Új hozzászólás Aktív témák

  • Jim74

    nagyúr

    Sziasztok!

    Szeretném megosztani a tapasztalataimat, hátha másnak is hasznára lesz a későbbiekben és nem sz*pja szét magát, mire meglesz a megoldás :DDD.
    Kétszintes családi házban az emeleten jön be koaxon az IPTV és a net, itt van elhelyezve a KAON modem. Egyik LAN portjából megy az emeleten egy STB-be a kábel, illetve a másik LAN portjából megy egy kábel a földszintre, ahol egy STB van és egy ASUS AC57Uv3 router.
    Először próbáltam a router LAN portjába a fentről lejövő kábelt csatlakoztatni és a másik LAN portba az STB, majd a routerben beállítani az IPTV-t arra a LAN portra, amelyikre az STB lett csatlakoztatva, de nem igazán akart az IPTV jel átmenni. A DMZ-s megoldást egyelőre nem erőltettem, mert nekem elsőre agysebészetnek tűnt. Azt a javaslatot kaptam, hogy iktassak be egy switchet, ebbe menjen az emeletről lejövő kábel, majd ebből külön az STB-be és külön a router egyik LAN portjára.
    Ez látszólag jól működött, azonban olyan jelenséget tapasztaltam, hogy az ASUS 2.4 GHz-es hálózatára nem mennek fel az eszközök, vagy ha nagy nehezen fel is csatlakoznak, akkor sem érik el az internetet.
    Próbáltam a routert AP módba rakni, áthelyezni a routert máshova, de nem segített. Ha a router csak a KAON-ra csatlakozott, akkor minden működött rendesen. Elkezdtem egyesével visszatenni a rendszerbe az eszközöket. A lényeg, hogy amikor az STB-t rácsatlakoztattam a rendszerre, akkor kezdődtek a wifivel az anomáliák.
    Kipróbáltam másik routerrel (AX58U), másik STB-vel, de mindig ugyanez a jelenség jött elő.
    Végül a többször említett DMZ-s megoldásra rászántam magam és az hozta meg a várt, hibamentes működést.
    A routeren a WAN IP címnek megadtam a 192.168.0.150-et, alapértelmezett átjárónak pedig a KAON IP címét: 192.168.0.1. A KAON-on 100-149 ig állítottam be a DHCP tartományt az ASUS-on 200-249-ig. Az ASUS LAN címét 192.168.0.2-re állítottam, és a LAN1-et IPTV-re állítottam. A KAON-on a DMZ részen a 192.168.0.150 IP címet állítottam be. A KAON-ból a lejövő LAN kábelt bedugtam az ASUS WAN portjába, az STB-t pedig az ASUS LAN1 portjába, TV-t a router LAN2 portjába. Így stabilan működik a wifi mindkét csatornán és az IPTV is átmegy a routeren.
    Az egyetlen dolog amit nem értek, hogy az ASUS router beállítási oldalát miért csak a router.asus.com oldalon keresztül érem el? A 192.168.0.2 IP címen nem hozza be. Se kábelen, se wifin?
    Illetve még egy kérdés. Az ASUS WAN beállításoknál kézzel kellett megadnom a DNS címeket is. Itt jó, ha a Cloudflare és a Google DNS-eit adtam meg, vagy a Telekomét kellene megadnom.
    A fenti Wifis anomáliát vajon mi okozhatta?

    Köszönöm a válaszokat :R és elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a poszt :B.

Új hozzászólás Aktív témák