Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
devast
addikt
Azért használják sok helyen, mert viszonylag jó és nagyon olcsó ($2). Amiket írkáltam ha meg akarnád venni (2db kell mindegyikből mert azok mono-k), akkor darabja farnellnél: opa827 17 euro, opa1611 3 euro, ADA4627 15 euro. Akkor ne is beszéljünk opa627-ről aminek darabja valami 30+ euro, és abból is kettő kell egy dual opamphoz. Költséghatékonyság azért sokat számít.
-
Melorin
addikt
Hülye vagyok, 4562 -->> 4556 jelen esetben, rosszul írtam végig. Amúgy meg nem nagy szám az audigy-be belepiszkálni, egyszerű szerkezet, csak annyi a baj, hogy egy fokkal nagyobb csipesszel nyúétam bele, mint kellett volna Amúgy a munkahelyemen ennél sokkal bonyolultabb, és kissebb alkatrészekkel megépített lapokat szerelek (LCD/Plazma tv-k paneljait). Majd ha kiderítettem, hogy milyen értékű smd kondi repült el, szerzek hozzá kettőt, és beépítem a hangkártyába.
Hogyhogy nem jó az OPA2134? Mindenki dícséri, DAC+Amp-ba is ilyeneket pakolnak be.
-
devast
addikt
Merész vagy, egy audigy2-be én azért nem piszkálnék bele (ill bele tudnék, de tudom, hogy nincsenek meg a kellő szerszámaim hozzá). opa2134 nem rossz de nem is jó szerintem. Ilyen középkategória kb. Az lm4562-t sok helyen szeretik, nekem konkrétan nagyon nem jön be Nekem is kéne weller hot air otthonra... de drága nagyon.
-
Melorin
addikt
Na, én is vettem egy OPA2134-et. Gondoltam egyet, és bepakoltam az Audigy2-be. 4558 volt benne, és az erősített kimeneten 4562. Először a 4562 helyett akartam betenni, de annyit kínlódtam az IC-k eltérő mérete miatt, hogy sikerült egy SMD kondenzátort elrepítenem valahová a lakásba, ami az 'output' és a 'negatív bemeneti' láb közé volt iktatva az egyik oldalon. amit helyettesítettem egy találomra kiválasztott, ugyanúgy kinéző kondival hogy legalább szóljon a hangkari. Így mivel nem akartam semmit a véletlenre bízni, nehogy emiatt legyen más a hangzás, áttértem egy másik, 4558 helyére beépíteni az OPA-t.
Milyen szerencse, hogy van 3 sztereó csatorna a kártyán
Végül sikerült a művelet, mondjuk elég csúnya, kb. 2cm-es lábai lettek, de fő hogy szól.
Amúgy még jó, hogy nem a felemás-kondis helyre építettem be az új IC-t, mert az a csatorna most unballanced lett, jóval hangosabb az egyik oldal, halkabb mindkettő, és tompa. Most azt hinném, hogy az OPA a szar.
Amúgy nagyon szépen szól a 2134, jóval kiegyenlítettebb mint a 4562 volt, és még a 4558-nál is jobb, bár még nem sokat teszteltem. Érdekes, hogy simán meghajtja a Grado-t magában is, bár talán a mélyekkel kicsit nehezen boldogul, persze ahhoz azért kevés egy műveleti erősítő. -
snagyz
csendes tag
válasz Sebhelyes #793 üzenetére
Csak nagyon enyhe! Az elmúlt két hónapban volt alkalmam fejhallgatókat hallgatni a kb. 25-250 eFt-os sávban, pl: Senn HD555-600-650-800, AKG241-701, Denon-2000 és néhány opampot is. Én legalábbis ezek alapján ezt állítom, persze az elektrosztatikusokkal nem foglalkozok (túl drágák és macerásak). Mindazonáltal a felsorolt fejhallgatók bármelyikével együtt lehet élni és megütnek egy bizonyos műszaki és zenei minőséget. Ebből nem következik, hogy nincs köztük különbség, nagyon is van, de az opampok nagyobbat "szórnak" hangzásban.
-
devast
addikt
-
snagyz
csendes tag
Úgy látom kezded kapisgálni! Borzasztóan fontos a forrás, az mp3 általában vicc a losless formátumokhoz képest, aztán jön, hogy ugyanazt a felvételt meg kell szerezni Mobile Fidelity vagy XRCD vagy arany Master Sound nyomásban, esetleg SACD szetero ripben és így tovább. Minél jobb a forrás, annál jobban kifutja magát a jó füles vagy egyéb cucc. Az opampok között nagyobb a különbség, mint a minőségi fejhallgatók között. A kábelek hozzák a legkisebb változást, de azoknak is van saját hangjuk. Újabban én megosztva hallgatom a HD555-t és az AKG701-t, mindkettőnek megvan a maga erénye. Éppen most, ahogy ezen sorokat írom, egy Denon AH-D2000 van a fejemen és eddig ennek van a legjob hangja notebookról hajtva, a zárt felépítés miatt pedig munkahelyen is használható, alig hallatszik ki ill. be valami. Szívesen adnék néhány kiválló felvételt, hogy próbálgasd a HD600-hoz illő opampokat, bár a 2134 egy bevált kombináció. A magas hangok majd a bejáratással idővel "kisimúlnak", csak türelem.
-
devast
addikt
Biztos, hogy attól függ. Belehánytam opa2134-et az lm4562 helyére... És tessék fantasztikus tere van. A mély is sokkal jobb lett, vokál is ok, viszont a magasak teljesen rosszak Talán bepróbálom az opa827-et... még gondolkodom rajta. Kábelekben meg én nem hiszek. De sokan mondják, hogy számít, és van egy haverom aki magának építget ilyen cuccokat hobbiból, na ő nem hisz a "drága" alkatrészekben, neki a kondenzátor az kondenzátor, és azt mondja a régi ruszkik is teljesen jók. Na ő pl azt mondta, egyértelműen hallani lehet a kábelek közti különbségeket. Csak hogy ne unatkozzak mindig van valami...
Javulni nem fognak, mivel lm4562-vel flac-ot hallgatva nagyon jók voltak. Csak az mp3 volt zavaró.[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Aune-val teljesen jó. Mondjuk az túlzás, hogy teljesen jó. Mondjuk azt, hogy úgy szól mint az erősítő. Részletekkel meg vagyok elégedve, viszont úgy érzem túl "szűk" a tere. Próbálok még opampokkal játszani kicsit, meg max csinálok hozzá saját kábelt, elég ratyi a gyári hozzá. Csatlakozók kijönnek ~$30-ból, már csak azt kéne kitalálnom milyen kábelt, és honnan tudnék beszerezni hozzá. Valami ezüstös réz 24-es awg kéne vagy hasonló, de fingom nincs hol találok ilyent... ebay-ről nem nagyon merek ilyet venni, vannak gyanúsan olcsók, meg rohadt drágák Hd555-höz képest ég és föld Most csak az a bajom, hogy konkrétan zavarnak mp3-ak... olyan sz*r a cíntányér, hogy szinte sírok
-
Melorin
addikt
Gratula a HD600-hoz!
Azt nem írtad, hogy rendes erősítőben is kipróbáltad-e, és hogy úgy milyen.Úgy látom válaszoltak a CDream Mini-Dac 4-re. Ha jól veszem ki a szavaiból, meg van vele elégedve, bár nem biztos, hogy minden részletét teljesen értettem, amit mondott. Valamennyire tudok angolul, de sok benne a "szakkifejezés", például a hangképek leírása
Te mit vettél ki a szavaiból?
-
devast
addikt
Volt szerencsém 3 órás vonatozás közbe hd600-at hallgatni közvetlenül a notim kimenetéről és.... röviden: katasztrófa. hosszabban: a mélyekben 0 erő van és kevés, vokálok is furcsán hangzanak, de a leghallhatóbb probléma a magastartománnyal van, a cintányér sistereg nagyon. Meg úgy az egész spektrumban eltűnnek a részletek. Számítottam rá, hogy nem lesz valami nagy szám, de hogy ennyire rossz legyen azt nem gondoltam volna. Nyilván, a füles karakterisztikáját azért valamennyire hozza, de pont azok tűnnek el a hangból ami kiemeli a többi 20k körüli termékből. HD555-öm jobban szól notebook-ról esküszöm. Az gyárilag se valami részletgazdag, de úgy is jobb. Megfelelő opampokat még nem találtam az erősítőmbe. LT1364 marad, az tuti, de az opa2111-el nekem túl sok a mély LM4562 meg nagyon steril és nem érzem a teret... holnap még kipróbálom opa2606-ot meg 2134-et, hátha valamelyik bejön.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Blindness #781 üzenetére
elvileg jovoheten vagy 24-tol vagyok otthon.
ossze kene futni valami teara vagy kavera, esetleg sorre valami helyen, es osszemerni vegre a kettot.
az IE 8-al egyebkent mostanra vagyok ugy, hogy kezdem ugyerezni bejaratodott.
egyre kevesebbet hallom a "magas tüskéket". amugy ez lehet azer van mert egyszeruen kikapcsolta mar az agyam azt a frekveniatartomanyt
a te IE 6-odat miota hanszalod amugy kb hany ora van benne?[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Énis ugyanúgy lemondtam a megépítésről , több okból is . Az egyik ugyanaz mint nálad a másik pedig az , hogy a tanulás miatt egyszerűen nincs időm rá .
Hamarosan elmegyek egy "öreg rókához" aki évek óta elektroncsöves erősítők készítésével foglalkozik . Egyenlőre csak annyit tudok róla , hogy Németországból szerzi az alkatrészeket és most nemrég érkezett haza . Ezért szeretném kikérni a ti véleményeteket , hogy mire ügyeljek , mire figyeljek oda a vásárlásnál ? A legjobb talán az lenne ha megépíti , elviszem a fejhallgatót és egyszerűen kipróbálom . Viszonyítási alapom nincs , még nem hallottam a K501-et dedikált erősítővel .... fogalmam sincs mire képes . Hozzátenném azt is , hogy csak most kezdtem el jobban beleásni magam a hi-fi világába .[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Én már letettem az építgetésekről... Amíg usa-ba bemész radioshack-be vagy digikey-be és lekapod a polcról ami kell, itt 10 boltból kellene megrendelned egyesével az alkatrészeket, a posta többe jönne ki mint az egész cucc. Ha magyar kell akkor "elektroncső foglalat" google-be a legjobb tippem. Bár csövet nem tudom, hogyan fogsz tudni szerezni itthon... és főleg mennyiért.
-
ElVisZ
tag
Tudja valaki hogy hol lehet 19J6 csövet meg foglalatot kapni? A student hybrid erősítőhöz kéne.
Lehetőleg olyan kell kéne ahol postáznak is, mivel vidéki vagyok....[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
-
Melorin
addikt
Lol, múltkor hetekig keresgéltem a neten, hogy hogyan lehet SPDIF kimenetet szerkeszteni Diamond MX300 hangkarira, de nem találtam semmit, feladtam.
Most, hogy kerestem SPDIF kimenetet CD-olvasóhoz, megtaláltam
Kár, hogy kínaiul van (asszem). [link1]
[link2]Létezik, hogy annyi lenne az egész, ami a legalsó képen látszik? De akkor vajon minek mutogatják az IC-k bekötését?
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Bumpoltam neked ezt a topikot, kíváncsi vagyok mit ír majd a srác.
@Bushmann: Én még nem láttam olyan cd/dvd olvasót, amin lenne spdif kimenet. A 4pólusú atapi cd kábelen analóg megy, meg az elülső fejhallgató kimenet is(ha van rajta) analóg. Szerintem az ilyen egységek nincsenek arra felkészítve, hogy csak úgy magukban spdif-et tudjanak kiadni. Aztán lehet, hogy mégis...
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Most jött el az ideje annak, hogy megvegyem valamelyik DAC-t a Grado-hoz, csak még egyáltalán nem döntöttem el, melyik lenne a legmegfelelőbb 30k alatt.
Nektek mi a véleményetek?
-
Bushmann
tag
Igen, sry, CD-Drive amire gondoltam. Nem a gépben van őkelme, hanem pont az lenne a lényeg, hogy meghajtom 12/5V-tal, így nem kell járatni/zúgatni a számítógépet, hogy zenét hallgathassak. Ezen van egy digit kimenet, és amit berakok a meghajtóba, azt hallgatnám a 'Play' gomb segítségével.
A kérdésem arra irányult, hogy az a digit kimenet, ami a CD-Drive-okon van, kompatibilis a DAC-ek bemenetével, vagy az más szabvány? -
celf
őstag
válasz Bushmann #759 üzenetére
nem szorszalhasogatas, de a CD-ROM az maga a cd lemez.
nem igazan tiszta mi az elkepzelesed. a gepedben van egy CD-Drive, aminek van kulon digitalis kimenete? azon elvileg nem csak az fog szolni ami cd-t beraksz a meghajtoba ?
a zugo szamitogepen is van talan spdif kimenet, azzal is lehet probalkozni.
-
Bushmann
tag
Külső DAC+Amp Spdif bemenetére rá lehet kötni CD-ROM digitális kimenetét? Ha igen, lehet, hogy érdemes lenne azzal meghajtani, és nem asztali CD/DVD lejátszót venni, vagy zúgó számítógépről zenét hallgatni. Persze ez csak Audio-CD-re vonatkozik.
-
celf
őstag
-
Blindness
csendes tag
Köszönöm a tanácsot. Nuforce jó terméknek tűnik, kivéve, hogy nincs rajta ki/be kapcsoló. Nem tesz az rosszat a jacknek, hogy folyton ki-be kötöm? (ettől kapcsol ki-be az amp)
Igen, láttam, hogy páran érdeklődtek IE6-ról, tűnődtem is, hogy írjak-e róla, de még elvileg a 'burn-in' időszak van, meg igazából ez az első fülesem 5K felett, szóval különösebb tapasztalatom, összehasonlítási alapom nincsen.
@esfrost: Kecsegtető ajánlat, azthiszem nem kéne ennyit járom erre a fórumra.
Confusion will be my epitaph...
-
esfrost
tag
Kicsit engedek az árból.
Ray Samuel - Tomahawk (fekete) fülhallgató erősítő. Kifogástalan állapotban van. http://www.raysamuelsaudio.com/products/tomahawkAz ára: 35.000.- Ft.
Van még egy LOD-om is hozzá, ami nekem 8.600 forintba fájt. Ez 6.000.- Ft lenne.
Vagy a kettőt együtt 40.000.- forintért.
Elérhetőség:
esfrost kukac gémél pont comtel: nulla hat húsz kettő nulla nyolc hetvennégy huszonöt
-
celf
őstag
válasz Blindness #754 üzenetére
nahat, neked IE6 van ? nice.
sokan vannak akik kivancsiak a hangjara a fulhallgato topikban.
meg sennheiser topikban is ha jol emlekszem.
a te problemaddal kapcsoaltban, nezz ra az uj FiiO-s topikraa head-fin, ha valakinek van mar E1 akkor az be tud szamolni a sistergesrol.amugy sztem Nuforce Icon Mobile (azt hiszem ez a pontos neve?) a kovetkezo lepcsofok amire megeri penzt kiadni. hasznaltan esetleg.
LODkabelbol mondjuk $25 dollarnal kezodnek a jok. de lehet olcsobban is venni sztem.[ Szerkesztve ]
-
Blindness
csendes tag
Köszönöm a fentebbi válaszokat!
A zúgás forrása biztosan nem a zenefájl, akkor is zúg, ha egyáltalán nem megy lejátszás. További kutakodásaim szerint (head-fi-n) legnagyobb valószínűséggel a füles igen alacsony ellenállása a gond. Olcsó megoldásként különböző ellenállás növelő részek bekötését ajánlják, de (főleg ha nem elég jó gyártmány a cucc) ez a hangminőség kárára mehet, szóval kicsit bizonytalan vagyok, főleg, hogy nem nagyon kapni ilyeneket itthon. Továbbra is másik megoldás lehet egy erősítő, ami jobban kezeli a kis ellenállású füleseket. (Feltéve, ha tényleg a belső amp a gond...) Elvileg a Fiio E1 pont 16 Ohmtól felfelé szuperál, bár ez eléggé a határon van így, illetve egy korábbi hsz szerint FiiO-k alapból is 'hisselnek'. Tűnődöm nem csak a jack-en használt, így kétszer erősített jellel van-e ez így? Szeretném magam meggyőzni, hogy ez megoldás lehet ( ), mert külön LOD+amp az sokkal drágább kivitelezés tudtommal. Hol kezdődik a jelenelegi konfiggal (ipod 6G, Senn IE6) hasonló kategoriájú LOD kábelek és erősítők ára?
Confusion will be my epitaph...
-
esfrost
tag
Nekem is voltak "hiss" problémáim. LOD + AMP segített sokat, illetve a megfelelő minőségű zene...
-
celf
őstag
válasz Blindness #747 üzenetére
E3 E5 egy hiss-machine.
E1 nemtudom, de nem hiszem, hog ysokkal jobb lenne.
ipodok is bizony sistergosek.
legjobban egy profibb ampal es egy optikai kimenettel jarnal (regi iriver h120-nak van), optikai kiement eseten persze ibasso docbra d10 kene, azon van optikai bemenet. -
devast
addikt
válasz Blindness #747 üzenetére
Szerintem annyi az egész, hogy az iem-ek általában igen "érzékenyek". 115db értéket láttam az adatlapján, nem is csodállom, hogy a háttérzajt hallani. Jobb forrás kell hozzá sajnos. Egy lod+külső erősítés biztos javítana a helyzeten. De erről másnak biztos több információja van.
-
Blindness
csendes tag
Sziasztok!
A napokban ruháztam be egy Senn. IE6-ra, elégedett is vagyok vele, egyetlen problémám, hogy forrástól függően különböző mértékben van egy alap zúgása. Nem vészes, gyakorlatilag alig van olyan zene, ami mellett hallani, de azért mégis rossz a tudat, hogy ottvan az a háttérben Szóval főleg Ipoddal (6. generáció, 120GB, 2008) használnám, és talán itt a legerőteljesebb a jelenség. Iphone-nal (3GS) is hasonló a helyzet. Laptop 'noname' hangkártyával kevesebbet produkál. Jelenleg ezekkel tudtam kipróbálni, hét második felében újra hozzáférek az asztali gépemhez és megnézem rendes hangkártyával is (Asus Xonar DX). Reményeim szerint azon nem lesz meg a zúgás...
Utánaolvasva a problémának több elméletet is találtam (impedencia 'összeférhetetlenség', szegényes erősítő, stb...), lényeg, hogy valószínűleg nem a füles a ludas, így igazából az érdekelne, hogy egy LOD+Amp kombóval (konkrétan Fiio E1 - többet erre nem áldoznék) mekkora valószínűséggel küszöbölhető ki a probléma?
Üdv & köszönöm a válaszokat,
BlindnessConfusion will be my epitaph...
-
devast
addikt
Én mondtam, hogy az audigy-k nem igazán jók zenehallgatásra (44khz-es anyagokra, vagyis cd/flac/mp). Közben rájöttem, hogy az rmaa-s tesztnél mint rontottam el. Rmaa-ból az ingyenes van nekem, az meg nem tud asio-t, windows mixerbe meg 48khz-re volt állítva... nem csoda, hogy orbitálisan rossz eredmények születtek 44khz-en. Íme. Azt még mindig nem értem, hogy miért hangosabb a jobb oldal ~0.3db-el, majd az is kiderül
[ Szerkesztve ]
-
patyik75
tag
sziasztok.
tanácsot szeretnék kérni.
csináltatok egy csöves fejhalgató erősítőt,HD600-al fogom használni egy Burr-Brown-os lejátszó segítségével.
Mikre kellene figyelnem?pl : tápellátás stb -
esfrost
tag
A pénz.., de nem égetően, így, ha senki nem viszi, akkor marad nálam. Kéne hozzá ipod, az meg most nincs, és nemtudom mikor lesz, így szegény most áll, kihasználatlanul.
-
esfrost
tag
Akit esetleg érdekelne:
Eladnám szeretett Ray Samuel - Tomahawk (fekete) fülhallgató erősítómet. Kifogástalan állapotban van. http://www.raysamuelsaudio.com/products/tomahawk
Az ára: 40.000.- Ft. Újonnan 55.000.- Ft kb. + posta, + esetleg vám... 60 alatt nem jön ki...
Van még egy LOD-om is hozzá, ami nekem 8.600 forintba fájt. Ezt 6.000.- Ft lenne.
Nem akarom minden áron eladni, de, ha valakit komolyan érdekel, akkor szóljon. Elkótyavetyélni nem szeretném.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Audigy 2. Amúgy kiderült, hogy a KX driver nem igazán állt a helyzet magaslatán. Visszaraktam a "normál" drivert, és így már működik minden.
ON: Ha veszek egy HP DAC+Amp-ot, akkor gondolkozok egy asztali CD vagy DVD lejátszón. Hangminőség szempontjából mindegy, hogy milyet vesz az ember ha van rajtuk Digit. kimenet, vagy azok is bekavarhatnak a re/upsamplinggal? Igazából valami olyan kéne, ami nem csak CD-t játszik le, hanem DVD-t is, mivel azon vannak tárolva Flac zenék, vagy épp Mp3-mak.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Megpróbáltam megnézni a 192Khz anyagot, de állandóan valami problémát ír ki a Foobar.
Ha DS van megadva Outputnak, el sem indul a zene ("Unrecoverable playback error: KS output error: error opening device"), pedig az Audigy2 támogatja ezt a felbontást. DS-ban viszont működik. Jó lenne már beállítani valahogy ezt a Foobart meg a kimeneti dolgokat, hogy ne szóljon be állandóan valami nyűg miatt... mert például ha be van állítva az Output data format 24 bit-re, hogy ezeket az anyagokat hallgathassam, akkor a sima Mp3-akat nem játsza le. Grr. -
celf
őstag
ugytunik a Headamp-ek is belekezdtek a merethaboruba.
The Pico Slim
meg jo, hogy ok komolyan gondoljak a hangminoseget.Meg kint van lassan az RSA Shadow is.
-
snagyz
csendes tag
Ahogy én tudom, a "hozzáértő" mérnökök nagyobb része nem egyszerűen nem hisz az ilyen jelenségekben, hanem egyenes tagadják a létezésüket. Én - mivel nem tartozom a hozzáértők táborába (nem vagyok pl. villamos mérnök) - azok táborát gyarapítom, akik elfogadják a tapasztalati tényeket akkor is, ha (még) nics rá magyarázatuk. Vagy két évtizeddel ezelőtt az akkori HiFi magazin hatására és nem kis kiváncsiságból elkezdtem "hallgatózni" és főleg akkoriban külföldön volt alkalmam nívós berendezéseket is meghallgatni (fontos egy megfelelően "magas" szinvonal, ahol már az ilyen kis különbségek is "játszanak"), amiből az a lényeg, hogy igenis a kábeleknek van saját hangjuk (nem zárom ki, hogy akár a tápkábeleknek is, bár én személyesen ilyet nem érzékeltem) és még akár az is érzékelhető, hogy egy berendezést hova tettünk, milyen az alátámasztás, egészen olyan dolgokat is kipróbáltam, hogy a cd-k élét befestettem vagy az lp alá filccel borított üvegtányért csináltattam és ezeket a változásokat a zenei hangképben érzékelni lehetett. Az más kérdés, hogy a javulás - sokszor romlás - megérte-e a befektetett energiát, pénzt stb. De minden esetben, ha különbőzően kis mértékben is, de volt változás. Ebből adódóan, ha valaki jól "hangolja" a rendszerét, akkor relatív kis pénzből nagy lépéseket tehet a saját izlésének megfelelően. Csak sajnos sokat kell próbálgatni és a kudarc ellen sincs biztosítás. Megtanultam, hogy nincs eleve jó rendszer, ebből következően eleve rossz sem (bár ez utóbbianak azért nagyobb a valószínűsége). Mi is itt ebben a körben ezt a "játékot" folytatjuk: próbálkozunk és megosztjuk a tapasztalatokat.
@devastnak: hogy kipróbáld a szerinted nem létező felbontásban rejlő lehetőségeket egyazon felvétel különböző felbontásokban (nem egyikből a másikba konvertálással):
[link]
kiváncsi vagyok mi a vélemény?[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
No látom hamar megtaláltad az SRC-t. Kb 1 perc beállítani foobar-ban a dolgot.
96-ról 48-ra miért lenne algortimus függő? Minden második mintát töröl, és kész. Ott van gond, ha 44-re kell. Legalábbis szerintem így logikus.
Szerk:
Ja, így szinte biztos kisebb különbségek lesznek a hangban, mint két különböző forrásból származó rip között (pl cd vs sacd/dvd-a/vinyl...)[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Pár perc keresgélés után: Digitális "térben" a resampling, tehát amikor pl szeretnék egy 48khz-es file-t csinálni egy 96khz-esből, az nem veszteségmentes(nyilván máshogy fog szólni, attól függően, hogy milyen algoritmust használ). Nyquist-Shannon tétel csak analóg/digitális konvertálásra vonatkozik. Lehet játszani ezzel és dönteni arról melyik tetszik
-
devast
addikt
Nem konvertálgatom, mivel az nem olyan egyszerű, hogy megnyomok egy gombot. Nem értek hozzá, de annak is megvan a módja, és az olcsó/népi szoftverek nagy valószínűséggel a könnyebb/olcsóbb/rosszabb megoldást használják. És igen, Nyquist-Shannon tétele kimondja, hogy mennyi kell Lehet sokat találni róla neten, olvass utánna ha bővebben érdekel
Kábeles diskurzust érdeklődve figyelemmel kísérem.[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
Na erre mindig is kíváncsi voltam, noha soha nem mertem felhozni ilyen témát az egyetemen.
Mi lehet a magyarázata a kábelek hangjának? Leginkább az érdekel, hogy egy hozzáértő mérnök hogyan magyarázza pl a tápkábelek különböző "hangját"? Mert összekötő, vagy hangfalkábel esetén még megértem, hisz azon fut a jel, meg nem csak ellenállása van egy kábelnek, lehet szkinhatás, stb... De a tápkábeles dolgot nem tudom megmagyarázni sehogy.
devast: Konvertáld vissza 16/44-be akkor. Igaz, nem egymás többszöröse a mintavételi frekik, de azért érdemes kipróbálni.
Amúgy lehet, hogy a 16/44 22kHz-ig megy fel, de vajon biztos elég ~ két minta egy szinusz reprodukálásához?
Ráadásul a hangokat nem csak halljuk, hanem érzékeljük is. Gondolj csak a mély hangokra. Az feltűnik. -
celf
őstag
en orulok, hogy idevonzott par olyan embert is ez a topic akik ertenek is a dologhoz
szerk: off[ Szerkesztve ]
-
snagyz
csendes tag
A bizonyítás csak a matematikában lehet elvileg is zárt, ilyen értelemben "tökéletes". In real life már a modelleink bizonyos elhanyagolással bírnak, ergo elvilegeg is csak közelítik az "igazságot". Egyébként örvendek, hogy mérnöknek tanulsz, de azt a "belém verték" effektust hagyd meg a vizsgákra és a szürke hétköznapokon lehetsz "megengedőbb" is, vagy másképp elfogadóbb az elviekkel nem egyező dolgok iránt. Én már negyed százada vagyok mérnök és közel húsz éve a Műegyetemen tanár, és ha visszaemlékszem én is úgy kezdtem, hogy csak az lehet jó, ami teoretikusan is jó. De hát a tapasztalat mást mutat és nem hagyom, hogy fafejű vagy "szemellenzős" legyek csak azért, mert elvileg úgy korrekt. Egyébként az idézett cikk tartalmát kommentek árnyalják, tehát a lényeget is csak árnyaltabban szabad értelmezni, nem szűkítő, hanem tágító értelemben. A kábeleknek pedig van saját hangjuk és ez nem pénz kérdése, csak a "drága" kábelek beszerzése az.
-
devast
addikt
Igazából, amíg elméleti síkon mozgunk, addig nem kötök bele semmibe ami bizonyított. Mérnök leszek, ezt nevelték belém Természetesen nincs tökéletes megvalósítása a legtöbb dolognak, ezért szólhatnak máshogy az opampok, kondenzátorok, dac-ok stb. Kábelek, meg egyéb snake oil dolgokra meg nincs pénzem, hogy tesztelgessem, sajnos. Na majd ha egyszer gazdag leszek...
Való igaz, hogy a linkben az első post nem tökéletes, de a többiek kijavítják a hibákat ha tovább olvasol, és a lényegen nem változtat. -
snagyz
csendes tag
Érdekes a link és informatív is, de ahogy commentekből is látszik számos dolog nem egyértelmű ill. jó pár csúsztatás is megtalálható (pl. bit mélység versus kvantálás beosztásása, sűrűsége). Ahogy írtad, ezen vitázni kár, pláne akkor ha hitbéli dolognak tekintjük. Én nem hiszem/nem hiszem alapon, személyes tapasztalat (empíria versus teória) tapasztalásból állítom, hallottam márugyanazt a felvételt 16 és 24 biten és az utóbbi volt a hallgathatóbb és nem rugózok azon, hogy ebből az utóbbiból mennyi volt a releváns bit (csak 20 vagy kevesebb). A magasabb mintavételi freki viszont még elvileg is "jót tesz" a digitális jelnek (nem kell olyan meredek szűrő), csak nehezebb kezelni. Ami viszont igazán a lényeg és megakasztott ill. inkább ellentmondást véltem felfedezni, hogy hit/elvi alapon - olvasmányokra és logikai érvekre alapozva elutasítod bizonyos jelenségek létezését, de legalábbis jelentőségét, miközben ugyanazon dolog másik "vetülete" esetében szívesen kisérletezel és nyitott vagy elfogadni a (saját) tapasztalásokat. De ez már filozófia és kezdünk off-topic-ok lenni.
-
devast
addikt
Szerkesztés lejárt
Azt még hozzátenném, hogy a gyakorlatban elképzelhető, hogy lehet hallani különbséget, de ez nem a formátum érdeme (elméleti sík) hanem a DAC csip(gyakorlati sík) keverhet bele a dologba. Nem tudok mintákat linkelni, de lehet találni. Nekem is van pár 24/96 flac-om, és habár királyul szólnak de nem tudok összehasonlítást végezni mert nincsenek meg 16/44-be.
Lényeg, hogy hallgatózzunk -
devast
addikt
Az a különbség az opampok, és eközött, hogy amíg nem létezik a műveleti erősítőnek tökéletesen implementált változata (elméletben nyilván tökéletes), addig a "formátumok" teljesen elméleti síkon mozognak. Tehát ott minden tökéletesen számolható és bizonyítható. Azt nem tagadom, hogy 22khz fölötti hangokat habár a fül nem tudja hallható formában érzékelni, az emberre mégis képes hatni valahogy. Más kérdés, hogy mi képes ilyeneket kiadni... Lehet hinni/nem hinni bene, de az egész digitális jelfeldolgozás ADC DAC erre épül. Bővebben
-
snagyz
csendes tag
Devast, biztos Te írtad az előzőeket? Amikor a CD-t megalkották az volt a vita, hogy 14 vagy 16 bit kell a zene digitalizálásához. Aztán jöttek a kvázi 20 bites (HDCD), majd a 24 bites (DVD-A) felvételek és bizony mindeygikre igaz, hogy JOBBAN SZÓLNAK, mint a 16 bites felvételek, nemcsak elvileg jobbak. Nem az a lényeg, hogy a dinamika nagy legyen, azt le tudjuk képezni, hanem, hogy a pici "szöszöket" el lehessen tárolni, pl. hogy a gitáros rézből vagy ezüstből készült húrt használt (mert azért a gitárt egy zongorátol 16 biten is meg lehet különböztetni ), vagy hogy a zenei szinpad 3d-s legyen: mélység, magasság, namcsak jobb-bal (amihez nagyon pontos időzítések vagy fázisok kellenek és itt lép be a 96/192 kHz) stb. Egyébként a jó mikrofonok akár a 100kHz-s tartományban lineárisak és nem aazért mert denevérek fogják majd a felvételt hallgatni, hanem mert vannak felharmónikusok is (a metál bandák is kihasználják ezt a jelenséget a gitár torzítókban, csak ellenkező előjellel). Az,hogy az "audiophile" felvételek jól vannak masterelve, az természetes, de a többit is lehetne ilyen jól!!! Szívesen adnék néhány felvételt, amikor ugyanaz a keverés, csak más a felbontás (standard CD versus DVD-A kiadás) és lehet hallani a különbséget, (hogy pont Te olyanokat többé ne sugalmazz, hogy az egész "parasztvakítás", miközben cserélgeted az opampokat, és ha figyelsz, azt is hallod.)
-
snagyz
csendes tag
Csak pont az a probléma, hogy nem egyszerű újraidőzíteni (saját órajel), mert az eredeti "taktust" valahol már elvesztettük. És ez komoly problémát okoz a konstruktőröknek is, nagyon sok pénzért se megy olyan egyszerűen, minthogy csak abból állna, hogy újra bekapcsolunk egy "metronómot", oszt kész, el van intézve. Nagyon pontosan kéne indulni és még akkor ott vannak a csúszások. Bár erre azt szokták mondani (főleg a műszakiak), hogy ezeket a ns-okat úgyse halljuk, de aztán mégis ki szokott derülni, hogy a hangképben valahol ott vannak.
-
devast
addikt
Dacmagic biztos jó cucc, de amíg nincs teljesen fölös pénzem, addig az ilyen dolgokat mellőzöm Különben az életszínvonalbeli különbségek óriásiak. Úgy dobálóznak a százdollárosokkal mint én az ezresekkel kb.
16bit/44khz-ről meg nem nyitnék vitát Rengeteg leírás van, hogy ez miért elég, és teljesen szükségtelen a 24bit meg a 96khz. 16 bitben van valami 120db dinamika tartomány. Ergo, ha azt is hallanád ahogy 2 atom összeütközik a levegőben, akkoris maradandó halláskárosodást szenvednél max hangerőn, amikor már hallanád a zajt. 96Khz meg azt jelenti ugye, hogy 48khz-ig tudja tárolni az analóg frekvenciákat, nincs olyan mikrofon ami 30khz fölött venne fel, nincs olyan hangkeltő cucc ami meg tudná szólaltatni, és legfőképp én nem igazán hallok 18,5khz fölött és fiatal vagyok később ez csak romlani fog. Ha denevérekkel/kutyákkal szeretnél kommunikálni akkor hasznos lehet, csak kell hozzá spéci hangfal is Természetesen mixelésnél/masterelésnél teljesen normális 32/64biten tárolni, mert oda kell, de lejátszáshoz teljesen elég a 16bit is. Amit általában "hallanak" az emberek az egy pofon egyszerű következmény: az "audiofil" 24/96 nótákat általában sokkal jobban masterelik mint az "utcára" szánt lemezeket.[ Szerkesztve ]
-
snagyz
csendes tag
Igen, van amiben jobb elvileg is. Pl: sávszélesség, de prktikusan a jitter is kisebb szokott lenni, de az igazi baj az, hogy itt se tökéletes, még elvileg se (spdif=sony philips digital interchange format, tehát régi szabványról van szó, amikor még ilyen kis időbeli szúszásokkal nem törődtek a szabvány alkotók). Tehát sokszor jobb az spdif mint az USB, de van (inkább lehet) olyan megoldás amikor mégis az USB jobb. Ha végig haladsz az előző linken, akkor olvashatsz ilyen megoldást. Nekünk, egyszerű földi halandóknak jitter szempontjából marad az spdif, de mivel néha olyan PC a forrás amiból csak USB-n tus muzsika kijönni, így az USB-t is "szeretjük".
-
devast
addikt
A hozzáértő emberek, olcsó usb-s megoldásokhoz képest jobban preferálják az spdifet. Optikainak sokkal nagyobb a jittere mint a coax-nak. De utánna úgyis újraidőzíti az spdif fogadó csip(mivel időinformációt nem tartalmaz az adatfolyam) a saját órajelével ami a dac-ban van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest