Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
adika4444
addikt
válasz MaCS_70 #101572 üzenetére
Nem éppen. Stabil a Wifi MikroTik oldalon, nálam rengeteg eszközzel elbír, de nagyon nem gyors, a konkurensek (Ubiquiti, ASUS) agyonverik. Igazigaz, szó szerint ez se hibátlan, de Ubiquiti-nek voltak hülyeségei, MikroTik-nél ha egyszer beállítom, megy, frissítésnél szokott megbolondulni, de arra lehet készülni, akkor tolom rá, amikor alkalmas...
Edge vonalnak nincs utódja tudtommal, de már nem követem. De amúgy az EdgeOS helyett a legjobb szerintem egy OpenWRT. IPv6-ban a MikroTik-et leveri az EdgeOS (ezért vettem), az OpenWRT meg pláne, sokkal jobban konfigurálható, mint MT-n.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz tarek #101569 üzenetére
Az ubiquiti edge vonal már leszállóban van, én ezt a vonalat már csak OpenWRT-s használatra javaslom beszerezni, ha jó áron van.
A MikroTik valóban hibátlan, van hap ac2-m, ac3-am, üzemeltetek ccr-eket és még sok mást, hihetetlen stabil és megbízható, egyedül frissítéskor jön néha elő hülyesége...üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz gangstagergo #101294 üzenetére
Szintén MikroTik topik. Nem egyszerű ezeket beállítani, plusz az MT említett eszköze kültéri is. Ha kerülnéd a bonyolult setup-olást, vannak ajánlott ZTE, TP-LINK eszközök, a Yettel topikban rendszeresen előkerülnek, vehetőek kártyafüggetlenül is.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Kiki15 #101293 üzenetére
MikroTik topikba dobd be. Ide switch kell, scriptelve lehet szabályozni a portokat. A pontos palettát nem ismerem, bár üzemeltetek ilyeneket, de kész hardverparkon váltottam az előző admint.
Alternatíva lehet az Ubiquiti vonal is, de én azokat pár éve teljesen elengedtem. Szubjektív véleményem, hogy inkább MikroTik. Viszont a switch elé kelleni fog egy router, pláne, ha intenzív az igénybevétel.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz rasotamas #100556 üzenetére
Egy L2 subnetbe kéne rakni a távoli boxot a telekom eszköz LAN portjával. Ez a mutatvány MikroTik-kel a legegyszerűbb szerintem. Tippre egy EOIP tunnel akár wireguardban két hap minivel simán működhet, vagy valami kicsit erősebbbel, noha most ezek árai is elszálltak nagyon.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Tesztelo.hu #99295 üzenetére
Ilyen célra MikroTik, bár modemtől függően az USB kezelése nem nagy szám sajnos, ha LTE modemnek látja. Az én Huawei-m PPP interfészként látszik, azzal megoldható kb. bármi. Illetve ilyen LAN-on át menő WAN témát is tud, kábelredukálás miatt így volt megoldva egy darabig egy helyen. A megoldás hátránya, hogy dupla a terhelés, mert a routerre bemegy, a forgalom, NAT-ol és vissza. Szóval a sebességet nézve nem a legoptimálisabb. Végül a MikroTik elsőre elég bonyolult, így csak akkor indulj el ebben az irányban, ha nyitott vagy a hálózatok mélységeinek megismerésére.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Alex91 #90510 üzenetére
Az USB kábelt mindenképp érdemes lenne cserélni.
Kb. három éve vettem egy HP Elitebook 8470P-t. A HDD-met rendszeresen használtam egy 2570P-n, akkor épp adatmozgatás miatt a kisgépen fel, az újon meg az újra az adatok.
Na a kisgép simán felmásolta az adatokat, de az új gépen folyamatosan megállt. Néha hibával, néha csak megfagyott és nem haladt tovább. USB2.0-ás portban jó volt, de megőszülök, mire több gigákat átmásol.
A kisgépre dugva hiba nélkül ment, akár 2.0 akár 3.0 port. Elkönyveltem én is hibásnak a laptopot, de a kábel néhány nappal később egy harmadik gépen is furcsa dolgokat produkált (a 2570P-n még mindig hibátlan volt). Ezek után kicseréltem, azóta is jó mind a 8470P-vel, mind a 2570P-vel és az ominózus harmadik géppel is USB3-mal és 2.0-val is.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz micafighter #89026 üzenetére
Hali!
A MikroTik megfelelő lehet. Tud passtrough-t, ilyenkor minden routing feladatot az utána rakott eszköz végez.
Én esetleg belső routernek is MikroTik-et néznék, őszintén szólva jobban bejött számomra, mint az Edge vonal.
De javaslom, nézz be itt a fórumon az Ubiquiti és a MikroTik-es topikokba, utóbbiban tudsz segítséget kérni az LTE-s eszköz konfigurálásában, illetve megnézheted, melyik irány miért lenne jobb.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Core2duo6600 #87188 üzenetére
Azon nincsen Dnsmasq. Én is az EdgeRouter-t javaslom, azon megvan ez a csomag.
Vagy valami Openwrt képes eszköz (pl. RT-AC65P), és azon szintén lehet használni.Szerk: Konkrét funkció viszont lehet megvan a Mikrotik-eken is ami esetleg a Dnsmasq-ból kellene, érdemes ennek utánajárni, mert amúgy igen jók az MT eszközök
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz jubilleum #86234 üzenetére
Hali!
Én MikroTik eszközökkel állnék neki a probléma megoldásának. Ezek csak a hálózatot csinálják (VLAN-ok, Wi-Fi), esetleg még a VPN-t. A többi feladatra inkább egy Raspberry-PI-t vetnék be.
Egy kolléga itt a fórumon készített egy remek leírást, első körben ebbe nézz bele, hogy bejön-e egyáltalán ez a MikroTik világ.
Ha igen, akkor a gyártó egy megfelelő routerével tudsz csinálni VLAN-okat, azokhoz Wi-Fi hálózatokat, akár roaming-gal, aztán ezt lehet tűzfalazni.
Eszköznek pedig én routernek egy hAP ac3-at vennék, AP-nak a szobába pedig attól függően valamit, hogy csak AP-nak vagy switch-nek is kell-e.
üdv, adika4444
-
-
adika4444
addikt
válasz Kenderice #82498 üzenetére
Sokszor a 4G+ (azaz a sávösszefogás) nincs több mint 100 Mbps, de a stabilitáson sokat javít, illetve én rendszeresen mobilneteztem az elmúlt két évben olyan helyen, hogy volt B20, illetve gyenge B3, na ha látta a B3-at a router akkor 60 Mbps a B20-szal összefogva, ha nem, alig 20 volt...
Szóval ha van rá keret, én a LTE6-osat venném, de tény, hogy itt már lenne létjogosultsága a gigás portnak, bár ahova az LHG kell, olyan helyen kétséges a 100+ Mbps.
Szerk:
Az eredeti problémádra. A Xiaomi-t rakd be switch / AP módban, és annak a Wi-Fi-jére rakd a két eszközt, akkor azon fog átmenni a belső forgalom. De fura amit írsz, azért a B525-nek többet kéne tudnia.[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Schaeffer #81782 üzenetére
Hali!
Én a MikroTik hAP ac3-at nézném meg, aztán ha nem fedi le, akkor még pár AP akár MT, akár Ubiquiti.
Beállítása nem egyszerű, de ha egyszer megvan, stabil, mint a szög. Tud váltani a kábeles és mobilnet közt, mert van beépített modem-je. Ha beltéren gyengébb a mobiltérerő, akkor olyan is lehet, hogy MikroTik hAP ac^2, és rákötni a DSL-t meg kültéri eszközzel a Telenor-os netet.
Valamiféle parental control-t biztos tud, de ebben nem vagyok jártas.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz TeeJay #80656 üzenetére
Ez így van, de az OpenWRT kérdése az 1043ND v3-ra vonatkozott.
(#80657) tunkiih
Ki kell próbálni, ha nincsenek speckó igényeid, akkor berakható az 1043 switch & AP módba a DIGI kütyü után. Azt érdemes még tudni, hogy jóeséllyel a két LAN-ból csak az egyik tud gigabitet.
Szubjektív véleményem mondjuk az, hogy jobb a mostani felállás, szerintem saját eszközzel ha lassabb is, stabilabb.
(#80677) atos30
Én a MikroTik LTE eszközei környékén keresgélnék, és ha a választott modell routeres képességei nem megfelelőek, mehet mögé saját router. Széles a palettájuk, van nekik kültéri irányított, kültéri de nem irányított, 99%-ban PoE-vel is etethetőek, ami annyit tesz, hogy elég egy ethernet kábel oda ahova lerakod venni a jelet, nem kell még konnektor is oda.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz tunkiih #80653 üzenetére
A bridge mód előtt a ZTE építette a PPPoE kapcsolatot, ami egy erőforrásigényes művelet. Feltehetőleg a TP-LINK nem bírja, noha van benne normális HWNAT, de én is ezt tapasztaltam, hogy nem mindig tudja a gigabitet.
OpenWRT-vel ez a HWNAT képessége is elvész, szóval azzal csak lassabb lesz. Ha sebességigényes műveletekre (főképp torrent) kell, érdemes váltani a 65P-re, de ha nem zavar, hogy néha nincs gigabit, bőven jó még az az eszköz is.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz RazorXX #80337 üzenetére
Hali!
Az AC65P nem tud roaming-ot. A roaming működéséhez minden résztvevő AP-nek támogatnia kell azt.
Én különvenném a router és az AP témát. Routernek vagy egy 65P kikapcsolt WLAN-nal, vagy egy Ubiquiti EdgeRouter-X (nekem ilyen van), és ezek egyikére rá két Ubiquiti AP, vagy más roaming-os megoldás, de én csak az Ubi-t ismerem.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz MaCS_70 #80312 üzenetére
Wi-Fi-ben nem sebességbajnok, cserébe betonstabil.
A WinBox a kezelésen könnyít, de a tudás kell ahhoz, hogy tényleg jól fel legyen lőve. Tűzfal, interfészek és társai.Jelenleg Ubi ER-X-em van itthon, ennek a gyártónak is megvannak a maga előnyei, ugyanakkor a hátrányai is.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz bali93 #80299 üzenetére
Hali!
Én a MikroTik-et javaslom. Az Ubi csak AP, szóval az nem lesz jó a célra.
Az MT-t viszont elsőre rázós beállítani, nézz be itt a fórumon a Mikrotik routerek topikba, hogy vállalod-e a vele járó beletanulást.A Wi-fi jó kérdés, sanszos, hogy átlövi-e, ki kell próbálni, aztán max. még egy AP-t venni idővel.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz ATM_automata #80173 üzenetére
Ha cél az egyszerűbb beállítás, akkor ASUS RT-AC65P. Ebben nem tudom van-e VPN szerver lehetőség.
Viszont ha nem riaszt el a mélyvíz és szeretsz buherálni, akkor vagy MikroTik hAP ac^2 vagy Ubiquiti EdgeRouter-X. Előbbiben van Wi-Fi, utóbbihoz viszont kell egy AP, vagy annak befogható router. Mindketten tudják a VPN szervert (kismillió más feature mellett), a szoftveres támogatás is jó.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz szabonagyur #80172 üzenetére
Hali!
Windows 10-ben lehet osztani a gép kapcsolatát. Ha ritkán kell, ez is jó lehet.
Amúgy vannak asztali routerek beépített modemmel, ill. mifi-k, amikben - jellemzően cserélhető - aksi van.
Mifi-ből a Huawei E5785-öt tudom ajánlani. Több ismerősömnek is van - kiváltandó a nem létező vezetékes netet -, az egyikük HC 24/7 felhasználással is több mint fél év alatt nyírta ki az aksit, szóval bőven bírják a kiképzést.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz qnadam #79581 üzenetére
Az ER-X az EdgeOs miatt nagyon Debian feeling. Az amúgy az alapja, a 2-es (legfrissebb) firmware-nek Stretch, annak minden előnyével. Pl. az említett disztró csomagjai is futtathatóak.
Hatalmas pozitívuma az IPv6 támogatás (tűzfal), ez eddig itt a legjobban megoldott, a MikroTik-en nagyon gyerekcipőben jár. A port forward része szintén eszméletlen kényelmes, alapból megvan a Hairpin NAT. Egyes beállítások, interfészek állapotát nehezebb lekérdezni, mondjuk a Miki esetében a /interfaces pppoe-client részen rögvest látni az állapotot és lehet is módosítani, itt a konfigurálós részen lehet állítgatni, és külön status része van a PPP-nek.
Az első beállítás az ER-X-en könnyebb volt, a MikroTik-hez ekkold többízben linkelt leírását használtam, itt az Ubi topiklakói segítségével nagyon hamar ráéreztem, talán jobban is adja magát mint az MT.
Egyértelműen tehát nem tudnék jobbat mondani. A MikroTik nekem szubjektíven kicsit professzionálisabb feelinget nyújt, ez az EdgeOS inkább olyan otthoni buhera ízű. Persze ez a valóságban nem így van, kőkeményen lehet céges környezetben is használni, stabilnak is stabil, a szolgáltatáskínálat is hasonló mint az MT-nél.
Mindkét eszközt csak SSH-n át vezérlem, a webes felületeikkel nincs jó tapasztalatom, de mások szeretik. Az Ubinál van központi menedzsment szoftver is (UNMS), de ebben már nem vagyok benne, nálam az ER-X mellett egy OpenWRT-s WDR3600 szórja a Wi-Fi-t, emeleten pedig egy ASUS.
(#79593) MaCS_70
Ingyen ebéd sehol sincs. Vagy bele kell tanulni az Ubiba és megvenni a megfelelő eszközöket, vagy a TP-LINK olcsóbb megoldásával próbálkozni, de beállítani ugye ezt is kell, ha hiba van azt elhárítani itt is kell. Esetleg fizetni szakembernek aki beállítja előbbit (itt az Ubiquiti topikban is vannak többen akik elég jól művelik), de alap szinten azért nem egy nagy kihívás beállítani, és optimális esetben nem szabad megállnia a rendszernek. Ha meg még is, akkor vissza az elejére, vagy érteni kell hozzá (legalább alap szinten), vagy fizetni a hiba elhárításának sebességétől és minőségétől függően. Egy rendszer minél többet tud, annál összetettebb, a roaming pedig tipikusan olyan igény, hogy nem a legegyszerűbb kétklikkes router kell hozzá.
(#79595) qnadam
A band steering része tényleg szörnyű, ha egyszer rámegy a 2.4-re a laptopom akkor nem megy vissza 5-re. Mivel ahol használom az egész épületben van 5G, ezért a 2.4-et tiltottam a gépemen és akkor nincs ilyen jellegű probléma. Szerencsére nem sokaknak van ehhez kedve hogy állítgassa, szóval 100-150 Mbps-t mindig mérek.[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz tvamos #79569 üzenetére
Hatalmas +1 a hAP ac^2-re és a leírásra, ha van rá egy fél napod, a linkelt útmutató alapján elég jól fellőhető úgy, hogy ne legyen lyukasabb mint más routerek, sőt... Aztán ha érdekel a téma, akkor elég jól bele lehet mélyedni. Van demo.mt.lv és demo2.mt.lv ahol ki tudod próbálni a webfelületet és az SSH-s vezérlést (felhasználónév admin), ezt mindenképp javaslom rápillantásra.
Itthon üzemelt pár hónapot, majd negyedik hónapja muzsikál rokonnál egy ilyen. PoE adapterrel egyetlen ethernet kábel megy bele, long term firmware-rel hozzá sem kell nyúlni. Itthon is csak azért lett cserélve, mert rokonnál routercsere jött, és akkor már nálam lett új eszköz, egy Ubiquiti ER-X személyében.
Nekem az egyetlen ami nagy nehézség volt elsőre a port forward felkonfigurálása Hairpin NAT-tal, de ha egyszer megérti az ember a lényegét, akkor nagyon jó az is.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz doktordrog #79488 üzenetére
Nem is a terhelés, csak ha eltűnik hirtelen a netről... Van Mikrotik-es topik, oda írj be, nem volt még szerencsém LTE-es modellhez belőle, csak mások tapasztalatából tudom, hogy jó.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz doktordrog #79479 üzenetére
Erre lehet jobb lenne valami MikroTik, az ilyesmire van kiélezve.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Intruder2k5 #79369 üzenetére
Mindegyik porton mehet net és IPTV is, utóbbi VLAN-ban van.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Intruder2k5 #79139 üzenetére
Nekem egy Debian-os régi netbookra van feltéve a qBitTorrent-nox (ez az, aminek csak webes interfésze van). Van neki nyitva port, és kb. ennyi, az elmúlt pár évben nem tapasztaltam problémát.
(#79140) vargalex
Igazából hozzáértésem igen csekély ezen a részen, így lehet elbeszéltünk kicsit egymás mellett. Arra írtam csak ezt az RP-PPPOE-t, hogy milyen megoldást használ az Ubi. De való igaz, hogy a HW-os részről túl sokat nem írnak a bekapcsolás lehetőségén és annak mikéntjén kívül.
(#79163) TeeJay
Ez itt erősen off lesz, de... Amióta nincs arányrendszer a legtöbb oldalon (tehát nem számít a visszatöltött adat mennyisége), azóta komolyan nem értem, hogyan lehet büntit összehozni, seedben tartani (akár 0 KB/s) sebességgel egy router is tud pár torrentet, szóval aki nem a toptenre hajt, annak leszedi a router.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz vargalex #79084 üzenetére
Nekem Ubiquiti ER-X-en, EdgeOS (gyári firm) alatt kijön a 940 Mbps. Ebben ugye ugyanaz a chipset mint a 65P-ben. Sajnos most tesztelni nem tudom, mert a DIGI-m legjobb esetben is csak 800 Mbps-t hoz, de pár napig 1000/1000 Telekom-os neten volt, és nagyon jól vitte
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
A Telekom által adott Sagemcom 5655 v2 beállítható PPPoE Passtrough-ba. Ilyenkor egy PPPoE munkamenet engedélyezett, viszont egy porton csak egy giga megy át a Sagemen. Ezért van az, hogy jelenleg PPPoE PT módban max .a gigás csomag vihető át, a két gigásnak csak a fele megy át letöltésre.
A HWNAT tudás pedig nagyon nem triviális, főleg nem normálisan. Ott van az ASUS AC66U B1, elvileg tudja, gyakorlatilag szétterheli a sebesség a CPU-t.
(#79037) Gabesz87
A v1-ben az az MT chipset dolgozik ami más itt ajánlott routerekben is (AC65P, Xiaomi MiR3G, Ubi ER-X) megtalálható. Ez tud normális HWNAT-ot, azaz a PPPoE-s gigás net is megy rendesen, extrém CPU-terhelés nélkül. Viszont a v2 kis túlzás, hogy nem ajánlott. Az Archer AC1200 tényleg nem ajánlott. Ennél max vannak jobbak.[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
-
adika4444
addikt
válasz ssgt1981 #78952 üzenetére
Kérdezz be a topikjába melyik MikroTik lenne a legjobb, de nézd meg előtte, milyen a térerő, mert ez döntő érv lehet egyik vagy másik eszköz irányába.
Emögé mehet akár egy saját router, na itt jó a kérdés. Én alapvetően azt mondom, hogy alap felhasználásra ASUS AC65P, ha meg profibb vagy akkor az előbb említett gyártó hAP ac^2-es eszköze is szóba jöhet.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz ssgt1981 #78919 üzenetére
Hali!
Mennyi rá a keret?
Kell komolyabb routing tudás, vagy elég az alap otthoni kategória?
Ha utóbbi, Huawei B525.
HA van szaktudás, ha van rá keret, akkor pedig valami MikroTik CAT6-os LTE kütyü, utánakötve valami tetszőleges saját router.
Ha a térerő gyengusz, akkor is van megoldása a MikroTik-nek háztetőre, amiből a kábel ugyancsak mehet saját routerbe.
üdv, adika4444
-
-
adika4444
addikt
válasz Bikkrom #78764 üzenetére
Huawei B525-öt nézd meg, gigabites a LAN-ja, tud 5 Ghz-t, de nem cserélhető a Wi-Fi antennája. Igazi bestbuy a tapasztalatok alapján. Másik lehetőség, egy Mikrotik céleszköz a 4G jel vételére, és mögékötni egy bármilyen routert ami már kábelen kapja a jelet, így utóbbi elég széles választékból lőhető. Ezutóbbi megoldás persze drágább
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Az ac^2 simán veri a 3600-at Wi-Fi hatótávban. Fél évig üzemelt nálam, most rokonnál van. 5 Ghz-n abszolút stabil, 2.4-en fogalmam sincs, alig-alig használjuk, de amennyit ment, arra jó volt.
Nagyon sokoldalú eszköz, de a MikroTik-ben szoftveres a csomaggyorsítás, míg az ASUS esetén HWNAT-van, így utóbbi jobban bírja a hardcore (toptízben) torrentezést.
Ha egy jó útválasztót akarsz sok beállítási lehetőséggel, és rászánod az időt, simán a Mikrotik. HA a nyers teljesítmény fontos, kevésbé akarsz vele molyolni, és akár OpenWRT-vel sokoldalúsítani (például letöltés a routeren), akkor válaszd az ASUS-t.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Hali!
Perpill még nem nagyon van 5G képes router.
Kéne tudni mennyit szánsz rá, illetve mi jöhet szóba. Az univerzális bestbuy a Huawei B525, de vannak még jó MikroTik eszközök is, igaz, ezek beállításához kell egy kis elszántság / hozzáértés.
Érdemes már LTE CAT6-os eszközöket nézni, sávösszefogással ugyanis elég jó sebességeket lehet elérni (ha adott hozzá a lefedettség), a Huawei ilyen, a MikroTik meg mostanság élesíti az ilyen tudású eszközeit. Azt is jó lenne tudni, hogy ahova kell, ott milyen a térerő, mert az említett routergyártó nagyobb távolságra lévő tornyokhoz csatlakozásra is tud jó eszközöket, illetve ezek némelyike kültéren is remekül érzi magát, és ez a képessége jó is lehet ha jelentősen jobb a vétel kinnt.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Redplee #78704 üzenetére
Hali! Milyen netkapcsolat mellé kellene? Mennyi van a beszerzésre?
(#78705) Sixkiller6
ASUS RT-AC65P, kábelen full jól viszi a gigát, de Wi-Fi-ben is az egyik legjobb a kategóriájában.
(#78707) Sixkiller6
Keresztül lehet ha tud IGMP Snoopingot, de ha bármi hiba adódik, akkor arra fognak először mutogatni a szerelők. Garancia nincs a működésre, szóval úgy érdemes, hogy ha elszáll, tudd tesztelni közvetlen a szolgáltató eszközéről.
(#78708) zsolt1224
Mikrotik routerek
ide nézz be, erre a célra sztem az említett gyártó egyik terméke kéne, nehogy a vendégek szétrántsák a hálózatot ezáltal használhatatlanná téve az ottani eszközöket...[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Hali!
A helyedben valami MikroTik eszközt vennék, van itt topikja.
Attól függően, hogy a netet hogyan kapja, van a gyártónak 4G-s modellje, de vannak olcsóbb vezetékesek is, kérdés, hogy kábelen vagy Wi-Fi-n van-e a kamera... A javasolt ASUS-nál nem tudom mi történik pl. szakadás esetén. Szerintem erre a célra jobb valami komolyabb eszköz...
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Multibit #78492 üzenetére
+1.
Kicsit bonyolultabb mint egy összekattintgatós ASUS, de tényleg megbízhatóan teszi a dolgát, október eleje óta használom, és talán újraindítva se nagyon volt hiba miatt.
Egyszer nem tudtam lekérni a PPPoE kliens állapotát, reseteltem vagy 5x, de nem oldotta meg. Aztán pár héttel később megjavult és azóta is jó
Ja nekem elég sok port forward szabály van benne, meg IPv6-on is tűzfalazok.
szóval tényleg hatalmas +1 az eszköznek!
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Wi-Fi-nél kétirányú a kommunikáció, az eszközöknek vissza is kell kiabálni. Tehát egy router nem tud a végtelenségig erős lenni. Amit írtál, abból nekem is az jön le, hogy karcos lesz egy eszköz. Nekünk egy 120 m^2-es tégla kétszintes házban van egy Edgerouter-X, ő a lelke a hálózatnak, egy szekrény alján. Rajta lóg AP-ként egy WDR3600, és egy AC66U B1, előbbi az alsó, utóbbi a felső szinten. A 66U erősebb mint a 3600, de sajnos vannak bőven fekete foltok vele. Próbálkoztam húzott TP-LINK 1043ND-vel, ez ugye csak 2.4 Ghz, de az se tudta lefedni az egészet... Szóval bármilyen router is lesz, ha gyenge a jel, akkor át kell kábelezni a ház másik végébe és oda rakni legalább egy AP-t, ha élvezhető hálózat kell. Lehet mókolni ha határeset a routerrel, meg ha olyan az antennákat állítgatni, routert helyezgetni, de hosszútávon nem kifizetődő, ismerek olyat, aki ilyen megoldással dolgozik, de sok a macera
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Darth_Revan #78124 üzenetére
Hali!
Mekkora a sávszél? Egy DIGI 1000-nél például egy ASUS AC65P teljesen jó, a sávszélt nem olyan egyszerű úgy széthajtani, hogy az a ping rovására menyjen. Viszont ha egy 20 Mbps-os ADSL kapcsolat, oda QOS kell, mert ott ugye hamarabb elfogy a kraft, ezért priorizálni kell.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz bunkomen #78083 üzenetére
5 GHz AC-en lesz növekedés a Wave2 miatt, szerintem 2.4-en is. Viszont jó lenne tudni, h az eszközeid 2.4 avagy 5 GHz-n mennek-e, mert a 2.4-es akadás az a zsúfolt wi-fi-s környezet miatt is lehet, és akkor egy új eszköz nem okvetlen fogja megoldani. Illetve lehet még a táp is rakoncátlan, annak a cseréje esetleg javíthat a helyzeten.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz MaCS_70 #78077 üzenetére
Széttúrja az eszközt, a MikroTik nem erre van kitalálva, pl. ha valami bugol, nehezebb diagnosztizálni mert nem lehet tudni h a quick set mit piszkerál...
(#78078) szir3na
Az a baj, hogy az ER-X-hez nincs olyan, mint a konkurens wiki.mikrotik.com-ja, én nem találtam meg ilyen szépen összeszedve sehol Ubi-hoz mint MikroTik-nél van.
Na de ez itt nagyon off, az igaz mindenesetre, hogy előnyök / hátrányok vannak bőven, az a legjobb, ha mindenki ki tudja próbálni melyik áll neki legjobban kézreüdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz #70234880 #78074 üzenetére
Na hát a default beállítás, avagy a quickset a legnagyobb ökörség amit kitalálhatott a gyártó, én tényleg nem tudom honnan jött, hogy erre olyan hihetetlen nagy igény van...
Ahogy írod is, mindkét gyártó termékeinek megvan a maga előnye. Az összehasonlításnak szerintem nagyon is van haszna, pl. az ER-X CLI felülete újoncként egy szenvedés MikroTik után, mert nincs dokumentálva, a tabnyomkodós auto kiegészítéssel kell bohóckodni. Ha egyszer ráérez az ember már nem gázos, csak hát rá kell érezni.
Tudom, hogy van webfelület is, meg a Mikro-nál a Winbox, de nekem ezek a grafikus felületek soha nem jöttek annyira kéz alá mint a konzol.Abban pedig 100% igazad van, hogy ezek mind leverik a konzumer kategóriát. Csak az a baj, hogy a mai világban az teljesen természetes hogy a villanyszerelőt, vízszerelőt megfizetjük, de pl. a hálózati szakembert már nem igazán, mondván nem életveszélyes. Ez jelenleg így van, de ahogy haladunk a minden netre kötve világ felé, ez rohamosan változhat, pl. nem lenne jó ha a kombó hűtő/fűtő rendszer lefagyasztaná a lakást, és lehet sorolni ahogy minden egyre okosotthonabb...
A baj pedig nem az ha valaki nem ért hozzá, mert ahogy a villany, víz, esetleg gáz, úgy ez is tanulható kellő lelkesedéssel. A baj az, hogy akit nem érdekel, nem is ért hozzá, inkább 10 perc alatt állítana be mindent úgy, hogy a legkevesebb energiát és / vagy pénzt bele... Annak meg jellemzően a rossz rendszer az eredménye, aztán megy az átkozódás, mert megmondta a haver hogy rossz a DIGI, rossz a Telekom, rossz a UPC. Pedig sokszor elég lenne a saját infrastruktúrát átnézni.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz MaCS_70 #78071 üzenetére
Az a nagy kérdés, mi a háztáji hasznosítás...
Pl. kell-e guest Wi-Fi (nem az a megoldás ami az ASUS-okban van), kell-e IPv6 tűzfal (hogy például az iPhone-ok, sima gépek ne legyenek kívülről támadhatóak a publikus v6 cím miatt), stbstbstb... Az biztos, hogy ha van rá keret, akkor biztos nem bohóckodnék az ilyen Asus, TP-LINK és társai csodákkal. Na jó, OpenWRT-vel igen, de a gyári firm az valami borzasztó szerintem. Pl. a TP-k régi maximum 16-os port forward szabálylistája egy vicc.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Viharlord #78047 üzenetére
Hali!
ha bevállalós vagy, és a 100k-s nagyságrendű ár belefér, akkor nem szórakoznék az egyszerű ASUS routerekkel.
Helyette inkább routernek egy MikroTik hAP ac2, Ubiquiti EdgeRouter X, esetleg említett gyártók komolyabbjai, elsősorban kábeles útválasztásra.
AP-nak pedig az Ubiquiti házatáján néznék szét, ha ugyanis abból mondjuk kettővel átlövöd az egész házat, akkor lesz roaming, nem kell kézzel váltogatni a hálózatok közt, és azzal sem lesz gond, hogy a telefon / tablet a távolabbi gyengébb eszközön ragad a másik alatt állva...Ehhez viszont kell egy elég komoly szaktudás, vagy elszántság, 0-ról rázós lehet elsőre megcsinálni, de maximálisan megéri, és egyáltalán nem megoldhatatlan...
Az Ubiquiti-hez és Mikrotik-hez van is itt topik, esetleg ott is nézz szét. Személy szerint útválasztásra talán a MikroTik modellek jobbak, de ez már nagyon szubjektív.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Newyorker #78033 üzenetére
Alapvetően neked egy marha erős 2.4 Ghz-s AP kéne, vagy router ami tudja ezt. Routingra sztem tartsd meg az AC57U V2-t, és keress (akár használtan garival) egy RT-N18U-t, vagy Xiaomi Mi Router 3G-t kínai rendeléssel. De ez a közel 10 méter átlövése szabadban elég merész, jobb lenne légkábellel vagy a földbe húzni optikát a két épület közé. A 23- gondolom csak elírás, és 2--3 mobileszközről van szó.
Az biztos, hogy bombabiztos megoldás erre nincsen, kísérletezned kell, aztán talán bejön. Úgy jön le, hogy RT-N16U jól átvitte a jelet. Esetleg AP-nak be kéne rakni azt.
Illetve szóba jöhetnek még a pont-pont Wi-Fi megoldások. Ezek nem körsugárzósak, hanem egymásra rá kell látnia az adónak és a vevőnek, és ezzel át lehet vinni elég jó sebességet. Azt most nem tudom itt van-e poli27, neki mint ha lett volna így megoldva hálózata. A vevőről természetesen egy AP-val le kell majd osztani a távoli épületben a netet.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Milyen beépített? Nem tudom, tud-e routerként is működni a Deco. De lehet aztán jó lesz így ahogy van, és ha problémád van az AC1200G+-szal, akkor ráér cserélni. Rokonságban fut egy, valami 30 megás csodát szolgál ki, ott nem panaszkodnak rá, igaz, nem tudom mire meg mennyit hajtják, én kb fél napot lógtam rajta, az alatt nem dobott.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Hali!
Érdekes a jelenség. Kábeleket cseréld ha van rá módod, illetve jó lenne egy teszt erejéig csak egy eszközt rárakni LAN-on, nem tudom amikor mértél így történt-e.
Érdemes lenne továbbá a Connect Box-ot modem módba rakni, majd egy eszközzel mérni a CB-vel közvetlen, utána pedig a routerrel csak azzal az eszközzel.
Wi-Fi hatótávban az eddigiek alapján nem egy nagy eresztés az eszköz, de a CB-nek alapból elég jó a jelerőssége. Az más kérdés, hogy azonos jel mellett a 65P jobb sebességet tud a Wave2 Wi-Fi miatt...
Nekem nincs 65P-m, majd akcióban tervezek rendelni egyet, szóval ezek az itt olvasott tapasztalatokból álltak bennem össze.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Wincsester #77295 üzenetére
Hali!
Az Ubiquiti UniFi AP-kat nézd meg AP-nak, ezekkel elég jól ki lehet szolgálni nagyobb mennyiségű klienseket is. és Routernek egy UniFi Security Gateway, EdgeRouter család valamelyik tagja, esetleg Mikrotik lenne megfelelő.
Mivel kávézó, ezért a biztonságra is érdemes lenne figyelni, hogy a vendégek ne tudják turkálni egymás eszközeit, eleve ne is lássák egymást...
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz windlord #77249 üzenetére
Az AC65P és 57U v1 routing képességekben is kiemelkedő a jó HWNAT miatt. Ha nem vagy hc torrentes, és nem gyúrsz a top10-re akkor elég lehet az 57U v2. A kérdés, hogy megéri-e neked azt a beleölt energiát, hogy eladd, a másikat berendeld, átvedd... Mellényúlni nem fogsz, rosszabbul nem, csak jobban járhatsz, de a mostanival se hiszem, hogy olyan rosszul járnál. Egyébként az 57U v2 elég új, arról spec. itt nincs gyakorlati tapasztalat.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Alajos85 #77246 üzenetére
Hali!
Én az AC65P-t venném, azthiszem a HDD megosztása megy vele, noha a letöltésvezérlőt mint ha kihagyták volna belőle.
Viszont a következő stabil OpenWRT kiadás elérhető lesz rá, szóval a lehetőségek tárháza elég széles, igazából valami snapshot már most is suhan rajta.
A 45k-s TP helyett inkább ezt az ASUS-t vedd, aztán ha kevés a jel, vagy nem úgy osztja a vinyót ahogy akarod, akkor egy kiegészítő eszköz adott célra, pl. egy AP vagy egy RPI...
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz soldi3r #77028 üzenetére
Ha külső antennás kell, akkor nézd meg az ASUS AC65P-t...
Azonban a MikroTik egy jóval szélesebb tudású eszköz, így javaslom hogy ha kicsi a lefedettség, akkor egy extra AP-t rakj be, ennek jó lehet az AC66U, később CAPs-sel egy újabb MikroTik eszköz.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz vico03 #76965 üzenetére
Ebben az ársávban a legajánlottabb eszköz az ASUS AC65P, hamarosan lesz rá hivatalos Openwrt is. Routingra kategóriájában kimagasló, főleg, hogy egy átmatricázott AC85P annak minden előnyével együtt.
Viszont a Wi-Fi az minden környezetben más, szóval kábelen garantálható csak, hogy az AC65P a giga/giga netet is viszi masszív torrenttel, már ha nem a router végzi a Linux ISO-k fel- és letöltését hanem egy izmos vas mögötte.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz vico03 #76963 üzenetére
Néhány ASUS modell, és custom firmmel más eszköz is befogható a célra. Az más kérdés, hogy a routeren torrentezés tényleg az a szükségszerű megoldás, ha nem kell nagy sebesség, akkor jó lehet, pl. csak seedbentartásra. Ezeken általában USB csati van, szóval mehet rá HDD, de célszerű külső táppal.
SATA csatis routerek pedig drágák (ha egyáltalán van), MSATA-s MikroTik-et láttam, de azon meg nincs torrentezés, hacsak nem berheled szét Openwrt-tel (már ha támogatott).
Szóval a SATA csatoló igénye az vagy NAS vagy home server által lehet kielégítve.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz hellsing71 #76609 üzenetére
Húúha, hát ez elég komoly. Elsőre a 2 Gbps elég parasztvakító, csak két eszközzel lehet kihajtani. Szóval saját hálózaton ésszerű keretek közt az 1 Gbps-t lehet használni rendesen.
A szolgáltatói eszköz átkérhető PPPoE passtrough módba, és akkor a mögé rakott saját kütyü viszi a feladatokat.
Nézz be ide Ubiquiti EdgeRouter family mert sztem ide már Ubiquiti fog kelleni. Esetleg MikroTik, de itt talán az Ubi jobb.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz LordPorcio #76494 üzenetére
Én az AC57U-t venném. Van/lesz rá Openwrt, jó a HWNAT-ja, és sokan használják szóval van vele tapasztalat bőven.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz TarekElAli #76318 üzenetére
Hali!
Ha csak LLTE neted van, lehet át kéne gondolnod valami MikroTik LTE eszköz vásárlását. Ez passtrough-gal akár át tudja adni LAN-on a publikus IP-címet, vagy is mögé mehet bármilyen router. Az USB-s megoldások nagyon labilisak, nekem két Openwrt alapú RoOter rendszerrel szerelt routerből az egyik viszi a Huawei sticket, a másik nem. Na én ezért (is) hagytam fel ezzel az USB stick témával mert rohadt labilis...
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz D1Rect #76309 üzenetére
Meg lehet oldani ASUS AC57U eszközökkel, hogy berakosgatod őket AP-nak. Aztán idővel jön majd, hogy nincs normális roaming, meg nem okvetlen tudod beállítani amit szeretnél.
Szerintem is útválasztónak valami MikroTik lenne jó, wi-fi-re meg UniFi. Elsőre drága, de behozza az árát. Ubi-nak is vannak útválasztói, de igazából nem dől róla az a fajta elégedettség mint a MikroTik-ekről, sokkal inkább egy újdonság a dolog. Jövőhéten talán lesz módom Edge router-X-et megnézni, de őszintén szólva tartok tőle kicsit, hogy a hAP ac^2 mögött el fog maradni. Azt tudom, hogy nincs az ER-X-ben Wi-Fi, de ezt leszámítva is nekem kissé káoszosabb mint a Tik...
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Chrystale198 #76252 üzenetére
Az ASUS jó, de inkább AC65P-t nézz, igaz, abban nem tudom van-e DLNA, de lesz rá Openwrt elvileg, az meg a mostani eszközöd miatt hazai terep lehet
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz CheGhost #76207 üzenetére
Hali! Az ASUS AC65P-re elvileg készül az Openwrt, vargalex tud róla pontos infókat, de a gyári rendszerével is ajánlott. 25k-ig gyakran ki lehet fogni.
Olcsóbb nála az AC57U, ez csak flash méretben gyengébb, szóval ez is szóbajöhet. Openwrt asszem szintén közeledik rá.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz soldi3r #76209 üzenetére
Hali!
VPN klienst és szervert is tud az ASUS Ac57U. Az 1200+ nem ajánlott, a sima 1200 meg régebbi.
A MikroTik-et tudnám a legjobb szívvel javasolni, ám ennek beállítása bonyolult.
Olvasd el ezt az oldalt, ez alapján eldöntheted, hogy játszik-e számodra. Van topik hozzá itt a PH-n isüdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz MaCS_70 #76136 üzenetére
Tudni tudják, de a sebesség valami hihetetlen módon hitvány... A MikroTik hAP ac^2-őn az L2TP hasít akár 150 Mbps-mal is (kb. 30--40% CPU terhelés mellett), sztem menne több is ha a DIGI - Telekom kapcsolat engedné.
(#76140) Core2duo6600 Szerintem kis elszántsággal egyáltalán nem bonyolultabb mint a többinél. Ekkold-nak van egy baromi jó leírása az első lépésekhez, én ott kaptam rá a témára.
.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
-
adika4444
addikt
válasz rasotamas #75420 üzenetére
Az antennák számától függ majdnem a legkevésbé a lefedett terület.
Újonnan ASUS AC57U ami jó lehet a sebességre, ha pedig kevés a lefedettség, még egy ilyen eszköz AP módban. Használtan TP-LINK TL-WR1043 N(D) v2 vagy újabb, de fajlagosan jobban megéri az 57U...Azt még érdemes tudni, hogy a Telekomnál IPTV mellett koaxon nem lehet kikapcsolni a szolgáltatói eszköz NAT-olását, így vagy duplaNAT keletkezik majd, vagy AP módba kell kötni az új routert. Én előbbit ajánlom, DMZ rá a szolgáltatói kütyüről, majd mindent saját eszköz intéz.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Hali!
Valami jófajta kültéri, PoE-n át táplálható cuccra lenne szükséged... A PoE a Power over Ethernet rövidítése. Ilyenkor az eszköznek szükséges áram is a netkábelen megy, persze ezt bele is kell vinni a kábelbe, vagy olyan eszköz kell a túloldalra ami tud lenni feladó, vagy külön tápfeladó kell az eszközhöz...
Szerintem valami MikroTik vagy Ubiquiti UniFi eszköz lesz a megoldás. A pontos típust nem tudom, mert MikroTik téren kezdő vagyok még, az Ubival meg nincs tapasztalatom. Még...
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz Alonso0180 #75364 üzenetére
A C1200 chipsethibás, szóval nem ajánlott eszköz.
Az AC57U-val nem nagyon lehet melléfogni!
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz farkas-j #75141 üzenetére
Nekem van egy 66U B1. Régebben fő router volt, most már az egy MikroTik, forrófej meg csak egy switch AP.
Így is fűt mint a kazán, még ilyen AP módban is fel tud menni a CPU terhelése 10--15%-ra, amin azért nem kicsit röhögök. Az íróasztalt simán átnyomja a hőjével, alulról érzem a lapon, hol a router. Van az alján vlmi matrica, a hőtől már az is elmászott rajta.
Majd egy évig használtam, annyi elég is volt ebből a csodából, nem ajánlom senkinek. Van nála rosszabb is, de ha van jobb, és olcsóbb is akkor egyértelműen azt érdemes venni...
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz cech19960320 #74945 üzenetére
Mennyi lenne max a beszerzésre? Milyen eszközökkel használnád?
Én egy ASUS AC57U-val próbálkoznék, aztán még egy AP (vagy annak állított router) ha nem elég a lefedettség.üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz K1LLMy53Lf #74897 üzenetére
A szolgáltató DIGI FTTB?
A jelszóhiba után meg csak várni kellett volna. Gondolom előző routerből kábel ki, új routerbe be. Ha nem kapcsolod szét szabályosan a PPPoE-t, a legtöbb ISP-nél várni kell kb. 10 percet, hogy új eszköz tudjon csatlakozni. Feltehetőleg a hibás jelszó + reset utáni időre telt ez le.Amikor felszökik a ping, a routert CMD-ből pingelve majd mondjuk bix.hu-t milyen eredményt kapsz?
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz K1LLMy53Lf #74819 üzenetére
+1 arra, hogy adj még egy esélyt az ASUS-nak... Én is rühellem őket, de a routerük betalál, igaz AC66U B1-em van, de a firm-je az meglepően stabil...
De ha van egy C7-es TP-d, és LAN-on megy a nagy forgalom, akkor lehet MikroTik (akár csak kábeles eszköz) vonalat nézném ha már az ASUS kiesik, igaz, ehhez azért kell némi beállítottság, hogy összelője az ember, de TP-LINK-et nem vennék...
szerk: Vagy vedd meg a TP-t, úgy is van 14 napod elállni ha neten vásárolsz.
(#74835) K1LLMy53Lf:
A HWNAT miatt masszív torrentnél elég alacsony a procihasználat, simán megy mellette más is. Ilyen téren hallgathatsz TeeJay-ra, ha a tracker túlterhelés miatt döglik ki, akkor nála tuti van net és segített az eredményt elérni[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz szasanyi #74769 üzenetére
Hali!
Ha kíváncsi vagy a témára, várunk a MikroTik topikban.
HA van egy kis IT-s beállítottságod, és rá tudsz szánni egy napot intenzíven, vagy lazábban 4--5-öt, akkor egy alap hálózatot nagyon egyszerű összerakni. Woodworm linkje mellé én még ajánlanám a demo2.mt.lv címet, ugyanis ez egy hAP ac felülete. A MikroTik-ek SSH-n is vezérelhetők, egy megfelelő klienssel az előbbi címen a 22-es porton ezt is megnézheted.
Van még egy remek leírás a kezdéshez, ezt ekkold készítette, és indulásnak nagyon jó. A Logout-on is van egy jó, ám picit régi cikk, azóta változtak kicsit a dolgok.
Nekem egy hAP ac^2-m van, egy ASUS AC66U B1-et váltottam le vele, és szerintem sokkal jobb a sima otthoni eszközöknél. Igaz, van ami bonyolultabb, itt nincs portforward három kattintásból, és ez naggyából mindenre jellemző. Ha egyszer valami jól be van állítva, érdemes kiexportálni, hogy később csak visszamásolni kelljen, vagy esetleg pár paramétert módosítani.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
válasz szasanyi #74741 üzenetére
"Én tényekre és tapasztalatokra vok kíváncsi nem arra ki mit nem tud."
Hajrá, megveheted az említett Netgear típust, kíváncsian várjuk a tapasztalataidat...
Itt vannak ajánlott routerek, amiket javaslunk, mert a tapasztalatok alapján nem mellényúlós. Ha nem akarsz ráfaragni, nem véletlenül javasoljuk ezeket. Ha meg belefér a kockázat, a 14 napos elállás, akkor hajrá, meg lehet venni az ismeretlen típusokat. A tapasztalatokat itt mindig szívesen olvassuk, de egy ismeretlen típusra itt nem nagyon lesz áldás...[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Ukrajnai háború
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
- GAINWARD GHOST RTX 4060 Ti eladó! RGB-s! Garanciával, számlával!
- Új Lenovo L0Q Gamer Tervező Laptop 15,6 -30% AMD Ryzen 7 8845HS 16/512 RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
- NEXTLEVELRACING RACER Szimulátor állvány + Shifter mount
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest