Új hozzászólás Aktív témák
-
konyi79
addikt
Sziasztok,
nagy rendszerezésben vagyok NAS csere közben, egy USB házba dugott 1Tb-os 870evo-n volt egy rakat képem, amit fel sem dolgoztam. Nyár óta csak pihent az SSD-n, most terveztem felmásolni.
Minap rádugtam a gépre (USB tokban van), még megvolt, most meg nem is látja a meghajtót se a Win, de a magician, HDS, eszközkezelő, partíció kezelő se. Gyanítom vezérló hiba lehet, vagy ilyesmi...
Van ilyenkor remény? -
Pocee
senior tag
válasz King Unique #11964 üzenetére
Sikerült,már épp feladtam volna amikor egyszer csak meglett.
A probléma az volt szerintem,hogy amikor kiscanneltem a vinyót,3 ugyan olyan 930 gigás partíciót mutatott és kétszer is rosszról akartam visszaállítani,és már nem vártam volna megint 5 órát,hogy végig keressen és beletrafáltam szerencsére...
Nagyon köszönöm a segítségedet.
A vinyót is sikerült Raw-ból visszaformázni ntfs-re.Mr.Brightside
-
King Unique
titán
1. Ahhoz hogy minden fájlt megtaláljon az adatmentő program, alapesetben mélykeresés (deep scan) szükséges, ami a GetDataBack Pro esetében a level 3 illetve a level 4 szint.
2. Előfordulhat hogy egyik adatmentő programmal sikertelen, míg a másikkal sikeres a mentés (pl. #9210, #11050), ezért ha a meghajtó állapota engedi, akkor igen, akár másik adatmentő programot is célszerű lehet ilyenkor kipróbálni.
+ Az előbb linkelt példa szemlélteti azt is, előfordulhat hogy bár kilistázza az adatmentő program teljes egészében a fájlokat, de azoknak csak egy részét tudja érdemlegesen lementeni, ellenben a többi hibás (nem megnyitható) lesz.3. A közvetlen RAW
—►
NTFS konvertálás előtt azért nem árt képfájlba mentést készíteni a külső HDD-ről egy másik fizikai meghajtóra, amihez pl. a GetDataBack Pro programban is van lehetőség. De akár általános programokkal is megoldható a képfájlba mentés és a klónozás is (példák).4. Adatmentő cég felkeresése, ha otthoni módszerekkel nem megy a mentés, hibásak a fájlok, hajlandó lenne megfizetni a profi adatmentésért árát a felhasználó, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Pocee
senior tag
Üdv újra,sajnos...
Get data back pro 5.57 lett az áldozat.
több kérdés is felmerült de kezdjük az elején.
Tehát egy külső vinyóról van szó ami csak biztonsági tárolóként üzemelt.
Én rámentettem az adatot,majd legközelebb már nem indult el,tehát felülírva nem lett semmi,ez fix,mert tudom mit mentetem rá utoljára az kellene,de nem tudom leszedni.
a GDB megtalál mindent látja a könyvtárakat de ha kimásolom egy másik vinyóra nem indulnak el a videók és még fényképek sem nyílnak meg,ez miért lehet?
kérdésem:
1. függ e a visszaállíthatóságon hogy milyen mélységű volt a keresés,ugye 4 szint van,én 3assal vizsgáltam.
2.ha a GDB nem tudja visszaállítani,egy easus visszatudja lehet vagy akkor már az sem?
3.ha minden kötél szakad a végső dolog hogy megpróbálom harmadik programmal a RAW-t visszakonvertálni.
Valaki öntsön kis lelket pici szívembe legyen szívesMr.Brightside
-
Pocee
senior tag
-
King Unique
titán
A linkelt egyik hozzászólásban eleve vannak ingyenes adatmentő programok is felsorolva, mint pl. a Recuva Free. De az ingyenes általában nem véletlenül ingyenes, a fizetős meg nem véletlenül fizetős.
Másik lehetőség pendrive-ról egy Linux live rendszer (útmutató a használathoz) bootolása, ami bizonyos esetekben (nem mindig) fel tudja csatolni a Windows alatt RAW-nak látszó NTFS kötetet és akkor pl. az ottani fájlkezelőben lehet is másolni a fájlokat egy másik fizikai meghajtóra.
[ Szerkesztve ]
-
Pocee
senior tag
válasz King Unique #11959 üzenetére
Köszönöm,hogy írtál.
A vinyó nem rossz szerencsére,mindene 100%,egyszerűen csak át kellene másolni róla az adatot,a GETDATABACK PRO-t programot viszont nem látom át egyszerűen,hogy kellene kezelni,ez az easus alapvetően jó lenne,mert megtalalált minden adatot le is közli,hogy sértetlen minden,viszont 900 giga cucc.Tehát van e valami hasonlóan átlátható program,ami nem a getdataback?
Ezt a windowsos konvertálást csak azért nem kockáztatnám mert csomó családi kép meg a telefonjaim mentéseik vannak itt tárolva,ne szálljanak már el ha egyszerűen ki lehetne másolni valahogy egy easushoz hasonlóan jól kezelhető programmal,nem sérült szektorokról meg bonyolult adatmentésről van szó.
Tudnál javasolni még egy két alternatívát ami szépen lescanneli a vinyót majd a talált adatokat bepipálgatva gombnyomásra "kimentem" egy másik vinyóra?Köszönöm előre is!
Mr.Brightside
-
King Unique
titán
Ha RAW lett a külső HDD-n lévő NTFS kötet, akkor egy másik topik válaszában, valamint itt ebben + ebben le lettek írva Windowson a lehetőségek.
A CHKDSK RAW esetében általában nem futtatható, de külső programmal akár ilyenkor is megoldható a fájlrendszer javítása (példa), viszont ilyenkor az utóbbi használata kizárólag csak saját felelősségre javasolt az elsődlegesen javasolt adatmentés helyett.
Azért még mindig jóval olcsóbb lehet egy licenc az XY adatmentő programhoz, mintha adatmentő céghez kellene menni. Ahol amúgy az EaseUS Data Recovery Free 2 GB-ot ingyen enged menteni.[ Szerkesztve ]
-
Pocee
senior tag
Sziasztok!
Van egy külső vinyóm ami valami úton módon átrakta magát RAW-ba,lemezkezelő látja,easus megtalál rajta minden adatot,de ugye ingyenes demoban nem lehet visszaállítani,már egy hónap is nagyon drága jelenleg nekem,tudtok valami software-t ajánlani amivel át tudom másolni az adatokat egy másik vinyóra,hogy le tudjam formázni?
Youtubon találtam videót,hogy CHKDSK /F paranccsal vissza lehetne konvertálni ntfs-re de nálam valami egyszerű üzenettel nem fut le a chkdsk parancs.A segítségeket előre is köszönöm!
Üdv.: Pocee
Mr.Brightside
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz liksoft #11954 üzenetére
A ZFS-be nagyon nagyot kell belerúgni ahhoz, hogy összeomoljon, a megfelelő szakmai fórumokban az embert majdnem hülyének nézik, ha sikerül egy ilyet összehoznia. Az eredeti BSD-n kifejlesztett ZFS betonstabil, a Linuxos portja viszont bejárt egy nem egyszerű életutat, már jópár éve hasonlóan stabilnak tekintett-mondott, mint az eredeti Solaris-os változat, de az elején a linux portnak valóban ki kellett nőnie a gyerekhibáit.
Én már nem tudok hibázni vele, 3x2 TB-n kezdtem ZFS-ezni Linuxon és a leghajmeresztőbb műveleteket is túlélte amire egy normális rendszergazda/devops-os fogná a fejét, hogy hééé gyerek, ezt neeeee. A mai állapota nagyon stabil, RedHat és mások már root filerendszerként is kínálják, nemhogy storage-ba.
Backupnak szintjei vannak (tier-ek), nagyvállalati világban, mindenféle terminológiákkal és hozzájuk definiált mutatókkal együtt vagy 7 szint van manapság, amiből nem is használják mindet még a nagyok sem feltétlen (de van, aki igen).
Otthon nagyon egyszerűsödik a helyzet, USB lemezekkel amúgy semmi gond nincs tényleg, csak maga a kapcsolat sem annyira stabil (olcsó kínai kontroller implementációk, vacak fizikai kapcsolattal rendelkező dokkolók, stb). és a Microsoft fájlrendszerei sem arról híresek, hogy ne omlanának össze 1-1 rossz eseménytől, mert de, megteszik. Nem törvényszerűen, de van az az írási (vagy látjuk, bealvási) művelet, ami után o-óóóó, baj van Houston.
Itthonra a legolcsóbb, pláne laikusoknak, valami régi gép befogása, legyen 2 SATA portja, 1-1 lemezt rá, NAS-nak felkonfigolni (ZFS alá ajánlott az ECC RAM, így annak hiányában is lehet próbálkozni, de leginkább normál raid-el) és rámásolni, majd az egészet leállítani (mondván, ő a polcos gép). Egy új táp öreg vasnál valóban ajánlott, de ennyi kb. Meg újra beindításkor esetleg egyik HDD-t ha tükör van, lehúzni, ha annyira fontos az adat (és a táptól félünk, de mivel nemtökéletesre készülünk, mert nincs nálunk az égiek pénze, inkább nemfélünk ).
- - - - -
Sokféle stratégia mentén lehet eljárni, az egyik az is lehet, hogy kétlemezes dokkolóban (és most magam ellen beszélek, de azt mondtuk, nincs pénz, a fájlrendszerben pedig bízunk) magára a laptopra kötve backup-olunk egy akár Windows, akár Linux által létrehozott tükörre. Előbbi triviális, utóbbi pedig úgy, hogy egy USB stick-re kiírt Live Linux-al boot-olunk be és az alól indítjuk a mentést.
A legegyszerűbb talán még mindig a dínó vas, NAS mirror, Samba-n odaadva Windows-nak egy meghajtóként felvéve Win alatt, majd ide egy full/inkrementális backup-ra képes programmal kitenni mindent a NAS-ra, végül a NAS-t eltenni úgy egyben a "polcra" és békesség. Vagy legalább a diszkjeit.
Minimális IT tudás kell ezekhez (sajnos), a témában teljesen járatlanoknak tényleg marad az 1-lemezes USB-s megoldás és annak minden rizikója.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
robertka
tag
Van esetleg valamilyen külső HDD adapter/ház ami ajánlott 3,5" os merevlemezhez, csak még egy extra biztonsági mentéshez szeretnék egyet. Ahogy visszaolvastam talán az Axagon nem volt ajánlott de ajánlottat nem találtam.
-
liksoft
nagyúr
válasz Dißnäëß #11946 üzenetére
Adatmentéses praxisom alatt (már letettem a lantot) futottam bele összeomlott ZFS-be is. Valamint az OS által biztosított szolgáltatások (ZFS-t említed) más alkalmazással (programmal) is megoldható a legtöbb esetben. "Mezei" felhasználónak sokszor egyszerűbb a programot ismerni, mint az OS "bugyraiban" turkálni. Pláne, ha Win-hez szokott, a mentéses rendszer meg UNIX alapú (Linux).
Legegyszerűbb mentés:
A laptopon (vagy asztali gépen - dinoszauruszon ) vannak az éles adatok, amivel dolgozik a felhasználó. Mikor annyi új adata összegyűlt amit nem szeretne elveszíteni, előveszi az "1"-es mentéses USB HDD-t és "ráhalmozza" a mentés óta történt változásokat. (Lehet olyan eset, mikor kitörölt adat mégis kéne, és ez csak a halmozottban marad meg, a kétirányú szinkron esetén a mentésből is törlődik.) Megint dolgozik, majd eljön a következő mentés ideje, amikor a "2"-es USB HDD-t veszi elő. Majd 1-2-1-2-1.....
Ebben az esetben viszonylag rövid mentési idő mellett van 2 nem teljesen azonos mentés, de mindkettő tartalmaz annyi adatot, hogy a "kardjába ne dőljön bele" a tulaj.A fenti rendszer kiegészíthető egy redundáns NAS-sal amire napi mentés mehet. A hálózat miatt gyorsabb, és napi szintű.
Egyszerű otthoni felhasználónak kis odafigyeléssel a fenti rendszer elegendő, még ha könyvelő is. Mert ha vállalatot nézünk, akkor valóban a server tükrözéstől kezdve az online folyamatos szinkronizált mentésig mindent bele lehet tenni. Belső tűzfalakkal, vegyes vírusdetektorokkal, stb...
De az emberi hiba a fentiek egyikében sem védi meg az adatokat.
U.i.: Mentés során nem a tökéletest célszerű megvalósítani, mert akkor az égiek pénze sem elég hozzá, hanem egy optimálisat, ahol ha baj van, lesz veszteség, de az az elviselhető határon belül marad.
Az eszközöket és módszert meg az igények szerint célszerű megválasztani, ahol a felhasználó meglévő szokásai, és eszközei is változtathatnak a megvalósításban.
[ Szerkesztve ]
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Dißnäëß
nagyúr
Én nem vagyok a külső USB-s tárolók, dokkolók híve, tapasztaltam már hülyeségeket velük (pl. két diszkes dokkolóból eltűnt hirtelen az egyik és reboot kellett), de tény, hogy jól beállítva a Pi nem alszik be, mégsem fogyaszt sokat, kis pici gép. A rádugott merevlemezt pedig oprendszertől függően oda tudja adni a hálózaton akárminek, pl. NFS-en keresztül is (nekem az androidos Sony tv-m Kodija így látja), vagy hagyományos Windows-os megosztásként is Samba-n keresztül. Ezekkel nem sérül az alattuk levő fájlrendszer, ha megszakad a hálózati kapcsolat, stb.. Emellett nyugodtan bealudhat laptop, bármi, nem lesz gond, ez mindig megy (a NAS-ok ritkán alszanak be, általában 24 óra folyamatos üzemre tervezettek, bár én a sajátomat desktop géphez hasonlóan ki-be kapcsolom naponta 1x, mert az a munkagépem is most, míg meg nem veszem az új laptopot vagy gamer konfigom).
Szóval vehető szerintem. Fájlrendszerek között is van eltérés, melyik mennyire bírja a "csesztetést", áramszünet másolás közben és hasonlók esetén.. - már egy standard linuxos ext4 sem fog olyat dobni, hogy minden eltűnik és spéci adatmentő eszköz kelljen, nemhogy egy komolyabb célra kifejlesztett még modernebb fájlrendszer.
Pi-nél - mint minden NAS-nál - a hálózati kártya sebessége kardinális, 1Gbit-essel már lehet boldogulni, az első nagy backup így sem lesz vmi húha tempós, de utána minden inkrementális mentés (csak a változások mentése) már lényegesen gyorsabban lefut.
Pi3 B+ modelleken már Gigabit van, de belül az USB 2-es portra csatlakozik, ami 300 Mbit limitációt okoz az interfészen, így ez csak az elődök 100Mbit-es portjának háromszorosát tudja, nem tízszeresét. RPi 4 valós (teljes sebességre képes) Gigabit alatti Pi-vel nem foglalkoznék. Pi4/Pi5-el ilyen ~110MB/s tempó megoldható már.
A tempó tovább fokozódik mondjuk egy erre a célra épített PC esetében, ahol már vannak 2.5Gbit-es hálózati kártyák (mindkét oldalnak tudnia kell viszont, a laptop nem fogja tudni). Ha viszont a munkagép is ilyen és a NAS is, akkor vagy direktbe köti őket az ember, vagy fog egy 2.5Gbit-es switch-et és azzal már elkezdünk 200MB/s fölé menni.
10Gbit-es kártyákkal mindkét oldalon (ismétcsak direktbe kötve vagy erre képes switch-el közben) már a NAS-on létrehozott esetleges raid sebességelőnyét is látjuk, többszáz MB/s teljesen jól belefér.
De otthon kicsiben ha sok az adat, többszáz Giga, netán több tera, kell 1-2 éjszaka nonstop másolás Gigabit esetén. Ilyen nagy adatmennyiséget én már mindenképp raid-re pakolnék és majd csak ezután kitenni a polcra, mert borzasztó mennyiség tűnhet el egy hardver hiba esetén 1-lemezes felállásban, a visszaolvasáskor-visszaállításkor adott tempó pedig sokkal jobb raid-nél, mint külön HDD-nél, ha 2 lemezre kézzel másolod ki ugyanazt és csak 1-ről olvasol vissza. Ízlések és pofonok (és hardverek) árnyalják a sebesség kérdést mindig.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz RobinHD #11950 üzenetére
Pénz kell hozzá, hogy vegyél egy - mondjuk - 4-lemezes kész terméket (HDD-k nélkül). Annak a menüjét próbálgatni, kísérletezni, biztosan van topic-ja is.
Házilag építetthez kellhet kis odafigyelés, de bármilyen hardver jó neki egy Linux-al.. egy sima csoffadt ősrégi Athlon 64 X2 mondjuk 1G RAM-al gyönyörűen elviszi (ideális esetben ECC RAM támogatásos rendszert érdemes építeni, pl. AM4 platformon az integrált GPU-s Ryzen PRO xxxxG/GE szériás CPU-k tudják ezt, vagy a GPU nélküli "sima" Ryzenek közül bármelyik). Nyilván Neked az első pont lenne az út, ha erre adod egyszer a fejed. Vannak ügyes, jó megoldások.
-
RobinHD
tag
válasz Dißnäëß #11949 üzenetére
Igen, nagyjából ennyire vagyok képben a NAS eszközökkel hogy azt se tudom mi szükséges hozzá. Remélem 3 merevlemezes mentéssel és több odafigyeléssem többet nem kerülök ilyen helyzetbe. Bár jelenleg még azon dolgozom hogy legyen mit 3x lementeni...
Privátra illik válaszolni! :)
-
Dißnäëß
nagyúr
-
RobinHD
tag
válasz Dißnäëß #11942 üzenetére
köszi, de nem hiszem hogy szükségem van NAS-ra. másfelől nincs otthoni vezetékes netem se, így routerem se amire köthetném. (éljen az olcsó korlátlan 5G mobilnet )
tanultam a saját esetemből.. ne fejeltsük a laptopra kötve mind a 2 külső tárolót amin a cuccok vannak, és legyen egy 3. mentés is egy 3. tárolon.. na és persze a indokolatlan a microsoft által alapértelmezett 20 perc után alvó módba lépés is egy tápra kötött laptop esetében..Privátra illik válaszolni! :)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz liksoft #11945 üzenetére
És arról azért ne feledkezzünk meg, hogy egy NAS-ban, akár PC-vel épített, akár készen vett (Synology, egyéb), cserélhető a HDD. Tehát egy mirror-ra, 2db HDD-re szépen átviszek mindent, amit backup-olni szeretnék, majd kiveszem őket belőle és kiteszem a polcra.
És alszok nyugodtan.
Ha hiperparanoid vagyok, négy lemezes a mirror, így ha visszaállításnál a táp megöli a 2 HDD-t, még mindig van 2 másikon adatintegritás-helyesen a féltve őrzött anyag. De hogy őszinte legyek, ez otthonra overkill még úgy is, hogy statisztikailag sokkal több otthoni táp hullik el és visz sírba magával motyót, mint vállalati környezetben használt táp.
A NAS-on a hozzáférési jogok is állíthatók, például visszaállításkor csak read-only-ként látom a fájlrendszert, na abba nem barmol bele se ember, se vírus, se semmi. És mivel egy tőlem teljesen különböző másik gép, a táp hiba is vállvonós. Hacsak nem annak a tápjára gondolsz El lehet a táp témát engedni szerintem, kivédhető, nyilván ha mindenre IS fel akarunk készülni, fel lehet, mert a technológiák támogatják ezt, csak túl azon, hogy overkill, sok pénz is.
Ez meg azért iszonyú messze van attól az alap igénytől, ahonnan az Urak kiindultak, hogy egy külső USB-s HDD-re mentenek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz liksoft #11945 üzenetére
A NAS mindkettőt adja, ha megfelelő fájlrendszer és online-offline eszközök kombóját használjuk.
Ugye a NAS nem más, mint tárhely, amit hálózaton érünk el. Network Attached Storage. Tehát biztonságos megoldás a vázolt, 2x is megtörtént problémákkal szemben, miszerint usb-re dugott aktív, megnyitott fajlrendszer szétcsesződhet, ha a laptop bealszik, majd újraéled. Ki tudja milyen bug miatt.
Tehát megoldást jelent egy egylemezes NAS is az említett problémákra.
A raid nem backup, hanem magas rendelkezésre állás (vagy sebesség és tárhely, de az most itt nem játszik)... habár backup-nak is hasznos raidben lennie (!). Főleg ZFS használatával, ahol az adat integritása is garantált, nem csak egy buta mentés a fiókban, mert ha 2 fiókos mentésed is van, de csak buta másolatai egymásnak valami rsync vagy egyéb programmal rámásolva, semmi nem garantálja, hogy hiba esetén az az épp bedugott kópia adata valid lesz, míg kettőnél ez garantált (ZFS ismétcsak, de Storage Spaces vagy btrfs szintén tud tenni az adat integritásának érdekében).
Tehát amit cold backup címen kiteszek a polcra, hogy na ez a biztonsági mentésem, az minimum 2db HDD, tükrei egymásnak, ideális esetben 3. Egy maradhat a fiókban arra az esetre, ha az a ritka eset következne be, hogy pont akkor száll el a táp és nyírja ki a bedugott 2 hdd-t. Minden ellenkező esetben a 2 bedugott HDD hitelesen fogja tartalmazni bithiba esetén is azt, amit rájuk mentettünk, ZFS mirror használatával, amit mondjuk egy TrueNAS tud.
Kicsit bonyolultabb (okosabbnak mondanám) ez annál, hogy feketén-fehéren ítélkezzünk.
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz Dißnäëß #11944 üzenetére
A NAS egy tár a RENDSZERBEN. Ami egy rendszerben van, egyszerre hibásodhat meg. Legyen túlfeszültség, vagy vírus. A NAS redundáns adattárolása (RAID5 vagy tükör) CSAK működési biztonságot ad! Adatbiztonság csak offline (fiókban elzárt) mentés esetén létezik! Sőt, ha a mentés egyik kópiáját a meglévő rendszerhez csatlakoztatom, akkor az is részévé vált az egy rendszernek. Ilyenkor csak a második kópia ami a fiókban maradt, az van biztonságban.
Vagyis:
Egy kópia amivel dolgozik az ember. Ehhez működési biztonságot lehet növelni NAS használatával.
Az adatbiztonságot meg a fiókban lévő 2db kópia biztosítja.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Miért nem NAS-oztok valami olcsó konfiggal mindketten ?
-
RobinHD
tag
Sziasztok!
Sajnos a laptopomon felejtettem a külső HDD-m és alvó módba lépett a laptop.. felébresztve a külső HDD fájlrendszere összeomlott, és RAW-ként mutatja a windows. Nekiálltam itt visszaolvasottak alapján a easeUS data recoveryvel lementeni az adatokat. Szépen megtalálja az adatok 90%+ -t az eredeti fájlnevekkel eredeti helyükön eredeti mappáikban. előnézetben sok száz fájt megis tud nyitni, s látszólag minden jó. itt jönnek a gondok: amikor végére ér a keresés utána lefut egy 1-2 perces ""adatok rendezés alatt" üzenet, majd az összes eredeti néven és mappákban megtalált fájl elérhetetlenné válik... és kimentve sem lehet öket megnyitni.. ám ugyan ezek a fájlokat megtalálja fájlnév nélkül rendezetlen formában.. amiknek új neveket ad (gondolom fájl belső infoi alapján) és ezeket hiba nélkül ki lehet menteni... ez miért van?
másik észrevétel: 10%nál leállítva a keresést, úgy hiba nélkül ki tudja menteni az eredeti mappákban eredeti fájlnevekkel a fájlokat... nyilván ennél nem talál meg mindent még, de meglepően sok fájlt már megtalál (1,36TB-os formázott partición 1 TB.. ami kb meg is felel az eredeti helyhasználatnak) és ezeket vissza is tudom nyitni (persze mindet még nem próbáltam mert 50 ezer fájlról van szó..) de több ezret már megnyitogattam és látszólag nincs gond..
tapasztaltatok már ilyet, és mi lehet ennek a magyarázata? köszönömPrivátra illik válaszolni! :)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz liksoft #11936 üzenetére
Köszi, Cobian free, vagy kér idővel valamit ? Vagy ingyen, de tele reklámmal, felbukkanók, egyebek ? Nem is hallottam még róla, leragadtam az öreg Paragon cuccoknál, előtte meg Norton, de hát én Linuxozok, ott meg rsync + bash script + cron és job done, az itt most nem opció.
Halmozás típusú: értem, értem. Amit nem értek, hogy ő mindenképp 2-3 másik HDD-re szeretne backup-olni.
Amit én csinálnék, az lehet kicsit overkill, de nagyon biztonságos:
1. NAS ZFS raidz-ben, erre backup-olni első szinten (tier 1)2. A NAS-ról a polcon heverésző, saccra havonta 1x beindított HDD-kre menteni tovább (tier 2). Ez kezdő esetben 1db HDD, haladóbb esetben minimum 2db HDD, szintén ZFS alapú mirror-ban.
Így van NAS alapú "backup"-ja is, ami persze vírus, user error (törlés stb) ellen nem véd, de elektromos hiba és drive hibák, egyéb ilyesmi ellen már igen. Illetve megvan a cold backup is.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Namost, ő egy mezei user, tényleg csak felhasználó, kicsivel több tudással, mint a 70-éves anyám. Így backup szoftver kell mindenképp, az ajánlottakat köszi !!
Hardver oldalról mit javasolnál egy ilyen embernek ?
Én néha nem tudom a kicsit komplexebben ketyegő agyam "leredukálni" egy otthon vállalhatóan biztonságos szintre.Elég lenne egy külső USB-s dokkoló, mondjuk vmi Orico 2-3 helyes ? Beleállítja a HDD-ket, backup program indít, lefut az első nagy backup, utána pedig az inkrementális. Ha törölt, a törlést is implementálja a backup-on, de ez nem gond, ha 2 backup HDD is lenne és mondjuk a kettő között kihagy 1 hetet, mert akkor az első backup lefutása után van 1 hetes időablaka rájönni arra, hogy upsz, nem kellett volna törölni - a másodikon még ott lesz a régi fájl, mielőtt arra is lefuttatja ..
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz Dißnäëß #11935 üzenetére
Szia!
Egy lehetőség: [link] (magyar a fejlesztő is!)
Másik: [link]Viszont fontos, hogy inkább "halmozás" típusú mentése legyen, vagyis a törölt adatok maradjanak meg a mentésben (nem oda-vissza szinkron!). Ez véd a véletlen törlés ellen. Amit persze csak a mentés után vesz észre a felhasználó.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
Abszolút laikus ismerősnek keresek olyan backup megoldást, ami beállíthatóan rendszeres időközönként készít egy inkrementális backup-ot pár tera cuccról a gépéről, tehát a legelső nagy backup után csak a változott dolgokat menti le újra, a változatlan fájlokat, könyvtárakat úgy hagyja.
OS-t magát nem fontos, de az adatokat menteni kellene (képek, video-k, zenék, családi felvételek, céges doksik, stb).
2-3 külső HDD-ben gondolkodik most, hogy arra tegye a backup-okat.
Lehetne NAS is, bár a raid nem egyenlő a backup-al.
Mivel lehetne ezt a legpraktikusabban megoldania ?
Szkriptek, kézi mókolás kizárt... vmi szoftver kellene erre (Win 11). Akár egy NAS-hoz adott szoftver (vagy a firmware-e), ami a PC által megosztott mappát figyeli és menteget róla magára, akár a normálisabb út, hogy a NAS van megosztva, feltéve egy meghajtónak Windows alatt és ezen fut a backup szoftver, ami elvégzi rendszeresen a bizt. mentést.
Vagy vmi JBOD-t tudó DAS elég lenne neki akkor ?
(Vagy ugyanez NAS-al, csak nem raid-ezik belül és annyi).Ti mit ajánlanátok ?
-
liksoft
nagyúr
válasz robertka #11931 üzenetére
A drive típusa miatt ha az adatok fontosak, valóban szakemberhez célszerű elvinni. Ugyanis ha nyúzás közben rosszabb állapotba kerül, akkor profi sem biztos, hogy tud segíteni. (Én utáltam ezt a mechanikát!)
-
robertka
tag
válasz King Unique #11927 üzenetére
Köszönöm! Alaposan átolvastam a hozzászólásokat amiket linkeltél. Ahogy látom a HDD teljesítménye 100% de több mint 900 hibás szektor van a lemezen és 0%-os a kondíciója. Maga a merevlemez nem hangos, nem kattog olyan a hangja mint eddig.
Ilyenkor már nem szabad pl. EaseUS Data Recovery programmal sem megkísérelni itthon a fileok átmásolását másik merevlemezre?[ Szerkesztve ]
-
-
robertka
tag
válasz King Unique #11927 üzenetére
-
robertka
tag
Sziasztok! Van egy WD Elements 2,5"-os 2TB-os külső merevlemezem. Pár napja elkezdtem róla NAS ra másolni az adatokat. Másolás közben a laptopról elment a kép és csak az újraindítás segített, amikor bekapcsoltam a külső HDD-t már nem olvasta be rendesen. Az intézőben megjelenik a merevlemez de nem jelez ki neki területet, Lemezkezelőben azt írja, hogy RAW fájlformátuma van.
A lemezen képek videók és office fileok vannak. Sok fájl már le lett mentve róla de jó lenne ha a maradékhoz is hozzá tudnék férni valahogyan. Van lehetőség a helyreállításra szerintetek itthon vagy vigyem szakemberhez? Nem próbálkoztam még semmivel csak egy másik laptoppal is kipróbáltam de ott sem kelt életre. -
liksoft
nagyúr
Mi a drágább?
Az elveszett anyag és munka, VAGY a minimálisan 1 példányban lévő mentés?
A mentést minden esetben úgy kell időzíteni, hogy arányban legyen a belefektetett munka az elveszhető anyaggal. Vagyis mindig minden fázist menteni felesleges, mert nincs rá kapacitás. De ha elérkeztem a "nagyon fájna ha az utolsó mentés óta készültek eltűnnének" állapothoz, akkor mentek.
Mentek az 1-es kópiára. Majd mentek a 2-es kópiára. Legközelebb megint az 1-es jön, és folytatódik a sor. Azért, mert most is meghatározhatatlan hiba okozta az adatvesztést. Ilyenkor (vagy vírus vagy túlfeszültség esetén) akár a mentésem is sérülhet, vagyis az "egyszerre egy rendszerben" lévő adattárolók egyszerre sérülhetnek. Ilyen esetben csak a fiókban lévő másik kópia van biztonságban.
Vagyis az OPTIMALIZÁLÁS nagyon fontos egy mentéses rendszer kialakításában. Persze annak üzemeltetése ugyanannyira elengedhetetlen.
Adatvesztés még így is lehetséges, de a fentieket betartva a veszteség az elviselhető tartományba esik.
Fénykép és videó esetében plusz biztonsági lépés, hogy addig míg nincs 2+1 mentésem, az eredeti adathordozóról nem törlöm. (2 mentés és 1 munkapéldány)
Videó szerkesztésekor sokszor elegendő a nyersanyag és a munkák project file-jainak mentése. Ilyenkor "csak" gépidő vész kárba. Persze ha az hosszú idő, akkor célszerű időnként a munkakópiát is menteni - optimalizálás.....
-
esde
tag
Köszi a segítségeket, egyenlőre nem jutottam sajnos túl sokra. Elég lassan de folyamatban van egy lunux live usb készítése, ránézek majd hátha valamit találok, ez az utolsó mentsváram.
Nem tudom elképzelni továbbra sem hogy csak úgy 100gb eltűnik, és semmi baja az ssd-nek a jelek szerint. Vagy nem tudom hogy ez mennyire megszokott jel hogy tökéletesen működik de fél mp alatt eltűnik ekkora állomány a semmibe.
Arról meg nem tudok mentést készíteni hogy éppen munkafolyamat alatt lévő (videóvágás) szoftverben mit csináltam stb. kb hetek óta van 3 projekt vágás alatt ami eltűnik egy pillanat alatt.
Az hogy 1-2tb adatot folyamatosan mentsek több helyre, most tényleg 3-4dbos 2tb ssd-m vagy külső ssd-m legyen plusszban csak másolatra? Az nem kis pénz, ha külsőről beszélünk pláne egy gép ára akár. -
DarthSun
nagyúr
Teljesen új/újszerű SSD/HDD is leállhat, hibázhat bármikor. Érdemes ezt alapnak venni, és a fontos adatokról mentés, akár többféle médiára is. Régen, egy 200GB vinyóm állt le hirtelen, minden előjel nélkül, azóta mániákusan mentek.
Tudom, ez a hsz sem vigasztal, de sajnos a kockázat mindíg jelen van.Tipp esetleg : nézd meg másik oprendszer alól is, pld egy live Linuxal...hátha.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
HantekDSO
tag
Tudom, hogy sajnos nem vigasz ... De az az igazság, hogy az adatvesztést CSAK megfelelően létrehozott (és szigorúan betartott!!!) mentési stratégiával tudod - ha nem is elkerülni, de legalább az általa okozott veszteségeket minimalizálni. Mint azt már - nálam sokkal inkább hozzáértők - leírták a mentések hét aranyszabályában:
- Nem létező mentésből semmit sem lehet helyreállítani
- Legyen a mentés teljes körű
- Egy mentés nem mentés
- Legyenek az egyes másolatok különböző helyeken
- Ellenőrizzük le a másolatokat
- Csak megfelelő minőségű és állapotú eszközökkel készítsünk biztonsági másolatokat
- A mentéseket szabályozottan, rendszeres időben és előírásszerűen készítsük(Sajnos ezeket én is csak azóta veszem komolyan, mióta fél évem ráment a saját hanyagságomra... )
[ Szerkesztve ]
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
esde
tag
válasz HantekDSO #11919 üzenetére
Ez most nem nyújt vigaszt
Nem akarom elhinni egyszerűen hogy egy még mindig egy újnak számító ssd ilyeneket csinálna magától. Az hogy ilyen random fájlokat 100gb méretben töröl.. A jövőben a mentésen kívül ezt hogy lehet elkerülni? Mármint amiről beszéltek mint lehetséges ok. Mert nem teljesen értem még mindig, szerintem ilyen nincs hogy gondol egyet és takarít magától, vagy egyáltalán mi a kiváltó oka és eddig fél év alatt miért nem produkált akkor ilyet..(egyébként direkt erre az ssd-re is volt téve biztonsági mentés egy régi ssd-ről amit most szintén törölt, mivel gondoltam zsír új és minőségi cuccot vettem, ezért itt folytattam is a munkát.)
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz HantekDSO #11915 üzenetére
Azt viszont nem tudjuk, ez a teljes keresendő adatmennyiség-e, vagy....
Amennyiben keresztbe linkelt adatokat talál, azokat visszaállíthatatlanul kérdés nélkül mindet törli. Így keletkezhetnek leszakadó ágak is akár, és ezek még tartalmazhatnak értékes adatokat.Viszont ha TRIM mellett (SSD és W10/11 esetén alap) ki lett adva törlés, és nem azonnal került leállításra, még adatmentéses eszközök esetén is icipici a mentés esélye. A wear leveling és fizikai törlés ami a háttérben történik, valószínűleg már az első kérdéskor "rendezte a helyzetet".
Sajnos a hozzáállás a gyártók részéről (HW és SW egyaránt) nem támogatja az adatmentés lehetőségét az újabb eszközök használata során. Illetve akik ezen területen dolgoznak, egyre több munkával egyre kisebb eséllyel tudnak segíteni. A gyártók az adatbiztonságot és gyorsabb működést hozzák fel indoknak, de ennek oltárán a menthetőséget nem kéne feláldozni. Véleményem szerint akinek kell a titkosítás, az eddig is meg tudta oldani, és míg lesznek feltételezhetően hátsó kapuk, addig azok lesznek a leggyengébb láncszemek az adatbiztonságban.
Vagyis: menteni, menteni, menteni. Online és offline módon IS!
-
HantekDSO
tag
Itt találsz a TRIM-ről egy jó leírást: [link]
A kutya szerintem valahol itt van elásva: "Trim tells your SSD which pieces of data can be erased."
Gondolom mentésed nem volt... (Sokáig én sem vettem komolyan, de mióta ~ 6 havi munkám veszett oda, azóta mindenről 3 különböző helyen tartok mentéseket, amiket 3-7 naponta frissítek. Lehet, hogy ez már a ló túlsó oldala, de megnyugtat. )
[ Szerkesztve ]
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
esde
tag
válasz liksoft #11914 üzenetére
Nem minden világos a lemezellenőrzéssel kapcsolatban, hogy ez most automatikus vagy pontosan micsoda és miért töröl magától fileokat. Na nem mintha 100% ez okozhatta volna a gondot.
A rejtett fájlokat a wines fájlkezelőben is látom, nincs sajnos ilyen mappa. De total commanderrel is megnéztem azért, ott sincs. -
HantekDSO
tag
válasz liksoft #11914 üzenetére
"Amennyiben háttérben futó lemezellenőrzés végzett az adatokkal, ha volt "leszakadt" könyvtár vagy file, azt a főkönyvtárból nyíló rejtett file-ba teszi. Vagyis akár Total Commanderrel is megnézhető, ha a Beállítások / Általános / Képernyő ablakban a "Rejtett fileok megjelenítése" be lett állítva. Valószínűleg found.000 vagy hasonló neve lehet."
Ez így igaz, de esde kolléga írta, hogy a lemezen kb. 100 GByte hely szabadult fel a file-ok eltűnése után, tehát sajnos nem lehet, hogy rejtett file-okba mentődtek az adatok.
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz HantekDSO #11912 üzenetére
Firmware frissítés esetén adatvesztés is fennállhat! Akár az egész drive-on, vagyis CSAK adatmentés után ajánlott elvégezni.
esde:
Amennyiben a szabad hely úgy szabadult fel, hogy az adatok az OS felől törölve lettek, akkor nagy valószínűség szerint e TRIM használata miatt az SSD már az adatokat akár törölhette is.Amennyiben nagyon fontos adatok hiányoznak, profi SSD-re szakosodott adatmenő szakembert kéne megkeresni. De előtte a sok nyúzás tutira nem javít a helyzeten.
Egy lehetőség még lehet otthon. Amennyiben háttérben futó lemezellenőrzés végzett az adatokkal, ha volt "leszakadt" könyvtár vagy file, azt a főkönyvtárból nyíló rejtett file-ba teszi. Vagyis akár Total Commanderrel is megnézhető, ha a Beállítások / Általános / Képernyő ablakban a "Rejtett fileok megjelenítése" be lett állítva. Valószínűleg found.000 vagy hasonló neve lehet.
Amúgy a lemezellenőrzés sajnos visszaállíthatatlanul képes időnként törölni, ha problémát észlel. A HD Sentinel-ben nem véletlenül lehet az automatikus lemezellenőrzést letiltani.
-
esde
tag
válasz HantekDSO #11912 üzenetére
Mit tudok ezzel kezdeni? Ezek végleg törlődtek, vagy csak eltűnteti valami, vagy mivel próbálkozzak? A helyreállítás eddig esélytelen, recuva és getdataback pro is megtalálja de sérülten tudja csak visszaállítani. Illetve van olyan amit meg sem talál. D:-n ami nem mappában volt file az mind eltűnt, a többi tök random mappákat tüntetett el, régieket és újakat is, az összes munkámat.
szerk: feltettem a drivert, semmi nem történt sajna.
[ Szerkesztve ]
-
HantekDSO
tag
Ez teljesen problémamentesnek tűnik. Már csak arra tudok gondolni, hogy valamiért a HDD zavart be - bár nincs elképzelésem róla, hogyan tehette ezt meg.
Esetleg ezt is kipróbálhatnád: [link]
[ Szerkesztve ]
-
HantekDSO
tag
OK, azt nem tudtam, hogy ez egy megosztott SSD. Amit lehúztál HDD-t, ahhoz milyen betűjel volt hozzárendelve?
Próbálj meg az SSD-ről egy SMART jelentést kérni [link][ Szerkesztve ]
-
esde
tag
válasz HantekDSO #11906 üzenetére
1TB az ssd ami ketté van osztva C: és D: -re, a D-ről tűntek el dolgok (775gb partíció), ezért csak azt ellenőriztem, a C:-n maradt minden a régi.
De C:-re is csináltam most egy checket:
The type of the file system is NTFS.
WARNING! /F parameter not specified.
Running CHKDSK in read-only mode.
Stage 1: Examining basic file system structure ...
926720 file records processed.
File verification completed.
Phase duration (File record verification): 4.58 seconds.
15482 large file records processed.
Phase duration (Orphan file record recovery): 0.00 milliseconds.
0 bad file records processed.
Phase duration (Bad file record checking): 0.23 milliseconds.
Stage 2: Examining file name linkage ...
2019 reparse records processed.
1274818 index entries processed.
Index verification completed.
Phase duration (Index verification): 11.88 seconds.
0 unindexed files scanned.
Phase duration (Orphan reconnection): 2.36 seconds.
0 unindexed files recovered to lost and found.
Phase duration (Orphan recovery to lost and found): 0.31 milliseconds.
2019 reparse records processed.
Phase duration (Reparse point and Object ID verification): 7.76 milliseconds.
Stage 3: Examining security descriptors ...
Security descriptor verification completed.
Phase duration (Security descriptor verification): 20.95 milliseconds.
174050 data files processed.
Phase duration (Data attribute verification): 0.24 milliseconds.
CHKDSK is verifying Usn Journal...
33970528 USN bytes processed.
Usn Journal verification completed.
Phase duration (USN journal verification): 60.86 milliseconds.
Windows has scanned the file system and found no problems.
No further action is required.
163163557 KB total disk space.
149480620 KB in 608969 files.
380028 KB in 174051 indexes.
0 KB in bad sectors.
1038833 KB in use by the system.
65536 KB occupied by the log file.
12264076 KB available on disk.
4096 bytes in each allocation unit.
40790889 total allocation units on disk.
3066019 allocation units available on disk.
Total duration: 18.92 seconds (18924 ms).Volt még egy HDD a gépben amit most lehúztam a gépről, erre most a C:-n aminek semmi köze hozzá lett a 25gb szabad helyből 7gb szabad hely. Mi történik?
[ Szerkesztve ]
-
esde
tag
válasz HantekDSO #11904 üzenetére
Elvileg nincs gond vele ezt kaptam rá:
The type of the file system is NTFS.
Volume label is Új kötet.
WARNING! /F parameter not specified.
Running CHKDSK in read-only mode.
Stage 1: Examining basic file system structure ...
209664 file records processed.
File verification completed.
Phase duration (File record verification): 932.95 milliseconds.
538 large file records processed.
Phase duration (Orphan file record recovery): 0.00 milliseconds.
0 bad file records processed.
Phase duration (Bad file record checking): 0.19 milliseconds.
Stage 2: Examining file name linkage ...
1700 reparse records processed.
244156 index entries processed.
Index verification completed.
Phase duration (Index verification): 1.57 seconds.
0 unindexed files scanned.
Phase duration (Orphan reconnection): 42.81 milliseconds.
0 unindexed files recovered to lost and found.
Phase duration (Orphan recovery to lost and found): 0.63 milliseconds.
1700 reparse records processed.
Phase duration (Reparse point and Object ID verification): 8.06 milliseconds.
Stage 3: Examining security descriptors ...
Security descriptor verification completed.
Phase duration (Security descriptor verification): 1.42 milliseconds.
17246 data files processed.
Phase duration (Data attribute verification): 0.23 milliseconds.
Windows has scanned the file system and found no problems.
No further action is required.
812921855 KB total disk space.
656555316 KB in 153662 files.
42416 KB in 17248 indexes.
0 KB in bad sectors.
300495 KB in use by the system.
65536 KB occupied by the log file.
156023628 KB available on disk.
4096 bytes in each allocation unit.
203230463 total allocation units on disk.
39005907 allocation units available on disk.
Total duration: 2.56 seconds (2567 ms).Lefuttattam egy GetDataBack Pro-t, van olyan file amit megtalál de csak hibásan állítja vissza.
[ Szerkesztve ]
-
esde
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, segítséget szeretnék kérni, nagy gondban vagyok és egyszerre érthetetlenül állok a dolog előtt. A több havi munkámhoz tartozó fájlok egy szempillantás alatt eltűntek.Acdsee-t használtam épp a képekhez való infók írására/jegyzetelésére.
akartam egy másolatot készíteni róluk egy almappába ahova át is másoltam a képeket, de egyetlen képen megakadt, nem is értettem hogy miért, hozzáférni nem tudott a fájlhoz.
gondoltam akkor windows fájlkezelőből átmásolom, át is másolta de az acdsee nem tudta kezelni így sem a fájlt.
Aztán hirtelen eltűnt minden fájl amin dolgoztam, és még annál is több, konkrétan volt az SSD-n kb 40-50gb szabad hely, hirtelen lett 150gb-nyi szabad hely!Amit tudni kell, ez egy idén februárban összerakott vadiúj gép, tehát ez az ssd is akkori: 1TB Crucial SSD M.2 P3 meghajtó (CT1000P3SSD8)
Nem tudom hogy most valójában ezzel lenne-e a gond, vagy valami mással, nagyon szeretném ha van ötletetek megosztanátok mi történhetett, hol keressem a hibát, vagy ha valóban ssd hiba, akkor hogyan tudnám visszaállítani a fájlokat stb?
A régi gépben lévő ssd-men is történt egyszer valami hasonló (közel sem ekkora méretű eltűnés), azt betudtam annak hogy régi és döglődik..Köszönöm a segítséget!
szerk.: A legutóbbi dokumentumoknál még látom a mappa nevét de nyilván nem lehet megnyitni, ezt kapom rá:
[ Szerkesztve ]
-
roseA580
tag
válasz Worker #11900 üzenetére
Én ilyenkor vagy forrasztok, vagy kivágok egy vastagabb (a letört műanyag darabbal egyező méretű papírt de ha meg van a letört műanyag darab az még jobb), és becsúsztatom a csatlakozóba és úgy dugom rá a HDD-re.
Működés esetén egy kis ragasztóval akár még véglegesíthető.Természetesen minden felelősség kizárva, tehát menjél adatmentő céghez, de egy ügyesebb szervizes akár még ki is cserélhati a sérült táp csatlakozót!
Ez biztos olcsóbb lenne mint egy adatmentő cég. (De mégis az a legbiztonságosabb megoldás)[ Szerkesztve ]