- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Inteles Sparkle videokártyák jönnek, ezúttal munkához
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hunace
tag
köszi Urak ! majd még igyekszem csiszolni rajta
-
hunace
tag
Sziasztok,
eddig szinte csak olvasója voltam a topiknak, próbáltam tanulni a leírtakból.
Egyelőre követő kamera nélkül, az első próbálkozásomat szeretném megosztani veletek. Egy kis útmutatás szívesen fogadnék hogy mire érdemes odafigyelnem. (Persze azt hogy vágni lehetne le belőlle de most ezt direkt így hagytam) A feldolgozásban is nagyon amatőr vagyok, youtube tutorial alapján próbálkozom ezt is megoldani.M101 Pinwheel Galaxy
70x120s Light
5pcs dark frames
UV/IR cut filter
Skywatcher 200 PDS
ASI 585MC without guiding
PixinsightKöszi szépen !
-
vegyszer
addikt
Szervusz, Szervusztok!
Ha a kiindulási állapontnak azt tekintjük, hogy a SeeStar S30, és S50 is f5-ös, és az S70 is az lenne, akkor a fókusz nyújtással csökkenő leképzett égrész az áhított szenzor növekedése miatt még mindig nagyobb lenne, mint az eredeti S50-é. (1,4x fókusz, 2x szélesebb, és hosszabb szenzor)
Néha azért szűk a LM. Bár a nagyobb felbontáshoz nagyobb tárhely is dukál (ahogy az S30 pro is azt kap). Bár a hosszabb expó, amit a legújabb fw 60s-re növelt, és az EQ módban használható is (állítólag. Sajnos nekem az idő szar volt az utolsó frissítés óta, vagynem értem rá). Azért ez is tud majd fájni a feldolgozás során...
Összességében azt érzem, hogy a kezdeti rábillogzott "játék" kategóriából messze megintdult a "műszer" besorolás felé a SeeStar, sőt... -
f.lorand
Topikgazda
Én is hoznék egy új képet, egy aprócska nyalánkságot. Ez egy Seyfert típusú galaxis a Vadászebekben. Nagyon nehezen adta magát, többször majdnem feladtam a feldolgozását. Kicsi is, a külső része halvány is, nekem a nagytávcső felbontásának a határán. 45 óra anyag van benne és 3 hét szenvedős feldolgozás. A fotón jelölöm a galaxis távcsőben érzékelhető kiterjedését a jobb alsó sarokban: összevethető a jól ismert Triangulum-galaxis méretével.
Nagyban itt: https://fenyeslorand.hu/ngc5033/
-
fattyu
veterán
-
ati3x
Topikgazda
Húúúúúú....
Eltűntem egy ideje, tudom!
Bocsi Lóránd! Kicsit megcsömörlöttem a mostani szezonban... Alig volt derült, talán 4-5 értékelhető egész télen. Akkor is inkább a szerkóval szívtam. Kora tavasszal pedig jött egy derült periódus. Mondom, akkor inkább a 80-as sw-vel tolom, a tükrösöket hanyagolom. Akkor meg az állványom kezdett szivatni. Valami miatt elkezdett random elmászni.. Valami USB bug lehet a háttérben, még nem jöttem rá. Az ajtót az tette, be, amikor azt hittem hogy megoldottam, el is kezdtem egy sessiont. Közben vendégek voltak. úgy 2 óra után mondom magamba kinézek... Erre a távcső. és az állvány totál magába volt csavarodva... Sűrű anyázások közepette behoztam a cuccot, beraktam a sarokba, és azóta rá se nézetm... Szóval most egy kicsit ki vagyok "égve". Ez is volt az oka, hogy "eltűntem"
Viszont most nagy öröm látni, hogy velem ellentétben nem állt meg az élet! Gratulálok mindenkinek, aki csinálja ezerrel. Külön öröm látni, fattyu fejlődését! Tök jó teknika, és pár hónap alatt sokkal többet fejlődött mint én hosszú évek alatt.. Hajrá, így tovább. Azért remélem augusztus végére mire visszatérnek itt is a sötét éjszakák, begyógyulnak a "mentális sérüléseim" és újult erővel tudok belevágni az asztrófotóyásba újra.
-
Krristoof
csendes tag
Ezt gyakorlatilag nekem találták ki. Ehhez dc kábeleket, dc-rca átalakítót (párafűtéshez) honnan érdemes venni?
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
yrkalla1 #9536 üzenetére
Nem olyan egyszerű erre a válasz, mert bárhol nyomtatnak, de az a tapasztalatom, hogy a legtöbb helyen el is rontják. Egyszerűen a feketét túl feketére húzzák és elvesznek a kép részletei. Nekem pl most a balatonalmádi VasútARTjáróban levő képeim mind sötétek, mert a kiállító erre fel nem készült nyomdát bízott meg.
A saját kiállításaim én egy ez alapján kiválasztott csapattal csináltatom, ők nem rontják el. Jó minőségben csinálnak több féle verziót, én a kasírozott habkartont szoktam választani, annak az ár-érték aránya a legjobb. Ha akarod, megadom privátban a kontaktot, online elküldöd, pár nap múlva jön a futár a képekkel tőlük.
-
yrkalla1
csendes tag
Sziasztok,
Van pár saját asztrofotóm, amit szeretnék a lakásban kitenni a falra. Mit javasoltok, mire és hol érdemes elkészíttetni, hogy mutatna jól? Vászon és fakeret, fotópapír nagy méretben és üveg rá, bármi más ötlet? Budapesten hová érdemes fordulni?
-
.mf
veterán
Ápdét: most nézem, hogy a javított S30-at már be is mutatták egy hónapja a NEAF-on: a triplet helyett quadruplet, az új szenzor pedig a kis 662 helyett az 585 lett (a széleslátó pedig az 586), s megkapja az ekvatoriális módot is - nem aprózták el a dolgot. Ezek után főleg kíváncsi vagyok az S50 Pro és S70-re, ha már a kis S30 Pro is ekkora ugrás...
-
.mf
veterán
Most hallottam (Cuiv interjúvolta meg a ZWO fejét, Sam Went a CP+ kiállításon), hogy a ZWO kvázi hivatalosan megerősítette, hogy jön a Seestar 70 (és új szenzort kap az S50 és S30, meg még pár egyéb fejlesztés, pl. 585MM, 585 Duo Air, stb).
(Popey triggerelve dührohamot kap, 3, 2, 1)
Érdekes interjú, bár egy kicsit nehezen érthető, mert Wen kicsit küszködik az angollal; de jó látni az elhivatottságát, a szenvedélyét (első távcsövét saját maga építette, igaz a tükröt nem maga csiszolta), nekem azt sugallja, hogy továbbra is keményen fogja nyomni a fejlesztéseket és nem fog kényelmesen hátradőlni egyhamar. Izgalmas időknek nézünk elébeEgy enyhe párhuzamot érzek a drónokkal: a hőskorban, vagy húsz éve ott is mindenki saját maga építgette a drónját, aztán jött a DJI, előbb kitekkel, alrendszerekkel, majd már komplett drónokkal, rajtuk kamerával, és ma már ott tartunk, hogy ma már csak kevesen építenek, a döntő többség készen megveszi, mert olyanokat tud, amikről anno csak álmodtunk; a drónozás sokkal elérhetőbb lett, a DJI pedig megkerülhetetlen. Itt azért nem valószínű egy ilyen lefutás, de szerintem a kis mechák és távcsövek piacát le fogja tarolni, még ha nem is annyira, mint a mobilok a kompakt, bridge és belépő tükrös fényképezőgépeket, de szerintem ezután az építés hangsúlya inkább a nagyobbak távcsövek felé mozdul el, vagy pedig a kis refraktorok (80 és alatta) és mechák ára leesik, hogy valamelyest még versenyben tudjanak maradni.
Na de mi várható a Seestar 70-től?
- 70 mm refraktor, kb dupla fénygyűjtés az 50-eshez képest
- új szenzor (megerősítette) - talán 585? Most az a kisebb szenzorok között a sztár, és logikus lépés is lenne
- Ekvatoriális mód, szintén megerősítve, így megszűnik a field rotation probléma
- Egyesek azt tippelik, hogy lesz beépített vezető isNagyon kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle. Nem lepődnék meg, ha teljesítményben ott lenne, mint a SA-GTi + 82ED + fgép összeállításom - töredék méretből, tömegből és jóval olcsóbban...
Plusz az S50 és S30 új szenzora is jó hír, az S50-re nagyon ráfér... bár remélem az optikai részen is reszelnek kicsit, ha már hozzányúlnak. És megkapják az ekvatoriális módot is, végre.
-
5150head
senior tag
Berakom ide is, hátha valakinek sikerül lekapnia:
Az Európai Unió űrmegfigyelési szervezetének (EU SST) legfrissebb számításai szerint akár Magyarország is érintett lehet a Kozmosz 482 űreszköz becsapódását illetően!Itt lehet követtni a drágát: [link]
-
.mf
veterán
válasz
t72killer #9527 üzenetére
Nem épp a Föld felé néz
Meg ha valami túl nagy, az jobb is, ha nem felénk jön. 6000 karakter limit volt a cikkre, így a Carrington-eseményre már nem tudtam kitérni; de ha ismét egy olyan történne, elég sok dolgot hazavágna. A tavaly májusit megelőző nagyobb kitörés Kanada egy részén kiütötte az elektromos hálózatot; és az majdnem egy nagyságrenddel kisebb, mint egy Carrington-esemény. Jobb esetben csak a műholdak sülnek meg; rosszabb esetben a microchipek a Földön is leégnek, irány a kőkorszak. -
-
f.lorand
Topikgazda
Nem tudom, látta -e ezt ma még valaki, vagy megörökítette -e, mert az időjárás nem volt barátunk. Én is felhős időben, minimális felhőlyukak között próbálkoztam, egy-egy rövid ablak pár másodpercig tartott. Ez itt konkrétan két kép, nem sokkal egymás után, mindkettőnél 20-30 másodpercem volt, aztán újra beborult. Az utóbbi hónapok egyik legmagasabbra emelkedő protuberanciája van a képen, párszázezer km-re emelkedik.
Eredeti méretben: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk/ -
.mf
veterán
Köszi!
Az állóképek is, de igazán mozgóképen bámulatos. Ld. ez a legutóbb feltöltött videó is, de van még ott sok szép a playlisten. Ezért fotózom őket már egy évtizede timelapsebe. Az igazi persze a real-time videó lenne, de az ISO az egekben, f1.8 és 1/30 mellett csak párszor láttam 20k alá benézni, jellemzően inkább 25600 és 51200 (az általam beállított limit) között tanyázik, és egy zajtenger. Egyszer régen a Sony A7S-t megjelenéskor promózták úgy, hogy real-time vette a sarki fényeket. A Sigma 14 mm f1.4 erősen tervben van jövőre, azon még gondolkozom, hogy szerezzek egy használt A7S2/3-at is, vagy Z8 legyen (sportfotó miatt amúgy is kéne egy Z6m3 vagy Z8, mert ugyan ismerem már a Z6 és m2 korlátait és tudok vele annak ismeretében egész jól dolgozni, de egy jobb AF mégiscsak több szabadságot ad) és arra adapterezzem rá.
-
.mf
veterán
Dicsekszem én is egy kicsit
Megjelent az első cikkem a National Geographicban
-
popey37
addikt
válasz
norbert1998 #9509 üzenetére
milyen géppel fotozol?
-
popey37
addikt
-
fattyu
veterán
na ideírom.
Tudom hogy totál a megszokottól eltérő színek.
Viszont ez teljesen természetes és semmiféle mesterséges színezés nincs rajta.Strech zajszűrés élesítés, kontrasztr és szaturáció boost.
A titok hogy a szűrő SII-Hb
-
fattyu
veterán
válasz
norbert1998 #9509 üzenetére
vegyél egy zsinóros shuttert. azzal annyit lősz amennyit akarsz
-
norbert1998
nagyúr
válasz
popey37 #9508 üzenetére
Határozottan szebb eredmény, mint az enyém
Igen, a buborék volt a cél, illetve a környéke is.
A 20 másodpercen növelnem kell tehát. Ezidáig az volt a gondom, hogy ilyen 8-15 másodperc környékén is erősen beingott a mechanika már, így pl. az Andromeda anno valami 300 darab 8 másodperces képből állt úgy össez, hogy a felét kidobta minden szoftver az ingás miatt. A mechanikán azóta javítottam egy kicsit, jelentősen pontosabb a követés, így megpróbáltam feljebb menni, 20-ra.30 a felső határ a gépemen burst módban, amikor még nem csinál egy blackshotot minden egyes fotó után, bulb mód már csak single shotban van, ott viszont pl 60 s expot 60s darkshot követ, ilyaen automata zajcsökkentés. Nem lehet kikapcsolni, másik gép kéne hozzá. Elvileg valami extrém hacking módszerrel megoldható, meg is kell oldanom, ha nem akarok gépet cserélni még.
A 910 megát nem tudom indokolni, ezt dobta ki a DSS
-
popey37
addikt
válasz
norbert1998 #9505 üzenetére
nem tudom mit szerettél volna fotozni, de ezen a képen nem sok minden van, legalábbis sirilben felhuzva sem látszik rjta több. talán egy halmaz a bal sarokban.
-
popey37
addikt
válasz
norbert1998 #9505 üzenetére
-
norbert1998
nagyúr
Háát, céloznom úgy fest, vakon is sikerült szépen, de nem látszik, akárhogy is húzom szét a képet. Leheet, hogy béna vagyok, ha valakinek kedve lenne, itt a tiff link DSS-ből. Kiderülne, hogy én vagyok béna vagy tényleg édes kevés a gyűjtött infó, esetleg a fényszernnyezés volt mégis túll sok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Óvodások homokozója
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- OpenMediaVault
- Vicces képek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Nikon F rendszer Nikon D750 Sigma ART 24-105 F4 Nikon F 28-300 Nikon 50mm AF-D
- GOPRO Hero 11 BLACK Creator Edition akciókamera csomag +tartozékok
- Canon EF-S 55-250mm IS STM objektív és Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 Is STM Get Closer Kit
- Sony FE 24mm 1.4 GM
- Eladó Fomei black 2.72 X 11m-es fekete papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest