48 óra közmunka járt a Facebook-fiók jogosulatlan használatáért

Olcsón megúszta, szélsőséges esetben akár több éves börtönbüntetést is kaphatott volna.

A Pécsi Járásbíróság pár napja tette közzé határozatát, mely szerint 2019. január 15-én információs rendszer vagy adat megsértésének bűntettében bűnösnek mondta ki M.P. vádlottat, ezért a bíróság 48 óra fizikai természetű közérdekű munkára ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi és a sértett nő 2015-ben élettársi kapcsolatban éltek a vádlott házában. Szakításukat követően a sértett egy másik városba költözött. A vádlott – míg élettársi kapcsolatban éltek a sértettel – megszerezte annak Facebook-jelszavát, és a 2016. év során a sértett profiljába annak tudta és beleegyezése nélkül jogosulatlanul bejelentkezett, a belépési jelszót megváltoztatta, így a sértett számára hozzáférhetetlenné tette saját profiljának használatát. A vádlott 2017. március 20. és 2017. április 30. között a saját családi házából rendszeresen bejelentkezett a sértett Facebook-profiljába, és onnan több személlyel kezdeményezett beszélgetéseket.

A bíróság a büntetés kiszabásakor nagy súllyal értékelte a vádlott bűnösség elismerésére is kiterjedő beismerő vallomását. Az ítélet jogerős.

E bűncselekmény lehetséges büntetési tételeit egyébként a Btk. 423. paragrafusa szabályozza.

Azóta történt

Előzmények