Új hozzászólás Aktív témák

  • DBAtti

    aktív tag

    válasz Teasüti #4518 üzenetére

    Szia!

    Ha kínálnak szaktanácsadást, akkor remélhetőleg van is hozzáértő eladójuk. Én voltam már úgy Interben, hogy kérdeztem milyen cipőjük van pronáló lábra, és nem tudta az eladó melyik típus merre dől, én mondtam meg neki. De mentségére legyen mondva, utána kérdezett a másik kollégánál.

    Szerintem ha ezen a fórumon beírod a keresőbe, előrébb jutsz, még pontos típus ajánlások is szerepelnek korábban.
    A tesztet elvégezheted otthon is a vizes talp-papírlap módszerrel, de valóban többet tud mondani egy szakavatott szem, magadnak el is tudod csalni, illetve az egy helyben állás nem feltétlenül egyezik a futás közben beálló technikával.
    Tehát olvass utána neten, milyen lábtípusok léteznek, és próbáld meg belőni, Te melyik lehetsz ezek közül, de őszintén!

    Egyik típus sem rosszabb a másiknál, adottság. Túlsúlyosaknak általában pronáló (befelé dőlő) lábuk van, ezért belső támaszos cipő kell, ami a boltozatot támasztja. Ilyenből jó pl a Saucony Phoenix sorozata, a Saucony Omni már igen erős támaszt biztosít (látható szemmel is a dőlés), az Asics elég sok típusa, pl Phoenix, GT sorozatok, vagy a Supermacy, NIKE Pegasus és Structure is jó lehet, de ezt érezned kell.

    A semleges típus semerre sem dől, nagyon sokat dicsért modell a Saucony ProGrid Ride sorozat, és nyilván van még sok, amit nem ismerek.

    A kifelé dőlő -szupináló- a "külső élén" fut a lábfejének, pl.: Saucony ProGrid Jazz sorozat.
    Nem Saucony márkaszeánsznak szántam a hozzászólást, de az ő honlapjukon nagyon szépen szerepel minden modellnél a besorolás, kinek ajánlott, nekem pedig pronálóra van szükségem, ezért a többi után kevéssé kutattam.

    Ha van egy kis futóbolt, általában meg lehet kérni az eladót, hogy futópadon is kipróbálhasd a cipőt, amit melegen ajánlok! Rendes zokniban kell érkezni, amiben amúgy is futnál, és a kiválasztott cipőben tölteni pár percet, hogy összemelegedjetek. Ha van több esélyes modell, akkor egymás mellé érdemes próbálni őket, egyik lábra ez, a másikra az, és sétálni/ kocogni kicsit, hogy érezd a különbségeket.
    Ami szerintem különösen fontos:
    - stabilitás ~ megfogja a lábad leérkezéskor, nem egyenlő a rugózással! A ruganyosság önmagában még zavaró is lehet ha nem kontrollált (csak pattogsz mint kecskeürülék a bakon).
    - csillapítás ~ puhán érkezel, csökkenti a lábadra eső terhelést
    - lábfejhez való illeszkedés ~ legyen benne elöl elég hely, általában egy mérettel az utcai cipő felett kell keresni, de függ a kaptafától, illetve a lábboltozatnak megfelelő széles és magas legyen.

    Én szemtelenül bementem vagy 4-5 boltba és felpróbálgattam vagy 10-15 pár cipőt, és ahol nem tudtam egyértelműen letenni a voksom, azt otthagytam megfontolásra, jegyzetelj! Nálam a jó cipő olyan, ha felveszed, mintha hazaérkeznél, nem zavar semmi benne kialakításban, és bemelegedve teljesen illeszkedik mindenhol. Ha bármi zavar, azzal hosszú távon igen kellemetlen együtt élni, vagy egyenesen képtelenség.

    Remélem mondtam valami hasznosat, sok sikert a kiválasztáshoz!

    [ Szerkesztve ]

    "A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

Új hozzászólás Aktív témák