Hirdetés
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Facebook és Messenger
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
-
IT café
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisskd
tag
Falban lévőt is ki tudod csipogtatni multiméterrel, ha egy segéderő a másik végén összezárja az adott eret mondjuk az árnyékolással.
Ha szakadt az ér, és tuti nem a keystoneban van a huncutság, akkor leginkább az újrahúzás marad. Komolyabb (kínai Noyafa márkából 30-100k) műszerek elvileg tudnak olyat, hogy megsaccolják, hol van a szakadás távban, illetve hasonlót tudnak állítólag a hanggenerátoros vezetékkeresők is, azokkal meg a nyomvonalon tudod lekeresni, meddig ér a szál, de egyik opciót sem próbáltam még, és azt sem tudom, a te helyzetedben egy egyszerűsíti-e az újrahúzást. -
kisskd
tag
Ez a hossz/kábelminőség messze nem lehet gond a gigabitnek, rövidíteni fölösleges. Ha 100mbitre áll be a link, az annak a jele szokott lenni, hogy legalább 1 szál félre van kötve/hiányzik/szakadt.
A patch kábeleket tesztelted külön-külön? Vagy azoknál, vagy a falkábelbe hiányzik egy ér/fel van cserélve a színsorrend a két vége közt, 98% hogy ez a gond.
Hiányzó ér felismeréséhez bőven elég a 2k HUF-os teszter, de ha nem veszel, egy kábelt multiméter szakadvizsgálójával is meg lehet nézni. -
kisskd
tag
Hát nekem már okozott problémát rácsavarós, illetve sokszor volt "vagy fent marad, vagy nem" állapotú. Láttam már működni, ez is tény, de rosszabb még nem lett sosem a helyzet egy rendes dugótól, jobb már többször. Talán nem véletlen, hogy széles körben ezt használja "mindenkinek", aki napi szinten dolgozik vele, és az az 1-2 tucat, akivel találkoztam kérdés nélkül cserélte le a rásavaróst, ha a kezébe akadt.
-
kisskd
tag
válasz breezer88 #1974 üzenetére
Gyári fröccsöntött koaxból még nem láttam "rendeset". A) opció, hogy veszel fogót, meg kompressziós csatlakozót (hosszában préselhető verziókat) és elfelejted ezt a csavaróst rettenetet. B) opció, hogy levadászol egy szerelőt (mind1, melyik szolgáltatóé), és az csinál neked egyet egy kóláért. C) opció, hogy keresel helyben/neten egy jobban felszerelt antenna/villanyboltot, aki szintén 4p alatt nyom a nála vett kábel végére olyan dugót, amit kérsz. https://pecs-upc-tv.hu/szerelesi-kiegeszito-98/kabel-vezetek-111
[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
válasz Poccc97 #1919 üzenetére
Az UTP csati nem lesz árnyékolt, FTP/STP igen, onnan tovább tudod vinni/le tudod földelni. Az hogy 0/1/2 végén földeld-e, nyitott kérdés, van aki szerint földeletlenül is hasznos az árnyékolás, van aki szerint rosszabb így, mint az árnyékolatlan. Van indoklás, miszerint nem jó, 2 végén földelni, mert mivel ha potenciálkülönbség lép fel, mások szerint mindkét végét illene.
Fali aljzatban én elsősorban megnézném az amúgy használt szerelvénycsaládot esztétikai okból. Ha nem találsz szimpatikusat, akkor nézhetsz a szerelvénycsaládból keystone kompatibilis "dobozt", amiben raksz keystone modult. Patch panelhez jó volna tudni, hány végpontod van, ez pl. korrekt. -
kisskd
tag
válasz merqree #1898 üzenetére
Alapvetően érsorrend vizsgálatára szerintem bőven elég ez az eszköz is.
Az, hogy "zöld ereket mutatott" mit jelent pontosan? Ne haragudj, hogy a triviálissal kezdem, de sokszor ezeken a legkönnyebb átsiklani! Ez a teszter úgy működik, hogy a "nagyobbik" felét bekapcsolva rárakod az egyik végére, a kisebbikkel átsétálsz a túloldalra, bedugod, és azt figyeled, hogy itt a ledek sorban (1-2-3...), egyesével, és kihagyás nélkül villanjanak fel.
B verzió: esetleg megtört/roppant a kábel behúzásnál, és "kontaktos", ha mozgatod egyszer jó, egyszer nem? Ezt én szintén a teszterrel nézném meg, csak gondot fordítva rá, hogy több kör lefutását megvárjam, közben ésszerű aggresszivitással mozgatnám, ráncigálnám a vezetéket, hátha előidézem a hibát.
-
kisskd
tag
válasz Apachee80 #1890 üzenetére
A legszebb/elegánsabb/stabilabb megoldás valószínűleg az, ha veszel Cat6A-7 aljzatot a kábelre (pl. keystone kiadásban), létezik szerszám nélkül is szerelhető, ezt rárakod a falkábelre, aztán abba már mindenki olyan patch kábelt dug, amilyet akar.
-
kisskd
tag
válasz seaky77 #1837 üzenetére
Én (!) nem látom a logikus okát a "furcsa hibán" kívül.
Mit jelent a random kihagy? Ebben a felállásban mindig szakadtat jelez?
Esetleg mezei multiméterrel nem tudsz rámérni? Az egyértelműbb lenne (nekem!) ebben a felállásban, mint az, hogy a kis kínai okosságnak mit, mikor, mihez sikerül mérnie.
-
kisskd
tag
válasz Ramoskaa #1795 üzenetére
CCA = jól álcázott (rézzel bevont) alumínium, Cu = tiszta réz. Az álmoskönyv szerint mrg ugye rézből készül a rendes vezeték (minden szakágban), aluból max. az olcsó.
UTP esetén az a fő mondás, hogy ridegebb, könnyebben törik meg az ér. Ezen kívül nem olyan jó vezető, így rosszabbul viseli a nagy távokat, POE-ra kevés/nem hatékony. Olvastam még olyan véleményt is, hogy oxidációs problémákra is hajlamosabb, de ezt még nem láttam a gyakorlatban.
-
kisskd
tag
válasz Ramoskaa #1793 üzenetére
Ne told, annyira szerintem egyik sem merev. Behúzószalagot ereszd le, és azzal húzd be. Egyébként pedig húzástól/tolástól függetlenül tömör eres (fali) vezetéket nézz + lehetőleg a végére aljzatot rakj, és abba egy rövid patch kábelt, hosszú távon jobb így, mint direkbe dugózni. Valszeg gigabites eszközeid vannak, ha nincs nagy zavarforrás/extrém zajforrás, akkor elég a Cat5e, a Cat6(a) jobb, de nem fogod érzékelni. A linken van CCA, és Cu eres, ebből nyilván az utóbbi a javasolt, előbbi a spórolósabb.
-
kisskd
tag
Úgy értettem a hitvitát, hogy gyakorló/tanult szakemberektől is hallottam már mindkét megközelítést. Nem szerettem volna kétségbe vonni a tudásod (de igazán azét sem tudom, aki szintén hasonló "meggyőző" háttérrel állítja az ellenkezőjét), szerintem is jeleztem is, hogy lelkes amatőr vagyok, így csak vázoltam a két irányt, meg az azokat támogató érveket.
Onnantól megint elgondolkodtató a hova földeljünk/hányszor kérdés, ha kevésbé jól szabályozható, mi van a végponton. Az még erősen remélhető talán, hogy az informatika felelősön kívül más nem rak be switchet, az meg keres kettős szigetlésűt, ha külön szondára, és csak 1x akarod földelni a cuccot. Viszont az elég nagy veszélyforrásnak tűnik, hogy egy kliens végponton a user önállóan beköt pl. egy PC-t, és az alaposság jegyében épp egy árnyékolt patchkábel akad a kezébe, rögtön megvan a 2. földelési pont, egy másik földelési hálózatra ahogy én látom. Nem tudom, ezt hogy lehet jól kezelni.
-
kisskd
tag
válasz Forza_JUVE #1770 üzenetére
Nem tudom, a sokból melyikre válaszoljak
Földhurok: kb. ezt írtam le én is szerintem "konyhanyelvibben", mint az egy végén földelünk párt érve. Ellenérv általában az szokott lenni, hogy ha egy jól kiépített (!) EPH/földelő hálózatra kötöd rá mindkét végét, akkor úgysem az árnyékolás lesz a legjobb út (pl. itt is), onnantól meg visszakanyarodunk a több rézkeresztmetszet = jobb érvrendszerre.
TV: amit én láttam eddig, azok kettős szigetelésűek voltak, azt hiába kötöd földelt aljzatba, a kis lapos dugvillán nincs is "pöcök" a földelésnek. Ahol ez jobban felmerülhet az egy AC tápos fém házas switch, vagy egy PC. Ilyen esetben, ha az egyvégén földelős tábort erősíted, használhatsz árnyékolatlan patch kábelt a végponti eszköznél, így elkerülöd, hogy találkozzon a falba épített hálózat árnyékolása az végponti eszköz földelt árnyékolásával.
Keystone: nem próbáltam, de szerintem igen, AWG26-ot fogad mindkét keystone, a kábel kívülről meg vékonyabb, mint a szokásos Cat6a (ez esetleg a biztosító rögzítésnél lehet gond, de ezt ebben a formátumban keveset fogod cibálni) , a két kérdéses pont ez szokott lenni. A legjobb, ha megkérded a kabelfutar-t, tudni szokták mit árulnak.
Külön szonda: van aki szerint ez a tuti, ne tévedjen vissza smi AC irányból az árnyékolásra, mások szerint viszont pont így ágyazol meg az (óvatlan) földhuroknak. Őszintén nem tudom, hol az igazság / mi a hitvita.
Szerelvénydoboz: csináltam már bele "retrofit" esetben keystone modult + klasszik 7,5mm-es Cat7 SFTP-t egy normál mélységű dobozba, megoldható, de nem élmény (+ megint nem felelsz meg sztem a minimális hajlítási sugár kérdéskörnek).
Cat7 vs. optika: 10Gbit rézre már hobbistaként lehet szerezni eszközöket "drága hobbi" áron, nem? Nem vagyok benne biztos, hogy 10 éven belül szeretném szétszedni annyira a lakást, hogy biztosan (!) újra tudjak húzni mindent (+ nem vagyok képben, falban húzott optikához milyen csövezési feltételek vannak).[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
válasz Forza_JUVE #1765 üzenetére
Patch: én megbántam, ahova nem raktam, most újítunk fel 3 "saját" ingatlant, a kutyaházban is patchpanel lesz kb., "tisztább, szárazabb érzés". Esetleg néz fel apróra, sokszor van bagóért fenn, elromlani nem tud, meg nem romlik.
Földés: na ebben én nem vagyok guru, és közepesen megbízható forrásokat találtam, amikor én kerestem (ha tud erre vki tuti "szakmai" forrást, arra kíváncsi lennék). "Tankönyvileg" van aki szerint az a tuti fogod a földelőszondát, és leföldeled szépen a patch mellett Ennél reálisabba, hogy bekötöd egy EPH pontra, ha van közel, ha nincs, akkor meg "paraszt" megoldásként lopsz egy földelést egy közeli dugaljból. 1 végén, vagy 2 végén földeljünk megint jó hitvita: "2 végén csapat" azt mondja, az a tuti, minél több a réz a föld felé, annál kisebb az ellenállás, "1 végén csapat" szerint viszont ha nem hegesztőkábelekből építettél EPH hálózatot, és kellően messze van a 2 vége, akkor lehet a 2 közt potenciálkülönbség, amikor is az árnyékolásod gyorsan erőátviteli vezetékké válik, amit nem szeretnénk ... SZERINTEM (nem vagyok szakavatott, se "hozzáértő", csak olvasgattam, és próbálom kilogikázni magamnak), ha 1 végén sikerül, az már elég jó, ha mindkettőn, az sem rosszabb.
Kábel: örülök, hogy bejött, nem rég fedeztem én is fel, ráadásul szuper jófej/hatékony a bolt is. Nem mennek jól fejből a méretek, de épp azért szóltam, mert a Cat5e UTP vs. Cat6a-7 S/FTP nagyon más érzés behúzni, ezt saját káromon tanultam meg
Keystone: elvileg épp az a lényege, hogy ha van keystone keret a szerelvénycsaládban / keystone kompatibilis a patch "panel" (ami itt inkább szintén keret), akkor onnantól abba bármilyen keystone modult bepattinthatsz / cserélheted is később. Minél tovább árnyékolt, annál jobban örülünk (de megint, nem hiszem, h nálad most ezen múlna a teljesítmény). Modulból ilyet használtam, de ha keresgélsz, találsz olcsóbbat, vagy akár nézhetsz alacsonyabb minősítésűt is most, ha hagysz a végén kábelt, ezt relatíve egyszerűen tudod cserélni. Van amúgy pl. F-csatlakozó is (az egyetlen eddig általam talált értelmes, és kb. esztétikus kábelTV végződtetési megoldás), meg USB, HDMI, stb. is. Ha a keret volt a kérdés, akkor az szerelvénycsalád függő, általában a belépő fölött már van, jobb esetben dupla is. Pl. Suno, Niloé Step, Sedna Design (utóbbi kettő csak szimpla ), Valena. Menj a gyártó oldalára, keresd ki a katalógust, és annak a végén szokott cikkszám lista lenni, úgy már megleled a webshopokban is. Még egy tipp: extra mély doboz nem árt alá, ha a fal elbírja (bár más alá sem). -
kisskd
tag
válasz Forza_JUVE #1760 üzenetére
Sorban (?):
1) Ha már ennyire alapos vagy, én lehet raknék egy rendes routert is be a telekomos biszbasz után.
2) Ha alapos vagy, a falkábelt szerintem így se, úgy se végződteted dugóban. A kiállásokhoz (keystone) aljzat, a csillagpontba pedig (árnyékolt) patch panel, elegánsabb, és hosszabb távon praktikusabb is így. Amúgy ez az általad linkelt kábel (se) megy bele egy alap dugóba. Ha feltétlen dugózni akarsz, akkor kereshetsz direkt vastagabb, Cat6-7 fali kábelre való spec. dugót, hozzá való fogóval, de nem az igazi megoldás.
3) Jó-e az árnyékolás földelés nélkül, vagy nem ér smit, vagy rosszabb kérdésben én még "tudományos" bizonyítékot nem találtam. Elméleti tankönyv szerint földelni kellene, gyakorlatban meg sokak tapasztalata, hogy mindenképp jobb, mint a semmi.
4) Ha árnyékolt kábelhez legalább árnyékolt keystone modult raksz, és árnyékolt patch kábelt raksz, és bekötöd a linkelt switchbe, akkor érzésem szerint könnyen meg is oldódik a kérdés, mert ennek ott a hátán a földelőcsavar. Hasonlóan ha árnyékolt patch panel van az egyik végén, azt is tudod "könnyen" földelni.
5) Álmennyezetben keresztezésnél az MBCu 2x szigetelt, szóval ott a gégecsőhiánynak nem kéne gondnak lennie.
6) Kell-e árnyékolt: elméletileg szerintem kellene, gyakorlatilag ÉN nem tapasztaltam ebből gondot gigabiten (majd a tapasztaltabbak cáfolnak) ilyen környezetben. Minél magasabb kategória, és minél árnyékoltabb, annál nagyobb az esély, hogy a hosszabb/zavaroknak jobban kitett ágakon is stabil 10G-d legyen később.
+1) nem tudom, te húzod-e, vagy mennyire ér el a pofon a villanyszerelőtől, de a cső nem tűnik (innen) túl vastagnak, elgondolkodnék karcsúbb kábelen. Dugóba még ez sem jó, de húzni könnyebb lehet ezt a "karcsúsított" verziót (Cat7 S/FTP, 5,7mm átmérővel, szemben a te Cat6a S/FTP-del, ami 7,3mm). -
kisskd
tag
Elméletben igen. Gyakorlatban meg sokak szerint érzékelhető előnnyel nem jár a földelés.
Viszont ez kültéri vezeték, nem fali, és jó vastag is, húzni sem feltétlen lesz nagy buli + nekem komoly kétségeim vannak, a korábban linkelt, süllyesztett, fali aljzatba be tudod-e majd szuszakolni. Ha nem, és falon kívüli megoldást raksz a helyére, akkor egy ilyen + 2 ilyen és meg is oldódik a földelés, ha földelt végponti eszközbe köted.
-
kisskd
tag
válasz R1200GS #1758 üzenetére
Röviden: semmilyen ajánlásnak/szabványnak nem fog kb. megfelelni, de 95%-os valószínűséggel semmi panaszod nem lesz, ha fogsz egy szerű Cat5e/Cat6 fali UTP kábelt, bekötöd, és örülsz.
Hosszabban, az alábbiakkal tudod közelíteni az ideálist, nehézségi sorrendben:
1) legalább annyi elkülönítést csinálsz, hogy egyik védőcsőben megy az áram, a másik védőcsőben az UTP/koax (ez azért szokott elvárás lenni, mert az UTP-nek a szigetelése nincs minősítve 230V-ra, így ha az erősáram vezetéke sérül, elvileg átüthetne, és kivezetődhetne az UTP-n)
2) árnyékolt STP/FTP/SFTP kábelt választasz (itt van álláspont, aki szerint ha nem földeled az árnyékolást, akkor csak ront, többek tapasztalat azonban ezzel ellentétes)
3) az árnyékolt kábelhez hozzá való aljazatot is raksz fel (de akkor másik szerelvénycsaládból kell választani, amiben van FTP csatlakozó, vagy keystone keret, esetleg falon kívüli megoldással kell élni) --> ekkor ha árnyékolt patch kábelt használsz, és van vmi földelt végponti eszközöd, egyúttal a földelés is megoldódhat -
kisskd
tag
Én ilyen elméletet (és gyakorlatot) még csak az antenna aljaztokról hallottam/láttam, ott ez szokott lenni az általános bölcsesség, UTP szerelvénnyel még nem volt gondom. Nem mértem sosem ki szofisztikáltan az Asfora aljaztot, de gyakorlati tapasztalatok szerint ment, ahova bekerült.
-
kisskd
tag
Nálam a paraszt módszer (minden előnyével, és hátrányával) eddig az volt, hogy vettem az Obiban 10 színű mini szigetelőszalagot, és azzal színkódoltam. Gyors, egyszerű, nem kell firkálni, visz mindenféle kábelt, aránylag rendezetten néz ki, ahol olyan volt, a nyomvonalon több helyen is tudtam vele jelölni, cserébe kell hozzá egy használati utasítást nyomtani.
-
kisskd
tag
válasz pappfer #1472 üzenetére
2 fajta kábel 1 csőben simán mehet. Elvileg az aljzattal sem kéne, hogy gondod lehet, de teszt nélkül azért erre nem mernék fogadni (aljzat kialakítása befolyásolhatja mennyire marad benne szépen a cat5e vékonyabb vezetéke). Alternatíva lehet (ami amúgy is előnyös), ha keystone aljzatokat veszem, és hozzá egy 2 keystone foglalatos szerelvényt. Így lehet az egyik cat5e, a másik cat6a.
-
kisskd
tag
válasz Steady74 #1426 üzenetére
A legrandnak ez a verziója nem volt a kezemben, de a Goobay-hez kísértetiesen hasonló igen, annál szép vágyálom volt, hogy a műanyag kupak majd betűzi a kábelt. Stabilan akkor működött, ha vagy sokat igazgattam kézzel, vagy szépen betűzőfogóval végigmentem rajta. Fontos, hogy ne csak a két külső széle legyen lent, hanem vízszintesen fusson át a kések közt a vezeték.
-
kisskd
tag
válasz Steady74 #1422 üzenetére
Pedig ha dugóval megy, akkor a vezeték nem lehet elfúrva, más nagy csoda meg nincs az aljzatban, a kések rá vannak kötve az érintkezőre, szóval vagy a kések és az ért közt nincs kapcsolat (nincs eléggé/jó helyen közé nyomva) vagy egyszerűen rossz pöcökre van kivezetve. Írtad, hogy van több fajta aljzat. Nem lehet, hogy abból adódik a gond, hogy másként van rajtuk a színsorrend (szoktak olyat csinálni pl. hogy sorban kell egymás mellé rakni a színes-fehér párokat, és a cserét megoldják belül)?
-
kisskd
tag
válasz Steady74 #1419 üzenetére
Legvalószínűbb, (sőt az egyetlen esélyes), hogy nem jól kötöd be. Pontos típus nélkül meg nem mondom neked, ez a dugó épp hogy lenne kitalálva, de vagy nem megy be a kések közé rendesen a ér, vagy tök más sorrendben van, mint a másik vége. Egyik végén hagyd rajta a dugót, másik végét tűzd be az oda való ajlzatba, köss bele egy tuti jól működő patchkábelt. Egy multiméter szakadásvizsgálójával csipogtasd ki a szálakat, minden sorban végigmegy-e, ha igen, nyertél, ha nem, nézd meg, más sorrendben megtalálod-e a szálakat, ha így igen, akkor abból már vissza tudod matekozni, melyik késes helyre kell mennie az aljazatban melyik szálnak. Ha rövid a patchkábel + multiméter zsinor, az egyiket egy "bármilyen" vezetékkel meg tudod hosszabbítani. Vagy veszel 3e Ft-ért egy UTP tesztert.
-
kisskd
tag
válasz inf3rno #1414 üzenetére
Nem merültem el én sem a témában, de azt gondolom, arra akar utalni a kolléga (amit én is így sejtek), hogy a cat5-cat5e, cat6-cat6a közti sebességugrás (akár vezezétről, akár szerelvényről beszélünk) inkább minősítési/anyaghasználati kérdés. Ha ez így van, akkor a hatása sem elvágólag jelentkezik, hogy ha mindenben megfelelsz a minősítésnek, akkor hop, hirtelen meglesz a sebesség, ha pedig nem, akkor rögtön leesik az alacsonyabb szabány szintjére. Inkább úgy képzelném, hogy megnő a vesztesség, csökken a sebesség vmi alacsonyabb szintre, mondjuk csak 300-600mbit-et tudsz átpréselni környezeti változóktól függen a gigabit helyett, ha (részben) cat5 elemekből épített úton próbálkozol.
-
kisskd
tag
Neked szántam, igen, bocsi, lemaradt a válasz gomb!
Én úgy szoktam ezekhez a kérdésekhez közelíteni, ahogy a jog is, "tartalom a forma felett". Vehetsz te bármilyen címkével kütyüt, ha arra használod, hogy a belső vezetékes hálózatból vezeték nélkülit csinálj, akkor egy AP-d van. Routered akkor lenne, ha minden szintet külön alhálóba tennél, és duplán/triplán NAT-olnál, nyilván ezt nem szeretnéd. Nézd át kicsit, melyik fogalom mit jelent, és akkor tisztább lesz.
Hasonlóan: amit te szeretnél (gyorsan váltson az AP-k közt a kliens) az roaming, ami működhet mesh hálózatban is, és "hagyományos" AP-k közt is. "Hagyományos" esetben sem kell minden AP-nak külön SSID, vannak szabványok a roamingra, aztán vagy támogatja a kliens, vagy nem (de ez a mesh féle váltásnál is így van). Mesh az attól mesh leginkább, hogy kihagyod a vezetékes backbone-t, és nem egy központi routerbe kötöd közvetlenül az AP-kat, hanem azok egymást közt, rádiósan passzolgatják körbe a csomagot. Gyakorlatilag otthoni szinten kihagyod a vezetékelést, meg a tervezés nagy részét, ledobálsz AP-kat, amiknek csak áramot adsz, majd rábízod magad, az algoritmusra, hogy több-kevesebb sikerrel olyan hálóba szerveződnek az eszközök, hogy végül ne nagyon lassan érd el az internetet. Nyilván lassabban, mintha ugyanannyi pénznek egy kis részét kábelre költöd, a többiből meg hasonló rádióteljesítménnyel bíró AP-t veszel, lévén a mesh esetében az az adatforgalom is a rádió kapacitásából vesz el, ami amúgy kábelen menne, és a kábel egységnyi áteresztőképességre sok nagyságrenddel olcsóbb (nyilván a vésési/festési/stb. költség ezen korrigál). Megjegyzem, ha 2db mesh AP-t raksz le, amiből az egyik a routered is lesz magában, akkor rögtön annyi a meshnek, mert a mesh hálót jelent, 2 pont közt meg egyszerűen beláthatóan max. szakasz lehet. Tehát gyakorlatilag az egyik eszköz router+AP lesz, a másik meg egy repeater, max. egy fél perces konfigurációt spórolsz. -
kisskd
tag
Szia!
Wifi AP elhelyezése az az én szemszögemből okkult tudomány, olvasgattam sokat a témában, de a végeredmény mindig a próbálkozás volt (ilyen méretekben). Vannak elméletek, de nem látsz a falba, mi van benne, rém eltérő dolgokat tapasztaltam azonos eszközökkel, hasonló körülmények közt.
Kérdés mennyire tudsz/akarsz rombolni. Ha van rá lehetőség, én még az egérlyukba is vinnék kábelt, de legalább a fix eszközökhöz (asztali gép, TV, íróasztal, NAS helye), és az AP-nek is vezetékes gerincet adnék. Onnantól nem is feltétlen kell mesh csoda, csak arra kell törekedni, hogy a roaming megoldott legyen, különben sok meglepetést okoz a telefonoknál/laptopoknál.
Ha már koszolsz, Cat6a, az eméletileg (is) tudja a 10Gb-t -
kisskd
tag
válasz hegegabi80 #1333 üzenetére
Falba merevet húzz, ha nem hajtogatod, a behúzást az jobban tűri (meg az aljzat is arra van kitalálva).
2. switch: kicsit elbizonytalanodtam most, mi kell hozzá pontosan (lehet belekevertem vmit), de legtisztább, és legolcsóbb tényleg az, ha az IPTV boxok direktbe mennek a modembe, és csak a netezős ágakat osztogatod.
-
kisskd
tag
válasz hegegabi80 #1324 üzenetére
Patch panel azért "kell" (javasolt), h a modemhez befutó 6-10 kábel rendezetten végződjön, ne egy csokor drót, és ne is 3-5 dupla süllyesztett aljzat álljon ki a falból.
-
kisskd
tag
válasz hegegabi80 #1320 üzenetére
Én jelentem elvesztem a sok opcióban, meg szobában...
A lényeg: hálókábelt (jól) csak switch felhasználásával tudsz osztani, ezeket viszont nem praktikus, és nem is olcsó egymás után fűzögetni (ilyen méretekben). Viszont IPTV, meg az internet általában nem egy hálózat, (egyszerű) bedugom, és megy switchekkel nem tudod egyikből a másikat leosztani.
Ezek alapján én azt javasolnám, hogy 1 pontba húzz össze minden kábelt a házból. Nappaliba egyszerűbb, de lomolósabb, spájzba (ha temperált) elegánsabb, de egy szekrény nem árt neki. Ide raknám a modemet és 1-1 switchet az IPTV-nek (ha lesz több), és a netnek külön (gigabites, de buta elég). És vinnék minden szobából minimum 2 szálat (1 internetnek, 1 IPTV-nek), de akár plusz 1-2-t netflixezni, stb.. Szobákba mehet a dupla süllyesztett aljzat (vagy még jobb a dupla keystone keret, és bele keystone aljzat), a modem mellé meg rakj egy patch panelt (ez lehet közös), ha a nappaliba kerül, akkor 6-12 modulos van falon kívüli, műanyag (esetleg keystone-os) is. -
kisskd
tag
válasz mandras81 #1317 üzenetére
Gyakorlatilag fut nálam 1-2cm-re egymástól, és gigabiten még nem okozott észrevehető gondot (méregettem sebességeket, stb.). Persze lehet benne egy csomó szerencsefaktor, pl. nincs nagy terhelés az erősáramú ágon, vagy épp akkor nem volt, amikor mértem.
1. Keresztezés: ha lehet, ne közös dobozban (gyengeáramú kábel szigetelésre nincs erősáramra minősítve, elvileg (!) előfordulhat, hogy ha sérül az erősáram szigetelése, és hozzáér az utp köpenye, akkor áthúz rajta, bár ez egy elég negatív szcenárió), enyhe ívvel húzd el az egyik védőcsövet a másik alatt, és ne a keresztezéshez rakj dobozt.
2. passz, nekem még mindig más csövezésével kellett játszanom
3.Cat6 tömör kábelre szívesebben raknék keystone-t (vagy toldó blokkot ) , de nem tudom, kamera téren mi a divat ... illetve azt gondold még át, hogy tuti ne csorogjon be/csapódjon ki rajta smi, és minél kevésbé rontsd a szigetelést.
+1: egyrészt ha beraksz egy switchet, akkor minden mögötte lévő eszköz a hálózat többi része felé osztozik a sávszélességen, amit bőven nevezhetünk "performanciális különbségnek". Másrészt a switch is elég hamar tud drága lenni, akkor a (tíz)gigabit felé kacsintgatva, akár akkor, ha pl. VLAN-ozni akarsz, és nem is mindenhol (egyszerű) megoldás, lsd. pl. IPTV STB-k. Ráadásul +1 hibaforrás, +1 tápegység, +1 kábelgombolyag. Ha újonnan csövezel, akkor a keresztmetszet nem akadály, családi ház méretekben tuti inkább húzni 2-3-4 párhuzamos szálat (sőt, 2-t szinte mindenhova vinnék), és nem fűznék switcheket nyakra-f*****ra egymás után. -
kisskd
tag
válasz inf3rno #1309 üzenetére
Én is, de nem promotálok káros szenvedélybetegségeket.
Árnyékoltra is fel vagy szerelkezve? Az nekem az elsőre egy jó kategóriával komplikáltabbnak tűnt.
Plusz igazából lengőben a gyáriakat részesítem előnyben, mert semmilyen dugóban nem láttam még olyat, hogy a szerelt jobban bírja a gyárilag ráfröccsöntöttnél, és ez hatványozottan igaz az UTP-re. Van krimpelőm, több is, pár száz dugón túl vagyok, de a megvilágosodás útján haladva már inkább csak végveszélyben/gyors megoldásként/speciális helyen (pl. rack szekrény belső kábelezése)[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
Én érdemi eltérést még nem mértem sebességben/csomagvesztésben amikor kábeleket tesztelgettem gigabites kártyákkal ilyen távon (kivéve persze a szakadt, eltört dugós, stb.), se márkára, se UTP/FTP vonalon, de ez csak egyéni tapasztalat, nem szentírás.
Amit én tapasztalatból többre tartanék (de márka tippet nem tudok), az a kezelhetőség. Mennyire beton a csatlakozó, mennyire merev a kábel, el tudom-e szépen vezetni. -
kisskd
tag
válasz Huntszy #1134 üzenetére
Nem volt ennyire tudatos, amikor méregettem akkor voltam nagyvonalú, nem is méretem le minden centire, meg felfelé kerekítettem a szakaszokat, plusz minden szálhoz 1m-t rádobtam "kötés" címén. A cél az volt, h kevés ne legyen, mert szűk időintervallum volt, amíg lehet rombolni a házban, nem akartam, h kevés legyen.
-
kisskd
tag
válasz Huntszy #1132 üzenetére
Én mértem, számoltam, nem lett nagyon rossz, azért maradt 20% kb. mert elég jó ráhagyásokkal számoltam mindenhol. Volt amikor egyes ágakat is le kellett vágni előre (mert több szál ment azonos nyomvonalon, és csak egyszerre mertük behúzni a meglévő szoros csőbe), azzal sem volt gond, 1 esetet kivéve, ott egy kb. 10 fordulós nyomvonalon elszámoltunk 1 métert, akkor ment az utolsó kötődobozba egy árnyékolt toldó.
Arra érdemes számolni kis pluszt, hogy behúzásnál ne kelljen minden centit kimenteni a ragasztószalag alól + úgy bekötni a patchpanelt, hogy mozgatható legyen szereléshez kényelmesen. -
kisskd
tag
Sziasztok!
Most én kérdeznék: van tapasztalatotok kifejezetten puha patchkábellel? Szervizelni, tesztelni, stb. kéne egy pár, hosszabb/rövidebb darab, ami nem akarja leborítani a routert, 5-10m esetében könnyen felszedhető használaton kívül, stb.. Vettem készre szerelt patch kábeleket, több kiadásban, gép mögé, patchpanelre, stb.. elmegy, de erre a célra nem jó, a 10m-es pl. hónapok alatt sem rúgta ki magát abból a gombócból, ahogy gyárilag jött, a másik össze-vissza csavarodott. Valami bevált tipp? -
kisskd
tag
A rugó tényleg hiányzik. Nem tökéletes, de még az eddigi legjobb, ha találsz jobbat, majd mesélj.
Essejó: sajnos van, amikor tényleg fehér 4 szál, életem első 20-30 krimpelése ilyen volt, amikor kaptam egy 10 kiállásos irodát, jelöletlen kábelekkel, egyik végén A/B/AB/zárlat stílusban kötött aljzatokkal, kábelenként 4 fehérrel.
-
kisskd
tag
Én többször is, ezt támogatnám, összességében kisebb, és szerintem stabilabb is.
-
kisskd
tag
Én a "kábelvágó" (íves élű) villanyászok által használt fogókat szeretem ilyen célra. Egyenes lesz, és ráadásul nem nyomorgatja meg úgy a szigetelést, könnyebb utána rátolni a dugót. Az általam használt vmi noname, gagyi, de élszinten kb. ez a kialakítás.
-
kisskd
tag
Nem tudom, mi az "így szoktuk" szabvány a "profiknál" (akik eddigi, nem reprezentatív tapasztalatom szerint lakás/családi ház szinten legtöbbször villanyszerelők, akik után több a "takarítani való", mint megcsinálni nulláról).
"Józan ésszel" viszont a, meg kell beszélni a lakóval, h akarja berendezni, vagy ha ez nem megoldható b, keresni kell egy olyan "zugot", ahol lakásmérettől függően egy kisebb-nagyobb szekrény elfér, és senkit nem zavr pár kósza ventillátor, és oda összehúzni minden szobából a hálókábelt + koaxot + a padlásról/antennaképes helyről + az utca távközlési cég beállási pontjától még 2-2 szálat, meg némi üres csatornát berakni.Szerk: olyan "zugba", ami a lakással együtt temperált + takarított, nem sufni, kakasülő, fűtetlen garázs.
[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
Sajnos akkor nem voltak még kéznél felhőbe archiválós mobilok, nincsenek meg a képeim ... Tömör kábelt húzott, és nem szakadt meg, de talált ilyen csodás 4fehér-4színes cat5e vezetéket (nem tudom, ki találta ki, nagy ötlet volt ...). Kötött A-t is, B-t is, ahogy esett, úgy puffant, olyat is, h nem ért be az ér a dugóban a tüskéig, meg tűzött 2-3 eret is egy foglalatba az ajzatoknál. A megoldás az lett, hogy az összes aljaztot újratűztük egy sorrend szerint, aztán szálanként mértük, és ahol kellett vágtuk a dugót. Aztán pár éve "rendet raktam", és átpakoltam az egészet egy patch panelbe, most lesz felújítás, lehet újrahúzzuk S/FTP-vel.
-
kisskd
tag
Szia! 6-ból 1 jó? Kb. ilyen arányt hoztak le (csak nagyobb alapszámra) tizennéhány éve az irodánkat vezetékelő villanyszerelők, akkor tanultam meg UTP-t kötni, de tényleg nem kéne, hogy így működjön Ha minden azonos, ugyanazazt a gépet, ugyanazzal a patch kábellel, ugyanabba a portjába kötve a switchnek, közvetlenül a switchbe dugva a kábelt van net, egy fali szakaszt + aljaztot beiktatva nincs, akkor valami a falban lesz bajos. Ha bármit más is változik a láncban, akkor próbáld meg azokat cserélgetni, hogy meglásd, valamelyik "magával viszi-e a hibát" (pl. patch kábel). A switch egy egyszerű jószág, ha jó a vezeték, és működik a végén az eszköz, teszi a dolgát (gondolom vmi egyszerű SOHO eszközről van szó, nem egy komolyabb menedzselhető cuccról ilyen méretben).
-
kisskd
tag
A kábelmodemről reméljük, hogy router is (NAT-ol, és megy rajta a DHCP), de valszeg igen, ha jól értem, hogy modem-fali aljzat-falból kilógó kábel-switch-patch kábel-PC útvonalon van neted. Abban mennyire vagy biztos, hogy az aljazatok ia azonos sorrendben vannak bekötve? (Ha nem teljesen, akkor teszterrel/multiméterrel csipogtasd ki) A "switch sem jelez vissza" tünet úgy jelentkezik, h bekapcsolt gépet kötsz az aljzat másik végére, és nem villog a hozzá tartozó LED a switchen?
[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
Igen, kicsit elbeszéltek egymást mellett
Ha az eredeti kérdésnél maradunk, oszlop-szolgáltatói modem/router relációban, ott ha most van lehetőség fájdalommentesebben csövezni, mint később, én mindenképp ellenőrizném, h átjárható-e a cső, amin a koax most bejön az oszlopról, mert ha van optika, akkor elég barátságos feltételei szoktak lenni. Tapasztalat, hogy a T ügyfélszolgálata akkor sem tudja hónapokig, hogy lesz optika, amikor már az oszlopon lóg a kábel a ház előtt. Illetve megesik, hogy pl. a Digi megjelenik, és pár hónap alatt "körbehúz" egy kisvárost.
A kérdéstől eltávolodva, ahogy inf3rno is írja, a szolgáltatói eszköztől a lakáson belüli végpontokig a legreálisabb most jó minőségű UTP/S(F)TP kábelt húzni, ennél jövőállóbb szerintem csak az, ha raksz mellé sok üres csatornát is. Észszerű áron, széles körben használható eszköz, meg azt kihasználó szolgáltatás se nagyon van még optikához szerintem, amíg ez meg kialakul, még változhatnak a kábelezési igények is. -
kisskd
tag
válasz jacekLFS #769 üzenetére
Nem, a patch panel kb. egyelő sok "fali" aljazattal egymás mellett, így nem kell mondjuk 6db dupla "konnektort" raknod egymás mellé a 12 végponthoz. Ebbe aztán dugsz kis rövid patchkábeleket, amikkel rákötöd az adott végpontot a routerre/switchre. Ha több (használatban lévő" végpontod lesz, mint ahány port van a routeren (SOHO szinten jellemzően 4), akkor egy gigabites switchre lesz szükséged, végpontok + 1 porttal, amibe bekötöd az összes végpontot + a route egyik LAN lábát.
-
kisskd
tag
válasz jacekLFS #763 üzenetére
Szia!
inf3rno jól leírta a lényeget, én is vele értek egyet.
A kábel jó, és valszeg sokáig kiszolgál, de arra számíts, hogy egy sima cat5e UTP-hez képest "brutál" vastag, merev, nehezebb húzni, több helyet foglal, és nagyobb pepecs a kötése.
Én a falakra mindenképp az említett keystone aljaztos megoldást javasolnám, ezzel a kiegészítéssel, hogy ha még van rá lehetőséged, akkor extra mély dobozokba rakd, hogy kicsit több hely legyen "begyűrni" a kábelt. Én ebből az ajzatból raktam már fel egy kisebb marékkal, nem tűnik rossz cuccnak, de még ezzel is jóval tovább tart, mint egy sima UTP-t végződtetni.
A router felőli oldalra pedig egy rendes árnyékolt patch panelt ajánlanék még a rend kedvéért (+ egyúttal az árnyékolások földelését is megoldhatod ott). -
kisskd
tag
Igen, a lényeg, hogy mindkét végét vagy A, vagy B szerint kösd egy vezetéknek, így kapsz "straight" kábelt. Elég ha egy adott vezeték 2 vége egyforma, nem kell az egymás után fűzötteknek egyformának lennie, szóval szabványos toldóval összeköthetsz egy A-A, és egy B-B kábelt, vagy dughatsz B-B kötésű aljzatba A-A kábelt, smit nem befolyásol.
Készen vett patch kábel színsorrendje csak akkor érdekes, ha levágod az egyik végét, és újra akarod krimpelni, de ekkor meg nem a szabványokat kell nézni, hanem a meglévő végén lévő sorrendet kell lemásolni.
Ha egyik vége A, a másik vége B, abból lesz pontosan a crossover kábel, de erre manapság szerintem már nem nagyon lehet szükséged. -
kisskd
tag
-
kisskd
tag
Árnyékolás: igazságság szerint jó volna szintén árnyékolt (STP/FTP) aljzatba kötni, és valahol földelni, de ennek fontosságáról/helyes otthoni megvalósításáról se a topiclakók, se az internet népe nem tudott igazán megegyezni ahogy láttam. Szerintem (!) nem vagy hátrányban vele bekötés nélkül sem.
230V: az álmoskönyv szerint nem ideális/szabályos, gyakorlatban nekem még nem okozott komoly problémát. A biztonság szempontjából megfontolandó esetleg, hogy az adatkábel szigetelése nem erre a feszültségre van kitalálva, szóval ha sérül az MCU szigetelése, 230V mehet oda is, ahova nem kéne.
Hiba: jól értem, h a router felőli végén csak kilóg a falból a kábel, rajta egy dugóval? Lehet a dugó egyik pinje nem lett rendesen bepréselve, vagy az ahhoz tartózó szál lett rövid, előfordul. Az is megesett már a történelemben, h sikerült úgy élre hajtani a vezetéket, h kívül sértetlen volt, de 1-2 (extrém hatékony családtagnál 8) ér eltört benne. Ezt tényleg a teszter/multiméter fogja csak megmondani.
-
kisskd
tag
Ha a router/gép LAN portja nem tudná a gigabitet, akkor sehol sem "mutatná" szerintem. Esetleg valami agyament energiagazdálkodási beállítás lehet bűnös még.
A leírásból nagyon gyanús a kábelhiba, 100mbps-nek ugye elég 2 érpár is. Miből gondolod, hogy jó? A router felőli végén is aljzat van? Az ajzatok, és az eszközök közti patch kábelt is tesztelted? Tesztelés legegyszerűbb 2-3e forintos teszterrel, de egy-egy kötést kis türelemmel egy multiméter szakadásvizsgálójával is átnézhetsz, viszont mindkét esetben fontos, h mindent mérj bele, az a 2 dugó legyen a kezedben közben, amit már konkrétan az eszközbe dugsz.
Bekötés: van 2 szabványos színssorend, vannak rá elméletek, hogy melyiket hol kéne használni, de gyakorlatilag ha egy vezeték 2 végét azonos szabvány szerint kötöd, nincs gond. Elméletben létezik egyenes, és cross kábel, de a gyakorlatban ma ezt már megoldják az eszközök, nincs értelme cross kábelt kötni. -
kisskd
tag
válasz Cyberslider #568 üzenetére
Nem tudom lefutott kör-e már, de azért válaszolok.
Falba tömör kábelt illene rakni, Cat6 nem árt. STP/FTP/UTP vonalon egyértelmű "okosságra" sok kutatással sem találtam. Van olyan laborkísérlet, ami szerint a földeletlen árnyékolás is több mint a semmi, mások ellen ellenkezőjét állítják, viszont az árnyékolt patch panel nem elérhetetlen cucc + ha árnyékoltak a patch kábeleid, akkor a legtöbb kicsit nagyobb switchre rákötve megint meg van oldva ez a kérdés.
Fali aljzat terén szerintem van egy kis kavarodás: az UTP/STP aljazatokkal semmi gond nincs, az nem is piszkálja a "tévés", ha rendesen be van tűzve (csak ne legyen "butább", mint a kábel), ellenben a TV-s (koax kábel, F csatlakozó) aljzatokkal tényleg az a legjobb, amit tehetsz, hogy váll fölött elhajítod szinte mindenki szerint. Ha nem akarsz nagy lógó cullongot, megoldás lehet esetleg a nagy kötődoboz + keystone F toldó + keystone keret megoldás, az nem nagy hibaforrás.
-
kisskd
tag
válasz Graphics #547 üzenetére
Lehet más típusú kábelről beszélünk, de amit én eddig láttam laposból, az nem fér el olyan kábelcsatornában, ami a normálnak kicsi, de ha te találtál jobbat, visszavonulok. Amivel én találkoztam flat kábel, az arra volt jó, hogy szőnyeg alatt/ablakhoz "odacsukva"elférjen, ennek megfelelően rövid, szerelt kábelek voltak.
-
kisskd
tag
Amit én eddig láttam flatet, azt esélytelen ott felhúzni, ahol a sima árnyékolatlan Cat5/Cat6 nem megy fel.
-
kisskd
tag
válasz z123456789 #525 üzenetére
8mm látható árnyékolás, és 4mm fehérség javasolt a kütyü szerint, de valszeg a tied is így vág(na) csak a mélységeken kellene kicsit hangolni a kis imbusz csavarokkal.
-
kisskd
tag
válasz z123456789 #523 üzenetére
Igen, ilyesmire gondoltam, így szépen kitölti a csatlakozót, nem tud smi semerre kolbászolni. Szemre kicsit soknak tűnik mostmár a fehér, de csak otthonról tudok neked pontos méretekkel szolgálni este felé, az egyik blankolómon van rajz
-
kisskd
tag
Én azt az elvet vallom, és gyakorlom, h itt nem kell visszatűrni, én nem is látom értelmét, szerintem mms, régi technológiából adódó beidegződés. De sosem tanultam ezt, csak tapasztaltam, szóval tévedhetek. Viszont a blankolón állíts, eggyel több lépcső kellene. A tiszta réz után kellene lennie egy tiszta fehér habos szakasznak.
[ Szerkesztve ]
-
kisskd
tag
válasz z123456789 #509 üzenetére
Bocsi, elcsúsztam múlt héten a melóval, most jutottam el ide. Szép sorjában, hogy mindent megválaszoljak talán:
- műanyag tényleg kuka kategória, lehet játszani, h hátha van jobb méret, de nem tartós megoldás
- rácsavarós már tűrhetőbb, de az is eléggé méretérzékeny, és nem igazi megoldás, ha mint írtad, rá akarsz készülni a jövőre, és hajlandó vagy beruházni
- az inf3rno által ajánlott blankolót/blankolás megoldást nem ajánlanám, hosszában összenyomott dugóba szerintem nem való, és nem is vált be nekem, amikor próbálkoztam vele. Úgy kéne a végén kinéznie, mint a "breakdown" című ábrán felül (fontos a kis tiszta fehér nyaka is, és nem kell visszahajtani az árnyékolást), és nem úgy, mint a "step 4" felirat fölött ... Lentebb a szerszámoknál linkelek majd jobb blankoló megoldást.
- meleg ér és az árnyékolás tényleg ne érjen össze, de ebben segít a jó blankoló általában
- a linkelt átalakító jó, itthon sem vészes, kintről még olcsóbb, viszont ha jót fogót veszel, akkor nem is szükséges, és néha jól jön, ha nincs plusz átalakító, mert egyes TV-kbe pl. túl hosszú lesz a merev rész (ilyenkor jöhet a derékszögő F csatlakozós toldó, abból is rakj el az elsősegélycsomagba párat)
- arra figyelj szerelésnél, hogy a fogó nem nyomja rá neked a dugót a kábelre, csak "lezárja" azt, szóval a lépések: vágás méretre, blankolás, dugó ráhúzása a kábelre kézzel, vagy a lentebb linkelt csillaggal, addig, amíg a felülről látható szűkebb lyukat a csatlakozóban ki nem tölti teljesen a habosított belső, fehér szigetelés (és itt már az árnyékolásból ne legyen szál), és csak utána nyomkodás a fogóval, mert különben nem szorul rá rendesen.Kütyük:
Fogó: az általad linkelt szettem van, csak kék nyéllel, tök jól működik, de ha még nem rendelted meg, én másikat vennék, 2 dologban fejlődhetne még, és nem sokkal drágábban lehet találni olyat, ami ezeknek is megfelel. Egyrészt egy masszívabb áttétellel kevésbé fehéredik bele a kezded, másrészt ha cserélhető az a "közdarab" ami a csatlakozó végére illeszkedik, akkor tudsz vele rögtön RCA-t, meg az általad is linkelt, TV-be menő "gyorscsatlakozót" (aminek következetes angol nevét még nem találtam) is gyártani, átalakítás nélkül. Sajnos most nem találtam olyan kínait "hirtelen", ahol a leírásban is szerepelt volna ez mind, a régi mentett kereséseim pedig már nem élnek, pedig én is most akarok "cserélni", de itthon van ilyen, ami elvileg jó mindenhez, és a szabadalmakkal nem törődve, ennek koppintásaiból találni szép számmal Alin.
Blankoló: a csomagban linkelt blankolót keresed, hidd el, csak ki kell fogni azt a darabot, ami nem esik szét + felül beállítani a kis imbuszokkal a vágási mélységet, ha nem tökéletes elsőre. Kell az a 3 kés egymás mellett, hogy jó legyen.
F csati: csomagban linkelt csatlakozók jobbak, mint a külön linkelt, aminek az alsó pereme műanyag, inkább a fém verziót keresd külön is, azok tartósabbnak/pontosabbnak bizonyultak eddig.
Kiegészítők: Én vennék egy ilyen "csípőfogót", mert nagyon megkönnyíti a munkát, ha nem nyomorítod össze a habosított szigetelést a kábelben amikor elnyesed a hagyományos oldalcsípővel. És keresnék még egy hasonló "csillagot", a tágító, és a menetes vége (amire rácsavarva az F csatlakozót könnyebben nyomod rá a vezetékre) szintén nagy segítség. Ilyen beépített blankolósat még nem láttam, azzal szemben kicsit szkeptikus vagyok.
Egyéb csatlakozó: nem árt, ha van az általad linkelt átalakítóból, plusz annak anya végű verziójából, és mellé még F toldó. Ha mindenhova tökéletes megoldást akarsz, akkor vannak ezeknek keresztezései is (de ezzel a 3-mal már el lehet lenni az F csati mellé), amik alkalomadtán jobban kiadhatják a helyet, jobban felférnek, kevésbé akarnak letörni, pl.: ez, vagy ez.Minden leírtam? Ha nem, szólj(atok)!
ui.: A linkeléseknél a kialakítást figyeltem, az árat nem, arra nem volt kapacitásom, keresgélj, valszeg találsz olcsóbban.
-
kisskd
tag
válasz z123456789 #499 üzenetére
Amatőr, de több éve gyűjtött tapasztalat:
- ha 1-2 végnél több kell, és még nincs szerszámod, felejtsd el a rátekerős, és keresztben préselős technológiákat, a hosszában préselt (un. kompressziós) a nyerő megoldás, vízzáró, nem jön le, stb.
- szerszámok: kompressziós fogó (márkás igen drága, de kínából/kínai 2-3k és használható, ajánlom az olyat, amiben cserélhető a "pogácsa", h tudj "gyorscsatlakozót" is krimpelni), én vennék hozzá blankolót is (pár száz ft, tekerős a menő, 3 késsel, különböző mélységekben blankol), csillag alakú tágító/rátekerő (lehet nélküle élni, de kényelmesebb vele)
- csati/kábel: minél többször árnyékolt (3-4 manapság) RG6, de kültérivel ne szivasd magad, mint engem a villanyszerelők jószándékból egy alkalommal. Méret nem annyira egzakt RG6-on belül sem, ajánlatos az átmérőhöz igazítani a csatlakozók méretét is.
- Alapvetően szerintem csillagpontosan érdemes vezetni, egy elosztó/erősítőből az egész házat. Fali aljzatokat felejtsd el, mindenki nagy lendülettel, jobb váll fölött hajítja a kukába a márkásakat is, nem véletlenül. Fali kiálláshoz vagy "vakablakon" fúrj lyukat, és vezesd ki a kábelt, vagy abba csavaros toldót faragva/keystone modulba toldót pattintva old meg, az nem jelentős zaj és hibaforrás, csak a dobozban legyen hátul elég hely a csatlakozónak, ne törje meg nagyon a vezetéket.Hirtelen ennyi jutott eszembe, van még kérdés?
-
kisskd
tag
válasz MCGaiwer #269 üzenetére
Szia!
Nem vagyok szaki, nagyobb gondokat is megoldottam eddig sikeresen. Ha magában megy a takaróélben a kábel, akkor szerintem nagyon overkill a Cat6 FTP. Plusz macera, és nem is annyira kevés az árnyékolás ideális bekötése.
Elég oda az árnyékolatlan Cat6, de szerintem a Cat5e-vel is sokáig elvagy még, gondolom nem lesz extrém hosszú, így a gigabit normális Cat5e-vel is jól ellesz. Pl. ez.
A switch, router, és NAS egymás mellett van? Ha igen, és csak rövid átkötés lesz, akkor vegyél készre szerelt patch kábelt. Itt válogathatsz.. Ha messzebb vannak egymástól, és szintén szegőléc alatt, vagy más kábelcsatornában vezetnék, akkor az előbb linkelt fali kábel mehet.
Ha jót akarsz magadnak hosszabb távon is, akkor én minden fali kábelt, pl. a a gép és a switch közöttit is fali aljzatban végződtetném, és utána abba kötnék egyet a fentebbi patch kábelek közül az eszköz és az aljzat közé. Így ami nem kell, ki tudod kötni, nem lóg a kábel, és nem mellesleg nem a fali merev kábelt rángatod, hanem a puha, sodort patchet. Ha a switchnél már nagyon sok ilyen aljzat gyűlne fel, akkor megoldás lehet a több keystone modult fogadó doboz.
-
kisskd
tag
Üdv!
Olyannal találkozott valaki kicsiny országunkban, hogy "szobai patch panel Cat5e-hez"?
Amit idézőjelek közt körülírtam az előbb:
- 8-12 portos
- Cat5e UTP kompatibilis
- lehetőség szerint falra rögzíthető lapjával, esetleg asztal aljára hasonló formában
- minél "szoba" kompatibilisebb a kinézete, szóval minimum dobozolt, jobb esetben nem ijesztőbb mint egy SOHO router
- emberi ára van, és beszerezhető Budapesten/postán néhány nap alattAmit találtam helyette, de nem jó:
- normál patch panel - nincs hova rögzíteni, ronda, rackszekrény fölösleges, és nem is fér
- Cat6 árnyékolt doboz - nincs árnyékolás ...
- 1-2 portos falon kívüli aljzatok - elég sok kellene egymás mellé, nem is túl szépTalálkozott valaki ilyennel?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest