- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- ZyXEL NAS520 – felhős, kétfiókos NAS
- Milyen routert?
- VoIP telefonálás
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Batch programozás
- VPN topic
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
pushalias
addikt
Ja, hogy fizet érte valaki? A csuda vinné, hát mégsem ingyenes?
(#567) Penty
Még mindig nem érted. Aki az egészségügyi ellátásért fizet (ami egy olyan izé, absztrakció) az a büdös életben nem fizetett a mandulaműtétért. Soha. Kapott róla számlát? Nem? Akkor meg?
Komolyra fordítva: természetesen van ingyen rendszer. Az ingyen rendszert onnan ismerjük fel, hogy a fejlesztői ingyen esznek, nem fizetnek lakbért, az irodájuk is ingyen van, ingyen utaznak, a moziba is ingyen mehetnek, és még sorolhatnám.
Amiért V A L A K I fizet az nem lehet ingyenes. Amiért B Á R K I fizet az bizony fizetős. Közgazdaságtan, mínusz hetedik évfolyam.
Nem olyan bonyolult ám ez.
-
King Unique
titán
Én sehonnan (max saját környezet), elég, ha megnézem a sokéves, vagy akár jelenlegi adatokat, statisztikákat, amikből okulva, vélhetően a jövőben sem lesz drasztikus változás. És nem csak a játék ami miatt, mint leírva volt.
Mi az a sok? Mert azért nem húznám rá általánosan mai fiatal generációra, ez továbbra is egy kisebb, főleg IT-kedvelő réteg marad. Aki meg idejár, itt kér segítséget PH!-n, ők szintén nem egyenlőek az átlagfelhasználókkal.
Magyaráznom nem nekem kell, Felőlem népszerűsödjön, terjedjen, az jó, csak látni kell, hogy vannak akadályak, határok. Ezek leküzdéséhez viszont komoly lépések kellenek. Kérdés már jó ideje, hogy összejön-e, v sem? Talán.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Ha már megy a szurkálódás többek részéről is, azért az legyen tiszta, hogy én nem is akartam és nem is favorizálom ezt, csak a tényeket vázoltam. Sokszor hallani, nagy előnyként felemlegetve Linux kapcsán, hogy így ingyenes, úgy ingyenes, ingyenesen és legálisan használható OS és programok, ami ok is, csak ott a gond, hogy ha a másik megoldás is lényegében free otthonra, akkor máris elveszti ezen előnyét...+ ezen felül egy átlag rétegnek és azok már kialakult igényeinek más olyat nem tud felmutatni, ami miatt utána informálódni és sürgősen váltani akarnának. Max talán a régi, leselejtezendő, gyenge gépek esete.
Ezt csak a Mac és az OS X tudja, de magas ára miatt, nem mki engedheti magának, viszont Hackintosh után egyre többen érdeklődnek.[ Szerkesztve ]
-
justaview
senior tag
Ezt jobban össze sem lehetett volna foglalni, akár zárógondolata is lehetne ennek a fórumnak. Adtál egy érdekes képet a háttérről, ami szerintem kifejezetten szimpatikus.
Sokkal többet segítene a Linux terjedésének, és a mögötte dolgozóknak, ha olyan cikkek jelennének meg, amelyek a Te általad is megfogalmazott "hogyan működik ez a világ" nézőpontból mutatnák be ezt az „ökoszisztémát”. Ehelyett a helyenként laikusok által is sokat látogatott oldalakon a Linux cikkek 99%-a, talán egyfajta bizonyítási kényszerből a Windows-hoz hasonlítja a Linuxot, és azt akarja megmutatni, hogy lehet helyettesítője annak.
Mi a csudának kell állandóan belekeverni a Windows-t a cikkekbe? Mert különben nehezebb lenne vitázni? Minek állandóan azt hangoztatni, hogy le lehet ám cserélni a Windows-t, sőt érdemes? Miért nem lehet bemutatni a Linuxot, illetve bármely disztrót tisztán, önmagában, úgy, hogy szó nem esik a cikkben a Windows-ról?
Úgy tűnik, hogy minden Linux cikk írónak valamiféle versenyzési fóbiája van, vagy kisebbrendűségi érzése, vagy utálata a Windows felé. Ebből a nézőpontból azonban több ellenszenvet lehet begyűjteni, mint támogatót, elég ránézni bármely cikkhez tartozó fórumra, fröcsögés az összes.
Nem helyettesíteni kell a Windows-t, és győzködni a lecserélésére, ez teljesen rossz nézőpont.
Amennyiben célja egyáltalán bármely Linux közösségnek az egyszerű felhasználó elérése, akkor a legfontosabb, hogy meg kell találnia a saját egyéniségét (és az nem egy Windows utánzat), másrészt le kell egyszerűsítenie a kezelői felületet, és az általános működést olyan szintre, hogy a hűtőszekrény bonyolultnak tűnjön mellette! Ebbe pl. nem fér bele semmilyen csomagkezelő a jelenlegi formájában az általa jelzett függőségekkel (még a fogalom is irtózatot vált ki egy normál halandóból). De az sem, hogy parancssorból kell megoldani helyzeteket. Látott már valaki iPad-en parancssort? Pedig úgy biztos sokkal népszerűbb lenne az iPad a normál halandók szemében.
A jóval nagyobb elterjedés titka ugyanis nem informatikai szinten jelenik meg, sőt, azt is el kell felejtetni a felhasználóval, hogy a hagyományos értelemben vett számítógép előtt ül. Ha ezt nem ismerik fel az egyes Linux disztrók fejlesztői, és továbbra is a Windows-t akarják másolni, beelőzni, lecseréltetni, akkor 100 év múlva is 1.5%-on fog állni a terjedési mutatójuk.
Persze, ha nem cél az egyszerű emberek elérése, akkor ez mind nem szükséges, de akkor felesleges győzködni őket a Windows helyettesítéséről ilyen, és ehhez hasonló cikkekkel. Elég azt bemutatni, hogy értelmes, okos emberek tudnak operációs rendszert írni, és milyen jól elvannak vele. Ez még a hozzá nem értők szimpátiáját is kiválthatja.
-
rt06
veterán
majd erre terjunk vissza akkor, ha szellemi termek eloallitasabol elsz, es szabadidod egy reszeben (nem egy 5 perces bugreport-ra gondolok) is ingyenesen elerheto/hasznalhato szellemi termeket/szolgaltatast keszitesz
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
igen, lehet felreertem, mert az az erv teljesen validnak tunik szamomra
majd rajosz, ha valamire a szabadidodbol aldozol (nem 10 percet egy bugreportra, hogy "szetesett ez a szar", hanem par nagysagrenddel tobbet), ingyen elerhetove teszed, aztan kirohognek erte, raadasul pont azok, akik hasznaljak (van opensource project-em, meg tobb olyan is, ami ugyan zart kodu, de kimondottan masok szamara, teljesen ingyen keszult - pl itt volt a ph kereso is, amibol egy fillert nem lattam...sot)
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
"Ja persze tudom: az idejével fizetett érte a készítő."
mondjuk ha mar buszken hirdeted, hogy ingyenelo vagy, legalabb ne rohogd ki azokat, akik idejuket, energiajukat es tudasukat arra forditjak, hogy neked ne kelljen fizetni
-
törölt tag
Ja, úgy már más Ez az open source előnye, kétségkívül. ... amit sokszor nem használ ki senki, egy-egy elhagyott programot sokszor a kutya sem fog meg, és foltozza, javítja tovább, pedig a lehetőség adott. Szóval ez sem garancia semmire.
Hát az autoremove-ot azután nem használtam, hogy törölt olyant is, amit nem kellett volna. Azt hiszem a Playonlinux nem indult el utána, lehetett újratelepíteni. A terminálból szerintem is egyszerűbb volt, de azért az átlagfelhasználóknak, akik csak használni akarják a gépet, elfelejteni a futtatott rendszert, azért ez nem megoldás, marad a lassabb módszer.
-
törölt tag
A felsorolást egyben értettem, a kiadások közti különbség ettől még nem kicsi. Egy Kubuntu és Ubuntu, Xubuntu között azért akad eltérés, a felület terén persze. A csomagkezelők tényleg jók, de csak amíg valami hiba nem történik, és lehet terminálból törölni és telepíteni, meg frissíteni a listát a tárolók alapján, amit fel kellett korábban venni, mert ez meg az nincs benne a main repóban (ugye ez már önmagában biztonsági kockázat, egy elbizakodott, tapasztalatlan felhasználó akármit telepíthet, mert "úgysem fertőződik meg a gép", mehet a copy&paste a terminálba).
Azzal semmi baj nincs, hogy készült egy cikk a Mint-ről, de a cikk rosszul lett megírva, rossz oldalról közelíti meg a témát. Nem a Windows-t kell a Linux alá nyomni, hanem a Linuxot kell a Windows mellé felhozni. A terjesztéshez és marketinghez pénz kell, ahhoz pedig egy tőkeerős vállalat, ami megbízható támogatást ad. Anélkül nem fog terjedni a Linux, ha pedig nem terjed, akkor nem készülnek rá portok, nem fogják komolyan venni (ahogy jelenleg az Adobe sem), egy hobbirendszer marad, illetve a selejtezésre alkalmas gépek életben tartója.
(#457) CPT.Pirk: Az elmúlt 20 évben mi változott a Windows esetében? Szalagos menük (8 éve) és a start menü (3 éve), plusz az appok, amik csak hozzátesznek, nem módosítanak. Egyébként a rendszer maga ugyanaz, minden ugyanott van, ugyanaz a neve.
A két program files szerintem nem zavaró, a nevéből is látszik, hogy mi van benne, mi telepít oda, és ha az egyikben nincs ott a programunk, akkor a másikban lesz (64 bites rendszer esetén). Na de mi az a lib, etc, mnt, net (internet?), proc, sbin, spool, stb? Nem annyira egyértelmű, ugye?
Linuxon hova települnek a programok? Hol vannak a fájlok, amiket függőségként kellett telepíteni, de le szeretném szedni őket? A Krusader miért tölt le egy egész felületet magának? A bedugott pendrive miért a /dev/sdb1 alatt van? És a legfőbb kérdés: egy VLC-s hanghibát miért kell egy terminálból indított rendszergazdai gedit-ben megnyitott /etc/pulse/default.pa fájlban kijavítani? -
King Unique
titán
Én és más is csak reagált bizonyos felvetésekre, megjegyzésekre. Bár lehet nem kellett volna, mert értelme az úgysincs, ha ezek után is még győzködni próbálsz.
Nem ezt állítottam, h önmagában a rendszer, a platform alkalmatlan (speciális programok kivételével), hanem a kialakult helyzet és megszokások miatt, nem kell irreális elvárásokat se támasztani, hogy x user helyett mért nem használja 5*x user.
Igen, az ilyen kommentek valóban nem emelik a fényét, az igaz, de ezen kérdések és gondolatok is majd előbb-utóbb felmerülnek egy váltás kapcsán. Illetve, mivel ez egy kis olvasottságú cikk, vsz nem jut el széles tömegekhez, illetve a másik rendszert népszerűsítő topikokban is dettó uez megy...nem kifogás, de kicsit elfér az enyém is. Pláne, hogy valótlanságot nem állítottam, max esetleg pár gondolat túlzónak tűnik (neked).Nagyon fontos mi terjedt el, mit oktatnak, mi a "trend". Mert az emberek ehhez alkalmazkodnak és ennek irányába fognak menni. Önmagában a rendszer nem jobb, de a körülményeket figyelembe véve, igen, úgy már jobb választás lehet sokaknak. Már pusztán az hatalmas előny és kényelmes, hogy ismeri, hozzá van szokva. Ez, ami bizonyítottan működőképes, ha felhasználói rétegek megnyeréséről van szó.
Az Apple marketingje még talán az egyik legjobb, ha nem a legjobb. + vannak magának az OS-nek, hardvernek is sajátosságai, olyan előnyei, amik alkalmasabbá tehetik némely területen. Pl. sok fotós is almázik, de legtöbb zenei stúdióban is azt használják, DJ-k is Mac-kel kevernek, azt használják Lve Act-hez, de állítólag építész feladatokra is van, amikor alkalmasabb.
Igen, már eldöntötték.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Csak az, hogy nyomassák, legyen egy kis "mutyi", az mind elősegíti a terjedését. Ergo, akik ezeket nem csinálják, v nem tudják csinálni, akkor mégis mire számítanak, v épp te mit csodálkozol rajta, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnéd?
Sokan azzal kezdték (te is), és amikor még egy Linux nem igazán volt alternatíva szélesebb körnek, sokaknak a másik, már akkor is az volt. Az ilyen kialakult "szokásokat" utólag nagyon nehéz megváltoztatni.
Nem csak azt fogok örökké, de speciel a munkámhoz szinte csak az felel meg, így kénytelen vagyok. De egyáltalán nem kínos kényszer, mert én elvagyok vele, meg sokan mások is. Használgatok, kipróbálgatok olykor Linuxot is, de az leginkább csak ismerkedés, felfedezés. Amit Win mellett majd aktívan használni akarok még, ha összejön, az az OS X.Amit leírsz, azokat visszafelé ti ugyanúgy nyomatjátok, a "megmagyarázás, alkalmas és (helyettesítő) alternatíva" gondolatokat ugyanúgy rá akarjátok erőltetni a másik rétegre itt és más ellentéte témájú topikokban is. Csak az a különbség, hogy amit állítotok, elvártok, az egy bizonytalan kimenetelű, feltételezésekre épülő gondolatmenet, amire a másik oldal alapoz, azt meg alátámasztják sok egyéb mellett, pl. a felhasználási adatok is.
Azt elismerik itt sokan, h commercial területre sok helyütt kilőve, viszont a consumernél sem tud terjeszkedni, a sima ingyenesség önmagában nem elég, ha "ingyen" hozzájutnak a userek a másik rendszerhez is. Így marad otthonra, továbbra is egy szűk, hozzáértő réteg játékszere.(#439) karak_22: ...
Igen, lehetett volna így is. Esetleg néhány táblázat, diagram erről-arról, azt úgyis mki szereti nézegetni.[ Szerkesztve ]
-
fordfairlane
veterán
Én ezt hendikepnek tartom, főleg hogy API szinten is szétforgácsolódik a platform, viszont talán ezen fordíthat a Steam és az EA törekvései. Talán. Mert egyébként nehogy azt hidd, hogy nem látom, mennyire megöli a Microsoft hegemónia a fejlődést desktop fronton. Nagyon is látom. Én örülnék annak, ha a Microsoft komoly konkurenciát kapna, csak hát ahhoz a Linuxoknak is fejlődnie kell, a reklám meg marketing önmagában kevés.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
(Azzal bezzeg senkinek nincs baja, mikor a Hackintoshra kell mókolni a warezolt OS X-t. )
Akik Hackintoshoz válogatnak hardvert és végigszenvedik a telepítést és a rendszer gatyába rázását, azok nem igazán hirdetik azt, hogy ez egy valós alternatívája a gyári Mac-eknek, mindenki számára.
x gon' give it to ya
-
justaview
senior tag
(Azzal bezzeg senkinek nincs baja, mikor a Hackintoshra kell mókolni a warezolt OS X-t.)
Korábban ITT meditáltam a helyzeten, beleírva a saját döntésem indokát is. (Az 1.7%, vagy 3%-ra most Te is adtál egy okot.)
-
FіkuszKukіsz
őstag
De kellett. Állítom a linux userek nagy részénél ott virít a wine. Sajnos sok wines alkalmazásnak még a mai napig nincs megfelelő linuxos alternatívája. Ha meg van, akkor meg csak erős kompromisszumok árán. De ezen nincs is mit csodálkozni, mert a linux desktop fronton a béka feneke alatt van. Hiába steambox meg linuxos steames játékok (aminek nagy része kimerül az indie, rétegjátékok szintjén), egyszerűen a jelenlegi formájában grafikailag labdába sem rúghat a winekhez képest. A kiadók sem tolonganak, hogy portolják a játékokat és addig amíg ez nem változik a linux nem lesz népszerű. Mert az asztali PC-k jövőjét igen is a vérpistikék igénye és apukájuk pénztárcája határozza meg.
Romanes eunt domus
-
justaview
senior tag
Semmi gond, nem vagyunk egyformák.
Ezért is írtam, hogy egyáltalán nem támadásból írom, amit írok, csak hát mindenkinek mások a preferenciái. Ezért is nehéz általánosan kijelenteni, hogy valami jó lenne a felhasználók 90%-ának. Azt majd a felhasználók eldöntik egyesével (külön-külön), mi jó nekik, és mi nem.
Sok oka van annak, miért áll 1.7%-on a Linux, és ezen az sem segít, ha valakit egy disztro kiszolgál 100%-ig, a nagy többség valamiért mégsem ezt választotta (és nem valószínű, hogy a nagy többség mind hülye).
(#394) fordfairlane
Egyetértünk, ez helyzet függő (de ez is csak addig igaz, amíg drága az SSD).
Egyébként, ha jól emlékszem (mert már régen telepítettem fel) a Windows 8.1 15GB-on is elfér, és eddigi tapasztalataim alapján gyors is nagyon, ezért W8.1 óta még kevésbé hiányzik a Linux (1.5 évig azon éltem).[ Szerkesztve ]
-
fordfairlane
veterán
Átfogalmazom:
Azt vitatom, hogy a Linux Mint, és úgy általában a Linux disztribúciók valós alternatívái lennének a Windows szisztémának széles tömegek számára. (Akik nem tudják, hogy létezik alternatíva). Nem a nemtudás az egyetlen probléma, van itt sok más is.
x gon' give it to ya
-
justaview
senior tag
Érdekes dolog ez a mennyi helyen fér el az oprendszerem gondolat.
Lehet, hogy egy 15 éves rozzant gépen ez még kérdés volt, de szerintem ma (2015-ben) édes mindegy, hogy 6GB-ot, vagy 40GB-ot foglal el, amikor 500GB-os minimum a gépem tárhelye.
Nincsen persze azzal sem semmi gond, ha Neked ez egy nagyon fontos paraméter, de az átlag felhasználó ma már nem ez alapján dönti el, mely oprendszert fogja használni, és ez a technika fejlődésével egyre marginálisabb kérdés lesz. Így a LINUX e paraméterben mutatott versenyelőnye a desktop, és laptop gépek tekintetében lenullázódik.
A spórolásról jut eszembe, van egy ismerősöm, aki ha csak 400MB-ot akar tárolni lemezen, CD-t vesz, mert szerinte pazarlás DVD-t venni, hiszen arra 4.7GB fér, így a jó része felesleges és üresen maradna. Az érdekes ebben a megközelítésben, hogy hiába jeleztem Neki, hogy 130Ft-ért veszi a CD darabját, a DVD eközben 110Ft volt ugyanott. A válasza az volt, hogy az akkor is pazarlás, marad a CD-nél. (Az, hogy lehet írni rá később is, az most itt nem is érdekes.)
Félre ne érts, nem bántani akartalak, csak rávilágítani arra, hogy ha holnap feltalálnak egy új tárolót, és 20TB-ot kapok 10ezer Ft-ért, végképp nem fog érdekelni, hogy az oprendszer elfér-e 6GB-on, vagy nem.
-
fordfairlane
veterán
Voltak már cikkek korábban is (ahol ugyanezek a balhék mentek), úgy értettem a cikksorozatot. Illetve valószínűleg lesz folytatása. Úgy is értettem. De kötekedni jó, ugye...
Te is azt csinálod, szavakat ragasz ki, és azon rugózol. De jó kötekedni, ugye? Cikksorozat nem attól lesz valami, hogy íródnak hasonló témájú cikkek itt-ott.
És természetesen köss bele a "van élet a Windowson túl" kifejezésbe is, valószínűleg szó szerint értettem, életjelenségek után kutatva. Édes Istenem...
Azért kötök bele, mert folyton találkozok ezzel a kifejezéssel, és szerintem roppant gyenge érvelés a linux mellett. Van élet az északi sarkon is, mégsem való az mindenkinek. "Van élet a Windowson túl"? Na és? Ki mondta, hogy nincs?
Neked nem alternatíva, az a te dolgod. Attól még másoknak, a linuxszal most ismerkedőknek még az _lehet_. Engedd meg, hogy eldöntse mindenki magának, miután kipróbálta (ha akarja). Még csak telepíteni sem kell a kipróbáláshoz (a Winnel ellentétben).
Ki mondta, hogy nem engedem meg? Már megint a béna szómágia. Azt vitatom, hogy a Linux Mint, és úgy általában a Linux disztribúciók valós alternatívái lennének a Windows szisztémának. A cikk ugyanis elég hangsúlyosan ezzel indít. Nem simán egy disztró bemutatója ez a cikk, hanem mint egyfajta Windows alternatívaként akarja bemutatni a rendszert.
És én ezt vitatom, mert sok szempontból nem alternatívája a Windowsnak, sajnos, főleg nem a széles tömegek számára. A Linux disztrók, különféle okok miatt, de rétegtermékek, amivel egyébként nincs különösebb baj, csak ne éreznék sokan a kényszert, hogy folyton a Windowszal szemben akarnák igazolni a létük jogosságát. Ami aztán oda vezet, hogy állandóan túlzásokkal, csúsztatásokkal találkozni, meg persze az ilyenkor automatikusan elhatalmasodó platform-war is zavaró. Engem zavar ez az állandóan felbukkanó önigazolási kényszer.
Azért annak örülök, hogy van pár ember ezen a fórumon is, akinek tapasztalata van több rendszerrel is, és nem rejtik véka alá a véleményüket, még akkor sem, ha a Linuxot kell kritizálni. Egyébként ugyanilyen zavaróak a Microsoft- és Apple platform-fighterek is.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
King Unique
titán
Ja, saját telepítés, az jó.... nálam virtuális gépen is többet foglal és egy kezdőnél is többet fog.
Akiknek spec igényei vannak, azoknak soha nem is lesz alternatíva, hacsak nem a támogatottság meg nem acélosodik, de arra is kevés az esély a közeljövőben. Ez tiszta.
Nem fáj senkinek (legalábbis nekem nem), csak a random, hevesen kinyilatkoztatott "felesleges, nem kell, minek?" stb. kijelentések, közhelyek igényelnek néha némi kiigazítást
A spec igények nélküli és talán nagyobb esetben, ugyen ezektől mentes home szegmens a kérdés, h ott mért nem? Ez ügybe a gyártónak és fejlesztőknek kéne lépni, tenni vmit, de ha már a kellő népszerűsítés, marketing sincs megy, akkor nehezen fognak ráakadni, amkiket maga az OS téma nem is érdekel. Mert hiába görnyed naponta több órát a gép, net előtt, magától nem fogja felkeresni a distrowatch oldalát, YT-n promó videókat, v egyéb kedvcsinálókat nézegetni. És ezt tovább nehezíti a "mit ismernek, tanultak, használnak általánosan?" tényállás. Illetve, ha sokaknak az általános megfelel és az okosított felhasználásnak sincs következménye, akkor másra nem is lesz igényük. Max, ha vmi régi, gyenge gépen nem megy el az új Win, v hozzáértő ismerőse fel nem hívja a figyelmét a másik lehetőségre és segít az átállásban ez. De ez, mint tudjuk egy kicsi felhasználórétegnél valósul meg általában. Ez évek óta így van, így az ilyen topikokban, ezért nem érdemes ezt se firtatni. Mert a megvalósításhoz, vmi változtatás kéne a másik oldalon is, ami eddig ezek szerint nem történt meg.[ Szerkesztve ]
-
fordfairlane
veterán
Az egész cikksorozat és szájtépés lényege az lenne, hogy megmutassa, hogy van alternatíva, jelenleg ilyen, így néz ki, ez csinálható vele. Továbbá az, hogy bátorítsa a júzereket, hogy tegyenek vele (vagy akár másik disztróval) egy próbát. Akinek kell a Windows HC gamerkedés miatt, vagy Photoshop miatt, vagy egyéb speckó program miatt, azok nyilván annál fognak maradni (kénytelenek is). De attól még ne fájjon senkinek az, hogy készül egy-egy cikk arról, hogy van élet a Windowson túl is.
A cikk (miféle cikksorozat?) azt állítja, hogy a Linux Mint a Windows kiváltására jó alternatívát jelent. Ez a "van élet a Windowson túl" egy elcsépelt, demagóg közhely. Nem életjelenségek utáni kutatásról van szó, hanem mindennapokban használható szoftveres alternatívákról. És szerintem összességében még mindig ott tartunk, hogy átlag felhasználó inkább ne erőltesse a dolgot, hacsak nem vállalkozó szellemű.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
King Unique
titán
Az tény, hogy ilyen téren az MS jobban kiszolgálja a tervezett elavulás intézményét, nő a tárhelyigény ---> idővel vegyél nagyobb HDD-t...viszont, ha egy átlagos notebookot nézünk 500 GB-os HDD-vel, annál ez nem akkora probléma, mert bőven elegendő. De javarészt egy átlagos 120-256-os SSD-nél is, sőt a topikokban többen elvannak akár a 64-esen is. És sok esetben nem maga az OS viszi el a tárhely nagy részét, hanem a feltelepített programok, játékok, letöltött, egyre jobb minőségű=nagyobb méretű multimédia tartalmak. Ennyi erővel azt is lehetne szidni, mért X GB egy FHD film. Egy Linux elvan kb. ~10-15 GB-os partíción, de ha előbbi dolgok hozzácsapódnak, már ez ott se lesz feltétlen elegendő önmagában.
Egyébként meg frissen felrakva egy új Win se foglal többet 10-15 GB-nál, igaz erre rájönnek az update-ek, programok, visszaállítási pontok, lapozófájl stb ---> nőni fog, de itt is lehet utólag tárhelyet felszabadítani, ha vkinek az kell.(#374) KAMI911: "kevés helyre kell a Windows, mert nagyon sok helyen ki lehet váltani mással is" - ezt a home szegmensre ráhúzod talán (bár mégsincs rá igény), de sok helyütt, másfajta területeken és felhasználásnál nem igazán helytálló. És ezt egyértelműen alátámasztják a használati adatok.
[ Szerkesztve ]
-
titán
Ezt megcsináltam,
így már egész pofás. Köszi.Bár a boldja még mindig elég zűrös, olvashatatlan. Csak azt nem értem, hogy miért nem lehet egy normális fontot csinálni ehhez a nyomorult linuxhoz. Megérteném né, ha csak két hetes szoftver volna. De 20 éve nem jutnak ebben az ügyben áról bére. Már eszembe jutott, hogy legutóbb 4-5 éve is pont ezért hagytam a fenébe az egész linuxos kísérletemet. De látom azóta is csak a fölösleges fejlesztések mennek. Pedig már 5 éve is használható volt a linux, csak ezek a nyomi fontok ne lettek volna. No mindegy, teszek még egykét kósza kísérletet az itteni javaslatok alapján, hátha tudok neki valami normális kinézetet faragni. Ha nem jön össze akkor marad az rm -rf *
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
-
tatabike
őstag
Nem volt az olyan régen. Az XCFE vagy mi a bánat akkor sem ért semmit a "régi" gépeken. Meg persze kinek mi a régi. De az elég tré volt, hogy a papíron 512MB ramon hasító linux az 1Gb rammal csak vánszorgott a 2.4Ghz-es pentiummal, miközben elvileg még egy szaros P3-ason is röccenés nélkül kellett volna mennie. Szóval vannak/voltak itt gondok bőven, már sokszor leírtam, hogy ami "ingyenes" az x@r, amiért meg fizetni kell, nem véletlenül...
[ Szerkesztve ]
Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem az emberek többségének nagyon idegen a nyomkodós felület. Ha egy dolog jó volt a Windowsban korábban, az az asztali környezet a tálcával és a start menüvel, mindegy anno ki találta ezt ki. A Cinnamonban meg a KDE-ben ez köszön vissza, csak sokkal jobban megcsinálva.
Amúgy ha valamit hypeolnak és az nem az Ubuntu, akkor kizárásos alapon a Mint lesz az. Tudod megy a csorda.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
FіkuszKukіsz
őstag
Akar a fene. Elmondtam, hogy nekem nem jön be és kész. Amikor utoljára próbáltam nem volt még "ennyi" (közel sem 2 millió LOL ) téma [link]. De ez sem győzött meg, hogy miért is kéne az ubuntut lecserélni erre. Ez kinézetben egy egyszerű Win (XP-7) másoló disztró. Alsó tálcával és menüvel. Tudom át lehet alakítani, de a default cinnamon ilyen.
Romanes eunt domus
-
paljani
aktív tag
Ragozzuk csak.
Szóval már minden ide lett keverve, kezdve a (nem)támogatott hardverektől a netes letölthetőségen keresztül az apple 2-3x cpu áraiig, ami kvázi bullshit és semmi köze nincs ahhoz, hogy pontosan mibe kerül az OS X. Fenntartom semmibe, ugyanis ingyen van. Veszel egy mac-et, amihez egyrészt jár az oprendszer, másrészt teljesen INGYEN frissíthető éveken keresztül azaz jár hozzá a szupport.
Szóval ingyen van? Hát hogyne. (Ponttal a végén, mint a kijelentő mondatoknál szokás).
Értem én, hogy valamiben jobbnak kell lenni az istenített linuxnak pl. Os X-nél, de el kell keserítenelek, nem az ár lesz az...
-
paljani
aktív tag
Pontosan mit ad olyan elképesztően drágán? És ha a telefonoknál vagy táblagépeknél a világ legtermészetesebb dolga, hogy vas és szoftver együtt jön, nincs külön áruk, a Mac gépeknél miért nem az??? Ott miért kell kihangsúlyozni, hogy az OS X drága? Holott effektív nincs ára, azaz ingyen van?
-
paljani
aktív tag
Milyen ferdítésről és milyen dupla kifizetésről beszélsz? Benne van a gépek árában. Ugyanúgy, ahogy androidot sem tudsz venni a telefonodra, úgy OS X-et sem. Viszont megfelelő hardver birtokában mindkettő letölthető, futtatható INGYEN. Akkor mennyi az ára pontosan? És az mennyinek a duplája?
-
anulu
félisten
"Az előnyöket másképpen is lehetett volna hangsúlyozni."
komolyan érdekelne, hogy az ingyenességen kívül egy sima, otthoni, r=1 user számára mi előnyt tud adni a Win-hez képest. nem azokra vonatkozik a kérdésem, akik minden percükben forráskódot olvasgatnak, hanem az abszolút end userekre.
[ Szerkesztve ]
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam