Aktív témák
-
Lenry
félisten
válasz
Pubszon #33690 üzenetére
egy ubuntu live cd-vel tudod helyrehozni, nem is olyan nehéz
-
Lenry
félisten
válasz
Hennet #32998 üzenetére
ad1: amikor regisztráltál, te is elfogadtad az Alapelveket, amely világosan kimondja, hogy:
amit tiltunk fórumunkban:
# minden olyan hozzászólást, amely kimeríti a "Wareztevékenység" fogalmát, vagyis a szerzői és szomszédos jogok (vagy általában a hatályos magyar jogszabályok) által védett bárminemű szoftver/adat/hanganyag/filmanyag/stb. jogosulatlan* használatát elősegíti (információ megadásával, linkelésével, bárhogyan);
* használatára buzdít;
* illetve segítséget kér ezek beszerzésében, használatában.
* így különösen tiltott témák például: szoftver regisztrációjához, működ(tet)éséhez szükséges kód vagy azt kijátszó szoftver, egyéb eljárás; készülék (műholdvevő, telefon, stb.) szoftverének jog- vagy licencellenes megváltoztatása, kijátszása, ehhez szükséges eszközök adás-vétele, telefon vagy egyéb eszköz szoftverének megváltoztatása a szolgáltatótól való függetlenítéshez, fájlcserélő oldalak meghívóinak adás-vétele, bundle játék/szoftver értékesítése az azt tartalmazó újság nélkül;legyél szíves ehhez tartani magad
ad2: Windowsra írt programok nem fognak futni Linuxon, úgyhogy hiába crackelnéd, eredménye nem lenne. nem annyi a különbség, mint egy XP meg Vista közt.
ad3: a másik topikban adtam egy linket, hogy olvasd el, hogy legalább halvány fogalmad legyen a Linux miben létével kapcsolatban, úgy érzem azóta sem olvastad el.
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
9.10-ben hol állítom át a boot alatti ubuntulogó meg a loginképernyő felbontását?
egy 19"-es CRT monitor, 1280x1024-ben használjuk, de a legnagyobb felbontása 2048x1536 és a fent említett két kép akkorában jelenik meg, ami elég zavaró, mert egyrészt csak 60Hz, másrészt meg nagyon kicsi minden
-
Lenry
félisten
felejtsd el a Windowsos berögzüléseket, itt nem úgy kell
Rendszer - Adminisztráció - Synaptic csomagkezelő
ide bepötyögöd a keresett szoftver nevét és telepítedegyébként a Firefox alapból fenn van. a 3.6 még nincs tárolókban, majd pár nap múlva lesz, annyit meg kibírsz
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #22154 üzenetére
hmmm...
kissé hihetetlennek tűnik ez a teszt... de azért elmentem, még jól jöhet -
Lenry
félisten
válasz
upszilon #22125 üzenetére
200-szorosával? ezt gondold át még egyszer. 1 sec alatt le tudnál valami olyat renderelni 64 biten, amit 32-n 3 perc? még most védesd le, mert nagy filmes cégek ölnének ezért.
(#22123) Sk8erPeter: igen, azt akartam kifejezni.
azért írtam, hogy hacsak nem kifejezetten 64 bites műveleteket végez, akkor csak azért, mert 64 bites az OS, nem igazán lesz gyorsabb semmi.(a +/- -szal pedig a mérési hibahatárt szerettem volna kifejezni)
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
sima Ubuntu-ra telepítettem KDE-t.
a gdm maradt az alap ablakkezelő, mert a többi felhasználó Gnome-ot használ, én viszont KDE-t.
meg lehetne valahogy oldani, hogy amikor én jelentkezek be, akkor a gdm "kilövődjön" és elinduljon a kdm?
mert így, hogy a gdm viszi a KDE-t, így egyrészt lassú, másrészt meg ronda minden -
Lenry
félisten
másnak is tetűlassan másol USB-re?
és közben majd' megpusztul az egész gép?[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
VaniliásRönk #20308 üzenetére
már fél éve könyörögnek a népek, hogy a Nautilusban is működjön a fájlnévre kattintós átnevezősdi,
F2
-
Lenry
félisten
mi lehet az oka, hogy Linux alatt használhatatlanul lassan tudok csak írni a pendriveomra?
Windows alatt hozza az elvárható sebességet, de Linux alatt egyszerűen tetűlassú
500-600kByte/sec, és közben a Nautilus is fagyogat.a pendrive egy Kingston Datatraveler I, 8GB-s NTFS-re formázva (de a FAT alatt is ugyanez a helyzet)
sőt, Linux alatt formáztam NTFS-remod: cp-vel, ugyanez a helyzet
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Speeedfire #18663 üzenetére
köszi
jó az ssh, ismerem szeretem működik
monitordugdosás itt nem alternatíva, mert 90 km-re van a célgép -
Lenry
félisten
9.10-nél hol kell beállítani az alapértelmezett képernyőfelbontást? lehetőleg valami konfigfájlt mondjatok, mert ssh-n csinálnám.
mert a gép innen messze van -
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18373 üzenetére
köszi, de azóta újraraktam
TrollBalint: lövésem nincs. a kisebbik gép 32 bites, és így is lassú, a nagyobbikon meg mindig is 64 bites Linux volt, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom
-
Lenry
félisten
válasz
TrollBalint #18370 üzenetére
úgy, hogy Kubuntu-t töltesz. azon a KDE az alap
nálam 15GB-s partíción is boldog az Ubi, de a /home külön partíción van
-
Lenry
félisten
válasz
grabber #18366 üzenetére
a 32 bites is fel fogja ismerni és kezelni fogja mind a 4 GB RAModat, úgyhogy nyugodtan rakhatsz fel 32 bitest.
illetve a Debianban a 64 biteshez letölthető egy csomag (ia32-libs a neve) ami biztosítja a 32 bites könyvtárakat, amennyiben egy programnak arra lenne szükség. Ubuntuban ez tudtommal nincs benne, viszont elvileg kompatibilisek egymással
a Debian packagesről letöltheted -
Lenry
félisten
válasz
V.Stryker #18355 üzenetére
mert ő KDE ablakkezelőt használ, te meg Gnome-ot
ezt nekem is kiírta. én Igent nyomtam azóta nem kérdez
használd az NVIDIA vezérlőjét
Rendszer - Adminisztráció - NVIDIA X Server Settingsabban tudsz frekit is állítani, legalábbis gondolom az itt van
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
V.Stryker #18351 üzenetére
ablakcsicsa: Rendszer - beállítások - megjelenés - vizuális effektusok
a firefox meg a skin miatt néz ki úgy, ahogy. én se szeretem, itt a Vistás skin, tedd fel, jobban fog kinézni
NKBoy megoldása a KDE-s, amit én írtam az a Gnome-os. értelemszerűen azt alkalmazd, amit te használsz
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
body007 #18331 üzenetére
utána a letöltött drivert futtathatóva teszed
sudo chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-xxxx-pkgx.run
aztán
sudo ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-xxxx-pkgx.run
és ha szerencséd van, akkor föltelepül
egyébként ha már úgyis a parancssorban vagy, akkor szerintem sokkal egyszerűbb mód:
sudo apt-get install envyng-qt
sudo envyng -tutána meg követed a program utasításait
-
Lenry
félisten
válasz
#16820480 #18290 üzenetére
az én felhasználómat, amit telepítéskor hoztam létre, szépen betette a régi /home/lenry-be, ez idáig faja
viszont a többi usert, akiket most szeretnék újra létrehozni, nem tudom visszatenni a mappájukba, mert amikor létre akarom hozni a felhasználót, akkor azt írja, hogy a mappa már létezik, válasszak másikat
-
Lenry
félisten
oké. nem gondoltam volna, hogy valaha eljön az a pillanat, amikor egy operációs rendszer telepítése közben, a telepítőből netezni fogok.
eljött
-
Lenry
félisten
válasz
v.attis #18285 üzenetére
Ctrl+H előhozza a rejtett fájlokat is
illetve:
Question: What is the Lost & Found folder?
Answer: The Lost & Found folder contains files and folders that have no parent directory (parent folder was deleted and its entry was overwritten).PuMbA: köszi, így már bátrabban vágok neki
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Nagytalp #18273 üzenetére
de ha létrehozom ugyanazokat a felhasználókat, akkor azok majd fogják tudni használni azokat a home könyvtárakat?
nem fogja törölni és felülírni, vagy egyszerűen másik mappát használni, vagy mittomén?nem akarok úgy belevágni, hogy nem tudom mi lesz a vége
(a könyveknek is mindig előre elolvasom az utolsó oldalát)[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
egyelőre több hátrányát, mint előnyét látom a frissítésnek, és él bennem a gyanú, hogy egy tiszta telepítésnél nem jönnének elő ezek a hibák, mint pl, hogy most folyamatosan fagyogat, egy 4 oldalas, csak szöveget tartalmazó pdf-be majd' bele akar halni, úgyhogy kezdem unni...
felkészülve az egyre valószínűbb újratelepítésre, megkérdem:
a /home egy külön partíción van. meg lehet-e oldani, hogy reinstall után ugyanazok a felhasználók visszakapják ugyanazokat a beállításaikat, asztalukat, meg úgy egyben mindent?McKane: ahogy Nagytalp is mondja, wine, bár azt hozzátenném, hogy nem csak pár éves, hanem sokszor vadonatúj játékokat is simán elvisz.
csak időnként guglizni kell[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Speeedfire #18234 üzenetére
mi az a #!?
Major Majornak láttam az aláírásában is, de nem tudtam utána nézni, mert se a Google, se a Wikipédia nem tud rákeresni[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
új probléma
nem túl erős ez a hardver, így gondoltam, kikapcsolom az asztali effekteket, ne fogja még az is.
az eredmény: szétcsúsztak a screenletjeim, a Xorg folyamatosan 100%-o pörgeti a procit, és használhatatlan a gép
próbáltam visszakapcsolni az effekteket, de csak annyi, hogy jön egy kis ablak, hogy a visszakapcsolás meghiúsult
és ez csak az én profilomban van, másik profilban, vagy csak tty1-ben nem jön elő
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18158 üzenetére
a tudat mostmár nekem is megvan.
épp csak azt felejtik el leírni, hogy hogyan kell mindezt beállítani, mert mindenhol úgy kezdődik a probléma leírása, hogy már be van konfigolva a usernek a mailkliens...na mindegy... majd leírom az IP-t, és reménykedek, hogy nem változik.
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18158 üzenetére
most épp az auda sem csinálja.
de kipróbáltam, a rythmbox sem, más player nincs telepítvenagy prociterhelés alatt sűrűbben jön elő
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18041 üzenetére
de megoldható úgy is, hogy a gép elküldi neked e-mailben az aktuális IP-t, mondjuk akár az előbb említett ssh szerver indítással összekötve egy scriptben
ez a script kellene nekem
illetve másik fontos dolog
amióta frissítettem a 9.10-re, azóta az Audaciousban minden zenének recseg az eleje... pár sec után kitisztul, de mocskosmód idegesít[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
az új login képernyőről el lehet rejteni egyes felhasználókat?
cellpeti: használj aMSN-t. tud neveket színezni, offline emberekkel beszélgetni, kinézetre is olyan mint a windowsos messenger.
synapticból tudod telepíteni[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18093 üzenetére
egyszerűen kilépkedtem mindenből és újraindítottam.
300kByte hiányzott a letöltésből. most végzett a frissítéssel.eddig tetszik, de az aMSN-t újra össze kell lapátolnom, mert csomó depjét törölte a frissítő
-
Lenry
félisten
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18087 üzenetére
köszi, már települ is.
egyébként a már esetlegesen letöltött daily image-t nem lehet valahogy bevonni a telepítésbe, hogy ne kelljen mindent újra letölteni?
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
hogy a legegyszerűbb 9.10-re frissíteni 9.04-ről?
(mostmár az RC úgysem fog változni, és nincs kedvem kivárni a holnaputánt)[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
cellpeti #18079 üzenetére
nézd meg, hogy jól jött-e le a CD kép.
számoltass CRC-t a CD-képen (totalcommander pl tud - kijelölöd az ISO-t Fájl->SFV ellenőrzés vagy valami ilyesmi, MD5-ben)
létrejön egy fájl, megnyitod nézőkével vagy jegyzettömbbel, lesz benne egy hosszú karaktersorozat
elvileg ezek közül kell az egyiket tartalmaznia (értelemszerűen azt, amelyiket letöltötted):
3b5e9861910463374bb0d4ba9025bbb1 *ubuntu-9.04-alternate-amd64.iso
c564ae16dffb51a922aef74a07250473 *ubuntu-9.04-alternate-i386.iso
cace6ea9dde8dc158174e345aabe3fae *ubuntu-9.04-desktop-amd64.iso
66fa77789c7b8ff63130e5d5a272d67b *ubuntu-9.04-desktop-i386.iso
8f921e001aebc3e98e8e8e7d29ee1dd4 *ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img
78cf52114804f80576b0bfc8f5984339 *ubuntu-9.04-server-amd64.iso
20480057590ff8b80ad9094f40698030 *ubuntu-9.04-server-i386.isoha nem ugyanez a karaktersorozat, akkor hibásan töltődött le a lemez, töltsd le újra
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
ez viszont új kérdést dobott fel:
Ubuntun ugye nincs külön root felhasználó, hanem vagyok én, aki rootjoggal is rendelkezem a sudo által.meg lehet változtatni külön ezt a rendszergazdai jelszót?
nincs kedvem egy hosszú és bonyolult jelszót pötyögni, akárhányszor csak be akarom kapcsolni ezt a gépet, de azért jó lenne, hanem a root jelszó lenne a gyenge láncszemszóval most ugye vagyok én, aki ugyanazzal a jelszóval jelentkezik be, és kér root-jogot. ez ténylegesen ugyanaz a jelszó, vagy meg lehet őket külön is változtatni?
mert néztem a felhasználókat és ott van egy root nevű felhasználó, aki most még jobban összezavart.
remélem érthető a problémám... elég kusza lett ez a hsz.
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18041 üzenetére
köszönöm mindkettőtöknek, regisztráltam DynDNS-en, mostmár csak ennek a hulladék routernek kellene elmagyarázni, hogy jó lenne, ha megnyitná a 22-es portot (vagy legalább hajlandó lenne betölteni a saját setup weboldalát
)
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18038 üzenetére
és majd mi alapján találja meg a két gép egymást? IP? vagy regisztrálni kell valahol valamit?
az egyetemen használtunk SSH-t otthonról, de ott a linux.cab.u-szeged.hu-ra kellett csatlakozni[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
lehetséges neten keresztül távolról bejelentkezni Ubuntura?
mit kell ehhez telepíteni / beállítani a két gépen?hogy pontos legyek: van egy gépem otthon, Debiannal, meg egy anyáméknál Ubuntuval.
az Ubuntus gépre szeretnék bejelentkezni esetenként akár rootként is, hogy pl a frissítéseket meg tudjam csinálni, vagy ha valami olyan baja van, akkor meg tudjam csinálni anélkül is, hogy haza kelljen mennem.plusz nehezítés(?): hogy az Ubis gép T-Home-os hálózat tagja, így router mögött van.
illetve milyen biztonsági dolgokat érdemes bevezetni, hogy azért ne tudja akárki átvenni a root-jogot a gép fölött? (a bonyolult root-jelszón kívül)
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
valóban nem írtam külön, de az első hszben linkeltem a hardvert, amin fut, ott le van írva
elvileg csak az a két screenlet fut, amit látsz is, a sysinfo, meg a naptár
most épp megint nincs, de már anyu is panaszkodott, hogy mi az, meg zavarja. újraindítok, hátha előjön (addig nem tudom eltüntetni, amíg nincs ott)
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #17996 üzenetére
sima screenletek
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #17994 üzenetére
jó ideje csinálja
hogy tudom a compizt/nautilust kikapcsolni? conky nincs fönn
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
tudja valaki, hogy mi a franc az a két fekete négyzet a képen?
nem a háttérkép hibája, és ha nyitok egy ablakot, akkor is látszódnak, mindig legfölül vannak, bár időnként el-el tünedeznek.
másik userprofilban is ott vannak.Ubuntu 9.04 x86, ez a hardver van alatta
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
sz0k3e_ #14845 üzenetére
hiányzik neki a kernel pár darabja?
terminál:
gnome-system-monitoraz első fülnél a kernelnél mit ír? elvileg Linux 2.6.28.11-genericnek kell lennie
megpróbálhatod esetleg újratelepíteni a kernelt
sudo apt-get install --reinstall linux-image-2.6.28-11-generic
(a reinstall előtt az két kötőjel)[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
sz0k3e_ #14843 üzenetére
pedig nem olyan nehéz, csak a módját kell tudni...
na akkor sorban:
nyitsz egy terminált, vagy Ctrl-Alt-F1, lényeg, hogy legyen egy terminálod, meg persze legyen aktív interneteléréssudo apt-get install envyng-core
feltelepül, örülsz
sudo envyng -t a -t kapcsoló a szöveges üzemmód miatt kell, ha KDE-t használsz, akkor a -k kapcsolóval elérheted QT4-es grafikus felületet, GNOME alá sajnos nincs még, így marad a szöveges
megnyomod az 1 es gombot, miszerint Install the NVIDIA driver
a következő táblázat az elérhető drivereket adja... megnézed, hogy melyik recommended és compatible oszlopában van +, és azt választod ki, ez neked valószínűleg a 173.14.16-0ubuntu1 nevezetű lesz... kiválasztod, a program letölti és feltelepíti neked, más dolgod nincs is, mint a végén újraindítani, és örülni
(ha ctrl-alt-f1-el karakteres terminálba léptél, akkor ctrl-alt-del-el indítasz újra vagy a ctrl-alt-f7 rak vissza a grafikus felületre)ha minden jól megy, akkor a bejelentkező képernyő előtt lesz egy nagy nvidia logó, ez jelzi, hogy a driver aktív és jól működik, de nem minden esetben jelenik meg (nekem Ubuntu 8.04 és 8.10 illetve Debian 5 alatt megjelent, Ubi 9.04 alatt nem)
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
meg lehet valahogy változtatni a tálcán a futó programok (elsősorban az aMSN miatt) "villogásának" színét?
tehát amikor valaki ír MSNen, az, hogy vastagabb betűkkel írja az ablak nevét... hát az sok minden, épp csak nem észrevehető... be lehet valahol állítani, hogy pl a Windowshoz hasonlóan narancssárgán villogjon?
-
Lenry
félisten
ISO-ból lehet disztró-frissíteni?
(itthon 15 megás net van, anyáméknál meg csak 2, de ott van az Ubis gép, így a terv az, hogy az itt letöltött ISO-ról ott frissítenék) -
Lenry
félisten
az a D:\ NTFS meghajtó, amit Ubuntu 8.04nek hívsz... azon mi van?
amúgy pontosan mit is értesz a "szétválasztás" alatt?ha ez alatt azt érted, hogy külön vinyóra szeretnéd őket költöztetni, akkor ofkórsz, simán átpakolható a Linux máshova...
ngábor itt leírta, hogy hogy... aztán megmondod, hogy hová is raktad a Linuxot és megmondjuk, hogy mit és mire írj át a menu.lst-ben[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #14336 üzenetére
muszáj ennek partíciónak lennie? nem lehet simán egy mappa egy másik (ntfs) partíción?
-
Lenry
félisten
hogy tudnám áthelyezni a home-omat?
(fogy a hely a /-ben... ezzel valamennyi hely felszabadulna)más: kijött az új GNOME. lehet valahogy frissíteni, vagy várjam meg a 9.04es Ubit, és abban alapból az lesz?
[ Szerkesztve ]
-
-
Lenry
félisten
állítólag az xfce kevesebb memóriával is beéri, mint a GNOME. hogy tudok váltani?
512MB RAMos gépről van szó, fontos lenne, hogy a rendszer minél kevesebbel beérjeVaZso: ha jól rémlik, a legfrissebb van fönn, de majd nézelődök, mert időnként Windowson is játsza ugyanezt, gondolom az se kap DNS címeket...
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- FIGYELEM - Megjelent az Office 2024 - Bevezető áron
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok