- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Synology NAS
- A Magyar Telekom sem ad már ki telefonkönyvet
- Windows 11
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- Már nem álom: 100 ezer dolláros magasságban a bitcoin
- Video konvertálás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
Nagy bajom lenne. Eddig minden gépemen volt linux (főként Ubuntu), akár dual-boot-ban, akár önmagában, de az új gépemre egyszerűen nem tudom rávarázsolni sem az Ubit, sem próbaképp a Mint-et.
Live módban minden szép és jó, a telepítés szépen lezajlik, de indításnál mindig "Kernel panic"-ot kapok és nem történik semmi sem.
A gépben M2 SSD van. Én erre tenném az első voksomat, mint hibalehetőség, ezt sugallja az, hogy csak a telepítés utáni indításnál kapok "kernel panic" üzenetet, amikor ugye logikusan erről töltené be a rendszert. Amíg az USB-s stick-ről dolgozik, addig nincs baj. Gondolom ez valamilyen GRUB-al kapcsolatos hiba lehet, olyan mintha "nem találná" meg a rendszert.
Windows tökéletesen működik még több óra Lynx + Furmark alatt is atomstabil, SSD is tesztelve, tehát a hibás hardver dolgot kizárnám. Ja és természetesen a legújabb és egy kicsit régebbi rendszerekkel is próbáltam, hátha az a baj (14.04.1 és talán 13.10? fejből azt hiszem ez volt).
A net teli van "kernel panic"-os hibabejegyzésekkel, de az ott olvasottak közül nekem eddig semmi sem segített és nem is igazán voltak hasonlóak maguk a hibaüzenetek sem,ráadásul azokban még nem is szerepel M2-es SSD sehol sem említés szintjén.
Holnap kipróbálom egy normál SATA vinyóval is, hátha az megoldja a gondot.
Van valakinek valami ötlete, megoldása? Találkoztatok már ilyennel? -
imibogyo
veterán
válasz Shrike7973 #17591 üzenetére
Ennyire nem vagyok linux-értő. Ezt meg tudom tenni Live módban is egy már nem működő rendszer "felett"? Csak azért mert el sem indul a gép feltelepített linuxxal, azonnal kapom a kernel panic-ot.
Esetleg nincs egy olyan ISO, ami már a legújabb kernellel készült?
Mondjuk ha jól láttam októberben jön az új release...[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz lev258 #17593 üzenetére
Írtam, hogy 14.04.1 és 13.10. Holnap ha lesz időm megnézem egy régebbivel is. Még egy lehetőségem van, eddig nem frissítettem BIOS-t. 1.0 volt rajta, miközben már van 2.3 is. Most updateltem, meglátjuk holnap hátha ez is segített, írtak valamit a release notes-ban az SSD kezelésről is.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Nekem előtte egy Samsung "normál" SSD-m volt a 3770k-s gépben és minden tökéletesen futott rajta (Ubuntu 12.04-től felfelé, Xubuntu szintén, Fedora 17-20, Arch).
Csak az új gépemmel futok problémákba. Elég sűrűn cserélem a gépeimet, de soha nem volt komolyabb gondom egyikkel sem akár SSD-s volt, akár nem. De a jelenségekből most én is az SSD-re gyanakszom. Sajnos nincs "normál" SSD-m, hogy kipróbáljam sima SATA-s SSD-vel mit mutatna a dolog. De van egy felesleges 250 GB-os merevlemezem, azt majd behegesztem a gépbe és meglátjuk. Most meló van, majd csak éjszaka jutok hozzá, de mindenképpen beszámolok róla.
(#17596) Shrike7973: rendben, köszi. Ezt is kipróbálom majd (logikusan a háttértár csere előtt, mert csak úgy van értelme, ha meg úgy nem működik akkor sima merevlemezen is).
(#17597) ubyegon2: mint írtam ez így nem teljesen igaz. Nálam például ezen a gépen tökéletesen működött, vagy 20 féle változata egy "normál" SSD-vel. Azóta van gond, mióta M2-es SSD-re váltottam. Ami sebességben kárpótol és Win alatt is maximálisan meg vagyok vele elégedve (a kábelezés hiánya már csak hab a tortán), de a linuxozás azóta halott. DE ez is gépfüggő lehet, mert olvasok sok M2-es gépről amikkel tökéletesen használják a linuxot is. Gondolom ez hardver-összeállítás és valószínűleg BIOS kérdése. Az új frissített BIOS-al (amiben elvileg valamit mókoltak az SSD kompatibilitással) még én sem tudtam kipróbálni. Ez is a mai nap termése lesz.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17857 üzenetére
Legegyszerűbb ha reseteled a BIOS-t. Vedd ki az elemet, ha hozzáférhető helyen van. Ekkor törlődik a BIOS jelszó is. Ha nem működik, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy pl. Hiren's boot CD-vel "feltöröd" a saját gépedet.
Itt van pár megoldási lehetőség, bár itt más progit ajánlanak.
Mondjuk én biztosan rárúgnék kettőt arra a szervizre, amelyik nem engedi a saját megvett gépemet, hogy beállítsam a saját szájízem szerint. Mert az, hogy tuning miatt nem lesz garanciális a javítás az egyértelmű, de az meg ugye relatíve könnyen kideríthető, mint ok, mert annak általában nyomai vannak. Szóval ha azzal érvelnek, hogy tönkreteheted a gépedet, küldd el őket a búsba. Vagy többet nem kell tőlük vásárolni.
Telepítéshez pedig nincs indító menüd? BIOS belépés nélkül is tudnod kellene mondjuk CD-ről boot-olni. Nekem azt hiszem F10 a parancsgomb ehhez a képernyőhöz (akkor kell nyomkodni, amikor a BIOS gombot). Nálad lehet F9, F8 stb. nem tudom. A gép elvileg kiírja neked is.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17859 üzenetére
Még azt érdemes kipróbálnod, hogy pl. HP laptopokon, ha az akksit és a tápot is kihúzod (tehát semmilyen feszültséget nem kap "kívülről"), akkor a bekapcsológombot 20 másodpercig benyomva a BIOS resetel, elemkivétel nélkül is. Látszólag semmi sem történik, de a háttérben megtörténik a reset. Végülis olyan, mint sok asztali gépen a hátulra kivezetett Clr CMOS gombocska, csak itt nincs külön gomb.
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17869 üzenetére
Na mondjuk szűz install után az vicces. Töröltél minden partíciót? Tehát a vinyót is a nulláról kezdted? Azt viszont nem tudom, hogy ennek az egésznek mi köze van az F12-es listához. Annak akkor is elő kellene jönnie, ha még vinyó sincs a gépben. Nem függnek össze. Az olyan lenne, mint ha egy elrontott install után nem férnél hozzá a BIOS-hoz (UEFI-hez).
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17892 üzenetére
Pont most akartam írni, hogy próbálj meg más disztrót, de akkor úgy látom már meg van. Mondjuk engem ki lehetne üldözni a világból a Unity-vel.
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17895 üzenetére
Igen lehet felületet cserélni, de lev tanácsát követném. Inkább még most egy másik disztró. Én amúgy XFCE párti vagyok, vagy például Mint-ből a Cinnamon felület nagyon szerethető számomra.
-
imibogyo
veterán
válasz #40553216 #17898 üzenetére
Én csak abból indultam ki, hogy ezt éreztem:
Előre is elnézésetek kérem, mert nagyon béna vagyok a Linuxban.Gondoltam egyszerűbb lenne neki egy már "kész" csomagot felrakni, mint felületet cserélni. Persze ha a tanulás a cél (neki is), akkor lehet próbálkozni. Mondjuk én meg tudom oldani könnyen, de ha úgyis tudom, hogy xfce-t akarok használni, akkor már eleve azzal is rakom fel a rendszert. Gondoltam neki is egyszerűbb hosszú távon is, ha megtetszik neki valamelyik felület és leszed egy olyan telepítőt.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz #40553216 #17910 üzenetére
A múltkor említettem, hogy nekem is gondjaim vannak ubuntuval, egyrészt az install folyton kernel panic-ra fut vélhetőleg az M2 SSD miatt (azóta sem oldódott meg, normál HDD-ről szépen működik), másrészt nem sikerült netet csiholnom a Killer E2200-as vezérlővel (nem vagyok egy power user linuxon, így nagy hegesztésekbe nem mentem bele), megoldottam a dolgot egy N-es stick-el live módban, de a folyamatos kernel panic-ot install után nem sikerült, így a következő LTS-ig (abban az ígéretek szerint benne lesz a jobb támogatás mind a két eszköznek) marad a Win 7.
u.i.: ezt a Wicd-t ki fogom próbálni. Még nem találkoztam vele. Eddig minden gépen out of the box működött Xubuntu-val és Fedora-val, így nem volt rá szükségem.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Közben nekem is van fejlemény. Kicsit OFF-topik a megoldásom, de a fontos, hogy van remény.
A lényeg, hogy a Fedora alpha verziója sikeresen felment az M2 SSD-re és már ismeri a legújabb Killer hálókártyát is (Fedora 20-al még nem működött). Ebből következik, hogy talán a hamarosan következő LTS Ubival is rendben lesz minden (a daily build verzió nem működött valamiért) és akkor visszatérek.
-
imibogyo
veterán
válasz God Vazzeg #18639 üzenetére
Nekem még FF is csinálja, ráadásul az Xubuntu-n és Win-en is egyaránt.
-
imibogyo
veterán
válasz honda 1993 #18758 üzenetére
Ezért praktikus a Win-nel kezdeni, majd utána az Ubi-val. Nem tudom van-e ennek technikai alapja, de én így szoktam és eddig még soha nem volt (ebből) gondom.
-
imibogyo
veterán
válasz szoke12 #19095 üzenetére
Cserepes virágot....
Viccet félretéve valami nagyon kis hardverigényű linuxot. Mondjuk XFCE-vel, vagy talán még jobb lenne egy Lubuntu LXDE-vel. Konkrétan nem tudom mit bír ez a gép (elég kis gyengének néz ki), feleségem Netbook-ján (mondjuk az erősebb) egész jól elvan a Xubuntu, csak pár eye-candy-t kapcsoltam ki. Átlagos használatra teljesen megfelelő. Én azért elsőre talán mégis inkább a Lubuntu-t próbálnám ki, az direkt kis teljesítményű gépekre van.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz ValentineAwA #19132 üzenetére
Milyen alaplap ez? BIOS frissítés megvolt? Én már hosszú évek óta USB-s eszközről telepítem a gépeimet, pedig fordult már meg pár darab a kezeim között.
Érdemes még kipróbálni másik eszközzel is. Én épp most klónoztam a munkahelyi gépeket és a vadonatúj 1TB-os mobil-rack-et nem ette meg BIOS+CloneZilla páros (egyik sem látta, miközben a Win-es gép maga betöltés után igen), a 2 éves Samsung külső eszközt meg gond nélkül látta és használta mind a kettő. Egy próbát megér.
-
imibogyo
veterán
válasz growler #19396 üzenetére
Mert sokkal többen vannak.
Nézd már meg a felhasználói bázis méretének különbségeit..... Ha csak feltételezzük, hogy a felhasználói bázisból mind a két oldalról a teljes halmaz 5%-a vált egyik rendszerről a másikra (az egyszerűség kedvéért), akkor is több tízmilliós különbségről beszélünk. Naná, hogy "többen" jönnek át Linuxra, mint fordítva. Ha a teljes Linuxos bázis (egyszerű felhasználók, nem vállalati és szerver szinten) egyöntetűen áttérne Win-re, míg fordítva csak az az 5% jönne Win-ről, akkor is sokkal többen "jönnének át" Windowsról. Csak Win 8-ból 2013 májusi adat szerint 50-60 millió került eladásra (havi nagyságrendileg 10 millióval gyarapodott az eladott licencek száma) és ez még csak nem is a Microsoft statja, akik 100 millióról beszéltek ebben az időben. Hol van akkor a jóval sikeresebb Win 7 még és társai?
-
imibogyo
veterán
válasz #68216320 #20061 üzenetére
1. szerintem is "felesleges"
2. már ajánlottak, jobbat én sem tudok
3. szintén zenész, de szerintem felesleges is
4. szerintem kettőt érdemes használni belőle (natív + wine), mások szerint is. Egyszerre be tudsz jelentkezni mind a kettőbe.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Nestor16 #20464 üzenetére
Mondjuk azt nem teljesen értem, hogy mi köze van a hangerőnek egy driverhez? Mert ha még valami fícsörről lenne szó (DTS, EAX, gyári mixer stb.) azt érteném, de ilyenről még nem hallottam. Amúgy én külső USB-s DAC-okkal (HRT MS2+, több különböző olcsó eBay-es DAC, kisDAC stb.) csak jó tapasztalatokat szereztem linuxozás alatt.
A második linkeden amúgy azt írják, hogy a következő modulokkal szépen szólt 13.10 alatt:
- alsa k3.11.0-12-generic
- alsamixer v1.0.27.1
- pulseaudio 4.0De valószínűleg gain beállítás lesz a ludas. Itt minden le van írva. Bocsi csak bedobom, mert most el kell mennem. Ha ebből nem sikerül megoldani, akkor este visszatérek rá.
To fix the broken pipe error:
We have to add options snd-usb-audio ignore_ctl_error=1 at the end of alsa-base.conf:
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
add options snd-usb-audio ignore_ctl_error=1, save and close.
alsa force-reload --> then alsamixer
press F6 and select "Xonar U7", now you can change the "Speaker Front" value to increase/decrease the headphone output gain. -
imibogyo
veterán
válasz szundybence #20772 üzenetére
Windows alól csak NTFS-re másolj, Linux alól pedig csak EXT-re...
Problem solved. Remélem segítettem.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz szundybence #20775 üzenetére
A múltkori óta megtanulhattam volna, hogy nincs humorérzéked.....
Pedig még a smiley-kat is oda raktam, hogy egyértelmű legyen.... -
imibogyo
veterán
válasz szundybence #20788 üzenetére
Semmi gond. Egyébként gond lehet a stílusommal is, mert ma már te vagy a második ember, aki félreértett ma. Pedig direkt mindig rakok smiley-kat is.
-
imibogyo
veterán
válasz szundybence #20811 üzenetére
Nézd én alapvetően offline szoktam lenni itt, de tény, hogy elég érdekes stílusod van. Szakmai, vagy nem szakmai topik, azért így nem szoktunk reagálni, ahogy te itt néha megengeded magadnak. Mi ugyan lerendeztük viccesen a tegnapit, de azért ott is látszódott, hogy mindenre azonnal ugrasz. Ez az, ami hosszútávon nem viszi előre a topikot, mert mindig harag lesz belőle és nem segíteni akarás. És ebből következik, hogy az emberben marad egy tüske az irányodba és természetes, hogy legközelebb már kétszer is meggondolja, hogy akar-e segíteni, vagy sem....
-
imibogyo
veterán
válasz szundybence #20813 üzenetére
Ebben mi volt a személyeskedés? Ne legyél érzékeny. Csak egy "baráti" intés volt, hogy nem csak másban lehet hibát keresni. Ráadásul ezt a témát te hoztad fel, hogy mi visz előre egy topikot és mi nem. Ha pedig te ezt a véleményedet vállalod egy nyilvános topikban, akkor vállald azt is, hogy válaszolnak rá. Vagy pedig alkalmazhatod a saját nagyon okos tanácsodat, hogy ilyeneket te is csak privátban tegyél közzé annak akit érint és akkor majd nem kapsz rá választ.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Kellene egy kis segítség kezdem feladni.... Már vagy 100x raktam fel különböző disztrókat a gépeimre, de az új gépemre szinte képtelen vagyok (ASUS Z97 Pro Gamer, G1820, Samsung SSD 840 EVO). Azért csak szinte, mert a Xubuntu 14.10-es simán felmegy. 15.04-el próbálkozom (erre lennék kíváncsi) USB-ről (más gépeken rendben bebootolnak az eszközök, tehát nem hiszem, hogy ezekkel lenne baj).
Valami szerintem az új verzióval lehet, mert Xubuntu 14.10-es telepítő rendben működik. A probléma az, hogy még csak el sem indul róluk a telepítés (két különböző pendrive-on is rajta van a 15.04 MATE), bejön a választólista (try, install, memory check stb.), majd ha rányomok, hogy mondjuk "kipróbálás", akkor újraindul a gép és kezdhetem elölről (UEFI módú indításnál), másik módú installnál pedig csak fekete képernyőm van.
Amiket eddig elvégeztem:
- secure boot OFF (Xubi még ezzel ment fel gond nélkül)
- OS type: other
- fast boot OFF
- játszottam a boot sorrenddel is, amit nem is értek miért számítana, ha eleve a boot listából manuálisan választom ki a megfelelő eszközt (F8).
- olvastam neten, hogy esetleg a BBS priority-ket (??!) is nézzem át és rendezzem át, úgy, hogy a kívánt USB-s eszköz legyen az első helyen. Ebben csak azt nem értem, hogy ha ez nem lenne jó, akkor a Xubi meg miért megy fel az alap beállításokkal? Ráadásul ha erről az eszközről bootolok live módban, akkor elvileg ennek mindegynek kellene lennie nem? Hiszen "magára" ír a pendrive.Bármilyen ötletet szívesen fogadok. Életemben nem szívtam még ennyit egy egyszerű installal...
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz spammer #21866 üzenetére
Köszi, meglesem majd ezeket is. xHCI-re nem emlékszem, de a sata módom AHCI. Egyébként lehet félreérthető voltam amit most próbálok felrakni az Ubuntu 15.04 MATE és most Xubuntu 14.10-et tudok használni. Nem mintha ez nagy különbséget jelentene a Xubuntu 15.04-hez képest (gondolom legalábbis is), csak lábjegyzet. Mondjuk ma már hulla vagyok nem hiszem, hogy még próbálgatok és hátha jön még más ötlet is.
-
imibogyo
veterán
Na egy kis update. Miután kipróbáltam 4 különböző pendrájvról a telepítést és mindannyiszor hibára futottam, úgy döntöttem adok egy esélyt a DVD-ről telepítésnek is, végülis sok veszteni valóm már nincs alapon. Anélkül, hogy bármit átállítottam volna UEFI-ben, tökéletesen feltelepült a 15.04-es Ubuntu. Ja és a DVD meghajtóm is külső USB-s. Most már tényleg csak arra tudok gondolni, hogy a múltkor említett BBS priority-val lehetett tényleg valami, mert ugye a pendrájv a merevlemezek között kér magának helyet, ahol több eszköz is van, addig a DVD olvasó egy külön kasztot képvisel és itt egyedül van és így nem akadhat mással össze (persze ez csak magán okoskodás simán lehet hülyeség is).
-
imibogyo
veterán
válasz ubyegon2 #21881 üzenetére
Hát ha van még valami ötleted, hogy mi lehet a pendrájvos telepítés esetében a probléma szívesen hallgatlak (mert hogy jobban szeretném az erről való telepítést, mint az évente egyszer kellő DVD olvasót előszedegetni).
Mindenesetre azt nehezen tudom elképzelni, hogy mind a 4 pendi hibás volt, vagy mind a 4-en hibás telepítő felírás volt, miközben több különböző programmal raktam őket össze és ugyanazt az ISO-t kiírva DVD-re rendben feltelepült a rendszer.
Én elfogadom, hogy valamit rosszul állítottam be UEFI-ben, de mit? Konkrét leírásokat is végigpróbáltam a SecureBoot és Fastboot beállítások tekintetében, valahogy mégsem ment fel. Vagy 3 napig próbálgattam mindenféle boot sorrenddel és BBS beállításokkal, amikor is ide beírtam a nyűgömet, hogy nem megy. Lehet valami az alaplapommal sem kerek, mert az előző Gigabyte és még a még azelőtti MSI Z97-es lapokkal simán felment a 15.04 (tehát még azt sem lehet mondani, hogy első Z97-es, vagy UEFI-s telepítésem lenne)...
Amúgy ha van valaki unatkozó, vagy kihívásra vágyó ember és szívesen kipróbálná nálam a telepítési ötleteit (mármint, hogy mi lehet a baj az én esetemben), azt szívesen fogadom egy késő délután és megpróbálhatjuk. Én már ami eszembe jutott (nem túl sok minden) azt megtettem.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz nemurea #21892 üzenetére
Igen hibák mindig lehetnek. Épp most írtam ki lemezre a 15.04-et újra (MATE, mert hogy ez lett volna a cél és nem a sima Unity-s Ubi) meglátjuk estére, hogy mi lesz. Nekem hátulra volt minden esetben bedugva a pendrive, mondjuk hosszabbítón keresztül (először erre is gyanakodtam, mert pl. a webkamerám nem szereti), aztán átraktam közvetlen alaplapi csatlakozóba de az sem oldotta meg a problémát. De végülis most már mindegy, majd telepítek DVD-ről, végülis nem halál (most be is állítottam állandóra az asztalra amíg próbálgatom, utána meg úgy sem kell olyan sűrűn), de azért kényelmesebb lenne ha rájönnék mit rontok el (mert, hogy 90%, hogy én hibázok valahol) és használni tovább a megszokott telepítési rutinomat.
-
imibogyo
veterán
válasz 30z.Samu #22064 üzenetére
Én is a beállításokban keresném a hibát, főleg mivel máshol meg jó. Alapvetően én egyébként jobban szeretem a linux rendszereket zenehallgatásra, mint a Windows-t. Bár a mostani külső DAC-om olyan minőségi szintet képvisel, hogy mindegy... De az MS2+ jobban tetszett Ubi alatt, mint 7 alatt.
-
imibogyo
veterán
Itt elég jól leírják a Wine-os link létrehozását azon verziókban, ahol van "Create Launcher" jobb egérgombos menüpont. Itt pedig azon kiadásokról olvashatsz, amikben már nincs meg ez menüpont. Ebben a pillanatban mondjuk kipróbálni nem tudom egyik megoldást sem.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Lathronos #25706 üzenetére
Szerintem meg ne.... Én pl. innen értesültem egy-két összelegózott rendszeredről, amik közül van amit mind a mai napig nyúzok teljes megelégedéssel. És szerintem az a hsz.-ed is csak annak volt félreérthető, aki nagyon félre akarta érteni, mert én például többszöri újraolvasásra sem tudtam belelátni azt amit ő belelátott.
-
imibogyo
veterán
válasz szuszinho #25895 üzenetére
Külön fell raknod a valószínűleg a Vbox addons-t (linuxonként megtalálod itt a terminál parancsokat. Nekem Win alatt is kellettek ezek a kiegészítők, hogy rendben működjön minden. Itt pedig megtalálod a komplett ISO-t külön (~ 60 MB).
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Dhampir #26340 üzenetére
3.1? És ez milyen jack kiosztással? Tudnia kellene egyáltalán a mélysugárzóról a rendszernek? Magyarul külön sub jack-ről kapja a jelet, vagy a front jack van a gépen kívül kábelezéssel, vagy erősítővel szétosztva? Vagy ez egy herélt 5.1-es rendszer? Mert akkor 5.1-et kell kiválasztanod (legalábbis a próba erejéig, hogy utána érdemes-e jobban elmerülnöd a rendszer beállításaiban).
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Dhampir #26342 üzenetére
Ja akkor lehet semmis az okfejtésem, de azért leírom... Azt viszont ne haragudj én nem értettem (vagy nem figyeltem eléggé), hogy csak ez az állíthatóság a probléma, vagy az, hogy konkrétan nem is szól a mélyhangszóró?
Csak az állíthatóságot tekintve egyébként szerintem itt lesz a bibi, mármint, hogy 2.1-es a rendszer. Abban az ablakban, amit belinkeltél csak több csatornánál van értelme, abból is 5.1+-tól, mert a 4.1 is csak leválassza magának a mély jelet a front és rear csatornákról.
A 2.1 úgy szokott felépülni (általában), hogy a front jelről válassza le magának az "erősítő" (jelen esetben a laptopod hangszórókat vezérlő panelja) a jelet a mélyhangszórónak. Ezért nincs a külső 2.1-es rendszereknek sem két jack dugója (vagy 4 RCA-ja stb.), mert ezt a leválasztás maga az eszköz végzi általában egy crossover-en keresztül.
Na mármost, mivel neked a laposon belül is valószínűleg így van ez megoldva (nem tudom csak tippelek, bár ha konkrétan nem működik a mélyhangszóró, akkor nem ez a baj), ezért a linux "mélysugárzó" kimenete nem aktív, hiszen nincs direkte mélyhangszóró rádugva.
Amit te keresel mélyállítási lehetőséget az valószínűleg inkább jelen esetben egy EQ oldaná meg, amivel rátudsz tolni a mélytartományra pluszban (feltéve, hogy csak a halksága a baj és nem az, hogy egyáltalán nem szól).
-
imibogyo
veterán
Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja az alábbi jelenséget? Feltettem Lathronos fórumtársunk Voyager X2-jét és hiányoznak betűk mindenhonnan szerte a rendszerből. Próbáltam nyelvet is változtatni, de nem segített. Elvileg a telepítő PenDrive rendben van, de már telepítés közben is ezt produkálta.
Valamilyen Linux anomáliára gyanakszom, mert például Firefox alatt minden rendben van a menüben és a tartalomban is. A hiba a rendszer dolgoknál jelentkezik (menü, ribbon stb.).
-
imibogyo
veterán
válasz Lathronos #27557 üzenetére
Megoldódott... Nem a pendrive-nak volt baja (ezt írtam is, mivel más gépen minden rendben volt LIVE módban). Rányomtam a frissítésre (3x) és láttam, hogy elég sok nyelvi fájlt frissített és frissült rengeteg xorg megjelenítési (???) fájl is (ezt ha jól tudom telepítés közben meg kellett volna tennie (be volt kapcsolva a menet közbeni frissítés)). Na mindegy most már minden rendbe jött. Köszi azért az ötletelést.
-
imibogyo
veterán
válasz #61392896 #27697 üzenetére
Miért? Sokkal bonyolultabb 3 programot elindítani, mint 1-et? Vagy a Windowson csak 1 ikont és 1 programot használsz mindenre? Nem kötözködés, komolyan kérdezem... Az, hogy valamit több programmal oldasz meg még nem lesz feltétlenül hiba, vagy nehézség. Sőt sokszor előny, hogy nem folynak össze funkciók.
Ami linkeket kaptál ott ugyan van egy-két terminálozás is, de én már nagyon sok esetben ezt preferálom a GUI-val szemben (pedig én aztán kezdő linuxos vagyok a javából), mert sokkal több mindent "látok"... Egyszer kell hozzászokni/belejönni és sokkal jobb lesz sok esetben a GUI-zásnál.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Futás, futópályák
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- PlayStation 5
- Amazon Fire TV stick/box
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Formula-1
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Projektor topic
- Ukrajnai háború
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest