-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Bestspiler7 #45597 üzenetére
Ráadásul minden egyes osztalék jováírásának van egy fix 7 dolláros díja. Ha egyedi papírokat akar valaki venni, nem az erste a jó választás.
-
Zoty4
őstag
En ugy tudom hogy csak az erstenel 30%, mindegyik masik hazai brokernel 15% a forrasado, aztan lehet mar idokozben ez is valtozott
Bence Balazs egyik videojaban volt. Kb fel eve[ Szerkesztve ]
-
kovisoft
őstag
15% a forrásadó, amit mindenképpen levonnak. 15,5% a szocho, ezt viszont nem kell fizetned, ha eléred a szocho plafont (azaz ha a szocho alá eső éves jövedelmed eléri a minimálbér 24x-esét).
-
Bestspiler7
tag
Esetleg valaki nem tudja, hogy az Ersténél egy amerika részvény után, ami egy TBSZ-en van, ennek az osztalékából, hány % adót vonnak le? ( halottam már 30% és 15% is)
Köszönöm előre! -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Apollo17hu #45595 üzenetére
Érdemes megnézni mindenféleképpen először mindent, mert utólag már késő bánat lesz, nem jó ötlet rossz döntést hozni ha pénzről van szó. Érdemes megnézni hogy az portfólió amiben van, hogyan áll.
-
Apollo17hu
őstag
válasz PredatorZoli #45594 üzenetére
Van az egésznek egy háttérsztorija, amit nem részleteznék. A lényeg, hogy az utóbbi néhány évben senki nem foglalkozott mélységében az önyp megtakarításával. Ezt a feladatot nyertem most meg én.
És pont azért merült fel a téma, mert elképzelhető, hogy most kell a pénz. Ha mégsem, akkor megfogadom a tanácsot, és megnézem, milyen típusú portfóliója van. Köszi!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Apollo17hu #45593 üzenetére
Az a helyzet hogy szerintem felvétel+állampapírba fektetéssel jobban jártok ha nem kell a pénz most semmire, ugyanis az a baj ezekkel a mix portfóliókkal hogy nem lehet csak a kötvény vagy csak a részvény részéből eladni a portfóliónak, így folyamatos pénzkivonásra nem olyan ideális, hisz egy válság alatti pénzkivéttel részvényt is ad el az ember. Az egy másik kérdés, hogy ha valamivel dinamikusabb, esetleg kiegyensúlyozott portfólióban van, jobb várni fél-1 évet hogy az árfolyamok jobban kirúgják magukat a korona után.
-
Apollo17hu
őstag
válasz vnorbi #45592 üzenetére
2 vagy 3 éve nyugdíjas, nincs szja befizetése. Jó, hogy írtad a portfólió teljesítményét, eddig nem foglalkoztam vele, de megpróbálok majd utánajárni.
A megoldás egyébként valószínűleg az lesz, hogy a nyugdíjpénztár kapcsolattartója nem tudta, hogy anyám nyugdíjba ment, ezért írt neki fals infót.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz Apollo17hu #45582 üzenetére
Biztos nem kapna adóvisszatérítést, ha maradna? Nálunk pont ez a helyzet, idén jött el a 40 év, és már jött is nyugdíj, meg a szokásos papírok. Én is azt terveztem, hogy felvesszük az egészet, aztán megy mondjuk állampapírba, de anyám nem akarja piszkálni. Amíg a pénztár beszedi a pénzt, addig marad. Erre az évre még rendes munkavállalóként adózott annyit, hogy jövőre még kapjon adóvisszatérítést, és mivel nyugdíjasként tovább foglalkoztatja a munkahelye, eddig úgy néz ki, hogy lesz még SZJA befizetése, amiből a jövőben is müködik a visszaigénylés (javítsatok, ha rosszul tudom).
Ezek mellett meg itt van a válság. Nem követem a portfoliója teljesítményét (valami kiegyensúlyozott lehet, szóval nem a legkonzervatívabb), és ezt jó eséllyel megcsapta a visszaesés, ami miatt valószínűleg nem a legszerencsésebb most kiszállni.
[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
válasz PredatorZoli #45590 üzenetére
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Apollo17hu #45589 üzenetére
Írt meg nekik hogy nyugdíjasként nem kell a tőke után sem adót fizetni, lehet észbe kap mert azt hiszi csak szimplán hozzá akartok nyúlni nem nyugdíjasként.
https://www.erstenyugdijpenztar.hu/static/nyp/download/Tajekoztato_es_nyomtatvanyok_a_nyugdijszolgaltatas_igenybe_vetelehez.pdf
Itt az elején világosan leírja ki számít nyugdíjasnak, beletartozik a korhatár előtti ellátás is. -
Apollo17hu
őstag
válasz PredatorZoli #45588 üzenetére
Azért kérdezgetem, mert a nyugdíjpénztára kapcsolattartója ezt írta neki:
"Ha a tőkéből is vennél fel, akkor a felvett összeg tőke részének 87%-a után 15% SZJA-t és 15,5 % SZOCHO-t kell befizetni."
Remélem, ő tudja rosszul, csak akkor meg azt nem tudom, milyen jogszabályra tudnánk hivatkozni ezzel szemben. És igen, ahogy írod, rendszeres nyugdíjat kap, nyugdíjas bérletigazolványa van, szóval minden tekintetben nyugdíjas.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Apollo17hu #45587 üzenetére
Úgy tudom a nők korkedvezményes nyugdíja is megfelelő, hisz már fizetnek neki nyugdíjat, szóval szerintem nem kell várni. Ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a pénztárat, de szerintem már fel tudjátok venni az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
válasz PredatorZoli #45586 üzenetére
Ahá, ez jó hír lenne köszönöm!
Van egy csavar a sztoriban: "nők 40"-nel ment nyugdíjba. Jól sejtem, hogy a "tényleges" nyugdíjkorhatárig kellene csak várnia, és akkor kiveheti az összes lóvét, és megszüntetheti az önkéntes számlát? (a számlanyitás 10+ éve történt) -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Apollo17hu #45585 üzenetére
Rosszul tudod. Ha valaki betölti a nyugdíjat, akkor minden addigi befizetése adómentesen felvehető. Ez a nyugdíjmegtakarítáok értelme. Annyi a feltétel hogy 10 évnél hamarabb nem lehet felvenni a megnyitástól számítva még akkor sem ha már valaki nyugdíjas(pontosabban lehet de akkor adózni kell).
Szóval ez tuti biztos amit mondtam, ha 10 éve már megvan neki és nyugdíjas akkor kérheti a kifizetést és nem kell adót fizetnie.
Az a 20 éves időtáv amiről te beszélsz az akkor van ha nem nyugdíjcélra, vagyis korábban kér valaki kifizetést.[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
válasz PredatorZoli #45583 üzenetére
A 10 év szerintem csak a hozamra vonatkozik. Engem a tőke érdekel.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Apollo17hu #45582 üzenetére
Ha már nyugdíjas és legalább 10 éve megvan a tagsága, akkor egy összegben felveheti az egészet adómentesen azonnal. Ha nincs meg a 10 év, azt valószínűleg célszerű megvárni.
[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Van vmi tuti módszer az önkéntes nyugdíjpénztárban lévő teljes vagyon kivételére? Azt olvastam, hogy a befizetés csak 20 év elteltével lesz adómentes. Tehát az elmúlt 20 év tőkerészére kisebb-nagyobb mértéken kell szja-t és szocho-t fizetni. Ezt meg lehet valahogy kerülni?
Azért érdekel, mert anyám nyugdíjba ment, így a befizetéseire nem kap állami támogatást. Fizesse a minimum tagdíjat havonta? -
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #45580 üzenetére
Úgy tudom, hogy igen, ugyanolyan súllyal veszi a szektorokat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz mgoogyi #45579 üzenetére
Ha jol láttam ez és az ishares-es is a sector neutral quality indexet követi, ami ha jól láttam gyengébben teljesített mint a sima quality index, amit viszont ahogy néztem nem nagyon követ etf.
Ez a neutral azt jelenti, hogy minden szektort kb azonos súlyal vesz figyelembe?
szerk: bocs most látom hogy az egyiknél gross retourn van a másiknál meg net retourn és kb 2% a különbség tehát annyira mégse másak, egyikből ve van csípve az infla. (de azért némi különbség van így is)[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #45574 üzenetére
Xtrackers.
Nem tudok ezeknél "jobbat". -
Ixion77
addikt
válasz Fandango #45575 üzenetére
Semmi, törlendő, elmúlt, sorry. Fura volt hogy reggel 11-kor még MOL, OTP, stb. plusz 2% körül volt, aztán fél egykor mikor újra ránéztem már mínusz 2% körül. EURHUF, USDHUF is lendületesen visszafordult, de végül nem lett semmiből semmi.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Milyen hirtelen beborult a hangulat 11:20 körül. Vajon mitől?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #45569 üzenetére
Szerintem még a momentum az egyik legegyszerűbben megvalósítható, mivel csak árinformációra alapszik.
Illetve amit faktorregresszióval megnéztem, ott a small cap etf-ek, amik -érthetően- könnyen adnak size faktort.
Az MSCI value és quality-nál is mutatott regressziót, de nem valami magasat. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz aujjobba #45570 üzenetére
A nevéből én sem, de az adatlapjából igen:
https://www.ishares.com/us/products/275382/ishares-msci-international-developed-value-factor-etf
"Benchmark Index MSCI World ex USA Enhanced Value Index" -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz mgoogyi #45565 üzenetére
Európában az a helyzet, hogy nem elérhetőek az ameriaki, jellemzően lényegesen olcsóbb alapkezeléső termékek, így még egy egyszerű globál etf is ugye 0,2% költségű. Ehhez képest a speckóbbak jellemzően 0,3%-ok. Többletköltség szempontjából szerintem tehát nem vállal az ember akkora kockázatot (mert nem arról van szó hogy mondjuk 0,07 helyett 0,3-at fizetsz ami már négyszeres díj, hanem "mindössze" másfélszeres.)
Persze nagy kérdés hogy megkapja e az ember teljes mértékben a faktort, a válasz erre jó esélyel az, hogy nem pontosan, de bizonyos(elfogadható) mértékben valószínűleg igen, hiszen meglehetősen jól invesztálható faktorokról beszélünk ha a momentumot nem nézzük. -
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #45557 üzenetére
Amennyiben valóban megkapod azt a faktort egy etf-fel és a hozamprémium meghaladja az extra alapkezelői költséget.
-
joysefke
veterán
Trumpnak ehhez semmi köze. Az USA pedig egy 300m lelket számláló birodalom. A médiának elég évente pár ezer hülye tini hogy őket nyomassa 0 24 ben, teljesen torz képet alkotva az átlagról. Hülyüljék ki magukat ha nekik jól esik, csak nem kéne médiafigyelmet adni ennek. Egyébként megbújabb bizonyíték a covid komolyságára
Egy 20 évesre valszeg veszélyesebb egy sima gyorshajtás mint elkapni ezt a vírust[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Ixion77 #45561 üzenetére
Az a baj, hogy a medianak sajnos nagyon keveset kell ratornaznia :( trump ota sokkal vizibilisebbek az idiotak, megha erdemben nem is nott a szamuk de sokkal koncentraltabban es onerzetesebben lepnek fel minden olyan kerdesben ahol a hulyeseg szikrajat lehetoseg van megcsillogtatni :(
-
Ixion77
addikt
A média keresi magának a hallgatóságot, mint mindig. Nem kell komolyan venni.
Ha szándékosan akarnak az emberek vírusosak lenni, annak oka van. Fiatalok közt persze lehet az ok a menőzés vagy a lázadás, de hogy társadalmi szinten számító mértéket öltsön ahhoz társadalmi szintű hülyeség kell. Pl. a már fertőzésen átesettek pozitív megkülönböztetése..."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Kobe
veterán
Odaat hosszu lesz az a kilabalas....
'Murica.... F**k yeah -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #45554 üzenetére
Nem. Hosszú távon mindegyiknek a kockázattal korrigált hozamprémiuma pozitív a piaci hozamhoz képest a történelem során felgyűlt adatokat figyelembe véve.
Egész egyszerűen arról van szó, hogy magasabb kockázatért kapsz több hozamot. A több faktor egyidejű tartásának az az értelme, hogy könnyebb elviselni azt, hogy 1-1 faktor időlegesen alulteljesít. (szó sincs arról hogy mindíg egy időben csak 1-1 faktor teljesítene jól a többi rosszul, egyszerűen arról van szó hogy nem függenek össze) -
aujjobba
addikt
válasz Oppenheimer #45554 üzenetére
Mivel lehet megvenni a piacot es kesz?
Marmint a sztandard indexekben felul vannak sulyozva olyan cegek, amik mondjuk egy Value indexben kevesbe vannak jelen, vagy epp az MSCI world nem is tartja azt, amit a Value igen. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz PredatorZoli #45552 üzenetére
Ha mindenféle különböző faktorokat tart az ember, mert mindig másik teljesít jól, akkor egyszerűbb megvenni a piacot és kész. Én nem hiszek abban hogy ezekkel meg lehet verni a piacot.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz aAron_ #45551 üzenetére
"nem egy BBB minősítésű országra értik"
A legközelebbi normális devizára értik, ami nálunk az euró. Ezért van rengeteg UCITS kötvény etf, ami euróra van hedgelve.
"Melyek azok a faktorok, amik bizonyíthatóan működnek?"
Amennyire tudom, ezek állnak stabil lábakon:
Small-cap value (Ha sima small-cap-et veszed, valemmennyire lesz ilyen kitettséged)
Value
Profitábilitás (nem minden quality etf sajátja)
Momentum
A momentum az valamelyest az emberi viselkedési mintát használja ki, a másik háromra meg az emberi viselkedéstől független magyarázat van.
A low volatility az esetek jelentős részében profitábilis cégeket tart, néha meg nem.
Az equal weight az gyakorlatilag random faktor kitettség.
Quality income névvel is szoktam látni néha etf-eket, az is asszem valamelyest profitábilis cégeket tart.
"Mekkora valószínűséggel fognak felül teljesíteni a jövőben is?"
Nem tudom. Szerintem olyat válassz, amit te magad ésszerűnek tartassz és ki tudsz mellette tartani. Nekem a profitábilis cégek a szimpatikusak, ezért tartok Quality etf-et.
"Hogyan érdemes köztük diverzifikálni?"
Hát elvileg érdemes egy defenzívet meg egy aggresszívat tartani, hogy minél kisebb legyen a korreláció. Én csak egy defenzívet tartok.
"Mekkora legyen az arányuk teljes portfólióban?"
Kiváló kérdés. Én úgy vagyok vele, hogy a market cap az maga a piac bölcsessége. Ha ez idővel javul, akkor a market cap etf egyre hatékonyabb lesz. Így én ezt tartom központi elemként. Illetve felépítésében is a market cap a legoptimálisabb, mert szinte 0 a turnover benne. Meg sok smart-beta etf-nél a kapott faktor prémium nem éri el a többletköltséget.
"Szabad-e időzítést megpróbálni velük?"
Nem tudni mikor melyik teljesít felül. Ha meg akarod kapni a faktorhoz tartozó hozamprémiumot, benne kell ülnöd tűzön-vizen át.
"Ezzel kapcsolatban keresek komolyabb kutatásokat, akár up-to-date könyveket is."
Ben Felix -nek van idevágó 1-2 videója youtubeon. Ő lényegében Eugene Fama cégében dolgozik, így az ő tanait találod meg a videóiban, azaz a Fama&French 5 faktor modellről lesznek benne infók. Ha csak egyet választhatna, ő a value-t választaná.
A momentum faktorról nem ismerek anyagot.
Ami még fontos lehet, hogy a https://www.portfoliovisualizer.com/factor-analysis oldalon tudsz faktor regressziót csinálni etf-ekre (már ami benne van a rendszerben). És abból kb le lehet szűrni, hogy igazából van-e valós faktor kitettség pl. MSCI Value index esetében. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aAron_ #45551 üzenetére
Ben Felix-nek van egy youtube csatornája, ő ugye az ETF-eket favorizálja és bizonyos faktorokat jó ötletnek tart.
Ami így összefoglalható az ő tanaiból:
-ami hosszútávon működik az a value (piaci időzítés szempontjából ez egyébként most jó mert az elmúlt 10 évben alulteljesítő volt ez a faktor)
-size: alapjábavéve a kis kapitalizációjú részvények az elmúlt hosszú idő alapján egy lehelettel (kevesebb mint 1 százalék) felülteljesítették a piacot. A dolog ezzel kapcsolatban az, hogy a small cap growth lehúzza, a small cap value pedig nagyon jól teljesít. Tehát ahhoz hogy ezt a faktort kihasználja az ember, ahoz small cap value-t kell venni. Annyi a nehézség, hogy nem nagyon van olyan etf, ami globál, alacsony költségű és small cap value. Olyan van ami lefedi USA-t hejjel közzel(nem value hanem value weighted), ezzel meg lehet például próbálkozni.
-profitabilitás, investment: Azok a cégek, amelyek jó profitabilitásúak, a bevételüket pedig konzervatívan fektetik be, jelemzően jobban teljesítenek. Ez jelenleg az elmúlt 10 évben jól ment. ilyet kapsz ha quality etf-et veszel.
-momentum: Ez már kicsit megosztóbb, a lényeg, hogy olyan papírokat tart az ember ami az elmúlt 6 hónap alapján jól nőtt. Ezzel egyesek szerint az a baj, hogy nem magyarázható logikusan a faktor, így bizonytalan a jövőbeni kimenetele(az elmúlt 25 évben egyébként jól teljesített). A további gond vele hogy nagy váltásokat kell csinálni az etf összetételében, ami magasabb költségekkel jár, ráadásul egyesek szerint ehez nem is elég 6 havonta rebalance, mint ahogy az ezt lekövető európából megvásárolható etf teszi, szóval ez már véleménywes, lehet jó, de lehet hogy a jövőben nem teljesít majd enyire jól mint eddig. Ez igazából azon alapul hogy felülsz a hypetrainra, ami rosszul is elsülhet.Hogy milyen esélyei vannak az embernek, illetve eltünhetnek-e ezek, erre a válasz az, hogy valószínűleg nem. Ennek oka, hogy a faktorok esetében a hozamprémiumot extra kockázatért kapod, a faktorok többsége sensible, vagyis okkal ad többet a piaci átlagnál hosszú távon. Ami kockázat rejlik benne, hogy előfordulhat hogy alulteljesíti a piacot időlegesen, viszont a különböző faktorok jellemzően nem korrigálnak egymással, tehát ha többet is kihasznál az ember, akkor jó esélyel mindíg lesz ami jól megy majd. Hogy mennyi súlyt érdemes adni neki az egyén fűggő, aki hisz ebben annak jó lehet egy jelentősebb faktor arány.
Ha akarsz rólla szakirodalmat olvasni akkor Fama és French nobel díjas kutatásait keresd.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz mgoogyi #45497 üzenetére
Érdekes téma. Kötvényoldallal mostanában nem sokat foglalkoztam, mert portfólióm ilyen szempontból úgy érzem jól szerepelt (21% Amundi Index Barclays Global AGG 500M, 6% iShares $ Treasury Bond 20+yr). Ettől függetlenül annyira én sem vagyok benne biztos, hogy ez az ideális hosszú távon. Jövőbeli viselkedésük lehet már nem így alakul.
Mindenesetre közel 70%-nyi részvényarány mellett DD EUR-ban 25%, HUF-ban 15% volt, ami bőven elviselhetőnek tűnt. Jó döntés volt hedgelt ETF-eket elkerülni, hosszú lejáratú amerikai kötvények árfolyam emelkedése mellett USD erősödése is jól jött.
Saját devizára hedgeléssel az is problémás nekem, hogy ezt nem egy BBB minősítésű országra értik valószínűleg. Ki tudja mi lesz itt akár csak 10 év múlva. Úgy vagyok vele, hogy lehet akkor már nem is itt fogok élni. Éppen emiatt hosszú távra nagy arányban a legtöbb magyar állampapírt sem tartom szerencsésnek. EUR-ra meg kicsit értelmetlennek érzem, ha egy teljes fejlett világot lefedő ETF-et veszek.
Másik téma, ami mostanában foglalkoztat, de egyelőre nem igazán jutottam sokra:
Hogyan lehetne racionálisan vállalt plusz kockázat mellett magasabb hozamhoz jutni, elsősorban smart bétán keresztül, részvény arány növelése helyett.
Kérdések, amik felmerültek ezzel kapcsolatban:
Melyek azok a faktorok, amik bizonyíthatóan működnek?
Mekkora valószínűséggel fognak felül teljesíteni a jövőben is? (Pl. piac telítettségével eltűnik-e az előnyük)
Hogyan érdemes köztük diverzifikálni?
Mekkora legyen az arányuk teljes portfólióban (market cap weighted részhez képest)?
Szabad-e időzítést megpróbálni velük? (Valószínűleg nem)Ezzel kapcsolatban keresek komolyabb kutatásokat, akár up-to-date könyveket is.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Kobe
veterán
[link]
TW belep az etf ek piacara + lesz 85ezer fontig biztositas a szamlan
Jo revolut alternativa lehet[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
válasz PredatorZoli #45545 üzenetére
részvénynél mit kéne? Elkeríteni valamelyik gyárban 5nm-t, hogy az az én tulajdonom?
A részvények mindig is papíron léteztek. Meg az egy követhető dolog. Van x mennyiségű részvény a piacon, és ezeket be lehet azonosítani hogy kinek mennyi van. Ezek után kapod az osztalékosoknál az osztalékot is.
Aranynál te tudod mennyi van a világon? Hány tonna süllyedt el a karib-tengeren, maya, inka, egyiptomi piramisokban mennyi van elrejtve? Ipar is használja (igaz most a kinaiak kitaláltak egy arany tulajdonságához közeli anyagot ami akár helyettesítheti is az iparban betöltött szerepét). Plusz folyamatosan bányásszák. Nem lehet tudni mennyi van még a föld alatt. De az tény hogy több arany van papíron mint amennyit meg tudsz venni fizikai formában.[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz PredatorZoli #45545 üzenetére
Mert erős a gyanú, hogy kevesebb a fizikai arany mint a papírcetli? Mert amikor tényleg baj van, amikor az aranynak haszna lenne, akkor a kiadási hajlandóság kérdéses lesz?
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
Hosszú távon bármelyik aktívan kezelt adott piacra befektető alapokra igaz.
Akár valamelyik kötvénypiac, akár amcsi részvénypiac. Pontos százalékot nem tudok fejből, de minél nagyobb invervallumot nézel, annál kevesebb lesz az összeségében felülteljesítő alapok száma. 1-2 éves távon mindig fogsz találni masszív felülteljesítőket. Csak a jövőbe nézve nem tudod megmondani, hogy melyik lesz az.
Ez az alapja az ETF-ek térnyerésének.10 éves adatok a végén - főleg amerikai:
https://www.marketwatch.com/story/more-evidence-that-passive-fund-management-beats-active-2019-09-12Európa - első oldal alján már van infó:
https://www.lyxoretf.co.uk/pdfDocuments/Lyxor%20ETF_active%20vs%20passive.pdf
"Four Main Reasons Behind Passive Management Growth:
1. First, active managers continue to underperform their benchmarks in aggregate. In this
study, we show that only 20% of active funds on average outperformed their benchmark
over the last 10 years. And the evidence also shows that there is little persistency of
performance over time. Managers that beat the benchmark in one year therefore have a
poor chance of doing the same the following year. "[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
válasz mgoogyi #45540 üzenetére
Én ha veszek aranyat a jövőben akkor csakis fizikait. Lehet én vagyok csak nagyon bogaras e téren. (Részvény gold, ETF gold csak papírcetli, ha baj lesz, akkor meg majd ott fognak állni sorban a befektetők, hogy kérnék a hozzá kapcsolódó "fizikai" aranyat amit jó esetben már az első 10%nak már kifizettek mind)
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ezt mindíg adott évben illik nézni. vagyis megnézed hogy pl adott évben mennyit ment az s&p vagy ha jobban tetszik akkor egy világindex, aztán megnézed hogy te mennyit spekuláltál össze és azt hasonlítod. ha a referenciához képest a tied kevesebb akkor nem verted meg.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz peppe79 #45534 üzenetére
Hű, akkor vas szigor van. Lehet, hogy rosszul emlékszem, vagy keverem valamivel, de a KBC-nél nem idén vezették be a TBSZ díjat, amit csak az újonnan kötött számlákra fizettetnek? Mindenesetre jó tudni, hogy ott így megy, még tervben van, hogy nyitok náluk számlát.
Amúgy az OTP-nél is tartok tőle, hogy majd bekeményítenek, ezért évente legalább egyszer ki van egyenlítve a tartozás. Technikailag ez úgy megy nálam, hogy maga a TBSZ célja kizárólag devizás megtakarítás, de van még pluszban 100 ezer forintnyi PMÁP rajta, aminek az évenkénti kamatfizetése fedezi a számlavezetést.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #45538 üzenetére
Egyfajta biztosítás, az a "végső" deviza.
@Zoty4:
Az arany etc-knél - vagy legalábbis a justetf-en lévőknél - fizikailag tartják az aranyat.
Ha ez itt kérdés, akkor egy részvény etf mögötti részvény kitettség is lehet kérdés.[ Szerkesztve ]
-
Gabás
addikt
Ha már Tesla, nemrég piacra lépett egy másik startup, amelyik a teherautók hidrogénhajtására szavaz: Nikola
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #45525 üzenetére
Annak nem eléggé negatív a korrelációja a részvényekkel.
-
peppe79
senior tag
válasz vnorbi #45532 üzenetére
Délután már felhívtam a KBC-t. Azt mondta az ügyintéző, hogy ha van valami más szabad pénznemem a TBSZ számlán, akkor egy részét átválthatják forintra, amiből rendezik aztán a havidíjat. Namost, a szabad USD egyenlegem jelenleg 690 USD, úgyhogy ennek elvi akadálya nincs.
Viszont ezt a figyelmeztető emailt kaptam tegnap:
"Cégünknél vezetett számlájának készpénz egyenlege negatívba fordult. (Ügyfélszám: xxxxx, számlaszám: xxxxx) A negatív egyenleg jelenleg rendszereink tűréshatárán belül van, így nincs feltétlenül azonnali teendője, de tudnia kell, hogy a tartozására társaságunk a mindenkori kondíciós listában meghatározott késedelmi kamatot számítja fel.
Ha a negatív egyenlege esetleg meghaladná rendszereink tűréshatárát, úgy újra emlékeztetőt kap majd, hogy rendezhesse tartozását, mielőtt esetleges kényszerértékesítésre kerülne sor értékpapírjaiból."Az ügyintéző azt tanácsolta, hogy a normál értékpapír számlámra utaljak be x ezer forintot, és abból le van tudva a hátralévő időre való havidíj. Csak azt felejtettem el megkérdezni, hogy ennek lesz-e valami adóvonzata. Én úgy gondolom, hogy nem, de gondoltam, biztos ami biztos, megkérdezem itt a fórumon, hátha van valakinek ezzel tapasztalata.
-
vnorbi
aktív tag
válasz peppe79 #45531 üzenetére
Lehet, hogy bankja válogatja, de az OTP-nél mehet negatívba a TBSZ-hez tartozó pénzszámla, nincs következménye. Nincs rá hitelkamat, majd a következő értékpapír-eladáskor (vagy kamatfizetéskor, ha olyan papír van rajta) először ezt egyenlíti ki a rendszer, ami marad, az jut csak át az ügyfélhez. Ugyan több számlán, de most olyan mínusz 10 ezer forintos egyenlegem van összesen náluk TBSZ-eken (direkt feszegetem, inkább legyen 200 forint MÁP+-ban, minthogy szabadon legyen a számlán, és elszedjék számlavezetésre, addig is nekem kamatozik).
Viszont egy kérdést megérne a KBC-nél, ha nem kapsz itt választ, mert akár az is lehet, hogy ott meg kényszereladást csinálnak, és akkor már jobb ha te intézed, nehogy valami olyat adjanak el a számládról, ami helyett inkább mást választanál.
-
peppe79
senior tag
Sziasztok!
Biztosan buta kérdés, de azért rákérdezek: ha KBC-s normál számlára utalok pénzt, hogy onnan emeljék le a havidíjat, de nem veszek semmit, akkor nem kell ugye semmilyen adózással bíbelődnöm?
A felvetés csak amiatt van, mert eddig a 2017-es TBSZ számlámról emelték le a havidíjat, de a szabad forint egyenlegem most már negatívba (-8 Ft) fordult át. -
félisten
válasz Stanlee #45529 üzenetére
Bárki, aki kicsit is képben van egy K-B vagy Bosch jellegű cég működésével kapcsolatban, tudja, hogy soha a büdös életben nem fog onnan önvezető technológia kijönni. Ezek a cégek ölik az innovációt. A németeknél ugyanolyan súlyos gond van, mint a Japánoknál, akik szintén képtelenek szoftvert írni.
A Waymo jó, de ott meg súlyos céges válság van kialakulóban (mármint az anyacégnél).
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Stanlee
őstag
Gondolod, hogy average joe tudja azt, hogy a Knorr-Bremse fejleszt onvezeto technologiat teherautoknak, vagy hogy a Mercedes a ZF elektromos hajtasrendszeret hasznalja, vagy hogy a Waymo One tesztkorulmenyek kozott, de onvezeto taxiszolgaltatast uzemeltet?
Amit tud, hogy van a Tesla, meg Musk es tolja bele a suskat a reszvenybe.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
djgeg
őstag
Van egy két ismerős pl BOSCH-nál... ezek a cégek túl nagyok és ők csak egy láncszem. Egy normál autógyártónál van sok száz ha nem ezer beszállító egy egy autóhoz. Így nem veheti fel a versenyt gyorsaságban és egyszerűségben egy TESLA-val szinte semelyik. Többek között ezért reagálnak ilyen lassan ezek a mamut cégek és a beszállítóik is. (Plusz azért egy két nagy beszéllító is minden csak nem agilis vagy gyors...)
Persze a Tesla is juthat később erre a sorsra ha megnő akkorára, de személy szerint nem gondolom, mert az egész alaphozzállásuk pont nem ilyen.
A lényeg, szerintem amit (#45523) Ixion77 is írt. A teljesen autonom autó eléréséhez a Tesla áll a legközelebb, és személy szerint úgy gondolom nem is fogjuk elérin (mint emberiség) ezt a szintet még jó pár évig, de még is step by step szépen haladunk.
A Tesla viszont annyit haladt ezzel előre pár év alatt mint az autógyártók 20 év alatt (ami köszönhető technológiai ugrásoknak) de ezek a nagy mamutok még csak most mozdulnak amikor a Tesla már szalad. Továbbá teszi ezt több területen.
Na sok szónak is...
Szerintem pont, hogy nem megalapozatlan az árfolyam sőt a jövőben szerintem ténylegesen is többet fog érni a Tesla tartani tudja az előnyét, de azért tényleg magasra szökött mostanában."640 kByte memória mindenre elegendő"
-
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #45525 üzenetére
Mintha ugy remlene, hogy a mostani valsagban az arany is ugyanugy lefordult, mint minden mas.
-
Kobe
veterán
Ilyenekre ott van egy csomo autoipari beszallito ceg. Ok akkor miert nem lonek ki a fenebe? Ha. Teslaban voltakepp csak ezeket a komponenseket arazzak?
KnorrBramse pl elegge top es kizarolagos a nagyjarmuvek fek es abs rendszerenek fejleszteseben, megsem parabolazik....
Es meg lehetne sorolni, vilagitastechnikai cegeket, stb stb -
Ixion77
addikt
Privát spekulatív véleményem az, hogy az árfolyamot a hit mozgatja. Magam is abban hiszek már pár éve, hogy az autótartás jelenlegi formája hamarosan ki fog halni. Amint meglesz a megbízható önvezető autó, az majdnem olyan gyorsan fog terjedni mint az első IPhone, mivel valós igényt elégít ki. Először leváltja a taxikat, aztán a városban használt magánautókat, utána a városi tömegközlekedést, majd végül a vidékit is. A privát autó olyan lesz, mint mondjuk IT világban a BBS vagy a MUD. Létezik, de idejétmúlt: nincs igény rá ergo minek.
A sokszázmillió önműködő elektromos autó pedig maga lesz a modern nagy kapacitású villamosenergia-kiegyenlítőrendszer a megújuló energiatermelés számára.
Mindehhez a legfontosabb tényezők: akkutechnológia, önvezető technológia és szórakoztató technológia. Ezekben pedig a Tesla kétségkívül élen jár.
Innentől a magas árazás indokoltsága azon múlik, hogy ezekben mekkora a Tesla előnye. Hallani olyat is hogy behozhatatlan, meg olyat is hogy simán utolérik. Nekem megbízható infó híján fogalmam sincs. Arról sincs, hogy nem bizonyul-e végül az elektromos autózás mégis zsákutcának, és nem lesz-e a Toyota-féle hidrogénautó a befutó. Mindenesetre a tétjeimet az elektromosra tenném."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Stanlee
őstag
válasz Ixion77 #45505 üzenetére
Azert van penteken peak, mert hetvegen nem mennek a laborok teljes kapacitason, ami bejon minta meg feldolgozzak, ill. az aki tunetet mutat, meg hetvege elott, amikor leall a normal orvosi ellatas nem halasztja tovabb az elmenetelt az orvoshoz, hanem penteken megvizsgaltatja magat es kiderul, hogy virusos.
En inkabb nezem a 7 napos mozgo atlagot. szerintem a gazdasagnak jobb, hogy van 50 ezer fertozott naponta, es 500 halott, mint 20000 fertozott es 2500 halott. Felesleges a napi fertozottszamra izgulni, vagy az alapjan tulzotta nagy teruletet lezarni.
Amugy meg tenyleg most azokban az allamokban no az esetszam, ahol eddig nagyon nem volt semmi. Ez nem masodik hullam, hanem az elso.
A medianak meg kell a figyelem, szoval toljak a szamokat es a (remiszto) hireket.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
djgeg
őstag
Személy szerint is sokknak tartom a tesla árfolyamát, de személy szerint meg is értem, hogy miért (pár részvénnyel én is bent vagyok 1-2 éve). Kicsit startupos ez az egész az őrült unikornis cégértékbecslésekkel stb, de azért is vettem, mert jobban megnézve a céget nagyon látszik, hogy volumenben lehet nem de gyártás, akksi/elektromotor, automata vezetés, kábel bus(vagy mi a franc) rendszer fejlesztés, szépen lehagyták a nagyokat akik még mindig nem tértek magukhoz és közben nagy autógyárak emberei nyilatkozzák azt, hogy vannak részek amiket nekik 5-10 évbe tellne összerakni...
Ha zakózik is egy nagyot még akkor se fogom eladni amig ezeket az előnyöket látom.[ Szerkesztve ]
"640 kByte memória mindenre elegendő"
-
Kobe
veterán
Tobb szemleletben is hiszek, foleg mivel tobbfajta kereskedesi strategia letezik ugye.
Szigoruan trading (spekulativ) vonalon inkabb az elliotti megkozelitesben, technikai elemzesben hiszek
Buy & hold strategianal meg nyilvan a fundamentumokban (is), termeloagazatban ezektol uszkve lehetetlen fuggetleniteni a kivalasztastNekem perpill az adja fel a lecket, hogy a spekulativ reszenel inkabb a kis halak vasarlasanak tunik az egesz kozelmult (vagy lehet persze robotizalt algoritmus), de nem latszik pl RSI alapjan sem hogy olyan momentum lenne a tranzakciokban ami ekkora armozgasokat indukalhatna, sot eleg sjrun alakul ki RSI divergencia
A buy & hold reszenel meg az erthetetlen, hogy ugyanazok a ceggel kapcsolatos fundamentalis kerdesek amik mar 400nal megvalaszolatlanok voltak, tovabbra is azok.
Azert valljuk be, nem tart ott a tesla hogy a knowhowrol, goodwillrol ilyen egyertelmu piaci ertekelest lehessen adni, kozep es hosszutavon pedig tovabbra is kerdeses a profittermelo kepessege. Kozben a piaci kapitalizacioja meg 3x ertekre ugrott, es lenyomja azt a ceget amelyik a JIT-et adta a vilagnak es reformalta az SCM teruletet, evente gyart es elad tobbmillio autot..... Wut?Ilyen szempontbol nezve vegulis korrelal a btc vel mert amit mutat, ami lathato, az eleg keves (gyarto vallalatkent), az erteke megsincs koszonoviszonyban sem azzal...
-
félisten
A kerdesem az, hogy multkor azt mondtad, hogy a fundamentalis elemzesben eleve nem annyira hiszel, technikailag pedig vilagos, hogy ennek esnie kell. Most, hogy azota emelkedett 250%-ot, miert a fundamentumokkal jossz? Most akkor mit kovessunk?
(Nem provokalni akarlak, felre ne erts, csak:
"Amugy ha elliott, akkor siman visszavehet 40%otis, 61.8as fibo kornyekere ha pukkad"
"BTC a combosabb, erosen fomo szagu bullrunoknal mozog 70-80 kozott TSLA 720as arnal jart 88 korul"
"Jo lesz figyelni, nagyon btc 2017es szaga van :)"
"de en is inkabb arra hajazok hogy ebbol inkabb short lesz"Szoval az abszolut ertheto, ha azt mondod, hogy ez szamodra erthetetlen (a mai arazason szamomra is valamennyire az, egyebkent), de nem biztos, hogy hulyeseg az, ami erthetetlen).
while (!sleep) sheep++;
-
Sub-S
senior tag
válasz Ixion77 #45514 üzenetére
Ezeket a cikkeket a frissen verbuváltak írják? Szólni kellene ott valakinek, hogy nézzenek már rá a cikkek tartalmára, hacsak nem szándékosan mennek el a 'bulváralj' kategóriába, robban, tépik, tombol, ütik-vágják...
Adatoknak különben én sem hiszek, van az a szint amikor muszáj hazudni mert az emberek/állam vagy a világ érdeke miatt egyszerűen kell. Ilyesmi volt a víruskérdésben a maszk téma is pl...
De ha már spekuláció került szóba korábban, heti szinten csak ezeknek az óráknak/perceknek a megjátszása is jó játék. -
Kobe
veterán
Ezt mar tobbszor probaltuk megfuttatom megvitatni, dulore jutas nelkul.
A nonszensz az arazasban igazabol az, hogy ezzel lenyomta a Toyotát is pedig a toyotanak is boven voltak / vannak olyan termelesi megoldasai amik iparsgi standardok lettek.
Es nezzuk meg milyen margeal hany autot ertekesit a toyota es hanyat a tesla. A csepp tobbet erne a tengernel? -
Ixion77
addikt
5 millió új munkahelyet hozott létre az USA magánszektora
Van egy olyan érzésem hogy nem hozott az létre semmi újat, csak eljött az ideje hogy papíron is visszavegyék azokat, akiket valójában el sem bocsájtottak.
(Nem mintha én bármit tudnék innen az USA munkaerőpiacáról, de a Portfolió szándékos bulvár félreértelmezései bosszantanak.)"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
félisten
De varj, a 400, az 500 es a 800 is vegso szakasz volt. Nyilvan ha eleg sokaid mondogatod, hogy 'lufi', akkor lesz olyan, hogy eltalalod, hogy most lefele fog menni. Aki meg 250-nel szallt be, es nem adta el, amikor ment a horges 400-nal, hogy lufi, az meg akkor is orul, ha 1200-rol visszaesik 1000-re, mert bar csak 300%-ot nyert, nem 400-at, de az se rossz.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
En mar nagyreszt kiszalltam a Teslabol, de azert eleg kemeny, ami zajlik. 500 korul mar ment a szoveg arrol, hogy micsoda buko lesz, meg mekkora lufi, meg hogy irany a 180... aztan ma 1200 folott fog nyitni.
while (!sleep) sheep++;
-
Ixion77
addikt
Előtte még lesz egy péntek. Péntekenként pedig megfigyelésem szerint valami általam ismeretlen oknál fogva mindig megugranak az USA koronavírus új fertőzés számok. Aminek vagy lesz látható hatása a tőzsdére, vagy nem.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz HussarF #45502 üzenetére
"tartod-e magad annyira jó spekulánsnak"
Erre könnyű válaszolni: nem.
Sőt, a spekuláció kontraproduktív az emberek 99.99%-ának. Ha a szakértőket nézed, a statisztikák szerint ~90-95%-uk jobban járna, ha nem spekulálna.
Racionális lenne azt gondolnia bárkinek, hogy ő maga túlteljesítő lesz? -
válasz mgoogyi #45501 üzenetére
Ilyen erővel a lottószámokat is kérdezhetnéd. A döntést neked kell meghozod, hogy tartod-e magad annyira jó spekulánsnak, hogy többet keress, mint más módokon.
A spekulációnak része a kockázat és nem hangsúlyozzák eleget, de talán a legfontosabb része maga a risk management.
Új hozzászólás Aktív témák
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- iPhone topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BMW topik
- Társasjáték topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- MSI Armor RX 570 8 Gb Tesztelt! Beszámitok!
- 2db gyári hütés eladó intel
- Újszerű ASUS Rog Strix 1tulajos Magyar Gamer Laptop i7 9750H 16GB 1TB SSD GTX 1650 4GB Dobozában
- Mini ITX Gamer - I7 4790k + GTX 1080 vízhűtéssel, Z97 Wi-Fi, 16GB RAM, SSD, Fractal Design
- 2x Samsung DDR5 8GB 5600Mhz Sodimm memória