Hirdetés
-
IT café
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fattyu
veterán
amugy hátha van akinek érdekes lehet.
Tegnap döbbentem rá hogy deep sky stacker vs Pixinsight WBBP kb mint csillagok háborúja az űrgammák ellen
Ez volt az első teszt itt esett le az állam.
Default beállítás stack DSS bal oldal, default beállítás stack (minőség preferálás a sebességgel szemben) pixinsight wbbp jobb oldal. Spechtromatic color javítás és autostretch. Semmi más egyiken sem.
Annyi komment hogy a Pixinsight nem szerette a masterjeim amik még DSSben készült így a bal oldali az dark+bias+Light a jobboldali pedig CSAK light. Tehát elvileg jelentős hátrányban a pixinsightItt már megcsináltam újra a biast és darkot, így innentől a nyersanyag ugyanaz mindkét esetben
Mintha egy jobb Távcsővel és nem félrefókuszálva készültek volna a képek a jobb oldalon.
És ismétlem nyersanyag ugyanaz. AF pedig fél óra és/vagy 2 fok difire van állítva, tehát nincs fókuszgond.Több a részlet a sötét részeken szebb a zaj, jobban szűrhető, facsarható még tartalom belőle élesebb.
-
-
fattyu
veterán
Kicsit szégyellem leírni kezdőként
askar sqa85
AM5
Asiair mini
EAF
páramandzsettaA minit már kicsit bánom. Nem lesz elég az USB luk a télre már mert CAA még tervben van a hosszabb éjszakákra.
Az am5 teszi a dolgát, kicsit nehezményezem hogy nincs kuplung így nem tudsz igazán törekedni sem a balanszra hiába nem érzékeny állítólag a strain wave rá. de ártani gondolom nem ártana...
0,4-0,8 átlagos pontossággal megy a guide. zenitközelség rontogat rajta.
Az askar üvegre tegnap azt beszéltük meg hogy gyakorlatilag pay to win. egy cheat code.
Botrányosan éles. jó alapanyagból, olyan éles már a nyers hogy se az élesítő se blurx nem csinál szinte semmit a képpel.jó szett és rendszer nagyon amugy. mindenféle izgalmaktól megkímélt tette a dolgát, ezért tudtam totál kezdőként 4 este öt vállalható képet készíteni.
-
Gyönyörű eredmények
#9363: rosszul fogalmaztam (bár egy egyenes kábeldarabnak is van hatásfoka/vesztesége
): a powerbankok belső elrendezését, natív feszkóját általában csak akkor tudod, ha te raktad össze vagy láttad szétszedve. A nagyobb cuccok nem ritkán magasabb feszkójúak belül, így pl egy 19.2V-os pakkról nagyobb veszteség 12V-ot konvertálni, mint 12.8-ból.
-
.mf
veterán
Üdv itt is
Csak ismételni tudom, amit már mondtam: nagyon szép eredmény friss asztrofotósként
Látszik, hogy nem sajnáltad az időt az utánajárásnak és a felszerelésre (amit amúgy irigyelnék is, ha őszintén végiggondolva nem arra jutottam volna, hogy jelenleg úgysincs időm és lehetőségem ezzel foglalkozni
hátha nyáron a nyári meló mellett, ott várhatóan jobb lesz az idő, kisebb a fényszennyezés, és közel 2000 m-en kisebb légrétegen kell átnézni)
-
fattyu
veterán
Sziasztok,
Jaj. Na most látom van dedikált téma. Nem nyektetem a kezdő fotós topikot ezzel akkor innentől.
Uj palánta vagyok a témában.
Első 5 fotóm első négy este amióta megvan a cucc. Soha nem foglalkoztam ezzel előtte.mult hétfőn jött meg a cucc Pinwheel: Első éjjel éjfélkor tisztult ki az ég gyakorlatilag rendszerteszt. 2 órányi expó.
Második éjjel immár tervezetten. m81 m82, ez futott jó hat órán át
Harmadik éjjel Bubble és lobster claw
szintén hat órányi expó4. csütörtök este mult héten (azóta csak felhő meg eső
Két célpontot lőttem, Lófej,. 2.5 óra expó mert ugye már nagyon alacsonyan van. Oltári kevés adat rossz körülmények ( a falu fénye felé kellett lőni)
Ez nagyon sok órányi hetedik verzió feldolgozás.Illetve demon head nebula volt a másik célpont
-
-
Aki tudja usb-ről etetni a cuccait, akciós a ugreen max repülőre vihető power bankje
Kb harmadába kerül mint a celestron csoda. Közben ez is igény lett a jövőbeni harmonika utazós mechával szemben, lehessen no fuss' no headache közvetlen usb-n etetni árammal. Tudom, még nincs ilyen a piacon ha jól látom. -
yagami01
aktív tag
Lesz egy ilyen, ha valakit érdekelne...
A csillag, amely újra fellángolhat az égen -
-
válasz
Blindmouse_ #9350 üzenetére
Sajnos nekem be volt felhősödve, pedig realtime elcsíptem az infókat. Ha jól értelmeztem, ez baleset volt.
-
udash
csendes tag
válasz
Blindmouse_ #9350 üzenetére
jo kerdes, en veletlenul pont lattam, zsenialis volt. de ha tudok is rola, biztos megprobaltam volna lefenykepezni
-
Blindmouse_
aktív tag
Gyerekek ezt a tegnapi Space X látványosságot mennyire lehetett előre sejteni asztrofotós körben?
Piszkálja a csőrőm hogy annyira lemaradtam róla hogy mégcsak nem is láttam..
Más témájú körben simán lehet tudni valamennyi időn belül ha esemény van, gondolom ezen a vonalon is van valami "riadólánc" hogy "mozgás van, lehet készíteni az állványt, meg a gépet!!"
-
Ha olyan környéken vagy, hogy akad célpont, érdemes nappali objektumokat (lepihent madarak, halastó túloldalán napozó aligátor, stb) is megcélozni vele, kb bármilyen nem túl régi DSLR vagy milc kamerát adaptálva a végére
. Pengeélesek tudnak lenni, simán csúcsszupertele-kategória képminőségben.
-
lord_devil
tag
Sziasztok!
Tegnap először használtam a mono kamerát a 150PDS-el, és olyat tapasztaltam, amit eddig még nem. A kollimációt tri-bahtinov maszkkal ellenőriztem, jónak tűnt. De: a fókusztól távolabb a szélek felé a csillagok torzulnak, megnyúlnak és a torzulás iránya a fókusz két oldalán nem egyforma (ahogy olvastam ez egyértelmű jele az asztigmatizmusnak). Ráadásul minden szűrőnek (parfokális, Antlia V-Pro LRGB) máshol van a fókusza. Ebből a csatornákat összerakva egy kereszt alakú csillag jön ki, az egyik irányban piros, a másikban kék csatorna megnyúlva, a zöld pedig pontszerű. Katasztrófa! Tilt biztosan van a rendszerben, azt próbáltam a kihuzattal jusztírozni (máshol nem tudom), jobb is lett, de a megnyúlás a fókusz két oldalán ugyanúgy megmaradt, de csak a szélek felé. A fókuszban kereknek tűnnek a csillagok, kivéve az egyik sarok a tilt miatt. Ahogy számoltam a színes rendszerhez képest 1mm-el kisebb a backfókusz. Tavaly szerintem még nem volt asztigmatikus, mert ilyen hibákat nem tapasztaltam. Azóta tisztítottam a tükröket és jusztíroztam. Van esetleg ötlet, hogy mi lehet ez? Este tudok képet feltenni, ha szükséges.
150PDS > Skywatcher F5 0.9x korrektor > OAG > szűrőváltó > 533MM kamera -
-
Zyrius
aktív tag
válasz
popey37 #9340 üzenetére
Végül meglett a befutó,
Explore Scientific 102/714 f/7 FCD-100 Triplet CarbonFibre
Így biztosan megy ez ED80 és az SA-GTI is. Addig marad a vizuális megfigyelés a régi AZ5 mechanikával. Úgy is vettem Herschel Wedge prizmát, elleszek amíg nem lesz valami jó akció a Sky-watcher Wave 100i-re. Szűk 1 év kihagyás után ezt a pár hónapot már kibírom -
.mf
veterán
S ha már itt járok, hozok én is egy kis ápdét
Gyűlnek az auróra timelapse-ek ezen a youtube playlisten.
Van még bőven, csak nem mind kerül fel, mert néhány túl rövid, hiába szép; egy-egy nagyobb kirándulásról, kintsátrazásról kis rövidfilmet is össze tervezek rakni, csak megfelelő zenét találni, hozzá összevágni az anyagot, hogy a zenével is illeszkedjen és meglegyen a flow, mindig pepecsmunka, amit nem szeretek... Inkább túrázok egész éjjel a -10-ben, mint pár napja -
.mf
veterán
válasz
f.lorand #9341 üzenetére
Szép munka, mint mindig
Tűnődtem, hogy erről még nem hallottam, de aztán láttam, hogy Fejhallgató-köd, úgy már ismerősebb volt
(akad pár apró elütés, pl. "ennek a fehér törpének van egy tárcsillaga is. Földtől becsült távolsága 1600 fényév. Felületi fényessége roppant alacsony, 18.6 mag/arcsex2."
és "a háttér kiexponálásához megérdemli a sok számos expozíciót.")
-
f.lorand
Topikgazda
Figyelmetekbe ajánlom ezt a roppant halvány planetárist, a neve Jones-Emberson 1. 6 magnitudóval gyengébb, mint a leghalványabb Messier planetáris-köd, de 2800mm-en sok részletet mutat. Az oldalamon megtaláljátok nagy felbontásban is, illetve érdemes elolvasni a sztoriját, elég kalandos volt a felfedezése... Nekem ami nagyon tetszik benne, az a köd kékes középső része mögött látható sok apró mélyég objektum (mintha egy nagyító lenne).
-
-
-
popey37
addikt
120/600-as refiben nem gondolkodik senki? keskenysávon a legjobb választás 50-70nm-ig nincs szini hiba, hatalmas fénygyüjtö képesség, egy 0,8ax reduktorral F4 a rendszer. két
évig fotoztam vele.
-
-
Zyrius
aktív tag
válasz
t72killer #9333 üzenetére
Én ha jól emlékszem több mint 1 éve nem írtam ide, nem is voltam kamerával ég alatt. Lement a költözés, lakás körüli teendők stb. Most kezdem el újra a hobbit, és nálam is hasonló gondolatok vannak a fejlesztéssel kapcsolatban. Sajnos úgy tűnik soha sem elég ami van
.
100%, hogy jön idén a harmonic drive, így lesz lehetőségem felrakni pl rotatort meg motoros fókuszt. Ezeket az SA GTI nem bírná már el, így is kapacitás határon vagyok.
Utána jön egy FPL-53 / 55 / FCD-100 triplet 100-106mm optikával. És VÉGE ez után nem lesz további fejlesztés
Van pár kiszemelt, de ezek is rohadt drágák. Tudom tudom nem az üveg típusa a lényeg, de őszintén szólva ennyi pénznél ismerem magam, hogy akkor érzem jól magam, ha tudom, hogy az elérhető árú cuccok közül a legjobb van benne. A fluorit csak álom
Így hogy a dollár rohamosan romlik a Forinttal szemben bízok benne, hogy idén lesz valami 10% vagy talán kicsit nagyobb akció a skywatcher wave mechanikákra
.
-
A Juwei-ről sok jót írnak, viszont nagyritkán olvasni rémtörténetekről, hogy felkente a távcsövet az oszlopra a gépezet - és ugye a harmonikák bivalyerősek. Én valami extra független biztosítással merném csak magára hagyni. A proxysky (Umi mechanikák) a nagyobb harmonikáiba már tesz extra ütközésvédelmet.
Én egy irányba, egyet lépnék csak egy szezonban, pl ha sikerül jó áron kifogni, akkor azt az 585-ös kamerát, és azt használod az eszközpark többi részével. Ha a z6-al elketyegett a kis kávédaráló SAGTi, akkor az 585-össel is elfog
. Gondolom a mostani cuccod már csukott szemmel szétszeded-összerakod, mindennek kialakult a helye, stb, ez azért sokat segít a produktivitásban.
Amiatt is érdemes még a 82ED-t nyüstölnöd, hogy a BG39 szűrőátoktól mentes asztrokamerán már jobban látni fogsz színi hibát. Ezt majd NEKED kell eldönteni, hogy kiegyezel-e az eredménnyel, vagy "fehérebbet" akarsz - akkor viszont jön az agyalás egy 5"-os fpl53 triplet irányába...
-
.mf
veterán
Dilemma...
A SW SA-ben tetszett a kompakt, hordozható méret, de hiányzott a goto és a jobb ék, ezért vettem a SA-GTI-t is meg. Az viszont már jóval nagyobb darab, főleg ha vezetést is hozzáadom, már kocsis téma. De ha már kocsi, az többet is elbír, ez viszont limitál 5 kg-ban. Mivel a hullámos mechák eddig fájdalomhatáron túl voltak, elkezdtem HEQ5-ben gondolkozni, de most szembejött a Juwei17, ami majdnem akkora teherbírású, mint egy AM5 (13 / 18 kg), viszont €1000. És 5.1 kg - szemben egy HEQ5 10+5 kg.Na és akkor most jön a dilemma.
A cél mélyég, FF-eqv ~750-800 mm, avagy ~2.5°×1.7° - amibe nagyobb ködösségek a környezetükkel is jól beleférnek (Orion, Lófej, Rozetta, Szív; vagy az Androméda).
Jelenleg van: SA-Gti, 82ED reduktorral (477 mm), átalakítatlan FF fgép.Az egyik út az, hogy maradok a SA-GTi-n, benevezek az egyik új 585-ös hűtött mono asztrokamerára, és hozzá valami 250-300 mm-es 50-60-as kis ED (pl. Evoguide 50ED) vagy triplet refraktor vagy objektív.
Ezzel lenne egy aránylag pici, könnyű, de potens rendszer. Viszont hiába a keskenysáv, Bp-en nincs égre rálátásom, ez is kitelepülős móka lesz, és 50-60-as nyílással korlátozott lenne a fénygyűjtése.Vagy: a SA-GTI megy, a Juwei17 jön, és akkor nagyobb távcső is szóba jöhet. Egyelőre (átalakítatlan) FF fényképezőgéppel, mert az APS-C 571 még elég drága, talán majd évek múlva, ha kijön az utódja.
Tudom, hogy egy reflektorral olcsón lehet nagy fénygyűjtő képességet kapni, 200/800 gyakori és olcsó aprón, és a színi hibákkal sem lenne nagy gondom; de nem tetszenek a diffrakciós tüskék, a nagy méret a szélben, a tömeg, és a kocsival zötykölődés miatt gondolom rendszeresen kellene kollimálni.
A SW 120ED az egyik jelölt, a 120-as mezőnyben könnyű és kompakt, reduktorral 765 mm, f6.375, optikailag jókat hallok róla, a fókuszírozó a leggyengébb pontja; használtan is ki lehet fogni, épp van is egy eladó 340k-ért, már cserélt fokuszírozóval; plusz a reduktora újan 100k.Vagy: hagyjam az egész fejlesztgetősdit a 'csába, úgysincs időm mélyég-asztrofotózni
4 hónapja vagyok itt, azalatt 1x volt kristálytiszta ég mellett olyan gyenge az auróra és annyi időm, hogy inkább Oriont fotóztam, igaz a szeles időben az LX3 nem jeleskedett, ahogy a Nikon 70-300G sem, a fókusszal is meggyűlt a bajom...
-
válasz
norbert1998 #9330 üzenetére
Asztróhoz nagyon nem muszáj modern obi. Igazából a legjobb egy kicsi APO távcső reduktorral, de a klasszik teleobik közt is vannak jók, figyelni kell a fotós lomtalanítós helyeket.
-
norbert1998
nagyúr
Hm. Kicsit bevásároltam ma is.
Sajnos annyira nem érdekel még a fotózás, hogy a mai obik közül ki tudjak fizetni egy olyan kitet, ami tud mondjuk akár csak 100-400-at F4-6.5 között, így az alábbi történt:Tamron AF 28-200 3.8-5.6 + Tamron AF 200-400 F5.6 + Sigma 2x teleconv + Tamron 1.4x teleconv = 145 EUR
Cosina AF 100-400 4.5-6.5 = 58 EURSony LA-EA4 = 160 EUR
Meike AF3 SONY_E 10+16mm Macro kit metal version = 24 USD
Otthon ott a Minolta AF 70-300 3.6-5.3 és a SEL50210
Egy darab telezoom elég nekem, itt lesz miből válogatni, kedvenc marad, többi megy fel az apróra.
Kísért még a SIGMA AF Tele 400 (Minolta) és a Sigma AF Reflex 600 is, de egyelőre nem elég stabil a rendszerem ahhoz, hogy prime obival essek neki a sokszáz miliméternek, mert egyszerűen nem fogom eltalálni a célomat... A jelenlegi módszer, hogy állvány felállít, fotó 70 -120 mm között ISO25k-val, 1-2 másodpercen, aztán ha látom a célt, beállítom középre, majd belezoom, fokusz, újrateszt, ISO vissza 3k körül, és mehet fél-1 órás fotózás.
A Sigma és Tamron telekonverterek is AF kompatibilis Sony A foglalatosak. Így elvileg AKÁR el tudok menni autófokusszal ekvivalens 1710 mm-ig is
-
f.lorand
Topikgazda
Fogok mindenképp komolyabb galaxishalmazokat fotózni hamarosan. Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszenek ezek a közeliek. Készült egy másik is, ott sincs híján a részletnek:
A fotót 2025 februárjában készítettem, több éjszakán átnyúlóan. Az alapkép gyönyörű részleteit természetes RGB fényben, míg a csillagkeletkezési régiókat és a hidrogénfelhőket az Altair duo szűrőjével örökítettem meg. A két tartomány ízléses és pontos illesztésére igen sok időt szántam, mert kifejezett célom volt, hogy ne csupán egy szín / színtelítettség rétegként kerüljenek fel ezek a nagyszerű részletek, hanem a galaxis szerkezetébe pontosan illeszkedve, az arányokat fel nem borítva adjanak hozzá a kész kép élvezetéhez. Külön gondot fordítottam arra, hogy ahol a keskeny tartomány a csillagok színét megbolondította, ott ezek a színek ne kerüljenek át a kész képre. Ajánlom megnézni teljes méretben az oldalamon: https://fenyeslorand.hu/m81/ÍÉrdekes egyébként a jobb felső sarok felé levő óriás kettős. Csak a diffrakciós tüskék árulják el, hogy az, valószínűleg egymást takarják.
-
-
f.lorand
Topikgazda
Sajnos a páracseppeket valóban nemigen lehet utólag kompenzálni. Ilyenkor a nyersanyag nem használható jól.
Hozok közben egy Bagoly-köd közelit. 19 óra expóval szépen jön minden halvány részlete. Nem csak egy paca ez a köd, sok finom lebernyeg, anyaghullám található benne. Érdekes a 6 óra előtti Ha kitörés is szerintem. Nagyban itt.
-
-
popey37
addikt
válasz
Csabesz666 #9320 üzenetére
a legnagyobb hiba az, hogy nincs korrekcios kép. legalábbis azok a nagy foltok a flat kép hiányát mutatják. de ahogy nézem darkok sem készültek.
ennek a 2 korrekcios képnek a hiánya látszik a feldolgozáson: a foltok és a zaj.
a korrekcios képeknél a dark ugyanolyan paraméterekkel készüljön mint a lihgt kép, a flat meg homogén felületröl ugy, hogy a hisztogramm csucspontja kb.2/3-nál legyen, valamint a flat készitése ugyanabban a pozicioval készüljön mint a light. tehát ne mozditsd el a kamerát.
dark-bol én annyit szoktam amennyi a light, flat-bol 30-50 db.
csinálhatsz bias képet is: ugyanazokkal a beállitásokkal mint a flatkép, csak letakart optikával, ugy mint a dark képeknél. ebböl is elég 30-50 db.
ha ezt a 3 tipusu korrekcios képet is hozzáadod a feldolgozáskor, el fog tünni a képzaj és az összes folt a képröl.és még valami, ekkora optikánál már nem kell hosszo záridö, max 2 perc elég képenként.
a tubusodhoz meg annyit, hogy ugyanez van nekem is, csak én a reduktort vettem meg hozzá, ugyanis az is képsik korrektor is egyben. igy F7 helyett F5,6 a fényerö.
-
válasz
Csabesz666 #9320 üzenetére
Én csak kibicelek, ugyebár a zajszűrést kell ráereszteni.
A nagy gombócok páracseppek lesznek a kamera ablakán? Ilyen sokkal nem tudom mennyire bír el a modern "AI-os" képfeldolgozás, máskor lehet feljebb kell csavarni a fűtést...
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Mit ronthatok el? Siril-ben dolgoztam fel a képet, a lófejködről, és szemcsés lett. Askar 120apo, 1xes hozzávaló képsík korrektorral, illetve asi533mc pro kamerával készült. A segítséget előre is köszönöm!
-
-
.mf
veterán
válasz
f.lorand #9317 üzenetére
Így van, szélesebb látószöggel valóban n+1 kép van már róla, míg ilyen nagyban és részletesen kevés, ezt nem is vitatom. Ha elégedett vagy vele, az a lényeg.
---
Más: írtam korábban a QHY minicam 8-ról, ami egy nagyon kompakt, könnyű (480 g) integrált 8-as szűrőváltós (szűrőkkel) hűtött mono IMX585 - 800 USD + fa + szállítás áron. A Touptek is beszállt az árversenybe, a hűtött mono IMX585 kamerájuk mellé 8-as 1.25" szűrőváltó szűrőkkel együtt 859 USD, ha valaki kevésbé integrált, cserébe modulárisabb, szabványosabb verziót szeretne.
-
f.lorand
Topikgazda
Én nem így látom. Ha nagylátó képet akarunk a lófejről, arról van 10 000 kiváló, éppen én is csinálhatonék egy újabbat. Az a régió rendkívül sűrű, van minden, mint a búcsúban. De engem a Lófej érdekelt most, önmagában. Ott viszont ez a valóság, a túlkontrasztozott képek nem adják ennek a lenyűgöző sötét porfelhő valódi részleteit. Itt az volt a cél, amit sikerült is elérni.
-
.mf
veterán
válasz
f.lorand #9315 üzenetére
Ez is klassz lett, de
"Érdemes összevetni a képet életem egyik első Lófej-köd képével, ami a mostanihoz képest egy apró, 7cm-es kistávcsővel készült. Sokat változott a technika az elmúlt évtizedben nálam is…"
Nekem a másik talán még jobban is tetszik
Elhiszem, hogy ez nagyobb kihívás, és jobban mutatja a részleteket, de "laposabb", nincs benne akkora sötét-világos dinamika, és kevesebbet mutat az amúgy igen érdekes környezetéből.
-
f.lorand
Topikgazda
Lófej közeli
Nem terveztem fotózni, csak kapóra jött: kerestem valami témát, amire addig exponálhatok, míg a téli éjszakák vándorai, a távoli galaxisok megfelelő pozícióba kerültek. A napnyugta után már ideális pozícióban található Orion csillagkép erre idálisnak bizonyult. A kép croppolt, a közeli Alnitak fényszóródása miatt ezt a kivágást tudtam csak megtartani. Viszont ha már készült expó, nem a sima árnyékot próbálnám megmutatni, hanem inkább a sötét porköd belső részleteit. Nagyban az oldalamon megnézhető: https://fenyeslorand.hu/lofej-kod/ -
Jim-X
őstag
Koszonom sracok! Jelenleg 3 kepem Top Pick az astrobinen es indulak az IOTD cimert, drukkoljatok! Lorand IOTD Hold kepe utan vettem a batorsagot es jeloltem par kepemet
-
-
Jim-X
őstag
Sziasztok!
Egy Jupiter es egy Mars kep 2025/02/04-rol.
Jupiter:
Es a tavolodo Mars:
-
Egy kis gyakorlás: a mecha (SA GTI) jó a 2.8/300as teleobi alá még vezetés nélkül is, a rendszerben viszont van egy kis képsík-ferdeség, legközelebb csavargatok kicsit az állítócsavarokkal. Komolyabb feldolgozás előtt, még színek nélkül, M83 (+ott bújkál az NGC5264), 22x60sec, 2.8/300 nikkor, Player One Uranus C, SA GTI, nina:
Az ellensúlyokkal játszani kellett egy kicsit a nehéz obi miatt, a toesaver csavarkát utolsó menetig kicsavarva, súlyokat túlontúl lehúzva (a nagyobbik rögzítője még épp fogja a tengelyt) pont sikerült kiegyensúlyozni az obi+konverter+kamera kombót. A z6-al ez már kevés, ahhoz pár nehezebb bazaltdarabkát még rázacskóztam a tengely végére
-
.mf
veterán
válasz
f.lorand #9306 üzenetére
Durva belegondolni, hogy azok a részecskék percek alatt több ezer km-t tesznek meg, és ez még nem is egy erős fler vagy protuberancia. A napszél meg ~300 és 750 km/s sebességgel közelíti a Földet...
Az igazán aktív aurórákban is ez számomra az egyik lenyűgöző dolog, hogy másodpercek alatt megy végig egy hullám - több száz km-t megtéve. Pont pár napja volt egy nagy fogás, a szezon eddigi leghosszabb (legalábbis számomra - állítólag volt még egy ilyen) erős, nitrogénes aktivitása, 750db 2s-os kép, és még ott is felére kellett lassítanom (15 fps - effektíve az "élő" real-time sebesség 30-szorosa), hogy ne legyen túl idegbetegen kapkodósan gyors a mozgása. Az volt olyan fényes, hogy videóban se kellett ISO51200
Majd amikor kész lesznek és felteszem TeCsőre, majd ide is belinkelem -
f.lorand
Topikgazda
Brutál nyugodt volt alégkör, olyan részleteket kaptam, mint eddig nemigen.
Nagyban itt: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk/ -
.mf
veterán
válasz
f.lorand #9301 üzenetére
Jók lettek, mint mindig
Érdekes téma a Nap is, de mindig elkerekedett a szemem, amikor megláttam, mennyibe kerülnek a Lunt és hasonló naptávcsövekNálam max. a napfólia játszik
-----
Két napja annyira gyenge volt az auróra, és annyira tiszta az ég, hogy a hátizsákból előkotortam az LX3-at, felpakoltam rá a 70-300-at, de az erős széllökések miatt csak pár kép lett jó, az eredmény annyiból elég lehangoló lett
Úgyhogy maradnak az auróra-képek.
Speaking of which, az alábbi képpel meglett a 10. nap képe a NatGeo Mo-nál
-
f.lorand
Topikgazda
Hoztam két képet.
Az egyik a Coddington-köd, ami valójában nem ködösség, hanem egy 10 magnitudós törpegalaxis. A megörökítése rég a célom volt. Kerek egy évet vett igénybe (két szezont), hogy elérjem végül azt a részletességet és felbontást, amit magam elé tűztem. Türelmes munkát igényelt, mivel extrém halvány. Két kamera, 7 szűrő dolgozott rajta, az egy év alatt összesen 41 órán át. A kép 2730 mm fókuszon készült. A fotó az oldalamon nagyobb felbontásban is megtalálható és írok is a galaxisról, illetve a kép készítéséről.
A másik a mai Nap. Sajnos a Lunt 60-as sehogy nem állt össze, visszavették hibával és lehetőségem lett egy 80-asra, azzal a first light. Bár alacsonyan van és még seeing sem volt, de szépen adja. Eredeti méretben itt: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk
Új hozzászólás Aktív témák
- Küszöbön az Atomfall megjelenése
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Még a hardverek is kirügyeztek
- Battlefield 2042
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Black & Decker töltőt keresek
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eska E1000 vez.nélküli gamer fejhallgató új 6hó jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest