Hirdetés
- Crypto Trade
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
-
IT café
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz Intruder2k5 #15586 üzenetére
Én swap nélkül használom az RT-N16-ot Transmission klienssel, de eddig még nem volt vele gondom. kb. 2mb/sec-el szed lefele, feltöltésben meg amennyit a netem enged.
-A transmission mellé mindenképp kellene a swap? Okozhat bármilyen instabilitást, hogy nálam nincs?
-Annyit állítottam ,hogy a swappiness-t levettem 5%-ra a default 75%-ról, hogy ne is keresse a swapot. // echo 5 > /proc/sys/vm/swappiness // -
MODERÁTOR
válasz lrobertoc #15595 üzenetére
Igen, be lehet... Most pontosan nem tudom, hogy Alex build-jében ez milyen menü alatt van, de ott, ahol parancsot tudsz futtatni! Na oda írd be ezt a három parancsot egymás után...
dd if=/dev/zero of=/mnt/swapfile bs=1024 count=131072
mkswap /mnt/swapfile
swapon /mnt/swapfile"A System->Mount points menüpontban a swap file-od nem fog külön kiválaszthatóként megjelenni, ugyanis az (ahogy az elnevezése is mutatja) a rendszer számára egy teljesen átlagos file. Beállításához a Device lenyíló listában válaszd a -- custom -- lehetőséget, majd add meg a swap file helyét (pl. /mnt/swapfile)."
by vargalex
-
lrobertoc
tag
OPENWRT alá fel lehetne aplikálni az AIR Video server alkalmazást?
http://wiki.birth-online.de/know-how/hardware/apple-iphone/airvideo-server-linuxHa jól tudom ez a szerver az iphone felé a megfelelő formátumra konvertálja a médiákat és azt úgy lövi át. Mondjuk kérdéses, hogy a router a konverziót elbírná-e?
Esetleg valami ötlet, hogy a router merevlemezén megosztott médiákat iphone-on távolról lehessen használni (film nézés, zene)
-
MODERÁTOR
-
timarcell
tag
Hali! A router újraindulását okozhatja nem megfelelő swap beállítás? Nálam transmission-nál, ha egynél több torrentet töltök le újraindul a router. Leírná valaki (szájbarágósan ha kérhetném ) Vargalex firm-hez a megfelelő swap ill. transmission beállításokat.
-
MODERÁTOR
-
PistiSan
addikt
válasz Intruder2k5 #15586 üzenetére
A transmission alapból 2 vagy 3mb swapet használ, nálam jobb ezt az értéket alapon hagyni. Ha növelem a swapet mondjuk 50mb-ra akkor a lod-om csökken, viszont ezzel együtt a letöltési sávszélességem is csökken, 600kb helyett ilyen 300kb környékén megy. A swap mindenképpen jó, de csak ha van hozzá elég erős processzor.
(nekem wl500-am van) A swapet mindenképpen használni kell torrent mellé, mondjuk nekem van hogy 50-60 torrent is fut egy időben. Swap nélkül megfagyna az tuti Letöltésnél egyszerre 1 torrent a nyerő taktika -
MODERÁTOR
válasz lrobertoc #15585 üzenetére
Szia!
Szerintem 256MB elég lesz mindenképpen... Én ASUS RT-N16-on teszteltem ezt egyszer, és nem akarok most hülyeségeket írni ide, de valami nagyon nem "hétköznapi" számú torrentet kellett elindítsak ahhoz, egy időben letöltés irányba, hogy elérjem a ~100MB swap használatot, igaz, hogy ezt már 128MB RAM mellett... Normál felhasználás mellett, ami 4-5 letöltést jelent maximum egy időben, szinte soha nem emelkedik 40-50MB fölé a swap használat, még a szintén 32MB-os WL-500W-n sem. Röviden tehát, normál esetben elég a 64MB, de ha minden eshetőségre szeretnél felkészülni, akkor 256MB! De amúgy ez is nagyban függ a transmission-ben beállított maximálisan megnyitható file-ok számától.
[ Szerkesztve ]
-
lrobertoc
tag
Hi!
r3dsnake
Érdeklődnék, hogy ntfs-en létrehozott swap file után megoldódott-e a transmission használatakori router újraindulás, sebesség ingadozás.
Én is hasonló broblémával küzdök, pedig a netem is csak 4Mbit.
Fájlrendszert még hardvr hiányában nem tudtam váltaniA swap-ot nem használtam még? mekkora méretű file ajánlott?
-
vargalex
Topikgazda
válasz r3dsnake #15583 üzenetére
Hi!
Akkor ez legyen a /etc/samba/smb.conf.template-ban:
[global]
netbios name = |NAME|
workgroup = |WORKGROUP|
server string = |DESCRIPTION|
syslog = 10
encrypt passwords = true
passdb backend = smbpasswd
obey pam restrictions = yes
socket options = TCP_NODELAY
unix charset = UTF-8
client code page = 852
dos charset = 852
display charset = UTF-8
character set = ISO8859-2
preferred master = yes
os level = 20
security = user
guest account = nobody
invalid users = root
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
null passwords = yesEz pedig a /etc/config/samba-ban:
config samba
option 'name' 'TP-Link'
option 'workgroup' 'OpenWrt'
option 'description' 'TP-Link shares'
option 'homes' '1'
config sambashare
option 'name' 'mnt'
option 'path' '/mnt'
option 'read_only' 'no'
option 'guest_ok' 'no'
option 'create_mask' '0770'
option 'dir_mask' '0770'
#option 'users' 'abc'Alex
-
r3dsnake
nagyúr
válasz r3dsnake #15582 üzenetére
jah és az egész /mnt könyvtárat szeretném megosztani helyi hálón. ftp-n csak egy specific mappát, de azt sikerült beállítani.
dlna-nál viszont jó lenne, ha előre megadott mappákban tallózhatnék. megosztottam így, ezt írtam a config fájlba: media_dir=/mnt/snake/musics
a ps3 látja a megosztást, és azon belül pár mappát, mint pl artist, genre, stb, de zenét sehol.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15581 üzenetére
Jelszóval elérni a mappáimat mindenről (tehát w7, ubuntu, de ne kelljen a helyi házirendes cuccot állítgatni. alap fw-vel ilyen volt)
elég egy user/pass páros itthonra, több csak ftp-hez kell, de az már teljesen megoldódott. nincs semmi egyéb extra, vagyis majd a dlna, de először jó lenne, ha ez működne úgy, ahogy szeretném.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15579 üzenetére
bocs, csak már nagyon belegabalyodtam az egészbe. egész nap 3 gép és a router közt rohangáltam, hogy előrébb tudjak jutni, szóval bocsi, hogy elnéztem a fájlt.
és köszönöm a hatalmas türelmed, hogy még nem küldtél el a... oda : ))
config 'samba'
option 'name' 'TP-Link'
option 'workgroup' 'OpenWrt'
option 'description' 'TP-Link shares'
option 'homes' '1' -
vargalex
Topikgazda
válasz r3dsnake #15576 üzenetére
Hi!
Nem erre gondoltam, hanem ahogy már kétszer írtam, az /etc/config/samba tartalmára.
De az init script által előállított smb.conf (amit adtál) alapján a home könyvtárak meg vannak osztva. Így a samba user home-ja automatikusan megosztásra kerül, ami az én build-emben mit ad isten, éppen a /mnt.[ Szerkesztve ]
Alex
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Lipigab #15577 üzenetére
ezt írtam, hogyha ez be van állítva, elfogadja, de kizárólag akkor, ha nincs bekapcsolt megosztás.
valamint ez se igazi megoldás, mivel ezelőtt a tp gyári fimware-rel minden ment bármilyen házirend átállítsa nélkül, és linuxról is el tudtam érni. pl most ubunturól sehogy sem tudom elérni a vinyót.
-
Lipigab
tag
válasz r3dsnake #15576 üzenetére
A Win 7-es gepe allitsd be a kovetkezoket:
Control Panel - Administrative Tools - Local Security Policy
Local Policies - Security Options
Network security: LAN Manager authentication level
Send LM & NTLM responsesMinimum session security for NTLM SSP
Disable Require 128-bit encryptionEzutan mar el fogja fogadni a user/pass-t
[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15575 üzenetére
a network share-nél nincs mappa hozzáadva, egy darab se. ha fel van mountolva a meghajtóknál az ntfs vinyóm, akkor el tudom érni hálózaton, HA be van állítva az a házirendes cucc, és ilyenkor a samba-s user/passal tudok belépni. de ha már a megosztásokhoz hozzáadom ugyanezt a mappát, egyszerűen képtelen belépni a \\192.168.1.1-re, bármivel is próbálom címsorban.
smbpasswd samba password
ez meg lett adva, és ezzel tudok belépni, de csak ha nincs bekapcsolt megosztásitt a samba conf fájl, vagy a template kellene?
-
vargalex
Topikgazda
válasz r3dsnake #15574 üzenetére
Hi!
Mi az, hogy "a hálózati megosztás nincs bekapcsolva, így tudom elérni a samba-s felhasználóval/jelszóval, valamint a biztonsági házirend beállításával". Ha nincs elindítva a samba szolgáltatás, akkor hová csatlakozol? Ne haragudj, de nekem ez így kicsit zavaros.
Egyébként a security = user beállítás mellett pont nem kell mókolni szerintem Win7-en sem.
smbpasswd-t beállítottad a samba userre?
A samba config-ot is kértem (/etc/config/samba), azt is be tudod másolni?[ Szerkesztve ]
Alex
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15572 üzenetére
jelenleg elérem a routert, de csak win7es gépről tudom, és csak annál, ahol átállítom a biztonsági házirendet úgy, ahogy Intruder2k5 javasolta.
a hálózati megosztás nincs bekapcsolva, így tudom elérni a samba-s felhasználóval/jelszóval, valamint a biztonsági házirend beállításával.
ha bekapcsolom a megosztást a /mnt-re, akkor nem tudok hozzáférni jelszóval a meghajtóhoz (bármilyen biztonsági házirend van beállítva.)
itt a kért fájl tartalma:
[global]
netbios name = |NAME|
workgroup = |WORKGROUP|
server string = |DESCRIPTION|
syslog = 10
encrypt passwords = true
passdb backend = smbpasswd
obey pam restrictions = yes
socket options = TCP_NODELAY
unix charset = UTF-8
client code page = 852
dos charset = 852
display charset = UTF-8
character set = ISO8859-2
preferred master = yes
os level = 20
security = user
guest account = samba
invalid users = root
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswdDe ismétlem, a fájlmegosztás nincs bekapcsolva, mert úgy nem tudom elérni.
(Természetesen amikor bekapcsoltam, vagy amikor kikapcsoltam volt reset mindig. De nem változtatott semmin.)
-
vargalex
Topikgazda
válasz r3dsnake #15570 üzenetére
Hi!
A /etc/samba/smb.conf.template-t a Luci-ban is tudod szerkeszteni a Services->Network Shares oldalon az Edit Template fülön:
Mi az, hogy alapból nem osztasz meg semmit? Átállítod Luci-ban és úgy? Újra is indítod a samba szolgáltatást? Egyébként ha nincs csatolva a külső meghajtó, akkor is van /mnt mappa (hiszen oda fogod csatolni) és a transmission létre is hozza oda a könyvtárakat, illetve a config file-okat, amennyiben automatikus indításra van állítva. Valamint a samba is megosztja természetesen ezt.
Mielőtt belehülyülsz, bemásolhatnád a samba config-odat, illetve a /etc/samba/smb.conf.template tartalmát (a fenti módszerrel Luci-ból is jó).
FTP-hez ezt javaslom elolvasni.
Alex
-
hudyfiu
senior tag
Nah...
Most derült ki hogy hétvégén BP környékén leszek.
Nincs olyan aki gyorsan meg tudná esetleg oldani a router kábeles frissítését?
Most még vennem kellene másik kábelt és még akkor sem biztos hogy jó mert szerencsétlen kapott már eleget
Inkább veszek másikat lassan -
r3dsnake
nagyúr
válasz Keresztapper #15569 üzenetére
köszi, nem sürgős a dolog, addig megpróbálok utánakeresni.
amúgy az miért lehet, hogy alapból, ha nem osztok meg semmit, sőt fel se csatolom a vinyót, a laptopon win7-en látszik egy samba mappa, azon belül a transmission cuccai. asztali win7-en bele se tudok lépni, jelszót kér (ha beírom a samba jelszavát, akkor is). ubuntun, meg egy üres openwrt mappa.
HA felcsatolom a meghajtót (továbbra is a megosztás bekapcsolása nélkül): a laptopon a samba-n belül megjelenik az egész meghajtó, az asztalin jelszó, de nem enged be sehova, linuxon jó, jelszóval.
azonban bekapcsoltam ezek után a megosztást. az eredmény: sehol sem tudok belépni (a samba engedélyezve van)
kikapcsolás után is ugyanez fogad. (volt egy csomó router reboot is, az sem segít. természesen minden változás után mentettem.)
kezdek belehülyülni :\
-
Keresztapper
senior tag
válasz r3dsnake #15568 üzenetére
Mert ott csak azt adod meg, hogy az legyen a home könyvtára, de ha oda be is akarod zárni, vagyis azt akarod, hogy annál magasabb szintre ne léphessen, akkor létre kell hoznod egy chroot listet, vagyis be kell oda őket "zárni".
Ha nem találsz hozzá semmit, szívesen leírom a hogyant, de most rohanok eléggé.
http://palscoffeetech.com/
-
r3dsnake
nagyúr
fura, ha belépek pda-ról az ftp-re, akkor látszik az egész könyvtárszerkezete a routernek, hiába adom meg, hogy -h /mnt az adott felhasználóhoz
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15562 üzenetére
köszi mindkettőtöknek a segítséget!
user-t sikerült létrehoznom ftp-hez. be is állítottam a mappát /mnt/network/ftp, azonban, ha belépnek távolról, ugyanúgy látszik az egész meghajtó.
így adtam meg: adduser valaki -h /mnt/network/ftp
majd az ftp fájlba beleírtam a usernevet. belépni be tud, de látszik minden könyvtár
a fájlmegosztást mindjárt próbálom
jah és a swap felcsatolás is megy már. tényleg eszméletlen milyen support van itt, nagyon hálás vagyok
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
mgrincs
tag
válasz hudyfiu #15540 üzenetére
Ez valószínűleg azért van mert bekötötted a 3,3V-ot is.
Ha a kábeled igényli ezt, akkor simán elképzelhető, hogy újrainduláskor nem látja a win rendesen, milyen eszköz is az. Valahonnan, a routertől független 3,3V-t kell csiholnod, azt rákötni, akkor menni fog.http://www.youtube.com/watch?v=HkTa3-ZZbD8
-
hudyfiu
senior tag
válasz Intruder2k5 #15560 üzenetére
Sztem veszek egy új kábelt inkább.
Nem lát semmit, nem érzékel semmit ha nincs rá kötve a vcc. -
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15561 üzenetére
Beírod, hogy mc, ezután elnavigálsz az említett /etc/samba/smb.conf.template file-hoz, majd mikor az a kurzor alatt van, akkor nyomsz egy F4-et. Átírod amit szeretnél, majd utána F2-vel mented a file-t. Esetleg előtte készíts róla egy másolatot a HDD-re, az /mnt mappa alá, ha valami balul ütne ki a módosítás során, akkor meg legyen az eredeti. Ja, és mindezt természetesen a PUTTY-ban kell csinálni!
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
hudyfiu
senior tag
válasz Intruder2k5 #15558 üzenetére
Mivel már rá van forrasztva és elég nehézkesen sikerült megoldani ezért a router már rajta van a kábelen.
Vagy kössem le a vezetéket amin kapja a router az áramot, adapterét nem dugom be és akkor felismerné a kábelt? -
MODERÁTOR
válasz hudyfiu #15557 üzenetére
Na álljunk meg egy pillanatra... A driver nem a routerhez kell, tehát annak telepítéséhez nem szükséges a routerre rádugni a kábelt, csak és kizárólag a számítógépre. Ekkor annak már észlelnie kell, mint "USB To Serial Adapter" vagy valami egyéb néven, és a driver így telepíthető.
-
hudyfiu
senior tag
válasz Intruder2k5 #15552 üzenetére
Köszi de valami nagyon nem jó.
Ha manuálisan akarom hozzáadni a drivert akkor nem is látja az inf fájlban az adatokat.
Ha meg be van dugva a router és magától akarná felismerni...a folyamatos újraindítgatás miatt gondolom nem is kér drivert csak annyi hogy nem lehet felismerni -
vargalex
Topikgazda
válasz r3dsnake #15532 üzenetére
Hi!
Akkor, ha jól értem, neked inkább user szintű azonosítás kell a samba-hoz (a gyári is ezt használja). A többség viszont pont nem ezt szeretné, ezért is került így a firmware-ba (mellesleg OpenWrt alatt is ez már a default).
Ahhoz, hogy user azonosítás legyen, a /etc/samba/smb.conf.template-ban asecurity=share
sort cseréld le a
security=user
sorra. Ekkor már az smbpasswd-vel beállíthatod az user jelszavait.
Az, hogy a Run Command menüpontban ennek végrehajtására nem kapsz vissza semmit, teljesen normális, ugyanis az smbpasswd parancsnak nincs kimenete!Ha lehet, ne használj NTFS filerendszert, illetve torrentezés esetén mindenképpen használj swap-ot.
A System->Mount points menüpontban a swap file-od nem fog külön kiválaszthatóként megjelenni, ugyanis az (ahogy az elnevezése is mutatja) a rendszer számára egy teljesen átlagos file. Beállításához a Device lenyíló listában válaszd a -- custom -- lehetőséget, majd add meg a swap file helyét (pl. /mnt/swapfile).FTP-hez: ssh-n az adduser paranccsal tudsz új felhasználókat létrehozni, a -h kapcsolóval be is állíthatod a home könyvtárukat. Azon felhasználókat, akiknek engedélyezni akarod ftp hozzáférést a /etc/vsftpd.users file-ban kell felsorolnod (soronként egy felhasználó).
[ Szerkesztve ]
Alex
-
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15554 üzenetére
Az a baj, hogy előttem most nincs OpenWrt, így teljesen pontosat nem tudok mondani, de ha minden igaz, akkor az /etc/init.d mappa alatt vannak az indító scriptek. Mondjuk oda létre kellene hozni egy újat, ezzel a tartalommal...
#!/bin/sh /etc/rc.common
START=80
swapon /mnt/swapfileBár elvileg van is már ott egy init script, ami a swap-re vonatkozik, akkor csak annak tartalmát kellene módosítani, de ezt leginkább olyanok tudják megmondani neked, akik ugyanezt az fw-t használják, vagy maga vargalex.
[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15553 üzenetére
köszi, de sajnos még mindig nem tudom mit kéne csinálni
-
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15551 üzenetére
Mindig annyit használ, amennyi kell neki... Több torrent esetén lehet az akár 60-80MB is majd, bár ez már elég extrém. Indításhoz egy tetszőleges init script-be be kell tenni ezt az egy parancsot...
swapon /mnt/swapfile
Hogy erre létrehozol egy új scriptet, vagy beleteszed egy másikba, az a Te dolgod, így is, úgy is működik...
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15548 üzenetére
puttyban látszódik. nem is indult újra azóta, hogy van swap (bár csak 2-3 megát használ)
köszi a segítséget!
hogy tudnám beállítani, hogy automatikusan a swapet felcsatolja indításkor?
-
MODERÁTOR
-
hudyfiu
senior tag
válasz Intruder2k5 #15544 üzenetére
Eszközkezelőben egy eszközt hozzáadtam a Portokban de az felkiáltó jeles.
A többi drivert amit letöltöttem abban nem is voltak rendes inf-ek.
Szval rendes kapcsolat nincs is még. -
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15546 üzenetére
Látni a free parancs kimenetében lehet például, a PUTTY-ban...
Persze, elviekben megoldható a PenDrive + HUB, de ez legalább olyan kényszermegoldás, mint maga az NTFS! A Pendrive egyrészt lassú, másrészt a flash meghajtók gyakrabban hibáznak is, ami esetleg rejtélyes, és megmagyarázhatatlan hibákat okoz(hat) majd a működésben, Neked ezzel további szívást okozva! Akármennyire is nehéz rávenni magad, sajnos el kell fogadni, hogy ez Linux, aminek ennek megfelelő filerendszert kell biztosítani, különben lassú, és instabil lesz.
[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15545 üzenetére
nem volt újraindítás.
hol kéne amúgy látszódnia? amúgy esetleg az megoldható, hogy vennék egy kisebb pendriveot, és usb hubbal a vinyó és a pendrive is rá lenne csatlakoztatva a routerre, és a pendrive lenne a swap? (ext fájlrendszerrel)
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
válasz hudyfiu #15540 üzenetére
Nem, nem normális! Ha a driver megfelelő a kábelhez, akkor ennek nem szabadna ilyet csinálnia! Legalábbis nálam ez nem jelentkezik... A router újraindulás a PUTTY-ban látható, de a kapcsolatot nem dobálja el. Feltételezem, hogy akkor nem is látható semmi a PUTTY-ban...?!
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Keresztapper #15538 üzenetére
megcsináltam pontosan a leírás szerint, a swapfile meg is jelent a vinyón, viszont sem a statusnál sem a mount pointsnál nem látszódik. ez normális?
-
hudyfiu
senior tag
Az normális hogy ha összekötöm a dku kábellel a routert akkor feszt azt dobja fel, gondolom mikor újraindul a router hogy "az USB eszközt nem lehet felismerni"?
Csak a driver nem lenne jó? -
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15536 üzenetére
Mint azt előttem szóló hati és Keresztapper fórumtársaink is írták, swap-et lehet file-ban is létrehozni, és bár félek tőle, hogy NTFS-en ez meglehetősen lassú lesz, de reménykedjünk, hogy azért nem fog többet ártani, mint használni..
Amúgy vannak megoldások meglévő partíció átméretezésére is... Erre képes program például a Partition Magic, de ingyenes verzióban a Parted Magic, és a GParted is tudja ezt a funkciót. Na de ezt majd akkor, ha tényleg lassú lesz a swapfile...
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz r3dsnake #15536 üzenetére
A swap szerintem nm csak ajánlott, de kötelező torrentezéshez.
Swap-elni meg lehet file-ba is.
hati megelőzött.[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15535 üzenetére
köszi! meg fogom csinálni a swap-et. már csak annyi a gondom, hogy egy partíció van csak a vinyón, és nem akarom az egészet leformázni, hogy lecsípjek belőle pár megát. esetleg van olyan megoldás, hogy a cuccaim is megmaradjanak?
köszi!
-
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15534 üzenetére
A 4Mbps-t valóban bírnia kellene, de van még egy-két dolog, ami erősen meghatározó ez ügyben, Ilyenek az egy időben maximálisan megnyitható file-ok, és http kapcsolatok számai, amik szintén eléggé ki tudják fektetni a routert, ha túl magasra vannak állítva.
Ezen kívül torrentezéshez igen ajánlatos a swap használata! Állítottál be swap-et, vagy csak van egy sima NTFS partíciód, és kész? Swap használatával a kevés (32MB) memória nem lenne ekkora probléma.
Nem mondom azt, hogy nem lenne jobb 64MB RAM-al, de a szabad memória akkor sem biztos, hogy több lenne, mert a rendszer előszeretettel leköti azt gyorsítótárazás céljára, amit persze fel is tud szabadítani, ha arra szüksége van egy programnak. Gondolom, hogy a tetemes része nálad is a cache-t teszi ki.
Amúgy ugyanott utólag is vállalnak bővítést, ha ennyire vágysz a 64MB-ra. Tekintve, hogy gyárilag 64MB-os 1043-as nincs!
szerk.:
Nálam a 128MB-ból is a nagy része gyorsítótárazva van...root@INT-ROUTER:/tmp/home/root# free -t
total used free shared buffers cached
Mem: 127092 116304 10788 0 2048 87092
-/+ buffers/cache: 27164 99928
Swap: 530136 4200 525936
Total: 657228 120504 536724
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root#[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15533 üzenetére
4 megabit, szóval nem nagy, ez nem lehet probléma. amúgy az normális, ha a router indítása után alapból 6% memória szabad csak?
EZT kellett volna venni, de én is jókor veszem észre...
update: ha kiveszem a minidlna-t a startupból, akkor 10% ram marad. de a dlna viszont kéne :\
esetleg, ha vinyón kapna egy swap partíciót, az virtuálisan kibővítené a memóriát? lehet hogy hülyeség, de pl a ps3-on az ubuntunál is a vramot használom swapnak, és sokat ér, bár még így is eszméletlen lassú : D
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15530 üzenetére
köszi!
próbálkoztam tegnap még, most win alatt műxik már (de csak a házirend átállításával. tp firmware alatt alaból ment. valamint linux alatt is el tudtam érni gyárival, de most nem. ez eléggé zavaró, nagyon remélem hogy van rá megoldás.)
az ftpig még mindig nem jutottam el. de amúgy lehet, hogy kár volt feltenni a wrt-t, mivel a torrent miatt szerettem volna elősorban, de ha megy valami, folyton újraindul a router. ez normális? szerintem nincs elég ram. (a sávszél is összevissza ugrál ilyenkor.) -
dash17291
tag
tothszabi procps telepítése egyszerűbben:
opkg update && opkg install --force-overwrite procps
-
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15528 üzenetére
Az mc nem egy bonyolult jószág... Elindítod az mc paranccsal, majd az aktuális, kurzor alatti file-on F4-et nyomva megnyitod szerkesztésre... Átírod amit szeretnél, a végén pedig F2-vel tudod menteni. De amúgy ha Ubuntu-zol, ez van abban is, ha meg nincs, akkor...
sudo apt-get update
sudo apt-get install mcA samba-t (vagy a routert) szerintem újra is kellene indítani, ha a userek beállításait módosítod. Ezt a Service fülön meg tudod tenni...
(remélem van ilyen, én ugyanis csak fejből mondom ezt)
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15527 üzenetére
nemigazán ismerem az ilyesmiket sajna. amúgy megint akadt egy kis probléma. oké, hogy beléptem, de azóta változtattam jelszót, és ugyanúgy belép, mindenféle kérdés nélkül. (guest nincs bekapcsolva.) valamint ubuntun sehogy sem tudok belelépni a meghajtóba (holott tegnap a gyári fw-vel teljesen jól működött, jelszavazva.)
-
MODERÁTOR
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Intruder2k5 #15525 üzenetére
WOAH!!! Ezt feljegyzem, beengedett elsőre, jelszóval!
Hatalmas köszönet!
Már csak az ftp lenne. Odáig eljutottam, hogy more /etc/passwd-re bejön egy lista, látom is az ftp usert és a hozzá tartozó mappát, de nem tudom hogy lehetne azt az elérési útvonalat átírni.
Jah és az ftphez valamint a fájlmegosztáshoz hogyan tudnék plusz usert felvenni? (pl h ne samba névvel menjen, hanem snake, valamint ftp-hez is jó lenne egyedi user.) Az ftp és a fájlmegosztás usereit amúgy ugyanitt az /etc/passwd-nél kell kezelni? Bár itt nem látok jelszót, azt hol tudom megadni esetleg?Bocs a sok kérdésért, de már csak az ftp lenne hátra, és minden tökéletes volna!
Köszi mindenkinek!
-
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15524 üzenetére
Megy WiFi-n is...
szerk.:
Az OpenWrt szakmai részt majd Alex-el intézed, én csak egy programmal segítettelek ki...Próbáld meg ezt Windows-ban...
Windows + r billentyűkombináció: secpol.msc
Helyi házirend / Biztonsági beállítások
Hálózati biztonság: LAN kezelő hitelesítési-szintje
LM és NTLM - NTLMv2 munkamenet hitelesítés, egyeztetéssel[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15521 üzenetére
Igen, a te fw-det használom. Minden oks vele, csak ez a fájlmegosztás és ftp nem akar összejönni.
A torrent viszont szuper, egyből sikerült!
Tényleg bocs a hülye kérdésekért, de nem próbálkoztam még ilyennel. Pár cisco-s alap parancsot tudok, és ennyi.
Intruder2k5: köszi! ez wifin is megy, vagy kábeles kapcsolat kell?
Update: wifin be tudtam lépni, be is írtam a parancsot, smbpasswd samba asdasdasd, és ugyanúgy nem enged be a \\192.168.1.1\mnt-nél.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz r3dsnake #15522 üzenetére
Töltsd le EZT a programot, csomagold ki, indítsd el, és klikkelj rá ide 2x...
Itt kérdez majd 1-2 dolgot, ezt mind csak okézd le, meg yes, meg hasonlók... Ezután add meg a root nevet, majd egy nyomj egy ENTER-t, ezt követően pedig írd be a jelszót is (ezt már nem fogod látni) majd még egy ENTER. Így belépsz a routerbe, ahol már használhatod a fentebb kapott parancsokat...
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz r3dsnake #15520 üzenetére
Hi!
Jaj. Az smbpasswd nem windows-os parancs. Ezt ssh-n kellene.
De milyen firmware-t használsz? Az általam build-eltet? Ha igen, akkor ott a default samba user a samba. Egyébként ha jól rémlik, a Win7-en kell valamit állítani a hálózati biztonságnál, hogy ne akarjon mindenképpen jelszóval authentikálni.ftp-hez is ssh kell.
Alex
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15519 üzenetére
megcsináltam roottal is. ugyanúgy win7-nél, ha rámegyek a mappára, kér jelszót. beírom, hogy root plusz amit megadtam jelszót (bár a parancssorban nem írt vissza semmit a parancs után, amikor nyomtam egy submitot), de nem enged be.
pl beírom a system -> run commandnál, hogy smbpasswd root asdasdasd, aztán submit, és semmit se ír ki. valamint nem enged be ezzel a felhasználó/jelszó párossal
igen, hozzá van adva a root user a megosztásnál
az ftp-s részt pedig nemigazán értem :$
köszi!
[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz vargalex #15517 üzenetére
Köszi a választ, de az smbpasswd-re ez jön be:
usage for openwrt_smbpasswd -
smbpasswd USERNAME PASSWD
smbpasswd -del USERNAMEinnen hogyan tovább? beírtam, hogy smbpasswd guest (gondolom ez a user a sambahoz) meg egy jelszót, de erre ezt kaptam: No valid user found in /etc/passwd
Az ftpnél van valami parancs, ahol be tudom állítani a konkrét mappát? /mnt/network/ftp kellene
Köszi, és bocs, de nagyonhülye vagyok ezekhez a parancsokhoz
-
r3dsnake
nagyúr
Nos feltettem az openwrt-t. Akadt 1-2 gondom, esetleg tudtok megoldást?
Helyi megosztásnál csak akkor látom a vinyót, ha bekapcsolom a guest hozzáférést, ilyenkor nem kér jelszót. De ha az engedélyezett userekhez odaírom, hogy root, vagy ftp, azoknak a jelszavával nem enged be. Mit csinálok rosszul?
Ftpnél pedig kintről a teljes vinyó látszik. Hogy tudnám ezt csak egy ftp mappára beállítani? (Esetleg van lehetőség több userhez is ftpnél?)
A DLNA-t és a torrentet még nem próbáltam, mert először ezeket szeretném rendesen beállítani.
Köszi szépen a választ!
-
PistiSan
addikt
válasz Intruder2k5 #15512 üzenetére
Vagy még olyanra is jó lehet mint ami nekem van, a wl500 on 2.6-os kernellel nem megy a wifi kártya, viszont az extroot nem akar 2.4-es kernellel működni, nekem az extroot fontosabb volt mint a wifi, viszont ha a külső adaptert működésre lehetne bírni mint AP, az nem lenne rossz, akkor végre megint wifi routerem lenne.
[ Szerkesztve ]
-
PonPon
senior tag
dupla
[ Szerkesztve ]
-
PonPon
senior tag
igen pontosan
a benne lévőt is használnám, két rádió volna két kül. helyen. -
MODERÁTOR
-
PonPon
senior tag
srácok! Lehetséges a routerre dugott usb-s adaptert AP módban hajtani openwrt alatt?
-
_seth_
veterán
válasz Intruder2k5 #15508 üzenetére
Sikerült A putty lehetett megbolondulva mert mindenre ezt írta ki utána Már fent is van a gyári és be is van állítva.
Köszi a segítséget
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
MODERÁTOR
-
_seth_
veterán
válasz Intruder2k5 #15506 üzenetére
A neve már jó de így pedig HTTP1/1 Not found :S Pedig már vagy 10x leelenőriztem és jól írtam pedig, ha ftp van az elején akkor pedig beragad a connecting kiírás után
Ötlet?
Putty ki-be kapcs és másol
Köszi!
[ Szerkesztve ]
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
_seth_
veterán
válasz Intruder2k5 #15433 üzenetére
Belinkelni sajnos nem lehet mert az OpenWRT a zárójeleket nem fogadja el a linkeléskor
Nincs fent valahol zárójelek nélkül? Vagy át tudnád írni?
"syntax error unexpected: "(" "
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
válasz Intruder2k5 #15502 üzenetére
Köszi a videót, ezeket még nem láttam, a 2. videó lesz az övé az általad linkelt ominózus kép is ott van a videó végén, a videó alapján az volt az első ilyen forrasztása, és utána még mutat néhányat, szépen megfigyelhető a fejlődése. Ha nem látom a videón hogy milyen forrasztót használ el sem hiszem, mint ha ágyúval menne veréb ellen és lám még is csak működik.
-
PistiSan
addikt
válasz mgrincs #15494 üzenetére
Volt egy két kósza gondoltatom hogy jobban jártam volna egy v1-es routerrel, már csak a proci miatt és a memória bővítés is nagyon jó lett volna, aztán elkezdtem neten nézni ilyen ram cseréket, és rájöttem hogy nem igazán tudtam volna megcsinálni ^^
Az összes eddigi ram cserés képből amit láttam a tiéd viszi a pálmát
Új hozzászólás Aktív témák
- Crypto Trade
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okos Otthon / Smart Home
- Asztalra is jöhet a Windows és az ARM duója
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xbox Series X|S
- Modding és elektronikai kérdések
- Digitális Állampolgárság Program
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest