- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Spotify
- Bittorrent topik
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
#40553216 #38610 üzenetére
Köszi, így hogy írtad, nekiestem megint, kerestem valami ollóféleséget.. hiába, de végül rájöttem, elég gyorsan ment a vágás után, magától összefűzi a felmásolt videót, csak kár, hogy valami .mkv formátumban, de végül is lejátssza az Smplayer. Jó lesz, remélem nem hülyül meg ez is.
-
PociAti
őstag
válasz
#40553216 #38598 üzenetére
Nagyon kevés gyakorlati jelentősége van külön partíciót csinálni a home-nak. Úgy se tudod előre pontosan megtippelni milyen arányban lesz szüksége helyre a maradék partícióhoz képest.
És swap-ra se feltétlenül van szükség (erősen függ attól, mennyi RAM van a gépben). -
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #37095 üzenetére
Úgy, ahogy csinálod. Belenézel az autorun.akármi fájlba, ott meglesz, hogy melyik .exe-t indítja, általában valami start.exe, setup.exe, installer.msi, vagy hasonló szokott lenni. Tipikusan a gyökérmappában, egy szinten az autorun fájllal. Valószínű jól csinálod, ami miatt nem indul, hogy feltehetően az egész alkalmazás nem kompatibilis a Wine-nal még.
Az eget áldom egyébként, hogy Linuxon nincs ilyen autofos funkció, már Windowson is letiltottam. Hihetetlen idegesítő, mikor felcsatolsz valami új meghajtót, vagy optikai lemezt, és már hányja is az arcodba a rendszer az idegesítő popup szemetet, ami ezt leszámítva is rettenet nagy biztonsági kockázat.
-
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #37093 üzenetére
Először ezt hittem én is, mert elsőre így tűnhet, de valójában ez a path nem csak azt dönti el, hogy hová készüljön a snapshot, hanem hogy miről. Valóban nem írják le teljesen egyértelműen, ezért elsőre félreérthető.
Ha átrakod máshová, akkor már nem is arról a kötetről fog készülni a mentés. Hála istennek nem használok ilyen OpenSüsü-szutykot. Főleg azért felesleges, mert ha pl. az ember btrfs-t használ, annak a btrfs parancsába (btrfs-progs csomagot telepíteni kell hozzá) eleve be van építve egy snapshot funkció. ZFS-ben is biztosan van hasonló. ext4 meg hasonlóknál meg inkább rsync-es mentést használnék.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36967 üzenetére
Ez ilyen. Ki-ci ki-na-i is ezt használja pont ki, sokan nem értenek hozzá, csak meglátják a hirdetést, és ellenállhatatlan lesz a meseszép 2 terás tárterület o-co-é, és meg akarják venni, akkor is, ha nincs szükségük 2 terára, meg nem terveztek eredetileg ekkorát venni. A legtöbb ember, ha nem ért hozzá, észre sem veszi, mert nem másol rá annyit, vagy mert nincs ennyi pendrive-ra szánt adata, vagy a lassú pen miatt nem motiváltak, hogy ennyit másoljanak rá. Ha meg nagy sokára mégis másolnak rá ennyit, azt hiszik, hogy elromlott csak, kidobják, és vesznek másikat. Nem jönnek a linuxos topikba, hogy terminálban f3-mal bűvöljenek. Ha meg kiderül a turpiszság, akkor a kínai azzal fog védekezni, hogy az az ár, amit fizettél érte, az egy 32 gigásért is korrekt, így is van 32 gigád, nem kapod vissza a vételárat, mert a pénzedért arányosan kielégítő szolgáltatást kaptál, ami ér annyit, legfeljebb a fake accountját törlik, amit kinyit másnap más néven, és nyomatja tovább a bizniszt. Ja, ’ciség. Ráadásul most is van egy csomó ilyen filléres 1-2 terás pendrive minden online oldalon, eBay, Amazon, nem is értem ezt miért nem szűrik jobban. Természetesen mind kamu, az összeset törölni kéne már automatán, nem kell nyomozgatni, hogy melyik valódi, melyik nem, ennyiért mind az.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36961 üzenetére
Ja, ahogy uby is írta, ez egy 32 gigás pendrive. Kidobni ettől nem kell, csak úgy particionáljátok, hogy a partíció vége azon a szektoron legyen, amit a progi is kiírt. Így 32 gigás pendrive-nak továbbra is tudjátok használni, így végül is 10 EUR alatt nem volt anyagi bukó. Máskor meg inkább az asszony kérje ki háttértár vásárlása előtt valaki hozzáértőbb véleményét. Nem is kell linuxos topikokig eljönni, ezt még egy gamer vindóz pistis fórumon is megmondta volna neki azonnal, hogy ilyen fillérekért a 2 terás pendrive tuti kamu, nem kell hozzá szakinak lenni, ennek a pendrive nagyobbnak hirdeti magát trükknek már szakálla van, olyan régi és olyan közismert.
-
válasz
#40553216 #36961 üzenetére
Nem lepett meg az eredmény.
De legalább a kimenetben lévő parancs helyrehozza a dolgot és normál méretet fog jelezni ezután.
f3fix --last-sec=61612575 /dev/sdb
Itt is ezt írják:
How to recover a corrupted flash memory using F3 tools under Linux
Ha viszont a zasszonykád nem vesz ilyen nagyszerű pendrive-ot, talán sose tudjuk meg, hogy már nem csak Windowson lehet fake-teleníteni a hamis pendrive.ot!
Azért említsd meg neki, hogy minél kevesebb számítástechnikai eszközt vegyen a jövőben, különben itt a topikban nagyon kiokosodunk!
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36948 üzenetére
Ja, ezen teljesen felesleges rágódni, 5 EUR-ért 2 terás pendrive 9999%, hogy kamu. Az igazi 2 terás pendrive, ami valóban nem fake, az 300 EUR felett kezdődik.
Inkább vegyetek egy olcsó 120-250 gigás SATA3 SSD-t és kössétek UASP képes USB3-SATA3 adapterrel a gépre, az kellően nagy, kellően gyors, nem kamu, és megússzátok 18 ezerből vagy alatta. Írásterheletőségre és sebességre leköröz bármilyen pendrive-ot.
-
válasz
#40553216 #36950 üzenetére
Eddig én is azt ismertem régről, amit sonar kolléga blogolt, de megpróbálhatod a Linuxos f3-et is,
How to Check Real USB Capacity in Linux Terminal
Itt is leírják a használatát.
Tárolóból is fel tudod telepíteni.
Majd írd le, mit sikerült kiderítened!
# fake pendrive linux
-
válasz
#40553216 #36948 üzenetére
Húúú anyám, fémházas 2TB pendrive 5,43 euroért. Naív vételezésnek mondanám ezt.
USB 3.0, de ennyi a sebessége:
Az adatolvasási sebesség 5-15 MB / s, az adatírási sebesség 3-10 MB / s
Ez 2 terás eszköznél maga a halál, nem sebesség.
Ez egy 32GB-os pendrive, 5 éves 8eft volt PH-s eladótól, nézd a sebességet:
Már csak egy ilyen kell és megoldódik a gond:
(ja és nem a zasszonyhoz)
-
válasz
#40553216 #36945 üzenetére
A zasszony vette neten.
Értem. Mivel kizárt, hogy vett volna ilyen méretben használható 2 terás pent a zasszony, mert az iszonyúan sokba kerül, így egyetlen program van, amit lefuttathatsz, az meg a
sudo apt samukalapacs && sudo apt üss
Amúgy a zemberek 99%-ának fogalma sincs, milyen pendrive-ot szabad megvenni, ha sokat is akar rá másolni és nem egy hétig akarja ezt csinálni. Viszont a gyors pendrive-ok nagyon drágák, nem éri meg ilyeneket venni! Venni kell egy olcsóbb SSD-t meg külső 2,5" házat és kész.
Azt a félmilás pendrivet találtam példaként, biztosan van olcsóbb is, de 10 eft alatt nem nagyon.
Ha nem ilyet vett a zasszony, akkor hiába kinlódsz napokig, egy hét múlva vagy már másolás után újra bedugva majd azt látod, hogy adat nuku. Persze ez nem biztos, csak olyan 97%.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36945 üzenetére
De pont ez a trükkje, hogy a pendrive a mókolt frimware miatt nagyobbnak hirdeti magát, mint valójában, és amikor elkezdesz rá túl sokat másolni, akkor felülíródik ciklikusan, vagy eldobja az adatokat. Amíg keveseket másolsz rá, pár száz MB vagy pár GB, addig hibátlannak tűnik, ez a csel benne. Csak ahogy átléped a tényleges fizikai kapacitását, onnantól kezd el hibákat dobni. De ezt csak akkor tudod meg, ha kellően sokat írsz rá, igaz általában ez már későn szokott kiderülni, ki-ci ki-na-i is pont ezért röhög a markába, jól átvert, mire rájössz, addigra ő már hetedhét határon túl jár a pénzeddel. Mondom, kéne tudni, hogy pontosan milyen pendrive, gyártó, modell. Esetleg valami firmware-kiolvasó progival ránézni.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36931 üzenetére
Az lesz, amit írnak. Ha Kínából vett pendrive, akkor nagy valószínűséggel fake. Ezek jó nagy pendrive-nak látszanak az eszközkezelőben, akár 2 terásnak is, de valójában egy 16-64 gigás pen, amiben a trükkös ki-ci ki-na-i oc-có-é átütötte a firmware-t, és emiatt 1-2 terásnak látszik, de ahogy elkezdesz írni rá nagyobb mennyiségeket, hibába futsz, meg nem olvasható vissza.
Pont ez a trükk, ha csak kevés gigát írsz rá, akkor jónak tűnnek ezek a pendrive-ok (aki nem ért hozzá, sokáig észre se veszi), de ahogy többet írsz rá, mint a fizikai valós mérete, akkor elkezd furcsa dolgokat művelni, felejteni, stb..
-
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36414 üzenetére
Ha nagyon rövid a bootidő, akkor igen, a systemd-analyze mérési hülyesége nem annyira jön ki, közelebb esik a valós bootidőhöz. Ellustulni meg azért nem kell. A Linux lényege amúgy is az, hogy szét tudod hekkelni, nem úgy, mint Windowsnál, hogy csak azokat állítani, amit a MS megenged, meg amihez drótozott be beállítási lehetőséget (vagy GUI-ra vagy registrybe).
Linux alatt VBox helyett ajánlott inkább QEMU KVM-et használni. Nem kell hozzá mindenféle kernelmodult hegeszteni és stabilabb is
Amúgy b3×4rok, a boot közbeni egérmozgatást most én is kipróbáltam, és mintha egy kicsit nálam is gyorsítana. Ekkora f4×ságot beletenni, hihetetlen. Ennyi erővel úgy is megcsinálhatnák, hogy valami dinamós kurblit kötök a gépre USB-n keresztül, hogy előtte feltekerem, hogy legyen elég extra áram a bootoláshoz
-
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36403 üzenetére
A systemd-analyze csak kb.re méri a bootod, a valóságban nem annyi, ezt nem akarta elhinni nekem sem ubyegon.
Ne add fel, haladsz azért, 25 mp.-ről eleve lementél 18-ra. Arra viszont nincs tippem, hogy ebből hogy kéne faragni, de tuti lehet még, hogy 10 alá menjen. Ha nagyon tippelni kéne, akkor nálad is a random seed tartja fel a bootot, sajnos a haveged sem mindenható. valamennyit gyorsít rajta, de teljesen nem tudja annyira visszagyorsítani, mint random seed nélkül voltak a régi rendszerek.
-
válasz
#40553216 #36405 üzenetére
browser.cache.memory.capacity
integer értéket én mindig -1 értékre állítom, 16GB-nál jó az automatikus, de fogalmam sincs, mennyit használ ilyenkor, de ekkora memónál biztosan optimális a dolog, kár neked beállítani valamilyen értéket.A Mate lenne neked jó, az Gnome 2-re épül és teljesen jó felület, persze aki a XFCE-t szereti, a Mint azzal is egész jó, a Xubuntu-nál fényévekkel jobban van összerakva Mint-tel.
Így első pillantásra nem látni semmi rendkívülit a dmesg-ben, de elég lassacskán épül fel az egész, majd megnézegetem összevetve az enyémmel, de itt nem nagyon lesz semmi érdekes, HP8570p-n ez az utolsó sor, utána már csak nagy értékek vannak, de akkor már túl van a boot-on
[ 10.390461] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlo1: link becomes ready
[ 2157.818815] perf: interrupt took too long (2636 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 75750
[ 3457.729709] perf: interrupt took too long (3314 > 3295), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 60250
[ 4206.813447] perf: interrupt took too long (4196 > 4142), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 47500
[ 4742.618284] nf_conntrack: default automatic helper assignment has been turned off for security reasons and CT-based firewall rule not found. Use the iptables CT target to attach helpers instead.
[ 6697.288693] perf: interrupt took too long (5292 > 5245), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 37750
[ 7057.049813] EXT4-fs (sda5): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 9124.558813] perf: interrupt took too long (6668 > 6615), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 29750
[16531.309177] perf: interrupt took too long (8564 > 8335), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 23250
[29641.172793] perf: interrupt took too long (10807 > 10705), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 18500Desktopot kéne összeraknom, azon jobban tudom ezeket a dolgokat nézegetni.
[ 27.101904] random: crng init done
Ez a búnös amúgy, de most nem ugrik be semmi, mi a fenét csinál ez ott. Ezt nézegesd meg, hátha a
haveged
vagy más ötlet segít. -
válasz
#40553216 #36402 üzenetére
Fene se érti, nekem is volt egy 19-ről 19-2 re frissítésem a HP840p-en és egy ideig szürke háttérrel szuttyogott, majd villámgyorsan bootolt. (egyetlen Mint van csak fenn) Ezt az előzetes szuttyogást nem néztem, mert kevés időm volt, már nincs itt a gép. Mindenképpen hasznos volna a
dmesg
kimenet, pastebinnel linkelhetnéd, ott csak látszik, hol akad el az idő. -
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36399 üzenetére
Ja, ebből meg is van, hogy valóban a snapd a ludas. De elég sokáig töltődik az fstrim.service, NetworkManager-wait-online.service, apt-daily-upgrade.service.
Ezekből még a NetworkManager okés, mert az kell, de azt nem értem, hogy a snapd, fstrim, apt upgrade miért bootkor fut le? Szükség van ezekre, de teljesen felesleges bootkor erőltetni őket.
De főleg a snapd az, ami 20+ mp-re nyújtja ki. Azt tudtam, hogy bloat, de ez nagyon durva, még rossz viccnek is.
Amúgy a blame kimenetből az is látszik, amit mondtam, hogy ezek nélkül a sallangok nélkül a géped 4-5 mp. alatt bootolna, csak ezek a bloat szutykok húzzák az időt.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36397 üzenetére
Pedig ez nem olyan régi telepítés és a proci is van olyan erős, hogy ne fogja vissza az SSD-t, RAM is bőven elég. Bár Ubuntut rég használtam, nem tudom mennyire bloat. Nálam i7-2620M-el + 16 GB RAM, kb. 8-9 mp. alatt bootolt egy eléggé belakott, teleszemetelt Arch + Gnome3 telepítés. Az a 20+ másodperc nálad nem okés. Lehet a snap a ludas, lehet más.
systemd-analyze blame mit mond? -
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36376 üzenetére
A 24 mp. nagyon rossz, ezt a ~25-30 mp. körüli szintet már jobbfajta HDD-k is hozzák Linuxon, nem hogy egy SSD. Ott valami systemd-s szutyokra várakozik, az tuti. Esetleg ilyen régi C2D, AMD A4-A6, Athlon64 proci szokta visszafogni ennyire a háttértárat, de mint írtad, nálad TP W520-ról van szó, abba még ha a leggyengébb i3-as procit is tetted bele, akkor sem foghatja vissza ennyire, max. 1-2 mp-cel, nem 20-szal, még akkor sem történhet meg, ha csak 1 RAM modul megy a gépben single channelben, az sem több kb. 20% lassulásnál maximum.
Amíg a hosszú jelszót írod be, addig állítsd meg a stoppert. Amúgy milyen disztróról van szó, mikori telepítés, hányszor volt fölötte dist-upgrade, hány csomag van fent?
-
válasz
#40553216 #36379 üzenetére
Akkor a fene se érti, miért nem csökkent nálad a bootidő, mert az a service eléggé kitolta pedig.
systemctl list-dependencies --reverse snapd
Esetleg ezzel nézd meg, nincs-e valami függősége....bár akkor a kilövésnél azt észre lehetne venni.
Rendesen inactive állapotot ír ki a status?
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36373 üzenetére
A SATA2-re korlátozás csak szekvenciális átvitelnél számít. A random lemezműveleteket, elérési időt nem fogja vissza, vagy csak nagyon elenyésző mértékben. Nálam egy mSATA 860 EVO van SATA2-re korlátozva, az X220 hiába tudna SATA3-at, az mSATA csatlakozó mögé csak SATA2 van bedrótozva, de ez a bootidőt nem érinti. Tapasztalatom szerint inkább a procitól és a RAM sávszélességtől függ, ha azok nem fogják vissza, akkor egy legszutyokabb A400 is bebootol egy mainstream disztrót vagy friss telepítésű Win10-et max. 6 mp. alatt. Jó, talán a KDE5 kivétel, de egy Gnome3, Xfce, stb.-t mind bebootol ennyi idő alatt. Már pedig a W520- ban olyan procinak kéne lennie, meg olyan DDR3 dual channel sávszélességnek, hogy nálad nem ez a gond.
Illetve rendszeresen ki szokott derülni, hogy itt a PH-n sokan rosszul méritek a bootidőt, mert nem a gép bekapcsolásától kell, hanem a bootloaderben (BIOS vagy EFI bootmenü, vagy GRUB, vagy amiből indítod) a rendszer indításától addig, hogy a grafikus felületen minden betöltődött. A bejelentkezés idejére meg kell állítani a stoppert. A gép bekapcsolásától nem szabad mérni, mert az a BIOS-tól, UEFI-től függ, hogy milyen gyorsan inicializálj a a gépet, hardvereket, egyes gépeknél még a BIOS Legacy boot és az UEFI/EFI boot között is eltérés van, utóbbi gyorsabb, ha gyorsabb. Erről nem az SSD tehet, ha a BIOS lassan inicializál.
Egyébként most nálam is ~9-10 mp. de ez a systemd random-seed töketlensége miatt van, egyébként meglenne 5 mp. alatt.
-
válasz
#40553216 #36193 üzenetére
De ha nincs hozzá tudás, sőt, még csak tapasztalat sincs róla, akkor ki írna?
Tudás: Leírtam lépésről lépésre mit kell tenni.
Tapasztalat: Lesz, ha kipróbálod.Pedig ez még csak nem is egy olyan hiba, ami hozzá köthetően azonosítható működési vagy biztonsági problémát okoz. Mi kell ennél több?
Az, hogy a CapsLock nem működik, csak az E betűn, az nem azonosítható működési probléma? Rendben téged nem érdekel. De jól láthatóan másokat sem. Mint a példa mutatja, egy bizonyos bejelentésszámot/visszaigazolást el kell hogy érjen a bejelentésem, hogy komolyabban vegyék. Mivel angol nyelven jól működik a CapsLock, mekkora az esélye hogy maguktól ránéznek, és rájönnek, hogy a Magyar (és még kitudja kitudja hány) nyelvet is érint. Ha nem kérjük meg őket, soha eszükbe nem jut ránézni mitől lehet, ki lehet-e könnyen javítani. Nem csak a mindennapi használat során előkerülő/biztonsági hibákkal kell törődni, hanem mindegyikkel.
Ugyanilyen falakba ütköztem, mikor a meghajtóválasztó miért nem ad választási lehetőséget kérdéskört firtatom.
Tévedtem, nem 11 éve, hanem 2011-ben is jelentette már valaki a problémát, de érdemben nem foglalkoztak vele, mert senki nem ellenőrizte, próbálta ki, írta meg, hogy igen, ez nála is így működik. Nem azért zárták le mert megoldották, vagy ténylegesen így képzelték el a működését, hanem mert annak a kiadásnak a támogatása lejárt.
Lehet fogadásokat kötni, hogy az én bejelentésemmel mi fog történni.Ugyanakkor azt is elfogadom, hogy nem a PH! fóruma a legmegfelelőbb egy ilyen jellegű hiba kitárgyalására, bejelentésére (de jól láthatóan az ubuntu.hu, és linuxmint.hu sem). Akkor mégis hol?
-
válasz
#40553216 #36189 üzenetére
Miért olyan nehéz segíteni a másikon? Nem ez a fórum egyik lényege, hogy megbeszéljük ügyes bajos dolgainkat? Adott esetben segítséget kérjünk, és ha lehetőségünk van rá, akkor segítsünk. Majd ha neked lesz valami problémád, és segítséget kérsz, jusson eszedbe a válaszod! (Nem csak itt, hanem az élet minden területén!)
A #36176-ban _kértem_segítséget(már már könyörögtem), hogy próbáljátok ki nektek is így működik-e. Ez azért fontos mert
- kiderül, hogy nem egyedi hiba, mindenki másnál is könnyen reprodukálható
- A hibabejelentő rendszer úgy van kitalálva, hogy amíg csak én egyedül jelzem a problémát, nem foglalkoznak vele. Én ezt nem is tudtam eddig. Most hogy uby2 segített, most változott meg a státusza, és most már _talán_ eljut odáig, hogy érdemben foglalkozzanak vele. -
-
-
válasz
#40553216 #35621 üzenetére
Amennyire tudom, a shopban sokkal könnyebben használható, kifinomultabb eszközök vannak (videókban látom néha, használni nem szoktam). Meg rengeteg kiegészítő, amikkel utólag lehet fényeket rajzolgatni, stb... Én is Gimp-et használok, de egy-egy csillagos képre előtér maszkolása sem mindig egyszerű.
Retust meg írtam, amikor háttércsere, lekapunk a képről dolgokat, odapakolunk valamit úgy, hogy természetesnek hasson, stb.
-
-
MoRT2195
tag
válasz
#40553216 #35379 üzenetére
Nem írtam, hogy van SSD és HDD, de leírtam milyen laptop. És ebben van SSD és HDD. Ha innentől kezdve Windows-os a téma, akkor már feltalálom magam (remélhetőleg), csak ez az Ubuntus dolog zavart be, nem ismerem abszolút és nem nagyon akartam magán akciókba bele kezdeni. A segítséget és a tippeket pedig köszönöm.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35164 üzenetére
Login manager alatt néha külön kell állítani kiosztást.
A˝ karaktert viszont ne használd, az a szögmásodperc jele. Idézőjelnek az AltGr+o és AltGr+p kombókat hasznád: „ ”, ez ugyanis a rendes magyar nyomdai idézőjel. Az ő/ű-re meg az ő/ű-t, ne kalapos o/u-t, meg ne ˝-vel módosított o/u-t.
Az furcsa, ha még terminálban sem jó a kiosztás, azt már tényleg nem lehet grafikus felületre fogni. GUI-n még csak elmenne indoknak.
Amúgy nálam Archon az AltGr+öö-t kell nyomni (dupla ö-t), hogy ˝ karaktert kapjak, magyar kiosztáson, amerikai UTF-8 lokalizációval. Terminálban és GUI-n is. Igaz én nem szoktam ezt a karaktert használni. Ennek a dupla ö-nek az az oka egyébként, hogy a ´ és ˝ jelek egyben modifier billentyűknek minősülnek, amikkel más betűkre lehet ékezetet is barkácsolni, és emiatt első megnyomásra modifierként működnek (igényelnek egy másik betűt, amit módosítanak), és csak a második leütésre jelennek meg önmagukban.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35160 üzenetére
Ez a használatban nem magyar karaktereket ad az mit jelent? Mert ezzel a locale.conf-fal csak a karakterkódolást, dátum/időformátum beállításait, és a nyelvet állítod át, szokszor még a nyelvet sem, mert ahhoz egyes alkalmazásokhoz kiegészítő csomag kell (Firefox, LibreOffice, stb.). A billentyűzetkiosztás ettől külön, azt egyszer Xorg/Mate alatt is kell állítani, meg terminál/konzol alatt is.
Archon pl. terminál/konzol alatt a /etc/vconsole.conf-ban kell beállítani: KEYMAP=hu és utána jó lesz, de ez meg a grafikus felületet nem érinti. Azt nem tudom, hogy Uborkán ez működik-e. Sanszos, hogy igen.
Grafikus felületen nálam most a Sway WM config-jában ez van:
input "1:1:AT_Translated_Set_2_keyboard" {
xkb_layout hu,us
xkb_options grp_led:caps,grp:alt_shift_toggle,caps:escape
repeat_delay 300
repeat_rate 45
}
Az idézőjelben lévő azonosítót a swaymsg -t get_inputs paranncsal kérdeztem le. A többi beállítás azt jelenti, hogy szabvány magyar a kiosztás (nem 101 gombos meg egyéb spéci kiosztás, hanem a normál, iso 104/105 gombos magyar), amely Alt+Shift kombóra átáll amerikai kiosztásra (ilyenkor világít a Caps Lock LED, anélkül, hogy a Caps Lock be lenne kapcsolva), a Caps Lock át van drótozva Esc-ké (ez a vim-hez és vi-irányítású progik miatt kell), a billentyűismétlési küszöb 300ms, és egy másodperc alatt 45-ször veszi be a lenyomva tartott billentyűt (ezt is vim miatt kellett felgyorsítani). De ezek waylandes beállítások, a Mate Xorg-os, meg annak a beállításai ki vannak vezetve grafikus felületre. -
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35155 üzenetére
Senki nem használ már ASCII-t. A locale gen-t rakjad UTF-8.HU_hu-ra. Akkor nem lesz baj terminálban sem semmilyen karakterrel. Ezt a /etc/locale.conf-ban kell megtenni, de lehet a Mate-ben is van grafikus beállítás a lokalizáció testreszabásához.
Illetve áll az a szabály, hogy Mate-et, Cinnamon-t, KDE-t lehetőleg olyan disztróról használj, ami ezeknek van dedikálva. Hacsak nem vagy nagyon haladó.
Ha nem tudsz kiosztást váltani, az lehet attól is, hogy fel kéne rakni a tálcaappletet hozzá, ez néha külön csomagban van, amit külön kell telepíteni. Most Mate-en nem vágom így hirtelen melyik kell, nagyon rég használtam Mate-et még Minten, akkor már alapból benne volt, nem kellett nekem semmit telepítenem hozzá.
-
-
válasz
#40553216 #34601 üzenetére
ubyegon@ubymint19cv2:~$ dpkg --get-selections | grep vdpau
libvdpau-va-gl1:amd64 install
libvdpau1:amd64 install
mesa-vdpau-drivers:amd64 install
vdpau-driver-all:amd64 install
vdpau-va-driver:amd64 install
vdpauinfo install
ubyegon@ubymint19cv2:~$ dpkg --get-selections | grep vdpau print
grep: print: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárA konzolnál nálam nem úgy van.
(#34600) tomtyi
Gondolom a Phorox tesztkörnyezetben működik, nem mindenkinek az van, de amúgy az ilyen labortesztek nagyon jók.
Új autónak is van gyári fogyasztása meg a valós.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #34385 üzenetére
Jó, de pont azt írom, hogy mindegy, hogy hány bites rendszert tettél fel, a Grub mindig is i386-ot fog írogatni, ha belegörbülsz, meg majd egy távoli jövőben kiadott 128 bites rendszerre teszed fel, akkor is
Így van ez 64 bites Arch alatt is (abból már nincs is 32 bites, csak külön fork-ként), ott is Grub telepítéskor ilyen i386 target platform möhöhözést ír. Pedig ott a 32 bites multilib csomagokat lib32-nek írják, nem i386-nak. Ubuntun ugyebár a 64 bites csomagok amd64 végződéssel vannak ellátva, az sem azt jelenti, hogy a benne lévő Intel Core i procit nézné a rendszer AMD-nek. Ez csak szimplán azt jelenti, hogy sok mindennek hülye rövidítést választottak, nem lehet belőle következtetést levonni.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #34378 üzenetére
Azzal nem kell foglalkozni. A Grub az i386-ot nem úgy érti, hogy 32 bites, hanem hogy x86-architektúrára készült (és nem ARM, vagy PowerPC vagy ilyesmi). Valószínű, hogy ezek csak telepítéskori warningok, mert az install script nem találja meg azonnal, hogy hová lett telepítve. Egy kézi grub-install parancs futtatása meg fogja oldani, ha nem bootolna.
Esetleg még az lehet, amit Júbájgön ír, hogy betelt a régi kernelek miatt a boot partíció, és emiatt nem települ a friss Grub.
-
-
válasz
#40553216 #34378 üzenetére
Mondom, hogy így indul nálam is a grub-install. Szerintem a GRUB csak 32bites, EFI van 64 bites is külön.
A helyfoglalásokat azért csak csekkold le. 🙃
Device.map bejegyzéseket nézted?
Amúgy lehet, hogy manuálisan kéne megpróbálni telepíteni újra a GRUB - ot, ha nem megy akkor live-ból. -
válasz
#40553216 #34375 üzenetére
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
Szerintem minden GRUB telepítés így kezdődik. Ezzel nem kell foglalkoznod, fura, hogy nem meghajtóra akarja telepíteni/frissíteni, de valami miatt nem fér hozzá, nem talál elég helyet. (utóbbi mondjuk elég érdekes)
A /boot nincs tele?
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #34248 üzenetére
Értem, hogy 11 éves gép, de nem kell kidobni. Használtan olcsón kapni bele HDD-t, SSD-t, esetleg a 120 gigás SSD-k újonnan is elég olcsók már, kapsz 6-10 ezerért bele egy belépő szintűt, és villámgyors lesz tőle a gép. Villámgyorson azt értve, hogy a lemezműveletek gyorsulnak óriási mértékben, a proci, GPU nem lesz tőle gyorsabbb természetesen.
-
stopperos
senior tag
válasz
#40553216 #34239 üzenetére
Még nem halott a lemez, de lett pár olvashatatlan szektorod.
Az a 24 jelentett javíthatatlan hiba nem sejtet valami jót, illetve hogy 53°C-on van a hőmérséklet. Ez utóbbi annak eredménye is lehet, hogy próbálja olvasni a hibás szektorokat.
Az a lehetőséged, hogy hagyod lehűlni a vinyót (old is meg a szellőzést), és pl live rendszerről indítva megpróbálod lementeni a dolgokat. Ha szerencséd van, akkor sikerülni fog felcsatolni, és hozzáférsz az adatokhoz. De maga a merevlemez már nem lesz megbízható.Esetleg ha szeretnél kísérletezni miután már mindent lementettél róla, akkor csinálj rajta egy ATA secure erase-t. Ez szektoronként töröl mindent róla (0-val vagy random bitekkel teleírja). Az írhatatlan szektorokat pedig áthelyezi a firmware a fenntartott területre. Ezt így egyszerűbb megúszni, mint hdparm-al írkálni a hibás szektorokat és kikényszeríteni az áthelyezésüket egyesével. Az ilyen lemezeket én be szoktam dobni egy tesztelős ZFS tömbbe tükrözve, és plusz backupnak használom amíg használhatóak.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
#40553216 #34100 üzenetére
Semmit nem állítottam be, feltelepítettem a rendszert.
kiadtam azsudo apt-get update -y
sudo apt-get upgrade -y
parancsokat, hogy frissitse le magát,
majd a
sudo apt-get install mc -vel próbáltam telepíteni, és ezt írta ki :balazs@webs:~$ sudo apt-get install mc
[sudo] password for balazs:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
mc csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elE: „mc” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Milyen egeret válasszak?
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- A Galaxy M56 is szépen lefogyott
- Nubia Red Magic 10 Pro - erő van, nyelvtudás nincs
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Starcraft 2 Collector's Edition
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Beszámítás! Apple iPad 10.9 2022 64GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest