Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
czanga
őstag
Nem szépségre megyünk, csak némi "felujítás" a cél, egy kis rendbehozal.
Szerintem akkor az lesz, ha te is, (ti is) és @thyeby is jó ötletnek gondolja, akkor nem csiszolgatom tovább. A festék már fel van csiszolva (nincs eltűntetve), holnap még egyszer portalanítom just in case, aztán pedig a fentebb említett (elsőt keresztbe másodikat hosszába) módszerrel felkenem.
BTW: Nagyon köszönöm mindenkinek aki ennyire segítőkész volt! Ezért jó a PH Community.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz MrThompsoN #44793 üzenetére
Oopsz!
Találtam Neked D=37 mm, és D=47 mm koronafúrót is.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz czanga #44792 üzenetére
Miért akarod lecsiszolni? Mi a cél?
Véleményem szerint jobban megszívatnád magad a lecsiszolással, mint hogy visszacserélnéd a vékony lazúrt és kérnél helyette zománcot.
Ha a fát szeretnéd látni és azért kell a vékony lazúr akkor azt vedd figyelembe, hogy az a zománcfesték alatt, nem biztos, hogy olyan fa van amit érdemes mutogatni. Többen jöttek erre a fórumra, hogy lecsiszolnák a beltéri zománcfestékes ajtókat, és lakkoznák, vagy lazúroznák, de aztán nem emlékszem egyre sem, hogy előtte-utána fénykép készült volna ide a fórumra. Egy mondatban vért lehet izzadni a zománcfesték eltávolításával és azzal ,hogy utána a fát olyan állapotba hozd amire érdemes felkenni a lazúrt. -
thyeby
őstag
válasz MrThompsoN #44793 üzenetére
Tetszik nekem mindkét japán körkivágó, ás a következőt gondolom: Az elsőt be sem lehet sehogy állítani tizedpontosra, míg a második már pontosabban állítható, azonban mint írja is, valószínűleg nagyobb a tűrése az elvárásaidnál.
Szerintem számodra az egyedüli garantált méretpontosság a CNC. Csináltasd meg bérbe, tudomásom szerint egy jobb CSC két százados pontossággal dolgozik.
Gondold csak át: Ha az oszlopos fúród 1 tizedet kotyog vagy üt, máris megvan a kéttizedes differencia. Igen drága az az oszlopos fúrógép, ami abszolválja az elvárásaidat. Nos, ha abba belefogsz egy körkivágót, ami szintén "csak" egy tizeddel nyúl mellé, máris közel fél mm pontatlanságtál tartasz.Több fa van, mint asztalos!
-
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz czanga #44787 üzenetére
Az jó erkélyajtó kültéri felére.
A milézi XGT príma, prémium minőségű lazúr, és a vékonylazúroktól eltérően nem azzal fejti ki a hatását, hogy mélyen a fába ivódik, hanem azzal, hogy egy viaszfilmet képez a felületen. Ergo Neked egyedül a jó tapadásra legyen gondod.
Ha jól felcsiszolod, az előn, de ennél sokkal fontosabb, hogy csiszolás után nagyon alaposan csutakold le a port róla. (Azt a festéket még nem találták fel, ami poros felületre is felvihető.) Ha tudod, akkor ne szivacshengerrel hordd fel, bár azzal is felvihető, hanem inkább ecsettel, mert az jobban a felülethez dörzsöli a lazúrt. (A festékboltan kérj ecsetet lazúrhoz, tudni fogják, melyik az.) Két réteget hordj fel. Gyorsan szárad. Nem kell sokat várni a második réteghez. Ha már tapintásra nem ragad, mehet a második réteg. (Elsőt keresztbe húzod, a másodikat hosszára.)Több fa van, mint asztalos!
-
MrThompsoN
csendes tag
Sziasztok!
Korábban már kérdeztem állítható körkivágóval kapcsolatban, amikor is elhangzott, hogy kb 12 ezer Ft alatt nem tanácsos nézni ezeket a dolgokat. Akkor annyiban hagytam, hogy majd maróval próbálkozok. Ez több-kevesebb sikerrel működik is, de nagyon macerás, lassú és rengeteg port csinál. (És a korongokat se tudom használni, mert megszűnnek.) Illetve nagyon oda kell figyelni minden apróságra. Sajnos 0,2mm eltérés nekem sokszor gond.
Aztán ráakadtam erre az oldalra: https://www.fine-tools.com/ Vásárolt már innen valaki? Mit lehet tudni róluk?
Itt találtam kettő, elvileg Japánban készülő eszközt:
https://www.fine-tools.com/kreisschneider-tct.html
https://www.fine-tools.com/elektriker-lochschneider.html
Alapvetően az lenne a célom, hogy rétegelt lemezbe készítsek olyan átmenő furatokat, amikhez nem találtam semmilyen fúrót. Többek között 37 mm és 47 mm. Mindenképp állványos fúróval fúrnék.A másodiknál kérdés, hogy mennyire pontos, mert a leírás alapján marad tervezetten némi játék a beállítás után is. Az egyszerű állítás miatt afelé hajlok, de az elsőnél valószínűleg kicsit több macera után egyforma eredményt kapnék biztosan több fúrás után is. Érdemes ezekkel a szerszámokkal foglalkozni vagy valaki tud jobbat javasolni?
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Köszönöm, köszönöm, és köszönöm!
Akkor az lesz, hogy holnap lekapjuk, rezgő csiszolóval amennyire csak lehetséges, megszabadulok a festéstől, és felkenem megfelelő portalanítás után, száradási időkkel 3 rétegben a ma vett vékony lazúrt.
Jó lesz ez a lazúr az ajtóra? Milesi XTG 619
[ Szerkesztve ]
-
indianjoe23
csendes tag
Sziasztok!
Multifunkciós gépet szeretnék beszerezni. 50-70ezerig rááldoznék. Először egy dewaltot néztem ki, de jútubos videón kicsit úgy tünt, mintha nem vágna olyan lazán, mint mondjuk egy fein, de lehet túlzás az összehasonlítás. Milyet ajánlanátok? -
czanga
őstag
-
kavalkád
aktív tag
válasz czanga #44784 üzenetére
ha eddig vastaglazúr volt rajta akkor most is azt tegyél rá, lehetőleg ugyanolyan bázisút mint eddig volt (ha vizes volt akkor olyat, ha oldószeres akkor meg olyat), azt hogy miből találod ki, hogy eddig milyen volt nem tudom megmondani, de gondolom lehet valahogy tesztelni, majd a tapasztaltabbak megmondják mi a módja.
-
czanga
őstag
válasz kavalkád #44783 üzenetére
Remek. Akkor elb*sztam egy komplett napot ezzel, és még csak fel se vihetek egy réteget sem, mert felesleges lenne.
Abban segíts még kérlek, hogy erkély ajtóra értelmeset adott mikor ezt a terméket adta, vagy vastag lazúr kellene? (Mert ha nem akkor visszaviszem, és valahol máshol veszek vastag lazúrt ha az felvihető jelen állapotban, vagy nem tudom..)
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Én se sajnos, épp ez a baj.
Vékonylazúrt legtöbb márkánál, weboldalon nem mérettartó fa dolgokhoz ajánlják, a vastagot pedig mérettartóhoz, így pl ajtók, ablakok, stb.
A milesi oldalán ennél vékonylazúrnál pedig fel van sorolva a kerítéstől kezdve az ajtóig minden.
Nem tudom mit vennék helyette, itt erről a márkáról jókat írnak, úgy olvastam.
Fő kérdés az, hogy ér e valamit, ha nem pőre fa felületre lesz kenve, hanem felületkezeltre amit azért alaposan átcsiszoltam elötte, és portalanítottam végül. (nem fáig, csak a felületét)
-
czanga
őstag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni, mert úgy érzem a helyi festékboltos kissé átejtett. Lazúrokhoz sajnos nem értek, nincs elég tapasztalatom.
Régi SOFA erkélyajtó külső felét szeretném felújítani kicsit. ez gyárilag beeresztett ajtó, gondolom ezekre vastag lazúr került a gyárban, de ez csak tipp. Próbáltam felcsiszolni mután levettük a keretről, és akkor tűnt fel milyen vaskos réteg ez.
Elmondtam ezt a közeli kis, maszek üzletben amiről jókat lehet olvasni, és megkérdeztem mit ajánlana, mivel kenjem le ezután.
Milesi XTG 619-est adott (3800 Ft volt egy liter), és már csak később esett le, hogy ez egy víz alapú, viaszos vékony lazúr.
A csavar ott jön, hogy ez sok helyen nem tudna majd a pőre fával érintkezni, csak a megcsiszolt felületkezeléssel, szóval tartok tőle, hogy minden lesz csak hatékony nem. A neten pedig mindenhol azt olvastam, hogy amúgy nyílászárókra vastag lazúr a jobb.
Mit gondoltok, jól érzem, vagy feleslegesen aggódok, kenjem fel? (ugyanakkor nem messze van egy OBI, ha ezt visszaviszem legközelebb oda mennék ilyen esetben)
-
M43g
aktív tag
válasz pali923 #44778 üzenetére
Ha már az ilyen kiadásos dolgoknál vagyunk, ha van valakinél olyan "diszkont" eszköz, ami bevált az alacsony árcédulája ellenére, ne tartsa magában (Amolyan "best buy lista" jelleggel).
Én pl. nagyon szeretem a 20V Aldis csavarbehajtómat. Biztosan nem profi, egy Festoolnak nyilván a nyomába nem ér, de azt a 20e körüli pénzt nagyon megérte szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #44777 üzenetére
Ez engem arra emlékeztet, amikor ellopnak egy szobrot, amiért az önkormányzat több millió Ft-ot kifizetett. Aztán szétdarabolva jó esetben kapnak érte pár ezer Ft-ot, ami meg a kocsmában végzi.
A gép is a tolvajnak 20-30.000 nyereség, neked meg legalább százezres kiadás lesz egy új gép, plusz az álmatlan éjszakák.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
thyeby
őstag
Még a kalapács csak hagyján. Minden szerszámot lopnak. Tele van a piac lopott Hiltivel. Az ára árulkodik, hogy honnan lehet az eladónak occóér újszerű Hilti. És az nem 20-30 ezer Ft-os tétel ám.
Aztán ott van a kalóz termék. Hamisítanak mindent. Hilti, DeWalt, nincs kivétel. Laikusokat támadnak vele elsősorban, de láttam én már vállalkozást is babarózsaszínű matricás Hilti-vel operálni a príma prosperálás reményében. Mondjuk egy kalóz kalapácsra nehezebb vevőt találni talán.
Több fa van, mint asztalos!
-
bim
veterán
válasz monti0222w #44773 üzenetére
A hosszú élettartam miatt hajlamos az ember többet adni akár egy kalapácsért is. Akár 20-30 rugó is lehet egy jó kalapács. Ha azt veszed hogy mondjuk dolgozol vele 30 évet akkor szerintem megtérül. Sajnos a lopáskárral nem lehet kalkulálni.
-
kavalkád
aktív tag
ha akartok látni drága és gyakorlati haszon nélküli megoldást fakötésre akkor erre tessék.
-
bim
veterán
válasz monti0222w #44771 üzenetére
Szerintem azért már elég régóta vannak különféle típusok. Vegyük csak a szakmámban, szegelésre volt a szekerce és a palázó kalapács. Mindkettőnek volt más funkciója is. De gondolom nem tegnap óta van kárpitos kalapács sem és suszterkalapács is meglehetősen régóta lehet. Kovácsoknak is volt pár féle.
-
monti0222w
addikt
válasz thyeby #44760 üzenetére
Hát nem tudom mi ez a kalapács mizéria, én csak azt tudom mondani hogy aki hagyományos parketta rakásán nött fel annak nem okoz gondot sem a kalapács sem a szeg!
Igaz nem is volt akkor választék, azzal dolgoztál amit adtak, vagy épp amit a boltban megvettél, a minőségről nem beszélve! Elgondolom, sokszor beszélünk a gérvágó fűrészgépekről, a fűrészlapokról, régen meg volt a keretes fűrészünk azt hajtogatuk, reszeltük a munkához való álláshoz.[ Szerkesztve ]
-
Shadowfax
addikt
válasz Armahun #44768 üzenetére
Köszönöm az ötletet, én is gondoltam rá, de aztán elvetettem, mert gázfőzőlap van ott beépítve, így meg kell tartanom azt a távolságot, a sütő nem kerülhet feljebb.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat még egyszer, most úgy néz ki, haver átjön a héten és megoldjuk okosba'. -
Armahun
addikt
válasz Shadowfax #44761 üzenetére
Vedd ki a felső merevítést az plusz 18 mm, helyette 2 sarokvassal összekötni a szekrény oldalát a munkalappal.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Shadowfax
addikt
Köszi a választ mindekinek. Sajnos nekem még kézifűrészem sincs, de beszéltem villanyszerelő haverral, neki van dekopírfűrésze is, átjön majd és megoldja a bekötéssel együtt.
-
-
thyeby
őstag
Kicsavarod, méretre vágod, visszacsavarod. Negyed óra munka. Egy asztalos a kiszállásért sokszor annyit kér, mint a munkadíj - csináld meg magad. A frontot pedig elviszed lapszabászatba, megoldják, hazaviszed, felszereled. Anélkül lazán megy a sütő, lehet nyúzópróba alá vetni.
-
kavalkád
aktív tag
-
eax1650
aktív tag
Én pont azért, hogy kipróbáljam, egy régebbi kis asztalra (dohányzó asztalra) tettem, plusz 2 léc, hogy alul is szellőzzön. Bekötöttem, ahogy egyébként is lenne; föld nulla fázis. Pizza, tepsis krumpli, és persze a grillezés is! Időzítő, hőmérés teszt. Így ment négy napig. Mivel nem zárt helyen volt, alig volt meleg a háza.
Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét.
-
Shadowfax
addikt
Ide is felteszem a kérdést. Előre is köszönöm, ha válaszoltok. (Priviben is jöhet.)
-
thyeby
őstag
válasz AndrewBlase #44759 üzenetére
Nos, egyféle logika mentén magam is gondoltam erre. Aztán elvetettem, mert én úgy gondolom, hogy aki már ad rá, hogy több pénzt adjon valamire való kalapácsért, annak már van annyi a kezében, hogy akkor se fog lecsúszni a szeg fejéről a sima fejű kalapács, ha vastagon bekenjük neki zsírral. Szóval ez számomra olyan figyelmesség a tervező/gyártó részéről, mint ha egy ilyen kalapács nyelét a tövénél is gumírozná, mondván, hogy a kezdőnek - aki még a kalapács nyakát szorongatva szeret kótyonfityikélni - se csússzon meg a kezében a nyél.
-
kavalkád
aktív tag
válasz thyeby #44756 üzenetére
> Így kisebb felületen oszlik el a nyomás, amit a kalapács lendülete ad, ergo ugyanakkora erővel nagyobbat lehet ütni.
Ennek így nem sok értelme szerintem. A nyomás megnő ugyan az adott területen, de az átadott energia mennyisége ugyanaz marad, független az átadó felület nagyságától. A szög átmérőjének kellene csökkennie, hogy azonos energia mennyiség mélyebbre jutassa a szöget, nem pedig a kalapács becsapódási felületének.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
A recézés egy trükk. Így kisebb felületen oszlik el a nyomás, amit a kalapács lendülete ad, ergo ugyanakkora erővel nagyobbat lehet ütni. (Remélem, nem írtam butaságot, okosítson, aki okosabb ebben.) Viszont elsülhet visszafele is. Pici fejű (bognár fejű) szeget nem lesz jó ütni vele, míg a sima fejű kalapács azt is abszolválja.
-
bim
veterán
Nálunk is itt van a Sokon ahol szuperül leragasztják bármit kérsz de az ára?!
Ezt év elején készítettük és 12 métert ragasztottak le egyben. De egy egyszerű tetőre nem adhatok rétegragasztott anyagárat mert elhajtanak a francba. Már azt sem értik hogy minek a 10-es szarufa mikor a másik ács megoldja a hétésfelesbű.
Én megelégednék ha egyszerűen jó minőségű fűrészárut kapnánk ami nem reped szét beépítés után 1 hónappal. -
Grizzlu
tag
válasz thyeby #44749 üzenetére
Pécsett is van JAF, valóban tudják, mit beszélnek, és bár néha kimondottan drága, nagyon jó a minőség.
Egy másik Pécsi fakereskedésről sztori:
Bemegyek, új srácok vannak bent a raktárban, ketten. Mondom nekik, collos, 15 centis, négy méteres fenyő deszkát szeretnék. Néz maga elé, nem tudja, mi van. "Olyanunk nincs" mondja. Mutatom neki, ott állsz mellette, az a legnagyobb rakat. Ja, jó, rendben. Akkor kérnék belőle 10 szálat, két méternél kérem majd félbe vágni őket. Kiválogatok 10 szálat, adogatom őket sorban, srácok pakolják szorgosan. Végezetül látom, egyikőjük fogott hat darab fűrészbakból kettőt, lerakta őket a deszkák egyik-másik végébe. A másik meg készült középen elvágni őket a láncfűrésszel
De legalább nagyon rendesek voltak. A harmadik helyre be sem teszem a lábam, ott még köszönni sem tudnak, csak csapatba verődve bámulják az embert.
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
MrChris
nagyúr
Fióksínt keresnék, egy szintetizátort kéne elbírnia, asztalból kihúzva. 13kg, ehhez jön még a rajta való játék plusz terhelése ami még 2-3kg. A szinti mérete 125 széles és 35 mély, kb 30 cm-t kéne kigurítani. Itt van egy front nézeti skicc, mint látható nem csak az asztal két külső oldalát lehetne használni erre, hanem valamennyire fiók rész belső oldallap tetejét is lehetne sínezni vagy valamilyen szerelvénnyel alátámasztani.
Valamint szeretném az asztal tetejét részben felhajthatóvá tenni, kb 16cm mélységben, erről is itt egy gyors skicc, bár itt rajta van a szinti, de az értelemszerűen benne/alatta lenne és ezzel a felhajtható résszel csak a billentyűhöz lehetne hozzáférni. Követelmény lenne, hogy a felhajtható rész lehajtva egy szintben legyen a többi lappal és ugye 180°-ban teljesen kihajtható legyen. Ez tűnik nekem nehéz diónak, mert a zongorazsanér/pánt ezt nem tudja, kilóg az asztal felületéből. Esetleg valamilyen speckó pánt létezik erre? -
mdk01
addikt
Ezt a gerendát a Jafholznál lehet kapni KVH-nak hívja. Mondja is a videóban, mikor a hosszát videózza hogy 13m hosszúak ebből is gondolom, mert valóban 13m hosszban kapható és hossztoldott. Mi is szoktunk belőle venni, szerkezet felépítéshez szabjuk ki belőle az alkatrészeket. nettó 100-150k/m3 az ára kedvezménnyel keresztmetszettől függően.
Azt hozzá kell tenni, hogy nem mindig annyira szép mint itt a videóban, de javarészt ilyen. -
thyeby
őstag
kunberci, bim:
Szoktam vásárolni a JafHolz-nál. Igaz, nem occóér, de ott én gyönyörű, hibamentes ragasztott gerendákat szoktam látni. Olyat, hogy ránézni is öröm. Ezt a céget azért preferálom, mert fában a legszakszerűbb, akikkel eddigi életem során találkoztam. (Persze javítani ott is lenne mit, de na. Értenek a fához, és ez nekem megéri a felárat, mert ha az ember mélyebbre ás, hát kijön, hogy az olcsóbb a drágább.)
És mégvalamit: Sz@rért pittyért ki is szállítják fél m³ felett, akár kamiontételig - ugyanazon fuvardíjért. (Miskolc-Nyíregyháza távolság 9 E HUF+áfa.)
[ Szerkesztve ]
-
kunberci
senior tag
Pláne, ha elmész a fakereskedésbe, mert szeretnél pár db pallót venni. Az ötször átválogatott faanyag van a köteg tetején, ami kis túlzással még tűzifának sem vennék meg, a köteget meg nem engedik megbontani. Én megfogadtam, inkább adok érte többet, de 86eFt/m3 áron tűzifát nem veszek. Már többször volt olyan, hogy elmentünk a fakereskedésbe, de nem vásároltunk semmit olyan sz@r volt a faanyag, na azóta oda nem megyünk.
-Ja és akkor jön a szokásos duma, hogy ez épületfa, mit vársz tőle? -
thyeby
őstag
Akit érdekel az ácshajszál.
-
bim
veterán
Ilyen volt
Mint mondta Tibi felhasználási területhez kell kalapácsot választani. Ezzel a szeghúzáson felül feszíteni és a zsaluzásnál használt fém lábakat lehet tekerni. Apró szeghez kisebb kalapácsunk van ami teljesen mezei. Nagyobb dolgok kalapálására vagy faragásra szekerce.szerk: Én ács vagyok ezért használunk ilyeneket.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
-
Haugland
aktív tag
válasz Szalmakutya #44738 üzenetére
-
yooccoo
aktív tag
válasz kavalkád #44732 üzenetére
makita fejezőm van és nincs rajta harang ...
a héten már vettem csapágyboltban gumipaplant, csak nem jutottam eddig oda hogy foglalkozzak vele, majd most a négy napban
az elszívócsonkot már átalakítottam, 2db 40*45°-al elhoztam oldalra, hogy beférjen a falhoz és előtte legyen még helyem dolgozni, illetve hogy ne törjön meg a cső -
Haugland
aktív tag
válasz thyeby #43949 üzenetére
Szia,
Szerencsés változás jött közbe az 'eladják a fejem fölül a garázst amit eddig béreltem és ahol a hobbiműhelyem volt' dologgal kapcsolatban.
Az adásvétel ténye továbbra is megmarad, de úgy tűnik, hogy én leszek a végleges vevőÍgy most totális átszervezés van a fejemben, mert most már fúrhatok a falra és azt alakítok a garázsban amit csak szeretnék
Van egy 310x690 cm alapterületű 340cm belmagasságú garázsom, ahová be kell tudjak állni az autómmal szükség esetén + bringák, kerékszettek ÉS a hobbiműhelyem lesz!Örülök mint majom a farkának
-
bim
veterán
válasz Haugland #44735 üzenetére
A 2 év gari miatt esett a választásom az Einhellre. Amúgy Abacot szerettem volna de drága. Sajnos ahogy írtam nekem egy 300L/min lenne az ideális nyomó oldalon és ezt csak 2 hengeres tudja. Azért elvegetálok ezzel is mert nem rossz csak kicsit alálőttem.
mdk01 : ha tudnád hogy a nyomorult kőművesek azóta ellopták. Nagyon kirívó volt a sok kommersz kalapács közül.
-
Haugland
aktív tag
Hm... Köszönöm Neked is a tapasztalatmegosztást!
Ezek szerint Te sem egy nagymúltú cég termékét veszed ha kompresszorról van szó -> ennek örülök!
Akkor maradok vagy a kiszemelt verziónál ([link]) mert annak nagyon tetszik az álló formátumos kialakítása vagy keresek ilyet amilyet linkeltél.
-
mdk01
addikt
-
lela
aktív tag
Kapcsozó és szegbelövőből kinek mi vált be? Novus esetleg Preneba, vagy Makita? Elektromos vagy pneumatikus ?
#44689) thyeby:
Ki az a Bim sensei ?
Érdekelne ez a kalapács téma... -
kavalkád
aktív tag
válasz yooccoo #44731 üzenetére
hát arra ez sajnos teljességgel alkalmatlan megoldás
nem tudom mennyit segít neked, de a Makita/Festool megoldását néztem múltkor ahol a korong mögött vágásirányba van egy gumitölcsér és ott eléggé hatékonyan el lehet szívni a port, hétvégén akarok összebarkácsolni hasonlót, szerintem ha egy 50-es PVC csövet hőlégbefúvóvan megmelengetek ki tudok belőle formálni egy szélesebb tölcsérszerűséget amivel már jobb eredmény tudok majd produkálni. -
bim
veterán
válasz Haugland #44724 üzenetére
én pár hete vettem egy ilyet. Egy Prebena 7F-CNW90 -es szegbelövőhöz (3L/lövés). 10 lövés után beindul és ha nem lövök többet akkor kb. 1 perc alatt termel újra. Folyamatos lövöldözés mellett is tartja az 5 bar nyomást és ha pucolok valamit levegővel akkor is elég jól bírja. Mondjuk ha most vennék akkor lehet inkább 2 hengeres 50L-t vennék.
Kisebb tartállyal vagy kisebb levegőszállítással szerintem értelmetlen műhelytevékenységet folytatni. -
yooccoo
aktív tag
válasz eax1650 #44728 üzenetére
"Választhat olajkenéses és száraz kompresszor között: előbbi pont úgy működik, mint egy hagyományos négyütemű motor, ahol a levegő sűrítését végző dugattyúk kenése szóró olajozással történik. Az olajmentes, azaz száraz kompresszor esetében a dugattyúgyűrű teflonból készül, amit nem kell olajozni.
A száraz kompresszor által sűrített levegő általában valamivel tisztább, bár egy olajkenéses kompresszor levegőjének a minőségét is nagy mértékben javítja a tartály után szerelt olaj- és páralecsapó. Tartós sűrített levegő használatra a száraz kompresszorokat nem ajánlják; olcsóbbak, ám az élettartamuk is rövidebb. Szintén fontos tényező, ha a kompresszort működtető motor szénkefementes. Ez azt jelenti, hogy nincs a villanymotorban surlódó, és idővel természetesen elkopó alkatrész. Nem elhanyagolható a kompresszor által kibocsájtott zaj szintje sem: egyes modellek már zajvédő, rezgésnyelő padozattal rendelkeznek."
-
eax1650
aktív tag
válasz Haugland #44724 üzenetére
Az olaj mentesség nem a karbantartásra utal, hanem a kifújt, a tartályból távozó levegő olaj tartalmára!
Ez a jobb gépek pozitív tulajdonsága, mert szűrők csökkentik minimálisra a jelenlétét! A kenőolaj a hajtómű házban (forgattyúsház) és a dugattyú/henger falán van jelen. Innen jut a kifújt levegőbe igen kicsi mennyiségben. Elengedhetetlen a megléte a súrlódás csökkentéséhez, a szintjét rendszeresen ellenőrizni kell, mint pl. az autóban!Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét.
-
Haugland
aktív tag
válasz eax1650 #44717 üzenetére
Szia,
Köszönöm a tapasztalatod!
Ezek szerint akkor nem kell túlgondolni a dolgot...Én még ezt a [Scheppach HC 51 V]gépet nézegetem, aminek kicsit nagyobb a tartálya és álló formátumú -> így talán kisebb helyet foglal.
Plusz olajmentes, ami elvileg kevesebb karbantartást igényel (de ezt majd a tapasztaltabban megerősítik vagy megcáfolják) -
Szalmakutya
tag
Jut eszembe, tud bárki olyan bérfűrészelést, ahol 120cm vastag fát is fel tudnak vágni?
Tokodon találtam egyet aki neten még tud 130-ast is, telefonon viszont bevallotta, hogy csak 90cm az, és hogy mit is gondol a tervező mamájáról.
-
yooccoo
aktív tag
gyártott már valaki kisméretű elszívófalat porszívóhoz?
küzdök a gérvágó elszívásával és arra gondoltam, hogy lehet jobban járnék, ha raknék mellé egy luggatott dobozt, amire ráraknám a porszívót -
eax1650
aktív tag
válasz Haugland #44712 üzenetére
Szia!
Én 2 éve ilyet vettem: [link]Ez 24 literes csak, kell a nagy tartály! A munkaasztal alatt van. Hamar fogy a levegő! Pl. a száraz/nedves (lidis) porszívó harmonika-szűrőjének kifújásakor kétszer indul újra, csökken a nyomás és akkor nem hatékony! Festékszóróval is meg kell néha állni. A szögbelövőt röhögve bírja! Vettem (lidis) kiegészítőket hozzá (festékszóró, homokfúvó, nyomásmérős kerékpumpa, fúvóka biszbaszok, csináltam hozzá - mint a hajlakk fúvó - 2 decis konzerv dobozból festékszórót pl. apró javításokhoz, modellekhez, így nagyon sokoldalú. Kíméletesen tisztítható a PC vagy elektronikai készülékek belseje is. Kézben éppenséggel vihető.
Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét.
-
epmd
tag
Szakiknak Karácsonyra? [link]
-
kavalkád
aktív tag
tudtok javasolni valami gombaölőt ami nem hagy nyomot a fán (nem szinezi el)?
[ Szerkesztve ]
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
Nem tudnátok ajánlani normálisabb minőségű kompresszort, amit kisebb munkákhoz lehetne használni?
szögbelövés / asztal letakarítás / autógumi felfújás -
Grizzlu
tag
Nekem ilyen [link] Tajimám van itthon. Az egyik leggyakrabban használt kézi szerszám a műhelyben. Semmi más fűrészre nem cserélném el. A húsz centi vastag akác gerendát pillanatok alatt feldaraboltam vele. Sokat volt, van és lesz használva, de az éle a mai napig a régi, már egy éve nyúzom.
[ Szerkesztve ]
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
thyeby
őstag
válasz Szalmakutya #44704 üzenetére
Amikor vágod a fát, észre sem veszed ezt a méhviasz vagy viasz dolgot. Ez egy vékony film csupán. Csúszós anyag, szó se róla, de nem úgy kell elképzelni, mint a reszelőzsírt.
És ha már itt tartunk:
Csavarozol keményfát. A Reisser csavart picit megkínálod méhviasszal, és úgy fog szaladni be némán, hogy azt hiszed, nem magmérettel fúrtál elő, hanem a menetmérettel. (Vannak a boltban direkte beviaszolt csavarok is egyébként - jó drágáér persze.)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Szalmakutya #44705 üzenetére
Ha veszel a bótba egy jóféle gyúródeszkát, az paraffinnal van jó bőven beitatva. Amikor a mamád csinál rajta finom házi laskatésztát, akkor ezt a paraffint is megeszed.
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #44699 üzenetére
Ha paraffinnal hígítsz, és bekened a fát, akkor nem egyből egy sima, csúszós felületet kapsz, hanem amikor hozzáérsz, még kicsit olyan ragadós érzés. De ez elmúlik.
A terpentinnel meg pontatlan voltam. Télleg bijo a terpentin. De mérgező. Ez is vitatható tovább, hiszen plédájul a gin-t lehet hamisítani vele. Hogy ki hal meg tőle, ki nem, azt nemtom. De mérgező. Megosztán vannak olyan mérgek, amit a gyógyszeripar felhasznál. De attól még mérgek.
Szóval én erősse paraffinpárti vagyok.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
Japán fűrészből, van apró fogú, nagy fogú, keresztvágásra, vagy hossz vágásra való. Van összecsukható és van egy oldalalas, vagy két oldalas.
A fogak mérete ott lényeg, hogy mennyire akarsz finom munkát végezni, ergo az aprób fogú kevésbé szaggat, a nagy fogúval goyrsabban lehet dolgozni, mondjuk egy gerendát kettécsapni kersztbe.
Most nézve azt amit linkeltél kicsit olcsónak tűnik egy tajimához, de ez nem jelent semmit, attól még lehet jó.
A másik észrevételem a linkelt fűrésszel kapcsolatban, hogy pl. egy vastagabb gerenda átvágására nem annyira jó, mivel kétoldalról vannak a fogak amik ki vannak minimálisa hajtogatva, így egy vastagabb gerenda átvágásakor a másik oldalon lévő fogak is forgácsolnak, szorulnak és feleslegesen kopnak.
Szóval gondold át mire szeretnéd használ és olyat vegyél.
Ha nincs tervbe nagy gerendák kettévágása én lehet hobbira megvenném a helyedbe azt amit linkeltél, nem nagyon tudsz vele mellélőni, mert ahhoz hogy kitapasztald mit szeretnél arra pont jó, a fogazat és az ára.
A fogára vigyázz, mert ha odaütődik valamihez azonnal kitörik annyira kemény...legalábbis a Tajima -
Szalmakutya
tag
válasz Szalmakutya #44704 üzenetére
Szóval a paraffint isszák meg. Nem a terpentint. Mielőtt kihal itt valaki, mint az őstulok. De én azt se innám meg amúgy.
-
Szalmakutya
tag
válasz generatoros #44701 üzenetére
A terpentin azért tényleg kicsit keményebb anyag, mint a paraffin. Most olvastam, hogy van aki megissza (a gyógyszertári változatot) hogy serkentse a bélműködését. Nagyon semleges anyag. Mondjuk én ezt nem tenném, de terpentinnel még sokkal kevésbé az is igaz, hogy itt nem meginni kell.
Viszont az a kérdésem, hogy mikor aztán vágod fel azt a fát, akkor mi lesz ezzel a terpentines-paraffinos-méhviaszos kutyulékkal. Nem ragacsolja össze a fűrészt? Vagy levágja az ember azt a részt?
-
generatoros
tag
válasz pali923 #44695 üzenetére
A 400 euros ára azért igen kedvező ennek a gépnek. Az öntvényasztal gondolom aluötvözet( 25kg alapgép súlya). A dewalt szalagfűrészem vezetője hasonló egypontos megoldás, de nagyon stabil. A tolóasztal pedig, ha valóban precíz ( kép alapján annak látszik) akkor igazi főnyeremény. A csendes motor csak hab a tortán. Ügyes vagy, sok szép munkát vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest