- Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra
- Több helyen is leépít az Ubisoft
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 10
- Trump szerint a Microsofté lehet a TikTok
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- AutoCAD
- Zyxel NAS326
Új hozzászólás Aktív témák
-
enerdzsájzer
tag
válasz imee1981 #699 üzenetére
Szia!
Szétszakadt porckorongtól el lehet búcsúzni. Nem látja el a feladatát. Olyan mint egy kopott csapágy amiből a görgők fele kiesett.
Mozgásra, tornára jobban fáj? Főleg csavaró mozdulatokra? Esetleg ropogás, kattogás, löttyenő érzés?
Nemrég olvastam olyan eljárásról ahol foltot raknak a porckorongon lévő lyukra hogy megakadályozzák azt hogy a maradék cucc kipréselődjön a csigolyák közül. Hogy ezt csinálják-e itthon, nem hiszem. Nem lenne hülyeség. Azzal talán én is megúsztam volna a csavarozást.
Kíváncsi vagyok mit mutat az MR meg mit mond a doki. Feltétlenül írd meg ide!
Jobbulást!!!! -
imee1981
csendes tag
Sziasztok!
Végigolvastam az összes hozzászólást, mivel én is érintett vagyok benne (műtött), úgy gondoltam én is leírom a tapasztalataimat.
30 éves vagyok és 2009-ben diagnosztizáltak nálam 2 gerincsérvet, egy kisebbet és egy nagyobbat a szokásos helyeken L5 S1 . Akkoriban még nem voltak túl nagy fájdalmaim, de gondoltam megnézetem.
Persze ezután semmi sem változott, ugyanúgy éltem ahogy addig, mivel túl nagy fájdalmaim nem voltak, és nem igazán tartottam fontosnak.
14 éves korom óta űzöm a testépítést sokszor nem igazán a legkímélőbb módon, aztán építkeztem és ott is rengeteget dolgoztam.Sokszor fájt a derekam meg enyhén a lábam,de hamar el is múlt, így semmin nem változtattam (pedig kellett volna).
2011-ben fát vágtam 3 héten keresztül, és nagyon fájt mindenem (megjegyzem itt már sokkal erősebben) . Próbáltam tornázni, de attól még jobban fájt.
Aztán elmentem dolgozni és a reggeli órákban köhögtem egy nagyot!
Na ez betette az ajtót, ekkor olyan fájdalmat éreztem, amilyet azelőtt még soha.
KISZAKADT a sérvem! A sürgőre négykézláb mentem be, ott kaptam infúziókat, az segített , de mivel a CT eredmény kimutatta a szakadást, így bementem nyíregyházára és felkerestem egy orvost, aki másnap meg is műtött.
Műtét után rehab 3 hét (fiziko,masszázs,mágnes) .
Nagyon sokat javultam 1,5 hónap után már nagyon jól voltam. A feleségem gyógytornász, ismeri és elvégezte a legtöbb módszert, köztük a mckenzie-t is, ezért ő tornáztatott. Fájdalomcsillapítót alig szedtem, nem voltak elviselhetetlen fájdalmaim, de ha volt is a tramadol-tól elmúlt (tudom ajánlani mindenkinek).
A torna rengeteget segített és az úszás is, de most 2 hónappal a műtét után megint eléggé fáj a derekam, csípőm lábam.]Egyszerűen nem értem miért van ez? Talán a hegesedés? de az eddig miért nem jelentkezett. És vajon meddig fog még fájni?
Jövő héten megyek MR-re, és kiderül, de akkor sem értem!
Ráadásul már februárban mennem kellene dolgozni! Muszáj! -
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #697 üzenetére
jesszus
Hát mielőbbi felépülést!Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
enerdzsájzer
tag
Köszönöm!
Igen,én vagyok a tűzoltó.Az előző műtét után is visszamentem dolgozni híradó ügyeletesnek.Október közepén még mentem dolgozni.Hogy ebből hogy állok fel nem tudom, jövőre már híradóügyelet se lesz az egységes 112 bevezetése miatt.Ha belegebedek is megpróbálok visszaállni,HA visszaengednek.
Remélem hogy jobb lesz.A legtöbb tünet sokat enyhült műtét után.Megpróbálom nem eltörni a csavarokat,meg talán az egészséges L3 porckorong kibír még pár évet.
És ti hogy vagytok?
-
aggódó
csendes tag
Hú!!Remélem több műtéted már nem lesz!!Nagyon sok türelmet és kitartást kívánok neked,ugye ettől már csak jobb lehet!
-
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #693 üzenetére
O basszus! Kitartast!
Jol emlekszem, te voltal tuzolto igaz?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Digital
addikt
válasz enerdzsájzer #693 üzenetére
Bakker ezt még olvasni is szörnyű volt!
Jobbulást!"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...
-
enerdzsájzer
tag
Sziasztok!
November 3.-án túlestem a harmadik műtéten (másfél éven belül 3 műtét).
Szeptemberben kezdtem összeszedni magam, elég jó volt.Aztán Október elejére megint felerősödtek a tünetek,deréktól lefelé kész voltam. Többször térdre rogytam mert nem tartottak meg a lábaim,vizelet meg széklettartási gondok,fájdalom,zsibbadás. Október végén hangos nyikorgással eltört az egyik csavar. Rögtön doki,rtg-ct.
Első műtétkor másfél éve L4-L5 között volt egy kisebb 6milis sérvem,második műtétre visszahúzódott 4 milire.Na az most 15 milis lett ráadásul pont középen nyomta a gerincvelőt.Az L5-S1 csavarozás miatt nagyobb terhelés jutott az egyébként is gyenge L4-es porcra ami így meg is adta magát.A doki ct-rtg alapján a csavarokhoz nem akart hozzányúlni, mert nem látszott a törés. De mivel úgy beszéltük meg hogy akkor az L4-5 is csavarozva lesz, így L5-S1 csavarozás is szét lesz szedve és újra lesz csavarozva. Még jó hogy így döntöttünk mert a műtét alatt derült ki hogy a baloldali S1-es csavar a fej alatt eltört,ezért nem látszott a ct-én a törés.A törött csavart kivenni nem tudta,így rakott mellé egy másikat.L4-et kikaparta,csavarozta.Két doki csinálta hét és fél órán keresztül.
Úgyhogy most itthon lábadozok már harmadjára.A t.k.m már nagyon tele van.Két hétig járókerettel tudtam menni.Ágy magasítva,stb.Most már tudok botorkálni 10-15 percet keret nélkül. -
nakamura
csendes tag
Es meg valami igaz nem a muteti temaba vag de en is ebben a cipoben jarok ....
http://www.gyogyinfok.hu/szabalykonyv/index.asp?strInput=32923
kivancsi lennek hogy ez milyen eljaras tb tamogatassal vagy anelkul ?...
[ Szerkesztve ]
-
nakamura
csendes tag
Sziasztok!
Informacio gyananat talaltam a neten bongeszes kozben.
Gerincsebészet
Több nagy horderejű, a szakma egyes szegmenseiben jelentős áttörésnek minősíthető újdonság jelent meg ebben az évben is a piacon. Ilyennek tekinthetjük többek között a nem rigid gerincrögzítő implantátumok újabb generációját (két amerikai cég közös terméke), vagy a csont remodellációjának befolyásolására kidolgozott kémiai és mechanikai eszközöket is felhasználó csontátültető metódust.
Mégis, az év valódi „forradalmi” innovációja a bostoni székhelyű Intrinsic Therapeutics Inc. „Barricaid” elnevezésű implantátuma. Ezt a finom „memory metal” alapvázra feszített teflonszerű (nitinol) bevonattal ellátott, legfeljebb 24x8 milliméteres lapocskát a porckorongsérvek műtétjeinél használjuk. A sérv eltávolítása után szellemes vivőeszközzel juttatható a porckorong belsejébe, s ott belülről fekszik rá a porckorong defektusára (a sérvkapura), elzárva azt a gerinccsatorna felé. Az implantátum néhány hét alatt hegszövettel rögzül, s megakadályozza az ismételt porckorongsérvek kialakulását. Az eljárás angol neve „annuloplasty”, ami azt hivatott kifejezni, hogy a porckorong külső rostos gyűrűrendszerének (az anulus fibrosusnak) az átszakadását (és sérvesedését) reparáljuk a protézissel. A legjobb hír az, hogy az implantátum az európai megjelenéssel egy időben már hazánkban is elérhető, és nem nehéz megjósolni, hogy kedvező ára miatt várhatóan nagy karriert fut majd be nálunk is.
DR. VARGA PÉTER PÁL
főigazgató, Országos Gerincgyógyászati Központ, BudapestRemelem segitettem...
Forras:
http://www.medicalonline.hu/cikk/az_ev_szakmai_elorelepesei_ujdonsagai_esemenyei
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
szia!
Változó. eddig azt mondtam volna,minden ok, a komplett költözést, szerelést, és minden egyéb ba..tatást bírt, de egy hete kiakadt, most teszem lassan helyre.
torna, masszázs, séta, bizony, ezek segítenek
leadni nekem már nincs sokat, hasból még pár kiló, de aztán vége
de láttam én már 49kilós sérves beteget, szóval.....Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Digital
addikt
Hali!
Mi van veled, meg a derekaddal?
Nekem reggelente, és huzamosabb ülés után le van meredve a derekam, úgy megyek mint a robotzsaru
Viszont tusolás után, illetve 50-100 méter séta után egyre jobb! Tegnap voltam úszni, szaunázni, aztán gondoltam egyet, és sétáltam haza több mint 4 kilométert! A végén annyira belefeledkeztem a gondolataimba, hogy elmentem volna gyalog Sándorfalvára! Nem éreztem fájdalmat, sem zsibbadást! Úgy is mondhatom egyre jobban vagyok! 20 kiló lement, itthon szoktam tornázni.
Jobbulást mindenkinek!"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...
-
nakamura
csendes tag
Sziasztok !
Hala nem servem van csak enyhe protrusio ami nem nyomja az ideggyokot. Esetleg tudtok valakirol aki gerinctornaval es gravitacios paddal szorgalmasan tornazva teljesen tunetmentesse tette magat ? De nem csak tunetmentesse hanem a porckorong ellaposodasat is megallitotta esetleg ha nem is 100%-osan de az erdetit megkozelito allapotba regeneralta a porckorongjat? L5-S1 az ominozus csigolya tudom altalaban ennel a csigolyanal kezdodik a baj
Valaszotokat elore is koszonom! -
D.Orion
veterán
Üdv! Azoknak írom ezt a posztot akik nem műthetőek már. Nagypapám túl van a 70-en. Kb 4 hónapja szenved a gerincsérvével. Az öreg Rónait(gondolom tudjátok kiről van szó) jól ismeri, gyerekkori barátok. Nos mivel korából és egyéb szív-ér és még sorolhatnám betegségeiből adódóan nem műthető, így más kezelést választott. Illetve nem volt választás ez volt az egyetlen megoldás. Hétfőn volt fent Bp-n. Kapott egy injekciót a sérve mellé. Ezzel úgymond hatástalanították a helyi fájdalomideget. Így már nem jut el a fájdalom jel az agyba. Úgy néz ki jelenleg, hogy a kezelés használt. Ez persze nem oldotta meg a problémát, a sérv továbbra is ott van, de így legalább fájdalom nélkül élhet még. A fájdalommal azt sajnos nem nevezhette életnek.
Összességében kapott még időt és ennek én nagyon örülök. Csak azt nem szabad elfelejtenie, hogy a sérv ott van és vigyázni kell a mozgással.
-
biker
nagyúr
-
aggódó
csendes tag
Oké már tudom,hogy melyik-melyik,most már csak orvos kellene!!!
-
aggódó
csendes tag
Köszönöm válaszod,igen Ő dolgozik,tudod a chf hitel "kicsit"megugrott szóval nem unatkozunk.Tegnap én is ezt javasoltam neki,hogy ne féljen a műtéttől annyira ,mert már sokan túlélték s talán ha jól sikerülne a végén még örülhetne is.De Ő nagyon fél én pedig nem akarom erőltetni .Bocsi de mi nem vagyunk B.pestiek ,tehát pontosan melyik intézményről írtál?Az Amerikai út???Esetleg orvost is tudsz ajánlani?
-
biker
nagyúr
Valoszinu az s1-l5-l4 lesz osszecsavarozva
Ha jol csinaljak, azzal ott tobb gond nem lesz
Mutetre nekem az oiti szimpatikus volt, ogk ban nagyon azt meselik, penzre mennek
De szerintem ne halogassa, mert ez csak nagyon komoly es celiranyos konzervativ kezelessel lehet jobb, de gondolom o csak dolgozik...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
aggódó
csendes tag
Elfelejtettem,hogy csavarozást mondott a reumatológus,vajon milyen lenne a műtét után?
-
aggódó
csendes tag
Hello Mindenkinek!Már régóta olvasom írásaitokat,mert a férjemnek porckorongsérve van:LV korong jelentősen lelapult,acsigolya íven lysis,6mm.-es ventrális olisthesis.Lumb.CT vizsg.:discus kp.fokban széles alappal előboltosul,a durazsákot kp.fokban nyomja.Az 5.csigolya kb.6cm-el előbbre között csúszott helyzetben.Íve az ízületi nyúlványok között mko szakadt,listhesis.A 4,5 csigolya alacsnyabb az 5-ös cs.peremein mérs.meszesedés.STB. Az orvos műtétről beszél,de még várni szeretnénk vele.A bal lába folyamatosan el van zsibbadva,és fáj is.Tanácstalanok vagyunk,hogy mit tegyünk,hol és kivel műttessük ha muszáj.Mindig nem szedhet contramalt sem.Köszönöm,hogy végig olvastátok.Ha tudtok írjatok .
-
enerdzsájzer
tag
Jah! Gondolkoztam én is ezen.Ismerek egy jó esztergályost, csináltatok vele bronzperselyeket, aztán berakatom a csigolyák közzé.Kívülre egy-egy zsírzógomb, aszt ha nyikorog, pár lökés egy zsírzóval sztkísz.
Öcsém volt bent látogatni, így kezdett: akkor most asszimilált a borg? Persze, mondom, minden ellenállás hasztalan.Már csak a lézer hiányzik a fülem mögül. (nagy sztár trek fánok voltunk gyerekkorunkba) -
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #676 üzenetére
én csavart nem, de pár zsírzógombot szereltettem volna be az izületeimhez
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
szlibud
tag
válasz enerdzsájzer #676 üzenetére
Szia, tényleg jól eltűntél, pont már rá is akartam kérdezni mi van a műtéttel.
Most végül ki műtött meg újra?
-
enerdzsájzer
tag
Pfff.Jól megjártad. Mitől ment ennyire tönkre a gerinced?Baleseted volt?És erre 50%-ot adtak azt is júniusig?
Két hete én is nehezebb lettem egy marék vassal, meg magasabb lettem fél centivel. Itthon lábadozok, eddig vegyes tapasztalatokkal. A lábaim ugyanúgy fájnak meg zsibbadnak, rángatóznak. Az ideggyökök rendesen szét lehetnek trancsírozva. Viszont sokkal könnyebben mozgok az előző sérvműtéthez képest. Úgy érzem sok problémát okozott az a kikopott csapágy az S1-L5 között. Doki szerint jól sikerült a műtét, minden ott van ahol lennie kell. Gyógytornász csajjal leírattam hogy milyen gyakorlatokat végezzek, azt csinálgatom. Hát majd kiderül.
-
bigfam
csendes tag
Sziasztok!
Régen írtam már , de ezt el kell regélnem. 4 gerincműtéten vagyok túl. Az utolsó 2010 nyarán volt nyaki szakaszon. Így most lumbális(2) és nyaki(3) szakaszon fixáltak. Tornázom (+3 hét rehab) de folyamatosak a nyaki fájdalmaim amik fejfájást is okoznak. Kezeim, igaz hogy ritkábban mint műtét előtt de fájnak, jobb kezem néha napokra elzsibbad.A derekam mozgása is fájdalmakkal jár. Tavaly nyáron már a gerincambulancia pszihiátriáját is felkerestem mert már lelkileg is nehezen bírom. Alvás problémáim lettek + depresszió + önkéntelen izom remegésekkel társulva.Négy féle gyógyszert kaptam, nagyokat alszom valamivel könnyebb lett. Decemberben voltam bizottság előtt, akik idén február elejéig várattak a döntéssel. végül is 50 % ok kaptam március elsejétől. Közben az egészségem romlása miatt munkaviszonyom megszűnt. A nyugdíj is érdekes mert már 2011 júniusában felülvizsgálatra kell mennem. Tehát lehet hogy 4 hónapig lehetek rokkantnyugdíjas, főleg a mai megszorító intézkedések tükrében. Csak 40 éves vagyok.
-
biker
nagyúr
ma ritka nagyon szarakodott a derekam, minden órában meg tudtam ropogtatni, 20perc ülés után mintha beállna teljesen, nem igazán értem, miért.
Jön a hidegfront, mondjuk.....Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
graver40
csendes tag
Pont ehhez a gyakorlathoz akartam írni (csak közben haza kellett mennem), hogy közben a kezek a tarkón vannak. De ezt csak 3 hónappal a műtét után kellett csinálnom. Én felvettem a mobilomra, ahogy diktálta a gyógytornász a gyakorlatokat, a felvételt pedig felraktam a számítógépre, s az alapján csinálom a tornát.
Ahogy Eastman is írta, azt csináld, amit a te gyógytornászod írt elő neked.
No meg türelem, türelem, és türelem. Lassan, de javulni fogsz. Sok sikert hozzá!
-
derzo
csendes tag
válasz graver40 #668 üzenetére
Sziasztok!Nagyon köszi a válaszokat.Van egy kis füzet,kórházban kaptam.Azokat a gyak.csinálom.De egy hete jött a gyógy tornász és mutatott még újakat.Graver:
"A keményebbnél pl. nekem eleinte nehéz volt: hanyatt fekve egyik láb behajlítva talpon, másik kinyújtva, és a nyújtott lábat nyújtva felemelni a plafon felé."-ez mikortól volt feladat neked?Már az elsö 3 hétben?Bocs ha nagyon értetlennek tűnök,de túlerőltetni sem szeretném.[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
Azt kérdezném még,hogy milyen a lájtos,és milyen a keményebb?
Nincs ilyen. Csak azt a tornát és csak annyit végezz amit és amennyit egy szakember összeállított. (a gyógytornászod.)
Semmilyen a netről leszedett, általános gerinctornát! Még ne! Tudom, hogy nem konkrétan ezt kérdezted, de nagyon fontos tudni! Csak személyre szabott, a leleteid, zárójelentésed alapján összeállított gyógytorna!
hanyattfekve egyik térd felhúzva,másikkal meg föl-föl húzogatva,egyre magasabbra kinyújtva,ameddig még"jó".vagy ilyeneket még ne?
Így egy fórumon a Jóisten meg nem mondja Neked, hogy otthon jól csinálod-e a szőnyegen.
Okosan!
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
graver40
csendes tag
A kórházban, ahol műtöttek, a gyógytornász nem tanított be gyakorlatokat? Mert azt kell csinálni az előírt ideig. Ahol engem műtöttek, hangfelvételt is készített a gyógytornász, és arról csináltam otthon a gyakorlatokat. Az első hat hétben hanyatt és oldalt fekve voltak elég könnyű (persze akkor még nem annyira) gyakorlatok. Fejből most már nem is nagyon tudom őket. Ülni csak nagyon keveset volt szabad, sétálni viszont kellett. A hat hetes kontrollnál kaptam újabb gyakorlatokat, ezek már nehezebbek voltak, ebben már volt némi "tekerés" is, amit addig nem volt szabad. Ezt csináltam a 3 hónapos kontrollig, utána jöttek az olyan gyakorlatok, ami után már izomlázam is volt (konkrétan majd betojtam némelyiknél eleinte, de aztán egyre könnyebben ment). De ez volt az, ami után igazi javulást éreztem. Mindig felvettem a gyakorlatokat, és úgy csináltam tovább otthon. Be is lehetett volna járni, de messze lakom a kórháztól.
Nehéz példákat mondani a sok gyakorlatból, de talán az első, "lájtos" sorozatból: háton fekve behajlított lábakat felvátva felhúzni talpra (behajlít), vagy nyújtott lábaknál előbb a bal, majd a jobb lábat terpeszbe vinni, és vissza középre.
A keményebbnél pl. nekem eleinte nehéz volt: hanyatt fekve egyik láb behajlítva talpon, másik kinyújtva, és a nyújtott lábat nyújtva felemelni a plafon felé. Vagy négykézláb a has alatt a bal könyököt a jobb térddel (majd fordítva is) összeérinteni. Eleinte sehogy se értek össze, most már igen!
Ezek csak kiragadott példák persze, mert egy-egy gyakorlatsor (amint te is tudod) sok más elemből áll még.A lényeg, hogy azt kell csinálni, és úgy, amit a gyógytornász mond, mutat. Mostanáig nem is hittem el talán, hogy tényleg segít, de mióta ténylegesen érzem, és egyre kevesebb fájdalommal, egyre jobban mozgok, azóta lelkesebb vagyok.
-
derzo
csendes tag
válasz graver40 #666 üzenetére
Szia.Köszi a biztatást.Azt kérdezném még,hogy milyen a lájtos,és milyen a keményebb?Csak pl szinten.Mert én így 2 és fél hetesen pl:hanyattfekve egyik térd felhúzva,másikkal meg föl-föl húzogatva,egyre magasabbra kinyújtva,ameddig még"jó".vagy ilyeneket még ne?Vagy emiatt jött meg a fájdalom?Ezzel,és hasonlókkal el lehet rontani?
-
graver40
csendes tag
Szia!
Én is csak újonc vagyok itt, de engem októberben műtöttek. Nekem akkor azt mondta a dokim, hogy 2-3 hét múlva ne ijedjek meg, de még érezhetem fájni/zsibbadni a lábam, mert az ideg "nehezen felejt". Valóban így is lett, bár nekem az ellenkező oldalon kezdett fájdogálni kb. 2 hét elteltével, a derekamnál, a farizmomnál és a combomban, hasonló módon, mint a műtét előtt, csak enyhébb kiadásban. Aggódtam én is rendesen emiatt. Aztán a lelkiismeretesen végzett gyógytorna megtette a hatását. Igazából az első két gyakorlatsor még elég "lájtos" volt, de amit a 3 hóanpos kontrollnál kaptam, az már rendesen megdolgoztattott. Viszont mióta ezt csinálom, sokat javultam, már alig-alig érzek fájdalmat, egészen jól tudok mozogni és dolgozni is járok.Szóval szerintem ne ijedj meg. Kitartás, idő, és sok türelem kell (no meg munka - értsd: torna, séta, úszás ha lehet), a gyógyuláshoz. Gondolj bele, még egy hónapja sincs, hogy megműtöttek, sok mindennek kell ott regenerálódnik, erősödni.
Sikeres felépülést kívánok! -
derzo
csendes tag
Üdv Mindenkinek!Segitséget szeretnék kérni,ill.véleményt.jan.21-én mütöttek l5-s1nél.kiszakadt,elvándorolt sérvdarabkák+s1gyöki nyomás.az idegi érintettség miatt,a doki mondta meg kell müteni.A kialakuló tünetektöl(izomgyengeség a bal lábban+tap zsibbadás)csak 1 hónap telt el a mütétig gondoltam ez azért nem túl hosszú idő az idegeknek.mütét után tök jól voltam(talán túl jól is),de nem akartam(om)elsietni a rehabot.Viszont szinte pont két hetesen(péntek4-én)elkezdettnyilamlani,fájni a bal vádlim és enyhébben hátul a combom.Nem fáj vészesen csak zavar,mert már tök jól mentem(nem sokat,azt is leginkább lakásban)Most parázok,hogy mit ronthattam el rajta-túl tornáztam?itthoni mozgás-menés?Pedig mindent óvatosan csináltam lassan ahogy mondták nem hirtelenkedve.A lábam terészetesen még gyengébb,zsibbadás megmaradt(talán picit kisebb de ez is változó)tudom az még késöbb múlhat el.Csak ez a fura érzés megjelenése aggaszt a vádliban+picit a comban.Vagy 2 hetesen ez már a rettegett hegesedés?Egyébként mindenkinél kialakúl?Várom ötleteiteket.Üdv.
-
szlibud
tag
+ 10 lesz ?? Hurrá
Érdekes én vagyok az egyetlen műtött minden fórumon akire nem hatnak a frontok Legalábbis a derekamra nem. Pedig amúgy nekem se maga a tökély.
Amúgy nem tudom mire alapozzák a 6 hetet, 6 hónap múlva éreztem úgy h. nem teszek be neki ha vmit. felemelek, stb. És sztem erre akkor is kell 6 hónap minimum, ha minden tökéletesen sikerül.
Sőt ugye az én orvosom 4-6 hetet mondott eredetileg
-
biker
nagyúr
Ha valakinek a napokban jobban faj, mint nekem, tartsatok ki, frontok jonnek-mennek
-10 tegnap es ma, +10 lesz hetvegenElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
iker55
csendes tag
Sziasztok!
Be-benézek, olvasgatok és várom én is hátha akad közületek valaki, aki egy csodát tár fel a gyógyuláshoz. Helyette csak a rossz hírek érkeznek ide.Andika! Ez tényleg nem jó eredmény, és még tetézi, hogy ennyit fizettél. Mondanám, hogy a híres Telky! - ugyanis az unokaöcsémet is ott műtötték, és elszúrták. Ennek már 2 éve , de ma is fáj a dereka és nem is bír semmit úgy, mint régen.
A per tényleg kétséges, nálunk nehéz bizonyítani. Bár egy jó ügyvéd ......?
Azért nem merem őket bántani, mert engem nem ott műtöttek mégis csapni valóan elkeserítő az állapotom. 4 és fél hónap után, még nem tudok két-három órahosszánál többet sem állni, sem ülni. Vizelet, széklet inkontinenciám is megmaradt. Két kg súly "cipelése" már komoly gond számomra. Zsibbadás, görcsölés...stb. Szóval nulla teherbírás! Pedig MR szerint nem csináltak ordító hibát. Minden a helyén nem vágtak át semmit.
Hurrá örülök
Gyuri! Nem hat hét, de hat hónap is kevés!! - főleg, ha valami nem jól sikerült. Gondolok itt az ideg megszorítására, megnyomására...stb
Ez már elég ahhoz, hogy küzdjön a szervezet, na meg Te is.
Talán a kitartó torna, úszás az tényleg hoz némi eredményt. Bár, ha megteheted a fürdő és a masszázs is sokat segít.[ Szerkesztve ]
-
Gyuli78
csendes tag
válasz Andika81 #657 üzenetére
Halihó! Ház ezek elég rossz hirek, pláne ennyi pénzért.
Mi az a recidiv előboltosulás? Nekem is marhára fáj még, én 2 és fél hónapos vagyok most és minden reggel majd becsinálok úgy fáj meg éjjel is. Elmentem én is kontrol ct-re és megállapították, hogy vastag hegszövet van a műtéti helyen ami majdnem ugyanúgy nyomja az ideget mint azt a sérv tette. F.sza mi? Most azt mondják, hogy a minden másnapi úszástól illetve napi tornától elmúlhat illetve idővel a hegszövet visszahúzódik. Ez így van egyébként? Nekem is a t.köm kidurran tényleg, hogy az ember megműtteti magát mert az orvos azt mondja, hogy hát persze uram 6 hét és ugyanolyan életet élhet. Hát részemről nem jött be mert k...vára szenvedek sőt azt kell mondjam jobban. A hegszövetet meg nem érdemes megműttetni mert az után újabb heg keletkezik ami lehet még nagyobb lesz és akkor több a baj stb.stb.
Szóval nem vagy egyedül..
Szerintem tornázni kell nagyon aktívan és úszni, aztán meglátjuk...[ Szerkesztve ]
-
Andika81
csendes tag
Sziasztok!Régen voltam itt.Sajnos nem jó hírekkel szolgálhatok decemberben volt egy mr-em,sajna recidív előboltosulásom van meg kisebb hegesedésem.Ezek miatt fáj a lágyékomnál meg a fenekem is szokott ha többet ülök.A kiújjulás valószínű már a korházban megtörtént mikor az ápolónő felnyomta az ágyat kb derékszöbe a műtétem napján.Szóval most szenvedek,a munkámat elvesztettem,életminőség romlás kb 50%-os lelkileg 90%A műtét 460 ezer volt,minimálinvazív módszerrel ami egy nagy kamu volt.Telki kórház köszi szépen!!!
-
Eastman
addikt
A műtét után legalább fél évig szorgosan kell tornáznod! Minden nap! Olyan ritmusban és mértékben, ahogyan a szakemberek (orvos, gyógytornász) előírják! A műtő orvos izmokat vágott át, hogy a probléma közelébe jusson. Ezeknek vissza kell tapadniuk és megerősödniük, hogy később támasztani tudják a gerincet. Úszni is kell, ha eljön az ideje! (Doki mondja meg, hogy hogyan és mikor.)
Mást most nem tehetsz.
Nyugodj meg!
...és mikor ezt elolvastad, állj fel a géptől és kezdj bele az előírt tornába!Ha Budapesten élsz és elégedetlen vagy az orvosoddal, gyógytornászoddal, írj egy privátot! Januárban kettőre nőtt a nálam dolgozó, kitűnővel végzett szakemberek száma.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Gyuli78
csendes tag
Sziasztok!
Már írtam korábban is, hogy gerincsérvre műtöttek az L5-S1 segmentumban, 2 hónapja. Reggelente marhára fáj amikor ébredek még mindig, ezért kértem egy kontroll CT-t, amely megállapította, hogy sérvkiújulásom nincsen viszont "vaskos hegszövet" az van amely enyhén nyomja az ideget. Szóval gondolom ezért fáj plussz még nyilván azért a seb sem regenerálódott teljesen 2 hónap alatt. Marhára elkeseredtem, hiszen az ember pont azért műtteti meg, hogy jobban legyen most meg kiderül, hogy az eltávolított sérv ugyan nem , de a műtét miatt kialakult vastag hegszövet igen erősen nyomja az ideggyököt ugyanolyan fájdalmat, egyébként kicsit még nagyobbat is okozva. Most mi a sz.rt lehet tenni? Hogy lehet ezt a hegszövetet eltüntetni? Torna, úszás, masszázs????
Köszönöm
-
bobalazs
nagyúr
Hali.
Nem akarok ide nem illő dolgot mondani, de fiatalabb koromban, kezdő sérvem volt vagy mifene mert alig tudtam járni miatta. (késöbb volt sérvem is LV-n v hol) Viszont egyszer kipróbáltam a speedet, (a kábítószert) és úgy összehúzta a hátizmokat, vagy nem tudom mi lehetett, hogy ott akkor semmi sem fájt. Gondolom ehhez hasonló legális szer nem létezik ugye?[ Szerkesztve ]
-
Schoffan
csendes tag
Szervusz !
Na döntött a fiam, megműtteti magát....
Tegnap azt álmodta, hogy futott és amikor felébredt, rádöbbent, hogy képtelen lenne futni, mert az állapota stagnál és ez nem maradhat így !
Még a héten kér időpontot attól a sebésztől, aki látta az Amerikai úton.Világéletemben szegény voltam...Emberéletemben is az vagyok ! / Schoffan /
-
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #649 üzenetére
Hat igen, tartosan nem jo
Kitartast a mutetig es utana is, es vigyazz most mar raElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
enerdzsájzer
tag
Köszi a kérdést, semmi különös. Napok óta fekszek folyamatosan, így most jobb egy kicsit. Nem merek pár percnél tovább állni meg ülni mert akkor elviselhetetlen lenne. Így a kontramálból is vissza tudtam venni, már elég szarul voltam tőle. Múlt hétfői autózás után pár napig kicsit túlzásba vittem, mondjuk kellett is. Tompít az biztos, viszont huzamosabb ideig sokat megenni nem lehet belőle.
-
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #647 üzenetére
Mi a helyzet?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
enerdzsájzer
tag
Köszi! Ezzel a cuccal, meg a folyamatos fekvéssel egész tűrhető. Néha nagyon erősen belehasít, néha elönti a forróság a lábaimat, hangyamászós-bizsergős érzés, maguktól rángatózó izmok, szóval minden van. Szerencsére a pisiléssel most nincs nagy gond, ha fújom az orrom vagy köhögök koncentrálni kell hogy ne csorogjon be, de ha ülve vécézve alaposan kicsorgatom utána már minden oké.
Ez a melóhely más tészta, fél év táppénz után füv bizottság elé kell menni. Ott ha úgy döntenek hogy alkalmatlan vagyok, akkor mehetek munkanélkülire. Bár az üzemorvost kikérdeztem a múltkor, ő azt mondta nem szemétkednek a sokadjára műtött sérvesekkel sem. Csak szeretném elkerülni ennek a lehetőségét is. Hát ez most még a távoli jövő rejtélye. Hátha beleférek a fél évbe...
-
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #645 üzenetére
uff, hát, kitartást.
és ne aggódj, hosszú táppénz után egy ideig nem rúghatnak kiElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
enerdzsájzer
tag
Feb. 17.-én megcsavaroznak. Végül is nem a csontkinövés a bűnös (persze az sem jó hogy ott van) hanem az S1 és az L5 közötti távolság nagyon lecsökkent a műtét óta és ezzel együtt a csigolya nyúlványok közötti rés is kb. ötödére szűkült. Tehát nincs sérv, (ott) hanem a csigolya nyúlványok nyomják a kilépő idegeket. A doki szerint ezt csak csavarozni lehet.
Addig is itthon fekszek mert még állni sem tudok, nemhogy ülni egész nap a melóba.De jó anyag ez a kontramál. Miért nem szedtem én ezt eddig...? A múlt héten már könyörögtem a háziorvosnak hogy most már adjon valami bitangos cuccot mert nem bírom ép ésszel. Most már színesbe látom a világot.
Felhívtam a főnökömet: hosszúttáppénz. Erre ő: örülök. Mondom: hát még én. Megpróbálok fél év alatt felgyógyulni, akkor még nem tudnak csak úgy kirúgni.
-
szlibud
tag
válasz Schoffan #643 üzenetére
Hát lehet ebben az öröklődés dologban valami, anyukámat már húsz éve is majdnem megműtötték annyi idős volt mint én most kb., csak aztán a hosszas várakozás alatt jobban lett, és most megint várólistán van.... Apukámnak is mindig is vacakolt a dereka, több nappali kórház kúrát is végigjárt, és neki se tökéletes soha...
Boldog, Fájdalommentes Újévet Kívánok Mindenkinek!
Aki meg még műtét előtt áll, jól nézze meg kihez megy, de azt is hogy melyik kórházba!
-
Schoffan
csendes tag
válasz Schoffan #642 üzenetére
Ha már itt vagyok beírok valamit, ami eszembe jutott...
Amikor kisgyerek voltam, apám egyszer 8 hónapig feküdt derékbántalmak miatt és később is mindig hordott fáslit a derekán.Mindig arra oktatott, hogy ha felemelek nehezebb dolgot, egyenes derékkal tegyem, mert különben úgy járok, mint ő....
Hiába ! Nekem is mindig vacakolt a derekam, amíg sportoltam, többször megrántottam/kézilabda/. Később ha rosszul emeltem, de olyan is volt, hogy a lépcsőn lefelé jövet, amikor tüsszentettem, vagy ásás közben belenyilalt a derekamba és ilyenkor 2-3 napig nekem annyi volt.Emlékszem volt olyan, hogy reggel úgy tudtam felkelni, hogy a lábammal odahúztam a nyitott ajtót és a kilincsbe kapaszkodva tudtam felállni....
Most meg itt van a fiam gerincsérve, de azelőtt is volt, hogy megrántotta a derekát, többször is.
Arra akarok kilyukadni, hogy ezek szerint ez a dolog öröklődik ! Lehet, hogy hülyeség, amit írok, de ha végignézek a családi történeten, hát nagyon úgy néz ki.
Világéletemben szegény voltam...Emberéletemben is az vagyok ! / Schoffan /
-
Eastman
addikt
válasz Schoffan #635 üzenetére
Kiem doktor bennem kárt tett.
A kiszakadt, kizáródott porckorongsérvet - véleményem szerint - mechanoterápiával nem lehet jól kezelni. El kell kerülni, hogy a kis darab ne vándoroljon el máshová és ne okozzon keményebb tüneteket. Valszeg azért mondta az orvos, hogy választhat, mert szerencsés esetben felszívódhat a kint maradt kis lágy darab. Nagyon - nagyon ritka, de megoldódhat a probléma magától. Ha viszont elmozdul az nagy bajokat okozhat. Nem ismerem a részleteket, nem láttam az MRI-t, nem vagyok orvos. Annyit tudok, hogy sok esetben - hasonló kizáródásoknál - a műtét megnyugtatóbb eredményt ad.
Ha érdekel a célzott, személyes véleményem, írj egy privát üzenetet. Gerincnyújtással - Denevér pad - foglalkozom egy ideje. (Jan. 10-től gyógytornásszal.)
-
enerdzsájzer
tag
Ez az én szerencsém. Megint nem tudtam beszélgetni a dokival, mert megint sürgős műtéte volt és megint nem volt ideje. Délután 1-ig vártunk rá vagy 15-en reggel 9-től. De jan.10-én megint megyek hozzá, mert újabb vizsgálat lesz, funkcionális röntgen vagy mi a túró. Látni akarja hogy hogyan mozdulnak a csigolyák ha ülök, lehajolok, stb. Ez a várakozás a legidegesítőbb. Most megint ehet a fene két hétig.
Kellemes, fájdalommentes ünnepeket!
-
szlibud
tag
válasz Schoffan #635 üzenetére
Ki volt az orvos, hanem titok? Egyébként amit mondott az mind igaz, kérdés az h. mennyi idő múlva tud teljes életet élni mint derékfájás előtt, de ezt úgyse tudják az orvosok megígérni, minden eset más...
Ne azt nézd amit a fórumon olvasol, azon szerencsések (a többség) akiknek minden jól ment, nem itt írogatnak a fórumra hanem élik életüket...
Személyesen csak ilyeneket ismerek...
-
Schoffan
csendes tag
Na megjött a fiam az Amerikai úti intézményből...
Érdekes dolgokat mondott az orvos, miután megnézte a leletet és az mri felvételt.Azt mondta, hogy választhat, hogy műtét, vagy marad így ????
Ha neki jó, hogy zsibbadt a lába és egy kicsit sántít, akkor ne műtse meg magát, de jobb nem lesz a helyzet..." Mehet csontkovácshoz, természetgyógyászhoz, mert az rontani úgy sem tud a dolgon ! "Viszont megadta a telefonszámát, hogy ha felhívja, 3 hét múlva megműti, ott az Amerikai úton.Állítólag a vágás mindössze 3-4 cm. lesz - nem endoszkópos - és ha nincs komplikáció, akkor három nap múlva hazamehet.Csak eltávolítják a kitüremkedett/kiszakadt/ részt, nem pótolnak semmit és annyi.
/Mivel végigolvastam az egész forumot, nekem ez túl szépen hangzik/Minden esetre a fiam azt mondta, hogy elmegy majd Kim doktorhoz és ha az nem segít, vagy ő javasolja, akkor a műtétet választja !
Én is arra biztattam, hogy műtesse csak meg magát, mivel 60 méterre lakunk egymástól, a ház körüli munkákra, meg a kisebb gyereke emelgetésére ne legyen gondja, elvégre nyugdíjas vagyok, ráérek, majd kisegítem, amíg rendbe nem jön....
Hát ez van.
-
-
Schoffan
csendes tag
Szermusztok !
Kérdésem lenne, bár nem rólam, hanem a 40 éves fiamról van szó....
Pár hete fáj a dereka, de ez nem elég, elkezdett zsibbadni a bal lába, fájt a combja és a bal vádlija.
Ma volt Mri.-n.
A lelet szerint nagy sérve van, és a kitüremkedésből egy darab " leszakadt " Ez nyomja az idegpályát, amitől a zsibbadás és a fájdalom van....
Orvos csak ünnep után látja majd a leletet, de én marhára türelmetlen vagyok !
Szerintetek meg lehet ezt úszni mütét nélkül ??Még ha csak sérv volna - laikusként el tudok képzelni más módszert, de ez a porc leszakadás borzasztóan hangzik !
/Azt hiszem, a sok tenisz és fallabda megtette a hatását, bár ebben sem vagyok biztos..../
-
biker
nagyúr
Jarolapcsere, igazi kímélő meló
-
iker55
csendes tag
Sziasztok.
Mindenkinek akit érdekel: idegre a Milgamma gyógyszer vagy injekció és a mágneságy-terápia tényleg jó, kipróbáltam. B12, B6, B1 vitaminok szedése szintén hatékony.Nem csodát tesz, csak elviselhetőbbé válik a zsibbadás.
És iszonyú sok torna, úszás .Nem egyszerre, hogy ne legyen túl erőltetve. Ja és úszás inkább háton és gyors. Én 3 hónapos vagyok most kezdek mellúszásban is próbálkozni, már megengedte az idegsebész. Jobbulást és kitartást kívánok.[ Szerkesztve ]
-
enerdzsájzer
tag
Értelek én még a két hónapot is korainak éreztem a kezelések elején, de aztán egy hét és már érezhetően sokat javult.
Megettem a gyógyszert amit a háziorvos felírt, elég gyenge egy valami volt. Most kettesével szedem a saridont meg az aszpirint. Kába vagyok tőle egész nap de ez a lényeg tompít és elnyom. Maguktól remegnek az izmok főleg a comb-csípő-fenék tájékon, meg néha görcsölnek. Annak örülök hogy még viszonylag normálisan, segítség nélkül tudok mozogni. -
biker
nagyúr
Az utóbbi pár napban nekem is szépen romlik a derekam
Remelem jön a jó idő most marElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Eastman
addikt
válasz enerdzsájzer #623 üzenetére
Mozogjak de csak óvatosan.
Igen, ennek a mértékét határozza meg - jó esetben - az orvos és a gyógytornász közösen.
Mint írtam a 4 hét még nem sok idő. Indokoltak lehetnek a fájdalmak. Lehet, hogy kicsit előre szaladtam gondolatban, minden amit a tornával kapcsolatban tanácsoltam a műtét utáni egy éves intervallumra értettem. Úgy gondolom, hogy ennyi rehabilitáció, gerinckímélő életmód szükséges.
Röviden:
Gyuli78, szerintem jóideig ne súlyzózz. A gyógytornászod fogja megmondani mikor edzhetsz újra.Jobbulást!
Üdv: Eastman
-
hungarianach
újonc
Sziasztok!
Örülök, hogy találtam egy ilyen jól pörgő fórumot, sokat olvastam és tanultam belőle!
33 éves vagyok, jelenleg külföldön élünk, ez kicsit neheziti a dolgomat, sokszor magyarul sem egyszerű megérteni mit is mond a doki, kicsit hiányos nyelvtudással meg egyáltalán nem vicces.
Nálam 2 hónapja jelentkezett a komolyabb fájdamol, akkor még 1 hét pihenés után elmult de a munkába való visszatérés után előjött megint és nem akart szünni.
Ez után mentem el egy ortopédushoz aki CT re küldött. 2 héten belül kaptam is időpontot, igaz hajnali 3.30 ra de ez van, nem dől össze a világ. A köztes időben a fájdalomra , ami a bal vádlimig jutott le, egy 5db-os injekció kúrát kaptam , a 3. után kezdett javulni a dolog de még mellé éjjelre bevettem 2db fájdalomcsillapitót.
A CT ma hajnalban volt, nagyon jól felszerelt kórházban jártunk. 30 perc mulva kaptam 2cd lemezt az eredménnyel, ki is próbáltam itthon, egy külön programmal ami rajta van a cd-n ,meg is tudtam nézni minden felvételt.
Ahogy nézem nálam a porckorongok viszonylag épek, egyiken van egy kis hegyes dudor de 2 csigolyámon 2 pozicióból is látható horpadás van és az egyiken egy kinövésre hasnolitó dolog. Ezt látom én avatatlan szemmel, 23.án jön vissza a doki, majd megmondja mit vesz ő ki belőle.
Egyenlőre semmi tornát nem anánlott mig nem látja a CT eredményét, kiváncsi leszek mi lesz a vége, egyenlőre nem fájok de érzem azért, állni és sétálni sokat nem tudok a fekvés sem esik jól minden pozicióban.
Amit kérdeznék tőletek ,hogy a műtét után miért nem ajánlják az ülést? Húzódhat tőle a műtött rész?
Mindenkinek kitartást kivánok!
Jani
-
enerdzsájzer
tag
Érdekes, nekem meg azt mondta a doki hogy szigorúan csak feküdjek,óvatosan sétálgassak, fokozatosan mobilizáljam magam. Mozogjak de csak óvatosan. Majd a hat hetes kontrollon monda hogy várjak még két hetet és aztán mehetek gyógytornára.
Egyébként ma voltam negyedik alkalommal kezelésen, de romlik a helyzet. Már a kedvenc gyakorlataimat sem tudom csinálni. Nem tudom tekergetni magam, homorítani sem tudok, lábemelés sem hason sem háton fekve sem a terpesztéses mozdulatok nem mennek. Alig csináltam valamit a tornán. Ha megpróbáltam nagyon fájt és elöntött a forróság derék-csípőtájékon. Lábba sugárzást már nem is ecsetelem. Lehet hogy nem kell végigcsinálnom a kezelést és nemigen várom meg a kontrollt hanem kérek korábbi időpontot a sebésztől. -
Eastman
addikt
Nem sokat tudok a műtéti megoldásokról, lesz is bőven kérdésem dec. 20. után az idegsebész doktornőhöz aki szakmai tanácsokkal segíti a munkám.
Az biztos, hogy 4 hét még nem sok idő, valszeg gyógyul, regenerálódik most a terület. Elég rendesen meg lettek bolygatva a szövetek a műtét alatt. Légy' türelemmel! A súlyzózós kérdésedre a gyógytornász tud korrekt választ adni. Azt gondolom, hogy legalább egy évig kímélned és tornáztatnod, erősítened kell a gerinced. Az az elvem, hogy mindenki folytathatja ott az életét ahol abbahagyta, miután megerősítette a gerincét tartó izmokat.
Időt kell adni magadnak és türelmesnek kell lenned. Tény, hogy a gerincműtét utáni időszak nem a legjobb, de alapos rehabilitációval szépen is ki lehet jönni a dologból. Sok múlik rajtad.https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Eastman
addikt
Szerk:
Tapasztalni fogod, hogy a torna amit majd végzel nem a nagyméretű, felületi izmokkal foglalkozik, - tehát nem dinamikus és teljesítmény centrikus - hanem viszonylag enyhe, és a gerincet tartó, támasztó mély hátizmokat, közvetlenül a gerinc melletti apró izmokat célozza.
(Katt a nagyításért!)
-
Eastman
addikt
...mert mindenhol olvasom, hogy a torna milyen fontos ebben az időszakban is.
A gyógytorna nagyon fontos a rehabilitáció időszakában és később is. Fontos, hogy szakember felügyeletével mozgatva legyen a műtéti terület! Az orvosnak a műtét közben valahogy oda kellett jutnia a porckoronghoz, ergo sok szövetet átvágott a cél érdekében. Ezek most gyógyulnak és nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Ha nem tornáztatod megfelelően később feszülést, izületi mozgáskorlátot tapasztalhatsz a műtött helyen. Úgynevezett letapadások, összenövések maradhatnak a lágy szövetekben, izmokban, izomrostokban. Mivel az izmok mozgatják, szalagok, izületi tokok támasztják a keresztcsont (S, sacrum) és az utolsó ágyéki csigolya (L5, lumbális 5-ös) kapcsolatát is, kell, hogy ez a kapcsolat is mozgékony maradjon. Röviden torna minden nap, de csakis a gyógytornász szigorú utasításai szerint! Csak abban a ritmusban és mértékben ahogy ő mondja! Aztán amint lehet úszás!
Ha a zárójelentésen szigorú gerinckíméletet olvasol azt is komolyan kell venned, nincs mese.
-
Gyuli78
csendes tag
Sziasztok! 32 éves srác vagyok 4héttel gerincsérvműtét után itthon lábadozva. A sérv az S1-L5 között volt. Előtte rendszeresen sportoltam, futás, kondi terem és box. A Merényiben műtöttek, a körülmények nem túl rózsásak, de az orvosok előtt le a kalappal. Azt viszont hiányoltam, hogy a gyógytornát illetőleg nem kaptam semmilyen tanácsot, ergó nem is igazán csináltam, csinálok semmit, a sétáláson kívül. Ezt azért sem értem, mert mindenhol olvasom, hogy a torna milyen fontos ebben az időszakban is. Ezért önszorgalomból jövőhétre bejelentkeztem egy gyógytornászhoz, aki rögtön mondta a telefonban, hogy már rég tornáznom kellene. Fasza! Azt szeretném kérdezni, tőletek, hogy a lokális fájdalom, azaz a műtét területére irányuló belső feszülés (néha olyan mintha egy tonna lenne a nyakamban és ez a súly mind a műtött területet nyomná.) és néha igen komoly fájdalom ebben a szakaszban még normális? Illetve, hogy minden reggel nagyon hasogat és fáj, majd miután néhány lépést teszek nagyjából elmúlik, persze azért nyilallgat rendesen időnként.
Köszönöm
-
-
Andika81
csendes tag
Szlibud azért nem olyan jó az a csavarozás,inkább előbb a rendes műtét ha nem muszáj,mert eléggé beszűkül a mozgásod,nekem így is merev a derekam még,ha csavarozták volna,nem is tudom mi lenne.Ha tüsszentek,én mindig megkapaszkodom valamiben,hogy ne rántsak magamon annyit,műtét előtt,nagyon érzékeny volt a derekam tüsszentésre,olyan volt mintha elszakadt volna ott valami,már nem olyan de én azért kapaszkodom Jajj most a bordáim meg a hasam fáj,biztos a láztól,este kivagyok kiszakad a mandulám rossz ez a mandula gyulladás!!!
-
Andika81
csendes tag
válasz enerdzsájzer #613 üzenetére
Sajnos most tüszős mandulagyulladásom lett,megint,mielőtt kijött a sérvem az előtt is volt és kihordtam lábon,utána elkezdett szúrni a hátam utána a fenekem és jött a sérv,úgyhogy lehet ennek is köze volt a dologhoz,és most újra előjött és megint dolgozom,bár ma haza megyek 3 kor ,vasárnap,hétfő ágy.Hétfőn lesz egy Mr vizsgálatom,mert látni akarjuk mi a helyzet belül,fáj a hátam terhelésre,ülésre,ha sétálok nincs gáz,csak hát nem sétálhatok egész nap mivel ülő munkám van.Mindig van valami,jó lenne ha nem kellene dolgozni.Otthon ellenék.
-
enerdzsájzer
tag
válasz Andika81 #611 üzenetére
Egyrészt borzasztó kíváncsi vagyok mi lesz ennek az egésznek a vége. Másrészt meg nem akarom megtudni mert félek hogy rossz vége lesz.
Elmentem gyógyfürdőbe, kiírtak 15 alkalmas kezelést, a reumatológus meg azt mondta tónustalan meg gyenge az izomzat a hátamon és azért fáj. Hm. Rögtön rám fogta hogy nem tornáztam. Mondtam neki hogy de. Látta rajtam az övet. Erre meg az volt a baj mert hordom és azért gyenge az izomzat. Mondtam: csak azóta hordom mióta megint fáj, mert öv nélkül összef...nám magam. Na és a Tens-et használom? Persze, csak édeskevés. Erre már nem dobott semmit. Mindent megpróbáltam azért hogy felépüljek, ez meg belém kötött. Nem lettem ideges.Na és Te hogy vagy?
-
szlibud
tag
válasz enerdzsájzer #610 üzenetére
Hát, ezek nem jó hírek
De mondjuk egyetértek Andikával, hogy teljesen instabil lehet az a rész, és most mikor elkezdett ennyivel rosszabb lenni, biztos valamitől elmozult és most jobban nyomja az idegeket.
Egem pl. vagy 2 hónapja egy nátha vágott haza, egy tüsszentésroham után úgy elkezdett fájni újra mint a fene. Mostanra kezd visszajavulni a sok torna hatására.
Mondjuk nekem eleve is rögzíteni kellett volna sztem, de úgy látszik ehhez a gerincgyógyászatiba kellett volna menni, máshol nem anyira csinálják elsőreAmúgy 3 hét múlva elutazom, 14 óra repülőn, hát... érdekes lesz. Ültem már 12+2 őrát és már akkor is nehezen viseltem, de akkor kutya baja se volt a gerincemnek
-
Andika81
csendes tag
válasz enerdzsájzer #610 üzenetére
Szióka!
Szerintem neked már elösször is csavarozni kellett volna ahogy így olvasgattam az esetedet.Szerintem instabilitás alakult ki,azért mozog ennyire a csigolyád,szerintem az megoldaná a problémát,csak egyből ezzel kellett volna kezdeni,van 1 ismerősöm másodjára őt is csavizták,mert iszonyat hegesedése lett,kondizott elötte,meg most a csavaros műtét után is rendesen nyírja magát,sportol,semmi baja.
-
enerdzsájzer
tag
A flexelést csak képletesen értettem. A doki valahogy így fogalmazott: "ha ezt megpróbálom innen eltávolítani, rögtön lebénul" Ha megyek hozzá legközelebb jól kikérdezem. Hátha kitalál valami megoldást.
Nem sokat aludtam az éjjel, pörgött az agyam...talán ha összecsavarozná és berakna egy porcpótlást, akkor egyenletesen oszlana el a terhelés és nem nőne az a csőr? Lehetséges lenne ez így? Azt még nem is mondtam neki hogy kattog meg "kiugrik" a helyéből (igazából csak néztem mint a vett malac és egy hangot se tudtam kinyögni) gondolom ez nem jó hogy mozog odabent minden mert fűrészeli a dolgokat.De ha összecsavarozza, nincs mozgás, nincs nyirbálás?
Nyugodtan legyél tárgyilagos, abból ért az ember. -
Eastman
addikt
válasz enerdzsájzer #608 üzenetére
A csontkinövéseket csak részben tudta lecsiszolni, középen a gerincvelő felőli részen nem tudta mert nem is lehet. Ha ott flexel, rögtön lebénulok. Tehát a csontkinövés középső szakasza ott van és ott is marad és folyamatosan ba...gatja a gerincvelőt. Ezzel nem lehet csinálni semmit.
No, ezt olvasva felhívtam a neurológus doktornőt akivel szakmai kapcsolatban állok, úgy is régen beszéltem már vele. Megkérdeztem az osteophyták műtéti eltávolításáról. Mikor indokolt, mikor nem, hogyan csinálják ezt a gyakorlatban, ki és mikor dönt erről.
A csontkinövéseket (melyek egyértelműen a helyi gyulladás következtében felrakódott csontszilánkok) nem flexszel, hanem mikroszkóp alatt, mikrosebészeti eljárással (az MRI alapján felkészülnek erre) szinte minden indokolt esetben eltávolítják. Amennyiben ott marad az továbbra is irritálja a lágy szöveteket. Egy gerincsebész ha már felnyitja a területet, lecsippenti a kint lévő porckorongot, általában lefaragja a csigolyák peremszéleit is. Persze adott esetben többet lát ilyenkor mint előtte az MRI-n, és dönthet másként. De, ha ott maradnak a csontszilánkok, azok később gondot okozhatnak.
Ami fontos még, hogy nem csak az idegpályákra kell gondolnunk, mikor a sérv és a megnyúlt peremszélek miatt aggódunk, hanem a velőt, idegkötegeket, idegsejteket ellátó erekre is. Ők sem viselik jól a heteken, hónapokon, éveken át tartó irritációt.
Ilyen komolyságú a szerkezet:
Összehasonlítva ezzel az ábrával, érthető miért nem olyan egyszerű a dolog.
Amit tanácsként Neked most mondani tudok az az, hogy minden benned felmerülő dolgot kérdezz meg az orvostól. Ha valami nem tiszta, addig ne köszönj el tőle amíg megnyugtató választ nem kapsz mindenre.
Nem egy csomag szotyiról van szó.Bocs, ha túlságosan tárgyilagos vagyok, de nem árt, ha átlátod.
-
enerdzsájzer
tag
Múltkor félreérhettem a dokit. A csontkinövéseket csak részben tudta lecsiszolni, középen a gerincvelő felőli részen nem tudta mert nem is lehet. Ha ott flexel, rögtön lebénulok. Tehát a csontkinövés középső szakasza ott van és ott is marad és folyamatosan ba...gatja a gerincvelőt. Ezzel nem lehet csinálni semmit. Az L4 sérv már csak a hab a tortán. Műtét egyenlőre nem lesz. Ebben a helyzetben így nem is lehet. De ha romlana a helyzet telefonálnom kell neki és valamit megpróbál csinálni. Addig is fiziko-gyógybigyók, két ünnep közt kontroll. Nem volt ideje beszélgetni, én meg nem akartam feltartani, így is két műtét között szaladt le gyorsan hogy beszéljen velem. Majd kontroll alkalmával hátha jobban lesz ideje, akkor majd kifaggatom. Holnap meg a háziorvosomhoz megyek,őt is kikérdezem, aztán reumába meg gyógyfürdőbe.
Volt min gondolkozni hazafelé autózva. A csontkinövéseknek nem szokásuk felszívódni. Sőt ha jól tudom idővel inkább egyre nagyobbak nem?Ha ez így van akkor még most jön a java. -
szlibud
tag
válasz enerdzsájzer #605 üzenetére
Ez azért elég durva Ennyire sztem nem játszanak be a frontok...
Írj majd mindenképp hogy mi volt -
enerdzsájzer
tag
Ez igaz, én is erre gyanakodtam. Csak ez már lassan egy hónapja tart (mondjuk egy hónapja tart ez a változékony idő is) és iszonyatosan tud fájni még a gyógyszerek mellett is, meg olyan tünetek és olyan helyeken jelentkeztek amik/ahol eddig nem voltak és azok is elég durván. Hát olyan hogy rendesen beh...zok, csak a műtét előtt-után volt kb. 2-2 hétig.
Majd holnap kiderül.
Még 4 óráig ücsörgök itt a székben, aztán le lehet pihenni. Még jó hogy nem muszáj ülni hanem sétálgathatok ezen a 15 négyzetméteren. -
Eastman
addikt
válasz enerdzsájzer #603 üzenetére
A héten azért frontok jöttek, frontok mennek. 10 fokok ide-oda. Nekem is fáj most a derekam. A külső légköri nyomás változásai befolyásolhatják a gyöki érintettség mértékét.
-
-
biker
nagyúr
válasz enerdzsájzer #599 üzenetére
hajjaj, azért remélem, nem kiújult!
majd meséljElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
enerdzsájzer
tag
L5-S1 közötti volt a csontkinövéses, azt műtötték-faragták, háziorvos azt mondta lehet hegesedik azért erősödtek a panaszok. Az L4-L5 közötti volt még akkor 6 milis, panaszt nem okozott, nem nyomta az ideggyököket csak arrébb tolta mindkét oldalon. Az meg lehet hogy most már nyomja a gyököket.
Holnap megyek kórházba a dokihoz. A múltkor is rögtön fogadott, pedig ~1 hónapos várólistája van. Rendes, segítőkész doki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- EA Sports WRC '23
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Jófogás tapasztalatok
- Óra topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- HP ProBook 640 G8 - 14.0"FHD IPS - i7-1165G7 - 32GB - 512GB - Win10 - MAGYAR
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 27" Odyssey G5 S27AG550EP, 165Hz G55A Qhd Ívelt Gaming Monitor
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest