Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz dgyuri0123 #84231 üzenetére

    "tapasztalatokat adjunk át egymásnak, nem pedig az, hogy vitatkozzunk az egyes beszámolók hitelességén."

    Szerintem nem is a beszámolók hitelessége van "támadva". Mert azt szerintem nem is lehet. Valaki tapasztal valamit, azzal nincs gond. Ebbe nem lehet belekötni. Inkább a tapasztalatból kiinduló következtetésekkel, magyarázatokkal lehet vitatkozni. De ez igaz mindkét oldalra.

    Egyik oldalról vegyük például azt, hogy a "feleségem is hallja, hogy jobb X hangfalkábel alátét jobb, mint Y, pedig nem is tudja mit cseréltem". Ha ezt elemezzük, akkor ebben elég erős állítások vannak. Egyrészt, hogy ami különbséget tapasztalok, az csak és kizárólag abból fakad, hogy X-et kicseréltem Y-nal. Másrészt még alá is van támasztva egy "ténnyel", hogy a felségem "kvázi vaktesztelte" is, tehát ez így is van. Punktum.
    Pedig egy tapasztalás lehetséges, hogy több összetevős. Lehet, hogy benne van X és Y valós különbsége, de lehet még mellette az is, hogy nekem X szimpatikusabb, azt mondták, jobb lesz, stb, stb. És hát nem véletlenül ahol fontos, kettős vakteszteket használnak, mert bizony befolyásolhatja a feleségem, hogy ha úgy tapasztalja ő is a jelenséget, hogy közben találkozott velem, még ha nem is mondtam neki semmit.

    Másik oldalról pedig egy ilyen feleséges kommentre jöhet olyan, szintén tényként, hogy "csak azért tapasztalod ezt, mert tudtad, hogy X-nek jobbnak kell lennie és a feleséged is biztosan onnan tudja mert az arcodra van írva". Ebben is erős állítások vannak, pedig ezek csak lehetséges opciók.

    Sőt szerintem nem is úgy lehetséges egyik, vagy másik oldal, hogy vagy ez vagy az, hanem a kettő között bármilyen átmenet lehet. Tehát valóban van X és Y között különbség, de azért arra ráerősített a prekoncepcióm, valóban hallja a feleség valamennyire, de az arcomról is leolvasta, stb. Ehhez képest mindenki túl erős állításokat tesz és ez mindig vita forrása lesz a jövőben is.

    A napokban én is tapasztaltam valamit, nem hifi, de leírhatom ezt is kétféleképpen.

    "A tvmen másként állítottam be a kép profile-t, kontrasztot, színeket, stb. De az elején a fényesebb területek túl világosak voltak, kiégtek a fehérek. Pár nap múlva már ez eltűnt, nem ilyenek a fényesebb területek, mert bejáratódott ez a beállítás is, pedig 5 éves a tv. A beállításoknak is be kell járatódnia"

    "A tvmen másként állítottam be a kép profile-t, kontrasztot, színeket, stb. De az elején a fényesebb területeket túl világosak éreztem, mintha kiégtek volna a fehérek. Lehet csak hozzászoktam az előző beállításhoz. Pár nap múlva már nem tűnt fel ez. Vagy hozzászoktam, vagy van valami fizikai oka, nem tudom."

Új hozzászólás Aktív témák