- Linux kezdőknek
- XPEnology
- Hálózatokról alaposan
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
- AliExpress tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- VoIP telefonálás
- Már nem álom: 100 ezer dolláros magasságban a bitcoin
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grizzlu
tag
Üdvözlet!
Remélem, hobbistákat is szívesen láttok. Nemrég szívott magába a fafeldolgozás. Lehetőségem lenne hozzájutni olcsón szélezetlen nyárfához. Érdemes ezzel az anyaggal dolgozni? Nem sok helyen hallani itthon, de külföldön, úgy tűnik, azért használják. Minden infó érdekel.
Köszönöm
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
Grizzlu
tag
válasz thyeby #41457 üzenetére
Köszi! Frissel felvágva kapnám egy raklapgyártó üzemből, köbméterét 30 répába, 3 méterben és 3 centi vastagságban. Az gondolom nem rossz. Időm kiszárítani van. Szakszerűen máglyázva, kültéren fedett helyen baja nem lehet, gondolom. Te hogy csinálnád?
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
Grizzlu
tag
Lenne még egy nagyon fontos kérdésem. Lenne sok, de nem akarok senki agyára menni. A központi műszer a téma, minden műhely legfontosabb eleme: a körfűrész. Van három fázis, de nem akarok valami súlyos öntvény ipari gépet venni - egyelőre. Tudom-tudom, öntvény az igazi, meg az erő, stb.
Van rá egy 150-em. Nézegettem néhány tonna videót, olvastam nagyon nagyon sok véleményt sok cuccról. Teljesen összezavarodtam. Ami nekem lejött, az az, hogy 200-ig bezárólag mindegy, mi a neve, ugyanaz a szar szinte, afelett már kapsz jót 3 kilótól, de azért meg már szerencsével öntvényt vesz az ember.
Szóval kellene nekem egy sima kis asztali körfűrész max 150 körül, ami elbír keményfával is, persze nem napi 40 köbméterrel, pontosan dolgozik, és nem hullik atomjaira hónapokon belül. A többi nem érdekel, nem örökre veszem.
Ki mit ajánl?
(mellékesen megjegyzem, hogy tervben van táblásított, hosszabb anyagok hosszvágása, azt ezekkel hogy lehet megoldani? Kocsi ugye nincs hozzájuk)
Köszi
-
Grizzlu
tag
Köszönöm.
-
Grizzlu
tag
És ha már körfűrész.. más lépték, de erről mi a véleményetek? Nekem nagyon tetszik. Új, öntvény, tolóasztallal, mindennel. Biztos nem Felder ezért az árért, de egy komoly dolgokban gondolkodó hobbistának nem lehet rossz!? Van még ebben a kategóriában Holzmann is, amit ismerek, de arról mondják, hogy kínai, bár osztráknak tüntetik fel. Elég vegyes a megítélésük. Na de ez a Winter?
-
Grizzlu
tag
Köszönöm. A Makitáról, bár nagyon kedves márka nekem, sok horrorvideót láttam a neten...mozgó tolóasztal, mozgó steller, nem teljesen sík felület, a gérvágó kis sínje is lötyög a nútban... Boschra fogok gyűjteni tovább.
-
Grizzlu
tag
válasz bbchris #41603 üzenetére
Nekem a gagyi einhell gervagomban van extol lap. Jo olcso volt, de legalabb jo alaposan be is remeg minden vagasnal. A Pilana es a Freud hires markak, de mi van peldaul a Lemannal?
-
Grizzlu
tag
válasz bbchris #41651 üzenetére
Koszonom! Celom nem gervagas, megteveszto volt amit irtam, mondjuk azzal az einhellel nehez is lenne, a derekszog sem jon ossze neki sokszor, kriminalisan rossz gep. Csak igenytelen darabolasra, durva hosszvagasra hasznalom
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Nemrég körfűrész-témában ki lettem okosítva, a thyeby által ajánlott Bosch GTS 10 XC nagyon jónak tűnik, amint összejön a pénz, be is ruházok rá.
Ámde ehhez - és egyéb kiegészítőkhöz, mint gérvágó, csiszológép - kell porelszívó is. Ki mit ajánlana? A felhasználási szintem amolyan intenzív hobbista, szóval hetente biztosan pörögne a motorja olyan 20-30 órát.
Érdemes lenne mellé ciklonra is beruházni a szűrő kímélését elősegítendő?Köszi
-
Grizzlu
tag
válasz thyeby #41736 üzenetére
Köszi!
Értem, mire gondolsz, inkább egyszerre kiadni többet egy komolyért, mint 4 lépésben kétszer annyit komolytalanokért. Nincs ebben hiba.
Na most az a baj, hogy a 150k körüli kategória nekem még sok lenne anyagilag, elég lesz kispórolni a körfűrész árát. A kettőre együtt ciklonostól, csövestől egyben lenne majdan egy 300 ezrem, semmi több. Fél évig, vagy tán tovább is, amíg összejönne a pénz egy komoly elszívóra, anélkül nem szívesen használnám a gépet.
Valami 50-60 körüli történet lenne a jó nekem, kompakt kivitelben, ami nem túl magas, így beférne a munkaasztal alá a helytakarékosság jegyében. Ilyen árban lehet azért már kapni kék Boscht, Metabot, Makitát, ilyesmiket.
-
Grizzlu
tag
válasz thyeby #41742 üzenetére
"Mondjuk kapsz tőlük 45-ért egy kicsit. Csendes, erős, megbízható. De elég gyakran kell ürítened. Ezzel már el lehet indulni, ugródeszkának remek lehet, ha hajlasz a kompromisszumokra."
Na, pont valami ilyen érdekel, megtaláltuk a nekem való vonalat! Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
"A tiplizés erősebb kötést nyújt a dominonál is, kávaszerkezetű szekrények, és 18-as lapvastagság esetén."
Na ezen már gondolkodtam sokat, vajon mi a fenének 250-350k-ért a Domino, mit tud annyira ennyi pénzért, amit más nem? Lényegében az is tipliz, csak két oldalról lapított tipliknek marja ki a helyet. Ha majdnem ugyanezt - sőt, ahogy mondod, adott esetben többet is - filléres fúróval és még filléresebb tiplivel meg lehet oldani, minek ennyi pénzt kiadni a Festo cuccára?
-
Grizzlu
tag
válasz #05304832 #41759 üzenetére
Olyan állatról még nem hallottam. De ahogy elnézem, igazából Mafellt kapni meg Mafellt, és annyiért mérik, amiből vehetnék egy használt, de habzsi-dőzsi öntvény kombi gyalut
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
Biztos nagyon jó, kényelmes, gyors, miegymás. De én, mint hobbista, valahogy nem látom magam mint potenciális Domino-felhasználót. Nekem egyszerűen horror pénzbe kerül a méretéhez képest. Nagyon-nagyon sok pénzbe
-
-
-
Grizzlu
tag
Sziasztok,
Egy harom vagy negy keses, 410mm hosszu es 100mm atmeroju gyalutengelyre lenne szuksegem. Hasznalt is szoba johet, de inkabb ujat vennek. Hol erdemes erdeklodni?
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Egy helyi asztalostól azt az infót hallottam, hogy a két fázisú villanymotorokat át lehet kötni három fázisúra. Ez nem hangzik helyesnek. Fordítva megy, ebben biztos vagyok. Jól gondolom, hogy nem volt igaza?
-
Grizzlu
tag
válasz thomgrande #42069 üzenetére
Elírtam, így van, egy fázis természetesen. Bocs az offért, áthúztam az elektronika topikba. Köszönöm a tippet.
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42086 üzenetére
A második kommentre adott válasza sokatmondó. Meg a többi neki nem tetszőre is, ahogy elnézem. Emberünk egy tenyeres-talpas, büdös bunkó.
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Megvettem életem első vastaglazúrját, egy Lazurán selyemfényű színtelenre esett a választásom a díszdobozaim kezelésére. Kibontottam, és bár még nem használtam, állagra és szagra vakon azt mondanám, hogy sima lakk, amivel már sokat szórakoztam. De hát ez mégis lazúr... mi az a számottevő különbség vastaglazúr és lakk közt, ami miatt érdemes őket nevükben is megkülönböztetni?
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Ezt az öreg árut tudnám megvenni, legyetek szívesek, segítsetek a beazonosításban! A tulaj nem tudja, micsoda, 15-20 éve áll a sufniban. Én tölgyre tippelek. Élőben vöröses az árnyalata. Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42259 üzenetére
Ahhoz, hogy vastagolni tudj, kell hogy legyen egy megközelítőleg tökéletesen síkra egyengetett lapja vagy éle a fának, amivel kellőképpen rá tudja szorítani a vastagoló a saját, teljesen sík asztalára. Ez az alapja a vastagolásnak, én úgy tudom. Meg így is csinálom itthon.
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42261 üzenetére
Hát az egyengetővel leegyengeted. Addig tologatod rajta a pallód 20 centi széles lapját, míg az sima és egyenes nem lesz. Nekem úgy tanította apám, hogy ilyenkor mindig a homorú oldalát kell egyengetni, úgy a legkevesebb a veszteség. És szükség szerint forgatni kell az anyagot, tehát egyszer egyik, másszor a másik végét tolod rá a gyalura. Ha ezt nem tennéd, az egyik vége nagyon elvékonyodna.
Mikor ez megvan, akkor a pallód egyengetett lapját az egyengető stelleréhez nyomva legyalulod az élét is. Így lesz egy szép sík és egyenes lapod és éled, és a kettő találkozásánál egy szabályos derékszöged.
Aztán megy a pallód az egyengetett részével lefelé nézve a vastagolóba, ami meg a felfelé álló, gyalulatlan rész egyenetlenségeit szedi le szépen lépésenként a kellő vastagságra. Ettől vastagoló.
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42266 üzenetére
Akkor kézi gyalu, vagy szélesebb egyengető. Vagy egy egyengetősablon készítése a vastagolóba, ami azért macerás.
Nekem egy 25-ös szélességű, három késés, kazánlemezből és zártszelvényből helyileg készült egyengetőm van itthon. A stellere szögvas, amire gyalult tölgy van felfogatva. 3kW, három fázis. Kicsit tán tákolmánynak tűnik a gép, de mindent meg tudok rajta oldani, kiválóan végzi a dolgát - immáron 35 éves, idősebb, mint én. Általában max 20-as szélességű fűrészárut dolgozok fel, gond nélkül tudja. Nem is tudnám nélküle elképzelni a műhelymunkát. Eleve egyengető és vastagoló nélkül nem tudom elképzelni a fafeldolgozást mint olyat.
Én a saját példámból kiindulva megkockáztatom azt kijelenteni, és hordjatok le, ha hülyeséget beszélek, de ki lehet fogni olcsón olyan, az enyémhez hasonló kisipari egyengetőt, amivel barkácsszinten komolyan, pontosan lehet dolgozni. Nem kell hozzá sok százezerbe kerülő gép.
Igaz, én csak egy hobbista vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42292 üzenetére
Hozmann\Bernanrdo 260\310 kombi gyalu. 100 kiló, yoocoo javaslatával még mozgatható is egész jól. Három fázissal is kérhető, ami azért már nem rossz. Nem túl komoly márka, de annyit biztos tud, mint az a kis metabo. És egyenget is, meg elszívó is van rajta, komplett gép. Használtan elég sokat lehet már kapni, 250 körül kifogható. Biztosan nem egy Felder, de azért én hobbistaként nagyon szívesen elfogadnám!
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42298 üzenetére
Jaja, erre gondoltam. Meg az ehhez hasonlókra.
Nem a Te szinted.. hát... nem is egy megélhetési asztalosé, az is biztos. De azért talán nem is fog széthullani a tizedik köbméter után. De ha köbméterre akarod gyalulni a fát, akkor a magam nagyon szerény tudása alapján szerintem azért egy ehhez hasonló gép megléte a minimum. Meg a három fázis is minimum, ami nyomatékosabb, ahogy mondod, kevésbé fog fulladni a gép. Ha belegondolsz, tíz legyalult köbméter után visszahozza az árát, ha azt levetíted bérgyalultatási költségekre. És nem kell rohangálni vele sehova, cipelni oda-vissza az anyagot. Maximum a forgáccsal kell majd szívnod
Nyilván ezeknél a márkáknál nagyobb a rizikó, hogy nem százast fogsz ki, de ebben az árszegmensben úgy gondolom ez nagyjából mindegyik gépre igaz. Plusz ha veszel egy ilyet, nem árt némi utánállítás, ahogy azt már korábban említette valaki nem is olyan régen itt. Kell egy géplakatost keríteni, az átnézi. Vagy vele kell elmenni vásárolni.
Itt van ez a Güde is. Nagyjából szerintem ugyanaz, mégis jobb teszteket találni róla a neten:
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
Elkezdtem dolgozni egy kicsit öreg, de jó gyantás fenyővel, dohányzóasztal készül.
A gondom az, hogy az anyag egyes részeit megtámadta kékes-szürkés penész. Kidobni azért nem szeretném. Ki milyen felületkezelési eljárást ajánlana, hogy megállítsam a penész terjedését, sőt, esetleg meg is tudjak szabadulni az elszíneződéstől?
Köszi.
-
Grizzlu
tag
válasz MrChris #42369 üzenetére
Köszönöm. Szétszedhető, igen. Merevséggel vannak gondok, azokat még orvosolni szeretném. A lábak vékonyak, igen, legközelebb majd kövérebbre veszem őket. Így tanulok, nekem nem szakmám az asztalosság.
A felhordott Milesi vékonylazúr mindent visz egyébként. Sokat kipróbáltam már, de minden eddigi, a műhelyemben megfordult márkát toronymagasan ver.
-
Grizzlu
tag
válasz Szalmakutya #42377 üzenetére
Most már így visszatekintve az egész építésre, van benne sok-sok hiba is.MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
-
Grizzlu
tag
bim!
Egy profi szakvéleményére van szükségem. Te, mint gyakorló, és feltételezhetően kellően gyakorlott és sokat látott ács, milyen véleménnyel vagy az egyre népszerűbb Lindab tetőlemezek használatáról összehasonlítva a cserepezéssel? Minden releváns infó érdekel.
Köszönöm!
-
Grizzlu
tag
Köszi!
Magyarán tehát szakszerű felhelyezéssel a Lindab is vállalható alternatíva. Csak azért kérdeztem, mert ilyen munka előtt áll a család, és ezt nagyon kedvezményes áron be tudnánk szerezni.
-
Grizzlu
tag
Köszi mindkettőtöknek!
-
Grizzlu
tag
válasz faramuci69 #42516 üzenetére
Te aztán alaposan visszaolvastál!
-
Grizzlu
tag
válasz Winner_hun #42519 üzenetére
Tudom, koszi. De egy poent azert megert.
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Vettem egy Bosch GTS 10 XC körfűrészt. A szóba jöhető körfűrészlapok miatt érdeklődnék. A kezelési útmutató a következőket tartja betartandó szabálynak:
Fűrészlap átmérő mm: 254
Fűrészlap magvastagság mm: 1,8
min. fogvastagság/fogterpesztés mm: 2,6
Furatátmérő mm: 30Kettő lapot szeretnék, egyet hossz-, egyet pedig keresztvágásokra, fontos a finom vágáskép. Gagyi nem jöhet szóba, de azért abszolút csúcsminőség sem kell nekem, mint hobbistának. Mit ajánlotok, mire figyeljek? Nincs márkabecsípődésem. Nagyobb magvastagságú darabot még véletlenül sem szabad felfogatni?
Köszönöm!
-
Grizzlu
tag
Köszönöm!
Főleg fenyővel dolgozok, de alkalomadtán beesik némi tölgy, cserkó és bükk is. Bútorlap meg ilyesmi nem játszik, ha meg igen, nem érdekel a vágási minősége.
-
Grizzlu
tag
Sziasztok,
ki mivel és miként tisztítja le a gyantás lerakódásokat a körfűrészlapról?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest