Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #21198 üzenetére
Az jó... Ma reggel arra ébredtem, hogy unom a sima Ubuntut, és ledúrom a DE-t, és Kubuntu lesz helyette kb 15.10-ig, amit bár utálok valami régi 5 lemezes Suse óta, de ezt is meg kell szokni, és ismerni hogy ne legyen ismeretlen, no meg hátha előnyére változott azóta...
Szóval a 15.04-re frissült Ubuntum 2 nap után Kubuntu lett... Direkt nem olvastam előtte, de tényleg ennyire nyűgös? -
nagyúr
válasz kefe13 #21197 üzenetére
Pár napja kijött 15.04 bugjaira nemsoká valamelyik KDE guru olyan tippeket/megoldási javallatokat fog adni, hogy 10 percre elfelejtesz pislogni is!
Ja, és előbbre azzal se leszel, de hátha tévedek.Valami oka csak van annak, hogy kezdőknek senki nem ajánlja a nem stabil kiadásokat!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Sheld
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy Dual Bootban használok jelenleg Ubuntu Mate-et és Windows 7-et. A rendszerbetöltő viszont nagyon-nagyon lassú. Megnyomom a lefele gombot, és nagyjából 1 másodperces késéssel mozdul el a kijelölés, újabb gombnyomás újabb 1 másodperc, mire elmozdul.
Nem tudjátok, hogy ez mitől lehet?
Konfiguráció:
i7-4710HQ, 12GB DDR3 ram, 1TB HDD (5400RPM), Intel HD 4600 és nVidia GTX860m.
A konfigurációt tekintve nem szabadna sebesség gondoknak lennie.A másik probléma, ami kevésbé zavar mondjuk, de fura, hogy a Grub-ból kiválasztom a Win7-et, majd szétesik a kép, és a legközelebbi dolog, ami már meg is jelenik, az a windows kezelőfelülete. Maga a Windows-nak a töltőképernyőjét nem látom, mert a GRUB maradványai vannak a kijelzőn.
Az a vezeték, amiben van áram, pont úgy néz ki, mint amelyikben nincs, csak más a fogása!
-
nagyúr
válasz UnSkilleD #21189 üzenetére
Szerencsére sikerült! Most már elárulom, hogy először simán átugrottam azt a részletet, hogy armv7- en használod! Az sem mentség erre, hogy azt még életemben nem használtam!
(#21182) RBJVersenyló is addig gyors, míg tele nem pakolod a hátát téglákkal.
[ Szerkesztve ]
-
Anélkül nem nagyon lehet se számítógépet újrarakni, se OS-t telepíteni... De használni se nagyon.
Amúgy nekem sem egyszerű újrarakni, egy nap minimum, de annak nagy része backupolás, meg inkább a szerverek újra belövése a gépemen, tesztelés. Csak egy használható OS, az gyorsan megy.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
RBJ
addikt
Úgy látom cserélni kellesz az LTS em. új rendszer kell feltennem, eltűnt a pattogóssága, kicsit mintha a linux is lomhulna egy idő után.
Csak nincs kedvem minden egyedi dolgom újratenni, meg már nem is emlékszem mi, hogy annyira nem kell foglalkozni a linivel ha fent van.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
UnSkilleD
senior tag
sziasztok
ubuntu szerver 14.04.2-re (armv7) nem megy fel a htop, sudo apt-get install htop-ra azt irja Unable to locate package htop. update upgrade dist-upgrade volt nemtom mi lehet a kínja[ Szerkesztve ]
"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince
-
t72killer
titán
válasz lionhearted #21177 üzenetére
+#21178: Köszi
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
-
t72killer
titán
-
-
t72killer
titán
Így fogok tenni. Gondolom nem csak a kernel az, ami besegít a jobb teljesítményben, hanem egy rakás csomag, amit nem mindenképp frissítenek az új LTS buildben. Elsőre Xubuntu-t próbálok a jobb akksiidő érdekében, ha sikerül megbarátkozni az xfce-vel, akkor marad.
Amúgy biztonsági megoldásokat mit használtok? Régen linuxoztam már, akkoriban max egy tűzfalfélét tettünk ubuntura, azóta sokat változott a világ...
Elsőre ezeket gondoltam:
UFW tűzfal
Avast (vagy egyéb?) vírusirtó
A böngészőkben (FF & Opera) adblock, scriptblock
SELinux(?)30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Ez egy cseles kérdés. A desktopomon, mikor teljesen áttértem winről ott is, 12.04 LTS volt, erről nem váltottam, időm se volt, a 11.10 után kicsit el is bizonytalanodtam, és sok fícsör sem volt. Így, itt LTS->LTS volt. Most már itt is megyek normál vonalon, pedig furcsa most is, hogy ha rámegyek a download honlapra az ubuntu.com-on az LTS ugrik fel nagyban (Recommended for most users.), alatta kisebb a normál. Régen nem így volt. Ez a főgépem, napi szinten használom, különösebb probléma nélkül. A napokban másoltam át SSD-re, tettem át UEFI-re. Minden megoldható volt, reinstall nélkül. Nekem az egy rémálom lenne, nem is értem, hogy ki az aki önként, akár wint, akár linuxot <12 hónaponként újrateszi cleaninstallal.
Előtte a netbookomon volt napi szinten Desktopként Ubuntu, ott frissítettem minden normálra, sok gondom nem volt, csak a 11.10. Ott sem a Unity, hanem az, hogy a Gnome Classic sem volt használható rendesen helyette (főleg grafikai hibák miatt volt ocsmány...)
Először benéztem ide, hátha valaki már felrakta, és van valami infója...aztán rájöttem, hogy teljesen mindegy, mert valószínűleg az itt megforduló aktívabb emberek közül nekem van a ~legtöbb Ubuntu tapasztalatom.
Emellett viszont van pár home server, vagy általam felügyelt gép, amin mindig LTS van, ésszerű okokból.
@t72killer: Az LTS következő köztes kiadásában benne lesz ez a kernel.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
t72killer
titán
Emiatt most elbizonytalanodtam, hogy LTS vagy 15.04 legyen. A noti, amire menne Broadwell + Nvidia grafikás cucc, valszleg az igp-t is használnám alkalmasint. A fő cél továbbra is az akksiidő (->irány a xubuntu verzió), de gondolom a jobb hardverkihasználtság ebben is segít.
-
BoB
veterán
válasz lionhearted #21164 üzenetére
Te mindig frissítesz az LTS-ek közötti kiadásokra is?
Ezt a gépet használod napi szinten, vagy ez próba és lts-t használsz?
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
t72killer
titán
Nagyfelbontású képernyőhöz (fullHD 14") melyik felületet ajánljátok? Az xfce is tud rendesen skálázni?
Másik kérdés: új gépen windows 8.1-el dual bootban hogy érdemes feltenni? Először win, utána ubu, mind2 UEFI-módban?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
nagyúr
Még mindig Linux Mint 17.1 Cinnamon 64bit, a géped alapján is meg az alapján amit a friss Ubuntu kiadásról olvasni. Attól, hogy nem játékgép, még lehet az a szándék, hogy játszik rajta az ember. Mindegy. Annyit meg kell említenem, hogy nem sok látóasszony látogatja a topikotremélem érted a célzást, így szégyen. nem szégyen én se tudtam kitalálni azt se, hogy akarsz- e játszani, azt meg, hogy mire használnak 6 monitort?
Screen Recordert nem használok, de két esélyes van céljaidra, neked kell tesztelned, jó- e bármelyik. Mindkettőről írták a multi-monitor támogatást.
A linkelt oldalt érdemes elmenteni, mert innen tudsz alternatívákat összeszedni szükség esetén.SimpleScreenRecorder, ismertető
Open Broadcaster Software bemutatóHa ehhez is kell segítség, nem számít, hogy Ubuntu vagy Linux Mint, az eljárás tök ugyanaz.
-
lev258
veterán
Lesznek itt még érdekes dolgok.
Bye bye .debUbuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
BoB
veterán
Az új Ubi 1.17-es xorg-ot használ. Hogy lesz akkor itt catalyst?
Update: ja ahogy látom beta verzióval érkezik
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
Még csak PowerPC-re van kint ezen az oldalon.
A http://releases.ubuntu.com/ -on viszont ott a többi.
lev258: ezek a hivatalos letöltő oldalak ha jól tudom. Legalábbis ha le akarom tölteni az ubuntu.com-ról pl. a 14.04-est, innen tölti.
Ergo ha kint van, ez a végleges, tölthető.
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Közben megjelent a 15.04. A http://cdimages.ubuntu.com-ról tölthető. Találtam két magyar oldalon lévő cikket is a kiadásról, akiket érdekel azoknak belinkelem:
Komoly újdonságok az Ubuntu 15.04-ben
Megjelent az Ubuntu 15.04 Vivid Vervet -
Exom
tag
válasz ubyegon2 #21152 üzenetére
A gépemben I5 3570 -es proci dolgozik + 8 Gb RAM. A jelenlegi 120GB SSD -t tervezem kicserélni 250 -re.
Azt tervezem, hogy egymás mellé felinstallálom a régi windows rendszeremet, és az új Linuxot, mert teljes átállást nem merek megkockáztatni, mert dolgoznom kell a géppel. A videókártyából (HD5750) láthatjátok hogy nem játékgépről van szó, és 6 monitort sem játékhoz szoktak vásárolni) Szóval ha valami nem megy Linuxon, akkor a megoldás megtalálásig muszáj használom a natív Windowst.Jelenleg is folyamatosan használok Vmware -t, korábban Virtualboxot, de nekem mint tartalék Windows a virtualizált Windows nem megfelelő. Szóval marad a 2 párhuzamos rendszer. Ha minden működik legalább fél évig, akkor végleg megszabadulok a Windowstól.
Írtad a hibaelhárítást. Igen szeretném megtanulni a hibaelhárítást is, de első körben, mint Windowsos poweruser számára a Linux használata fogja a kihívást okozni. Egyenlőre nagyon - nagyon nem szeretnék hibaelhárítással foglalkozni. Annak örülök majd igazán, ha ki tudom alakítani a jelenlegi alkalmazásaimnak linuxos alternatíváját.
Viszont ha már itt tartunk, keresek egy programot, ami képes a monitor képének rögzítésére videóba, DE oly módon, hogy multimonitoros környezetben amelyik alkalmazás az aktív, annak a monitornak a képét rögzítse videóba! (Windows alatt a ZD Soft Screen Recorder képes volt erre a mutatványra)
-
nagyúr
Linux ubyF2A85-M (B)3.13(/B).0-39-generic #66-Ubuntu SMP Tue Oct 28 13:30:27 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
uname -a terminal parancs kiírása alapján nekem jelenleg is 3.13 kernel van fenn a Mint 17.1 Cinnamonnal, AMD A10 5800k APU- val, az előző VGA AMD HD5450 volt, az is Mint 13, 16 és 17 Cinnamonokkal futott nyílt és fglrx/zárt driverral is.
Amit olvashattál a legfrissebb kernelekkel való jobb működésről, az valószínűleg a játékok futtatására vonatkozik, ha ezt akarod, akkor nem szóltam. Ha nem ez a célod, akkor meg a mostani Mint 17.1 64bit Cinnamon tökéletes lesz neked. A többi hw- ről nem írtál ugyan, de ha nem túl régiek, akkor nem lehet gond.Ha MATE- t szeretnéd kipróbálni, akkor szintén célszerűbb Mint 17.1, mégis csak annak az egyik alap kezelő felülete évek óta.
A lényeg, hogy szerintem az LTS- t válaszd akkor is, ha az Ubuntu mellett döntesz, ne frissítsd a kernelt sem. Ha valami nem jól működik, akkor jöjjön a többi.Ha a hibák elhárításában is rutint szeretnél szerezni, akkor viszont tényleg az Ubuntu 15.04 kell neked!
A 2 fő lépést már megtetted, Wint és Unityt elkerülöd!
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Kezdőként simán lehet egy nem LTS disztóval is ismerkedni (én sem LTS-sel kezdtem). Viszont arra számolj, hogy ha most csütörtökön megjelenik a 15.04 akkor az első pár hétben gyakran lehet látni, azt XY alkalmazás összeomlott szöveget és más egyéb hibák is előfordulhatnak. (Még nem néztem rá, szóval nem tudom, hogy jelenleg hogyan áll a fejlesztés, de hétvégén én is kifogom próbálni a 15.04-et MATE és XFCE kiadásban.) Ezenfelül csak 9 hónap támogatás van rá. Utána a frissebb kiadásra érdemes frissíteni.
Az Ubuntu Mate-nek ez lesz az első hivatalos kiadása. Nem próbáltam, de mivel közös az alapjuk sok eltérés nem lesz közte. A Mint egy kicsit később szokott megjelenni.
[ Szerkesztve ]
-
Exom
tag
Köszönöm a válaszaitokat.
Régóta gondolkodok a Linuxra váltásban, mert merhetetlenül tele van már a hócipőm a Windows kártevőkkel, és instabilitással.
Az elmúlt hetekben megpróbáltam szinte az összes asztali környezett, mert a Unity nekem nem igazán jött be, és akkor még nem is tudtam a Unity beépített Amazonos kémprogramjáról. (Sokáig számomra, mint kezdőnek a Unity jelentette a linuxot, és ez mindig elvette a kedvemet.)
Azóta kipróbáltam a Cinnamont, MATE, XFCE, KDE, GNOME3 felületeket. Számomra a Mate és Cinnamon jön be leginkább.AMD videokártyám van, aminek a korrekt ??? támogatása csak a 3.18 - 3.19 kerneltől van meg, ha jól tudom.
Eddig úgy gondoltam, hogy megvárom a friss 15.04 -es Ubuntut, és azzal kezdek élesben, de most már kicsit bizonytalan vagyok.Lehet hogy kezdőként jobban járok egy LTS kiadással? Mit javasoltok ?
Kezdjek egy LTS -el és rakjak rá egy friss kernelt ? Melyik disztróval érdemes elindulnom ? Linuxmint v Ubuntu Mate ? -
kispx
addikt
Nem kerülnek át. Az LTS-nél megmaradnak a régebbi programok. (Azért vannak kivételek: pl Firefox, Chromium, Thunderbird mindig a legfrissebbre fog frissülni.)
Belekerülhet egy nem biztonsági frissítés is. Lehet, hogy csak egy bugot javítanak egy program frissítésével. Itt megjegyezném, hogy a LTS nem azt jelenti, hogy együtt kell élni a kicsit régebbi programokkal. Lehet különböző tárolókat felvenni, amiben a frissebb verzió van meg az adott programnak. Ubuntuéknál nem tudom, hogy a MATE frissítése hogyan halad.
Ezenkívül az előttem lévő hozzászólásokat kiegészíteném azzal, hogy az Ubuntuék szokása, hogy úgy adják ki a következő verziókat, hogy minden órában összeomlik egy program. Az ilyen bugokat, majd a kiadást követően fogják javítani. Míg a 14.04-nál már rengeteg hibát befoltoztak.
-
lev258
veterán
Az LTS verziók hosszú ideig támogatottak és frissülnek (évekig), míg a köztes kiadások csak 9 hónapig. A köztes kiadások jellemzően az újdonságok kipróbálására, tesztelésére irányulnak, míg az LTS-ekben a stabilitás, kiforrottság kap hangsúlyt.
Itt a stabil alatt nem azt kell érteni, hogy pl. a köztes kiadások minden második nap összeomlanak.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Exom
tag
Szeretném megkérdezni miért tartjátok az LTS -t stabilabbnak?
Egy adott programnak nem ugyanazt a verzióját találhatjuk meg LTS alatt, mint pl. a 14.10 -ben?
Ha esetleg így van, akkor az újabb programverziók mekkora késéssel kerülnek át a LTS verzióba?
Egyáltalán belekerül az LTS -be egy nem biztonsági frissítés a szokásos apt-get upgrade -el?
Ha program komponens fejlődés van (pl Mate 1.8 -ról 1.10 -ra) az hogyan és miképp kerül bele az LTS -be, és a nem LTS verzióba?[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21140 üzenetére
Vagyis közvetlen azután, hogy rákattintottál?
Akkor lehet, hogy nem tudja létrehozni a munkakönyvtárban az alkönyvtárakat. Vagy nem tudja megnyitni a /etc/passwd, a /etc/lsb-release vagy a /etc/hostname fájlokat. Vagy nem tudja létrehozni a /etc/casper.conf-ot, esetleg csak nem tudja átállítani egyes casper szkriptek jogosultságait a /usr/share/initramfs-tools/scripts/casper-bottom könyvtárban, meg egyes esetekben létrehozni újakat. Nagyjából ennyi van azelőtt, hogy elkezdene új initramfs képet készíteni az aktuálisan betöltött Linux kernelhez. De ez utóbbi egy hosszabb folyamat, és terminálban biztos írna ki róla valamit ha odáig eljutna, vagy ott akadna el.
Ezeket a dolgokat ellenőrizd, akár egy sima chattr +i, vagy egy ro csatolás is okozhat problémát.(#21141) DrojDtroll: Live rendszerképek létrehozásához nincs funkció implementálva a parancssoros felületbe. Ez utóbbi leginkább arra van, hogy probléma esetén (nem tölt be a rendszer grafikus felülete) lehessen rendszer-visszaállítást végezni.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21133 üzenetére
Ezt kb. a folyamat mely szakaszában írja ki? Valamint futtasd terminálból, úgy valószínűleg beszédesebb lesz és jobban kiderül a probléma oka.
-
t72killer
titán
Xubuntu-val kezdésnek a 14.04.2 megfelelő build lesz? Gondolkozom, hogy LTS legyen, vagy megvárjam a jövő heti 15.04 kiadást.
#21136-7: Köszi
[ Szerkesztve ]
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
12.04 Serverre próbálok ez alapján: https://openvz.org/Installation_on_Debian
Feltenni egy openvz-t, de nem látja a kernelt a grub. Illetve, az update-grub még látja, de reboot után nem látom . Újrarakom a gépet debiannal, az segít?
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21130 üzenetére
Ahogy gondolod, de azért majd jelezz vissza, hogy hogy sikerült.
Meg persze nyugodtan szólj ha elakadsz valahol. Főleg a Systemback használatával kapcsolatban. -
KISDUCK
addikt
Hol tudnám a billentyűt magyarra állítani? Telepítésnél megadtam neki a magyar billentyűzetet, de telepítés után angol lett és a rendszerbeállításokban nem találom.
-
DrojDtroll
veterán
válasz Kendek #21126 üzenetére
akkor az rc.local-ba beleteszem hogy automatikusan mac cím alapján generáljon gépnevet
Azt hittem sokkal nehezebb lesz megcsinálni, igaz még el sem kezdtem, de a leírásod alapján nem tűnik nehéznek.
Maga az egész dolog egyébként egy hálózaton való munkamegosztáshoz kell.
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21125 üzenetére
A gép neve nem változik automatikusan (miért is tenné ugye) csak ha telepíted a rendszert és mást adsz meg neki. Így azzal tényleg lehetnek gondok. Tehát vagy elkészíted minden gépre külön a képet, vagy megírod az rc.local fájlba, hogy automatikusan generáljon indításkor egy véletlenszerű nevet (bár így nehezebb az azonosítás). Esetleg nem muszáj véletlenszerű név, a gépeket azonosítani lehet MAC alapján is például...
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21123 üzenetére
Persze, a Lubuntu az tökéletes. Annyi csak, hogy legyen bepipálva akkor a Felhasználói adatfájlok belevétele nevű jelölőnégyzet, hogy a szkript biztosan belekerüljön a képbe. Mindent állíts be úgy, hogy működjön (automatikus bejelentkezést is akkor gondolom), ugyanúgy fog működni a Live is. Persze a fájlletöltés csak korlátozott méretben lehetséges, ugyanis Live alatt a felhasználó könyvtárában elérhető szabad tárterületet befolyásolja a központi memória mérete.
-
DrojDtroll
veterán
válasz Kendek #21122 üzenetére
Az lenne a lényeg hogy egy script a home mappába automatikus letöltsön egy file-t. És egy blender fel legyen telepítve. És a gépet ssh-n el tudjam érni.
Gondolom könnyebb disztrókkal(pl lubuntu) is ugyan így működik a dolog.
Szerencsére semmi hardverspecifikus dolog nincs benne.
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21121 üzenetére
Vannak kötöttségek, főleg ha zárt eszközmeghajtókat is használsz (viszont lehetőség van csökkentett grafikus módra vagy xorg.conf nélküli indításra, csak a Unity nem biztos, hogy szeretni fogja). De ha semmi hardverspecifikus beállítás nincs a rendszerben, akkor ugyanúgy megy mint ahogy a sima Ubuntu telepítője is (alapból az sem megy mindenhol rendesen, pl. nomodeset...). Persze a beállításaid érvénybe lépnek, vagyis pl. a védett vezeték nélküli kapcsolat felépül, nem kell jelszót írni hozzá, stb...
-
MODERÁTOR
válasz DrojDtroll #21119 üzenetére
Például használhatod a Systembacket hozzá. Egy-két kattintás meg némi várakozás és kész is a Live rendszerkép. Sok magyarázat nem kell hozzá, de ha valamit nem értesz, akkor kérdezz bátran.
-
DrojDtroll
veterán
Egy egyedi live lemezre lenne szükségem amelyben előre fel van telepítve egy két program, hogy tudom ezt elérni, mi ennek a a lépései?
-
lev258
veterán
válasz t72killer #21114 üzenetére
Az Optimus annyiban működik, hogy lehet váltani a videókártyák között, illetve lehet programot indítani a dedikálttal. Viszont nem váltogatja automatikusan a kettőt. Energiagazdálkodáshoz vannak extra programok (tlp, laptop-mode-tools), amivel lehet tovább finomítani.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
t72killer
titán
Van valakinek tapasztalata, hogy az egyes Debian-leszármazott disztrók milyen akksiidőket produkálnak a windows (7-8)-hoz képest? Illetve mennyire megoldott pl Mint-on és Ubuntun az Nvidia Optimus kezelése?
Nemsoká érkezik az új notim, win 8.1 + Mint vagy Ubu dual bootot szeretnék rátenni.
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #21112 üzenetére
Jelenleg ennek az Összefoglalónak az alakítása van soron, mert abban a topikban nem volt egyáltalán, de az itteni Összefoglaló is erősen átalakításra szorul!
Fenti mondatból az előbbi hsz- ből kimaradt a link!
-
nagyúr
válasz nemurea #21109 üzenetére
Igazad van, valóban rengetegszer le van írva ugyanaz, mert a kezdő igazából nem tudja mire kell rákeresni. Ilyesmi tervbe is van véve, hogy a típus kérdéseknél elég legyen csak hivatkozni, hogy az Összefoglalóban hol található. Jelenleg ennek az Összefoglalónak az alakítása van soron, mert abban a topikban nem volt egyáltalán, de az itteni Összefoglaló is erősen átalakításra szorul!
Nagyon jó lenne, ha írnál egy ilyen GYIK- ot, és azt a megfelelő hozzájárulás után be tudnánk tenni az Öf- ba! Kifejezetten jók ezek a kezdeményezések a topiklakóknak,, már colomb2 szakinak is volt hasonló kezdeményezése!
Akinek jó javaslata/témája van, az leírná, mi kerülhetne még bele.(#21111) csyo Mivel ki akartad próbálni és kaptál javaslatokat, így nem akartalak lebeszélni erről a DE váltásos dologról, de szerintem egy disztrón belül több DE inkább a tapasztaltabbaknak való, nem minden sima, sok ütközés, verzió-függőség összeakadás előfordulhat, ezeket a haladók meg tudják oldani.
Abszolút kezdőknek egy disztró egy kiválasztott felülettel és azon elkezdeni gyakorolni az alapokat- ez a járható út. Nem véletlenül készítik el külön- külön DE- vel a disztrókat.
Egymás mellé feltelepíthetsz több disztrót is, ha van helyed és bármikor átbootolhatsz.[ Szerkesztve ]
-
csyo
senior tag
kiprobaltam a X-ubuntut, meg a L-ubuntut is.
Haat, az L nagyon egyszeru, mintha win95 lenne, viszont tuti keveset fog le a cpubol
Az nem tetszik benne, h nem tudom allitani az ikonok nagysagat az asztalon. Robosztusnak tunikAz X verzio jobban tetszik, konnyebben testreszabhato, egesz aprora allithato.
Legjobban viszont az alap Ubuntu tetszik, de azzal lassu a gepem sajna
Problemak>
1. sima Ubuntu allandoan hibat eszlel.
az alap Ubuntu sokszor kiirja, hogy "hibajelentes kuldese", elofordul, hogy 3-4szer egymas utan zsinorban kuldi a hibajelenteseket.
2. nem mukodik a valtas a skinek kozt
Valtas sima, X, es L skinek kozt nem mukodik egyszeruen.
Azt olvastam, hogy kene legyen egy beallitasok ablak, ahol ki tudom valasztani h X, v L legyen.
Ilyen ablak nincsen.Ha LOG OUT-ra megyek, akkor tudok valasztani kozuluk, felteve amikor ezt engedi!
Azt irja ki,h
"Some software updates won't be applied until the computer next restarts."
Cancel, vagy Log out lehetoseg.Hiaba nyomok a Log outra, akkor is bent maradok.
Hiaba restartolok, akkor is ugyanez van logout gombra nyomaskor.Nagyon ritkan megiscsak osszejon a Logout, es akkor megengedi a valasztast hogy atmenjek X, L, vagy sima Ubuntura.
Hogyan tudok valtani? Miert nem enged log outolni?
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
-
nemurea
aktív tag
Nagyon tisztelem a türelmeteket, hogy huszadszor is megválaszoljátok a 'lassú a gépem, milyen Ubuntut tegyek rá?', és 'mi a különbség a Xubuntu és a Lubuntu között' típusú kérdéseket
Tudom, hogy nem születik mindenki ezen információ birtokában, még én is kénytelen voltam kipróbálni őket vagy guglizni egyet... És tudom, hogy van egy Linux Mint kezdőknek tutorial, valószínűleg az Ubihoz is van. De mi lenne, ha ezeket az alapokat beraknátok az első hozzászólásba, nem is kellene újra megírni, a korábbi postokból össze lehet olllózni vagy akár az egyiket kiragadni, vagy akár csak az első hozzászólásból kilinkelni? Ha én totál kezdő lennék (mint ahogyan nem is sok választ el tőle, csak az a 10 év hobbi-linuxozás, de még így is a felszínt kapargatom), akkor engem érdekelnének a főbb vonalak, értsd: Debian = stabil, ritkán frissül, szakértőbb kezeket kíván, de minden rendszerre felmegy; Ubuntu = Debian alapok, de kicsit más programok, innentől DE-k: alap Ubuntu + alapértelmezett Unity, Kubuntu = KDE környezet, ablakokkal, szép, de nem annyira erőforrás-zabáló, Xubuntu = Ubuntu + XFCE környezet, kis erőforrásigénnyel, Linux Mint vonal a csillivilli médiához, stb. Ezt valamilyen hierarchikus módon biztos fel lehet rajzolni, lehet, hogy valahol meg is van.
De ha gondoljátok, hogy ez tényleg hasznos lehet, akár még én is összerakom, majd lektoráljátok.
-
spammer
veterán
Ha Ubuntura rakod fel a különböző desktopokat, akkor a bejelentkezési képernyőn tudsz választani, hogy melyik felületet akarod használni. Ha csak próbálgatni akarod, akkor megfelelő így, de "élesben" már ajánlott majd választani egyet, és azt telepíteni tisztán.
Linux Minthez pedig a neki megfelelő desktop neveket kellenek (tehát a lubuntu arra nem jó). Ezek vannak Mintre: cinnamon, mate, kde, xfce. Például: mate-desktop. De a pontos neveket a csomagkezelőben (Synaptic) ki tudod keresni.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Köszönöm a legutóbbi hang-stream témájú válaszokat, azóta még nem kerestem tovább, de majd utánanézek.Kérdésem, hogy az ubi indításakor vannak-e a grubon kívül más timeout-ok, amiket le lehet csökkenteni? Nagyon lassan indul a gép, azután gyors minden, de az elején nagyon lassú...
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
csyo
senior tag
válasz spammer #21104 üzenetére
Koszi
Elso ranezesre a feluletek kozul a Linux Mint tetszik.
Most kiprobalom a Xubuntut, meg a Lubuntut.
Szoval csak beirom a terminalba, hogy
"sudo apt-get install xubuntu-desktop"
meg
"sudo apt-get install lubuntu-desktop"aztan frissiti is?
A Linux Minthez is van esetleg ilyen egyszeru lehetoseg?
Jah, es ha megsem tetszik az uj felulet, visszafele is lehet ezt csinalni, vagy elorol kell kezdenem?
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
-
spammer
veterán
Semmi gond, ha kezdő vagy. Ha valami nem világos, kérdezz vissza nyugodtan. Csak furcsa volt, hogy többször megkérdezted ugyanazt, amire érkezett már válasz.
A Linux Mint is Ubuntura épül, és nagyon sok más disztró is. De erre az alapra lehet jól, és kevésbé erőforrás-igényesen is építkezni, így alapvetően nincs igazán gond az Ubuntu alappal, inkább az alapértelmezett Ubuntu (a Unity felülettel) az, ami kevésbé ajánlott. A Xubuntu és a Lubuntu kevésbé erőforrás-igényes (és stabilabb) felülettel ellátott variánsok, ezek az "Ubuntu család" részei. Gyengébb gépekre legfeljebb ezek valók.
A Linux Mint nem tartozik az "Ubuntu családba", csak Ubuntu alapokra építkezik. A Linux Mintből egyébként van Debianra épülő változat is, amit LMDE (Linux Mint Debian Edition) néven találsz meg. A Debian egy stabil alapot biztosít, szóval akár az is számításba jöhet a "sima" Linux Mint helyett. Csak ez utóbbi még kevésbé elterjed itt a fórumon.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Fenyő
őstag
Igazából bármilyen lxde/xfce de-es disztró megteszi, ha Ubi vonalon mozogsz otthonosan, akkor a már említett Lubuntu/Xubuntu (ezekből is inkább a 14.04-es LTS kiadások), Linux Mint LXDE/XFCE (amelyik talán a légkezdőbarátibb disztró kulcsrakészen), ha más vonalakat is megnéznél, akkor pl Korora Xfce spin spin (kifejezetten kulcsrakész) vagy az alapjául szolgáló Fedora (xfce vagy lxde spin), Manjaro pl rengeteg lájtos de-vel elérhető (xfce és lxde mellett pl lxqt-val/openbox-al/fluxbox-al stb), avagy Opensuse 13.2 is telepíthető lxde-vel vagy xfce-vel.
Teljesítményben nagy különbséget (igazából közelít a 0-hoz) ne várj mondjuk 2 xfce-s disztró között, inkább ízlés, kompatibilitás, kézre állás stb dönthet, hogy melyiket érdemes használni.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest