- Arch Linux
- Hálózatokról alaposan
- TP-Link WR1043ND router
- XPEnology
- Még havi 6 dollárt kérhet a Spotify a plusz funkciókért
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Ubiquiti hálózati eszközök
- OpenMediaVault
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Kezdőként Endeavourt kezdtem használni Windows helyett és nagyjából meg is vagyok vele.
Viszont mikor kikapcsolnám vagy újraindítanám a rendszer és rányomok, akkor ugye visszaszámolni kezd 30sec-ről...arra is rányomok, hogy most, akkor utána 4-5 másodpercre visszajön az asztal és csak utána lövi le magát.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért csinálja? Illetve azt a 30 másodperces visszaszámlálást ki lehet lőni vhogy?
-
Lenry
félisten
válasz
IstvánLászló #9003 üzenetére
erre nem a bootolható iso a megoldás, hanem az image.
clonezillával, vagy bármi más rendszerklónozó szoftverrel készítesz egy másolatot a rendszerről, probléma esetén meg visszaállítod.
ehhez nem kell, hogy bootolható legyen -
IstvánLászló
senior tag
Köszönöm hogy írtál,ígyekszem korrekten válszólni.
A célom az ténylegesen,sajátgépem rendszerét szeretném bootolható iso-ba menteni,amivel vissza is tudnám állítani viszza-íratni a jelenlegi állapotot,főleg tanulásí-szándékkal.
A Hdd;Ssd;Ssd-NVMe M.2,meghíbásódására gondolok is óvatósságból,mert elveszne a belakot rendszerem,ezért érdekel főleg az iso-téma. -
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #9001 üzenetére
"A tárólókat az első reboot után átállítottam,arch saját tárólóíra"
Ha van olyan program ami nincs benne az arch tárolóiban, akkor az nem fog frissülni.
"A saját iso készítése érdekelne"
Pontosan mi a célod?
-
IstvánLászló
senior tag
A témám lehetséges hogy viccesen-fog hangozni,előre is elnézést a témá-ért ha nem idevaló az iso készítése.
A gépemen: EndeavourOS-Linux,ami arch-alapokon nagyon jó teljesítménnyel fut,van saját tárólója+arch-é.
A tárólókat az első reboot után átállítottam,arch saját tárólóíra,mert azt akartam elérni,hogy csak is arch tárólójából jöjjenek a fríssítések.
A saját iso készítése érdekelne,amit a gépemen futó belekott rendszerről-szertnék ekészíteni.
Ezt hogyan tudnám megoldani,azt olvastam hogy a sudo pacman -S archiso futtatása-fontos.Azt hogy mi is kell iso készítéséhez és itt elakadtam és ebben kérném szépen a segítséget - utbaígazitást.
További sok szépeket kívánok. -
Siriusb
veterán
The following deprecated repositories will be removed:
[community]
,[community-testing]
,[testing]
,[testing-debug]
,[staging]
,[staging-debug]
. -
A napokban többen is panaszkodtak, hogy az új glibc verzió tört el valamit, lehet, hogy itt is a lesz a hiba.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
[link] EDAC igen6 error messages at boot
Ez alapján úgy gondolom az új kernelbe csúszott be valami gebasz és azért dobálja. Nem magamnak fordítom szóval a következőben hátha javítják.
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem igazán tapasztaltam hasonlót, esetleg boot sorrendnél csak a boot meghajtót hagyd meg illetve nekem kb minden alapon van kivéve XMP és C6 state. Arch linuxszal kb 10mp után készen van a boottal. Ha mással használod, win alatt régebben valamivel meg tudtam nézni mi fogja a bootot, vagy esetleg valami BIOS beallitas...pxe, hasonló nincs bekapcsolva?
mod: esetleg milyen memória modul, nem lehet hogy nem szereti és a training fut le mindig?
Csak ilyen vad elképzeléseim vannak.
Fut a memtest, eddig semmi hiba, 83°C aktív hűtés nélkül. 😅
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
wwenigma #8992 üzenetére
off, de ha már említetted azt az alaplapot: pont a múlt héten raktam össze egy gépet egy ilyen lappal, és nálam azt csinálja, hogy rebootkor percekig áll egy darab kurzorral a képernyőn az OS betöltése előtt, aztán elindul. ha kikapcsolom és bekapcsolom, akkor meg normálisan, azonnal bootol.
felraktam a 2.01-es béta BIOS-t, de nem változott semmi.te tapasztaltál hasonlót?
-
wwenigma
Jómunkásember
Volt valami update / történt valami az elmúlt pár napban ami miatt a dmesg-ben megjelent egy ilyen hiba nekem:
[ 5.574555] resource: resource sanity check: requesting [mem 0x00000000fedc0000-0x00000000fedcffff], which spans more than pnp 00:03 [mem 0xfedc0000-0xfedc7fff]
[ 5.574563] caller igen6_probe+0x17f/0x7f2 [igen6_edac] mapping multiple BARs
[ 5.574604] EDAC MC0: Giving out device to module igen6_edac controller Intel_client_SoC MC#0: DEV 0000:00:00.0 (POLLED)
[ 5.574624] EDAC igen6 MC0: HANDLING IBECC MEMORY ERROR
[ 5.574625] EDAC igen6 MC0: ADDR 0x7fffffffe0
[ 5.575355] EDAC igen6: v2.5.1
A hibaüzenet+memóriacím masodpercenként kétszer bekerül logba. Ez mi a tök lenne?
N100 proci, 16G sima ram, Arch linux nyilván.
Linux HomeServer 6.13.1-arch1-1 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Sun, 02 Feb 2025 01:02:29 +0000 x86_64 GNU/Linux
[ Szerkesztve ]
-
BoB
Topikgazda
-
válasz
growler #8977 üzenetére
Gondoltam rá, hogy kipróbálom, csak most a munkagépen (amire tenném) nem lenne könnyű átrakni, márpedig súlytalan próbával nem jönnek ki a nyűgök.
De a netezős gépen szerintem kipróbálom.whbear: A cachyos különböző optimalizálásokat eszközöl a csomagok forsításánál. Itt van róla teszt.
Nyilván nem váltja meg a világot, csak érdekes.BoB: Simán lehet, csak érdekes a koncepció számomra.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Tényleg csak kérdezem, miért jó egy ilyen olyan bokorban összefaragott akármi bármi a vanilla Arch-tól?
-
Sziasztok!
CachyOS-t próbálta már valaki?
Mik a tapasztalatok?
[ Szerkesztve ]
-
BoB
Topikgazda
Critical rsync security release 3.4.0
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Gnome-ot használok és egy ideje azt vettem észre, hogy az ext filerendszerű (xfs-t, stb. nem néztem) usb tárolókat (pendrive-ot és microSD kártyát próbáltam USB-s olvasóban) nem mountolja automatikusan a rendszer a /run/media/username alá. Ugyanakkor a Nautilusban látszik az eszköz és rákattintva megtörténik a mount.
A fat32 partíciót automatikusan mountolja (ha egy eszközön van fat32 és pl. ext4 is, akkor a fat32-t automatikusan mountolja, az ext4-et nem).
Mitől lehet ez a változás? Nem user függő a dolog, mert létrehoztam egy új usert, nála is pontosan így működik. Elvileg a Gnome alapból biztosít egy udisks wrappert. -
Köszi, végül nem találtam sehol.
Végigvárom a buildet inkább.Ugyanerről jut eszembe, hogy van arra valami trükk, hogy ha valami történik a terminálban (pl. megy a fordítás), az blokkolja a gép elalvását?
Folytatta a fordítást, miután felébresztettem, és hibaüzenet sem volt, de nem tudom, hogy így hibátlan lesz-e.
Oké, átállíthatom ilyen esetben 2 óráról többre, aztán vissza, de hátha van erre okosabb megoldás.Kössz!
-
BoB
Topikgazda
Ehez szerintem a google a legjobb megoldás.
Hivatalos oldalon van lista ilyen 3rd repókról (ez nem jelenti azt hogy az összes szerepel is): [link]
Ha el akarod kerülni a repó felvételt a bennük való kereséshez, javaslom a böngésződből csináld, vagy írj rá scriptet ami megteszi.
-
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valami bevált módszer az unofficial Arch repokban való kereséshez.
A codelite nevű csomagot keresem, mert az AUR-ban lévő verzió fordítása a laptopomon marha lassú, a -bin változat meg hónapokkal később frissül általában.
Nem életbevágó a dolog, de hátha van egy frissen tartott repo, ami tartalmazza a progit.
Köszi!
-
IstvánLászló
senior tag
Boldog karácsonyt Mindenkinek!
-
Archttila
veterán
DWL
Nos igen, C tudas nelkul ez nem fog menni...pedig ez most (nekem) nagy lepes lett volna 4.5 ev Sway utan... de mint tudjuk nincs ingyen ebed
[ Szerkesztve ]
-
lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
loop0 7:0 0 2G 0 loop
loop1 7:1 0 20G 0 loop
loop2 7:2 0 14G 0 loop
sda 8:0 0 3.6T 0 disk
└─sda1 8:1 0 3.6T 0 part
sdb 8:16 0 1.8T 0 disk
└─sdb1 8:17 0 1.8T 0 part /mnt/pve/backupHDD
sdc 8:32 0 238.5G 0 disk
├─sdc1 8:33 0 512M 0 part
├─sdc2 8:34 0 55.9G 0 part /
└─sdc3 8:35 0 3.7G 0 part [SWAP]
sdd 8:48 0 476.9G 0 disk
└─sdd1 8:49 0 476.9G 0 part /mnt/pve/vmA kiemelt lenne az EFI partíció szerintem.
-
-
-
-
Archttila
veterán
Szerintem a conf fájlok kavarnak be... a systemd-boot nem közvetlenül listázza a törölt kerneleket, hanem azokat a bejegyzéseket jeleníti meg, amelyek az EFI partíción található konfigurációs fájlokban vannak definiálva. Ha a kernel és az initramfs fájlokat eltávolítottad, de a hozzájuk tartozó .conf fájlok megmaradtak, akkor a törölt kernelek továbbra is megjelenhetnek a listában.
Listázd már az alábbi fájlokat:
boot/efi/loader/entries[ Szerkesztve ]
-
sziasztok, systemd-boot listázza a törölt kerneleket. Honnan szedi? apt, grub, /boot, efi, meg ahol volt, ott kipucoltam.
-
Archttila
veterán
wrong topic sry
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Kérlek segítsetek "látni", mert valamit biztos nem veszek észre.
Adott a saját gépem ahol használok openVPN-t. Ha felcsatlakozom a VPN-re akkor csak a oda irányított forgalom megy rajta keresztül. Minden más a normál internet csatlakozáson. Természetesen a VPN setting-ben benne van a never-default=true.
Felraktam jó pár linuxot az emúlt napokban calamarch, manjaro - kde, gnome DE-vel
Hiába kattintom be a VPN settingsben (és a config fileban is benne van) a "Use only for resouces on this connection" mégis teljesen belassul a weboldalak lekérése. (nem kerüli ki a VPN-t.)Mit kellene még tennem?
-
whbear
senior tag
Miért nem jó a su? Pár éve még az volt a mondás, hogy mekkora hülyeség a sudozás és örökre el kellene felejteni...
-
-
vargalex
félisten
Én külön jelszót adnék a root-nak mindenképpen. De ez egyéni döntés.
Ahogy a többiek is írták, asudo
jól működik. Pont arra van, hogy tudj bizonyos dolgokat más user (jellemzően root) jogosultságával futtatni (auditálva) úgy, hogy nem ismered a root jelszavát.
Ugye asu
-val root shell-t kapsz, míg asudo
-val csak átmenetileg a beállított jogosultságokat (lehet az is, hogy csak 1 parancsra adsz root jogot a kérdéses felhasználónak).Miért zavar az téged, hogy van root felhasználó is?
[ Szerkesztve ]
-
-
BoB
Topikgazda
Kificamítani? Egyénfüggő de van akinél 10 centis ugrás is elég.
root-ot tiltani:
# passwd -l rootEngedélyezni újra:
# passwd -u root
Mielőtt tiltod azért győződj meg róla hogy a normál felhasználóddal tdod használni a sudo-t (és nem csak korlátozottan), valamint hogy a sudoers nem úgy van konfigolva hogy a root jelszavát kell beírni amikor használod (hanem a normál user jelszavát kéri).
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
BoB
Topikgazda
Mind2 megoldás lehet.
-
Endeavour os fut most. Nem tudom hogy követtem el (lehet hogy ez a normális),de külön jelszava van a rootnak ( a su-nak) és a sudonak (ugye ez a user jelszava). Én szeretem ezt az újmódi sudózást. Meg lehet a root-ot szüntetni, vagy lehet neki ugyanazt a jelszót adni , mint a sudo-t használó usernek?
-
Apollyon
Korrektor
-
Archttila
veterán
válasz
IstvánLászló #8929 üzenetére
Mar alapvetoen az is udvozlendo, hogy ilyen pozicioban Magyar emberke tronol immaron sokadik eve, szoval tenyleg hatalmas virtualis pacsi innen is... oszinten buszke vagyok!
-
wjbhbdux
veterán
Együttműködést kötött az Arch Linux és a Valve [link]
-
attilav2
őstag
Ezt találtam az opal-al megtámogatott LUKS-ról:
https://www.phoronix.com/news/Cryptsetup-Lands-OPAL-EncryptEzek alapján sima liba elvileg, sokkal kevesebb szívással jár mint a sima sed hw titkosítás.
-
attilav2
őstag
Írd le a lépéseket hogy kapcsoltad be a hardveres titkosítást az ssd-n. Próbáltam google fordítóval értelmezni az arch wiki vonatkozó részeit de nekem elég bonyolultnak tűnik, meg lehet a fordítás sem az igazi. Kell valami pre boot authorization image-t generálni vagy letölteni valahonnan, lehet hogy az alaplap biosának is támogatnia kell a dolgot mert különben nem tudok bootolni a hw titkosított drive-ról, ennyit silabizáltam ki. A sedutil-cli --scan azt mondja az sn580 támogatja az opal-t. A LUKS elméletileg tudja használni a hardveres titkosítást(vagy legalábbis részben arra támaszkodni), ha a LUKS konténert a cryptsetup --hw-opal-only kapcsolóval hozom létre, ez nekem egyszerűbb lenne mint a meghajtó sima lejelszavazása. A kérdés az ha a LUKS-on keresztül opal-al használom a hw titkosítást akkor ugyanúgy lejelszavazódik a meghajtó mintha simán sed-et használnék, és támogatnia kell a biosnak a feloldást, meg pba image kell, vagy hogy van ez ? Mert a wiki azt írja hogy a LUKS fejléc fogja feloldani a hardveres titkosítást, tehát elvileg a LUKS ugyanúgy bekéri a jelszót mint eddig. Azt is írja a wiki hogyha opal-al megtámogatott LUKS titkosítást használok akkor a trim engedélyezve lesz alapból, és elméletileg így nem érintett az adatszivárgásban. A wiki szerint komolyabb adatszivárgás szoftveres titkosításnál trim mellett akkor lehet ha a cryptsetup 1.6.0 vagy alacsonyabb verzióval lett létrehozva a konténer, ez esetemben nem áll fenn, bőven magasabb verzióval hoztam létre.
[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
válasz
attilav2 #8922 üzenetére
The device-mapper maintainers have made it clear that TRIM support will never be enabled by default on dm-crypt devices because of the potential security implications.
Esetleg még ezt érdemes elolvasni:
https://wiki.archlinux.org/title/Solid_state_drive#TRIM[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
Igazad van, amíg a systemd-boot konfigban nem engedélyeztem hogy a LUKS engedje át a discard-ot, addig az fstrim -v / parancsra azt írta nem támogatott. Amint engedélyeztem reboot után működött az fstrim, kb 300gb-ot trimmelt. sd-encrypt -et használok a rendszerpartíció felcsatolásához, ilyenkor a /boot/loader/entries/arch.conf a következőképp néz ki:
title Arch Linux NVME
linux /vmlinuz-linux
initrd /intel-ucode.img
initrd /initramfs-linux.img
options rd.luks.name=UUID=sn580_cryptroot root=/dev/mapper/sn580_cryptroot rw
options rd.luks.options=UUID=discardAz UUID helyére a rendszerpartíció UUID-je kell. Az utolsó sor engedélyezi a trim-et.
Az sn580_cryptroot helyére lehet tetszőleges nevet írni, praktikusan a meghajtónk típusát.Kísérletképp az fstab-ba beraktam a discard-ot, kíváncsi vagyok néhány hét múlva belassul e a rendszer, ha igen akkor marad a periodic trim mint lehetőség. A crucial mx500-on és a samsung QVO 860-on gyakorlatilag nem nagyon működött a continous trim, az fstrim-el indőnként be kellett segíteni. Van egy másik gépbe adata sp600-on(sata ez is) Arch Luks-al, az még nem lassult be, pedig kb egy éve használom, lehet az a meghajtó jobban komálja a linux alatti folyamatos trim-et.
-
-
BoB
Topikgazda
válasz
attilav2 #8916 üzenetére
" ha minden igaz firmware-ból végzi automatikusan, semmilyen rendszer beállítást nem igényel"
Legalábbis ez az infó terjeng a linux kezdő topikban.
Csinálj egy fstrim-et. Mi a kimenet? Trim-elni fog.
Csinálj még egyet, nem fog trimmelni mert nincs mit.
Hozz létre egy fájlt tetszőleges mérettel. (pl. dd if=/dev/random of=./testfile bs=4M count=1) ez egy darab 4M méretű fájl.
Töröld le.
Csinálj még egy trimet, láss csodát, pont 4M adat trimmelődött.
Szerinted nvme esetén egy SATA parancsot akar kiadni az fstrim mert a fejlesztők annyira hülyék, vagy inkább egy nvme parancsot? (deallocate)
-
attilav2
őstag
Nvme-re kellett cseréljem az Arch-ot futtató ssd-t mert a sata-s ssd nem szerette a luks titkosítást és a trim-et egyszerre, nagyon laggolt. Átklónoztam a rendszert nvme-re, pöccre indul nem laggol. A régi ssd egy mx500 egy terás, az új egy wd sn580 1 terás. Más márkájú sata ssd-nél is előjött luks és folyamatos trim beállítás mellett a laggolás, magas IO használat. Egyelőre úgy tűnik az nvme beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, nem kell a trim-el törődni, ha minden igaz firmware-ból végzi automatikusan, semmilyen rendszer beállítást nem igényel.
-
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #8913 üzenetére
Én csak parancssorban frissítek. Egyébként pikaur-t.
-
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #8911 üzenetére
Én ugyan nem használok pamac-ot, de ott van a pamac-aur csomag részletei oldalon az utolsó komment:
"update your databases then remove pamac-aur and libpamac-aur or whatever dependencies need to be removed within these two. Install libpamac-aur which has been updated to work with pacman >=7 then install pamac-aur again and everything would be back to normal.
If you don't know how to reinstall from aur you can temporary use any other known tool or simply check this aur sh file https://github.com/WebReflection/archibold.io/blob/master/utils/aur and then aur libpamac-aur first and aur pamac-aur after.
This solved for me on plain ArchLinux."
-
IstvánLászló
senior tag
A pamak-aur helper frissitésére itt a megoldás,most teszteltem és miden is rendbenvan..
Az asztalról és menüből a programokhozzáadása és eltávolitása program,most már müködik,úgy mint ahogyan azt meg is szoktuk.yay -Syyu pamac-flatpak
Köszönöm az ötleteidet.Remélem ezzel mindekinek is tudtam segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
yay -Syu pamac
1) pamac-all 2) pamac-aur 3) pamac-aur-git 4) pamac-classic 5) pamac-flatpak
ezeket találta,most megy a proba később majd leszek... -
törölt tag
válasz
IstvánLászló #8908 üzenetére
Nézz rá szerintem a pamac-aur-git csomagra, az lehet frissebb.
-
IstvánLászló
senior tag
Igen én is pacman és aur helpert használom most parancssorból.
A rendszert tuom frissíteni..
Az install során igen igen csak a parancssoros pacman kerül fel a rendszerre., de én ezután a pamac-aur helpert installáltam.. -
törölt tag
válasz
IstvánLászló #8906 üzenetére
Szerintem ami nálad "eltűnt" az a pamac a pacman grafikus frontendje. Viszont nem véletlen az eltűnése, hiszen a pacman változásait kell lekövetni. Nyilván valami függőségi mechanizmus miatt került eltávolításra.
Régebben használtam Arch-ot, de egy install során csak a parancssoros pacman kerül fel a rendszerre. A pamac mindig utólagos telepítéssel ment fel. A pamac-nak is vannak különböző verziói (pamac, pamac-aur, pamac-aur-git, stb). Itt kéne szétnézni, lehet a legfrisebb verzió már a 7-es pacman-nel van.
Vagy vársz amíg utol nem éri pamac-od a pacman-t.
Addig is pacman és aur helper parancssorból. -
IstvánLászló
senior tag
Archlinux Cinnamonnal a rendszerem.
A pacman 7.0.0-ra frissűlt és ezután eltűnt az asztalról és menüből a programokhozzáadása és eltávolitása program és ez minden usernél így van.
A netet már több órájatúrom,sokan azt írják hogy várnikell,mig fríssitik a pacmant...
Kérdezem hogyan is lehetséges,visszaállitani a pacmant,lehet hogy várnom is kellene mig javítják ezt a hibát.. -
Archttila
veterán
Manual intervention for pacman 7.0.0 and local repositories required [link]
-
Archttila
veterán
3.5 ev utan uj kiadassal jelenkezett az ncmpcpp [link]
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem nagyon "vágom" a Python-t, de mintha hiányozna a "setuptools.build_meta" fájl az "ffmpeg-normalize" csomagból.
Próbáltam az "ffmpeg-normalize" és a régebbi "ffmpeg-normalize-git" csomagokat is az AUR-ból, de ugyanez a végeredmény.
Nálam van valami gond vagy hibás a repo-ban lévő stuff?
Új hozzászólás Aktív témák
- Megint egy nagyobb képcsomag a Xiaomi 15 Ultráról
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kell-e új tápkábel a GeForce RTX 50-es sorozatú VGA-khoz?
- Xbox Series X|S
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gran Turismo
- A HBM helyére HBF-et kínálna a SanDisk
- Mindent a StreamSharkról!
- További aktív témák...