Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moyder
aktív tag
Helló
Azt szeretném kérdezni hogy egy táp ami nem rendesen adja le a feszt, az gajjra vághatja-e az alaplapot. És ha azt talán gajjravágja akkor a többi eszközt miért nem?
lehet hogy a kérdésem nem ide illik, de nem találtam más ilyesmi fórumtémát.
a válaszotokat előre is köszönömA titoktartás egy olyan szilárd halmazállapotú anyag, amely alkoholban oldódik...
-
Ultram3jor
senior tag
Aham, szal ez amolyan dinamikusan müködö ''szolgáltatás'', ami eloszlik az ágakban, lehet magasabb is, de ezeknek az ágaknak az össz teljesítményfelvétele nem haladhatja meg az 450W-ot?
Csakhogy biztosra értsem
Mod, jo, asszem értem, csak egy megerösítést kérek! Jöhet pü.-ben
[Szerkesztve]Üdv
-
didyman
őstag
válasz Ultram3jor #996 üzenetére
Annyi a trükk, hogy az ágankénti maximum teher az lehet egyedileg magasabb érték, az összes terhelés azonban nem egyenlő ezek összegével: Az ágakat egyedileg érintő diódák, szűrők méretzése megad egy értéket, míg az összes ágat közösen érintő primer oldali elrendezés egy közös maximumot. Az egésznek az az értelme, hogy a táp így rugalmasan implementálható klf terhelési viszonyokhoz.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Ultram3jor
senior tag
Lehet hogy láma kérdés, de ezt valahogyan nem tudom felfogni...
mod: a pontokat azért tettem, mert egy ''kicsit'' elcsúszott a rajzocskám...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
AC Input........................I..........................230 Vac 50Hz .............I
DC Output.....................I +3,3V I + 5V I +12V I -12V I -5V I +VSB I
max output current.........I 28A ...I 38A I 25A I 0,6A I 0,6A I 2,0A I
max combined wattage...I ......210W....I 300W I 7W I 3W I 10W I
.....................................I.............4 3 0 W......I........2 0 W............I
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez a kis táblázat van mind az oldalán a tápnak, mind a kézikönyvében.
Ugye egy 450W-os tápról beszélünk. De ha megnézzük az utolsó elötti sort, és összeadogatjuk a számokat, bizony 550W jön ki. Namármost, én ugy tudom, hogy az óvoda levelezös tagozatán is ugy tanítják a fizikát, hogy feszültség szorozva az árameröséggel megadja a teljesítményt.
3,3 x 28 = 92,4
5 x 38 = 190
12 x 25 = 300
12 x 0,6 = 7,2
5 x 0,6 = 3
5 x 2 = 10
Namármost, ha ezeket az értékeket összeadogatom akkor 602,6 jön ki. Természetesen tisztába vagyok a ''max'' szó jelentésével, szóval ez csak akkor jöhetne létre, ha maximálisan kihasználjuk a tápot. Akkor most ez hogy is van?
[Szerkesztve]Üdv
-
AMD Power
titán
Lenne egy kérdésem. Mennyire jók ezek az adatok.
300W Codegen Sowah
+3.3v 20A
+5v 30A
+12v 13A
Köszi fiuk a help-t! -
Ultram3jor
senior tag
válasz Csaba_20_ #989 üzenetére
didyman: Köszi a választ! Honnan tudom meg hogy mennyit szállt a venti, ha nincs ráirva? Vagy elég ha csak az rpm-et nézem? (végülis ettöl függ az hogy mennyi az átnyomott levegö...)
Csaba_20_: Igen, arrol a tépról van szó. Nem szedtem szét, még nem láttam a belsejét, csak képröl, onnan meg nem egészen kivehetö hogy csatis-e vagy sem. Ha esetleg nem csatis, nyogodtan kiforraszthatom (Eskü, vigyázok!)? Mod: Neked is köszi a választ!
[Szerkesztve]Üdv
-
dokar
addikt
válasz Csaba_20_ #991 üzenetére
Ja jó, kicsit figyelmetlen voltam.
De remélem ezek még beleférnek:
1. A táp búghat? Leszedhetem a ventit róla egy rövid időre, hogy megfigyeljem búg -e?
2. Adott egy multiméter és szerszámok. A leadott teljesítményt szeretném megtudni, mert különböző beállításoknál kíváncsi vagyok a fogyasztás alakulására. A táp előtt (230V) mérjek rá, vagy táp után?
3. Csinált már vki fogyasztásmérőt táphoz? Ledsor, LCD, mutatós?extra - SEXRay
-
dokar
addikt
Kicseréltem a tápom egy 500W-os 12cm-es ventisre. Sokkal halkabb lett a gép, de az a halk búgó hang még ott maradt. Az alaplap búghat? Amúgy milyen ez a táp: [link] ?
extra - SEXRay
-
Csaba_20_
őstag
válasz Ultram3jor #987 üzenetére
Ha a Revoltec Chromus tápról van szó, akkor nyugodtan cseréld le világítós ventire, ebből nem lehet baj. A PFC-je már nem főzi meg a kondenzátorokat benne. Úgy emlékszem ráadásul csatlakozós is volt a ventilátor, tehát könnyen cserélhető.
U.i.: Ne tudd meg mennyit anyáztam a Revoltec tervezői miatt. Áttervezték a hivatalos kapcsolást vagy hozzánemértésből, vagy szándékosan(azt hiszem, ez mindegy) olyanra, hogy 100%-os biztonsággal megfőjjön a PFC áramkör és a körülötte lévő egységek. Először nem tudtam mi a fenéért melegszik úgy, de aztán jobban megnéztem. Most már nem valószínű, hogy a PFC-vel baj lesz. -
didyman
őstag
válasz Ultram3jor #987 üzenetére
Ha a venti légszűllítása közel akkora, mondjuk 10-20%-on belül van az eredetihez képest, valamint a ráírt áramerősség sem nagyobb az eredeti kb. 150%-nál, akkor nyugodtan.
-
Ultram3jor
senior tag
Sziasztok!
Nem tudtam hogy hova irjak, végül erre a totyikra jutott a válsztásom, ehhez áll legközelebb a kérdésem. Átfutottam a totyikot, de amennyire (nem) láttam nem volt ilyen kérdés.
Egy olyan tápról van szó, amit már Csaba_20_ mélyentisztelt fórumozó kollégánk már javított, hibás volt a PFC-je. Az említett táp egy 450W-os Revoltec táp, DewiL-töl vettem közel egy hete, a volt hiba tudatának teljes ismerésével. A tápról linket sajna nem találtam, de képeket tudok betenni, amennyiben szükséges.
A kérdés az lenne, hogy a benne található ventit kicserélhetem-e egy ugyanolyan méretű, ám plussz 4 leddel ellátott ventire? Lehet-e ebböl valamilyen baja a tápnak, hisz igy megnő az energiafelvétel, és nem tudom, hogy ez a plussz mennyiség elhanyagolható-e vagy sem. (Természetesen a beszerelés nem okoz nekem gondot, mind az a minimális tudás és eszköz megvan hozzá, meg amugy is, faterom müszerész, legfeljebb megkérem őt, hogy csinálja meg. Amúgyis, ügyeskezű fiatalember vagyok )Üdv
-
LukE
veterán
Nem szedtem szet (raadasul ennyire) valami sok tapot, de a 230-as oldalrol az ott egy halom szikrakoz akar lenni a nyakon kialakitva? [link]
(ha a kep nevebol nem derulne ki: 400-as GP alulrol )
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
stol
addikt
Főkepcsoló előtt lessz még egy EMI szűrőtag, szvsz az fogja szívatni az agyad
-
_Gudella
senior tag
de elvileg nncs készenléti állapotban, mert kikapcsoltam a főkapcsolót. Ezt a tápot még nem szettem szét, de amiket eddig szétszedtem azoknál úgy volt, hogy a főkapcsoló rögtön a bemenő zsinort megszakította az aljzat után, tehát ha kikapcsoltam a főkapcsolót az olyan volt mintha be se lenne dugva a hálózati kábel. De akkor ennél mit szakít meg a kapcsoló?
-
_Gudella
senior tag
Vettem egy Coolink 500Wattos tápot. Már rég óta használok egy master/slave elosztót, ami elvileg akkor kapcsolja be a slave aljzatokat, ha a master legalább 15 wattot vesz fel (bár nekem űgy tűnik ennél kevesebbtől is bekapcsol...). Ez eddig teljesen jó volt arra, hogyha a tápon kinyomtam a főkapcsolót, akkor minden külső periféria kikapcsolt, és nem kellett bemászni az asztal alá kézzel kikapcsolni az elosztót. Amióta viszont ez a Coolink táp van, akkor is bekapcsol az elosztó, ha nincs bekapcsolva a főkapcsoló, csak be van dugva a kábel a tápba
Pedig ugye ilyenkor készenléti feszültséget sem ad az alaplapnak... ilyenkor mire használja a felvett teljesítményt? Mit csinálhat a táp kikapcsolt állapotban? Ez engem aggaszt...de legalábbis furcsállom -
didyman
őstag
válasz Sándor -P20- #979 üzenetére
Nem jól gondolkodsz.
Atápban fűtenek az áramváltó/szűrő tekercsek is, és a kondenzátorok is. Főleg az utóbbiaknál nem mindegy az élettartam miatt, hogy mennyire van melegük. A teljesítmény belekeverése meg tök rossz ötlet, mert 2W alatt is elszenesedik egy 3W-os ellenállás, ha nincs elég levegő körülötte. Éppen ez a lényeg, hogy így nem lehet megközelíteni. Hűtés kell, az aktív hűtésre tervezett tápok hűtését pedig mérnökök tervezik meg, így is pellengérre állítva a paramétereket, sokszor légcsatornákat alkotva, ezt otthon, matematikával nem lehet megkerülni. A veszteségekel, tranziens eseményekkel számolni megint nem egyszerű, hiszen nem ismered a félvezetőn átfolyó áram frekvenciáját, a tekercsnek/trafónak köszönhető jelalakját és a félvezetők görbéit. Ha meg már ismered, a görbére pillantva rájössz, hogy ez bizony minden, csak nem egyszerű .
A primer eszközökön eldisszipáló hő minimális, ezeknek általában ezért elég egy kisebb borda. A PFC aktív eleme, illetve a készenléti kör, ha olyan jellegű IC, hajlamos töbet is disszipálni. Ezek az összetevők kevésbé terhelésfüggőek, a legtöbb veszteség nyitás/zárás közben megy el, ebből meg időben ugyanannyi van és a nyitott állapotban folyó áram nagysága ad hozzá terhelésfüggő összetevőt.
A szekunder oldal egyenirányítása a fő melegforrás, az áramváltók a második helyen vannak és mivel környékükön eleve zsúfolt kondierdő van, szépen melegítik is egymást. A félvezetők melege egészen vad értékekig nem gond, mert azok 20 év alatt sem fognak emiatt károsodni, a kondikat viszont akár fél év alatt kikezdi a meleg.
Úgyhogy ezek miatt szkeptikusak vagyunk és ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ne tedd, mert hülye vagy hozzá, hanem azt, hogy gyárilag levegős táppal mi sem tennénk ilyet. Vannak jó megoldások, melyekből lehet sejteni, hogy részint az ember értett hozzá kicsit jobban, hogy mi melegszik, másrészt átgondolt hővédelem van, nem lebutított ventilátorral, ami szükség esetén beavatkozik, az érintésvédelem nemcsak megfelelő, hanem szabványos és az illesztések is biztonságosak. Egy tápban életveszélyes dolgok vannak, tehát bárminemű hozzányúlás esetén nem elegendő az internetes leírás, egyedi ötletek kigondolása, hanem komoly elméleti háttér és egyedi tervezés (egy rosszul szellőző házban más lesz a helyzet, mint egy jól szellőzőben) szükséges ahhoz, hogy a táp biztonsága, megbízhatósága ne romoljon le drasztikusan egy ilyen átalakítás hatására."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Sándor -P20-
senior tag
> (#971) stol válasza Sándor -P20- (#970) üzenetére
> És, az felmerült már benned, hogy adott esetben, nem a bordára szerelt
> alkatrészek fűtenek a legjobban?
Nem, mert a bordára szerelt alkatrészek azért vannak bordán, mert azok fűtenek a legjobban....
Szem eztet egészen egyszerű matematikával ki lehet kalkulálni, ismerve a kapcsoló elemek veszteségeit, és az átcsurgó ampereket. (bordánként kb 40/50W)
Nos sztem egy 2W-os ellenállat ezekhez képest smafu, és az egyéb forrófejű alkatrészek kedvéért marad a venti is....40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
Ser
tag
Hát mert itt van szó a tápokról, amire rákéne kötni... de nem 5 v 12V...
230V 25W-os a foglalat, amibe az égő van.. Vegyünk egy asztali lámpát, amit rászeretnék kötni a tápra..
Esetleg még egy kapcsolót is hozzákötök a gépben, de az mellékes..
A táp 220V-át nem lehet kihasználni? -
Ser
tag
Sziasztok!
Lehet elég nagy hülyeséget fogok kérdezni, de úgy gondoltam ebbe a témába talán választ kapok rá..
Arról lenne szó, hogy van egy lávalámpám, amit kényelmi szempontból nem tudok hálózatra csatlakoztatni, és felmerült bennem mi lenne, ha a gépre kötném rá..
Nah és akkor az a kérdésem, hogy ez lehetséges-e és ha igen akkor milye módon?? -
stol
addikt
válasz Sándor -P20- #970 üzenetére
És, az felmerült már benned, hogy adott esetben, nem a bordára szerelt alkatrészek fűtenek a legjobban?
-
Sándor -P20-
senior tag
A venti állandóan megy, tehát a + cuccok hűtése OK.
A hőátadással nincs gond, mert a venti hőérzékelője gyárilag a kapcsoló elemek közé van szerelve a tranyók közé, és a bekapcsolástól kezdbe több napos üzem folytán sem emelkedett meg a venti fordulata, tehát sztem az jö. Bár hozá kell tennem, hogy a CT gyári venti (YetLoon) alapon is olyan hangos volt, hogy a múlt héten kiszereltem, és az előző vizes tápra rászerelt szilikonos ágyazású (házi barkács) venti került a helyére. Igy szihnte hangtalan.
A nagyobb bordával való szerelést már kb másfél éve kipróbáltam, de a zajcsökkenés szinte a nullával volt egyenlő, tehát maradt a vizesítés.40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
didyman
őstag
válasz Sándor -P20- #965 üzenetére
Nagyobb áraméhségű procikkal a tápcsati hajlamos elégni, ha a kontaktusok csak kicsit is gyengébbek, mint ami kell.
A vizes CT-nek ugyanazok a kivitelezési hiányosságai vannak, mint a többi sufnivizesnek: Trafók, tekercsek, kondik nincsenek kellően hűtve (venti nem tudom, mikor működik, ha folyamatosan megy, akkor az lehet elég), a primer oldal bordája galvanikusan csatol a házhoz, a forrasztott lemezek hőkontaktusa nem tudni, mennyire jó és főleg ami kérdés, hogy az alkalmazott technika vajon érdemes e vízhűtésre, mivel eleve alig van disszipáció, jó hatásfokú tápok, érdemes nagyobb bordával és csendesebb ventivel kísérletezni."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Sándor -P20-
senior tag
> (#955) didyman
> ........(Asus A7N8x szindróma )........
Erről az ASUS szindrómáról tudnál kicsit bővebben írni?
Esetleg egy link?
Csak azért, mert nekem is ilyen deszkám van, és művel érdekes dolgokat...
Akkor hogy ne legyen teljesen OFF.
Egy Chieftec GPS-450AA vizesítése: [link]40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
BlackLine
csendes tag
válasz Csaba_20_ #962 üzenetére
OK. Utananezek ennek a DI boxnak....a TV szervizesei kijottek, mindent rendben talaltak a rendszerben es fogalmuk sem volt miert zug.
Az benne a plane, h. a HIFI magaban nem zug a geprol, de mihelyt a TV-t is bedugom
zug a TV es mar a HIFI is. A tv es a HIFI parhuzamosan van kotve. A hangero valtoztatasaval valtozik a bugas is...`` Az emberi vilagban az okos nok a gyongesegukbol is erot kovalcsolnak! ``
-
didyman
őstag
Passz. Meglehetősen tökös bél, ha elém tennének egy Delta és egy ilyen belet, mindkettőn 500W-tal, talán ennek hinném el , de ez lehet beidegződés is arról, hogy ahol nagy áram folyik, oda nagy alkatrészek és bordák valók
-
didyman
őstag
Hmmm.
Ha 2x3 dióda van, akkor vagy párhuzamosan vannak (egyébként ez nem újítás, minden, nagyobb áramot leadó tápban duplázzák egyik-másik diódát, mivel a kapható, és olcsó schottky-k 30/40A-esek és párhuzamban ledvezőbb paramétereket adnak), vagy a 3 12V-os ág + 2 másik miatt vannak, akkor meg még annyira sem különös, meg kéne nézni a panel felől.
A 240W korlát érdekes téma. hivatalosan a tűzvédelem az ok, úgy tudom, azonban azt nem szabad feledni, hogy míg Csaba eszmefuttatása értelmében a kábeleken meghatározható maximum lehet (ami ráadásul csak jó esetben tud szimmetrikusan eloszlani), ez a tény a régebbi szabványt nem foglalkoztatta, az 5/3,3V-os ágon csak úgy röpködtek az amperek! Egy 3,3V-on 30A-t leadó táp esetében ez azt jelenthette, hogy az alaplapra menő 3 vezetéken becsuroghatott fejenként 10A, míg a procitáp és egyéb 5V-on másik 20A, ami ismerve a vezetékek számát, eléggé nagy teher volt (Asus A7N8x szindróma ). Úgyhogy a teljesítménykorlát ezesetben kicsit hülyeség, ágankénti megengedhető áramokkal szvsz több értelme van gondolkozni, mert tüzet 10W is tud gyújtani.
A táp amúgy érdekes, nem a korábbi Sirtec hajazás és nem is a manapság divat nagyobb hatásfokot tükröző elrendezés, nagy méretű bordák, kevés alkatrész, graetz is hűtőbordán van. kondikészlet átlagos, Yageo SC (amúgy a Yageo és a Teapo már kb. 3 éve egy cég, az előbbi nevet megtartva, viszont az ott lévő Teapo kondik 2005 decemberiek...Ki érti ezt?). Ezek 3000 órás, kifejezetten alacsony ESR (procik mellé pakolt sorozat!) kondik, ami ugye a general purpose 1000 órás fújjuk kondik mellett elég jó fegyvertény (bár közel sem a legjobb). A kisebb kondik SEK-ek, ezek 1000 órásak, de nem kritikus pozícióban. A meglepi primerpufi, mert az 105 fokos és 2000 órás, na ilyet jó ott látni.A felépítés relatíve szellős, a bordák pereme alá szvsz be tud mászni elég huzat, de a kondik elrendezése elég jónak tűnik, vannak köztük rések bőven és ráadásul normál méretűek, nem szűk szarok! Amúgy az egész teljesen új konstrukció két oldalas panelen, szóval remélhetőleg a néven kívül semmi köze a Sirtec nevét talán méltántalanul megtépázó 410W-osokhoz.
Ami nagyon nem tetszik, az pl. a 230-as betáp aljzatán lévő, szigeteletlen forraszok. Ez azért csúnya és meglehetősen közel van a bordához, valamint főleg a modulárisnál látható, hogy a primer borda és a panelek között nincs egy árva prespán darab sem. Mondjuk kicsi az eslye, hogy itt bármi is összeérjen, ilyen helyekre illik szigetelni.
Műtehén projekt aktív, jelenleg a hirtelen hozzám került vagonnyi alkatrészhalmot kell túlélnem, utána lesz időm többet foglalkozni vele. Béta tesztek megvoltak az első deszkamodelleken ."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
stol
addikt
-
Ferenc25
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy új gépet egy Chieftec GPS-400AA-101 tápegységgel, ami néha elkezd elektromos sercegő hangot adni. Egy kis ideig serceg, aztán kis időre abbahagyja, aztán megint. Ez úgy 1-3 naponta előjön. Ezt produkálta már úgy is, hogy be volt kapcsolva a gép, de úgy is hogy áram alatt volt a gép, de ki volt kapcsolva. Aztán kicserélték a tápot, de az újjal is ugyanez a gond.
Esetleg tudna valaki segíteni mitől lehet ez? Normális ez? Az alaplap vagy más alkatrész okozhatja ezt a sercegést a tápegységben?
Az esetleges válaszokat előre is köszönöm
Feri -
Boglya
senior tag
Sziasztok! Létszi segítsetek, van egy kis problémáml. Ma vettem egy 500-as coolink tápot (AP-550X), a régi tápom egy 400-as chieftek, 20 pines tápcsatival amit átalakítóval dugtam az alaplapra + a 4 tűs csatiját is bedugtam, így néha fagyogatott meg újraindult a gép. Ez a coolink már alapból 24 tűs csatlakozóval van, de nincs 4 tűs csatija, helyette van 6 és 8 pines, amiket viszont sehova se lehet dugni. Ha a 24 tűs csati bent van, a gép felbőg... aztán meg is hal. Adtak egy átalakítót a táphoz, amivel a 8 és a 24 pines csatit át lehet alakítani 20-as és 4-esre. Ha így dugom be a gépbe, akkor nem áll le,viszont a videokártya hűtője nem bőg fel és a monitor meg se nyikkan, magyarán egy pillanatra se kapott jelet.(azt meg nem tudom, h ha 20-ast dugok 24-esbe,akkor melyik oldalon hagyjak lukakat, hiszen mindegyik mást jelent). Most akkor rossz a táp, vagy a 8 pines csatlakozó felét kell a 4-esbe dugni vagy mi?
A másik, tudom elég gagyi kérdés, de mindkét tápon van egy csatlakozó, ami az alaplapi hűtőcsatlakozóba illeszkedik (3 kis tűvel). Ez mire jó? Innen veszi fel a táp az áramot a hűtőjének? Amikor a táp adja az áramot az alaplapnak? Hogy van ez? Csak mert idáig ez sehova se volt bedugva... -
BlackLine
csendes tag
Sziasztok!
A problemam az, hogy ha a geprol audiot viszek at TV-re akkor hallatszik az 50Hzes
`brumm`.
Nem tudtok veletlenul egy olyan nem draga tapot, ami megszurne a dolgot?
Koszi`` Az emberi vilagban az okos nok a gyongesegukbol is erot kovalcsolnak! ``
-
Csaba_20_
őstag
A főtápcsatlakozón egy érintkezőjén megengedett maximális áram 8-9A-ben van limitálva. Eddig garantálja a Molex cég a csatlakozó üzembiztonságát. Még a 24 érintkezős főtápcsatlakozón is csak 2 db 12V-os ág található. Ez azt jelenti, hogy maximálisan 18A áramerősség továbbítható a +12V segítségével a csatlakozón. Ráadásul ez még a 240VA alatt is van. Nagyjából ugyannennyi mehet a négy érintkezős +12V-os tápcsatlakozón is keresztül(18-22A, amiből a maximális már túl van a 240VA-es határon). Tehát folyhat 240VA erre(proci) és folyhat 240VA arra(minden más). Ez nagyon sok, ennek elégnek kell lennie az SLI + cúcproc géphez is. Amin finomítani lehet, az a tápegység túláramvédelme. Az áram rms értékét kell figyelnie, amit valószínűleg nem tökéletesen teljesít, ha impulzusterhelés esetén is életbe lép.
A szabott határok nem hülyeségek, hanem az élet és vagyon védelmet szolgálják! Ne bagaterizáljuk el és egyéb fogyasztói érdekeknek ne rendeljük alá!
[Szerkesztve] -
rudi
nagyúr
válasz Csaba_20_ #942 üzenetére
No, erre is kantunk választ, nagyszerű. Szóval a 240VA-es korlát azért kell, mert a vezetékek többet nem nagyon bírnának? Erre ugye megoldás a több 12 voltos ág bevezetése? Szerintem a fogyasztónak teljesen mellékes, hogy hány A folyik hány kábelen, neki az a lényeg, hogy az SLI + cúcproc se vágja le a tápot, ha éppen olyat akar hajtani vele.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Csaba_20_
őstag
Az nem 240W, hanem 240VA, de ez mellékes. Az viszont már nem, hogy lehülyeségezed. Az említett korlát egy olyan szabvány követelménye, ami a biztonság miatt követeli meg az adott határt. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb tápkábel 18, vagy 20-as AWG kábelekkel van szerelve, amiből a 18-as kábelen is 16A a megengedett maximális áramerősség. Legalább 16-os AWG kellene a 22A-hez. Még jó, hogy több kábelen keresztül megy az áram. De a használt csatlakozók érintkezőinek is maximálva van a rajtuk keresztülfolyható áramerősség. Ekkora áramerősségek mellett már igencsak számít a kábel és a csatlakozók ellenállása is. Persze, folyjon 50A, mert a fogyasztóknak úgy tetszik...
Egy ismerősöm egy olyan hálózati kábelt dugott be a konnektorba, amilyet a számítógépekhez is adnak(egy picivel komolyabb volt). A kábel 16A-re volt hitelesítve. Az egységben, amibe bedugta pedig zárlat keletkezett. Amíg a 16A-es automata biztosító leoldott, átégett a kábel szigetelése és így ráfogott a fázisra, ami 2 méterrel dobta odébb az ismerősömet. Mutatta utána a kábelt, összeolvadt a fázis vezető a nullával(műanyag, nem a fém). És ez csak 16A volt. Másfél mm-es hálózati kábelen!!!!!! Ehhez hol van a cérnavékony tápkábel??
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
Intel listaja mindig is teli volt olyan tapokkal, amik nem rendelkeztek kulon 240-es korlattal
Ha harom par van, akkor kb 99%, hogy a harom agra agankent 2-2 kettosdioda jut, szoval annak, aki kitalalta a specifikacioit ennek a tapnak. (powered by VPSystem ™ © ? )
Ezert kell egy jo (didyman szavaival elve) műtehén.
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
rudi
nagyúr
Áh, ez a 12-es mizéria meg a szabványok témája ez felejtős Azért kell ráírni minél több 2-3 betűs rövítítéssel kompatibilitást, hogy örűjjön a nép. A mindenféle infók szerint a Zintel most már olyan cuccokat is ajánl/elfogad/megenged ATX12V alatt, amik egy 12-es ágon több mint 240 wattot kiengednek. Az egész 240 W marhaság. Most végülis lett volna rá alkalmam, hogy bika processzorral és két bika VGA-val megnézzem, milyen is az, amikor egy táp védelme lekapcsol, de az a buzi lap nem ismerte fel a Crossfiret
A kimeneten tényleg 3 pár van, viszont a cucc semmivel sem volt halkabb mint az 550-es, Deltás, szintén három páras táp. Persze ez lehet ventiszabályzás kérdése is.Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
LukE
veterán
12V2 -> 2xA. WTF? Ez boven 240W folott van, es most nincs kedvem eloturni az EPS leirasat, de abban mintha vagy ''egybe minden ag'', vagy ''minden ag 240W alatt'' opciok lennenek. ATX12V pedig mintha egyertelmuen kerne a 240W-os limitet. Ennek igy nem sok ertelmet latom. 240w-os korlatnak nem felel meg, ugyhogy nyugodtan mehetett volna az egesz egybe.
Meg az is mokas valahol, hogy a nagyobb osz teljesitmenyu modelleknel nagyobb a 12V1 es 12V3 kulon-kulon terhelhetosege, de mindegyiknel van egy kozos 300W-os max.
(Meg hogy az 500-asnal 12V1+12V3-> szumma 300W, 12V1+2+3-> szumma 380W.)
(Ha nagyon kotozkodni akarnek, akkor a 12V-ok osszesitett terhelhetosege kicsivel alacsonyabb, mint az EPS12V-ban ajanlott)
Erdekes lenne ideriteni, hogy hivatalosan pontosan melyik csatalkozo melyik aramkorlatra megy.
Es nem lenne egy hatranyos dolog, ha legalabb a fo tapkabelek be lennenek forrasztva...
Ja, kimeneten 3 par dioda van?
szvsz.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
rudi
nagyúr
Újabb Chieftec eresztés. Kicsit furcsán néztem, amikor feltűntek a Chieftec újabb 500-620 wattos tápjai. Ugye nemrég vitattuk meg a cikkben is bemutatott 500-as és 550-es Delta belű Chiefteceket. Hogy felfrissítsük, itt a link a hozzászólásomra, ahol a Delta belesekről vannak a képek [link].
Az új tápsorozatban 500, 550 és 620 wattos modell van. Itt vannak a Kelly oldalán 500-[link], 550-[link], 620-[link]. Erős, modern jószágoknak tűnnek, három 12 voltos ággal. Sejthető, hogy egyforma felépítésűek. Van egy negyedik modell is, ami azért érdekes, mert modular [link]! A Kelly kódolása szerint DT jelzésűek, ez Deltára szokott utalni, de nézzük is akkor a beleket. Nálam az 560-as modular, és a 620-as sima kábeles járt.
1. kép, modular [link], 620-as [link]. Ahogyan látható, egyforma felépítés, aminek a forrása a Sirtec. Szégyellem, de Sirtec belet még nem láttam, ezért lécci, okosítsatok ki, mennyiben más ez mint a korábbi deltás Chieftecek, és milyenek a tapasztalatok a Sirtec cuccaival. Nekem mindenesetre nem tetszenek ezek az alkatrésze fölé nyúló bordák, bár, ha jól látom, csak tekercsek vannak alattam, aminek ugye azért nem gáz, ha forr a környéke. Annyi látszik még, hogy a kimeneti oldal bordáján 3 alkatrész van.
2. kép, modular [link], 620-as [link] – bemeneti oldalak. Nekem teljesen egyformának tűnnek, ugyanakkora a kondi is. A tekercs mögött két alkatrész van a bordán.
3. kép modularból [link] – a bemeneti borda másik oldalán egészen öt mindenféle jó volt. A felső végében látható a szokásos Champion 6800 vezérlő, amiről csak életlen képet sikerül csinálnom (ismét voltam olyan barom, hogy a helyszínen nem ellenőriztem, hogy jók lettek-e ). Talán ez a kettő a legjobb, modularból [link] 620-asból - [link].
4. kép [link] – a moduláris kábelek panelje. Szerintem korrektebb, mint a Tagan és az Enermax megoldása, de kíváncsian várom a véleményeteket.
5. kép modular [link], 620-as [link] – kimeneti oldalak két szögből. Felépítésben ezek is egyformák. Amiben eltérést látok, és kicsit meglepő volt, az a 12-es ágak kivezetése. Ez a modular [link], és ez a 620-as [link]. Amint látható, az utóbbinak komolyabb a kábelezése. Ugyan nem látszik a képen rendesen, de a 620-asnál a +12V1 kötegei is be vannak kötve. Lehetséges, hogy a modularnál valahol a kábelek paneljén osztják tovább a 12-es ágakat, vagy hogy van ez?
6. kép modular [link] - a kimeneti borda ezen oldalán is három alkatrész van. Ezek is diódapárok a kisebb melegedés miatt, mint az új FSP cuccoknál?
7. kép modular [link] – a kimeneti oldal vezérlője (legalábbis szerintem). Gondolom, Ti, velem ellentétben, ebből a kis részletből is felismeritek.
A mostani konzílium azért is érdekes, mert fLeSs vagy ilyen Sirteces, vagy Deltás belű Chieftecet fog venni az ítéletetek alapján. Tudásban alig volt köztük eltérés. Most egy 550-es Cooler Mastert mértem a Sirteces Chieftecek mellett, ami egy az egyben az 550-es, Deltás belű Chieftec. Nyavalyás 965-ös P4-hez adott i975-ös deszkában csak az egyik X1900 XT-t sikerül életre kelteni, így csak 350 W körüli maximumot tudtam kicsikarni, szégyellem is a pofámat kellőenResistance Is Futile. You will be assimilated!
-
stol
addikt
Köszi.
Újra mondom, tanulni akarok, nem kötözködöm.
Nekem szimpatikusabb a kiegyenlítőtekercs, az áramváltó engem félrevitt.
Tehát azt mondod, hogy az egyik ág erősebb terhelése miatti szekunderoldali tekercsfeszesést kompenzálják így a többi ág számára? Ez jól hangzik, egyszerű, nem komplikált.
Ezért van néha az, hogy asszimetrikus terhelés esetén a kiegyenlítő torroid, jobban fűt, mint az aktív akatrészek
Melléjük, gondosan besúvvasztva az összes elkó, had forrjanak -
Fricu
tag
Ja elfelejtettem még az áramkorlátozás-rövidzárvédelem kérdését (régi tápok).
Megosztaná valaki, hogy műkszik?
Eddig nem jöttem rá.
Már csak azért is érdekes lenne, mert sok olyan kispénzű kolléga van olyan (saját kategóriájában) korrekt, terhelhető régi 250W-körüli táp birtokában, amivel talán kis moddinggal még ellene egy darabig (persze nem egy 500W-os Zen, vagy bármi hasonló kiváltására).
Üdv.Fricu
-
Fricu
tag
Köszi.
Újra mondom, tanulni akarok, nem kötözködöm.
Nekem szimpatikusabb a kiegyenlítőtekercs, az áramváltó engem félrevitt.
Tehát azt mondod, hogy az egyik ág erősebb terhelése miatti szekunderoldali tekercsfeszesést kompenzálják így a többi ág számára? Ez jól hangzik, egyszerű, nem komplikált.
A diódás kérdés még nem tiszta. Azt írtam, hogy régebbi (konstrukciójú) tápokat néztem meg, ott így van. Ki is mértem a kisebb feszeket a - ágakban: -0,5-től -1V-ig találtam minden tápon.
Hogy van ez a szabályzással? Én csak egy kimenetről találtam fesz-visszacsatolást, ha jól emlékszem a +5-ről. A többi a jóistenre (meg ezekszerint a kiegyenlítőtekercsre) bízva.
A nagyfrekis szűrőtekercsek nemigen szólhatnak bele a kimenő egyenfesz szintjébe, jó esetben.
Köszi és ÜdvFricu
-
Fricu
tag
Bocs mindenkinek akit illet.
Szép ez a zöld szoknya, csak nem zöld és nem szoknya. A többi stimmel.
A lényeg a képeken én se látok még hasonlót sem.
Azt hittem megkattantam, (ami ettől még lehet) de megnéztem a historit, mi a fenét csináltam. Szóval nem ebben a topikban kutakodtam, hanem a Hűtés, házak, modding témában.
Ott láttam a 573-574-es hsz.-t. Az tiszta véletlen, hogy azokat is Rudi írta
pl. Tagan témában. Ott írtad :
3. kép [link] – PFC NYÁK. Jó néhány dióda, az alsó kettő bordája nem lehet valami hatékony. Még egy részlet a vezérlőchipről [link]; nem találtam róla infót, ismeri valaki?
Na erre volt ismerős az IC, kerestem rá és válaszoltam neked. De ehhez be kellett jelentkeznem, ami átlökött a mélyvíz topikba, én meg bamba voltam, nem vettem észre.
Szóval az IC a Taganban volt, elnézést a keverésért, kicsit (?) fáradt voltam.
Üdv.Fricu
-
Csaba_20_
őstag
Ráadásul a képen leolvasható IC nem az L6562 hanem a Weltrend cég IC-je és WT7518-nak olvasom...
''DESCRIPTION
The WT7518 series provides four or two protection circuits for over current(OCD), fault voltage level output and external delay control signal glitches for 14-pin package. The current detector level setting by ISn and RI pin.''
[Szerkesztve] -
rudi
nagyúr
Szia!
Láttál ilyen tápot, vagy honann sikerült rájönni? Azért kérdezem, mert most néztem, hogy még a kép linkje is rossz, ahol írtam, hogy ez a legjobb ami van róla. A helyes link: [link]. Végülis most már nem annyira érdekes a kérdés, mert már kiment a cikk, de azért köszi szépen!Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Csaba_20_
őstag
Mellesleg ne vegyen senki Revoltec Star Series Chromus tápot! Abban L6561-es IC-vel van megoldva a PFC áramkör, de hibásan megtervezve. Majd otthonról bővebben kifejtem a véleményem a tápegységről. Kaptam egy ilyet javításra...hát szörnyülködtem...
-
rudi
nagyúr
Holnap randizok pár Chieftec újdonsággal, többek közt egy modular csodával. Lehet előre örülni velem Elvileg a múltkori 500 és 550-esek valami mutációjára számítok, bár ezek 500, 560 és 620 wattosak névlegesen (nemtom melyik modell is jön de asszem nem mind), és három 12-es águk van.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
-
didyman
őstag
Az áramváltó (talán csak mi fordítottuk így, szerencsésebb a kiegyenlítőtekercs?) feladata itt a közös szabályozás miatt nyilvánvalóan egymástól az asszimetria következtében elhúzó ágak egymáshoz húzása. Az erősen terhelt ág árama növeli az indukciót, amivel szépen elhúzza a tekercsen lévő többi ágat is. Erre való.
A diódák nyitófesze nem fog beleszólni semmibe a szabályzást illetően, mivel a visszacsatolás a kimenetről, vagy csatlakozótól történik és közös, no meg beleszólnak a tekercsek is.
Mint írtam, régi AT és ATX tápoknál a negatív ágak saját egyenirányítással bírtak."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Fricu
tag
válasz Csaba_20_ #921 üzenetére
Az 573-as hszt böngészve értettem úgy, hogy Rudit érdekelte volna a fotón látott IC.
'' (4. kép [link] – kimeneti oldal. Két egymenetes tekercs, vagyis két külön szabályzó? Szerintetek melyik ágakhoz? A külön kis NYÁK-ot nem tudtam szabaddá tenni, így nem láttam rendesen a két chipet. A legjobb képem ami van róluk: [link]. Valaki felismeri őket ''
Engem maga a PFC érdekelt ezért kerestem mi ez.
Az St. gyártotta, a honlapjukon letölthető az adatlapja - akit érdekel, megtalálja.
Csak ezt akartam Rudival tudatni, ha nem aktuális, vagy félreértettem vegyük tárgytalannak.
Üdv.Fricu
-
ToBeY
nagyúr
Lenne egy láma kérdésem mi az PFC, és melyik a jobb Aktiv vagy a passziv PFC -s táp?
-
riov
tag
Sziasztok!
A gépem a napokban fog átesni egy komoly szervízpackon, és táp kivételével minden cserés lesz.....a kérdéses pont ez lesz a vasban, ugyanis egy Enermax 350W táp az alany, akinek el kellene bírnia egy 3Ghz es Prescott CPUt egy Abit AL8-v alaplapot meg legalább két Winchit, a videókártyán most vacilálok, de egy x1600 v. egy 6600GT lesz benne
Amit nem tudok, hogy ez a táp 20tűs és csak átalakítóval tudom rácsatizni a 24tűs alaplapra, +sata merevlemezekhez is átalakító kell, vajon jól letranszformálja az átalakító a feszt?????
és bírni fogja a táp, meg esetleg a procit ha húzni akarom.......????
Az biztos hogy komoly a vas én személy szerint megbízom benne, mert már láttam szétkapva, és olyan óriási kondokat raktak ra, bordák mindenhól, de egy szakértő segítsége elkellene......!
Köszike.!*** Home office ***
-
Fricu
tag
Bizonyára igazad van, nem bánnám, ha erről írnál kicsit részletesebben.
Amiket én megnéztem (össz vagy 10 db csak, az is javarészt régi típus) az mind olyan volt, hogy a +-5 és +-12 V-ot egy-egy középleágazásos tekercs szolgáltatta a szokásos kétutas megoldásban.
Tehát a plusszok: a két tekercs (többnyire közösített) középleágazása a szekunder földön, a két másik vég megy a közös katódú egy házas Schottky dióda két anódjára, a közös katód megy a ferrit gyűrűre tekercselt (áramváltó?) egyik tekercselésén át az előterhelés elkó-szűrő-elkó blokkra, majd ki.
A mínuszos ág kicsit más, ráadásul még a -5 és a -12 is eltér egymástól. Itt ugyanazokat a tekercsvégeket használják ki, de a másik félperiódusban. Tehát amikor az egyik tekercsvég pozitív, és tölti a +5V elkóját, akkor a szemben lévő tekercsvég negatív, és tölti a -5V elkóját, a következő félperiódusban fordul a dolog. Egyenirányításra sima diszkrét Fast Recovery diódákat láttam betenni, hűtés nélkül, (ami a kis áramfelvétel miatt elfogadható) katódjukkal a tekercs felé, a közösített anódok mennek a ferritgyűrűn át a kimeneti szűrőblokkra, amiből a -5-nél többnyire hiányzik az első elkó. A -12-nél a két egyenirányítót vagy az áramváltót követi még egy soros FR dióda is, ezután jön csak a szűrőblokk. Vagyis a -5V elvileg alacsonyabb vagy két három tizeddel a plusszosnál a félvezető típusa miatt, ezt a -12-nél még további 0,5-0,7 terheli, csak a kapcsolástechnika miatt, ami összesen már 1 Volt körüli. Ok, erre nem valszeg nem kényes az alaplap, de a 10%-ból így már nem nehéz a tápnak kiesni.
A mínuszos ág gyengébb szűrése eddig nem okozott gondot, de az én általam javított MaxPower furcsán viselkedett, teljes szűrés nélkül mindkét minusz fesz instabil volt, és minimális terhelésre (30-40 mA) is durván leesett, miközben a plusz ágak jól terhelhetők voltak.
Gőzöm nincs miért. Lehet ennek köze a ferrittekercshez? Egyáltalán mit csinál ez itt, mit értetek az áramváltó alatt ebben a pozícióban?
Nekem az áramváltó eddig olyan volt, hogy a mérendő ágban egy 1-2 menetes árammérő tekercs a primer, és egy jóval nagyobb menetszámú, de kisáramú (kis átmérőjű) szekundertekercs a kiértékeléshez, műszerhez, stb. Itt inkább olyan érzésem van, hogy valahogy a betelítődéssel segít kimenetet szűrni. De ez csak tipp, aki tudja megoszthatná velem, hogy is van ez.
A 3,3 Volt-ot eddig saját tekercs állította elő, ugyanúgy, mint a +5V-nál.
Azt a megoldást, hogy az egyenirányított +5V további kapcsolgatásával állítják elő, én még nem láttam. (de ez nem jelent semmit, kevés gépet láttam).
Na most ennyi.
Üdv.Fricu
-
Fricu
tag
Örülök, ha meggyőztelek.
Ahogy írtam is, bár láttam már ezt-azt az elektronikában, de kapcsolóüzemű tápot kb. egy hónapja néztem meg először belülről is.
Ezért örülök ha segítetek kicsit elmélyedni.
Vagyis újra csak megkérdem, a félstabilizátor elnevezés mire vonatkozik?
A gugli semmit nem hozott (magyar), hogy hívják ezt angolul? Úgy talán találok valamit.
Előre is köszi.
Üdv.Fricu
-
didyman
őstag
A negatív ágak előállítása már ősidők óta javarészt az áramváltó tekercsről történik (néhány, főleg régi megolds azonban a trafóról húzza a negatív értékeket, zárlatot nem tűrva ), ahol az 5/12V-os tekercsekkel kb. egyező menetszámú, de ellentétes véggel csapolt tekercsekről jön a delej. Terheletlen táp esetén a tekercsen alig fog áram csordogálni (amit a szűrők és az előteher elnyelnek), így a negatív ágakon is alig terhelhető fesz fog előállni. Mihelyt leterheled üzemre a két fő ágat, megjönnek a negatív feszek is rendben. Az értékük amúgy sem kritikus, de a plusz szűrés jó oda.
-
Fricu
tag
Valóban elgépeltem, helyesen FPS, de szerintem nem írtam hülyeséget.
Mivel nem számítom magam spillernek a témában, igyekszem pontos, alapos lenni.
Az FPS a Fairchild, mint az IC gyártója saját elnevezése, vagyis a Fairchild Power Switch-ből alkotott elnevezés.
Azt írja: The Fairchild Power Switch consist of high voltage Sense FET and current mode PWM controller IC. Vagyis ebben integrálva van egy PWM feladatokat ellátó IC az áramérzékelős kimeneti FET-tel. Valószínűleg ezért különbözteti meg a normál PWM IC-ktől a terméket.
Más: a félstabilizátort a 3,3V előállítására írtad, vagy a szűrőkondi nélküli konstrukciót hívják így?
Üdv.Fricu
-
stol
addikt
A +5Vsb-t külön egység állítja elő egy 1H0165R típusú FSP-vel, szép korrekt dolog.
Nem FSP, hanem PWM
Eddig OK. Van még a bordán egy újabb FR híd, meg egy FET is, de nincs csatlakozás a tekercsekhez! A FET még csak lehetne a PFC része (bár nincs a tábláján), de a diódahíd anódjai a földre mennek.
Honnan jön akkor a 3,3V?
Szóval a +5V áramváltó utáni ág van megcsapolva, a soros FET ezt kapcsolgatja a kimeneti tekercsre, a FET Source-ját fogja meg a záróirányba parallel kötött FR diódapáros. A FET Gate-jét a 339-es komparátor negyede hatja meg. Kis szűrés (1000+3300uF) és kész. Vagyis a nem véletlen a 30 A-s egyenrángató.
A minusz ágak külön FR153 diódákból állnak, de a szűrő előtt hiányoznak az elkók, csak utánuk van.
Nah, ezt hívják félstabiliátornak. -
Fricu
tag
Elkészültem a 2001-es gyártású 250W-os MaxPower táppal, íme a tapasztalatok.
Mikor hozzám került, még működött időnként, de bizonytalan volt, hogy elindul-e.
A feszmérés (kívül, digittel) azt mutatta, hogy a +5, a +12, a +5Vsb OK, de a -12 és a -5 már terheletlenül is túl alacsony: -9,5, és -4,1. Minimális terhelésre (100 Ohm) -8,6 és -3,7 lett.
A szétszedéskor sajnos nem készült fotó, a kimeneti oldal szinte minden elkója jócskán púpos volt, de még nem robbantak fel.
A szükséges elkókat nem volt könnyű beszerezni, mert nagyon vékony (10 mm), magas típus volt benne, hely meg egy szál se a nagyobbnak. Amúgy szemre volt benne elég szűrés, 1000uF plusz 3300uF a nagyáramú részeken áganként, Rulikon gyártmányúak, Low ESR, +105C, szóval akár jók is lehetnének, még nagyon öregnek sem mondhatók. Persze az előéletről nincs info.
A csere utáni ellenőrzéskor jött a meglepi: a minusz ág csak kicsit javult, egy-két tizedet, de terhelésre 9 és 4 volt alá esett megint.
Nem volt mit tenni, meg kellett alaposabban szőrözni. Annyi haszna volt, hogy rákényszerültem, hogy megcsináljam öreg szkópomat is megelőzőleg.
Első mozdulatra lecsúszott a szkóp krokicsipesze a ráforrasztott ellenállásról, naná, hogy rossz helyre, csatt és diszkrét füst...
Meghalt a primer oldali két böhöm NPN tranyó (2SC2625), meg egy két apróbb is a báziskörben.
Beszerzés, csere és alig egy hét után újra megy a táp, de az alapgond persze nem múlt el.
Most jött az elemzés.
Nekem (nincsenek nagy tapasztalataim) meglepő a konstrukció:
A +5Vsb-t külön egység állítja elő egy 1H0165R típusú FSP-vel, szép korrekt dolog.
A +5 V-ot egy hatalmas, 30A-es(!) Schottky diódapár egyenirányítja, mellette egy 10 A-es Fast Recovery diódapár (egy tokban) csinálja a +12-t. Eddig OK. Van még a bordán egy újabb FR híd, meg egy FET is, de nincs csatlakozás a tekercsekhez! A FET még csak lehetne a PFC része (bár nincs a tábláján), de a diódahíd anódjai a földre mennek.
Honnan jön akkor a 3,3V?
Szóval a +5V áramváltó utáni ág van megcsapolva, a soros FET ezt kapcsolgatja a kimeneti tekercsre, a FET Source-ját fogja meg a záróirányba parallel kötött FR diódapáros. A FET Gate-jét a 339-es komparátor negyede hatja meg. Kis szűrés (1000+3300uF) és kész. Vagyis a nem véletlen a 30 A-s egyenrángató.
A minusz ágak külön FR153 diódákból állnak, de a szűrő előtt hiányoznak az elkók, csak utánuk van. A szkópon látható, hogy vitustáncot jár a fesz a bemenetükön. 2db 100uF-os elkót rákötve csoda történik, a fesz kisimul, a feszérték helyreáll, a terhelt is OK.
Már csak helyet kell nekik találni, ami nem könnyű, végül szélen a széles földcsíkon kerül hely, az egyik lábnak 3 mm-es lukat fúrtam, azon szigetelve megy át. Nem túl szép, de végre elfér.
Ami tetszik:
Golyóscsapágyas venti, csatlakozóval.
Jelentősen túlméretezett félvezetők.
Komoly hűtőbordák.
Külön FSP
Jó feliratozás a nyákon (lásd fotó az áramváltó helyéről)
Ami nem:
tervezési hiba a mínusz ágaknál (szűretlenség).
A venti kicsit hangos, bár lehet, hogy csak öreg már a csapágy.
Spéci, keskeny és nem túl tartós elkók.
A fotók nem túl jók, bocs
fotók (remélem menni fog):
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
ÜdvFricu
-
stol
addikt
Coolink AP450X tartósteszt komment nélkül[link]
-
Robaj
addikt
Nem bírom széthúzni sehogy Annyira belement, vagy fél centivel bentebb van mint kellene. Most úgy van, hogy össze van dugva azzal amiből kiszakadt, és ugye most nem lóg ki. Szal nem ér hozzá semmihez. De ezek szerint nem tudom akkor leszabályozni azt a ventit, amiből hiányzik a fém
-
Robaj
addikt
Az gond lehet, ha azt a csatit, amiból kiáll a másiknak a dugasza a másik végét rákötöm feszre (ugye akkor a ház ledjei világítanak) akkor nem zavar be ez a földelés? (mármint ha a ház aljához hozzáér)
UI: úgy beszorult, h. 2 csípőfogó segítségével sem tudtam kihúzni és nem akarom kiszaggatni ebből is az 1ik csatit
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
Gond . Szedd ki a beragadt érintkezőt. A ventinek ez a földpontja, enélkül nem fog elindulni. Az ilyen hibát mindenképpen szerelni érdemes, lehet kapni venticsatiba ilyen betétet, egy forrasztópáka, vagy a csatihozu való krimpelőfogó és kész van.
-
Robaj
addikt
Ez ugye nem gond?
[link]
[link]
A ventit dugtam össze 4 pines molex csatival. Majd szét akartam húzni, és ez lett az eredmény. A venti és a másik (ház világítása) is tökéletesen műxik.
A kérdésem az lenne, hogy azt a ventit, amiből hiányzik az 1ik fekete kábel (csatlakozó) le lehet-e szabályozni egy 4->3 pines átalakítóval?
UI: ez táp kérdés mivel nem akarom, h. elfüstöljön a táp
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest