- Mesterséges intelligencia topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen routert?
- Proxmox VE
- XPEnology
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Jelszókezelők
- Windows 10
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dareius
tag
válasz
kolopele #13915 üzenetére
Köszi!
A Stock-ot sikerül alulfeszelni. 4700mhz megáll 1.21v-maxban nem tudom, hogy ez most jó vagy sem. Most max 77c a legmelegebb mag. Az átlag 69c. CB24. játékoknál már ingadozik 65-75c között szóval van javulás.
Sajnos a ASUS Prime z490 Plus nem olyan átlátható és egyértelmű. -
biker
nagyúr
érdekes kérdés... i9-11900K amivel korábban bajlódtam.
Amióta kikapcsoltam a C-state részt biosban, azóta nem fagy alapjáraton se, terhelés alatt se, pont mint november előtt, amikor elkezdte a balhét.
Ok, de tegnapelőtt megakadt a szemem a sysmon kijelzőn, mert eddig "idle"-ben is 4800-on ment a proci átlagban, erre nézem 1200-1500-1700-1600 és közben 0.6-0.7v-on 20W vagy alatta fogyasztással
mondom hello hello mit csinálsz?
ezután nézegettem, nekem ugye alapból indul több app is a windowsal, lehet hogy valami nem volt optimalizálva, és frissítést kaphatott? ha ráindítok akárcsak egy obs-t akkor egyből beáll 4GHz fölé, mert ad egy kis terheléstLehet hogy ennyire le tud menni alapba a proci, ha valóban semmi app nem terheli? És eddig valami szopikálta az erőforrásokat?
Win energiamenedzsmenthez nem nyúltam, az mindig teljes teljesítményre van állítva, hacsak nem írta felül egy update azt is?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Dareius
tag
Sziasztok!
10700K
ASUS Prime z490 Plus
EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRAEgy Dark Pro 4-es van a CPU rakva alapból így is melege szerintem a cpu.
CR24-et futtatva 78-81c Ami gáz és játékoknál is 75c. Vagy ez normális?
dle-be meg max 38c.MX4-el újrapasztáztam de semmi különbség..
AIO hűtést meg most nem vennék.
Én alapi beállításra tippelnék első körben, hogy túl sok feszt kap.Mert minden be és ki kapcsoláskor eltérnek az átlagok.
Vagy gyárilag ilyen forró ez a CPU?A ház elég huzatos RTX3080 1980 mhz Max 65c. maximum 55% fanokkal.
Tudok tippet adni mi lehet a gond esetleg segíteni?
-
Stefi_dzsi
tag
Sziasztok!
Van egy i5 11600 procim Gigabyte B560M Aourus Elite lapban; 4x 8GB G.Skill Aegis DDR4 3200MHz memóriával és egy RX6750XT videokártyával (táp Strix 650W).
Ha egyébként nem akarom tekergetni a paramétereit, alap felhasználásra és játékra használom, akkor érdemes valamilyen i7 vagy i9 procira lecserélnem?Köszönöm előre is a tanácsokat!
-
Baryka007
őstag
válasz
Baryka007 #13911 üzenetére
Bár még egyelőre ott le vagyok ragadva, hogy szerinted instabilra húztam a rendszerem azért omlott össze...
Zárjuk is inkább le a témát, és maradjunk annál hogy így történt természetesen...
Hiszen több mint 1,1v ot merek adni a ramnak és a cpu-nak, tehát az megfog halni kazán lesz és instabil -
Baryka007
őstag
válasz
vezeralmos2 #13910 üzenetére
Látom nem érted...
Nincs fölösleges beállítás ...
Túlhúzva ?! ... Elfogyott a VRAM, miközben a CPU azt se tudta mit csináljon... Átküldöm a projekt fájlom, nyugodtan elindíthatod a 12900KS el is... ki lett próbálva 128gb memóriáig összeomlik az egész rendszer ...
Majd utána 4 óra számolás után sincs még egyetlen képkockád kirajzolvaA CPU ezt számolja polygonokká...
Nem sok egyébként, csak nagyjából ~1,200,000 polygonról beszélünk itt a képen....
És az egészben egyetlen 3D modell van, az a béka ...
A többi számítást mind a CPU végzi el...
Majd átadja a munkát a VGA-nak ... Ami a textúrát rárajzolja, ami szintén nem kis meló, merthogy 3D Displacement textúrák, tehát maga a textúra belenyúl a 3D modellbe, tehát a CPU nak vissza kell módosítania miután a VGA végzett a számítással...
Mindezt 1,200,000 polygonnal ...
Ehhez a 6 mag 12 szál, olyan mintha mennél erdőtüzet oltani vízipisztollyal
De itt részemről vége, nem vagyok hajlandó a szakmámról vitatkozni veled ...Olyan meg hogy felesleges dolgokat ki kell kapcsolni... Akkor tessék nézegesd így:
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Baryka007 #13909 üzenetére
Ha nincs semmi ész nélkül túlhúzva, akkor egy stabil 8086k/8700k-s rendszert szinte semmivel nem lehet megölni tudtommal.(Windows errort nem számoljuk ide)
A lényeg hogy elitted hogy szükséged van 14900K-ra.That's got to be the best Skylake I've ever seen ️︎╰┈ > i9-9900k️╰┈>
-
Baryka007
őstag
válasz
vezeralmos2 #13908 üzenetére
Ne haragudj a hangvételem miatt, de látszik, hogy semmi közöd a 3D modellezéshez ...
Volt 8700K de még 8086K-m is... De volt más 6/12 es CPU-m... például R5 3600X ...
Aztán 10700K... egy hétig 11700K aztán most 12600K ...
Őszinte leszek, lepkefing
Egy 14900K val talán ellennék ... És kellene a DDR5 a nagy sávszél miatt is !
A diplomamunkámat még ha jól emlékszem 8086K val rendereltem ! Jócskán vissza kellett vennem a dolgokból...
A háttérben Splinera húzott Curb volt olyan sok szöggel, hogy az kereknek látszódjon (1000+) ezektől úgy össze f***sta magát a kis sz***ros 8086K a 32gb B-DIE rammal, hogy szó szerint fekete képernyő és úgy ahogy van újraindult a gép
Ezért az lett a megoldás, hogy a hátteret nem modelleztem le... Hanem a kamerának beállítottam egy bokeh értéket, és fokusz pont volt, és amennyire bírtam homályosítottam a hátteret... Mivel a háttér egy valós HDR gömb kép volt ... És csak homályosítva illett a 3D munkába, különben nagyon látszódott rajta hogy csak 2D kép...
És ahelyett, hogy sok-sok-sok 3D fát, és ilyen splinet leraktam volna a háttérben, ami nagyon jól nézett volna ki... Azt mind lecseréltem egy 2D képre... Elterjedt trükk ez egyébként, azoknál akiknek nem futja normális 3D állomásra...
Szóval bocs, de egy valamirevaló 3D állomás itt kezdődik:
És nem a 8700K mindenre is elégnél...
Örültem hogy a diplomamunkám alatt nem f***sta össze magát az a vakarcs CPU ... -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Baryka007 #13907 üzenetére
Úgy beszélsz mintha 3D modellezésre nem lenne elegendő egy 8700k. Én is el tudnék játszadozni egy 8700k-val, és az igényeimet nagyrészt ki is elégítené, pl. Valorantban simán meglenne ezzel is a 300+ fps.
Azért van neked is 12600k, nekem meg 12900ks, mert voltunk olyan szerencsés helyzetben hogy ezt megengedhetjük magunknak, sok embernek ez nem adatik meg.
Aki meg nem ért hozzá, úgyis AMD fanboy lesz. Amíg nem volt rendes intelem, én is AMD fanboy voltam.That's got to be the best Skylake I've ever seen ️︎╰┈ > i9-9900k️╰┈>
-
Baryka007
őstag
válasz
zebra_hun #13906 üzenetére
Engedd el a kazánozást, most visszakapjuk amit az FX bulldozerekre anno köpködtünk
Pedig te, és én sem köpködtünk akkor ... Sőt nekem volt is 2 FX em
Én eljutottam odáig, hogy nem győzködök senkit ... Úgysincs értelme, a világot mindig a többség vitte előre ...
Milgram kísérlet erről szól ... E-szerint megy előre a világunk is...
Ha az AMD nek egy pillanatra jobb a Marketingje, és az Intel meginog, egy-két hibával... Akkor már meg is történt a konfornitás probléma... És jönnek a kazánozások.
A többség dönt mindig, akkor is ha az hülyeségFogadd el, és örülj hogy nem vagy manipulált birka, és próbáld inkább megfigyelni őket... Így külső szemmel nézve nem csak hogy szórakoztató szemügyre venni azt, hogy milyen tudatlanokból lesznek mérnökök hirtelen, hanem rengeteget lehet belőle tanulni is, hogy felismerd ugyan ezt saját magadon ha ilyenbe kerülsz majd egyszer
De hogy kis szakmai is legyen a HSZ.-ben...
Jelenleg én sem tudom, hogy hova váltsak 12600K ról ...
Szerettem volna DDR5 re menni, de ha DDR5 re megyek akkor szeretnék 8000 mhz fölé menni és AIDA-ban 130gb/s + tempókat nézegetni
Viszont mivel 3D modellezek fontos a munkában is a tempó, ezért az AMD szóba sem jöhet a kevéske magszámával, és alacsony CB pontszámaival... Single Core teljesítményről ne is beszéljünk ...
Szóval mivel van DD cpu blokkom, ezért +1 érv a-mellett hogy LGA 1700 on maradjak ... De akkor kellene egy 14700K alsó hangon, és egy Apex deszka...
Ja és a fehér alaplapokat is unom már nagyon, szóval Apex Encore
Noh de itt jön a következő probléma, hihetetlenül túlárazottnak találom az Apexet... ITX lapot meg nem szeretnék, ami most Fudi-nak is van....
Szóval összegezve, intel fronton nem sok opciód van ... Bár AMD be is hiába mennék át... ott se a 8000mhz nem teljesül, se a nagy teljesítmény ...
Összességében, most arra állok hogy veszek egy 14700K-t és nem nyúlok hozzá semmihez... Várok még egy Ultra generációt
Szóval nem könnyű ma eldönteni, hogy milyen CPU-t vegyél mint user... -
zebra_hun
veterán
válasz
--HARDCORE-- #13905 üzenetére
Csak mindig felhúzom magam amikor eszembe jut a 10900k tesztje. Raptor Lake ugyan ez.
Sajnos a Rocket Lake az sokkal jobban melegszik minden Intel generációtól.
Én azt tudtam kihozni. Jó vagy nem jó, ez sikerült.
Comet-tel egyszerűbb az élet.
Egy erősebb hűtőt kellene megpróbálnod deliddel, vagy ha már lap van, akkor 10.gen-t bele.
Egy 250W-ra hitelesített hűtőnek minimum kell lennie sajnos. -
--HARDCORE--
senior tag
-
biker
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #13894 üzenetére
Hát értem, de tutti hogy valami nem kerek ott
4800-on 1.3V környékén 180W majd ha pl1-pl2 limiten kifut akkor beáll 125W környékére, és mindemellett 70fokos a 11900K-m
3500-on 180W és/vagy 90fok irreális. szerintem...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
zebra_hun
veterán
válasz
--HARDCORE-- #13902 üzenetére
Nem jól értetted, bocs.
Az itteni féktelen köpködésre ami lassan mindenhol olvasható.
Ez megy mindig, cml, rkl, adl, rpl, u, stb.
Olyanok írják, akiknek nincs is, csak olvasták, hallották, kitalálják.Nálad vmi gond van, és lehet hw is. Más, másként kell kezelni.
Nem arra irányult, hanem általánosságban az Intel köpködésre ahogyan írtam.
Érdemes pl azt a konkrét fórumot is átolvasni.
10900k megjelenésekor.
Pedig látható, hogy lehet 150W is, nem 240W.Ne magadra vedd, nem úgy ment.
Nagy átlagba a ph, köpködő hozzászólóknak.[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
válasz
vezeralmos2 #13900 üzenetére
Milliószor jobb. Ua., mint most. Új gen nem fényes.
RKL egy zabagép, de azért van a BIOS, hogy tessék bemenni, beállítani.
100°C azonnal ha nem állítod be. Azért van, tessék használni.
Rakéta sem rossz, csak az elődje sokkal jobb.
PH tesztet ha megnézed, ott az alap 4800MHz-en trottyingol 240W-nál.
Ökör állatok meg kazánoznak a kommentekben. 5GHz-en 150W-ra csökkentettem, mert nem vagyok rest, nem köpködök.
Szánalmas csűrhe a sok f@szfej.[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
válasz
vezeralmos2 #13898 üzenetére
Ok, gatya. RKL-en 700k-val mutass jobbat!
900k sokkal jobb, ez egy full átlagos 700k.Szerk.:
Vissza a 10.gen-re, 17e pontot 150W-ból ad.
Ez viszont CML, nem RKL.[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
Nekem nem adatott meg a 11900k, csak egy totál átlagos 11700k.
11900k válogatott chip, azaz jóval hűvösebb a 700k-tól. Kevesebb fesz kell neki, nagyon.
Nem kapott delid-et, semmi hókusz pókusz, csak egy CM360-as AIO-t. Ez nem is jó, sokak szerint a legalja hűtés.
Egyedül a BIOS-ban elkövetett optimalizálásnak köszönhetően ilyen, amilyen:~80C a 10 perces Loop-on. Delid-del ~68-70C lenne, de nem érdekelt.
A 11900k alapon 5GHz-re húzva 60C delid nélkül egy ócska, semmitmondó hűtéssel ha vki nekiáll beállítani amit be kell.
Ezért készülnek az ilyen képek, hogy ne is kelljen kérdezni, minden infó rajta van.
Legócskább 8 magos RKL, legócskább hűtéssel. -
vrob
aktív tag
válasz
11600K AllCore 4,3 Ghz 115 Watt CBr23 multi
11600 AllCore 4,3 Ghz 105 Watt CBr23 multi
https://logout.hu/bejegyzes/vrob_mennyit_fogyaszt_az_intel_raketaja.htmlEgy jól működő, jól beállított 11900K max 65 Wattot fogyaszt 3,5 GHz-en terhelve.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Hát nemtudom, 9900k-t is mindenki kazánozta, ehhez képest normálisan beállítva nekem a 100 wattot sem szokta elérni, még 4.9GHz en sem. (ht off) AVX stabil, minimális offsettel.
12900KS is csak 180w e-corek nélkül ht on.[ Szerkesztve ]
That's got to be the best Skylake I've ever seen ️︎╰┈ > i9-9900k️╰┈>
-
--HARDCORE--
senior tag
Fizika..
11900K 3500MHzen 180W
QV1L 3500MHzen 266W 1.1v vcore mellett!! Ugyanaz a teszt, ugyanaz a környezet, még a hűtő is.
8mag 16szál mindkettő.
Ennyit ér a Rocket Lake. Kiszálltam nem próbálkozok vele többet.
Most van 3 eladó procim meg egy lapom és hűtőm.Entered the Ryzen arena 2025.02.04
-
biker
nagyúr
Visszajelzés: azóta egyszer nem jött elő, volt hogy 16 órán át ment idle-ben a gép, kb óránként meglöködtem, elindítottam majd bezártam valamit, és hagytam megint.
terheltem is, mindent kapott, amióta a c state-ek kikapcsolva, látszólag elmúlt a baja.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz
zebra_hun #13891 üzenetére
most kikapcsoltam a C stateket, azóta nem ment az alaplapi vcore sem 1.024V alá, fix 4800-on megy, miközben a desktopot adja csak.
CB R23 alatt is 4800MHz, idleben is.
a következő fagyásnál jön a ram kivétel, aztán ha megint fagy akkor a kivett ramokat a régikkel megcserélem, ha akkor is fagy, akkor marad a táp, vagy alaplap...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz
zebra_hun #13889 üzenetére
Meglesem, mert elvileg max telj volt beállítva, de hátha a win update valamelyik csomagja megtréfált és kikapcsolta
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
zebra_hun
veterán
Az nem gond. A min oszlopba ne legyen ilyen 0.2-0.3V. Az alacsony.
Megteheted azt is, hogy az energiaséma maxi teljesítmény, bioszban minden c state, speed shift, stb dolgok kikapcsolva.
Régen ez volt a divat. 2 napra tesztként.
Akkor nem lesz idle 800mhz/0.6V, hanem fix 4.8ghz vagy mennyi a 11900k és idle 1.36V, terhelve meg amennyi. 1V felett lesz mindig. -
biker
nagyúr
válasz
zebra_hun #13885 üzenetére
az alaplapi Vcore és a proci Vcore nincs köszönöviszonyban nálam sem, mint a linkelt képen.
Míg az alaplapi 0.645-1.248V közt mozog, addig a proci Vcore (aida és hwinfo szerint is) 1.150-1.350V közt
Miért az eltérés?
most megy a naplózás 1mp-re csökkentve a periódustElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
zebra_hun
veterán
Van ilyen hiba, hogy stresszeken jó (miért ne lenne, rkl nem döglik be), de idle fagyi. Rpl-en is elég sűrű.
Amit most megfigyeltem, hogy idle ha hagyod a géped, akkor a vcore 0.2-0.3V-ra esik a csúcsszuper energiatakarékos dolgoktól.
Hwinfo min oszlop szépen jelzi is. 0.6V alá nem szabadna menni semmi körülménynél sem.
Okoz ilyet a Speedshift, illetve a fene tudja még mi.
Rpl-en vagyok jó ideje, így cml/rkl már nincs előttem. Sokaknak lett/van ilyen gondja azokon is.
Monitorozd az üresjáratot ~10-15 percig.A 4 modulos felállás sem az igazi valóban, egy ilyen jellegű hibánál sajnos bármi lehet.
Erre írtam, ha nem feltétlen kell a 4x8Gb, pattints ki kettőt ideiglenesen. Alapon az A2-B2 slot-okban a helye, A1-B1 üresen marad. Érdemes kivenni mindet, gyógyszertári alkohollal szöszmentes törlővel letisztítani az érintkezőket. Akármilyen gyorsan párolgó tiszta tisztító is megteszi. Erős, maró kontakt spray annyira nem ajánlott. Pl. Kontakt60. Az után kell használni tisztító spray-t is. De az ritka, senki nem használ olyat.
Ez sok sok próbálkozás lesz, de elsőként ezeket megcsinálnám.
Idle fesz ellenőrzése fontos. Lövésem sincs, mit merre ha beesik. Melóban vagyok, gép idén nem is lesz előttem.
Amúgy a cpu tisztítása is egy lehetőség. Az is tud oxidálódni.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz
zebra_hun #13882 üzenetére
azt hiszem ezt ki kell próbáljam, két nap is órákig ment nagy terhelésen, ma csak desktopon volt a gép, max egy böngésző ment pár percre, és 3x indult újra. az első után csak beléptem, és hagytam mi lesz, aztán mikor arra mentem legközelebb, már a login képernyő várt megint.
de fura, megnéztem, 2023 április óta van bent a 4 ram. és idén november 25-én kezdte ezt a restartolást
-
biker
nagyúr
+1 ma reggel 2h 56m ideig ment az aida stressz teszt cpu+mem, utána egyszerre valley bench és cinebench, és stabil mint az államadósság. fene érti ezt
-
biker
nagyúr
rákerestem a hibanaplóban, 6 ilyen hibám volt, az első kettő lehet hogy olyankor volt mikor nem voltam gép előtt, csak újraindult, én meg azt hittem update volt.
a harmadik környékén csináltam a módosítást, tehát nincs összefüggés
most épp aida64 stress tesztet nyomom, egy órája már megy, cpu+mem stress teszt.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
Sziasztok, kicsit tanácstalan vagyok hol a hiba, esetleg lenne e tippetek?
nagyjából fél éve fix a setup, de a legtöbb elem lassan 3 éves, lent kilistázom majd. utoljára a 11900K került egy 11600K helyére nyáron.
Egészen egy hónappal ezelőttig atomstabil volt minden, tunning nincs a lap miatt, csak a pl1 pl2 limitek vannak kitolva maxra, így is 185/125W a max amit tud.kb egy hónapja random BSOD jön, a kis QR kóddal, hogy most kidumpol mindent és restart. Ez elő tud fordulni mikor épp végeztem egy 2-3 órás szimulátorozással, rommá terhelve a rendszert, és már csak desktopon várom hogy a onedrive végezzen, vagy épp tegnap játék közben.
A kód mindig 0x00000101 utána még hosszú kód ami nagyjából azonos.
pl 0x00000101 (0x000000000000000c, 0x0000000000000000, 0xffffa4811d663180, 0x000000000000000a)Ez keresőben mindig a CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hibára vezet vissza, vagyis mintha a proci lenne a ludas.
Tippek, hogy szüntesd meg a tunningot (nincs a lap miatt), ha OV/UV van szüntesd meg (-50mV volt offszet, ezt megszüntettem, akkor is jön)egyetlen dolog volt, egy szoftveres beállítás tesztre, iracing microstutterek miatt van egy tipp, hogy regeditben a min 0 max 64 magok száma amik készenlétbe mehetnek, volt tipp vegyük 0-ra a maxot is, ne menjen egy mag se készenlétbe, akkor nem lesznek. Ez után aznap jött az első, de ez lehet hogy véletlen időbeli egymásutániság, és nem ok-okozati összefüggés
mivel másnap jött még egy, visszaállítottam a min 0 max 0-t max 64-re, de a hiba megmaradt, így szerintem nem ez volt.miután cinebencs r23 lazán fut akármeddig, és a gpu-t is nyúzhatom, letöltöttem az Intel Processor Detection tool-t amire azt mondják, az megmondja ha rossz a proci, tegnap a 10perces teszt és a 120perces stressz teszt is teljesen sikeres volt a fagyás után, és szerinte teljesen tökéletes minden. konkrétan 120percig allcore 100%-on ment és feladat függvényében 75-95 fok közt volt a proci.
namost akkor mi a fene lehet? megfáradt a lap? Táp? bezuhanna egy pillanatra valami fesz? de ehhez elég gyors naplózás kellene.
egyéb tippetek van? vagy ilyenkor jön a tanácstalan elemenkénti cserék?Konfig lényeges elemei
CoolerMaster QL-300 ház
EVGA GQ-850 Gold tápegység
Alaplap: Asrock B560M Pro4
Processzor: Intel Core i9-11900K
Cooler: Alpenföhn Dolomit Premium
Memória: 4x8GB Patriot Viper Steel series DDR4 3600MHz
VGA: EVGA GeForce RTX 3080 Ti FTW3 ULTRA GAMING, 12GB GDDR6X (rebar on)
Cooler: EVGA Hybrid Kit vízhűtés
SSD: WD SN850x Black 1TB NVME Gen4 (direct access on)
SSD: WD SN550 Blue 1TB NVME Gen3
HDD: 1TB Seagate Sata[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Sziasztok, 11900k tulajokhoz szólna a kérdés.
Egy átlag bines 11900k procinak mi a minimális feszültség, amivel Prime95 crash nélkül megy 4700MHz allcore, és az alatt hány wattot fogyaszt?
Idle, és load is érdekes, Cinebench és Prime fogyasztással.
Alaplap típusát kérlek írd le.[ Szerkesztve ]
That's got to be the best Skylake I've ever seen ️︎╰┈ > i9-9900k️╰┈>
-
Csepel környékén van aki tudna tesztelni egy (korábban delidelt) i9-10900KF procit?
Privátban is jelezhetsz, köszi!◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
gézu
őstag
válasz
--HARDCORE-- #13873 üzenetére
Én kérnék, vennék a helyedben egy szimpla intel gyári hűtőt és azzal megnézném. Ha teljesen másképp alakulnak a hőfokok, akkor egyértelmű, mi a szitu.
If you can't be a good example, then you'll just have to be a horrible warning.
-
biker
nagyúr
válasz
A fizikát nem lehet megb...ni.
ha a hűtő alkalmas 200+W elvezetésére, és jól van felszerelve, és megy a venti rendesen, akkor csak a proci termelheti a hőt.
Ez azonban ha 4400MHz-en 0.9V-ra van lefogva, és mégis 95fok, az azt jelentené, hogy ezzel a beállítással is több mint 200W hő termelődik, akkor ennek jelentkeznie kell a monitorozásnál, áramlimitek, akármi
de ha azt látod a monitorozásnál, hogy az undervolt és underclock miatt 100W-ot se vesz fel a proci, akkor fizikai képtelenség hogy hő termelődjön a semmiből, ergo nem megfelelő hűtés.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
kolopele
nagyúr
válasz
Igen, valószínűleg nem tudta azt sem hogyan kell a biosba belépni, vagy monitorozni, illetve mennyi az a fesz ami még oké. Sokan vannak így (jogosan hozzáteszem), akik megvesznek egy gépet és használják, fogalmuk sincs hogy hány volton szabad max. mennie, főleg mert egyáltalán nem értenek hozzá, hiszen ez nem az ő dolguk lenne. Nekem is MSI lapom van, 1.26v volt eddig a max. fesz auton, érthetetlen hogyan engedhette 1.6 fölé.
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
kolopele #13871 üzenetére
Nem is engedem, azóta 0,9-en használom a Vcore-t.
Szétkaptam, feszítettem egyet a leszorítón, semmi javulás. Ez a proci kiégett kb.
Lehet használni alapon, csak FPU stressz teszt jellegű 100%-os terheléseknél nem fogja bírni. Ilyenkor kb 2900MHz-re visszaveszi magát.
Az a baj, hogy a lap engedte gondolom az előző tulajnál. Ő meg lehet annyit értett hozzá hogy hú, de jó megy a játék, de kb nem nézett semmit.
Paszta nyomat: [link] ; [link]
#13870 biker:
Valóban nem túl izmos eresztés a leszorítója a hűtőnek.
Sajnálom, mert amúgy maga a borda a boltban kapható 30ezer alatti hűtéseket keresztbe lenyelné elméletileg.
És amúgy át is adja a hőt, szóval ezzel nincs gond.
Jövőre kap egy QV1L-t.. aztán visszatérek az eredményekkel.Entered the Ryzen arena 2025.02.04
-
Azt lehet tudni, hogy egy i9-10900KF vagy i7-10700K proci láb fesz pontok melyek a socketon/foglalaton?
Egy nem K-s procihoz képest.
Tegyük fel valami gond van a lapon/socketen és nem indul el a gép (nincs kép) a K/KF proci miatt, mert nem kap megfelelő feszültséget. (?)
Egy sima vagy F vagy T-s procival pl. meg minden gond nélkül megy és használható a gép. (szerelő azt is mondta, hogy az "égett" lábakat megcsinálta, hogy érintkeznek a proci felülettel, de ott a lap esetén más gond is lehet...amit ki lehetett mérni azok a feszültségek mind jók voltak)Procin is látszik ez/az
(nagy feszt kapott 1-2 pin)
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
kolopele
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #13869 üzenetére
1.35 - 1.4 fölé nem nagyon kellene engedned, az Intelek felső határa kb. ennyi amit még gond nélkül elbírnak. Jól túl feszeli a lapod automatán, az 1.6 az már nagyon sok.
-
biker
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #13869 üzenetére
Szerintem döntsd el, hogy az 1.6V miatt melegszik túl > teljesen érthető
vagy az 1.1V 4400MHz-en > van baja a hűtésnek, vagy kevés a hűtő(és azt is értem, hogy nehéz elrontani, de a K2 adatlapján nincs 1200-as foglalatra kompatibilitás jelölve. ha ez számít valamit)
-
--HARDCORE--
senior tag
Egyszer leveszem majd, de kár ezt a vonalat erőltetni.
Alpenföhn K2 van rajta és nincs mit elrontani a felrakáson.
Mikor automatán hagytam a vcore-t, akkor láttam hogy még 1,6V fölé is felugrik. Nem tudom, hogy csinálta ezt meg az MSI, de mostmár kb mindegy. Mert 0.9V-tal is éppcsak még használhatóan lassú lett a proci.
Entered the Ryzen arena 2025.02.04
-
biker
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #13864 üzenetére
ezek szerint nem jó a hűtő szerintem. vagy a paszta, vagy a felhelyezés. ezekről tudnál mesélni, milyenek?
-
válasz
KAMELOT #13865 üzenetére
Beneveztem egyre és csak a 11th gen miatt húztam be, lap extra tulajdonság használata miatt kell.
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Teljesen elég az úgy is nem?
-
KAMELOT
titán
válasz
MaxxDamage #13855 üzenetére
Inkább egy Ultra procival szerelt notit vennék a helyedben.
Lépés 10-->11 semmi értelme.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
--HARDCORE--
senior tag
-
biker
nagyúr
válasz
MaxxDamage #13862 üzenetére
de folyamatos 120-125W-on megy 60% felett terhelve a procit minden magon
1.25-1.3V körül, 4700-4800MHz-en, sajna ebben a lapban a 11600-is 200MHz-el a max alatt ment mindig, ez is inkább alatta fut a speckonakElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Igen, látom 70+ és azt szépen tartja is..teljesen jó!
-
válasz
--HARDCORE-- #13858 üzenetére
Az kemény!
Én maradok inkább i7-n, mert nem sokkal jobb az i9, mellette jobban melegszik inkább. 11th gen a lényeg inkább...
Amcsiból eddig mindig jókat kaptam, múltkor i9-10900KF Olaszországból lett rendelve. Delid/Relid és használtam is...i9-10900K felett teljesít (az is ddlid/rdlidelve lett korábban)◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
biker
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #13858 üzenetére
én is HA-n vettem i9-11900K-t és hibátlan, nem feszeli túl a B560M chipset, és atom jól is megy.
Alpenföhn dolomit extreme-el hűtve, kryonaut pasztával még 80fokot se éri el játék alatt, cinebench alatt 81fok
Jobb alul a streamen van a system info dashboard, minden leolvasható [link][ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
MaxxDamage #13857 üzenetére
Hát ne is mondd. Vettem egy lejárt hirdetésből egy lap proci kombót.
Órajelben úgy vissza kellett vennem a 11900K-t hogy kb. 11600K szintet hoz, mert a lap auto vcore-on túlfeszelte, és degradálódott a proci.
Bezzeg amit ebayről vettem az meg tökéletes. -> Viszlát hardverapró! Nem éri meg itthon venni semmit.[ Szerkesztve ]
-
válasz
--HARDCORE-- #13856 üzenetére
i9-t is simán viszi, mint ahogy az SM-G is viszi az i9-10900K/KF-t (220W+) is.
5GHz+ (all core) vízzel.A 11th gen. esetén úgy vettem észre nem éri meg az i9, inkább az i7 "K"-s CPU.
Jelenleg az SM-G gépembe i7-10700T van , mert 2-3 pin elégett és nem viszi a K-s procikat (i7 és i9 lett próbálva) ezért rendeltem Amcsiból KM-G alaplapot és Upgradelek.
-
--HARDCORE--
senior tag
#13855 (válasz akart lenni)
QTB0Laptopba meg pláne QTB0.
35W TDP, 10mag, oké csak pcie3, de elég az is.[ Szerkesztve ]
-
Ti melyiket valasztanátok?
i9-11900K vagy i7-11700K ?Úgy gondolom az i7 jobb volna és bőven elég.
Lap/gép amibe menne. (10th gen.-t is kezeli, csak azzal 3 SSD használható)X170KM (Sky Z7 R2)
Launch Date:
May 1, 2021
Special Feature(s):
Intel Z590 Chipset; PCIe 4.0 architecture; LGA1200 socket 10th and 11th gen CPUs; NVIDIA GeForce RTX 30x0 MXM 3.1 V2.0 GPUs PCIe 4.0
Main Chipset:
Intel Z590 chipset
Intel Maple Ridge JHL8540 Thunderbolt ControllerProcessor:
Socket LGA 1200
up to i9-10900K (PCIe 3.0)
up to i9-11900K (PCIe 4.0)Video / GPU:
- one MXM 3.1 REV 2.0 slot; PCIe 4.0
- NVIDIA GeForce: RTX 3080 (16GB DDR6); RTX 3070 (8GB DDR6); RTX 3060 (6GB DDR6)Built-in PC Camera:
Built-in 1M
LCD Size:
17.3in / 43.9cm
LCD Specifications:
17.3" FHD 300Hz, UHD 60Hz; eDP
Optional G-SyncMemory:
Four 260-pin, 1.2V, SODIMM sockets
DDR4-2666/2933/3000/3200/3600; up to 128GBTotal Storage:
Four physical M.2 drives:
- 3x M.2 2280 NVMe PCIe Gen3 x4
- 1x M.2 2280 NVMe PCIe Gen4 x4Optical Drive:
External USB based
DVD-RW or Blu Ray BurnerCard Reader:
1x microSD Card Reader
Audio Architecture:
High Definition Audio
S/PDIF Output (optical)
Built in noise cancelling microphone
Built in 2.1 Speaker System
T1 Smart Amp
Creative Super X-Fi Ultra DSP chip
Creative Sound Blaster Atlas
ESS SABRE HiFi DAC for high res headphone outputLAN/WLAN/Bluetooth:
- WLAN / Bluetooth; M.2 2230 slot
- 2.5 Gigabit Ethernet RJ-45 LAN on-board; Killer E3000
- supports Killer DoubleShot Pro (with Killer WLAN)Security:
Kensington Lock
Fingerprint
TPM 2.0 on-boardInternal cards / # of slots/Type:
Five M.2 slots
-1x: WLAN M.2 2230; PCIe x2
-4x; M.2 NVMe SSDI/O Ports:
2 x Thunderbolt 4.0; type C (requires PCIe 4.0 based CPU such as 11900K) Intel JHL8540
1 x USB-C 3.2 Gen2
3 x USB-A 3.2 Gen2
2 x miniDP 1.4
1 x HDMI 2.0 output (with HDCP)
1 x 2-in-1 Audio jack (Headphone/Microphone)
1 x 2-in-1 Audio jack (Microphone/SPDIF Optical output)
1 x RJ-45 LAN
2 x DC-inInternal Keyboard:
- RGB Keyboard with individual key illumination
N-Key-Rollover and Anti-Ghosting
- Microsoft Precision Touchpad with multi-gesture two buttonsAC Adapter:
2x 280W; 100-240V 50-60Hz Auto-switching (worldwide)
optional 780W for Extreme PerformanceBattery:
8cells Smart Li-Ion; 97Wh
Easy to changeWeight:
3.8kg / 8.36lbs
Dimensions WxDxH:
399x319x44mm / 15.96x12.76x1.76in
Thickness:
1.76in / 44mm
-
Curtain
senior tag
válasz
Raga.cs #13850 üzenetére
1%-low ban is minimális a különbség a két rendszer között. Amit fentebb linkeltem videót abban vannak játék tesztek is. Nem védeni akarom a 11-et mert a 10 szerintem is jobb rendszer de játékok tekintetében nincs nagy különbség már.
[ Szerkesztve ]
"Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”
-
Kupszi
aktív tag
-
Kupszi
aktív tag
Sziasztok,
Tudom megoszoló kérdés, de egy 11700K CPU mivel fut jobban, egy win10 vagy win11-el.
Ezt azért kérdem mert sok benchmarkban több pontot kap a CPU alapórajelen nézve win 10 alatt mint 11-el. A CPU-Z-ben nem gyenge a single core majd 30pontal, a multicore pedig 200-al több win10-be.
Melyik oprendszer a legjobb ha pl játékra használjuk a gépet?Pipapapa strikes back again! Avagy újabb tégla a falba!
-
KAMELOT
titán
válasz
kolopele #13842 üzenetére
Tessék rendes tesztet csinálni és azt feltenni. Grafikon az nem teszt és még iránymutató sem.
Hol láthatóak ezek...
Mennyin megy a cpu, ram gpu. Milyen win van fent? Gyomlált vagy sima? Milyen progik vannak mellette stb. EL van engedve a TDP a gpu-nál, ram meg van cibálva.
Jóformán semmit nem tudtunk meg a videóból.
Azért ilyen videóknak nem szabad hinni.
Majd ha csinál 2 órás videót minden egyes konfiggal és ott lesznek egy hwinfo-ban a beállítások akkor lehet hinni.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
kolopele
nagyúr
Én is javasolni akartam a 10700 - at, csak gondoltam akkor még inkább lehurrognak itt a nagy tudósok. A Z - s lap viszont kell akkor alá ahogy kolléga is írta, hogy ki is tudja futni magát. Amúgy ezek a tesztek amolyan irány mutatóak, nyilván nem 100% - osak, de börtönbe velük mert fel merték tenni!
-
Pehi
senior tag
Köszönöm mindenkinek!
-
zebra_hun
veterán
A 12400 lapcsere és akár ram csere is lehetséges. Vannak D4 lapok ugyan, de az más kérdés.
A 10400f után a 10600 ami picivel jobb, de a 10700, 10900 mégjobb.
Nem tudni a lapot sem. Ha nem z lap, valóban komplett csere.
Ha z, és van hűtőd is normális, akkor sima ügy a 144 fps egy i7/i9 mellett.
Van erre szakosodott topik. Mind a kerettől függ.
Ha a gyári hűtőd van és nincs más, akkor a 12/13400.
De inkább kérdezz rá a milyen procit vegyek topikba. -
kolopele
nagyúr
Azért játékfüggő is mekkora lesz az eltérés, hiszen itt is látható hogy van ahol semmi, de az esetek zömében nyilván nyer a 12400f, elvégre itt volt egy nagy ugrás a skylake vonalhoz képest. Ellenben a 10700 is skylake magokra épül, de az partiban van a 12400 - assal, persze az órajele is magasabb 700 mhz - cel:
[link] -
Pehi
senior tag
Szevasztok! Segítségeteket kérném! 10400f-et megérné lecserélnem egy rx 6650 mellett? Egyenlőre nem érzem kevésnek, semmi bajom vele így, de a monitorom 144 Hz full hd, amit 100hz-en használok. 12400f-re gondoltam, hogy feljebb tudnám e úgy állítani a monitort 144 Hz-re, vagy 120-ra? A kártyát nem cserélném egy darabig. Heti kb 4 óra a játék. Köszi!
-
zebra_hun
veterán
-
válasz
zebra_hun #13828 üzenetére
Megvan, szépen úgy is van, ahogy állítottam. (-0.040V és HWInFo is mutatja)
De van sok beállítás amik fogalmam nincs mikre jók...lehet fontos, lehet nem.
Ezért lenne jó, ha át tudnád nézni a képeket (korábban megosztottam, GDrive-ra feltöltve), amiket küldtem, mert te tudod mi mire is jó...finomhangolás tutira lehet állítani. (lehet nem elég csak UV meg egyéb.. szorzót belőttem max 50-re - "Core Max OC Ratio: 50x" ami 53x volt)Van ott "Adaptive" meg a "Legacy" és mind2 résznél van más is.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
zebra_hun #13828 üzenetére
Köszi, majd meg fogom nézni, de majd nézek új rendszert másik (új) meghajtón is. (kivi vagyok mit megy úgy)
Néztem teszteket és valahogy nem akar hibát dobni most, de a core voltage magas, ez kétségtelen! [link]◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
zebra_hun #13823 üzenetére
20 év alatt 2x volt szerelési hibám. Egyszer 2006ban, amikor nem tettem pasztát egy 2800+ sempronra, meg egyszer tavaly, valahogy benyomódott 3-4 láb a R5E lapba procicserénél, nem törtek le, csak nincsenek kint.
Evvel most megnéztem, nem sérült meg a foglalat. A hűtő is satuként fogja a procit, és paszta is van alatta elég.Entered the Ryzen arena 2025.02.04
-
zebra_hun
veterán
válasz
MaxxDamage #13827 üzenetére
Azt lenyitva futás közben kiírja, miért nem pörög fel. Idle sosem nézzük, értelmetlen.
Throttlestop és egyéb BIOS turkáló dolgokkal pedig óvatosan. TS is felülírja a BIOS-t Win betöltése után. Vagy egyik, vagy másik.
Az biztos, limitbe ütközik, kiírja.
Sztem amely erősebb, az nyer. Ha a BIOS-ba a PL1 és 2, esetleg áramkorlát, PL4 BIOS szinten limitált erősebben, azt veszi figyelembe.
B verzió, Load Default és Throttlestop.
A telj. korlátba csakis a turbo lehet "yes", semmi más.Igen, 360/420W. Ilyet inkább ne. Max 230W, bőven sok is. Abba az ac 5G is belefér.
Negatív offset-tel a Vcore-t visszavenni. Nagyon magas.Rosszul beállított, mivel a VID nincs helyén, de ez ~150W
[ Szerkesztve ]
-
válasz
zebra_hun #13825 üzenetére
Már tudom mire gondolsz "telj.korlát"
Most futtattam újra és nem volt gond vele...
Azt sem tudom hova tenni, hogy a CPU miért nem megy úgy ahogy kell... (vagy csak nem látom, szoftveres, hardveres ütközés állhat fenn) lehet egy új rendszert kéne felhúznom.. a CPU nem ingadozik, legalábbis nem látni sehol! /tök8 mire van állítva szoftveresen, default vagy OC/UV a CPU/Ez már sok éves rendszer és másik X170 Clevo gépből lett átrakva a 4 SSD
Az PCS UK verziós (teljesen zárt gyári PCSpecialust UK BIOS)Ez a mostani X170 Clevo meg zTecpc (USA) amin Prema BIOS van, amit ehhez csináltak (Prema Team) és nem sok gépen van rajt...ritka! /itt főleg/
Tesztelték is, írás után 100% (elvileg minden külön be állítható...)Van fent a gépen Win10 Pro és Win11 Pro (egy meghajtó két felé osztva, egyik felén a 10, másik felén a 11) meg 3 másik (3x2TB) meghajtó... és a Win10 alatt van sok-sok progi. (XTU, ThrottleStop, Obsidian (ez Clevo gépekhez készült - elvileg SN alapján megy, amit alaplaphoz kötnek, ehhez a géphez nincs és már nem is vehető (50USD volt a licenc PCS UK X170-hez) és tudom indítani, megy is, de auto indulás esetén checkolna és licenc nem lenne jó, így nem is tudnám használni..)
/kijátszom így a rendszert/
Beírod a szorzókat, pl mind a 10-re 48-at, azaz allcore 4800mhz.
Aztán az adaptív átvált előjelnél negatívra, és próba 0.020 (mV) elvétel. Aztán 0.040, stb
. --->> Mást nem is kell? Az AMD easy volt OC terén, de az Intel is ilyen Easy volva?Azt tudom, hogy minden kis változtatásnál teszt, teszt, teszt.. az alapja mindennek és ha lefut és nem fagy, akkor jó minden.
Meg nálam a PL1 360W a PL2 meg 420W (én ezt nem állítottam be, elvileg 250W a max. mind2-nél...ez a default gyári érték nem?)
A BIOS meg kapott Deafultra állítást, mikor a 4 SSD bekerült a gépbe...[ Szerkesztve ]
-
válasz
zebra_hun #13825 üzenetére
Köszi!
A héten ránézek majd és jelentkezem mire jutottam.◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
zebra_hun
veterán
válasz
MaxxDamage #13824 üzenetére
Én állandóan melóban vagyok mobilról, nem tudom átnézni.
Sorry.
ÖF második rész?
Bár azóta jobban megírnám, de se hardver, se jog nincs.
A hardvert sajnálom.
Beírod a szorzókat, pl mind a 10-re 48-at, azaz allcore 4800mhz.
Aztán az adaptív átvált előjelnél negatívra, és próba 0.020 (mV) elvétel. Aztán 0.040, stb. Hwinfo-ba figyelni a változást futás közben.
Csökken a terhelési vcore, a Watt, a hő. Majd instabil lesz, befagy. Az már erős elvétel. Akkor visszaemel.
Whea sor kimutatja ha nem is fagy be, de nem jöhet whea.
Annak jóval alacsonyabb vcore is elég kell hogy legyen. -
válasz
zebra_hun #13823 üzenetére
Igen, nem kevés.
IA Limit Reasons-nál mibe ütközik?
Azt hol látod?
Állítható be nagyobb TDP is elvileg és akkor ki tudja.
53x mellett 264W+ a fogyasztás (tegnap ránéztem)Miért nem csinálsz negatív offset-et? Én 2 helyen is offset-eltem.
A Core Voltage-t, és a Cache Voltage-t is.
Csinálnék ha tudnám hogyan kell.
Főként progikkal változtattam mindent, de Biosba is lenne rá lehetőség és finom hangolás úgy jobb volna.Mivel ajánlott is, és sztem is hasznos, kikeresném a 48, 49, és az 50x Vmin értékeit. Abból lehet majd dönteni, hogy melyiket használjuk napira.
Azt hol, hogy ajánlott?
Korábbi teszteken úgy vettem észre 49x jobb volt a cpu, több pontot hozott...igaz az egy K-s volt és azt 53x-re se tudtam tenni progiba, de KF ez más (én sem értem)Biosba lehet állítani? (Core Voltage, Cache Voltage, negatív offset és mondjuk 48x szorzó?) Ahogy néztem magokat is be lehet állítani akár, hogy mennyire legyen aktív, stb... [link]
[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
válasz
MaxxDamage #13821 üzenetére
Szép fogyasztás. IA Limit Reasons-nál mibe ütközik?
Gondolom a 250W-ba. 243W-ra már szabályozza is le, látszik az eff clock-kon.
Miért nem csinálsz negatív offset-et? Én 2 helyen is offset-eltem.
A Core Voltage-t, és a Cache Voltage-t is.
Az biztos, hogy jelenleg a hwinfo szerint alap van, tehát semmi fesz csökkentés.
Mivel ajánlott is, és sztem is hasznos, kikeresném a 48, 49, és az 50x Vmin értékeit. Abból lehet majd dönteni, hogy melyiket használjuk napira.
Nekem anno jól ment a proci, de mégis 48x-en használtam. Egyszerűen azért, mert elég volt. Nagyon kellemes feszültségeken és hőmérsékleten működött.
Jelenleg 1.30V a magfesz, sztem az nagyon sok.
De tesztek nélkül sosem jössz rá, hogy mennyi legyen.
Ez a futás amúgy is "hibás", ugyanis nem limittel szabályozunk.
A beállított szorzón annak hibátlanul mennie kell throttle nélkül.
Negativ offset és próba.
Mindig futás közben figyeld. Gyári LLC is maradjon. Gondolom vmi középállás lehet, az jó.
Mégegyszer, én nem ac 5ghz-en kezdeném. Lehet ott is, de sztem meg fog tetszeni egy uv-olt 48x vagy 49x.Hardcore:
Hwinfo többet mond. Watt/hő megmutatja, hogy szerelési hiba e.
~200W-ot egy 8 hőcsöves simán hűt.
Én a D15-tel 300W-ot fogtam, igaz, 95°C-on.[ Szerkesztve ]
-
válasz
zebra_hun #13820 üzenetére
Köszi a segítő szándékot!
Néztem egyet "default" és 50x szorzót adva Obsidian progival. (90mV , 250W Turbó Boost Power)így megfelel?
TW-n csináltam telefonon keresztül, közben ment Torrent is háttérben mind2 esetben, de az lényegtelen)◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
zebra_hun
veterán
válasz
--HARDCORE-- #13819 üzenetére
Vmit rosszul csináltál. Melegnek meleg, de azért a 3GHz túlzás.
11900k(f) abban különbözik a 700-tól, hogy nagyon jó.
A 11700k 5GHz-en egy ócska 360-as aio-val.A 11900k ugyanezt 1.20V-on hozza, tehát sokkal de sokkal hűvösebben.
Szerelési hibára tudok csak gondolni.MaxxDamage:
Ha bármit is szeretnél nézni a 10900k-n, legalább egy ilyen képet bitte.
Sajnos a régi képeim mentek a levesbe (képszolgáltatók megszűntek), így nem maradt semmi.
De mindig futás közben fotózz.
Hwinfo mindent kiír ha gond van.
Annak fixen a beállított frekin kell mennie.
Legyen az FPU, CB, akármi.
Emlékeim szerint a 48x vmi 140-150W volt nálam, ac 5g pedig 180-190W. Normális kép sajnos nem maradt, ahol a DC LL-ek is rendezettek voltak. -
--HARDCORE--
senior tag
válasz
Pioneer #13805 üzenetére
Nade ennyire?
Egy hónapja raktam össze egy gépet. Z590 Gaming Carbon Wifi + 11900K + Alpenföhn K2. 8 hőcsöves hűtő 11volt talán. Újonnan nem adnak ilyet 30ért sem, és ezt kapja az ember?
Alap beállítás: Aida64 stress FPU - Hardware Failure detected.
Egészen addig amíg 3!!!! GHz-re (igen még 3500-on is elszállt) és 1,18V-ra levettem a vcore-t. Na ott megáll 81-82 fokon.
Sima Stress CPU teszt ilyenkor meg 49-52fok.
Baromi soknak tartom ezt a különbséget.
Úgy viselkedik mintha nem is lenne rajta hűtő.
Ennyi erővel vehettem volna még egy QTB0-t az még 4GHz-en is csak 35W-tal beéri és nem hasal el egy kis szintetikus FPU teszten..
Ja nem, kell a "K" hogy aK.vamemória órajelet be lehessen állítani.
"K" össz intel.Entered the Ryzen arena 2025.02.04
-
Jó lenne kezdenem valamit ezzel az i9-10900KF procival.
Segítséget szívesen fogadok hozzá értő fórum társtól.
Obsidian progival megnéztem 53x szorzóval és 264W+ evett.
Jó lenne nekem 5GHz-n is, de megfelelően "optimalizálva" BIOSban...
Érdekesség az, hogy defaulton 50-51x a szorzó (amik között váltakozik, bárvan mikor lemegy 49-re is) és nem megy úgy mint a sima K ahogy ment.. (8-51x között)
Ez minek tudható be?◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
válasz
kicsipapucs #13814 üzenetére
Parancsolj: [link]
-
válasz
Rendben, le fogom fotózni azt a részt ahol a procit lehet.
Elvileg több minden állítható, mint gondolnánk. [link]
Sajnos leírás nincs erről a BIOSról. (de jó is volna kis áttekintő)
A link alatt vannak hasznos infók.[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz
Ez konkrétan mit jelent? Nem szabad olyat állítani XTU - ban ami nincs a biosban? Nekem van olyan lapom ami biosban nem engedi a PL1, PL2 - őt állítani (nincs is benne ilyen opció), az XTU viszont megoldja. Akkor ez most jó vagy tilos?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
MaxxDamage #13813 üzenetére
Fotózd ki a biosban miket lehet állítani. Van értelme, mert ha XTU-ban esetleg olyat is lehet állítgatni, ami biosban nincs, akkor meg vagy lőve.
Téglásítás nincs, worst case kiveszed az aksit meg cmos elemet és resetelődik.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
válasz
kicsipapucs #13812 üzenetére
Teljesen gyári értéken fut.
Relid/Delidelt leszámítva "full stock" igen.
BIOS és lap lehetőségeit még nem néztem, de elsőnek nem lenne jobb Winben progival nézni és tesztelni? (téglásítás elkerülése érdekében)◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
válasz
MaxxDamage #13807 üzenetére
Most full stock a proci? Nem is kérdés, hogy ne hagyd alapon. Tjmax-ot lejjebb a preferált maximumodra, én pl 85-88 fölé nem engedném. Levenném a PL1-2-t is valami kevésbé nonszenszre, 1xx W-ra, meg adnék neki egy UV-t. Kérdés, hogy az alulfeszre milyen megoldások vannak a lapodban. Lehet AC/DC loadlinet állítani? LLC van? Vcore offset?
[ Szerkesztve ]
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
válasz
Pioneer #13810 üzenetére
Az meglehet, igen.
Z490-es és spec.-t nézve nem belépő szintű lap ez (inkább felső kategória), mert tele van extrával.
A BIOS sem utolsó. [link]◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Pioneer
őstag
válasz
MaxxDamage #13809 üzenetére
Az oké, de valószínűleg akkor sem egyenértékű az alaplapod felszerelése egy Hero vagy Apex lappal.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bármilyen jó is az adott laptopod alaplapja, soha nem lesz egyenértékű egy asztali top alaplappal. Ne akard ugyanazt a szintet kihozni belőle, mert így ís bőven jó!PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel és AMD Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1851-ig + AM4/AM5! Link: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/pioneer/index.html
-
válasz
Pioneer #13808 üzenetére
Az is igaz, de Prema BIOS van a gépen (amit PremaTeam írt/csinált hozzá), így teljes mértékben testre is szabható minden.
-
Pioneer
őstag
válasz
MaxxDamage #13807 üzenetére
Tedd hozzá, hogy vízzel hűtött laptopban van...
PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel és AMD Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1851-ig + AM4/AM5! Link: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/pioneer/index.html
-
i9-10900KF procim totál defaulton szerintem sokat fogyaszt és melegnek is mondható, emellett 5GHz körül van max. a freki.
Ez mennyire normális?
BIOS-ba vagy XTU-ba kéne finom hangolni szerintetek?
/Warhammer 40000 Space Marine 2 Gameval toltam - ezt a képet jóval később csináltam, de max. értékek látszanak/
CPU Delid/Relid volt korábban igazi szaki által (Pio)
-
raus
aktív tag
Mi a véleményetek az i9-11900KF procirol úgy ámblokk?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hasznos Linkek:
- RAM topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Subaru topik
- Ingatlanos topic!
- Mesterséges intelligencia topik
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest