-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #34263 üzenetére
Amiket felsorolt (transmission aka torrent, plex server, SMB megosztás, backup) tipikus szerver feladatok, nem kell hozzá felhasználót létrehozni.
Például a transmission daemon-t ha elindítod akkor - alapértelmezésben - a "transmission" felhasználó nevében fog futni, de ezt nem te hozod létre előtte.
Másrészt meg két külön dolog az hogy legyen felhasználó létrehozva, illetve az hogy az be van-e jelentkezve vagy sem.
-
BoB
veterán
Attól függ mit ért wipe alatt, ha biztonságosat (vagyis hogy nehezen legyenek az adatok visszaállíthatóak), akkor a
shred
-et érdemesebb használni mint add
-t használni. Vagy a dd-vel többször át kell futni rajta és nem/dev/zero
-val, hanem/dev/urandom
-al.shred -v /dev/sdX
-
BoB
veterán
válasz
Necroman_Mk2 #33937 üzenetére
Dash-to-doxk kiegészítőt ajánlom neked ha a unit hiányzik.
-
BoB
veterán
válasz
halhatatlan #33527 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
halhatatlan #33517 üzenetére
Ott van a szofverboltban, nem kell tudnod mi az. Egy kattintással telepíthető a grafikus alkalmazásból.
-
BoB
veterán
válasz
halhatatlan #33513 üzenetére
Minek szenvedsz? A snap csomagot tedd fel.
-
BoB
veterán
válasz
asanotadanob #33100 üzenetére
Egyrészt indítsd el terminálból, másrészt nézz rá a logokra.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #33042 üzenetére
Nem ajánlott a GNOME extensions oldal használata, ugyanis nincs karbantartója hónapok óta!
Rengeteg csomag vár frissítésre: [link]
Sokkal jobb felkeresni az adott extension github oldalát, és az ottani leírás alapján telepíteni. (ezzel egyébként pont ugyanúgy rakjuk fel, szóval nem fog szétcsesződni semmi sem, és freissíteni is lehet)
-
BoB
veterán
válasz
Alveus #33034 üzenetére
Akkor egy menü bejegyzést kell csinálnod a programnak.
A
~/.local/share/applications
könyvtárba kell elhelyezni egy tetszőleges nevű,.desktop
végződésű fájlt a következő tartalommal (értelemszerűen mindenhova beírod amit kell:[Desktop Entry]
Name=FooCorp Painter Pro
Exec=foocorp-painter-pro
Icon=foocorp-painter-pro
Type=Application
Categories=GTK;GNOME;Utility; -
BoB
veterán
válasz
#61392896 #32781 üzenetére
Erősítsenek meg az Ubuntusok, de szerintem sem a jdownload2-t, sem a teamviewer-t nem szállítja az Ubuntu. (sosem tette). Azaz szerintem ezeket külső forssából tetetd fel, vagyis hiába keresed az Ubuntu csomagjai között.
Ja meg JAVA-ból is szerintem mindig is csak a nyílt forrású JAVA-t szállították (OpenJDK, OpenJRE), sosem az Oracle félét.
A többit nem néztem.
-
BoB
veterán
Ha már itt tartunk én ezeket a nagy belakásokat nem értem. Felteszel egy rendszert, kész. Mit kell még utána szarakodni?
-
-
BoB
veterán
válasz
Core2duo6600 #32550 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #32471 üzenetére
Igen, erre válaszoltam hogy nyugodtan megpróbálkozhatsz a trial and error módszerrel (vagyis kezded azzal amelyik a legtöbb helyet adja, és ga elfogy az inode akkor újra az egész).
De azt is megnézheted összesen hány darab fájlról és mappáról van szó. Na attól a számtól némileg több inode-ra van szükséged, de az már egy kiindulási alap, mert tudod hogy kevesebb nem lehet.
-
BoB
veterán
válasz
#19482368 #32449 üzenetére
Azért valamennyi fejlesztések vannak, például wayland.
Az X11 (ez a legalsó szintje a megjelenítésnek és az azzal való interakciónak) biztonsági szempontból annyira jó (irónia), hogy ha például megtörik a böngésződet rögzíthetik az összes billentyűleütést és egérmozgást, képernyőképeket készíthetnek (nem csak a böngészőben, azon kívül is).
Pont ez volt az egyik ok amiatt elindult a Wayland fejlesztése, azzal már nem lehet megcsinálni ugyanezt (vagy legalábbis nem olyan triviális módon).
Más kérdés hogy a Linux desktop elterjedtsége (pontosabban el nem terjedtsége) miatt nem nagyon támadják az X-et.
Vagy például egyszeri felhasználónak könnyebben konfigolható tűzfal a firewalld.
Apparmor, selinux, most ezek jutnak még eszembe.
Szerk.:
Ja meg ami még újdonság az új, "univerzális", disztrófüggetlen csomagkezelők: snap, flatpak.
Ezeknél már a biztonsági szempontokat is figyelembe vették tervezéskor, így például az alkalmazások sandbox-ban fut(hat)nak, vagyis korlátozott a rendszerhez való hozzáférésük. -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #32280 üzenetére
Manual világosan leírja.
apt-get upgrade
: csomagok frissítése, HA ez nem jár új csomag telepítésével vagy törlésével.apt-get dist-upgrade
: csomagok frissítése akkor is, ha ez új csomagok telepítésével jár.apt upgrade
: gyakorlatilag ugyanaz mint apt-get dist-upgradeMi ez az új csomag telepítés? Például egy program új funkciója igényel egy korábban általa nem használt lib-et, amit nyilván fel kell telepíteni ha ezt az új verziót akarod használni.
A te példádból pontosan látszódik ez. A nem frissített csomag pedig pont ezért lesz, mert nem lehet frissíteni az új függőségek telepítése nélkül.
Ha az apt-get-el a dist-upgrade-et használod, láthatod hogy ugyanaz lesz az eredmény mint apt-al.
Miért van ez? A Debian konzervatívságára vezethető vissza. Azért van/volt extra frissítés parancs (apt-get dist-upgrade, régebben apt nem tudott frissíteni csak apt-get), mert ha már új csomag települ vagy törlésre kerül akkor hajjajj-hujjujj
, ezért csak külön kérésre került végrehajtásra.
Remélem így már érthető.
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru #31917 üzenetére
És itt a kézikönyv is: Bash Reference Manual
A neked kellő rész pedig: 3.1.2 Quoting
"Quoting is used to remove the special meaning of certain characters or words to the shell. Quoting can be used to disable special treatment for special characters, to prevent reserved words from being recognized as such, and to prevent parameter expansion."
Szerintem mostmár egy szavad sem lehet
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #31912 üzenetére
Javaslok egy "shell abszolút kezdők számára" tanfolyam elvégzését
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #31909 üzenetére
Lássuk azt a karaktert amelyik megállítja a dd-t.
colomb2: hát b+ mostmár hogy mindig ugyanazt írod mint én csak pár másodperccel korábban
-
BoB
veterán
válasz
PeeterssoN #31822 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
God Vazzeg #31806 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru #31749 üzenetére
Baszki colomb pedig még gondolkoztam is mi baja lehet a wayland-nek a touchpad driver-el, de azt a bugreportot is megnézhettem volna
ubyegon2: na azért te sem panaszkodhatnál ha már itt tartunk, hány linuxos könyv is szerepel az "éppen" megjelent bejgyzésedben?
Dave se figyel há' figyeljetek már oda ez már nem igaz itt senki se figyel az idetévedők még a végén felelősségre vonják a topikgazdát, na!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 6500 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest