-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
Solicidium
aktív tag
válasz bigmasterg #549 üzenetére
Mp3 lejátszóhoz mindenféleképpen van, de aki telefonnal használja és volt már pár komolyabb lejátszója, erősítője és fülhallgatója aszerint telefonhoz is van értelme. Személyes teszt alapján cx300-fiio kombó kerülendő, de pl. egy cx95 már meghálálja, az ie8-cal meg kifejezetten jót tesz az erősítés. Mondjuk a fiio nagyon alapcucc, kis bassboost, pici tér, kis plusz hangerő.
-
Sebhelyes
senior tag
válasz bigmasterg #549 üzenetére
Én egy Nokia meg egy Future Sonics Atrio IEM közé raktam egy E5-öt, javított valamennyit, 25 dollárt simán megért. Beledugtam a HD 650-et is, gyorsan ki is húztam...
-
Melorin
addikt
Már régebben is meg akartam kérdezni, de most vettem az erőt, hogy megkérdezzem: mi is pontosan ez az opamp erősítő dolog?
Ha jól értem, akkor digitális jelforrásból ő csinál analógot + felerősíti annyira, hogy egy 50+ Ohmos fejhallgatót is meghajtson?
Meg látom, hogy különféle IC típusokat használtok. Ezt azt jelenti, hogy az erősítőben lehet cserélgetni őket, vagy teljesen más az erősítő is?
Mennyibe kerül egy ilyet megvenni, vagy összehozni? És van valami olcsó de nagyon jó fajta ha jól vettem ki a szavaitokból?
Köszi -
snagyz
csendes tag
Az opamp=operational amplifier, vagyis műveleti erősítő, ami gyakran megtalálható komplett berendezésekben egyetlen IC formájában. Mivel az azonos funkciójú opampok "kvázi" szabványos mérettel, lábkiosztással készülnek, ezért könnyen felcserélhetők egymással. Egy hangkártya vagy füles erősítő esetében az "eredetit" kicserélve egyszerűen "javíthatjuk" a hangzást (ami inkább izlés, mint paraméterek kérdése, bár valószínüleg a különbségek akár mérhetők is lehetnének), a fülünkhöz ill. a rendszerünkhöz jobban illeszkedő eredménnyel. Sok esetben így olyan berendezéskehez lehet hozzájutni (barkácsolni) olcsón, amit csak az eredetihez képest akár többszörös áron lehetne készen megvásárolni. Hát röviden ezért játszanak sokan az opampkkal az audio világában - egyfelől a hobbisták, másfelől akiknek korlátozott a "játékokra" elkölthető pénzük. Egyébként nincs tuti típus, de vannak opampok, amelyeknek mégis lelkes táboruk van. Hasonlóan, ahogy bizonyos hangkártya, fülhallgató, erősítő, autó stb. típus körül "fan"-ok alakulnak ki.
-
Melorin
addikt
Köszi.
Szóval akkor arról szól a dolog, hogy egy olcsó erősítőt veszek, amiben ugyanolyan lábkiosztású IC van, és vehetek bele egy jobbat?
Még annyi, hogy elég egy ilyen erősítő, vagy valami egyéb kütyü is kell ahhoz, hogy tényleg jól szóljon? Pl. ha én sz.gépről hallgatnám a zenéket, elég lenne egy ilyen, vagy az a bizonyos többször említett Aune vagy hasonló dac/amp is jó lenne? Egyébként milyen árban lehet kapni egy Aune-t és hol? -
devast
addikt
Nagy részben az opamp felelős a hangért, de legalább ugyanolyan fontos az őt körülvevő alkatrészek és legfőképp a tápegység minősége. Egyébként amikről mi beszélünk azok kicsi, pár wattos erősítők, igazából csak feszültség tartományban működnek, nem igazán szeretik ha nagy terhelést kapnak (ezért van még köré építve egy csomó minden), oszcillálhatnak millió bajuk lehet, messze nem tökéletesek. Az, hogy az opamp-ot körülvevő kapcsolás hogyan, és milyen alapanyagokból van felépítve, az tudja csökkenteni esetleg növelni az ic hibáinak hatásait. Egyáltalán nem vagyok a témában jártas, de én valahogy így képzelem el.
Aune-t ebay-en lehet kapni, 2 csóka árulja (akitől érdemes lehet venni), egyik coolfungadget és aune mk2 néven fut nála, másik pedig wsz..valami, nála villan dac mk2 néven fut. Az elsőnél $150 + $40? posta, másodiknál nem tudom mennyi. Én elsőtől vettem, kikerülve az ebay-t közvetlen utaltam srácnak(természetesen ezt lebeszéltük előtte) paypal-on így $165-ért megkaptam.[ Szerkesztve ]
-
Sebhelyes
senior tag
Igen, ez nem olyan egyszerű dolog, nekem egy magyar gyártó fejlesztője mondta hogy azért nem véletlenül van egy adott opamp egy erősítőben, az egész arra van hangolva, másikra cserélve jól fel lehet borítani az egész rendszert. Persze szerencsés esetben épp lehet jobb is a cserével, vagy legalábbis jobban tetszhet a csereberélőnek. De hogy bedugom a drágábbat és minden szebb lesz, az azért nem biztos. Csöveknél ez inkább működik.
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Egy kis segítségre lenne szükégem Most, hogy itthonvagyok vannak szerszámaim és nekiálltam méricskélni. Ami nagyon zavar: DC offset-et mértem a fejhallgató csatlakozón és az eredmények elkeserítőek: Ha a kapcsoló D-re van állítva a csatornák: 1.: 8mV - 100mV 2.: 2mV - 122mV és mindkettő skálázódik a hagerőszabályzóval. Ha a kapcsoló A-ra van állítva akkor a hangerőszabályzó tekergetése nem változtat rajta 8mV és 2mV fixen. Namost ez azér baj, mert 20mV fölött veszélyes, 50mV felett tuti kinyírja a fejhallgatót. A skálázódás logaritmikus mint a hangerőszabályzó nem lineáris. Fogalmam sincs mi lehet a gáz, de ez tuti nem normális, vagy a: kinyírtam valamelyik opampot mikor egy hétig az egyik csatorna le volt földelve b: valamelyik/mindkettő opamp hamisítvány c: valami más gebasz van kapcsolásban. Megkérnélek, ha lehetőséged van rá tudnál nekem egy ilyen mérést végezni a sajátodon ? Multimétert 200 mV DC-re állítod, bedugsz egy jack => 2x rca átalakítót a fejhallgató helyére, és az rca közepe és az árnyékolása között kéne mérni. Előre is köszönöm
-
33as
senior tag
Sziasztok eladó egy FiiO E5 Headphone Amplifier betettem hirdetésbe is, de úgy gondoltam ide is beteszem! Akit érdekel írjon privátot.
MacBook Air M2 , iPhone 12 , Watch , Apple TV , Pixel 7a , Pocket 3 és Action 2 , Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , Xbox One , RC Pilot
-
snagyz
csendes tag
Szia, megmértem én is, A-ban 0 ill. 2 mV, D-ben max 26 ill. 58 mV mérhető, de ahogy írtad a műszer mérési tartományától is függ, tehát a terhelő ellenállás nagyon belejátszik abba, hogy mit mérünk, a fejhallgatók 30-600 ohmján nem is biztos, hogy érzékelhető?!! Nekem az a lényeg, hogy hogy szól, nem szivesen filózgatok rajta, hogy ez mitől lehet (bár mérnök vagyok végzettségemet tekintve). Zenét hallgatok rajta, nem spekulálok, mert akkor ki kéne dobjam, hogy elvileg nem jó. De gyakorlatilag minden eddigi berendezésemnél jobban szól. Ennyit az audiofil ezoterikáról.
-
devast
addikt
Igazából úgy szeretném majd használni, hogy: dac-ból hátul ki analóg out egy csöves bufferbe, abból meg vissza az analóg bemenetre. Tudom, szeretem bonyolítani az életet Ha majd meglesznek az új opamp-ok csinálok pár mérést, de így első nekifutásra szerintem az analóg in részlegről kikukázom az elektrolit dc blokkoló kondikat, és a fejhallgató erősítő bemeneti részére berakok polypropilén-t vagy mkt-t. Megint más kérdés, hogy ahogy láttam az aune virtuális földet használ amít úgy állít elő. A tápból jövő földet mínusz 6-9V -nak látja. Na most fogalmam sincs mi lesz, ha ez a virtuális föld az rca árnyékolásán keresztül a csöves bufferben érintkezni fog a konnektorban levő biztonsági földdel. Ground loop? Majd meglátjuk... Visszatérve a dc offset-re, elvileg az a kimeneti ellenállástól független , lineáris erősítő feszültségtartományban erősít 30ohmos és 600 ohmos fejhallagtónak a bemenetén is ugyanannyi elvileg (gyakorlatilag nem, mert terheléstől is függ a torzítása).
Az élet túl egyszerű... szeretem bonyolítani -
snagyz
csendes tag
Dc offset esetében helyes az a megállapítás, hogy "elvileg" azonosnak kéne lennie a mért feszültségeknek, nem lehetne más. Engem jobban zavar, hogy lényeges (arányaiban) az eltérés a két a csatorna között, de még egyszer, hangban ez nem érződik vagy nem tulajdonítok jelentőséget neki. Egyébként úgy látom, hogy Neked sikerült az Aune "ürügyén" teljes lánc modifikációba kezdjél, ráadásul szokatlan módon a lánc "közepén". Marad a DAC rész és a füles végfok és közé "barkácsolsz" egy új egységet. Az a "francos" föld, főleg ha a konnektorból származik (ami azért tud "lebegni" is), még "elvileg" gondot is okozhat (direkt dc csatolás végig), de majd a puding próbája, hogy hogy szól. Sok sikert és érdekelnek a fejlemények. Addig is, ÉN HALLGATOM azt, amim van (mármint a javított aunét)
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Szerintetek melyik verzióval érhetnék el jobb hangzást?
-AKG K242HD + Fejhallgatóerősítő (pl. Aune)
-egy sokkal jobb fejes mint ez az AKG Audigy 2-vel meghajtva.Vagy ha tudtok egy jobb alternatívát, nyugodtan osszátok meg velem
Jelenleg egy PX-100 adja a zenét, de nem igazán vagyok megelégedve a hangzásával.
-
devast
addikt
Audigy2-t semmiképp sem ajánlom, akármihez párosítva. 44Khz-et (ami a CD és a zene fájlok 99.9%-a) felkonvertálja 48Khz-re bármit is csinálsz sajnos. A drágább típusokból tudomásommal egyedül a grado-k azok amik úgy ahogy elmennek erősítás nélkül(de rohadt drágák európában), AKG Sennheiser Beyer stb drága modelljeihez mind kell. Ennek tükrében az a, variációd sokkal életképesebb szerintem.
~40k körül azért már van választék normálisabb fejhallgatók között is[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Ezt a felkonvertálást nem is tudtam
Egyébként már egy hete kis nosztalgiaként visszaraktam a régi Diamond MX-300 hangkarit a gépbe, és megdöbbenésemre szebbnek tűnik a hangja mint az Audigy-é, ami lehet, hogy csak a hardveres EQ miatt van, de tény, hogy valamivel jobban szól.A két variáción kívül egyébként még szóba jöhet saját készítésű erősítő ideiglenes megoldásként, amíg lesz valami 'gyári', és addig legalább bejáratódik a leendő fejhallgató is .
Bonyolult dolog kiválasztani az egész rendszert, a DAC-tól kezdve a fejesig. Mert ha az Audigy-t hanyagolnom kell, akkor vagy marad az MX-300 és csak fejhallgató-végfok kell, vagy ha az sem jó, akkor DAC-cal együtt a végfok, amiből van jó pár féle, és DAC-ok között is van jó sok fajta...
40k körül milyen "normálisabb" fejhallgatóra gondolsz?
-
devast
addikt
-
Melorin
addikt
Van alaplapi hangkártyám aminek van is digit kimenete, csak nem tudom, hogy jó-e.
Audigy 2 digit kimeneten is már fel van konvertálva a jel 48k-ra? Nem lehet bypass módban átengedni rajta a jelet, vagy tudom is én? Mintha KX driverben lenne olyan funkció
Egyébként feltétlenül szükséges digit kimenet a hangkártyámon? Mintha úgy hallottam volna, hogy USB-n is működik néhány DAC+HP-Amp. Miért vigyorogsz a 40k-s áron? -
devast
addikt
Ha beírod az alaplapod típusát, meg tudom mondani jó-e az alaplapi hangkártya. Itt természetesen csak a digitális kimenetéről van szó. Az audigy-k hardveresen felkonvertálják 44khz-et, mivel nem tudják azt feldolgozni, csak 48-at 96-ot ..... Hardveres a probléma, nem szoftveres. USB-n is lehet használni, pl az aune-t is. Nekem spec mind2 be van dugva és a bot fülemmel nem veszek észre különbséget spdif és usb között. Azt vigyorogtam, hogy ott már nem igazán lehet kapni totál szemét terméket, az, hogy neked melyik fog tetszeni egyéni preferencia kérdése, egyiknél a mély több másiknál a magas, hangképük más, de igazából egyik sem rossz. Azt mondanám, próbáld meg az összeset meghallgatni normális körülmények(erősítés, forrás) között, de ez mo-n nem hiszem, hogy össze fog jönni.
-
devast
addikt
Hogy érted? Grado-k általában alacsony impedanciájúak, és magas érzékenységűek, jó a hatásfokuk. Mo-n nem tudom hol lehetne venni, de sr80 $100 usában és 105 font uk-ban. Grado-nak egyedi grado hangzása van elvileg. Ha feltételezzük, hogy egy koncerten vagy, akkor pl a sennheiser-t felteszed az olyan mintha a teremben a leghátsó sorból hallgatnád, grado meg olyan mintha a színpad előtt az első sorból Van aki ezt szereti, van aki azt, hosszútávon első sorban csápolni egyesek számára fárasztó lehet.
-
jap
aktív tag
úgy:
az akg-vel 1 árszinten lévő grado-t ajánlasz vagy a többezer dollárosokra gondoltál, amik evidens, h jobbak...most épp nyitott füles vásárlását is tervezem:
az akg 240studio, Grado Sr80/sr125, Goldring DR150, HD555/595 között próbálnám megtalálni a nekem-valót.''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''
-
devast
addikt
Mire kéne? Milyen zenét hallgatsz? Filmeket is "néznél" vele? FPS játékokhoz esetleg? Goldring-ről még életemben nem hallottam, cserélném azt a listában egy ath-ad700 -ra. Én nem igazán tudok ajánlani, mivel szinte semmit nem hallottam, amit írok azt olvastam. Head-fi -n érdemes olvasgatni, bár ott is ahány ember annyi vélemény...
-
devast
addikt
Egy ilyent valaki bepróbálhatna. Rohadt jónak tűnik $200-ért, bár nem tudom mo-ra mennyit kérne a postáért.
-
jap
aktív tag
akkkusztikos, szépen-szóló flac + drumandbass.
játékra nem!!!
goldring: [link]
[link] [link]bázki hogyan felment a hd555 és 595 ára még nyáron (vagy tavaly) nézegettem és az 555ös volt 19ért is, míg az 595 28ért redtoronyban.
és erről is lemaradtam: [link]
''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''
-
jap
aktív tag
laptopom van, amin a füles/hangfal kimenet egyben a (Realtek Digital Output) digit kimenet is ~ kisdzsekken.
milyen kábel kell, h be tudjam kötni dac-ba?
láttam optika-optika, coax-coax(rca), de nem láttam még jack kezdetű kábelt''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''
-
snagyz
csendes tag
Néhány megjegyzés az előzekben tárgyalt témákhoz:
jap-nak: amig nincs jól meghatározott okod (pl. hallottál egy típust és beleszerettél a hangjába) "nálunk ritkaságokat" venni (pl. grado, goldring, stax stb.), addig a sennheiserekkel jársz a legjobban, szerethetően szólnak - még gyengébb forrásról is, könnyen hajthatók és kényelmes a viseletük (ez utóbbi nagyon fontos lesz később !!!)
devast-nak: a Maverick csövesről értekeznek a head-fi-n és ha olvastad, akkor gyanús nekik, hogy nincs semmi spec megadva a komponensekről, főleg a digital receiver chipről, ami a leginkább felelős a PC-s (spdif/USB) zenehallgatásnál jelentkező magas jitter "eliminálásáért". Márpedig egy audio láncban mindig az elöl lévő fokozatok hangját halljuk később is, tehát ha valami már a digit jelnél "szétesett", abból sosem lesz jó zene. Ebből a szempontból is jó választás volt az aune, mert 50 ns-os DIR9001 van az elején, azután ezt lehet "finom hangolni" opampokkal, ahogy korábban már értekeztünk róla ill. az analóg fokozatban akár csöves erősítővel, ami a terveid közt szerepel.
Az ALC888-as chippel kapcsolatban pedig, sajnos trágya a realtek drivere, amit az asio sem tud átugrani, mert ez csak 48kHz-en ad ki jelet az spdif-en. Én is Gigabyte alaplapot használok a "nagyvasban" ALC889-sel és "szívok" vele, mármint az új driverekkel. Az 1.37-es vagy korábbi változatokon lehet állítani a mintavételi frekvenciát (44,1-96 kHz között), de akkor sok program alól nincs hang - melyik kezemet harapjam meg?! Mivel ezt a gépemet CambridegeAudio DACmagic-kal hallgatom, amin látszik a bejövő jel mintavételi frekije, ezért tudom, hogy sajnos asioval használva is fix 48kHz-re konvertálódik minden. Ettől még hallgatható, de a tudat, hogy "nincs a kezemben az irányítás" (a gyűjteényemben vannak 96kHz-es felvételek), máris "downgrading-nek" hallok mindent.[ Szerkesztve ]
-
snagyz
csendes tag
Nem "standard" megoldás, ezért próbálgatni kell: alapvetően jack-rca-nak kell lennie, de ha a jack analógot is kiad sztereóban, akkor kell eltalálni, hogy melyik csatornán vagy mindkettőn jön-e a digit jel, amit az egyszem rac-val kell a dac spdif bemenetére kötni. Értelemszerűen a test az test. De ilyen kábel gyárilag vagy nincs vagy ritka. Mac mini-n ugyanakkor, ilyen csatiba még elrejtették az optikai digit kimenetet is (toslink), ezért lehet, hogy az előbbi értekezésem nem releváns. Konklúzió: próbálgatás!
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Azért a hd600/650/800 -hoz mindenképpen kell erősítés. Olvastam head-fi -s fórumot, én is személy szerint túl olcsónak találtam... túl sok alkatrész, trafó, nagy doboz.. valahol meg haszonnak is kell lennie rajta, és $200...
ALC888-at xp alól hajtod? Megpróbálhatnád vista alól, én úgy használom az ALC889A-t. Ilyen checkbox-ok vannak 44,1Khz 48Khz 88,2Khz 96Khz nálam ezek vannak bepipálva és minden megy. Nincs receiver-em ami kiírná, vagy amin DD/DTS -t tudnék rajta tesztelni sajnos.[ Szerkesztve ]
-
snagyz
csendes tag
Persze, hogy xp-t hajtok (Vista-val csak néhány órát tudtam együttélni), de kössz a tanácsot, ez az info lehet, hogy meggyorsítja a win7-re váltást, melyik verziót használod, mert abból bespájzolok egyet. A sennheiserek közül a kisebbekre gondoltam (555/595), a 600/650 már nem olyan darab, amit csakúgy "urban legend" alapon (meghallgatás nélkül) venni szoktunk, a 800 pedig egy vagyon egy fülesért és ahhoz tényleg nívós cucc illik a lánc elején, különben kidobott pénz.
-
celf
őstag
Win7 elvileg raver a vistara szepen. neke ma vista kimaradt, de Xp-rol W7-re valtas mukodott szepen. igaz az en karimhoz csak beta driver van meg kint, de azert a TC electronic a felelos.
Win7-hez illik a 2 GB ram egyebkent.
[ Szerkesztve ]
-
-
jap
aktív tag
nekem most win7 7100 64bit van, amit még ingyen le lehetett tölteni microsoft honlapjáról anno.
eddig minden alkalmazás megy rajta; tervező progik: autocad, archicad, axis, mathcad sőt még a dosbox+defend(dos emulátor) is''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''
-
Lewzke
őstag
Valaki hallott valamit a Lake People erősítőkről ?
-
Sebhelyes
senior tag
válasz Dare2Live #582 üzenetére
Végülis összefoglalhatom az eredményt, bár a "végkifejlet" még várat magára. A HiVox-nak olyan direkt, arcba ugrós, kristálytiszta hangja van, erős mélyekkel és magasakkal, ami nekem kicsit sok volt hosszabb hallgatás után, főleg gyengébb minőségű felvételekkel. Ezért is kezdtem el csöves erősítőben gondolkodni. A különbség a várt irányban jelentkezett, az Ethosz Audio csövesnek világosabb, simább hangja volt, ugyanakkor alul-felül korlátokkal, magyarul főleg mélyhiányosnak tűnt, legalábbis a két tranzisztoroshoz képest. A térhatása elég furcsa volt, elsőre úgy tűnt, hogy nagyobb a "színpad" mint a Lupus-nál, de inkább csak visszhangosabb volt, mintha egy kis reverb effekt lenne mindenre keverve. Úgyhogy ez a hangkép nekem nem igazán jött be, viszont a Heed CanAmp, ami félúton volt a 2 másik között, az annál inkább. A CanAmpnak zseniális a középtartománya, hallgattatja magát minden erőlködés nélkül, mélyei megvannak, majdnem annyi mint a Lupusnak, a "színpada" mélyebb kicsit és levegő van a hangszerek körül. Elsimítja a gyenge felvételek élességét, de nem veszít sok részletet. Szóval ha most vennék erősítőt, én a CanAmp-et venném, viszont a helyzet az adott, a Lupus már megvan, és a HiVox már eladáskor is mondta hogy lehet rajta hangolni a különböző igények szerint. Úgyhogy most elmondtam nekik az összehasonlításból kijött eredményeket, és kicsit tuningolnak a fejhallgatóerősítő részen. Ha az eredmény közelít a CanAmp hangképéhez, akkor marad a Lupus, ha nem igazán, akkor megveszem a CanAmp-et, és akkor is marad a Lupus mint DAC
[ Szerkesztve ]
-
Sebhelyes
senior tag
válasz Sebhelyes #597 üzenetére
Azért azt fontos hozzátenni, hogy minden teszt szubjektív, az adott hallgatózó ízlése szerinti az eredmény. El tudom képzelni, hogy valakinek a Lupus kristálytiszta, részletező hangja nagyon bejön, nekem vszleg érzékenyebb a fülem az átlagosnál. A Head-Fi-n a CanAmp-et mindig az AKG 701-hez ajánlják, az eleve melegebb hangú HD 650-höz már "sok" sokak szerint. Hát nekem úgy tűnik nem, de ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni. A legjobb ha mindenki maga meghallgatja, amit meglehet, és az alapján dönt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Google Drive
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- iPhone topik
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest