-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
vadkörte #6999 üzenetére
Pedig az új teli zöld pötty jobban látszik, mint a régi kicsi...
Igen, egy virtuális gépen lehet felelősség nélkül mindent csinálni, csak amikor valaki tudja, hogy nincs hibázási lehetősége, mert már dunsztja sincs az újat hogyan konfigurálta be, az azért egy teljesen más helyzet.
-
vadkörte
addikt
VM-os lényegében szűz OMV3-at upgrade-eltem. Azt nem mondom, hogy pikk-pakk, de szépen lefutott. Kb. annyi időt vett igénybe, mint a mezei alap telepítés.
A v4 szinte azonnal frissíttette magát 4.1.4-re, volt néhány hibaüzenet - pl. az extra tároló nem akart deb-ből telepedni, néhány alap plug-in szintén - de ezeket néhány restart megoldotta.
Az általam otthon használt plug-in-ek - Transmission, Cups, USB-backup, ClamAV, stb... - benne vannak az új rendszerben is és az extras-ban is.
Alapból stabil. Ami viszont fura, hogy nem jelzi, melyik plug-in-ek vannak telepítve (a v2/v3 megszinezte a plug-in előtti checkbox-ot)Az otthoni rendszert egyelőre - pár hétig - békénhagyom.
(#6998) Charx:
A legszembetűnőbb változás, hogy ázotthullaszürkéről bilikékre váltott a színséma, valamint az egyes csoportokhoz egész képernyős fekete/fehér háttérikont tesz be, ami elsőre roppant zavaró, mivel kitakarja a csoport ikonjait. -
lovi27
addikt
Örülök, hogy sikerült, mert én szkeptikus vagyok az upgrade-del kapcsolatban. Bár igaz, már itt is volt akinek nem volt gondja vele. Szerintem, ha van hiba rögtön jelentkezik. Megy vagy nem. Elromlani nem szoktak. Valami ritkán használt funkciónál még esetleg előjöhet valami, de nem valószínű.
És így egy nap után mi a véleményed róla?
-
lovi27
addikt
Ezen az oldalon lehet kiválasztani a különböző hardverekhez való telepítési fájlokat. Amit fentebb linkeltem az valóban csak a PC alapú hardverekhez használható!
A verzió frissítés elvileg egy paranccsal történik,
omv-release-upgrade
de sokszor nem megy ennyire egyszerűen. Hibánál nincs visszaállítási lehetőség, ezért előtte érdemes teljes rendszerpartíció mentést végezni (CloneZilla), vagy új telepítés lesz belőle. A másik fontos dolog, hogy ellenőrizni kell az új kiadáshoz elkészült-e már az összes plugin amit eddig használtunk. Ami nem azt uninstallálni kell még az upgrade előtt!
A siker így sem biztos. Mivel látványos újdonságok nincsenek az új kiadásban, ezért aki elégedett a jelenlegi működésével és gondot okozna az új telepítés az inkább várjon még az átállással. Még a pluginokból is hiányzik jó néhány. Nem kell elsietni.
Remélem naprakészen tartják ezt az oldalt, mert például itt lehet ellenőrizni az extra pluginok elkészültét: OMVEXTRAS (angol nyelvű)
-
Pelican
őstag
válasz
DonThomasino #6991 üzenetére
-
Pelican
őstag
válasz
DonThomasino #6989 üzenetére
Nem tudom mire akarod rárakni, így nevet se tudok mondani.
Létezik pl S905-re, meg bármire, amire debiant tudsz tenni, arra rámegy. -
Pelican
őstag
válasz
DonThomasino #6985 üzenetére
Amit linkelt az nem, de van külön arm verzió is.
-
lovi27
addikt
Az OMV 4 már nem teszt, stabil kiadásra váltott: v4.1.3
A v4-hez az extra-plugin letöltése.
Az Összefoglalóban is ott van. -
lovi27
addikt
válasz
DonThomasino #6982 üzenetére
Egy DLNA szervert. A miniDLNA vagy ha ismered a Plex Media Server plugint.
-
DonThomasino
veterán
Csináltam egy hálózati SMB/CIFS megosztást egy media lejátszónak.
Elvileg nem kér autentikációt, mégsem látja a lejátszó.
DLNA hoz mit kell még beállítani? -
lovi27
addikt
válasz
George8732 #6980 üzenetére
Saját fóruma: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
George8732
csendes tag
Sziasztok ismét. Az előző problémám megoldódott a kikapcsolás a többin még dolgozom, hátha megoldom valahogy.
Most egy újabba ütköztem bele de ez inkább plex lesz vagy nem tudom. Adott a következő szituáció.
Van egy Sorozat benne az .mkv videó mellette egy ugyan olyan elnevezésű .srt., film elindít felirat tökéletesen megy.
Van egy másik Sorozat szintén mkv mellett egy srt. és a plex nem látja a feliratot. Egy azon mappában vannak, ugyan az az srt kódolása is mint a jól működőnél, ugyan az a neve még sem megy. Gondoltam a jól működő mappából átmásolok egy feliratot átnevezem és kipróbálom azzal, de úgy sem megy. Már átneveztem a fájlokat is másra hátha valami karakter nem tetszik neki, a mappát is átneveztem.Szerintetek mi lehet a gond? Merre keressem a hibát?
Nah közben egy kis változás úgy hogy szerkesztem a hozzászólásom. Letöröltem és újból felmásoltam, elindítottam a könyvtár frissítést, megtalálta a sorozatot de nem talált hozzá borítót meg ilyeneket mert a mappa névben benne van hogy S01. Viszont, látja a feliratot! Rámegyek hogy egyeztetés kiválasztom ez melyik sorozat, megtalálja a borítót meg mindent, de eltűnik a felirat.. Rámegyek hogy különböző akkor eltüntetni a borítót meg minden hozzá tartozó dolgot, megjelenik a felirat...
Ötlet?
-
Pelican
őstag
válasz
joekajoeka #6978 üzenetére
Nálam is akkor gyorsabb, ha ki van kapcsolva...
-
joekajoeka
tag
Elmeletileg igen de a gyakorlat megis mas!
Nem tudom, hogy nem-e a halozati kartya a hibas de mivel ftp-en jol megy igy probalkoztam a samba bealitasoknal:
Kikapcsoltam a samba alatt az Asynchronous I/O beallitast, es most max sebesseggel mukodik a masolas.
Igy rendbe van!
DE!
Netten olvasva az Asynchronous I/O gyorsabba kellene tegye a samba-t, nalam forditva mukodik?!
Valaki tudja, hogy milyen hartanyokkal jar ha az Asynchronous I/O ki van kacsolva, mire jo ez? -
lovi27
addikt
válasz
joekajoeka #6975 üzenetére
Szia!
Miből gondolod, hogy az OMV tehet róla? Ha egyszer tud írni 112-vel, akkor olvasni - ami gyorsabb, mint az írás - csak tud már annyival.
-
iff
senior tag
válasz
joekajoeka #6975 üzenetére
Nálam hasonló volt régen, amikor áttértem az asrock itx-es lapomra. Lassan másolt ill. egy idő után eltűnt a hálózatról a "nas"-om. (érdekes, hogy win7-nél is ez volt) amikor már vissza akartam küldeni előtte az OMV-ben a kernelt frissítettem és minden flottul ment. Más nem nagyon panaszkodott erre, ez érdekes volt.
-
joekajoeka
tag
Sziasztok,
Vasaroltam egy Dell T310 POWERDEGE (i3 540, 4GB ECC RAM) szervert, amiben van egy PERC H200-as SAS kartya, beepitett Broadcom BCM5716 halo kartya.
OMV 3.099 egy WD160GB-os hdd-re van felteve.
Vagy egy plusz HDD ami 250GB-os 7200-rpm-es (EXT4) amit tesztelni hasznalok amig nem veszem meg a 2x4TB-HHD-et.
Az a baj hogy OMV-fele tudok irni 112 MB/s-al, de olvasni csak 53MB/s-al tudok.
2 kliens-el is porballtam egyikben ssd van de nincs kulonbseg.
Ha beslo FTP-en keresztul probalom akkor tudok olvasni 112MB/s-al tehat ez igy rendbe van.
Valami a samba-val van.
Kicsit sem orulok hogy ez igy megy megvettem egy nagy szervert amit NAS-nak akarok hasznallni (Plex,Torrent,Openvpn) egy kicsi nas lehet jobb lett volna.
Proballtam freenast is az meg szornyubb volt mondjuk ott nem volt meg ZFS alatt a min 8GB-ram.
OMV alatt a samba ennyit tud? -
Ezt a plexpy addont használja valaki?
Ha omv webui-ról rakom fel akkor nem is települ, parancssorból raktam fel, de csak úgy fut, ha a parancssorból futtatom apython PlexPy.py
-t.Automatikusan nem is tud futni?
-
rnagy
tag
Sziasztok !
Megint segítséget szeretnék kérni, google-ban nem nagyon találtam semmi megoldást erre.
Konfig : Banana pi M1 SD kártyán OMV 3.0.99 + SATA 2.5 HDD a tárolásra. Szeretném megoldani, hogy a rendszer is a HDD-ről fusson. Most szeretném az új HDD-t beiktatni, ezért lenne most a legkézenfelvőbb.Annyit kiderítettem, hogy SD kártya mindenképp kell a boot menühöz, de többet nem. Van másik SD-m, amin tudok kísérleteket végezni, így az eredeti rendszer megmaradhat addig, amíg nem sikerül végeznem vele.
Angolt a google translate segítségével értem csak, linux ismeretek nem nagyon vannak sajna.
Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni a kivitelezésben egy lépésről lépésre leírásban. -
Flowtation
őstag
válasz
syler123 #6971 üzenetére
Nem közös médiatár, hanem közös adatbázis. Én ezt a linket kaptam a málnás fórumban. (lehet jobb lenne átmenni oda, itt talán ez már off kicsit).
A lényeg, hogy ha két (vagy több) málna van akkor egy közös adatbázist használnak, nekem ez azért lett volna lényeges, hogy amit megnéztem pl. a nappaliban, akkor azt a hálóban is megnézettnek jelöli. Azt nem tudom pontosan hogy neked pont erre van-e szükséged. Nekem se dlna se tvbox, szóval lehet hogy másról van szó.Egyébként ez ne zavarjon, hogy a nason vannak a fájlok, a kodi létrehoz egy adatbázist, amiben vannak az infók, ezeket az infokat pedig a megosztott mappákból (tartalmukból) veszi. Az hogy ez a mappa honnan van, nem érdekes jelen esetben.
-
syler123
veterán
válasz
Flowtation #6970 üzenetére
Értem, közös médiatár? Ez hogy működik? Azt tudom, ha a kodi box dlna-val megosztja a tartalmakat, akkor ez a dolog működik, tehát tab-al megnézek egy sorozatrészt, ez látszik a tvbox-on is. De ha a "NAS" -on vannak a fájlok, akkor nem tudom hogyan működik.
-
Flowtation
őstag
válasz
syler123 #6969 üzenetére
Azokhoz az infokhoz szerintem bőven elég a 100 Mbit, gondolom, hisz semmi különös, pár kép, meg szöveges infó. Legalábbis ahogy én használom. Alap skin, lista, semmi fanart, stb. Nagyobb a hálózati forgalom ha pl. fullhd filmet nézel róla.
Egyébként meg van egy megoldás a közös médiatárra és akkor egyszerre látszik a nézett/nem nézett film is.
-
syler123
veterán
válasz
Flowtation #6968 üzenetére
Igen, csak pl úgy is sokáig tartott, hogy közvetlen médiaboxra volt kötve a hdd, na most ugyanez ez hálózaton
Tudom hogy nem a nas miatt lesz lassú, csak gondolom a médiabox miatt. Csak 100mbit/sec-es a hálókártyája.
Bár lehet a médiatárat elég 1 boxon frissíteni, a többi boxra pedig azt átmásolom, nem indítok átvizsgálást. Ha megtalálom a médiatárat
-
syler123
veterán
válasz
vadkörte #6965 üzenetére
Lényegében egy nas szerepét töltené be. Médialejátszás nagyon ritkán megy róla, arra egyébként tökéletes, csak eddig nem ment 24/7-ben. Tehát feltenném rá az Openmediavault-ot, rákötök egy 3tb-os hdd-t, akkor erre menne a torrent és a megosztott könyvtárakat adnám hozzá az Libreelec-es (Kodi) boxokhoz. Bár még nem tudom így mennyire lehet lassú pl egy médiatár frissítés
doberman: Akkor nem szabadulok meg tőle idő előtt, van rajta 4 sata port, szóval hdd-t tudok rákötni bőven.
-
vadkörte
addikt
válasz
syler123 #6964 üzenetére
Csak stream-elsz majd róla, vagy azon lesz az OSMC is?
Előbbi esetben felesleges a csere. Annál jóval gyengébb dualcore Atom 330 CPU-s "NAS"-om van és a röhögve elvisz egyszerre 3-4 eszközt is.(#6961) Golovit :
Nem írtad le, hogy milyen a konfig. Ha van elég SATA port én betennék valami kicsi - 16-60GB SSD-t, vagy 160GB HDD-t - 2,5"-os háttértárat rendszernek. Telepítés után, de belakás előtt egy USB-ről indított tetszőleges linux Live rendszer GParted aplikációjával - én pl. egy Ubuntu-val csináltam - átméretezném a rendszer partíciót, hogy a maradékot lehessen adatnak használni (ha akarod, de nem kötelező) majd mehet a belakás. (adatlemezek felcsatolása, filerendszer létrehozás, megosztások kialakítása, letöltőkliens, RAID, stb...)
Majd a legvégén egy full update és egy rendszermentés. -
syler123
veterán
Nem is az a gond hogy nem támogatja, inkább arra gondolok, hogy a teljesítmény / fogyasztás arány lehet gyengébb. Ez a 2 magos 1,6ghz-es proci szerintem nasnak elég lehet, de ilyen 20-30W-ot fogyaszthat, egy inteles hasonló gép gondolom sokkal kevesebbet.
Mindenesetre majd kipróbálom, mert csak porosodik nálam itthon a Brazos, nem lenne rossz munkára fogni / levenni a terhet a routerről.
-
lovi27
addikt
válasz
Golovit #6961 üzenetére
A particionálásnál olyat is elmozdítottál, amit nem lett volna szabad, mert ez évek óta használt, bevált módszer és működik. A lényeg, hogy semmilyen figyelmeztetést nem szabad figyelmen kívül hagyni, azaz nem lehet figyelmeztető üzenet!
Így van, a gyakorlás tesz mesterré...
-
Golovit
újonc
-
lovi27
addikt
válasz
Golovit #6959 üzenetére
Ezek szerint nem olvastad el figyelmesen az összefoglalót...
Az OMV telepítéskor a teljes HDD-t magának újra particionálja, azaz lefoglalja. Utólag egy particionáló programmal - javasolt a linuxos Gparted-live - lecsökkentheted a rendszer partíció méretét 10-15GB-ra és így visszanyered a maradék helyet. De az így nyert hely csak átmeneti tárolásra lesz ajánlott, mert az OMV egy esetleges újratelepítéskor megint törölni fogja a teljes HDD-t.Ezért javasolt egy kisebb SSD, HDD beszerzése a rendszer számára. Ha az esetleg egy-kétszáz gigabyte-os az előbb említett módon visszanyert hely kiválóan használható letöltések átmeneti tárolójának.
-
Golovit
újonc
WOW.
Nagyon szépen köszönöm.
2 mozdulattal megoldódott egy 8 órás szenvedésAmint kikaptam a kártyát minden egyből klappolt.
És még át is vertek a PC boltban ahonnan vettem a gépet ugyanis Gigabites kártyának tüntették fel pedig csak egy 100 as....Sikerült beállítanom online szépen majdnem mindent.
A 2db vinyóból azt amin nem a rendszer van szépen el is tudom érni.
Viszont a 2Tb os vínyót nem tudom használni. arra lett telepítve ugyebár a rendszer. sehogysem tudom hozzá adni.
Valami ötlet? -
syler123
veterán
Használja valaki Brazossal (Asrock E350m1) az OSMC-t? Érdemes ezzel belevágni vagy inkább válasszak valami Inteles lapot, a Brazos lapot pedig adjam el? Nem tudom mennyivel takarékosabb egy j1900-as celeron. Erősebbnek biztos erősebb, de lehet OSMC-nél annyira nem számít, mert a Brazos is elbírja a feladatot.
Ha ez hiteles, akkor elvileg maradhatok az e350-nél.
-
-
Golovit
újonc
Alaplapi Internet csatlakozó és 1db hálókártya van benne.
Próbáltam természetesen az automatikus beállításokat is. az töbszöri próbára se sikerült, teljes telepítés újra kezdéssel se.
Kábelből 4-el próbáltam ki.
Illetve előzőleg a v3.094 es kiadással is. ugyan ez a hiba lépet fel. -
lovi27
addikt
válasz
Golovit #6954 üzenetére
Hány hálókártya van a gépben? És ha nem állítasz semmit, csak elfogadod amit felkínál?
Normál esetben nem kell állítani semmit, jól megy az automatikus felismerés. Valami hardver gond lehet (kábel, router, stb.), megfelelő ISO-t telepítesz? Egy próbát megér a stabil kiadású v3.094 telepítése. -
Golovit
újonc
Sziasztok .
Segítséget szeretnék kérni ugyanis 5 órája nem sikerül megcsinálnom sehogy se a nyamvadék gépet.
Na szóval:
Elkezdtem feltelepíteni az OpenMediaVault 4.0.14 et egy teljesen új , 2Tb os vinyóra.
Halad is szépen amíg el nem jutok a hálózat beállításaihoz. megadom neki,hogy a Gigabites kártya legyen az elsődleges,(A gép közvetlen megy bele egy kábelel a TP-link routerbe).
Le OK-zom és elkezd tölteni , viszont amint elér a DHCP csatlakozáshoz és azt betölti kapom is a hiba üzenetet miszerint "Az automatikus hálózat beállítás sikertelen" . Na igen.
Végig próbáltam ami csak eszembe jutott de semmi.Próbáltam az alaplapi Internet csatlakozóval , az sem vált be.Nem igazán sikerült rájönnöm,hogy ha manuálisan állítom be akkor miket kéne be írni ,Legjobb tudomásom szerint csináltam , de az se nyert.
Eből adódóan ha valahogy tovább lépet (valszeg rossz beállításokkal) ezért még a Tükör fájl beállítás se sikerült ott is hiba felirat piros kép és kapu.
Routerben a DHCP engedélyezve van.
Valakinek esetleg valami ötlete? vagy tapasztalata?
-
vadkörte
addikt
válasz
DonThomasino #6952 üzenetére
Szerinted egy Raspberry Pi-ből hogy lehet "NAS"-t építeni?
Meg, de ekkor az adott USB platform fogja meghatározni az adatátviteli sebességet.
Csatoltam már fel a NAS-omra USB-n külső eszközt - HDD/pendrive - és mount-olás után ogyanolyan eszközként kezelte, mint a beépítetteket. -
Rosep
senior tag
Az OMV-n futó Plex-et hogyan lehet frissíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest