Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kulu22

aktív tag

válasz urban racer #66704 üzenetére

A RAID1-hez van kapcsolva az írás/olvasás cache, ezen van a rendszer, a Drive stb., az összes olyan dolog ami apróbb file-okkal dolgozik. Túl sokat nem dob rajta, persze valamennyire érezhető pl. a Plex-en hogy gyorsabban tölti a képeket.
    Ami sokat segít az íráson (ha szekvenciális), az a RAM. Ha megnézed azt a két posztot, látszik, hogy amíg tudja RAM-ba írni a bejövő adatot, addig sokkal nagyobb (500MB/s) körüli sebességet hoz kb. függetlenül attól, hogy melyik tömb van mögötte.
    Egy időben próbáltam RAID10-et (4lemezzel) az hozott 700-800 MB/s körüli olvasást, az írásra már nem emlékszem de az is mintha gyorsabb lett volna. Viszont -10TB hely.
    A szintetikus teszteknek nem sok értelmét látom, de kb. 10e fénykép (100kB-5MB, összesen 1,5GB) másolásánál a sebesség a cache-es meghajtón kb. 9-55MB/s között változott.

Lemezek: majd ha elfogadható ár/érték arányban lesznek az SSD-k talán váltok, de arra valszeg jópár évet kell még várnunk. Az egyik bajom az, hogy SATA csatolófelületű SSD-knél 500-550MB/s a limit, így csak tömbben érdemes gondolkodni ami jelenlegi lemezeim kiváltásánál ~ 2M Ft lenne + buktam nem is kevés tárhelyet a 10TB/7.68TB miatt. Viszont nálam ~30TB eleve használatban van, tehát a kisebb kapacitás nem opció, talán majd ha nem használom melós backupokhoz. Az NVMe-s felülettel szerelt enterprise kategóriájú SSD-hez (pl. WD Gold) meg ugye olyan NAS kellene ami fogadni is tudja azt, ráadásul ezek kb. dupla árban vannak mint a "normál" SSD-k.
    A 10TB-os lemezeim még a régi héliumos szériából vannak, hűvösek, halkak és gyorsak, van 2db tartalék ha döglene valamelyik üzemben lévő.

Tavaly baromi sokat kísérleteztem többféle (Syno) NAS-sal és hálózattal, azt gondolom hogy megtaláltam a számomra minden szempontból megfelelő konfigurációt. A hálózatbővítést sem bántam meg, az optika egy jó darabig kiszolgál majd és rugalmas, ráadásul kevesebbet fogyaszt (a csatolók) mint a rezes megoldás.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák