Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Kékes525
félisten
-
daneel_hu
addikt
válasz
Ringman #55193 üzenetére
Gyurcsány nem ismert be semmit se, csak egy szűk hallgatóság előtt mondott el egy beszédet amit felvettek és kiszivárogtattak. A szűk hallgatóság előtt "beismert", az ország előtt lebukott. Abban igazad van, hogy de facto megbukott a kiszivárogtatás után, de mégis 3 évig hivatalban volt még.
-
daneel_hu
addikt
válasz
lacafaca #55189 üzenetére
47 vagyok.
A kórházi ambuláns lap szerint ez "fiatal ffi".Visszatérve, itthon komoly pozícióban nem bukott meg senki, beismerés végett.
Van pár bukta ami rémlik, de nem azonnal buktak és nem beismeréssel. pl Schmitt Pál, Kurcsány. (GYF 3 évig húzta a lebukása után...) -
lacafaca
addikt
válasz
philoxenia #55186 üzenetére
nem az
-
törölt tag
Drminiszterelnökurat az osztrák fő kormánypárti média nem igazán szokta " jobboldali populistának" nevezni. Hátha ez előjel
A cikk az orosz vakcina hazai beszerzéséről szól. [link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
daneel_hu #55183 üzenetére
Természetesen volt. Gondolom még fiatal vagy ?
-
perempe
veterán
-
Jablocskov
tag
válasz
Ringman #55178 üzenetére
Ez nyilvánvaló, hiszen ha elkezdünk jogászkodni, akkor nem azt állították, hogy nincsenek adatok, hanem azt, hogy nincsenek az igényelt bontásban. Ebben az esetben a második opció lép életbe. Egyébként tapasztalataim szerint, ma Magyarországon az állami szervek gondolkodás nélkül törvényt sértenek, ha ezzel időt nyerhetnek. Ennyit a jogállamiságról.
-
lacafaca
addikt
válasz
philoxenia #55179 üzenetére
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
philoxenia #55179 üzenetére
Karácsonyra hangolódva:
Colorized video. 1897. Snow fight (Lumiere)
[link]
🎵 Christmas Chores - RKVC🎵 -
Ringman
nagyúr
válasz
Jablocskov #55174 üzenetére
hát van egy gyanúm, hogy az eljárásrendben le van írva, hogy jelenteni kell mindent, amiből előállíthatók a kért adatok.
lemondani úgy sem fog, ebben az országban csak abba lehet belebukni, ha valaki beismer valamit.
-
zsolt_64
senior tag
Megigértem hogy nincs politika, denem bírom ki
" biztos vagyok benne, hogy demokratikus úton ezek nem fognak elmenni már"
pontosan ettől félek én is. Elképzelhetelennek tartom hogy egy elvesztett választás után Viktor udvariasan gratulál a nyertesnek. Amikor utoljára vesztett 2 évig be sem ment a parlamentbe.
De felvázolok egy egyszerű forgatókönyvet:
Magyarország alkotmányos berendezkedésében a köztársasági elnök bíz meg
valakit kormányalakítással. Általában ez a választáson nyert párt(ok) miniszterelnök jelöltje De ez nem alkotmányban rögzített kötelesség hanem szokásjog és a k.elnök belátására van bízva. A fenntebb vázolt esetben eccerűen újra Viktor bízza meg. Persze kissebségbe kerül a parlamentben. Ez nyilvánvalóan határozaképtelen parlamentet eredményez, és asszem 70 nap után a k.elnök feloszlathatja a parlamentet és új választásokat írhat ki. És ezt lehet addig iterálni amíg.... -
Jablocskov
tag
Itt lenne az ideje Müller Cecília lemondásának/menesztésének, ha nem tudják a kért adatokat, akkor azért, ha tudják, de titkolják akkor azért.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Csatravi
senior tag
válasz
Sir Pocok #55141 üzenetére
Ajka 29 ezer fős város, első frontos Covid kórházzal. Ennek ellenére egyetlen ismerté vált esetet nem jelölnek. Szóval erről ennyit. Viszont ha ez tényleg így lenne, hogy egy első frontos kórházat vivő ekkora városban nem lenne eset, akkor rohadt gyorsan vigye le a seggét az összes kormánypárti politikus, járványügyi szakértő, és az operatív törzs is hogy mi az amit marha jól csinálnak abban a városba.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
zsolt_64 #55146 üzenetére
"Az az undorító a jelenkegi rezsimben hogy még a COVID-ot is a saját hatalmuk megőrzésére akarják felhasználni."
Mivel nekik az ember élet nem szent, teljesen biztos vagyok benne, hogy demokratikus úton ezek nem fognak elmenni már.
A számomra elvárható minimum pedig igazán nem sok. A felesleges tömegrendezvények, mint a futball és hasonlók hanyagolása, semmi több.
-
lacafaca
addikt
kezdődik a csepegtetése annak is, mire készüljenek az emberek decemberben
-
bigdady
nagyúr
5318/107
-
válasz
zsolt_64 #55146 üzenetére
kell, hogy legyen következménye a szemétségeknek. ha nincs, az mindennél rosszabb. ha konzekvens lenne a nép abban, hogy van következmény, akkor minden szereplőnek muszáj lenne betartania azért alapvető dolgokat.
(persze nem, hiszen egy megszállt médiával stb. el lehet téríteni a usereket, például elhíreszteled mindenki másról, hogy alkalmatlan.
)
-
zsolt_64
senior tag
válasz
philoxenia #55137 üzenetére
"Jelenleg sincs egy normális alternatíva nekem az ellenzék oldalán"
én már ott tartok hogy mindegy csak ne FIDESZ.
jöhet Szalacsi bácsi, Besenyő Pista bácsi , vagy Pandacsöki Boborján is.
Így ők is el tudnák vezetni az országot, de lehet jobbanAz az undorító a jelenkegi rezsimben hogy még a COVID-ot is a saját hatalmuk megőrzésére akarják felhasználni. Nem az munkál bennük , hogy minimalizálják az gazdasági és emberéletben elszenvedett veszteségeket, hanem hogy mit tudnak ebből a szituból kifacsarni a maguk javára, elsősorban a hatalmuk megtartása érdekében. Ez utóbbi minden cselekdetük fő mozgatórugója.
De befejeztem a politikát... -
válasz
Kékes525 #55142 üzenetére
egyetértek. ha benyalod ezt a "mindenki alkalmatlan rajtam kívül" dumát, akkor azzal gyakorlatilag legimitálod, hogy bármit megtehet, mert újfent semmiféle retorzió nem éri a masszív szarságaiért. lehet, hogy egy xy "alkalmatlan", de ha ha piktor is tudná, hogy nem teheti meg ezt vagy azt, mert akkor 4 év múlva megy a kukába, nem is csinálná. így pont a fordítottja történik.
sajnos minden ciklussal egyre nagyobb az alternatív költsége annak, hogy a meglévő szemétládát hatalomban tartod.
és amúgy én sem tartok alkalmasnak senkit a mai porondon (viktort sem). eleve máshogy szocializálódtak itt minálunk, és olyan súlyos kontraszelekció és kompromisszumok hada vár bárkire, aki odáig akar feljutni, hogy mire odaér, biztos lehetsz benne, hogy egy hulladék
-
Rive
veterán
...itt meg olasz számok vannak...
Lobardia a gócpont.... Persze, egy-egy tartományon belül is lehet komoly területi eltérés, meg igazából csak a lombardiai Bergamo területét nézték, hogy mennyire magas az átfertőzöttség, de ez akkor is megint egy jókora szög a cukros-habos nyájimmun-álmoknak a koporsójába
Ha lenne ott bármi értékelhető nyájimmun jelenség tavaszról, annak (védekezés mellett) látszódnia kellene!
-
Kékes525
félisten
Az ellenzékre nem azért kell, kellene szavazni, mert jobb mint a Fidesz, hanem azért, hogy érezze a hatalom, hogy más is van rajta és a hívein kívül. Érezzék, hogy nem örök életű a hatalmuk, érezzék, hogy nem tehetnek meg mindent ebben az országban. Legalább egy pici figyelmeztetés lenne nekik. Orbán csak az erőből ért.
-
UberMutant
őstag
válasz
philoxenia #55137 üzenetére
legijesztőbb a "fizessenek a gazdagok" duma, ami majd a bérből élőket szivatja. sajnos ez egy óriási hibája a balosoknak.
Az önkéntességnek épp az emberbaráti jócselekedet a lényege. Én a környéken lévő parkot szoktam gereblyézni.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
aprokaroka87 #55136 üzenetére
Kösz elég jól vagyunk...
"kis poharas tejföl, meg fél kiló kenyér 1500 ft" szerintem amellé becsúszott vagy 1 doboz cigi, vagy egy kétdekás töményDe az önkormányzati "bevásárlásban" ilyesmi nem fordulhat elő...
-
catroot
veterán
válasz
philoxenia #55095 üzenetére
Na az engem is meglepett.
Nyilván van pozitív hozadéka is a vendéglátás szempontjából, csak milyen áron. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zsolt_64 #55127 üzenetére
Minap telefonos kutatásban kérdezték, hogy kire szavaztam listán '18-ban és nem emlékeztem. Aztán nagy nehezen bejött, hogy LMP. Most azonban már majdnem ott tartok, mint a Hofi-féle pólónál anno. " A Fideszre szavaztam, sajnálom" Jelenleg sincs egy normális alternatíva nekem az ellenzék oldalán.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
zsolt_64 #55135 üzenetére
Értem.
Amúgy jobbulást :)
Szóval akkor itt nem játszik az a dolog hogy egy kis poharas tejföl, meg fél kiló kenyér 1500 ft....
Mint ahogy annó egy ismerős idős néni, aki megkérte a szomszéd fiatalembert, hogy vegye meg neki ezt a két dolgot, a kb 350 m-re levő boltba.Persze blokk az nem volt, csak ugye az idős néni meg már szellemi szinten sem állt jól, szóval sajnos át tudta verni.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
aprokaroka87 #55134 üzenetére
Mint írtam önkéntesek végzik. A tehát a munkájukért közvetlen fizetséget nem kapnak.
Lehet hogy aztán mobilhasználat és esetleg benzinpénzt kapnak, erre létezik jogszabályi lehetőség, de a részleteket nem ismerem. Én is csak onnan tudtam meg hogy van ilyen hogy a lépcsőházban ki volt plakátolva.
Március 10. óta magam látom el a 82 éves anyámat, de lehet hétfőn felhívom őket, mert karanténban vagyok.... -
Kékes525
félisten
-
zsolt_64
senior tag
válasz
aprokaroka87 #55131 üzenetére
Én is úgy gondolom
, mondom mindezt a polgármesteri hivatal szervezte-szervezi-felügyeli, a képviselőtestület pénzt szavazott meg rá.
Egyébként nem iyesmire való az önkormányzat ? -
válasz
Kékes525 #55113 üzenetére
én eleve csak a halottakat néztem és azért nem álltam neki szétszálazni, csak nagyjából. ott kéthetente volt kb. a duplázódás, már azóta, hogy napi 10-en haltak meg. a görbe meg egy exponenciális görbe, amibe belefér, hogy kéthetente legyen a duplázódás.
de nyilván romolhat is a helyzet, hiszen ami tud romlani, az romlik.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
aprokaroka87 #55128 üzenetére
Ilyet nálunk már megszervezett az önkormányzat, önkéntesek vannak, pólót nyomtattak, nekik és fényképes igazolványt, amit telefonon le lehet ellenőrizni, és kp-t is kapnak hogy előre be tudjanak vásárolni.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
philoxenia #55120 üzenetére
Arra gondolsz hogy vadidegen emberek vásároljanak időseknek?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
"Akár választást is lehetne nyerni jó járványkezelésse"
Ezzel azért vitatkoznék, nem lehet úgy csinálni a dolgokat, hogy mindenki megelégedett legyen. Ez olyan mint a 2010es gazdasági válság. Inkább elveszíteni lehet választásokat....
(könyörgök legyen már legalább 1 jó dolog a covid-ban)
Snoop-y : WD40-et azért én nem mernék az olyan műanyag lencsére tenni amin többféle bevonat van. Még az alkoholos szemcsitörlőket sem javasolják, a wd40-nek meg van valami oldószere ami elpárolog.
-
Kékes525
félisten
válasz
A jövőt illetően egy picit optimista vagyok, mert most készülnek olyan vakcinák (DNS, RNS), amely bármely kórokozóra nagyon gyorsan átültethető. Ha ezek beválnak, akkor a vakcinafejlesztés nagyon le tud rövidülni.
-
Depression
veterán
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
philoxenia #55121 üzenetére
Persze tudom, valaki lehet direkt erre sporól fél vagy egy évig. :)
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
aprokaroka87 #55119 üzenetére
Igazából pl. anno az Európa-bajnokságra is sokan kiutaztak, nem feltétlenül a "gazdagok" csak. Ki mire költ. CR-t látni élőben azért nyilván maradandó élmény egy rajongónak. Láttam ismerőstől megosztott videót, tényleg szellősen voltak a stadionban a szurkolók.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Tavasszal mondogattam, mikor nevettek a maszkhordásomon a kollégák, hogy gyakorlok őszre. Sajnos valósággá vált.
Most már azt a kollégát szidják, aki tünetekkel bejön dolgozni teszt nélkül....
Tegnap a Lidl-ben mindenkin volt maszk és túlnyomórészt helyesen is viselték. A vonatokon szeptemberben még csak tessék-lássék módon, most úgy látom sokkal komolyabban véve hordják.
Meg kell szoknunk az együttélést a vírusokkal. Ha ezen túl leszünk, bármikor jöhet másik, akár sokkal veszélyesebb. Most is lehetne már kezdeni az alkalmazkodást, azonban nálunk a civil kezdeményezések nagyon gyengék, mindenki az államtól vár mindent. (tudom, még rontott is a mostani kormány a helyzeten)
A felszabaduló munkaerő jó részét föl lehetne használni a védekezésben, de ennek alig látni jeleit. Pl. az idősek vásárlási sávja helyett lehetne bevásárolni az időseknek és a lakásra szállítani a cuccost. Azelőtt is a gyereket küldték a boltba cédulával. A teszteléshez is simán lehetne képezni embereket. Nem kell óriási tudás egy mintavételhez. Injekciót adni és vért venni sem igazán az orvosok tudnak, gyakorlat teszi a mestert inkább.
Kontaktkutatás dettó. Lenne a munkanélküliek jó részének munkája. A vészhelyzet múltával meg visszamehetne mindenki az eredeti szakmájába dolgozni.
Akár választást is lehetne nyerni jó járványkezeléssel, de ennek semmi nyoma. Az ellenzék is sajnos csak mondja a kritikát, de nem szervezkedik, a kormánynak is csak arra telik, hogy azt kommunikálja, hogy "ezek még rosszabbul csinálták volna"
Pedig megfelelő kommunikációval el lehetne azt is érni, hogy jobban odafigyeljenek egymásra a polgárok.
Hasonló a helyzet, mint a migránsválság idején, mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. Azt csodálom, hogy Gyurcsány nem fogadott még be pár covidost ápolni.... -
Kékes525
félisten
válasz
philoxenia #55115 üzenetére
"Ma találkozni a neten rengeteg diplomás emberrel (ne vedd Magadra!) aki meg sem próbál kulturáltnak látszani. "
Ha csak a kultúrával lenne baj. A nagyobb probléma az, hogy a tudásuk is nagyon soknak nulla. Oka az, hogy az oktatás rendkívül alulfinanszírozott és a hallgatók száma alapján történik. Ezért a felsőoktatási intézmények mindent megtesznek, hogy a tanárok ne buktassák meg a hallgatókat. Ők ezt pontosan tudják, érzik és úgy is tanulnak. A levelező hallgatóknál ez fokozottabb, mert szüksége van az intézményeknek a pénzükre. Másrészt a 18 évesek száma egyre kevesebb, így kevesebben is jelentkeznek a felsőoktatási intézményekbe.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
erer1000 #55104 üzenetére
Fizikai formában én is régen olvastam könyvet, azonban tényleg nem mindegy, hogy könyvet olvas az ember, vagy csak böngészik/szörfözik a neten, ahol sokat olvashatsz ugyanarról, ugyanazt a hülyeséget akár százszor.
Anno mikor még csak könyvek voltak, olyan könyveket is elolvastam, átnéztem kíváncsiságból, amit az átlagember szinte soha. Kedvenc helyem volt a könyvtár. Ma azonban a könyvtárban megtalálható könyvek töredéke elérhető csak- és az sem kölcsönözhető formában - a neten.
Terjed a butaság azért, romlik a szövegértés, ezt naponta tapasztalom itt a Fórumon akár. Anno negyedannyi, vagy kevesebb diplomás ember volt, azonban azok a legtöbbször valóban az intelligensebb emberek közül kerültek ki. Ma találkozni a neten rengeteg diplomás emberrel (ne vedd Magadra!) aki meg sem próbál kulturáltnak látszani. Gyakran meglepődöm, mikor itt is kiderül, "ki van a maszk mögött" . 16 éves gyerekek sokszor értelmesebben fórumoznak, mint diplomás relatíve idős emberek.
Szerintem néha hasznos volt "átnyálazni 10-20 könyvet", mert közben a koszon kívül sok minden ráragadt az emberre. -
bigdady
nagyúr
válasz
philoxenia #55095 üzenetére
Két hete voltam wellnesen. Légtisztító a recepción kezfertotlenito mindenhol még a becsekkoló tollból is volt a használt meg a fertotlenitett. Svéd asztal nincs plexi mögül kérsz ki kaját ok adják ki és hívó alapján lehet menni kérni asztalonként, még a távirányító is steril zacskóban volt. Maszk mindnekin. Egyébként kb 30%-on lehettek. Meg is lepődtem mennyire tartják amit lehet
-
Kékes525
félisten
A halottak számából lehet úgy-ahogy következtetni erre, mert az új fertőzötteknél nagyon sok a pozitív tesztek aránya, így az félrevezető. Persze a halottak száma sem pontos, mert ha egy enyhe esetből hirtelen vált súlyosra nem biztos, hogy kórházba kerül és meghalhat anélkül, hogy tesztelték volna. Ilyen leterhelés mellett nem hiszem, hogy tesztelnék.
A görbe alapján (és a napi új súlyos esetek száma alapján*) egyértelműen gyorsul, ahogy #55101 DarkByte is írja.
*Legutóbbi napi változás 378-ról 391-re úgy, hogy a halottak száma 103 volt. Biztos, hogy többségük a súlyos esetekből kerültek ki.
-
Kékes525
félisten
válasz
philoxenia #55093 üzenetére
Nem, 8 és 11 évesek.
-
envagyok
veterán
Párásodó szemüvegre van már valami okosság?
Felvenném én a maszkot sok helyen, de semmit sem látok akkor. -
fatal`
titán
válasz
t72killer #55108 üzenetére
"Miért lenne f.s, ha ugyanaz van rajta, mint az elektronikus térképen?"
Azért, mert kényelmetlen használni.Eddig térképről volt szó, nem navigációról, a térkép részéhez nem kell GPS (a papírtérkép sem pozícionál oda, ahol éppen vagy). Ha pedig napkitörés van és megdöglik az elektromos hálózat, akkor a legkisebb gondod lesz a navigáció/térkép.
"Szüleid papírtérképe az ilyen apróságokra nem volt érzékeny."
Nem, az más módon megy tönkre és sokkal jobban szennyezi a környeztetet a nyomtatása. Ráadásul állandóan cserélgetni kell. Egy 20 éves térképpel nem sokra mész most.Nem azt mondom, hogy hülyeség a papírtérkép, csak azt, hogy nem ez dönti el, hogy valaki mennyire okos. Olvasgass egy kicsit a spanyol nátha korabeli dolgairól, semmivel nem volt jobb a helyzet, mint most.
Egyszerűen vannak dolgok, amiket lecserélünk modernebb/jobb dolgokra, te sem a helyi újságba írsz most, hanem egy fórumba.
-
erer1000
őstag
válasz
t72killer #55108 üzenetére
20 éve eddig nem volt hogy ne lett volna GPS-GLONASS vagy bármi hasonló jel, és az ezeket használó autósok ezt észleljék kb.
Szóval egy olyan esetre ami több mint 20 évente 1x szükségessé teszi papír alapú térkép használatát, az nem egy túl releváns veszély akkor.
És nincs minden rajta a papír alapún.
Nincs se az aktuális forgalom, se az útlezárások, se egy baleset miatti feltorlódás, és így azonnali alternatív útvonalak sincsenek felkínálva hogy akár ÓRÁKAT megspórolj.
A papír alapú térképhez vezetés közben szükség van egy társra aki azt nézi, és mondja mikor merre, de saját példámból kiindulva, rengetegszer egyedül vezetek, és nincs mellettem aki egy térképet kezelne, szóval még biztonságosabb is a GPS-es, mert az út figyelésére kell csak fókuszálnom, nem kell egy cetlit nézegetni amire kiírtam melyik fűzfa mellett menjek balra.
De ha kezembe nyomnak egy térképet, akkor se halok éhen, és rengetegen feltalálnák magukat ugyan úgy.
Szóval a papír alapú mellett kb csak az szól hogy ha esetleg valamiért mégis leállna a Galileo, glonass gps az elkövetkező x évtizedben, akkor az átmeneti időszakra a bátyám majd szépen navigál
de előbb fogok lottó 5-össel hazamenni szerintem.
De a logarléc is lehetett volna példa, ha beüt egy napvihar ami kiüt minden elektromos dolgot, akkor hogyan számoljunk?
De csak emiatt nem releváns elvárni hogy mindenki kenje vágja a használatát csak mert régen ez volt a technika amit használtak. -
válasz
fatal` #55106 üzenetére
Miért lenne f.s, ha ugyanaz van rajta, mint az elektronikus térképen?
Ott bukik az elméleted, hogyha valami kinyírja a GPS-t, pl túl közel mész a ruszki követséghez vagy beüt egy zúzósabb napkitörés, akkor mégiscsak jó lesz az a papírtérkép. Szüleid papírtérképe az ilyen apróságokra nem volt érzékeny.
-
tboj
tag
válasz
BalanceR #55103 üzenetére
Az egyetlen bökkenő, hogy a jelenlegi társadalmi rendszerünk szöges ellentétben van az egyéni felelősséggel. Mindenki születésétől fogva arra van ösztönözve minden irányból, hogy csak saját magával foglalkozzon, önös érdekeit helyezze mindenki másé elé, és gátlástalanul törekedjen saját javainak halmozására, eközben kollektíve kizsigerelve a kevésbé szerencsés helyre születettek életét, illetve környezete minden szegmensét. Ez a kollektív társadalmi "bűnözés" szépen leveszi az egyén válláról a terhet, és így az olyan mértékben megoszlik, hogy az elkövetőknek fel sem tűnik mit követnek el ebben a kvázi hipnotikus állapotban. De még ha valakinek fel is tűnik, nem igazán tudja felfogni, mert az általa okozott hatások számára kézzel megfoghatatlanok, közvetlenül nem érzékelhetőek (még!), így könnyen eláshatóak az ilyen irányú kellemetlen gondolatok a tudat legmélyebb bugyraiba, hogy ne zavarják a mindennapi élet kényelmét (és ne küldjék az illetőt rövid úton a pszichiátriára vagy a kötélre...).
Szóval Carpe Diem! És még mindig, imádok élni...
-
fatal`
titán
válasz
t72killer #55105 üzenetére
Ez szerintem nem ész kérdése. Minek kéne papírtérképet használni? Én még használtam papírtérképet, borzasztó f*s. Nem értek egyet a példával, ennyi erővel én meg megnézném, hogy egy 100 éve élt ember hogyan navigál Budapest A pontjából B-be egy Androidos okostelefonnal, kb. ennyire releváns az összehasonlítás.
Ettől akkor most okosabb vagyok? Nem feltétlen.
Az átlagember mindig is segghülye volt, csak a véleményét maximum 20 ember hallotta a faluban, nem köpködte tele a facebookot a baromságaival.
-
válasz
BalanceR #55103 üzenetére
Általánosítgatsz te is. Olvasd már el, hogy pl mi hogy utaztunk és nevezz meg 3 motívumot, ahol másokat értelmes eséllyel megfertőzhettünk volna vagy mi elkaphattuk volna. NEM ÉRDEKEL, hogy xy ember másképp akar/tud utazni. Jópárezer értelmes ember képes úgy utazni, hogy vigyáz magára. Pont olyan ez, mint az erdei sétától is eltiltani az embert - amit meg is tett pár eszement kormány (pl spanyol, francia).
És igen, ahogy a dolgok állnak, évekig együtt kell élnünk ezzel a sz.rral, nem azért, mert a kiccaládot elfuvaroztam a legközelebbi komolyabb vízpartra, ahol senkivel se találkoztunk - és értelemszerűen nem hoztunk szuvenírt, hanem mert százezrek tolják a bulikát, 50-200fős lagzik, 20-30fős iszunk-hányunk-belefekszünk házibulik vannak egymás hegyén-hátán.
#55104: azt azért megnézném, hányan lennének 10 mai emberből képesek kütyü nélkül, papírtérkép alapján Bp.-en A-ból B-be eljutni.
-
erer1000
őstag
válasz
carl18 #55092 üzenetére
az átlagember akkor is ugyan olyan hülye volt mint ma.
budapesten az első villamos áramszedője a föld alá süllyesztett árokban futott, így felsővezeték mentes volt a villamos.
de rengetegen egyszerűen nem akarták elhinni hogy hogy képes kipufogó nélkül közlekedni a villamos, és nem is megy áram abban az árokba, ezért DRÓTOKKAL kezdték el a hétköznapi emberek piszkálni, aminek az lett a következménye hogy megbaszta őket az áram... ilyenek miatt biztonságosabb lett a felsővezetékes megoldás, hiába rondább.
és ezernyi példa van.
ugyan olyan hülyék voltak, csak így hogy van internet, egyenesen az arcodba tolják a médiumok azokat amik ma vannak..vagy annó amikor máktejet itattak a gyerekekkel ha sírt, csak hogy csöndben legyen? és cserébe sok baba sérült lett nagykorára? szerintem ez tökéletes megfelelője a mai mosópor evő netes őrületnek, azzal az egy különbséggel hogy annó más életét baszták el vele, ezek meg a sajátjukkal hazárdíroznak.
"Régen bezzeg aki okos akart lenni könyveket kellet faljon, manapság nem kell gondolkozni."
Kikérem magamnak,és sok más ember nevében is ezt. Fizikai formában 1 könyvet se olvastam el az elmúlt 5 évben kivéve azt az 1-et amit én írtam és adtam ki filozófiai témában, pedig "átkozott kis mérnök" vagyok elvileg, miközben a mérnök BSc-s tanulmányaimat végeztem, és most MSc-n se fogok 1et se kézbe venni, mégis okosnak vallom magam.
a könyv elolvasásától nem lesz senki okos, csak annyit jelent hogy képes a betűket kiolvasni. az meg hogy minden fent van a neten, és elérhető a tudás, az inkább egy áldás, mert töredék idő alatt meg lehet találni a releváns tudásanyagot amire szüksége van az embernek, és nem kell átnyálazni 10-20 könyvet ahhoz hogy azt a bizonyos 1-1 infót megtaláld amire szükséged van.
aki tudásra vágyik, az régen is megtalálta a módját hogy hozzáférjen, illetve most is megtalálja a módját.aki meg nem vágyik rá, az 30-70 évvel ezelőtt se vett volna 1 könyvet se a kezébe csak ezért.
na meg hiába van fent minden a neten, ha az emberek azt se tudják hogy kell keresni.
egész nap folytathatnám ezt igazából.lényeg hogy nem értek egyet a kijelentéseddel hogy a mai ember hülyébb, szimplán csak most jobban megfigyelhető az embertömeg viselkedése és baromságaik.
-
BalanceR
addikt
válasz
Depression #55097 üzenetére
Hát ezt az egészet, ha valahol meg lehet fogni, akkor az elején (mint pl mi tavasszal) , és ha valahogy le lehet lassítani akkor kontaktkutatással, maszkkal, távolságtartással, és az mellőzhető utazgatások szüneteltetésével. (Ha nyáron fele ennyien mentek volna külföldre, vagy a balcsira most biztos nem napi 100 halottat számolnánk)
Kicsit hópihe mentalitásnak tartom az "emberi természet, hogy nem marad otthon évekig" megjegyzést, mert szó sem volt évekről, max 1 szezonról nyaralgatás szempontjából, és pár hónap szórakozás, mozi, színház rendezvény-csendről.
A modern ember hülyeslge az hobbiutazgatás, csak mert lehet...
Nem is olyan régen, dédnagyapáink nagy része egész életükben az országot sem hagyták el, és nem tört össze a szívük, nem lettek depressziósak, csak mert kimaradt egy szezon Mallorca, Barcelona, vagy Split. Ma meg van olyan ismerös 14 éves kölyök az ismeretségi körömben akinek kb betelt az útlevele, mert a szüleinek ez a heppje és olcsó a repjegy.
Többek között ennek is köszönhető ( márminr a felesleges, önös érdekből, passzióból, divatból, rongyrázásból... való utazgatásnak) , hogy most nem csak egy kis kínai falut súlytott a vírus, ahol hamar el is halt volna, hanem megcsapta az egész világot.
Régen is voltak ilyen esetek, ahol a helyiek olyan állatokkal érintkeztek, vagy olyan állatokat ettek, amikről átugorhatott valami, ami alapvetően veszélyes, viszont akkor a probléma maradt lokális, most meg kb nem tudsz olyan pontot a térképen, ahová nem visz el a wizz fillérekért. Nem mondom, hogy soha ne menjen senki sehova, de az ami mostanában jellemző, hogy kéthavonta repülőút ide-oda egy-két napra az már nem normális. Kell világot látni, kultúrákat, építészetet természeti csodákat megtapasztalni, de nem mindegy, hogy milyen gyakran, hogyan, és mikor (pl nem pandémia közepén). Ráadásul környezetvédelmi szempontból sem okos dolog.
Itt jönne a képbe az egyéni felelősség, de kb mindenki úgy van vele, hogy "én csak mostazegyszer" , "az az egy úgysem számít" , " a szomszéd Laliék is mentek". -
DarkByte
addikt
Nem pontosan a duplája az intervallum bal oldalának a jobb, de szemléltetésnek elmegy (az aktív fertőzött szám grafikonról Worldometers-ről):
Szept.26-Okt. 22 : 17248 -> 35653 (26 nap)
Okt.22-Nov.5: 35653 -> 69946 (14 nap)Szerintem gyorsulunk
És a halottak száma kb. ugyanezt a növekedést követi le késéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live