- OLED monitor topic
- Az AI-ra fókuszál az új Arc meghajtó
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krissz80
senior tag
válasz
growler #43034 üzenetére
Azzal az a bajom, hogy wine-s nem natív, de majd lehet teszek egy próbát.
De ahogy írtam nem hallottam egyelőre különbséget a ramdrive és a HDD között.Próbáltam Manjaron is, ott vettem észre, azon kiírta a htop a hdd read-et.
Illetve ott be tudom állítani a Jack sample rate-et is, nincs a 48kHz forceolva resaplinggal .
Ott viszont a Strawberry elég hamar kifagy hwplug módban, majd kipróbálom pcm módban is hátha stabilabb.Nemrég kezdtem, de érdekesek, ezek a distrok közötti különbségek.
-
-
-
roseben
junior tag
Sziasztok!
Eltűnt a letöltések mappám. Van valahol egy log file amiben utána tudok nézni, hogy mikor lett törölve?
-
Krissz80
senior tag
Sziasztok,
Most ismerkedem az Ubuntuval, és elsőként a zenehallgatásra szeretném belőni.
Feltettem az Ubuntu Studiot, És a DeadBeef-et.
A JACK audiot állítottam.
Egy külső FW hangkártyám van, TC Impact Twin ami natína támogatja a 44,1Khz-es lejátszást, viszont ahogy nézem valamiért 48Khz-en tolja ki a hangot.
A Qjackctl-el nézem, és hiába állítom be manuálisan a 48k-ra fallbackel.Hol lehet ezt átállítani, hogy ne konvertálja ár 48K-ra.
DeadBeef alatt ki van kapcsolva minden konverzió.A válaszokat előre is köszi.
(amúgy csak 1 hete használom kb. de csodálom, hogy 1. eddig nem jutott eszembe, 2. ilyen kevesen használják
Linux 4ever! )
-
válasz
zoltanz #43023 üzenetére
Ubuntu az otthoni rendszerem már szűk 18 éve, csak a 64bitre való átálláskor kellett újratelepítenem. Mindent is csináltam rajta (videótömörítések, zeneszerkesztés, képszerkesztés, ennyi idő alatt tényleg volt már minden). Jelenleg is van 12 ablak FF nyitva, meg nem számolom hány füllel, ha már ettől is hardcore vagyok.
NVidia zárt, AMD nyílt driverrel felváltva...
Általános tároló (NAS) szerverem ubuntu server LTS, live patch kernellel és társaival. Docker, snap és "natív" vegyesen, sajnos így folyton nőtt. Tervben van az egységesítés, de semmi időm rá. És azt sem tudtam eldönteni, hogy KVM vagy Proxmox, vagy máshogy...Céges gépeim mind Ubuntu variánsok, azon minden van kb amit felsoroltál most is. Temérdek RAM, nyitott fülek, több IDE, microk8s (lokális kubernetes), benne a fejlesztett architektúrával... Nem default módon használom többnyire, de úgy építem a rendszerhez hozzá a konfigurációmat, hogy illeszkedjen, külön konfigurációs fájlba a rendszer sajátjaitól, random saját binárisok/scriptek a home/bin vagy usr/local/bin alatt. Nem volt fennakadás sem frissítéskor, sem máskor. Nem kényszerít rá senki, hogy ezt használjam, de ugye ellene se szólt eddig semmi...
-
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Szerintem a céges, fizetős támogatásra gondolt. Ami nem jelenti azt, hogy ér is valamit, de a rendszerüzemeltetők sejhaja védve van. Nem tudom mennyi difi van a telepített csomagok között (mennyire tartja vissza, teszteli le a fizetős verziókban) Plusz ha nem tudják megoldani, a felmerült problémát, megkérdezhetik a Canonical-t. Lehet rájuk ujjal mutogatni, hogy még ök sem tudják megoldani, akkora gubanc merült fel.
Az hogy valami ma működik, még nem feltétlen fog holnap is. Jöhet egy frissítés, ami hazavág egy eddig hibátlanul működő rendszert. No és persze a felhasználók leleményességét sem szabad alábecsülni.
Nem mellesleg minden rendszert eltörhető, ha elég türelmes, és kitartó vagy
-
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Hard user....
Ez egy létező fogalomkör, mások az igényei, több ram, (többszáz megnyitott weblappal dolgozik pl oknyomozó, tanár stb, zene szerkesztés) esetleg sok VRam terjedelmes sávszéllel, (video szerkesztés) stabil os, akár 24/7-ben, vagy gyors Ssd (adatbázis halászat) bármi a szokványostól eltérő.
-
-
válasz
zoltanz #43019 üzenetére
Ne ítélj hogy ne ítéltess.
Ha valaki hát én megfutottam a disztróhoppingot, és az én hardvereimen meg pont az Ubuntu ami beleköthetetlenül, hibátlanul, 7. éve teszi a dolgát.
Pedig ha valaki akkor én gyilkolom a rendszereimt, és az Ubi nyavajgás nélkül tűri.
Minden más csődöt mondott nálam
Ja nem, a W10 is köszöni szépen 2016 óta teszi a dolgát.
Ha érdekel, parancsolj a veszőfutásom története, kb. 1 évig tartott és minden más disztró totál csőd. [link]
Ha neked megfelel hajrá Debian, énnekem az is kudarc volt. Mégse szidom.
Hard user....Nálam nem vagy nagyobb gépgyilkos ez egészen biztos.
Amúgy azt meg honnan vetted hogy pénzt kérnek az Ubuntu LTS-ért, az Ubuntu Pro LTS támogatás magánszemélynek 5 gépig ingyenes.
Erre bíróság előtt megesküszök ugyanis 3 gépemen 3 éve használom és jönnek is rendesen a biztonsági frissítések. -
-
zoltanz
nagyúr
Gyűrtem hard user szinten Debian testing disztrót, (3rd party deb csomagokat dependencia nélkűl telepítve stb) az stabilabb, probléma mentesebb volt (nem tört meg) mint ez a hosszan támogatott Ubi Lts.
Ezért még pénzt is elkérnek céges használatkor !? -
Hogy kinek van a leggyengébb, de mindenre is jó gépe, az miért Ubuntus téma?
Csak hogy meglegyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem. Érdekes dolog a kettős mérce...
-
válasz
Thocy a ZAGY #43016 üzenetére
Próbáltam pár napig egy n100 procis minigépet is, teljesen vállalható volt arra
Nekem pont egy ilyen procis a másodlagos gépem, bár az nem kifejezetten minigép, hanem integrált Mini-ITX alaplapból lett építve.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
tordaitibi #43010 üzenetére
Nálam még van üzemben egy j1900 is (szintén négy magos, nagyjából fele akkora teljesítménnyel, mint a j4125), azon is vállalhatóan megy az Ubuntu 24.04. A programok indítása nem villám, de az alap dolgok (Libreoffice, GIMP egyszerűbb szűrőkkel, Firefox letiltva pár felesleges közösségi médiás szart és reklámot, filmnézés x265-ig, az AV1 már szenvedős) ha már elindultak, teljesen válllahatóan mennek 8 GB rammal. Az i5 7400 persze látványosan fürgébb a másik gépben, de nem is megy el passzívan majdnem nulla fogyasztással. Próbáltam pár napig egy n100 procis minigépet is, teljesen vállalható volt arra, amire én használom a számítógépet, a régi játékaim pedig elmennek még a J1900-on is.
-
válasz
tordaitibi #43013 üzenetére
Tegnap egy laptopon frissítettem a Linux Mintet. Azon is valami korábbi N**** processzor dolgozik, de szerintem 2 órát simán ment a frissítés. 21.3-ról frissítettem 22-re lol. Hát, nem volt semmi élmény.
-
-
kpityu2
őstag
válasz
Nekem ilyen van. Arra jó, hogy ventillátorzúgás nélkül böngészhess.
-
válasz
A J4125 igencsak az alja a 4 E maggal. Nekem az 5600x-szel meg nem mondom meddig, de legalább 5 másodpercig gondolkozott a LibreOffice snap megnyitásán, ami szerintem nevetséges.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #43006 üzenetére
1,5 - 2 másodpercet mértem a snap Writer elindításakor, Ubuntu 24.04.
-
válasz
Jelzem, a LibreOffice flatpaket felraktam Mintre. Azonnal indul.
-
válasz
Csak hogy meg legyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem.
Valóban lassan tölt be, de ha megengeded neki, hogy a gép indulásakor készenlétbe helyezze magát a memóriába, egész vállalható sebességgel indul. Értelemszerűen a konténerekből indítva erre nincs lehetőség.
-
-
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Bocsánat, közben erre nem válaszoltam tegnap.
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Ez egyszerűen nem igaz, mert a mondhatni hagyományos DEB formátumban nem lassú. Se nem indul lassan, se nem tölt be lassan, szóval jah. Még a flatpaket kellene tesztelnem, azt valószínűleg valamilyen más rendszer alatt fogom megtenni kíváncsiságból. Talán Fedora alatt, mert ők igencsak az élen járnak a flatpak integrálásban. -
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Minden indításnál ilyen tetű lassú. -
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Én pl. Snap Opera böngészőt használok. Nem kicsike, egy igazi mammutszoftver.
Nem veszek észre drasztikus eltérést ez, meg egy debes Opera között.
Utóbbi csak megmaradt , használni nem tudom mert 1,5 éve nincs 18.04-re debes, így össze tudom hasonlítani.
Zárd be majd nyisd meg ismét a Libre-t.
Változás? -
Felraktam a LibreOfficet snapben. Hihetetlen, hogy milyen lassan nyílik meg... Azt hittem, hogy lefagyott a gép, közben nem.
6 magos AM4 proci 3600-as CL16 DDR4 ramokkal és 3. gen NVMe SSD-vel, ha ennyit kell rá várni, akkor nem tudom, hogy milyen gépre szánták a snapeket? -
-
A Distrowatchnál mérvadóbb statisztikát nem lehet találni, ez az egyetlen, amire lehet hagyatkozni. De szerintem jól korrelál a valós használati adatokkal.
Az otthoni felhasználók és a szerverüzemeltetők egy egymást részben átfedő halmaz. Szerveren nem láttam még Mintet, Debiant viszont annál többször, és szerintem aki szerveren Debiant használ, az desktopon is Debian vagy Ubuntu alapú disztrót fog használni. Ez szerintem megint csak magyarázza, hogy miért van bent az első 5-ben a Mint, az MX és a Debian.
Hogy az ilyen CachyOS, és a többiek hogy kerülnek olyan jó pozícióba, az jó kérdés. Mivel a DW oldalletöltési számot mér, lehet, hogy a Cachy fórumán vagy valahol be van linkelve a DW oldala, és ez megdobja az átkattintások számát.
-
Azért manapság szerintem kevés olyan program van, ami csak Ubuntura létezik. Én pont a napokban futottam bele abba, hogy a GlobalProtect VPN kliensét kellett volna használnom, és azt mondták, hogy ez csak Windowsra, Mac-re, és Ubuntura van. Aztán kiderült, hogy van Fedorára/CentOS-re/RHEL-re is, a CLI kliens pedig elfut bármelyik disztrón...
A másik ilyen, a VeraCrypt. Ha megnézed, a Raspberry-s letöltések között csak Debian és Ubuntu van. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy letöltöm a legújabb CLI-s Ubuntu csomagot, kicsomagolom, és tulajdonképpen egyetlen egy lényeges fájl van benne, maga a futtatható veracypt bináris, a többi csak töltelék. Ezt bemásolom a $PATH-ba, és simán tudom használni Rocky Linuxon. -
zoltanz
nagyúr
Ppa-val frissítek, majd downagre-delni akarok, törlöm a Ppa tároló, nem downgrade-del
-
-
-
válasz
tordaitibi #42990 üzenetére
A Snap szerintem szervereknél lenne jó, desktopon nem sok értelmét látom. A flatpak is egy jobb megoldás, egyfelől azért is, mert nem zárt és közösségi. Urandom írt róla blogbejegyzést, érdemes elolvasni.
-
válasz
urandom0 #42989 üzenetére
Na meg tudtommal, ha valaki valamit meg akar írni Linuxra, akkor elsőnek Ubuntura teszi. Ebben biztos benne van a Canonical keze is, meg az is, hogy az enterprise világban még mindig erős helyen van. Vannak olyan Windowsos programok és driverek, amiket elsőnek Ubuntura hoznak le. A Mint is Ubuntu alapú.
-
A Linuxnak nincs zászlóshajója, bárki bármit használhat.
Én ezzel ugyan továbbra sem értek egyet mert irgalmatlan már a katyvasz de állítólag ez a szépsége...Témára vissza,
Natessék és még megszólnak hogy leragadtam 18.04-en. Még mindig egészen használható.
A Snap, ugyanúgy mint bármelyik más konténeres megoldás, tökéletesen jó a maga helyén, a maga felhasználási módján, azt nem ragoznám hogy nnak aki vete a fáradságot és átrágta magát a működésének kicsit rejtett bugyrain.
Amúgy szerintem a Snap vastagon magán viseli a Linuxra néha jellemző töklogikus megoldásokat, megfejelve az Androidra hajazó faék telepítési és könyvtárszerkezettel.
Legalább itt tudom mi hol van, nem szétszórva a /alatt 40 helyen 1 szoftver alkotóelemei, konf fájljai sb. -
Az Ubuntu már csak a laikusok szemében a Linux világ zászlóshajója, akik valahol valamikor hallották, hogy a legnépszerűbb disztró az Ubuntu, és azóta ez él a fejükben. De aki kicsit tájékozottabb, az tudja, hogy a Mint már rég átvette a helyét, a fórumokon is mindig azt ajánljuk, a Distrowatchon is az az első... Ubuntu lassan kiesik az első 10-ből is.
Múlt héten telepítettem Ubuntut, nálam van ufw, és a nyelvi hiba sem jött elő.
A Gnome Tweaks viszont elavultnak számít, helyette a Refine van (bár míg ez a változás lecsorog Ubuntu-ékhoz is, addig még eltelik pár év). Gnome Software nincsen azóta, amióta Snap Store van, nyilván azért, mert azt szeretnék, ha minden snapból lenne telepítve (ezért nincs Synaptic sem). Ez az irány Ubuntuéknál, lehet szeretni, nem szeretni, biztos sokan nem szeretik, de szerencsére van Ubuntu helyett másik disztró, amit lehet használni.Azt aláírom, hogy az Ubuntu előnye mára eléggé elpárolgott. Régen jó volt, amíg kezdőbarát volt, és a Debiannál frisebb csomagokat kínált. De manapság egyedül talán a közösség mérete az, ami az Ubuntu mellett szól.
-
Alveus
tag
Én pont tegnap raktam fel, az tény, hogy a telepítője kritikán aluli, nem találkoztam semmilyen anomáliával, bár igaz, hogy én hagytam felmenni netre, hogy letöltse ami kell.
A nyelvi problémára, szerintem neked nem töltötte le a teljes magyar nyelvet, hanem csak ami a telepítőben van, a beállításoknál a nyelvek kezelése résznél nézd meg, hogy nem-e írja, hogy a nyelv hiányos, ilyenkor általában felkínálja a letöltést. 1 próbát megér
-
válasz
urandom0 #42985 üzenetére
A mappák neveit úgy kell megváltoztatni, hogy átnevezed őket
És utána az ~/.config/user-dirs.dirs fájlban is átírod az elérési utakat, vagy használhatod az xdg-user-dirs-update parancsot is, de az első módszer egyszerűbb.
Végül kijelentkezel-visszajelentkezel, és jónak kell lennie.
Tudod ki fog ezzel sz*rakodni? Egy ilyen alapvető funkció nem működik normálisan, hogy a home mappában szereplő almappák nem a saját nyelvemen jelennek meg és el kell kezdeni turkálni a terminálban a javításért??? És ez a Linux világ zászlóshajó disztrója? Ugyammá... A másik kolléga válaszára nem is reagálok, mert a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtés.
20.04 LTS volt az első disztró, amit valaha kipróbáltam a Linuxból. Hibátlan élmény volt a Focal Fossa. De ez... Ez valami borzalom. Ráadásul tele ezzel a snap szutyokkal. Csak próbára tettem fel egy másik SSD-re, de törlöm is le, megyek vissza a Mintre. Biztos vagyok benne, hogy mióta a snapet beletették a rendszerbe azóta kezd el így lefelé ívelni a minősége.
-
A nyelv miatt más is panaszkodott.
A mappák neveit úgy kell megváltoztatni, hogy átnevezed őket
És utána az ~/.config/user-dirs.dirs fájlban is átírod az elérési utakat, vagy használhatod az xdg-user-dirs-update parancsot is, de az első módszer egyszerűbb.
Végül kijelentkezel-visszajelentkezel, és jónak kell lennie. -
Gnome-tweaks, gnome-shell-extension-manager, synaptic, gnome-software, ufw, ezek nincsenek natívan telepítve, amit nem értek, hogy miért?
Mert nem mindenki használja őket, nincs szükség rájuk alapból. Nem értem a "problémát". Ez éppen olyan egyéni ficam, hogy kell-e programindító parancsikonok az asztalra, vagy felesleges.
A magyar mappanevekhez nem kell kilépni/belépni, vagy újraindítani a rendszert? Régebbebről rémlik ilyesmi. Ha nem, jelentd be hibára! Hogy évekkel később lezárják azzal az indokkal, hogy már nem támogatott az a verzió
-
Felraktam az Ubuntu 24.04.2 LTS-t. Vegyesek az érzéseim. Kezdjük ott, hogy a telepítéssel is kínlódtam, partícionálás közben folyamatosan megszakadt a telepítő. 10 perc fórumos turkálás után kiderült, hogy "safe graphics" módban érdemes indítani a telepítőt, különben megszakad. Ez mellett érdemes beállítani a repülős üzemmódot is.
Telepítést követően a nyelvi csomagok beállítása és a rendszer felfrissítése után a /home-ban lévő mappák neve angol maradt (documents, music, videos, stb.), ami rém kellemetlen. Egyelőre semmivel sem tudom őket megváltoztatni. A konyhakész állapotot úgy érzem teljesen el kell felejteni. Gnome-tweaks, gnome-shell-extension-manager, synaptic, gnome-software, ufw, ezek nincsenek natívan telepítve, amit nem értek, hogy miért? A Bluetooth beüzemelését nem tudtam megoldani (Minten sikerült), a HDMI-ról érkező hang szó szerint recseg. Az App Store-ban nem tudom kényelmesen menedzselni a már feltelepített alkalmazásokat. A Snapek frissítése automatikusan vagy nem beállítható, vagy az erre vonatkozó beállítást nem találtam még meg.
Összességében jó rendszer lesz belőle, ha egyszer sikerül belakni, de a Mint ehhez képest még mindig konyhakészebb.
-
kpityu2
őstag
válasz
zoltanz #42981 üzenetére
Nem tudom, nem használok firefoxot. A böngészőbeli gyorsítás az külön tészta. Amit írtam az magára az oprendszerre vonatkozik. A böngészőbeli gyorsítást a böngésző spéci beállításaiban kell mókolni, általában van egy blacklist, hogy milyen VGA-nál nem engedi, azt ki lehet kapcsolni. Aztán vagy elindul a böngészó vagy nem. Itt van pár javaslat: [link]
-
zoltanz
nagyúr
válasz
kpityu2 #42979 üzenetére
Usb egér, én is jobban szeretem a Ps/2-őt. Elmúlt a lag is Ezen a notin nincs. Van bluetooth egérentyűm is, de az is Usb-n lóg. Grafikus lassító egy Zintel X3100 (dual Channel Ram-mal 4GB) shader modell 3.0, megnézem Firefox, Chromium alatt megy e a compozitor, WebGL. Esetleg Kodi.
-
kpityu2
őstag
válasz
zoltanz #42978 üzenetére
Valószínűleg VGA driver problémád lesz, nincs GPU gyorsításod és a kompozitálás leterheli a CPU-t. Az egér is azért lagol mert az USB a régi PS/2-vel ellentétben maszkolható megszakítást használ, vagyis a proci akkor szolgálja ki amikor épp van rá ideje. Személy szerint ezért is szeretem jobban a PS/2-őt billenyzűzethez és egérhez. Ott nincs lacafaca, a procinak azonnal ki kell szolgálnia a kérést.
Ha felrakod a nux-tools csomagot akkor a/usr/lib/nux/unity_support_test -p
paranccsal meg tudod nézni, hogy mi a helyzet. Ha minden ződ/yes akkor rendben van a GPU gyorsítás. Ha van piros/no és azt írja, hogy llvmpipe driver aktív akkor nincs GPU gyorsítás. Sajnos más módon nemigen lehet ellenőrizni, mert az llvmpipe OpenGL driver simán behazudja a GPU gyorsítást más programoknál miközben mindent prociból számoltat. -
zoltanz
nagyúr
Ubuntu Mate telepítőben manuális partícionálásnál, megjelennek a meghajtók, de.semmit nem enged állítani. Villog is a képernyő és laggol az egér.
-
Petya XT
senior tag
válasz
V.Stryker #42975 üzenetére
Szia,
Sokat keresgéltem én is a témában, nálam is feltétel volt, hogy mind a három platformon ugyanazok az állományok legyenek meg. Hamar rájöttem, hogy sem a Google, sem az MS megoldása nem játszik. Én a Mega-t választottam, mert így Windows, Android, IOS és Linuxon is ugyanúgy meg voltak az állományok. Nem okoskodik, teszi a dolgát, Debian, Arch vonalon is hibátlan a kliens. Titkosítva tárol mindent a szerveren. Szerintem érdemes kipróbálni, az ingyenes fiókot is fel lehet tornázni 25 GB-re, ha beválik, akkor előfizetni.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Valaki talált valami egyszerű megoldást GoogleDrive szinkronizáláshoz oly módon,hogy a fájlok offline is elérhetőek legyenek és tükrözze őket a szerverrel?
rclone -ról olvastam, de azon nem tudtam átküzdeni magam. Főleg a googlenél létrehozandó mókoláson.
Vagy esetleg van más felhő szolgáltatás, ami fent leírt módon működik? -
Ducati916
csendes tag
Sziasztok.
Van egy új acer aspire a515-57 laptopom és ehhez volt két monitorom előzö pc-mhez.
Mind a két monitor dell p2213.Egyiket csatlakoztattam hdmi dvi-d átalakítóval azzal jól működik.
Viszont a másik monitort usb hdmi display linkes átalakító csatlakozva hdmi dvi-d átalakítóval a monitorra nem működik.
Op rendszerem ubuntu 22.04 lts.
Valaki találkozott ilyen problémával?
Azon gondolkozok veszek egy usb-c dvi-d átalakítót.Az megoldást lehet? -
kpityu2
őstag
válasz
User_2 #42969 üzenetére
Hát, a linuxos hálózatkezelés az nekem is rejtély, amikor a tailscale-t állítottam be, akkor kellett mindenféle konfigfájlokban engedélyezni ami alapból nem volt engedélyezve. Meg ugye már ott is varia van, hogy rendszerszinten kezeli a dolgot vagy user session socketként... de szerintem az esp-s fórumokon, FB coportokban jobban képbe vannak. Esp-t gyakran használják RPi-vel, azon meg linux fut és ahogy láttam ugyanazok a nyűgök jönnek elő.
-
-
User_2
tag
válasz
kpityu2 #42968 üzenetére
köszönöm,
az echo parancssor segített, igazolta, hogy a python script és python venv műkődik, fogadja az üzeneteket.tulajdonképpen nem derült ki mi volt a gond,
újrahúzás után az első próbálkozásra működik.valószínűleg segített egy második újratelepítés is.
a telepítő szövegesen azt írta, hogy a win és a 22.04 mellé fogja telepíteni, végül ez nem így lett csak a win maradt meg.
a téves szövegezés először megzavart.emellett a 24.04-n történt más is: a ttyusb0-n már nem akad össze a brltty és a ch340g driver.
-
User_2
tag
válasz
kpityu2 #42966 üzenetére
köszönöm, hogy belenéztél, tényleg egy küldő scriptet sikerült screenshot-olnom.
most betettem a fogadó scriptet.
[kép]
google keresés alapján ez nemcsak nálam gond,
végigpróbáltam mindent amit írtak, a vége az lett, hogy összesz**ta magát az ubuntu, újra kellett telepíteni az egészet,
így most mr 24.04-en várja script a küldött adatcsomagokat.
de továbbra sem működik.pc-n tcpdump látja a beérkező üzeneteket, udp socket nem találja.
iptables totál üres, ufw inactive
most hagyom egy darabig pihenni,
nem mintha magától is megjavulna -
-
válasz
User_2 #42963 üzenetére
Ubuntuékban ufw szokott lenni. Ha azt írja rá, hogy enabled, akkor maga a szolgáltatás engedélyezve van, és ha sudo ufw status parancsra azt írja, hogy active, akkor fut is. Add ki a
sudo ufw disable
parancsot, teszteld le az UDP kapcsolatot, és ha akkor sem jó, akkor nem a tűzfal blokkolja. -
User_2
tag
-
kpityu2
őstag
válasz
User_2 #42961 üzenetére
Linux alatt van a firewalld grafikus felületű tűzfal, a magyarított szoftverközpontokban "Tűzfal" néven szokott szerepelni. Talán érdemes felrakni ha behúzza a meglévő iptables beállításokat és akkor ott megnézheted. Nem kellene, hogy fusson valami udp szerver vagy démon ami megnyitja a socketet?
-
User_2
tag
tűzfal: fogalmam sincs. többször nekiindultam már google alapján, de még csak meg se találom ubuntu-ban,
nem találom ilyen néven, hogy firewall, vagy security.
chatgpt alapján ufw-t néztem terminal-ban azt írja not enable-d vagy mi,
van egy másik lehetséges, valami hosszúnevű,
annak meg nem írt a "--help" status lekérdezés lehetőséget, viszont kiad rengeteg karaktert, amit nyilván nem értek.
- python-ban futtatok listener-t, csak vár.
pc->pc-t nem próbáltam.tűzfallal nem tudom mit kezdjek.
-
-
User_2
tag
esp és linux pc között szeretnék udp kapcsolatot.
nem ismert okból nem megy.
két esp8266 között működik,
pc -> esp irány is megy,
esp-> pc süket.teljesen vak vagyok a témában.
tudtok segíteni mit állítsak át ubuntu 22.04-en?
-
growler
őstag
válasz
SchMIKLOS979 #42956 üzenetére
Online indítható/megnézhető Linux distributions / asztali
környezetek.: [link] -
baloo79
tag
válasz
SchMIKLOS979 #42956 üzenetére
-
kpityu2
őstag
Sziasztok. Tudtok valami módszert amivel elérhető, hogy az automatikus frissítéskereső ne dobja fel a desktop figyelmeztetést, ha csak vissszatartott csomagok frissültek?
-
válasz
lionhearted #42950 üzenetére
Pedig tudja.
Hogy Live tudja-e azt nem tudom de telepített igen.
Konkrétan nemegyszer előfordult nálam tripla meg még többszörös bootba 4-5 os-sel hogy elfelejtettem hogy a Wint hibernáltam és ráindítottam egy Linuxot.
Szó nélkül csatolta és olvasta csak mikor írtam volna az ntfs lemezt, akkor kiabált hogy ez már nem megy.
Ezek után a malőrök után reboot és a Win hibátlanul felállt hibernálásból.
Nem tudom egy live mennyiben különbözik ebben de meg fogom nézni a melóhelyemen, ott tudok 4-5 Windowst hibernálni és ráengedni egy Ventoyos bármilyen Live Linux disztrót usb-ről. -
válasz
tordaitibi #42948 üzenetére
Csak ezt a live rendszer nem fogja tudni, rábök a meghajtóra és akkora hibaüzenet jön, hogy leesik a székről. Szóltam előre, megoldással együtt.
-
GrandS
senior tag
válasz
tordaitibi #42948 üzenetére
Elmondom miért kelle(ene): Van egy DLink 320-as NAS-om, amit a WIndows11-ről már nem lehet elérni (nem támogatott, nem is akarják...). A Windows-ban letöltött fotókat akarom Linuxon áttenni a NAS-ra (gondolom onnan elérem. Köszönöm a beírásokat!
-
válasz
lionhearted #42947 üzenetére
Pont hogy csak olvasni akarná.
Az meg megy gyors rendszerindítás mellettis, így tuti hogy írásvédett a lemez.
-
-
GrandS
senior tag
Van egy Windows11-es notebookom. Lehet olyan, hogy egy bootolható pendrive-ot készítek, ami a Windows 11-merevlemezéhez hozzáfér, de egyáltalán nem túr bele a Windows-ba? Tehát ha kiveszem a pendrive-ot és újraindítok, akkor a Windows11 töltődjön be.
-
Mtbsrác
senior tag
Sziasztok!
Adott egy vboxban futtatott win7 amire szeretném feltenni a .net framework 4.7.2-öt ami tanusitvàny hibával megáll. Mit tudok csinálni hogy telepíteni tudjam? AmazFit WatchFace editor progit szeretném használni. Nincs hackelve birizgálva a rendszer csak telepítve. Lehet a vbox kavar be neki amúgy és emiatt vmi nem tetszik neki.
Amúgy a fő rendszer linux mint.
Kereső nem adott eredményt sajnos.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
kpityu2 #42940 üzenetére
Futott a vbox azaz megfagyott win leállítás közben ami nemment végbe. Win7-et telepítettem fel egy okosóra (óraszerkesztő/watchface editor miatt) akatam használni. Ekkor megfagyott a vbox majd szép lassan a gép is totál leállt. Hiába nyomtam rá hogy újraindítás a linuxon, sekép se hang majd reset és az eredmény meglett.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Mtbsrác #42938 üzenetére
Nem a kernel stabilitásával van a baj, hanem ezzel az egy komponensel tud hibát produkálni, de azt sem mindenkinél, mindenesetre most nagyon sok hiba ezzel kapcsolatban. Amit ajánlanak, hogy vagy visszalép az ember a 6.7-es valamelyikére, vagy előreszalad a 6.8.2-re.
Most nincs a közelben Mint/Ubuntu gép(A lelkem túl sátános lett, Win11 lapos van csak nálam), hogy milyen lehetőségek vannak, de ha egyszeri, és ha fstabba berakva is felcsatolja rendesen, én nem foglalkoznék vele. Vagy van az az opció, hogy más rendszert használ az ember, ha folyamatos a probléma, de ez a legutolsó opció. Ezt a fáljrendszer javítás egyszer-kétszer elmegy, de el is vihet mindent( bár én még nem találkoztam ilyennel, de ahogy olvastam, volt aki megszívta vele). Nálad meg volt egy reset is, lehet, hogy az van amire elsőre gondoltál, hogy az kavart be neki. Ha mégegyszer, normál használat alatt előfordul, akkor érdemes komolyabban elgondolkodni ezen. Nálam random van ilyen hiba Ubi 24, Mint 22-n is. Érdekes ez.És a Windows-ok miatt nem tudom elengedni az NTFS-t, pedig szívesen megtenném. Kéne valami felhőre előfizetni....
-
válasz
Mtbsrác #42934 üzenetére
Nem tudom mi az oka neki, Minten is szívtak többen is a közelmúltban NTFS-re formázott partíciók felcsatolásával. Megjegyzem nekem Debianon nem volt ilyen problémám... Soha!
A fájlrendszer javítása nálam is segített, viszont ennél meg nem árt vigyázni, mert a felugró figyelmeztető üzenet is jelzi, hogy akár adatvesztés is lehet belőle. -
Mtbsrác
senior tag
SIKERÜLT megoldani!
[link] Ez a video segített! -
Mtbsrác
senior tag
Hali!
Egy gyönyörü gépfagyás után ez a kép fogadott amit a vbox okozott.
Ntfs filerendszer van rajta képekkel videokkal, rendszer nincs. Még a partition manager se lát semmit, csak ezt dobja infra. (Ez a backup vinyóm) amit csak adatmentésre teszek be, de most ide csináltam rá egy vbox képet, erre fért rá ami lefagyott.
Csak ez az egy partició szállt el. A többi ép minden filerendszer ext4-ek és ntfs-ek is.
Hogy tudnám visszahozni sérülésmentesen, olyan szájbarágosan esetleg
.
Köszi!
-
Tutu7030
veterán
-
-
Tutu7030
veterán
Ubi 24.04-en használ valaki Davinci Resolve-t? Telepítenem sikerült, csak éppen a videó fájlokat nem akarja megenni.
-
-
B@ldrick
aktív tag
Sziasztok,
Kis segítség kellene Gnome 47 témázásban: a shell megy, de pl. a fájlok, beállítások, rendszerfigyelő ablaka nem veszi fel színt, ablakvezérlő gombokat. A terminálablak, frissítéskezelő és még pár program pedig igen.
Amit feltettem: kiterjesztések/user themes, .themes-be pl. Dracula gtk4 téma, és a finomhangoló/örökölt alkalmazásoknál ki van választva. Köszi. -
Tutu7030
veterán
Köszönöm a javaslatokat, tippeket!
-
válasz
Tutu7030 #42920 üzenetére
Ez az Ubuntu egyik hülyesége, hogy alapból benne van az Apport, és úgy dobálja fel ezt az ablakot, hogy nem ír semmi plusz infót a hibáról. De az esetek túlnyomó többségében csak valami nüansznyi apróságról van szó, aminek nulla jelentősége van a rendszer működése szempontjából.
Nekem Ubuntu telepítés után az elsők között szokott lenni, hogy ezt a csomagot töröljem. -
válasz
Tutu7030 #42922 üzenetére
Van amikor nincs más megoldás.
p. nálam az egyik pc-n 6 éve jelzi a bootnál az acpi és a wireless hibát. Ennek ellenére minden tökéletesen működik de ezeket ugye logolja is.
Megoldás nincs rá, ezért én is kiheréltem az erre vonatkozó logokat.
Vagyis a fejfásnál lelőni módszert kellett választanom -
-
Tutu7030
veterán
Sziasztok!
Ubuntu 24.04.1 (Mate)
Minden bejelentkezés után a dsktop betöltésekor "Rendszerhiba történ" felugró ablakot kapok. Válaszhatok, hogy küldök jelentést vagy nem. De bővebb infó nincs, hogy mi a baja, és nem is veszek észre hibát. Ki lehet deríteni, hogy mi a baja? -
Debianosok/Ubuntusok frissítsetek, biztonsági rés van a needrestart csomagban: https://ubuntu.com/blog/needrestart-local-privilege-escalation
-
-
kpityu2
őstag
Windows alatt az EasyBCD-vel tudod legkönnyebben buherálni a bootot. Viszont linux alatt nagyon nem ajánlott a Grub Customizer, teljesen elkutyulja a grub beállításait. korábban én is használtam. Linux alól a
sudo grub2-set-default x
parancs kiadásával tudod beállítani az alapértelmezett bootot, ahol x a bootolandó bejegyzés sorszáma. (A mai linuxok a grub2-őt használják). Legegyszerűbb ha csinálsz egy v. két shell scriptet és kiteszed az ikonjait az asztalra. Windows alól meg azt hiszem a Grub2Win progival tudod a linux grubot módosítani. -
amdni
aktív tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban:
Távolról használnám a gépem (PC) Ubuntu és Windows operációs rendszerét is (Virtalbox egyéb okból nem jöhet szóba).
Ha pl. az Ubuntu fut, a Grub Customizer program segítségével át tudom állítani, hogy újraindítás után ne a Linux hanem a Windows induljon el.
Eddig ok, viszont fordítva egyenlőre még nem megy, nem találtam működő megoldást.
Windowsra nincs Grub Customizer, hogyan tudnám módosítani a boot sorrendet?Köszönöm előre is!
-
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #42908 üzenetére
Sajnos már nem nagyon érdemes megkockáztatni a másik partícióra telepítést a bootloaderek kavarása miatt. Én mindig úgy csinálom, hogy külön vinyóra teszem úgy, hogy a másik ki van húzva. Amikor megvan a telepítés, utána megoldom hogy az induló loader meghívja a másikat. Általában a bootsorrendben beállítom indulásnak a Linuxot, az úgyis megkeresi a Windowst és beteszi a listába. Ezután már csak a grub mappában kell kókányolni, hogy kényelmes legyen a bootlista. Hiába EFI meg akármit is indíthat, ha minden oprendszer össze-vissza barmolja a saját izlése szerint.
Ha a snapot el akarod kerülni, akkor figyelj, hogy a tárolókból telepítsél ne a Szoftverek, Discover meg hasonló szoftveráruházakkal, mert ott össze van kutyulva minden. Vagy a szoftver honlapján keress egy rendes telepítőcsomagot. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #42907 üzenetére
Hibás vagyok, mert egyre kevésbé akarok maceráskodni! Annyit várok el a rendszertől, hogy hiba nélkül működjön! Az Ubuntu-t ismerem a legjobban. Meg tök sok help van hozzá, csak #42904-ben leírt nyamvadt snap! A fene akarja buherálni a rendszert!
-
válasz
I02S3F #42906 üzenetére
Siman helyrehozhato a Win ha ilyen efi torles elofordul.
Ilyenkor favago modszerrel a mutatvany elott menteni kell az efinek a Winre vonatkozo tartamat majd visszamasolni az uj efire.
Fedorat nem ismerem, eddig minden linux telepito elfogadta ha masodik efi particiot csinaltam es ezt megmutattam a telepitonek.1x volt ebbol kalamajka, az igaz akkor nagyobb mennyisegu efi particio volt epp a gepben es a linux telepitonek meghaladta a kepessegeit
Amugy jarhato ut.
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #42904 üzenetére
Na! Mondom felrakom a Fedorát, hogy azon nincs snap, nincs gond. Igen ám, csak a Fedorát annyira nem ismerem. Ráadásul töröltem a /efi partíciót, csak így engedte telepíteni magát. Na ezzel meg ment a levesbe a windows 10-em.
A 10-et helyreállítottam. Sajna munkahelyre szükséges a 10, hiába a Linux-ot szeretm
-
-
I02S3F
addikt
A nyamvadt inkscape snap nem tudodd a /home alá meneteni. Szórakozok is én ezzel van is nekem időm, munkaidőben, munkafeladatra. Bootolok egy 10-et és azzal megcsinálom pillanatok alatt.
-
ldave
félisten
Egy frissítés (24.10, Linux 6.11.0-9-generic) után a második monitort nem látja a laptopom.
xrandr --listmonitors:
Monitors: 1
0: +eDP-1 2048/340x1152/190+0+0 eDP-1
ubuntu-drivers devices:== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0 ==
modalias : pci:v000010DEd00002560sv00001028sd00000B56bc03sc00i00
vendor : NVIDIA Corporation
model : GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q]
driver : nvidia-driver-535-server - distro non-free
driver : nvidia-driver-535-server-open - distro non-free
driver : nvidia-driver-560-open - distro non-free recommended
driver : nvidia-driver-560 - distro non-free
driver : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtinHa megnyitom az Additional Drivers menüt, akkor percekig gondolkozik, majd ezt mutatja:
Valami tipp a továbbiakra? Próbáljam kikapcsolni az Nvidia drivert?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Hill Climb Racing 2 bemutató (Android, iOS)
- Formula-1
- Renault, Dacia topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- OLED monitor topic
- Óvodások homokozója
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Az AI-ra fókuszál az új Arc meghajtó
- Hálózati / IP kamera
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- PROHARDVER matricás ház ingyen elvihető
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest