Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14498 üzenetére
Ne haragudj, de nagyon idióta a megfogalmazásod. Nekem az általad végtelenül fontos funkcióra eddig sem volt szükségem, és valószínűleg nagyon sokan vannak ezzel így. Ami azért is nagyon valószínű, mert nem programozták bele pont ezt a tudást programba. És hidd el, nem azért, mert bénák, vagy ne lehetne megcsinálni Linuxon (szerintem egy rövid kiegészítő szkripttel is megoldhatná, ha valakit érdekel és ért hozzá).
A gpicview ráadásul éppen majdnem azt tudja, csak még kettőt kell klikkelni a fullscreenhez.
Amúgy ne idegeskedj! Írd meg magad, nyílt forrás. Vagy küldd el a kívánságodat a készítőknek!
-
válasz Fritz Teufel #14498 üzenetére
Nézz utána, nekem pl. pont elég a Gwenview sebessége (2-3mp alatt megjelenik). Mondjuk nekem helyből fullscreenen indul... (Ja, az első indítás mindig lassabb, mint amikor már a ramból húzza a progit is.)
Meg én azt szoktam, hogy ha már fut a nézegető, akkor csak a képeket pörgetem, nem záárogatom be.A Gwenview amúgy ESC-re pont az áttekintő nézetet adja (miniatűröket).
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Fritz Teufel
addikt
Igen, próbáltam. Ez nem az amit szeretnék. Engem idegesít a fölösleges fül/tab megnyitása.
A gwenview-et kipróbáltam, piszkosul lassú, mire kiteszi fullscreen-re. Elsőre azt hittem, megint lefagyott a rendszer. A fullscreen-ről visszatérve nem oda tesz vissza, ahonnan indultam, hanem szintén fullscreen böngészőbe. Ezzel már lehetne együtt élni, ha működne nálam rendesen.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy ennyire triviális dolog ilyen bonyolult Linuxon! Számomra ez volna az értelmes kezelhetőség, egy képnézegetőben: legyen egyik oldalon a könyvtár struktúra, másik oldalon a miniatűrök mint az ACDSee-ben: klikk a miniatűrre -> fullscreen nézet, ESC vagy újabb klikk vissza az eredeti képnézegetőbe.
Ehelyett itt van mindenféle csilli-villi képnézegető, csak épp többet kell kattintgatni a kelleténél. Mi a francnak nekem egy miniatűr megnyitása új tabon/fülön?! Nem szerkeszteni akarom, hanem megnézni. Majd ha szerkeszteni akarom, úgysem egy képnézegetőt fogok nyitni. Persze, kényelmes az elforgatás, fényerő, szaturáció stb, de ne az legyen alapértelmezett egy képnézegetőben, könyörgöm! Ehh, kezdek begurulni...
Tényleg nincs olyan képnézegető, ami ennyit tud vagy be lehet állítani:
klikk a miniatűrre -> fullscreen
klikk a képre vagy ESC -> képnézegető?Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14495 üzenetére
Hali! Nálam most a gpicview van fent. Van szalagos ki nézet, de az csak kinyitja a klikkelt képet. Azonban az így megnyitott képbe duplaklikk után feljön a fullscreen, amiben aztán a többi képet is nézheted, míg alul ott marad a szalagon a kis nézet.
-
-
Fritz Teufel
addikt
Innen töltöttem le, 25-ei kiadás volt. Marad, most már megvárom a végleges kiadást és akkor csinálok egy tiszta telepítést. Addig elleszek a frissítésekkel.
Más: tudna valaki ajánlani képnézegetőt? Olyan kellene, ami működésben hasonlít az ACDSee-re, vagyis képes arra, hogy:
- a miniatűrökre kattintva fullscreen-en jelenítse meg a képet, ne egy fülön,
- a fájlkezelőben (Krusader vagy DoubleCommander) egy képre kattintok, akkor megint csak fullscreen-en jelenjen meg a fotó.Eddig akármit próbáltam XnViewMP gThumb stb.), ezeket semmi nem tudja. Vagy nem jöttem rá, hogy hol lehet esetleg beállítani, bár mindent kipróbáltam bennük, azt hiszem :S
Előre is köszönöm a segítséget!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
PuMbA
titán
válasz Fritz Teufel #14441 üzenetére
Aha, valószínűleg valami régi telepítőről tetted fel. Itt találod meg a napi legújabbat, ez már majdnem a végleges lemezkép
-
gyulank
addikt
válasz Fritz Teufel #14477 üzenetére
Rámegyek a telepítésre elindul, aztán újra aktív a Telepítés gomb, közben felhangosodik a ventilátor, és belassul a gép. Majd pár perc múlva kijön egy ablak:
A csomag rossz minőségű
A csomagnak, ami megsérti a minőségi szabványokat a telepítése nem engedélyezett. Ez súlyos kárt tehet a gépében. Kérjük lépjen kapcsolatba azzal a személlyel vagy szervezettel akitől a csomagfájl származik, és mellékelje a részleteit.
A részletek nagyon hosszú.
E: google-earth-stable: control-file-has-bad-owner postinst barricade/barricade != root/root
E: google-earth-stable: control-file-has-bad-owner postrm barricade/barricade != root/root
E: google-earth-stable: control-file-has-bad-owner prerm barricade/barricade != root/root
E: google-earth-stable: wrong-file-owner-uid-or-gid etc/ 1000/1000
E: google-earth-stable: wrong-file-owner-uid-or-gid etc/cron.daily/ 1000/1000
E: google-earth-stable: wrong-file-owner-uid-or-gid etc/cron.daily/google-earth 1000/1000
E: google-earth-stable: wrong-file-owner-uid-or-gid opt/ 1000/1000
A többi opt/google végű, gondolom azok csak azt befolyásolhatják.Talán emiatt csinál olyanokat a géped amilyeneket nálam nem produkál. Mondjuk én napi többször elindítom a frissítéskezelőt még így is, hátha még rossz is lenne.
Ezért is akartam telepíteni azt ami kell neki, mert gondolom nem hülyeségből hiányolja.
De nem tudom milyen törött csomagot kéne megjavítanom, és hogy, hogy működjön.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Hangra Linuxon senki nem tud megoldást?
Csak hátsó csatlakozók vannak. Vonalbemeneten az STB, a másik csatlakozón fülhallgató, a harmadikon erősítő.
Windows alól változtathatom, hogy melyik csatlakozó mi legyen, vagyis, pl., hogy az 1. vonal bemenet, a másik 2 pedig kimenet.
Linuxon csak 1 kimenet van, vagyis vagy csak fülhallgatón, vagy csak erősítőn szólhat.
Én pedig éjszaka fülhallgatózok. A STB a bemeneti hangerőszabályzónál még látszik is, hogy szól, de a kimeneten nincs hang.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
-
HardRic
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Kendek #14485 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, megfogadom.
Van egy másik 'indítólemez-készítő' nevű alkalmazás, pendrive a piktogramja. Nálam nagyon bejött. A Canonical-féle valóban ratyi.
joecontra: szívesen!
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
HardRic
addikt
válasz Kendek #14481 üzenetére
Annyira nem érdekel, hogy megnézzem
Nálam nagyobb gond, hogy a software center lényegében meghalt. nem tud telepíteni semmit, mert vagy simán internal error, vagy azt mondja szar az architektúrám, mert amd64-et akar, hát kösz. Szerencsére terminalból minden frissítés zökkenőmentes, Synapticból is tudok appokat telepíteni. -
MODERÁTOR
válasz Fritz Teufel #14482 üzenetére
Ilyenkor érdemes lehet manuálisan frissíteni, mert a fejlesztői kiadásokhoz folyamatosan jönnek a frissítések. Reggel, délben és este is frissíthetsz, vasárnap szokott lenni egy kis szünet.
-
MODERÁTOR
válasz HardRic #14479 üzenetére
Most jött a unity-control-centerhez frissítés, lehet, hogy az csinálja és neked még nincs fent. De amúgy nagyon szépen ellenőrizhető, csak nyisd meg a dconf-editort, majd navigálj el az org -> gnome -> settings-daemon -> peripherals -> mouse-hoz, és állítsd vissza a legalsó két kulcsot alapértelmezettre. Hagyd nyitva az ablakot, és nyisd mellé a Rendszerbeállításokat, majd kattints az Egér és érintőtáblára. A kulcsok értékei egyből átállítódnak a beállított alapértelmezettről 1.0-ra és 10-re. Nekem feltűnő volt a lassulás.
(#14480) Decepticon: Ha azelőtt jó volt a beállítása, akkor érdemes alapértelmezetten hagyni (-1), hiszen például a bejelentkező képernyőn is úgy van. Így akkor egységes.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz HardRic #14479 üzenetére
Nálam is lassult, de visszaállítottam magamnak tetsző módon. Picit szokni kellett megint, de sikerült
Nálam csak instabilabb lett a rendszer mint volt. Valamiért nem jönnek a frissítések sem automatikusan, a 13.10 alatt ez szépen működött. Itt nem működik, az elejétől fogva, hiába van beállítva.
-
MODERÁTOR
Aki friss 14.04-et használ, az most ne kattintson a Rendszerbeállítások alatt az Egér és érintőtáblára, mert belassul az egérmutató sebessége. Ez speciel amúgy állíthatatlan ott, de elállítódik a gnome -> settings-daemon -> peripherals -> mouse -> motion-acceleration dconf kulcs értéke -1-ről 1.0-ra.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gyulank #14468 üzenetére
Ezzel én is eljátszottam egy darabig. Egyszerűbb, ha letöltöd az általam már módosított csomagot. Fentebb linkeltem. Ha megoldódik a probléma, utána ha akarod, eljátsszuk a módosítást.
[ Szerkesztve ]
-
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Ha minimal-ból építek fel egy Ubuntu telepítést, akkor a pl. netbank-ban átutaláskor ha le OK-zom akkor nem történik semmi.
Bármely más hivatalos Ubuntu disztrónál ez nem esik meg.Szerintetek ennek mi lehet az oka?
Üdv,
J -
gyulank
addikt
válasz voyager4.4 #14470 üzenetére
Köszönöm! De üres.
Á az volt a baj, hogy nem volt kijelölve telepítésre. Ha kijelöltem telepítésre, akkor a kijelölt volt a Töröttben is, aztán szerkesztés->javítás és...
Hiba történt A következő részletek ismertek:E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
E: Hiba, a pkgProblemResolver:esolve töréseket generált, ezt visszafogott csomagok okozhatják.
E: Nem lehet javítani a függőségeket
E: Hiba, a pkgProblemResolver:esolve töréseket generált, ezt visszafogott csomagok okozhatják.
E: Nem lehet javítani a függőségeket[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Fritz Teufel #14461 üzenetére
Vagy dpkg-deb: error: az ellenőrző könyvtárnak hibás 777 jogai vannak (>=0755 és <=775 kell legyen).
-
gyulank
addikt
válasz Fritz Teufel #14461 üzenetére
Sehogy se tudom újracsomagolni. (...)amd64/DEBIAN/control' csomag info fájlt olvasásra: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #14460 üzenetére
Én meg nem gondolom, hogy elolvastad a hozzászólásaimat.
-
Giovanny
őstag
-
-
Giovanny
őstag
Üdv,szeretnék érdeklődni hogy milyen disztrót ajánljátok egy erős gépre? Ubuntu 12.04.4 LTS a leghosszabb támogatással rendelkezik,a többi viszont nem,szóval érdemes inkább ezt telepíteni?
Zero Defect.No Compromise !
-
Fritz Teufel
addikt
Hogyan installáld a Google-Earth 64bit verziót Ubuntu 13.10 és 14.04 LTS-re vagyis a ia32-libs Dependency error megoldása:
1. Töltsd le a Google Earth x64 .DEB csomagot
2. Nyiss terminált, másold be az alábbi parancsot:sudo apt-get install libc6:i386 lsb-core
3. Nyisd meg a Letöltések (Downloads) mappát
4. Jobb klikk a Google Earth .deb csomagon és válaszd a 'Kicsomagolás ide' menüpontot
5. Most kaptál egy DEBIAN mappát
6. Nyid meg a DEBIAN mappát és keresd meg a 'control' nevű fájlt
7. Nyisd meg gedit-tel szerkesztésre
8. Töröld a következő sort: Depends: lsb-core (>= 3.2), ia32-libs
9. Klikk a 'Mentés'-re majd kilépés
10. Most töröld az eredeti Google Earth .DEB csomagot onnan, ahová letöltötted (Letöltések)
11. Itt hozz létre egy 'getfix' nevű mappát és most helyezd át bele a kicsomagolt Google Earth könyvtárat a getfix mappába
Most újra létre fogjuk hozni a Google Earth csomagok (újracsomagoljuk):
Nyiss terminált, és másold be a következő parancsot, majd Enter:
1. dpkg -b ~/Downloads/getfix/google-earth-stable_current_amd64
2. Másold be a következő parancsot (ez telepíti az újracsomagolt Gogogle Earth csomagot - .deb):
sudo dpkg -i ~/Downloads/getfix/google-earth-stable_current_amd64.deb
Enjoy!
Ui: attól nem leszek butább, mert ilyesmit csinálgatok a Winfossal szemben, sőt...
[ Szerkesztve ]
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gyulank #14457 üzenetére
google-earth-stable_current_amd64.deb Törölt sor: Depends: lsb-core (>= 3.2), ia32-libs
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gyulank #14457 üzenetére
A 64bit-es verzió nem is fog felmenni, mint írtam ahhoz ki kell csomagolni a deb fájlt és ki kell törölni a control nevű fájlból a ia32-libs dependenciát.
Már megcsináltam, bár nem túl bonyolult. Ha gondolod, feltöltöm neked valahova.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
gyulank
addikt
-
válasz Fritz Teufel #14455 üzenetére
Ilyennel számolhatsz, ha még bétában sem lévő rendszert használsz.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Fritz Teufel
addikt
Kár volt frissíteni ezt a ratyit, most Youtube közben fagyott le az X picit később a rendszer is:SSS
-
válasz gyulank #14428 üzenetére
" Viszont, ha azt vesszük alapnak, hogy működik, mert azért van,"
Igen, winfos alatt pont ez szokott sántítani.
Gondolkodni kéne, meg igen, olvasni.
Windóz alatt a munkahelyemen a fél meló az, hogy elolvasom a userek helyett a hibaüzeneteket. Pl. kiírja neki, hogy the pst file is corrupt, a pst repair tool meg kiírja, hogy start a disk check immediately. Szerinted kinyitja a lemezellenőrzőt, vagy odahív engem, hogy nem megy az outlook?Amúgy van egy file, ami konkrétan a .deb telepítőt indítja (Gdebi-t pl.), de én sem tudom, mi az ha gondolod, kigúglizom neked...
A hülyeség oprendszerfüggetlen.
-
-
-
gyulank
addikt
válasz Neil Watts #14445 üzenetére
Nem csinált semmit, azt mondta autoremove, törölt vagy 2 dolgot, de nem működik, aztán update, de azóta is azt írja ki.
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gyulank #14443 üzenetére
Az Android csak exFAT fájlrendszerrel tudja kezelni a 32 GiB-nél nagyobb microSD kártyákat. Ez úgy látom, a Linuxnak valamiért fáj... nem is értem, hogy miért nem alapértelmezett az exFAT támogatása.
-
veterán
-
gyulank
addikt
synaptic-ba beírom, ia32-libs, kijön 1 találat: ia32-libs-dev, telepíteném, de "Nem lehet alkalmazni a változtatásokat! Először javítsa meg a törött csomagokat." De hogy?
-
gyulank
addikt
válasz Fritz Teufel #14441 üzenetére
Mire jó az exFAT? Amúgy Win8 pl. nekem nem feltétlenül állít le mindent, amit akarok.
-
gyulank
addikt
válasz Thusor #14439 üzenetére
Nekem semmi probléma vele amióta feltettem. 1x-2x volt, hogy a Frissítéskezelővel nem tudott mindent frissíteni, akkor upgradeltem terminálból. Nem dob ki hibákat, meg hogy "debconf itt:" Viszont a mai frissítés után a Lubuntu frissítéskezelője nem indul el, és azt mondja jelentsem a problémát. Mást azon se vettem észre. Firefoxba nekem kb. 20 lap van nyitva, a silverlight leállt egyszer, de blokkoltam a videó körüli képet, aztán jó lett. Amúgy nem értem, hogy ha firefoxba windows alatt blokkolja automatikusan ezeket az adblock, itt miért kell nekem külön blokkolnom, de ez talán firefoxos kérdés.
-
Fritz Teufel
addikt
Három napja cseréltem a 13.10-et 14.04 LTS-re. Tiszta telepítést volt, vagyis partíció formáz telepít.
A 13.10-nél automatikusan jöttek a frissítések, a 14.04-nél nem. Ma kíváncsiságból megnyitottam a frissítéskezelőt mivel gyanús volt a dolog, hiszen egy Alfa szoftver, és egy csomó frissítés várt, szépen lefutott. Azóta azonban valami nem kerek.
Az exFAT kezelése is az őrületbe kerget az állandó hibaüzeneteivel, miközben minden további nélkül működik. Ezt Synaptic-ból telepítettem, két csomag volt. Ez a 13.10-en is néha előfordult. Sok pici apró bug, ami megkeseríti az ember életét ezzel a rendszerrel. Az fagyásokról meg nem is beszélve. Itt azért különösen fájó, mert nem lehet megoldani. Windows alatt az ember kilőtte a beragadt task-ot ráadásul a task manager futott mint a villám, itt nem lehet, mert az egész X meghal, mint a W98-Vista időkben. :SAsus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
gyulank
addikt
Közbe rájöttem, hogy az usr/bin/software centert kell kiválasztani a felugró ablakban. igaz, az azt írja ki vlc-nél, hogy telepítve a 2.1.2 de ugye 2.1.3 van kiírva...
a 64 bites GE pedig azt írja nekem is, hogy A köv. függőség nem elégíthető ki: ia32-libs
Hiba google-earth-stable 7.1.2.2041-r0ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Thusor
őstag
válasz Fritz Teufel #14436 üzenetére
De ezen miért kell csodálkozni hogy instabil? Fejlesztői stádiumban van a 14.04. Majd csak áprilisban fog megjelenni a végleges verziója, addig ne várj csodát. Minden program, operációs rendszer fejlesztői stádiumban tele lehet hibákkal, bugokkal amiket majd javítanak a fejlesztések során, míg ki nem adják a véglegest. És utána is lehetnek benne hibák amiket ugyan úgy majd a frissítésekkel javítanak.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
gyulank
addikt
válasz soldi3r #14435 üzenetére
Én meg egyiket se nyitom meg, ha működik a Szoftverközpont. Mert terminálba se mindegy az se, hogy kötőjellel, egybe, vagy külön írjuk, plusz legtöbbször az ilyenekhez, külön hozzá kell sorokat adni más fájlokhoz, Synapticba beírom, hogy google earth, kijön egy csomó csomag amibe egyik szó sincs, fogalmam sincs mi mire jó, minek van, kell-e... de amúgy ebbe a kettőbe szerepel egyáltalán valamelyik: googleearth-package; libgeo-googleearth-pluggable-perl. Az előbb még ott volt az i386 stable is, de eltávolítottam, így már nincs egyáltalán. Most esetleg megpróbálhatom megint a debet, hátha frissült, vagy nem tudom...
-
PuMbA
titán
válasz Fritz Teufel #14436 üzenetére
"(reggel frissítettem)"
Mármint hogy frissítettél? Hogy raktad fel a 14.04-et?
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Ma már másodszorra fagy le az Ubuntu 14.04 LTS 64 egyszerűen hihetetlen instabil (reggel frissítettem). Lassan megbánom, hogy cseréltem a 13.10-et, az tele volt apró hibával és az is instabil (legalább is a Windowshoz viszonyítva) ne legalább lehetett napi szintem használni.
Két böngésző van nyitva: Crome 4-5 ablakkal
Firefox 3-4 ablakkal, és egy letöltés megy rajta. Levelező volt még nyitva és az One a Dropbox és a QTorrent futott. Ennyit nem tud lekezelni?! Windows akadály nélkül vette a nyúzásomat.(OFF)Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
gyulank
addikt
válasz God Vazzeg #14429 üzenetére
Ezt én is megtaláltam. Ezért sem értem, miért írod, hogy ez nem win. Direkt azért írtam wines, meg linuxos dolgokat is(deb, exe, msi), hogy ne azt a választ kapjam, hogy ezt nem win. Egy csomó dolgot leírtam, és kérdeztem, amit nem veszel figyelembe, csak a wines dolgot, mintha 100-as betűkkel írtam volna.
Google Earth-ot először egy az előbbiekhez hasonló módon akartam telepíteni direkt 14.04-hez de nem sikerült. Aztán telepítettem volna a 64 bites debet, de a So.Ce. nem engedte, a 32 bitest engedte, de azt írta ki, hogy szar a videókártyám, de winen is, és valamelyik korábbi ubiban is működött ugyanezen a gépen.
Most meg ott tartok, hogy nem tudom eltávolítani se.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Fritz Teufel
addikt
válasz God Vazzeg #14432 üzenetére
Nekem nem volt ilyen egyszerű a 64bit miatt (át kellett írni a telepítő csomagban egy fájl egy sorát), de utána valóban csak kitt-katt volt...
-
God Vazzeg
veterán
válasz God Vazzeg #14429 üzenetére
-
De, pont ebből kell kiindulni, mert gyakorlatilag elenyésző azoknak a programoknak a száma, amelyek nem érhetők el valamilyen repository-ból - csak jól kell tudni kérdezni a Barátodtól ("how to install xxx on ubuntu" - szinte garantáltan lesz legalább PPA-s találat).
Nem kell foglalkozni azzal, hogy hova kerülnek a binárisok, meg a libek, meg a konfigok, mert mindennek helye van.
A parancssori sudo apt-get install xxx meg pontosan ugyanazt csinálja, mintha Synapticből csináltad volna, csak nem kellett 100-at kattintani.
https://www.coreinfinity.tech
-
God Vazzeg
veterán
Azért mert nem értesz valamihez még nem szar. Szinte minden programnak van deb telepítője, ha azzal se tudod telepíteni, akkor nálad valami nagyon nem kerek.
A linux nem win, ezt kellene már felfogni, nem is lehet őket összehasonlítani. Linux alatt futtatható lehet egy txt fájl is, ha engedélyt adsz neki a futáshoz. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a linux csomagokból áll, a csomagok helyei fixek, nem lehet akárhova telepítgetni őket. Minden csomagnak vannak vagy lehetnek függőségei, ezeket oldja meg (vagy fel ha úgy jobban tetszik) a szoftverközpont, vagy a synaptic.
Rendszerbe gondolkozz, ne egyes dolgokban, mint kattintás, meg exe fájl.
Google earth letöltés, tessék.
-
gyulank
addikt
De nem ebből kell kiindulni. Linuxhoz, ha parancssoros, és/vagy tar.gz kitömörítős, és parancssoros 800 oldalas telepítéssel próbálok valamit, akkor se feltétlenül sikerül. Viszont, ha azt vesszük alapnak, hogy működik, mert azért van, akkor egyszerűbb egyet kattintani, mint pötyögni többszáz karaktert, és/vagy bemásolgatni + elolvasni, és esetleg megérteni a hozzá írt magyarázatokat.
De most engem konkrétan az zavar, hogy miért jön ki ez az ablak... Szóval ki lehet választani egy darab fájlt ami mondjuk a szoftver kp., vagy csak hülye a Firefox? Mert Win alatt egyszerű, mert könnyen megtudnám, hogy melyik *.exe a program. De ettől még nem csak megnyitni, hanem letölteni is tudnám. Viszont ha itt csak ezt tehetem, akkor ki lehet egyáltalán választani programot fájlból?
Na meg hova kerülnek azok a programok amik külön vannak telepítve, tar.gz-ből, deb-ből, vagy össze-vissza mindenfelől? Akkor az ilyenek nem is frissítődnek? A legfontosabb pedig, hogy hogy lehet frissíteni, illetve eltávolítani pl. az előbb emltett rossz Google Eatrh-t?
-
válasz gyulank #14426 üzenetére
Ez olyan, hogy ami rendesen meg van csinálva, az felmegy.
Amúgy a Citrix AG csodálatos XENApp installere egy ilyen tök egyszerűen használható msi file. Ugye?
Csak éppen adminként kell futtatni, hogy felmenjen. Msi -t nem lehet adminként futtatni.
Ehhez a nagyon kényelmes msi -hez kellett írnom egy .bat file-t, hogy a munkahelyemen használni tudjuk.Mutogatni való hater díszpinty
-
gyulank
addikt
válasz soldi3r #14423 üzenetére
Mennyivel egyszerűbb, mint rákattintani, és telepíteni egy msi, exe, bat-fájlt Windowson, vagy deb-et szoftverkp.-al.
Én Skype telepítésnél már elakadtam a Multiarcnál, ugyanis 64-bites. És még a kameráról is ír valamit.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Google Earth-t próbáltam pár hete több-féle talált módszerrel telepíteni. Vagy nem sikerült, vagy azt írja ki, hogy nem támogatja a videókártyám. Most amúgy ez utóbbi van, menüből indul, vagy terminálból is google-earth-ra, de nincs a szoftverkp-ban sem a telepítetteknél, és ha terminálba sudo apt-get remove google-earth-t írok be, azt mondja nincs ilyen csomag. Szóval nem tudom, hogy kéne eltávolítanom.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz soldi3r #14423 üzenetére
A Google Earth-höz kell egy kis trükközés, hogy felmenjen 64bit-es Ubuntura, mert igényel lib32-t, amit nem lehet telepíteni. Már átírtam az eredeti telepítőt, hogy felmenjen. Ha valakinek kell, akkor szívesen közkinccsé teszem.
-
törölt tag
válasz gyulank #14415 üzenetére
Azért teszed sokkal jobban, ha tárolóból telepítesz mindent, amit lehet, (ha réginek találod a csomagot, van sok külső tároló -- pl. a VLC-hez is -- a Launchpad.net-en,) mert itt frissülni fognak, nem kell a szokásos windowsos megoldás, hogy egyenként ellenőrzöl és frissítesz minden programot.
-
válasz gyulank #14415 üzenetére
Felejtsd el az a rossz szokást, amit az emberek windows-on tanulnak meg, hogy össze kell vadászni a cuccokat. Ott a szoftver központ és minden benne van, és biztos jó. Ne akarj még külső dolgokat telepíteni.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
gyulank
addikt
Linuxban hogy kell kiválasztani a megfelelő alkalmazást, ha netről akarok megnyitni, vagy letölteni valamit?
Pl. ha le akarom tölteni a VLC-t, akkor kiírja, hogy alkalmazást kell kiválasztanom.
Vagy Skype-ot akarom telepíteni innen, vagy innen, akkor is.
Szóval melyik fájl a szoftverközpont, és melyik mappában?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz szaszayanou #14412 üzenetére
Én 3450-el vagyok így. De a nyílt driver nagyon jól muzsikál. Esetleg engedélyezheted az power management-et link, azóta nem melegszik nekem annyira.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz szaszayanou #14410 üzenetére
Lehet, hogy a zárt már nem támogatja... AMD-nél igen rövid a support. :S
De nem vagyok biztos a dologban, elég gáz lenne, ha a 3xxx már csak nyílttal menne.Mutogatni való hater díszpinty
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Hosszú kihagyás után ismét xubuntu van a gépemen. Az a kérdésem, hogy miért nem tudok zárt drivert telepíteni az ati 3470-es videókártyámhoz? Régen, amikor utoljára használtam, még felajánlott ilyen lehetőséget, most viszont nem talál illesztőprogramot. Xubuntu 13.10-ről van szó.
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
-
válasz kkdesign #14405 üzenetére
Ezt azért olvasd el, ha még nem nagyon vagy otthon... a telepítés is le van írva, az kb. ugyanaz minden Ubinál, csak a felület más a particionálóhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz kkdesign #14405 üzenetére
Mehet mellé opcióval, de én mindenképpen kézzel tenném fel, vagyis 'Más' opcióval és kézzel adnék meg mindent. Soha nem lehet tudni... aztán majd segítek felcsatolni az NTFS partíciókat.
-
kkdesign
senior tag
válasz Fritz Teufel #14404 üzenetére
Nem baj ha latok mindent Sajatgepben Ubuntuban, csak legyen fenn nekem, utolso mondatodra írván akkor az jo lehet nekem,? mert akkor megnyomom
-
Fritz Teufel
addikt
válasz kkdesign #14401 üzenetére
Kiábrándítalak: látni fogsz minden lemezt és azokon minden meghajtót.
Az üres területre hozz létre:
1. A gyökér fájlrendszer (/) számára legalább 5 GB helyet
2. Swap partíció méretét a következőek szerint határozzuk meg:
Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GB
A maradék Ext4Egyébként, ha van üres hely, akkor az Ubuntu oda települ. Igaz, az ördög soha nem alszik.
-
kkdesign
senior tag
válasz kkdesign #14401 üzenetére
No tabletrol iirok, kiad egy lehetoseget, hogy Ubuntu Telepitese a Windows8Mellé.
Ez is tuti hogy jó lesz??? Nem szúr el semmimet?Értem, de azzal elszurtam tobbszor is, óvakodom tőle csak ha muszaj akkor nyulnek hozza ez a lehetoseg az elso a windows mellé, ez akkor azt mondjatok latja h ott a lemezem vegen x GB formazatlan szabad hely, es ide belakja az Ubuntut ugxe?
[ Szerkesztve ]
-
válasz kkdesign #14399 üzenetére
Jónak kéne lennie... De biztosra a kézivel mehetsz.
A kézivel lehet azt, hogy megadod, hova, mekkora a partisün, és hova csatolja. Legalább egy swap meg egy / kell. Meg azzal a lendülettel megmutathatod neki a win partíciókat is, hogy azok hova csatolódjanak. A particionáló nem bántja a windóz partíciókat.[ Szerkesztve ]
-
kkdesign
senior tag
válasz Fritz Teufel #14400 üzenetére
így van nem ment nekem sem a grub meg meghalt az egész kóceráj, az atyaúristen se bootolt be, csak egy linuxmint véééletlen és onnan megmentettem a gépet [off vége ]
tehát most megvan ez a lemezkép amit látsz/ láttok! Ubuntu Pendrive be.. -> ide telepít oda telepít stb... kiválasztom, hogy MÁS!Itt azt kell majd látnom, hogy csak a szabadon hagyot helyet látja ugye? majd ki tudom választani, hogy ezt erre azt arra... és hogy hova csatoljon mit. No ebben kellene segítség hogy hova csatoljak mit
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest