-
IT café
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1990 üzenetére
Igen, otthoni környezetben gyakran a villamos hálózati földre kötik. De a rack szekrényeket külön földelő szondára illene.
A számítógépeket is földelt konnektorral kellene használni. Valahogy nem életszerű, hogy az adott konnektor földelése nem az adott ingatlan védő földjére lenne kötve.
Jó húsz éve történt. Egy baráti házaspárnál voltunk vendégségben, ahol beszélgetés közben mesélték, hogy pár napja az akkoriban már fel fel álló gyerekük oda mászott a pc előtt ülő apjához, és a földön lévő számítógépbe kapaszkodva megpróbált felállni, de hirtelen és ok nélkül sírni kezdett. A gépházat megtapintva enyhe csípést éreztem. Volt a kocsiban fázis ceruza, a gépházhoz érintve világított. Érintés védelmi szerelővel átnézették a házat. Kiderült hogy a bojler volt zárlatos, fűtés közben a fázis megjelent a földelésen. Fi relé nem volt a rendszerben. Bár ettől még jó földelés esetén a kismegszakítónak le kelkett volna oldania. De az meg be volt égve.
Csupán a vakszerencsén múlott, hogy nem lett nagy baj belőle.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1988 üzenetére
Én is csak híradástechnikát tanultam, és nem villany szerelést. De kishazánkban hosszú ideig volt szokás a 0-t földre kötni, ez javította az elektromos rendszer átviteli képességét. Az hogy ez mennyire veszélyes abba ne menjünk bele, szerintem nagyon.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz breezer88 #1982 üzenetére
Ezért javasoltam ezt a fajtát:
Így biztos látod, hogy jó-e a sorrend, és akkor koppra bele tudod húzni. Részemről szemüveg, sújosbítva a 64 évemmel, és még is működik 💯%-ban.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Persze, megropantom a kilógó vezetékekkel együtt, és utána levágom. A spec fogóba is kilógó vezetékkel kell berakni, csak az a roppantással wgy időben le is vágja ami kilóg.
-
Essejó
veterán
válasz breezer88 #1974 üzenetére
UTP kábelhez ilyen dugót kell venni és nincs többé hiba a szerelésében. Spec fogó sem kell hozzá. Egy oldalcsípővel szoktam levágni a kilógó részt.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1966 üzenetére
Akkor tényleg el.
A fal kábel mindkét végét fémes csstlakozóba kell kötni. A patch panelbe közvetlenül kötöd? Mert ha nem akkor oda mindkét végén árnyékolt patch kábel kell. A másik végébe meg kédéses hogy két végén árnykolt kébel kell-e, mert a soho eszközök csatlakozóiban ritka az árnyékolás bekötése.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1964 üzenetére
Persze, mert az egyik vége, a földelt patchpanelbe van dugva. Épp ezért lényegtelen, hogy a másik végére fémházast teszel vagy nem. Az egy oldalán földre kötött árnyékolás a teljes hosszában zavart szűr.
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #1961 üzenetére
A horganyzott acél nem rozsdásodik, már ha tisztességesen készítik.
Persze mert a rozsda némileg szigetelőként viselkedik, bár nagyobb feszültség valószínűleg átment volna némi melegedés mellett.
A réz és acél kötésnél nem tudok korrózióról, gondolj bele hány csavarozható krimpelt kábelsarut csavaroznak acél felületre akár csak egy autóban is. A réz és alu kötése az igazán korrozív. A Wago-hoz is van úgynevezett Alu paszta amivel tömör alu vezetéket köthetsz tömör réz vezetékhez, és megakadályozza az elektrokémiai korroziót áramvezető réz és alumínium kábel között.
Én 1985-ben az építkezéskor, a vízszerelésből kimaradt fekete vascsöveket ütöttem le földelésnek 2db 3 méterest. A tetejüket 10x10-es gáter vassal hegesztettem össze, az egyik csőre ment egy 2 mm vastag laposvasból készült csőbilincs, arra ment csavarkötéssel a földkábel. Majd a bilincset és a vezeték csatlakozást több réteg korrózió gátló festékkel kentem le. 2015-ben költöztünk el, jött többször is az elmű a köztes időben, mérték a földelést is, de mindig jó értéke volt.[ Szerkesztve ]
-
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz Protezis #1953 üzenetére
Ne tegyél mindkét végére földelést, mert kialakulhat a földhurok, szakmai nyelven Brumm. Ez első sorban hangfrekis cuccoknál okoz gondot, hangszórókon hallható, lan kábelen nem tudom mit okozhat, de lehetséges zavar forrás. Ha szépen akarod az árnyékolást bekötni, akkor a külső szigetelésre vissza hajtod a belső árnyékolót és körbe tekered öntapadós rézfóliával (kb 1 cm széles), és arra nyomod a csatlakozó földelő érintkezőjét.
-
Essejó
veterán
Ha a kamerához adott POE injektort használod, akkor pepita mind1, hogy hány POE szabvány van. Valószínűleg az egyik lan csatlakozó a ludas, bár én mindkettőt cserélném.
-
Essejó
veterán
Valószínűleg a kamera nem használja ki a 4 érpárt.
Vegyél ilyen Rj45 dugót, nekem 10-ből 10 sikeres, pedig 24 órában szemüvegem van (kivéve amikor alszok) sújosbítva a 63 évemmel.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz lordjancso #1917 üzenetére
Szerintem áthúzhatod a 230 Volt mellett, ami gondot okozhatna az az ipari áram 400 V-os vezetéke.
Hogy keystone vagy betűzős csatlakozó? Azt neked kell eldönteni, hogy megéri-e venned egy kb 2000 Ft körüli betűző szerszámot. Bár a keystone csatlakozók árát elnézve, már 2 db esetén is olcsóbb ha veszel egy betűzőt. (Szerintem)Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Zoli-bácsi #1914 üzenetére
A kétcsatlakozóshoz 2 vezeték kell
-
Essejó
veterán
válasz Zoli-bácsi #1912 üzenetére
Igen, ez egy szerszám nélkül szerelhető aljzat.
-
Essejó
veterán
válasz hegegabi80 #1908 üzenetére
Itt vettem. Az a krimpelő 8-9ezer Ft, elzsidóztam és egy kis műszerész oldalcsípő fogóval vágom le a kilógó szálakat.
Valami ilyennel link
A Lidl-ben vettem miután az aliról vett megadta magát.
Elvileg a 3 fogú a Cat6 kábeleknél jelent meg, de a tömörhöz is olyant árulnak.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz merqree #1904 üzenetére
Alaptétel: ha működik, nem piszkáljuk. Lehet a teszter szerint jó a sorrend, de volt esetleg egy két gyengébb érintkezés, és az újra krimpelés meg jól sikerült.
Én az utóbbi két évben már az áttolható Rj45-öt használom. Ebben a prés érintkező már 3 fogú, és nem is vonalban van a három csúcs, így némileg stabilabbnak érzem a kapcsolatot. Na pláne még a préselés előtt is látom, hogy minden érpár a helyén van. Végül is nem olyan éles már a szemem mint akár 25 éve volt.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
Essejó
veterán
válasz Forza_JUVE #1894 üzenetére
Sosem volt még pach panelem, azért is nem írtam rá semmit.
Mondjuk megnézném, hogy ha árnyékolt a kábel az a csatlakozóba bedugva földre kerül-e vagy sem. Bár az álmoskönyv szerint a lankábel árnyékolását nem illik a lakóház földelésére kötni. De ez egy örök vita a villanyászok és a hálépesek között.
-
Essejó
veterán
válasz Forza_JUVE #1892 üzenetére
Ha a Switch hátulján van föld csatlakozás akkor tán illik. A Routerek általában kettős szigetelésűek, azt tilos földelni.
-
Essejó
veterán
Arra figyelj, hogy rézkábel legyen és ne CCA, ezt az üzletek általában szemérmesen elhallgatják. A feltűnően olcsóbb kábelek esetében sanszos, még a nagy márkáknál is. Rá kell kérdezni. CCA=Rézzel bevont aluminium.
-
Essejó
veterán
válasz Franky2Ster #1880 üzenetére
Ok, és szereltél már ilyet? Árnyékoltat is?
Ha már úgy is az Alin nézelődsz, szerezz be hozzá kb 1 cm széles öntapadós rézszallagot is. Azzal szokás az árnyékolást/földelést a külső szigetelésen fixálni.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
Essejó
veterán
válasz Franky2Ster #1875 üzenetére
Megveszed a csatlakozót, és a kábelt, és össze pattintod. Ha jól nézem szerszám nélkül szerelhető kivitel. De mihez kell Cat8?
Itthon kb tökönszúrod magad a db árától, linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz spleenszuru #1835 üzenetére
Ha hoz olyan 900 körüli sebességet, akkor ne foglalkozz vele.
-
Essejó
veterán
válasz Viktoár #1829 üzenetére
Lehet más a sorrend, de a két végén akkor is azonos kell legyen.
Bár bizonyos indukálódó zavarok kiszűrésére van meghatározva a sorrend.
Aztán ha szerencséd van akkor neked nem okoz zavart, ha meg nincs, akkor felkrimpeled jó sorrendben.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz Quantum86 #1821 üzenetére
Mondjuk nekem nem falban de mivel nem ott vannak a konnektorok ahol a gépek így több gép esetében is a fal tövében hosszabbító kábel mellett van a lan, és semmi problémát nem okoz.
3 db 5 méteres hosszabbítóról van szó.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz Bajgunar #1814 üzenetére
Elméletileg a Cat6x az vastagabb és lehet tuszkolni kell a Cat5 csatiba. Illetve a Cat5 csati prés érintkezője 2 fogú, de ez nem szentírás, én amit vettem az áttolható Cat5e csatlakozót, az 3 fogú, simán tudok vele falkábelre is krimpelni. Cat6-ot még nem próbáltam, 1xűen feleslegesnek érzem. Végül is a Cat5e 60 méterig átviszi a 2,5 Gb-et. Akkor meg minek.
-
-
Essejó
veterán
válasz Bajgunar #1807 üzenetére
Én azért fognám az összevágott kábelt, meg ha ott vettél csatit is, és becsattognék vele a Mikrovillbe, hogy ugyan dobjanak már össze egy kábelt ami a gigát átviszi, és ha nem megy akkor, minőségi kifogás, garancia, kártérítési igény, panaszkönyv, etc...
Levél a fogy védelemnek emlegetése, mert ez így a fogyasztó szándékos megkárosítása.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Hogy még bonyolultabb legyen, létezik CCS kábel is. Az Réz - Vas ötvözet, színre réz, de fogja a mágnes. Egy kb méteres darabom van, tömör falkábel, de simán krimpelhető volt és a gigát szintén átviszi. Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy nem tiszta réz, takarítás közben a mágneses csavarhúzó felkaott egy darabot.
Ugyan nem lan, de a legdrágább, legminőségibb koaxok mind CCS maggal készülnek.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Érdekes nekem semmi bajom vele. CCA Cat5e patch kábelt krimpeltem itthon a költözés után. 2 switch, 1 iptv, 2 asztaligép, és 1 nas megy rajta keresztül, gond nélkül.
Ruha szárítónak pont nem jó, mert mechanikailag gyengébb mint a tiszta réz. Adatátvitel szempontjából meg pepita mind1, mert a nagyfrekis jel a kábel felületén fut, az meg ugye réz.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Ramoskaa #1795 üzenetére
A Cu az tiszta réz, a CCA az alaminium mag rézzel bevonva. Átviteli szempontból kb mind1, mert a nagyfrekis jel a kábel felületén fut. Azt mondják mechanikai szempontból gyengébb a CCA.
-
Essejó
veterán
Ha IPTV is lenne a hálózaton akkor olyan switch kell ami IGMP képes. Az az a Tv adatfolyamát csak a Tv felé engedi a switcből.
Ez a Mercusys a TP Link olcsósított verziója. Amivel olcsósítani tudják az adott esetben az alkatrészek minősége, bár ettől még jó is lehet, de én személy szerint nem vagyok híve a legolcsóbb eszköz beszerzésének. Én két TP Link switchet használok, egy fémházas TL-SG105 ez IGMP képes. Ebbe jön a HGW-ből a kábel és adja a jelet az IPTV boxnak, párom asztali gépének, és egy TL-SG1005 switch-nek ami az én gépemet és egy HP Gen7 mikroszervert kapcsol a hálózatra. Ez utóbbi a NAS.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz benike123 #1780 üzenetére
Ilyen körülmények mellett nem indokolt az árnyékolt kábel. Veszel egy tekercs szerelt patch kábelt, és akkorára vágod, amekkora kell. Az olcsóbbak jobbára CCA kábelek. Bár én legutóbb azzal oldottam meg az itthoni hálózatot, és nem tapasztaltam hátrányát. Végül is a nagyfrekis jel úgy is a kábel felületén megy, az pedig réz.
-
Essejó
veterán
válasz e-newsee #1779 üzenetére
Ha csak a Tv miatt akarod, akkor nem érdemes, mert csak 💯 megás a lanportja. 5Ghz-es wifin gyorsabb.
Egyébként igen, ilyen médiakonverter kell hozzá[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Tulajdonképp megoldható, ha a megfelelő 4-4 kábelt krimpeled az Rj45-be, de max 💯 megás lesz a kapcsolatod. Jobb megoldés egy 5 portos switch. Pl TL-SG1005
-
Essejó
veterán
Részemről nem hitvita, bő 40 éve híradástechnikai műszerészként érettségiztem, tananyag volt. Aztán más irányba ment az életem és nem dolgoztam a szakmában.
Ezen én is töprengtem egy sort, hogy egy AC tápos switch esetén, ha a patch panelt külön födnyársra kötjük, akkor ugyanúgy kialakulhat a földhurok. Viszont ha meg egy vagy több TL-SG108 link switch-et használunk, ami ugyan fémházas, de szintén kettős szigetelésű, tehát nem kapcsolódik a védő földre, ott jól jöhet a patch panel földelése, akár külön földnyárssal is.
Sajnálom, hogy ezt a fentit nem írtam be az előző hozzászólásba.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Forza_JUVE #1770 üzenetére
Ezt nem jótól kérdezed.
Itt az albiban mikor beköltöztünk, csak falon kívüli kábelezésre volt lehetőség. Patch kábelből viszont, égen földön csak Cat5e CCA-t kaptam. És kellemes a csalódás, mert semmi problémát nem okoz az átvitelben, pedig több kábel is elektromos hosszabbító mellett fut 3-5 méter hosszan. Egyébként mire kell a Cat7 kábel? Otthoni környezetben a Cat5e 60-100 méter hosszan átviszi a 2 Gigát, mire az e fölötti sebességek elérhető árúak lesznek itthonra, lehet 1xűbb lesz optikát szerelni.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Forza_JUVE #1768 üzenetére
Mintha az okos tv kettősszigetelésű lenne emlékeim szerint, és a hálózati áram csatlakozója nem földelt. Azon kívül elég kicsi az esélye, hogy a lan csatlakozója földelt lenne.
Egybként a B verzió az egészségesebb, nem illik a lan hálózat földelését az elektromos rendszer földjére kötni.
Az meg a dolog mások fele, hogy a Soho redszerekben nem is találsz olyan csatlakozót ami tudna mit kezdni a bekötött árnyékolással.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Ha egy árnyékolt kábel mindkét végét földeled, akkor kialakul az úgynevezett földhurok. A hurokban a külső mágneses tér hatására áram indukálódik, és ez zavart okozhat. Ez rádiótechnikában ismert jelenség, pl a hangszóró a bekapcsolás pillanatában elkezd búgni, ezért is nevezik ezt brumm-nak. Ha csak egyik végén földeled az árnyékolást, nem alakul ki a földhurok, és nincs brumm.
-
Essejó
veterán
A Vention mint gyártó az nem rossz!
Én végül is a PCX-től vettem egy 30 méteres Cat5e szerelt pach kábelt, de darabolni fogom az új albiba. Majd kedden veszem át.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Nem gond az árnyékolatkan. Árnyékolt akkor lenne indokolt ha egyik végét földre tudnád kötni, de erre a soho eszközök nem képesek.
Egyébként melyik ujjadat akarod újra húzni?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Ezzel van valakinek tapasztalata? link
-
Essejó
veterán
Hát nézd, ha nem 3 fázisú 15 KW-os villanygenerátortól jön az a kábel hanem csak 230 V-os világítási hálózat, és csak pár méteren akkor lehet még az árnyékolatlan Ca5e-nek sem okoz gondot.
-
Essejó
veterán
válasz pityaa23 #1728 üzenetére
Értem, hogy időt állóbb a Cat6, vagy már most 10 Gigát akarsz rajta átküldeni? Mert otthoni körülmények közt a Cat5e-n átmegy a 2,5 Giga, és az vékonyabb.
-
Essejó
veterán
válasz sony309 #1729 üzenetére
Én forrasztottam már kábelt aztán szálanként zsugorcső, majd a komplett blankolt külső szigetelés jelyett is zsugorcső ment rá. Nem éreztem hátrányát, igaz akkor még csak 300as netem volt, de a hálókártya gigás kapcsolatot írt.
-
Essejó
veterán
válasz gyulank #1709 üzenetére
Ok akkor keress 4 eres árnyékolt kábelt hozzá. Millió+1 féle van a neten, meg nem tudom mondani, hogy neked melyik lesz szinpatikus. Meg nem is akarom mert megint csak közölnéd, hogy baromság.
-
Essejó
veterán
válasz gyulank #1707 üzenetére
Az első link amit küldtem ott van 1 kép a lábkiosztás és színsorrendről, csak meg kellene nézned. Az utolsó linken meg egy kábel készítő topikot linkeltem. Vagy 4 éve, akartam egy harisnyázott egérkábelt készíteni, de az egérfelöli csatlakozó és a szerelhető usb csatlakozó nem jött meg Kínából, a bontatlan 100m kábel meg valamelyik dobozomban pihen azóta is. Ráadásul az az egér tönkre is ment és kidobtam. De kicsit gugliztam, hogy ne neked kelljen bepötyögni, hogy: diy usb cable a kábel tipusa 30AWG flexible wire. Ugyan nem innen, de pont ilyet vettem anno az aliról link
Persze ez a kábel nem burkolt, behúzhatod valami vékony müanyag csőbe, vagy ha hajlékony is legyen akkot harisnyázod. A keresés varázsszava: diy paracord cable
Persze rögzíteni se árt az usb csatlakozóhoz a harisnyát, erre jó akár több rétegben felhúzott hőre zsugorodó cső.
Azt hiszem mindenre válaszoltam, ha valamire nem kerestem rá helyetted csak szólj.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz gyulank #1703 üzenetére
Szereltet szinte bárhol.
Ha magadnak kell, akkor kérdés, hogy mennyire tudsz precízen forrasztani?
USB2-nek 4 eres kábel kell USB3-nak tán 8. link De ugyanakkora helyed van hozzá. Na persze ha nem egérhez akarod gyártani, amit úgy is harisnyázni kéne, akkor külső szigetelésű kábel kell. Forrasztható csatlakozók és kábel tán aliexpressről beszerezhető.
link[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz gyulank #1696 üzenetére
Egyszerűbb ha kihívod a szolgáltatót, kijönnek, megcsinálják.
Szerintem 1 csatlakozó miatt tuti nem éri meg. link
Még ha fizetni kell is a szolgáltatónak, olcsób.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz gyulank #1693 üzenetére
Ha hegesztett a csatlakozó akkor kell, olyan 1 misi körüli. Ha csak rádugós mint amit a Digi pár éve használt lakáson belül. Akkor elég az a készlet amit tán tavaly tavasszal linkeltem itt a topikban. Keress rá a hozzászólásaim közt.
-
Essejó
veterán
Az egyik helyére? Most nincs előttem de emlékeim szerint 1 fali lan csatlakozó körmérete megegyezik kb 1 fali konnektoréval. Szóval nem tudom mekkorák azok a fekete bigyók, de saccra 4 db helyét foglalná el a fali lan csatlakozó.
-
-
Essejó
veterán
Mi az, hogy meghagyhatsz? Meg kell egyet minimum hagynod. Hogy lenne különben áram a nasnak.
Szerintem el kelk bírnia 15 méteren azt a 10 Gigát. De úgy mellesleg milyen eszközökkel akarod azt a 10 Gigát küldeni, vagy most még csak 1 -2,5 Giga a cél?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Szerintem megfelel a kábel. Ha az adott kábelcsatornában lévő elektromos kébelről 3 fázisú 400 Voltos nagy áram felvételű eszközt üzemeltetsz, az okozhat gondot az átvitelben. Akkor külön kábelcsatorna, és kb 0,5 méter védőtávolság lenne indokolt. A jövő állóság, és 10 Giga átvitelhez, inkább az optika lenne a megfelelő, de az még nagyon a jövő. A 2,5 Giga is lassan terjed, és még mindig nem eléggé tömegtermék, hogy kellően olcsó legyen.
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #1669 üzenetére
Nyolcaddik éve van Koaxos 1000/25 netem + iptv. Se a nyári meleg, se a téli hideg nem befolyásolta még a működését. Ellenben pl egy oszlop döntés igen.😂
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #1664 üzenetére
Tudod létezik Koaxra egy úgynevezett ED 3.1 szabvány ami ha le és fel irányba ki lenne építve, akkor 10/10 Gigát lehetne átküldeni rajta. Csak az optikához képest a hozzávaló kütyü baromira drága. Így a bevett szokás hogy a le irányra építették ki, és lett az 1000/25, van pár terület ahol kiépítették de ott is csak 1000/300 amit kiadnak. Legalább is a Telekom.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz jackal79 #1654 üzenetére
Optika be és koax tv-hez->Digi?
Régi kecóban két lakásos családiház. Bejött az optika az ONT-ba a kijövő koaxon volt egy hármas osztó ment 2 tv-hez, a harnadik koax átjött a padláson a másik lakásba bele egy 2-es osztóba, és ment 2 Tv-be, minden gond nélkülAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Ha azt olvasom egy kábelnél, hogy 0,53mm rézmag, az gyanús, hogy CCA?
-
Essejó
veterán
1, Ha a Cat6 8 kábele vastagabb mint a Cat5e kábele, akkor lehet nem megy rá, de mivel még nem volt Cat6-os kábelem, így erről nem tudok nyilatkozni.
2, Persze, rá lehet krimpelni az olcsó fogóval, csak az nem vágja le a csatiból kilógó kábeleket. Ami krimpelés közben levágja az már nem a párezres kategória.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz hegegabi80 #1633 üzenetére
Nem, én azt írtam, hogy tömörhöz 3 késes való, de pl a Cat6 patch kábelhez is már 3 késes való, mi több lehet 3 késest Cat5e-hez is venni.
Mondjuk nincs rá bizonyítékom, de felteszem, hogy a tömör kábelhez valo Rj45ben a 3 kés hegye nem síkban van egymással, hanem pár tized vagy század mm eltéréssel. Tehát préseléskor megvágják a szigetelést és a tömör kábel két oldalára préselődnek.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #1622 üzenetére
Mint korábban említettem már én vettem egy csomag ilyet link
A leírása szerint patch kábelhez való, de tudtam vele elsőre tömör kábelre krimpelni. Talán azért mert a préselhető érintkezője 3 késes.
Mondjuk az a kábel egy érdekes darab, mert megblankolva réz színű, de fogja a mágnes.😁[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz hegegabi80 #1613 üzenetére
Mintha hasonlót már Júniusban is kérdeztél volna, igaz ott még toldó volt a kérdés. #1542
Mindenki szíve joga úgy szívatni magát ahogy akarja.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz hegegabi80 #1611 üzenetére
Szerintem csak tömör fali kábelhez való. A sodrott szétcsúszhat a kések közt és nem lesz stabil az érintkezés.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elindult az Awesome Games Done Quick 2025
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest