtettek szólni. Mivel ez a bejelentés elég ködös, így maradt szabad mozgástér, ergo lehet finomítani a későbbiekben min spórolnak és mi az amin mégsem.<huf> "A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station." @bash.hu
-
Sanya
nagyúr
válasz WonderCSabo #33 üzenetére
ha én is leírom a véleményem a politikát tiltó admin írásokról, nekem is írsz egy postot ezzel a linkkel?
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
"A politizálás tiltott a Fórumon, gyorsan fejezzétek be!"
Ezt mind tudjuk, és értjük, de már a múltkor is megmondtam, hogy akkor nem kell olyan cikkeket lehozni, amelynek politikai vonzata van, illetőleg az adott cikk alatt le kell tiltani a kommentelési lehetőséget, és akkor nem lesz politizálás.
De ez egy héten belül már a második topic, amikor a moderátornak kell beleszólni, hogy ne politizáljunk. Szerintem meg ez nem fair viselkedés, akkor sem, ha benne van a szabályzatban. Ez tisztára olyan, mintha a belgyógyászaton állnál neki pecsenyét sütögetni, a kiéhezett betegek előtt, és még azt is megtiltanád, hogy folyjon a nyáluk. Ez abszurdum.
Mondom: van két opció.
1) Nem kell lehozni ilyen cikket, főleg nem vezércikknek, óriási szenzációhajhász, már-már bulvárra hajazó címmel: "Elvesz egymilliárdot...", amikor nyilvánvalóan nem vesz el.
2) Az ilyen cikkeknél le kell tiltani a kommentelést egész egyszerűen.
De akkor ne bámuljam már egy héten át ezt, mint vezércikket. Legyen besuvasztva valahová a lap aljára.
-
Sanya
nagyúr
átlag egyetemistának pontosan elég lenne egy linux is megírni a diplomamunkáját. Ahol végeztem a koliban ha vkinek xp témával raktál fel linuxot, akkor nem vette észre a különbséget.
az ingyenes office programok is tökéletesen elegek egy diplomamunka megírásához.
természetesen olyan helyeken, ahol speciális program használatát követeli egy egyetem, akkor az féláron biztosítsa azt a hallgatójának ( utána meggondolja, hogy mit követeljen. amennyben nincs alternativa, és csak 1 db programot akar tanítani, akkor meg nem tudom, akkor szálljon bele a programot fejlesztő cég néhány napos demó verziók osztogatásával.A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Sanya
nagyúr
válasz Brutális eb #3 üzenetére
sokkal egyszerűbb 800 darab egymással egyáltalán nem kompatibilis, külön-külön milliókba kerülő adatbázisokat "bérelni" 1-2 évre, amelyeknek a tulajdon joga a _vállalkozóé_, így a következő szerződést vagy vele kötöd meg csillagászati áron, vagy szopsz.
-
domi007
őstag
Optimizmus, ez viszi előre az országot
kérdés, hogy ez meddig tartható...
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
WonderCSabo
félisten
válasz attila9988 #26 üzenetére
-
Narxis
nagyúr
válasz attila9988 #26 üzenetére
Jaja.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
attila9988
őstag
Azért azt el kell ismerned, hogy meglehetősen nehéz dolog elkerülni a politikai témájú hozzászólásokat egy olyan topic -ban, ami egy politikai témájú cikkel kapcsolatban indult..
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Narxis
nagyúr
A spórolás általában jó. Majd idővel kiderül, hogy hogyan spóroltak.
-
dajkopali
addikt
amúgy meg, nem az lenne a tiszta beszéd, hogy Nyitrai Zsolt tételesen felsorolja, ezen meg ezen spóroltunk, szerintünk itt loptak, ezek a cégek drágán számláztak stb.
Ez olyan nagy kívánság?
Hogy lehet azt folyton elfelejteni, hogy a "Magyar Állam" nem a Microsoft, nem az Apple, nem az Oracle, de még a Gazprom sem, vagyis a közpénzek felhasználásáról választott képviselőink - nagyon kevés kivétellel - a nagy nyilvánosság előtt kötelesek beszámolni? - akár többet költöttek, akár kevesebbet
Ha az államtitkár nem részletez, akkor mindjárt az jut eszembe, hogy vajon hol trükköztek a könyveléssel, hogy vajon nem egyszerűen elbocsátásokkal oldották-e meg (ami önmagában még nem lenne baj), hogy nem számoltak-e fel olyan részlegeket, amelyek a későbbiekben hiányozni fognak stb.
Ha nincs takargatnivaló, akkor beszéljünk egyenesen, és mindenki jól jár.[ Szerkesztve ]
-
dajkopali
addikt
bocs, de nem
igen, nagyon helyes, hogy spórolnak, ezért kerültek oda
de
áhh, nem magyarázkodom, egyrészt nekem az a dolgom, hogy rákérdezzek, ha valami nem tiszta, másrészt hadd mondjak el egy történetet Pécsről
Amikor az önkormányzat átvette a magáncégtől a helyi vízmű üzemeltetését és tulajdonjogát, volt egy időszak, amikor azt írták a "baráti lapok", hogy 20 százalékkal csökkent a víz ára
No, én ezt mint helyi lakos, nem érzékeltem.
Kiderült, ezt a mondatot úgy kell érteni, hogy a kiebrudalt tulajdonos 20 százalékos emelést tervezett az idei évre, és ezt nem hajtják végre. Hát így lett olcsóbb..."fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
philoxenia
MODERÁTOR
A politizálás tiltott a Fórumon, gyorsan fejezzétek be!
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
majom2
senior tag
1 milliárddal kevesebb a ms-nak? "taps"... miért is kéne nekik fizetni egyáltalán? most egyébként mennyit fizetünk nekik? van linux is. irodistáknak netezni, levelezni meg openoffice-ozni bőven elég lenne az is. még talán a (nekik mindig kötelező) gépvásárlást is meg lehetne spórolni. de persze így kiesne egy elég vaskos és átláthatatlan korrupciós forrás. ezt pedig nem engedhetik. meg is értem.
btw, komplett irodabútor csere megvolt már? mert azzal sem szoktak túl sokat várni politikusék. csak abból ritkán van újsághír. -
Воланд
titán
Tulajdonképpen akkor beszélt és mégsem mondott semmit.
"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
addikt
sztem természetes reakció rosszat sejteni, hogy ha hihetetlen nagy pénzeket spórolnak meg, de nem árulják el, hogy hogyan (de lehet, hogy egyszerűen hazudnak, próbáld meg ellenőrizni a számlákat)
az meg pl. nem spórolás, hogy a természetes módon csökkenő net-elérés, egyéb informatikai, stb. árak miatt kevesebbet kell költenie az államnak, mivel:
1, akkor az meg "pazarlás"-nak minősülne, hogy az energia(hordozó) árak nemzetközi emelkedése miatt többet kell költeni az állami épületek fűtésére, járművek tankolására
2, a net-elérés, stb. árak csökenése mindenkinél fennáll, nem csak az állam esetében, ami mellékesen az ezeken lévő ÁFA összegét is csökkenti, ami kevesebb pénz az állambácsi másik zsebében.
[és ugye úgy is lehet spórolni pl., hogy a rendőrségen lévő xp-t és ie 6-ot futtató gépek lecserélését a következő 5 év költségvetéséből is kihagyják]
más:
remélem azt az egy milliárd-ot az MS-től nem a Campus és MSDNAA szerződések meg-nem-hosszabbításával érik el... mert úgy könnyű nekik (a hallgatóknak meg sokkal nehezebb...)
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
bambano
titán
ha úgy akar az állam több milliárdot "megtakarítani", hogy még többet vesz el a piaci szereplőktől, akkor az nem rossz hírként van beállítva, hanem az rossz hír.
Az is rossz hír, ha olyan pancserül beszél valaki, hogy az ábrázatán látszik, hogy ő sem hiszi el, amit mond.
Az informatikai szektor sanyargatása az itt sajnos ontopic, nem politikai ökörködés.
-
Brutális eb
addikt
Itt nem az a probléma,hogy megtakarítás hanem a hogyan és a hová kerülnek ezek a pénzek.
Erre nincs válasz.
A másik a magáncégektől visszavenni az adatkezelést.
Roppant jól hangzik csak szintén nem kicsit aggályos..
+ Amint fentebb írta a kolléga a magáncégektől mindent megvonunk ki fog fejleszteni bármit is az állam?Persze.....[ Szerkesztve ]
Panni net lemondva már távol tőlem. Voda vicc! Nordtelekom korlátozza a p2p forgalmat,!Ice dsl trükközik a sávszélességgel.T-kábelnet?Próba hónap után jön a szekventálás vigyázz velük.Digi most még rendben.
-
gtasystem
őstag
azért az már tényleg vicces hogy egy több milliárdos megtakarítást is képesek vagytok rosszhírként beállítani..
miért kell az itcafe-ból is ilyen politikai vicclapot csinálni?
ezzel az erővel azt is kiírhatnátok hogy népszava-cafe..http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
bambano
titán
"A széles sávú fejlesztésekre vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy a korábbiakkal ellentétben nem csak az állam és az Európai Unió forrásaira kívánnak támaszkodni e területen, hanem a vállalkozásokra, azok tőkéjére is, és ez minőségi különbség a korábbiakhoz képest.": Nyitrai úr, már bevezették a távközlési különadót, ennél jobban az állam ne támaszkodjon a magáncégek pénzére, mert az a magáncégeké. Minden fejlesztés, ami eddig megvalósult önerőből, abban a magáncégek tőkéje volt a hajtóerő, tehát a korábbiakban is támaszkodtak a magáncégekre. Ennél jobban ne akarjon támaszkodni, mert az már lopás kategória.
Az meg rossz kamuzás, hogy miután kifosztották a cégeket, majd azok vidáman fejleszteni fognak.
Az önmagában vicces, hogy egy sajtájon valakinek a metakommunikációját kell elemezni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Filmvilág
- Milyen monitort vegyek?
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mikrotik routerek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek