Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Hálózati / IP kamera
- Mozilla Thunderbird
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Windows 11
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Gmail
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #6137 üzenetére
"Endeavour-t amúgy miért választottad?"
Legelőször egy véletlen folytán "jött szembe". Épp akkor volt telepítve egy friss rendszerem és a FF-ban még nem volt beállítva a NoScript bővítmény. A Distrowatch-ot nézegettem és egy reklám bannerben volt benne ( ezt a NoScript tiltja ). Ránéztem, letöltöttem. Majd később VBoxban kipróbáltam és bekerült a lehetséges esélyesek közé. Ezután lett belőle éles telepítés is.
Most meg a cimbim kis notijára heggeszettem fel ArchLabs helyett. Mert hogy ott is előjött a mai mizéria. Csak arra gondoltam, hogy ezen talán nem, de még is. Az ArchLabs ellen szól egy kicsit az a tény is amit ma, följebb idéztem a nem futó service-k kapcsán. Ugyan is nem fut a ntp service, ami frissen tartaná a rendszer időt. Ez úgy bukott elő, hogy cimbim szólt a multkor, hogy nem jól jár a az órája. Valójában mint kiderült a bios órája a ludas, viszont pontos időt meg nem húz a rendszer sehonnan.
Ez még egy megoldatlan feladat, utána kell járnom.
A vicc az egészben, hogy az Endeavour órája is előrébb van 1 órával viszont neki van ntp.conf fájlja, míg ArchLabs-nak nincs. De ettől függetlenül nem frissül az idő. Hiába jó időzóna van neki megadva.
Ez majd egy új téma lesz, csak előtte megpróbálom magam megoldani. Ha nem boldogulok vele, akkor jövök majd ide kérdezni. -
törölt tag
válasz ubyegon2 #6141 üzenetére
A Digi mobilra rápróbálok majd, ha beüzemelik.Kíváncsi leszek a térerőre.
Különben az Arch klónok tekintetében én sokkal nagyobb káoszt látok a közeljövőben kibontakozni. Már csak azért is mert az anya rendszer rolling edge. Erre jó példa a mai vesszőfutásom.
Nincs semmi olyan "határ" ami Debian-Ubuntu vonalon a kiadási ciklusból adódóan fenn tart valami "rendet". Hiába írnak saját egyéni appokat, a verzió függőség, akkor is köti őket.Szóval én azt a disztrót tartom a legjobb Arch klónnak, ami grafikusan segít feltelepíteni. Aztán GUI-ról még részletesebben be tudod lakni. De első indulás után adjon egy kész GUI-t.
Ja, túl a 45-ön én is másként szemlélem a világot és a szabadszoftveres világot is.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #6135 üzenetére
-Digi mobil.
Azt használsz? Vagy mire jött ez a szál a témába? Engem annyiban érint, hogy kis Békés megyei falunkban mostanában állították fel a tornyukat. Nincs még beüzemelve. Jelenleg a helyi felhozatalból a legjobb egy helyi kis mikrós szolgáltató.
Mire lehet számítani, ha elkezdenek "szórni"? -
törölt tag
válasz ubyegon2 #6137 üzenetére
A kezdő Arch vagy Arch klón külön topik szerintem se rossz ötlet. Nem hígulna az Arch szál és a kezdők sem olvasnának nekik esetleg még irreleváns támát-info-t. Az "öreg" Arch motorosoknak sem kellene feltétlenül a kezdők botladozásait olvasni, szelektálni a posztok között. Megmaradna nekik a választás szabadsága.
Én szinte az összes Arch klónt kipróbáltam, azzal az indíttatással. Miszerint még nem érzem magam képesnek egy pure Arch összerakására. Igazából ott vannak hiányosságaim, hogy mennyi az a minimum ami nekem elég. Ezt fedik el a klónok. Erre jó tapasztalatom volt az ArchLabs, hogy hány service-t kell beindítani, fixálni telepítés után.
Csak olyan klónok foglalkoztatnak, amelyek a lehető legközelebb vannak az origi Arch-hoz. A saját repojuk minmális csomagot tartalmaz. Egy két saját GUI témával és általuk írt progival. Ilyen szempontból a Manjaro és az Arco kiesik.Azt én nem tekintem "belevauzásnak", ha más szögből is rávilágítanak dolgokra.
-
Siriusb
veterán
válasz ubyegon2 #6135 üzenetére
Ha valaki nagyon elszánt, bár Ubuntu után tanulni jobb a Debian...
Nos, itt jön be a választás szabadsága, és ez egyén ízlése, nekem nem fekszik a debian vonal. Múltkorjában pár hónapig debian-t használtam, de halálra untam magam, jött vissza az Arch.... vegyük úgy, hogy ebben most igazad van!
Mivel nem vagy te sem mai csirke, biztos emlékszel arra a vicces táblára, amit árultak anno valami olyan tartalommal, hogy "1. pont: A főnöknek mindig igaza van. 2. pont: Ha még sincs igaza, az első pont lép életbe".(anno engem innen elhajtottak, mikor nagyon kezdő voltam, azzal, hogy ez egy komoly disztró komoly népekkel itt a topikban....)
Velünk már nem tapasztalsz ilyet, mi indok nélkül elhajtunk. Esetleg pofára is mehet a dolog... -
törölt tag
válasz ubyegon2 #6133 üzenetére
Talán itt van a legjobb helye, neked válaszolva a mai kalandom történetét lezárandó posztnak. Szóval a mai "termést" eddig nekem sikerült összehozni. Amit joggal lehetne off-nak vagy nem egészen ideillő címkékkel jelllemezni. Mivel nem egy pure Arch rendszeren volt problémám és a szövegekből is kitűnik, hogy igen csak "kopasz" Arch-er vagyok.
Először is elindultam egy olyan vonalon, amiről nem tudtam, hogy az mennyire illeszkedik az én Arch klón rendszeremhez. Aztán az hozott halmozott hibákat és én is tettem hozzá a saját kezemmel.
Az este amikor először jött szembe az ominózus hiba, már tudtam, hogy ma itt kell keresgélnem. Igazából a saját hibáim okán, de az itteni terelgetések hatására sikerült mindent rendbe raknom a rendszeren.
Endeavour OS speciális hibák:
Itt kellett volna kezdenem, ha lett volna annyi felmérő képességem. Miszerint az alapvető hiba nem a pure Arch rendszerből fakad. Van az Endeavour-nek egy saját fejlesztésű, grafikus felületű frissítés kezelője (Kalu). Ott csücsül a tálcán mint pl. a pamac vagy az octopi.
No a Kalu nem kompatibilis a most kijött pacman-nal. Ezt figyelmez kívül hagyva kezdtem a yay-git szálba.
Utólag elolvasva az Endeavour OS honlap bejelentéseit, kezdett tisztulni a kép.
Szóval install után repo update-t kell csinálni ( felhasználói kérésekre módosították a telepítő iso működését, hogy telepítés közben ne húzzon le frissítéseket, mert megnő a telepítési idő) - ezt hülyeségnek tartom - .Aztán friss fórum téma náluk a pacman mizéria. Erre az ajánlott megoldás a Kalu eltávolítása, mert inkopatibilis a legfrisebb pacman-el. ( sudo pacman -R kalu)
Na ez után kezdett a élet visszatérni a rendszerembe. A Kalu nélküli rendszeren pacman -Syu és láss csodát elkezdett frissülni minden.
A yay-es probléma ezután elő sem jött, nem tudom mi segített a megjavulásához. A frissítési folyamatban néztem, hogy yay-9.4.2-1 verzió frissül. Ez után simán felment a yay -S pamac paranccsal a pamac-aur csomag.
Jó pár poszttal feljebb, még délelőtt Frawly hezitált az amd-ucode csomagon. Most nálam ez erre a verzióra frissült: amd-ucode-20191022.2b016af-1. Lévén ez egy Brazos-os kis 10"-os noti (AMD C70 proci).
Amit felvetettél, hogy mostmár ez lesz? Már mint, jönnek olyan distrohopper-ek akik nem nagyon vágják az Arch világát, de "kalapálják" a billentyűzetet. Az csak is annak az eredménye, hogy egyre több Arch-klón kerül ki, amit könnyebb telepíteni, mint a pure Arch-ot. Viszont egyre több ember tudatosul azzal a ténnyel. Ha a szabad szoftverek világában a legfrisebb szoftvert akarja használni. Akkor azt leghamarabb Arch-on ( Gentoo-n, Fedora-n) kaphatja meg. Feltéve ha van egy distrohopper haverja és kellő képpen megfertőzte a Linux nyújtotta szabadság érzésével.
-
Siriusb
veterán
válasz ubyegon2 #6133 üzenetére
Én mindig azt mondtam, hogy nagyon jó kezdőknek is az Arch Linux, ha komolyan meg akarja ismerni a linuxot. Saját példámat felhozva: 4-5 órás, első alkalmas Arch telepítés alatt többet tanultam a linuxról, mint 2 év Ubuntuval ezt megelőzően.
Még mindig nem olyan hatalmas az Arch felhasználók tábora, hogy érdemes lenne különszedni kezdőre és haladóra, így legalább valaki biztos tud reagálni egy-egy kérdésre.
Te meg ne gyere ide, szapuld inkább a Digi mobilosokat továbbra is!Azt a változást emlékeim szerint az Arch wiki lekövette, csak az illető nem ebből a forrásból olvasgatott, hanem külső útmutatást követett.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #6078 üzenetére
Igen, ezeket szoktam is írni. Csak az NCQ TRIM van feketelistán, nem az egész TRIM. Tehát a fstrim, fstrim.service, discard mount paraméter működik továbbra is, de a kernel azonnal kikényszeríti a végrehajtásukat, nem ütemeződnek (queue) későbbre. Ez pedig némi belassulással járhat. 860-asnál már ez nincs, ott az NCQ TRIM sincs tiltva.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #6043 üzenetére
Ez lehet, hogy az SSD teszi annyira gyorssá az I/O műveleteket, hogy a proci lesz a szűk keresztmetszet.
De még simán lehet az is, amit én írtam, hogy bugos a legutóbbi verzió. Az ntfs-3g-ből nem jön ki túl sűrűn verzió, ezért simán lehet, hogy már egy régebbi LTS kiadáson is az utolsó verzió van. Vagy az is lehet, hogy a legújabb kernelekben van egy bug, ami előhozza ezt a procitúlpörgetés ntfs-3g-vel.
(#6044) Shyciii: ezt mondom én is, hogy a 100% az túl durva. Bár az is igaz, amit uby ír, hogy a procitól is függ. De nálad HDD-re megy, és nem SSD-re, ami jobban be tudná pörgetni.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #6038 üzenetére
Az ntfs-3g valóban terheli a procit, de azért 100%-ra nem kéne pörgetnie. Már a második user a héten, aki erre panaszkodik, ráadásul nem csak Arch alatt, szerintem ez egy bug lesz a legfrissebb verzióban. Lehet kipróbálom most már én is, és jelentek nálam hány %-ot eszik az ntfs-3g.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5880 üzenetére
WM-eknek ott a haladó topik. Bár ide is belefér, mert Archon volt kérdéses, és nem kezdők topikja ez se. Igen, a WM-eket meg kell ismerni, viszont megéri. Nyilván ha még nem vagy rá készen, akkor Eltéess Elemérkedj DE alapokon.
A Wayland WM-es kalandjaimat a Linux OFF topikba szoktam írni a magam részéről, mivel ott semmi nem OFF.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5877 üzenetére
A klónokról nem tudok nyilatkozni. De az Arch-ban az a poén, hogy valóban nem DE-s felhasználóknak készült, hanem univerzális próbál lenni, hogy szerveren, meg minimalista konzolos, terminálos, WM-es felhasználáshoz is jó legyen. Persze felrakhatsz rá DE-t is, az kényelmesebb.
Nyilván ha pl. felteszed Archra a Cinmanót, akkor az hoz magával minden függőséget, dbus, X.org, mesa, login manager, témák, default alkalmazások, stb..
Archból épp ezért nincsenek kiadások. Nincs stable, nincs LTS, nincs desktop, nincs server edition. Testing sincs, de ahhoz vannak plusz tárolók, amiket be lehet kapcsolni.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5401 üzenetére
Szerintem az az A10-5800K-es sem olyan gyenge proci. Jó, egy asztali i7-2600-nak és i7-3770-nek csak a felét hozza teljesítményben (mivel fele annyi szálat támogat, meg kevesbb a cache is benne, meg az egy magra eső órajel), de ahhoz bőven van olyan bika, hogy desktop linuxos felhasználással ne érezd lassúbbnak. Az Intel Core i5-i7 mobil (M-es meg U-s) procikkal meg kb. egy szintben van. Főleg, ha elég RAM és SSD is van mellé körítve, lassúnak nem kéne semmiképp lennie.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5395 üzenetére
Ezért mondom, hogy mikor már több progi fut, vagy böngészés sok füllel, akkor már kiegyenlítődik, és kisebb WM-mel sem tudsz a memóriafoglaláson lefaragni, mert ugyanannyi fogyasztás fog kijönni, mint a nagyobb DE-knél. Valahol ezért szemfényvesztés kategória a kisebb WM-ek, kivéve, ha lightweight meg terminálos programokkal használod őket.
Azt gondoltam, hogy téged az a veszély nem fenyeget, hogy a gyári HP Windows-telepítést használod SSD-t ma már mindenbe érdemes tenni, nagyon régi gépekbe is. Árban egyre hozzáférhetőbbek értelmes méretben is, és egész más dimenzióba tolják át a sebességérzetet. A HDD rendszermeghajtónak nagyon elavult már, visszafogja a gépeket.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5392 üzenetére
Lehet ez a HP modell kivételes volt, de eléggé csodálkoznék, mert ennél régebbi és újabb HP-kon is rendben van. HP-knál egyre kell vigyázni, a gyárilag előretelepített (és helyreállítópartícióról visszatehető) Windowst kell hanyagolni rajta, az tele van szutyokkall, mindenféle demo-val, reklámmal, kémszoftverrel. De mivel linuxozol rajta, ezt téged a legminimálisabb mértékben sem érint.
A legtöbbet az utóbbi időben a Unity fogyasztotta, de ugye azt egyre kevesebben fogják használni, így a helyét a Gnome Shell vette át. De a Cinmanónak is vastagon fog a ceruza, mikor a memóriafoglalást nézed, de ma már mindenhova ajánlott a 4 GB RAM 64 bites rendszerhez, azzal már nem jelentős tétel, főleg, hogy sok gépben van már 8-16 giga, ahogy írod is. Nem is annyira a grafikus felület fogyasztása a döntő, úgyis a sok füles böngészés eszi átlag felhasználáskor a legtöbb RAM-ot.
Én alig várom, hogy vagy a Sway forrja ki magát, vagy az Openboxot forkolják Waylandre, akkor arra váltok, de akkor már megint újrahúzom a rendszert, mert ez az f2fs nagyon nem jött be, lassú, bugos az fstrim-elése. Hiába istenítik SSD-re, visszaállok ext4-re, az nem csak gyorsabb volt, de semmi probléma nem volt vele. Az f2fs úgyis olyan Flash meghajtókra való, amelyeknek nincs aktív garbage collectiont végző vezérlője, mint pl. SD kártya, pendrive, stb.. A modern SSD-k vezérlője már intéz mindent, nincs rászorulva Flash-barát fájlrendszerre.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5389 üzenetére
Az mit jelent, hogy kicsit széthúztad? A desktop gép behalhat akármitől, lehet kiöregedett benne az adott hardver, és csak egy cérnán függött az élete, a kánikulában üzemelés meg feladta neki az utolsó kenetet. Vagy még az sem, kipurcanhatott volna akkor is, ha nincs meleg.
Archot nyugodtan felteheted, kérdezhetsz is, úgyis az lesz a válasz, hogy RTFM vagy read ArchWiki
8470p-n 1000%, hogy mennie kell az UEFI bootnak, az ilyen üzleti notiknak mindig szabványos, 64 bites UEFI-je van. Az UEFI inkább tableteken, netbookokon, kínai és belépő kategóriás Acer notikon problémás, vagy mert 32 bites, vagy mert nem szabvány implementáció, ami a Windowszal jobban össze van drótozni, persze ilyenkor is lehet UEFI bootot csinálni Linuxszal, csak szopósabb.
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
válasz ubyegon2 #5384 üzenetére
Értelek - ha szuperül működik az os-ed és minden, okés minek bonyolítsad is tovább, mert ami jól működik azt nem is kellene javítani.
További szép estét kívánok és a Linux legyen velünk.[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
IstvánLászló
senior tag
válasz ubyegon2 #5381 üzenetére
Szia szép napot neked és mindenkinek! ubyegon2
Bocs hogy bele vauzok a témába is mint örök kezdő.
Gondolm te is tudod hogy ArchMergeD nevet váltott, most ArcoLinuxD néven fut és folyamatos a fejlesztése és választható a felülete: Cinnamon és más - nem sorolom is tovább.
A scriptes mód amúgy egészen jól átlátható és énnálam no probléma, mert ez egy Arch alapú distro rolling - te is jobban tudod mint én ezt.A scriptes téma kapcsán is mondom jók a tapasztalataim, kategorizálva is vannak a csomagok és én dönthetem el hogy mit telepítek is fel.
Ha valami nem működik jól, általában ez ritka is de ha mégsem működik jól az adott hardvernek a gyártója a ludas és nem a Linux a hibás ezt biztosra mondhatom is el.Ha gondolod beszélgethetnénk és időd is engedné, dobjál üzit is mert engem is érdekel ez a téma.
Tisztelettel, István László
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5379 üzenetére
Ja, emlékszem milyen jól átláttad, napokat szenvedtél vele, mire végül feladtad. Kapásból Wi-Fi-t alig tudtál vele csiholni, annyira profi volt a script, pedig csak 1-2 alap csomag kellett neki. Persze attól függ, hogy ki hogyan definiálja a jól átláthatót. A Manjaróval nem is emlékszem mi volt a bajod, de azzal is volt valami.
Általában van túlszaporodás, de ezeknek a 90%-a Ubuntu vagy Debian, néhány Arch-klón, a többi ág (Red Hat/Fedora, Gentoo) csak elvétve van ezzel érintve. A distrowatch top 13-jávan 6 Ubuntu/Debian alapú van (beleértve ezt a kettőt, 4 Arch-alapú (beleértve az Archot), 3 Fedora-vonalhoz tartozó (bár ezek azért nem klónok), és csak 1 olyan nem származék, aminek nincs további származéka (Solus). De ha tovább nézed a top100-ig, akkor még jobban növekszik az első kettőnek az aránya. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ami származék, az már csak rossz lehet, hanem azt, hogy egyes vonalak túl vannak már tolva, ennyi klónra nincs szükség.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5373 üzenetére
Nagy baj sincsen vele. Az Ubuntu alapúak már túl vannak tolva. De így sem támogatom, Mikrobi jól írja, ezek általában összegányolt valamik. Aki Archot akar használni, tegye fel Wiki alapján, ha meg ehhez nincs meg a tudása, akkor Manjaro-t telepítsen helyette és kifújt az értelmes Arch-vonal.
Ezt a custom installer scriptes Arch-gányolást a saját károdon tapasztaltad meg, ha jól emlékszem. Nem tudni egy ilyen script vagy fork miket tesz fel, miért nincs hang, miért nem megy a Wi-Fi, csak megnehezíti a hibakeresést.
-
cyberpalko
csendes tag
válasz ubyegon2 #5373 üzenetére
Nem ma kezdődött.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch-based_distributions
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5315 üzenetére
Szerintem a mintyegon19 jobb lenne
Nem hittérítettem. Jó a Mint, de azóta lettek még jobb alternatívák, azért ajánlgatunk mást. A disztrók körképe átrendeződött az utóbbi években, ezt fejezi ki a distrowatch toplistájának a megváltozása is. Elhiszem, hogy 5 éve neked bevállt, anno nekem sem volt vele bajom azon kívül, hogy ritkán van belőle új kiadás, mármint ez az ütem nekem ritka. Viszont 5 év után itt az ideje, hogy használj fő rendszerként valami más disztrót, hogy fejlődj. Az egyik legveszélyesebb dolog az informatikában, ha kényelemből meg megszokásból beszűkíted a látásmódod egyetlen rendszerre. Sokkal inkább kell a rugalmasság, nyitottság, kipróbálni új dolgokat, megismerni más megoldásokat, keresni miben mi a leghatékonyabb. Én még Archon is törekszek, hogy minden telepítéskor már DE-t vagy WM-et teszek fel, más megoldást, megközelítést használok, mindig próbálok ki új programokat, és nem csak a háttérképet, témát cserélgetem. Ez nem csak azért jó, mert fejlődsz, de nem is lesz unalmas meg monoton, hogy mindig ugyanazt bambulod és használod.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5310 üzenetére
Nem vakították el. A nem hivatalos tárolók egyik disztrón sem voltak soha biztonságosak, csak saját felelősségre ajánlott a használatuk.
Amúgy meg én rühellem ezeket a flat designos, poligonos háttérképeket, az ilyeneket 1 mp. alatt cserélem le, hogy nyekkenni nincs idejük.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5229 üzenetére
A systemd-analyze outputját felejtsd el, bullshiteket írogat. Stopperral mérd. A bootmenüben ahogy indítod a rendszerd, onnan indítsd a mérést, és ott állítsd le, ahogy minden ikon az asztalon, tálcán, stb. megjelent.
Az a HP Elitebook, ami neked van, elviekben UEFI-s és támogatja a GPT-t. Az UEFI-ben állítsd át a Boot type-ot vagy Legacy + EUFI-re, vagy UEFI-re. Tessék csak szépen próbálkozni vele.
A telepített rendszer csak akkor fog az UEFI-ben látszódni, ha az OS megtette a szükséges bejegyzést magában az UEFI-ben. Valószínű jó az a GPT-s átállás, csak az OS telepítésekor az UEFI boot részletei nem megfelelően lettek beállítva, ezért nem bootol.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5227 üzenetére
Márpedig szerencsénk van, mert a DVD meghajtót a laptopból úgy kivágjuk, hogy csak nyekken. Konkrétan a bal vállunk felett hajítjuk hátrafelé. Persze nem mindenhol opció, mert az X220-ban mivel szubnotesz, eleve nincs ODD, így nincs az, hogy a HDD-t átrakod a helyére. Meg a 2. SSD sem azért kéne nekem, mert annyira szűkében vagyok a tárhelynek, csak inkább szeretném külön lemezen tudni a két OS-t.
Az 2,7 másodperces antergosos Cinnamon-boot az nagyon szép. Lehet ahhoz jobb gép kéne. NVMe-vel is max csak ilyen 0,1-0,5 mp-eket lehet lefaragni, inkább a procin, buszsebességen múlik, nem az SSD-n. Esetleg ha a kernelben a hardverdetektálást fel lehetne gyorsítani nem használt komponensek detektálásának a letiltásával.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5225 üzenetére
Óó, ne aggódj, ha Archot teszel rá, azt azért SSD-n is érezni. Ha minimalista WM-mel használod, akkor a bootidő leszorítható 4 mp. környékére egy sima SATA3 SSD-vel. Ez Minten elérhetetlen.
Ennek az SSD-korszaknak már nagyon ideje volt, a HDD-k nagyon visszafogták már a mai gépeket. Főleg a Win10-nél fontos az SSD, mert mocskosul tekeri a lemezt, részben az NTFS fossága miatt, másrészt a registry írása, olvasása is elég lassú. Linux fronton el lehet lenni HDD-vel, de az SSD ott is sokat gyorsít. Ma már nem éri meg spórolni rajta, ha más nem egy olcsó 120 gigás Kingston A400-at be kell szerezni, vannak boltok, ahol 10 ezer alatt megkapod, alig drágább, mint egy nagyobb pendrive. Lesz ez még olcsóbb, ha lemennek reálisabb szintre az memória/SSD árak.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5223 üzenetére
Jó neked, hogy ilyen 10-12 gigás SSD-kkel beéred, én 480-525 gigás kategóriában nézelődök Tudom, hogy elgépelted, gondolom a 12-es az 120 gigás akart lenni, az Intelnél meg a 10 az lehet 120 vagy 180 giga?
Abban igazad van, hogy átlag felhasználó, amilyen én is vagyok, elvan planár TLC-vel is, mivel nem ír annyit rá, hogy számítson a TLC, 3D TLC, MLC írásterhelhetőségi különbsége. Amúgy is a vezérlő fárad el, nem a cellák. Szóval nyugodtan meg lehet venni ilyen kifutó SSD-ket olcsón, nem baj az se, ha planár TLC, csak sokat nem szabad érte adni.
A 16K-s align onnan jön, hogy 3D TLC-nél 16K-s lapokba vannak a cellák szervezve, nem 4K-ba. Ez az átlag usert nem érinti, mivel a modern particionálóprogik és telepítők továbbra is úgy alignálnak, hogy mindenfajta eszköznek megfeleljen tekintet nélkül a fizikai szektorméretre, az OS felé meg tudják a 0,5K-s módot emulálni (egy szektor 512 bájt sémát). A lényeg, hogy ilyen DOS-os meg meg Win9x-es progikkal nem szabad particionálni, meg XP és annál régebbi Windows telepítőjével sem, azok a partíciókat 63-mal osztható szektoron kezdik, mivel a HDD-ken egy sávban 63 szektor volt. Ez az SSD-nek nem jó, jelentősen belassul tőle.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5221 üzenetére
Valóban, Linuxon pl. a fájlrendszer is eleve tartalékol, az ext4-nél valami 5% ez, ami ha rájön az overprovisioningre, akkor az már magában elegendő lehet. Ezt a szabad hely hagyása igazából windowsos usereknél fontos.
Második OS futtatására venném, jelenleg egy külső SSD-t használok erre, de az kicsi (64 GB), és idegesít, hogy lóg ki a gépből USB-SATA átalakítós kanócon. A ThinkPad X220-amba már benne van egy SATA SSD, így már csak mSATA-nak marad hely. Viszont ez egy elavult, kifutott csatolófelület, egyre inkább nem kapni, ami van, az is drága.
A 3D TLC-s SSD-k még a 4K AF-es HDD-knél is jobbak, mert 16K-s alignálást igényelnek. A több pedig jobb Persze nem kell aggódni, mert a modern particionálóprogramok, OS telepítők 1024K-n alignálnak (2048-cal osztható szektoron kezdődnek a partíciók, azaz egész MB-os határon), ami megfelel az 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 32K, 64K, 128K, 256K, 512K, 1024K-s alignálásnak is, mivel ezekkel is osztható maradék nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5219 üzenetére
Na, látod, azt nem tudtam, hogy a tartalék területet overprovisioningnek hívják. Az viszont vitatott, hogy egy 120 gigás meghajtónál 8 giga elég-e. Valamennyit biztosan segít, de hogy milyen mértékben, az vitatható.
Azt én sem szoktam javasolni, hogy particionálatlan helyet hagyjunk. Csak abban a speciális esetben jó, ha nagyon laikus felhasználóhoz kerül az SSD, akinek nem lesz adattárolási fegyelme, és állandóan csurig pakolva használja az SSD-t. Aki viszont nem ilyen, ne hagyjon particionálatlan helyet az SSD-n, csak arra figyeljen, hogy ne legyen állandóan csurig, legyen rajta tartósan legalább kb. 10% hely (néha be lehet menni ezalá, de ne legyen tartós állapot). Jobb, ha ez a szabad terület a partíción van meg, mintha partíción kívül. A hatása a wear levelingre mindkettő megoldásnak azonos.
Már a HDD-k sem örültek, ha csurig voltak töltve. Pedig azoknál nincs se TRIM, se wear leveling. Még a 4K alignálás sem csak a SSD-k specialitása. Igazából az SSD úgy kell használni, mintha HDD lenne. Egy plusz dologra kell figyelni, a TRIM menjen, meg pár havonta ránézni a SMART adatokra, nehogy valami bugos program írási kergekórt kapva szétírja. Meg ugye defragolni nem kell, de ez sem gond, mert Win7 és attól felfelé már alapból nem defragolja, Linuxon meg sose volt erőltetve a felhasználó tudtán kívül a defrag, ott neked kell futtatni, nincs az, hogy véletlenül lefutott, mert nem akadályoztad meg, elfelejtetted letiltani.
Így ha lehet is az SSD-vel bonyodalom, az csak a TRIM körül lehet, esetleg az ATA jelszavas titkosítás terén (de az meg megint lehet HDD-nél is).
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5166 üzenetére
Azért mert a cron-ba a haladóbbak is néha beleszerkesztenek, aztán csak csodálkoznak, hogy valami jogosultsága vagy egyéb hiba miatt nem fut le a cucc, vagy nem normálisan, vagy nem akkor, mikor kéne neki. Az fstrim system service-t meg bekapcsolod, és megy, mindenféle kínlódás meg paraméterezés nélkül, egyszerűen nem lehet elrontani.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #5166 üzenetére
Systemd státusz:
[kikcsillag@kikcsillag-pc ~]$ sudo systemctl status fstrim.service
● fstrim.service - Discard unused blocks
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.service; static; vendor preset: disabled)
Active: inactive (dead)
[kikcsillag@kikcsillag-pc ~]$A cron.weekley üres volt. Az fstab-ban a root partíció "noatime" és "discard" opcióval volt csatolva. Ezeket töröltem. A cron.weekley-be tettem a trimmelést.
#!/bin/sh
# Trimmelés naplózással
LOG=/home/kikcsillag/TrimmLog/trim.log
echo "*** $(date -R) ***" >> $LOG
fstrim -v / >> $LOGA systemd részben nem voltam biztos, azt viszont nem szerettem volna, hogy anélkül teszem a cron.weekley-be, hogy ne bizonyosodjak meg a trimmelés állapotáról.
Hálás köszönet a sok hasznos infóért mindenkinek.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5118 üzenetére
Pedig csak megszokás kérdése, hogy milyen nyelven használod. Nem kell hozzá magas szintű angol, ilyen File, Open, Print egyszerű dolgokat bárki megért, meg install packages, cannot mount bla-bla, meg file locked, stb. egyszerű kifejezéseket. Ráadásul ha megszokod, akkor úgyis elolvasás nélkül kattintasz a megszokott helyekre.
Én csak annyiból tolom túl, hogy még a területi beállítások sem magyarok, mivel próbálom a magyaros dolgokat minél jobban kizárni, hogy az angol a hétköznapok részévé váljon minél szorosabban, ez segít a nyelvtanulásban. De amíg magyarul használtam a rendszert, addig sem okozott gondot, telepítéskor mindig a legelső kérdés, hogy billentyűzet és nyelvi beállítások, itt lementem mindkét helyen a magyarra, és minden magyarul működött, sőt, mikor először frissítettem csomagkezelővel, grafikus felületen mindig felajánlotta, hogy FF-hoz meg LibreOffice-hoz magyar nyelvi csomagot talált,telepítheti-e, nem kellett semmit i8n-neznem. Igaz ez Mint KDE, Kubuntu alatt volt szokásos. Arch alatt nem tudom, mert azalatt már angolul használtam, de gyanítom Arch alatt is csak annyi, hogy a vconsole.conf-ban a keymapot beállítod (hu), a locale.conf-ban a nyelvet és a kódolást (hu_HU.UTF-8), ez alapján futtatod a locale-gen parancsot, meg timedatectl set-timezone Europe/Budapest, timedatectl set-ntp 1, majd feltolod a KDE Plasma 5 metacsomagját fullosan, végül FF, LibreOffice, de itt kézzel mindjárt mögötte a pacmannak megadod azt a csomagot, amit te is írtál.
Egyedül arra kell még vigyázni Archnál, hogy a Wiki-ben a Quick Installation-nél még valami régi tz-s parancs volt az időzónaválasztásnál, de ezt már nem találom. Az Installation Guide-ban viszont még mindig szimbolikus linkkel dolgozik, ez sem ajánlott, helyette a timedatectl-lel érdemes beállítani, az a korszerű módja.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5109 üzenetére
Valószínű mindkét csomagnévvel felrakja a magyar nyelvi csomagot FF-hoz. A setxkbmap nem működik KDE5 alatt, két okból is. Először is waylandes, így leszarja barnán és gőzölgőn, hogy te a setxkbmappal mit állítottál be, az Xorg-hoz való utility. Másodszor emlékeim szerint a setxkbmap-os váltás már KDE4 alatt sem ment, mert a KDE már Xorg alatt is magához ragadja a billentyűzet kezelését, hogy csak a saját appletjével tudd állítani, ellenkező esetben kihúznád az applet alól a talajt, hogy ő X kiosztásról tud, te meg beállítasz a háta mögött Y-t. Konzolban a loadkeys hu működik, de csak a konzol bezárásáig. Egyszerűen a nyelvi és területi beállításoknál be kell lőni a magyart, és automatikusan jónak kéne lennie mindenhol, grafikus felületen és konzolban is. Tényleg csak 1-2 program van, amihez magyar nyelvi csomagot külön kell lehúzni, Firefox, LibreOffice az, ami így most kapásból eszembe jut, de lehet van még egy pár.
Egyébként én pont az ilyenek miatt is nem használok már egy ideje lokalizált rendszert, még weboldalakon sem. Egyrészt nem kell ilyen külön csomagletöltésekkel vergődni, meg félig lokalizált bénaságokkal idegesíteni magam. Másrészt az angol nyelvű hibaüzenetekre több megoldást dob ki a Google, meg általában a netes tutoriálok is az adott szoftver angol nyelvű verziójához íródtak, és így könnyebb a leírást követni. Harmadszor ott van, hogy a lokalizálatlan verzió hamarabb kaphat frissítést, anno Firefox Aurorával szoptam, hogy az új magyar főverzió 2-3 nap késéssel jött ki a lokalizálatlan (amerikai angol) verzióhoz képest. Legvégül meg ott van, hogy ha angolul használja az ember, azzal is fejlődik az angolja.
Ezek miatt nálam a locale.conf-ban en_US.UTF-8 van megadva (ha nem lenne, akkor is ez az alapértelmezett), ez alapján fut le a locale-gen, így az összes alkalmazás angolul van. A dokumentumok, fájlnevek mind UTF-8-ban vannak, ezért a magyar karakterek, nyomdai és fonetikai jelek meg minden más jel, szimbólum helyesen megjelenik, meg a billentyűzet logikai kiosztása is magyar (fizikailag brit angol ISO billentyűzetet használok, de nem zavar, mert vakon gépírok 10 ujjal, és nem nézek le, hogy mi van a gombokra írva), és így teljesen tudom használni magyarul a rendszert, annak ellenére, hogy minden angolul van rajta. A területi beállításaim is amerikaiak, ez azt jelenti, Hónap, nap Év a dátumformátum, a hét első napja vasárnap, nem hétfő (! de ez konzolban, terminálban variálható a date parancs paraméterezésével), tizedesvessző helyett tizedespont van, Ft helyett $, cm helyett inch, stb., de akit zavar, a területi beállítást külön átnyomhatja magyarra, ebbe még én is belenyúltam, 24 órás időformátumot adtam meg, mivel az amcsik (a hadsereg kivételével) alapból 12 órás a.m./p.m órát használnak, amit én túl konzervatívnak találok. Dédapáink még előkapták a zsebórát, amin kettőt fordult a mutató, de a modern digitális korban az idő lineárisan telik, nem megy körbe kétszer az óramutató. Engem már az is idegesít, mikor emberek úgy mondják meg az időt, hogy háromnegyed öt lesz három perc múlva, faxért nem lehet normálisan mondani, hogy 4:42. Jó hogy nem már négyzetgyök kettőször koszinusz két pi-iksz integrál alatt, osztva ln(7)-tel, aztmatekozdki hülyegyerek.
Nyelvi téren állítottam még, hogy a hunspell is telepítve legyen, meg a LibreOffice-ban, böngészőkben működjön a magyar helyesírás-ellenőrzés is.
Amire még érdemes figyelni, hogy az idő a gép hardveres órájában UTC-ben legyen tárolva, Linuxon általában alapból így van, Windows alatt registry hack kell hozzá, amit az Arch Wiki ismertet. Dualbootnál figyelni kell, mert Windowsra bootolva elállítódik a helyes idő, a Windows alapból a helyi időt tárolja a gép órájában, ami így oda-vissza állítódik, és az alapján a Linux alatt kijelzett idő is. Illetve, hogy az időzóna jól legyen beállítva, be legyen nyomva a rendszeres NTP szinkronizáció, meg a téli-nyári óraállítgatás is automatikus legyen. Az UTC használata fontos, mert a hardveres óra UTC-s idejét használják a fájlrendszerek is, így ha valaki pl. időzónák között repül át, akkor nem lesz az, hogy az újabb fájl tűnik a régebbinek pár órával, ami bezavarhat az archiváló/mentőprogramoknak.
Az a gyanúm, hogy CheekSee a telepítésnél átugorta a lokalizációs beállításokat, biztos nem tűntek fontosnak, vagy túl sok kiizzadt vér ment a szemébe, amitől nem látta jól a Wiki utasításait
[ Szerkesztve ]
-
b3Ro
senior tag
válasz ubyegon2 #5067 üzenetére
A te verzioddal sokkal smooth-abb a gorgetes, es ugy fest eltunt a tearing.
A masik, h ha a config fajl-ban a Driver resznel modesetting-van beallitva "intel" helyett, majd ezutan letoroljuk a xf86-video-intel-t, akkor mukodik a modesetting driver, de igy minden nagyon nagyon darabos az egesz rendszeren.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5041 üzenetére
Sehol senki nem ajánlotta az Archot kezdőknek. Az a Manjaro volt, amit pl. én továbbra is ajánlhatónak tartok bárkinek. Egyébként lehet Manjaro-val jobban is járnál, az is Arch alap, de felhasználóbarátabb, meg igaz, hogy pár nap eltéréssel frissítve az Archhoz képest, de épp úgy egész frissek a csomagjai. Így élvezheted az Arch előnyeit annak hátrányai nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5018 üzenetére
Igazából Archon ez a core, extra, community elnevezések csak csomagellenőrzés komolyságára utalnak. A core a legszigorúbb, ott tesztelik legszigorúbban a csomagokat, csomag maintainerként oda a legnehezebb bekerülni, ott várják el a legnagyobb megbízhatóságot. Ettől függetlenül a community sem instabil, a core-ba csak néhány csomag van, ami az alaprendszer telepítéséhez kell, más nem is fog belekerülni, pl. a mate, mivel nem szükséges az alaptelepítéshez. Sokszor ugyanazok a maintainerek készítik a core és community csomagokat is, ha megnézed, így valójában minőségi szintkülönbség nincs közöttük. Ez csak alapfilozófia, hogy a core csomagok fontosabbak, még nagyobb figyelmet kapnak.
Igazából ezzel az egésszel nem kell foglalkozni, vannak a hivatalos tárolók, onnan a pacman-nal telepítesz, és van a nem hivatalos AUR, ahonnan AUR-os progival, tipikusan yaourt, de fel lehet tenni mást is. Ennyit kell észben tartani.
Archon is van stating, meg testing, ezekkel sem volt még negatív tapasztalatom, pedig a kerneleket innen szoktam szedni. Ezek a Debian testing, unstable-nek felelnek meg, de a gyakorlatban stabilabbak ezek. Archon nem nagyon fogsz találkozni beboruló, instabil, bugos csomaggal, még staging/testing tárolóban sem. Ha néha van is bug, az nem attól van, hogy a csomagkészítő hányja el a dolgokat, hanem a fejlesztő a git/dev ágba belefejleszt valamit friss feature-t, amit nem tesztel eléggé, és amíg nincs hibajavító kiadás, addig becsúszhat bug (ez is rettenet ritka, mint a fehérholló, stable tárolókban pedig elő sem fordul). Erről nem az Arch tehet, az Arch maintainer csak azt tudja csomagolni, amit az adott progihoz az eredeti fejlesztő fejleszt, azt nem látja előre, hogy a fejlesztő hagyott-e benne bugot (bár nyilván teszteli a gépén, meg testingben, meg stagingben mielőtt a stable tárolóba kerül, de az egész folyamat sokkal gyorsabb, mint a Debian/Ubuntu-vonal esetében). Az Arch alapfilozófiája, hogy vanilla csomagokkal dolgozik, nem nagyon módosítanak semmit a forráskódon, ahogy Debian/Ubuntu-vonalon (és ez jó, mert nem hekkelnek bele disztróspecifikus dolgokat, ami az életet bonyolítja). Az Arch csomagkarbantartói is épp úgy gitből húzzák az új verziókat, és az AUR-ban lévő pkgbuild scripthez hasonlóval forgatják le meg készítik a csomagokat. Igazából az egész folyamat teljesen megbízható, egy nagyon kipróbált rendszert járattak be a csomagkészítők. A gyakorlatban azt tapasztalatom, hogy az adott csomaghoz tartozó pkgbuild scriptet annyira tökélyre csiszolják, hogy ha leszeded, és kézzel újrafordítod (az a gitből a legújabb verziót fogja lehúzni), akkor az is normálisan fog működni, csak a verziószámot nem szabad elfelejteni átírni rajta, meg ha vannak verziófüggőségei más csomagoknál, akkor azoknál a verziószámot feltüntetni.
Igazából az Arch csak annak nem való, aki nagyon kezdő/türelmetlen, vagy a gépén valami olyan speciális zárt drivert (hulladék hardverhez) vagy zárt progit kell használnia, ami régi csomagverziókra korlátozzák be, és emiatt nem frissíthet, utóbbi emberkéknek találták ki a Debiant meg a CentOS-t. Ilyen zárt hulladékokat egyébként is kerülni kell, ha egy mód van rá. Nem csak az Arch miatt, más korszerű disztróknál is ugyanez áll fenn.
Ezért fontos a nyílt forráskód. Stallman, Torvalds meg a többiek nem azért találták ki ezt az egész GNU, free, opensource, GPL mantrát, mert ingyenélő hippik, akik be vannak szívva, meg mindent ingyen akarnak, humanitárius adakozóként azt akarják, hogy falu végén, fejkendős Mari néni unokájának is legyen ingyért valami a celeronjára, ha nem telik neki Windowsra meg MS Office-ra, hanem azért, mert észrevették, hogy jogi korlátok meg a zárt forráskód visszafogják az informatikai fejlődést, amit nem tartanak megengedhetőnek, mert utána csak a függőségi, terjeszthetőségi, karbantartási szívás van azokkal, kerülgetni kell másnak a szarjait, korlátozásait és nem tudnak az érdemi fejlesztésekre koncentrálni. Igazából a saját munkájukat könnyítik meg ezzel az alapfilozófiával, meg lehetővé teszik vele, hogy más is könnyen beszálljon a fejlesztésbe. Sőt, olyan nagy cégek mint a Samsung, Microsoft, Intel, IBM, Google sem azért fizetnek kernelfejlesztőket, meg pénzelik az egész kernelt, Linuxot, mert jótékonykodni akarnak PR-ból az adójuk 1%-ával, hanem tudják, hogy nekik is jól jön, ha kiadnak egy új technikai megoldást, hardvert, platformot, akkor mindjárt lesz rá támogatott OS, szoftver, lesz egy nyílt megoldás, amihez könnyen hozzá lehet nyúlni mindenféle megkötés nélkül. Így ha pl. a Fujitsunál holnap összedobnak valami új szuperszámítógépet, új speciális kínai processzormagokkal, akkor nem kell pl. a Microsofthoz elmenniük könyörögni, hogy lécci-lécci, támogassátok már a mi non-x86 ócskavasunkat is, adjatok ki rá valamit, ha más nem alfa állapotban, itt a sarokban porosodik, összedobtunk egy kis gépecskét, 300 ezer procimag, 25 PFLOPS összteljesítmény, 240 TB RAM, lécci-lécci, hadd wordözzünk rajta mink egy jóízűt, vaskos pénzeket tejelnénk érte. Ha egyáltalán a kérésük nem süket fülekre talál, akkor is évek lennének, mire a MS elő tudna állni valami használhatóval, addigra meg már az egész projekt aktualitását vesztené. Így meg csak ráheggesztik, hozzáfejlesztik az épp aktuális Linux kernelt, és azonnal beröffen a masina, lehet tesztelni, optimalizálni, kísérletezni vele. De elég volt megnézni, mikor törtek fel ezek a mobilos ARM-es olcsó eszközök, okosteló, táblagép, a Google egyből kapott az alkalmon, nem kellett a 0-ról OS-t kitalálni hozzá, hanem azonnal nyúltak is a Linux kernelért, kihasználva annak a rugalmasságát, portolhatóságát, jogi korlátozásmentes voltát, és az Androidot így akkora sikerre vitték, amit más azóta sem tudott megismételni, magyarán bőven visszajött nekik az a pénz, amit anno a kernel támogatásába öltek.
Vagy egy másik példa, a mostani Spectre/Meltdown-sebezhetőség. Január elején publikálták, Linuxra már az első napokban megjelentek az első működő Meltdown patchek. A MS-nál először gond volt a patchekkel, aztán nekifutottak újra, aztán azzal is a gond volt, mert az Intel elcseszte a mikrokódot azokhoz a procikhoz is, amikhez egyáltalán adott ki. Aztán megint vissza lett vonva a Windows javítás, és azóta is várnak az Intelre, hogy mikor jön ki végre a javított mikrokód, amivel újra működhet és terjeszthető lesz a javítás. Erőforrásuk sincs rá, bevonni sem tudnak senkit a zárt forráskód miatt Közben meg a sötétebb oldalon teljesen más volt a hozzáállás. Nem vártak az Intelre, míg összeszedi magát, hanem lefejlesztettek saját, szoftveres megoldásokat, amihez nem kell a procira új mikrokód, a Meltdown elleni PTI már a kernelfejlesztők tarsolyában volt, de a Google is elég gyorsan előállt a retpoline technikával, meg pár hétre rá elkészült az user pointer sanitization. Így igaz, hogy linuxos vonalon is majd 30 napot kellett várni, míg minden foltozva lett egy új stabil kernelben, de egyrészt ezek linuxos szoftveres javítások kevesebbet lassítanak, mint a mikrokódos technika, plusz hamarabb is elkészültek, Windowsra még mindig nem jött ki a mai napig a végleges patch. Majd ha kijön, Torvaldsék megint lépéselőnyben lesznek, mert ők már nem hogy a patchon, de már annak az optimalizációin dolgoznak, amit addigra be is fejeznek, kijön a 4.16-os kernellel. Ha ők is vártak volna az Intelre, a mai napig nem lenne semmijük. A nyílt forráskód tette lehetővé, hogy ennyi fejlesztő ilyen gyorsan összedolgozzon, és ne kelljen függni az Inteltől. Csak hát megint ott van Gipsz Jakab, aki ezen kapva már tenné is fel a friss, javított kernelt, de oh wait, nem tudja, mert borul a rendszere, a zárt forráskodú szarja, amihez nem mer évek óta nyúlni, mert ne piszkáljuk azt, ami működik alapon még megy, és függősége van régi verziókhoz, így hiába lehetne előrelépni, vállalnia kell, hogy inkább sebezhető marad. Ugyebár az új kernellel dominósorban borulna neki minden, új kernel új systemdre és glibc-re dependel, de akkor már Xorgból is új kell, nem mennek a régi, egyedire fordított, azóta nyilvános nyílt forráskód hiányában újra nem forgatott kernelmodulok. Arch alatt meg a hobbista felhasználó kiad egy frissítés parancsot, és elégedetten használja az újdonságokat, anélkül, hogy PPA-val meg újraforgatással, disztrófrissítéssel, meg nem tudom mikkel kéne vergődnie, meg eltéesre meg feautre freezre és hasonló baromságokra várnia, hogy 1-2 év lemaradásban hadd használja már az épp aktuális verziókat.
Pont most volt gondja ebből valakinek a HUP-on, Debianon akart a szentem új Wine-t, ami nemrég jött ki, frissen, ropogósan, mindenféle új DX/Vulkan támogatással. Próbálta PPA-ból felszögelni, de teljesíthetetlen verziófüggések léptek fel. Ezeket elkezdte egyenként kézzel feloldogatni, hogy azokból is új csomagokat vadászott és forgatott, de utána azoknak a telepítése is teljesíthetetlen verziófüggésbe ütközött, amiket szintén fel kellett volna oldani, de azt már nem vállalta be, mert ennyi erővel az egészet telepíthette volna újra kézzel. Archon én akkor már kb. egy hete azt a Wine 3.akármit használtam, ami szépen lecsorgott egy pacman -Syu során olyan szép csendben, hogy fel sem figyeltem rá, probléma nélkül működött, sőt, tegnap frissült még újabb verzióra (3.3), míg máshová a 3.0-ás sem érkezett meg. Azért ez nem kis különbség.
Vagy szintén a HUP-on, még a Meltdown első heteiben indítja a topikot a szerencsétlen, hogy céges szerver, 3 tonna földdel elhantolva évek óta, megy, dolgát teszi, de most valaki véletlen átesett rajta, és ha már így belebotlottak, frissítették Meltdown ellen, és hiába zajlott le rendben a frissítés, meg volt hozzá backportolt kernel ebben a régi ágban, nem bootol. A történet lényege: CentOS 6 még 2.6.faxtudjamilyen kernel. No comment. De stabil volt, mint a beton. Míg frissíteni nem kellett. Amit nem lehet, csak ha az egész kócerájt újrarakja az ember.
De ugyanígy fogom a fejem, mikor reklámozzák, hogy ilyen olyan LTS disztró kettőezerhuszonsokig támogatott lesz. De mi a francnak? Addigra olyan régiek lesznek a csomagok, hogy érdemben nem sok mindenre lesz használható, csak muzeális használatra lesz alkalmas, arra meg főleg desktopon minek? Ha egy új böngésző nem fog rámenni, meg egy idő után már a Flasht sem lehet frissíteni rajta? Ki a ráknak szánják?
-
BoB
Topikgazda
válasz ubyegon2 #5018 üzenetére
Segítek szívesen mindenkinek, de amikor olyan dolgokról van szó hogy hogyan lehet mate-et feltelepíteni meg a grub konfigurációt frissíteni, akkor milyen jövő áll előtte Arch használat szempontjából?
Olvasni kell a wikit, olvasni kell a man oldalakat, ez van. Ez nem egy plug&play disztró.
Ez alól egy kibúvót látok, ha valaki nem beszél angolul. Akkor viszont nem is javaslom hogy Arch-ot használjon.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
BoB
Topikgazda
válasz ubyegon2 #5016 üzenetére
A community nem külsős, hanem hivatalos Arch tároló.
A Debian-nál az experimental itt a testing repoknak felel meg, a communityben rendes stabil csomagok vannak.
De ezt a kört már kétszer is lefutottuk itt a PH-n. Valamiért nálad nem nagyon akar felülíródni ez a fals információ.
Wikiben sok minden le van írva, a grub-al kapcsolatos parancsok is. Nem itt kell összegyűjteni az alapvető információkat ha valaki Arch-ot szeretne használni - szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #5010 üzenetére
Nem kell nekifutni, most kipróbáltam a saját rendszeremen, a sudo pacman -S mate-extra működik, húzná a mate-t is vele. A lényeg, hogy nem az AUR-ban van, amihez yaourt kell. Nem kell gitezni, fel kel tenni. Ahogy írtad, az általa feltett script is felteszi, akkor meg csak hozzá kell adni az appleteket a panelhoz.
Az Arch Mate, Arch Xfce sanszosabb gyorsabb, fürgébb lesz, mint a Mint Xfce. Archon update-grub helyett grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg futtatása van.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #4999 üzenetére
Korábbi kimenetet minek betenni? Archon nem érdekes, amit az inxi Minten írogatott. Amúgy mennie kéne ezeknek a kártyáknak Archon is, lásd a fenti részletes litániáim, meg a linkelt Wireless network Arch Wiki cikk. Inxi helyett lspci -k, meg ip link, ip a parancsok.
A kéklufis cikk két éve módosult utoljára, de ahogy átfutottam, azóta nem nagyon változott semmi.
Érdemes tiszta telepítést csinálni, mert az sem nehéz, legalább látod hogy működnek dolgok, megtanulod, legközelebb nem leszel scriptre rászorulva. Meg menet közben látod, hogy mi az, ami nem működik, és nem kell találgatni utólag, hogy a script mit cseszhetett el.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #4995 üzenetére
Ja, az lehet. Ezeket a spéci telepítőszkripteket nem ismerem, csak plusz egy köztes réteg, amivel szopni lehet. Ha nem akarsz szívni, sokat olvasni, akkor csapd fel itt a Prohardveren kékluficet Arch Linux, ahogy én telepítem írását, azt folyamatosan frissíti is, és az alapján csinálj egy kézi Arch telepítést. Amikor a grafikus felület telepítése részhez érsz, akkor ott abbahagyod a cikk olvasását és kiadsz egy sudo pacman -S mate mate-extra parancsot, amikor kérdezi, akkor a mate és mate-extra csomagcsoportnál az összes csomag telepítése opciót választod. Ez telepíteni fog mindent, ami a MATE desktophoz szükséges, mindenednek működnie kéne alapból, semmilyen más mókolásra nem lesz szükséged. Épp úgy tudod használni a gépet, mintha csak Mint MATE-et vagy más MATE-es disztrót telepítettél volna alapból.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #4986 üzenetére
Sőt, hova ne tovább, ha trollkodunk, meg lehet említeni, hogy ha az Arch nem kezelte volna a hálókártyákat a gépedben, akkor már a telepítőszkript sem tudott volna alaprendszert telepíteni.
Abban mondjuk igazad van, hogy gáz, hogy a telepítőmédián telepítve vannak a Wi-Fi-hoz szükséges dolgok, míg az alaprendszerre nem kerül fel automatikusan. Ez amiatt van, mert az Arch filozófiája az egyszerűség, csak a legminimálisabb számú csomag legyen az alaprendszerre telepítve, ne legyen fent feleslegesen minden szar. Ha valakinek kell valami, felrakja kézzel.
Igazából az lenne a kérdésem feléd, ha lesz majd hálózatod, milyen grafikus felületet akarsz telepíteni? Mert ha valami nagyobb DE (Gnome, KDE, Cinmanó, CsákMáté, stb.), akkor azok kompletten behúznak maguknak minden függőséget, Xorg, libinput, GPU driver, NetworkManager tipikusan, Wi-Fi-hoz wpa_supplicant, ha waylandes felület, akkor waylendet, stb. Ha viszont kisebb WM-et terveztél be, akkor viszont szopós, ahogy már többször írtam, akkor neked kell gondolni mindenre, még az alap hálózatkezelésre is neked kell minden csomagot feltenned meg sokszor kézzel konfigurálnod, a kisebb WM-ek nem húznak be sok függőséget. Persze alap hálózatkezelés mindenképp kell, akkor is ha fullos DE lesz, mivel annak a csomagjait is le kell tölteni valahogy.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #4986 üzenetére
És láss csodát, fent is van, hiszen a kimenet alapján kezeli a hálózati eszközeidet, betöltötte a hozzájuk való kernelmodult, és state-up állapotban is vannak. Tehát nem ilyen alaptalan Nők Lapja pletykákkal traktáltalak, bár ezekhez a kártyákhoz talán még firmware sem kell, alapból viszik a kernelmodulok.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #4985 üzenetére
Ahogy nézem, a vezetékes kártyád felismerni, be van töltve hozzá a hozzá való kernelmodul, be is van izzítva (state: up). Lehet csak egy kézi dhcpd & parancsot kéne futtatnod, hogy kapjon IP-t, átjárót, DNS-t, és már lenne is neted.
A Wi-Fi-odra ugyanez áll, ahogy nézem azt is megismerte, a kernelmodul szintén betöltve hozzá. Azt viszont nem értem, hogy az enp2s0 vagy a wlp3s0-nak kéne-e mennie. Fel kéne hozzá tenni az alaprendszerre a wpa_supplicant és dialog csomagokat (ezek a Arch telepítőmédián fent vannak, így a script tudta használni őket telepítéskor, de a telepített alaprendszerre nem kerülnek fel automatikusan, kifejezetten kézzel kell telepíteni őket), előbbi úgy általában a minimális Wi-Fi beröffentéséhez kell, az utóbbi, hogy legalább konzolban, míg nem telepítesz grafikus felületet vagy NetworkManagert vagy wicd-t, vagy egyebet, addig is legyen egy TUI-s menüd, ahol kényelmesen tudsz SSID-t kiválasztva AP-hoz csatlakozni.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #4983 üzenetére
Milyen hálózati kártyáról van szó? Mert írtad, hogy nem Wi-Fi, az kevés. Aztán meg írod, hogy az Arch felrakásához is kell Wi-Fi driver. Azért kérdezem milyen hardver pontosan. linux-firmware csomagnak alapból fent kéne lennie, igaz nincs benne minden Wi-Fi, vannak különböző firmware pakkok az egyes gyártók kártyáihoz. Első körben érdemes átolvasni a Biblia részeként az Arch Wiki vonatkozó részét.
-
IstvánLászló
senior tag
válasz ubyegon2 #4932 üzenetére
Üdv! ubyegon2
Tisztelettel.
A lényeg gondoltam írok egy élmény beszámolót: Antergos Linux 64bit rendszerről mint felhasználó.Lehet hogy emlékszel is még rám, én is örök kezdő is vagyok, igaz szeretek is olvasni és tanulni és sokszor is mondtad hogy olvassam is át az összefoglalót itt a végeredménye, láthatod erről beszélek és köszönöm a sok segítséget és mindent amit kaptam is tőled is..
A lényeg ehez - kellő akarattal és alázattal kell rendelkezni, ahhoz - hogy Linuxot a user meg is tanulja is használni és ha valami nem úgy - sikerül, amit éppen szeretne - ne is mondja hogy a Linux a rossz, mert ez user error..A lényeg most ez a disztrom és nálam: Antergos Arch Linux 64bit fut a gépemen és anomáliát nem is tapasztalok, végre meg is találtam őt és - ő is a végleges rendszerem is marad élesben, ha elakadok olvasom a wikit, vagy kérdezek ha kell, de inkább olvasom a wikit és mást is ha kell, tudom kezdő vagyok én is ezen a vonalon megyek is most már tovább és tovább tanulom is kell még a használatát.
A fontos ez a disztro igen felhasználóbarát, sok sok lehetőséget is biztosít is már és alapból is választható a Kde és más felület - tovább nem is mondom mert ezt látni is kell élőben.
A fejlesztője egy igen stabil disztrot is tett az asztalunkra, nálam őröm a használata.Egy kis infó a kezdőknek , mint én is kezdőként ajánlom is ezt: Antergos - Wikipedia és Arc - Wikipedia olvasását is javasolják és értem is hogy miért is mondják is ezt és érdemes olvasni sokat segített - biztosan mint nekem is.
A fentieket figyelembe véve is igaz, hogy 1-1 rendszer nem ajánlható kezdőknek ez is biztos, de + hozzáállásnak is kell lennie a user-nek.
Maximum olyan user-nek nem, aki nem akar foglalkozni vele, ez itt - fontos is jeleznem.
Minden csak hozzáállás user kérdése, hogy adott disztro wikijét hajlandó e - el is olvasni...A saját tapasztalatom: Steames és nativ és nem nativ játékaim is jól futnak és lag akadás nélkül.
A gépemről egy kép hogy milyen kezdőbarát, system infó csak kedvcsinálónak:Remélem ez nem off és ide is illő a téma - mint segítség a kezdőknek is mint én is vagyok is még?
További legjobbakat kívánok mindenkinek.[ Szerkesztve ]
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #4923 üzenetére
Az archwikin nagyon szépen és részletesen el van magyarázva a telepítési folyamat. Parancsonként részletezve van mit, hogyan kell csinálni. Sajnos ennél egyszerűbben már nem lehet. A gentoonál ugyanez, elég durva, hogy mennyire jól dokumentált, szinte mindre kiterjedő a leírás: [link]
A fentieket figyelembe véve egyáltalán nem igaz, hogy 1-1 rendszer nem ajánlható kezdőknek. Maximum olyannak nem, aki nem akar foglalkozni vele. Minden csak hozzáállás kérdése, tekintve, hogy adott disztró wikijén pontról pontra le van írva, mit kell csinálni, csak olvasni kell. Ha szükség volna rá, bárki meg tudná csinálni.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
BoB
Topikgazda
Azért írtam ha van kedve.
Régen érdekes módon az emberek meg tudták tanulni a DOS használatát, pedig akkor még nem volt olyan töménytelen mennyiségű, pillanatok alatt fellelhető információhalmaz mint most
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Szerinted miert volt az elso tippem a KDE? (amig nem rakta be a kepernyokepet) mert jellemzoen ott nem allitjak be megfeleloen a GTK-t es ezert "rossz a Firefox".
FF topic KDE kulcsszoAz FF GTK-t hasznal, ha te Qt-s kornyezetben hasznalod attol meg mindig GTK-t hasznal.
Forditottan, gnome,stb,windows alatt a qbittorent Qt-t hasznal (amugy ezek cross platform toolkitek -a GTK is-).[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
BoB
Topikgazda
válasz ubyegon2 #4919 üzenetére
Azért lényeges, mert a megoldás ugyanaz attól függetlenül hogy más FF főverzió van, mert mint ahogy colomb is írta (GTK probléma), ezért ha benéz oda és visszakeres, megtalálja a megoldást is.
Tehát a helyes válasz hogy keress vissza a kezdő topikban mert ott van a megoldás már egyszer le lett írva, a helytelen pedig az általad javasolt - már megváltozott úgyhogy már mindegy ne is keress vissza hozzáállás.
Arch linux nyugodtan javasolható abszolút kezdőknek is ha van kedvük és idejük tanulni.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz ubyegon2 #4919 üzenetére
Azért nem lényeges, mert teljesen más ez az új Firefox - az egyik modult lecsereltek, huuu (a tobbi -ami most fontos az- valtozatlan ennyire vadonatuj)
de nem is FF függő - igaz (kovetkezo pont)
kizárólag Arch alapún volt meg ez a jelenség - user error, GTK beallitasoktol fugg[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
-
bandras0226
aktív tag
válasz ubyegon2 #4911 üzenetére
Annyi hogy új gép van és nem akarok Windowst venni, Persze el lehet sírni a Microsoftnak hogy megdöglött az alaplap, hátha megsajnálnak de én elég rosszul hazudok.
Na oké, már nem léptet ki. A fehérség maradt. Állítgattam a rendszer témát és a Firefoxét is, de maradt. Érdekes hogy csak hozzászólás írása közben fehér, máshol nem. Lehet valami bug.
[ Szerkesztve ]
"Neked édes fiam, még az akasztófa alatt is Kegyelmes Úr vagyok".
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4277 üzenetére
egy seagate lemez smart
nem black, azzal szemezgettem, de felesleges volna nem használom annyit a hddt. ez volt a notiban gyárilag.és egy hdparm kimenet
most egy 254 értéket kapott, perr pill nem kattog. meg kell hagyni jó macerás ezt beállítgatni...
szerk:
(#4278) spammer : igen ezt ismertem, csak ha már benne volt a tlpben, gondoltam egy conf fájllal megoldom.[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4272 üzenetére
köszönöm, már tesztelem a megoldást.
nem is igazából a fogyasztás miatt állíttatom le a merevlemezt hanem hogy csendbe legyen.
ezért próbálom az órajelet is úgy állítani, hogy amig nem dolgozik a rendszer addi nekem ne tekergesse 10-20% proci használatnál fel az órajelet ( tudom ez már amolyan szórszál hasogatás, de na... )ha már itt tartunk, melyik ket javaslod, melyik a hatékonyabb? TLP vagy Laptop mode tools?
szerk:
ez mit csinál pontosan?# Seconds laptop mode has to wait after the disk goes idle before doing a sync.
# Non-zero value enables, zero disables laptop mode.
DISK_IDLE_SECS_ON_AC=0
DISK_IDLE_SECS_ON_BAT=2mert ha aksiról megy azonnal abbamarad a kattogás. így most éppen az AC módnál is egy 2-es értéket adtam és nem kattog.
viszont nem értem pontosan ezt a sort.[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4230 üzenetére
köszönöm.
előszedem a jegyzeteim, meg majd jövök ide kérdezni. csak legyen időm rá. mennyivel könnyebb lenne ha nem csak windows szerverekkel kellene foglalkozni melóban.
rég volt már mikor suliban servert telepítettünk meg konfiguráltuk be.itthon már jó ideje fő rendszer a linux, arch, meg debian felváltva. de most marad az arch elsődlegesnek. volt már hogy beugrottamide kérdezni párszor. bár bevallom csaltam kicsit telapítéskor, nem parancssorosan raktam fel...
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4226 üzenetére
igen erre, bár nem tudom értelmezni nálad ezt a részt "400M 25M 376M 7%". az mi célt szolgál. én így csináltam:
tmpfs /home/korobi/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0erre gondolsz? kép
szeretnék majd virtualboxot használni kicsit képezni magam linux irányban.
még mikor kikerültem suliból, sok dolgot tudtam, de sajna nem volt alaklamam gyakorolni, s felejt az ember. a mostani melóhelyen is 99%-ban windowsos rendszerekkel vagyok körülvéve.[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4224 üzenetére
mivel az egész .cache mappát raktam ramdiskre, így a foxi cache is oda kerül. amire én gondoltam az ez Profile-sync-daemon
mert ez az ssdről a rendszer induláskor betölti a ramba a profilet, aztán leállításkor és időközönként kimenti azt vissza. talán hdd-nél van értelme de ssdnél nemhiszem, mert éppen mindegy hogy első induláskor tölti be ssdről, vagy rendszerinduláskor.
jól elmélkedem?egyenlőre 4gb ramom van. de így már megéri beruházni 8-16gb-ba
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4222 üzenetére
nagyszerű
lehet értelmetlen a kérdés, de ilyen esetben a régi .cache mappát törölte a rendszer? mert épp nem néztem meg hogy mennyi foglalt hely volt a /-en de a cache mappa az közel 500 mb voltakkor ezt is beállítottam. látom lehetne még a profilet is a ramba rakni, de akkor meg lassabban indulna a rendszer, na meg értelme nem is volna.
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4218 üzenetére
köszi. pedig az egy jó írás volt kár érte.
beállítottam az általad mondottakat, de a sebesség az változatlan bármelyik értékkel mérek is.
ha nem baj kérdezek még.
szóval van az hogy a /tmp-t a ramba helyezzük, ez tiszta sor, de ennek mérete elenyésző (néhány kb) így nem sok értelmét látom, talán ha épp aurból fordít valami progit. viszont a /home/cache helyre dolgozik a böngésző nem volna több értelme azt átheyezni? -
BoB
Topikgazda
válasz ubyegon2 #4216 üzenetére
A probléma az, hogy a swap nincs a gyökér alá csatolva (és az fstrim csak felcsatolt fájlrendszerek esetén működik)
Szerintem SWAP kézi vagy scipt-es trim-eléshez a blkdiscard -ot kellene használni. De én sem vagyok biztos bene mert nem használok sehol sem swap-ot.
-
BoB
Topikgazda
válasz ubyegon2 #4210 üzenetére
A swap-nál viszont említik: [link]
"If using an SSD with TRIM support, consider using defaults,discard in the swap line in fstab. If activating swap manually with swapon, using the -d or --discard parameter achieves the same."
Egyrészt szerintem nem fog akkora veszteség észrevenni hogy észrevedd, másrészt az fstrim szerintem nem működik swap-on.
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4206 üzenetére
a swappiness értéket már beállítottam korábban, de nem ott kell már ahol te írod. hanem /etc/sysctl.d/99-sysctl.conf fájlba kellet beírnom.
na szóval akkor a discard kell e swapon vagy sem. a józan ész azt mondja kell, mert ugye az is ssd. nem jól gondolom? az sw kapcsoló meg gondolom azt jelzi a rendszernek hogy swap, de akkor telepítéskor miért nem szerepel ott autómatikusan? csak default volt.
olvastam többször a cikket. a sheduler opcióval még nem foglalkoztam. de az lesz a soronkövetkező
na közben látom válaszoltatok. a swappos témára
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #4198 üzenetére
köszönöm mindkettőtöknek, hogy ránéztetek.
lehet hogy program lesz a beakadás oka, a viberrel márt volt gondom, hogy kiléptettem ugyan, de aztán mégis futott a processek között. csak nem tudom hogyan tudnám lemonitorozni ezt.intel 520 az ssd, nem néztem hogy tudja e az általad említett dolgot. egyenlőre kivettem a nobarrier-t s megnézem érzek e különbséget.
kérdésem, hogy swapnál nincs jelentősége a discard opciónak? az is az ssdn van.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #4198 üzenetére
De megnéztem a képet, azon csak egy login prompt van, ezért csak sejtem, hogy a stop job bugról van szó, mert újraindításkor/leállításkor olyankor szokott várni. Sőt, ismerős gépén (Thinkpad) van olyan is, hogy amíg visszaszámlál, nem ad képet, majd amikor letelt az idő, újra lesz kép, aztán 1-2 mp alatt lelövi a rendszert.
Valami systemd-s nyűg okozza, de, hogy konkrétan mi, az passz.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest