-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
malagutif122
tag
válasz Gubek-Einste #90495 üzenetére
Köszönöm a segitséget!
-
Dudee
senior tag
Továbbra is folyamatosan problémám van az új routeremmel (archer Ax73).
Ahogy korábban írtam, egy külső vinyó házban (Axago EE35-XA3 ALINE) van a HDD, és ez van rádugva a routerre.Nem tudok rá felmásolni filmeket, mert lényegében minden alkalommal megáll a másolás valamilyen hibaüzenettel. Elindul, aztán mondjuk 35%-nál azt mondja, hogy "ismeretlen hiba történt", vagy vmi hasonló.
SMB megosztással próbáltam linux és windows alól, de megpróbáltam FTP-vel is. Mindig ugyanez.
És hasonló hiba van olvasáskor is, ami úgy jelentkezik, hogy appleTV-ről nézem a megosztott filmet, ami rendszeresen (10-15 percenként) megakad pár másodpercre, vagy épp komplett kilép a lejátszó, és kiírja, hogy hálózati hiba.Kezdek már befordulni ettől
Ugyanis ha a külső HDDt a gépbe dugom, akkor tökéletesen működik.De ilyennel még visszavinni se lehet a routert az üzletbe. Mert amúgy szívem szerint kicserélném valami más márkára, akkor is ha drágább. Már csak azért is, hogy lássam tényleg a router-e a hibás.
De mi más volna?
Semmi más hiba nincs, csak ez, de ez mindig. -
Anonymus23
veterán
Ha másik rackkel vagy külső HDD-vel is ezt csinálja, akkor elvileg vissza lehet vinni, persze ez tipikusan olyan hiba, amire bármikor azt mondják, hogy náluk meg működött.
Én is azt csinálnám elsőnek, amit már ajánlottak, próbáld ki egy másik HDD-vel, mielőtt eret vágsz magadon...;) - The Power of the Light Side
-
PeterPH
senior tag
Megnéztem most az enyémet (AX73):
smb read: ~45 Mbyte/sec
smb write: ~22 Mbyte/sec
ftp read: ~75-85 Mbyte/sec
ftp write: ~30-35 Mbyte/sec
Mindezt WIFI-n (Intel AX200), 3TB WD Red+Orico 6518US3 USB3 rack, NTFS partíció.
~20GB-os fájlokat másolgattam ide-oda, hiba nélkül.[ Szerkesztve ]
-
Dudee
senior tag
válasz Anonymus23 #90507 üzenetére
Megnéztem most a régi HDD házzal (ugyanazt a vinyót tettem bele), ezzel nincs probléma, nem állt le egyszer sem másolási hibával. Következhetne ebből, hogy akkor az új rack-kel van a gond.
Csak attól tartok ez nem feltétlen igaz, mert a régi rack usb2.0, lassabb az átvitel, kisebb a terhelés az átviteli láncon, a routeren. Továbbá az új, 3.0ás ház tökéletesen működik pc-re dugva.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Lehet az usb kabel hiba is, de lehet inkompatibilitasi problema is…
Amint latod a kollega usb3.0-an hasznalja a sajat routeret, szoval…Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
adika4444
addikt
válasz Alex91 #90510 üzenetére
Az USB kábelt mindenképp érdemes lenne cserélni.
Kb. három éve vettem egy HP Elitebook 8470P-t. A HDD-met rendszeresen használtam egy 2570P-n, akkor épp adatmozgatás miatt a kisgépen fel, az újon meg az újra az adatok.
Na a kisgép simán felmásolta az adatokat, de az új gépen folyamatosan megállt. Néha hibával, néha csak megfagyott és nem haladt tovább. USB2.0-ás portban jó volt, de megőszülök, mire több gigákat átmásol.
A kisgépre dugva hiba nélkül ment, akár 2.0 akár 3.0 port. Elkönyveltem én is hibásnak a laptopot, de a kábel néhány nappal később egy harmadik gépen is furcsa dolgokat produkált (a 2570P-n még mindig hibátlan volt). Ezek után kicseréltem, azóta is jó mind a 8470P-vel, mind a 2570P-vel és az ominózus harmadik géppel is USB3-mal és 2.0-val is.üdv, adika4444
-
98bja
senior tag
Sziasztok
Szeretném lecserélni a Digi által adott alap routert (ZTE F618) egy nagyobb teljesítményűre. Szeretném hogy nagyobb legyen a lefedettség.
Mivel erről megy a TV és telefon is, olyan router kellene ami tudja fogadni az optikai kábelt.
15-20 ezer körüli összeget szánnék rá.
Köszönöm előre is. -
-
Topikgazda
-
-
dkess
őstag
Amennyiben saját routerben gondolkodsz, akkor a Digi ONT -ot érdemes átkérni bridge módba (időben nem előtte, hanem utána).
Ugye nem írtál semmilyen konkrétumot - pl. azt sem milyen routert próbáltál. Pl. egy 100 Mbps -es portokkal rendelkező N -es routert? Esetleg még régebbi típust? Azok értelemszerűen egy gigabit -es net -et nem tudnak kiszolgálni.
Amennyiben elég az egy routeres felállás, akkor azt mondanám ennyi info alapján, hogy TP-Link AX20.
-
czaki
tag
Úgy néz ki tovább bonyolódik a téma, de csak picit, ugyanis érkezik egy NAS is a képbe (ASUSTOR AS4002T). Ez az eszköz támogatja az LACP feature-t, viszont nem egyértelmű az információ az RT-AX58U oldalán, hogy tudja-e ezt fogadni. A magyar és a német oldal szerint igen, de az amerikai oldal nemet ír. Van erről esetleg információtok? Köszönöm előre is!
-
czaki
tag
Lehet amatőr a kérdés, de van mód a DIGI ONT átállítására manuálisan, vagy csak az ügyfélszolgálat tudja távolról beállítani? Nem voltam otthon mióta a gigabites net bekötésre került, nem ismerem az eszközt amit kiraktak (Huawei vagy ZTE), nem tudom mennyire korlátozottak a hozzáférési és beállítási lehetőségek.
-
-
dkess
őstag
Nagyon korlátozottak (nem lehet). Ügyfélszolgálatot tudod megkérni.
LACP kérdéskörhöz. Amennyiben jól látom nem nagyon írtad, hogy hány vezetékes kliensed lenne amivel a NAS -t el szeretnéd érni, de úgy általánosságban is egy 4 LAN portos routernél ennek "mérsékelt" hasznossága szokott lenni. Ez ugye logikailag is könnyen levezethető.
Egyszerűbb, ha veszel egy legalább 8 vagy több portos menedzselt switch -et, melyet egy LAN kábellel összekötsz a routerrel és a switch -re kötsz minden klienst - akár link aggregation -ös, akár nem.
A "vesződős" kérdéskörhöz. Mind NAS -nál - mind egyéb klienseknél a multigigabit -et többre tartom, mint a link aggregation -t. Ennek sok oka van. Egyébként én is ezen az úton indultam el ...
-
Dragon3000
veterán
-
SafE84
tag
válasz Dragon3000 #90523 üzenetére
Inviteles ügyfél voltam, csak ugye a Digi megvette az Invitelt. Az ONT újként került anno hozzám 4-5 éve. Konfiguráltam is magamnak, ahogy akartam. Majd egyszer csak már nem tudtam belépni az ONT-be, mert megváltoztatták a user/pass-t. Írtam az ügyfélszolgálatnak és közölték, hogy nincs mód arra, hogy én belépjek, és ha ez nekem nem felel meg, akkor szíveskedjek használni egy saját routert és kérjem az ügyfélszolgálattól, hogy állítsák át bridge módba az ONT - t. Így, ebben a szövegezésben, ahogy írom. Még megvan a levél. Nem lehet belépni, legalább is abba ami nekem van, abba nem lehet.
-
czaki
tag
Köszi! Ha hazaérek akkor első dolgom lesz hívni őket. Remélem a korábbi, publikus IP igénylésembe nem nyúltak bele. Egyelőre ugye nem látom a régi hálózatom, se VPN, se DDNS elérés, az új routerrel már a jó felállásban akarom elkezdeni a konfigurációt. Mennyi idő amíg átállítják? Korábban az IP igényem 1 napon belül végigment.
LACP ügyben is köszönöm a tanácsot, elengedem akkor. Emiatt egy drágább routert kellene vennem (még rendelés előtt vagyok, az RT-AX58U pedig nem tudja ezt a funkciót), de egy külön switch több lehetőséget és funkcionalitást biztosít a későbbiekben ha fejlesztésre adnám a fejem.
-
czaki
tag
válasz Dragon3000 #90523 üzenetére
Nagyon remélem nem lesz ezzel gond, hamarosan kiderül. A használt eszköz újrakiosztását még megértem. de hogy a resetelésre sem veszik a fáradtságot, már kevésbé.
-
dkess
őstag
Általában egy-két órán belül megvan. Az elméleti maximum 72 óra, ha jól tudom, de saját tapasztalat, hogy gyorsak szoktak lenni. Van, hogy normál munkaidőn kívül is megcsinálják, ha úgy lett éppen jelentve - de ezt persze készpénznek nem szabad venni ...
Egyébként LACP szempontból nem a "drága" router a szűk keresztmetszet, hanem a kevés port. Pl. 4 portból kettőt ellősz LACP -ra. Marad kettő (na jó egy NAS internet felé is kimehet, meg ott van a router saját WiFi -je is, de ezek nem szoktak annyira számítani), hogy kihasználd, hogy a NAS -od link aggregation -el csatlakozik ... Nem is olyan könnyű ugye? Na ezért kellene egy sok (legalább 8) portos switch ...
-
asprey
tag
Sziasztok!
Jelenleg router csere elött állok. Most egy Asus RT-N56U van már nagyon rég óta. Semmi baj nem volt vele idáig sőt most sincs de lehetőségem van egy Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 vagy egy Asus RT-AX55 AX1800 lecserélni. Nem tudom, hogy 2 közül mit válasszak. Kb árban ugyan ott van a két router.
Infókat előre is köszönöm! -
Topikgazda
válasz asprey #90530 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
asprey
tag
válasz Gubek-Einste #90531 üzenetére
Panel lakás 7-emelet. Úgy érzem a mostani routerem ki szolgálta az idejét és sok neki az eszközök száma. Digi 1000 net.
Qnap ts-251 nas 0-24 ben, 2 Lg tv 5ghz wifi, Pc, laptop, ip kamera és pár okos eszköz ja és persze telefonok 2db.
Legyen megbízható és legyen benne kis tartalék. Nem akarok foltozgatni más fw keresgélni, hogy optimálisan működjön. -
dkess
őstag
válasz asprey #90532 üzenetére
Mekkora az a panel? Helyileg hol lenne a router? Értem ez alatt, hogy pl. az egyik szélső szobában a sarokba benyomva - avagy valamennyire ideális pozícióba WiFi szempontból?
Általánosságban routertől függetlenül - NAS -t, 2 LG TV -t (itt a WiFi -t érdemes is kikapcsolni akkor), PC -t minimum érdemes lenne UTP -s kapcsolattal abszolválni. Akár ezen felül minden mást is amit csak lehet és van rajta RJ45 csatlakozó ... Annál jobb lenne a WiFi -d is ...
- "Nem akarok foltozgatni más fw keresgélni, hogy optimálisan működjön" - A Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 itt esett ki. Kb. ez a lényege, aki veszi ezért veszi. A foltozgatás és keresgélés izgalma - no meg az ezzel kapcsolatos végtelen fórumozgatás. Be tudja szippantani az embert rendesen ... A hatótávját nem szokták agyondícsérni. Mondjuk egy 30 nm -es garzonba elég lenne nagyjából ...
- "... legyen benne kis tartalék". - AX55 sem lesz az igazi. Ez ugye Asus -nál a legkisebb AX -es modell - mind 2.4 és 5 GHz -en is 2x2 (HT160 nélkül, de nem ez lenne a legfontosabb). Ennyi WiFi kliensnél (apropó - pl. az adatlapodon szereplő WiFi -s Oculus Quest -et nem is írtad most) nem ártana a több spatial stream. USB nincs. Asus AX routerek között ennek a legkisebb a hatótávja, de kisebb lakásba simán elmehet ...
Mondok egy érdekeset és tudom haragudni fogsz rám: AX82U. Most az egyik boltban 52K HUF alatt van (tudom nagyságrendileg a duplája amit rászánnál, de ez önmagához képest jó ár). Dual Band AX, 5 GHz -en 4x4 HT160 -al. Van USB.
A NAS -odon ugye 2 db gigabit port van. Az AX82U LAN oldalon is támogat link aggregation -t. Igaz, csak 4 portja van - így a lassú eszközöket (2 db TV, médialejátszó, AVR, UTP -s lézernyomtató, okoseszközök, kamerák stb.) lehet érdemes lenne egy olcsó gigabit switch -re gyűjteni. Ekkor ugye a LAN portok így néznének ki: 2 db NAS, 1 db PC, 1 db előbb emlegetett gigabit switch -hez. A NAS 2*1 gigabit -es link aggregation -jét tudnád szaturálni:
- gigabit - PC felé
- gigabit - switch -en lógó dolgok (pl. TV -k),
- gigabit WAN - internet felé,
- nomeg az AX5400 -as WiFi -jén (pl. telefonok stb.).Azaz esetleg megérheti ezzel foglalkozni ...
-
tau_ba
tag
Sziasztok, Tp-link archer AX-20-as routert vettem, de sajnos a csaladi haz emeleti szobajaban mar nem az igazi a lefedettseg. Egyelore egy regebbi Xiaomi wifi repeatert raktam fel, de az meg ugy csak 2.4G-t tud. Mit ajanlataok az AX-20-al egyutt, hogy jobban be lehessen teriteni a hazat? Sajnos a router a modem kozeleben van egy eleg bena helyen, esetleg azon is tudok majd valtoztatni.
-
Anonymus23
veterán
válasz tau_ba #90539 üzenetére
A kérdés az, hogy fenn az emeleten csak WIFI kell, vagy kábeles kapcsolat is.
Ez az első kérdés, másrészt, hogy mennyit is szánnál rá, meg a többi kérdés ami pl az összefoglalóban van, mert azért vannak ettől olcsóbb TP-Link MESH eszközök is, persze jóval kisebb és "csak" AC sebességgel, de így látatlanban nehéz mit ajánlani.
Pl kérdés a Xiaomi kábelen csatlakozik az AX20-hoz?;) - The Power of the Light Side
-
dkess
őstag
válasz Alex91 #90543 üzenetére
Igen, valahol itt van a kutyuli elásva. Egyébként egy másik AX20 AP módban az egyik szobában vezetékvégen (a gigabit LAN portjai gyakorlatilag egy switch -et is helyettesíteni tudnának ekkor)?
Ugye egy repeatert is AP módba lenne érdemes rakni - annál meg egy másik router olcsóbb meg jobb is ...
Másik oldalról - bár a AX20 és a RE605X is támogat OneMesh -t - de ethernet backhaul -t nem. WiFi -vel emeletek között nem is lenne jó. Másfelől jól látod - ez a "beugratás", hogy a repeater jóval drágább, mint a router és ez azért is érdekes, mert router mellé csak repeatert lehet OneMesh -be konfigurálni. Ki van ez találva ...
Alternatíva: AX20 -at elad és egy olyan mesh WiFi ami támogat ethernet backhaul -t. Drágább lenne, de annyival jobb is ...
-
Anonymus23
veterán
Azért ha az elhelyezés megfelelő, akkor pl a kistesók is ki tudják szolgálni az igényeket.
Igaz nekem csak 1 szintes a ház, de van 2 repeaterem, egy RE300 és egy RE305.
Az RE305 az pont a nagy szobában van, a gyerkőcök ott nézik a TV-n a meséket a router által megosztott winchesterről, megy minden gond nélkül.
Minden csak az igényektől függ, hogy mi mire elég.;) - The Power of the Light Side
-
tau_ba
tag
válasz Alex91 #90543 üzenetére
A foldszinten van egy vendegszoba (ebben van a modem+router) + 1 nappali. A lepcsohaz viszonylag tagas, es az emeleten van 3 haloszoba. Eddig ugy mukodott, hogy az lepcsohazban volt egy repeater, es az eleg volt az emeleti szobakba is. Azt gondoltam, hogy az AX20 eleg lesz magatol is az emeletre, nem kell hozza meg pluszban repeater.
-
dkess
őstag
válasz Anonymus23 #90545 üzenetére
A kettő közül az egyik nem OneMesh kompatibilis. Másik oldalról ezek AC 2x2 -sek. Harmadrészt a főegység WiFi -jét és a béka ülepe alá gyakják le - cserében töredék sávszélt adnak. Általánosságban a legtöbb esetben még gyatrább a végeredmény, mint nélkülük. Nagyon speciális esetben kicsit javíthatnak a lefedettségen - brutális sávszélesség felárral ... Legalábbis, ha WiFi repeater módban vannak.
OK, azt is aláírom, hogy sokaknál pl. egy Digi 1000/300 -as internet esetén bőven elég az ONT csak 2.4 GHz -es N -es WiFi -jének max. 60-80 Mbps -e (mondjuk átlag 30 - ezek mind egyetlen WiFi kliensre értve) összesen. Viszont általában nem azok keresnek saját routert, akik ennyivel megelégednének ...
OK, eddig az egyszintes dolgokról volt szó. Ugyanakkor többszintes ház esetén még ennyire sem rózsás a helyzet ...
-
Anonymus23
veterán
Elírtam RE315....
De V3-tól a 305 is tudja a MESH-t egyébként.
Egyébként meg többszintes helyne nekem sem jutna eszembe a WIFI mesh, mert tiszta sor, de továbbra sem tudjuk az igényeket. Ha csak arra kell WIFI, hogy az email megjöjjön, meg lehessen FB chatelni, arra "bármi" is jó, akár ez a megoldás.
Egyébként én is azt javasolnám neki, hogy adja el, és jó mélyen nyúljon zsebbe, és rakjon össze egy pl Asus mesh rendszert...[ Szerkesztve ]
;) - The Power of the Light Side
-
Alex91
félisten
-
Anonymus23
veterán
Egyébként még volna egy építő jellegű kérdésem:
Miért nem frissítitek a téma összefoglalóját?
Nem konkrétan az ajánlot típusokra gondolok feltétlenül, hanem egy kissé eljárt az idő a jelenlegi felett, és (bár én csak elsősorban olvasgatok) azt látom, hogy lépten nyomon ugyanazok a kérdések/gondok kerülnek elő, és nagy számban vannak azok, akiknek a szakmai ismerete addig terjed (eltúlozva), hogy megfelelően tudja az UTP kábelt bedugni, és végig megy a NEXT-NEXT-FINISH processz és ennyi, de jönnek a gondok amikro kiderül, hogy 1 router kevés, nem lesz jó az AP mód (ha már van MESH rendszer, az azért sokal jobb), vagy nem jó a márkaválasztás, mert nem tudja a kívánt MESH rendszert (WIFI vs kábeles backhaul) stb stb.
Azt is látom, hogy Gubek-Einste-nek is már jó pár standard válasz vágólapra van kitéve, és csak ctrl+c + ctrl+v
Szóval ezek (is) simán elférnének az összefoglalóban, ahelyett, hogy már nem is kapható routerek vannak a listában (tévedés ne essék, nem az akkor beletolt irdatlan munkát annuálom, csak már nem aktuális egy jó része).;) - The Power of the Light Side
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest