- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
válasz gaborka4 #397 üzenetére
Ez még mindig nem megoldó topic. Ide a saját tapasztalatokat várjuk bizonyos tápokkal kapcsolatban, nem pedig a kérdéseket.
Nem véletlenül használom ezért az OFF téma jelölést. Impregálni én még soha nem impregnáltam, így azt se tudhatom pontosan mivel szokták, akik teszik. Vagyis transzformátort nem impregnáltam, mert a cipőmet már igen. A zaj lehet amiatt is, mert a tápegységben található kondenzátoroknak megnövekedett az ESR értékük és/vagy kiszáradtak. Próbáld cserélni a kondenzátorokat, aztán ha utána se csökken a zaj, akkor végső esetben a transzformátor impregnálása marad...
Garanciális ügyintézést nem tartom etikusnak miután már belenyúltál a tápegységbe, úgyhogy megkérlek ne is tedd!
Amit pedig nagyon fontosnak tartok kiemelni, ezért is nem teszem off topicba:
A JAVÍTÁS SORÁN A JAVÍTANDÓ TERMÉKBE CSAK ÚJ TERMÉKET SZABAD BEÉPÍTENI! -
gaborka4
csendes tag
Hali megint én vagyok pár hozzászólással ezelőtt arról vitatkoztatok hogy a tápokban milyen kapcsoló eszközöket használnak.
nekem van egy uc3842-es fet es IBM és HP tápom
a tápokat mindkét esetben külsősök gyártották a mostani EU területén
az IBM tartalmaz automata 230/110 v váltót jó sok alkatrésszel
ilyen belső felépítést még nem láttam
de ezek még az ős 486/PI- es időkből valók
Bocsi most néztem utána a PIII-as compaq cuccomba is Uc3842 van hajrá fetek
állt kérdés az az 5 V aux mindig fetes+ visszacsatolással bír míg a főtáp minden visszacsatolás nélküli? (a gagyikban)
utolsó kérdés mostanában divatos két nagy dióda használata egyik láb nyákban másik hűtőbordán ez elegendő hűtést ad a diódának? mert a régi tápoknál rendesen to220 vagy annál nagyobb tokokban voltak a diódák, és teljes hűtőfelülettel éritkeztek a hűtéshez.
nem lenne ésszerű ilyen egytokos típusokra kicserélni az összes szipla diódás egyenirányítót? mert az egyik leégett codagenemben a dióda majdnem teljesen átégette a nyákot mielőtt teljesen meghalt.
impregnáló anyagot még mindig keresek (vagy egy nagy kalapácsot) -
gaborka4
csendes tag
Remélem nem zavarok, de egy szerintem nem egyedi kérdésem van a tápokkal kapcsolatban. konkrétan egy chainech 360w-os tápról
mióta egy erősebb gépet vettem rettentő zavaró sipoló hangot ad ami a terhelés függvénében vátozó erősségű és frekvenciájú.
annyira zavaró (Vízhűtés mellett) hogy eddig mindenki megjegyezte hogy milyen hangos idegesítő hangja van
próbáltam a zaj helyét megtalálni kevés sikerrel
arra jutottam, hogy lehet hogy a főtrafó vákuumimpregnálása vacak és az sivít annyira. mellette lévő szabad pekercseket már kiöntöttem űgyantával így csak ez marad.
már írtatok itt a fórumon erről de ott semmi konkrét anyagot nem mondtatok, amivel lehetne impregnálni csak valami bödös cirilbetüs cuccról beszéltetek..
ez égető lenne mert baromira zavaró
a probléma komolysága, hogy odáig vetemedtem hogy egy leégett codagen tápot (amit múlt hét végén csináltam meg) tettem be a gépembe azzal hang nélkül ment
de félek benthagyni a gépemben mert ugyanazok a diódasorok vannak benne (gyárilag is) amit egy 235W-os JNC tápból szedtem ki (a javítás miatt) a codagen amúgy papíron 350W
esetleg ez a zaj lehet-e garanciális?
ha az általam elövetett műgyantázás nem feltünő
segítségeteket előre is köszönöm -
-
[MGC]Hege
tag
Érdekes dolog történt velem a minap gondoltam megosztom veletek. Barátnömnek év elején vettünk egy YESICO Fanless tápot az akkor ujjonan összerakott gépébe./Asus P5AD2-E Premium Intel 3.6 GHz 2Mcache 2 db HDD 2db ODD 2db Memo meg egy egyszerü ATi VGA PCIE express X600 pro/ Semmi gond nemvolt a cuccokal egészen mult hétig mert elszált az alaplap.Na ok Gari aztán csere ,de én már azt a deszkát vissza nem raktam hozattam inkább egy másik Chip készletes lapot.(ugye a csalodottság) Az Új Lap: Asus P5ND2 SLI Deluxe . Nem fogjátok elhinni de a Yesico Táp a maga 420 W- jával nem birta. Hozzáteszem ez egy 54.000,-Ft-os táp.Semmi gond én is örültem neki mikor állandóan lekapcsolt , mondom ilyen nincs...Kiprobáltam egy 450-es Coolink-al és láss csodát semmi gond . Na most jön a kérdés mit csináljak a YESICO táppal..?? ohhhh ,akkor ezt azért vettem meg mert az egyik legkorszerübb volt.Tévedni emberi dolog ......
[Szerkesztve]06-hetven/411-2265
-
oceanearth
őstag
1. ez nem az a topik
2. miért nem olvasod el legalább az első pár hsz-t ami meghatározza a topik témáját
3. ha újonc lennél ez bocsánatos bűn lenne, de mivel már elég régóta phzol szimplán butaság volt ide írni
4. az átalakító témát a megfelelő topikban kiveséztük
5. az 1. kérdésedre a választ megkapod ha elolvasod azt a másik topikot. -
Relisys
senior tag
400-450 W-os olcso tápot tudtok? 24tüs kéne.
Tényleg van olyan átalakito ami 20asbol csinál 24eset? -
mr_ricsi
veterán
Igazából mostanság nincs túl sok időm, és a kérdésemmel azt szerettem volna megspórolni, hogy a katalógusokat, aztán pedig a nagy forgalmazók árlistáit kelljen bújnom.
Vagyis 1-2 itthon is kapható tipusra volna szükségem tippként.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
rudi
nagyúr
Elolvastad az első hozzászólást.
''Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai valamint magánvéleményüket ebben a témában kevésbé járatok fórumtársaikkal. ''
Szerintem a kérdésed nem ide való.Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Lehet , hogy nem ez a megfelelő hely,a kérdésem feltevésére de úgy láttam , hogy itt nagyon hozzáértő emberek vannak.Így felteszem a kérdésem.
Az eset úgy történt , hogy miközben ülök a gép előtt egyszercsak egy villanás a lámpán és a gépem leált.Többé nem indult tettem bele egy másik tápot és azzal elindult .Ez az eset már többször is előfordult nálunk .
Mi megy ilyenkor tönkre a tápban?
Szerk:Nem vagyok egyáltalán hozzáértő csak a kíváncsiság hajt, hogy mi lehet az az alkatrész ami ilyen hibától tönkre mehet.
[Szerkesztve]Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
Csaba_20_
őstag
Kérdésed nyugodtabban el tudtam volna képzelni a ''Modding és elektronikai kérdések'' című topicban. Úgy tűnik, mintha nem olvastad volna el a topic legelső hozzászólását! Ezenkívül úgy rémlik, mintha már e-mailben is válaszoltam volna neked a kérdésedre. A diódákra nem szoktak mAh-s értéket megadni, ezek nem akkumulátorok, hanem didóák. Jellemző értékek rájuk a nyitófeszültség, maximális záró irányú feszültség, nyitó irányú áram(meg még egy pár, de az most nekünk abszolút nem fontos). Hogy egy dióda mit tud, azt az adatlapjáról tudod meg(Bővebben: link). Mivel a relé is egy tekercs, érvényesül rá Lenz törvénye, de hogy pontosan mekkora feszültségű negatív tüskét küld vissza, azt csak a kapcsolás pontos ismerete mellett lehetne megállapítani számolásokkal. De az a tranziens jelenségek témakörébe tartozik, ami neked hírtelen biztosan magas lenne, mert az írásaidból látszik, hogy mennyire nem értesz az elektronikához. Egyébként szerintem egy 1N4148 is elegendő lehet, de persze az 1N400x jobb választás(ahol 3<x<8 és x egész szám).
-
Shavezz
tag
És van olyan táp amiben ez a védelem benne van? vagy egy 55 ezres tápot is hazavághat?
-Shavezz-
-
stol
addikt
Igen, elég, de 150V-os kell minimum. 1N4148 nem jó, de 1N4007, már tuti elég.
-
Shavezz
tag
Srácok!
A számítógép tápjáról kapcsolok egy 220v ot kapcsoló relét.
12v al megy.
Sokan tanácsolták biztonsági dióda bekötését.
Viszont csak 200mAh-sat kaptam.
Ez elég erre a célra? Mekkora tüskét küld vissza egy ilyen tekercs? Ki ért ehhez?-Shavezz-
-
Csaba_20_
őstag
Nem érzem magam mesternek, sokkal inkább fáradtnak.
Most épp eszem és közben írok pár sort ide, de reggel 7-re értem haza a melóból és most várom a főnököm, hogy jöjjön, mert megyünk is vissza. Ennyit a hétvégi pihenőről. Ha este mikor hazaérek nem leszek hullafáradt, akkor végignézem a cikket, egyelőre még elolvasni se volt időm. -
rudi
nagyúr
Ezermillió és még több hiba lehet, de nagyon nagy biztossággal mondhatom, hogy nem a táp a hunyó. A konfigodat (csúcsra járatva kb. 200 wattot ha felvesz) egy ilyen Antec röhögve viszi el.
A téma innentől kezdve nem ide tartozik, általános szereléses szopsá, javallott az alkatrészeket egyesével cserélni vagy szakemberhez fordulni. Ugyan az igaz, hogy egy számítógépet egy betanított majom is össze tud rakni, de éppen azért kellenek a tényleg gyakorlott szakik, hogy amikor gebasz van, tudják, hogyan kell a hibalehetőségeket szűkíteni stb.Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
rudi
nagyúr
válasz strike-force #362 üzenetére
A táptensztnek elvi és erőforrásbeli kérdései vannak. Vajjon egyetlen-egy példány alapján meg lehet ítélni egy teljes, gyakran több revízión átfutó modellt? Vajjon pár órás terheléssel meg lehet állapítani mi lesz fél-egy év múlva. Vajjjon van-e olyan konfig, ami 300 wattot vagy többet ki tud venni egy tápból? Vajjjon mit szól az a pár komoly táptesztelő géppel rendelkező cég, ha beköltözöm hozzájuk pár hónapra...? A válaszokat keressük, amit megtaláljuk indul a teszt.
Seasonic már elvielg készen van, most Csaba_20_ mesternél van jóváhagyáson a cikk. Igazából ez sem lesz több alap bemutatónál, ennyire futja...Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
gg72
veterán
Sziasztok! Nemrégiben újítottam fel a gépemet és tegnap jutottam el oda, hogy kipróbáljak néhány játékot, aminek során sajnos azt kellett tapasztaljam, hogy kb. 10 perc után elsötétedik a képernyő, lefagy a játék és az XP-hez is alig tudok visszajutni... Az ominózus játékok: Battlefield2, Panzers II. A FIFA 2005 esetén nem jelentkezik a hiba, ill. normál használat (internet, tömörítés, zenehallgatás, Word, stb.) esetén is stabilan megy minden. Amit a konfigomról tudni kell:
- AMD 64 3200+
- Gigabyte passzív ATI X700 PCIe videókari
- 2 X 512MB TwinMOS dual channel RAM
- Antec 380W táp (3 vinyó és 2 DVD-író is van a gépben)
- monitor DVI-n csatlakozik
- legújabb ATI driver (amiben ha a VPU recover-t kikapcsolom, a hiba esetén az egész gép újraindul)
- semmi sincs tunningolva
- a játékok közepes minőségi beállítások alatt futnak (futnának)
Szerintetek mi lehet ez és hogyan tudnám biztosan kiszűrni a hiba forrását? lehet, hogy a táp kevés? Előre is köszönöm a segítséget! -
őstag
rudi, a seasonic tesztet mikor szellozteted mar meg?
csak ugy mellekesen jegyzem meg, hogy szukseg volna mar megint egy nagyondurva-nagyonatfogo-ph-s taptesztre, ahol aztan lerepul a fatyol az ''aljaneprol''. biztos tudnanak egy csomoan tapot kolcsonadni hozza. tts, garmacor meg egy csomo nagykerrel is jo viszonyban vagytok, ha jol tudom (pl. kellytech,sowah). meg a forgalmazokkal is persze (pixel). na? kit kell ezert zargatni, hogy osszejojjon?R7-5800X3D / 32GB / RTX3070 / POCO_F3 (8/256) / i12 64GB - Just realize it!
-
Slax
senior tag
válasz Fade_Away #356 üzenetére
Nem éppen feszültség alatti próbálkozásra gondoltam. Mellesleg már próbáltam ki marhaösztökét , és villanypásztort is , megrázó élmény volt mindkettő .
stol köszönöm, pont ez érdekelt, de sajna valahogy (asszem a vita miatt, vagy a hangvétel miatt) nem ezt írtam le. Bocs mindenkitől.''mit csinálsz? megmondod a gépnek: MŰ-HOLD-VEVŐ!! NEM ÉRTED?! MŰ-HOLD-VEVŐ!!'' by escie '' Fáznak a bitek, a kihűlt adatok egymáshoz bújnak... by LAN Sianis megtömött egy pónit
-
stol
addikt
-
Fade_Away
őstag
a bátor vagyokkal csak annyia probléma, hogy tápban nemkevés feszem amperek ugrálnak....
sült ki már rajtad félfarádos kondi...?
mert az a nemkellemes de meguszod kategória... -
Fade_Away
őstag
20as tápra érdemes venni 24es átalakít kabelt?
attól bármi is jobblesz? -
Csaba_20_
őstag
Járhatsz vele úgy, ahogy stol kolléga járt, hogy a tápegység főtranszformátora leég(vagy a nyák ég el), mert pont arra az értékekre van méretezve, amit gyárilag raktak bele. Amúgy félre értettél, hozzászólásom nem személyed ellen irányult, hanem egyfajta őrületet próbálok megelőzni. Többször látom, hogy elektronikához kicsit sem konyító emberek moddignolnak és osztják meg másokkal amatőr tapasztalataikat, ez szerintem káros és veszélyes.
-
rudi
nagyúr
Ha egy mód van rá, akkor úgy lehelj a cuccba életet, hogy elviszed egy olyanhoz, aki már tapasztalt a tápba életlehelésben és az kicseréli. Persze neki lehet fogni bátorságból is, csak nehogy konfigfüstölés legyen a vége. Sokkal jobb biznisz honorálni egy szakavatott kéz munkáját, mint új cpu/alaplap/merevlemez stb. után rohangálni. Csaba_20_ minden bizonnyal nem támogatja az önjelölt szerelgetést, de ezen nem is csodálkozom. Könnyen lehet, hogy találkozott már póruljárt próbálkozókkal...
Hozzáértés: ha valaki vesz egy 10 000 forintos multit és egy 10 000 forintos pákát, az már pro tápmoddoló lesz? Egyből fogja tudni, hogy melyik alkatrész mire való és hogyan befolyásolja a táp működését?Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Slax
senior tag
válasz Csaba_20_ #349 üzenetére
Pontosan ezért kérdeztem. Te vagy a szakértő, én kérdeztem, határozottan elzárkóztál, nyílvánvalóvá vált, átlag felhasználó részére semmi pluszt nem jelentene a nagyobbra cserélés, így marad a meghibásodottak cseréje, és örülés újra 1-2 évig a faja kis tápnak. Mellesleg a tápegység moddingolás lelkes amatőr szinten nekem azt jelenti, hogy valaki venticserét, plexi és uv led beépítést meg tud csinálni, vagy vízzel hűti, a hozzáértés pedig azt, hogy nem 600 ft multit használ, és nem 4k forrasztó pákát, az elkóra meg nem a lánykoli jut az eszébe, fiatal korából. Köszönöm a felvilágosítást. OFF vége
''mit csinálsz? megmondod a gépnek: MŰ-HOLD-VEVŐ!! NEM ÉRTED?! MŰ-HOLD-VEVŐ!!'' by escie '' Fáznak a bitek, a kihűlt adatok egymáshoz bújnak... by LAN Sianis megtömött egy pónit
-
Csaba_20_
őstag
Örülj, ha az említettekre ki tudod cserélni helyszükséglet miatt. Eszemben sincs a műveleted támogatni, mert így a lelkes amatőrök is neki fognak állni cserélgetni mindent a tápon belül nagyobbra, jobbra stb. közben fogalmuk sincs arról, hogy ez miben módosítja a tápegység paramétereit. Nem támogatom a tápegység moddingolását amatőr szinten, sőt ellenszenvet vált ki belőlem. Aki nem tudja végiggondolni, hogy mit okoz az általa berakott alkatrész az ne nyúljon hozzá. NE kontárkodjon bele olyanba, amihez nem ért.
-
Slax
senior tag
Akkor ez 7 darabot jelent 1000 uF-től 4700 uF-ig, 10 V-tól 16 V-ig, és persze mind 105 C-fokos. Nagyobbak berakásáról mi a véleményed? Mennyiben változik a táp teljesítménye/ ''tudása''? Ja, és köszi!
''mit csinálsz? megmondod a gépnek: MŰ-HOLD-VEVŐ!! NEM ÉRTED?! MŰ-HOLD-VEVŐ!!'' by escie '' Fáznak a bitek, a kihűlt adatok egymáshoz bújnak... by LAN Sianis megtömött egy pónit
-
rocket
nagyúr
34 tap tesztje:
Bővebben: link
Itt aztan lehet mazsolazni"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."
-
Slax
senior tag
Ha megjelölnéd egy képen a cserélt részeket, és pontosan mire, megpróbálnám én is lecserélni. Pontosan ugyanilyen tápom van itt a polcon kb 2 hónapja, az általad leírt hibajelenségek miatt, és ha egy mód van rá, szeretnék életet lehelni bele.
-
stol
addikt
válasz Blackdeath #342 üzenetére
Aztat nem tom, de nekem van ECA katalógus, ami FIZETŐS....
-
stol
addikt
válasz Blackdeath #340 üzenetére
Csak alkatrész adatlap alapján.
A ráírt kódra rákeresel, pl. a gúúúglííval -
Blackdeath
aktív tag
Üdv!
azt hogy tudom megnézni, hogy hány amperes a 12v-os és a többi ág diódája?
ja, és nekem gondjaim vannak a -os feszekkel, a -12v csak -8,41v-on, a -5v-os csak -2,94v-on mennek. létezik, hogy csak a speedfan mér félre?
tudom, mérjem meg multiméterrel, csak nekem nincs olyanom. -
Ja no
aktív tag
Szerintetek az ezután bevezetésre kerülő tápszabványok közt lesz olyan, aminél nem csak a 20/24 tűs alaplapi csatlakozón jelenik meg a -12V?
A 20/24 tűsről van valamiféle ötletetek, hogyan szedhetem le a -12V-ot, úgy, hogy egy mezei felhasználó is elboldoguljon a megoldással? Gyanítom, hogy gyártanom kell hozzá egy papa-mama toldót és abból kell kiágaznom. (?) -
stol
addikt
Seasonic 300W
Képek:
Hibajelenség, hozzámkerültekor:
-szabványból kilépő feszek, de max 1-2%-al lépték túl.
-spontán restartok, és leállások a gépben.
Hibamegállapítás:
A táp kimeneti pufferkondenzátorai, 2,5év alatt, majd kapacitásuk felét elveszítették, és ESR értékük, 1,5x-esére nőtt.
Eszközölt javítás:
A kimeneti puffereket cseréltem, 105 fokos Rubykon elkókra, de nem Low ESR-re.
Portalanítottam a tápot, megolajoztam a ventit.
Javítás után, túltehertesztet hajtottam végre (5 perc), majd 100% terhelésen hajtottam. (1 óra).
Vélemények:
A táp túltehervédelme, 348W-nál intette le a játszmát, itt már 5 perc alatt, is kritikus hőmérsékletre melegedtek az aktív alkatrészek.
Maximális terhelés esetén, a szekunderborda, 45-50fokos, az áramváltó is kb. ilyen hőmérsékleten üzemel, a ventilátor, 2000rpm-en pörgött (kb.), nem túl hangos.
Alapvetően, egy nagyon jól megkonstruált, és egyszerű tápról van szó.
Mind az offline, mind a főtápot, egy-egy UC3842 üzemelteti, optocsatolón galvanikusan leválasztva.
Kiválló EMI filterrel rendelkezik, és teljesítményéhez képest nagy hálózati pufferekkel rendelkezik (2*680uF).
A primerborda nem túl nagy, de nem is kell nagy felület, mivel gyors FET-eket alkalmaznak, így kis teljesítméynveszteségek lépnek fel.
A főtrafó kellő vaskeresztmetszettel rendelkezik, működése során, nem melegszik túlzottan.
A szekunderborda kellően nagy felületű, hőmérsékletét, párhuzamosított, vagy gyorsabb kettősdiódák alkalmazásával lehetne.
A szekunderoldalon, a 12V-os ágon 20A-es, 5V-os ágon, 40A-es, 3,3V-os ágon, 30A-es diódák találhatóak. -
Csaba_20_
őstag
Szép fokozatosan áramlik a számítástechnikába az, amit már korábban szükségesnek ítéltem. Konkrétan a tápegységek esetére gondolok. Ez a két típus már nem az olcsóbb egy oldalas nyákra készült, hanem már a két oldalasra. Bár tömeggyártásban nagy árkülönbség nincs. De ezt senki ne úgy értse még véletlenül se, hogy ez valami olyasfajta fejlődés, mint PI és P4 között...ebben semmi technikai fejlődés nincs. Egyszerűen az integráltság foka teszi szükségesé. El tudom képzelni, amint mostantól azon fognak egyesek menőzni, hogy ''juj, az én tápomban már kétoldalas nyák van!''. Ahogyan azt a PFC esetén is teszik folyton.
A vezérlő IC-t jó helyen keresgélted, ott lesz az elbújtatva.
rudi írta:
csak a nagy kondi teljesítménye más
Ilyet ne írj többet! Még nézni is rossz. A kondenzátorokra jellemző adat a kapacitásuk és a feszültségük(meg még pár, most nem lényeges). -
Csaba_20_
őstag
Szerinted brutál bordák, szerintem nem. A felületük nem nagy, de egy a kicsit meg van növelve azzal, hogy nem egyenesen felfelé állnak, hanem szét vannak hajtogatva. Ezzel egyébként a hőleadást is elősegítik.
A vezérlő IC-ről többet tudhatsz meg a Google segítségével. Szintén PFC+PWM vezérlő, de az IC tápfeszültségét nem tudom honnan állítják elő, mert mint te is írtad nem transzformátor, hanem terkercs van a nyákon. Ahhoz, hogy megállapítsam kézbe kéne fognom a panelt.
Az említett információ a biztosítékhoz tartozik(F1, esetünkben nem Forma1). Megadják, hogy mekkora teljesítményű táphoz milyen biztosíték kell, hány amperes. -
rudi
nagyúr
És a még két nagy Sesonic a kedves konzíliumnak. No ezek minden tekintetben brutálisak voltak. Az egyik 500-as, a másik 600-as.
1. képek az 500-as Bővebben: link, és a 600-as Bővebben: link - tök egyforma elrendezés, csak a nagy kondi teljesítménye más. A 430-as lerendezése is ilyesmi, de vannak eltérések. A bordák brutálisak, hatalmas hőleadó felületük van.
2. kép Bővebben: link - a 600-as bemeneti oldala. Mondhatni szokásos Seasonic felállás. Agyonkerestem a vezérlő IC-t de elsőre semmit sem találtam, végül talán megtaláltam. A baloldali tekercs mögött van egy rézburok, benne egy kis NYÁK.
3. kép Bővebben: link - az 500-as NYÁK-ja kikandikál a burkolat alól. Szerintetek itt lehet a vezérlő, vagy valahol a túloldalon belül lehet szem elől elrejtve?
4. kép Bővebben: link - készenléti táp környéke a 600-asból. A jobbra alul látható NEC feliratú 4-lábas alatt van még két ugyanolyan. A kép közepén az az IC lehet a ventivezérlő?
5. kép Bővebben: link - kimeneti oldal a 600-asban, jobbra a venticsatlakozó.
6. kép Bővebben: link - középen egy kondenzátor, balra pedig egy IC üres nelye. A kihagyott kondi mögött látható a termoszenzor fémdobozkája; rá van csavarozva a bordára.
7. képek a két táp kimeneti oldalán az eltérő kondenzátorok: 500-as Bővebben: link, 600-as Bővebben: linkResistance Is Futile. You will be assimilated!
-
rudi
nagyúr
Újabb Seasonic tápérdekesség. Ezúttal az S12 sorozat 430 wattos példánnyal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményeteket. Lássunk pár képet:
1. kép Bővebben: link - jó brutál bordák, amiket a 12-es venti rendesen tud szellőztetni. Az elrendezés haszonlít az AC Silentiumos tápéra Bővebben: link, de vannak különbségek.
2. kép Bővebben: link - primer oldal. Kezdetben hasonlít a korábbi Sesonicra, de a jobb oldalon csak sima tekercs van nem transzformétor. Ugyan ezen a képen alig látszik, de ott a vezérlő IC a jobb oldalon a tekercs mögött, csak pár lába látszik.
3. kép Bővebben: link - a vezérlő IC közelebbről. Mennyiben más ez a megvalósítás, mint a korábban látott?
4. kép Bővebben: link - középen a készenléti táp környéke. Mi ez a sokféle teljesítményvariáció? Mlyik alkatrészre vonatkoznak? Ha kell, erről a részről van még egy halom képem mindenféle szögből.
5. kép Bővebben: link - kimeneti oldal. A venticsatlakozó egy kis NYÁK-ra költözött, a termoszenzor fémházat kapott.
6. kép Bővebben: link - ventivezérlő IC, ugyanaz mint az AC házban található tápnál.Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Csaba_20_
őstag
Szerintem ez a jelenség bár hasonlít a kontakt hibára, nem az. Hanem valószínüleg a ventilátor döglődik. Próbáld megpörgetni, nem szabad nagy ellenállásba ütköznöd. Illetve mérd meg üzem közben a feszültségét, amikor nem pörög. Ha megvan a feszültsége, akkor biztosan a ventilátor a hibás. Vagy megolajozod, akkor még egy fél évig el-el üzemelget. Vagy kidobod és veszel helyette másikat.
-
beniboy
tag
hello van egy tapom ami neha beizzik, kopogtatás hatására elindul a ventillator és kiszellőzik igy minden helyre all. Kerdes az hogy ez sima kontakt hiba vagy valami elektronika vezérli a ventillátort?
-Gigabyte P35-DS3, Intel E6750, 4Gb Kingmax Mars 1066, Leadtek 6600Gt Extrem Edi.
-
Csaba_20_
őstag
Szerintem vegyél még vagy 50 biztosítékot legalább és próbáld ki, hátha majd sokadszorra bekapcsol. A nagy számok törvényére alapoztál eddig is, ezek után is bízz nyugodtan benne.
Én hülye, mi a fenének tanultam annyit az elektronikáról...
Csak tudnám, hogy minek akar belenyúlni valaki olyanba, amihez nem ért...
Hogy milyen tápot vegyél, olvasd el az 1#-es hozzászólásban leírt linkeket! Egyébként pedig neked olyat érdemes venned, amit nem lehet szétszerelni!
[Szerkesztve] -
stol
addikt
Emmmber!
Vazze, nem vagy semmi!
A bizti, ha kimegy, akkor nem csak az ment el, hanem, tuti más is, nem szórakozásból szoktak kiolvadni!
Ha egy csattant, akkor, miből gondoltad, hogy 3.-ra majd elindul???
Az ilyenre mondom azt, hogy mert megérdemled.
A próbálkozásaiddal, lehet végleg halálbaküldted a tápot.
Ilyen esetben, a biztosíték helyére, egy 230V/100W-os ízzót KELL beforrasztani, ha erősen világít folyamatosan, gríz van, és senki nem murdel ki. -
rudi
nagyúr
válasz Kalandor #317 üzenetére
A táp a terhelésnek megfelelően fogyaszt. Ha a 470-es tápra csak 300 W terhelés jut, akkor csak annak megfelelően nagyjából 370 wattot fog felvenni (80%-os hatásfok). Kisebbre cserélni szerintem nem érdemes. A komponensek és konfogok fogyasztásával kapcsolatban ajánlom ezt a cikket Bővebben: link - a konklúziójában van a lényeg. Hogy mennyit is eszik (vesz fel a hálózatból) ténylegesen a géped, azt legkönnyebben egy konnektorba dugható fogyasztásmérővel tudod megállapítani, ilyet talán az elektromos művek még kölcsönbe is tud adni fogyasztóinak, járj utána.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Torrio
csendes tag
Hi!
Remélem kérdésem idevág és a megválaszolható kategóriába tartozik!
Van egy 650W-os Sweex tápom. Történt egyszer, hogy szétszedtem és megnéztem milyen belülről. Voltam olyan hülye és lecsavaroztam a nyákot is a borításról. Ezután összedugtam a gépet és bekapcsoltam. Ment is szépen mignem halottam hogy a venti nagyon nyüszít mivel nem volt a bordák felett azok meg nagyon melegedtek igy nagyobb sebességre kapcsolt, gondoltam nehogy baja legyen főlérakom a ventit. Eközben elmozdítottam a nyákot aminek az alján gondolom rövidrezáródott ezaz és kicsapta a tápban a biztit másnap vettem egy újat mutatom a boltban, hogy ijet szeretnék Eladó: úr isten úr isten hát ezzel meg mi történt én ilyet még sosem láttam ebbe biztos villám csapott! A biztosíték üveg burkolatára belülről piros színű lé csapódott ki! Otthon beteszem az új biztit.......... a gép nem indul csak egy csattanás, egy kis füst aztán a bizti újra elszáll semmi gond vettem 5-öt lehet még probálkozni nézegetem a nyák alját mintha az egyik cinhuzal nem érne össze megörültem megvan a hiba mindjárt össze is forrasztottam+új bizti! Gép bekapcs.... Dirr Durr Csitt Csatt Mindjárt ugrottam is ülésből egy 3 métert olyat szólt! a nyák csak egy kicsit van megégve első ránézésre nem is látszik. aztán jött haveromtól a kölcsöntáp. Hát itt tartunk most. A táp még garis. Arra pályázok hogy egy vihar után a biztósítóval kifizettetem mi erre az esélyem? És ha semmi akkor meglehet még csinálni? És ha új tápot kell vennem akkor a hasonló áru és teljesitményűek közül melyiket érdemes! Vagy inkább drágábbat kell venni?
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Az említett hibajelenségek nem tartoznak a normális üzemi jelenségek körébe. Ha garanciális, akkor tessék visszavinni a garanciába, nem pedig bűvészkedni! Egyébként a 21-ik században élünk. Létezik telefon, e-mail, fax...Kérdezz rá a szervizben, hogy mit javasolnak, ha nem vagy biztos a dolgodban. De akár még a sakri fűszerest is megkérdezheted, hogy ő mit gondol a dologról, meg a pénztáros csajt is a boltban mielőtt azokhoz fordulnál akikhez az alapvető logika szabályai szerint kellene: szervizesekhez!
Azt végképp nem értem, hogy miképp gondoltad a ''szétszedés nélkül kimérni'' dolgot. Szerinted viccből viszik az emberek szervizbe a rossz termékeket? Az a sok hülye szervizes miért nem tud ránézéssel javítani...én nem értem... -
Csaba_20_
őstag
Elnézést a linkért, nem saját névre regisztrált linkként adtam meg, én is vendégként léptem be. Azonban valószínüleg ez is kevés, technikai részletekbe nem akarok most belemenni...
De jó, magasabb feszültséget bír(200V helyett 250V), és bár igaz, hogy magasabb, de nem szélesebb, mint a 680/200V-os kondi. Gondolom inkább az átmérője miatt nem fért be az 1000uF-os. Az szokott lenni a probléma ugyanis. -
Hequila
őstag
válasz Csaba_20_ #307 üzenetére
Egyrész a link nálam nem jön be (nem is jöhet be), mert a Te nevedre regisztrált linket adtad meg (gondolom én).
Végül megtaláltam a katalógust, és abban a 200V/680uF-os elkot, azonban éppen nincs raktáron. Megkérdeztem a Sini fórumán, hogy mikor lesz, és azt a választ kaptam, hogy NEM LESZ TÖBBÉ 200/680-as elko... Ehelyett ajánlottak nekem 250/680-asat. Gondolom ez nem lesz jó a tápba... Vagy mégis?''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
djyuri
őstag
Apró uppnak csak annyi,hogy a műszerem 12.01-et mér egy 78s12-IC-re....
Másik upp,hogy az alaplapom meghallt és az generáltatta a táppal a túlfeszt,szal most nálam minden táp 14V körül produkál... -
rudi
nagyúr
A következő alany egy 400-as Nexus volt/lesz
1. kép Bővebben: link már a címke is FSP érzést kelt. Tudtok valamit az ATE és HI-Pot tesztekről? Ugyan megtaláltam őket Bővebben: link, de egész napos meló után nincs erőm belenézni.
2. kép Bővebben: link ugye ez az a 400 as FSP belső, amit az AOpen tápoknál is láttunk? Állítólag az FSP Blue Storm sorozata valamivel gyengébb alkatrészekből van összerakvan mint a sima feketek FSP-k. Erről tudnak a kedves szakik nyilatkozni valamit? Ha kell, körbe tudok fotózni egy 400-as Blue Stormot.
3. kép Bővebben: link újabb árulkodó jel, az FSP-nél megismert Yate Loon venti, csak most narancssárgában.Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
rudi
nagyúr
Még egy kép a kis Seasonic tápról, talán látszik rajta a visszacsatolás Bővebben: link
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Csaba_20_
őstag
Válogass. Lehet vidékre is szállíttatni velük... -
Hequila
őstag
válasz Csaba_20_ #303 üzenetére
Már fél órája böngészem a SINI listáját, de nem találok sehol elkokat. De nem kérek linket, megoldom magam.
Telefonálgatni ma már nem szeretnék, mert valószínűleg senki nem venné fel a telefont. Lehet, hogy nem derült ki eddigi hozzászólásaimból, de sürgősen kellenének a kondik, mert a saját tápomról van szó, ergo amíg nincs kondi, nincs gép. Másrészt hiába telefonálok, sajnos nagyon ritkán járok a fővárosban, révén hogy a Jászságban élek.
''Egyébként pedig a kérdésed nem tartozik a témához, mert itt nem kezdő elektronikusokat képzünk tovább, hanem szakmai tapasztalatainkat írjuk le a tápegységekről.''
Az első felével egyet értek, elismerem, hogy egy kis pöcs vagyok, aki elvész ebben a nagy büdös világban, mindig anyuci szoknyája alá bújik. Azonban mégsem áll fent az ok-okozati összefüggés, mert olvasd csak el rudi legelső, témaindító hozzászólását:
''Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai valamint magánvéleményüket ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.''
Erről van szó. Tehát úgy érzem, hogy ha azt kérdezném, hogy mi a fenének is kell a táp a gépbe, akkor is lenne némi létjogosultságom ebben a topicban.Elismerem, a témához szorosan nem kapcsolódó kérdéseket tettem fel. Látom, ez hiba volt, ezért itt és most megígérem, hogy a kondik beszerzésével kapcsolatban nem fogok itt kérdezni többé.
[Szerkesztve]''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
stol
addikt
De, ha befér, nyugodtan beteheted az 1000uF/200V-osat is.
-
Csaba_20_
őstag
Már ajánlottam konkrét boltot, nem is egyet. A Sini on-line katalógusában biztos van 680uF-os/200V-os kondenzátor. Tessék már egy picit kreatívnak lenni, akár telefonálgatni is. Egyébként pedig a kérdésed nem tartozik a témához, mert itt nem kezdő elektronikusokat képzünk tovább, hanem szakmai tapasztalatainkat írjuk le a tápegységekről.
-
Hequila
őstag
Hát nem tudom, 200 voltos kondik közül én mindenhol csak 407uF-osat, és 1000-est találok... Googlival sem megyek sokkal többre. Most én vagyok a balfasz? Egy konkrét boltot tudnátok ajánlani, ahol lehet kapni?
[Szerkesztve]''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
Hequila
őstag
válasz Csaba_20_ #300 üzenetére
Igen, az igaz, hogy kismillió alkatrészbolt van. Itt helyben is van egy, de itt nemhogy olyan elko-t nem lehet kapni, amilyen nekem kellene, hanem egyáltalán nem lehet elko-t kapni. Utána utazgattam, itt a környéken nagyobb hírű szaküzletekbe, ahol van ugyan elkó (ez már azért haladás), de olyan nincs, amilyen nekem kellene. Ezt tartom én szomorúnak, hogy néhány tíz, esetleg néhány száz forintos alkatrészeket nem lehet beszerezni még nagyobb elektronikai szaküzletekben sem. Az általad említetteknél még körbenézek, hátha.
''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest