- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- Synology NAS
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Microsoft Word topic
- Bittorrent topik
- Linux kezdőknek
- Kriptovaluták és az adózás
- AliExpress tapasztalatok
- Rendszergazda topic
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stylewars_kp
őstag
válasz #31733248 #91129 üzenetére
Amennyiben ez valóban egy cég, akkor ajánld nekünk azt. Eddig nem tettél közzé semmi céges adatot. Miként tudunk elérni, ha szeretnénk lakást bérelni a "bulinegyedbe"? Mutasd be a lakásaidat, amennyiben ezek valóban nem egy proli ikea lakások. Nem troll etetés a célom, tényleg érdekelne az amiről beszélsz.
Viszont ez egy megtakarításokról szóló fórum, azért is teszem off-ba.
[ Szerkesztve ]
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
-
Krugszvele
senior tag
válasz #31733248 #91129 üzenetére
Abszolút igaza van. Igazi vállalkozó hozzállás! Tanítani kellene!
Én még egy érdekességet tudnék hozzátenni: Vidéken iszonyat sok "brigád" dolgozik. 6-8-10 fős csapatoknak folyamatosan keresnek kiadó lakásokat, szinte bárhol! Kisebb faluban (ha jó a hely, ezt előbb derítsd fel!) már viszonylag kis összegért vehetsz házat, amit felújítva 6-8 embernek kiadhatsz, havi nettó 400-500+ ezer forintért. Jó a megtérülése, hamar tudod venni a következőt!
Itt nincsen vele napi szintű teendő, viszont egy brigád nagyjából 1,5 év alatt lelakja falig a házakat, olyankor kell egy felújítás! Tehát ahogy a rövidtávú kiadásnál azt kell beletenned, hogy mosolyogsz, ott vagy, értesz az emberekhez, itt azt, hogy másfél évenként képes legyél egy festést, pár alap burkolást jól megcsinálni, ezen lehet sok milliót fogni.
Egy budapesti jó minőségre újított rövidtávra kiadó lakás árából tudsz venni kettő-három ilyen kisebb házat, számold ki, érdeklődj utána, csináld meg!
Bármibe is fogsz, Te csináld. Ne más. Majd Joci felújítja, majd Zsuzsók kiadja, úgy NEM fog menni. Neked kell odatenni magad, ez a titok. -
archie17
tag
válasz #31733248 #90970 üzenetére
Engem egyébként őszintén érdekel a "hogyan csináljam" része, akár itt, akár PM-ben ha tényleg az előző volt az utolsó HSZ-ed. Azt a részét értem, hogy szerinted most is kiemelkedő lehetőség a prémium budapesti lakáskiadás, és csinálnám is szívesen, csak hiányzik a nulladik lépés:
- jelenleg saját lakásommal is eladósodva
- 10m Ft-nál kevesebb megtakarítással
- két átlag feletti keresettel, ami gyerekvállalás esetén lecsökkenhet
- bármilyen örökség vagy várható egyszeri tőke nélkülhogyan lenne érdemes elkezdeni az egészet?
Ahogy én látom, se a tőke, se a hitelfelvételi képesség nem elég az első prémium lakásra se, úgyhogy jelenleg karrier, önképzés, és az állampapírok maradtak. Őszintén hasznos lenne a tanács, mert szerintem sokaknál ez is egy kérdőjel, hogy oké -> húsz jól menő lakásból értem a huszonegyediket, de nulla (mínusz1 a saját lakáshitellel) állapotból az 1 az igazán nehéz.Köszi!
-
veterán
No offense főnök, nem olvastam végig minden kommentedet, de nekem itt valami nem kerek a sztoridban. A heti fél óra nyilván abszurd, ennyi gond átlagban egy hosszú távon kiadott lakással is van, most személyesen tapasztaltam.
A vagyonhoz: az egész bizniszed úgy indult, hogy jókor szálltál be valamekkora tőkével az ingatlanpiacra. Pont mélyen voltak az ingatlanárak, pont beindult az AirBNB, pont beestek a hitelkamatok. Nyilván nem KP-ra vettél 20+ lakást. Van ilyen az ismerősi körben, de ő valutázással lett milliárdos, aztán betolta a pénzét lakásokba (ő is pont jókor). De annyit nyilván nem hoz 20 lakás se, hogy most hirtelen megint vegyél a hozamából 20-at rövid távon. Meg hát ott van az, hogy ez a pénz a tőzsdén jobban fialt volna. Én például dupláztam 1 év alatt, aztán kiszálltam a zuhanás előtt. Akkor most én vagyok a jani? Nem, vállaltam egy nagy kockázatot, és pont szerencsém volt.
Viszont most 0-ról beszállni az AirBNB-be nyilván más eredményt hozna, mint nálad. Nem értem, hogy ezt miért nem veszed figyelembe a befektetési tanácsaidnál, nem vagy te hülyegyerek!
És amit többen is leírtak: a tiéd nem egy passzív befektetés, hanem egy vállalkozás. Ez pedig nem vállalkozási topic (lehetne amúgy az, de nem így alakult organikusan). Szóval semmi értelme összehasonlítani a hozamodat egy államkötvényével.
#90979Elemental
Ez is egy butaság. Tőke nélkül nincs semmi, befektetni is csak azt tudod. Ennek forrása lényegtelen, sokkal fontosabb, hogy mire mentél vele. A kolléga eredménye megsüvegelendő, 1000 más ember is kapott tőkét, és nem ment vele semmire. Neki pedig már komoly vagyona van, ebből lehet tanulni. Az irreális elvárás, hogy az ózdi cigánysorról legyen valaki sikeres milliárdos. Ilyen nincs.[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
Econ, tök jó, amit csinálsz, hiszen keresel vele egy rakás pénz, nem futunk össze, hogy megmutasd az ingatlanjaidat és dumáljunk? Hátha hasznosíthatok belőle valamit.
Ezt én így mondanám:
Econ, tök jó, amit csinálsz, hiszen keresel vele egy rakás pénz, nem futunk össze, hogy adjál nekem egy kis pénzt és dumáljunk? Hátha hasznosíthatok belőle valamit.
-
Drizzt
nagyúr
Megis mit lehetne tanulni valakitol, aki valahonnan kapott egy raklap indulo penzt, majd bemakolt egy befektetest, amiben egyebkent nem is csinal semmit, csak heti fel oraban? Ilyen embertol nem lehet mit tanulni, az messzirol sut. Amit leirsz, az alapjan egy tulajdonos vagy, aki nem csinal semmit. Ezt tulajdonoskent barmelyikunk meg tudja csinalni. Lefogadom a topik nagy resze ha hasonlo"birodalom" tulajdonosa lenne, tenne bele csomo munkat, hogy fejlessze. Az mar egy sokkal erdekesebb es tanulsagosabb beszelgetes lenne. Ugyanakkor elegge haszontalan is, mert kevesen jutnak ilyen lehetoseg kozelebe.
Az egy sokkal erdekesebb, hogy kicsi, vagy atlagos kereset mellett hogyan tud jobb eselyt teremteni maganak az ember, mert ez a lakossag 90+%-anak a realitasa.I am having fun staying poor.
-
Vesa
veterán
válasz #31733248 #90919 üzenetére
Kiemelted az elmúlt 8 év legdurvább ingatlan áremelkedését, nem számolva azzal, mi volt korábban, és ebből akarsz hosszabb távú következtetéseket levonni. Jelenleg az EU-n belül hazánk a harmadik helyen áll az áremelkedést tekintve, ami inkább arra enged következtetni, hogy ez a pálya nem tartható hosszabb távon.
A tudomány a valóság költészete!
-
julius666
addikt
válasz #31733248 #90944 üzenetére
Pl. hogy kizárólag az üzemeltetés által érintett időről beszéltem
Tehát beírtál egy teljesen értelmetlen számot, csak hogy valami nagyot mondhass.
Nyilván senki se arra gondolt, amikor a vállalkozás vs. befektetés eltérő mivoltát emlegette, hogy kell-e szaros lepedőket mosni.magánszemélyként és hitel nélkül vásároltam
Valóban írtad már, sry, átsiklottam felette. Tehát milliárdos vagyont hitel nélkül összegurigattál. Egyáltalán nem tartom lehetetlennek, tényleg csak az a furcsa, amit a többiek is írtak már előttem. Hogy miért kell egy ilyen PH szerű lapcsalád zugfórumain kétdiplomás közgazdászként a milliárdos üzleted eredményeit bizonygatni, meg kínai befektetéseket propagálni (úgy, hogy amúgy ha jól értem te magad se teszel szívesen oda pénzt).Az megvan, hogy itt egyesek arra verik, hogy lekvárt kennek processzorokra és megnézik, hány gigahertzig tudják húzni utána?
ma már feltalálták az elektronikus ügyvitelt, aminek segítségével forint pontosan tudom, melyik lakás mikor és mennyiért volt kiadva stb...
Nem is erre gondoltam. Hanem pl. hogy ha ügyvezető (vagy embere) intézi az esetleges felújítási munkálatokat, hozza a szakikat, akkor könnyen megnyomódik a ceruza, illetve adott esetben "érdekében áll", hogy a lakások az átlagnál gyakrabban szoruljanak karbantartásra.Ha ezeket te intézed az más, de az már erősen messze van a "heti fél óra és dől a zsé" sztoritól...
könyveld el nyugodtan, hogy hülye vagyok és csak szerencsém volt
Nem tartalak hülyének, viszont van egy olyan gyanúm, hogy a sztorid, számaid körül sok minden csúsztatás, a valóság masszív megszépítése. Valaki nagyon jól jellemezte a napokban: önigazolási hadjárat. -
julius666
addikt
Nézz utána nyugodtam, 10 éve Belső-Erzsébetvárosban negyed millió körül volt az átlagos négyzetméterár, most négyszer annyi.
Ez így szép szám, de 10 év alatt a forint kb. felére romlott az USD-hez képest. S&P500 meg több, mint duplázott (csak az árfolyam, ráadásul medvepiac közepén vagyunk!). Megvenni és tartani kb. pár perc effort lett volna. Csak ha már mint "befektetést" nézzük az ingatlankiadós mókát.
az ebből származó bevételeimből pár évente duplázom az lakásaim számát.
Ezzel megint semmi értelmezhetőt nem mondtál. Mennyi az a "pár év"? 3? 7? 10? Mekkora a leverage ebben a történetben? Mert nyilván van, hiszen az elmúlt 10 évben az volt a hülye, aki nem vett fel ingatlanvételnél kölcsönt (cégként gondolom jártak az állami kedvezményes mókák is).
Azért ezek nagyon nem mindegyek...
Heti fél órámat viszi el (ekkora üzemméretben már megéri főállású emberekkel dolgozni),
Lehet épp ezen a héten fél órádat vitte el, de ilyen blődségeket ne írj már. Az új ingatlanokat is fél óra alatt vadászod össze? (Megbízható) embereket a fáról szedsz? Bemondásra elhiszed nekik hogy mi a helyzet? Értem, hogy tuti alkalmazottak és 100% megbízhatók, de előbb-utóbb azért ennek masszív lehúzás lenne így a vége.
Azért itt vannak páran, akik láttak már életükben vállalkozást, ezeket a nagyotmondásokat senki nem fogja elhinni...
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz #31733248 #90929 üzenetére
Felreerted. A lenyeg az lett volna, hogy a topiklakok 99.9% felol flexelhetsz naponta 20x ingatlanra, kriptora, reszvenyre, porsche gyujtemenyre, vagy akarmire, attol a velemenyed relevanciaja, megitelese egy jottanyit sem javul ha minden mondat vegere bemondod a bankszamla egyenleged.
sot, inkabb ellentetes a hatas: zavarja azokat, akik szimplan tulleptek azon hogy a love lenne a minden es az egyetlen formaja az onervenyesitesnek, masreszt biologiai elonyokkel sem jar (kvara nem lesz alfa attol valaki hogy az ingatlanok szamat mantrazza, sot, a nok sem igazan azokra a ferfiakra buknak hosszutavon akiknek az onigazolasi / figyelemfelkeltesi kenyszere az ovek felett van jo sok szinttel, a pszichologia meg mar sokszor kimutatta hogy az ilyenfele kenyszeres flex mogott a valo eletben legtobbszor epp a negativ ellentettje all.)Emiatt en ovatosan fogalmaznek a pultosokkal kapcsolatban, egyreszt legyunk toleransak veluk, a topiklakok mellett ok sem szeretik egesz este azt hallgatni hogy - 1 sort kerek, es kepzeld, nekem amugy 10 ingatlanok van es ettol vagyok am valaki!
Masreszt veszelyes, mert ha emelle az o onertekelese tenyleg a helyen van, lehet az este vegere a jatt melle a not is o viszi“Any man who must say ‘I am the king’ is no true king” - hogy egy kortars klasszikust idezzek
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz #31733248 #90929 üzenetére
Nem nagyon érted te ezt a (ultra)laza monetáris politikát, amiről a 2010-es évek szóltak. Pedig hidd el, hogy a dominók között ott vannak a te külföldi turistáid is, akik nem repkedtek volna rekord mennyiségben, ha nem lett volna rá pénzük. Mindezt hitelből, ha nem is direktben, de áttétesen a munkahelyeik által. Tehát nem lett volna akkora belvárosi befektetői kereslet, és ezzel párhuzamosan akkora hozamod sem, ha nincs olcsó hitel. Valami közgáz könyvnek azért ideje lenne utánanézni, szerintem kitermeli a 26 ingatlan.
"Even turkeys fly in a strong wind"
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
PredatorZoli
Topikgazda
A hasonló vízióimon 10 éve ugyanígy röhögött mindenki, a vagyonnövekményem látva most azt mondják, hogy "szerencséd volt". Pedig csak megértettem valamit, amit nekik nem sikerült. Most is ez a helyzet.
Ezt hívják úgy, hogy confirmation bias.
Neked nem befektetésed van, hanem vállalkozásod. Teljesen torzított amit írsz, mert úgy adod elő, mint egy befektetést. Kb olyan, mintha itt valaki megírná hogy az ilyenolyan területen működő vállalkozása ami már megy magától mert van egy kinevezett ügyvezetője, neki fél óra munkával mennyit hoz meg hány évente duplázza meg a cége az értékét...
Tök szuper csak ez egy befektetői topic, nem vállalkozói. A saját vállakozásba való befektetés nem képezi a topic témáját, nem szoktunk ilyesmiről beszélni, mert nem lehet ez ügyben érdemi tanácsot adni a másiknak.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz #31733248 #90702 üzenetére
A rövidtávú lakáskiadás, ahogy másik is mondják, már egy vállalkozás, ami munkaigényes.
Azért érdekes ez, mert ha ilyenből akarnék megélni, vannak sokkal jobb helyek, mint Budapest vagy más nagyvárosok. Pl. osztrák hegyvidéki kisvárosokban, ilyen helyeken gyakran megszállunk, szoktuk nézegetni az ingatlanárakat. Igazából simán budapesti árakon vannak a szállások, míg az ingatlanárak kb. harmad áron. Ha ilyenből akarnék élni, apartmanokat vennék valamelyik hegyvidéki kisvárosban, és azokat adnám ki turistáknak.
-
Drizzt
nagyúr
Ez viszont sulyos igazsagtalansag a rendszerben. Aki rendelkezik sok lakassal es raadasul befekteteskent hasznalja oket, annak egy fillernyi rezsitamogatast nem szabadna adni. Ezzel egyebkent mar korabban is szembesultem, hogy letezo jelenseg es mar akkor is kiakadtam rajta. Mlinarik egyik videojaban a Peter Jones haverja nevetgelt azon, hogy a 3-4x airbnb-re hasznalt lakasa egyikeben sem kell megemelkedett rezsikoltseget fizetnie a "rezsicsokkentes-csokkentes" utan sem.
I am having fun staying poor.
-
avl
senior tag
"10 év alatt az átlagos négyzetméterárak négyszeresükre emelkedtek"
(igazsagtartalmat nem vizsgalva)
es a következö 10 evben ? mert kit érdekel a múlt ?
ki milyen esélyünek látja, látszódik, hogy így megy ez tovább ??ingatlannal is van a "mean reversion" (örökke semmi sem hasit; ha elmult 10-ben hasitott, nem fog a következö X-ben; "mean", szóval nem nice értelemben is ;-)
-
nagyúr
-
julius666
addikt
válasz #31733248 #90479 üzenetére
Az elmúlt 7 évben egy átlagos magyar ingatlan közel megduplázta a reálértékét
Forint alapon, vagy euróban? Ha közös alapra hozod a kettőt, akkor mennyit hozott volna egy VWCE vagy akár S&P500? Ha leszámolod az órabéredre, az ingatlanozásod kb. mennyibe került?
Mekkora a kockázat? Atomjó vételre már írtál példát, de milyen bukókba sikerült nyúlni?
Ezeket nem trollkodásból kérdezem, hanem mert ez nem egy ingatlanos topic, ez egy befektetős topic. Nagyon szívesen vesszük, ha bebizonyítod nekünk, hogy a mi "buborékunkon" kívül sokkal jobb, megbízható hozamú befektetési lehetőségek vannak, de akkor tegyél mellé valódi számokat, ne csak marketinganyagokba való üres lózungokat!
Kínai tőzsde: ha te magad is kockázatosnak érzed, nem nagyon teszel oda pénzt, akkor nekünk minek ajánlgatod?
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz #31733248 #90350 üzenetére
"Megértelek, kétségtelen tény, hogy ez egy új, az amerikaitól számos jellemzőjében eltérő piac és (főleg az elején) eléggé foglalkozós is, sokaknak egyszerűen nem ér ennyit."
Egy kicsit félreérthetően fogalmaztam, nem az a fő gond hogy foglalkozni kell vele, én szeretek belemélyedni a dolgokba, hanem az, hogy úgy kell foglalkozni vele, hogy a diktatúra bürokratikus idiótaságaihoz, korlátozásaihoz kell alkalmazkodni, az így vett részvények sok esetben nem ugyanolyan tulajdonjogot jelentenek, mint a szabadabb piacokon, illetve a diktatúrából fakad egy rakás rajtam kívül álló politikai kockázat. Kínai befektetéssel lehet, hogy sokat lehet nyerni, de a magasabb és speciális kockázat miatt nem foglalkozok vele. Hasonlóan vagyok a cryptoval is, csak ott más okokból.
-
aAron_
őstag
válasz #31733248 #90507 üzenetére
Ingatlan befektetés és a flipping két különböző dolog. Várható hozamot pedig ne a bekerülési értékre számold, hanem a piacira.
Szoktam nézni a lakáspiacot én is, nem nagyon látok olyat, amit megvennék befektetésre. Kiadás utáni hozamelvárásom minimum 10% lenne, de ez jelentősen eltér a piacon jelenleg aktuálissal.
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
válasz #31733248 #90479 üzenetére
"Az elmúlt 7 évben egy átlagos magyar ingatlan közel megduplázta a reálértékét"
Ez az a bűvös mondat, amivel a háziasszonyokat be lehet hülyíteni. A múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőre nézve. Kiragadod a magyar ingatlanpiac legeszeveszettebb emelkedését, mint sales pitch.
Csak óvatosan, aki a mai árak alapján befektetési ingatlant vesz, mert lehet, hogy az össz hozama nagyjából a bérleti díj lesz a következő években...
"Itt-ott lehet csökkenés, de nem komoly. Amúgy most lehet látni, hogy a teóriák, amik minden ingatlan áremelkedést egy az egyben az állami támogatások és az Airbnb nyakába varrtak, mennyire nem voltak igazak és hogy valójában a konjunktúra és a kedvező kamatkörnyezet voltak a döntő tényezők."
Most lehet látni? Mit? Egy éve még 5% alatti kamatok voltak meg állami pénzosztás a választások előtt. Még most is az alapkamat alatt hiteleznek a bankok, ráadásul egy hitel ajánlatot hónapokig tartanak. Nagyjából idén tavasszal jön az első olyan időszak, amikor már 8% vagy feletti hitel kamatokkal vásárolnak az emberek, ezekről a statisztika nagyjából 2023 őszén jön majd ki. Az árak emelkedése meg már most belassult, pedig az elmúlt 12 hónapból az első 6 hónapban még jóvilág volt...[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
Wn2tl
aktív tag
válasz #31733248 #90423 üzenetére
Ha már Ázsia, akkor én inkább Indiát favorizálom. Fiatal jó demográfiájú ország. Az energia függőségük alacsony. Befektetőbarát politika. Negatívum, hogy óriási rally volt ott az elmúlt években. Hátrány a fejletlen a társadalmi szociális rendszer, fejletlen infrastruktúra. Bár ez utóbbi lehetőség is, mert ezzel ők is tisztában vannak és ezekben a cégekben jelentős növekedési potenciál lehet. Az is érdekes tény, hogy a globalizált világcégek ceo-i között mindig találni egy indiai gyökerűt.
-
Vesa
veterán
válasz #31733248 #90423 üzenetére
Egy olyan piacon, ahol ilyen szintű a politikai befolyás és ahol egyszemnélyben kézivezérelnek szinte mindent, nem kifejezetten kockázatmentes befektetni. Nem növeli a bizalmat az sem, hogy sikeres üzletemberek tűnnek el -egyesek szerint állami beavatkozással- ha túl nagyra nő a cégük (pl. Jack Ma), ahogy az sem, hogy az egész rendszer finoman szólva nem transzparens, az adatokat durván kozmetikázzák (lásd: pl. Covid adatoknál is, amit már a WHO is kijelentett kínával kapcsolatban, nem én találtam ki). Nem arról van szó, hogy bottal se kell piszkálni, de abban semmi meglepő nincs, ha a sokkal stabilabb nyugati piacot jobban szeretik a befektetők. A kínai olyan mint a kripto. Szerencsejáték, aztán vagy szerencséd lesz a végén, vagy nem. Ez is egy stratégia, de a többség általában nem így szokta.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz #31733248 #90294 üzenetére
Nm unod még ezt a kína fétist? Messze nem fog ott kilőni semmi, és attól a víziótól is kb. fényévekre vagyunk, amit itt állandóan felvázolsz. Akinek tetszik, befektet oda, de a többség szerintem kihagyja, vagy csak a portfólió egy kis részét teszi bele játszadozás címszó alatt.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz #31733248 #90341 üzenetére
Egyáltalán nem konszenztusos itt az, hogy kínai és egyéb fejlődő rv-ek rossz befektetés lenne.
Az én véleményem az, hogy a következő 5-10 évben a fejlődő piacoknak a hozama magasabb lesz mint a fejletteké, aminek az az oka, hogy a fejlődő oldalon volt most egy lost decade, és borzasztóan alacsonyak az értékeltségek. Magasabb kockázatok ide vagy oda, ebből szerintem lesz egy nagyobb realized retourn. -
Hi!King
őstag
válasz #31733248 #90341 üzenetére
Nekem van egy kevés ázsiai ETF-em, de egyedi kínai részvényekbe biztos nem vennék bele. A legnagyobb gondom az, hogy eleve úgy kavar a kínai állam, ahogy akar, A, B, H részvények, melyiket ki ho lveheti, melyik milyen jogokkal jár. Én nem akarok ezzel foglalkozni. Lehet, hogy aki jól csinálja nyer vele, de hatalmas a politikai kockázata.
-
julius666
addikt
válasz #31733248 #90294 üzenetére
Rengeteg szó esik itt az állampapírokról, de miért csak ebben gondolkodtok?
He?
A jövő nagy cégei jelentős részben Kínából, Indiából fognak kinőni, ezek iránt miért nem érdeklődtök?
Mert ezt csak te veszed ilyen biztosra, a feltörekvő tőzsdék meg mocskosul kockázatosak. Indiait nem vágom, kínai tőzsdén viszont amit megveszel papír arra semmi garancia nincs, hogy valódi részesedést kapsz vele. Egyrészt az állampárt az úr, másrészt nagyon gyakoriak az átbaszások. Talán pont az alibabáról láttam nemrég egy videót, hogy amit kapsz részvény címén annak valójából mennyi köze van a tényleges céghez (nem sok).
Az általam előnyben részesített ingatlanok sem képesek felkelteni bennetek az érdeklődést?
Meg szabad kérdezni kb. milyen nagyságrendű tőkével ingatlanozol? Teljesen más az ingatlanba fektetés kockázati faktora akkor, ha több száz milla felett rendelkezel és a tőkéd egy részéből tudsz több ingatlant is venni (porlasztva a kockázatot), vagy ha csak 50 millád van és egy db szaros panel elviszi a tőkéd felét. Belenyúlsz egy rossz pecóba/albérlőbe és könnyen tud bukós lenni az egész.
Arról nem is beszélve, hogy ez mennyire nevezhető passzív befektetésnek. Átlag kisbüfi szerintem passzív befektetéssel és mellé a szakmájában pénzkereséssel sokkal jobban jár, mintha ingatlanmágnást akarna játszani.
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz #31733248 #89379 üzenetére
"miközben a dél-európai államok erősen eladósodtak és gyorsan haladnak a fizetésképtelenség felé, ha szarba kerülnek, helyettük is fizetünk. Csak a nagyságrendek érzékeltetése végett: az eurozóna államadósságának minden negyedik eurója olasz államadósság, szóval nem valami aprópénzről beszélünk."
"De mondjuk Olaszországban volt már 7 százalék feletti hozam is a 10 éves papíroknál, holott ők is az eurozóna tagjai."
Ezt a két dolgot csak így egymás mellé rakom. Mert ugye ez a fő gazdasági érv a közös hitelfevétel ellen, hogy mások adóssága bennünket is magával ránthat. Hát abból kiindulva, hogy mi is hasonlóan magas kamatfelárakat fizetünk mint az olaszok én azt mondanám hogy talán lehetséges az is, hogy a rezsim csak el akarja hitetni velünk hogy mi mennyivel jobban állunk ebben a tekintetben mint az olaszok pl. (az GDP arányos államadósság nem minden) A kötvénykibocsájtások meg mást mondanak, mert mi is sokkal nagyobb "felárat" fizetünk mint akár a régió országai. Szóval amit ki akarok hozni az egészből, hogy kicsit túllihegettnek látom ezt a gazdasági érvet. Ha a piac nekünk is hasonlóan magas kamatra hajlandó csak kölcsön adni, akkor szerintem be is vagyunk árazva hogy kb annyira hiszik hogy vissza tudjuk mindet fizetni mint az olaszok. Akkor meg nem jönne jól hogy mások vállaltak kezességet értünk?
Szóval maradnak a korrupcióellenes elvárások és a homofób törvény. Most a homofób törvényt engedjük el, melepropaganda eddig sem volt az ovikban és senkit nem akartak átoperálni sem. Egy hatalmas gumicsont ez a magyar emberek szájába. Viszont ami komoly az a korrupció elleni harc. Ez az igazi baj ahogy látom, ezért kell egy egész országot hülyíteni hogy valakik (a tudjukkik a háttérben) összefognak ellenünk folyamatosan és mindig valami rosszat akarnak. Szóval legalább egy pénzügyi topikban jó lenne tisztán átlátni a bullshiten, mert ha nem is közvetlenül, de közvetetten ez miatt is olyan a gazdaságpolitikai amilyen, a valutaleértékelléssel, különadókkal, kiugróan magas inflációval stb.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz #31733248 #89341 üzenetére
Mondjuk stagflációs időszakokban pont a közép és felső-közép réteg számára drágulnak kevésbé a fogyasztási cikkek, mint a szegények számára, mivel ilyenkor az alapszükségletek, azon belül az olcsóbb kategória többet drágul. A Suzuki is többet drágul ilyenkor, mint a BMW.
Szerk.:
A másik, egy gyakori tévhit, hogy az inflációval vagy a személyes inflációval kell mindig versenyeztetni a befektetéseidet. Nem, hanem a kockázattűrési hajlandóságodat figyelembe véve a szóba jöhető alternatívákkal. Ha valaki nem viseli, ha a részvény ETF értéke felére beeshet, vagy évekig nem tudja eladni az ingatlant, akkor lehet a legjobb alternatíva számára a PMÁP, akkor is, ha nem tartja meg ezzel a pénze vásárlóértékét, ettől még lehet adott esetben értelme halmoznia egy későbbi cél érdekében.[ Szerkesztve ]
-
Bling95
őstag
Ennek most nem teljesen látom a relevanciáját…
Személy szerint fel sem merül bennem, hogy a PMÁP majdani mondjuk 18%-os kamata fedezni fogja a fogyasztói kosaramban tapasztalható inflációt (az minimum 30, de lehet jóval több). Szimplán azonos kockázati szinttel ez tűnik a legjobb alternatívának.
Jelenleg jelentős kockázatvállalás nélkül minden bukta Valójában mellette is jellemzően…
Erre jön még rá, hogy a topikba betévedők gyakran nem szeretnének kockázatot vállalni. Számukra a PMÁP a számlapénz vagy valami rettenetes nyugdíjbiztosítás alternatívája. Innen nézve már nem is olyan nagy az a bukta…
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Olvasom a topikot, sok mindenben nem értek egyet veled. Én is üzemeltettem évekig apartmanokat (még fogok is), nagyon jól kerestem vele, de azt már nem tekintem befektetésnek (túl sok munka). Kár a tőzsdéhez hasonlítani.
"...a PMÁP a befektetői kör számára bukta." - ez rám abszolút nem igaz. Leírtam itt korábban, h több ingatlant is értékesítettem az elmúlt egy évben, mivel bizonyos területeken áresésre számítok. Ha az ingatlaneladásból származó tőkédet állampapírban parkoltatod kb évig, akkor igencsak jó diszkontot kapsz egyes ingatlanokra.
aAron_ : Megszállott voltam, nem volt ritka, h napi 16 órát tradeltem, akár 200 pozícióval. Kis számlával nagyon jól kerestem (napi 1% is akár), de ahogy mentem egyre feljebb, annál kisebb lett a nyereség (sokkal kisebb). Nem viseltem jól se pszichésen, se fizikailag. Nagyon jó alapokat adott nekem, de elég volt.
[ Szerkesztve ]
Élni és élni hagyni
-
aAron_
őstag
Ma kijött Hold Afterhoursban volt téma az infláció és annak értelmezése, mire is való, mire nem. Mit érdemes helyette inkább elérendő hozamnak meghatározni. Sokan félreértik. Nekem érdekes volt, érdemes meghallgatni.
Ingatlan bérleti ár miért nincs benne, azt én sem értem. Még ha saját tulajdonú lakásban is laksz, bérelsz, csak éppen magadtól.
#89340bulikavagyok: Bocs, de ezt nehéz elhinni, hogy 8 évig tradeltél (ráadásul skalp/daytrade), és megverted a piacot. Ezzel világ topjai közé kerülnél. Miért hagytad abba? Meg tudsz osztani több adatot is a teljesítményedről? Milyen módszerrel mérted egyáltalán?
What is your ikigai?
-
Vesa
veterán
válasz #31733248 #89051 üzenetére
Elegánsan nem számolsz azzal, hogy kínában diktatúra van, nnek megfelelően átláthatatlan és hiteltelen számokkal, amit a párt kézivezérel. Már számos, mérvadónak számító elemző leírta, hogy kína erősen kozmetikázza a számokat -ahogy a covidnál is kamu számokat közöltek-, ez erősen torzítja a valóságot.
Emellett, kína a nyugati vásárlókból él, ha a nyugati piacot elveszíti ami már így is éppen csak a víz felett tartja őket, akkor kb. végük van. Nézz utána (de ne a kormányzati médiában).[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Szerintem meg nem volt normális, hogy sok éven át 0 kamatra lehetett kölcsönadni pénzt, és most is infláció alatti kamatok vannak még az USA-ban is. A gazdaságnak pozitív reálkamat környezetben is tudnia kellene fejlődni, sőt akkor tudna hatékonyabban, mert akkor nem lehetne mindenbe agyatlanul önteni a pénzt, és tényleg az értékteremtő beruházások valósulnának meg.
-
Ixion77
addikt
"lett belőle 4,4"
A kínai kommunista párt által hamisított állami adatok helyességére ne vegyél mérget. A másodlagos hatások alapján készült becslések alapján az elmúlt 20 évben jelentősen felüljeleztek a valósághoz képest. Mindazonáltal nem feltétlen vége a Kína sztorinak. Az utóbbi hetekben elég jelentősen megnövekedett az oda irányuló spekulatív tőkeáramlása big moneytől.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
ngaba
aktív tag
válasz #31733248 #88850 üzenetére
Köszönöm a válaszokat ezüstügyben. Azt tudom, hogy az aranyhoz képest nem sokat ér, de itt több kilóról van szó. Olyan tippekre gondoltam, hogy Budapesten menj el a 13. kerületi Kovács ékszerészhez / becsüshöz, az korrekt, nem fog átverni, és azt is megmondja, hogy a 100 éves ronda ezüsttálca az ezüsttartalmon túl ér-e valamit. Vagy valami fórumot / topicot, ahol el lehet indulni laikusoknak.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
veterán
válasz #31733248 #88817 üzenetére
Azt kellene megértened,hogy a fejlődésnek vannak szakaszai... minél fejlettebb egy régió annál nehezebb a fejlődni és lassul a fejlődés üteme...
Kina 1 főre jutó GDPje 2/3a a magyar egy főre jutó gdpnek...
Az eus átlagnak meg a harmada...
Közben egyre több helyen bukik ki, hogy kamu lehet a kínai adatok egy része...S az európai és amerikai cégek látva a 2022es évet biztos vagyok benne, hogy a gyártási kapacitásokat elkezdik országok és régiók szerint diverzifikálni... azaz Kínánál vagy olcsóbb régióba áttenni, vagy új cégeket már máshol alapítani... vagy visszahozni az EUn belülre, azért hogy geopolitikailag stabilabb legyen...
A robotika fejlődésével is csökkenhet az ember igényes gyártások igénye így már kevésbé éri meg a kínai gyártás ...
Egyre több és nagyobb akku gyártási kapacitás és know-how kerül az euba és usaba akár kínai cégek útján is, valamint hatalmas mennyiségű könnyen bányászható akku alapanyagokat találtak az utóbbi 1 évben az EUban, dél Amerikában és az Atlanti óceán alatt...
Összefoglalva én inkább bízok a hanyatló nyugatban...
Amúgy a következő nagy válságot Kínának köszönhetjük majd szerintem... hogy ez COVID 2.0 lesz már 2023ban, vagy később a kínai ingatlan lufi, esetleg egy Kína taiwan háború azt meg nem tudom...
-
mauimagic
senior tag
válasz #31733248 #88817 üzenetére
"Az 1980 óta elmúlt 4 évtized alatt" annyit értünkel, hogy a régió országai éllovasából a sereghajtójává züllöttünk. Ez valami rafkós taktika, az utolsó nagy sprint előtt lazítunk kicsit?
Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Lengyelország lassan elérhetetlen kategória, jelenleg kb. pariban vagyunk a románokkal, szerintem 5 éven belül sikerül lecsúszni a bolgár szintre.Aki nem az M1-et nézi folyamatosan, hanem néha olvasgat, netán utazgat, az szerintem ezt látja.
-
mauimagic
senior tag
válasz #31733248 #88813 üzenetére
Szóval "lenéző kipcsákozást" kérsz ki magadnak, majd 3 sorral lejjebb "szánalmas hülyeségekről" írsz...
Kettőt kérdeznék csak tisztelettel, hogy végre "tisztában lehessek a kompetenciáiddal":
1. Mióta hanyatlik pontosan a Nyugat? Az oroszok már 100+ éve mondogatják...
2. Én 30 éve hallottam először, hogy 20 év múlva utolérjük Ausztriát. Ez már bekövetkezett? -
Vesa
veterán
válasz #31733248 #88660 üzenetére
A kínával kapcsolatos eszmefuttatást nagyon könnyű vitatni, korábban linkeltem is számos elemzést a témában, csak ki lett moderélva. Nagyon sok a probléma, a gazdaságuk erősen nyugat függő, nézz rá a külker mérlegre. És akkor még nem beszéltünk a súlyos demográfiai problémáikról, melyek tények és 15 éven belül már komoly gazdasági problémákat fognak okozni (az egyéb más problémákon felül).
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz #31733248 #88492 üzenetére
azért az optimizmus és a 4-es P/E közt van még pár lépcső A 4-es P/E konkrétan azt jelenti, hogy ha 2035-ben be is zárják a céget, addig még 3x kitermeli a beletett pénzt
A google most azt írja a bmw-ről hogy 3-as a p/e, nem is 4 Magas az osztaléka is. Osztalékbefektetősöknek biztos bejönne.[ Szerkesztve ]
-
-
szkorhetz
őstag
válasz #31733248 #88208 üzenetére
Hát én azt látom a környezetemben (30-40 közötti sok diplomás, fővárosi, nagy magyar állami energetikai cégnél lévő munkavállaló), hogy aki még nem ment ki, az fontolgatja.
Csak az elmúlt 1 évben 8 közvetlen kollégám ment ki külföldre és egyik sem arról számol be, hogy olyan rossz lenne neki, pedig elég jónak számítanak a béreink, szóval nagyon meg lennék lepve, ha tényleg többen jönnének haza, mint mennének ki. (De bevallom, nem kerestem erre hivatalos statisztikát.)[ Szerkesztve ]
-
Morgenstern
tag
válasz #31733248 #88208 üzenetére
Amikor hallom és olvasom, hogy nyugatról emigrálnak Magyarországra az emberek, akkor mindig a [Goodbye, Lenin!] című filmből ugrik be a következő:
Anyuka, aki mit sem tud arról, hogy a Berlini fal épp leomlott, meglátja a Nyugat-Német autókat Kelet-Berlinben és kérdi a fiát:
- Hogy ezmiez a sok nyugati itt keleten?
- Ők itt akarnak élni az NDK-ban, maguk mögött hagyják a nyugati fertőt.Szerintem kabaré.
-
veterán
válasz #31733248 #88197 üzenetére
1) ott van Vietnam, India, Afrika ahol olcsóbban lehet majd gyártani mint Kínában a cégek tovább fognak költözni, ha Kína túl drága lenne...
2) a Budapesti lakásárak szerintem nem a jólét miatt mentek fel... hanem:
- AirBNB
- külföldiek helikopter pénzei miatt növekedő nyugati ingatlan befektetők
- dráguló alapanyag árak
- kevés szakember miatti munkaerő hiány
- lakás építésre és felújításra borított állami támogatások (amik szarul működtek)3) pár ismerősöm már nekem is jött haza nyugat Európából miután egy ingatlanra osszekalapoztak a pénzt plusz ledolgoztak 15-20 évet kint így kinti nyugdíjra is jogosultak lesznek... de még mindig felét keresik itthon mint kint... persze mivel itthon van rokonság így jobban érzik itthon magukat... de azért amíg nyugaton 3-4x annyi a minimálbér mint itthon addig amit írtál (jobban keresnek itthon mint kint) az az esetek 90%ban butaság
-
veterán
válasz #31733248 #88169 üzenetére
Mindenki tudja, hogy Kína kozmetikázza a GDP adatait (ez konkrétan egyetemi tananyag volt anno). Demográfiai válság felé tart, a népet elnyomja, ezáltal öli az innovációt. Mackó testvér feltörésével ez csak gyorsulni fog. Persze, anno a Szovjetek is azt pofázták 50 évig, hogy lenyomják az USA-t. Nyomor lett belőle, nem jólét.
Kína eddig abból tudott fejlődni, hogy olcsón gyártott alacsony szabályozás mellett. Az olcsóság lassan megy a levesbe, az ipara pedig nem versenyképes.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz #31733248 #88169 üzenetére
Szakmán belül azon megy a vita, hogy mindig 10 év múlva éri utol USA-t.
Az EU-t pedig úgy sikerült leelőznie, hogy UK kilépett.A fejlettségi szint a lényeg. Kína hozta a könnyen megugorható szintet. Utána kezdődnek a rendszerszintű problémák. Politikai, társadalmi rendszerváltozás nélkül nem tud tovább fejlődni olyan ütemben. Ezeket nálam okosabb emberek mondják.
Kína lakossága pedig tetőzik ezekben az években. A növekedés legnagyobb részét ez adta.
Egy főre jutó GDP-ben Argentína és Bulgária szintjén van.
De ez itt már tényleg off.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz #31733248 #88056 üzenetére
Sokszor felmerül, hogy Kína le fogja körözni USA-t.
Ahhoz előbb nyitnia kellene társadalmilag, gazdaságilag, politikailag, különben feltörekvő gazdaság marad és sosem éri utol a nyugatot.
Ha mégis megtörténne ez a nyitás, akkor kevésbé kell aggódni Kínától, hisz' maga is a "nyugat" része lesz. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz #31733248 #88096 üzenetére
Ezeknek a vészjósló, "ez most más" jellegű gazdasági jóslatoknak véleményem szerint hiba felülni. Minden válságnál az a jóslat, hogy ez most más, soha az életben nem lesz már jó semmi, a múlbeli az egy aranykor ami vissza soha nem tér már, és hasonló baljós árnyak.
A gyakorlatban pedig eddig mindig idővel rendbejöttek a dolgok és apránként újra optimizmus váltotta fel a pesszimizmust. Mindig meg lehet indokolni hogy ez most miért más, de a gyakorlatban vajmikevés hitele van ennek, mint az már olysokszor láttuk.
Valójában amikor az a jóslat hogy vége mindennek, jó innentől már sose lesz, akkor abból lehet tudni, hogy közel van már az alja. -
Shadowbull
addikt
-
veterán
válasz #31733248 #88056 üzenetére
Kina "lehagyta" az EUt...
Kina lakossága 1,4 milliárd
EU lakossága 0,47 milliárdKina GDP: 17,73 billió USD
EU GDP: 17,16 billió USDKina egy főre jutó GDP: 12556 USD
EU egy főre jutó GDP: 38000 USDMeg Magyarországon is az egy főre jutó GDP 18000 USD körüli...
Tehát az EU átlag per fő GDP háromszorosa Kínának... persze sokan vannak... de azért igen erős azt kijelenteni, hogy gazdaságilag lehagyták az EUt... ráadásul egy "kommunista" egypárti rendszerről beszélünk, ahol a gazdasági jelentések jó része hiányos...
-
adalbert1
veterán
válasz #31733248 #88036 üzenetére
Engem ebben az egészben ezek érdekelnének - ha túlságosan érzékeny egy része, akkor ne válaszolj :
- hogy jutottatok el eddig? Mármint gondolom nem úgy kezdtétek, hogy a nyakatokba hullott párszáz millió, és akkor abból rövid időszak alatt vettetek pár lakást. A környezetemben, akit ismerek hasonló portfólióval rendelkező embert, ott kb. 20 év alatt hozták össze, főleg külföldön szerzett jövedelemmel, és akkor vásároltak legtöbbször, mikor nagyon alacsonyan voltak az árak
- ha csak mellékes, akkor mellette alkalmazottak vagytok, vagy vállalkozók?
- illetve ha nem ikea szintű bútor és berendezés van, akkor miből választotok, mi alapján döntötök, milyen minőséget/márkát vásároltok? Illetve pl. lakberedendezés, ergonómia, stb. terén van valamilyen képzettségetek, vagy tanácsadótok, vagy ti döntitek el, hogy mi kerüljön be a lakásokba és hogyan/hova? Ez a téma egyre jobban érdekel, ha egyszer költözünk majd, akkor a következő lakást szeretném minél jobbra megcsinálni (pl. világítás, ergonómia, minél könnyebben használhatóak legyenek a dolgok, minél jobban kézre essen minden - ezáltal rövidítve a folyamatokat, kevesebb felesleges dolgot csinálva, minél jobban kihasználni a tárolásra szolgáló tereket, stb). -
mauimagic
senior tag
válasz #31733248 #88001 üzenetére
A személyeskedésedre nem reagálnék.
A "kinnt sincs kolbászból a kerítés" lemez nálam nem jön be, van pár év tapasztalatom a kinnti viszonyokról."vagy pl. az a szovjet pártkongresszusokat idéző egyetértés a német mainstream médiában, amely bizonyos közéleti témákat övez. "
Az MTVAs és a helyi lapokban 0-24-ben nyomatott agymosásról is kifejtenéd a véleményed? Arról milyen korszak ugrik be neked?[ Szerkesztve ]
-
Shadowbull
addikt
válasz #31733248 #88042 üzenetére
"52 éve nem zártak olyan katasztrofális első félévet az amerikai tőzsdék"
Valószínűleg jön a recesszió. 8-10 évenként mindig ez történik, néha erősebben, néha gyengébben. Ebben semmi meglepő vagy különleges nincs, így működik a globális gazdaság.
Az európai ipar nem menekül sehová, akik el akartak menni, elmentek már 10-20 éve. A trendek éppen fordulnak, a kovid és az ukrán háború megmutatta mennyire törékenyek a globális ellátási láncok, úgyhogy rengeteg nagyvállalat átgondolta a globális stratégiáját, és kezdenek újra európai helyszínekben gondolkodni.Ha nyugaton összeomlóban van a demográfia, akkor Magyarországon mi a helyzet?
A nyugat mindig elég erős lesz ahhoz gazdaságikag és társadalmikag is, hogy a szükséges munkaerőt megszerezze. Magyarország erre nem képes, úgyhogy egyes régiók elnéptelenedése, a közszolgáltatások összeomlása gyakorlatilag garantált (részben már meg is történt).
Ez a "nyugat haldoklik, elvtársak" duma már nagyon régi, és akkor is hülyeség volt, pláne Magyarországgal kontextusba helyezve.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
BlackV
őstag
- 127nm korszerűtlen nagypolgárit 3m+ belmagassaggal jó lesz kifűteni.
- Airbnb-t nem csinálnám egyrészt elég cseléd meló meg az éjszaka közepén a bebaxott angol buszsofőrrel küzdeni. Másrészt a jogi környezetnek elég kiszolgáltatott. Egy lakógyűlés bármikor lenullazza a sztorit.
-
Attis7
tag
Te tuti nem ebben a balkáni koszfészekben élsz, akkor nem írnál ilyet, itt pár százezer munkavállalót leszámítva mindenki szopóágon van, mert a beszedett adójából semmi nem jár, se eü, se normális oktatás (ma már csomó helyen csak gyerekfelügyelet van), sok helyen közvilágítás sem és az elbaltázott kormányzás miatt ma minden múzeum, uszoda, színház gyakorlatilag zárva van. A vállalkozói lét dettó, legyél boltüzemeltető, benzinkút üzemeltető, próbálkozz a turizmusban, vagy legyél korábban trafikos, ezek egy tollvonással kinyírnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- One mobilszolgáltatások
- Társasjáték topic
- LEGO klub
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Okos Otthon / Smart Home
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla