Hirdetés
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Milyen routert?
- Linux kezdőknek
- DIGI internet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- Microsoft Outlook topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
fordfairlane
veterán
"Nem kell Windows"
Eddig olvastam. Majd jelezze valaki, ha születik olyan cikk, amiben nem valami komplexusos valaki ír a rendszerekről. A platformharcosokból Dunát lehet rekeszteni, jó lenne végre pár józanabb véleményt látni. Persze látom én, hogy a fórumon is folyton ugyanazok folyton ugyanazt a sz*rt irkálják, de azért reménykedek, hátha egyszer megcsillan az értelem is, még Linux kontra Windows (és OS X) témában is.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Hali, ez sajnos a PH Tahoma mánia miatt van. Súlyosbítja a dolgot, hogy nincs mindenhol beállítva az Arial helyettesítőnek, úgyhogy néhol Times, vagy valami más, ocsmány default talpas betű jön be, pl. a "Legfrissebb anyagok" szekcióban.
Jobb lenne, ha valami Opensans-ot használnának, vagy valami más free webes fontot.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Szóval nem használhatatlan, a virágbót helyett azért létező alternatíva...
Neked vagy nekem vagy más, IT iránt érdeklődőnek még érdekes is lehet, de egy laikust nehezen tudok elképzelni, hogy állhatatosan legyűri mindezt a nehézséget. Sőt, mostanság amennyi problémát látok, még OS X-et sem szívesen ajánlgatnék ismerősnek. Hacsak nem valaki olyanról van szó, akinek már van tapasztalata az adott rendszerrel.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Az egész cikksorozat és szájtépés lényege az lenne, hogy megmutassa, hogy van alternatíva, jelenleg ilyen, így néz ki, ez csinálható vele. Továbbá az, hogy bátorítsa a júzereket, hogy tegyenek vele (vagy akár másik disztróval) egy próbát. Akinek kell a Windows HC gamerkedés miatt, vagy Photoshop miatt, vagy egyéb speckó program miatt, azok nyilván annál fognak maradni (kénytelenek is). De attól még ne fájjon senkinek az, hogy készül egy-egy cikk arról, hogy van élet a Windowson túl is.
A cikk (miféle cikksorozat?) azt állítja, hogy a Linux Mint a Windows kiváltására jó alternatívát jelent. Ez a "van élet a Windowson túl" egy elcsépelt, demagóg közhely. Nem életjelenségek utáni kutatásról van szó, hanem mindennapokban használható szoftveres alternatívákról. És szerintem összességében még mindig ott tartunk, hogy átlag felhasználó inkább ne erőltesse a dolgot, hacsak nem vállalkozó szellemű.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Voltak már cikkek korábban is (ahol ugyanezek a balhék mentek), úgy értettem a cikksorozatot. Illetve valószínűleg lesz folytatása. Úgy is értettem. De kötekedni jó, ugye...
Te is azt csinálod, szavakat ragasz ki, és azon rugózol. De jó kötekedni, ugye? Cikksorozat nem attól lesz valami, hogy íródnak hasonló témájú cikkek itt-ott.
És természetesen köss bele a "van élet a Windowson túl" kifejezésbe is, valószínűleg szó szerint értettem, életjelenségek után kutatva. Édes Istenem...
Azért kötök bele, mert folyton találkozok ezzel a kifejezéssel, és szerintem roppant gyenge érvelés a linux mellett. Van élet az északi sarkon is, mégsem való az mindenkinek. "Van élet a Windowson túl"? Na és? Ki mondta, hogy nincs?
Neked nem alternatíva, az a te dolgod. Attól még másoknak, a linuxszal most ismerkedőknek még az _lehet_. Engedd meg, hogy eldöntse mindenki magának, miután kipróbálta (ha akarja). Még csak telepíteni sem kell a kipróbáláshoz (a Winnel ellentétben).
Ki mondta, hogy nem engedem meg? Már megint a béna szómágia. Azt vitatom, hogy a Linux Mint, és úgy általában a Linux disztribúciók valós alternatívái lennének a Windows szisztémának. A cikk ugyanis elég hangsúlyosan ezzel indít. Nem simán egy disztró bemutatója ez a cikk, hanem mint egyfajta Windows alternatívaként akarja bemutatni a rendszert.
És én ezt vitatom, mert sok szempontból nem alternatívája a Windowsnak, sajnos, főleg nem a széles tömegek számára. A Linux disztrók, különféle okok miatt, de rétegtermékek, amivel egyébként nincs különösebb baj, csak ne éreznék sokan a kényszert, hogy folyton a Windowszal szemben akarnák igazolni a létük jogosságát. Ami aztán oda vezet, hogy állandóan túlzásokkal, csúsztatásokkal találkozni, meg persze az ilyenkor automatikusan elhatalmasodó platform-war is zavaró. Engem zavar ez az állandóan felbukkanó önigazolási kényszer.
Azért annak örülök, hogy van pár ember ezen a fórumon is, akinek tapasztalata van több rendszerrel is, és nem rejtik véka alá a véleményüket, még akkor sem, ha a Linuxot kell kritizálni. Egyébként ugyanilyen zavaróak a Microsoft- és Apple platform-fighterek is.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
válasz justaview #391 üzenetére
Lehet, hogy egy 15 éves rozzant gépen ez még kérdés volt, de szerintem ma (2015-ben) édes mindegy, hogy 6GB-ot, vagy 40GB-ot foglal el, amikor 500GB-os minimum a gépem tárhelye.
Nálam a gépekben 120GB-as SSD-k vannak, és jópár ismerősömnek ajánlottam SSD vételét a notijukba. És bizony 120-128GB-nél számít, mennyit eszik a rendszer. Mondjuk a Win7-et 20GB alá lehet szorítani, és attól is függ, mekkora a swap mérete.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Átfogalmazom:
Azt vitatom, hogy a Linux Mint, és úgy általában a Linux disztribúciók valós alternatívái lennének a Windows szisztémának széles tömegek számára. (Akik nem tudják, hogy létezik alternatíva). Nem a nemtudás az egyetlen probléma, van itt sok más is.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
válasz justaview #398 üzenetére
Egyébként, ha jól emlékszem (mert már régen telepítettem fel) a Windows 8.1 15GB-on is elfér, és eddigi tapasztalataim alapján gyors is nagyon, ezért W8.1 óta még kevésbé hiányzik a Linux (1.5 évig azon éltem).
Én kb 16-17GB-ra tudtam leszorítani a Win7 (x64) helyfoglalását, és emlékeim szerint ebben egy 2GB-s swap is benne volt, de hiberfil.sys már nem. Itt még lehet spórolni, bár szerintem nem érdemes. Szóval ahogy nézem, kábé ugyanannyi helyet foglal, mint a 8.1, nagyjából.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
(Azzal bezzeg senkinek nincs baja, mikor a Hackintoshra kell mókolni a warezolt OS X-t. )
Akik Hackintoshoz válogatnak hardvert és végigszenvedik a telepítést és a rendszer gatyába rázását, azok nem igazán hirdetik azt, hogy ez egy valós alternatívája a gyári Mac-eknek, mindenki számára.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Ha tippelnem kellene, akkor 20-30% közé tenném azok számát, akiknek bőven megfelelne a linux.
Persze ha nem akar olyan extrákat, mint pl. normális fontok, meg élsimítás. Egyesek szerint persze ez lényegtelen, de szerintem egyáltalán nem az. Mások szerint csupán a megfelelő disztro alá a megfelelő csomagot kell csak feltenni. Ami szerintem szintén olyan dolog, ami nem laikusoknak való próbatétel.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
válasz #40553216 #415 üzenetére
Mikor fordultál ennyire szembe a Linuxszal? Úgy emlékszem, pár éve még messze nem így volt.
Nem fordultam vele szembe, szervereken a mai napig intenzíven használom, és egyáltalán nem vágyom más platformra, de sajnos azt látom és tapasztalom, hogy kliens gépre rakva inkább csak szaporítja a problémák számát, mint sem csökkentené. Én egyébként a platform töredezettségében látom a fő problémát, ami aztán további problémák okozója. (Különféle ablakkezelők, csomagkezelők, ilyen-olyan kezelők, amiknek már rég le kellett volna tisztulniuk nagyjából egyre, ehelyett egymás mellett élnek évek-évtizedek óta. Jószerével ami egyforma a linuxokon, az a régi karakteres unix világból jött. Kis túlzással, persze És ez gond, nagy gond.)
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Azzal, hogy alapnak számító dolgok nem triviálisak linux alatt, cáfoltam azt, hogy alapdolgokra is tökéletesen megfelelne.
Egyébként véleményem szerint pont a grafikus alrendszer architektúrája az, ami a problémák egyik fő okozója, és ami az egyik fő oka annak, miért nem elterjedtebb kliens platform.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
-
fordfairlane
veterán
Én ezt hendikepnek tartom, főleg hogy API szinten is szétforgácsolódik a platform, viszont talán ezen fordíthat a Steam és az EA törekvései. Talán. Mert egyébként nehogy azt hidd, hogy nem látom, mennyire megöli a Microsoft hegemónia a fejlődést desktop fronton. Nagyon is látom. Én örülnék annak, ha a Microsoft komoly konkurenciát kapna, csak hát ahhoz a Linuxoknak is fejlődnie kell, a reklám meg marketing önmagában kevés.
x gon' give it to ya
-
fordfairlane
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Pc játékok (szép állapotban)
- Xbox Game Pass Ultimate / Core / PC előfizetés 1-36 hónap AZONNALI KÉZBESÍTÉSSEL!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN licenckulcsok - kedvezményes ajánlatok (frissítve: 2024. 10. 01.)
- Windows 10, 11 Professional, Home, Enterprise licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akció!
- Devil may cry 5/Dead space 2/Tomb Raider/Crysis 3/Watch dogs PC JÁTÉKOK
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest