Hirdetés
- Facebook és Messenger
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
-
IT café
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
alfiboy
aktív tag
Sziasztok!
CAT6 UTP patch kábel házilag krimpelhetővagy csak előre legyártott a frankó?
Köszi.
...
-
topaz45
tag
Szia!
Megérkezett a patch panel ,ugyan olyan mint amit belinkeltél.
A földelő vezeték nincs rajta ,valószínű az nem része a csomagnak ,ha nem azt Te szerelted rá gondolom..
Egyébként a földelő vezetéket hova kell kötni.
Az egyik vége a patch panelen van az világos.
És a másikat hova kössem.
KösziÜdv. topaz45
-
Mik^
tag
Szerintem semmi problémád nem lesz abból, hogy nem árnyékolt az aljzat, jól van az úgy ahogy van.
Lehet a patch kábelnek egyik vége T568A másik vége T568B. Az a feltétele, hogy legalább az egyik aktív berendezés támogassa a MDIX-et. A gigabit még vígan elszaladgál az ilyenen...[ Szerkesztve ]
-
Bacusuz
addikt
Nem volt az ftp konnektorra keret.
Teljes felujítás alatt 5ös sorban vannak a konnektorok,ide kellett volna dupla ftp aljzatokat szereznem.Csak a legrandét találtam horror áron.Most már tudom lenne más megoldás is,de akkor nem néztem körbe rendesen.
Igy maradt a sima cat6 aljzat.nem igazán értem az előző hsz-edet (86)
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
-
topaz45
tag
Már a késői időpont miatt lassú a felfogásom biztos.
Majd holnap küldök rajzott,hogy,hogyan képzelem el illetve mi van kiépítve eddig.
Odáig meg van ,hogy hátra betűzögetem a 4 fali aljzat ereit.
A fali aljzatból a gép utp-én kap jelet.
Netet meg úgy kapnak a fali aljzatok,hogy a a patch panelbe előről egy utp-én átdugom a switch-ből a jelet ami ugyancsak hátul van betűzve?
De lehet,hogy rosszul magyarázom.
Köszönöm az eddigi segítséged ,és türelmedet.
Jó éjszakát kívánok.Üdv. topaz45
-
Bacusuz
addikt
Ez egy segédtábla mely hátsó része a fali kábelek biztos bekötésére szolgál,első része UTP-s hálózatoknál a felhasználói gépek felõl bejövõ kábelek rendezését szolgálja.
röviden összeköti a switchedet a fali kábellel.
[ Szerkesztve ]
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
topaz45
tag
Akkor még mindig félreérthető voltam.
Egyszerűen azt szeretném tudni,hogy a patch panel mire való ,és hogy kell használni..
És hol a helye a hálózati struktúrában.
vagyis a hátsó részébe miket kell betűzni,és előre az rj45-be mit kell dugni.
A kép jó amit küldtél ,de az nem derül ki ,hogy mik vannak oda betűzve.
Köszi
Időközben megérkezett a második üzeneted ,és így már értem.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
Üdv. topaz45
-
Bacusuz
addikt
-a patch panelbe kösd be a kábeleket(jó tudni melyik kábel melyik szobába megy)
-kintről jövő internet kábel a router kék dugójába(optimális esetben)
-routerből (ide kellenek parch kábelek is) mehet 3 kábel a patch panelbe,1 a switchbe
-a switchből patch kábelen a patch panelbeÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Bacusuz
addikt
tehát ha te A ra kötöd akkor a kábel felől indulva:
barna
barna-fehér
kék-fehér
kék
sárga-fehér
sárga
zöld-fehér
zöldha B re kötöd első 4 ugyan az:
barna
barna-fehér
kék-fehér
kék
zöld-fehér
zöld
sárga-fehér
sárgaA betűzőt így kell használni (13:36 nál jól látható)
Ha a fali aljzatot A-ra kötötted,akkor ezt is A-ra kösd,ha B-re akkor B-re kösd.ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
topaz45
tag
Köszi a gyors válaszod
Valószínűleg én fogalmaztam félreérthetően..
A színsorrendet tudom,hiszen a keystonokat a konnektorba már be kötöttem.
Az amit nem tudok,hogy a modem,a router a switch, illetve a konnektorok ,(amibe a gépek vannak dugva) hogyan csatlakoznak a patch panelhez.Üdv. topaz45
-
Bacusuz
addikt
A fali kábel érpáronként van sodorva(szin + fehér),a bekötésig hagyd is úgy.
Ha azt a fajta panelt veszed amit mutattam, ahova kötöd az ereket ott rajta van az a és b jelölés hogyan kell bekötni szinenként.De ez a képen látyzik is.
Ha vastaggal jelöl egy színt az a teli pl kék vastag az lesz a kék kér,majd egy kéket mutat de csak fele akkorát oda megy az a fehér kábel ami össze volt a kékkel csavarva.
Ha nem megy itj még nyugodtan.ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
topaz45
tag
Én is a patch panel mellet döntöttem.
Ha nem nagy kérés,mert még nem találtam a neten ilyet.
Leírnád nekem szájba rágósan ,e-mailbe ,vagy privátba hogy mit hova kell dugni ,illetve ,melyik kábelt hova kell beszúrni ,vagy dugni.Addig jutottam,hogy a rj45 (keystone) konektorok be vannak kötve ,oda menek a kábelek ahol a modem,és a router illetve a switch van.
Nem akarom rabolni az idődet ,de teljesen tanácstalan vagyok.
KösziÜdv. topaz45
-
Bacusuz
addikt
krone bekötőszerszám ajánlott hozzáilyen panelem van 2 db
DIGITUS Desktop CAT 6, Class E Patch Panel[ Szerkesztve ]
-
topaz45
tag
Igen ezeket én is olvastam.
De én is úgy hallottam mindegyiknek árnyékoltnak lenni.
Megoszlanak a vélemények.
Ha úgy is jól működik ahogy csináltad ,akkor mégsem kell,hogy minden árnyékolt legyen.
Küldenél egy rajzot,hogy kötötted be patch panelt ,mert egyszerűbb lenne mint router meg a switch -be dugdosni a kábeleket.
KösziÜdv. topaz45
-
Bacusuz
addikt
Nekem az összes szobai kábel egy helyen jön ki ahol a router+bejövő net is van,.
Ide egy cat6 árnyékolt patch panelt tettem(erre kötöttem földet és az összes fali kábelt),a fali aljzat pedig sima cat6 árnyékolatlan.
Igazából nem sikerült rájönnöm hogy így is árnyékolt marad-e vagy nem.
Itt azt mondják igen,de pl a Lan KFT azt mondja hogy mindenhol árnyékolás kell.
fene se tudjaÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
topaz45
tag
Értem,köszönöm a válaszod.
Tehát akkor egy rendszeren belül lehet 568a ,és 5648b is?
A lényeg,hogy a két vége azonos bekötés legyen?
Pl. modemtől a routeri g 568b a routertől a switchig 568a lehet?
Azért kérdezem,mert a keystonok 568 b-vel vannak bekötve.
A patch kábelek meg 568aÜdv. topaz45
-
Mik^
tag
Az olcsóbbak közül nekem ez a kialakítású (nem konkrétan ez a típus, de pont ugyanígy néz ki):
http://www.aliexpress.com/item/Ethernet-remote-RJ11-RJ45-USB-BNC-utp-lan-Network-telephone-Cable-Tester-Meter-Free-Shipping/1893736596.html
jött be leginkább. Frekvencia mérésesnél a határ a csillagos ég...
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Milyen műszert ajánlanátok a 5e-6 kábel tesztelésre? Ismerje fel a kétoldali felcserélt párt, esetleg frekvencia mérést is tudjon.
-
topaz45
tag
Üdv mindenkinek.
Azt szeretném megkérdezni a hozzáértőktől, hogy a falban illetve a kábelcsatornában cat6 Ftp kábel fut a router-től a konnektorig aminek a köpenyére 568B van írva.re .
DE 568A-val szeretném szerelni.
Lehet-e?
De a konnektortól a sz.gépig gyárilag szerelt ftp cat6 kábelt szeretnék.
Működni fog-e úgy ,hogy patch kábel 568B -vel van szerelve?
Vagy annak is 568a-nak kell lennie?
Köszi[ Szerkesztve ]
Üdv. topaz45
-
Mik^
tag
Itt egy nagy-nagyon jó (angol) fórum:
http://community.spiceworks.com/topic/251155-utp-or-stp-cat6-cable
Röviden: ha mind a 2 felét földeled akkor könnyen földhurok jöhet létre. Ez adatközpontban nem jöhet(ne) létre, otthon viszont... De ha tudod, hogy mind2 eszközöd ugyanazt a földelést használja, akkor OK. Ill. ha bekötöd, akkor azon az oldalon az eszköz földeléséről is meg kell bizonyosodni, különben többet ártasz mint használsz... -
Bacusuz
addikt
Sziasztok
CAT6 FTP(árnyékolt) fali kábellel lett a lakásom hálózata kialakítva.
Eljutottam a dugaljak és csatik vásárlásához.
Kapcsolók és dugaljakban egyaránt Schneider Anya termékeket veszek,de nem találok árnyékolt dupla RJ45 CAT6 csatis fali aljzatot ebből a típusból.
Mi van ha sima cat6 fali aljzatba kötöm a kábeleket és nem árnyékoltba?
Ha pedig gond esetleg javaslat?ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
zako
tag
Valószínűleg nálam is valami hasonló lesz a gond, ugyanis mostanában gyakorlatilag használhatatlanul lassú a LAN-on való másolás a számítógép-router-médialejátszó között. A házilag krimpelt, kb. 15 méteres, acél fűtéscsőre gyorskötözővel rögzített LAN-kábel hónapokig kifogástalanul működött. Most azonban azt csinálja, hogy elkezdi normális sebességgel a másolást, aztán fokozatosan lassul, végül olyan 300 kb/s sebességre lassul és azt tartja.
-
hNp88
aktív tag
nem is annyira a meleg (mikor szórakoztam vele nem is ment a fűtés asszem), hanem inkább az, hogy acélcső, és azt nem szerethette az árnyékolt kábel most távol viszem mindentől, szép kis krátereket "robbantottam" az ajtófélfákba
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
hNp88
aktív tag
nos, a megoldás prózaibb mint gondoltam: nem a gányolva bontott kábel, nem a csavarhúzóval "krimpelt" csatlakozó, és nem is a toldó volt az oka... neeem. hanem az, hogy az acél fűtéscsövön hoztam végig a bánat gondolt rá, hogy ennyire beleugat az is. másik nyomvonalon, a csőtől távol hozva tökéletes, még a sokadik csavarhúzóval gányolt csatlakozó és egy toldó után is úgy szalad rajta a 100Mbps (és valszeg a giga is), hogy öröm nézni.
vagyis ez még csak az egyik router és a gép közötti rész, a két routert rávenni, hogy az egyik switchként működjön, még érdekes lesz...
ja, és nem 40, csak 20 méterről van szó, szemmérték-sz@rmérték
[ Szerkesztve ]
-
hNp88
aktív tag
köszönöm
azóta más gondom adódott
"rákrimpeltem" a csatlakozót a nagy, 40 méteres darabra. viszont a két routert összekötve nem is észlelik egymást, közvetlenül a modemmel (vagy a távolabbi, "fő" routerrel) összekötve a gépet pedig a maximális sebesség amit elér, az 10Mbps. igaz, itt közbe van iktatva egy toldó is, mert a 40 méteres darab nem ér el a gépig a toldón léphet fel ekkora jelveszteség? vagy sérült lehet a kábel? végülis úgy lett bontva...
-
opolczer
csendes tag
Szia
Szabvány szerint egyenrangú eszközök közt kereszt kábel kell (a router mint számítógép van jelen a hálózatban):
router <--> switch - egyenes
switch <--> PC - egyenes
router <--> router - kereszt kábel
router <--> PC - kereszt kábelDe ha integrált forgalomirányítód van (TP-LINK, Dlink, Linksys stb...), akkor azokban a LAN irányba egy switch van beépítve.
Felépítése egy Integrált forgalomirányítónak:Így már a switch-el kommunikál közvetlen a PC így egyenes kábelre van szükséged.
A kérdésedre pedig az hogy 568A vagy 568B teljesen mindegy, mert ha
egyenes, akkor mindkét vége 568B vagy 568A;
ha kereszt akkor egyik vége 568A másik 568B.[ Szerkesztve ]
t: 0620 ötszáz 8665
-
hNp88
aktív tag
üdvöm,
adott egy darab UTP kábel, jó 40 méter, csakhogy a "régi" 568B szabvány szerint van bekötve.
használható ez 2 router ill. gép közt (router-->router-->gép felállásban) vagy át kell kötnöm 568A-ra?
-
Bacusuz
addikt
válasz CoolBoy323 #39 üzenetére
-
Bacusuz
addikt
válasz CoolBoy323 #37 üzenetére
Köszi.
Milyet ajánlasz?
-
Bacusuz
addikt
Sziasztok
Lakásfelújítás során most jutunk el az erős és a gyenge-áramhoz is.
A villanyszerelő szerint mehetnek együtt a falban egy horonyban csak külön csatornába kell húzni őket.
Gigabites hálózatot szeretnék(cat6 vagy cat7) így fontos hogy ne zavarják egymást.
mi erről a véleményetek?
esetleg jóta ácsok mire figyeljek?
előre is kösziÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz Core2duo6600 #33 üzenetére
Túlnyomó többségben a B a használatos. Ha valami A-t használ, akkor az át tudja majd "konvertálni" magának a B-t is, ne parázz rajta!
-
Nabuk
csendes tag
Sziasztok!
Lakásomban kihúzott hálózat beüzemelésére keresek egy szakembert.
Nem kell mást tenni, mint 3 db. rj45 dugót felfogni, és 2 db. fali aljazatot kell bekötni. valamint tesztelni, hogy a a hálózat megfelelően működik.
Aki vállalná, kérem segítsen. Többit pü-ben megbeszéljük.
-
Core2duo6600
veterán
Hello
Az UTP kábelnél milyen szabvány szerint kell kábelezni,
Van az 568A és 568B
Van ahol azt olvasom, hogy már csak a B van ahol azt, hogy az új rendszereknél az A-tMi az igazság ?
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
enzo89
csendes tag
Közben ezt találtam az angol wikin:
"When used for 10GBASE-T, Cat 6 cable's maximum length is 55 meters (180 ft) in a favourable alien crosstalk environment, but only 37 meters (121 ft) in a hostile alien crosstalk environment, such as when many cables are bundled together. However, because the effects of alien crosstalk environments on cables are difficult to determine prior to installation, it is highly recommended that all Cat6 cables being used for 10GBASE-T are electrically tested once installed. With its improved specifications, Cat6A does not have this limitation and can run 10GBASE-T at 100 meters (330 ft) without electronic testing."
Mondjuk a felét nem értem. De ha jól gondolom 15 méteren elviekben még tudnia kell(ene). Össz-vissz 15-20 méternyit akarok venni.. ez CAT6 és a CAT6a között szolid 6-7 ezer forint differencia. :/ Pedig nekem csak egy sima "mezei" kábel kellene.
[ Szerkesztve ]
-
enzo89
csendes tag
Szervusztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a sima CAT6-os kábel meddig tudja a 10Gb/s-ot? Tud 10-15 métert?
-
Geraloo
csendes tag
Hali!
Olyan problémám lenne, hogy van egy Uninet 5502-es STP kábelem(http://www.policabos.pt/fotos/produtos/un5502flex0606e_1193969263.pdf) amin van egy szerelt csatlakozó, amelyben 2 zöld ér van, a másik oldalon pedig akárhogy is nézem, nincs 2 zöld ér.(A másik oldalon lévő csatit kénytelen voltam levágni, mert át kellett húznom a falon). A kérdés az, hogy hogy szereljem fel az RJ-t rá, mi a színsorrend? Esetleg próbáljam meg simán azonos színsorrendbe kötni a két végét? Sima UTP esetén tudom hogy ez max 1m-ig működik, de lassan kifogyok az ötletekből. A Segítséget előre is köszönöm,
Geraloo
-
Latzycha
csendes tag
Szia!
Örömmel jelentem, hogy UTP kábelen keresztül írom ezt az üzenetet! Visszamentem a boltba és a rajzról leírt szín sorrendet kértem. Otthon egy kicsit megijedtem, mert a színek sorrendje ugyan megfelelt a leírásnak, de nem az 1-es "láb"-nál kezdődött, hanem az utolsónál... (fordított sorrend) Ennek ellenére tökéletes. Köszönöm a segítséget! Üdv. Laci
-
LGLuke
őstag
UTP = Unshielded Twisted Pair
Azaz páronként vannak csavarva. Minden szín a saját fehér csíkozású változatával.
Ez azért van így, mivel a kábel egyrészt antennaként is működne, másrészt a rajta áthaladó feszültség mágneses teret indukál, és ha csavarják, akkor ezek egymásra merőlegesek lesznek, szóval közel nulla lesz az eredőjük, és kiejtik egymást, így csökkentve az egymásra ható interferenciát.
A probléma az, hogy minden érpár más-más feladatot lát el.
Amint látod az általam linkelt ábrán nem mindig az azonos színűek vannak egymás mellett. Ez azért fontos, mert ha különböző képen kötöd be, akkor nyilván nem ejtik ki egymást a jelek, mert lehet, hogy egymás mellé nem két adat kábel kerül, hanem egy jelző ér, és egy adat ér, ezért nem 100m lesz a hatótáv.
(Hiszen itt, akkor esetleg a zöldet meg a narancsot kellene összetekerni...)
Szóval én azt ajánlanám, hogy vidd vissza, és az itt látott képen tetess fel rá csatlakozót. -
Latzycha
csendes tag
Szia!
Köszi a választ! A 2. napon meg is értettem, hogy mit nézzek a rajzon
Az a helyzet, hogy a színek sorrendje nem úgy van, mint az általad ajánlott rajzon, de a
bekötési sorrend ugyanúgy "egyenes", azaz mindkét felén ugyanabban a sorrendben követik egymást a színek. Konkrétan: kék-fehér, kék, narancs-fehér, narancs, zöld-fehér, zöld, barna-fehér, barna. Ennek ellenére ez lehet a gond? Bocs, hogy értetlenkedem, de nem értem a logikáját. Talán a különböző színű kábelek, különböző vastagságúak és ezért nem mindegy, hogy melyik hova kerül? Ez hülye kérdés volt, de nem tudom megfogalmazni, azt amit nem értek.
Utóbbira nem muszáj válaszolni, elég annyi, hogy "EZ A GOND, HÜLYEGYEREK" és már húzok is.
Üdv
Laci -
Latzycha
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan gondom van, hogy a jelenlegi wifi kapcsolatomat szeretném kiváltani UTP kábellel. Ennek több oka is van, most inkább nem részletezem. Ott akadtam el, hogy vettem egy 18 méteres CAT5E UTP kábelt és a két végére a boltban nyomtak csatlakozót. Összedugtam a routert és a PC-t (egyébként diginet), de nem talál hálózatot. Azért nem értem a dolgot, mert tegnap próbáltam ki egy rövid (1 méteres) kábellel és tökéletesen működött. Először a kábel hossza miatti jelgyengülésre gondoltam, de mindenhol azt olvasom, hogy 100 méterig röhögve kell mennie... Ehhez képest nálam semmi. A másik PC eredetileg is kábellel van rákötve a routerre, (az kb. 10 méteres) de ha lecserélem erre, akkor ott sem műxik. A bekötést megpróbáltam egy multiméterrel kimérni, úgy tűnik minden a helyén van. Van valakinek tippje, hogy mi lehet a gubanc? -
Murder
tag
Szia
Ha behúzod valamilyen gégecsőbe akkor Cat 6 Cat 5 is jó ( ha másolgatni akarsz az épületek között akkor inkább CAT6 Sok múlik még a távolságon is !
Földön akarod húzni vagy levegőben felkötözgetve valamire?
Vagy vannak még az árnyékolt kábelek de azok olyan 150 /m nettó áron kezdődnek!írj privet még beszerzésben is tudok segíteni lehet!
-
Lala86
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen megoldás lenne a legjobb!
Eset:
T-home-os (5 megás) netet osztok meg Tp- link-es routerrel. Gép, net, router az egyik házban van ( már érdeklődtem vályog ház miatt a vezetéknélküli router esélytelen) és szeretném átvezetni egy másik házba. Részben kültéren menne!Milyen kábelt használjak?
Előre is köszönöm a segítsséget!
üdvLala
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy hol lehet kapni Budapesten méterre UTP kábelt? (jó áron)
Cat5 kellene, ha jó áron van akár 70m.Köszi
[ Szerkesztve ]
-
-
ravebacsi
csendes tag
Sziasztok!
Látom döglődik ez a topic vagy teljesen halott már...
Én jelenleg egy kábelgyárban dolgozok, annyit tennék csak hozzá,
hogy a múltkor félre ütöttem a gépben a tesztet és a Cat. 5-ös dobot Cat. 6-os programmal mértem, ami nálunk 260MHz-ig méri a cuccot. Cat. 5-ös dob impedancia értékei, ha nem is olyan egyenletes a karakterisztikával, de simán tudja a Cat. 6-os követelményeket. -
LGLuke
őstag
Szia!
Pontosan! Bár most nincs időm foglalkozni vele, de erről van szó. Van egy gerinc hálózat, és átalakítókkal kompatibilissá lehet tenni telefon illetve számítógépes hálózati célokra.
Nah nem mintha UTP kábellel nem menne a telefon! A telefon 2 eres csavartér pár. Tehát egy UTP kábel elbír 4 készüléket, csak megfeleően kell bekötni.
-
Jeti1
tag
Normál hálózat, de igazándiból nem akarok most kiépíteni semmit se. Csak érdekelt mások véleménye a kábelgyártókról. Esetleg van-e valakinek különösen rossz vagy jó tapasztalata.
Ne várjunk a nevetéssel, amíg boldogok leszünk. Különben félő: meghalunk anélkül, hogy nevettünk volna. /La Bruyére/
-
Jeti1
tag
Nem tudok angolul normálisan, de állítólag ez az a kábel, ami telefonálásra és internetezésre is egyaránt alkalmas, attól függően, hogy mire dugjuk éppen rá. Erősits meg a hitemben!
Ne várjunk a nevetéssel, amíg boldogok leszünk. Különben félő: meghalunk anélkül, hogy nevettünk volna. /La Bruyére/
-
LGLuke
őstag
Találtam még egy pdf fájlt, amiben angolul megtalálható a Systimax technikai leírása: SYSTIMAX® GigaSPEED® X10D Solution
-
LGLuke
őstag
Azt nem tudom, hogy márkák közül melyik a legjobb (van még pl. Keline is). Mire szeretnéd használni?
-Nagy sebességű speciális hálózatra?
Ekkor célszerűbb cat6-os s/ftp árnyékolt patch kábeleket használni, ezek megbízhatóak, és alig drágábbak a cat5-ös kábeleknél. Persze ha nagy távolságot kell áthidalni, akkor már számottevő a különbség.-Normál hálózatra?
Szinte teljesen mindegy, hogy melyiket választod, de itt is legalább cat5E kábel legyen, az már viszi a gigabitet.Ez biztosan nagyon jó minőségű: Keline
A lap alján lévő legutolsó típus. Cat6 900 MHz.Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
Jeti1
tag
A "Systimax kompatibilis" kábel az mit jelent? Elvileg valami újdonság, én még nem hallottam róla, nem tudom mitől jobb és drágább, mint a többi UTP/FTP stb. kábel...
Valaki esetleg fel tud világosítani?Ne várjunk a nevetéssel, amíg boldogok leszünk. Különben félő: meghalunk anélkül, hogy nevettünk volna. /La Bruyére/
-
LGLuke
őstag
-
neduddki
nagyúr
HI!
Erdeks a felenk megfersdlt cat5e 250mhz a cat6 350mhz
udv
neduddki
p.s. nincs rakeresni a szabvanyra ezekre a mazzagokrol emlexem:- )
https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
-
LGLuke
őstag
Igazából lenne egy kérdésem is!
Valaki esetleg tudja, hogy hol lehet Cat7-es kábeleket vásárolni?
Engem főleg az 1200 Mhz szerelt patch kábelek érdekelnének több féle méretben, természetesen S-STP változatban.Ha valakinek van infója, akkor nem tartsa vissza!
Üdv! -
LGLuke
őstag
Mindenkit üdvözlök!
A hálózatról és annak kellékeiről sajnos nagyon keveset lehet olvasni a számítástechnikai fórumokon.
Elég kevés teszt és információ áll az otthoni felhasználók rendelkezésére, akik igazából nem is ismerik a hálózati eszközöket gyártó cégeket és azok márkaneveit.Vannak aktív eszközök (hálózati kártyák, modemek, routerek, hubok, switchek), melyek segítségünkre vannak otthoni vagy munkahelyi hálózatok kialakításában, viszont kevés szó esik a kábelekről.
Manapság a legtöbb új chipsettel szerelt alaplapon ott lapul a GIGABITes hálózatikártya, sőt gyakran kettő is.
Csak kevesen tudják, hogy ezeket megfelelő kábelek nélkül nem könnyű maximális sebességre bírni.
Azért indítottam ezt a fórum témát, mert sehol nem találtam igazán információkat kábelekről, azok tudásairól, valamint áraikról.
Essen pár szó a kábelekről:
- Unshielded twisted pair (UTP)
- Screened unshielded twisted pair (S/UTP) - Fully shielded (or Foiled) Twisted Pair (FTP)
- Shielded twisted pair (STP)
- Screened shielded twisted pair (S/STP)Íme egy link az angolul tudó érdeklődőknek: Twistwd pair
A manapság használatos kábeltípusok: Cat5, Cat5E (Enhanced), Cat6, valamint a Cat7
Természetesen a különbség köztük a sávszélesség, s ebből kifolyólag a sebesség is.A Cat5 100 Mbit/s sebességre képes (nagyon rövid távon esetleg Gigabit pl. switch és rack szekrényben lévő falialjzatok közötti átkötés pl 10-30 cm hosszan), míg az E betűs változata már Gbit/s-ra is képes maximum 100m távolságon belűl. Mindkét típus 100Mhz frekvencia szélességű.
A Cat6 már 250 Mhz frekvenciájú. Nagy távolságokra is alkalmas Gigabites sebességre, valamint kis távolságon 10 Gbit/sec.
A Cat6a pedig 500 Mhz frekvenciájú minimum, s már a 10 Gbit/sec-ot is eléri 100m távolságig.
A Cat7 a legújabb kábel, mely 900 és 1200 Mhz sebességgel üzemel, és tesztelik a 100 Gbit/sec sebességet több, mint 70 méteres távolságban, akár 100 méterig is.
Remélem sikerült egy kis összegzést adnom a kábelek típusairól az érdeklődőknek!
Várok mindenkit szeretettel ebben a témában!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest