Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bari
Modder
válasz aszamóca #32098 üzenetére
Szia!
A panel viszonylag bonyolult, nem a sima triakos vezérlés, hanem egy U2008B típusú motor vezélrő ic a felelős a működésért. A kapcsolóban semmilyen plussz alkatrész nincs, sima két áramköros kapcsoló, aminek csak az egyik ága van használatban. A kapcsolási rajz, és két kép a panelról. A kapcsolási rajzon szereplő R1 a szinkron indítást figyelő sönt ellenállása. A szaggatott vonalbelüli rész van a panelon. Az 5-ös lábtól jobbra lévő alkatrészek tartoznak a lágy indításhoz és a teljesítmény átkapcsoláshoz, balra a szinkron indítás alkatrészei vannak, plusz a triak.
Szerk: Köszi az ötletet, de sajna már csak jövőhéten tudom kipróbálni, a méregetés közben a triak is elszállt, így azt újból cserélnem kell, nincs itthon másik. Majd kerítek 200W-nyi plusz terhelést.
[ Szerkesztve ]
Üdv: Bari
-
aszamóca
aktív tag
Szia!
Ebben valamilyen berendezésorientált IC van?
Gondolom egy triakot vezérel fázishasítással.
Ha van a kapcsolásban valamilyen visszacsatoló elem, pl áramváltó, sönt, akkor elképzelhető hogy fontos a motorteljesítmény is. Rakj rá még 200W terhelést , pl izzót, és kiderül.[ Szerkesztve ]
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Bari
Modder
Sziasztok!
Ha már a porszívó szóbakerült, a napokban és is egy porszívóval szívok, csak nem port és forgácsot .
Adott egy Kress 1200 NTX EA porszívó amiból több is leégett is a kedves fórumtársaknak, Thyeby-nek kettő is, a másik fórumozó nickjére sajnos nem emlékszem.
A nálam lévő kress is egy ilyen leégett példány. Rendeltem hozzá egy PMO945 típusszámra halgató motort az Orczy alkatrész áruházból (a teljesítménye kicsit kisebb, csak 1000W de minden más paramétere, mérete megegyezik).
A motorral nincs gond, bivaly erős, a burkolatba beépíte úgy leszívta magát az asztalhoz, hogy nem bírtam felemelni róla. Ami gondom van vele, hogy a porszívó eredeti elektonikájában a teljesítmény fokozat kapcsoló nem működik. Maga a kapcsoló kapcsolni kapcsol, kimértem, de a motoron nem hallani a változást, és a konnektoros teljesítmény mérőn sem változik a kijelzett érték. A tünet hogy bekapcsoláskor szépen felpörög a motor, tehát a lágy indítás működik, az órán látszik, hogy eléri az 1kW-ot a felvett teljesítmény, majd visszaesik 600W-ra. A kapcsolóra sem kikapcsol állapotban átkapcsolva, sem menet közben nem reagál. Az elektornikán a motor vezérlő ic-n kívül minden félvezetőt és az elektrolit kondikat kicseréltem. Az ic-t is csak azét nem mert idehaza már nem forgalmazzák, kintről is csak boros áron lehet beszerezni hosszú szállítási határidővel (ebay). Az elektronikát kikötve persze a full 1kW-os teljesítményt felveszi a hálózatból, de így nincs a rákötött géppel együtt indítás, és utána késleltetett kikapcsolás sem. Az szabályzó elektronika paneljáról visszarajzoltam a kapcsolási rajzot, de nem lettem sokkal okosabb.A kérdésem az lenne, ha valaki használ ilyen gépet, és van konnektros teljesítmény mérője megmérné a felvett teljesítményt a két fokozatban? Sajnos ötletem sincs mi lehet a gond. Azt gondolom, hogy a 200W-nyi teljesítmény különbség nem lehet az oka ennek a problémának, de nem mernék rá mérget venni.
Üdv: Bari
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
Koszonom a sok linket es tanacsot!!
Mindenkepp epitett megoldasban gondolkodnek.Lehet, hogy a fureszt es a marot beepitenem fixre a tobbihez pedig csinalnek valami kiegeszito betetet mert ott ugysem a pontossag lenne a legfontosabb (csiszolo, allvanyos furogep, dekopirfuresz)
-
aszamóca
aktív tag
válasz Zerdal #32093 üzenetére
Mire szeretnéd használni?
Ha gép por-forgácselszívásra, akkor olyan kellene, ami automatikusan indul, és időzítve leáll a hozzácsatlakoztatott szerszám működésére. A preferált márkákon kívül, én a Nilfisk-et is figyelmedbe ajánlanám. A cégnél (malomipar) több mint tíz éve mennek, rendkívül strapabíróak, és nagy mennyiségű tartozékkészlet kapható hozzá, jó hazai szervizhálózattal. Ez reklámnak tűnik, bár nem annak szántam. :-)Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Zerdal
tag
Sziasztok újra.
Porszívó kérdés. Bocs, hogy sokat kérdezek. Szerintetek melyik lenne ebben az árkategóriában a legjobb választás?
Előre is köszönöm a segítséget.
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
geza844
aktív tag
Sziasztok!
Ajtó cserére lenne szükségem, és azon gondolkozom, hogy nem veszek / rakatok be komplett ajtót, hanem csak az ajtó lapot cserélném ki, a tokot nem. Szerintetek érdemes / olcsóbb így? Van köztetek olyan, aki tudna nekem készíteni 1 db beltéri ajtót + 1 db bejárati ajtót egyedi méretek alapján? Nem kell semmi cicoma, teli fa, csak egyszerűen. Ja, és Kecskeméten (Talfája) van a ház.
-
mahoo
csendes tag
válasz Haugland #32087 üzenetére
En ugy gondolom, ha az ember azt mondja, hogy fogok egy kezi korfureszt es veszem a faradsagot, hogy beepitem egy asztalba, akkor az mar legyen pontos, amennyire csak lehet. Vagy ha nem kell a pontossag akkor egy par tizezer forintos asztali gep megfelelo.
De ha maradnal az elso verzional, hogy epitesz egyet, en azt nem kombinalnam, inkabb osszeraknek meg egy sima asztalt, aminek mar cserelheto a kozepe, es mehet bele dekopir, maro, csiszolo vagy barmi mas.Persze mondom mindezt nagyon keves tapasztalattal .
-
Haugland
aktív tag
Valami olyan megoldas kellene ami segit pl kozpontositani a betetlapot behelyezeskor, hogy amikor az ember szerszamot cserel akkor mindig ugyanoda menjen a szerszam ahova szokott.
Mint az autoknal a kupos csavarok vagy a cnc gepeken a kupos szerszam, stb... Csak persze 'asztalos' kivitelben... -
Haugland
aktív tag
Másvalami:
mi a véleményetek arról, hogy egy munkaasztal megépítésénél (beépíthető kézi körfűrész, kézi maró, dekopirfűrész, stb..) beépítését úgy oldják meg, hogy a munkalapba cserélhető betéteket szabnak a különböző szerszámok számára, így a csere felgyorsulhatna.Természetesen azt tudom, hogy ez a megoldás nem épp a pontosság javára hajtja a vizet.... de amire nekem kell (nagyon hobbi dolgok) arra talán még jó lehet?
Vagy ez csak egy nagyon csábító "minden egyben" megoldás lenne de valójában még hobbi szinten se szabad ilyennek nekilátni? -
Haugland
aktív tag
válasz aszamóca #32074 üzenetére
Köszi szépen a segítséget!
Én hülye, meg tegnap lemondtam a csúszásmentes lapot, merthogy gondolom az épp nem lenne jó munkalapnak és nekem valamilyen más (csúszós) lap kellene....
Úgyhogy most újragondolom gyorsan az egészet, összeálítom a lapszabászatnak a listát és reggel már beszélek is velük, hátha belefér a leszabás... és akkor hétvégén már játszhatnék is az összerakással...22eFt -ért tudok én is 18mm 1250x2500 -as táblát csúszásmentes vagy vízmentes kivitelben (+1000Ft a szabása táblánként ha nem nagyon sok apró darabkára kell vágni..)
[ Szerkesztve ]
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Maradok akkor az excenter csiszolónál.... Az a Makita tetszik, amit thyeby linkelt, meglátjuk elbírja e a költségvetés!
-
veze
őstag
válasz Istv@n #32079 üzenetére
Az Aldis WZ multi gépén van elszivás is kialakítva
[link]
[link]
én 9900 ért vettem otthonra, müanyag kofferben, adnak rá 3 év garanciát, lehet változtatni a fordulatszámát, hobby szintre amire a fórumtársnak is kellene bőven megteszi
madáretetőt le csiszolhat ezzel is közben ki is tudja vágni vele a lyukat a deszkán a bebuvónak :-)
Bosch és egyéb jobb minőségű feltétek kiegészítők is csont nélkül passzolnak rá, lehet azokkal is használni[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Istv@n #32079 üzenetére
Szia!
Azt hiszem, kezdésnek megfelelhet Neked egy lidis Parkside excentercsiszoló olyan 7-8 ezer forint magasságában. Ez rázi az ember kezét is, nem csak a fát, de ha nem naponta órákat használod, akkor nem fogja a csülködet kinyírni. Egyébiránt egészen megbízható, pláne, ha jobbféle papírt vásárolsz rá, mert a lidis nem túl fényes minőség.
A multigépeket nem annyira a deltacsiszolójuk miatt választják, inkább a sokcélúsága miatt. (Ám kevesen hasznáják ki ezt a sokcélúságot. Értsd: Ha megveszi az asztalos, nemigen fog vele fugát kikaparni a csempe közül.) Csiszolni a valódi deltákkal jobb, mert azokon megoldott az elszívás. Ha festéket is csiszol az ember, akkor az nagy előny. De kisebb csiszolásra is alkalmasak természetesen. Vásároltam egy Dremel multigépet a Metro-ban, mert karácsonykor leárazták 15 ezerre. Aztán vettem egy Feint is. A Dremelt nem is használtam soha, egy fórumtársunk próbálta ki, ennyit volt használva. Ha érdekel 15-ért túladok rajta.
Szóval első körben egy Parkside excentert javaslok inkább. Ha jobban van pénzed, akkor egy ilyennel sokkal elégedettebb leszel. Létezik ugyanez deltában is, ha szimpatikusabb, meg kell nézni, hol adják ennél olcsóbban, mert most csak az első találatot linkeltem.Több fa van, mint asztalos!
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Gépekkel kapcsolatban kérdeznék én is. Közel sem űzöm olyan profi szinten az "ipart" mint ti, csak most jutottam el oda, hogy csiszológépet kellene vennem.... A felhasználás csak és kizárólag hobbi szintű lenne, olyan feladatokra, mint pl: gyerekkel közösen épített madáretető "csinosítása", egy két szegélyléc simává tétele, illetve esetleg polírozás...
Az excenter csiszolókat nézegetem, az alsó kategóriából, de most kezdenek szimpatikusak lenni a "delta csiszolók", vagy multifunkciós csiszolók is.
Ti melyik típusú (nem márka!) gépet vennétek első körben? A minden egyben gépekkel idáig az a tapasztalatom, hogy sok mindent tudnak, de igazán egyik dologban sem jók..... -
pali923
aktív tag
válasz aszamóca #32077 üzenetére
Az biztos, hogy vágnak egész táblákból felárral, én vettem már náluk mindenfélét. Csak az a kérdés, hogyha nincs itt készleten, hajlandók-e egy táblát lehozatni egy vevő kedvéért, ha nem viszi el az egészet, aztán abba belevágni. Ha van nekik, akkor szerintem kiszabják. A győriek elég normálisak, sok mindent meg lehet velük beszélni.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
aszamóca
aktív tag
válasz pali923 #32075 üzenetére
pali923: Hallani hallottam én is, de nem tudom mennyi az igazságtartalma.
GeriCool: Az általánosan használt villanymotorok mind indukciós elven működnek. Gondolom kommutátoros motorra gondoltál. Az aszinkron motoros olcsó Maki valóban jó ötletnek tűnik. Sok sikert hozzá! Ha kész leszel, majd azért mutasd meg.
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
pali923
aktív tag
válasz aszamóca #32074 üzenetére
Nem tudom, hogy erre is érvényes-e, de a győri Zatikban levágnak darabokat más táblákból 30% felárrral. Lehet, hogy még így is megéri, ha meg lehet beszélni.
(Én örülnék is, ha rendelne valaki, a maradékot elhordanám darabonként. Bár én eddig sima rétegeltet vettem aztán néha lecsiszolom a tetejét.)A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
aszamóca
aktív tag
válasz Haugland #32065 üzenetére
Haugland: Szia! Ez csúszásmentes 18mm-es rétegeltlemez. Nálunk külön rendelésre hoztak egy táblát nekem, amit ki kellett fizetni, de jó áron kaptam meg, a felelhető bútorlaposok árait körbejárva. Vonaton az 1000x750-es lapot talán haza lehet vinni, de elég macerás sérülés nélkül. A un. Zatiknak van Győrbe is áruháza mondjuk.
GeriCool: Te is kézi fűrészt szándékozol beépíteni?
-
mahoo
csendes tag
válasz thyeby #32071 üzenetére
Kivettem a csapágyat, próbáltam mozgatni, hogy talán megérzem, hogy kotyog-e vagy valami, de nem .
Nekem azt mondták, hogy ezt nem feltétlenül érzi meg az ember, ezért elviszem a csepeli csapágyboltba, ott biztos okosabbak és segítenek .
Meg még mondtak olyat is, hogy esetleg a szénkefék kopottak és annak is lehet fura hangja.Az a baj, hogy még sosem szedtem szét ilyet, nem tudom milyen a jó, milyen a rossz állapot. De csak a végére jutok egyszer...
-
mahoo
csendes tag
válasz Winner_hun #32067 üzenetére
Jogos, de csak nem voltam elég szemfüles!
Szóval a fűrésztárcsa tengelyét szerettem volna eltávolítani a csapágy szerkezettel együtt. Valójában csak a forgó tengely rögzítő gomb gátolta a szabad eltávolítást. Amint azt eltávolítottam (annak tengelyéből a rögzítő stiftet kihúztam) könnyedén kijött a tengely a csapággyal együtt.
-
epmd
tag
Dolgozott már valaki ilyen Makita excentercsiszolóval [link] ?Olyan mint a Festoolnak a Rotexe.
[ Szerkesztve ]
-
Haugland
aktív tag
válasz aszamóca #32060 üzenetére
Jaaaaaj, de szeretem az ilyen megosztásokat!! (elfogodd a DIY láz)
Nagyon szépen köszönöm!!Kérdés -> milyen anyagot használtál munkaasztalnak? Én valami bevonatos 21mm-es rétegelt lemezre gondoltam, de Komáromban sajna nem találtam, Pestről meg necces lenne hazacincálni melóból a vonaton egy asztali fűrészhez valót mennyiséget
[ Szerkesztve ]
-
mahoo
csendes tag
Tudnatok tanacsot adni, hogy mikent kell szetszedni egy gervago ezen reszet?
Elvileg csapagyas es szeretnem kicserelni. A hangja sem az igazi, meg ha kezzel forgatom tarcsarogzito tengelyt, akkor az is akadozva fut, ugy hogy a motor mar ki van szerelve. Gondolom ennek simman kellene futni, bar nem vagyok teljesen biztos benne, mert meg nem kaptam szet ilyet.
Szoval ezt a tengely koruli csapagyat szeretnem kiszedni es mint a kepen lathato a korulotte levo gallerszeru valamivel konnyeden ki is mozdult 2mm-t, de ott megallt. Kicsit probaltam feszegetni, de nem akar kijonni. Esetleg valami 5let, tanacs...[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
Ebben a szár átmérőben nagyobb a választék és kedvezőbb az ár is.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
mahoo
csendes tag
Nálam jelenleg csak porosodik, ezért eladnám a Hitachi C9U2-es körfűrészem 2 év garival. Sosem használtam Ár: 50e. Ha valakit érdekel esetleg, szóljon.
-
aszamóca
aktív tag
Igen az a sarkalatos pont, erre a saját káromon már rájöttem. Annak ellenére, hogy itt figyelmeztettek rá előzőleg.
Azért nem szerelem le a talpáról egyelőre, mert ha komplett kalodát építek köré ami stabilan tartja, akkor elveszítem a könnyű le-felszerelési funkcióját, amit szem előtt tartottam. Vastag >5cm anyagot még nem vágtam méretre vele, csak két három centiseket, ott meg nincs probléma. Ha a későbbiekben ez akadályt jelent majd, akkor vagy elkészítem a kalodát, vagy [ átépítem a gépet.]Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
martong
tag
-
matta2003
tag
-
martong
tag
Megérkezett a Piher egykezes szorító.
Első tesztet teljesítette: Este egy szobai mérleget szorítottam be vele. 125 kg-ot mutatott (150 et nem tudta, ami rá van írva), majd 1 perc alatt lement 120 kg-ra. Reggelre 117-en állt.
A következő beszámoló 2 év múlvaOkos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
bim
veterán
válasz aszamóca #32015 üzenetére
Ezeket a kézi körfűrészeket arra tervezik hogy a talpára nehezedve vágj vele. Ha fejjel lefelé állítod húzni fogja azt a két csapot amin rögzítve van a motor a talpához. Minél lejjebb engeded annál jobban fog engedni vágás közben. Ezt úgy tudod csökkenteni ha leszereled a talpáról és megpróbálod egyenesen az asztal aljára felfogatni egy konzollal.
Linkelt itt valaki egy videót amin a srác egy makita kézi körfűrészt szedett szét és épített be.
Amúgy nekem tetszik a géped. -
mdk01
addikt
válasz thomgrande #32020 üzenetére
Miért jó a 12,7mm-es patron?
-
GeriCool
aktív tag
válasz thyeby #32046 üzenetére
Köszönöm válaszod! Akkor számításba veszem a Metabot is. És ha végül arra esne a választás, akkor majd kajabálok Neked késügyben.
Most nézem. Tényleg jó ára van a gépnek. A Bernando innentől szóba se jühet, mivel azt kb 130K körül vesztegetik. Akkor a Metabo látatlanul is sokkal jobb választás.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz GeriCool #32042 üzenetére
Ugyan most visszaszállt a DeWalt a földre, és leengedte a vastagoló árát majd félmillióról kétszázezerre, nekem nagyobb bizodalmam van mégis a Makitában alkatrészügyileg, de legfőképpen tartalék gyalukésileg. Van a metabo-nak is vastagolója - használok is olyat. Rendkívül szép a gyalulási képe, de egy késpár drágább bele, mint a Makitához. Viszont Bari kitanított, hogy messzeföldről azt is idehozzák postával együtt is sokkal olcsóbban. A Triton vastagolójától én tartok kicsikét. Mint ha elmaradna a konkurenciától - olcsóbb is.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Arról van szó, hogy vannak lemeztalpas, és alu présöntött talpas gépek. A lemez az mind kajlul feszüléskor. az alu már masszívabb. De ide az sem az igazi. Jobb, ha még precízebb. A fűrésztárcsa tolás közben csak szerencsés esetben kap egyenletes terhelést minden irányból. Általánosabb az, hogy egyik oldalról folyamatosan valamivel nagyobb terhelést kap. (Pl vágsz steller mellett egy 30 cm széles anyagból 6-8 cm-t. Ha pont ketté kell vágnod, akkor is ott a steller, ami egyik irányból ellentart, amit másik irányból a tolófával korrigálhatsz beérzésre kézi erővel.) Vannak aztán a göcsök, amik szintén jelentősen változtatnak a geometrián - valamerre legtöbbször el akarják húzni a fát.
Egy frankó, haláli pontos gépen pl észreveszed azonnal, ha picit is összefele zár a steller.. Ha nem annyira stabil minden, akkor később veszed észre. Csak tizedekről van ugyan szó, de ahogy halad előre egy hosszú fa, ezek a tizedek szeretnek összeadódni.
No, meg ott van, hogy egy kézi körfűrészen a legmerevebb talpat is rögzíteni kell valahogy, ráadásul többnyire egy műanyag házra. Ez szok lenni a gyenge láncszem ilyen esetekben.Több fa van, mint asztalos!
-
arvaiz69
csendes tag
Szia!
Igen! Ezt epmd -nek írtam!
Üdv.: Zoli[ Szerkesztve ]
-
arvaiz69
csendes tag
Szia thyeby!
Kicsit megkésve, de most válaszoltam a júniusi leveledre!
Üdv.: Zoli -
GeriCool
aktív tag
Jónap!
Úgy nézz ki, hogy elmarad a Jet vastagoló vásárlása. A Jet hivatalos honlapján nem található, ezért egy kicsit elbizonytalanodtam.
Ha esetleg a későbbiekben sikerülne több pénzmagot rászánni, akkor melyik lehet jobb választás a DeWalt vagy a Makita?
Amúgy a DeWalt termékekre csak 1 év gari van?[ Szerkesztve ]
-
arvaiz69
csendes tag
válasz Zerdal #32033 üzenetére
Szia!
Ha eldöntötted hogy Bernardót akarsz vásárolni akkor a Naxgépkert keresd fel, mert ott lényegesen olcsóbban megkapod! Ott 87.600 Ft-ért megkapod! Igen jól látod 87.600 Ft, csak fel kell velük venned a kapcsolatot! Már többször vásároltam náluk, tapasztalatból mondom! http://www.naxgepker.hu/faiparigepek/szalagfureszgepek/szalagfureszfo.html
Üdv.: Zoli -
mahoo
csendes tag
Szia, nem értek valamit, de ez az én hibám .
Szóval azt írod, hogy:
A gép ugyanis hiába présöntvénytalpas, a függőleges síkot nem tudja úgy tartani, mint egy csapágyazott aszinronmotor hajtású.De a fűrészlap merőlegesen áll a vágandó anyaghoz képest akkor mi téríti ki a lapot a függőleges síkjából? És miért számít a talp? Nem inkább a talphoz való rögzítés módja számít, hogy az mennyire stabil?
-
zseee001
csendes tag
válasz thyeby #32028 üzenetére
Lehet, hogy hülyeséget írok de a leírtak alapján szerintem teflon spray-ről lehet szó (de lehet, hogy nem ). Mi mezőgazdaságban használjuk láncok kenésére, mi után kifújtad megkeményedik és csökkenti a kopást elvileg. (használunk sima zsír spray-t is de az végig ragadós és nyúlós marad, poros helyen nem szerencsés használni)
pl.:http://www.szerszamoutlet.hu/index.php?id=_ragaszto_es_tomitoanyagok_soudal_teflon_spray_ptfe_400ml&kat=&id=13725[ Szerkesztve ]
-
matta2003
tag
válasz Winner_hun #31984 üzenetére
Oké. Köszi az infót.
A fióknak bútorlapból csináljak aljat, vagy elég lenne annak a polconként 5-6 pár cipőnek a fiókoldalba mart nútba illesztett HDF lap?
nem 21 éves vagyok...
-
thyeby
őstag
válasz Zerdal #32033 üzenetére
"Bár kicsit sokallom az árát."
Ez relatív dolog.
Ha a Bernardo sikerült annyira, mint a Makita, akkor az is jó. Akkor is, ha kicsit kisebb. De a Makita kipróbáltan jól sikerült. Az a baj, hogy nem tudom Neked megmondani, mennyire sikerült a Bernardo. Ez a DeWalt pl véleményem szerint nem sikerült. Árvai Zoli is szabadult tőle, és Makitára cserélte. Azzal elégedett. Utaztam 100 Km-t, hogy kipróbálhassak egy üzletben egy újabb típusú DeWaltot. Amikor átnéztem, azt mondtam, be se kapcsoljuk. Nem kértem.
Szóval én arra akartam utalni, hogy itt sem az számít, hogy jól néz-e ki. Mert mind jól néz ki. De hogy sikerült? Puding próbája az evés, és sok bosszúság, ha az ember nem azt kapja, amiért reményei szerint fizetett. Mert visszaút meg nem nagyon van vásárlás után, legfeljebb rögös kerülőút egy jobban sikerült irányába. Azért 130 ezer pénz már sok ahhoz, hogy feltegye az ember kockára. Mert a gépvásárlás olyan.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Zerdal #32031 üzenetére
Megnéztem. Jobb, mint amire számítottam. De drágább is.
Én a következőre beszélnélek rá: Makita LB 1200F Ez jobb a Metabo-nál, sokkal jobb a DeWaltnál, a Bernardo-nál meg pláne jobb. Nekem sikerült 170-ért venni, volt itt a fórumon, aki 150-ért kapta meg, és láttam már ezt használtan, újszerű állapotban 120-ért.
Szóval szerintem nem "csak" annyival jobb, mint amennyivel drágább. Ha vesszük, hogy linkelt gépnél a €337-hez jön némi postaköltség, szerviz itthon ki tudja milyen rá, kisebb kerékkel, gyengébb motorral, rövidebb szalaggal operál, és a vágáskapacitása is kisebb. És nincs hiteles/hihető vélemény róla hazánkban.Öcsémet rábeszéltem a Makitára, pedig ő csak egy pici Güdét akart eredetileg venni. Szerintem nem bánta meg. Egyetlen idegesítő dolog rajta az a lúzer világítás - inkább rá se tették volna.
Visszakanyarodva a kérdésedre: Ha árérzékeny vagy nagyon, akkor szerintem megveheted a Bernardo-t, de ha ki tudod valahogy csikarni a pótlást, hát válassz inkább Makitát. Ha pl karácsonykor, januárban visszaengedik az árát 170-re, - amire látok esélyt, mert évek óta 170 körül mozog a valós ára - akkor már tényleg elgondolkodtató a dolog. Pláne, ha vesszük, hogy négy új szalag jár hozzá, amit darabonként tízezer forinttal összeszámolunk, hát akár az is kiderülhet, hogy olcsóbbra jön ki, mint a Bernardo.
Ha van 3 fázisod, akkor itt egy remek ajánlat.Több fa van, mint asztalos!
-
Zerdal
tag
válasz thyeby #32030 üzenetére
Viccnek szántam. A kritikát én is megfogadom. Tanulni kell a hibákból. De vissza az asztalossághoz.
Biztos a marószár üt. Ki is dobtam.
Hobbi asztalosmunkához kellene. Bernardo HBS260
[ Szerkesztve ]
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
thyeby
őstag
válasz Zerdal #32029 üzenetére
Linkeld ide azt a szalagfűrészt, megnézem.
Mit vársz tőle, mit, mennyit szeretnél vele dolgozni.Ha egy marószár üt, és biztos, hogy az üt, dobd ki. Nem csak a kezedet rázza szét, hanem a marógép csapágyát is.
Nem nyelvtanórán vagyunk, csak szólunk egymásnak a helyesírásért. Ez mindenkit előrébb visz, senkit se hátrébb. Én meg szoktam köszönni, ha valaki kijavít. Jobb így a fórum színvonala. Engem pl idegesít, hogy nulla helyesírástudással akár a HVG is alkalmaz újságíró tanoncokat, és jó érzés, hogy jöhetnének ide tanulni legalább az alapokat.
Nem baj, ha valakinek rossz a helyesírása, csak szomorú, mikor nem is akarja, hogy legalább kicsikét jobb legyen.[ Szerkesztve ]
-
Zerdal
tag
epmd: Köszi a linket.
Winner_hun: nem tudtam, hogy nyelvtan órán vagyok.
Igazából nem csak az éle ment el, de kicsit üt is a szár. Lehet én ütöttem oda valaminek kezdő lelkesedésemben. Mindegy vettem egy másikat.
Az a gond,hogy Szombathelyen nem sok lehetőség van. Nálunk az AKE van. Ott éleznek. Majd elnézek feléjük.
thyeby: Figyelek rá. Ahogy minden szerszámomra.
A szalagfűrészkérdésre valaki?
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #32027 üzenetére
Köszönöm a kiigazítást - illene már megjegyeznem pontosan a nevüket.
Még valamikor régen, amikor tanulgattam Tőletek a marásról tudni illőket, kitanított egy mester, aki élezőként dolgozott valamikor, hogy ne strapáljuk halálra, vigyük hamarabb élezni, többet fog menni a jó kés. Szót is fogadtam. Elvittem (az ANEST képviselethez!) életem első drága Dimar-ját, noha bírta volna még. Amikor visszakaptam, rosszabb volt, mint élezés előtt. Szemmel is látszik azon a késen ma is, hogy nem jó szögben tolták fel a köszörűre. Félretettem, vettem újat, és azóta lestrapálom az élt, ahogy csak lehet. Olyan sokat kibír, hogy nem remegek azon, hogy néhánnyal többször lehessen élezni.
Rengeteget kell marnom. És tudod, mi jelenti a legnagyobb költséget a marásban? Nem a kés, nem a gép, nem is az élezés, hanem a csapágy. Jó pénzt fizetek érte pedig. Amióta kitanítottál, hogy a WD40 rendbeteszi a csapágyat egy időre, azóta jelentősen visszaesett az erre fordított költség. Igaz, hogy ha az ember egyszer befújt valamit a WD-40-el, akkor utána már fújkálni kell sűrűebben, de mert jól is tisztít, és valamennyire ken is, így addig tudok egy-egy csapágyat gyilkolni, míg szó szerint szét nem repül. Írta egyszer Balázs, hogy létezik valami megkeményedő zsírzó spray, ami könnyen bejut hígan a kis réseken, ott pedig megváltozik a konzisztenciája, és sokáig bent marad. De azóta sem tudtam kinyomozni, hol tehetnék szert ilyen szprére?
Vettem régebben Boronkaynál (még Jocótól) egy Freud csapágyas kést. Még nem próbáltam ki, de érdekesen oldották meg rajta a csapágyat. Csúszócsapágy, méretben a hagyományosakkal egyezik. Valami fehér ebonit, vagy teflonszerű műanyag. Lényege, hogy nem tud a por beülni a csapágygörgők közé. Még nem állítottam hadrendbe.
Használ valaki ilyet? Nem tudom, mire számítsak?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Zerdal #32017 üzenetére
"Amúgy az Extool felsőmaró kés meglepően sokat bírt. Kb 10 m gerendát lekerekített mire elment az éle."
Ez igen gyenge eredmény. Nekem az Extool készletből a R=9,5mm-es kés rengeteget mart, és még mindig használható. Próbálom érzékeltetni, mit ment.
Talán 3-4 évig fenyőt, utána bükköt is mart. Előbbiből kilométereket, utóbbiból sokszáz métert kerekített le úgy, hogy előtte 6,3mm rádiuszt martam alá másik késsel. Egyszer volt élezve - és élezés után sokkal szebben muzsikált, mint előtte. Aztán vettem egy Freud kést helyette, és azóta azt használom. Szóval az, hogy martál vele 40 métert, az semmi.Milyen fafajt martál vele, és miben nyilvánult meg, hogy elment az éle?
Főleg az akác, meg talán a tölgy eléggé élgyilkos fafaj. Azért azon is dukálna többszáz méter marás.
Nem szabad a fának esni a marókéssel pl akkor, ha poros, pláne sáros a fa. Ilyenkor le kell drótkefézni. A kvarc élgyilkos apróság.A késeket élezteni lehet. Az Annest egy jó cég, többnyire korrekt. Egy élezésért 1-2 ezer forintot kérnek. Nekem az Extool kibír 2-3 élezést, a Freud, Dimar négyet, ötöt. (Húsosabb vídiát forrasztottak rá.)
Budapesten a Boronkay cége forgalmaz jobbféle marókéseket. Ez egy jó hírnevű élezőműhely valahol az Őrs vezér és a Keleti pu között félút körül. Nyíregyházi vagyok, én itt szoktam marókést vásárolni. Ha írsz nekik mailt, jelzed, hogy mit kérnél, valószínűleg elpostázzák neked. Itt is vállalnak élezést is.
A Maktec-eden nincs lágyindítás, ezért ránt indításkor. Arra tényleg ügyelj, hogy kikapcsolva dugd mindig be. Meg lehet szokni, hogy ellenőrzöd ezt minden bedugás előtt. Az a kisebbik baj, hogy ha kiugrik a kezedből - és biztos, hogy kiugrik, ha nem számolsz rá, hogy el fog indulni, akkor leesik, és könnyen javíthatatlanná válik. A nagyobbik baj az, hogy balesetveszélyes. Ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg?
-
Haugland
aktív tag
válasz aszamóca #32019 üzenetére
Jaj, igen, bocs, Neked szántama kérdést!!
Hát ezt nekem necces lenne megoldani (nincs még az ismerettségi körben sem olyan asztalos akit megkérhetnék)
Na de sebaj, majd valamit kitalálunk és túllépünk ezen a problémán.
(OBI-nál nem találom a weboldalon, de csak forgalmaz valaki ilyet most is -
thomgrande
tag
-
Zerdal
tag
válasz thomgrande #32020 üzenetére
Köszi. Eddig én is eljutottam. Arra gondoltam, hátha van valami titkos beszerzési forrás is.
Más kérdés. A Bernardo hbs 260 as szallagfűrészről van valakinek véleménye?
-
thomgrande
tag
válasz Zerdal #32017 üzenetére
Telefonálni csak ülve telefonálj mert úgy is le fogsz ülni az áraktól. Inkább javaslom egy 12,7-es patron beszerzését. Nagy választék jó minőség és aránylag olcsó árak. Pl. ebből a márkából.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
aszamóca
aktív tag
válasz Haugland #32018 üzenetére
Gondolom nekem szól a kérdésed.
Mivel nem kaptam sehol U profilt, csak olyat, amiben belül van két váll, ezért 15x15-ös alu zárt szelvényt vágtam ketté, amit az OBI-ban vettem.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Haugland
aktív tag
válasz thyeby #32016 üzenetére
Tegnap óta lettem olvasója a fórumnak. Totál zöldfülű vagyok és csak ismerkedni szeretnék hobbi szinten az asztalos szakmával a hétvégi házam munkálataihoz kapcsolódóan.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az asztali körfűrész munkalapjánál a vezetősínt TE milyen anyaggal oldottad meg? Tettél bele egy aluminium profilt vagy valamit, ami segít a kopásállóságban illetve a csúszást is segíti? Ha alu profilt használtál akkro milyen méretűt és azt hol szerezted be? -
Zerdal
tag
válasz thyeby #31969 üzenetére
Akkor a Vasárnapi nyúzópróba jól sikerült. Elég sokat futott. Stabil, tartja ahova beállítottam. Erős. Bár kicsi hiányossága, hogy mikor beindítom akkor szép nagyot ránt magán. Öröm megfogni. Illetve nincs jelölve a bekapcsolónál hogy merre is van bekapcsolva. Szóval, ha véletlenül bekapcsolod miközben cipeled és utána feszültség alá helyezed akkor el fog indulni. Figyelni kell. Amúgy az Extool felsőmaró kés meglepően sokat bírt. Kb 10 m gerendát lekerekített mire elment az éle. Ezzel mondjuk számoltam.
Köszönöm még egyszer az ajánlást. Jó kis gép ez az MT362.Tudja valaki hol lehet rendelni CMT marókat?
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Írásod azt mutatja, hogy már látod a lényegeket. Ahhoz, hogy magunk építsünk profi gépet, szintén jó sok pénz kell. Meg hozzáértés, makacs türelem, és soksok munkaóra.
Ami fontosabb, a megépített géped példa arra, hogy házilag komolyabb gép készíthető kevesebből, mint amilyet az ember az üzletben vásárolhat nevesebb gyártóktól akár 100-200 ezerért. Nem Téged akarlak fényezni, inkább a jelzésértékét mutatni azoknak, akik ilyen gép beszerzésén gondolkodnak, hogy látatlanban van egy csomó művelet, amihez vakon az általad épített géphez nyúlnék inkább, mint mondjuk a Ryobi, a zöld Bosch csilivili gépjéhez, egy Lutz-hoz, vagy akár a Makita MLT 100-hoz. (Aldis, lidis szépségeket szándékosan nem is említettem.) Bár a Tied beállításai jóval macerásabbak, viszont ha be van egyszer jól állítva, elég meggyőző pontosság érhető el vele.
-
aszamóca
aktív tag
válasz thyeby #32007 üzenetére
Vettem hozzá egy 1000mm-es talpas derékszöget. Azzal pontosan be lehet állítani a lapot. A párhuzamvezetője stabil és a derékszöge is pontos. Hogy ne legyen minden jó azért, a gond a stabilitással van. A gép ugyanis hiába présöntvénytalpas, a függőleges síkot nem tudja úgy tartani, mint egy csapágyazott aszinronmotor hajtású. Gondolkodtam is az átépítésen, de egy kínai alacsony profilú aszinkron fűrészmotor 65-be fáj, és a mélység, dőlésszög állítás elkészítése is macerás. Ráadásul a fordulatszám is "csak" 2850f/min. Ha hagyományos csőcsapágyházast készítek, még nehezebb a dolog.
Majd megálmodom mi legyen. Addig ez is megteszi. Csapolt apácarácsot már vágtam vele, az egész pontosra sikeredett.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
thyeby
őstag
válasz lentivator #32013 üzenetére
Van egy szektor, aminek az igényeit nagyon jól kielégítik az olcsó asztali körfűrészek. Az építőiparban többnyire. Zsaluzathoz a méretre vágásokhoz, a stablondeszkák beszabásához teljesen elég. Aztán ilyen kerti kalyibák, ólak összetákolásához sem kell komolyabb gép. Szóval van azoknak létjogosultsága. Mint ahogy van a műanyag evőeszközöknek is. De aki asztaloskodni akarna akár hobbiból is, máris kinőtte az olcsó kategóriát. Vagy csak arra használja, hogy ráhagyással előkészíti az alapanyagot a pontos műveletekhez, mint pl gyalulás. Ám sokan úgy ugranak neki, hogy elgondolják, ha pontosan berajzolja az alapanyagra a végleges méreteket, akkor ott már csak el kell valahogy, valamivel vágni. No, ez akkor se megy ilyen pofonegyszerűen, ha az embernek van egy többmilliós komoly fűrészgépe - noha azzal legalább megvalósítható többnyire.
A TK 1688D elég jól el van találva egyébként. Ilyenkor zavarban vagyok, hogy érzem, valamikor én indítottam itt el ezt a metabo csúfolást, és néha úgy érzem, hogy túllőttem a célon. Nem ez volt a szándékom - indulati dolog volt, amit az fakasztott, hogy több dologban zsinórban kihúzatta a rövidebbet az a márka velem. Nem a bosszú vezérelt, hanem a drága és kínkeserves csalódás. Többször is meghajoltam pl a TS 250-es asztali fűrészük előtt, hogy ár/érték arányban, és használati értékben, pontosságban a konkurenciák fölé kerekedett.
Úgy tudom, annak a gépnek most is 200 alatt van az ára. Ennyi pénz nyilvánvaló korlátokat szab, de míg a konkurencia kompromisszumokba is kényszerít ugyanazon (esetenként még több) korlát mellett, addig a TS 250 marad szimplán a korlátok mellett. Kár, hogy szénkefés motort dugtak bele. Ha kapott volna egy hővédelemmel ellátott indukciós motort, még magasabban kiemelkedne a többi közül. Akkor sose vettem volna Makita MLT 100-at a metabo fóbiám ellenére se.Több fa van, mint asztalos!
-
lentivator
csendes tag
válasz thyeby #32011 üzenetére
A céges műhelyben pont ilyen gép van,vagyis majdnem.Hammer B 3. Ez még marógép is,ha akarjuk,de nem akarjuk,mert eddig mindég mikor be volt állítva a maró,vágni kellett...
Ez szerintem is "csak" belépőmodell a jó gépek világába.
És használtan is 1500-2000euro.
A Lutz meg lehetne attól jó,hogy annyiba kerül amennyibe,viszont a belinkelt oldalon a többi hozzászóló egyéb
Lutzzokat is erősen lehordott(kombi gépeket,gyalukat)így lehet,hogy nem fogom eztán nézegetni a márka termékeit.
Ha majd eccer valamikor asztali fűrész vásárlásra adom a fejem,asszem keresek egy Metabo(nemröhög) TK 1688D -t Abban talán még benne van a német minőség.Addig meg marad a tüzi fára is csak kompromisszummal használható Expert gépem -
thyeby
őstag
válasz lentivator #32009 üzenetére
No, igen.
Sosem mertem ide írni, mert nincs személyes tapasztalatom a Lutz-al. Több éve az a gyanúm, hogy csilivili és pontatlan. Az ára is ezt sugallta. Most az általad linkelt véleményezés megerősített ebben. Aki érti, hogy kicsit poénosra vette a fiú a figurát, az jól ki tudja olvasni a lényeget belőle.És látjátok, nem csak mi itt a magyar fórumon pedzegetjük, hogy sokszázezer forint alatt nem létezik pontos és korszerű gyári asztali körfűrész, Münchenben ugyanezt mondják: 1.500 júró alatt nincs.
Jómagam (pláne a linkelt véleményezés tükrében) ezt gondolom:
Aki nem ért sokat hozzá, annak jól néz ki az aldis gép 40 ezerért. És ennyit tud, nem többet. Hogy jól néz ki. Aztán aki azt hiszi, valamit már ért hozzá, annak bizalomgerjesztő ez a Lutz (használtan és leárazva) százezerért. És ez sem tud sokkal többet, mint azt, hogy szép, csak emmegmán százezerért tudja, amit a lidis megold negyvenért is. Ahogyan Karl-Eugen üzeni a saw fanoknak, remek tűzifafűrész is a szépség mellett pluszban.
Aki gondolkodik, beláthatja, hogy pontos, megbízható asztali fűrészt nem lehet egy-kétszázezerből rentábilisan megvalósítani. (Amikor megvettem a Makita MLT 100-at, nem ringattam magam abban, hogy de jó, lesz egy pontos fűrészem.) Jómagam a belépő szintet valahol a Feldertől a Hammer K3 basic-nél jegyzem. Gyanúm, hogy az bele se fér 1.500 júróba. Aztán innen kezdve ahogy adogatunk még pénzeket hozzá, úgy kaphatunk egyre többet tudásban, kényelemben - a pontosság megtartása mellett persze. Plafon pedig a csillagzatos égbolt.[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
Ilyen [link] körfűrészt használt már valaki?Az ára nem rossz.
-
aszamóca
aktív tag
Ahogy mondják is, végig kell járni az utat.
A leszabásnál ritkán pontosak olyan mértékben a lapszabászatok, hogy precíz gépet tudj otthon összerakni.
Nem állítom hogy mindegyik ilyen, de én még tökéletessel nem találkoztam a környékünkön.
Én is készítettem egy hasonló rendszerűt nemrég.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
fero02
nagyúr
válasz thyeby #31997 üzenetére
Ahogy nézem az árakat, igencsak marad az excenteres.
mdk01: 4 biztos, de még akár 6 is lehet. Festék gyorsan és könnyen jön, jó géppel gondolom a csiszolás se lenne nagy macera. Mondjuk az éleknél érdekes lesz a történet szerintem, de majd meglátjuk csiszolás után mit fog mutatni a történet...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple notebookok
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Yettel topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Xbox tulajok OFF topicja
- Filmvilág
- Path of Exile 2
- War Thunder - MMO Combat Game
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.