- Facebook és Messenger
- Windows 10
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- ASUS routerek
- Milyen routert?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Linksys WRT54G/GL/GS router
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Disney+
Új hozzászólás Aktív témák
-
sziliv43
csendes tag
válasz
tuki2200 #165 üzenetére
Ugye azt tudod 5 milliárdra van büntetve a pofakönyv messengeres hang és videóhívások felvételéért és azok kiadásáért, eladásáért harmadik felek számára? Mindezt úgy tette meg a pofakönyv a CA adatbotránykor ígéretet tett rá nem lesz több adatkiszivárgás, Azóta rengeteg adatkiszivárgási botrányuk volt, van, lesz is.
-
sziliv43
csendes tag
válasz
Lord Myn #145 üzenetére
Én csak azt nem értem egyikőtök se aki velem egyetembe ellenzi a pofakönyvet és pofátlanságnak meg köcsögségnek tartja ráerőszakolják a gyerekre, szülőre, miért nem említi meg mi van ha a szülő nem tiltja csak ellenzi, felvilágosít, de a gyerek maga mondja nem kell neki, gyűlöli, nem érdekli és ennek elég nyomatékosan hangot is ad a tanárok és az osztálytársak felé is? Erről érdekes senki semmit nem írt mi van ha maga a diák nem kér abból a sz@rból, vajon miért?
A húgomnál pont ez volt, apáméktól függetlenül, hogy ők ellenzik vagy sem, tiltják vagy nem kijelentette, ő nem kér a fész szennyből, ahogy ő hívja és ha ezért valaki nem áll szóba vele, nem tartja vele a kapcsolatot az tehet egy szívességet. Mert ha valaki csak azért barátkozna, tartaná vele a kapcsolatot mert fent lenne ott, akkor azt már rég megette a fene és ilyen emberekre nincs szüksége. Ahogy szokott fogalmazni "ezek az igazi fész undorítós hulladékok akik nem azért keresik a másikat akik, hanem mer érdekeik úgy kívánják és akiket nem érnek el ott, azokra nem is kíváncsiak". És így hogy nincs neki legalább tisztán lát, hogy ki barát aki önmagáért lett a barátja és keresi a társaságát azért aki pofakönyv nélkül is. És ki az ál-érdek virtuális barát, aki arra lusta elérje ott ahol elérhető, aki csak azért keresné, mert fent van azon a szutykon és ott kényelmesebb az adott illetőnek elérni, vagy hogy legyen aki tetszikezi a sok szemetét amit felrak.
Érdekes jelenség ez a akinek van pofakönyve és akinek nincs emberek közti éles megkülönböztetés, hogy akinek van azzal tartják a kapcsolatot, akinek nincs meg le van sz@rva nem is érdekel hozzáállás és elv. Velem ne azért tartsa a kapcsolatot valaki mert fent lennék azon a szutykon, hanem önmagamért aki vagyok. Ha valakinek hiányzok ne azért hiányozzak mert elér azon a szaron, hanem mert én magam hiányzok neki. Ezért kerülöm én is most már a pofakönyveseket amennyire csak lehet. A képmutató önimádó agyatlanokra meg a hülyeségeikre és vitáikra nekem miért nincs, nincs szükségem.Nonszensz hogy egy embernek ma már csak akkor lehetnek barátai és csak akkor tarthatja a kapcsolatot a neki fontosakkal, ha kiszolgáltatja magát egy pofakönyvnek nevezett közösséginek hazudott, személyiségi jogokról lemondató, adatkiszivárogtató, kiadó, eladó oldalnak-szolgáltatásnak. Amiről szinte heti szinten jönnek felszínre újabb és újabb szemétségek miket művelnek az adatokkal meg hogy szolgáltatják ki azokat.
-
sziliv43
csendes tag
válasz
JoshaJosh #181 üzenetére
Kicsinálják ott a pofakönyveseket is, mint a sok devizahitelest is. Velük is elhitették milyen jó aztán meg földönfutóvá váltak mert bebukott. Ez vár a pofakönyvesekre is, meglesz a baj aztán sírnak hiába lett nekik szólva előre. De ahogy sokan azzal jönnek a devizásoknak nem volt kötelező felvenni a hitelt és nem tartott senki fegyvert a fejükhöz, én is ezt fogom reagálni majd a rinyáló pofakönyveseknek ha megvan a baj és rínak. Senki nem tartott fegyvert a fejükhöz reggeljenek és ott éljenek nem létező életet.
-
JoshaJosh
csendes tag
válasz
tuki2200 #179 üzenetére
Használtunk IWIW-et, amíg a tulajdonosa a T-Com ki nem egyezett a facebookkal, hogy tönkrevágják....
Ma már pontosan lehet tudni, hogy az utolsó napokban is tízezrek voltak fent. És ha nem árasztják el reklámokkal, mint a facebookot és nem próbálják a facebook másolatává degradálni, akkor soha nem ment volna el onnan annyi ember, amennyi elment. Azt is lehet tudni ma már, hogy több mint 100 vételi ajánlat volt az IWIW-re, de ragaszkodtak a megszüntetéshez.Sőt ma, amikor egyre több ember számára nyilvánvalóak a facebook aljasságai, ugrásszerűen nőne vissza népszerűsége - de már nem tud, mert kicsinálták.
-
JoshaJosh
csendes tag
válasz
tuki2200 #171 üzenetére
Nem dőlt meg semmi, a facebook azt hazudja 13 év alatt nem lehet regisztrálni,de valójában hallgatólagosan eltűrik, hogy 7-9 éves gyerekeke tömege lógjon azon a szennyoldalon, a pedofilok legnagyobb örömére.....
Egy rendőr ismerősöm azt mondta, hogy ma már a pedofil oldalak képei 95%-ban a facebookra feltett fényképek ellopásából állnak.Ha valamelyik kislány feltesz magáról egy fürdőruhás képet a nyaralásról vagy az idióta szülő a gyerekéről egy fürdetős képet, fél óra se telik el és máris fent van a darkneten milliós példányban. Még akkor is, ha csak privát cseten küldik el az ismerősüknek.....
Szerinted ez hogy lehet? Úgy kisbarátom, hogy a facebook adminjai kapcsolatban állnak a bűnözőkkel. Szerencsétlen. Az ilyen tudatlan agyhalottak miatt, akik szakembert játszva terjesztik az ostobaságot, hiszik azt a gyerekek és a szülők, hogy ott biztonsgában vannak pedig nem!
-
tuki2200
senior tag
"Nagyon ritka, ha valaki olyan mesterre lel, aki méltóságot, szeretetet és szabadságot ad. Aki nem gúzsba köt, aki nem azt akarja, hogy az árnyékává válj, hanem azt, hogy önmagad légy. Ha egy ilyenmestert találsz, életed legnagyszerűbb pillanata közeleg. Ne mulaszd el! Csalókból nagyon sok van, de az igazi mester nagyon ritka."
Köszönöm, hogy vagytok! Köszönöm, hogy rátok találhattam és úgy öntitek rám bölcsességeiteket mint részeg csöves vizeletét az aluljáróba!
Mivel Facebook mellett gondolom IWIW-et meg MyVip-et sem használtok, kora hajnalban utjára bocsájtom hozzátok a postagalambom, szívből jövő hálámmal!!4!
-
JoshaJosh
csendes tag
-
sziliv43
csendes tag
Rengeteg közös platform volt csak a pofakönyv mindet kinyírta a ti függőségetek és beszűkült látásmódotok, hozzáállásotok miatt, hogy csak is kizárólag a pofakönyv semmi más nem jöhet szóba elv miatt. És látom ez mai napig nem változott, pontosabban még inkább a csak pofakönyv és más semmi nem jöhet szóba elv erősödött. És a szóba se állok veled, lesz@rlak és nem is tartom veled a kapcsolatot ha nem vagy fent, mert nem vagy ember akkor, nem is létezel, nincs életed elv is előretört.
-
JoshaJosh
csendes tag
"Ha nem vagy NASA tudos hidd el senki nem kivancsi az adataidra a hirdetőkön kívül, azt meg egy alap pluginnal is letudja tiltani egy 5éves is.."
Van ezzel néhány aprócska probléma.....
1.) De bizony nagyon is érdekelnék az adataim egyeseket. Amikor még volt facebookom és tagja voltam egy deviza hiteles csoportnak, gyakorlatilag nemzetbiztonsági kockázatnak számítottam és néhány állást nem is kaptam meg emiatt. Ma amikor a migránsok mellett a deviza hitelesek a bűnbakok a kormány nyáladzó agymosottjai körében, és a "Nem adom a házam mozgalom" vezetőit terrorizmus vádjával csukdossák le, az adataink bizony rohadt sokat érnek!2. Az appjaid szart se érnek, ha egy facebook admin valamiért megharagszik rád. Úgy változtatja meg a beállításaidat, hogy észre se veszed. Például vannak olyan posztjaid, amit nem szeretnél, hogy a közvetlen barátaid vagy rokonaid kivételével bárki lásson. Csakhogy egy admin bármikor megváltoztatja a beállításodat és hopp, már ki is rúgtak, sőt a volt céged berepel és fizetheted a tízmilliókat kártérítésként.... ha valami olyan szarságot tapasztalsz, ami elég kényes, de ugyanakkor nincs rá egyértelmű bizonyíítékod, viszont megosztod a legjobb barátoddal.... csak példaként.
De még akár 100 különböző helyzetet is fel tudnék sorolni, amikor bizony de, igenis fontosak az adataid. Fontosak voltak annak a 11 éves kislányak az adatai is, akit az edzése után a sportpálya közelében akartak elrabolni, barátnőjével alig tudtak elmenekülni. Mint később kiderült a bűnözők feltörték a FB fiókját és ott látták, hogy bizonyos estéken egyedül megy edzésre és gyalog jár haza.....
Ha nincs facebookja, sose kerül veszélybe!!!!Ennyit meg erről. Persze te könnyen vállalod a kockázatot más nevében.... de lehet, hogy ehhez azoknak a másoknak is lenne egy-két szavuk netán....
-
sziliv43
csendes tag
válasz
tuki2200 #171 üzenetére
Inkább legyek technológiai ősember a 21-ik századba, mint sem kiadjam az adataim egy olyan cégnek akinél minden héten jön egy cikk az adatszivárgástól és arról hogy él vissza az adatokkal és mondatja le az embereket a szellemi tulajdon jogáról. Te se gondolod komolyan a cégek, akiknek kiadják az adataid nem adják tovább az adatokat, és azok így tovább? Az alkalmazások mind lenyúlják az adataidat évek óta, ez volt az egyik fő botrány a CA adatbotrány idején. Ha az ismerősöm megvesz tőlem egy filmet 4 ezerért és csak 3 fele tovább adja féláron a másolatokat már nyeresége van. Akinek meg tovább adta az meg eladja annak a feláráért 10 embernek a 10 másolatot már nyert 8 ezret. Az adataiddal így megy a kereskedés, mivel korlátlan számba másolható, sokszorosítható, eladható, tovább adható.
-
sziliv43
csendes tag
válasz
tuki2200 #169 üzenetére
Ember! Te nem látod mi történik körülötted. Szinte minden héten, de legalább is havi szinten van valami botrány a pofakönyvnél az adatokkal összefüggésbe, hogy fűnek fának odaadja. Olvastad ezt?
Volt rengeteg alternatíva csak ti pofakönyvesek a pofakönyv imádással tönkretettetek mindent. Gratula hozzá.
Ha tartani akarom a kapcsolatot a számomra fontos emberekkel, akkor azt érdekes mód megoldom pofakönyv nélkül is. Nem fura kicsit? Szóval elég rosszak az érveid mellette. Főleg úgy a saját személyiségi jogaid adod fel ha reggelve vagy. Ja és mi van ha feltörnek? Már pedig ha a Megtekintés mint funkcióval lelopják a fiókod (90 millió fiókját ellopták így) anélkül ismernék a jelszavad, akkor ott komoly baj van az oldallal és az adatbiztonsággal.
-
tuki2200
senior tag
válasz
sziliv43 #170 üzenetére
Már bocsi, de te kezdted el oktatni a forumtarsakat, hogy milyen rossz lesz nekik meg a gyerkekenek
Egyébként az ASZF egyik első pontja, hogy ha nem valos vagy sajat adatokkal regisztralsz fel, súlyos szabályt szegsz. Úgyhogy a kifakadásod meg is dőlt
Felőlem legyél technológiai ősember a 21. században nyugodtan, meggyőződésből. Voltak emberek a tégla házak meg a kocsik ellen, rengetegen hitték, hogy a fénykép elrabolja a lelket.. a ti dolgotok, csak ne próbálj hittéríteni
-
sziliv43
csendes tag
válasz
tuki2200 #168 üzenetére
Csak ha nincs pofakönyv fiókom nem fogadtam el a tisztességtelen szerződésüket, amibe lemondatnak a jogaimról, az adataim feletti jogaimról és arról hogy az az én szellemi tulajdonom. Így ebben az esetben ha te a nevembe csinálsz egy fiókot jobban fogok tudni érvényt szerezni a jogaimnak és arra is számíthatsz sokba fog az kerülni neked, hogy visszaéltél az adataimmal. Míg ha van pofakönyvöm rgyből elém rakja a bíróságon a vádlott ügyvédje, hogy lemondtam az adataim feletti jogaimról, abba a pillanatba, mikor regisztráltam arra a szutyokra.
Másik dolog. Ha nem akarom használni azt a szart, mindamellett hogy nem adom ki az adataim egy illegálisan létrejött oldalnak, ahol minden létező adatod eladják ki tudja kiknek, mert nem érdekel az a sok szemét szenny ami és a sok függő zombi aki ott fent van, akkor mi a francért nem lehet megérteni, hogy nem kell, nem érdekel, nem szeretem.
Te nem háborodnál fel ha mindenáron mindenhol rád akarnák erőszakolni amit nem szeretsz, sőt gyűlölsz?Érdekes de én semmi lényeges és fontos dologról nem maradok le pofakönyv nélkül se, ezzel ellenben a sok baromságról, a sok agysorvasztó, agymosó szutyokról, szemétről, és a sok szennyről oda nem való szex képekről és a 12-16 éves korosztály szexuális életéről, a kamu életről, kamu virtuális barátokról és a virtuális nem létező élet adta burokról lemaradok. Ja és arról maradok le életképtelen agymosott függő zombi legyek aki 24 órába virtuális életet él. Marha sokat veszítettem tényleg.
Ha nektek ez kell csináljátok, de ne a másik kárára és ne b@szogassátok már egyre durvább és agresszívebb módokon a másikat, ha az nem akarja ezt a baromságot csinálni. Ennyi.
-
tuki2200
senior tag
válasz
sziliv43 #167 üzenetére
Miert eroszakolnam? Ez egy helyzet, olyan mint az internet, ha "szörfölni" (
imádom ezt a szót) akarsz, kell net. Ha kenyeret akarsz vágni, kést használsz. Ha sok mindenkivel kell kontaktot tartanod, különböző csoportokkal, a messenger a legkönnyebb. Ha nem vagy NASA tudos hidd el senki nem kivancsi az adataidra a hirdetőkön kívül, azt meg egy alap pluginnal is letudja tiltani egy 5éves is..
-
tuki2200
senior tag
válasz
sziliv43 #166 üzenetére
És ezeket akkor nem lehet megcsinalni, ha nincs faced? A csoportbol akkor is kimaradsz, sőt esélyed sincs bekerülni révén nem vagy jelen. Kamu profilt a nevedben igy is tudnak csinalni, hogy nem vagy fent, semmiből nem tart és rosszabb mivel később tudod meg, és se informálni nem tudod róla minden ismerősöd, se töröltetni másnapra...
-
sziliv43
csendes tag
válasz
tuki2200 #165 üzenetére
Akkor ezek szerint te is ráerőszakolod a másikra, ha kéri ha nem azt a szutykot? Csak kérdem én, mi jogon? Mi jogon nincs jogom eldönteni mit használjak, mit ne és minek ne szolgáltassam ki magam? Márpedig cukorhegyéknek nem fogom kiadni az adataim főleg úgy hetente jön valami baromi nagy botrány mit művelnek az adatokkal és azok gyakorlatilag bárkinek hozzáférhetőek. Például CA Adatbotrány.
-
sziliv43
csendes tag
Azt is a gyereked előnyére fordítod aki tegyük fel értelmesen használja azt a szutykot, de feltörik a fiókját és olyanokat írnak a nevébe ami nem csak őt de téged is megaláz? Vagy már a rendőrség is kimegy hozzád, mert annyira durva dolgokat írnak a nevébe rólad? Biztos nagyon előnyére válik egy 13 éves lánynak hiába használta értelmesen, mértékkel, ha feltörik a fiókját mert nem ad magáról meztelen képet aztán a rendőrség viszi el az apját mert mindenkinek kirakják a nevébe hogy szexeli meg meg stb. Vagy ezzel együtt másokat is elkezdenek mocskolni a nevébe és azért is ő kap.
Vagy az is a gyereked előnyére válik ha külön csoportot hoznak létre amibe porig alázzák? És csak les mi van mert ő ki van alapból tiltva onnan. -
tuki2200
senior tag
válasz
sziliv43 #164 üzenetére
Pedig teljesen valid, mióta Messenger van az én környezetemben is ott kommunikál mindenki hívásban, textben egyaránt. A céges, sulis csoportok is ott vannak, az egyetemen is ott lehetett megszerezni a jegyzeteket, cuccokat másoktól stb. ha nincs facebookod 10-en, 20-on évesként egyszerűen baromi sok mindenről lemaradsz. Ez nem az embereket degradálja, nem azt jelenti, hogy már nincs személyes kontakt, hanem egyszerűen praktikus és kényelmes, hogy 0-24ben minden és mindenki "ingyen" elérhető(ha csak a tizedét küldeném el annak SMS-ben amit messengeren, akkor is tönkre mennék), annyira a mindennapi élet része a rajta valo kommunikáció mint a víz ivás. És már nem lehet kiváltani, legalábbis az én közegemben, ahhoz több 100 embernek egyszerre kellene platformot váltania..
-
sziliv43
csendes tag
Érdekes gyerekeid lehetnek, ha csak azért regisztráltak a pofakönyvre mások szóba álljanak velük. Na ezek a haverok/barátok fognak a legkisebb baja kámforrá válni, mert csak addig érdekli őket a másik még tetszikezi a sok szemetet amit felraknak. Ha valakik azért nem barátkoznak veled, mert nincs pofakönyved nagy baromság azért regisztrálni arra a szutyokra, hogy barátkozzanak veled. Akik ilyenek azokat jó messzire el kell kerülni a való életbe is, mert ezek nem barátok. Nem írom le inkább mekkora b........k.
Hiába tudják értelmesen használni, ha Pistike feltöri a fiókjukat és olyat tesz ki amiért a rendőrség fog kopogtatni náluk, vagy épp másokat mocskolnak porig a nevükbe, esetleg kislányokat zaklatnak, vagy róluk írnak ki olyat amit a sok függő barom elhisz, mert pofakönyvön minden szent és sérthetetlen. Nem mellesleg ha a pofakönyves admin-modi tesz ilyet nincs fióktörés így nyoma se marad, a gyerekedet veszik elő olyanért amit meg se tett anélkül lenne esélye bizonygatni az ártatlanságát. -
sziliv43
csendes tag
Szintén bocsánatot kérek mindenkitől ha kicsit hosszúra sikerült a hozzászólás és esetleg valakit megbántanék a leírt igazságokkal a kész tényekkel.
Csak azért írom ezt le ide, mert sokan leírták a saját történeteiket az iskola ráerőszakolja a diákra szülőre a pofakönyvet és a húgommal is ez történt. Az egész azzal kezdődött 2012 őszén a 14 éves húgom középsuliba került és rendszeresen csesztették a függő, zombi agyilag visszamaradt tanárok, osztálytársak, miért nincs pofakönyve, mert az milyen hú de jó meg menő, meg nem is létezik, nem is él akinek nincs. Az meg a hab a tortán folyamatosan hozta haza az egyeseket mert lemaradt a háziról a tananyagról és a suli, tanárok által közölt fontos információkról, amiket csak is kizárólag a szutyok pofakönyvön közöltek a diákokkal. Az osztálytársakra meg nem számíthatott, mert csak a fejéhez vágták neki nincs pofakönyve meg még semmibe is nézték érte.
Most mondom a szüleinknek sose kellett tiltani a pofakönyvet, mert engem sose érdekelt az a szenny, szutyok és őszintén szólva én is utáltam(lom) annak ismeretébe mik mennek ott és milyen szenny az egész oldal, miket művelnek veled ha nem vagy fent azok akiknek van vagy miket művelnek cukorhegyék az adataiddal ha fent vagy. Na a húgom szívből gyűlölte 14 évesen is azt a szutykot és elég egyértelműen kinyilvánította a tanárok osztálytársak felé is, miért nincs neki fész undorítója(ő így hívja és teljesen illik rá ez a megnevezés), mi a véleménye róla és azokról akinek van. Szerintem teljesen jogosan, mivel ha őt véleményezhették mert nincs neki, akkor ő is mondhat véleményt arról aki az életét éli azon a szenny szex társkeresőn.
Na a szüleink ott sokalltak be a 14 éves lányuk azért nem kap meg sorozatosan házit, tananyagot meg minden más sulis infót, mert nincs fent azon a szenny, szutykon, ami eredeti célját nézve szex társkereső volt a Harward Egyetem diákjainak, azt már ne is taglaljuk miket művelnek az adatokkal, mennyi szenny van ott, ami nem 14 éveseknek való. Szépen be is mentek a suliba és számon kérték mi jogon kérik számon, köteleznének egy 14 éves kislányt arra a szennyel telített, szutyok pofakönyvre, méghozzá úgy az a 14 éves kislány elég egyértelműen tudtukra adta nem kér belőle. Erre az volt a válaszuk "ha nem tetszik pofakönyvön küldenek el minden információt és nem fognak egy emberért e-mailezni, el lehet menni, de szerintük ma már mindenkinek van és más intézménybe is ez lesz a követelmény". Apám ott egyből megmondta akkor feljelenti az egész intézményt az egész tanári karral együtt súlyos megkülönböztetésért, diszkriminációért és az esélyegyenlőségek súlyos megcsorbításáért. Na a suli erre azt reagálta ha azt akarjuk holnap a húgom még mehessen és ne legyen kirúgva, akkor fogadják el szépen a pofakönyvön küldenek ki mindent.
Apámék megtették a feljelentést, mert a suli semmit se tudott felmutatni mi jogon teszik kötelezővé azt a szutyok szemetet. A suli ennek ellenére se akarta beadni a derekát és még ők fenyegetőztek. Csak ekkor megtörtént az, hogy a húgomat lefogva akarták megfogdosni az idióta barom szex központú osztálytáraiból páran és az egészet feltenni pofakönyvre azzal a címszóval "ő is engedi bárkinek, hogy fogdossák, mint a többi csaj". Magyarul k.....t akartak csinálni a húgomból a pofakönyvön úgy fent sincs azon a szutykon. De ő nem hagyta magát, nem tudták lefogni és nem tudták feltenni pofakönyvre, mert kiütötte a fényképezőt a kezükből. Persze ebből már lett botrány és még velünk akarták kifizettetni a fényképező meg teló árát, meg hát még a húgom lett bűnösnek kikiáltva károkozásért meg azért ő tehet róla erőszakkal akarják megfogdosni és ribancként beállítani pofakönyvön.
Na ezen apámék mellett én is úgy bepipultam és azt mondtuk ha nem megy szép szóval majd megy másképp. Szépen feltörtük a tanárok és a suli pofakönyvét is, hogy bizonygassuk nekik mennyire biztonságos az a szemét, hullafék oldal, ha már ők annyira azt szajkózták ott biztonságba van mindenki, biztonságos meg feltörhetetlen, stb. Hát ekkor derült ki mekkora zombik és agyhalottak a tanárok, mivel volt a húgom osztályába egy lány aki akkor is 5*-t kapott ha egy betűt nem tudott. Megnéztük a tanárok mit írtak neki és ő nekik, ledöbbentünk, mert megszexeltette magát a tanárokkal meg sz egész sulival szinte, amiről az egész tanári kar tudott és ezért kapott mindenre 5*-t a semmiért is. Ja és a tanárokat még zsarolta is ez a kis ribanc lány, mert tudtak róla aki neki megtetszett fiú azt feljelentette nemi erőszakért meg zaklatásért.
Hihetetlen ezt így végignézte az egész tanári kar. Mindenesetre mikor ezzel bementünk a suliba apámékkal és eléjük lett rakva mennyire biztonságos a pofakönyv amitől ők ájuldoznak meg az amit megtudtunk. Még ők fenyegetőztek feljelentéssel csak apám eligazította őket mekkora botrány lesz az a sulinak meg a tanárokra nézve ha kiderül összefeküdtek egy 14 éves kis ribanc-al, aki ártatlan fiúkat jelentget fel ha az nem szexel vele. Na ettől kezdve csendbe maradt mindenki, még a nagy pofakönyv mániás szülők is akik továbbra is verték az asztalt. Ennek ellenére rengeteg tanagyagot meg infót nem kapott meg a húgom, mert nincs pofakönyve és az osztálytársak egyre inkább rászálltak miatta a suli meg egyre inkább arra hajlott kirakják a húgom.
Apámék erre azt döntötték legyen magántanuló és ennek költségeit a suli állja vagy botrány lesz a kötelező pofakönyvből és abból az osztálytársa összefekszik a tanárokkal ügyből. A suli jól megszívta mert 3 évre rá jogerősen is kaptunk kártérítést súlyos diszkriminációért, egyenlőtlen bánásmódért, megkülönböztetésért és mert nem volt joguk rákötelezni a húgom meg mást se a pofakönyvre ha nem akarja hátrány érje vagy lemaradjon valamiről.Mindenesetre köszönöm szépen a pofakönyvnek és a sok életképtelen, függő zombi, agyhalott, idióta felhasználóinak, tanároknak, osztálytársaknak, hogy a húgom miattuk nem tud elmenni főiskolára, mert ezek miatt a barmok miatt és a függőségük miatt kötelező ott is az a szemét trágya szutyok. Hogy a húgomnak, ami nem kevés pénzbe volt magántanulónak kellet lennie miattuk és az ő eszméletlen hülyeségük miatt. Tehetnek egy szívességet a....... fel magukat. Mégis a pofakönyvesek mi jogon pofáznak így bele mások életébe, annak jövőjébe úgy, ha az illető nem akarja kiszolgáltatni az adatait cukorhegyék bűnbandájának, akkor nem boldogulhat a mindennapi életben és előrébb se juthatnak? Mi jogon csorbulhatnak a jogai és esélyei annak, aki nem akar kiszolgáltatottá válni cukorhegyék bűnbandájának? Akik csak annak nem adják ki az adatokat, akik nem tejelnek nekik vagy akiknek nem akarják. Mi jogon pofáznak bele annak az életébe, aki nem kér a pofakönyvből és abból az intelligencia, erkölcs és empátia romboló szutyokból, szennyből és agysorvasztó szemétből, ami ott van?
-
JoshaJosh
csendes tag
Remélem elolvastad az utolsó hozzászólást. Összeesküvés elmélet?
Hát persze, amikor az emberek olyannal találkoznak, amit nem akarnak elhinni az összeesküvés elmélet. Bankok deivza alapú hitelnek csúfolt csalással kifosztják az embereket? Összeesküvés elmélet.
Tízezreket lakoltatnak ki? Összeesküvés elmélet.
Foszforbombákkal égetnek halálra embereket? Összeesküvés elmélet.
Gyerekeket rabolnak el? Összeesküvés elmélet.
Gyerekek dolgozzák magukat halálra a bányákban és a brazil ültetvényeken, napi egy tál meleg ételért? Öszeesküvés elmélet.
A facebook emberek életét teszi tönkre? Összeesküvés elmélet.
A facebook kimossa emberek agyát? Összeesküvés elmélet. (Mert ugye azokat a tudományos cikkeket, amelyek like gomb tudatra gyakorolt hatását, vagy a facebook színeinek, a felépítésének, a különböző linkek és hírek egymáshoz kapcsolásának tudati hatását elemzik, azokat messze elkerülitek. Csak a azok a tudományos cikkek érdekesek, amelyek szerzői hatalmas pénzekért nevetségessé tesznek mindenkit, aki nem hisz a rendszerben, azokat viszont faljátok.....)Minden ami megbolygatja a szegény konzumidióták virtuális világát és kizökkenti őket a kényelmes kis buborékéletükből az összeesküvés elmélet.
Csak van egy kurva nagy baj....
Ez a sok összeesküvés elmélet, milliók számára a megvalósult nyomor, rémálom és valóság! Nagy hamis ál-demokrácia ocsmány rabszolga társadalma, amit a nyomott agyú, szerencsétlen kunzum idióták akkor se vesznek észre, amikor mellettük történik. Mert ha szembesülnek a valósággal mit tesznek? Talán megpróbálnak változtatni? Neeeeeeeeeem
Inkább beszavaznak egy olyan kormányt a Parlamentbe, aki törvényekkel gondosgodik róla, hogy ne találkozzanak egyetlen kilakotatottal, egyetlen koldussal, egyetlen hontalannal, egyetlen banki károsult tüntetővel se. Meg persze azokkal se, akiket a facebook nyomorít meg és tesz tönkre egy életre. Eltüntetik őket a börtönök mélyén és akkor minden frankó!Szóval én nem olvasok összeesküvés elméleteket, én ezeknek a megvalósult valóságában élek sajnos. Nem pedig egy hagymázas, sosem volt, csodálatos, virtuális valóságban, ahol minden demokratikus, jogállami és tökéletes......Mert a valóság sajnos nem ez.
-
sziliv43
csendes tag
Szevasztok!
Előre is bocsánatot kérek mindenkitől ha kicsit hosszúra sikerült a hozzászólás és esetleg valakit megbántottam az igazsággal a kész tényekkel.
Először is kezdjük azzal, hogy ez a hír vagy hoax vagy egy igen kivételes eset. Csak mert sokkal durvább esetekben soha semmi nem történik rendszerint, még annyi se megtalálják ki volt az elkövető nem hogy felelősségre vonják. Az meg megint más téma ha egy pofakönyv admin, modi kezeli X Y fiókját jogtalanul és írogat a nevébe, felülírja az üzeneteit, posztjait, adatait. Mert ugye ennek semmi nyoma nem marad, mivel nem kerül feltörésre a fiók, ha meg marad is nyoma az admin tevékenységének, hogy a másik nevébe kavarja azt a... és okoz ezzel anyagi erkölcsi kárt az illetőnek, az állami titoknak számít cukorhegyéknél. Tehát ebbe az esetbe mindig a fiók tulajdonosa lesz meghurcolva a semmiért. Ettől függetlenül a 48 óra kevés büntetés.
Másik eset, amiért bezzeg senkit nem vontak felelősségre a mai napig, pedig több száz fiatal lánnyal megtette, teszi az illető. De hát a pofakönyvnek dolgozókat védeni kell, bármit megtehetnek szankciók nélkül, pont mint maga a pofakönyv.
Menjünk vissza 2011-be, adott egy akkor 11 éves kislány, aki a már korábbi hozzászólásokba taglalt okokból (az idióta pofakönyv függő tanárok és iskola miatti kényszerből) volt fent azon a szutykon. Megjegyzem a 11 éves kislány nem akart soha fent lenni, mert gyűlölte akkor is. A szülei nem tiltották csak alaposan felvilágosították miért ellenzik fent legyen ott, ennek hangot is adtak a suliba.
A kislány a pofakönyvtől elzombúlt és függővé vált tanárai és osztálytársai cseszegetésére csak felment arra a szutyok szennyre. Meg is lett az eredménye, pár hét után megzsarolták küldjön magáról meztelen képeket vagy ez lesz az lesz. Csak mondom a kislánynak csak 3 képe volt, egy a szüleivel, kettő az arcáról, és mégis betalálta egy pedó, akiről később kiderült a pofakönyvön moderátor-admin féleség.
Persze a kislány nem adott, el is kezdődött a nevébe írogatás, megalázása, a szülei megalázása majd a fiókja klónozása legalább 6 példányba. A szülei rendőrségi feljelentést tettek eredménye szinte semmi nem volt, annak ellenére a kislány már többször próbált meg öngyilkosságot elkövetni a megaláztatások miatt. Ekkor már írtak a pofakönyvnek miket művelnek a kislánnyal ott és ideje lenne ha tennének is valamit ellene. A pofakönyv flegmán azt válaszolta nekik tekintsék a egészet egy haveri tréfának ne vegyék komolyan és legközelebb angol nyelven legyenek szívesek írni, mert nem foglalkoznak velük. Eredmény, később ideiglenesen pár hétre eltűntek a klón fiókok de az eredeti fiókot hackerrel kellett a szüleinek feltöretniük, hogy megszüntessék, mert a pofakönyv tett rá magasról hogy alázzák meg őket és nem törölték a feltört fiókot se. Később újból jöttek a klón fiókok úgy a kislány eredeti fiókja már nem élt, ezeken nagyon kemény megaláztatásokat műveltek. Ekkor a szülők már a médiához is fordultak volna nem csak írtak újból a pofakönyvnek intézkedjenek,mert nyilvánosságra hozzák a történteket, akik ekkor már válaszra se méltatták őket az angolul megírt szöveg ellenére se. Csak hitelrontás címén 15 millióra perelte, ezzel kitéve őket az utcára a saját házukból. Csak hogy a média meg elküldte őket, ha csak nem milliomosok és nincs jó ügyvédeik, mert nem mernek szembemenni a pofakönyvvel és ilyen negatív színbe feltüntetni őket.
Felhasználták az adatai mellett azt a 3 képet ami volt és a közös képet a szüleivel úgy tették fel "itt vagyok anyával és apával, akit anyával együtt szoktunk le.....i". Olyanokat írtak a nevébe akár nyilvános hírfolyamra, hogy az apja megveri őket meg megerőszakolja, szexel vele és még részletezték is mit hogyan tesz vele.
Meg olyanokat tettek ki a nevébe a profiljára is pár ezer forintért le....p bárkit, 15-ért elvehetik a szüzességét és el is bele a p.......a. Az idióta barom rendőrség meg mit csinált? A Saját apját vitték be nemi erőszak és családon belüli erőszak vádjával, a munkahelyükről meg kirúgták őket, mert a kislány nevébe mindennek lehordták a munkáltatót és a céget ahol dolgoztak, meg úgy az egész várost is.
Gondoljatok bele már ez magába az akkor már 12 éves kislánynak mekkora csapás, hogy úgy érzi miatta tönkrement a családja az apját elvitték a rendőrök az emberek meg elfordultak tőlük. Akkor erre mit tettek vele? A sok pofakönyves függő marha, agyhalott zombi az utcán, boltba, suliba, tömegközlekedésen nekiestek, "nézzétek ott megy a kis k.....a aki pénzért árulja magát pofakönyvön" megfogdosták a tömegközlekedésen, mert hogy ő úgy is k.....a a boltba meg még olyan is volt " ne haragudj, de aki 12 évesen pénzért szexel pofakönyvön az az én boltomba ne járjon". A sok barom függő zombi pofakönyves, még a rendőrség is inkább hitt annak amit ott látnak azon a szemétdomb oldalon, mint a való életnek, a valóságnak. Hiába próbáltad meggyőzni őket nem lehetett, nekik szentírás ami azon a szemét oldalon van fent. Még a rendőrségnek is akiknél nem mellesleg lezáratlan ügy volt ennek a történetnek, ügynek az első hulláma.
A kislány összesen 9x lett öngyilkos, de szerencsére túlélte. 13 éves korába ismertük meg személyesen, már akkor jól főzött, sütött, ma 19 évesen remek szakács. Erre mi történik a héten? Diszkriminálva és semmibe nézve a jogait, az esélyegyenlőséget nem veszik fel egy munkahelyre, csak mert NINCS pofakönyv fiókja. Mert a munkáltató csak is kizárólag mindent ott közöl az alkalmazottaival. Ja meg a munkáltató nem tudom honnan szedte elő, de felhozta még kifogásnak ezt a régi ügyet, hogy ő olyat nem vesz fel aki 12-13 évesen pénzért szexelt pofakönyvön, mert az ő jó hírét ez károsan befolyásolhatja.U.I.
Elég érdekesnek tartom, hogy aki egy böngészőbe mentett pofakönyv fiók jelszavával visszaélve kezeli a fiókot az büntetést kap, de aki egy kislány fiókját ellopva, jelszóátírással, feltöréssel és egész családja életét tönkretette meg ki tudja hány kislány és családja életét még azóta, az a mai napig semmilyen büntetést nem kapott, csak mert a pofakönyvnek dolgozik. Se a pofakönyv nem kapott büntetést, ami magasról tett rá hogy tesznek tönkre egy kislányt és családját ott és teszik ki ők maguk utcára őket 15 milliós hitelrontási perrel, mert nem tetszik nekik a szülők nem hagyták annyiba a dolgot és megvédték volna a maguk meg a kislányuk becsületét.
A szennybook egy 12 éves kislány és családja életét is tönkretette.
-
JoshaJosh
csendes tag
A facebook egy olyan adatlopó, bűnözői, gyerekpornó és agymosó oldal, amelyik közösséginek álcázza magát. Éppen ezért a fiókjai pillanatok alatt feltörhetők akár egy gyereknek is.
Nem értem milyen alapon kap büntetést, aki feltör egy olyan fb fiókot, amelyiknek az összes adatát, minden képet és minden titkos csetelést már rég eladtak többezer bűnözőnek, pedofilnak, titkosszolgálatoknak, gyerekpornó oldalaknak stb. a facebook bűnöző üzemeltetői?
Azt sem értem, hogy ugyanakkor milyen alapon kérnek egyes munkahelyeken facebook fiókot?? Milyen aljas diszkrimináció az, ha valakit csak azért nem vesznek fel egy munkahelyre, mert nem hajlandó magát kiszolgáltatni egy bűnöző szervezetnek, ami közösségi oldalnak álcázza magát???
Ami a fb veszélyességét illeti:
A sokak által legendának mindősített gyerekerablásokat, amiket az ukrán maffia követ el Magyarországon, minden esetben a gyerekek fiókjának feltörésével és a facebookos kommunikációjának figyelésével készítik elő. A sérülékenyebb, depisebb fiatalokat személyesen behálózzák, illetve van akit kifigyelnek például ha egyedül megy teszem azt valamilyen sportedzésre (ilyenből is volt már rendőrségi ügy). Már adat van arra, hogy a gyerekek fele lesz prostituált a másik fele szervbanknak kell.....Csak ennyire veszélyes a fb bűnözői oldal!!!!
-
TheFeni
csendes tag
Hatalmas hír
-
zseko
veterán
válasz
Lord Myn #155 üzenetére
Értem, és persze nyilvánvalóan kell a kontroll azt látom másoknál is, viszont mint írtam, van környezetemben olyan példa is, hogy hová vezetett a nagyfokú szülői szigor (hogy ők 'pislogósak' voltak-e, nem tudom, utána pislogtak az biztos). De azért pl. egy (kontrollált) Facebook chat az osztálytársakkal a sulis feladatokért (még ha én sem repesek az FB-ért, és jó lenne helyette más normális valami) nem egyenértékű veszély azzal, mint mikor anno pl. nádból készült, az elején dróttal vagy szöggel 'stabilizált' nyíllal lövöldöztünk egymásra
Haver tenyerét át is lőtték, megállt félúton, elől-hátul 20-20 centi kilógva, úgy utaztak a buszon a sebészetre, hogy kiszedjék
-
Lord Myn
senior tag
Mint írtam korábban, a "szülőségben" az a legjobb, hogy csak akkor derül ki, hogy jól csináltad-e, amikor a gyermek felnőtt lesz...
Egyébként meg nem vagyok az a pislogó típus, mivel még erősen emlékszem, hogy milyen volt amikor én voltam tizenéves és kicsit el volt engedve a gyeplő, maradjunk abban, hogy csoda, hogy túléltem, pedig nagyon más világ volt 25-30 évvel ezelőtt. Na ezért vagyok én sokkal szigorúbb a saját gyerekeimmel.
-
Vesa
veterán
Osztom amit írsz, én is ezért választottam a felvilágosítást a teljes tiltás helyett. Ráadásul, minden ami tiltott, kamasz korban amikor teljesen természetes módon lázadozni kezdenek a szülők ellen, akár milyen jó is a viszony, inkább csak olaj lesz a tűzre, már csak azért is csinálni fogja az ellenkezőjét...
Volt egy srác a nagyobbik fiam osztályában, akiknek a szülei tiltották mindenféle technológiától a gyereket, telefont sem kapott mert anyuci olvasta valahol, hogy az ártalmas. Már mindenkinek volt telefontja, a srcának nem, helyette kötelezően olvasnia kellett. Nincs is ezzel baj, az olvasás sokkal hasznosabb, de a gyerek nem így éli meg. Az lett belőle, hogy a srác elkezdett hazudni otthon, egyrészt arról, hogy mennyit olvasott, másrészt, suli után órákig játszott a haverok telefonján, otthon meg azt hazudta, hogy csak beszélgettek. Anyuci megnyugodott, de csak azt érte el, hogy a gyerek titokban csinálta azt, amit tiltottak neki, gyakorlatilag semmit nem ért az egész.
-
zseko
veterán
No offense, csak aztán úgy ne járj a büszke tiltásokkal - láttam rá példát ismeretségi körben - hogy nagykorúvá válva a gyerek azt mondta, hogy szevasztok és lelépett, aztán durván kiélte magát, a szülők meg csak pislogtak és nem értették. Ők is büszkék voltak arra, hogy mit meg hogyan tiltanak és engednek meg, csak hát a gyerek nem tolerálta. Másik, szintén látott példa, mikor a tiltások miatt a gyerek kapcsolatokra, kommunikációra, ha nem is képtelen, de nagyon visszahúzódó, és gyakorlatilag szinte mindenhez negatív hozzáállású lett. Vagy másabb példa, mikor egy esetben gyakorlatilag már majdnem rendőr haverokkal kerestette a gyereket, mert nem ért haza időben a suliból, mert leállt beszélgetni osztálytársnővel (fél órát ha késhetett, de max egyet).
Arra meg, hogy tudnál arról ha csinált volna saját profilt, mert ellenőrzöd: az osztálytársai gépét is aktívan ellenőrizni majd, hogy ott nem-e csináltak mikor ott van? Vagy eltiltod tőlük, hogy még véletlenül se? NYILVÁN blőd példa, sőt több szempontból is (pl. még nem az az életkor, vagy nem tudná megállni, hogy el ne szólja magát, stb.), de remélem érted mire gondoltam. Az egyik saját példám
, cd-s magnót akartam, nem vettek. Én viszont vettem cd-t, ami addig az ismerősnél volt, ott hallgattuk. Attól még hogy anyumék nem engedték, és nem vettek, még volt...
Nyilván akinek nem inge, ne vegye magára, és nagyon sok múlik azon, hogyan van mindez kommunikálva a gyerek felé, ám én is azon vagyok mint a többiek, hogy ez a fajta hozzáállás, amire még büszke is vagy, nem biztos, hogy tényleg anyira megfelelő. Ha majd neadjisten pár dologról valóban lemarad emiatt, jó esetben te gondolod át, rossz esetben ő...
Egyébként van a Facebooknak olyan opciója, hogy a szülő hozza létre a gyerek fiókját, teljes jogú hozzáféréssel és felügyelettel. Azaz a szülő koordinálja a barátkérelmeket is, és lát minden üzenetet.
Hozzáteszem, rühellem az FB-t és gondolkozom egy feljelentésben, mivel nem teszi lehetővé a még 2011-ben a telefonomról lelopott (kezdőként hol tudtuk még akkor mi az a hozzáféréskérelem) telefonszámok nem hogy törlését, hanem még a megtekintését sem, a tavalyi ügyészségi (vagy mi van kint usában) per ellenére sem. Én is csak a biztonsági másolat lekéréskor lejött adatokat átnézve tudtam meg, hogy ezek is ott vannak.
Hmm, jó sok hsz született azóta, én még leragadtam a hetvenedik környékén... Szóval mindegy, de az ellen például nem tudsz tenni, hiába nem engedsz FB-t, fotót feltenni róluk, az osztálytársai úgyis fognak. És ugyan úgy be lehet jelölni, talán még nevet is megadni, csak sajnos nem a saját kontrollált módján :/
-
Vesa
veterán
válasz
Lord Myn #150 üzenetére
Pontosan tudom, én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy bizonyos kor felett már nem lehet irányítani a fiatalokat, viszi őket az ár (közösség), csinálhat a szülő amit akar. 17-18 éves korig lehet tiltani, elmagyarázni, satöbbi, de amikor elkezdenek önállósodni és minden barát használja ezt a szart, akkor sajnos menni fog velük különben kizárják és nem barátkoznak velük. Elmélkedni persze lehet a teljes outsider nevelésről, de a gyakorlatban gyakorlatilag lehetetlen leválasztani a gyereket _egy idő után_. Magam körül látom ezt, csupa olyan családban, ahol hozzám hasonlóan 18éves körüli fiatalok vannak, akiket korábban direkt FB ellenesen neveltek, mert mindannyian szakmabeliek és már régen tudják/tudjuk, milyen veszélyei vannak a platformnak.
De amikor a középiskolai osztályban a gyerekeden kívül mindenki FB messengeren kommunikál, akkor a te egyszem gyereked sem fog tudni mit tenni, mint használja, különben tökegyedül marad.Ráadásul, az általad említett példához még csak FB tagnak sem kell lenni, a helyzet az, hogy IRL adatokat, képeket akkor is kiposztolhat rólad bárki, ha soha nem voltál fent FB-n!!!
-
Lord Myn
senior tag
Nincs vállalkozásom, az ilyen szempontból tényleg más tészta (ott kell a reklám, a lehető legnagyobb nézettségű platformon).
A többihez, nekem is lenne mit írnom bőven, de mivel írtad, hogy ez a záró komment, így csak egy nagy: +1!
(#149) Vesa: Az a baj, hogy hiába tanítod meg a gyerekeknek, hogy értelmesen használják a közösségi médiát, mindenféle információ megadása, posztolása nélkül, ha közben meg nem tudsz felelősséget vállalni a barátaikért, osztálytársaikért, szomszédokért. (Csak egy gyors példa, ők mondjuk nem közlik, hogy melyik iskolába járnak, de van mondjuk 25-30 ismerősük, akik igen, és jé, mind ugyanabba az iskolába, nem kell nagy Sherlocknak lenni, hogy akkor valószínűleg ők is abba a suliba járnak. És ez a legegyszerűbb példa volt, ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb összefüggésekre lehet rájönni, ha rászánja az időt az ember, de nem akarok tippeket adni senkinek)
-
Vesa
veterán
válasz
Lord Myn #145 üzenetére
Egyetértek veled!
Rákényszeríteni nem lenne szabad a diákokat, ezzel én is harcoltam anno. Más kérdés, hogy bár a gyerekeimnek nem volt FB fiókjuk -ahogy nekem a mai napig sincs és soha nem is volt-, nem is használták mert elmagyaráztam nekik a veszélyeit, 18éves korukra mégis beszívta őket egyszerűen azért, mert minden haver és barát ott kommunikál (Messenger), és ha nem akartak teljes outsiderként barátok nélkül maradni, akkor kénytelenek voltak ezt a szart használni, és igazából tenni sem tudtam már ellene. Annyit viszont sikerlüt elérnem, hogy tudják értelmesen használni, tehát nem posztolnak ki semmit magukról. De a messenger ellen nem tudok mit tenni, és sanszos, hogy te sem fogsz tudni ha ilyen idősek lesznek. -
válasz
Lord Myn #147 üzenetére
"hogy rólam semmit nem találni az internet-en, ha rám keresnek"
Nagyjából szerintem ez lenne a cél, kivéve, ha vállalkozásod van!
Sajnos én is azt látom, hogy elharapódzik a dolog, de nekem nem is azzal van a bajom, hogy így történik, hanem azzal, hogy ez kilencven százalékban egyetlen egy oldal irányába történik, és az életünk lassan 100 százalékos spektrumában. Vannak határok, amit egyetlen szolgáltatónak sem szabadna átlépnie, de ők megteszik, feltéve, hogy hagyjuk nekik. A gyermekeink privát élete tabu, a közigazgatás/közoktatás/poltika tabu. Utóbbi jól mutatja, mi is történik, ha időben nem lépnek a Cukrosbácsik és hasonlók nyakára.
Remélem - és tényleg őszintén remélem -, hogy előbb-utóbb vége szakad a FB dominanciának, mert azt a rombolást, amit véghez vitt az utóbbi 5-6 évben a társadalmi rétegek széles körében, már így sem lehet száz százalékban rendbe hozni.
Költői kérdés: hány felnőttet (most már 50+-os generációt is) látsz a kezében telefonba meredve állni köztereken, boltokban? Hány diákot látsz ugyanígy? Hány pár fekszik egymás mellett telefonnal a kézben, és messengerezik teljesen idegenekkel? Hány kapcsolat ment erre már rá (meg arra, hogy bárki, ismétlem BÁRKI random írogat az embernek, akár este tíz után is)? Ha az embereknek 1 percnyi szabadidejük van, nyúlnak a telefon után, és megy a fel-le söprögetés vagy a pötyögés. Mennyi hasznos infót gyűjtenek így? Sokat, de a befektetett idő / megszerzett hasznos ifnromáció aránya szerintem minden eddiginél csekélyebb, gondoljunk csak a számtalan kiscicás videóra, meg ánbákszing videóra (a jutyúber generáció kineveléséért a google-nek is járna a f@szkorbács, de ezt most hagyjuk).
A héten 4-5 napot a a fővárosban töltöttem, és minden nap megfordultam az egyik pesti plázában parkolás céljából. Ha alkalmam adódott, mindig úgy gyalogoltam el a telefonnal a kézben állók / ülők mögött, hogy vethessek egy gyors pillantást arra, mi megy éppen a telefonon. Tízből tízszer FB volt vagy Messenger. Néha volt kivétel, akkor valami játék. Na erről ennyit. Valóban erre akarjuk nevelni a kövektező generációt? 2-3 generáció már biztosan elveszett, de akinek kisgyermeke van, talán illdomos lenne átgondolnia, érdemes-e a gyerekből zombit nevelni, pláne, mert ha szerez is új / hasznos infókat a facebookról vagy a messenger csoportból, vajon mennyi időt áldoz be erre az életéből?
Részemről ez volt a záró komment a témában, nem akarok senkit sem meggyőzni, már nem. Csak gondolkozzatok el azon, nincs-e véletlenül mégis igazam.
-
Lord Myn
senior tag
Igazad van, lehet, tényleg el kellene engedni...
Sajnos, ez pont olyan téma, amire "ugrom", mert sok embert ismerek, akinek a közösségi média így vagy úgy tönkre tette az életét (kezdve a sima "bullying"-tól, a zaklatáson át, odáig, hogy betörtek a lakásába - és igen, mindez az FB-nek és társainak köszönhetően). Úgyhogy az a "kétszeresen veszítjük el", lehet akár 10 vagy 100x-os is...
Egyszer ennek a hóbortnak is vége lesz-e, azt nem tudom, egyelőre a világ pont abba az irányba megy, hogy a világhálón minden mindennel összekötve legyen és tkp ott éljük az életünket. Én, amíg lehet, ez ellen küzdeni fogok. (Kedvencem, amikor üzleti partnerek meghívnak a LinkedIn-re és le vannak döbbenve, hogy nincs ott fiókom vagy amikor a HR-ről érdeklődnek, hogy hogy lehetséges az, hogy rólam semmit nem találni az internet-en, ha rám keresnek...
).
-
válasz
Lord Myn #145 üzenetére
Engedd el szerintem, aki akarta, ennyiből is megértette. Teljes mértékben egyetértek Veled, bár tény, hogy egyes nézőpontokból szemlélve igaza lehet az ellenpólusnak is. A gond csak az, hogy amit nyerünk az ilyen oldalak használatával a réven, azt majd kétszeresen veszítjük el a gáton. Sebaj, egyszer ennek a hóbortnak is vége lesz.
-
Lord Myn
senior tag
Nem a nekem tetszőt emelem ki, hanem a lényeget: nem érheti hátrány!
De tudod, mit: megint kiemelem a "nekem tetszőt":
akkor látnád, hogy a működő nem hivatalos, szülői és diákcsoportot is meg akarták torpedózni azzal az agyrémmel
Egyébként engem baromira nem érdekel, hogy a többiek használják információcserére a FB-kot vagy nem, tőlem olyan "szociális életet" élnek ott, amilyet akarnak. Egy biztos az én gyerekeim nem fogják használni, de ezért hátrány nem érheti őket.
-
Banano
tag
Nem gondoltam volna,hogy Magyarorszagon ezert valakit elitelnek.
-
törölt tag
igen, ebben igazad van. De miért nem lehetne ezt a kis iskolások részére is biztosítani?
Ugyanakkor, felsőoktatás teljesen más, és nem összehasonlítandó az Általános iskolásokkal.
Teljesen más korosztály, más problémák. És ott már kicsit értettebek vagyunk.
Na mindegy, jól megbeszéltük, mi lenne az ideál. És mi a valóság, annak előnyivel, hátrányaival, problémáival. -
válasz
Lord Myn #134 üzenetére
Azért ügyesen emeled ám ki a Neked tetsző részleteket a teljes szövegből...
Ha visszaolvasnál, vagy egyszerűen nem csak a saját vélt igazadat akarnád bizonyítottnak látni, akkor látnád, hogy a működő nem hivatalos, szülői és diákcsoportot is meg akarták torpedózni azzal az agyrémmel, hogy ha az ő gyerekük nem élvezi a Facebook szolgáltatásait, akkor a többi se tegye.
MaCS
-
törölt tag
Tökéletesen leírtad, példával illusztrálva mi a gond a Facebook, és társaival.
Pontosan emiatt kellene az oktatásnak, egy olyan digitális platformot biztosítani, mint Tanár és szülők közti gyors kommunikációt biztosítja ami központilag, Államilag felügyelve van.
És akkor nem lenne ilyen probléma. Meg olyan se hogy egyik szülő létrehoz egy csoportot, és kis atyaúristent játszik, mert ő hozta létre, stb... -
válasz
Di Natale #133 üzenetére
Azt már korábban is akartam írni, hogy ha ezek az iskolás csoportok is olyan szintűek, mint az a két autós csoport aminek én is tagja vagyok, akkor nem sok értelme lehet... 26-szor le van írva ugyanaz a kérdés-válasz, de az biztos, hogy jön valaki, aki 27-jére is megkérdezi... És még csak hibáztatni sem lehet érte, mert tudtommal hatékonyan keresni se csevegésben, se üzenőfalon nem lehet.
-
Lord Myn
senior tag
viszont a gyereküket sem érheti semmilyen hátrány ezért, mert nem használja.
És itt a lényeg!
Ha nem akar az iskola emailt írni külön, akkor ne írjon, de oldja meg, hogy az adott szülő/diák hozzáférjen az információhoz fb fiók nélkül (küldje el postán, hívja fel telefonon, írja ki a faliújságra, mondja el osztályfőnöki órán vagy ahogy akarja).
-
Di Natale
senior tag
Középiskolás 9. osztályos korom óta tagja voltam az osztálycsoportnak, szóval tapasztalatból mondom, hogy semmi értelme. Ugyanazok a kérdések, információk elhangoztak ott amit a tanár már 100x elmondott...
-
Egy újabb érdekes helyzet -- most mesélte a tanár barátom:
Adott egy osztály, ahol teljesen jól működnek a dolgok. Van Facebook-csoportja az osztálynak és külön a szülőknek is.
Csakhogy most év elején jött egy új tanuló, akinek szintén nincs facebookozás a családjában. Tegnap volt emiatt rendkívüli szülői értekezlet, kisebb botrányba is fulladt, mert az újonnan érkezett srác szülei bejelentették, hogy nem különösebben érdekli őket a működő rendszer, őket senki nem kötelezheti a Facebookra (ami vitathatatlan), viszont a gyereküket sem érheti semmilyen hátrány ezért, mert nem használja.Ennek megfelelően tessék úgy intézni, hogy minden, ami akár a diák-, akár a szülői csoportban elhangzik, arról emailben ők is értesüljenek és tudjanak a csoportok nyilvánossága számára szintén emailben reagálni -- mert semmilyen nyilvános közösségi platformot nem fogadnak el.
Az osztályfőnök és több szülő is jelezte, hogy ez konkrétan lehetetlen, mivel egy Facebook-oldal funkciói történetesen nem valósíthatóak meg emailben, amire az volt a válasz, hogy akkor azokat ne használják.
Arra a kérdésre, hogy a gyerekeknek és a többi szülőnek mégis milyen alapon tiltják meg a privát kommunikációt, állítólag az a válaszuk, hogy az oktatási esélyegyenlőség magasabb rendű, mint az, hogy használhassam a Facebook minden szolgáltatását, tehát mindenki arról beszélget, amiről akar, de ha az ő gyerekükhöz csak egyetlen sorral kevesebb anyag jut el, mint a többiekhez, vagy ők, illetve a gyerekük nem értesül bármiről, amiről a többiek, akkor ők bizony el fognak járni.
Folyt. köv., most kezdődik a rendkívüli következő szülői...
MaCS
-
Úgy, hogy nagyon sok iskolának nincs más lehetősége. Hivatalosan nyilván nem kötelező a használata, hiszen nem lehet az, de amint írtam: "Nem lehet választani: vagy megszokik vagy megszökik." Nem választhat mást a szülő, mert nincs. Van a Kréta, az hivatalos, de tanulmányi és közösségi célokra alkalmatlan.
Egy szóval nem írtam, hogy kötelező lenne.
A munkahelyek kérdése már egészen más, mivel sok helyen ténylegesen kötelező. Az egy érdekes kérdés, sok altényezővel. Pl. mi van, ha már a munkaszerződés is tartalmazza, hogy a Facebook a munkakapcsolatok platformja, vagy ha utólag rendelik el. Mi a helyzet munkaidőben és/vagy munkáltatói eszköz esetén, illetve ezeken kívül.
Sajnos rengeteg jogellenes feltételt kénytelenek teljesíteni a munkavállalók, mert féltik az állásukat.MaCS
-
Reggie0
félisten
#14: "Ez gyakran nem a munkavállalókon múlik. Rengeteg munkahelyen és még több iskolában (általánostól a doktori iskolákig) a Facebook az hivatalos és kizárólagos kommunikációs csatorna. Nem lehet választani: vagy megszokik vagy megszökik.
MaCS"
Te irtad. Akkor most hogy is van?
-
"Persze ez logikus, ha kikerulhetetlen a dolog. Viszont nem minden kikerulhetetlen joideig, mint pl. a facebook, okostelefon hasznalat, ezeket azert komolyan kordaban lehet tartani vagy akar tiltani is."
Az a nagy kérdés, hogy hol a határ a "kikerülhetetlen" és aközött, hogy a mellőzése hátrányos helyzetbe hoz. Mennyire kell, hogy hátrányos legyen ez a helyzet ahhoz, hogy valamit kikerülhetetlennek minősítsünk?
Én azt látom, hogy a Facebook nem használata a gyerekek számára tanulmányi és közösségi szempontból van annyira hátrányos, hogy az már beleérjen a "kikerülhetetlen" kategóriába.
MaCS
-
"Ő nem mondta, hogy NE legyen fent Facebookon semmi tananyag (ugyanis én mondtam), bár személy szerint célszerűnek tartanám ezt is, már csak adatvédelmi szempontból is, de ezt most hagyjuk. Azt mondtuk, hogy NE CSAK ott legyen fent."
Olyat szerintem senki sem mondott, hogy csak a Facebook legyen az iskolai adatcsere platformja. Senki sem akart kizárólagosságot, csak arról volt szó, hogy oda IS felteheti-e a tanár az anyagot. Tehát azzal, hogy azt mondtátok, hogy NE CSAK ott legyen fent, nyitott kapukat döngettek.
MaCS
-
válasz
#95590400 #119 üzenetére
"egyelőre viszont a te vonalad az egyetlen aki rákényszerítene másokat arra, tiltással, hogy valamit iskolai szinten ne használjanak, mert szerinted az a fenti hátrányokkal rendelkezik."
Ő nem mondta, hogy NE legyen fent Facebookon semmi tananyag (ugyanis én mondtam), bár személy szerint célszerűnek tartanám ezt is, már csak adatvédelmi szempontból is, de ezt most hagyjuk. Azt mondtuk, hogy NE CSAK ott legyen fent.
"köszi, de ne korlátozzál már engem, se szülőként, se adott esetben tanárként. tippem szerint se szülő nem vagy, se semmi közöd az oktatáshoz."
Értem. De Te AZÉRT nyugodtan korlátoznál másokat a saját elhatározásukban, hiszen a saját akaratukkal szemben kvázi kényszerítenéd őket, hogy engedélyezzék a FB használatot a gyermekeik számára, mert neked és a családodnak az kényelmes, semmi kivetnivalót nem látsz benne, ergo más se lásson. Az, hogy Te így gondolod, és nem látsz a FB használatában problémát, ahogyan abban sem, hogy így néhány kirekesztődnek a közoktatás egy apsektusából, az egy dolog. De hogy ha az iskola is így látja, na az már gáz. Ezért mondom, hogy a tanárnak CSAK oda szabadna feltennie közérdekű infókat, ha akarják, majd átemelik a tanulók FB-re.
"mert nem ugyanazt a fajta szokvány posvány bigott vaskalapos mantrát szajkózod béna párhuzamokkal folyamatosan?"
Minek személyeskedsz? Semmi szükség erre. Mi se kezdtük el fújni, hogy mit gondolunk rólad.
-
Reggie0
félisten
Persze ez logikus, ha kikerulhetetlen a dolog. Viszont nem minden kikerulhetetlen joideig, mint pl. a facebook, okostelefon hasznalat, ezeket azert komolyan kordaban lehet tartani vagy akar tiltani is.
En nem azt mondom, hogy nem lehet belole jot kihozni, hanem mindennek van kockazata es mellekhatasa, a kerdes az, hogy az a jo amit kihozol, az megeri-e ezt a kockazatot. Pl. cyberbullying aldozata lesz 10-20%, amit a hagyomanyos bullyingal szemben az iskolabol hazaerve is tovabb elvezhet. Es ez fuggetlen attol, hogy te mennyire jot tudsz kihozni belole, nem a facebook hasznalati tudasatol dol el, hogy tudja-e kezelni, ami osszefugg az eletkorral is. Amugy a 13 eves Facebook korhatar sem viccbol lett kitalalva, bar szvsz egy evvel meg lehetne toldani.
Az alkohol sem feltetlen csak rossz, meg akar kozossegepito szerepe is lehet ugy 16 evesen, lehet esszel is inni, szoval ez is csak attol fugg, hogy el tudod-e helyezni az eletben.
Amugy a kozossegi media fuggosegi kockazatat/veszelyesseget az alkohol/dohany kornyekere saccoljak.
(#119) avman: Megertem a duhodet, mert ez egy bonyolult tema es nehez megerteni az osszefuggeseket. Semmi baj.
-
válasz
#19482368 #120 üzenetére
Alkoholügyben nem vagyok kompetens, életemben szumma kétszer emelkedett a véralkohol-szintem odáig, hogy ne vezethessek.
Úgyhogy részemről elfogadva az érvelés.
A lényeg az, hogy a Facebookot nem látom az ördög művének, ha pedig az is lenne, okosan kijátszható.
Emlékszem, általános iskolában volt egy sulitárs, ahol a család nem tartott tévét, és erre baromi büszke volt. Viszont volt egy-két tanár, aki rendszeresen felhívta a figyelmünket arra, ha valami érdekes műsor ígérkezett, meg aztán voltak kötelező körök, mint Kisfilmek a nagyvilágból, Delta, stb. Szegény ezekről rendszeresen lemaradt, néha sikerült valahova átkéredzkednie tévét nézni, és mindez, azon felül, hogy tényleg kimaradt egy csomó érdekes dologból, iszonyúan rosszul esett neki.
MaCS
-
törölt tag
Hát most tudom hogy … De, az alkohol mértékkel fogyasztva még a gyereknek se árt.
Nem is olyan régen, a házi orvosok is azt ajánlották, hogy a nagyon vékony, vér szegény gyerekeknek étkezés előtt igyanak 0,5cl maximum 1dl vörös, bort, mint étvágy gerjesztő.
Ezzel csak azt akarom mondani, nem kell általánosítani. Sokkal jobbnak, és egészségesebnek tartom az időnkénti mértékletes, felelősség teljes jó minőségű bor fogyasztást, mint a coca-cola és társai fogyasztását, de még a kakaó massza csokoládéknak ki kikiáltott vegyi hulladékoktól is. Inkább adok a gyereknek egy kiadós vasárnapi ebéd után, vagy előtt 0.5cl vörös bort, mint a fentebb leírt vegyi hulladékot. De amit igazán preferálok az a víz, tea félék, bár a teában meg koffein van.Az se valami jó a gyereknek. Vagy mégis?
-
törölt tag
mert nem ugyanazt a fajta szokvány posvány bigott vaskalapos mantrát szajkózod béna párhuzamokkal folyamatosan?
belekényszerítenek, megfigyelnek, személyes adatokkal kereskednek. a facebook rossz, értem?
ellenben gyakorlatban a hosszan taglalt előnyökkel szemben (lásd instant üzenetküldés, csoportokra és közösségre szabva) egy deka valós hátrányt sem tudnál benyögni a fenti lózungokon kívül.
egyelőre viszont a te vonalad az egyetlen aki rákényszerítene másokat arra, tiltással, hogy valamit iskolai szinten ne használjanak, mert szerinted az a fenti hátrányokkal rendelkezik.
köszi, de ne korlátozzál már engem, se szülőként, se adott esetben tanárként. tippem szerint se szülő nem vagy, se semmi közöd az oktatáshoz. -
Az alkoholt nem tartom jó példának, de ha tudom, hogy a gyerekem valamiért ki van téve annak, hogy mondjuk az iskolában rászoktatják, akkor inkább én kezdeményezek, mutatom meg neki és magyarázom el, hogy mi ez és hogyan működik.
Az alkohol egy gyereknek viszont egyértelműen rossz, a Facebook esetén meg ha normális szülő vagyok, akkor valami nagyon jót is kihozhatok belőle.
MaCS
-
Reggie0
félisten
Sajnos ez nem csak az ugyesseg kerdese. Egyszeruen a gyerekek az addiktiv hatasokkal szemben vedtelenebbek, ahogy az egyeb kozossegi/lelki hatasok is konnyebben okozhatnak komolyabb kart bennuk, amik nem is feltelten mulnak el nyomtalanul. Alkoholt sem azert nem adnak gyereknek, mert felo, hogy fuggo lesz, hanem mert veszelyes es konnyen maradando karosodast okozhat.
-
törölt tag
húúú most komolyan mondom, meg nyugodtam.
Mert most már tudom, ebben is eltérünk a nagy átlagtól, és ez jó érzés.
Komolyan mondom.
Tudom, a mai világban azok vannak kissebségben, akik valamilyen formában próbálják a gyermekeiket a régi elvekhez tartani. Akik meg konkrétan a kellő magasságból kezelik, azok a nagy átlag.
, -
válasz
#95590400 #112 üzenetére
Értem én, hogy mit akar Reggie, csak nem értek egyet vele.
Az én gondolatmenetem három pillére:
1. A Facebook nem ab ovo rossz, csak intelligencia kell a használatához,
2. Amit úgysem tudok elkerülni, azt akkor is jobb megismerni, ha veszélyes (vö. 1. pont)
3. Az 1-2. függvényében inkább azt látom veszélyesnek és hátrányosnak, ha a gyerekeket kirekesztjük a Facebook jelentette előnyök köréből.Ha valaki úgy érzi, hogy rákényszerítik, akkor választhat, hogy bizonyos erőfeszítések árán esélye se legyen abból, hogy profitál belőle, meg dönthet úgy is, hogy ha már úgyis kényszerhelyzet van, akkor azt a magam (a gyerekem) előnyére fordítom.
De én juszt sem érzem a kényszert...
MaCS
-
törölt tag
a párhuzamod iszonyat béna, még késsel is béna lenne. ollóval is.
de egyébként amerikában vannak/voltak államok, ahol 6 éves kortól, általános iskolában tanulnak róla. nem lőnek vele. nekik kell is, évente több halálos baleset van miatta.
én speciel a 80-as években hatodikos koromban már légpuska szakkörre jártam (lehettem talán 7 éves mikor először lőttem vele), hetedikes koromban meg kispuskára.
asszem 12 évesen lőttem apám sörétesével először.
szóval mit szeretnél mondani, hogy te utálod a fehér embert fényképezőgéppel, mert ellopja vele a lelked, meg a vasparipa is tönkreteszi manitut, valamint ha szigetedre jön bárki, akkor megeszitek törzsi körben? -
törölt tag
Mondjuk, munkahelyi környezetben alap hogy tiltani kell.
Azt simán, mondjuk akkor meg a telefonján facebook-zik, és azért nem teszi a dolgát.
Otthoni környezetben is lehet tiltani, de minek? Ha nem használja a család, akkor felesleges. Ha igen, akkor meg miért kellene tiltatni. Önuralom kérdése az egész facebook használata. A másik fele a facebook az nem korhatáros véletlen? Azaz nincs valami korhatár limit? Ha igen akkor nincs miről beszélni. Azaz csak annak lehet facebook profilja aki elérte azt az életkort. Persze lehet trükközni, de minek. Másfelől a facebook se trendi a fiatalok körében. Sokkal inkább az insta, ami menő.Akkor meg minek tiltani?
-
válasz
#95590400 #105 üzenetére
Pont olyan ez a Facebook-tiltás, mint amit a szexuális felvilágosítással művelnek:
Egyszerűbb tiltani, mint tanítani -- és ebből lesznek az igazán nagy bajok.
A Facebookot tiltani ma már szerintem értelmetlen, viszont akinek nem tanítják meg időben a helyes, körültekintő használatát, az durva veszélyeknek lesz kitéve, amikor mégis utoléri.
Pontosan ilyen témáknak kellene előkerülniük idejekorán, a valós életre nevelés keretében, mivel ezek a mindennapok részét képezik, a maguk veszélyeivel. KRESZ, Facebook, alapvető pénzügyek, egyéb veszélyes üzemek, kommunikáció, hasznos praktikák, stb.
MaCS
-
törölt tag
A mai magyar közoktatás problémája szerintem pont nem a kapitalista gondolkodás,
Nem is erre gondoltam, sokkal inkább a gondolkodás, bizonyos dolgokban a kapitalista. Míg a gyakorlatban ha a helyzet úgy hozza az általad helyesen leírtak vannak érvénybe. Azt látom, hogy egyszer így, ja hogy... Akkor bocs úgy.Tehát bizonyos dolgokban keverednek a dolgok. És nincs semmi helyén kezelve. Illetve ha az érdek úgy kívánja elv van érvényben.
-
törölt tag
a dolog lényege, hogy használják, de igazából semmire se tanítják őket ezzel kapcsolatosan. jobbára otthon se, az iskolában meg semennyire. és ez rossz, sőt a legrosszabb. és a probléma nem a facebookban/messengerben gyökeredzik, a tiltogatása pedig semmit nem old meg.
és hogy egy 11 éves gyereket instruálni és motiválni néha ponyvaregényesen agyzsibbasztó tevékenység ennek kapcsán, és nem a messenger meg a fész miatt -
válasz
#95590400 #100 üzenetére
Sajnos értem a problémát, bár nem minden mondatot...
Nekem még volt levél a felvételimben, amiben a helyes címzés és megszólítás hiánya pontlevonással járt -- volt, aki ezen bukta az egyetemi felvételét.
Aztán nyolc évvel később volt titkárnőm, aki postán, borítékban, bélyeggel küldözgette az emaileket, a másik oldalról meg így is válaszoltak rá.
Nagyon durván megy az elsilányosodás.
Én kifejezetten kínosan ügyelek arra, hogy megtiszteljem a levelező partneremet azzal, hogy udvarias, kerek, strukturált, nyelvtanilag korrekt leveleket küldök -- erre a minap egy ügyfelem jól lecseszett, hogy ne fárasszam a külsőségekkel, úgyis látja, hogy én írtam neki, nem kell sem megszólítás, sem aláírás, meg előzékenység.
Ma már sajnos a jelek szerint nem tanítanak ilyesmit, pedig szerintem az új csatornákon is lenne helye némi minimális formaiságnak.
Amint írtad, ma sok gyereknek arról nincs fogalma, hogy más egy csetelés gyors üzenetváltásokkal a haverokkal, és más az, amikor valami kerek tartalmat kell összehozni.MaCS
-
válasz
#19482368 #99 üzenetére
"Tudod a mértékkel van baj. És az emberek digitális viselkedési kultúrájukról. És alapvetően ez a probléma.
Talán ezért is döntöttem úgy, hogy ki iktatom az életemből. És nagyon nem bántam meg."Az első mondataiddal tökéletesen egyetértek. Jellemzően nem az eszközök a rosszak, hanem a használóik. Okos emberek kezében a Facebook csodálatos eszköz lehet.
Ha megteheted, hogy nem használod, akkor ez lehet egy racionális döntés. Én sem vagyok klasszikus Facebook-használó, szinte kizárólag célirányosan, zárt csoportok kommunikációjára használom -- amire viszont nincs alternatíva."Hogy nem várhajuk el az iskolától a fejlesztéseket? Lassan olyan szintre megy ez az igénytelen, kapitalista pöcegödör gondolkodás,"
A mai magyar közoktatás problémája szerintem pont nem a kapitalista gondolkodás, hanem helyette éppen a túlzottan szocialista. A kapitalista gondolkodás pont hogy úgy tekintene az oktatásra, mint befektetésre, ami profitot fog hozni, az értelmetlen spórolás viszont hosszú távú veszteséget.
Ehhez képest van egy túlbürokratizált, kontraszelektált rendszerünk, ahol a döntéshozatal látótávolságban sincs a tevékenységgel.MaCS
-
De könyörgöm, ha emberek egy csoportja egymással akar kommunikálni, akkor ehhez közös platform kell. Igen, ez azzal járhat, hogy a kisebbség kimaradhat a többség megoldásából, ha azt elutasítja. Sajnos vannak ilyen demokratikus problémák.
Nagyobb csoportok esetén a többség dönt, egyébként meg nyugodtan ki lehet maradni. Ez sajnos egy igen-nem kérdés, nem lehet kicsit részt venni a kommunikációban.
És nem, az email nem ilyen közös platform. Több embernek már strukturált, áttekinthető, szálak szerint kezelhető megoldás kell, amihez a Facebook sokkal közelebb áll, mit az email, ami erre alkalmatlan.
Tényleg nem értem, hogy hol a tényleges kényszerítés.
MaCS
-
törölt tag
Tudod a mértékkel van baj. És az emberek digitális viselkedési kultúrájukról. És alapvetően ez a probléma.
Talán ezért is döntöttem úgy, hogy ki iktatom az életemből. És nagyon nem bántam meg.Persze, jó dolog, én nyitott vagyok az új technológiákra, és mindig is kerestem az új technikai megoldásokat.
De az az igazság, hogy minden ami népi megoldássá vált, annak előbb vagy utóbb annyi.Na mindegy, persze jó dolog a Facebook, sok jóra lehet használni, de … Mostanság nagyon sok probléma van vele. Sajnos trendi hogy emberek próbálnak vissza élni az ott leírt információ áradattal. És ez egyáltalán nem jó irány. Az illetéktelen hozzáférésekről már nem is beszélve. Ami sok esetben nem csak a Facebook hibája.
Lehet hibáztatni a felhasználókat, lehet hibáztatni a hibásan működő programokat, hálózati eszközöket stb...
A digitális világ jó és hasznos, de sokszor már inkább probléma, és bosszankodás sok embernek, mint öröm, és kikapcsolódás. Persze, ezt is mi emberek, felhasználók generáljuk. Mert nem arra használjuk, amire való. Nem tartjuk be azokat a határokat, amiket be kellene. Elfelejtünk alapvető formai leveleket írni, elfelejtjük az alapvető tiszteletet megadni a másiknak, stb... Ezt hozza a Digitális élet, ami alapvetően azzal a jó szándékkal jött létre, hogy segítsen könnyebben megoldani a problémákat. És ezt is, mint sok mindent a visszájára fordítja sok ember. -
törölt tag
igen, az email manapság úgy járt mint nálunk a levél. én még tanultam iskolában, sőt kellett osztálytársnak küldeni, szépen postán keresztül, még tán a középiskolában is kellett hivatalos levelet írni valami iskola témában..
ez a sors se jutott az e-mailnek, amit ma már szinte hivatalos kapcsolattartásra használunk, meg webes rendelésre.
a gyerek spec annyit tud róla, hogy az emailcímével kell regisztrálni, meg elfelejtett jelszót oda kér. de különben nem nyitja meg.
a hétvégén teljesen összezavarodott, hogy miből lesz számonkérés, és hogy a végén beszéltek róla, me voltak valami példák is, de azt már nem írta a füzetbe. 10 percet tud max egyfolytában koncentrálni, ha nem érdekli a dolog. na ez pont olyan óra, ami nem érdekelte.
de a dóri úgy látta, leírta. nosza, írjon be a fész csoportba. de háthogy mit írjon akkor. őt nem érdekli a fészbúk, és a messengert is utálja, azt se szokta olvasni, ha valaki küld valamit. és tényleg, a nagyanyja ráírt 1 hete, de meg sem nyitotta.
írja be az anyu. nem, te írod be. de mit írjon? mondok a csírának nekijje: szia dóri. minek? mit minek? minek írjon sziát. mondom mer' köszönni szokás. minek? itt éreztem, hogy ez egy hosszú beszélgetés lesz...eljutunk oda, hogy megbeszéljük, hogy szia dóri (miután tisztáztuk még azt is, hogy dóri tök bunkó vele, elveszi a dolgait a padról, mikor hátrafordul, majd hozzávágja, a múltkor a tesin direkt kiütötte a kezéből a kosárlabdát. és hogy tudja, hogy ez a lányoknál az jelenti hogy tetszik neki, és hogy ez az a dóri aki az év elején került az osztályba, de szerinte a dóri csak egyszerűen bunkó, és kész. meg hogy a lányok hülyék meg egyébként is, mikor ülhet oda folytatni a legós játékot???)
eljutunk oda, hogy szia dóri, nem tudnád elküldeni mit írtál le az óra végén, miből lesz dolgozat. szóban. és hogy kedvesnek köll lenni, meg alap a megszólítás elé, ezért kell ez szia dóri, meg épp szívességet kérsz. közben már azért Jules halk hangját hallom, hogy mondd mégeccer, hogy minek, ha mered bzmg)
elvonul, visszajön 5 perc múlva, kiderül, addig jutott, hogy szia dóri.
és most akkor tilcsukbeja messengertet? -
törölt tag
válasz
#95590400 #93 üzenetére
Észre se vetted, hogy milyen szépen körbe írtad a problémát.
Tehát, először is kezeljük külön a problémákat.Kommunikáció: Nem a facebook, és facebook Messenger nem arra való, hogy az iskola, vagy a szülők azon beszéljék meg a problémákat. Igen, nagyon jól látod, a Digitális jólét programba bele kellene férjen egy ilyen irányú fejlesztés. Az E-napló jó dolog, és vannak hibái. sajnos. De talán, ha folyamatosan fejlesztik, simán bele férne egy ilyen irányú fejlesztés.
Oktatás minősége: Teljes mértékben igazad van, sok a probléma vele. Elavult, sok felesleges információ ami a gyerekeknek oktatnak. A Magyar oktatási rendszer alapvetően kihívásokkal küszködik.
Hogy hol élünk? Ahol te, csak próbáljuk felvázolni mi is lenne az ideális megoldás, az iskola, és szülők közti kommunikációra. Hogy nem várhajuk el az iskolától a fejlesztéseket? Lassan olyan szintre megy ez az igénytelen, kapitalista pöcegödör gondolkodás, hogy olyan mély szintre süllyedünk, hogy a Péknek se kell megsütni a kenyeret, mert szegény pék nehogy már ott izzadjon a kemence mellet. Na meg egyáltalán ezt mégis milyen alapon várjuk el tőle? És egyébként is, ki tudja mi mindent tesz bele
. Ugye milyen vicces? Mert szerintem közel se. De lassan elérjük ezt a szintet is.
-
válasz
#19482368 #94 üzenetére
Esetemben nem éppen programorientált szervezetről van szó, tehát nem a közös tevékenység lenne a lényeg. Azt valóban nem pótolja a Facebook, nálunk viszont tényleg összehozta azokat az embereket, akik az ország-világ különböző pontjairól jelentkeznek be.
Az elv szerintem jó, az emberek különbözőek, a Facebook vezetői politikája, gyakorlata vérlázító. Megtehetik, mert nincs általános konkurenciája, és tulajdonképpen mi, a felhasználók akartuk így...
MaCS
-
Dr. Romano
veterán
válasz
#19482368 #94 üzenetére
Én sem vagyok nagy fb hívő, de elég hasznos nekem az apró miatt és mivel sokan használják az elmúlt időszakban több dolgot adtam el fb-n mint ph aprón és jófogáson együttvéve.
Nálam nem is mutat más bejegyzéseket csak az aprókat, megy egy két csoportot amire fel vagyok iratkozva, az ismerősök baromságai mind le vannak tiltva, így szerencsére nem tudom ki mint evett/szrt aznap
-
válasz
#95590400 #93 üzenetére
Egy kis érdekesség: lassan 8 éve, hogy 8-10 éves gyerekektől tudtam meg idetelepített brit-amerikai iskolában, hogy az email már elavult, ciki, azt csak a felnőttek használják... (vö. szikratávíró...
)
Mondjuk a karórára is hallottam ilyet, hasonló iskolában -- mert single function device...
MaCS
-
törölt tag
A fene tudja, nem vagyok facebook ellenes, de nem is használom szívesen.
Én is jó pár klubnak voltam, vagyok hol aktív, hol passzív tagja. De egyik környezetben se a facebook hozta meg a jó dolgokat. Sokkal inkább a kötetlen programok. Amibe belefér a kockulás és a sörözés is.
De a legjobban a közös élmények, és a csapat szellem.
A facebook számomra egy idő után inkább kellemetlen, mint jó dolog. Igaz erről nem maga a szolgáltatás tehet, sokkal inkább a közösség tagjai. Akik időnként el, el feledkeznek magukról. És felelőtlen kijelentéseket írnak, mondanak. Amiket persze megbánnak utána, de az már … Eső után köpönyeg, ahogy tartja is a mondás.Ugyan ez a tapasztalatom a facebook Messenger-ről is. Vannak olyan emberek, akik simán 23:00, hajnal 1,2 kor is képesek valami baromságot írni. Ami alapvetően teljesen jelentéktelen, és várhatna magára.
Tehát nem maga a szolgáltatás hibája, sokkal inkább emberi tényezők, amik miatt nélkülözőm.
Amióta nem használom, telefonról is töröltem, nyugalom béke. -
törölt tag
mondjuk az e-napló, meg e-órarendben jelenleg az sem megoldott, hogy felkerüljenek dolgozatok időpontjai. persze, a gyerek beírogatja vagy nem a mindenféle füzetbe, aztán vagy ott van, vagy nem.
hogy nyitnának pl. egy google közös kalendárt? na, azt legkevésbé, meg hogy ott is írogasson? írja le a gyerek... 8 évesen pl.az meg annyira tipikus elavult netes kocka, hogy igenis az iskola biztosítson felületet mindehhez, mint a cégeknél (aha, mert ugye erre lesz pénz? ti melyik országban és mikor éltek?)
esetleg a tanár írjon körímélt... vicces.
ehelyett az van, hogy fészen pl. 11 éveseknek osztály fészbúk csoport, gyerekekkel-tanárokkal-szülőkkel közösen.
beírod, hogy ki tudná lefényképezni hiányzás esetén a napi anyagot, mit vettek, mikor miből lesz számonkérés, és a dolog megoldódik. meg most tényleg, influenzás gyerekhez másik gyereket küldeni?
meg úgy elképzelem, hogy a gyerekek email írogatnak majd egymásnak, vagy épp a tanár küldözget köríméleket, sms-eket egymást között, pénzért...
sírjuk vissza rögtön a telefonhírmondót meg a szikratávírót is. esetleg a füstjeleket. instant üzenetküldés van jelenleg már.
facebook nélkül is lehet, meg ezzel együtt is digitális analfabétákat, meg nomádokat nevelni, sőt, jelenleg ezt is teszik...
nem ezt a felületet kellene pro és kontra számonkérni szülőktől, iskolától, tanároktól, meg leszabályozni, hogy ki milyen csatornán kommunikálhat és mivel... ez abszurd. hanem hogy mit és hogyan lehet és kell beleilleszteni és mikortól a digitális világunkból.
olyan szinten elmaradott, ellenben legalább túlkompenzáló az oktatási rendszer, hogy nem a face-től, messengertől kellene félni...
gyerekek, ma az őszibarackfáról fogunk tanulni. tankönyvi sematikus rajz, ilyen színű a kérge, meg hogy a meszes mittoménmilyen talajt kedvelik, és mikor kell metszeni... ötödikben, 11 éves gyerekeknek???? agyam eldobtam múlt héten emiatt...
jahogy google keresés? nézd, van rajta képkeresés, kattintasz rá és látod, hogy mennyi kép, milyen a termése? tesója a sárgabarack, ettél már lekvárban, ugye. na, látod, mit készítenek belőle, hol termelik, hogy néz ki egy gyümölcsös... miből alakult ki, jó rég óta képezi az étrendet. ááh, minek, meszes talaj meg mikor metszik... az fontos és számonkérendő a 11 éves csírától. meg persze róma bukása évszámra pontosan. és fontos, hogy a határ limes-nek legyen megemlítve abban a tetves tankönyvben és számonkérésben. ez is fontosch.
wikipédia? esetleg felsőben házi dolgozat megírása alternatív forrásokból... az internet mint olyan??? na, ilyet eddig még csak waldorfban láttam.
tanulják számteken a gyerekek hogy periféria (a gyerek már meg sem kérdezi, ez milyen szó, csak magoltatják vele) meg egér, meg számítógép részei, merevlemez, billentyűzet, numerikus rész (gyerek magoltatva, úgy hízik a baromfi), egér, 10+ éves képekkel, miközben otthon röhögve nézik a jutyúbot meg tolják adott esetben a játékot.
mik vannak helyette még, porosodó etáblák?ha nincs messenger, facebook, lesz helyette más. megsúgom, jó darabig nem lesz.
-
válasz
#19482368 #91 üzenetére
A
ugye az off-line módszerekre vonatkozott?
Saját tapasztalat, bár szerencsére nem iskolai:
Van egy egyesületem, amiben kb. 25/25 aktív/passzív kapcsolat van.
Majdnem húsz évig levelezőlistáztunk, mielőtt végre belement a társaság a Facebookba. Szűk két év alatt beállt egy olyan egyensúly, hogy a kommunikáció 90-95%-a megy a Facebookon, a maradék (általában az, amit én kiemelten fontosnak és/vagy bizalmasnak tartok) mailen.
Drasztikusan javult a működésünk! Sokkal több hasznos információt osztanak meg egymással a tagok, és a személyes kapcsolatok is sokkal intenzívebbek lettek. Azonnal több lett a személyes találkozás, gyakorlatilag így lett valódi értelme az egésznek.Azt sajnálom, hogy ehhez a Facebook kellett (mert utálom, és sokan voltak ezzel így), de más megoldás egyszerűen nem működött.
Egy karácsonyi összejövetelen mondta az egyik idős tagunk, hogy ha eleve így kezdtünk volna (mármint multifunkciós közösségi oldallal), tizenöt éve tartottunk volna ott, mint most. És ebben egyet kell vele értenem.
MaCS
-
-
És hogy valami durvát is írjak, egy éppen futó történet, most mesélték:
Általános iskola, ahol a szülők (!!!) tartják a kapcsolatot Facebookon. Az egyik anyukának elég sok szabadideje lehet, meg a hírek szerint szereti a saját elképzeléseit ráerőltetni a környezetére, meg van benne némi rendészhajlam is. Szóval a kedves anyuka gyanúsan jól informált, nyilvánvalóan nézegeti a többiek Facebookfiókját. Ily módon el is jutott odáig, hogy az egyik osztálytárs családja szerinte a jó erkölccsel összeegyeztethetetlen életmódot él. Ehhez egyébként alaposabban kellett kutakodnia, mert ismerős ismerősének a profilján jutott vissza az adott család egy másik, álneves fiókjáig, szóval mélységi felderítést végzett.
Most éppen áll a balhé, a kedves anyuka nagy csinnadrattával tiltakozik, és bár érthetetlen, hogy pontosan mit is akar, már a felderített család több gyereke is reflektorfénybe került, továbbá a kedves anyuka azt is követeli, hogy a felderített szülőtől az iskola többé ne fogadjon el támogatást, mert ha igen, akkor ő szünteti be az iskolának nyújtott segítséget.
MaCS
-
"Szerinted mekkora botrány lenne abból, ha egy iskola bejelentené, hogy a diákjainak, sőt, a szülőknek is tilos az iskolai felületen kívül tartaniuk a kapcsolatot iskolai ügyekben?"
Nem mindegy? Adózni se népszerű, mégis kell, és mindenki elfogadja, aki nem, az meg... az gázszerelő. A kapcsolatot mindenki ott tartja, ahol akarja, de a tanárnéni ne facséra tolja már fel CSAK az anyagot, és ne CSAK ott értesítse a diákokat közérdekű dolgokról, könyörgöm! Tolja fel mindkét helyre, mindenki boldog, end of story.
Az autós hasonlattal mi a gond? Közlekedés tekintetében a gyaloglás az alap, az autózás extra. Azt írtad, senkinek nincs joga más idejéből elvenni, csak mert nem használ egy adott lehetőséget. Tehát, ha én átmegyek a zebrán, korlátozom az autósok életét, rablom az idejüket, stb... Erre az aspektusra gondoltam.
-
Lord Myn
senior tag
Ha meg tudod oldani az életedet, illetve meg tudod oldani, hogy a gyerekeid életét ne cseszd el az elején, úgy, hogy nem tartasz lépést, ügyes és szerencsés vagy.
Kösz, igyekszem...
Csak ami nagyon fontos: ha ezt vállaltad, akkor utólag nincs alapod arra, hogy panaszkodj, ha hátrány ér miatta!
Ezzel tisztában vagyok, de nem is jellemző rám.
(#82) Hintalow:
12 és 14 évesek a gyermekeim, a kisebbiknek nincs se számítógépe/se okostelefonja, a nagyobbiknak is csak számítógépe van, de szülői felügyelet alatt van a fiókja, minden lépését tudom, ha csinált volna fb fiókot, hidd el tudnék arról is. (Másfelől meg elég meggyőzően tudok előadást tartani a közösségi média veszélyeiről az ő nyelvükön is).
Az utolsó bekezdésnél nem egyértelmű, hogy szülőként vagy diákként írtad, de én sem szoktam vadidegen szülőket hívni, hanem ha valami nem világos, akkor valamelyik osztálytársát hívja fel a gyermek és tőle megkérdezi.
-
Tisztán gondolatkísérletként:
Szerinted mekkora botrány lenne abból, ha egy iskola bejelentené, hogy a diákjainak, sőt, a szülőknek is tilos az iskolai felületen kívül tartaniuk a kapcsolatot iskolai ügyekben?
Az autós/gyalogos példa meg szerintem elvi hibás, bár Csömörön volt rá egy érdekes kísérlet...
MaCS
-
törölt tag
hm….
Azért kezeljük helyén. A Facebook, Facebook Messenger alapvetően nem arra való, hogy az iskola dolgait ott beszéljék meg a szülők, tanárok.Ez egy kényszer helyzet, ami valójában senkinek nem jó!!! Se a tanítóknak, se a szülőknek. De mivel nincs egy erre dedikált program, központilag, Államilag támogatott, elfogadott, karban tartott stb.. ami mondjuk hasonlít az E-napló-hoz, vagy esetleg az E-naplóba bele integrálnának egy ilyen felületet, addig rá vannak kényszerülve mint a szülők, mint a tanítók a Facebook Messenger használatára. Mert ezt mindenki ismeri, használja, de legalább halott róla. És ezért megy ezen a kommunikáció. A Kényszert én így értelmezem.
-
"Hol itt a burkolt kényszerítés?"
Hát ez az, a példádban éppen ennek a hiánya okoz gondot. Az iskolának kellene gondoskodnia "A" rendszerről, ha csak egyetlen ilyen lehet, és valóban nem akarja eltűrni és tétlenül nézni, hogy esetleg néhányan diszkriminálódnak (például nincs otthon net, nincs mobil, tiltják a facebbokot otthon, stb.) Ennyi erővel használjunk facebookot ÁNYK helyett is, mert Micike a könyvelő azzal jobban boldogul, és megy telefonról is.
Nem életszerű, de célszerű lenne kierőszakolni, hogy csak a "hivatalos" iskolai rendszerbe lehessen közérdekű adatokat feltölteni, és akkor nem sérülne senki joga, csak a manapság oly sokra tartott felhasználói élmény.
Gondolkodtam ma munkába menet, és az jutott eszmbe, hogy jó hasonlat a gyalogos és az autós forgalom esete. Értem én, hogy mindenki facebbokot használ, értem én, hogy sokak szerint az a legjobb mindenben és mindenre, de ennyi erővel a gyalogost soha ne engedje át a lámpa az úton, mert ezzel akadályozza az autósok haladását, pedig autóval gyorsabb is, kényelmesebb is utazni, mint kutyagolva. Erre a felvetésre sem lehet az a válasz,hogy a f@szért nem jár autóval mindenki. Szerintem.
-
Hintalow
senior tag
Amúgy csak egy tipp, tapasztalat alapján: nagyjából a kamaszkoruk kezdetére (13 éves kor körülre saccolom) a gyermekeidnek, ha csak nem válnak reménytelenül kitaszítottá (de akkor ez lesz a legkisebb gondod) LESZ már fb profiljuk. Vagy úgy, hogy tudsz róla, vagy úgy hogy nem.
Saját véleményem:
Nekem is van, nem kér enni, elolvasom rajta a szerepjátékos csoportban lévő posztokat, és az iskolai életet hihetetlen módon megkönnyíti, lévén nem tudok folyton 8-16 között bent lebzselni a suliban infókért, meg nem is fogok vadidegen szülőket hívogatni, hogy figyu mi történik az iskolában -
Valóban nem kötelezhet rá, csak éppen könnyen jelenthet hátrányt a hiánya.
Ez a kapcsolattartási lehetőség egy extra, nem része a kötelező oktatási szolgáltatásnak.
Azt hiszem, erről már eleget írtam.
Az pedig, hogy a világ felgyorsult, tény. Ha meg tudod oldani az életedet, illetve meg tudod oldani, hogy a gyerekeid életét ne cseszd el az elején, úgy, hogy nem tartasz lépést, ügyes és szerencsés vagy.
Az a srác is így gondolkozott, aki lemaradt az utazásról.
Csak ami nagyon fontos: ha ezt vállaltad, akkor utólag nincs alapod arra, hogy panaszkodj, ha hátrány ér miatta!
Anno a csoporttárs először nálunk is úgy döntött, hogy nem facebookozik. Megszívta. Vernyogott egy sort, aztán feliratkozott.MaCS
-
Lord Myn
senior tag
válasz
#19482368 #78 üzenetére
Cserébe napi szinten pittyog sokszor felesleges információ áradat miatt. A kommunikációs eszközödet kiteszed különböző vér pistike hülye gyerekek okosságainak.
Na, ez az egyik ok a 100-ból, amiért nem... De tudod mit, inkább jusson el kicsit lassabban az információ, eddig is túléltük, ezután is túl fogjuk...
(Különben is, annyira utálom, ezt az mesterségesen felgyorsult világot, amikor muszáj az információnak még a fénynél is gyorsabban eljutni hozzád, mert különben lemaradsz, kimaradsz, elmaradsz, stb. Azután meg csodálkoznak, hogy 40+ évesen szívroham, meg rák, meg stroke. Szóval, kösz, nem. De ez már egy másik történet...)
-
törölt tag
válasz
#19482368 #78 üzenetére
még hozzátennék annyit, amit az egyik ismerősöm mondott évekkel ezelőtt, hogy kitűnő elektronikus nyomkövető és póráz tud lenni a tizenéves gyerekéhez, ha odafigyel erre a környezetre is. persze nem olyan módon kell, mint utólag tették a Searching c. filmben... ami egyébként tökéletes példázata a mai közösségi és egyéb virtuális jelenléttel és kommunikációval terhelt világunknak.
-
törölt tag
Ebben teljesen igazad, senki nem kötelezhet a használatára.
De előjön egy mérleg.
Messenger használata= Gyors kommunikáció, gyors, információ csere többi szülővel, Tanítókkal, legyen az elmulasztott, hanyagul bejelölt H.F, vagy éppen problémás esetek megbeszélése a másik szülővel.Nincs Messenger= Lassan eljutó információ, probléma megoldás elhúzódása. Telefonos megkeresés, a problémák elhárításában, vagy éppen a megfelelő H.F megtudásában. Szükség esetén több szülő telefonos megkeresése, ami akár jelentősen meg tudja növelni a családi kiadásokat.
Tehát nagy vonalakban 2 opciód van, a technológia ellen fordulsz, ami úgy mutatkozik meg, hogy elhatárolódsz annak rendszeres használatától, ezáltal későn, lassabban kapod meg azokat az információkat, amik szükségesek. Mivel sok dologról le tudsz maradni, ez a szülői munkaközöségnek is fel fog tűnni, és ezáltal könnyen elfordulhatnak kellemetlen pillanatok.
Vagy elfogadod, mert nincs más opciód. Cserébe napi szinten pittyog sokszor felesleges információ áradat miatt. A kommunikációs eszközödet kiteszed különböző vér pistike hülye gyerekek okosságainak. Cserébe napra kész információval vagy ellátva mi történik valójában az iskolában, miért lett 4-es vagy 4,5 a dolgozat. stb...
Nincs jó megoldás, illetve az, hogy vesszenek a vér Pisikék, és igenis legyen keményen szankcionálva az illyen jellegű vissza élések.
-
Lord Myn
senior tag
válasz
#19482368 #76 üzenetére
Az a baj, hogy a facebook, Messenger, sajnos napjaink része lett. Akinek van kis iskolás korú gyermeke, valószínűleg szembesült azzal, ha kell, ha nem, de muszáj használnia.
Pont erről értekeztünk az előzőekben, hogy nem, nem muszáj! Két iskolás korú tizenéves gyerekem van és az iskola NEM kötelezhet rá, hogy legyen FB fióku(n)k. (Nem is lesz...
)
-
törölt tag
Az a baj, hogy a facebook, Messenger, sajnos napjaink része lett. Akinek van kis iskolás korú gyermeke, valószínűleg szembesült azzal, ha kell, ha nem, de muszáj használnia. Mert ezen a platformon megy a kommunikáció szülők, és tanárok között sok esetben. A magam nevében, elitélem a használatát. De mivel nincs más opció, amit mindenki ismer, minden készüléken lehet is használni, addig ez van. Alapvetően erről az iskoláknak kellene gondoskodniuk. de..... ha az is úgy működne mint az E-napló akkor... Mindegy talán mindegy is …
Szintén a magam nevében, nagyon kevés a kiszabott büntetés. Sajnos, a büntetés mértéke, és az esetlegesen okozott károk nem arányosak. Ugye, alapvetően bűncselekményről van szó, és igen, sajna a mai fiatal kis csipaszok, nagyon nincsennek tisztában azzal, mit is csinálnak valójában. Nem tudják, vagy akarják felmérni ennek a tevékenységnek a súlyát. Jó vicc, gondolják magukban, még ha sokszor nem is tudatosan. De valójában ez nem így van. Én biztos hogy drasztikusabb büntetést szankcionálnák, na nem azért, mert érintett lennék, vagy éppen az elkövetővel lenne bármi problémám. Sokkal inkább elrettentő példaként.
Ami a munkahelyi részét illeti. Sok szakember, IT vezető már a kezdetek kezdetén eleve tiltották. Pont az elégedetlen munkavállalók miatt, vagy éppen az elbocsátott dühös munkavállalók miatt. Mert ugye édes a bosszú..
Szóval, jobb helyeken, eleve tiltják, és inkább saját belső chat felületet biztosítanak. Tudom, nem mindenhol. De ez lenne a normális. És igen, sajna ott járunk, hogy a munka és család kezd összeolvadni. De ez nem csak a Messenger hibája, sokkal inkább a Home Office alkalmazása. Az érzés, amikor szabadságon vagy és a főnököd rád ír privát Messengeren, hogy tudom hogy szabin vagy, de lépj már fel a rendszerre mert... kissé bicska nyitogató. Sajna, ez a mai gyors kommunikáció átka, hogy nincs magánélet. És nem tartjuk be, az alapvető írott, íratlan szabályokat.Plusz ehhez hozzá jön vérpistike hülye gyerek okosságai, az érzés megfizethetetlen
-
törölt tag
olyannyira volt demagóg, mint amire válaszoltam, ha nem esett le...
feleslegesnek tartom ezt a mindmeghalunk, meg megöli az intelligencsiát, meg világvége színvonalat és picsogást, amit produkáltok ezzel kapcsolatosan.
a mostani digitális helyzetben kb. annyira káros és kikerülhetetlen meg kötelező, mint a freemail.hu volt annak idején- -
De hát pont azt írtam le, hogy maga a tanár mondta, hogy nem így van!
Ő kommunikál a saját rendszeren, a diákok meg áttérnek ezzel a Facebookra. Persze lehet, hogy megy a kommunikáció visszafele a hivatalos csatornán is, mégis, az a diák, aki nem facebookozik, kimarad a lényegből, a valódi közösségi együttműködésből.
Persze, megvannak a tanáros csoportok is, de az igazi élet a privát diákcsoportban megy, amiből viszont komoly gáz kimaradni.
MaCS
-
Van azért egy nagy különbség: ha a Facebook szűnne meg egyik napról a másikra, az kellemetlen lenne a használóinak, de nagyon gyorsan találnának másik megoldást. Ha maga az internet múlna el, az már érdekesebb kérdés.
De a nagy kérdés most nem az, hogy kell-e Facebook, legyen vagy ne legyen. Arról van szó, hogy van, és a nem használata milyen hátrányt jelent, szabad-e a választás.
De arról nincs szó, hogy normális ember erre alapozná az életét.
MaCS
-
Reggie0
félisten
Ha az iskola csak a sajatot hasznalja, akkor a diak is az fogja, mert mashol nem lesz ott az infomacio. Azaz ott lesz, onszorgalombol, csak az mar sajat felelosegre megy.
Erdekes modon nalunk az osztaly nagyresze meg IRCelt vagy chat.hu-ra jart, megsem ott jottek az ertesitesek. -
De mégis mit kellene tennie az adott iskolának?
A jelen esetben éppen van is használható saját rendszer, de a diákok helyette inkább a Facebookot használják, ami mellékesen vélhetően azért jobb is. Hol itt a burkolt kényszerítés?
Ettől függetlenül, pont a diákok választása alapján nélkülözhetetlen a Facebook. Ha húsz gyerek a Facebookot használná, a maradék öt nem sokra menne kizárólag az iskolaival.
MaCS
-
Reggie0
félisten
válasz
#95590400 #67 üzenetére
Szoval ha nem elerheto a facebook, akkor jon a szolgaltato es facebook-generatorra bekoti az utcat? Esetleg az ivovizhez is hasonlithatnad, az is hasonloan demagog lehetne. Jo hogy nem az allammal hasonlitod ossze, az is megszunhet feletted, megsem megy kettos allampolgarnak az emberek joresze.
-
törölt tag
és képzeld, ha meg nincs áram, akkor meg... akkor meg.... semmi sincs... őrültség, hogy a fejlett civilizáció 100%-ban erre alapoz és a sok hülye nem rakat fel magának napelemeket, házi atomreaktort és nem hoz lépre levlistákat hogy feltalálja a hidegfúziót. vagy költözik egy önellátó gazdaságba vagy veszi fel az amish hitet.
-
Reggie0
félisten
Dehogynem, az egy burkolt kenyszerites az iskola reszerol, ha a facebookot hasznalja. Azt meg nem te dontod el, hogy a honlapokon kereszul mit figyel meg rolad a facebook es mit ad el mas cegeknek, hiaba nem publikus.
Egy kotelezo allami intezmeny latogatasa kapcsan a facebook valasztasa kicsit mas kerdes, mint a maganeletedben a konyvklubbos haverjaid hogy dontenek.
-
csiby222
aktív tag
Teljesen felesleges itt vitázni, hogy mennyire szükséges a facebook vagy mennyire nem az emberek egy dolog miatt használják legfőképpen az a messenger része amit facebook profil nélkül is lehet használni.
-
kenwood
veterán
Nekem nincs facebookom,es kizarolag a discoveryt meg a spektrumot nezem rajta
-
Nem kényszerít senki senki mást semmire. Mindenki maga dönt a saját ügyeiben, azt is, hogy milyen adatokat tüntet fel magáról nyilvánosan.
Amikor valaki a gyerekét szívatja, az már más kérdés.Egyébként én voltam olyan helyzetben, hogy felhagytam a kapcsolattartással, amikor az a többség döntése alapján átkerült a Facebookra. Én döntöttem így, nem is nyavalyogtam miatta.
MaCS
-
Reggie0
félisten
-
"De hamarosan végez egy tanár ismerősöm, megkérdezem, hogy hogyan fest ez ma a gyakorlatban."
Beszéltem vele, bár elég röviden.
A lényeg:
A "központi" rendszer a hivatalos kapcsolattartó közeg, de elég gyenge mind minőségben, mind funkciókban.
Az iskolának van egy saját fejlesztésű rendszere, ami megfelelően működik is. A tanárok ezen keresztül küldik ki az információt a tanulóknak, és bár elvben tökéletesen alkalmas az iskolán belüli kapcsolattartásra, a tapasztalat az, hogy a diákok nem használják, ha ide felkerül valami anyag vagy információ, azonnal viszik át a Faceookra és az érdemi tevékenység már ott folyik. Vagy az Instagramon, Twitteren...
Az osztályoknak jellemzően több zárt csoportjuk van, ha egy tanár nem akarja magát szívatni, részt vesz abban, amibe beengedik, illetve eleve azzal indít, hogy létrehoz egyet.
Mindig van pár szülő, aki ellenzi, nem engedi a Facebookot (Twittert, sít.), amiből származnak is súrlódások, mert azt azért megkövetelik, hogy a gyerekük ezek nélkül is kapjon meg minden olyan információt, amit a többiek ezeken keresztül küldözgetnek.
Két éve állítólag volt valami nagy felbuzdulás egy iskolákra kialakított közösségi rendszerre, de országosan pár száz diák csatlakozott csak hozzá.
Hát, ennyit tudtam meg öt percben.
MaCS
-
A MS esete más, mivel ők valóban bevásárolták magukat az oktatásba, őket nem alulról választották.
Nem hiszem, hogy ellentmondásba kerültem volna önmagammal, szerintem teljesen konzisztens az álláspontom, bár a helyzet nyilvánvalóan komplex.
A monopóliumok ritkán jók, de vannak legalábbis részleges kivételek. A kommunikáció tipikusan ilyen. Gyakran nem a legjobb a legjobb, hanem az, amelyiken a legtöbb embert el tudom érni.
A Facebook ilyen, ráadásul senki sem akarta bevezetni, alulról került bele a rendszerbe.
Szeretni én sem szeretem, gyűlölöm a felületét és számos működési elvét, meg persze azt, hogy kiszolgáltatott helyzetben vagyok vele szemben -- viszont durván az élvezője vagyok. Akkor is az lennék, ha nem kényszerülnék rá a használatára. Oktatásban. Olyan helyzetben, amikor van egy céleszköz, ami elvben pont a tanulmányaim támogatására szolgál, a hasznos információcsere 95%-a mégis a Facebookon történik -- felnőtt emberek között.
"De addig nem zavar(na), ameddig van helyette alternatíva legalább az iskolák és egyéb közintézmények részéről. Ha nincs (márpedig nincs, ebben Te magad is ellentmondásba keveredsz önmagaddal, hiszen állítólag van, de már nem használják, tehát a gyakorlatban az már nincs)."
Nincs itt semmilyen ellentmondás. VAN saját oktatásban használt rendszer, csak éppen nem versenyképes a Facebookal szemben. Még úgy sem, hogy hivatalosan ezt kell használni. Amire kell, használják is, de a Facebook hozzá képest jelent a diákok számára olyan versenyelőnyt és élvezeti értéket, ami tulajdonképpen nélkülözhetetlenné teszi.De hamarosan végez egy tanár ismerősöm, megkérdezem, hogy hogyan fest ez ma a gyakorlatban.
MaCS
-
"Általában nem erőszakosan nyomják a Facebookot, hanem egészen egyszerűen az tör utat magának, mert a gyerekek és a tanárok számára is többet nyújt, minimális erőfeszítés árán, ráadásul sokkal többre is jó."
Ugyanazt érzem ebben, ahogyan az MS is kizárólagosságot szerzett az oktatásban. Még egyszer kérdem, szerinted ez így rendben van? Jó az, hogy nyílt forrású, szabadon és ingyenesen használható megoldások (lásd fórum motorok, CMS-ek, email, RSS, stb...) helyett 1 azaz 1 darab (már most sem teljesen) ingyenes megoldára áll rá mindenki, mégpedig láthatóan hosszú távra? Szerintem nem. De addig nem zavar(na), ameddig van helyette alternatíva legalább az iskolák és egyéb közintézmények részéről. Ha nincs (márpedig nincs, ebben Te magad is ellentmondásba keveredsz önmagaddal, hiszen állítólag van, de már nem használják, tehát a gyakorlatban az már nincs), akkor baj van. Ne szolgáltassuk már ki minden adatunkat önként, és ne neveljük már rá kapásból az ifjúságot is az olyan dolgokra, amik kényelmesek ugyan, de tudjuk, hogy az adatainkkal fizetünk végül ezért. Szerintem!
Én ezt hívom tudatos felhasználói magatartásnak. Lehet, hogy önszopatásnak tűnik, de van egy távlati cél, amiért talán megéri kicsit kényelmetlenebbül élni.
-
A közösségi oldal az iskolától függetlenül is megvan, szinte minden gyerek használja.
Az iskola, pedagógus részéről ez úgy néz ki, hogy van egy tényleg jól használható, a gyerekek által használt és szeretett megoldás, ami készen van -- mégis miért ne használja azt ős is?
Az iskolák a kötelező kapcsolattartást általában szerintem teljesítik. A Facebook ehhez képest egy plusz, de mivel a nagyon nagy többség használja, a kimaradóknak automatikusan hátrányt jelent. Tulajdonképpen megemeli az igényszintet.Sok iskolában van egészen profi belső rendszer, amit egy-egy lelkes pedagógus vagy szülő összedobott, ezek nagy része helyett mégis a Facebookot használják a gyerekek -- teljesen érthető módon.
Miért szórakozzon az iskolai közösségi oldallal, ha egyszer ott a Facebook, amivel az iskolán kívüli barátaival is kapcsolatban lehet?Általában nem erőszakosan nyomják a Facebookot, hanem egészen egyszerűen az tör utat magának, mert a gyerekek és a tanárok számára is többet nyújt, minimális erőfeszítés árán, ráadásul sokkal többre is jó.
Tudomásul kell venni, hogy egy kommunikációs eszköz egyik legfőbb értéke az, hogy hányan használják. Ha mindeni használja, az brutális előny. Hiába jobb a kisebb. A kicsiknek specializált esetben van létjogosultságuk, ami akár az iskola is lehetne, de erre csak nagyon szűk körben alkalmas.
MaCS
-
"Az olyan baráti társaság amelyik meg azért hagyna ki minket egy kirándulásból/buliból, mert nincs FB profilunk, arra meg nekünk nincs szükségünk, hiszen szerencsére még mindig megvannak a "kőkorszaki" eszközök (telefon, SMS, email), amin lehet."
Na,ez fontos! Te milyen alapon várod el a baráti társaságtól, hogy Veled külön foglalkozzanak. Ez én történetemben egyébként megtették, az illetőt nem hagyták ki semmiből, csak becsúszott egy hiba.
Történetesen ennek az egy embernek a tájékoztatása, bevonása sokkal több erőfeszítést igényelt, mint a többieké összesen. Mindenki egy felületen érintkezett a többiekkel, nála külön kellett nézni az emailt, átlinkelgetni -- holott ő ezt az egészet egyszeri pár perc alatt megoldhatta volna. Ehelyett elvárta a többiektől, hogy az ő hisztije miatt rá folyamatosan külön figyeljenek.
Ha informatikus vagy, pontosan tudhatod, hogy egy izolált, csak egy zárt csoportba tartozó, beállított Facebook-fiók azért nem egy nagy tragédia.
A gyerekeknél is azt tartom a legfájóbb pontnak, hogy a gyerkőc kimaradt egy csomó lehetőségből. Ő a baráti kommunikáció nagy részét csak hiányosan ismerte, mindig lemaradásban volt a többiekhez képest. Még a mindennapos iskolai meneteket is úgy kezdte, hogy reggelenként nem értette, hogy miről beszélgetnek az osztálytársai, és akkor a tanulmányi dolgokról még nem is beszéltem.
Szünidő alatt mindez napról napra hatványozottan érvényesül. Nem akarta őt senki sem kiközösíteni, de az ő Facebook-mentessége olyan erőfeszítést igényelt a többiek részéről, amit egyrészt nem volt joga elvárni, másrészt pedig teljesíthetetlen. Egy 10-14 éves gyerek éppen kezdi élvezni a közösség élményét, nem várható el tőle, hogy külön figyeljen oda, áldozzon idő, figyelmet, élményt valakire, akinek nincs különösebb oka arra, hogy ezt elvárja.
Az osztályban egyébként volt (van?) egy sérül gyerek is. Ő más fronton igényel külön figyelmet, amit viszont maradéktalanul meg is kap, baromi jó fej vele az osztály. Neki erre ugyanis önhibáján kívül van szüksége, megérdemli (és meg is hálálja) a segítséget.MaCS
-
Lord Myn
senior tag
válasz
janeszgol #50 üzenetére
Nem vettem észre, hogy a gyerekek nagyon "szenvednének".
De egyébként a szülői lét meg pont erről szól, vannak elveid, ami alapján kitalálod, hogy hogy neveled a gyerekeket, és csak 20-30 év múlva derül ki, hogy jól csináltad-e vagy sem. Nekem is volt amikor "szenvedtem" (legalábbis azt gondoltam) gyerekkoromban, de azután az élet bebizonyította, hogy még is jól csinálták a szüleim.
Mindenesetre, amit látok az osztálytársaikon, akiknek megvan engedve szabadon a filmezés/gaming/internet/facebook/viber/anyámkínja, hogy olyan hülyék és szocializálatlanok, mint a s***, akkor úgy gondolom, hogy jól döntöttünk, hogy az ilyen dolgokat kizárjuk az életü(n)kből.
10 éves kortól okosteló? 11 éves koruk után (amikor felsősök lettek) kaptak egyáltalán telefont (sima "butát", SMS-t írni és telefonálni az is megfelelő). Okosteló, majd középiskolában, amikor már remélhetőleg valamennyire felelősen tudják azt használni.
#51 Timer: szinte minden szavaddal egyetértek.
-
Az első két példád tökéletes illusztrációja annak, miért keltem ki az első hozzászólásomban magamból, és miért állítottam azt, hogy szerintem NINCS helye az iskolai életben egy közösségi oldalnak. Erőszakosan rád nyomják idővel, ha akarod, ha nem. Ez tekinthető diszkriminációnak is, amire a kedves szülők és a porontyaik is sz@arhatnak, az iskolának és a tanárnak viszont kifejezetten tilos. Minden iskolában van valamilyen szintű informatikus, üzemeltessen belsős honlapot, és ott osszák meg a tancik a tananyagot és iskolai híreket, extra információkat. Ha nem tud összeütni egy Joomla weboldalt akár egy informatika tanár is, adja vissza a papírját, és köpjön a tükörre. A diákok meg talán meg tudnak már nyitni egy weboldalt a facse mellett is. Ha holnap a Tanárnéni kitalálja (netán az osztály 2-3 menője), hogy a FB már sz@r, és legyen inkább iMessage meg iCloud, akkor mindenki vesz majd ájfónt a gyereknek, mert most épp ott zajlik az élet? Hagyjuk már.
A harmadik példád meg arra jó, hogy bizonyítsa, mennyire kockázatos, hogy egyetlen szolgáltatásra építenek az emberek mindent az életükben. Ha ez megszűnne, mi lenne, senki nem menne kirándulni, vagy mi? Diszkrimináció, szintén. Persze, igazad van, az illető nem halna bele egy FB proilba, mint ahogyan Ti sem, hogy dobjatok neki egy nullforintos SMS-t, ha akció van. Mindegy, ez már szubjektív értékrend, vedd úgy, hogy csak egy megjegyzés volt.
-
janeszgol
félisten
Nézd, te eldöntöd, a gyereked pedig elszenvedi. Minek maradna ki a jó bulikból? Itt a bulit nem szó szerint a partira értem. Megcsinálod, felveszed a társait, a tanárait, aztán ennyi. Egy csomó biztonsági megoldás van arra, hogy ki lásson, ki kereshessen, ki jelöljön be stb. Az FB a legjobb ebben. Utána már csak az új tanárokat kell felvenni, meg az új társait, csoportjait.
Én 10 éves kortól adnék okostelót, előtte nem. De természetesen nem szeretném meghatározni, mit csinálj, semmi közöm hozzá, mindösszesen csak beszélgettünk erről egy picit. Érdekes a téma, sok technológia vesz körbe minket és erről beszélni kell. -
Lord Myn
senior tag
#46-47-48-ra:
Informatikus vagyok, tisztában vagyok pontosan a közösségi média előnyeivel és hátrányaival és biztonsági szempontból ítélve (jóval) több a hátránya, mint az előnye. (Egyébként SZVSZ szociális szempontból is, de ebbe most ne menjünk bele).
Eddig mindig meg tudtuk oldani a FB hiányát (suli/munkahely szempontból). Az olyan baráti társaság amelyik meg azért hagyna ki minket egy kirándulásból/buliból, mert nincs FB profilunk, arra meg nekünk nincs szükségünk, hiszen szerencsére még mindig megvannak a "kőkorszaki" eszközök (telefon, SMS, email), amin lehet.
Tetszik, nem tetszik, a Facebook része lett az életünknek, és egyre többször konkrétan hátrány ér minket, vagy alkalmasint az akaratunk alá kényszerített gyerekünket a mellőzése miatt.
Nem tetszik, így az én családom életének biztos nem lett része...
Miért ne lehetne a gyereknek FB profilja az iskola miatt?
Biztonsági szempontból egy min. 100-as listát sorolhatnék fel, hogy miért nem lehet. Egyébként meg, mert se időnk/se kedvünk +1 fiókot nézni minden nap az iskola miatt (mert ugye egyértelmű, hogy nekünk, szülőknek kellene nézni, mert nálunk csak a nagyobbik gyereknek van számítógépe, szigorúan meghatározva, hogy mikor/mennyi időre kapcsolhatja be és a fiókja is szülői felügyelet alatt van, minden lépését látjuk, hogy mit csinál, okos telefonja meg, egyelőre, egyik gyereknek sincs - tudom-tudom, újabb felhördülés, hiszen az okos telefon is "életünk része".
-
mekka_kola
tag
Nálunk is FB csoportban értesítenek az iskolai eseményekről, nincs ebben semmi különleges ma már. A 8 éves gyermekemnek is van FB profilja, mert a buta kis játékai elsősorban azt használják a játékállások automatikus elmentésére. Persze kívülről nem megkereshető, ez volt az első dolog, amit letiltottam nála, csak ő vehet fel ismerősöket. Nem igazán izgatja a FB, szerintem fogalma sincs egyébként róla, hogy mi az, max. a Messengert szokta használni, ha anya még nincs itthon és üzenni akar neki.
-
janeszgol
félisten
Ez meg már a ló túloldala. Alattad van Macs három története, tanulságos. Igen sok mindenről lemarad az ember. Az a baj, hogy a mennyiséggel nincsenek tisztában az emberek, állandó frusztráció van bennük, hogy jó-e az, amit csinálnak.
Miért ne lehetne a gyereknek FB profilja az iskola miatt? Nem kell azt állandóan lesegetni, jön értesítés is, ha van valami akció. A te írásod és Macsét is belinkelem az öcsémnek, akinek szintén van gyereke, 8 éves. Egyiket sem elrettentésként, hanem ez a két példa nagyon jó gondolkodási alapot ad azoknak, akik szintén nem tudják, mi a bánat van, mit kell csinálni, hogy kell helyesen csinálni. -
Ehhez hasonló történet nálunk is volt, iskolában és ismerősi körben is -- pár éves történetek:
1. Posztgraduáli képzés: Amikor meghirdették az évfolyamcsoportot a Facebookon, az egyik évfolyamtárs közölte, hogy, ő elvből nem Facebookozik. Semmi gond, majd beszerzed az anyagokat máshonnan... Egy idő után a többieknek elege lett abból, hogy neki külön küldözgessenek anyagokat, őt külön értesítsék az eseményekről. Miután lemaradt két konzultációról, lett Facebook-profilja.
2. Ugyanez gimnáziumban, friss történet. A kedves szülő az első szülői értekezleten bejelentette, hogy a családban tabu a mobiltelefon és a Facebook. Az osztályfőnök erre megmondta, hogy ő generál egy levelezőlistát az osztálynak, és ő azon fog hirdetni, de hogy a gyerekek mit csinálnak, abba ő nem szól bele. A gyerekek Facebookoztak -- tanulásra és szabadidőre is. Szegény gyerek meg egy csomó dologból kimaradt -- próbálták nem kihagyni, de óhatatlanul is előfordult, hogy kifelejtették, vagy egyszerűen nem érte utol időben az információ. Volt pár elszalasztott mozi, közös tanulás, és meg nem kapott dolgozati segítség -- és főként az, hogy szegény gyerkőc egyszerűen nem volt képben az osztályban körülötte folyó témákban, ami komoly hátrányt jelentett a közösségben, teljesen a perifériára került és elesett egy csomó tanulást segítő lehetőségtől is.
A kedve szülő balhézott, a helyi újságot is megkereste, de finoman felhívták a figyelmét arra, hogy amikor 25 gyerekre akarja ráerőltetni a saját mániáját, akkor nem a többi 25 a hülye.3. Sima tágabb baráti társaság, felnőttekből. A nem facebookozó tag lemaradt egy komoly utazásról, mert nem jutott el hozzá egy utolsó pillanatos információ. Lett is balhé, de eztán tisztázták: ha mindenki más képes arra, hogy másfél perc alatt létrehozzon egy profilt, akkor ő ne várja el azt másik tíz embertől, hogy rá külön figyeljenek és ennek az időnek havi szinten a többszörösét áldozzák rá. Nem azért, mert ne lenne bárkinek ennyi ideje, hanem azért, mert még ennyi időt is rohadt nagy önzés a többiektől elvenni, gyakorlatilag nulla erőfeszítés megspórolásáért.
Tetszik, nem tetszik, a Facebook része lett az életünknek, és egyre többször konkrétan hátrány ér minket, vagy alkalmasint az akaratunk alá kényszerített gyerekünket a mellőzése miatt.
MaCS
-
orion1025
őstag
Több szempontod nem értem, de ettől függetlenül nem tekintek rád "ellenségként", sokszor jó a másik oldal véleményét is megnézni. Én nem vagyok hős, se senki, de a munkahely az munkahely, én oda nem jópofizni meg haverkodni járok, illetve egyéb hülyeségekben részt venni, hanem kitölteni a munkaidőm, lehetőség szerint egyedül. Az említett cégem volt szifon buzeráns, ők egy teljesen más dimenzióban éltek, kb. mint egy nagy család, hétvégéken is mentek a körüzenetek, és ha nem válaszoltál rá, meg voltak sértődve. Na ilyen türhőkkel én nem vagyok hajlandó dolgozni, de szerencsére senki fejéhez nem tartanak pisztolyt, így bárki szabadon dönthet a sorsáról. Tehát számomra csak életképtelen ember van, vagy Stockholm-szindrómás, vagy tudom is én mik ezek az emberek, akik csak rinyálni tudnak, de tenni nem. És az nem indok, hogy ott a hitel meg a gyerek meg a tököm, mert én is léptem meg egy olyan helyzetet, hogy lövésem sem volt róla mi lesz holnap, mert éppen olyan anyagi helyzetben voltam, csak az aktuális munkahelyről lépnem kellett, mert betelt a pohár, és tök jól meg tudtam én is oldani azt a kis átmeneti időt életminőség romlás nélkül. Na ezek a betokosodott gyökerek verik egész nap a telefonjuk képernyőjét, és a faszbukon élik ki a titkos vágyaikat. Gyárban szerencsére diákként dolgoztam utoljára, de amiket hallok az ott dolgozó ismerőseimtől, én biztos lezúztam volna pár embert. Párom is folyton panaszkodott amíg gyárban ténykedett... Szóval ez az egész egy fertő, semmi más. Ha arra lenne használva, amire kitalálták, nem lenne vele semmi baj, de csak egy képzeletbeli világot tár az ember elé, közben meg nincstelenek pózolnak és próbálják magukat nagynak mutatni.
Az egyetem meg ismét egy más világ. Apropó. Akad olyan ember a világon aki nem egyetemista? Hogy az istenbe van ennyi belőlük? Akármit látok meg olvasok cikket, a legtöbb ember IT szaki meg egyetemista...
-
Lord Myn
senior tag
+1
Pl. nálunk a szűk családban (feleségem, két tizenéves gyerekem és jómagam) TILOS a facebook vagy bármilyen más közösségi média használata, bármit mondjon az iskola vagy a munkahely (volt olyan amikor a gyerekek iskolájában írták a tanárok, hogy felrakják a facebook-ra a tananyagot, mi meg visszaírtuk, hogy azt k* gyorsan felejtsék el, mert nekünk olyan nincs). Ja, hogy ki tiltotta meg nálunk? Én...
-
csiby222
aktív tag
válasz
aprokaroka87 #34 üzenetére
Én csak gépről használom szóval ezekhez az új hullámos felhasználási módokról nem tudok
-
EmberXY
veterán
Akkor végül közérdekű munkára vagy közmunkára ítélték? Utóbbi nem egy kiszabható büntetési forma.
-
csiby222
aktív tag
Kicsit fura ez nekem már mint amit a cikk ír, hogy megváltoztatta a jelszavát és ezzel ellehetetlenítette az élettársát, hogy belépjen. Van egy olyan funkció, hogy jelszó emlékeztető nem? Ha meg ugyan azt az jelszót használta a nő a emailjéhez is tudom, hogy ez áldozat hibáztatás de akkor eléggé egységsugarú user lehetett a csaj.
-
Depression
veterán
Nem én kezdtem a "csalást", és 7 éven át rá sem néztem, hogy miket beszélt másokkal.
A pénzen kívül, mennyivel lett volna erkölcsösebb egy magánnyomozót fogadni?
Ez hasonló (nem olyan, csak olyan, ami engem qrvára zavar), hogy itt a csodás EU-ban szinte tilos a dashcam használata, mert csont nélkül kiderülne az igazság, de hát a személyiségi jogok...
Személyiségi jogai itthon azoknak vannak, akik sz@rnak a törvényre.
És inkább kapnám a büntit, minthogy most egy másvalaki gyereke után fizetném a gyerektartást! Csak mert neki joga volt mással összebújni, de én vagyok a bűnös, aki a párom fiókján láttam, hogy hogy ez megtörténik.
Lesz@rom az összes erkölcsvédőt, lesz@rom az összes ügyvédet, meg politikust, és az ilyen ellen fellépőket, mert az én szerelmem előtt nyitott minden beszélgetésem, és ha ránéz, legfeljebb a születésnapi meglepetésbulija lesz elb@szva.
És innentől kezdve nincs az a hülye törvény, ami felülírná az erkölcsömet.Mert vállalom, hogy lehugyozok egy eldugott bokrot, mivel egyetlen egy nyilvános WC van a 200k-es városban, és vállalom, hogy lesz@rok mindent, ami nem egy épeszű ember gondolkodása ellen szól.
-
válasz
orion1025 #30 üzenetére
A facebookozás egy "betegség", a legtöbb ottani lakos függő, ezt nem kell szépíteni.
Azt mégis honnan veszed?
Lehet, hogy én forgok rossz körökben, de 30-40 Facebook-használóból eddig csak egyetlen egy függő idiótával találkoztam.Igaz a fénykora már lecsengett, de akkor is egy káros szenvedély, semmi több.
Ha ez gondolod, akkor biztosan így is van. Jó tudni, hogy van egy káros szenvedélyem...
Az meg ne az én problémám legyen, hogy általános iskolás osztályoknak van egy zárt csoportja, ahol tudnak kommunikálni egymással, tanárokkal, egyebekkel, de itt a feltörés/majomkodás lehetősége szinte nulla.
Miért lenne ez bárkinek a gondja, a használóknak jó az a csoport. Egyébként ezeket is próbálgatják feltörögetni, ami persze bűncselekmény.
A "felnőtt" ember meg semmi másra nem tudja használni azt a szart, csak a munkahelyi idő elütésére, plusz az elképzelt világának kibontakoztatására, kis emberi százalék meg arra használja amire kitalálták, de ők vannak ultra kevés számban.
Ez a logikád szerint eleve a számítógépre is igaz. Sokan használják hülyeségre, az arányokat meg ugye úgyis Te határozod meg.
De ismétlem: én alig ismerek Facebook-idiótát, bár sokat hallok róluk. Azt viszont nagyon tisztán látom, hogy "felnőtt" emberek és gyerekek milyen baromi hasznos, nagyszerű dolgokra használják a Facebookot.De akkor áruld el mégis mire tudja kötelezően használni egy 20-99 év közötti ember.
Már elárultam, olvass vissza! De segítek: baromi hasznos az egyetemen -- nem kötelező, de brutálisan nehéz lenne nélküle boldogulni. Sok munkahelyen pedig de facto kötelező.
Az egyik munkahelyemen mindenkinek volt céges szifonja, azon ment a kommunikáció, azt sem lehetett megkerülni sajnos, ezért léptem is onnan, mert nem vagyok senki bohóca munkaidőn kívül. Tehát értelmes érveket várok, mi olyan fontosra lehet használni azt a közösségi csodát.
Kaptál értelmes érveket, és meg sem próbáltad értelmesen megcáfolni őket.
Egyébként megsúgom: Rajtad kívül is van világ! Sokan nem tudnak lelépni olyan munkahelyekről, ahol jogellenes dolgokat követelnek meg. Te megtehetted, mert olyanok voltak a körülmények, örülj neki. A többség kiszolgáltatott helyzetben van és nem engedheti meg magának, hogy akkora hős legyen, mint Te.De áruld már el, hogy mi bajod van azzal, hogy létezik egy közösségi platform, amin keresztül emberek kapcsolatot tarthatnak egymással! Még akkor is, ha valóban sok a függő idióta!!!
MaCS
-
orion1025
őstag
De, van elég sok fogalmam. A facebookozás egy "betegség", a legtöbb ottani lakos függő, ezt nem kell szépíteni. Igaz a fénykora már lecsengett, de akkor is egy káros szenvedély, semmi több. Az meg ne az én problémám legyen, hogy általános iskolás osztályoknak van egy zárt csoportja, ahol tudnak kommunikálni egymással, tanárokkal, egyebekkel, de itt a feltörés/majomkodás lehetősége szinte nulla. A "felnőtt" ember meg semmi másra nem tudja használni azt a szart, csak a munkahelyi idő elütésére, plusz az elképzelt világának kibontakoztatására, kis emberi százalék meg arra használja amire kitalálták, de ők vannak ultra kevés számban. De akkor áruld el mégis mire tudja kötelezően használni egy 20-99 év közötti ember. Az egyik munkahelyemen mindenkinek volt céges szifonja, azon ment a kommunikáció, azt sem lehetett megkerülni sajnos, ezért léptem is onnan, mert nem vagyok senki bohóca munkaidőn kívül. Tehát értelmes érveket várok, mi olyan fontosra lehet használni azt a közösségi csodát.
-
Nem kell megsértődni, nem a jelenlévőket minősítettem, hanem az átlagos usereket, akik nyilván nem egy tech fórumon fognak olvasgatni. A platform népszerűsége nem abban rejlik, hogy adott feladatra az a legjobb. Nem is abban, hogy technikailag a legjobb. Egyetlen dolog a titka, hogy annyira le van pusztítva a használatához szükséges feltételek köre, hogy egy mocsári zsurló is tudja használni. Ember, már regisztrálni sem kell hozzá, csak belépsz a telefonszámoddal, aztán a többit már a szádba rágja a rendszer!
Ami az üzemeltetést illeti: egyrészt, rohadt nagy szakértelem kell egy WordPress vagy Joomla üzemeltetéséhez (Ja, nem...) , és kerül is vagy 5 ezer forintba évenként. Másrészt, pont én voltam az, aki null forintért megoldotta ezt a csoportjának a főiskolán anno, pedig átlagos műszaki érdeklődésű diák voltam, nem szakember. Aki nem tudott beregelni egy email címmel, az meg is érdemelte, hogy lemaradjon a segédanyagokról. Szóval, továbbra sem látom azt a fenenagy indokot, ami miatt a FB-ra kellene MINDENT alapozni ebben az elcseszett életben ezután.
Miért használnánk a gyengébbet, kevesebbet, körülményesebbet egy csomó extra erőfeszítés árán? Mondjuk, hogy ne egy olyan cégtől függjünk, amit lassan már hetente hoznak kapcsolatba adatlopással, manipulációval?
Végül válasz a kérdésre: hogy mi a bajom? Az, hogy sokaknak nem megy az értő olvasás. Leírtam az elején, az a gondom, hogy a FB kizárólagos platformmá vált az utóbbi években olyan helyeken is, ahol alapesetben semmi helye. És nem, nem azért, mert jobb lenne, mint bármi addig, hanem mert egyégsugarú user is tudja használni. Tette mindezt úgy, hogy azoknak esélyt sem ad, akik nem akarják használni, és ehhez az emberek zöme még tapsol is. Csak ennyi.
-
"Egy jó öreg phpbb fórum? Egy RSS feed? Egy levelezőlista? Egy Google Drive tárhely, ami alapból támogatja a csoportmunkát? Ja, igen, ezekhez az egységsugarú IT balf@szoknak olyan bonyolult dolgokat kellene tenniük, mint létrehozni egy email címet, és azzal meg egy jelszóval belépni egy oldalra. Sok esetben még ennyit sem. Bezzeg a facse, az már ott van a telefonon, és csak egy gombnyomás, és máris regisztrált a telefonszámmal, aztán mehet a lájk meg a pityergő kiskutya szmájli."
De mégis mi a fenéért fektessen bele az ember egy csomó energiát és pénzt abba, hogy a meglevő, működő, egyszerű, és mindenki által használt Facebooknál gyengébb, kevesebb szolgáltatást nyújtó megoldást alkalmazzon???
A Facebook ott van, mindenki használja, kész szolgáltatásokat nyújt, amelyek ráadásul pont megfelelnek az igényeinknek (még ha nyilván nem is tökéletesek).
Sok esetben valóságos megváltás volt levelezőlistáról Facebookra váltani, mivel sokkal többet nyújt és egyszerűbb használni.
Miért használnánk a gyengébbet, kevesebbet, körülményesebbet egy csomó extra erőfeszítés árán?
MaCS az egységsugarú IT balf@sz
-
törölt tag
Kellő mennyiségű Hype+OCD után a legtöbb platform "kényelmes" alternatíva lesz
Rengeteg elődje volt, csak hát sorra dőltek ki mert aránylag sporadikus volt az érdeklődés kezdetben, a rendszer fenntartása pedig nagyon költséges. Szerintem egyik sem vol technikailag rosszabb mint a Fb.
-
A.K.
tag
Neked meg mi a bajod? Felsorolsz egy rakás alternatívát amelyek közül párat vagy üzemeltetni kell vagy ugyanúgy átadod a kontrollt valamelyik cégnek (pl. Google vagy a jó ég tudja kinek) és alapvetően semmivel sem egyszerűbb használni őket mint a Facebookot. Közben sleppezel meg balfaszozol pusztán azért mert rajtad kívül léteznek a világon emberek akiket nem az foglalkoztat, hogy milyen, szerinted kifinomult IT megoldások léteznek csoportmunkára hanem végzik az egyéb teendőiket (pl. tanítják a gyerekedet).
Egyébként meg ha annyira zavar a dolog akkor állíts üzembe valamilyen általad szeretett rendszert, üzemeltesd 0-24-ben, természetesen funkciónálisan tudja ugyanazt mint a Facebook ide vonatkozó része és ajánld fel a közösségnek.
-
Egy jó öreg phpbb fórum? Egy RSS feed? Egy levelezőlista? Egy Google Drive tárhely, ami alapból támogatja a csoportmunkát? Ja, igen, ezekhez az egységsugarú IT balf@szoknak olyan bonyolult dolgokat kellene tenniük, mint létrehozni egy email címet, és azzal meg egy jelszóval belépni egy oldalra. Sok esetben még ennyit sem. Bezzeg a facse, az már ott van a telefonon, és csak egy gombnyomás, és máris regisztrált a telefonszámmal, aztán mehet a lájk meg a pityergő kiskutya szmájli.
Értem én, hogy hasznos, ezzel nincs gond, használja, aki akarja. A pofátlanság az, hogy az előbb nevezett analfabéta népcsoport miatt már a normális, egyébként többre is képes embereknek is alkalmazkodni kell a slepphez, mert az információk zöme csak és kizárólag az ovis-sulis csopiban van jelen, meg ott üzenget a tantinéni is (akik zöme ugyebár legendásan művelt IT téren), ugyebár. Csak azért, mert ingyen van, még fizetnek érte. De hát kit érdekel, adjuk át a kontrollt, dobjunk el minden önállóan létező megoldást, mert mindenre (is!) jó a Facebook.
Aztán, ha egyszer cukroska bevezeti a havidíjat, nem lesz hova menni, mert se konkurens, se alternatív termék nem lesz már évek óta.
@Depression: ne is kezdj bele, néhány hónapja erről volt már egy topik itt, amiben mindenkit felfaltak az erkölcsi piedesztál tetőfokán ücsörgők, akik nem hagyták hülyére venni magukat, ezért volt pofájuk utánajárni a tényeknek, olyan módon, ahogyan csak tudtak.
-
válasz
Depression #20 üzenetére
Én nem loptam, csak elvettem, amit ott hagytak...
MaCS
-
Atomgeszi
nagyúr
" hogy vajon milyen hatása lenne annak, ha megszűnne az összes közösségi oldal. Gyanítom, nem egy ember lenne öngyilkos, és ez az, ami igazán félelmetes."
Ezt már én is elképzeltem, hogy mi lenne egy két emberrel a világban, ha élőben is kellene valamiről beszélni..
Nálunk pl. a baráti társaságban kifejezetten bunkó az, aki előveszi a telefonját. Nyilván nem az 1 perces barátnőnek/anyának/nagymamának/macskának/kutyának életjelet küldő üzenet a baj és bunkó, hanem amikor végig nézel társaságokon és csak a telefont nyomják. Ennyi erővel maradhatna otthon is.
[link] Ez pl. baromi vicces, de egyben szomorú is.
-
Őszintén, milyen egyéb, létező, használható megoldást javasolnál egy közösség kapcsolattartására, különösen, ha még tétje is van a dolognak?
Az iskolák nagy részében szerintem nem feltétel a Facebook használata, de elképesztően hasznos. Mi lenne jobb helyette?A Facebook egy eszköz, amit végtelenül sok módon lehet használni. Az okosok okosan, a hülyék meg idióta módon használják, számtalan módon és célra.
Legfőképpen összekapcsolja az embereket, amiből nagyon sokat ki lehet hozni. Nekem éppen vizsgaidőszakom van, és felbecsülhetetlenül nagy segítség, hogy jönnek-mennek a jegyzetek, friss tapasztalatok, tanácsok, működik az on-line közös készülés. 25 év 11 éve is voltak vizsgaidőszakaim, pontosan látom, hogy egy Facebook-szerű lehetőség milyen hatalmas nagy pluszt jelent -- és ez csak egyetlen pici példa.
Várom az ötleteket, hogy mi lenne jobb?
MaCS
UI: Az iWIW a maga idejében speciel jobb volt...
És nem, nem a Facebook vezetőségét és módszereit védem, mert felháborítónak tartom, amit művelnek. De maga a Facebook fantasztikus lehetőségeket biztosít, aminek egyenes következménye az, hogy igenis hozzá tartozik az intim szféránkhoz. Nekem ugyan semmilyen olyan adatom nincs ott, ami kellemetlenséget okozna, ha nyilvánosságra kerülne, ráadásul jellemzően én vagyok az, aki a vitákban túllihegettnek tartja a jelenlegi adatvédelmi hisztériát, mégis fontosnak és védendőnek tartom a belső világunk ezen szegmensének a védelmét is.
-
Depression
veterán
Nem léptem be, csak nyitva hagyta. Ennek 7 éve. Azóta új menyasszonyom van, ő meg már elvált. Egy pillanatig sem bánom, hogy ránéztem. Le lehet csukni, akkor is megérte.
-
"... és még több iskolában"
Ja, igen. Ez pedig a nettó köcsögség teteje. Imádom, hogy a világ mindig a debilekhez (IT szempontból nulla szülők, tanárnénik, stb.) alkalmazkodik, ahelyett, hogy megpróbálná a hiányosságokat pótoltatni az érintettekkel. Érdekes módon volt élet a Facebook előtt is, csak sokan erről már tudomást venni sem hajlandók. Egyszer csinálhatna valaki egy tanulmányt arról, hogy vajon milyen hatása lenne annak, ha megszűnne az összes közösségi oldal. Gyanítom, nem egy ember lenne öngyilkos, és ez az, ami igazán félelmetes.
-
válasz
orion1025 #17 üzenetére
Bármilyen vélemény szóba jöhet, akár egy emberölési ügy esetén is, nemi erőszaknál meg rendszerint meg is jelennek a kárörvendő erkölcscsőszök.
Csakhogy Te itt most már nem az ügy lényegét érintve érvelsz, hanem simán a Facebook-használókat ekézed (beleértve a párodat is), holott szemmel láthatóan nem sok fogalmad van arról, hogy mire is lehet használni a Facebookot. (vö.: "Engem nem érdekel más fake élete és illúziói, ennyire lehet komolyan venni az ottani ténykedést.")
MaCS
-
orion1025
őstag
Miért is? Párom miatt van csak facebookom, hogy ki tudja tenni, kapcsolatban van. Akik menet közben bejelöltek, azok az "ismerőseim" hidegen hagynak, a valódi haverokkal/barátokkal akkor tartom a kapcsolatot a való életben/telefonon, amikor akarom. Engem nem érdekel más fake élete és illúziói, ennyire lehet komolyan venni az ottani ténykedést.
-
"... és munkában is"
Édesfasz@m. Ne vedd személyesnek, nem személy szerint ellened irányul a megjegyzés, és az sem, amit most írok, de kérlek, árulj el valamit: mégis mi a mákos lóf@szért kell messengeren kommunikálni céges ügyekben? Az csak arra jó, hogy elmossa az otthon/munkahely határait. Persze, elég menő trend volt ez néhány éve (pláne a multik szemében, akik élvezték, hogy a sok fontoskodó kispöcs (nem, ezt sem rád értem, csak általános megfigyelés) a céges telefon miatt még 1 csatornán át b_sztatható 0/24-ben), de szépen lassan csak rájönnek a munkavállalók, hogy aki nem teszi le a lantot munkaidő után (legyen bármennyire is fontos ember, vagy még inkább, gondolja magát bármennyire is annak), azt egy idő után a pszichiátrián fogják a gumiszobában ütni.
Elképesztően nagy baromságnak tartom, hogy egyre többen használják cukrosbácsi platformját úgy, mint elsődleges kommunikációs csatornát, akár cégen belül is. Emailt írni már derogál a népnek, mert abban van név, tárgy, törzsszöveg, meg aláírás. Chatbe meg elég beböffenteni egy üdvöt, és csöcs. A gond csak az, hogy így nagyjából mindenki házhoz megy a lószerszámért, és önként profiloztatja nem csak saját magát, hanem a céges kapcsolatrendszer miatt az üzleti környezetét is.
Ha cégvezető lennék, a HR-n kívül nagyjából mindenkinek tiltanám a FB üzletszerű használatát.
-
törölt tag
Nekem sincs. Viszont gyakran bíznak meg külső profilos oldal integrációval, eztán ki kell állítanom papírt, vagy hozzá kell adnom a szerződéshez, hogy ebbe Ők explicit beleegyeztek, ez csak akkor lesz gond mikor már egyébként is 80% a lemorzsolódás a vidéki ügyfelekkel, ha bármilyen szikrányi erőfeszítést igényel az oldalukról egy munka teljesíthetősége
Vagy meg kell tanulniuk kiszedni a nyamvadt API kulcsokat, amihez általában a link amit adok nem elég.
-
Fred23
nagyúr
Facebookom nincs, ettől függetlenül sokkal jobban nézett volna ki 200 óra közmunka, hírértéke is nagyobb lenne! Így minden kis hülyegyerek tudni fogja, hogy ő is megússza majd ennyivel, ha elkapják, ha ügy lesz belőle.
-
cog777
senior tag
Hat... ha valakik feltennenek par kozel keleten keszult kepet, amit a titkosszolgalat is erdekesnek tarthat, akkor lehet hogy nem venned kitoro orommel az ejjel megjeleno kommandos osztagot.
Termeszetesen ez csak egy pelda, de mutatja hogy igen kifinomultan lehetne valakit tonkretenni. -
Attól, hogy Számodra nem jelentős, szerintem nagyonis van hírértéke.
Kis hazánkban ugyanis szinte nemzeti sport a Facebook és hasonló fiókokba, illetve eleve számítógépekbe belépegetés -- más nevében.
Nem baj az, ha végre a köztudatban is elterjed végre, hogy ez bűncselekmény.
MaCS
-
orion1025
őstag
Hatalmas hír... Ki az isten kíváncsi más facebookjára? Én még a sajátomra sem, így akár fel tudom ajánlani közhasznú célokra...
-
D.Orion
veterán
Nem írom be a monogrammom.
Haverok ezzel fogadtak.
Új hozzászólás Aktív témák
it Olcsón megúszta, szélsőséges esetben akár több éves börtönbüntetést is kaphatott volna.
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest