Hirdetés
- Facebook és Messenger
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
-
IT café
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
poat88
lelkes újonc
Sziasztok.
Adott 23 méter S/FTP CAT.6A kábel. 5-5 méter patch kábel a két végén. Unifi UAP-AC-LR AP csak 100mbps-ot tud.
Már többször szétszedtem és összeraktam a keystone csatikat, persze az is 6a, hozzá való, de nem tudja a gigabitet, szabvány szerint van bekötve.
Úgy tudom, simán mennie kellene. Kifúrom a falat, nem lesz egyszerű, de át tudnám fűzni, akkor nyernék kb. 10 métert.
Mi lehet a baj, és hogy tudom ellenőrizni? Veszek kábeltesztelőt, oks, de ha jónak méri, onnantól még lehet rossz, nem? -
inf3rno
Topikgazda
-
Protezis
őstag
válasz inf3rno #1994 üzenetére
Kb minden nagyobb rack mount switchen C14 tápbemenet van. Azokat a switchekez földelni kell vagy a hálózati földön keresztül (3. vezeték ugye), vagy ha nincs föld az konnektorban, akkor külön földelő kábellel, ezekre a manualban fel is hívják a figyelmet. De normális házakban már ugye mindenhol van föld a konnektorban. Usában, elmaradt országokban, meg régi épületekben fordul elő csak földelés nélküli áram hálózat.
Én sem vagyok szaki, az elmúlt időszakban olvasgattam ennek utána, és a linkelt oldalon is jól leírják ezt.
Itt egy extra rövid leírás: [link]
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
Topikgazda
válasz inf3rno #1994 üzenetére
Redditen azt válaszolták, hogy egy épületnek egy földelése kell, hogy legyen, és oda nyugodtan rá lehet kötni. Szóval akkor mehet az áram földjébe is. Gondolom. Nyilván nem vagyok villamos szakértő, hogy elbíráljam.
Ha azt vesszük, akkor az sem okoz nagy kárt, ha külön földeljük az S/FTP árnyékolását, mert az árnyékolás nem érintkezik közvetlenül a villamos hálózat bármelyik részével, úgyhogy nem alakulhat ki földhurok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz inf3rno #1995 üzenetére
Nálam a rack van földelve, az árnyékolt vezetékeket fém keystoneba kötöttem. A fali csatlakozók után UTP patch van, így nincs földhurok. Ha nem kötöd sehova sem lesz semmi szerintem, a Faraday hatás így is védi a vezetékeket, megrázni nem fog a sehova sem kötött árnyékolás
-
inf3rno
Topikgazda
válasz juhaszmarci #1993 üzenetére
Szia! Arra a kérdésre talán akkor tudsz válaszolni, hogy érdemes e ilyen földelésre kötni a S/FTP kábel árnyékolását, vagy tönkremennek tőle a hálózati eszközök, mert áram futhat bizonyos esetekben az árnyékolásban, esetleg valami érintésvédelmi kockázata van?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
Topikgazda
válasz Protezis #1992 üzenetére
Tulképp ez a lényegi része: "Igen, otthoni környezetben gyakran a villamos hálózati földre kötik. De a rack szekrényeket külön földelő szondára illene."
Azt én sem tudom, hogy miért kell erre külön földelő szonda, vagy miért ez a szakszerű megoldás, de én is ezt olvastam, amikor utánanéztem. Kicsit túlzásnak is éreztem.
Szerintem erre a C14 csatlakozó sem garancia, valószínűleg nagyon kevés ilyen eszköz van, és azok is drágák, de persze nem lehetetlen. Ha esetleg tudsz ilyenről, akkor érdemes lehet összeszedni egy listát.
Rákérdeztem a redditen a kedvedért, hátha mondanak valami okosságot. Nekem eddig terjed a tudásom a témában. [link]
Buliban hasznos! =]
-
juhaszmarci
csendes tag
Szerintem te nagyon kevered a villanyos dolgokat, nagy magabiztossággal.
Az országban a lakások/házak 99%-a TN-C-S bekötéssel működik. Azaz az utcáról PEN vezető érkezik a házba, ami közös nulla és védővezetőt jelent (2-4 vezeték jön be, 1-3 fázis és egy PEN). A villanyóra közelében belekötnek egy levert földelő-szondát is. Ebből ágaztatnak le 2db vezetéket: kék, nulla; zöld-sárga, védőföld.
Tehát minden házban össze van kötve a nulla és a földelés (szigorúan egy helyen). Ha minden jól van kivitelezve, akkor ez biztonságos, mert a nulla és a föld ellenállása elhanyagolható az emberi testéhez képest, ha meg is fogod a földelést, nem fog áram folyni feléd.
Nem szálltam bele a külön föld a hálózatnak vitába, de ha ilyet lát egy villanyszerelő, azonnal megszűnteti, mert így nincs egyen potenciálon valami a házban, ez a potenciálkülönbség akár áramütés méretű is lehet.
És igen, lehet hiba. A történetedben azért rázott a pc háza, mert megszakadt a nulla ÉS a földelés is hibás volt. Fi relé ezért kötelező, a kismegszakító pedig nem oldott volna le, nem jelez ilyen hibára -
Protezis
őstag
Nem értem, ez a történet hogy jön ide. Hiányzó érintésvédelmi relé, rossz kismegszakító, rossz bojler. Nem az árnyékolt kábel földelése a legnagyobb gond ilyen esetben.
"A számítógépeket is földelt konnektorral kellene használni." - ez is hogy jön ide?! Igen, igaz, és nem ez az alap? Ahol nem, ott ne árnyékolt kábel földelésén mélázzon az ember.
Lehet, hogy igazad van, de ezek a gondolatfoszlányok nem igazán alkalmasak arra, hogy bármit is alátámasszanak.Tisztelettel, de ezentúl ignorálom a hozzászólásaidat, nem ez az első alkalom, hogy mint ha teljesen más nyelvet beszélnénk. Nincs arra energiám és kedvem, hogy a sorok között olvassak és próbáljam megfejteni, vajon te, vagy én értek félre valamit.
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1990 üzenetére
Igen, otthoni környezetben gyakran a villamos hálózati földre kötik. De a rack szekrényeket külön földelő szondára illene.
A számítógépeket is földelt konnektorral kellene használni. Valahogy nem életszerű, hogy az adott konnektor földelése nem az adott ingatlan védő földjére lenne kötve.
Jó húsz éve történt. Egy baráti házaspárnál voltunk vendégségben, ahol beszélgetés közben mesélték, hogy pár napja az akkoriban már fel fel álló gyerekük oda mászott a pc előtt ülő apjához, és a földön lévő számítógépbe kapaszkodva megpróbált felállni, de hirtelen és ok nélkül sírni kezdett. A gépházat megtapintva enyhe csípést éreztem. Volt a kocsiban fázis ceruza, a gépházhoz érintve világított. Érintés védelmi szerelővel átnézették a házat. Kiderült hogy a bojler volt zárlatos, fűtés közben a fázis megjelent a földelésen. Fi relé nem volt a rendszerben. Bár ettől még jó földelés esetén a kismegszakítónak le kelkett volna oldania. De az meg be volt égve.
Csupán a vakszerencsén múlott, hogy nem lett nagy baj belőle.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Protezis
őstag
Az nagyon veszélyes, valóban. De itt nem is arról van szó. Itt arról van szó, hogy az árnyékolt ethernet kábel árnyékolását vezeted a földre. Ezt eleve megteszi a földelt csatlakozós switch például, plusz rá tudsz segíteni a linkelt eszközzel. A végeredmény ugyanaz, ugyanaz a kósza áram meg zaj van ugyanoda (föld) elvezetve.
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1988 üzenetére
Én is csak híradástechnikát tanultam, és nem villany szerelést. De kishazánkban hosszú ideig volt szokás a 0-t földre kötni, ez javította az elektromos rendszer átviteli képességét. Az hogy ez mennyire veszélyes abba ne menjünk bele, szerintem nagyon.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Protezis
őstag
válasz inf3rno #1985 üzenetére
Ööö az említett router nem ilyen, de azok az eszközök, amiken C14 csatlakozó van, tehát ott a föld, azok tudtommal földelve vannak, az árnyékolás a kábelen át van vezetve a földre.
Edorn: Ha árnyékolt patch paneled van (feltéve hogy rack szekrényben van a router), akkor egy ilyen is működhet: [link]
Nincs vele tapasztalatom, ha neked lesz, mindenképp írd meg[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
Topikgazda
Nincs átvezetve, és nagyon macerás megoldani, ezért nincs is valami sok értelme az árnyékolt kábelnek, annyi talán, hogy valószínűleg egy fokkal csökkenti a zajt. PoE-nél mondják még, hogy jó, mert kevésbé melegszik fel.
Az összefoglalóban vannak márkák a teljesség igénye nélkül.
Buliban hasznos! =]
-
Edorn
senior tag
Kábelek kapcsán tudtok ajánlani jobb márkákat (még a megfizethetőbb, gondolom középkategóriában).
- Falban lesznek vezetve (házfelújítás, de padláson keresztül, padlás légterében szabadon)
- Cat5e biztos lesz (150-200 méternyi, egyenként 10-20 méter hosszokon persze)
- esetleg Cat6a, vagy más komolyabb, a fontosabb végpontokhoz...Milyen márkákat nézzek?
Illetve ha belemennék a földeléses-árnyékolt kábeles vonalba: gondolom végpontok fali csatlakozója jó hozzá a legelterjedtebb, amit cat5e-ehez is használunk...
Forrásnál jelenleg Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD van.
Egyébként ezeknél a készülékeknél (router, switch) nincs alapból az utp kábel földelése átvezetve a konnektor földelésébe? Vagy lehetőség rá? Én alapból ezt feltételezném, mint legegyszerűbb, legkézenfekvőbb módszer...AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
Essejó
veterán
válasz breezer88 #1982 üzenetére
Ezért javasoltam ezt a fajtát:
Így biztos látod, hogy jó-e a sorrend, és akkor koppra bele tudod húzni. Részemről szemüveg, sújosbítva a 64 évemmel, és még is működik 💯%-ban.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
breezer88
tag
Köszi szépen és mindenki másnak is a kommenteket, végül innen rendeltem meg , mivel gyors keresés után pesten nem találtam ilyet, vagy hívogatni kellet volna néhány hasonló üzletet, hogy vajon csinálnak-e ilyet, úgyhogy innen megrendeltem és ma vettem át, majd tesztelem ma/holnap.
@Essejó: Nekem az UTP kábellel az volt a problémám - de lehet ezt megoldja ez a cucc csak nem jövök rá így hirtelen miért - hogy akárhányat csináltam mindig csak úgy tudtam végül rátenni a kábelre a fejet, hogy túl hosszan távolítottam el a kábelről a bevonatot és még a fej előtt egy kb. fél centis szakaszon már csak az erek látszottak, nem volt rajta bevonat. És mindig így sikerült valamiért... azóta is ilyen a laskában az összes utp kábelvég, mondjuk működnek, a sebesség is annyi amennyinek ígérik, de azért nem túl tetszetős és kicsit sérülékenyebb is.
-
kisskd
tag
Hát nekem már okozott problémát rácsavarós, illetve sokszor volt "vagy fent marad, vagy nem" állapotú. Láttam már működni, ez is tény, de rosszabb még nem lett sosem a helyzet egy rendes dugótól, jobb már többször. Talán nem véletlen, hogy széles körben ezt használja "mindenkinek", aki napi szinten dolgozik vele, és az az 1-2 tucat, akivel találkoztam kérdés nélkül cserélte le a rásavaróst, ha a kezébe akadt.
-
Essejó
veterán
Persze, megropantom a kilógó vezetékekkel együtt, és utána levágom. A spec fogóba is kilógó vezetékkel kell berakni, csak az a roppantással wgy időben le is vágja ami kilóg.
-
korcsi
veterán
-
Essejó
veterán
válasz breezer88 #1974 üzenetére
UTP kábelhez ilyen dugót kell venni és nincs többé hiba a szerelésében. Spec fogó sem kell hozzá. Egy oldalcsípővel szoktam levágni a kilógó részt.
[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
válasz breezer88 #1974 üzenetére
Gyári fröccsöntött koaxból még nem láttam "rendeset". A) opció, hogy veszel fogót, meg kompressziós csatlakozót (hosszában préselhető verziókat) és elfelejted ezt a csavaróst rettenetet. B) opció, hogy levadászol egy szerelőt (mind1, melyik szolgáltatóé), és az csinál neked egyet egy kóláért. C) opció, hogy keresel helyben/neten egy jobban felszerelt antenna/villanyboltot, aki szintén 4p alatt nyom a nála vett kábel végére olyan dugót, amit kérsz. https://pecs-upc-tv.hu/szerelesi-kiegeszito-98/kabel-vezetek-111
[ Szerkesztve ]
-
breezer88
tag
Köszi szépen, de ezt meghagyom legvégső esetnek ( UTP kábelek végét magam raktam fel a lakásban és jövőben tartózkodnék az olyan megoldásoktól ahol, pénzt időt energiát elcseszve lesz a végeredmény egy csúnya, amatőr gányolás, összességében egy nagy csalódás, úgy látszik béna vagyok az ilyenekhez)
-
breezer88
tag
Na azt hiszem kicsit jobban összeállt a dolog, de már nem tudom szerkeszteni.
Szóval egy F-dugó - Koax Apa végű 10méteres kábelt keresnék RG6 , 3x árnyékolással.
Tudnátok ilyet ajánlani? Nem találok csak olyat ami 2x árnyékolású vagy pedig nincsenek feltüntetve a parméterek megfelelően. Alin sem találok egyáltalán vagy csak rosszul keresem.Az hiszem ilyen, csak itt nincs megadva semmilyen egyéb paraméter a hosszon kívül és ha már ilyen botrány drága akkor inkább itthon venném, tudnátok ajánlani valamit?
Előre is nagyon köszi!! -
breezer88
tag
Áthelyezésre került a tv a lakásban és sajnos nem ér el a koax kábel a tv környékére ahol a voda beltéri is van.
Van a szobában egy másik fali csatlakozó is, de ott csak egy pöttöm 10 centis kábel van kilógatva, mert eddig nem volt használatban (ez közelebb van az új pozicióhoz, illetve el lehetne vezetni az ágy mögött az eddigi helyről meg keresztbe szelné a szobát a kábel)Ehhez kéne vennem egy koax csavarozható hosszabbítót, minimum 5 métereset. A voda alapból Teletronik RG6-os 3x árnyékolt kábelt használt, nem tudjátok hogy milyen paramétert kéne figyelni, hogy tudjak venni olyan kábelt amilyet a voda használt? Nagyon nem vagyok képbe, de ilyen teletronikot csak úgy árulnak, hogy ahhoz még talán extra eszközök is kellenének, meg eleve ilyen bálában árulják több száz méterre meg nincs szükségem..
A sima koax hosszabbítók igencsak gagyinak tűntek a voda által használt kábelhez képest... vagy a szolgáltatónál kéne próbálkozni inkább?
[ Szerkesztve ]
-
Protezis
őstag
Keystone patch panel lesz a rackben, a fali kábelek keystone jackben végződnek majd és közvetlenül a panelbe lesznek pattintva. A racknél nem lesz fali csatlakozó. A racken belül árnyékolt patch kábelek lesznek.
A kliensek valószínűleg többnyire árnyékolatlan kábellel lesznek rákötve a fali aljzatra, de egyes esetekben indokolt lehet az árnyékolt patch kábel ott is. Ez utóbbinak van csak akkor értelme, ha a fali aljzat fém.No de azt hiszem ezt kiveséztük.
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1966 üzenetére
Akkor tényleg el.
A fal kábel mindkét végét fémes csstlakozóba kell kötni. A patch panelbe közvetlenül kötöd? Mert ha nem akkor oda mindkét végén árnyékolt patch kábel kell. A másik végébe meg kédéses hogy két végén árnykolt kébel kell-e, mert a soho eszközök csatlakozóiban ritka az árnyékolás bekötése.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Protezis
őstag
Valahogy elbeszélünk egymás mellett.
Ha nem fém csatlakozó van a szobai fali aljzaton, akkor az abba hiába dugsz árnyékolt patch kábelt, az abban esetlegesen keletkező kósza áramot nem tudja levezetni a földbe, mert a fali csatlakozó ezt meggátolja.
https://infinity-cable-products.com/blogs/connector/how-to-choose-a-keystone-jack?srsltid=AfmBOoqmFBxeS7Q2TRblcGRZjOnUP7HlXa90jzmwxtQC8-8Gyca8QUObWhen using a shielded cable it's important that you keep your whole channel shielded to see the benefits of the shield inside the cable. This ensures that every link in your channel will be protected from EMI. A good rule of thumb is to follow the structure type of ethernet cable you are using when deciding which keystone jack to use.
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1964 üzenetére
Persze, mert az egyik vége, a földelt patchpanelbe van dugva. Épp ezért lényegtelen, hogy a másik végére fémházast teszel vagy nem. Az egy oldalán földre kötött árnyékolás a teljes hosszában zavart szűr.
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #1961 üzenetére
A horganyzott acél nem rozsdásodik, már ha tisztességesen készítik.
Persze mert a rozsda némileg szigetelőként viselkedik, bár nagyobb feszültség valószínűleg átment volna némi melegedés mellett.
A réz és acél kötésnél nem tudok korrózióról, gondolj bele hány csavarozható krimpelt kábelsarut csavaroznak acél felületre akár csak egy autóban is. A réz és alu kötése az igazán korrozív. A Wago-hoz is van úgynevezett Alu paszta amivel tömör alu vezetéket köthetsz tömör réz vezetékhez, és megakadályozza az elektrokémiai korroziót áramvezető réz és alumínium kábel között.
Én 1985-ben az építkezéskor, a vízszerelésből kimaradt fekete vascsöveket ütöttem le földelésnek 2db 3 méterest. A tetejüket 10x10-es gáter vassal hegesztettem össze, az egyik csőre ment egy 2 mm vastag laposvasból készült csőbilincs, arra ment csavarkötéssel a földkábel. Majd a bilincset és a vezeték csatlakozást több réteg korrózió gátló festékkel kentem le. 2015-ben költöztünk el, jött többször is az elmű a köztes időben, mérték a földelést is, de mindig jó értéke volt.[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
Topikgazda
Fogalmam sincs, én nem csináltam ilyet, csak utána olvastam még régen, és valamiért rezet írtak. Én azért ódzkodnék a horganyzott acéltól, mert rozsdás dróttal már próbáltam 9V-ot vezetni, és nem sikerült. A másik, hogy korrózió léphet fel az érintkezési pontokon, ha rezet kötsz acélra. Egy réz földelő szonda viszont teljesen jó erre a célra. Némileg ellentmond, hogy a rack szekrény, stb. sincs rézből. :-) Hogy őszinte legyek franc tudja, hogy hogyan lehet ezt tisztességesen megoldani úgy, hogy még olcsó is legyen.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
Topikgazda
válasz juhaszmarci #1955 üzenetére
Azért mondják, hogy jobb a vastagabb, árnyékolt kábel PoE-ra, mert az nem melegszik fel annyira. Gondolom ezért akart arra a célra valami komolyabbat.
Buliban hasznos! =]
-
Protezis
őstag
Földelést nem akarok tenni mindkét végére, az csak a rack szekrénynél lenne. Végződésre kérdeztem rá, hogy lényegében az fém legyen-e mindkét végén, de tudni vélem, hogy igen, fém végződés kell árnyékolt kábel mindkét végére (fém keystone jack a racknél, illetve fém fali csatlakozó a szobákban).
Nyilván beszélek majd a kivitelezővel, meg villanyszerelővel, de előtte képbe akartam kerülni, hogy megy ez, meg mire készüljek.
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1953 üzenetére
Ne tegyél mindkét végére földelést, mert kialakulhat a földhurok, szakmai nyelven Brumm. Ez első sorban hangfrekis cuccoknál okoz gondot, hangszórókon hallható, lan kábelen nem tudom mit okozhat, de lehetséges zavar forrás. Ha szépen akarod az árnyékolást bekötni, akkor a külső szigetelésre vissza hajtod a belső árnyékolót és körbe tekered öntapadós rézfóliával (kb 1 cm széles), és arra nyomod a csatlakozó földelő érintkezőjét.
-
Protezis
őstag
válasz juhaszmarci #1955 üzenetére
Igen, a kamerához én is csak Cat5e-t tervezek az általad is említett okból. Oda teljesen felesleges az árnyékolt kábel, vagy nem árt oda is?
Köszi mindkettőtöknek! -
juhaszmarci
csendes tag
CAT7 SFTP-t (Draca UC900) húztam a fontos helyekre. Minden egyéb CAT5e (EMOS S9121), mert a kamera nem fog sosem 10Gbps-t kérni. Ha van 10 ilyen portod, átlag 15m vezetékhosszal, akkor nem érvágás a drágább kábel.
Inf3rno jól írja, koax merevségű, nehéz vele dolgozni, főleg falban. Talán a koaxal még könnyebb is (a réz belessel) -
inf3rno
Topikgazda
Földelni úgy kell, hogy leversz egy ponton egy réz tüskét, amit a rack szekrény lábához kötsz, a patch panelekről meg a rack szekrényre vezeted az árnyékolást. A fém csatinál is amikor szereled, akkor összesodrod az árnyékolást és rákötöd a fém csatlakozóra. A lényeg, hogy végig kell vezetni a teljes kábelrendszerről a fém tüskére. A gyakorlatban meg úgy történik mindez, hogy levágod és lexarod az egészet. Legalábbis ez a benyomásom ha a komplett internetet veszem.
Én cat6a-t vennék a helyedben, picit drágább, de biztosan meglesz a 10Gbps később és nem kell újra húzni. Arra figyelj, hogy a cat6a sftp falkábel az kb. olyan vastag és úgy viselkedik, mint egy koax kábel.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Protezis
őstag
Házat építek (lakóházat), milyen hálózati kábelt húzzak be?
Lesz egy rack szekrény, benne 2.5Gs POE switch, tervek szerint Zyxel XMG-1915-18EP, ami 802.3bt-t támogat. Szeretném meghagyni a lehetőséget a jövőben, hogy 10Gbit-et használjak, de a kábelhosszak tekintetében elég lenne a Cat6. Viszont a POE kapcsán elbizonytalanodtam: lehet jobb lenne Cat6a árnyékolt kábelt behúzni a falba? A földelés hogy a fenébe történik? A fél netet átnéztem, semmi értelmeset nem találtam. Hogy lesz nekem a rack szekrénynél földelés? Vagy ne aggódjak a POE hőtermelés miatt, a max 60W-hoz elég lesz az árnyékolatlan Cat6?Árnyékolt kábel esetén a kábel mindkét végén árnyékolt végződés kell (keystone jack, RJ45)? Ha a kliens patchkábele nem árnyékolt, ami a fali aljzattól megy, akkor mit ér a fém csatlakozó a fali aljzatban?
Bármi tipp, útbaigazítás jól jönne. Hálózatok és kábelek szerelése kapcsán van némi tapasztalatom, de az árnyékolás az eléggé homályos.
[ Szerkesztve ]
-
varsam
őstag
sziasztok,
valaki tud segíteni abban, hogy a Telekom által használt optikai kábelnek mekkora a minimum hajlítási sugara kb?
köszi
-
gabro0
őstag
Sziasztok!
Valami minőségi, gyárilag szerelt Cat6 U/UTP patch kábelt keresek 3, 5 és 15m hosszban. Itthon, netalántán külföldön hol tudnék rendelni magánszemélyként? A kábelfutárnál volt Nexans kábel, de mire feldolgozták a rendelést, elfogyott -
Essejó
veterán
Ha a kamerához adott POE injektort használod, akkor pepita mind1, hogy hány POE szabvány van. Valószínűleg az egyik lan csatlakozó a ludas, bár én mindkettőt cserélném.
-
Essejó
veterán
Valószínűleg a kamera nem használja ki a 4 érpárt.
Vegyél ilyen Rj45 dugót, nekem 10-ből 10 sikeres, pedig 24 órában szemüvegem van (kivéve amikor alszok) sújosbítva a 63 évemmel.[ Szerkesztve ]
-
herrká
senior tag
Köszönöm! Valószínűleg az lesz, ha találok hozzaertot. Nekem 8-bol 1 ha sikerül, de csak akkor, ha utána nem mozgatják többé! :-)
Csak azért kérdeztem, mert nem értem, hogy ha a kábel egyik végén semmit sem jelez, megfordítva szinten nem a másik végén, akkor hogy van rajta jel a kameráról? Mert a teszter szerint teljes szakadásnak kellene lennie. Vagy nem? Nem értek hozzá, ezért érdeklődtem csak. Köszönöm -
herrká
senior tag
Sziasztok! Nem nagyon pörög ez a fórum, de hátha!
Adott egy kamera, amely Poe képes. Az előző kamarához ki van építve egy 30m-es cat 5-os vagy 6-os kábel. Nem működik ezzel a Poe. Viszont ha a kamerát hálózati tappal etetem, akkor működik az adatátvitel.
Vásároltam egy új 30m-es kábelt. Ezt csak úgy keresztül húzva az udvaron, kipróbálásra, megy a kamera a Poe -vel.
Ránéztem a jelenlegi kabelre egy egyszerű teszterrel. A teszter elemes tagja a router melletti dugóval, végig villogja a 8 eret, hogy jó. A kamera felőli végén semmi! Megfordítva a tesztert, akkor a kamera felőli dugonal is végig villogja a 8 eret, a routernel meg semmi!
Ez, hogy lehet? Hiszen egyébként meg megy az adatkapcsolat, ha a 230v-os halozatrol taplalom a kamerát?
Köszönöm -
_Dumber_
őstag
Ránézésre nem sok. Talán annyi, hogy a CAT5e-ben egy sorban vannak a érpárfogadó helyek, a CAT6-on kicsit eltolva.
Gondolom a AWG besorolás a fontos. MIvel 5e és 6 is létezik AWG24-ben ezért jó lehet.
A CAT6 kb 6mm külső átmérőtől kezdődik a CAT5e kábel amit kinéztem csak 5mm. Ha össze lehet szorítani és stabilan tartja akkor nem lehet gond..Sajnos ebben nincs tapasztalatom, ezért kérdeztem.
-
_Dumber_
őstag
válasz _Dumber_ #1928 üzenetére
Még egy aprócska kérdés. A CAT5e kábel beköthető a CAT6-os dugóba?
Ezt azért krdezem, mert pl: a KELine Cat5E UTP fali LSHF 300MHz sávszélességű vezetéket berakok egy noname cat5e aljatba, ami szabbvány szerint 100MHz-s akkor hiába a szuper kábel, nem lesz kihasználva.
A CAT6 meg eleve min 250MHz. -
_Dumber_
őstag
Kis pontosítás:
Igen, árnyékolásra gondoltam én is, de az csak akkor működik jól, ha földelve is lenne.
Ez is félreérthető volt:" Eddig nem találtam infót, hogy ez automatikus UTP földelést is jelent e." Itt arra gondoltam, hogy az árnyékolás össze van e kötve a hálózati áramvezeték földelésével.. Mert csak ez az egy lehetőségem lenne az árnyékolást leföldelni.-----
Akkor CAT5e, UTP lesz.Ez a falikábel viszont újabb kérdés. Én úgy tudom, hogy jobb a jelátvitele a tömör rézvezetéknek a sodortnál. Most is tömörrel van kébelezve, igaz nem falicsatlkozóba, hanem krimpelt csatiban. Behúzá után nincs mozgatva, fixen vannak rögzítve az egységek. A Fali pl falon van , aminek a hátuljában RJ45-tel kell bállni.
Akkor továbbra is jó lesz a tömör (nem sodrott) réz falikábel sajtolt RJ45-tel?
Mert ha igen akkor meg is vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
Topikgazda
válasz _Dumber_ #1926 üzenetére
A téma összefoglalóban a földelés az árnyékolásra vonatkozik. Nem hiszem, hogy törődnöd kellene vele, az UTP nem árnyékolt kábel. Van értelme, ha rádió adó van melletted vagy nagyon hosszan áram mellé akarod behúzni a falba. Valamit akkor is véd az árnyékolás, ha nincs földelve, viszont vastagabb egy ilyen kábel. Ha 1Gbps a cél, akkor elég a cat5e. Átmérőben nem tudom, elvileg ha cat5e minősítést kapott, akkor hozni fogja az 1Gbps-t 100 méteren. Amire mindenképp figyelj, hogy ne alu kábelt vegyél (CCA - copper coated aluminium). Még amit szokás, hogy falba csőbe falkábelt tesznek, és fali aljzatra kötik. Ha csak átfúrják a falat, és gányolnak, akkor a patch kábelt is át lehet húzni rajta. Talán ez segít valamit.
Buliban hasznos! =]
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Nekiálltam felújítani az otthoni hálózatot képbeleket, de már a vásárlásnál elakadtam.
Lehet, hogy túl is bonyolítom, de egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy melyik kábel lenne megfelelő a számomra. Ebben kérném a segítségeteket.
A hálózati elemek egy TP-link OMADA család..
Router: TL-R605 v2 - fémházas, de nincs szekrényben, így nem földelt.
AP-k:
EAP_615 , teljesen műanyag, a RJ45 aljzat is
EAP225 outdoor, fém RJ45 aljzat.
Tápfeladók (TPlink): fém RJ45 aljzat, Ezt nem tudom, hogy földelve vannak e, mivel 3 vezetékes földelt dugaljba csatlakoznak. Eddig nem találtam infót, hogy ez automatikus UTP földelést is jelent e.
Minden hálózati hardware gigabites portokkal.
A kábelezés fali csatornában fut fel és le padlásról, ahol nyitott csatornában teszi meg a szobák közti távolságot. Villanyvezetékkel nem fut egyben, csak TV-hez használatos koax kábellel.
Csak egy media szerver üzemel vezetékel. A többi wifi-n, kamerák (nem profi kamera), mobil kliensek
Nem tervezek bővítést mert új az OMADA (fél éves). Ha lesz akkor is aránylag könnyen tudok kábelt cserélni.Eddig mindenáron CAT6-ra voltam rágerjedve, de miután elolvastam a Téma összefoglalót, szerintem egy CAT5e (300-400MHZ) is elég lenne.
Kérdéseim az előzőek ismeretében:
CAT5e vagy CAT6 ?
Földelt vagy földeletlen? Nem tudom, hogy lenne e értelme a földelésnek… Tápfeladó leföldel e?
AWG23 vagy elég a 24?
Van olyan hely, ahol jó lenne ha 4 kábelt el tudnék helyezni a csőben, ezért a 6,5-7mm-es kábelek már neccesek. (ha szükség lenne rá mégis akkor megoldom máshogy)[ Szerkesztve ]
-
Tyrone89
aktív tag
Sziasztok! cat5e és cat6 kábellal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőletek.
Tudom hogy mindkettő tudja az 1 gigabites sebességet DE egyik ismerősömnek vásároltunk az oled tévéjéhez(mivel a tévékben csak 100 megás lan van) egy cable matters usb-s gigabites ethernet adaptert mert a wifi nekik nagyon gyenge, szóval emiatt kell a vezetékes csatlakozás hálózati lejátszáshoz. Vélemények alapján a tv-n lévő netflix app hálózat ellenőrző opciójával kb 240-300mb/s sebességet érnek el ezzel az adapterrel. a tv-n csak usb 2.0 port van szóval sokkal magasabb érték amúgy sem lenne ennél, de nekünk a netflixnél csak 110 és 130 közötti sebességet mutatott. A tv böngészőjéből 2 sebességtesztelő oldalon megnézve 140-170mb/s sebességet mutat. 2 db cat5e kábellal próbáltuk. mindkettő 15 méteres azt hiszem. kérdésem az lenne hogy egy 5-7 méteres cat6 kábellal elérhetnénk e ezt a sokak által elért 240-290mb/s sebességet? Az hogy cat5e vagy cat6 számíthat ilyen esetben?
köszönöm a segítséget előre is.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok,
tudnátok ajánlani kábeltesztert, krimpelő fogót, blankolót, oldalcsípő fogót, ami jó minőség, de azért nem 10-15 ezer db-ja? Annyi félét látok mindenből, nem tudom mit vegyek. Fogókban van-e tényleges különbség? Szabad-e megvenni mondjuk egy ilyen komplett készletet ami már van kb. 8-10 ezer Ft-tól? Blankolni melyik a legjobb megoldás ha gyorsan is akarom megoldani, de a kábelt sem akarom se megsérteni se összenyomni? Blankolásból is van legalább 3 féle módszer/eszköz.
Szülőknél kellene a kábelezésen módosítani egy kicsit, Cat5 vagy Cat5e kábelek vannak, most hirtelen nem tudom. De olyan eszközöket szeretnék, amik Cat6a kábelekhez is megfelelőek. (Gondoltam akkor már veszek egy készletet, meguntam a kölcsön kéregetést.)
Cat6a kábelekhez teszterből ez az alap Master 468 is jó, amit mindenfelé látok és kb. a legolcsóbb? Vagy komolyabb teszter ajánlott? Ha igen, milyen tulajdonságokat nézzek az adatlapján? Az ilyen alap teszterekből ami csak a 8 eret vizsgálja és a földelést, és nem vizsgál pl. szakadást, abból is óriási a szórás árban. Ha funkcionálisan nem tud többet mondjuk egy 3-4x drágább, van értelme azt megvenni?Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
inf3rno
Topikgazda
Én keystone-al és keystone wall plate-el oldottam meg, de eléggé ki kellett mérni a vezetéket, ami összeköti a kettőt. Erre a célra jobb UTP-t használni S/FTP helyett, az jobban hajlik és több tered marad dolgozni. Itthon nem tudom, hogy kapható e bármi ilyesmi, én külföldről rendeltem a wall plate-et.
A projekt végére nekem az jött le, hogy jobb lett volna valami kábelcsatornával elfedni az egészet, és simán átfúrni ahelyett, hogy fali aljzatot teszek fel. Vagy legalább az egyik oldalát úgy lett volna érdemes megoldani. Talán. Azért az én helyzetem komplexebb volt, mert koaxtól elkezdve mindent is átvittem és 4 csati volt a fali aljzaton.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
huan
őstag
Sziasztok,
Egy 40cm-es ytong-falon szeretném keresztülvinni az otthoni lan kábelt. Ehhez ki szeretném fúrni a falat és mindkét oldalról csatlakozóval ellátni, hogy szép is legyen.
Ebben szeretném a segítségetek kérni, hogy mi szükséges mindehhez?
Milyen átmérőjű furat szükséges/elegendő? A két felületen süllyeszteni kell mindenképp a fali csatlakozókat, vagy van süllyesztés-nélküli megoldás is? A falban lévő összeköttetést mindenképp szerelni kell? (úgy értem csatlakoztatni nem lehet a dugaljakat egymáshoz előre szerelt kábellel a falban?)
Köszönöm előre is! -
kisskd
tag
válasz Poccc97 #1919 üzenetére
Az UTP csati nem lesz árnyékolt, FTP/STP igen, onnan tovább tudod vinni/le tudod földelni. Az hogy 0/1/2 végén földeld-e, nyitott kérdés, van aki szerint földeletlenül is hasznos az árnyékolás, van aki szerint rosszabb így, mint az árnyékolatlan. Van indoklás, miszerint nem jó, 2 végén földelni, mert mivel ha potenciálkülönbség lép fel, mások szerint mindkét végét illene.
Fali aljzatban én elsősorban megnézném az amúgy használt szerelvénycsaládot esztétikai okból. Ha nem találsz szimpatikusat, akkor nézhetsz a szerelvénycsaládból keystone kompatibilis "dobozt", amiben raksz keystone modult. Patch panelhez jó volna tudni, hány végpontod van, ez pl. korrekt. -
Poccc97
tag
Sziasztok,
ez a típusú kábel lett behúzva a villanyszerelő által, csak simán, nem csövezve, szóval mehetnek mellette áramkábelek is a mennyezeten.
Az aljzat helye mellett pedig egy helyen koax és konnektorok vannak, többi helyen csak konnektor. Jelenleg csak lóg a behúzott a CAT6 kábel.A kérdésem az lenne, milyen típusú asztali patch panelt és fali aljzatot (1x RJ45) javasoltok ehhez a kábelhez? Sok oldalt nézegettem már, de nem jutottam előre pl. árnyékolás szempontból STP vagy UTP csati legyen stb.
Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz lordjancso #1917 üzenetére
Szerintem áthúzhatod a 230 Volt mellett, ami gondot okozhatna az az ipari áram 400 V-os vezetéke.
Hogy keystone vagy betűzős csatlakozó? Azt neked kell eldönteni, hogy megéri-e venned egy kb 2000 Ft körüli betűző szerszámot. Bár a keystone csatlakozók árát elnézve, már 2 db esetén is olcsóbb ha veszel egy betűzőt. (Szerintem)Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Biztosan volt már hasonló kérdés évekkel ezelőtt, de feltenném újra, hátha változott azóta a technológia vagy a praktikák. Fontos, hogy teljesen laikus vagyok a témában.
Szeretnék fali UTP csatlakozón keresztül gigabitet vinni a szomszéd szobába a routertől. Ez megoldható lehet a 230 V mellett a csőben, vagy mindenképpen saját csőben kellene húzni?
Ha jól látom, akkor nekem a Cat5e kábel simán elég lehet.
Ezen felül a szerelésnél lehet bármi probléma? Látom, hogy többen emlegetik a keystone csatlakozót. Érdemes ezzel foglalkoznom, vagy teljesen jó a "hagyományos"?
Előre is köszi a segítséget!
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
Essejó
veterán
válasz Zoli-bácsi #1914 üzenetére
A kétcsatlakozóshoz 2 vezeték kell
-
Zoli-bácsi
senior tag
Most a kábelen tudja a max sebességet, akkor elvileg az aljzaton keresztül is tudni kellene neki, ugye? (Legtöbbször nem is kell, mert routeren keresztül wifin használom, csak ha nagyobb filmeket töltök le szoktam átdugni)
Ja és ehhez elég hogy csak 1 vezeték jön ki a falból, nem kettő kellene a 2 csatlakozóshoz?
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz Zoli-bácsi #1912 üzenetére
Igen, ez egy szerszám nélkül szerelhető aljzat.
-
Zoli-bácsi
senior tag
Sziasztok,
adott egy Gigabites net, aminek a vezetéke most csak simán kilóg a falból, és onnan megy a routerbe. Ha a falba szerelnék egy ilyen fali aljzatot, akkor az tudni fogja az adott sebességet? Illetve ezt csak simán be lehet kötni, nem kell hozzá semmi speckó szerszám, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz hegegabi80 #1908 üzenetére
Itt vettem. Az a krimpelő 8-9ezer Ft, elzsidóztam és egy kis műszerész oldalcsípő fogóval vágom le a kilógó szálakat.
Valami ilyennel link
A Lidl-ben vettem miután az aliról vett megadta magát.
Elvileg a 3 fogú a Cat6 kábeleknél jelent meg, de a tömörhöz is olyant árulnak.[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
-
Essejó
veterán
válasz merqree #1904 üzenetére
Alaptétel: ha működik, nem piszkáljuk. Lehet a teszter szerint jó a sorrend, de volt esetleg egy két gyengébb érintkezés, és az újra krimpelés meg jól sikerült.
Én az utóbbi két évben már az áttolható Rj45-öt használom. Ebben a prés érintkező már 3 fogú, és nem is vonalban van a három csúcs, így némileg stabilabbnak érzem a kapcsolatot. Na pláne még a préselés előtt is látom, hogy minden érpár a helyén van. Végül is nem olyan éles már a szemem mint akár 25 éve volt.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Goblin12
őstag
válasz merqree #1904 üzenetére
Pontosan ahogyan kisskd is mondja, igazából saját megoldást is választhatnál, csak az a lényeg, hogy mind2 vége ugyan úgy legyen bekötve. Réz az réz, a színek csak amolyan egyszerűsítést kínálnak a dologba, hiszen lehetne az összes ér fehér csak az kellemetlenűl megnehezítené a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
merqree
őstag
Szia,
Teljesen elképzelhető, hogy mivel "újdonság" volt az 568B így el rontottam a sorrendet, s azért villogott össze-vissza a teszter.
Legalább két helyről is azt a visszajelzést kaptam, hogy miért 568A-val "szerelek", mikor az 568B az elterjedetteb(?). Nah, ez a vonat most már elment nálam, működnek a kamerák szerencsére(????????????), így nem fogom újraszerelni a dugókat.
-
-
merqree
őstag
Szia,
Hazaérve az a látvány fogadott, hogy a 8 portos POE switch valamennyi LEDje aktivitást mutatott, de se IP scanner, se ping nem igazolta, hogy a kettő hibás kamera valóban működne.
A már működő kamerát egy 1 méteres kábellel direktbe kötöttem a POE switchen, tökéletesen működött. Ezek után újra kábeltesztet csináltam.
Visszacsatlakoztattam a helyén, és azóta működik. Szóval nem értem.Az új kamera esetén szintén direktbe kötöttem, és működött. Kábeltesztet nem mutatott hibát. Gondoltam, hogy a 568A kötés helyett 568B sorrend szerint szerelem a végeket. Kábelteszt össze vissza villogott, nem szépen sorba. Próbából rádugtam a kamerát, de érthető, hogy se kép, se ".hang". Újraszereltem mindkét végét 568A szerint, kábelteszt hosszú percekig tökéletesen muzsikált. Ezen felbuzdulva, a kamerát a helyén felcsatlakoztattam, és vártam, hogy legyen kép. Nem volt. (Közben megjött az ígért lehülés, némi esőcseppekkel, így fogtam magam, és lesz.rtam a dolgot.) Ahogy pakoltam, látom, hogy a POE switchbe nem dugtam be az újraszerelt 568A véget. Bedugtam, és azóta is (kopp-kopp) működik.
A fene sem tudja mi volt ez.
Köszönöm a támogató kérdéseidet, mert ezekből is tanulhat az ember!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
- Új 8GB 1600MHz 1,35V DDR3L és 1,5V DDR3 laptop RAM-ok, ingyen (Fox)posta másnapra
- Apple Iphone 16 plus 128gb fekete szinben TELJESEN UJ bontatlan FUGGETLENUL elado
- HP OEM/CUSTOM 775 alaplap + hozzátartozó front panel I/O TESZTELETLEN
- GIGABYTE 970A-UD3 REV1.2 TESZTELETLEN
- GIGABYTE GA-M52L-S3 TESZTELETLEN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest