Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz ubyegon2 #6133 üzenetére

Talán itt van a legjobb helye, neked válaszolva a mai kalandom történetét lezárandó posztnak. Szóval a mai "termést" eddig nekem sikerült összehozni. Amit joggal lehetne off-nak vagy nem egészen ideillő címkékkel jelllemezni. Mivel nem egy pure Arch rendszeren volt problémám és a szövegekből is kitűnik, hogy igen csak "kopasz" Arch-er vagyok.

Először is elindultam egy olyan vonalon, amiről nem tudtam, hogy az mennyire illeszkedik az én Arch klón rendszeremhez. Aztán az hozott halmozott hibákat és én is tettem hozzá a saját kezemmel.

Az este amikor először jött szembe az ominózus hiba, már tudtam, hogy ma itt kell keresgélnem. Igazából a saját hibáim okán, de az itteni terelgetések hatására sikerült mindent rendbe raknom a rendszeren.

Endeavour OS speciális hibák:
    Itt kellett volna kezdenem, ha lett volna annyi felmérő képességem. Miszerint az alapvető hiba nem a pure Arch rendszerből fakad. Van az Endeavour-nek egy saját fejlesztésű, grafikus felületű frissítés kezelője (Kalu). Ott csücsül a tálcán mint pl. a pamac vagy az octopi.
    No a Kalu nem kompatibilis a most kijött pacman-nal. Ezt figyelmez kívül hagyva kezdtem a yay-git szálba.
    Utólag elolvasva az Endeavour OS honlap bejelentéseit, kezdett tisztulni a kép.
    Szóval install után repo update-t kell csinálni ( felhasználói kérésekre módosították a telepítő iso működését, hogy telepítés közben ne húzzon le frissítéseket, mert megnő a telepítési idő) - ezt hülyeségnek tartom - .

Aztán friss fórum téma náluk a pacman mizéria. Erre az ajánlott megoldás a Kalu eltávolítása, mert inkopatibilis a legfrisebb pacman-el. ( sudo pacman -R kalu)

Na ez után kezdett a élet visszatérni a rendszerembe. A Kalu nélküli rendszeren pacman -Syu és láss csodát elkezdett frissülni minden.

A yay-es probléma ezután elő sem jött, nem tudom mi segített a megjavulásához. A frissítési folyamatban néztem, hogy yay-9.4.2-1 verzió frissül. Ez után simán felment a yay -S pamac paranccsal a pamac-aur csomag.

Jó pár poszttal feljebb, még délelőtt Frawly hezitált az amd-ucode csomagon. Most nálam ez erre a verzióra frissült: amd-ucode-20191022.2b016af-1. Lévén ez egy Brazos-os kis 10"-os noti (AMD C70 proci).

Amit felvetettél, hogy mostmár ez lesz? Már mint, jönnek olyan distrohopper-ek akik nem nagyon vágják az Arch világát, de "kalapálják" a billentyűzetet. Az csak is annak az eredménye, hogy egyre több Arch-klón kerül ki, amit könnyebb telepíteni, mint a pure Arch-ot. Viszont egyre több ember tudatosul azzal a ténnyel. Ha a szabad szoftverek világában a legfrisebb szoftvert akarja használni. Akkor azt leghamarabb Arch-on ( Gentoo-n, Fedora-n) kaphatja meg. Feltéve ha van egy distrohopper haverja és kellő képpen megfertőzte a Linux nyújtotta szabadság érzésével.

Új hozzászólás Aktív témák