-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz geleati #46699 üzenetére
Köszi srácok.
Tavaly akartam randomnál nyitni, de jött az email hogy úgy tudom befejezni, hogy befáradok az v. kerbe. És akkor elengedtem a dolgot .
Eddig erste netbrokeren adtam-vettem, de mozdulnék ETF-ek, egyéb részvények irányába, és ott nem nagyon van ami nekem kéne. (Azt hiszem ahhoz “nettrader” kell, de nem akarok egy harmadik szolgáltatáscsomag irányába is fizetgetni a havidíjat...) -
vnorbi
aktív tag
válasz Reverting #46695 üzenetére
Az inflációs adat megvan már, csak éppen 0%-ot mért az eurostat az adott időszakra (2019 május és 2020 május közti infláció számít most). Júniusban 0,1%, júliusban 0,2% volt az egy évre visszatekintő infláció, úgyhogy lassan elindult felfelé, de a 2025/X-nél most fél éven keresztül 0% lesz a kamatbázis.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Üdv!
Létezik olyan MAGYAR bróker, ahol nem kell személyesen befáradni a számlanyitáshoz? Ergo lehet teljesen online intézni a dolgot? -
Reverting
őstag
válasz muzli1963 #46694 üzenetére
Infla+1,25% gondolom az euro infla adat meg nincs meg... amugy en is neztem , mert vettem meg kamat melle kiegeszitesnek, kerekitesnek...
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max Black Titanium / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black
-
muzli1963
csendes tag
Ma a Kincstár jóváírta a PEMÁP 2025/X kamatát. A következő periódusra 1,25% kamatot ír. Ez megegyezik a kamatprémiummal. A Kincstárban új jegyzés esetén is már csak 1.25% a kamat mértéke.
-
Stanlee
őstag
válasz Bestspiler7 #46690 üzenetére
A BPYU szerencsere nem (M)LP, ott minden egyszeru lesz, 15%-kal. Lehet veszek belole, olyan szep :-)
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
SzGee
aktív tag
válasz Bestspiler7 #46686 üzenetére
igen csak a 21%
itt bővebben ki van vesézve a téma:
https://forum.portfolio.hu/topics/befektetes-lp-limited-partnership-cegekbe/38797[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
Bestspiler7
tag
válasz Bestspiler7 #46689 üzenetére
Ja bocs, nem BPY-m van hanem BPYU-m ami ugye reit és ott a szokásos 15% adó lesz.
-
Stanlee
őstag
válasz Bestspiler7 #46686 üzenetére
Most nezem, hogy a Brookfield eseteben amit irtam 37 az nem jatszik.
Does ownership of Brookfield Renewable Partners units result in U.S. tax consequences for European unitholders?
Brookfield Renewable Partners has no U.S. source income or business and as such European unitholders do not have to file any U.S. federal or state tax returns. European unitholders are not exposed to U.S. income tax as a result of owning Brookfield Renewable Partners units.
Brookfield Renewable Partners units do not generate any of the following U.S. tax consequences which may be adverse to prospective unitholders on a disposition of units:
U.S. Source Income
U.S. State or Federal Income Tax Filings
MLP related filings
Effectively Connected Income (ECI), Commercial Activity Income (CAI), Unrelated Business Taxable Income (UBTI)
Foreign Investment Real Property Tax Act (FIRPTA) related filings“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
válasz Bestspiler7 #46684 üzenetére
Majd irj ide, hogy 21 lett-e a vegen nalad is.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
DanielLong
senior tag
válasz aujjobba #46681 üzenetére
Esetemben tényleg nem. Pedig írta, hogy majd kérnek az aktiváláshoz, de másnap már jött is az e-mail, hogy sikeresen aktiválták a fiókom. Ami még jobb, hogy azóta már nem csak be, de ki is utaltam pénzt, tehát semmiben sem limitáltak.
Azt meg nem is mondom, hogy a regisztrációnál elrontottam az adószámom. Utána írtam nekik levelet a supportra, hogy ki kéne javítani. Onnan átirányítottak egy másik e-mail címre, szintén elküldtem az üzenetemet, már kétszer is és semmi választ nem kaptam. -
SzGee
aktív tag
válasz Bestspiler7 #46677 üzenetére
RC 21%-ot von le az MLP-k distribution-jából
If you leave me, can I come, too?
-
aujjobba
addikt
válasz DanielLong #46680 üzenetére
Ugy emlekszem regisztracio soran kert okmanyrol fenykepet, es csak ezutan aktivalta a fiokot.
A CFD oldalrol profitalnak, a reszveny/ETF lehetoseg csak mellekszal, hatha kedvet kap a CFD-hez az egyszeri felhasznalo, ha mar megkedvelte a platformot.
[ Szerkesztve ]
-
DanielLong
senior tag
Az a baj, hogy az összes ilyen olcsó bróket hasonlóan gyanús, ha jobban belemész. Elméletileg ők UK-ban az egyik legnépszerűbbek, ez nyugtat meg. Egyébként kaptam már tőlük papír alapú levelet is, ez is növelte a bizalmam. Másrészt viszont még mindig nem kértek tőlem semmilyen azonosító okmányt, pedig hónapok óta aktivált és aktív felhasználó vagyok.
-
aujjobba
addikt
Revolut-on kaptam BEP-tol osztalekot januarban, ami furcsa volt, hogy egyaltalan nincs feltuntetve forrasado a tranzakcional.
Elotte/utana mas cegektol erkezo osztalekoknal meg ott van a forrasado. -
Stanlee
őstag
A kifizeto ceg, BEP visszatart 37%-ot, mivel ez ottani berjovedelemnek szamit, es a legnagyobb kulcsot hasznaljak.
Igazabol nem osztalek amit kapsz, tobbfele jogcimen utaljak az MLP-k a cash-t, amit distribution-nak hivnak.
Azt nem tudom, hogy a magyar hatosagok minek fogjak venni a fennmarado osszeget. Nalam a nemetek ugy kezelik, mintha osztalek lenne. Tehat az usakok levonjak a 37%-ot, majd a megmarado 63% 27%-at megtartja a nemet allam, mert szerinte ez osztalek. Reszemrol mindegy, mert ezt ugyis ki kell fizetnem, sajnos.
Iden nekem (M)LP-bol lesz olyan $2800 cashflow-m, ugyhogy megeri foglalkozni az usakoknal az adobevallast elkesziteni, mert nagyjabol $700-at vissza tudok igenyelni.
Az IRS-nel meg nem igenyeltem meg az adoszamom, allitolag valogatosan adjak ki, de most keszulok elkuldeni nekik a papirokat. Aztan probalok meg talalni valami embert, aki hajlando elkesziteni az adobevallast USA-ban Nem egyszeru menet, de a pez jo, amit fizet egyik masik (M)LP.
Mielott barki irna, W8-BEN-nel nem mesz semmire.
-
Bestspiler7
tag
Esetleg nem tudja valaki hogy MLP (master limited partnership) osztalék után mekkora adót vonnak le?
RC-nél egy TBSZ-en van egy MLP-m (BEP - Brookfield Renewable Partners L.P.) és telefonon se igen tudták megmondani mekkora lesz adó.
Köszönöm elöre!
-
Kobe
veterán
Kicsit jobban korbejarva a trading212-t csak nekem kezd picit gyanusnak tunni a broker?
Az androidos app ertekelesei az egekben, de a netes velemenyek mar eleg ellentmondasosak rola + az elso talalat a ceg nevere a scamonline on jon fel... -
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46673 üzenetére
Áhh, értem. Azt hittem, hogy egyértelmű, hogy szeretném újra befektetni az osztalékot, hiszen erről ment tegnap egész nap a beszélgetés ebben a témában.
Majd jó 20 év után, vagy amikor szükségem lenne rá, elkezdem elkölteni az osztalékot, de a kezdeti időkben semmiképpen.Nyilván a cél az lenne, hogy a befektetéseimből (nem csak és kizárólag az osztalékportfólióm osztalékából) tudjam fedezni a havi kiadásaimat.
Később a portfólióm tovább örökíthető
, vagy ha nagyon megőrülök vénségemre, akkor eladom és nőkre, autókra költöm.[ Szerkesztve ]
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
BeZol
őstag
válasz PredatorZoli #46668 üzenetére
Igen, teljesen jogos, hogy mikor esést várna mindenki, pont az ellenkezője történik, kérdés h meddig, hiszen (#46671) Stanlee is már azon van, hogy "nem várható nagy bezuhanás idénre", ergo vajon a többség is így gondolkodik már, mert akkor viszont pont h zuhanás kéne legyen, tehát már lehet kezdi mindenki "benyalni" a beetetést, hiszen tudtommal a nagybefektetők már nincsenek annyira pozícióban mint korábban és nagyon-nagyon sok magánbefektető tette bele a pénzét, mint ahogy tették anno a dotcomlufi idején is. (=elektromos autógyártók, vakcinafejlesztők, maszkgyártók, fertőtlenítőgyártók lufi és techcégek)
Tehát igen, historikusan nézve újabb csúcsok is jöhetnek (meddig?), de olyan mértékű a pénznyomtatás, hogy csak "papíron" emelkedik minden, lásd: [link]
Ez a "beetetős" részt erősíti bennem.Egy másik "érdekes" cikk emelkedő árfolyam témakörben: [link]
'83 júliusa után 2/3-olódott az árfolyam 1 év leforgása alatt, majd rá 1-1,5 évre vissza is tért a korábbi "csúcsos" szintekre és ment tovább.
A kérdés, hogy a mai felgyorsultabb világban ez hogyan zongorázódna vajon le?
Számomra ez is a zuhanást erősíti.Szóval igen, megvannak a koronavírus nyertesei/vesztesei. A nyertesek már erősen esélyesen túlárazottak, azokat biztos nem venném, ugyanakkor a vesztesek témaköre sokkal érdekesebb, hiszen alapvetően 3-féle vesztest határoznék meg:
- akiknek teljesen le kellett húzni a rolót hosszabb időtávra is (rendezvényesek, nemtom van-e ezzel kapcsolatos papír)
- akik újranyitottak de csak 20-30%-os kihasználtsággal működnek (pl. szállodák, éttermek)
- és akiknél úgymond "minden rendben" és legalább 60-70%-on működnek a korábbiakhoz képest
Természetesen van a kategóriák között átjárás, pl. pár étterem tutira bezárt, páran épphogy működnek mert nincs elég turista, és biztos van olyan hely is, ahol minden oké. Házhozszállítósoknál pedig akár még plusszos történet is lehet. Kérdés, vajon milyen papírokat lehetne ilyen esetekre megvásárolni.Az ipari szektor teljesítményét is hasonló mentalitással kategorizálnám annyi különbséggel, hogy sokan 60-70%-on működnek, kérdés h ez így mennyire gazdaságos nekik, és hogy ezt vajon csak a hitelmoratóriumok miatt tudják megtenni, és ha igen, akkor mi lesz a jövőben, amikor már fizetni kell a hiteleket? Akkor is működni fognak vagy indul egy csődhullám?
Én úgymond a covid-19 miatti újabb korlátozáshoz társuló csődhullámot várnék, mert az a megérzésem, hogy sok cég ha most még nem is, de az ősztől tavaszig tartó időszakban erősen kivéreztetődhet. Itt pedig felmerül bennem a kérdés, hogy tegyük fel xy cég látja h "nincs menekvés" és becsődöl, akkor ezt vajon meddig tudja "kihúzni"? Tehát nem autókölcsönzők esetéről van szó ahol egyik pillanatról a másikra nem volt kb. bevétel, hanem amikor folyamatosan önköltség alatt termel/szolgáltat egy cég x hónapig, aztán csak nem javul vissza a helyzet, majd még mindig nem, még mindig nem és bamm, padló.
Ezzel kapcsolatosan pedig felmerül bennem a hitelek kérdésköre. Ha nem tudnak mindent visszafizetni, az lehúzhatja a bankszektort vagy őket úgymond nem érinti, mert sok állami garanciás hitelt helyeznek ki? (ez a téma nekem nem tiszta, vki kifejthetné meglátásait)
Tovább ott az infláció kérdésköre, hogy ha "megérkezik", és bizonyos szint felett muszáj lenne emelni a kamatokat, akkor az mennyire emelné a cégek törlesztőit? USD-ben vajon mely országok és cégeik lehetnek eladósodva? Ebből már tavaly is volt probléma a kamatemeléskor!
Ide kis mellékszál, hogy amikor a QE programok leállnak és vissza is szívja a FED amit kihelyezett, akkor az deflációs hatású, tehát korrigálhatja az elszálló inflációt vmilyen szinten? Egyben tutira dózerolná a részvényárfolyamokat.Még lennének felvetéseim, de már így is túl hosszú a post
-
aujjobba
addikt
válasz lordjancso #46672 üzenetére
Szerintem az idovel dolgot ugy erti, hogy jelenleg az osztalekokat ujra be akarod fektetni, nem sajat celra hasznalni/elkolteni. Bevetelforraskent feltetelezem kesobb fogod majd valamikor kezelni.
-
lordjancso
senior tag
válasz mgoogyi #46658 üzenetére
Nem idővel szeretnék folyamatos, automatikus pénzhozamot, hanem attól a pillanattól, hogy az első osztalékfizető részvényt megvettem.
Utána a cél, hogy ezt a hozamot növeljem.
Úgy gondolom alaposan utánanéztem, számolgattam eleget, úgyhogy tisztában vagyok a tipikus buktatókkal.Szóval a rövid válaszom: igen.
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
Stanlee
őstag
Teljesen szubjektiv velemenyem: a melypont valamikor marcius utolso hete volt, azota a legtobb tozsde index visszajott.
Akkoriban kevesebb fertozottre tobb halalozas jutott, mint most, amikor nagyjabol 3,5x-es a napi uj fertozottek szama, a halalesetek viszont kb. a marciusi szint 60%-an allnak (USA-rol beszelek).
Ev elejen nem tudta senki, hogy mit hoz ez a virus, most nagyjabol mar mindenki latja, hogy a cegek jo resze uj strategiak menten tud mukodni, a boltok sem zarnak be, a termeles is megy tovabb - sokszor alacsonyabb szinten, de megy tovabb.
Az amugy is beteg cegek tobbsege beadta a kulcsot az elmult honapokban. Ma is vannak olyan szektorok, amikbe ha akarsz, be tudsz jo aron szallni, ill. vannak extrem alulertekelt iparagak is.
Az influenza + korona egyutt azert nem igazan fog mar "tombolni", mert a koronavirus miatti intezkedesek az influenzanak sem tesznek jot. Tehat mig egy eve amikor influenzaidoszak volt, mindenfele maszk, kezmosas/fertotlenites, tavolsagtartas nelkul eltek az emberek, ma ezek alap dolgokka valtak. A gyereket hazakuldik az ovodabol, sulibol, ha folyik az orra, a munkahelyeden meg biztosan lesz olyan, aki kivagja a hisztit, ha csak a kozeleben az orrod ki mered fujni, szoval ha csak minimalis jelet mutatod egy lehetseges fertozesnek, mar otthon is fogsz maradni.
Szoval en mar nem igazan varok nagy bezuhanast idenre. Jovore meg lassan jonnek az oltasok, ott elkezdik oltani a rizikocsoportot, ill. azokat, akiknel gyorsan terjedhet a virus es mindenki elfelejti, hogy volt ez az egesz tortenet.
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #46668 üzenetére
Szerintem nem a hedge-elt változatra gondolt, csak a sima EUNL-re, amit EUR-ban akar megvenni. A hedge-elt válozat tickere IBCH.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Van spekuláció böven a gondolatmenetedben
Mivel mindenki túlárazásról beszél és potenciális újabb esésről, szerintem 4000 S&P-ig meg sem állunk, bár messze álljon tőlem hogy én ilyennel foglalkozzak, jól járok ígyis-úgyis
Kobe: Ez így 73%-ban USA, szerintem az sok, másrészt az eurora hedgelt msci world ter-je 0,55, ennyit egészen biztosan nem ér meg hosszú távon, ugyanis koránt sem biztos hogy jól jársz vele, várhatóan ugyanott leszel vele ha nem hedgelsz de költséget spórolsz.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
A portfóliód ~35%-a tech cégek és ~70%-a USA, 10%ex-USA, 20% arany.
Mintha azokat vennéd, amik az utsó 5-10 év sztárjai voltak.
A 10% ex-USA résznek nem lesz sok jelentősége.
Én 60% MSCI World + 20% 4GLD + 20% SP500 IT - t kiegyensúlyozottabbnak éreznék.
Egyébként meg a portfóliónál a legfontosabb, hogy ki tudjál tartani mellette. -
BeZol
őstag
Én a partvonalról várom az influenzaszezon + kéz a kézben járó koronavírus-gyanúk sokasága miatt fellépő következő karanténosdival érkező árfolyamzuhanást, és akkor fogok vásárolni.
Persze lehet nincs igazam és ez nem fog megtörténni, de most pár hónapot simán elücsörgök kp-ban
A HUF-os megtakarításokat viszont már most átváltottam EUR-ra, mert a HUF úgyis megy a levesbe 400 környékére középtávon (mikor majd újabb rekordokat döntöget az EUR árfolyam, majd visszaváltom).
USD papírok sztem túlárazottak többségében + az USD is gyengülő pályára kerülhet, itt az ideje h az európai részvények száguldjanak ennyi év után.Ki milyen európai részvényeket venne 3-5 éves távra és milyen forgatókönyvre alapozva? (ETF nem érdekel)
-
Bestspiler7
tag
Esetleg valaki szokta használni Fastgraphs -ot?
[link]Elég huzós az ára egy évre, de ha többen használnák egy useret talán megérné már, mert elég jó áttekintés add egy cégről.
Privátba irjon, akit esetleg érdekel vagy ha valahova be tudnák csatlakozni az is jó. -
Kobe
veterán
nah, körbenézelődtem kicsit ETF ügyben
kezdetnek kezdő EUR portfolionak ezirányba gondolkoznék:40% iShares Core SP500 (SXR8)
20% iShares SP500 IT (QDVE)
20 Xetra Gold (4GLD)
20% iShares MSCI World EUR (EUNL)esetleg később még jöhetne vmi REIT, kezdésnek egy ilyennel mennyire nyúlnék mellé ?
-
Sub-S
senior tag
válasz DanielLong #46661 üzenetére
Ez már több mint két hetes történet, azóta esik az árfolyama, hatalmas short állomány épült rá. Ma már levitték 7 alá, utána vagy jött néhány vevő vagy gondoltak egyet és realizáltak egy kis profitot zárással, hogy aztán újra mehessenek shortra magasabbról.
Az a jó mágus, aki el tudja kapni a short squeeze elejét, hogy aztán akár ráülve újra időben forduljon shortra.
Ha valaki csak 15-ről shortolta majd 7 körül átült longra és 10-től újra shortra, számold ki hány százalékot hozott így 1 hét alatt.
(Vagy ha nem is volt korábban pozícióban de felfigyelt az első rövid felfüggesztésre akkor is pár óra alatt mit lehetett vele húzni.)
Ezzel kell játszani nem TBSZ-szel bohóckodni. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz lordjancso #46657 üzenetére
És ezt azért csinálod, mert folyamatos automatikus pénzhozamot akarsz majd idővel a portfóliódtól?
(Elfogadva azt, hogy total returnben kb garantáltan a piaci hozam alatt leszel + még adózási hátrányok.) -
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46656 üzenetére
Gondolkoztam ezen is, de pont az egyenként kezelgetés lenne a lényeg.
Ez tele van egy csomó céggel, amit egyébként nem vennék meg. És ennél jobb osztalékhozamot nem túl nagy művészet összehozni egyedi részvényekkel.Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
aujjobba
addikt
válasz lordjancso #46655 üzenetére
Mi a helyzet az osztalek-fokuszu ETF-ekkel?
Itt van peldaul az SPDR US Dividend Aristocrats.
Nem kellene egyenkent kezelgetned a reszvenyeket, stb.Nagyon elterne a portfoliod attol, amit ez vagy a tobbi hasonlo tart?
-
lordjancso
senior tag
válasz Franky2Ster #46654 üzenetére
Nekem csak TBSZ-em van és nincs (még) osztalékfizető részvényem.
A közeljövőben szeretnék elkezdeni rendszeresen venni osztalékfizető USA részvényeket, ezért nézelődök most jobbra-balra, hogy hol és hogyan lenne érdemes (pénz beutalás, bróker, adózás, egyéb költségek, kockázat, stb).(#46653) kovisoft: Igen, tudom.
-
Franky2Ster
senior tag
válasz lordjancso #46652 üzenetére
Neked, hogy van most?
-
kovisoft
őstag
válasz lordjancso #46652 üzenetére
Szochot csak akkor kell fizetned, ha más bevételeid (pl. munkabér) után befizetett szocho nem éri el a plafont.
-
lordjancso
senior tag
válasz Franky2Ster #46651 üzenetére
Feleslegesnek semmiképpen nem mondanám, mert azért a 17,5% SZOCHO-t meg lehet úszni. Valamint ha menet közben el kellene adnod egy céget, akkor az esetleges árfolyamnyereség is nálad marad. Persze ez annyira nem kritikus szempont.
Szóval nem mindegy, hogy havi 1000 dollár osztalékból 850 dollárt kapsz meg, vagy csak 675-öt.
-
Franky2Ster
senior tag
válasz lordjancso #46648 üzenetére
Többen írták már itt is, hogy osztalék portfóliónál felesleges a TBSZ számla mert a 15% adót így is úgy is levonja az USA.( Vagyis ha USA részvényekbe fektetsz. )
[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
"amik csak pár 10 millió forintig vannak relatív biztonságban" - sajnos a magyar lakosság elenyésző százalékának jelent ez problémát
-
aujjobba
addikt
Szerintem nem abszurd, minden befektetes kockazatos, legkevesbe az allampapir.
Itt raadasul a biztonsagot az adott hatarig kvazi ingyen kapod, a brokered fizet be a befektetovedelmi alapba, nem te.
Gondolj bele, ha ingatlanba fektetsz, arra is biztositast kotsz, nem?
Nem eleve adott a vedelem. -
lordjancso
senior tag
válasz Lex Icon #46643 üzenetére
A több brókerrel koncepcionálisan szintén az a probléma, mint a több TBSZ-szel. Persze kevésbé lenne elaprózva a pénz, de akkor is el lenne.
Pont az lenne a lényeg, hogy mondjuk a havi vagy negyedéves teljes osztalékhozam egyben legyen mozgatható, befektethető. Valamint az elején kritikus, hogy lehessen hozzátenni menet közben is pénzt, amíg nem hoz annyi osztalékot a teljes portfólió mondjuk negyedévente, hogy azt költséghatékonyan újra be lehessen fektetni.
Ehhez valószínűleg pumpálni kellene bele a pénzt 2-4 éven keresztül (pénztárca kérdése) és utána tudna megállni a saját lábán a teljes portfólió. Pont ez miatt nem túl hatékony a TBSZ.Persze aki kivárja, hogy összeérjenek a TBSZ-ek, utána már jobb a helyzet, de itt meg újra előjön ez a biztonság/befektető védelem probléma.
De a fenti aggályaim miatt azt sem érzem feltétlenül biztonságosabbnak, ha több, (általam) nem túl biztonságosnak tartott magyar brókernél tartom elosztva a pénzem. Nyilván túltolom ezt a problémát, én is érzem, de azért kicsit abszurdnak tartom, hogy hosszútávú befektetésekről beszélünk, amik csak pár 10 millió forintig vannak relatív biztonságban.
(#46645) Stanlee: Igen, a Wirecard most pont nagyon jó, aktuális példa.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz DanielLong #46642 üzenetére
Perpill tobb helyre mennek fixen aranyositva a havi megtakaritasaim, minden honapban ltp / manyup / allampapir / euro / HUF likvid malacpersely szamla
Ehhez akarnek egy havi ETF et besuvasztani, a HUF likvid + EUR deviza atcsoportositasaval. Ebbol kifolyolag havonta kisebb osszegeket raknek bele (mondjuk 500eur kb, vagy alkalmankent kevesebb)
Igy a randomos 6.5 euro megbizasi kb 2% dijat jelentene havonta, az annyira nem barati, tekintve hogy a 85K fontot nem tervezem ugysem atlepni
-
_drk
addikt
válasz julius666 #46635 üzenetére
A kínai szutyvadékok feleannyiba kerülnek, teljesen szétextrázva mint az azonos kategóriájú német kocsik.
Összeszerelés és minőség érzet nyilván nincs olyan szinten, de azzal már itt Európában is gondok vannak.
Speedzone-t tudom ajánlani, az ottani Ssangyong tesztekkel. -
Stanlee
őstag
válasz lordjancso #46640 üzenetére
Sajnos ilyesmi gyorsan megtortenik. Mondjuk itt nalunk Nemetorszagban van minden evben legalabb 1-2 par szaz millio euros penzugyi eset. Volt itt majdnem milliard euros csodbemeno szeleromu park uzemelteto, kontener hajos uzlet, tengerjaro hajos, most nem tudom mi az amiben lehuzzak a ovatlan befektetoket, akik sokszor a teljes megtakaritasukat nyugdijra valami ketes befektetesi alapba beteszik.
Nekem is van egy ugyem, az egyik ismert crowdfunding-os ingatlanos oldalnal, szerencsere csak 1000 eurom banja, valoszinuleg soha tobbet nem latom azt a penzt mar.
Ott van a wirecard. Folyamatosan jonnek a cikkek a wirecard-ban a teljes nyugdijmegtakaritasukat elveszto emberekrol, de nem par tiz ezer eurorol van szo, hanem szazezres nagysagrendrol. Hihetetlen, hogy vannak emberek, akik egy lora ennyi penzt feltesznek.
Az ilyen esetekre nem ad biztositast semmi.
-
Lex Icon
senior tag
válasz lordjancso #46637 üzenetére
Ha havi 500e a berakandó, akkor lehet több brókernél is nyitni és hol ide, hol oda rakni. Ami persze pénzbe kerül, de mindennek ára van, más is akar azon keresni, ha dolgozik a pénzeddel. A biztonságnak megint csak ára van.
-
DanielLong
senior tag
Most itt úgy érted, hogy sokat nyersz azzal, hogy nincs megbízási díj?
A konverziós díjhoz Trading212-n:
"Similarly 10000 EUR round trip via USD becomes 9998. 90 EUR. These spreads do varying and are not always exactly the same. Target spread for EUR/USD is said to be 0.00008. Below it is 0.00012."
Szóval annyi a díj, mint amit a sima forex váltásnál látni, marginális spread.[ Szerkesztve ]
-
lordjancso
senior tag
válasz Stanlee #46638 üzenetére
Igen, sajnos ezzel tisztában vagyok, de valahogy még mindig nagyobb a bizalmam egy nagyobb múltú külföldi brókerben, mint egy bármilyen magyarban, vagy éppen egy balkáni startup cégben.
Minden esetre félelmetes, hogy az ember beteszi valahova a pénzét több 10 éven keresztül és van rá esély, hogy a pénz eltűnik. Majd mindenki csak vakargatja a fejét, hogy akkor most ki a hibás és kitől lehetne/kellene várni kártérítést.
-
Stanlee
őstag
válasz lordjancso #46627 üzenetére
Ertekpapir szamlak eseten a vedelem EU szabaly alapjan 20k €, de max. 90%. A magyar 100 k az kiemelkedoen magas, es olyanra is fizet, amire pl. Nemetorszagban nem fizetne az alap.
A captrader eseteben a felmillio euros vedelem az csak broker hiba esetere vonatkozik, masra az angol befektetovedelmi alap 30+20 ezer GBP-je alkalmazando.
Brokercsod eseten viszont csak a bent levo penzre vonatkozik a vedelem, az ertekpapirokra nem, mivel azokat a broker nem birtokolja. Ha nem tud elszamolni a vasarolt ertekpapirjaiddal, akkor nagyjabol az lesz, hogy mindenki szettarja a kezeit es feljelentes, de karteritesre nem szamithatsz - az, hogy itthon fizettek, az politikai dontes volt.
Ezt csak azert irom, hogy olyan tulzottan nagy elvarasaid ne legyenek ertekpapir szamlak vedelmere.
-
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46628 üzenetére
Na akkor itt kapásból elég véges a sztori a 30 millió forint miatt. Ha valaki be tud tenni havi 500.000 forintot 5 éven keresztül, akkor mire lejárna az első TBSZ-e, már túl is lépte a limitet.
(#46629) mgoogyi: Tudom, hogy minden évben tudsz nyitni újat, viszont elég nehéz lesz újra befektetned az osztalékot egy lezárt TBSZ számlán, ahol nem tudod kipótolni a pénzt.
(#46630) Lex Icon: Teljesen igazad van az adó miatt. Nekem is csak TBSZ számlám van, pont ezért. Én most osztalékportfólió szempontból vizsgálom a kérdést.
-
julius666
addikt
Ezeknek a Kínai szutyvadék autógyártóknak a szárnyalását nehezen tudom értelmezni úgy, hogy ne tőzsdei manipulációt lássak bele. A VW-nél is kinőtt a földből egy elég ígéretesnek tűnő elektromos platform, már kézzel is fogható, elvileg igencsak kiváló termékkel (ID3). Egyre inkább úgy tűnik, a cégnek biztos jövője van bármerre is mozdul tovább az autóipar, miközben a részvény árfolyama a dízelbotrány kirobbanása óta - kis túlzással - inkább csak oldalazik.
-
Kobe
veterán
válasz aujjobba #46632 üzenetére
Igazabol meg nem talaltam meg ennek a menetet, de hogy illetve milyen jutalekkal mukszik naluk a konverzio?
EUR accom van, de sok ETF vagy GBP ben vsgy USD ben van megsdva naluk akkor gondolom eurban feltoltod a szamlst, belsoleg konvertalsz es abbol a devizabol veszed amiben a jegyzesar van
Vwgy mar alapbol a trade soran vegzi a konverziot?Kosz, az SXR8at kerestem. De a tobbi ETF re ahol nem feltetlen van EUR valtozat, meg erdekes lehet a fenti kerdes :)
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Trading212 nel ha EUR accot nyit az ember, nincs lehetoseg beallitani h az ETF ek arst amit amugy is a lindoni tozsden keresztul veszel, euroban mutassa?
A honlapon mintha a CSPX tickerre EUR arat mutatott volna de az appban USD t jelez
-
Lex Icon
senior tag
TBSZ-be minden évben tudsz befizetni és minden évben lehet lejáró, így mindig van mibe befizetni és van miből kivenni évente. Viszont adót fizetni valami után, amire van adómentes megoldás is, elég amatőr dolog. De mindenki annyi pénzt dob ki az ablakon, amennyit akar.
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
Minden évben lehet gyűjtőéved.
Mi a probléma egy osztalékportfóliónál a TBSZ-szel? -
aujjobba
addikt
'a TBSZ-t nem igazán látom életképes megoldásnak, mive csak a gyűjtő évben lehet beutalni pénzt'
Evente tudsz uj TBSZ-t nyitni, szoval a fenti problemat nem ertem.
'A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva – befektetőnként és összevontan – legfeljebb százezer euró (kb. 30 millió Ft) összeghatárig fizet kártalanítást.' - [link]
[ Szerkesztve ]
-
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46624 üzenetére
Úgy gondolom, hogy egy 20-25 évre tervezett befektetési portfóliónak ez a 85.000 GBP, vagy 100.000 EUR bőven kevés. Például a CapTrader 500.000 USD értékben vagy biztosítva, így ilyen környezetben jobb szívvel tartanám a pénzem.
(#46625) Lex Icon: Nyilván nem jobb adózás szempontból, mint a TBSZ, de ahogy előzőleg írtam, ha osztalékportfóliót szeretnék építeni, akkor a TBSZ-t nem igazán látom életképes megoldásnak, mive csak a gyűjtő évben lehet beutalni pénzt.
Ha már itt tartunk, az RC-nél a 100.000 EUR befektető védelem az egész accountra szól, vagy a sima számlára és az összes elindított TBSZ-re külön-külön értendő a 100.000 EUR?
-
Stanlee
őstag
Nem 2 hete megy a benny hill show, hanem mar honapok ota.
A NIO bashing-et nem ertem, meretre a kissebbik ES6 vagy minek hivjak nagyobb, mint a VW id3-ja.
Szerintem a valami masik kinai gyarto lehetett, amire gondaltal, mert volt egy az elmult hetekben, ami mar arra nott, hogy majd belep az amerikai piacra egy akkora autoval, mint amekorra az atlag Joe. Na arra en se ertettem, hogy mire veszik, de biztos remenykednek abban, hogy a sok kicsi kinai USA-ban majd azt veszi
MNB nem lenyeges, hogy mit mond, eddig sem volt az. A forint majd gyengul, mint eddig is gyengult.
-
Lex Icon
senior tag
válasz lordjancso #46621 üzenetére
Nekem furcsa, hogy $ váltásnál ezrelékeket figyelsz, miközben elmész egy külföldi brókerhez, ahol fizetheted az adót rendesen. Mi ebben a jó?
Az RC-nél a $ váltásnak van minimum díja, így kisebb összegeket nem éri meg váltani.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz lordjancso #46623 üzenetére
A Trading212 mogott a UK befektetovedelem van, ami 85ezer GBP-ig ved, ha jol tudom.
[link]A Degiro-t nemreg felvasarolta a flatex, ami megbizhato nagy multu szolgaltatokent ismert.
[ Szerkesztve ]
-
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46622 üzenetére
Még annyira nem néztem utána, szóval elnézést, ha hülyeséget írok, de a CapTrader egy komoly háttérrel rendelkezdő Interactive Brokers klón, a Trading212 viszont csak egy ilyen kis játékpénzes mobilapp-brókernek tűnik, ahova nem biztos, hogy be szeretném utalni a következő 20 évnyi megtakarításomat.
Úgy vettem észre, hogy ha komolyabb, nagyobb múltú brókerhez akar menni az ember, ahol magas vagyonbiztosítás van, akkor az ilyen tegnap előbukkant bulgár startupok nem igazán játszanak.
-
aujjobba
addikt
válasz lordjancso #46621 üzenetére
CapTrader-t nem ismerem, de peldaul a Trading212-t fel tudod tolteni USD-vel Revolut kartyas feltoltessel, vagy ott a Degiro ahova HUF-ot utalsz de kicsi a valtasi jutalek, 0.10%.
[ Szerkesztve ]
-
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46610 üzenetére
Megnéztem és igen, teljesen rendben vannak az RC árfolyamok. Szóval ha valaki USD-ben szeretne kereskedni, akkor jobban megéri ingyen beutalni a forintot és ott váltani.
Viszont az én problémám az, hogy ha mondjuk szeretnék a CapTrader-en készíteni egy osztalékfizető portfóliót, amibe havonta fizetek be, akkor ez az forint beutalás és váltás nem játszik. Kénytelen vagyok USD-t beutalni, így marad a Revolut vagy a TW. Esetleg erre valakinek ötlet?
Nem mintha annyira horror összeg lenne ez a tranzakciós díj, de ha meg lehetne valahogy úszni, az tök jó lenne. Jól látom, hogy USD esetén az USA-n kívül erre egyáltalán nincs esély?
-
Kobe
veterán
Igazabol nekem az utobbi par nap / kb 2 het olyan, mintha eloben neznem nonstop a Benny Hill showt es szolna kozben a jellegzetes hatterzene, igy ezen mar meg sem lepodok
-az egyik villanyauto gyarto attol megy 10-20%ot hogy szimplan raolvasnak
- A masik attol hogy szimplan elektromos autot gyart (sztem a reszveny vasarlok 99.9%a nem latott meg egy db NIO t meg fotorol sem, maskul nem venne ezerrel az enyhen tulmeretezett uzsonnasdoboz papirjait)
- A kodak onkent szalad a faxerdobe es cummant le minden agat menet kozben
- kozben jonnek a szarabbnal szarabb adatok minden teren minden orszagbol
- US a t-bonddal kb bebetonozta magat, semmi mozgastere nem maradt az elkovetkezo 10-20 evre maskul US allamcsod
- MNB is valaszthat akozott h segget csinal a szajabol vagy vegkepp elengedi a forintot -(utobbit foja tenni)Ugy tunik a nonszensz lett az uj norma a piacokon
-
Kobe
veterán
Lolbzmeg [link] na igy kell zakozni a tozsden
-
Mercutio_
félisten
válasz Oppenheimer #46616 üzenetére
Senkiháziaké a.... szakma!!!négy!!
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #46611 üzenetére
Teslát is meg Niot is olyan hülyeség rántotta feljebb hogy egy semmirekellő elemző célárat emelt LMAO
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
dkpisti
tag
Sziasztok!
MÁP+ papirt vettem időközben szépen megy felfele az árfolyam mikor kiveszem majd akkor névérték+kamat lesz vagy a piaciérték+kamat a végösszeg? -
félisten
-
golfvariant
aktív tag
válasz Oppenheimer #46493 üzenetére
na ma megindult felfele, pedig reggel elegge tragikusnak tunt a helyzet
-
aujjobba
addikt
válasz lordjancso #46609 üzenetére
Árfolyamok fülön a deviza keresztek vagy valami hasonló menüpont.
Jó az árfolyam, nagyjából ugyanaz amit a revolut/tw ad. -
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46606 üzenetére
Hmm, ha ez valóban így van, akkor talán jobban megéri forintot beutalni RC-re és ott váltani? Azt nem tudom, hogy hol kell keresni, hogy milyen árfolyamon váltanak. Én még csak EUR-t utaltam be.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz aujjobba #46606 üzenetére
köszi a válaszokat. na akkor ezt még átrágon, lehet egyszerűbb lesz egy USD számlát létrehozni a bankomnál és arról utalni.
de kezdek rájönni hogy valszeg túllihegem ezt osztalékos témát, és a nem-ETF részvényeimet átvinni RC-ra olyan drága lenne hogy azt 20 évnyi osztalék se fedezné
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz FireKeeper #46602 üzenetére
Nem tudom, hogy mit szeretnél venni az RC-nél, ETF-jeik tudtommal csak euróban vannak.
-
aujjobba
addikt
válasz lordjancso #46605 üzenetére
-
lordjancso
senior tag
válasz aujjobba #46604 üzenetére
Revolutról 20-40 USD-t (összegtől és szerencsétől függően), de TransferWise esetén látod, hogy mennyit fognak felszámítani és nincs rejtett közvetítői díj sem (a legjobb tudomásom szerint).
-
aujjobba
addikt
Tobbek tapasztalata szerint (es az RC oldalan megjeleno figyelmeztetes szerint is) Revolut-rol/TW-rol USD utalas soran a kozvetito bank lecsiphet akar 20 USD dijat az utalt osszegbol.
[ Szerkesztve ]
-
Franky2Ster
senior tag
Így van!
-
FireKeeper
nagyúr
válasz UberMutant #46592 üzenetére
Buffet is nemrég vett a Barrick-ból, can't go tits up
kérdés: beaktiválódott az RC fiókom, akkor ha jól értem úgy éri meg leginkább pénzt juttani rá, ha USD-ben árazott terméket szeretnék venni, hogy:
befizetem kártyával forintban Revolutra
Revoluton átváltom USD-re
USD-t utalom az RC számlámra?[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla