- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Csak aprópénzre büntetné az Apple-t és a Metát az EU
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Windows 11
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Adobe Photoshop
- Elektronet Zrt. (internet, kábelTV, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Synology NAS
- Mikrotik routerek
-
IT café
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nandinho1334
csendes tag
Sziasztok!
Abszolút kezdő vagyok, még sosem vettem gumit, az első saját autómra lenne az első vétel:
Opel Meriva A 2003, Z16XE motor. Évente kb. 6-8 ezer km-t megyünk, legnagyobb részt városi használat, hétvégente 50 km vidék, évente 2-3x autópálya, ebből csak 1x télen maximum.
Ehhez a kevés éves, 90%-ban városi használathoz keresek best buy téli gumit ha lehet ajánlott hellyel együtt ahonnan rendeljem online/megvegyem (Debrecen), vagy négy évszakosat, nem tudom mivel járnék jobban. Nem gondolom, hogy indokolt lenne prémium kategória, egy jó közép kategóriára gondoltam, de mindent meghallgatok.
Tudnátok nekem ajánlani? Köszi!
-
Extrém hőingás a tavaszi és az őszi hónapokban eléggé gyakori. Igaziból itt van elemében a 4S, de a technológiai szintlépések mind közelebb hozzák őket a valós teljes éves használathoz. Talán nem túlzás azt állítani, hogy 2020 hozta el ezt az evolúciót, lásd új Goodyear, Dunlop, Vredestein, minden bizonnyal a Michelin CC2, és talán majd a Conti AS 2..
-
Szerintem ez nem ennyire egyszerű kérdés. A referencia téli gumik mérhető előnye nagyjából elhanyagolható mértékű, tehát sem vonóerőben, sem havon fékezésben nem tudnak leszakadni a négyévszakos élbolytól. Csak nézd meg a friss Bild tesztet, nagyon szoros az eredmény, de ez a rendencia már vagy 10 éve fenáll.
-
válasz
MasterMark #41882 üzenetére
Igen arra.
De ha ez nem okoz gondot akkor jó.
Csak mégis jobban nézne ki vele a gépezet, mint acél felnivel.. plusz nem kellenek új csavarok stb(#41883) tboldi
Igen, a színe is fura, eléggé sárgás is, de azt gondolom minimális összeg cserélni, vagy rendbe tenni. Amúgy itt van a hirdetés.
Hirdetővel beszéltem, gumiszervízes, így a felnik nem ütnek / ráznak. Bevizsgálták őket. -
-
ngaba
aktív tag
válasz
focvis #41867 üzenetére
Biztos mondták már, de akkor én télit vennék télre is.
Azok is fel vannak ám készítve az enyhébb télre is, csak egyszerűen el van tolva hidegebbre az a sáv, amiben még jók. A 4 évszakos tesztekben a referencia téligumi nem szokott érdemben rosszabbul teljesíteni szárazon / vízen a télies 4 évszakosoknál. Hóban - fagyban viszont egyértelműen jobb a téli. Én átbogarásznám a teszteket...
-
renziNNN
tag
Sziasztok!
Főként versenypályára keresek gumit első sorban 205/50/R16 méretben (de talán 45 vagy 55 is beleférhet). Értelemszerűen nekem nem számít, hogy esőben milyen vagy hogy milyen hangos, mennyire tartós, csak kanyarban tapadjon. 140lóerős elsőkerekes autóra kerülne, tehát azért nem tervezem széttépni az aszfaltot, csak a lehető legjobbat szeretném kihozni a kanyarokból.
Amiket eddig néztem:
-Toyo TR1
-Falken Ziex 310
-Vredestein Ultrac Satin
-ZESTINO ACROVA 07A semi slick
Utóbbi tűnik a célnak legmegfelelőbbnek, de semmilyen teszt/vélemény nincs róla, így vakon nem biztos, hogy amelett döntenék. Árban hasonlók jöhetnek szóba.
Esetleg tudnátok véleményt mondani ezekről, vagy mást ajánlani? -
válasz
Kornel #41869 üzenetére
Van még 1 jó szezon a Nexen 4S-ben, régi sütést nem szeretnék. Aztán lehet, hogy lejárom ezt tavasszal, attól függően mennyit kopik a télen.
Nem tartom kizártnak, hogy mindkét Gen.-t gyártják párhuzamosan egy ideig.(Az autócsere is időszerű lesz jövőre - csak azt nem tudom még, hogy mire... ha összkerekes lesz, akkor jöhet 4S télire.)
-
#TOTTI
őstag
Sziasztok, Mazda CX-30-ra keresek téli gumit, CX-3-é egy mérettel kisebb így azt eladom, de a téli felni jó erre is. Barum Polaris 5 lenne a kinézett, 215/65 R16 méretben, itt van valami hátránya ha XL-es az abroncs, vagy az csak előny?
-
DeFranco
nagyúr
"hívása fontos számunkra kérem tartsa a vonalat"
na, ha összerakod gumi+felnivel akkor 2k-val drágább mint a darabár. ez a kedvezményes szerelési díj, benne van, hogy fel is teszik az autóra.
ha összelegózod darabonként akkor is "jár" csak megjegyzésben tüntesd fel
ennyihekk. kleber krisalp lett.
-
válasz
alázógyík #41865 üzenetére
Persze, kell neki 200 - 500 km, hogy lekopjon a leválasztó anyag.
Más: Elvesztettem a fonalat, milyen autóra váltottál?
Megint más: Mivel én nem hiszek a 4S gumik egész éves ÉS normál felhasználásában
, így sajnálom, hogy kevésbe lett télies az új GoodYear Vector. Télire, őszire vállalhatónak gondoltam az elődjét.
Hamarosan felrakom a 4S-t, hogy ne kopjon a frankó nyári, utóbbinak megszavaztam még egy szezont.
-
-
DeFranco
nagyúr
válasz
focvis #41852 üzenetére
köszi, sejtettem, de inkább rákérdeztem a biztonság kedvéért
automaxban rendelt már valaki felnit+gumit egyben? hoz rá egy árat, ami kb. annyi mint a felni és a gumi árának összege, de kiváncsi vagyok ezt kompletten szerelve adják oda (tehát a szerelés is benne van az árban), vagy csak egy látványfeature az oldalon hogy két számot összead helyettem.
@pepe091: köszi neked is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pècsimunkás #41846 üzenetére
Jaja téliben is és nyáriban ott vannak a szeren. Egy időben a kékválasz nagyon futott itt a topikban is.
-
Elemental
addikt
Köszi!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ANDROID??? #41841 üzenetére
Pont most néztem rá nekem mit ír a gyári táblácska (215/55R17):
Normál üzem: 2,4/2,4
Eco: 2,7/2,7
Teljes terheléssel: 2,7/3,2Hát őő, az sztem kicsit sok amit írnak, most 2,5/2,5-re van fújva de így is elég pattogós a rugózása.
A másik járgányon (205/55R16), meg 2,3/2,2 a gyári érték. Azt 2,4/2,3-ra fújom azzal jól fut a kocsi és nem is túl pattogós.
-
-
válasz
ANDROID??? #41828 üzenetére
Az autón a megfelelő helyen és a könyvében találod meg a helyes guminyomást. Arra kell felfújni. Én arról beszéltem, hogy sokan jóval alacsonyabb nyomással járhatnak.
-
rbalint88
addikt
Keskeny, de foleg meredek budai utcaban lakokent tokeletesen elegedett voltam az Apollo negyevszakos teljesitmenyevel. Lehet egy cc vagy a005 keves lett volna. De!!! Sokkal nagyobb problema, hogy az emberek nem ismerik sem a fizikat, sem az autojukat. Nem egy ember helyett alltam mar ki itt a parkolobol a felsozott foutig, mert nem volt kepes megugrani a feladatot...
-
Firstaye
tag
Dunlop négyévszakos volt már? Dunlop Sport All Season
A leírás alapján enyhébb telekre optimalizálták - itthon ideális lehet kicsit "sportosabb" felhasználásra.
-
juvegamer
tag
Üdv.
Én is 4 évszakos gumit keresek, 20e ft/db árat szánok rá.
Ezen az áron most kb. ezek vannak:
Kumho Solus
Nexen N blue 4 season
Kleber Quadraxer 2
Fulda Multicontrol
Uniroyal AllSeasonexpert 2
Barum Quartaris 5Szóval ezek közül kinek van tapasztalata, véleménye?
Én először az Uniroyal-ra gondoltam de a száraz teljesítménye elég sok tesztben rossz volt.
Most itt olvasva többen is a Nexent írták hogy jó....Akkor lehet hogy az lesz -
DeFranco
nagyúr
sziasztok!
szakértőket kérdezném hogy a központi furatban egy potenciális egy tizedes eltérés mennyiben jelenthet problémát?
a felnim gyári KF értéke ha minden igaz 60.1 (bár ezt is csak másodkézből tudom, gyári infót még nem láttam, a felnin nincs feltüntetve) viszont a netes keresőkben természetesen csak KF 60-as felnik vannak.
egy ilyen eltérés jelenthet bármilyen problémát, érdemes ráfeszülni vagy a gyári tűrés nagyobb ennél?
-
Tompie
őstag
-
tboldi
nagyúr
A Michelin és a Bridgestone kicsit kakukktojás, mert a 4évszakosaik nem annyira jók télen (a többi prémiumhoz képest). Így ha télen is lenne használva, én kihagynám ezeket.
Azért városban, ahol Elementalék használnák főként, és ahol rendesen takarítják az utakat, nincs semmi vész a Michelinnel sem.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Elemental #41825 üzenetére
Igen, a tesztek alapján most a Goodyear Vector 4 season Gen3 tűnik a legjobbnak, ha a pénz nem számít. Mivel friss fejlesztés, tapasztalat nincs arról, hogy hogyan öregedik, de a GY-ban talán meg lehet bízni e téren. (És legalább nem tudsz régi gumit venni ebből.)
Szintén jó még a Conti Allseasoncontact: az régebbi fejlesztés, és sok panaszt nem hallani róla (max annyit, hogy rossz úton nem épp csendes, de a Contik általában ilyenek). Én azt vettem egyébként, de télen még nem volt tesztelve.
A Michelin és a Bridgestone kicsit kakukktojás, mert a 4évszakosaik nem annyira jók télen (a többi prémiumhoz képest). Így ha télen is lenne használva, én kihagynám ezeket.
Ha a pénz nem számít, akkor az első kettőből választanék.
-
Ha már a márkás gumikról beszélünk, én többek között azért mondtam le a Vredestein Quatrac Pro-ról, mert a Quatrac 5-ről elég sok rosszat olvastam, a Pro-ról pedig még nem volt több éves tapasztalat. Eléggé lutri megvenni egy olyan gumit, ami ugyan márkás, teszten jól szerepel, de semmilyen hosszabb idejű tapasztalat nincs vele kapcsolatban. Az évek folyamán azért a prémium márkák is hoztak ki gyorsan öregedő, rosszul kopó gumikat, hiába szerepeltek teszteken jól. Én inkább egy évek óta teszteken jól szereplő, ár-érték arányban az egyik legjobb négyévszakost vettem, függetlenül attól, hogy van e, vagy nincs e csecsemő a hátsóülésen. Nem befolyásolt volna az sem, ha van.
-
Elemental
addikt
Sziasztok!
Asszony nissan note-ján esedékes a gumicsere (téli és nyári is). Évi 10.000. km, csak városi használat, évente max egyszer-kétszer pálya. Erre bevállalható szerintetek négy évszakos? Melyik volna a legjobb négy évszakos gumi, nem ár/érték, a pénz most nem számít, szóval amelyik szerintetek a legjobb minőségű?
Utóbbi kérdésre ez a válasz? "A mostani mezőnyből - ha az ár nem számítana - gondolkozás nélkül a Vector 4 season gen3-at venném." -
ngaba
aktív tag
válasz
rothfb #41823 üzenetére
Lehet, én is majdnem Nexent vettem (nekem a szerelőm javasolta, sőt azt is, hogy gondolkodjak 4 évszakosban). De olvasgattam az Index gumis fórumokon is, és ott azért vegyesebb volt a kép, pláne a régebbi hozzászólásokban. Aztán úgy voltam vele, hogy egy csecsemővel a gyerekülésben inkább nem kísérletezek "feltörekvő" márkákkal.
Az meg szerintem nem igaz, hogy az emberek annyira nézik, hogy melyik autón milyen gumi van. Leginkább e topik olvasói max.
-
A kopott gumis résszel maximálisan egyetértek. Akinek autóra van pénzze, legyen gumira is.
A tankolásos részt én inkább azzal egészíteném ki, hogy sokkal többet számít szerintem az, hogy amikor elmegyek parkírozó autók mellett, sokszor látom, hogy a guminyomás szemre nem stimmel és ha valamikor érezhetően több lesz a fogyasztás, az a félig leeresztett gumi. Inkább, minthogy valaki Nexent, vagy GY-t használ. -
ngaba
aktív tag
válasz
rothfb #41819 üzenetére
Az azért nagyon sok /db.
Nézőpont kérdése: Másfél tankolás (és 4-5 évig használod), az autó drága dolog.
De egyetértek, a Nexen tényleg elég jónak tűnik ahhoz, hogy az ember elgondolkodjon rajta. De a parkolóban látható sok noname kopott gumit viszont nem értem, amikor a motorolajról meg szinte minden autós meg tudja mondani, hogy szerinte melyik az isten.
-
válasz
alázógyík #41818 üzenetére
Az azért nagyon sok /db.
Hosszú távról nem érdemes beszélni (kinek mi a hosszú). 4-5 év ezeknek a gumiknak az élettartama futásteljesítménytől függetlenül. A GY-t is le fogod cserélni ennyi idő múlva. A fogyasztást meg senki sem tudja. Olvastam egy cikket erről valahol, hogy a fogyasztás kb kimutathatatlan.
Ezt most csak azért írom (és senkit semmiről nem akarok meggyőzni, nem vonom kétségbe a GY létjogosultságát, bár az árát igen), mert pont tesztelés alatt áll egy Nexen 4S garnitúra és az eddig használt (7 éves nyári Fulda és 8 éves téli) gumikhoz képest ez ég és föld. Sokkal jobb vizen, szárazon. Kb fele a zaj (csendes a kocsi, minden behallatszik), nagyon csendes, az úthibákat is sokkal csendesebben veszi, mondhatni komfortosabbak sokkal, mint pl a nyáriak voltak. Pedig a méret 225/45 R17. A téliek meg 205/55 R16.
Szóval az az árkülönbség azért érdekes, mert talán nem annyival jobb egy GY. A tesztek meg, meg azok az ábrák... Nüansznyiak a különbségek.
Persze sok embernél szerepet játszik az is, hogy mások mit látnak kívülről és ebből a szempontból egy Michelin, GoodYear, Vredestein, Bridgestone jobban cseng, mint egy Nexen. Ezeket a neveket ismerik az emberek. Míg egy átlag a Nexen névről azt sem tudja mi fán terem. És vannak, akiknek számít, mások látják, hogy ő márkás gumit használ. Bennem is volt egy ilyen, mielőtt a Nexeneket vettem, de rájöttem, az ár érték arány jobban számít nekem. Nem mintha a Quatrac Pro-kat (az volt az eredeti kiszemelt) ne tudtam volna kifizetni. -
alázógyík
addikt
A Bravon nekem nagyon bejött a Nexen, sokáig gondolkodtam, hogy most is olyat vegyek.
Igazából semmi probléma nem volt vele. 2 alkalommal kellett nagyon nagyot vészfékeznem, "rénszarvas tesztet" csinálnom vele, és hibátlan volt.
Ha a GY azt a szintet hozza, elégedett leszek. -
alázógyík
addikt
Most kaptam meg a GOODYEAR Vector 4Season Gen-3 91 V gumikat 205/55R16 méretben, majd délben szereltetem fel.
Kíváncsi vagyok milyenek lesznek.
Idáig Nexen és BF Goodrich tapasztalatom van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen autót vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Autós topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest