Aktív témák
-
Tompie
őstag
Újratettem a rendszert, most is 2 swap van a két linuxnak, mert azt mondták ha hibernálást használok akkor ajánlott.
A lényeg, a 2 két windows már elsődleges partíción van.
Felment Win7, aztán XP, aztán debian, és végül Ubuntu.
A GRUB2-be szépen bele is tette a WIN7-et meg a Debiant is (XP-t nem de ez egyenlőre nem lényeges) viszont egyik sem bootol csak az Ubuntu. Ha WIN7-t vagy Debiant akarok bootoltatni, akkor:error: no such device #UUID (#UUID az bootolni kívánt eszköz UUID-jét írja ki.
grub.cfg ide illő része:
Ez az Ubuntura vonatkozó rész ami szépen be is bootol:
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic" {
recordfail=1
if [ -n ${have_grubenv} ]; then save_env recordfail; fi
set quiet=1
insmod ext2
set root=(hd0,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a
linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
}
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic (recovery mode)" {
recordfail=1
if [ -n ${have_grubenv} ]; then save_env recordfail; fi
insmod ext2
set root=(hd0,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a
linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###A problémás rész a következő:
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda2)" {
insmod ntfs
set root=(hd0,2)
search --no-floppy --fs-uuid --set 5354be9439244eed
chainloader +1
}
menuentry "Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686 (on /dev/sda6)" {
insmod ext2
set root=(hd0,6)
search --no-floppy --fs-uuid --set cbebd526-1c3f-4fc1-88b8-9bc9cb1f759e
linux /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/hda6 ro quiet
initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686
}
menuentry "Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686 (single-user mode) (on /dev/sda6)" {
insmod ext2
set root=(hd0,6)
search --no-floppy --fs-uuid --set cbebd526-1c3f-4fc1-88b8-9bc9cb1f759e
linux /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/hda6 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
fdisk -l eredménye:
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 1 1566 12578863+ 83 Linux
/dev/sda2 1567 5482 31455270 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 5483 7048 12578895 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 7049 24321 138745372+ 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 7049 7309 2096451 82 Linux lapozó / Solaris
/dev/sda6 7310 8875 12578863+ 83 Linux
/dev/sda7 8876 9136 2096451 82 Linux lapozó / Solaris
/dev/sda8 9137 24321 121973481 7 HPFS/NTFS
Ahol sda1 Ubuntu, sda2 WIN7, sda3 XP, sda6 debian, sda5 és sda7 swap.A kérdés, hogy tudnám a WIN7-et illetve a debiant bootolásra bírni?
-
ArGab
őstag
Feltettem az új 9.10-es Kubuntut, ez végre hajlandó felmenni a gépre úgy, hogy nem csak terminált ad.
Viszont egy problémakörrel nem tudok előrébb jutni sehogy sem. Alapból telepítés után megy a videólejátszás xv-vel rendesen, viszont mindenféle gyorsítás nélkül elég darabos tud lenni az asztal működése néha. Feltéve az Ati drivert megy a Compiz, asztal sokkal használhatóbb lesz, viszont semmilyen módon nem megy a videólejátszás (tearing, a videó széttörik, valamint a luma range is rossz, 16-235, azaz a fekete sötétszürke lesz, a fehér világosszürke). Erre a problémakörre tud valaki valami megoldást? -
rtom
senior tag
-
floatr
veterán
válasz
V.Stryker #18683 üzenetére
Mivel ATI stuff van a gépemben, én is általában a gyártótól töltöm le az új verziókat -- havi remény
Mivel helyben fordítós, installálós a cucc, minden kernelfrissítéskor újra kéne telepíteni. Viszont telepítettem a dkms-t, így minden kernelfrissítéskor újraforgatja a "problémás" drivereket. Így nem kell b.tatnom többek közt a vbox drivert sem. Tény h nem tudom, hogy az nvidia drivere használható-e így, de amióta a dkms-t használom, azóta egyszer sem volt ilyen gondom.
Szvsz egy próbát megér
-
Speeedfire
félisten
válasz
blokad #18670 üzenetére
mindent ezen cikk alapján csináltam
abban változott a dolog h az asztali gépen simán látom a megosztásokat, míg a laptopon jelszót kér
sztem ez a HP biztonsági programja miatt lehet és nem a linux hibájaviszont az rtorrent még mostsem jó
ill. megy csak a webes felülete nem megyAtapi: amit a linken van úgy lett beállítva minden, egy darabig ment de utána már nem
-
Atapi
senior tag
válasz
janos666 #18691 üzenetére
az utobbi pár hétben többször szivtam én is driver mizéria miatt, igaz nekem annyira keresztbeállt az x, hogy betöltéskor normál modban lefagyott, miközben a képernyöre kivarázsolt egy mozaikot a bootpost bizonyos elemeinek, meg egy elmosodott, fals szinekből állo bejelentkező ablaknak az összekutyulásával. elég ijesztő látvány volt...
csökkentett modban viszont mindig sikerült varázsolnom egy konzolt, és a driverek eltávolitása, majd az x ujrakonfigurálása (dpkg-reconfigure xserver-xorg) mindig segitett. önmagában a driver eltávolitása szerintem nem elég, ha az x-et nem konfigurálod ujra, az meg szerintem magátol nem történik meg. (persze igy végül driver nélkül indult el nekem az x, utána kezdtem csak el ujra telepitgetni a kivánt drivereket.) -
válasz
V.Stryker #18685 üzenetére
Úgy látszik, ugyan attól szenvedsz, mint én pár napja.
Egyszer csak parancssorral indult (nálam ez először még vibrált is), leszedtem az nv drivert, akkor megszűnt a vibrálás, de nem indult a grafikus felület ilyen-olyan hibaüzenetekkel, amik változtam, mikor újratelepítettem a drivert, de indítani azért továbbra sem sikerült. Legtöbbet arra panaszkodott, hogy nincs screen, vagy használhatatlan a konfigurációja.
Én toltam egy reinstallt (formázással, mert nekem csak backup OS a win mellett, és néha netezgetni, stb. is elindítom poénból...), előbb updateltem, utána tettem fel a drivert (véletlenül, de ez már alátámasztja a hipotézist), és nem halt be.Amúgy a mezei user is használhat nv drivert, mert ha be akarja kapcsolni az extra effekteket a GUI-n (ami nincs eldugva), akkor felkínálja neki, és pár kattintással települ a driver, nem kell hozzá parancssorozni se.
-
didros
senior tag
Sziasztok! Mint már írtam, kicseréltem a hálókártyámat, mert a régi eléggé instabilan működött (torrentezés közben megszakadt az adsl) az "új" kártyám egy hardvertemetőből előbányászott 10 Mbs-es, Kingston kártya, ami úgy tűnik, hogy tökéletesen működik Ubuntuval! Ez eddig egy sikertörténet, de nem lesz-e szerintetek valami hátulütöje is a dolognak?? Nem értek igazán ezekhez a dolgokhoz, nem tudom, hogy egy 10 éves hálókártya is ismeri-e már az összes jelenleg használatos hálózati szabványt? Pl. ez "csak" half duplex, nem full... ez mit jelent? Számít ez, ha nekem csak az ADSL miatt kell a hálókártya a gépbe?? Köszi!
-
FixY67
senior tag
válasz
V.Stryker #18683 üzenetére
A kigyomlálás nem fog menni, de tény: a kedves driver készítők kitalálhatnának legalább annyit, hogy leírják, mit kell tenni ilyen esetben és ezt közlik is egy hibaüzenetben, amikor az X kifeXik az új kernel miatt.
Egyébként ha igaz, a régi kernel is ott van a grub menüben. Próbálj azzal bootolni! Ha úgy megy az X, akkor driver reinstall. Nvidia esetén szükség lesz hozzá a kernel forrás egy részére is.
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #18669 üzenetére
rtorrent xmlrpc-vel lett forgatva, és be lett állitva rendesen? ([link])
-
rtom
senior tag
-
V.Stryker
nagyúr
A frissítések közt volt kernel frissítés tegnap azt hiszem, rémlik.
Nem hiszem, hogy így kéne működnie ennek. Ezeket már rég ki kellett volna gyomlálni a rendszerből. Egy mezei felhasználó, aki nem érdeklődik a dolog iránt és csak használja netezésra az ilyenkor mit csinál?
-
FixY67
senior tag
válasz
V.Stryker #18678 üzenetére
Nálam ilyen akkor szokott előfordulni, ha az update új kernelt is hoz.
Zárt kódú nvidia drivert használok, ha új kernel jön, mindig új nvidia modult kell gyártani hozzá. Ha bővebben érdekel, később meg tudom nézni, hogy hívják az nvidia kernel modult gyártó progit. (asszem a /usr/bin alatt van valami nvidia kezdetű névvel)[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Baj van. Ma reggel indítanám az ubuntut és nincs grafikus felületem. Egy ilyen terminál indul csak és ott tudok bejelentkezni, de eltünt a grafikus felület. Semmi olyat nem csináltam emlékeim szerint, ami ezt befolyásolná.
Ötlet a visszaállításra?
-
v.attis
őstag
Ha valakinek van Brother multifunkciós készüléke és Ubuntu alatt müxik rendesen, az jelezze már felém!
Nem tudom a szkennert beizzítani. -
csibor
addikt
2 apró kérdésem lenne
1,Evolution,elvileg beállítottam a gmail-t használja,a levelet elküldi,és keres is a levelek között,de nem jeleníti meg
2,rar fájlt nem enged kicsomagolni,nem támogatott formátum. 9.10 a verzióm, -
rtom
senior tag
válasz
Moreecqa #18672 üzenetére
Rémlik, hogy volt hasonló esetem, mikor az X és a Gnome nem egyeztek meg abban, hogy milyen billentyűzetkiosztást használjanak.
Itt a link egy ősöreg bug-hoz, ami hasonlít a problémádra, sajna úgy tűnik, workaround nélkül. Azért nézz szét a xorg.conf-ban, hátha találsz valamit.
Esetleg még ez segíthet.
-
Moreecqa
tag
bug vagy feature?
a 9.10 bekapcsolás után mindig visszavált USA billentyűzetre... Pedig már töröltem is az USA kiosztást és default lett a magyar... rányomtam az Alkalmazás rendszerszinten gombra is. Ennek ellenére....
Nejem notiján és az én notimon nem tesz ilyet....
Mit állíthattam el?
-
blokad
senior tag
válasz
Speeedfire #18669 üzenetére
az /etc/samba/smb.conf fájlban a
security=share
szerepel?
-
Speeedfire
félisten
nem tudja vki megmondani h az rtgui miért írja ki nekem ezt?
Cannot connect to rtorrent :(
ha beírom terminálba h
screen -r rtorrent
akkor meg szépen mutatja h mi törtnénik
a másik bajom
a samba nem akar engedelmeskedni
be van konfigolva, nem adtam meg jelszót
hálózati elérésnél mégis jelszót kér -
rankesz
veterán
válasz
Speeedfire #18637 üzenetére
IM = instant messenger
Akkor ha simán feltelepítem az XBMC-t live cd-ről akkor abba utána bele tudom mókolni a transmissiont meg a pidgint? (úgy emlékszem ez a nevük, torrent kliens kellene meg messengelő progi)
Ja, meg jó lenne egy böngésző!... -
Lenry
félisten
válasz
Speeedfire #18663 üzenetére
köszi
jó az ssh, ismerem szeretem működik
monitordugdosás itt nem alternatíva, mert 90 km-re van a célgép -
Vladi
nagyúr
válasz
ballington #18660 üzenetére
Nézz egy ilyet:
glxinfo
Ott írja, hogy van -e d3d. Egyébként milyen vga? Másik, hogy van olyan funkció ami nem működik?
Felbontás rendben? Ablak mozgatás filmlejátszás ilyenek? -
Lenry
félisten
9.10-nél hol kell beállítani az alapértelmezett képernyőfelbontást? lehetőleg valami konfigfájlt mondjatok, mert ssh-n csinálnám.
mert a gép innen messze van -
Speeedfire
félisten
válasz
ballington #18660 üzenetére
sztem érdemes aktiválni
így elérhetővé válig a hardwares gyorsítás is a vga számára -
ballington
addikt
sziasztok
feltettem a 9.10-es ubuntu-t namost máris frissített 1-2 dolgot ez eddig rendben van
kérdezi, hogy aktiváljam-e a zárt ati/amd vga nemtom mit...aktiváljam?
vagy előbb próbáljam le, van-e 3d gyorsítás így natúr? -
Speeedfire
félisten
így közel 1-2 hetes linux tapasztalatom az h jó rendszer, viszont ezek a disztribúciófüggőségek nem valami jó vannak megoldva
pl: megvagyok elégedve a mythbuntu 8.04-el viszont a mythtv a dokumentáció szerint nem működik megfelelően
igényli a 9.10et, a 9.10 az én gépemen nem fut valami villám gyorson
ha ezt a fejlesztők idővel megoldják, h ne kelljen az egyes programok végett a felfrissebbet felrakni akkor 100%os rendszer lesz a szememben -
Auratech
őstag
Jó az ubuntu. Most is avval éled a gépem. A live cd-vel
. A sikeresen össze vissza bazirgált 400Gb-os winyóm benn van a munkahelyemen. Holnap a ma elsajátított adatmentési gyorstalpaló segítségével partícióról-partícióra kimentem a hasznos anyagot. Aztán a mentésből származó ghosttal visszatolom a jól felépített winfost.
A linuxot egyenlőre a Virtual Boxban engedem szabadon. De amúgy tetszik, még így cd-ről is. Kicsit elhamarkodottan toltam rá az xp-re. Közben utána jártam a vga driver dolognak is.
A haszna az elmúlt két nap szippantásainak, hogy beszereztem egy 500Gb-os hordHDD-t, amire menthetek. -
masterrara
csendes tag
válasz
masterrara #18654 üzenetére
Ablakkeret probléma megoldva Compiz kikapcsolásával. Ahogy utánaolvasgattam egyáltalán nem egyedi a dolog. Akinek hasonló lenne: nézze meg ezt...
Telefonos téma még mindig nem működik.
-
didros
senior tag
Hálókártyát cseréltem a gépben. Az új eszköz miért lett eth1, miért nem írta felül az eth0-át? Nem okoz gondot a működésben, csak érdekes.. Megőrzi a régi beállításokat is? Nem lehetne azokat valahogyan kitakarítani?
-
masterrara
csendes tag
Két napja Ubuntu 9.10 felhasználó vagyok, előtte nem sok dolgom volt linuxszal. A telepítés sikeresen végbement, mindent felismert, felpakolt, okés a dolog. Nvidia driver felrak (amit recommendednek jelölt) de utána a felbontást és a frissítést nem engedte az általam kívánt értékekre állítani. Egy félnapos olvasgatás és lázas próbálkozás után aztán sikerült belepiszkítanom a xorg.conf-ba (ez alapján)valószínűleg a kellő dolgokat, mert most hajlandó az 1600*1200@85hz-re. Remek. Működött is néhány órát különösebb probléma nélkül, aztán egy indításnál egyszer csak eltűntek az ablakkereteim. Minden működik, minden fut, de nincs kerete az ablakoknak, így értelemszerűen nincs bezáró, kicsinyítő stb gomb sem. Az ablakok mozgatását is csak a tálca jobbklikkes menüjéből tudom megoldani. Na most mi a fene történt? Lehet köze a xorg.conf-ba való nyúlkálásomhoz vagy esetleg lehetne ezt állítani valahol (nem emlékszem, hogy bármit is elállítottam volna) vagy kifogtam valami bugot? Találkozott már valaki hasonlóval?
(A masina öreg Abit NF7, Sempron 2600+, 1,5gb ram, nvidia7300gt, semmi extra hardver)Más. A telefonom kezeléséhez (SE W910i) leszedtem a Wammu nevű programot, ami viszont nem hajlandó felismerni sem kábelen sem pedig bluetooth-on keresztül a telót. A rendszer viszont simán felismeri bluetooth-on, hajlandó is megnyitni, távvezérelni stb. No már most a gépről akarok sms-t írni. Van valami alternatívája ennek a Wammu progranak vagy hogyan lehetne megoldani a dolgot?
Köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
válasz
King Charles #18651 üzenetére
Alapvetően az operációs rendszer által használt grafikus felület:
Ubuntu - GNOME
Kubuntu - KDE
Xubuntu - XFCEAz egyéb kiadások az Ubuntu leszármazottai.
UNR - Ubuntu Netbook Remix
Mythbuntu - MythTV Ubuntuval
Edubuntu - speciálisan oktatási célokra összeállított rendszer
Kiwi - magyar és román nyelvi környezethez igazított kiadás
Ubuntu Studio - zenei programokkal fűszerezve. -
válasz
Speeedfire #18649 üzenetére
Routered nem tud DynDNS-t?
-
Speeedfire
félisten
aki használ ddclient-et megtudja mondani nekem h az interface-hez mit írjak ha routeren keresztül érem el a nagyvilágot?
-
Major Major
senior tag
jó ez a tune2fs, lecsökkentettem az adatpartíciómon a rootnak fenntartott helyet 5%-ról 0.5%-ra, és rögtön felszabadult 40 GB
-
ngabor2
nagyúr
válasz
V.Stryker #18646 üzenetére
Section "InputDevice"
ilyennek illene benne lennie. ha van, de nem ez van benne, akkor csinálj egy újat, amiben benne van az alábbi pár sor is:
Identifier "Synaptics Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "SHMConfig" "on"
EndSectionutána már a grafikus beállítójában is tudod bűvölni (nevét hirtelen passz, mert lusta vagyok egy apt-cache search synaptics-ot lefuttatni
)
-
V.Stryker
nagyúr
-
Ezeket próbáltam már tegnap, sikertelenül. Unetbootin-windows-377 nevű programmal sikerült bootolható pendriveot gyártatni az ISO alapján.
Toltam róla egy clean installt, és most nem halt meg a 185-ös drivertől, be lehet kapcsolni a GPU gyorsított asztalkezelő effekteket is.
Ha már itt volta, újra kipróbáltam a tavaly ingyen leregelt Crossover-t, és már egész meggyőző, 1680-ban (mert felbontást nem engedett állítani), és minden Low-on, de már egész a játszhatóságot közelítette vele a Counter-Strike: Source, az asztali gépemen már igencsak menne rendesen. (Tavaly még azért masszív diavetítést rendezett itt nekem a játék ezen a laptopon az akkori, talán 6.x-es crossoverrel.) -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Major Major #18634 üzenetére
Basszuskulcs. Igazad volt.
Simán feltette és működik.
Köszönöm. Baze
Még egy gyors kérdés...a tapipadot ki tudom kapcsolni valahol? (Nem tudok gépelni, olyan érzékeny és egyébként is egérrel nyomom.)
-
Speeedfire
félisten
hát, lényegében igen
ua. a kijelző, a kép mintha pixeles lenne, nemtudom h milyen képfeldolgozó algoritmussal dolgozik az mplayer, de számomra kicsit fura
idővel majd csak rájövök mindenre
meg az is kicsit gáz egyelőre h a feliratokban lévő ŐŰ meg hasonló betűket hullámosan jeleníti meg -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #18641 üzenetére
Na hát akkor lényegében összeállít a rendszered.
A kijelző az más? Hogy érted, hogy nem elég szép a kép? Kicsit biztos lehet állítani a színarány, meg ilyeneken.lcd nem lesz gond, infrával elleszel.
-
Speeedfire
félisten
ubuntu-lite volt a freevo alatt, de nem akart összejönni
jelenleg most elvagyok a mythbuntu 8.04.1-el minden megy rajta amire nekem szükségem van/lehet
elég durván testreszabható
mellesleg a 9.10-et nem értem friss telepítés végén resi és amit linkeltem youtube-ot az van
viszont ha a 9.04-et frissítem 9.10 akkor jó
de az már túl nagy falat a gépemnek ezért marad a 8.04.1 mythbuntu
1-2 skin meg plugin kell majd és kész
szóval még mindig a tesztelések vannak
jövő héten lesz meg a rendszer vinyó és a tv-out vga
utána márcsak az lcd kijelző és az infra vevő elkészítése lesz hátra
"mkv és avc kodolású filmek már szaggatnak,"
Hát valaminek dekódolni kéne őket, de nincs olyan eszközöd ami bírja. Úgyhogy azok szaggatni is fognak.
és mégcsak nemis hd film volt hanem csak egy 2 gigás brrip mkv és avc kódolássalamúgy nem tudom miért de nem annyira szép a képe a filmeknek mint az asztali gépemen kmpalyer alatt, pedig a kmpalyer is defaultban megy
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #18463 üzenetére
Meglett.
"mkv és avc kodolású filmek már szaggatnak,"
Hát valaminek dekódolni kéne őket, de nincs olyan eszközöd ami bírja. Úgyhogy azok szaggatni is fognak.Szerintem a freevo-val voltál a legközelebb a megoldáshoz. Nem is értem miért nem próbáltad ott beszerezni a függőségeket. Az alatt melyik disztró volt?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #18630 üzenetére
Szerintem túl alacsony frekvenciát próbál adni neki. Meg be sem bootol ha jól értem.
Várjál megkeresem az összefoglalódat. -
Speeedfire
félisten
válasz
rankesz #18635 üzenetére
mi az az IM?
sztem ha letöltöd a sima live verziót az oldalról akkor azis tökéletes lesz és ha kijön az új akkor simán frissíted
vagy esetleg mythbuntu 9.10 azis támogatja a VDPAU-t de akár simán rálehet erre rakni az XBMC-t is
fölösleges a teljes 9.10 rendszert felrakni -
rankesz
veterán
Hello
Szerintetek mi lenne az optimális megoldás TV-re kötött ION HTPC projektben, amin néha menne IM, meg torrentet futtatna? Egy 9.10 full install, és arra az XBMC, vagy xbmc live és arra ha lehet hegeszteni a többi dolog.
Érdemes megvárni szerintetek a 9.10es xbmc-t? vagy ha fullos karmik van fent akkor simán update az új xbmc-re ha kijön?Linux láma vagyok, de érdekel a dolog, légyszi segítsetek
-
törölt tag
válasz
upszilon #18622 üzenetére
ha nem adsz meg swap partíciót, akkor nem fog sawp területet használni a rendszer. az indexelés alapból ki van kapcsolva a 9.04 véglegestől kezdve, szóval ezek nem használják agyon a kártyát. esetleg konfigurációs fájloknál lehet gond, ha nem írhatóak, de kipróbálni ki lehet éppen. memóriakártyából van olyan, amin van írásvédés kapcsoló.
janos666: simán kimásolva az isoból a fájlokat nem fog menni, mert kell bootloader is, meg mbr is. viszont van pár olyan progi, ami kiteszi neked a pendrive formázása nélkül is az iso tartalmát. például ez, és itt van hozzá pár command line opció.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #18513 üzenetére
-
Ha csak a parancssorig jut az 9.10-es ubuntu, mert valamitől bedöglött az ablak és/vagy asztal / VGA driver kezelő, akkor ki tudok itt adni valami olyan parancsot, ami ha kell netről húz le újra mindent, de legyalulja magát clean install állapotba?
Szóval CD nélküli reinstallt akarok, mert nincs nálam a CD, és nem is akarok írni.
Pendriveom esetleg akad. Indítsam arról a telepítőt a parancssorból, az úgy működik, ha csak kicsomagolom rá az ISO tartalmát? -
kw3v865
senior tag
Azt hiszem, befejeztem a Linux-szal való ismerkedést. Örökre. Nyitott vagyok az új dolgok iránt, de ez azért már durva... Egyszerűen nem enged be engemet, rendszergazdát ez a ****
Majdnem teljesen szűz oprendszerről van szó (Xubuntu 9.10). Csak 1-2 cuccot töltöttem le a Synaptics csomagkezelővel, hogy lássam az NTFS-es partíciókat. Újraindítottam a rendszert, bejelentkeztem, egy pillanatra elsötétül a képernyő, majd újra kéri a jelszót. Nem ír semmi hibaüzenetet.
Próbáltam csökkentett módban, parancssorral, de úgy se enged be. Akkor a Login incorrect hibaüzenetet kapom.[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
-
Sir Pocok
őstag
Nos a következő gondom:
Adott egy Edimax 3207U típusú print szerver.
9.10 alatt a következő szerint volt az install:
Nyomtató beállítása
Új
Eszköz kiválasztása -> egyéb
Uri: ipp://192.168.2.2:631/p1
Tovább típus kiválasztása és kész.
A teszt oldalt gyönyörűen kinyomtatja, de kiírja, hogy nyomtatási hiba és ez után többet nem tudok nyomtatni.
Megnézem a nyomtató állapotát és azt írja ki, hogy felfüggesztve.
Ez után csak úgy tudok nyomtatni, hogy a saját feladatok közül törlöm az előző feladatot és a nyomtató beállításnál a nyomtatóra jobb katt. és az engedélyezés mellé visszateszem a pipát. De ha megint nyomtatni akarok ezt a játékot újra el kell játszanom.
Valakinek van ötlete, hogy mit tudnék csinálni?
-
upszilon
őstag
válasz
#16820480 #18619 üzenetére
Ezzel kapcsolatban nekem lenne egy kérésem. Installáltam a 9.10-est egy nagyongyors 4 GB-os pendrájvra kíváncsiságból. Tökéletesen megy rajta. 3.2GB-ot foglalt le magának, a többit hagyta nekem FAT32-ben. Ez így nem is rossz gondoltam, de aztán eszembe jutott, hogy mi van a NAND-flash RAM-ok korlátozott írási számával. Ha ez elkezd nekem oda swappolni, meg indexelgetni, meg naplózgatni, meg a csoda tudja még miket firkálgatni, akkor nem lesz hosszúéletű. Letöröltem róla, de azért a dondolat nem hagy nyugodni. A legjobb lenne egy SIM-kértyára tenni. Miért?, mert azt install és beállítgatás után azt le lehetne zárni. Akkor aztán nem fog nekem oda firkálni.
Na-persze lehet-hogy működni sem fog.
Mi erről a fogós-ravasz kérdéskörről a nagybecsű véleményetek?
Javaslom ezt a cikket elolvasni, mielőtt elhamarkodott véleményt adnátok a dologban. A cikkből érdekes számadatok kukucskálnak a hitetlenkedőkre. Egy ilyen kommersz flas egy pozíciója valószínűleg párezer írás után "kipukkad". ...és az a párezer írás nem olyan sok egy firkálgató oprendszer számára...
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Lenne egy progi, ami kellene a melóhoz és találtam linuxos verziót, de a leírás szerint az Ubi 9.04-el kompatibilis. Próbáltam felküzdeni, de sikertelen. Mivel nagyon kezdő vagyok, ez nem biztos,hogy a rendszer vagy a progi hibája, ezért szeretnék megkérni valakit ,hogy kipróbálja. Elküldeném este msn-en ... 40 mega. (Máshol nemigen letölthető)
Eddigi dolgok a progival:
Readme.txt:
[I]Sentry24CMS 2.1 Installation Guide on Linux
===========================================Supported Linux Distributions
-----------------------------* Ubuntu 9.04 : x86 / x86_64
* Fedora 11 : x86 / x86_64
* OpenSuSE 11 : x86 / x86_64Installation
------------1. Download a compressed package (tar.gz) file from EMSTONE download site.
<http://download.emstone.com/cms/2.1/> Because package file name is
composed of version, release date, CPU architecture and product model like
'cms-2.1-5-20090731-linux-x86-basic.tar.gz', you can choose appropriate one
for your system.2. Uncompress the downloaded package file with your favorite decompress tools
or enter the text below in the terminal:$ tar xjf cms-2.1-*.tar.gz
After decompression, INSTALL.txt and install.bin will be extracted.
3. Run the installer program by executing installer by entering the text below
in the terminal:$ ./install.bin
If you want to install Sentry24CMS on system directory for other users to
execute it, do it as below:$ sudo ./install.bin
4. Follow the instruction of installer program.[/I]
Ezt követtem és ide jutottam:
[I]vantsa@vantsa-laptop:~$ sudo /home/vantsa/Dokumentumok/pillar/install.bin
[sudo] password for vantsa:
===============================================================================
Sentry24CMS 2.1 Installation
===============================================================================Please read the license terms and confirm it before installation.
Press Enter key to continue.
head: ”install.bin” nem nyitható meg olvasásra: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárIf you accept the terms of the agreement, enter 'Yes' exactly to continue.
Do you accept the agreement to install Sentry24CMS 2.1? (Yes/No): yInstallation process terminated.[/I]
Igen ám, de aztán indítanám:
vantsa@vantsa-laptop:~$ Sentry24CMS 2.1
Sentry24CMS: command not found
vantsa@vantsa-laptop:~$ cms
No command 'cms' found, did you mean:
Command 'ams' from package 'ams' (universe)
Command 'acms' from package 'acm4' (universe)
Command 'cmp' from package 'diff' (main)
Command 'sms' from package 'sms-pl' (universe)
Command 'lms' from package 'lms' (universe)
Command 'cm' from package 'config-manager' (universe)
Command 'cs' from package 'csound' (universe)
Command 'fms' from package 'openafs-client' (universe)
Command 'mcs' from package 'mono-mcs' (main)
Command 'cas' from package 'amule-adunanza-utils' (universe)
Command 'cas' from package 'amule-utils' (universe)
Command 'cvs' from package 'cvsnt' (universe)
Command 'cvs' from package 'cvs' (main)
Command 'cmus' from package 'cmus' (multiverse)
cms: command not found
vantsa@vantsa-laptop:~$Ma ezeket egyenként feltelepítettem terminálból, de nem igazán mükszik most sem.
-
kw3v865
senior tag
Feltelepítettem a 9.10-es Xubuntut. Tényleg gyorsabb mint az Ubuntu:
Azonban a fájlkezelőben nem látom az NTFS-es partíciókat. Hogyan lehetne ezeket megjeleníteni? -
-
törölt tag
válasz
grabber #18615 üzenetére
neked kell, mert magától csak akkor tudja, ha vagy a legnagyobb összefüggő szabad helyet adod meg a telepítéskor, vagy a teljes vinyót az ubuntu partícionálja. én mondjuk jobban bízom a manuális beállíásban, úgy látni pontosan mit csinál.
az a lényeg, hogy csinálsz egy partíciót, amin ext4 fájlrendszer van, ennek a csatolási pontja legyen "/", és egy akkora swap (elfelejtettem pontosan hogy hívják magyarul) területet, amekkora a memóriád a gépben. aztán ha akarod, akkor lehet a "/home" külön partíción, de nem szükséges.floatr: ez nem kéne olyan nagy ördöngősség legyen, nem? amikro legutóbb rádugtam egy külső monitort, akkor ki lehetett választani, hoyg az egyik a másik toldása legyen, vagy külön x szerver.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Régebben felraktam az ubuntut a win 7 mellé,de úgy hogy külön particióra.Akkor az volt a gond,hogy valamilyen oknál fogva,nem engedte a az automatikus telepítést(amikor magának választja ki a fájlrendszer méretét stb),így magamnak kellett beállítani.
Most újra szeretném rakni a win7-et és mellé fel szeretném rakni az Ubuntut.Win7-et dobom fel elsőre,ez egyértelmű,de ha utána megint magamnak kell megszabni a fájlrendszer(vagy mi?)méretét és típusát akkor mit érdemes választani?Pont ezt nem írják egyes tutorialok,hanem csak auto és kész
-
törölt tag
válasz
Sir Pocok #18611 üzenetére
itt le van írva a menete, de az adat nem vesztés SOSEM garantál. ezért kell mindig mentést csinálni a fontos adatokról. mindenféle fájlművelet nélkül is.
[ Szerkesztve ]
-
Sir Pocok
őstag
Upgrade-deltem a rendszeremet a karmic-ra. A kérdésem az lenne, hogy a fájl rendszert, hogy tudnám ext3-ról ext4-re átalakítani, hogy az adataim ne törlődjenek?
Köszi a segítséget.
-
lapa
veterán
válasz
floatr #18606 üzenetére
előrebocsájtom, hogy nem értek hozzá, eredetileg az ubuntu "ati bigdesktop" howto alapján csináltam. ha minden igaz ez csak a két képernyős kiterjesztett asztalhoz jó:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "Default Screen" 0 0
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "Xinerama" "off"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-CRT1"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1280x1024"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-DFP2"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1280x768"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "1280 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "fglrx"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "DesktopSetup" "horizontal"
Option "Capabilities" "0x00000800"
Option "PairModes" "3200x1024+3200x1024,0x0+0x0"
Option "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
Option "Monitor-DFP2" "0-DFP2"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Configured Video Device"
Monitor "Configured Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Virtual 3200 1024
Depth 24
Modes "1280x1024@60"
EndSubSection
EndSection -
rankesz
veterán
Lenne egy lámi kérdésem, kéretik nem megkövezni...
HTPC-t építettem ION alapokra. Néhány napja felfigyeltem az XBMC-re, nekem ez tökéletes lenne. Arra gondoltam hogy ledúrom a WIN7-et és megy a helyére az Ubuntu full install (torrent és böngészés miatt) és felteszem rá az XBMC-t.
A HDD jelenleg 2 partícióra van osztva, ha a win7-es C:-re feltenném a Karmik-ot, akkor a fullon levő D:-t, le kell-e mentenem vagy azt érintetlenül lehet hagyni? -
lapa
veterán
nekem a beépített ati 3450 simán megy két monitoron kiterjesztett asztallal, csak beklikkoltam az ati drivert, aztán sudo aticonfig --initial aztán lecseréltem az xorg.conf-ot a korábban jól összelőttre.
-
válasz
janos666 #18599 üzenetére
Én végül nem az alaplapival - AMD SB600 - csináltam, hanem kerítettem egy SATA kártyát aminek van RAID funkiója. Nem mondanám RAID kártyának (az egész egy gyufásdoboz méretű, egy "igazi" RAID kártyán csak a prockó ekkora :
), de szépen felísmerte a telepítő a tömböt. Az más kérdés, h nem tudtam boot-olhatóvá tenni (a grub nem akart felmenni), ezért fogtam egy pendrive-ot arra megcsináltam a /boot-ot és már örültem is
Így most emelkedet a gépem biztonsága is -> pen nélkül nehéz rávenni a bootolásra, live cd meg nem látja csak úgy a tömböt. Nem mintha attól tartanék, h valaki felkapja és elszalad a géppel
-
v.attis
őstag
Eszméletlen ez a Chromium, még egy böngésző sem hasított így nálam. Viszont nem magyar. Én vagyok bírka, vagy nincs magyarosítása?
-
Zenty
őstag
válasz
kw3v865 #18586 üzenetére
Szerintem, nem a hardver lesz a probléma. Ati pedig, igen bekavarhat.
Egyébként, ha kifejezetten gyors oprendszert szeretnél, akkor érdemes kipróbálni a Xubuntu
Ez teljesen ugyanaz mint az Ubuntu csak Xfce grafikus környezetet használ. A nagyon gyenge gépekhez találták ki ( 256 ram stb), ami nem bírja a Gnome vagy a KDE felületet. De sokan használják azok is, akik erősebb gépel rendelkeznek, mert gyorsabb az Xubuntu felülete. Az új verzió méghozzá elég szép is lett szerintem: [link][ Szerkesztve ]
Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Revolut
- Robotporszívók
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Automata kávégépek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Ukrajnai háború
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.