- Milyen routert?
- Trump szerint sokan kapkodnak a TikTokért
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen program, ami...?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Facebook és Messenger
- Windows 11
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Hálózati / IP kamera
- Google Chrome
Új hozzászólás Aktív témák
-
leslieke
Jómunkásember
Ilyesmire lehet számítani: Ubuntu Touch First Run Tour
-
atike
nagyúr
Igaz... Átnéztem én is, a magyar forrásban utalnak úgy, hogy Az Edge lesz, "csak" megszorításokkal, de az eredeti forrásban azt írják, hogy Ubuntus telefon lesz, sehol nincs szó arról, hogy az Edge vonalat vinnék....
-
-
atike
nagyúr
Megcsinálják...
-
bambano
titán
komolyan felmerült bennem, hogy vagy nem olvasod el, amire válaszolsz, vagy nem érted meg.
a debiannál le van írva, hogy mi a projekt, mi a projekt célja és hogyan működik. elolvasod, eldöntöd, hogy tetszik-e.
"A váltás meg nem az átszokásról szól, tudhatod.": majd ha elolvasod, hogy mit írtam ebben a kérdésben, folytatjuk a vitát (vagy nem). de addig a magam részéről kihagyom.
-
floatr
veterán
Itt sem ez a lényeg
Elveszünk a részletekben...
(#141) bambano most tisztára úgy teszel, mintha ez az egyetlen FLOSS projekt lenne a világon. Köze sincsen a metodikának a nyíltsághoz, meg az terjesztés/eladás mikéntjéhez. Ahhoz van köze, hogy ki mit vállal, és ezek szerint ez az adott kör semmit sem mer vállalni azon kívül, hogy "majd". Tökmindegy h fizetik vagy sem, mert nem erről szól, pláne ha ilyen lelkes alaptábor van. De akkor miért nem lehet kimondani, hogy itt van ez a hobbiprojekt, ami szintén pár ember feje után megy, és olyan nagy célkitűzései sem lehetnek? Ráadásul mindenki állandóan be van sértődve, hogy elvileg mindenki számára elérhetővé teszik a produktumot, aztán először az fáj, ha felhasználja, aztán meg az, ha nem. Le merem fogadni, hogy ha a canonical egy teljesen független disztribúciót rakna össze, ugyanezek az emberek be lennének sértődve, hogy emiatt debianon nem futnának az alkalmazások. Agyrém...
A unity alatti toolkit váltogatás oka is a toolkittel kapcsolatos PM-re vezethető vissza -- akárcsak a korábbi szakításoknál.
A váltás meg nem az átszokásról szól, tudhatod. A legtöbbször az új felhasználás van szem előtt. De bakker, én is egy hónapig vacakoltam a binugzal, mire be tudtam állítani napi munkarendbe. Akkor ezek szerint fos az egész, mert értelmetlen volt a váltás, mert az átállás nehézkes volt. Számomra volt előnye a dolognak, mint ahogy a unitynek is látom értelmét. Ha te nem látod, az a te dolgod, de ezek szerint többeknek bejön, mert csinálják, mint ahogy az Edge is mutatta, hogy bőven lenne rá igény.
A fejlesztői kapacitásával meg hadd gazdálkodjon már úgy, ahogy szeretne. Ha a hobbisták is olyan nagy szeretettel zavarták el, hogy ne akarjon már beleszólni semmibe se, akkor kinek mi köze van ahhoz, hogy Shuttleworth mire fordítja a cége kapacitásait.
-
bambano
titán
jaja, nem úgy kötjük a szerződéseket, mint pl. a debian. kifejezetten nem ingyér' kötjük a szerződést. vedd már észre, hogy teljesen más környezet az, amikor szerződésben leírt feltételek mellett dolgozol (mit, mennyiért!!!) meg más környezet az opensource (as-is, ingyen). (Most olyan remek rendszerekről ne beszéljünk, ahol as-is, rakás pénzért.)
"A többivel kapcsolatban meg az van, hogy a gyorsírás után újra kellett tanulni...": itt mindig az a kérdés, hogy megéri-e a ráfordítás. Ha nekem fél oldalakat újra kell gépelnem egy hiba miatt, akkor megéri a szövegszerkesztést megtanulni pc-n. Ha meg azt látom, hogy még egy tetves taszk-váltást is máshova tettek, de semmi hozadéka nincs a cserének, akkor meg nem éri meg megtanulni.
"pont hogy túl sok a felesleges kapacitás.": én programozói kapacitásról beszéltem, nem hw-ról.
-
floatr
veterán
Gondolom ti mint szolgáltató (ha jól értettem h efféle helyen dolgozol) sem úgy kötitek a szerződéseket, hogy majd készen lesz egyszer, amit elvállaltatok. Nem hiszem h ezt most itt nekem kéne megértetnem veled. A többivel kapcsolatban meg az van, hogy a gyorsírás után újra kellett tanulni az írógépet, a szövegjavítós írógépet, majd a szövegszerkesztőket, és most senki sem vágyik vissza az írógépekhez a hipstereket leszámítva.
Szerintem a unity sokkal használhatóbb, mint a fisifosi win95-re hajazós megoldások, bár az erőforrásokkal való gazdálkodáson még volna mit csiszolni. Mások a GS-t vagy a KDE4-et kedvelik jobban, de nyilván az a pár sikítozó ember, aki visszaköveteli magának a tőle soha el nem vett írógépet, gőzgépet, lovaskocsit, meg a többi amish csúcsfejlesztést, azok sokkal feltűnőbbek lesznek mindig.Egyébként nemtom feltűnt-e, pont hogy túl sok a felesleges kapacitás. De ez már a java esetében is így volt, nem is üthetett volna ekkorát, ha annyira fontos lett volna minden kis részlet. Az asztali gép az idő nagy részében csak vár arra, hogy mit csináljon. Bődületes képességű CPU/GPU/HDD, ótvarnagy RAM, és kirajzol két téglalapot, meg egy kurzort... ja nem egy 80x25-ös konzolt, hogy majd kérsz tőle egyszer valamit.
Najó, szerintem hagyjuk abba ezt a felesleges vitát, mert sosem fogjuk egymást meggyőzni. Vagy legalábbis nekem van jobb dolgom
-
spammer
veterán
válasz
attilav2 #132 üzenetére
Most arra gondolsz, hogy az IndieGoGo meg a Paypal lejelenti az NSA-nak, hogy Kis Pista befizetett az Ubuntu Edge-re?
Amúgy az oroszok miért lennének megbízhatóak, ők szerinted nem kémkednek?
Persze Snowdennek menedéket adtak, de nem valószínű, hogy azért, mert ők olyan jó fej haversrácok, akik aztán sose nem rosszalkodnak
-
attilav2
őstag
Szerintem nem amerikai adománygűjtő oldalon kellett volna kampányolniuk. Ez a snowden ügy sokmindenre rávilágít, totális kontroll teljes megfigyelés, így nyilván csak az IOS WP meg Android férhet ebbe bele, Firefox os meg kispályás még az Ubuntu edge-hez képest is, lehet hogy ezért hagyják élni. Én a Ubuntu helyében elvinném az adománygyűjtő oldalt orosz szerverre, és elsősorban a BRICS országokból várnék adományokat.
Hátha így összejönne. -
bambano
titán
nem akarom érteni, hogy miért ne lenne jó egy adott steam kiadáshoz egy adott stabil debian, hanem ehelyett miért jobb egy bughalmaz ubuntu.
azt sem akarom érteni, hogyha eddig megvoltam alternatív desktopok nélkül, mert volt default a disztróban, akkor ezentúl miért vagyok alternatív desktopokra kényszerítve, miközben a default a disztóban semmivel sem lett jobb? A 3-as gnómra átállás nem hoz semmi pluszt, cserébe tanulhatod újra az egészet, emellett külön erőfeszítéseket kell tenned, ha mégsem akarod lenyelni. Miért? pazarlás.
"A verziókkal kapcsolatban kifejezetten marhaság egy projekt tagjaitól elvárni azt, hogy ragadjanak meg egy állapotnál. Tudod: erőforrás, ami nem végtelen.": ha nem végtelen az erőforrás, akkor minek upgradelni azt, ami nem hoz előnyt?
Nem kell a 19. századba visszaugrani. Be kellene látni végre, hogy a desktop csökkenő mértékben fejlődik. A nincs pc-ből a van pc-be átmenet a legjelentősebb ugrás, utána az 5-ös dos is nagy ugrás volt, azután a grafikus felület is nagy ugrás volt, majd az xp. De minden lépés között csökkent az ugrás nagysága, pláne a hasznossága. Eljutottunk oda, hogy egy w7-w8 upgrade, vagy egy 2-es gnome upgrade 3-as gnome-ra semmi felhasználói előnyt nem hoz. MINEK?
Minek leprogramozni valamit csak azért, mert tudunk programozni? Minek kellett unityt meg gnome shellt faragni, csak azért, hogy ne unatkozzanak az ingyen programozók? És ms minek csodálkozik, hogy lepattant az ötleteivel a linuxosokról, ha csupa hasznavehetetlen ötlete volt?
Te cseréled háromévente az autódat? Csak azért, mert van újabb?
-
floatr
veterán
Megint csak nem a projektekkel van a bajom, hanem a végtermék jellegével. Az meg a másik, hogy akkor ők is feláldozták a minőséget az időkeret oltárán. A mocskok
(#127) bambano Akkor pörögj még rajta egy kicsit.
A projekt költségei/erőforrásai/célkitűzései/időkerete a PM dolga nem a végfelhasználóé, mint ahogy ezt más projektek esetében tudják is értelmezni. A minőség sosem volt "harmadik láb" (valamivel kevered), max részhalmaza a célkitűzésnek.
A steamnek időhöz kellett igazodnia, mint ahogy a játékok is időre készülnek. De hogy egy személetesebb példát mondjak, ott volt a win95/office95 meg a novell esete az időkeretekkel. Mindegy vagy nem érted, vagy nem akarod érteni.
A verziókkal kapcsolatban kifejezetten marhaság egy projekt tagjaitól elvárni azt, hogy ragadjanak meg egy állapotnál. Tudod: erőforrás, ami nem végtelen. De neked maradhat rá energiád, hogy fordíts magadnak egy gnome2-t, vagy ott vannak a forkok. Komolyan nem értelek. Annyi DE meg toolkit van, mint a szemét, és mint tudatos szakmabeli azt használod, amelyiket akarod. Még mindig nulla a kényszer.
Az XP/IE6-os eszmefuttatásoddal kapcsolatban is ugyanezt tudom mondani. Senki nem kényszerít rá h válts, de ha ezt visszaköveteled, akkor ugorjunk vissza egyenesen a 19. századba, és dobjunk el mindent a kezünkből.
-
dabadab
titán
"az volt a válasz, hogy a mir X kompatibilis. nem az"
Azon a szinten, ahol az az eszmecsere ment, nyugodtan lehet mondani, hogy a Mir X kompatibilis, mert ott abba az állításba belefér az is, hogy ez azt jelenti, hogy a szóbanforgó Mir implementációnak része egy rootles X server is. Szőrszálat persze lehet hasogatni, de jelen esetben nem látom benne az értelmet.
-
bambano
titán
az volt a válasz, hogy a mir X kompatibilis. nem az, pont az X egyfajta tagadására hozták létre. hogy lenne kompatibilis benne, mikor mindent másképp akarnak csinálni, ez a cél?
Ha nézed, hogy a projekt egyik alappillére az időkeret, akkor azt is nézd, hogy a másik meg a költség, átfogalmazva: az ár. Mivel a legtöbb opensource projekt ingyen van neked, már az árat sem tudod úgy kezelni, mint a normál projektmenedzsmentben, vagyis nem használhatsz rá szokványos pm metódusokat. és akkor ne felejtkezzünk meg a harmadik lábról, a minőségről se, pont az ubuntu területén ez egy jogos kérdés.
a steamnek pl. nem kellene időhöz igazodnia, mindig van egy stabil debian, arra kell fejleszteni. az indokolatlan verzióhajhászás mire is jó?
"Pláne, hogy a wayland és a MIR nem fog megfosztani téged semmitől, miközben másoknak igénye van rá. Mint ahogy a GS sem foszt meg semmitől, mivel egyik interfész-náci sem fog shotgunt a fejedhez, hogy ezt használd.": ezek az állítólagosan nem létező interfésznácik már megfosztottak a kettes gnómtól. plusz munka befektetését várják el tőlem, csak azért, hogy totálisan értelmetlen és felesleges változtatásoknak, ötleteknek megfeleljek. pontosan minek is? meg tudtam mindent csinálni 2-es gnómon? meg. akkor minek nekem 3-as? pontosan ugyanolyan balfogás volt a 3-as gnóm, mint a csempe.
"A stabilitás meg szép, csak nem sokat ér, ha vég nélkül nyúlik, mint a rétestészta.": he? mi a baj azzal, ha valami sokáig stabil?
lehet röhögni a redhaton, mint consumer desktop linuxon, de ugyanennyit, ha nem többet lehetne az ubuntun is.
szerk: egyébként a másik világról szóló hírekben mindig megy a szöveg, hogy képtelenek kirobbantani az xp-t meg az ie6-ot a cégektől. miért is kell ilyen erőfeszítésre kényszeríteni kívülről azt, akinek egyébként nincs rá szüksége? ugyanezt kellene végiggondolni a linuxos interfésznáciknak is.
[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Nem tudom, miért olyan nehéz megérteni azt, hogy ez volt a kiindulási alap. De ha csak bele akartál kötni a válaszába, akkor is felesleges minden további: sikerült belekötnöd, kell hozzá egy XMir, bár gondolom lehetnek az implementációban itt is lyukak, így nem teljes a kompatibilitás.
A steam meg azért a bubira készült el, mert egyrészt a legelterjedtebb (sajnos, vagy sem), másrészt meg az informatikai projektek döntő többsége időkorlátos, mert minden PM tanfolyamon az az alaptétel, hogy a projekt egyik alappillére az időkeret. És ha van egy ilyen projekted, akkor azt más projektekhez szintén akkor tudod igazítani, ha létezik időkeret, mert nem tudsz kalkulálni semmivel.
A wayland-alapú bubi gondolom egy belső kísérlet volt. Nem értem, hogy miért baj, hogy mernek új dolgokat kipróbálni esetleg akár az időközi verziókkal is. Pláne, hogy a wayland és a MIR nem fog megfosztani téged semmitől, miközben másoknak igénye van rá. Mint ahogy a GS sem foszt meg semmitől, mivel egyik interfész-náci sem fog shotgunt a fejedhez, hogy ezt használd.
A változatlanság ~150 éve volt erény. A stabilitás meg szép, csak nem sokat ér, ha vég nélkül nyúlik, mint a rétestészta.
Most nézem csak: red6, és suse mint consumer desktop linux... höhö
[ Szerkesztve ]
-
Sir Ny
senior tag
,,"Nem azért mert istenkomplexusa van Shuttleworthnek.": hát az, hogy le akarta fizetni a debianosokat, nem ezt mutatja."
hazugság.
,,csak most nem lenne egy nagy halom windows user, aki egyszer kipróbálta a linuxot, úgy látta, hogy sz.r, és visszatért w7-re. Mert akkoriban az ubuntu hájp miatt ubuntut próbált ki, egyszer és soha többet."
hazugság.
,,De hogy átveszik a debianos csomagokat, és csak pont annyit változtatnak rajta, hogy használhatatlan legyen"
hazugság.
,,let random_distro=debian. tényleg válaszolnom kell rá, hogy mit tett hozzá például a debian?"
igen.
,,Ha elfogadják ms pénzét, akkor kb. egy évvel hamarabb adták volna ki, kb. akkora szemétdomb is lett volna."
Bár itt nem derül ki, de a ms nem a microsoft, de shuttleworth ernő.
,,és miért nem a debian lett a steam célplatformja? miért egy olyan disztró lett a célplatform, ahol az időzített kiadások oltárán feláldozták a minőséget?"
hazugság.
,,A waylandról meg annyit, hogy az is rossz húzás. de egyszer összerakni X-re egy disztrót, utána wayland-re, utána mir-re, csak azért, mert neki nem tetszik, az minimum pazarlás."
hazugság.
,,annak van értelme, hogy nis-piacon legyen első. akkor is, ha ettől ezredannyi usere lesz."
és ezt miben is befolyásolja MS?
Nem muszáj válaszolnod, nagyrészt csak az erre tévedőknek írtam, hogy képben legyenek.
-
Lomha 8V
addikt
Fene tudja, vegyes érzéseim vannak a készülékkel kapcsolatban. Olyan "jó lett volna, de nem annyira" érzés. vagy ilyesmi.
-
bambano
titán
"ha azt szeretnénk, hogy a Linux is terjedjen": engem nem érdekel, hogy terjed-e. ha pedig a terjedés ára az, hogy mindenféle haszontalan csilivili marhaságok kerülnek bele, akkor kifejezetten nem szeretném, hogy terjedjen.
semmi bajom nincs az ms meg az apple dominanciával, amíg nem akarnak beleszólni, hogy mi legyen a linuxszal. akkor jön az ms dominanciával a probléma, mikor ezt a dominanciát kihasználva illegálisan rám akarják erőltetni a kacatjaikat.
-
spammer
veterán
Úgy fogalmaztam, hogy nem kizárólag nekik kell(ene) szóljon. Aki annyira profi a témában, az úgyis tud magának a saját szája íze szerinti rendszert összepakolni. Szanaszét hekkelhetik, ahogy akarják, ahogy nekik megfelel. De az átlagjúzer nem tud, és nem is akar ezzel foglalkozni, hanem akkor inkább megy vissza a Windowshoz, mert az next-next-finish települ, megy és kész.
Márpedig ha azt szeretnénk, hogy a Linux is terjedjen (és ne csak MS és Apple dominancia legyen), akkor muszáj felhasználóbarát, egyszerű, könnyen telepíthető és használható rendszert készíteni, és ebben bizony nagy szerepe volt a Canonicalnak, annak ellenére, hogy valóban sok a bug meg probléma, de ugye minél többen használnak valamit (jelen esetben pl. Ubuntut és a származékait), annál hangosabbak a júzerek, annál több is lehet a hibalehetőség (több különböző hardver, felhasználó szokás, kérés-óhaj-sóhaj és stb.).
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
hogy mi tesz jót a linuxnak, a sok vagy a kevés user?
szerintem nem jó kérdés.
a tömegeknek, a hozzánemértőknek, az ignorantoknak már van legalább két oprendszer. a linuxból tömeg oprendszert csinálni? minek? lehetne harmadik a sorban egy túltelített piacon? semmi értelme.
annak van értelme, hogy nis-piacon legyen első. akkor is, ha ettől ezredannyi usere lesz.
ha a linuxos fejlesztések, változtatások arra mennek, hogy legyen a linuxból tömeg oprendszer (márpedig arra mennek), akkor ezek a fejlesztések rosszak. -
bambano
titán
még mindig erőltetem az állítást, hogy nem én emlegettem az xfce-t.
"Ha próbálod félremagyarázni a dolgot, akkor valaki mást keressél magadnak.": ha nem akarsz velem vitatkozni, akkor ne válaszolj. Pláne ne válaszolj téveset.és miért nem a debian lett a steam célplatformja? miért egy olyan disztró lett a célplatform, ahol az időzített kiadások oltárán feláldozták a minőséget?
A waylandról meg annyit, hogy az is rossz húzás. de egyszer összerakni X-re egy disztrót, utána wayland-re, utána mir-re, csak azért, mert neki nem tetszik, az minimum pazarlás.
"vszeg a GS sem lenne, pláne nem ebben a unityre hajazós formában.": az lenne egy ünnepnap.
"Amúgy a "linuxnak" mi tesz jót, ha már ide terelődött a szó?": a stabilitás. ha ezzel együtt jár a változatlanság, az, szerintem, jó. Mi a francnak kell mindig újat meg újat rákényszeríteni az emberekre valós igények
tömören megfogalmazva: minden, ami ugyanazon feladat kevesebb munkával való elvégzését jelenti, az jó. ami több melót jelent, az rossz. minden l'art pour l'art változtatás rossz. A számítógép egy eszköz, nem pedig a cél.
-
floatr
veterán
FYI: "Az Ubuntu Phone OS-en lecserélhető a Unity mobil mondjuk XFCE-re?"
Baromira unalmas, amikor úgy osztod az észt, hogy már azt sem tudod, miről volt szó. De mondhatom tömörebben is, ha erőlteted a dolgot.Volt gyári driver pár dologhoz, nem erről beszéltem, ismét. Ha próbálod félremagyarázni a dolgot, akkor valaki mást keressél magadnak. Nézd meg a minőséget. Kellett hozzá a steam is, akiknek a bubi célplatform lett, de az utóbbi 1-2 (lehet h van 3 is) évben hirtelen felfigyeltek a gyártók a bubira, és így a binugzra is, hirtelen tényező lett.
Az is egy vicc, hogy amikor Shuttleworth bedobta a köztudatba a wayland lehetséges használatát, akkor mindenki huhogott, mint egy idomított vérbagoly, most meg, hogy a MIR-re váltanának, a korábban gyűlölködők azért kezdtek el gyűlölködni, hogy miért nem a wayland. A gnome fejlesztéseihez nagyban hozzátettek, és vszeg a GS sem lenne, pláne nem ebben a unityre hajazós formában. Elkezdhetném a fonalat, hogy a debiannal is mi lett volna ha, de tök felesleges egy olyan emberrel erről beszélni, aki zsigerből ignorál minden canonicallal kapcsolatos dolgot, mintha tömegsírba akarták volna lőni a debian projekt tagjait, amikor egyezkedni próbáltak volna azzal a pár anarchista mókussal (és itt nem a produktummal van a bajom, hanem azzal az arrogáns lenézős életszemlélettel)
Amúgy a "linuxnak" mi tesz jót, ha már ide terelődött a szó? Ha sokan ismerkednének vele, vagy ha senkit nem érdekelne?
A hype kifejezetten jó dolog lenne, ha van mit reklámozni. Sokan érdektelenné váltak, mert hiába jó a platform, senkinek nem az kell, hanem a megoldások, amiket zömmel nem ide fejlesztenek. -
dreamdancer
őstag
Egyetértek.
Én is az Ubuntuval ismerkedtem meg a Linux-szal, az mutatott fel először olyan felhasználóbarát UI-t, amivel az átlagjúzer is simán tudta használni. Az más kérdés, hogy ez is kevés volt az elterjesztéséhez, a Linux részesedését tekintve nagyjából ugyanott tart, ahol 10 éve, megmaradt a szervereken és geek-játékszerként. És hogy on-topic is legyek, szvsz ez okozta az Edge bukását is, a reménybeli júzerek és vásárlók 98%-a számára ugyanis az, hogy itt egy Ubuntu OS-szes telefon, kábé zéró vonzerővel bírt. Ennyi.
-
spammer
veterán
"Ha nem babrálta volna a "közösséget", akkor még most is ott tartana az egész, ahol volt 10 éve: pistike toolkit v0.21, vadmongúz DE 0.3 béta"
+1. Akármennyi nyűg is volt/van az Ubuntukkal, elég sokat hozzátettek az egészhez már csak azzal is, hogy népszerűsítették vele a Linuxot, akkor is ha közben sok pistike visszament a Windowshoz, de sok pistike azóta örömmel használja akármelyik Ubuntut, netán azóta megismert újabb disztrókat és mást (is) használ.
Nem gondolom azt, hogy a Linuxnak kizárólag a szerver piacnak és a linuxgeek/nerd/hacker közösségnek kell szóljon, míg a desktop, főleg az átlagjúzereknek szánt desktop disztrók meg folytonos lemaradásban lennének (sok sok évvel ezelőtti színvonalon).
Elég nagy piacot ural az MS és a Mac/OS X, kell a gyorsabb fejlesztés és az innováció. Attól még a hozzáértőknek ugyanúgy meg lesz a lehetősége Debiant, Gentoot, Arch-ot vagy hasonlókat használni ezek után is.
-
bambano
titán
én nem emlegettem xfce-t... ja, tényleg hagyjuk, ha kevered az architektúra részeit.
miért kellett nekik dobni a wayland-et és saját maguk faragni egy mirt?
"Nem azért mert istenkomplexusa van Shuttleworthnek.": hát az, hogy le akarta fizetni a debianosokat, nem ezt mutatja."Pláne hogy egyelőre ő az egyetlen a nagyobb szereplők közül, aki komolyan veszi a consumer desktop linux fogalmát.": persze persze. ha a redhat-et, suse-t, meg a többit nem számítod, akkor tényleg.
Emlékeim szerint 10 éve is volt nvidia driver gyári támogatás a linuxban, úgyhogy ez az érved is fail. A gnome-ot nem az ubuntu miatt fejlesztették, a kde-t dettó, ha az ubuntu egy-az-egyben kimaradt volna, akkor se történt volna szinte semmi sem másképp. csak most nem lenne egy nagy halom windows user, aki egyszer kipróbálta a linuxot, úgy látta, hogy sz.r, és visszatért w7-re. Mert akkoriban az ubuntu hájp miatt ubuntut próbált ki, egyszer és soha többet.
Nem hiszem, hogy túl sok változtatás lett volna például a debianban, ha van ubuntu, ha nincs. De hogy átveszik a debianos csomagokat, és csak pont annyit változtatnak rajta, hogy használhatatlan legyen, az vicc. Egy rendes linux disztronak több szabványnak, szabálynak is meg kellene felelnie, ezek közül egyre többet akarnak felrúgni a "menő" meg "fejlesztő" disztró gyártók. Ha nem tetszik a szabvány, akkor ne használj linuxot.
Egyáltalán nem vagyok róla meggyőződve, hogy a linuxnak jót tett, hogy ő "komolyan vette" a consumer desktopot. gyakrabban szoktam ellentétes véleményt kifejteni ezügyben.
-
floatr
veterán
Nemá...
XFCE-re akarta lecserélni még az előbb, hagyjuk már ezt a nulla vitát a semmiről.A másikkal kapcsolatban meg sosem fogunk egyetérteni. Ez az egész témakör annyira ingatag talaj, hogy az ámerikai kongresszusi tagok is irigykedhetnének a résztvevőkre. A canonical bármikor bármit csinált, mindig volt egy nagyobb szekció, akik egy épp aktuálisan faragott érvrendszer mentén utálták őket, ha volt rajtuk sapka, azért, ha nem, akkor meg azért. Lehet tudni, hogy a unity miért született meg, és javarészt emiatt lett MIR is. Nem azért mert istenkomplexusa van Shuttleworthnek. Pláne hogy egyelőre ő az egyetlen a nagyobb szereplők közül, aki komolyan veszi a consumer desktop linux fogalmát. Ha nem babrálta volna a "közösséget", akkor még most is ott tartana az egész, ahol volt 10 éve: pistike toolkit v0.21, vadmongúz DE 0.3 béta, és a hwgyártók körberöhögték volna Linust, amikor integet az nvidiának.
Szal kicsit mókás azt pörgetni, hogy egyáltalán bárkiből él, amikor ebben a nagy szeretetközpontú kölcsönös ajándékozós játszmában ők is tettek le az asztalra bőven. -
bambano
titán
öööö, upstart mint pozitív dolog? a launchpad mivel jobb, mint a frisshús?
let random_distro=debian. tényleg válaszolnom kell rá, hogy mit tett hozzá például a debian?
emlékszünk még, mikor ms azt mondta, hogy fizet egy kalap pénzt a debiannak, csak adják ki idő előtt az aktuális kiadásukat, hogy az ubuntus lts-t arra lehessen alapozni? szerencsére ezt a debian elutasította, és utána még vagy 15 hónapig dolgoztak a kiadáson, mire olyan minőségű lett, hogy kiadhatták. Ha elfogadják ms pénzét, akkor kb. egy évvel hamarabb adták volna ki, kb. akkora szemétdomb is lett volna.
-
dabadab
titán
válasz
MichaelSD #106 üzenetére
Mondjuk pont az, hogy GTK-rol atallnak Qt-ra, abban tul nagy kovetkezetlenseget nem latok: amikor az Ubuntu elindult tiz evvel ezelott, akkor ertelmes lepesnek tunhetett, hogy Gnome-ot hasznaljanak, azota tortent jopar valtozas, ami miatt ma mar nagyon ugy tunik, hogy a GTK-nak tul nagy jovoje nincs, ellentetben a Qt-vel.
"Erre a megcsinálják a Unitiyt2Dt Compizzal, után dobják a Unity3Dért amit QT/QMLben."
Ez mondjuk pont forditva volt, az U2D-t irtak Qt-ben, az U3D meg Compiz, es mindkettot kukazzak a Qt-ban irt Unity Nexttel.
-
Sir Ny
senior tag
,,Az ubuntu eddig kb. semmi pozitívat nem tett hozzá a linuxhoz, csak rohantak előre, mint elefánt a porcelánboltban."
launchpad, upstart? Miért, random distro mit tett hozzá?
,,Nem ez lenne az első eset, amikor Shuttleworth azt hiszi, a pénzével meg az erőszakosságával mindent el lehet intézni, csak eddig még mindig koppant."
francba, megint egy undorító hazug haterbe léptem
-
MichaelSD
őstag
Ha csak a Mir lenne a gond... Legalább következesen fejlesztenének, de bénáznak.
Gnome lett az alap GUI. Rendben. Erre a megcsinálják a Unitiyt2Dt Compizzal, után dobják a Unity3Dért amit QT/QMLben.
A GTKval mindet újra kellett volna írni majd a telefonokon és a tableteken, nincs kidolgozva tablet és telefon használatra (még a Unity sem). Akkor miért QT alapból, pl. KDE pont így lett fejlesztve.Ennyire béna tud az OS közösség is lenni, nem kell hozzá Canonical.
-
bambano
titán
a unityt nem lehet lecserélni mirre, mert nem ugyanaz a terület. A mir a grafikus kompozitor, a unity meg egy program, ami grafikus kompozitort használ. A unity a mir szolgáltatásait veszi majd igénybe, ha készen lesz, tehát a miren ül az architektúra szerint.
Az X meg a mir architekturálisan egymás mellett vannak, ezért lehet cserélni, viszont a mir teljesen más szemléletben végzi a grafikus dolgokat, mint az X, emellett semmi hálózat nincs benne, ezért nincs közük egymáshoz. Ha X-et akarsz miren futtatni, akkor lesz egy mir-re települő alkalmazás, ami mellesleg X-es kapcsolatokon keresztül mir-re konvertálja majd a régi X protokoll üzeneteket.
"Ez azt példázza, hogy tele van a tökük a "közösséggel", amikor egy kicsit lényegesebb dolgok kerülnek előtérbe, mint egy sticky notes alkalmazás.": csak ne legyen tele a tökük senkivel, akikből élnek. Az ubuntu eddig kb. semmi pozitívat nem tett hozzá a linuxhoz, csak rohantak előre, mint elefánt a porcelánboltban. Az meg, hogy egy ennyire alapvető dolgot, mint az X, kivágjanak a linuxból és helyette a saját lomjukat erőltessék rá a többi párszáz disztróra, igen erősen az az érzés, hogy ők meg akarják mondani mindenkinek, hogy mi legyen. Ha a közösség elfogadja a mirt, akkor gyakorlatilag a teljes linux világ tőlük fog függeni, ha meg nem fogadja el, akkor nem fognak rá fejleszteni és ott fognak bambán bámulni az ubuntunál. (nyilván nem ennyire egyszerű a dolog, csak a példa kedvéért kicsontoztam a helyzetet).
Nem ez lenne az első eset, amikor Shuttleworth azt hiszi, a pénzével meg az erőszakosságával mindent el lehet intézni, csak eddig még mindig koppant.
-
floatr
veterán
Ez azt példázza, hogy tele van a tökük a "közösséggel", amikor egy kicsit lényegesebb dolgok kerülnek előtérbe, mint egy sticky notes alkalmazás.
(#103) bambano a kérdés lényege nem az eszköz volt, hanem az eredmény, lecserélhetné a unity-t, ha már a "közösség" ennyire divatot csinált belőle. De mondom, nyugodtan pöröghetsz rajta még egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
nincs mit vitatkozni rajta, semmi köze az X-hez. az más tészta, hogy az áttérés idejére csinálni fognak egy olyan X szerver programot, ami mir alkalmazás. Ilyet nem nagy durranás írni, sok éve van nested X szerver, azt kell átfaragni mir backendre, ahogy az xvnc-t meg a többit átfaragták.
-
Mokó
aktív tag
Ez valami "ujat hozott volna",kár hogy nem jött össze...A koncepció valóban jó,és a hardver is eléggé brílliroz(ott volna).
-
Sir Ny
senior tag
válasz
Rickazoid #97 üzenetére
,,A kérdés továbbra is az, hogy miért nem demonstrálják, ha tényleg tudja?"
mert még nem tudja. Még nem készültek el vele. '14 májusa a saját határidejük..
a mir nem példázza, hogy a canonical elszállt volna magától.
Ad1: sok disztrónak vannak saját dolgai, amiket valami szabad licenc alatt a közösség rendelkezésére bocsát. A mir is forkolható btw. Például a Fedorának ott a pulseaudoija, a RH-nek a systemd, a puppynak pbrowser, pmusic, pradio, pphone, pwireless etc. A többit nem ismerem
Ad2: IMHO a telefon-vonal miatt lett szüksége a Mir-re. Gondolom előfordulhat, hogy nagyon sokat és gyorsan kell módosítaniuk házon belül a display servert, ahogy fejlődnek (változnak) a mobilos technológiák. Mostanában mint a bolondgomba, fejlődik az egész, nem lenne kényelmes mindig arra várni hogy majd valaki elfogadja a patch-t vagy sem. Illetve ha jól tudom a wayland licence nem kompatibilis néhány gpu-driver licenccel. Aztán majd meglássuk, a Jollának egyelőre úgy néz ki jól megy. -
Rickazoid
addikt
A kérdés továbbra is az, hogy miért nem demonstrálják, ha tényleg tudja? Semmi akadálya letiltani bizonyos programok futtatását, ha nem teljesülnek bizonyos feltételek (például külső kijelző, egér és billentyűzet jelenléte). Van ilyen tiltás? Az eddigi összes demó videóból arra lehet következtetek, hogy van.
A fejlesztői eszközök pedig egyáltalán nem szükségszerűen lesznek részei az Ubuntu Phone OS-nek és a repo-kban sem szükségszerűen kell jelen lenniük. És mivel ezeket a lehetőségeket se demonstrálta soha senki, megint ott a kérdés, hogy mi van, ha nem is lehet? A Canonicalről beszélünk, mostanra egyre inkább úgy tűnik, hogy egy Apple wannabe cégről, ami nagyon szeret különcködni és próbál elszakadni mindentől és mindenkitől.
A Mir pedig a legjobb példa arra, hogy a Canonical nagyon elszállt magával és rég nem csapatjátékos, ami a Linux közösségben alapelvárás. Csinálnak egy display servert, ami semmi mással nem kompatibilis (az X-et használó programok esetében egyelőre nincs más választásuk, mint támogatást készíteni az XMirrel, de ez nem X kompatibilitás) jelenleg ahelyett, hogy mondjuk beállnának a Wayland mögé. Nem, a Waylandre épülő, azzal nem kompatibilis saját fejlesztés nem egyenlő a projekt támogatásával. Főleg, ha senki más nem tudja majd felhasználni a licencelési és függőségi problémák miatt. -
leslieke
Jómunkásember
-
Sir Ny
senior tag
Nem lesz ubuntu phone os, az ubuntu touch pedig egy ubuntu, csak más default jövő programokkal.
(#91) dabadab: ,,Igen. A vegleges verzioban Mir lesz, ami X kompatibilis, szoval minden X-es cucc elfut rajta."
Inkább nem.
Ha mostani X-es programokat akarsz futtatni, akkor sailfishOS-t vegyél. Azon wayland lesz, ami elméletileg tényleg X kompatibilis. A Mir az pont nem. (x86-on és amd/nvidia/intel driverrel az XMir képes futtatni az X-es programokat, de más GPU-n nem, azt majd a Wayland fogja tudni, legalábbis reméljük)[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz
Rickazoid #88 üzenetére
"Az Ubuntu Phone OS-en lecserélhető a Unity mobil mondjuk XFCE-re?"
Igen. A vegleges verzioban Mir lesz, ami X kompatibilis, szoval minden X-es cucc elfut rajta.
"Elfut rajt mobilra nem optimalizált program külső kijelző csatlakoztatása nélkül?"
Az, hogy van-e ra kapcsolva kulso kijelzo, miben befolyasol barmit is? Akar van kulso kijelzo, akar nincs, ugyanaz a CPU meg GPU futtatja a programokat, nincs semmi kulonbseg.
"Rendelkezik programok forrásból való fordításához szükséges eszközökkel, mint a gcc, a GTK2-3, a Qt4-5, a Python2-3, stb (nem, nem SDK-ban, a telefonon)"
Ez egyre bizarabb lesz. A multkor irtad, hogy van RasPi-d, szoval lattal mar Debian disztrot ARM-on (aminek termeszetesen mind reszei voltak a fent emlitettek), szoval tenyleg nem ertem ezt a kerdest.
(#89) Sir Ny: mondjuk a "kiadtak ARM-ra" azert nem ilyen egyszeru, ugyanis az ARM platform plug'n'play teren fenyevekre el van maradva az x86-tol, tulajdonkeppen a kernelbe bele kell forditani az adott SoC HW konfiguraciojat. Az ARM-os Ubuntu Server is csak ket konkret board-ot tamogat.
[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
Akkor válaszold meg a kérdéseimet:
Az Ubuntu Phone OS-en lecserélhető a Unity mobil mondjuk XFCE-re? Csak egy példa, írhatnék GNOME-Shell-t, az passzol is érintőkijelzőkhöz. Elfut rajt mobilra nem optimalizált program külső kijelző csatlakoztatása nélkül? Rendelkezik programok forrásból való fordításához szükséges eszközökkel, mint a gcc, a GTK2-3, a Qt4-5, a Python2-3, stb (nem, nem SDK-ban, a telefonon)? Lecsupaszítható és újraépíthető a teljes rendszer az ember saját szájíze szerint, mind mobilos, mind desktop nézetben? Eltávolítható az Amazon minden nyoma?
Amíg valaki nem mutatja be, hogy igenis a mobilos OS is egy teljes Ubuntu, ami ugyanúgy működik, mint az x86(_64) verzió és nincsenek rejtett korlátozásai, esetleg zárt részei, addig túl sok megválaszolatlan kérdés van.
Nem az a lényeg, hogy egy Linuxot le lehet forgatni ARM-ra, hanem hogy abból szinte bármit ki lehet venni forgatás előtt. És az sem mindegy, hogy a hivatalos Ubuntu Phone OS repo-kba mi kerülne.
Ja és ne keverd a Phone OS-t a for Androiddal. Utóbbi tényleg csak egy Androidra telepített Ubuntu, amit ma is meg lehet csinálni elég sok disztribúcióval.
Ja és Linux, nem "linux", a jellege miatt pedig bármilyen architektúrára lefordítható. Ne engem próbálj kioktatni.[ Szerkesztve ]
-
Sir Ny
senior tag
válasz
Rickazoid #41 üzenetére
,,Tele van az egész projekt megválaszolatlan kérdésekkel, miközben ez elvileg egy nyílt projekt, amihez bárki hozzáfér a megfelelő eszköz birtokában (mint egy Galaxy Nexus)."
nincs tele. Csak te vagy az, aki valótlanságokat írkál butításról, androidról, migyéb. A linux (a linux, bizony!) 15+ éve fordul és fordít programokat ARM-ra. Amihez van forrás (körülbelül minden) az elfut ARM-on.
-
CoDWaW07
őstag
Eléggé várható volt hogy nem jött össze, kár érte, igazán adhattak volna több időt is
-
-
törölt tag
A kampánnyal foglalkozó marketingeseket, grafikusokat fizetni kell. Össze kellett rakni "valamit" egy CAD szoftverben amit aztán kinyomtattak, videót kellett vágni, stb. stb. Már a humán erőforrás költségét végigpörgetve láthatod, hogy nincs "ingyen" egy ilyen kampány egy nagy cégnek.
-
WinPho
senior tag
Tabletben jobban tetszett volna ez a koncepció!
Egy telefon, ahhoz, hogy kiváltson egy gépet, ahhoz "túl kicsi" véleményem szerint.
-
-
BatchMan
senior tag
Nem lett volna kötelező saját hardvert kreálni, ráadásul zafír üveggel. A Gugli sem maga gyártja a referenciafónokat.
Nem tudom hányan voltak olyan kivárós fajták, mint én. Befizettem volna, ha látom esélyét. De nem láttam. -
dabadab
titán
válasz
Dark Archon #72 üzenetére
Ez nem Kickstarter volt, hanem Indiegogo, gondolom nemileg mashogy mukodnek.
-
-
-
-
atike
nagyúr
válasz
#32839680 #62 üzenetére
Olvasd el a cikket.... Nem kaptak meg egy fillért sem....
Egy másik oldalról:
"A gyártás megkezdéséhez 32 millió dollárt akart az Ubuntu Linux fejlesztője, a Canonical cég összekalapozni a neten. A gyűjtés egészen bíztatóan indult, egy nap után már 3,2 milliónál járt a számláló. A lelkesedés azonban lassan elfogyott, és 12 millió dollárig jutott csak el a gyűjtés az egy hónapos határidő leteltekor. Ez is rengeteg pénz, ennél többet még soha senki nem hozott össze crowdsourcing oldalon folytatott kampánnyal (az eddigi rekordot bő tízmillióval a Pebble okosóra tartotta), de mivel a kitűzött célt nem sikerült elérni, az adományozók és kisbefektetők számláiról az ilyen oldalak szabályainak megfelelően végül nem is vonják le a pénzt, a Canonical egy centet sem lát a 12 millió dollárból."
forrás[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Azon hogy a kampányban kért összegért megéri-e ilyen készüléket venni, nem érdemes lovagolni, mert ez nem erről szólt, hogy megéri-e maga a készülék, hanem hogy akarsz-e egy ilyen (talán) jövőbe mutató kísérleti terméket támogatni.
-
floatr
veterán
válasz
Dark Archon #57 üzenetére
Rétegigényt vetítesz ki általánosra. Manapság rengeteg ember igényeit lefedné egy ilyen gép. Ami az egyik legfontosabb tényező, az az alapvető irodai alkalmazások, a netes elérés, médiafogyasztási eszközök, és játékok. ARM alapon az utóbbi foghíjas.
De mint már többen is jeleztük, ez az egész arra kellett, hogy mindenki beszéljen róla. Pár fogalmatlan ekézi, mintha az élete függene tőle, közben önkéntelenül is hajtja a dolgot. Amúgy csak szólok, hogy pl nálunk kifejezetten jól jönne egy ilyen eszköz, bár a teljesítménye még erősen véleményes, ami szintén rétegigény.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Dark Archon #54 üzenetére
12 vagyok, de nem a vagánykodás miatt raktam ki neked.
-
dabadab
titán
válasz
"az OS adott volt"
Persze, miutan megcsinaltak
-
ui.: egy szót nem írtam a Win8-ról, de ha már így rákérdeztél, nézd már meg, mit használok, mert nem azt a sz*rt. Mellesleg a játékok pont elég érv, de azért még akad más is, például munka (3D tervezés, grafika, stb.).
A probléma abban gyökerezhet akkor, hogy én nem is akarok 155eFt-ért se telefont venni. Épp nemrég vettem egy Atrix 2-t 46k-ért, aminek a teljesítménye elég még a játékokhoz is. AutoCAD-ezni meg Inventorozni meg nyilván nem azon fogok, mert még, ha a teljesítménye idővel elég is lenne a telefonoknak ehhez, előbb szúrom magam tökön, minthogy 4-5"-on érintőképernyővel bohóckodjak. Munkahelyen meg ott a gép, 24" monitor, bill.+ egér, otthon meg még sör is van
S mondd, te mire használnád a Canonical által felvázolt gépet? Mert szerintem kiváló definíció (lett volna) a luxuscikkre.
sh4d0w:
Valóban...
atike: jó, hidd el, pontosan tudom, hogyan készül egy formaterv, s ha nem is 1 óra volt, de sokkal többet nem gondolkodtak rajta. Az biztos, ha én csináltam volna ezt a kampányt, legalább átalakítok egy már meglévő telefont és 3D nyomtatok egy formaterv szerinti borítást hozzá. Kivéve persze, ha úgy állok hozzá, hogy nincs az az isten, hogy ennyi pénzt összeharácsoljak, de reklámnak jó.
[ Szerkesztve ]
-
atike
nagyúr
válasz
Nem csak ott megy, de tény, hogy ott a legjobban...
Minőség, letettek valamit...? Van alapja, de túlárazott, túlhype-olt... De ez most nem ide tartozik, csak egy (régi) újabb vitát vált ki...
Mit tudnak felmutatni? Előálltak egy koncepcióval, amit "megmérettetek"... Mögé írtak egy kellően nagy számot (ami szerintem is erős túlzás volt), és bedobták, hogy kiderüljön mi is lesz. A számot elérni nem sikerült, de az kiderült, hogy van igény az ilyen csúcshardverrel szerelt eszközre... Innentől kezdve nem gondolnám, hogy halni hagyják ezt a történetet - az elért eredménnyel már lehet kalapozni nem egy-két helyen...
Egy prototípust összehozni azért nem olyan egyszerű, és végképp nem olcsó - bármekkora is legyen a cég.
Az OS-t is rá kell alakítani az eszközre, hiába "van már meg"... A formaterv...? Na az pont nem így működik, hogy összedobok egyet 3DS-ben vagy Mayában...
Szerintem.
-
válasz
A Canonical fel tud mutatni egy 0 USD-s, 1 hónapos reklámkampányt. Lehet utánuk csinálni...
-
Hát, javíts ki, ha tévedek, de az Apple is csak Amerikában megy igazán. Ennek szerintem két oka van: az egyik, hogy az amerikaiak legtöbbje hű a saját gyártású eszközeikhez, kocsijaikhoz, stb. A másik, hogy az Apple-nek van neve, múltja, egyet jelent a minőséggel, számos területen letettek már az asztalra valamit.
Ezzel szemben a Canonical / Ubuntu mit tud felmutatni? De mondom, így se gyenge teljesítmény, hogy ~13 millió dollárnyi bizalmat fektettek beléjük és szinte semmit nem mutattak; az OS adott volt, a formatervet és renderelt képet meg én is összedobom egy óra alatt. Annyit sem kockáztattak - bár egy ilyen cégnél ennek nem kellene, hogy tétel legyen - hogy egy működő prototípust összehozzanak, ennek ellenére meg egy vagyont akartak.
Speeedfire: így is van, ha értelmes hsz-t nem tudunk elkövetni, tegyünk be egy más által készített, mostanában felkapott hülye képet, attól majd biztosan menők leszünk (legalábbis a 10-16 éves korosztályban biztos).
Cifu: 900$*224 az nálam ~200eFt. Meg, ha észrevetted, egy másik hsz-re válaszoltam és az illető szintén 200eFt-t írt.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dark Archon #48 üzenetére
Az Ubuntu Edge ára pedig mai árfolyamon 155e Ft, szemben az általad felvázolt, 200e Ft-s alternatívával. 155e Ft-ért pedig borítékolom, hogy még jövőre sem fogsz kapni olyan telefont, mint amit a Canonical felvázolt (zafírüveg, szilícium-anódos li-ion aksi, 4 giga ram, 128 giga háttértár, stb.), pláne nem 50e Ft-ért...
Amúgy pedig jót röhögtem azon, hogy szerinted 20-30e Ft-ért (kizárásos alapon) jó oprendszernek tartod a Win8-at, szemben az ingyenes Ubuntu-val. Összességében egyetlen érv lenne a Win8 mellett, az pedig a játékok. Ennyi, nincs több...
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz
"Az persze nagy csoda, hogy ennyi pénzt is össze tudtak lejmolni olyanoktól, akik 20-30k-t skótok kiadni egy normális oprendszerre."
Mármint ezt úgy érted, hogy szerinted azért használnak sokan Ubuntut, mert skótok kiadni 20-30k-t Windowsra?
-
atike
nagyúr
válasz
Te hol élsz?
Ilyen alapon nem menne semmi Apple termék sem...
Közben virágzik a cég (ok, most az Android térnyerése miatt, meg innovációs problémák miatt azért esnek visszafelé, de az egy másik történet)...
Kint nem épp az a "menet" van, mint itthon, hogy nem legális az oprendszer....
A Kickstarteres rész viszont nagyon igaz.
-
válasz
#32839680 #40 üzenetére
Csak a hülyéknek érte volna meg, 150k-ért kapsz egy jó laptopot, 50k-ét meg egy jó telefont. Az persze nagy csoda, hogy ennyi pénzt is össze tudtak lejmolni olyanoktól, akik 20-30k-t skótok kiadni egy normális oprendszerre.
Azt sem értem, miért nem érted, hogy a Kickstarter egy teljesen biztonságos, kockázatmentes módja a piaci igény felmérésének.
-
atike
nagyúr
Nem az eszköz volt a hibás, sőt - még a koncepció sem... Szerintem.
Egyszerűen csak túl sokat akartak. Az a bizonyos 30 millió volt a túlzás...
Az eszköz bejött szerintem nagyjából mindenkinek... A koncepció meg simán összeszedett több, mint 12 milliót rá... Azért az is elég durva pénz.
És simán lehet, hogy valami más vonalon megvalósítják majd - és akkor ez az egész "menet" "csak" egy jó kis reklámkampánynak tekinthető...
-
HawerKing
őstag
Kar erte....
-
ddekany
veterán
A cikkben leírt dilemmával, hogy mégis mire jó ha zsebben hordjuk a PC-nket... Nyilván ez onnantól lenne meghatározó irány, hogy lesz szabvány a dokkolásra, és elterjedtek lesznek az olyan terminál-szerűségek ahova dokkolni lehet. Az tuti, hogy ezt egy Canonical nem fogja elérni, egy MS már talán. De persze ehhez az is kell, hogy értelmes "PC-s" teljesítmény férjen olcsón ilyen kis helyre, szóval nézzünk erre vissza úgy 20 év múlva szerintem. Azaz, előre is szaladtak az időben. Ha viszont már így előreszaladunk időben, arra tippelnék (szigorúan csak tipp...), hogy okafogyott lesz az egész, mert csak "felhő" lesz, azaz nem-marketing nyelven csak termináljaink lesznek amire bejelentkezel, akár zsebre rakható akár asztali legyen a kütyü, maga a lényeg valahol egy adatközpontban fut.
Telefon funkcióra PC-szerű használat közben meg csakazértis ott headset, mert ugyan lehet hogy egyesek fújnak rá ma még (régen magára mobilra is fújtak), de a praktikum úgy is ellenhálatlan hosszú távon: szabad mind a két kezed, tudsz velük gépelni/egerészni/stb. Én nem tudom elképzelni, hogy nem lesz a kezében valamit a füléhez tartó ember retro látvány.
-
Rickazoid
addikt
Technikai akadálya nincs, de elkészült? Fejlesztenek ilyen irányba? Ha igen, miért nem mutatták be sehol? Ha meg nem, akkor miben jobb ez, mint az Ubuntu for Android és mitől újdonság és mitől várható jövő neki, ha már a Motorola is megcsinálta és bukott is vele, illetve azóta se próbálkozott senki ilyesmivel.
Jut eszembe... ha lenne egy Ubuntu Phone rendszerem telepítve, le tudnám cserélni a Unity-t mondjuk DE nélküli Openbox-ra? Számomra az sokkal kényelmesebb és egy Ubuntun semmi akadálya ennek. De ha az Ubuntu Phone-on nem lehet megtenni (most tegyük fel, hogy van Openbox ARM-ra vagy az Ubuntu Phone kerül x86-os SoC-ra), akkor máris egy butított rendszerrel van dolgunk.
Tele van az egész projekt megválaszolatlan kérdésekkel, miközben ez elvileg egy nyílt projekt, amihez bárki hozzáfér a megfelelő eszköz birtokában (mint egy Galaxy Nexus).A kettős felület meg semmit sem ér, ha nem férsz hozzá a telepített programjaidhoz a mobil felület alatt. Akkor az egy butított Ubuntu, ami még talán a WP-vel se venné fel a versenyt alkalmazástámogatottságban.
Pont az lenne az egész lényege, hogy csinálhatnának végre egy PC-t, amit zsebre lehet tenni és mindig PC, ha monitorra van kötve, ha nem. A nem mobilra optimalizált programok kezeléséhez meg ott a vékony végű stylus.
(#39) Speeedfire: Ilyen nekem is van, csak én a Linux Deploy-t telepítettem. Az Arch Linux egész jól néz ki, működik is, ahogy kell, csak kegyetlen lassú, de nálam Acer E350 van, az eleve nem sebességbajnok.
Egy Raspberry Pi-re kéne GSM/HSDPA modult kötni, írni egy telefonalkalmazást, rá egy érintőkijelző meg egy külső akkut és kész is lenne a zsebre rakható, telefon funkciós PC.
Csak nagyon otromba lenne.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz
Rickazoid #36 üzenetére
"Ha tippelnem kéne azt mondanám, az EDGE sem lenne képes rendes, teljes értékű Ubuntuként viselkedni"
Ha tippelnem kellene, akkor ossze-vissza beszelsz
Miert ne tudna? Milyen olyan technikai akadalyt tudsz felmutatni, ami ezt megakadalyozhatna? Semmit.
Az mar mas kerdes, hogy egy desktopos felulet tapistelefonon rettenetesen nehezen kezelheto, pont azert talatak ki a kettos interface-t, hogy ezt elkeruljek, ezek utan talan nem meglepo, hogy ilyet nem csinalnak a demovideokon. -
-
Rickazoid
addikt
És az is csak akkor több bármely másik okostelefonnál, ha monitorra, billentyűzetre és egérre kötöd, nem? Bár igazából egy videót se láttam, ahol ezt megtették volna a Phone OS-szel vagy Touch-csal... hívják ezt sokféleképp, csak a for Androiddal. Mindenesetre azt se láttam se preview, se hands-on videókon, hogy mondjuk elindítottak volna egy LibreOffice-t vagy más nem mobilra optimalizált felületű programot a telefon kijelzőjén, mindenhol a gesztusvezérlést meg a Unity mobil felület alá integrált programokat mutogatták csak. Ha tippelnem kéne azt mondanám, az EDGE sem lenne képes rendes, teljes értékű Ubuntuként viselkedni és elindítani bármely, a repokból elérhető programot külső kijelző és egér nélkül. De ha meg tudod cáfolni, örömmel fogadom az erről készült videók linkjeit.
[ Szerkesztve ]
-
Kíváncsi lennék rá, hogy mi lett volna, ha összejön a pénz. Tényleg nekiálltak volna megcsinálni, legyártani, vagy kitaláltak volna valamit, hogy miért nem. Valószínű sose tudjuk meg biztosan.
-
Rickazoid
addikt
A limitált példányszámú EDGE, de nem az Ubuntu for Android, amit terjesztésre szánnak és csak egy Androidra telepített Ubuntu (pont ilyet csinált a Motorola az Atrixnál, csak ott nem Ubuntu futott rajt, viszont jobb volt a hordozhatóság és dokkolhatóság, mégsem lett túl nagy sikere).
Bár egyik videóból sem volt világos, hogy tényleg futnának-e mobilra nem optimalizált programok az EDGE-en külső kijelzőre kötés nélkül.[ Szerkesztve ]
-
-
Rickazoid
addikt
válasz
#56573440 #26 üzenetére
PC-n csak univerzális op.rendszer van. Egy Linux disztribúcióval amúgy nagyon könnyű lenne megoldani. Nagy monitoron KDE, Cinnamon, MATE, XFCE, LXDE, stb., ízlés szerint, telefonkijelzőn meg GNOME-Shell vagy egyéb nagy ikonokat használó DE, igény szerint gesztusvezérléssel (itt jegyzem meg, hogy szerintem a Unity nem való asztali- vagy notebook monitorra). Nem kellene op.rendszert váltani, mindkét DE alatt ugyanazok a programok állnának rendelkezésre. Igaz sokhoz vékony végű stylus kellene, mint mondjuk a LibreOffice-hoz, de az egy megköthető kompromisszum, ha zsebre tehető PC kell produktív tevékenységre.
Arch Linuxot már használtam a telefonomon, nem egy lehetetlen feladat még XFCE-t sem kezelni, csak kicsit macerás az egér "virtualizálása" miatt. Meg persze lassú, de ez hardveres probléma, illetve mert futnia kell az Androidnak és csak chrootolni tudsz a Linux disztribúcióba. Mondjuk van egy gyanúm, hogy az Ubuntu for Android is így működik.[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
Kár érte, de jövőre folytathatják.
-
törölt tag
Nekem regi álmom az ilyen kettos rendszer. Szamomra tokeletes lenne, univerzális oprendszer nincs. Vagy taperre hegyezett nagy gombokkal, vagy Bill egerre, oda meg minek fel kijelzot eltakaró felépítés? Es igy tovább. Ami telefonon megy es jo, az desktop környezetben nem. Erre ez egy jo megoldas lett volna szerintem, kar érte. Bar ubihoz nagy m,ragaszkodtam gól a ez is teny
-
Qukac
tag
Sajnálom, mivel ez kirepített volna a szinkronizációs rémálmomból, amiben most élek. A cikk írta, hogy asztali gépként jó lenne, de ha hordozhatóvá tennénk ( egy Padfone 1-hez hasonló kivitelben), akkor mindig ott lenne az, hogy több kütyüt cipelnénk. Egyrészt picit ez igaz, de a másik, hogy akkor egy laptopos dokkolós történetbe kerülhetne egy csomó akksi, amivel rengeteg üzemidőt nyerhetünk. Ha belegondolunk milyen erősek a mobilhardverek (tudom más az architektúra ne kössenek belém a trollok!), akkor egy Snapdragon 800 simán lealázza az én laptopom. Mondjuk egy 2 GHz-es Core 2 Duo-t nem nehéz
. Szóval remélem később lesz ebből a dokkolható Ubiból valami, vagy bármi ami ezt a koncepciót tovább viszi, de én szeretnék már egy OS-t használni mindenemen és lemondani a szinkronizálósdiról,ide-oda másolgatásról.
-
Rickazoid
addikt
A dual rendszer már a Motorolának se jött be. Nincs is értelme. Egy op.rendszer kellene, ami teljes értékű desktop rendszer, de alkalmas telefonálásra is, viszont nincsenek módok, nem kell váltogatni semmit, se dokkolni sehová, hogy kihasználható legyen.
A Canonical meg úgyis csak egy Apple-wannabe, az Ubuntu meg minden, csak nem közösségi. Csoda, hogy saját kernelt még nem kezdtek el fejleszteni, de lehet az is eljön még. A Canonical csak addig volt csapatjátékos, amíg fel nem másztak a közösség hátán, ma meg már tesznek magasról rá. Most ráadásul egy nagy Amazon reklám a rendszerük.[ Szerkesztve ]
-
xmaas
őstag
Hagyad mar szegenyt mert o kitudja milyen szupermodelekkel jarkal csak ugy ugranak az olebe, de valahogy fogadni mernek ha szert tudna tenni egy ilyen szintu csajra lepipazna sajat magat oromeben ,nem a vilag szepe de azert eleg aranyos csajszi es ennek biztos van is valami a fejebe nem egy hulye plaza majom
-
törölt tag
Micsoda meglepetés. Annyira átlátszó volt ez a kampány, hogy nem hittem el, hogy valakinek nem esett le elsőre, hogy csak marketing...
-
danikollar
őstag
Várható volt. Hatalmas összegről volt szó.
-
banhammer
veterán
Ennyi penzert egyszeruen rablas lett volna a telefon.
Az Android es az iOS mellett egyelore mas OS nem nagyon tud labdaba rugni. -
Tigerclaw
nagyúr
Ezt ők komolyan gondolták? 32 millió dollárt összeszedni olyan valamire, amibe óriáscégek is belebuknak? Gondolom saját pénzt inkább nem akartak kockáztatni. Ráadásul maga az ötlet is elég lapos, és valószínüleg komoly piackutatást sem végeztek. Ennyi erővel a magyar foci feltámasztásához is lehetne kalapozni pénzt...vagy bejön vagy nem alapon.
-
hallador
addikt
Sajnálom, de várható volt ez a dolog. Nem sok értelme lett volna a Projectnek az Android mellett, pláne, hogy az ASUS a koncepciót már kitalálta. (Igaz nem Ubuntu-val). Meg az ár sem volt kutya.
-
Az egész cikk azért vicces, mert direkt olyan helyzeteket szed össze, amikor nem jó.
De még erre sem mondanám, hogy minden feltétlen igaz, mert 1 lehetőséget boncolgat.Pl a telefonálás közben kell az infó egy doksiból:
Megoldási alternatíva: megnyitod a telefonon?Nem kell visszadokkolni, tudtommal semmi akadálya, hogy elérd a doksid pl.
A másik meg a notebook: arra nem gondolunk, hogy így olyat nem kell cipelni? Ha meg pont az kell, akkor azt is viszed. (vesztettél akkor valamit a "sima" felálláshoz képest?) Vagy táblát. Vagy ezt bedokkolod majd egy táblába (láttunk már ilyet...)Ezenfelül TVre kötve továbbra is él a koncepció, miszerint médiacenter lesz belőle (ha most még nem is ez a fó prioritás, létezik).
Vagy mindarra, amire most (még) az Android képtelen.
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
Mostanában úgy látszik egyre nagyobb divat összekoldulni a pénzt előre a vásárlóktól, mint tökös gyerek módjára kockáztatni. Aztán ha valami balul sül el (nem fejlesztik tovább a platformot, megszűnik a cég) majd úgyis a vásárlók szívják meg, a gyártó max a jövőbeli profitot bukta, befektetett pénzt nem. Érdekes irány.
-
spammer
veterán
Hogy lenne alkalmasabb dolgozni, mint egy komplett Ubuntu desktop oprendszer?
--
A cikkhez:
"de egy biztos: a Canonical olyan hűhót csapott az Ubuntunak ezzel a kezdeményezéssel, amilyet valószínűleg egy hagyományos marketingkampánnyal sem tudott volna"
Pontosan ez volt a cél, ők sem gondolták, hogy összejöhet a 32M, viszont ezzel olyan hírverést indítottak el, hogy simán jó reklám volt ez nekik. A telefont meg úgyis megcsinálják majd valahogy.
-
bambano
titán
szerintem meg tök jó, hogy ez az elcseszett üzleti koncepció kap végre egy pofont. nem az ubuntus telefon, hanem az ubuntu, tokkal vonóval.
-
turbulencia8
őstag
Én is biztos, hogy kipróbáltam volna. Főleg akkor, ha az ára már csökkent volna.
-
nwsteve
csendes tag
Már nem azért, de pl. egy Note 8.0 nem alkalmasabb dolgozni? Az S Pen segítségével kiváltható lett volna több folyamat, amihez egyébként egér kellett volna, persze hosszas gépelési munkára szinte ugyan úgy alkalmatlan lett volna, mint az Ubuntu meg nem valósult készüléke...
-
lapa
veterán
szerintem ez a cikk (illetve a személyes gondolatok) olyan, mint mikor ballmer kiröhögte, hogy nincs az ifonon gomb. ugyanúgy nem lehet leirni a koncepciót előre, mint ahogy azt sem volt szerencsés.
-
xmaas
őstag
Ezert a telefonert kar hogy nem fog megszuletni ezerszer tobb ertelme lett volna mint a sok csamcsung meg lg klonozot nyomorusagnak akik csak arra torekszenek hogy noveljek a bzi kepernyomeretet orba szajba leszarva az uzemidot/hasznalhatosagot
-
errorcode06
őstag
Nem tudom ki remélte hogy ekkora összeget összedob a közösség, szerintem számítani lehetett rá, legfőképp a 2 támogatási fajta miatt. (vagy 20 dolcsit adsz bele és semmit sem kapsz, vagy 900-at, és telefont) bár a pontos összeg nem rémlik...
Majd kijavítanak...szerk.: most nézem: 20,30,50, 695, 7000, 80k...
[ Szerkesztve ]
-
PR0JECTNR56
addikt
Kár érte, igazán tetszett a koncepciójuk.
-
Balrog
tag
Én azért sajnálom hogy nem jött össze nekik. Nagyon kíváncsi lettem volna az Edge-re. Mikor először megláttam, hogy dokkolóval monitorra lehet kötni és mint egy desktop gépet lehet használni, egyből megtetszett. Szívesen spóroltam volna rá, hogy megtudjam venni.
[ Szerkesztve ]
-
Angel1981
veterán
Szegény csaj nem tehet róla, de ritka aszimmetrikus feje van.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- GoodSpeed: Amikor a Samsung Galaxy AI írja meg helyettem a blogot...
- Philips LCD és LED TV-k
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- BestBuy topik
- Ukrajnai háború
- Milyen notebookot vegyek?
- SONY LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Ipad 10gen 10,9 64gb kipróbált! ÚJ ÁLLAPOTÚ
- X13 Yoga G4 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam aktív toll gar
- DJI Mini 3 Fly More Combo Plus RC drón szett - új állapot, garancia, 1x battery, 2x battery plus
- i7-es Gamer - Pc majdnem a vga - árért ? Best Buy !!
- ASUS G35DX (Gyári ASUS GÈP )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest