Aktív témák
-
SLD
tag
válasz
Bikkrom #16897 üzenetére
Újraolvasva, az ATI drivert az Ubuntu tette fel Neked ügye?
Ez esetben érdemes lehet végigpróbálni a különféle hivatalos drivereket... hátha lesz egy elfogadható. Itt válaszd ki a Te rendszeredhez illő opciókat, aztán töltsd le amit kidob, majd utána jobb felül van egy "Previous Drivers & Software" innen meg töltsd le a hiányzókat a 9.4-es verzióig visszamenőleg.
Utána meg lehet egyesével felrakni asudo sh amilyen_neve_van.run
paranccsal. Persze nem egyszerre; felrak, tesztel, majd ha nem megy, akkor töröl és jöhet a köv.
De semmi garancia nincs arra, hogy a hivatalossal menni fog.
Ezt megértem, mivel jó napom van, így felajánlom (ha nem sikerül megoldanod a jelenlegivel) az én régi ATI Radeon X550-es (vagy lehet X300-as.. már nem emlékszem) kártyámat, mellyel nekem pl. a 2D-s dolgokkal nem volt annyira nagy bajom (bár compizzal lehet már nem fog ilyen fényesen működni, meg persze játékoknál 90%-os teljesítménycsökkenés, de van a 2 fps-sel való játszásnak is egyfajta feelingje
)
-
Bikkrom
senior tag
Semmi pénzem nincs új kártyára, 18 kreditet rontottem ezelőtti szemeszterben és bevezették az 1500Ft/1 rontott kredit árfolyamot a drága egyetemünkön úgyhogy örülök ha azt ki tudom majd fizetni.
De ahogy elnézem minden második linuxos ati tulajnak gondja van a drágalátos szart se érő zárt driverükkel. Most írtam nekik egy levelet, hogy tegyék oda a driverüket ahova nem szégyellik. (Ne tudjátok meg milyen vicces lett az én angol tudásommal a szöveg.
) Senki se tud Ati+vibráló Ubuntura megoldást? Valaki feltörhetné azt a zárt szart és írhatna illegálisan egy megfelelő drivert, vagy mit tudom én hogy megy ez, és most bődületes hülyeséget mondtam.
-
Bikkrom
senior tag
Üdv All, újra én.
Az első lépés a natúr feltelepült Ubuntun a frissítés és az ati driver volt. Újraindítás óta(mármint az első reset óta mikoris feltettem az Ati drivert) ha be akarom hozni a Kijelzők tulajdonságai menüt 1 percig vibrál a kép és lassú mint állat. Azóta sem változott a helyzet. Egyes weblapokon is jelentkezik a vibrálás mikor böngészek. Keresőbe beírtam itt a vibrálás szót és látom más Ati tulajoknak is vibrál a kijelző elég csúnyán főleg videók közben. Nekem egy HD2600Pro-m van 19"-os Gericom monitorral 1600*1200-on 85Hz-en. Keresőt használva nem találtam megoldást a vibrálás eltüntetésére. Csúnyán idegesítő a lassulás és a percekig tartó vibrálás. Valaki tud megoldást? Vagy panaszkodja a kAti
oldalán ami persze teljesen értelmetlen?
[ Szerkesztve ]
-
SLD
tag
válasz
pukkancska #16887 üzenetére
-
ZCoyote
őstag
válasz
pukkancska #16889 üzenetére
Meg kellene nézni melyik verziót rakná fel a synaptic. Lehet hogy a 0.9-et.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
nekem valahogy sosem volt ingerenciám olyan programot fölerőltetni az Ubuntura, amihez a program készítőjének nem volt ingerenciája Linux-telepítős megoldást gyártani. miért érdekeljen engem, ha én sem érdeklem őt?
-
ZCoyote
őstag
válasz
-
pukkancska
tag
Hali
Ki szeretném próbálni a google chrome-t ubuntun de nem sikerül.
Ennyit tudok: feltelepítettem a wine-t.
Leszedtem a google telepítőjét, pár kilobájtos és több megás fájlokat is.
Jobb egérrel arra kattintok, hogy a wine-val nyissa meg, de nem csinál semmit.
Az alkalmazások/wine-ben látom hogy ott van a chrome, de ha rákattintok akkor nem csinál semmit. -
Bikkrom
senior tag
Kiírtam a 9.04et sajna 16X-osan(későn olvastam sh4d0w kommentjét amiben azt mondta, hogy 4X-es felett ne írjam
). Nálam zokszó nélkül felment de öcsém gépén windows alól telepítve hiba lépett fel. Windowson szépen felment az első fele aztán ugye újraindul, már lehet választani xp és ubuntu közül, rányom öcsém az ubuntura megy a töltőképernyő szépen végigtölt, ugye innentől folytatódna még a telepítés de beáll egy fekete kép és 10 percig sem csinált semmit.
Gyorsan írtam ki a CD-t?
Öcsém konfigjában lehet valami kavarás? 2000+AMD, 512RAM, Ati9550, 10GB szabad hely. -
lapa
veterán
nagyságrendileg az történt, amit javallasz:
tar cvpzf backup.tgz --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/backup.tgz
--exclude=/mnt --exclude=/sys /...bár ez nem a tökéletes másolat, de csak pár másik könyvtár lett kihagyva, az opciókhoz nem nyúltam. ja, semmi lényeges nem volt a fentieken kívül kihagyva. utána pedig asszem második vinyóként lett berakva az új, és annak az előkészített első partíciójára lett visszanyomva a tar.gz, az alábbival:
tar xvpfz backup.tgz -C /<mount pont>
az is lehet, hogy cd-ről butultam, már nem tudom. namost azt nem tudom kellett-e volna valami varázsigét mondanom visszatöltés előtt, ahogy tudom nem.
a visszaállítást követően ugyebár az új lemezre meg kellett csinálnom a backupból kimaradt könyvtárakat. ahogy nézem kicsit elsiettem a dolgot, mert /media és /mnt nincs. a többit root-tal csináltam, az gondolom nem lehet túl nagy gond. viszont gondolom a /mnt hiánya annál inkább... (sóhaj)
szóval akkor megnézem holnap egy friss mentéssel, még az is lehet megírom életem első pingvines szkriptjét. addig is köszi, nagyon remélem ez megoldja majd.
-
Obi-1
őstag
1. Desktop PC
2. -
3. Jaunty
4. Gnome
5. Korábban a DigiKam-ot használtam a Canon fényképezőgép képeinek letöltésére, de most találtam egy nagyon jó Gnome alternatívát: Rapid Photo DownloaderEgy a gondom, a videókat nem tölti le (nem bug, rajta van a későbbi verzióba tervezett feature listán...). Egy primkó scriptet akartam írni külön a videók letöltésére, de most az a gondom, hogy a kamera nem tudom, hová van mountolva. A /media/ alatt nincs. A Nautilusban így látszik: gphoto2://[usb:001,011]/
A script elképzelésem ilyesmi volt:
#!/bin/bash
cp gphoto2://[usb:001,006]/DCIM/102CANON/*.avi /home/oveges/Videók/
if [ "$?" = "0" ]; then
# If the cp command succeed, display a dialog to inform the user
/usr/bin/zenity --info --text "<b> A videókat sikeresen átmásoltam.</b>"
else
# If the cp command failed, display an error dialog with reason of the error
error_msg=`echo -e "\n" | cat - $TMP_LOG_FILE`
/usr/bin/zenity --error --text="<b> A videók másolása során hiba történt! </b> $error_msg"
fi
rapid-photo-downloaderSzóval ennyi a kérdésem: mi az elérési útvonala a fényképezőnek?
-
Vladi
nagyúr
Asszonygya:
"(gnome-keyring-daemon:5957): WARNING **: couldn't create socket directory: Permission denied"
Szerintem itt jogosultsági gondok lesznek. Valahová nem tud írni, ahová szeretne. Hogy is készült és milyen szükséges könyvtár?tar.gz-t vagy valamilyen partíció image programot lenne érdemesebb használni.
-
dbius
veterán
válasz
Bikkrom #16874 üzenetére
Nem tudom melyik Ubuntu van feltelepítve Neked, de ha 9.04, abban nincs bittorent-gui nevű csomag, tehát amit feltelepítettél, az csupán konzolosan fog működni, grafikus felület nélkül. Nem tudom, hogy az általad linkelt helyen található screenshotnak megfelelő GUI honnan való, egyáltalán létezik-e abban a formában ubuntu alatt.
Szerk: ubuntu oldalán megtaláltam a bittorent-gui csomagot jauntyhoz, ami a universe tárolóban van. Érdekes, akkor nekem miért nem találta a csomagkezelő annak ellenére, hoy a universe tároló is engedélyezve van???
Én javasolnám a deluge-t, személy szerint gnome alatt azt használom és bevált. KDE alatt pedig az alap ktorrent, ami bevált és nagyon jól használható.
[ Szerkesztve ]
-
Bikkrom
senior tag
Innen megtetszett a Bittorrent 6.0.
Terminál elő->sudo aptitude install bittorrent bittorrent-gui
Fel is ment, gondoltam az Alkalmazások/Internet-en belül meglelem de ott csak a Transmission Bittorrent kliens van ami nekem nem igazán jön be. Máshol se leltem a képen látható progit. Hova települt? Merre keressem? -
lapa
veterán
uhh úgy tűnik a tényleges hibát kihagytam a logból:
...No protocol specified
Aug 25 14:22:41 bla gdm[5629]: Autolaunch error: X11 initialization failed.
Aug 25 14:22:41 bla gdm[5629]: )
Aug 25 14:22:41 bla gdm[5629]: ** (gnome-keyring-daemon:5957): WARNING **: couldn't create socket directory: Permission denied
Aug 25 14:22:41 bla gdm[5629]: bind: No such file or directory
Aug 25 14:22:41 bla gdm[5629]: gkr-pam: gnome-keyring-daemon didn't start properly properlyszóval a korábbi postban lévő hibák az eredeti konfignál is jelentkeznek, de ott rendben van minden. nem tudom ez segít-e a hibakeresésben, nekem sajna nem sokat...
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
üdv. kicsit fáradt vagyok már, megpróbálom itt is megfuttatni a dolgot:
a cél, hogy legyen egy mentésem a 8.10-ről, hogy ha kisbaltával elrontom a vinyót, akkor egy másik vinyót berakva, és egy harmadikról az adatokat visszatöltve újra rendszerem legyen. legnagyobb meglepetésemre nemigen találtam működő protokollt erre.
-dd nem jó, mert kisbalta után vagyunk. ha kisbalta előtt vagyunk akkor sem vagyok biztos benne, hogy kisebb vinyóra meg lehet csinálni.
-copy -a parancsot nem próbáltam még, mert valahol azt írták az mittomén milyen linkeket meg egyéb varázsokat nem rak át. egyébként is problémás lenne, mert jelenleg a root/home marha nagy, és nem láttam kapcsolót bizonyos könyvtárak kihagyásához. persze a 20-30 könyvtárnál elméletileg oké lenne.
-ami egyszer már működött kisbalta nélkül ugyanarra a vinyóra, az a tar, eme leírás szerint.
most játszottam viszont kisbalta-imitációt, és új+kisebb lemezre akartam visszatolni a backup tar-talmát. minden okénak nézett ki, miután
-megcsináltam a hiányzó könyvtárakat,
-átírtam a grub uuid-ket,
-mondtam neki, hogy bútoljon,
-átírtam az uuid-ket az fstab-ban is.szóval tényleg próbáltam. ezt követően be tudom írni a user/passt a gome login izébe, de utána barnaság van csak. gondolom ezért:
gdm[5722]: gnome-keyring-daemon: couldn't lookup keyring component setting: Failed to contact configuration server; some possible causes are that you need to enable TCP/IP networking for ORBit, or you have stale NFS locks due to a system crash. See http://www.gnome.org/projects/gconf/ for information. (Details - 1: Failed to get connection to session: dbus-launch failed to autolaunch D-Bus session: No protocol specified
Aug 25 14:55:24 bla gdm[5722]: Autolaunch error: X11 initialization failed.próbáltam rákeresni mivan, default.keyring nevű fájl nekem nem volt, pedig azt mondják az az igazi elixír ha azt kitörli az ember.
néztem még a keyring-managert is, de root-tal nem enged belépni, terminálból adduser meg szintén csak barnát kap, nem jön bé a shell, hogy megkattintgassam a keyring-managert...
eddig a történet. elsősorban egy normálisan működő mentés érdekelne, melyhez eddig nem találtam használható leírást.
-
qwertly
addikt
Ezt írta ki:
--14:46:39-- http://downloads.openwrt.org/sources/wl_apsta-3.130.20.0.o
(próba:20) => `wl_apsta-3.130.20.0.o'
Csatlakozás a következőhöz: downloads.openwrt.org[195.56.146.238]:80... sikertelen: A kapcsolat időtúllépés miatt megszakadt.
Feladom.dpkg: hibás feldolgozás: b43-fwcutter (--configure):
post-installation script alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
b43-fwcutter
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
feri@feri-gos:~$ -
qwertly
addikt
Szia
Bocsi,hogy csak most válaszolok de nem volt időm,igen beírtam elé a sudo,és kipróbáltam amit írtál de megint az a gondom mint eddig.A hiba pedig az,hogy feltelepítettem ezt a linux ennek a leírásnak alapján gos 3.1 ismerkedni akarok más linuxal is.És jó is néz ki a felülette,de a zárt meghajtót akartam engedélyezni a broadcom b43 wlan kártyához elkezdi letölteni de nem fejezi be mert mindig idő túllépés el megszakítja a telepítést.Így ott álok egy félig feltelepíttet b43-fwcutter driverrel.
-
Bikkrom
senior tag
válasz
sh4d0w #16867 üzenetére
Úgyis mára terveztem, hogy a C meghajtómnak adok egy formatot amin az XP meg az ubunta van most, és csak Ubuntura cserélem. A lassulás nagyrésze meg a conpiz volt ahogy fentebb írtam tele van késleltetésekkel.
Ja meg egy másk linux topicba lezáratlanul maradt egy kérdésem. Ebben tudtok segíteni? Mini BT adapter nem megy.
A nagy Linux topic 8379
A nagy Linux topic 8383[ Szerkesztve ]
-
válasz
Bikkrom #16865 üzenetére
Nem lehet, hogy a virtualizáció okozza a magas terhelést? Elvégre most egyetlen fájlban van az egész cucc, amivel állandóan dolgozni kell, plusz még elvégezni a rendszer default feladatait...
Nekem a natív 2 giga ram és 2 giga swapból a foglalás így néz ki: 22%-a a RAM-nak foglalt, swap 0%.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Bikkrom #16862 üzenetére
ati-ra nem tudok mit írni, majd akinek az van, vagy foglalkozott vele. vannak itt okosok is.
a firestarter tök felesleges, mert tényleg csak egy GUI, azonkívül van az Ubuntunak sajátja: az ufw. ez ugyan parancssoros, de csak annyit kell beírni a terminálba, hogy
sudo ufw enable
és egy alapbeállítással elindult, minden port zárt, stb. de a
sudo iptables -L
paranccsal meg tudod nézni.nálam az xorg meg a python szokott néha sokat foglalni cpu-ból, de memóriából nem. annak azért látszódni kéne nálad, hogy mi használ ennyi memóriát.
mondom én: az ati-ra gyanakodnék, fglrx a bűvszó, de majd vagy itt azokosok, vagy az ubuntu.hu-n az okosok. esetleg gugli és az okosok.
[ Szerkesztve ]
-
Bikkrom
senior tag
Nem szeretek magam alá kommentelni de leját a szerk, adtam egy resetet compiz kikapcsolása után. Nincs lassulás, utánna elindítottam a compizt és belenéztem mi lehet a gáz, alapból 0,5-1-2seces késleltetések vannak betéve. Szinte minden beállítása mellett van késleltetés lekaptam mindent 0-ra.
Mondjuk ezt nem értem mi a francnak van pl.: Automatikus megnyitás késleltetés 1 secen.
Minden ablak mint a lajhár...
Kössz a segítséget probléma megoldva. -
Bikkrom
senior tag
Na kaptok mindenre kiterjedő képeket.
1.kép Folyamatok
2.kép Erőforrások
3.kép FájlrendszerekElső linuxom win alól telepítve, szal' nem nevetni.
Még sügér vagyok hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Bikkrom
senior tag
válasz
#40553216 #16858 üzenetére
Megnéztem a folyamatokat de most már az újra indított géppel egy asztallal, semmi sem foglal túl sokat van még 1GB szabad memó, proci átlag 40%-ban megy, viszont így is ha megnyitok egy böngészőt vagy a 140GB-t(ntfs még) abban a pillanatban a zene megáll vagy épp a film.
Ez érdekelne egy kicsit bővebben:
"meg ati kártya alapból ritkán jó, kicsit lehet, matatni kellene."(#16859) harry
Na ez a jó szó lassulások nem is kevésszer. Win alól tettem fel az ubuntut van neki elég hely, meg egy másik partición vannak a megmaradt adataim 140gb az még ntfs lehet az a gáz? Most hogy elgondolkoztam rajta a zene is amit lejátszok meg a film is a 140gb-s ntfs fájlrendszerű partícióról megy.
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz
#40553216 #16858 üzenetére
Vagy htop.
Néha nálam is vannak amúgy ilyen lassulások, amiket nem tudok mire vélni
Ha fut vmware, akkor végképp, akkor azt hiszem a mount.ntfs -sel van valami gáz (egy ntfs lemezen vannak a virt gépek). Néha a firefox dönt úgy, hogy ő megeszik 200mb ramot, kill és restore után, tehát ugyan olyan állapotban meg csak 80at...
-
-
Bikkrom
senior tag
-
Bikkrom
senior tag
Üdv!
Az normális, hogy ilyen gépen szaggat a 9.04-es Ubuntu? Profilomban megattam a konfigom. Compiz miatt lenne? A memó alapból tele meg a swap is, esetleg a mérete nem jó?
A szaggatást úgy értem, hogy 3 munkaasztalt használok, egyiken megy a zene, másikon tűzfal, terminál meg rendszerfigyelő, a harmadikon meg böngészek. Ha megnyitok egy új böngésző ablakot vagy egy csomagkezelőt azonnal megáll a zene 1-2 secre és szaggat a gép mint disznó. -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Már hosszabb ideje próbálgatom a linuxot,most egy ubununt alapot használóval ismerkedek.Sajnos nem ment a zárt meghajtók telepítése mert nem tudta a csomagot leszedni a netröl kénytelen voltam újra indítani mert kifagyott avval a szövegel,hogy időtúllépés miatt nem tudja letölteni a drivert.Sajnos így egy törött csomag lett a rendszerbe amely megakadályoz minden telepítést.Ijen hiba üzenettett ír ki:
E:dpkg was interrupted,you most manually ¸¸dpkg --configure -a" to correct the problem.
E:_cache()failed,please report.
Hiábba irom a terminálba a sudo dpkg --configure -a paracsot nem javitja meg a rendszert.Esetleg van valakinek ötlete miképpen tudnám leszedni a törött csomagot? -
Wiki inkább azt irja, h a xv a standard (video lejátszásra), de ez most mindegy
Az AVIVO meg aszem a (ATI) hw-es tömörítési szabadalma.
Driver: persze. 9.8 -> 9.6. erre a telepítésre 9.7et nem is tettem, az alapból kaka.
Ezúton is keresem egyéb verzióit (9.4nél régebbi nem megy fel jauntyra). Ha jól rémlik 9.4-el f.szán ment, de nem lelem netszerte. -
dbius
veterán
Nem írtad mit is akarsz a jelszóval, csak megtudni vagy módosítani.
Viszont nem kell túrkálnod sehol, módosítani nagyon könnyű bármely elfelejtett jelszót ubuntu alatt. (szerk. megtudni a jelenlegi jelszót viszont annál nehezebb.)
Indítsd el recovery módban, majd miután megkapod a root shellt, add ki az alábbi parancsot:
sudo passwd root
majd add meg a root új jelszavát. szerk: mivel root shell van, ezért a sudo el is hagyható...
Ugyanígy tudod átállítani a többi felhasználó jelszavát is, anélkül, hogy tudnád mi volt az előző jelszó...
Vagy kövesd ezt a leírást, ami majdnem ugyanaz, amit írtam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
Ubuntu hol tárolja a felhasználók jelszavait? Ha egyáltalán van erre valami mód, hogy megnézem.
-
Pubszon
veterán
Hali.
Egyik ubunturól a másikra hogy tudok hálón átrakni adatot, ha az egyik IP-je 192.168.1.6, a másiké pedig 192.168.1.9?
Meg kell osztani előbb vmit vagy hogy kezdjek bele? -
Vladi
nagyúr
válasz
Votyesz13 #16839 üzenetére
Akkor a menu.lst-be a win bejegyzést így kéne írni:
title Microsoft Windows XP
rootnoverifity (hd0,1)
makeactive
chainloader +1Ez jelenti az első merevlemez második partícióját. Mert 0-val kezdi a számozást mint a Richard Stallman.
(#16837) &rew :
Hát igen, a Vladi már csak ilyen beszólogatós.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Csakénvagyok #16840 üzenetére
Esetleg ha tényleg az internetszolgáltatód gépe, rákérdezhetsz náluk, hogy ugyan már, mi a fenét csinál az a bizonyos gépük...
-
Votyesz13
tag
Van benne sokújdonság köszönöm
-
Votyesz13
tag
Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc358c358Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 637 5116671 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 638 9728 73023457+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 638 2549 15358108+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 2550 4461 15358108+ 83 Linux
/dev/sda7 4462 9728 42307146 e W95 FAT16 (LBA)Disk /dev/sdb: 1018 MB, 1018691584 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1973 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Disk identifier: 0x00000000Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 1973 994267+ 6 FAT16 -
Votyesz13
tag
leesett
Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc358c358Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 637 5116671 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 638 9728 73023457+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 638 2549 15358108+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 2550 4461 15358108+ 83 Linux
/dev/sda7 4462 9728 42307146 e W95 FAT16 (LBA)Disk /dev/sdb: 1018 MB, 1018691584 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1973 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Disk identifier: 0x00000000Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 1973 994267+ 6 FAT16 -
Votyesz13
tag
Pontosan ezt írja amikor az Xp re kattintok a bootmenube:Error 12 : Invalid device requested.
-
Votyesz13
tag
2 gb ramom van.
ezt írta:
fdisk: invalid option -- '1'Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK Change partition table
fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK List partition table(s)
fdisk -s PARTITION Give partition size(s) in blocks
fdisk -v Give fdisk version
Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda
and PARTITION is something like /dev/hda7
-u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units
-b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors -
Votyesz13
tag
Na a sudo parancs működik.Át tudom írni a menu.lst-t.Átírtam és a végére is beraktam a title Microsoft Windowsot.Akkor berakta a boot listába az XP-t de nem indítja el.Error 12ír ki.:S
üdv bolvar
-
Votyesz13
tag
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 5## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Microsoft Windows XP
# rootnoverifity (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## specify if running in Xen domU or have grub detect automatically
## update-grub will ignore non-xen kernels when running in domU and vice versa
## e.g. indomU=detect
## indomU=true
## indomU=false
# indomU=detect## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Microsoft Windows XP
rootnoverifity (hd0,0)
makeactive
chainloader +1title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic
uuid ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic
quiettitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generictitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic
quiettitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generictitle Ubuntu 9.04, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
-
válasz
Csakénvagyok #16826 üzenetére
Annyit jelent, hogy vmit blokkolt a tűzfalad a belső háló irányából az Internet felé. IP alapján beazonosíthatod a forrást, aztán utánanyomozhatsz, ki és mit akar bentről kifelé.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Votyesz13 #16825 üzenetére
"5gb swap 15gb xp 15gb linux"
Alapvetően jó, de az 5 g swap az rengeteg. Mennyi ramod van?
Srácok! Az adatlapon lévő gép mezőt tessék szépen kitölteni. Ez nem e pénisz növelő, hanem ilyen esetben például egyből látható, mennyi a ram, és ahhoz mérten tudunk tanácsot adni.Felteszed a wint utána az uborkát izé Ubuntut. Ennek az a jelentősége, hogy a win nem kérdezi meg mit csináljon a rendszerbetöltővel, Ubuntu meg van olyan jólnevelt, hogy még meg is keresi a másik oprendszert, és bejegyzi. Tehát elvileg választható lesz. Ha valami gixer adódik, akkor muti a fájlt amit mondtam az előbb és berakjuk utólag. Illetve itt egy leírás a grubról.
(#16826) Csakénvagyok:
Az lokál háló? Biztos? Ha az akkor fizikailag megkersed a gépet és megnézed milyen task nyaggatja a géped.[ Szerkesztve ]
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #16738 üzenetére
Vagy hülyeséget kérdezek megint?
Engem zavar.
-
Votyesz13
tag
Na az már megvan
Inkább úgykérdeznék hogy akarok egy Xpt és egy Ubuntu 9.03 mat a gépemre rakni.
80 gb os merevlemez megosztva hogy 5gb swap 15gb xp 15gb linux és a maradék még egypartíció.hogy tegyem fel hogy a bootmenübe megjelenjen mind2 oprendszer?
Előre is köszi a helpetüdv bolvar
-
Votyesz13
tag
Vladi bocsi hogy ilyen alapot kérdezek de friss linuxos vagyok.terminált hogy tudom előhívni vagy megnyitni?
üdv bovar
-
SLD
tag
válasz
body007 #16820 üzenetére
Tudtommal x11 a standard (amin jön a normál kép is), xv meg egy kiegészítés direkt videókhoz. De itt szólnak erről bővebben.
AVIVO meg valami szebb-jobb-valóságosabb-találjunk ki egy márkanevet rá ATI technológia, ami gondolom azért van a listában mert a kártyád támogatja.
(De pl. nálam sem működik az Xv NV 17-es akármi, de sima Xv-ben szépen megy)ATI driver felkerült? És ha igen melyik?
-
harry
veterán
válasz
eldiablo #16819 üzenetére
Tehát van egy linuxos géped voda nettel, és ezt szeretnéd továbbosztani más gépek felé, tehát lényegében a linux lesz az átjáró?
Akkor lesz egy ppp0 eszköz, ami a mobilnet, meg egy eth0, ami a vezetékes, előbbi IP-t kapa szolgáltatótól, másikat neked kell beállítani, mittomén 192.168.1.10, netmask 255.255.255.0, és átjárót nem kell megadni. Ezután kell egy iptables szabály, ami elvégzi a bentre menő/jövő forgalom mszkolását:sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
Valamint engedélyezni kell, hogy továbbítja a forgalmat az interfészek között:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Ezt állítsd be itt is, hogy rendszerindulásnál is megmaradjon:sudo gedit /etc/sysctl.conf
net.ipv4.ip_forward=1Az iptables parancs hálózat újraindításnál törlődik, ezért miután kiadtad, célszerű lementeni (sudo iptables-save > filename), majd indításnál visszarakni (sudo iptables-restore < filename), ezt berakhatod a hálókártya beállításokhoz, vagy a hálózatért felelős scriptekhez, vagy hasonló, fejből nem tudom pontosan hogyan.
Kliensgépen meg mondjuk 192.168.1.20 a cím, maszk ugyanaz, átjáró 192.168.1.10. DNS-t meg meg kell nézni a szolgáltató mit ad.
[ Szerkesztve ]
-
Ja működik a d&d, csak ha importálok a gyüjteménybe mondjuk 200 új számot (a benne lévő 5 ezer mellé), szépen berendezi nekem névsorba (előadó, album, vagy mittudomén mi szerint) és elég nehéz csak azokat kiválogatni lejátszásra
Mi a f.szért nem lehet egy új listába importálni
, mindegy, nem értem...
Más:
Mi a különbség xv és x11 videó kimenet között? Az SMplayer beállításaiba x11-el megy (úgyahogy), pedig azt írja lassú. Holott van xv és xv (ATI Radeon AVIVO) de ezekkel vagy el se indul (AVIVO) vagy full proc terhelés mellett döcög.
A gstreamer-properties (multimédirendszer választó) -ben is van Xv nélküli és X11/XSHm/Xv lehetőség, ráadásul ha az utóbbit választom elérhetővé válik az AVIVO eszköz is. Kérdésem, h mik is ezek pontosan? -
Üdv ismét.
Remélem tud valaki segíteni.
Az a problémám, hogy az Ubuntus gépemről szeretnék netet/adatot megosztani switch-en keresztül egy vagy több XP-s gép felé, de sehogy nem akar működni. Próbálkoztam a manuális beállításokkal is mindkét gépen, de nem sokra jutottam. Azt írja mind két OS, hogy csatlakoztatva, de nincs adatforgalom.Fordítva már egyszer sikerült összehozni kb 10 perc alatt, most meg nem akar sehogy sem össze jönni.
Egyáltalán lehetséges az amit szeretnék? Elsődlegesen két (vagy több) gép között szeretnék nagy mennyiségű adatot mozgatni.
Ha valaki tud, segítsen ki tanáccsal.
Hogy ne legyen egyszerű; usb-s mobil netem van.[ Szerkesztve ]
-
Votyesz13
tag
Sziasztok
Nekem egy olyan problémám lenne hogy xp mellé raktam fel ubuntut.Megcsináltam a swap partíciót felraktam az xp-t müködik is és utána felraktam a 2. partírióra az ubuntut.az elsőn van az xp.a bootmenüt még behozza de ott csak 4 fajta ubuntu indítás van bent.xp sehol:S így sajna sehogy se tudok átváltani xp-re.a boot/grub ba próbáltam átírni a menu.lst filet hogy xp legyen az elsődleges de nem is engedi hogy átírjam:S az írja hogy nincs jogosultságom hozzá. Ha valaki tudna ebben segíteni hálás lennék érte.
üdv bolvar
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Mostanában a notebookon sorozatosan kifagy (nem tudom mi rá a megfelelő szó) az Ubuntum (9.04). Valahol olvastam, hogy általában ilyenkor csak az X száll el és, hogy átlehet menni másik tty-be vagy valami ilyesmi. Azt hogy tudom megcsinálni? Vagy ti egy ilyen fagyásnál hogyan próbálnátok kideríteni az okát? ctr + alt + backspace -re ilyenkor már nem reagál, az biztos.
-
dany27
őstag
Nekem is volt egy hasonló esetem. Adott volt egy gép ami benn volt BIXbe Ubuntu nem tom hány futott rajt nah és állandóan azt csinálta h bontotta a kapcsolatot ergo nem értük el kivülről se az operátor kolléga a bentről a teremből sem tudta pingelni. Restart után minden ok lett, aztán megint eltelt egy kis idő s megint nem volt jó.
Nah került bele egy normális háló kari, s ezután minden normalizálódott.Mondjuk máig sem értem mért nem volt jó neki az alaplapi realtek háló kari
.
-
harry
veterán
Újabb problémám, most már nfs. Felcsatoltam a mythubuntus gép egy mappáját, és elkezdtem rsync-kel áttolni a dolgaimat, de néha megáll, néztem pinggel, és nem is elérhető a myth gép
Pár perc múlva megy nfs, ping, ssh, stb. de egy idő után rsync közben olyan, mintha lekapcsolná magát a hálózatról.
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
Az lesz... a lircd.conf, avagy a gombok megvannak. Még azt kéne összehozni, hogy minden alkalmazáshoz meglegyen a megfelelő kiosztás. Pontosabban míthtv és mplayer, első körben. Azt hiszem, ez ilyen szöszölős... de megnézem, hátha vannak kész lircrc fileok ehhez a távirányítóhoz (amúgy volt ehhez egy kész lircd.conf file is, csak más értékekkel - ezért csináltam sajátot, de ugyanazokkal az elnevezéssekkel, ezért remélem, hogy találok neten lircrc-t, mivel ott úgyis csak a név a fontos, az meg egyezni fog).
-
harry
veterán
Sikerült megcsinálnom a lircet
A saját házi gyártású infra vevőmmel. A másikkal nem, de nem is érdekel. A gond az volt, hogy bár tsop1738 infrát kértem, egy másikat kaptam (4838), ami elvileg ugyanaz, az utódja, de ennek nem néztem jobban utána... ugyanis nem ugyanaz a lábkiosztás, a 1738-nál domború felülettel felfelé "- + data", ennél pedig."data - +". Apró kis különbség... amúgy ezen leírás alapján készült: [link], és ez a post is segített [link], na meg még sokan mások
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24