Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mike1334
veterán
-
mike1334
veterán
válasz leslieke #15936 üzenetére
Az csak a folyamatban lévő perekre vonatkozik, itt az mt előírása az irányadó.
Igen ám, a határidő számítás ezen szabályait azonban a Pp. állapítja meg, és csak a már folyamatban levő peres eljárásokra vonatkozik.
Így ha már folyamatban van munkaügyi perünk, akkor a július 15. és augusztus 20. közötti időtartamra tárgyalást nem fognak kitűzni, és a peres felek részére biztosított határidő (pl. bíróság felhívására nyilatkozni) sem ketyeg az ítélkezési szünetben.
Keresetindítási határidő az Mt. alapján
Amennyiben viszont a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt kíván a munkavállaló a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) 287. § szerinti 30 napos jogorvoslati határidőn belül bírósághoz fordulni, az ítélkezési szünet és a határidő számítás Pp-ben foglalt szabályai nem alkalmazandók.Helyette az Mt. 25. § határidő számítás szabályai irányadók. E szerint a határidő számítása a határidő megkezdésére okot adó intézkedést (eseményt) követő napon kezdődik. A határidő az utolsó napjának végén jár le. A határidő az általános munkarend szerinti következő munkanap végén jár le, ha az utolsó nap az általános munkarend szerint heti pihenő- vagy munkaszüneti nap.
Következésképpen, ha 2019. július 15-én közöl a munkáltató egy felmondást, akkor a munkavállaló 30 napos keresetindítási határideje 2019. augusztus 14-én lejár, függetlenül attól, hogy egyébként ítélkezési szünet van.
Amennyiben 2019. július 19-én közöl a munkáltató egy felmondást, akkor a munkavállaló 30 napos keresetindítási határideje 2019. augusztus 21-én jár le. Ugyanis a 30 nap augusztus 18-án járna le, ami 2019-ben vasárnap, azaz az általános munkarend szerinti pihenőnap. Az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt augusztus 19. hétfő is pihenőnap, augusztus 20. pedig munkaszüneti nap. Ezért a lejárat az ezeket követő munkanap, ami augusztus 21. szerda.
[ Szerkesztve ]
...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!
-
mike1334
veterán
válasz leslieke #15926 üzenetére
Munka törvénykönyve
287. § (1) A keresetlevelet a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított harminc napon belül kell előterjeszteni
a) az egyoldalú munkaszerződés-módosítással,
b) a munkaviszony megszüntetésének jogellenességével,
c) a munkavállaló kötelezettségszegése miatt alkalmazott jogkövetkezménnyel,
d) a fizetési felszólítással, továbbá
e) a 81. § (2) bekezdésében meghatározottakkal
kapcsolatos igény érvényesítése iránt.
(4) A keresetlevél beadására megállapított határidőt megtartottnak kell tekinteni, ha a keresetlevelet legkésőbb a határidő utolsó napján postára adták. Az igényt érvényesítő igazolással élhet, ha a keresetlevél beadására megállapított határidőt elmulasztja. Az igény hat hónap elteltével nem érvényesíthető.
Az Mt. napokról beszél, ami naptári napot jelent.
Ugyanakkor mind a Pp., mind az Mt. egységes abban, hogy ha a határidő lejárta munkaszüneti napra esik, a határidő csak az azt követő legközelebbi munkanapon jár le, illetve hogy a kezdőnap nem számít be a határidőbe, A Te esetedben ez azt jelenti, hogy december 30-án járt (volna) le a határidő, de az vasárnap, a következő nap, 31-e meg a 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet értelmében pihenőnap. Ezért szerintem is január 2-a volt a határidő, mint a legközelebbi munkanap.
De ez csak az én véleményem
-
-
mike1334
veterán
válasz leslieke #14170 üzenetére
Az is gáz, de a közszférában alig marad jogász, közbeszerzéshez értő meg annyi se..így ne egy projekt, hanem sok be fog dőlni...vagy szarul folytatják le, szar szerződést kötnek és a hatóság majd orrba-szájba bírságol..
-
senior tag
válasz leslieke #14167 üzenetére
A csoportos létszámcsökkentésnél külön kiemeli a jogszabály azt, hogy a munkakörödnek meg kell szűnnie.
Engem is ez alapján mentettek fel, és nekem megszűnik a munkaköröm.
A projektből fizetett munkavállalókat pedig akikkel én beszéltem nem babrálták, mivel ők nem megtakarítások, az ő bérüket a projektből fizetik.
Közigazgatási szervnél vagy, vagy valamelyik háttérintézménynél? Mert ha olyan szervnél vagy, ahol a Kttv. hatálya alatt vagy munkavállaló, ott a Kttv. csoportos leépítésről szóló szabályait kell alkalmazni, de alapvetően a hátralévő illetményedet szerintem ki kellene fizetni.
Amennyiben megvan a csoportos létszámcsökkentés miatti munkaviszony megszüntetésed, akkor lehet hogy érdemes lenne leülnöd a munkajogásszal.
No money, no honey.
-
senior tag
válasz leslieke #14163 üzenetére
Nem minden esetben kell már fizetnie.
Az Mt. 68. § (8) bekezdése alapján a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszüntetheti
a) a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy
b) a munkavállaló képességére alapított okból vagy
c) ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.Ezekben az esetekben nem kell megfizetnie a hátralevő időre szóló bért.
No money, no honey.
-
qdak
addikt
válasz leslieke #7581 üzenetére
beszeltem veluk, ki nem rugjak, de vmi méltányosságból táppénzt kap amit nekunk kell elintezni, mar nem ok fizetik es alitolag meg kevesebb lessz, jol allunk 140k bol 60% al szamoltunk, aztan lett belole 50k, aztan most 3 hoig orulunk ha 20-25k lessz.
koszi a segitseget.ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
qdak
addikt
válasz leslieke #7579 üzenetére
szia, a paromnal tudtak rolla, bejelentette, 6 honapig (most ig) kapta a tappenzt, de az utolso 3 honapra nem fizetnek semmit es a munkaviszonyat meg akarjak szuntetni, hogy ok eddig voltak kotelesek fizetni.
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
F_Gergely
őstag
válasz leslieke #7001 üzenetére
En dolgoztam olyan nagykerben, ahol a raklapnyi cucc kb 8 meter magasbol leesett mert a targoncas rosszul rakta fel az allvanyra es leesett. Amin nem.latszott kivulrol hogy rommatort azt ugyan ugy eladta a nagyker mint hibatlan aru, holott belul lehet szanaszet tort. Aztan ha hoztak vissza "termeket kulso fizikai hatas erte a garanciat ezennel megvonjuk". Es ez az orszag egyik legnagyobb hivatalos importore...
-
félisten
válasz leslieke #6957 üzenetére
Amúgy a külsérelmi nyom sem sokat számít -- miután nincs olyan aktus, amikor Te átvetted volna a sértetlen darabot, és a szállítás a bolt érdekkörébe esik, az azonnal bejelentett vagy rejtett fizikai sérülés is a bolt felelőssége.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
nagyúr
válasz leslieke #6939 üzenetére
A szerviztől mondjuk nem tudom, mit várnak. A kijelző egyik sarka meg van folyva, ez ugye tény. Az képezheti vita tárgyát, hogy ez a szállítás előtt, alatt, vagy után sérült meg, de ezt nem fogja tudni a szerviz megállapítani...
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
bambano
titán
-
félisten
válasz leslieke #6922 üzenetére
Így van, három munkanapon belül a vásárló mellett szól egyfajta kiterjesztett jótállási vélelem, tehát az eladó szó nélkül cserél, és ha mégis kiderül, hogy nem volt indokolt, azt visszamenőleg érvényesítheti a vevővel szemben. Ha tehát a terméknek nincs már ránézésre is olyan hibája, amiről ordít a nem rendeltetésszerű használat, akkor szó nélkül köteles cserélni.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest