- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paxker315
addikt
válasz adrian14 #128051 üzenetére
A "maturity" kötvény etf-ek igen. Kb egyszerre járnak le a kötvények, ha ez megtörtént, az alapot likvidálják, Te meg megkapod a pénzed. Ilyen maturity UCITS etf-eket itt találsz pl.
-
Paxker315
addikt
-
-
Paxker315
addikt
válasz 360xbox360 #127712 üzenetére
és hogy lesz pár milliós majd nagyobb ETF portfoliod? Szvsz sokaknál a fokozatos, hónapról-hónapra beutalás-vásárlás folyamat visz oda, hogy szépen összegyűlik pár év alatt egy már értékelhetőbb összeg.
Szvsz ezzel az önkényes limittel feleslegesen sok ember "esik el" a piactól, ahelyett, hogy megpróbálná a piacon töltött időt növelni és apránként építgetni az eszközparkot. Meg mondjuk teljesen külön kezelem fejben a MÁK és az IB pozikat : ) Túlontúl önkorlátozónak lenni nem olyan jó. Biztos nagyon durca lennék, ha 2022-2023-ban nem ETF-ben gondolkodok, pedig azt 0-rol indulva honaprol-honapra építgettem. És igenis van jelentősége kis összegnél is a hozamnak, szerintem. Pszichológiai, meg igazából idővel már mérhető impakt-különbségek lesznek az állampapírokhoz viszonyítva : )
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz szkorhetz #127697 üzenetére
Hát docogve indul az év. A beutalt pénzt IB jóváírta, tbsz 2025. És szembesültem vele hogy fogalmam sincs mit vegyek. Legrosszabb esetben valami 0-1 éves kötvény alapot, amit pl decemberben likvidalnak, és addig hátha el tudom dönteni. Más esetben EMVL vagy WVAL sem tűnik hülye ötletnek, bár a "value exposure select" nem igazán van lendületben jelenleg. Csak talán ez teljesített legrosszabbul a tavalyi naptári évben, így kedvezőnek tűnik most bővíteni a pozíciókat. Ezek közt nehéz dontenem most. Talán még piac zárás előtt kitalalom annyira utálom a döntésképtelenségem, hogy komolyan megvisel pszichésen. Mások meg olyan határozott és rapid döntéseket hoznak intuitív módon
De tényleg nem egyszerű jelenleg dönteni, talán a múltbeli rövid távú teljesítmény végett a WVAL jelenleg jobb ötlet. Value talán idén mutathat valamit. Jelenleg még az állománynoveles és piacon lévő idő maximalizalas a fő cél, a kis havi vásárlások meg túl jelentős mértékben nem befolyásolják az allokaciot.
-
Paxker315
addikt
válasz Ádám16 #127431 üzenetére
Nem vagyunk egyenlők ebben. Nekem a fő elvárás: manuális váltó OFF, ha azzal van szerelve, az kizárási kritérium. Ami egyben elhozza, hogy olyan AT-vel kell venni autót, ami gondmentes és "statisztikailag nem szeret elromlani" (toyota hibrid rendszere pl). Elvárás még, hogy füldugóban vezetve 1 óra után ne zsibbadjon a fejem a zajtól, ezen meg elvérzik az előbb említett vonal - ha csak nem lexust veszel. Elvárás, hogy legyen dinamika, ne ragadj be vele főúton, amin. A régebbi hibridek szintén elvéreznek.
Tehát szempont. Olcsó fenntartás és szervizeltetés, megbízhatóság, dinamika és valamilyen szinten csendes beltér (füldugót használok, de áttör a környezet). Ami kizárásos, a manual váltó, utóbbi ha van, nem is nézem tovább a hirdetést. : ) Én úgy érzem, megtaláltam amivel elleszek még 2-3 évig, a szervizt gyk alkatrészárban meg tudom oldani, a fogyasztás teljesen baba 5 liter v alatti, és megbízom a technikában. Bár a minőségérzet&kivitelezés az nagyon gáz.. : ) Ja, hogy ez nem 3-6 havi bevételnek megfelelő összeg volt? Na és? Ha eladom, úgyis végső soron a fenntartási költségek lesznek jelentősebb tényezők, mint az újraeladhatóság. Így meg igazából "parkol benne" a pénzed, amit másra fordíthattál volna, de jó eséllyel nagyobb részben visszakapod később.
Gyűlölök autózni, szvl hagy legyen már annyi puffer a rendszerben, hogy nem olyannal szivatom magam, amit zsigeri szinten még jobban utálok.[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz tototos #127300 üzenetére
lehet buta kérdés, de. Nem szoktak a befalap ismertetőben egy összehasonlítást adni a "benchmark index" és az "alap" múltbeli teljesítményéről, hozamairól? Mert nekem ez így kicsit érthetetlen kategoria, vagy "szándékoltan" próbálta azt az indexet "szőnyeg alá söpörni" & "kicsinyíteni a jelentőségét". Tényleg inkább utóbbiakra tippelek, s nem arra, hogy tényleg nem ismerte az S&P500-at
-
Paxker315
addikt
válasz Simulacrum #126827 üzenetére
Miért nem kártyás fizetéssel vetted a mák oldalon? Egyszerűbb, gyorsabb, euróban és forintban is.
-
Paxker315
addikt
-
Paxker315
addikt
válasz kovaax #126474 üzenetére
Weimar Köztársaság korai napjaibol rémlik sztori, hogy egy nagy utazótáska, koffer pénzzel megpakolva eltűnt/ellopták. Pontosabban csak a táskát lopta el a tolvaj, a jó német márkát kiontotte, mert minek is tartana belőle? Teljesen használhatatlan mindenre, de a táska az értékes az is infláció volt ám.
-
Paxker315
addikt
Egy mezei kérdés, pusztán kíváncsiságból, elkerült eddig.
DE, pontosan mi is a poén a kötvény-ETF-ekben? Engem ami zavar: hosszú kötvény ETF-ek extrém érzékenyek a kamatkörnyezetre, és tudtommal a kötvény ETF NEM tartja lejáratig a kötvényeit. Hanem rendszeresen elad& vesz az évek során. Miről feledkezem meg? Nyílván várható, hogy a hosszú kötvények árfolyama elég volatilis, azonban. Ez hogy "likvid"? Mert akkor lenne az, ha bármilyen időpontban hozzá tudna férni az ember, úgymond "vésztartalék" és "likvid" eszköz. De abban a formátumban, amiben én látom, erre pont nem alkalmas.Tényleg jó lenne tudnom, miképp érdemes ezeket kezelni, mert olvasgatva a témában, nekem nem lett vonzó semmilyen szinten. Valami hiba van az oldalamon?
-
Paxker315
addikt
válasz zsoltnyiri #126238 üzenetére
Csak belevau, de. Az FWRA ellen nem olyan jelentős ellenérv az AUM, mert nem egy 40-50M euros állományról van szó, hanem egy nagyságrenddel felette, 650 körül : ) Ilyen állomány esetén nem feltétlen lesz "jelentősebb" a vétel&eladás eltérés. Én kifejezetten kedvelem az Invesco alapját egyébként s valszg arra voksolnék..
Időzíteni meg tényleg nem érdemes. Persze meg lehet próbálni, de az már spekulatív, és a kimenetel a szerencsén múlik.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
-
Paxker315
addikt
válasz bigbuda #126134 üzenetére
őszintén?
nagyjából 5% körüli QDVE, körülbelül 20% AVWS, nagyjából 10% emerging market (preferenciálisan 5MVL - iShares EM value faktor) vagy adnék időt az Avanatis EM UCITS alapjának, hogy legyen track-recordja ("AVEM UCITS"). Többi VWCE vagy akár MSCI World indexet követő megoldás (IWDA pl). Így már van valamilyen szintű SCV expozíció, feltörekvő piac is, meg a "FOMO-ellen, performance chasing vágyakat kielégítő" QDVE is. De, ez nem az én döntésem. Én csak arra hívnám fel a figyelmed, hogy a "high dividend yield" vonal nem a legjobb ötlet & a "high dividend yield& accumulating" egy tető alatt nem annyira "intuitiv", illetve, attól, hogy egy vállalat kis kapitalizációjú, még nem szükségszerűen fog ténylegesen növekedni, hozamot adni.
Az EM alap tartása kapcsán csak annyi: nem is mondanám kötelezőnek VWCE mellé, mert utóbbiban jelen van, így igazából az egész EM-vonalat a személyes meggyőződés és "hit" vezérli sokszor. Tisztában a nagyobb volatilitással, nagyobb kockázattal.
#126135 HussarF
Teljesen jogos, észszerű! Én általában azt említem legnagyobb hátrányaként, hogy. "Unalmas" : )[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz bigbuda #126125 üzenetére
én azt a VGWE-t meg IUSN-t "megfontolnám".
Irreleváns, hogy egy vállalat, részvény értékeltségében az osztalékfizetés milyen mértékű. Sőt, valójában a kevesebb osztalékot fizető/ nem fizető, inkább azokat agresszívan befektető-újrabefektető vállalatok részvényei még jobban is teljesítenek hosszútávon. Ha a vállalat nem fizet osztalékot, hanem a nyereséget visszaforgatja, akkor hosszú távon nagyobb értéknövekedést érhet el. Amikor viszont egy vállalat osztalékot fizet, akkor a részvényárfolyam általában ugyanannyival csökken, amennyit kifizetnek osztalékként.
egy rövid videó: Dividends are not investment returns. : )
Te pedig egy accumulating verziós VGWE-t írtál, amit nyugodtan összenézhetsz a VWCE-vel, és látni fogod, miért nem szeretik ajánlani a "high dividend yield" alapokat. Így gyakorlatilag "bukod" a folyamatos osztalékokat, de részesülsz a nagy osztalékfizető részvények harmatosabb növekedéséből. (tényleg). Sokan az osztalékhozamot tévesen a teljes hozam részeként kezelik. A valóságban a részvények teljes hozamát az árfolyam-emelkedés és az újra befektetett osztalékok adják. Én nem vennék VGWE-t.
& IUSN:
small-cap önmagában nem elég az üdvösséghez. Small-cap VALUE-ra lenne érdemes koncentrálnod, mert "értékelhető" small-cap prémiumról nem beszélhetünk, de kombinálva értékalapú megközelítéssel. Sokkal optimálisabb. Én emiatt az IUSN-t sem venném. Ha globál SCV, akkor AVWS. Ha csak US-SCV: ZPRV. De a "plain small cap" nem győzött meg. Csak az SCV. -
Paxker315
addikt
válasz bigbuda #125990 üzenetére
ha nem akarsz (én nem akarnék) éves jelentésekbe merülni, szerintem exakt adatokhoz nem férsz hozzá. Ezért is jó ha van már megfelelő track-recordja az alapnak, összehasonlítva mással. Igazából nincsenek jelentős eltérések, és nem hiszem, hogy azon fog múlni a befektetési célod elérése, hogy 0.9 vagy 1% a TCO : )
-
Paxker315
addikt
válasz bigbuda #125984 üzenetére
Az alap hozamat tudja befolyásolni. Azonban nem minden a TER. Más tényezők is meghatározzak az alap tényleges költségeit.
Ezt sok helyen Total Cost of Ownership (TCO)-ent tartják számon. Tkp egy összesített befektetési költség) az, ami teljesebb, átfogóbb képet ad a tényleges költségekről. A TCO magasabb a TER-nél, mert olyan tényezőket is figyelembe vesz, amelyek nem részei a TER-nek, például:
Forrásadók: Az alap által befektetett országok osztalékadó-terhei hatással lehetnek a hozamra. Teszem fel, a feltörekvő piacokon (EM) az osztalékokat magasabb adók terhelhetik.
Kereskedési költségek: A vételi és eladási ár közötti különbség (spread), valamint a tranzakciós díjak (például átrendezés vagy újrasúlyozás esetén) jelentősen növelhetik a TCO-t. Ez különösen igaz az alacsonyabb likviditású alapokra (például EM-re fókuszálóknál - India kifejezetten költséges).
Újrasúlyozás (Rebalancing): Az index követéséhez szükséges tranzakciók további költségekkel járnak. Ismételten a feltörekvő piaci alapokat hoznám példának, az alacsonyabb likviditású eszközök költségesebben cserélhetők.
Tracking Difference (Eltérés az index teljesítményétől): Az alap tényleges teljesítménye eltérhet az indexétől, amely részben az említett költségek (forrásadók, kereskedési költségek) eredménye. Emiatt érdemes általában várni, mielőtt egy fiatal alapba túl sok erőforrást csoportosítanál.
Még említeném - ismét EM-alapok vonatkozásában (feltörekvő piacok): Bár a TER tipikusan 0.4-0.6%, azonban a TCO sokszor 1% fölötti. Erről érdemes nem megfeledkezned.De nem fognak sarcolni, simán annyival kevesebbet hoz az alap. Az IFSW-nek egyébként nem igazán van érdemi előnye az FWRA / VWCE párossal szemben, egyfajta "faktor light" alap, nem különösebben magas size, value vagy profitability és momentum kitettséggel. Azok az alapok, amihez érdemes hasonlítani, a JPGL vagy az L&G gerd kommer multifactor.
-
Paxker315
addikt
Hmm. Az iShares MSCI World Multifactor (ticker IFSW, ISIN: IE00BZ0PKT83 ) csökkentette a TER-t, masszívan. Korábban 0.5% volt, immáron 0.3%. : ) a justetf-en még nem update-eltek
-
Paxker315
addikt
válasz donat_sz #125894 üzenetére
Őszintén, maximum az avem vs aves összehasonlításra van lehetőség . Nekem az jött át, hogy a két avantis Emerging Market alap "alapvetően" eltérő.
AVES - Emerging Market Value:
Egy erőteljesebb "mély value tilt" stratégiát követ, amely kizárólag az alulértékelt (értékalapú) részvényeket célozza meg.
AVEM - Emerging Markets:
Egy szélesebb körű EM kitettséget kínáló, enyhe Fama-French faktor-tilttel bíró alap (tulajdonképp' faktor-semlegesnek tekinthető), bár szűr azért érték (value - HML) és profitabilitás (RMW) szempontok szerint.
Az AVEM UCITS verziója is elérhetővé válik (talán pont ma), így azok, akik az AVES mély értékalapú stratégiájára vágynak, nem biztos, hogy megtalálják, amit keresnek.
Az AVEM nem helyez hangsúlyt a kis kapitalizációjú részvényekre (small-cap). Azonban a value tilt önállóan hatékonyabb lehet az EM piacokon, a small cap részvények EM piacokon kifejezetten kockazatosak -
Paxker315
addikt
válasz aujjobba #125869 üzenetére
Odaát mintha említették volna, hogy az AVWC-vel a "gond", hogy inkább faktor-semleges, nem biztosít nagy kitettséget az FF-modell által leírt tényezőkre. Talán az Avantis UCITS ETF-es topikban mintha láttam volna említve. Ellenben a JPGL igen, és talán ahhoz észszerűbb az AVWS-t társítani. De ez már megint arról szól, ki mennyire hisz a faktor-prémiumokban. Nem mindenki, így a JPGL sem mindenki számára a legjobb globál diverzifikációjú ETF. Vlszg a legtöbb befektető inkább tartana AVWC-t, mint JPGL-t, ahogy az emerging market vonaltól is sokszor "idegenkednek" (érthető okokból). Amúgy én 60-30-10 arányban tartanék AVWC-t, AVWS-t és majd EM alapot, még ha ennek nem is túl sok a kitettsége a faktorokra. Aztán a kimenetel, eredmény meg majd akkor derül ki, ha már jó pár éven, évtizeden túl járunk.
Vagy ideiglenes "performance chasing", míg nem támad jobb ötlete az embernek.#125875 aujjobba
És jogos, a "small cap" önmagában nem jelent (érdemi) prémiumot, a value-val kombinálva már inkább.#125876 tototos
Sokszor pszichológiai biztosíték, hogy a FOMO-t, "performance chasing" tendenciákat elcsendesítse. Meg igazából a SCV-val kevésbé korrelál & historikusan kifejezetten kedvező prémiuma volt. De simán tévedhetek : )[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz tototos #125858 üzenetére
Tompito, psziché szempontból a megoldás a. Egymással kevésbé korrelalo eszközök tartasa, és faktordiverzifikacio. Ha a portfólio elemei nem csak large cap growth részvényeket és nem csak egy piacot fednek le, lehet csökkenteni a volatilitast, kicsit reziliensebb lehet a befektetés. Ilyen téren a FWRA "majdnem jó", engem viszont jobban foglalkoztatna, hogy legalább size & value & profitability (RmW) kitettséget noveljek a sima market cap weighted, exkluzív large cap growth alapokon felül. Ha átfogó alapot keresnék, az valószínűleg az Avantis Global equity lenne (AVWC) némi AVWS mellett, a héten meg indít az emerging market avantis is.
Szerintem ez (faktor diverzifikacio, egymással kevésbé korrelalo eszközök és piacok) egy jó megoldás azoknak, akik szeretnek nyugodtan aludni
-
Paxker315
addikt
válasz kovsol #125680 üzenetére
én sem. Én a nulláról kezdtem építgetni 2 éve, és, ha nem tettem volna... Nagyon rosszul jártam volna (nyilván az elmúlt 2 év hozamai nem normálisak, ezt aláírom). Én nem értem, miért "probléma" az, ha abszolút értelemben nem termel a befektetése az illetőnek rendkívüli hozamokat. A relatív nálam fontosabb, s az idő-türelem.
Szvsz túl restriktív önkényes összegekhez kötni a befektetéseket nem okos dolog. Nem kifizetődő.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz kovsol #125609 üzenetére
igen. De írtam is, hogy ha valakinek az szimpatikusabb, miért is ne tehetné? : )
szerk: a második részével a kommentnek nem is tudok & nem is szeretnék vitát indítani, mert teljesen észszerű, és valószínűleg ez lehet a dolgok alakulása.
szerk2: kockázatosabb részként idén a "felesleget" QDVE-be tettem, de nem tudom, meddig tartom.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
Igen. Mondjuk ezek jutottak még eszembe a kérdések& eszmecserék kapcsán. Tényleg fárasztó tudok lenni : ) De így látom.
Ha már diverzifikációról beszélünk, érdemes különválasztani a valódi diverzifikációt és a "pszeudodiverzifikációt" (hamis diverzifikációt), amely látszólag többféle eszközbe történő befektetést jelent, de valójában nem csökkenti érdemben a kockázatokat (átfedések, redundancia).
Pl.: Vanguard FTSE All-World ETF (VWCE) mellé javasolt S&P500-alapok vétele nemhogy diverzifikálná, hanem tovább koncentrálná a portfóliódat. A VWCE-ben eleve ~60% az USA súlya, és főként nagy kapitalizációjú, piaci kapitalizáció súlyozott növekedési részvényeket tart. (large-cap growth, market cap weighted, LCG MCW).
Tehát az S&P500 hozzáadása csak tovább növeli az amerikai piac és a növekedési típusú részvények túlsúlyát. Ez egy tipikus példa a hamis diverzifikációra. Ezzel szemben egy feltörekvő piaci (emerging markets, EM) alap, például a jövő héten (dec 12) érkező Avantis Emerging Markets Equity UCITS, vagy egy globális small-cap/value (kiskapitalizációjú, értékalapú) ETF ténylegesen hozzájárulhat a földrajzi és faktoralapú diverzifikációhoz.
A korrelációk is érdekes szempontok: az USA és a feltörekvő piacok közötti korrelációk szerencsére nem tökéletesek. A Callan-táblázat (https://www.callan.com/periodic-table/) világosan bemutatja, hogy az amerikai részvények és a nem amerikai piacok teljesítménye időnként eltérően mozog. Ezért a nemzetközi diverzifikáció a kockázat csökkentése és a hozam stabilizálása érdekében elengedhetetlen (kisebb volatilitá).
Ahogy a NASDAQ-100-at látom, rövid távon vonzó lehet a technológiai szektor dominanciája miatt. Ugyanakkor a NASDAQ-100 rendkívül koncentrált, mind földrajzilag (USA-exkluzív), mind szektorálisan (tech-túlsúlyos), így nem biztosít valódi diverzifikációt. Ha kifejezetten US-koncentrált és tech-túlsúlyozott portfólióra törekszel, akkor persze helye lehet, de egy kiegyensúlyozott portfólióhoz nem tartom ideálisnak.
FTSE All-World indexet követő alap mellé érdemes olyan eszközt keresni, amely ténylegesen kiegészíti azt, például:
Small-cap value (SCV): Az Avantis Global Small Cap Value UCITS (AVWS) jó választás lehet (ISIN: IE0003R87OG3).
Emerging Markets (EM): A jövő héten indul az Avantis Emerging Markets Equity UCITS (az AVEM európai verziója), amely globális EM-kitettséget biztosít.
Multi-factor alapok: Például a JPMorgan Global Equity Multi-Factor UCITS ETF (JPGL, ISIN: IE00BJRCLL96) jelentős faktor-diverzifikációval rendelkezik.
EM érték- fókuszú iShares Edge MSCI EM Value Factor UCITS ETF (5MVL, ISIN: IE00BG0SKF03) szintén erős választás lehet feltörekvő piacokon.Aláírom, nincs univerzális válasz, nem "one size fits all". Ha valaki teljesen elégedett az FTSE All-World vagy MSCI World indexet követő alapokkal, esetleg kizárólag S&P500 vagy NASDAQ-100 pozíciókkal, az is működhet, ha az illető számára ez okoz kevesebb szorongást és ebben hisz jobban.
De ha diverzifikációt és alacsonyabb korrelációt keresel a portfóliód különböző elemei között, akkor érdemes small-cap value (SCV) és emerging markets (EM) fókuszú alapokban is gondolkodni. A valódi diverzifikációt ezek az elemek biztosíthatják.
szerk: ha meg tényleg performance chasing metodikával szeretnénk tovább növelni az IT, tech-szektor kitettséget. QDVE vagy a hangyányival jobban szétterített WTDE. Utóbbit aprópénzért is lehet venni, mert nagyon olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
túl nagy az átfedés-redundancia. az egész s&p500 benne van a VWCE/FWRA-ban. Ahogy az MSCI World indexben is.
Én egész biztosan körülbelül így gondolkodnék ha a VWCE adott: mellé 20-25% Avantis Global Small Cap Value és gyomor szerint majd egy kevés Avantis Emerging Market Equity : ) Jövő hét végén már elérhető lesz az is.
Vagy 3 avantis (AVWC, AVWS, emerging) különféle arányokban. Ha "belefér".
szerk: tényleg nézd meg a FTSE All-World indexet, vagy az MSCI World, All-country world indexet. És látni fogod, hogy elég nagy US large-cap kitettséget is vásárolsz velük (nem csoda, elvégre piaci kapitalizáció súlyozott indexek).
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz werszomjas #125512 üzenetére
engem ami leginkább zavar az erstebroker oldalán, hogy nem lehet specifikálni a kimutatásokat, mint IB-n pl.. Így az indulástól számított értékeket látni csak, nem kérheted külön 1-1 hónapra v 1 évre az eredményeket. oO. Illetve a kevés elérhető tőzsde & magas kereskedési díjak. Mivel ingyen vezetem még 2 évig a számlát, nem foglalkozok vele egyelőre, de sokkal felhasználóbarátabb felület az IB-é.
-
Paxker315
addikt
válasz Moleman #125450 üzenetére
én valamit nagyon rosszul csinálok, mert, mióta beköltöztem - új építés, 2018 január - társasházba, többször leáztam felülről, az egész lépcsőház fala átázott-leázott, ráadásul roppant rossz a levegő. Háztartásban 10%-os gyenge ecettel v citromsavas vízkőoldóval takarítgatom a zuhanyt, csapokat, de tiszta kék rezes minden & rozsdálnak. A szekrények kilincsei. Rozsdálnak. A székek fém lábai. Rozsdálnak.
A szerencsétlen páramentesítő gép meg napi 4-5 liter vizet szed össze. Pedig naponta többször szellőztetek.
Így az első nagyobb költést vlszg a következő 1 évben megejtem. szerk: a panellal 10 év alatt nem volt annyi probléma, mint ezzel a fantasztikus társasházzal az első 3 évben...
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz kovsol #125434 üzenetére
ja, vagy ezüst ETF-t, más nemesfémeket. De kriptót követőt is. Más kérdés, hogy brókertől függ, ad-e rá lehetőséget. IB-n hiába töltöttem ki a kvízt, nem vásárolható számomra (A net worth és income értékeket meg nem fogom "elferdíteni"). Érdekes módon az összes fizikai bitcoin ETF "nem kereskedhető". Kár, de nem dealbreaker.
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #125324 üzenetére
Teljesen legit. Nekem is egy eladás után felszabadult összeg miatt maradt kicsit több, mint szerettem volna, de végül is még itt az egész december még bedobni valamit : )
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
naivhülyekérdés, de.
Mit szoktatok csinálni a TBSZ-eken "maradt" aprópénzzel? IB-n. Random olcsó részvénybe dobjátok fialtatni? Vagy milyen megközelítést választotok egyáltalán? -
Paxker315
addikt
válasz nort_on #125223 üzenetére
áh, későn érő típus vagyok. Meg kockázatkerülő. Csak most, hogy már van tartalék, van bevétel, van "biztosíték", gondoltam nagyonkicsi részben valami "nézzük meg, mi baj lehet" dologba is tennék jelképesen. Mert. Mi baj lehet? Azért nem kapkodós, nem esszenciális. : )
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz nort_on #125217 üzenetére
igen, pont azokkal szemezgettem. Csak nem vagyok jogosult ezekre IB-n : )
-
Paxker315
addikt
ami még "feltűnt", hogy korábban futott egy osztalékfizetős Wisdom Tree EM alap, amit persze likvidáltak, jelenleg accumulating EM alapot kínál a WT, aminek még kisebb az AUM-je, tehát népszerűnek nem mondanám.
Papíron már nagyon régóta vonz a FLXE, de ott a kis AUM és nagy vételi-eladási különbség végett nem vágtam még bele, a WTD8 is gyanús, hogy 2-3 év aztán véget ér. Nyilván szeretném megvárni az Avantis EM UCITS bevezetését, de igazából szívesen bővítenék EM pozíciót a közeljövőben. Hiába tetszik az FLXE, WTD8, egyszerűen ideggyenge vagyok vételi megbízáshoz.
#125213 nort_on : Igazából fizikai bitcoin ETF-ben gondolkodtam, gondolom, azok követik a mögöttes terméket. Csak drágának tűnik ám. Nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz m.lala #123803 üzenetére
nekem pár napja fordult meg a fejemben, hogy ha jó nagy korrekció lesz, 40-50k környékére esik vissza a BTC, jó lehet ~félhavi bért beletenni valami fizikai BTC-s eszközbe, de IB-n nem vagyok jogosult én sem erre. Egyelőre ilyen magasságokban mondjuk nem is érdekes, de vhogy a jogosultságot megszerezni jó lenne. "jóleszmégvalamire" alapon
-
Paxker315
addikt
válasz axioma #125163 üzenetére
nálam sztori lezavaródott hamar. Kikapcsoltam a future rendszerest, pár nap múlva felhívtak megkérdezni, miért. Mondtam, hogy stratégia, 6 hónap múlva újraindítom az újabb ingyenes 2 évért. Mondták, hogy ne várjak, indítsam most, és továbbra is ingyenes lesz a számlavezetés.
És tényleg ez történt.
-
Paxker315
addikt
válasz aujjobba #124977 üzenetére
Kérdés merült még fel: hol lehet infót szerezni, európaikent milyen lehetőségek vannak rendelkezni a IB szamlaimmal halál esetén? Azt hiszem beneficiaries megnevezésre csak US ügyfelek jogosultak, európai (magyar) személyek nem. Hogy tudnám jelezni az IB felé, hogy halál esetén kit illet meg minden számlám? Illetve más csatornán is jelezni kell, gondolom (adohivatal). vagy simán kontaktoljam őket és kérjek segítséget?
Hogy oldanatok meg?
-
Paxker315
addikt
válasz Froclee #124945 üzenetére
nem feltétlen a lelki feldolgozásról és nem is szükségszerűen az #124947 aAron_ által taglalt szempont miatt választ valaki DCA-t. Pl én kizárólag azért, mert nem volt érdemben pénzem, de ahogy elkezdett rendszeres bevétel érkezni, megteremtődött a lehetősége, hogy minden hónapban beletegyek a rendszerbe. Nyilván "nem kötelező" minden hónapban beutalni-vásárolni, de az IB-s számlavezetési költségek ezt egy vonzó stratégiává tudják tenni ("inactivity fee") és így maximalizálni lehet a "piacon töltött időt".
Szvl sokszor "kényszermegoldás", mert valahonnan szükséges elindulni. Más, ha valakinek beszakad egy nagyobb összeg egyszerre, korán, akkor nyilván egyben éri meg "elpancsolni" a pénzt, lehetőleg nem ATH-n Egyébként pont az utóbbi hetek bikafuttatása végett decemberre kevesebbet tervezek beforgatni, mert most már azért "szorongok", hogy innen csak lefelé fog menni a piac egy ideig. Meg jövő tavasz-nyáron szeretnék pár kacatot rendezni a lakásnál. Festés, fürdőszoba felújítás, nafene
-
Paxker315
addikt
válasz lokalisalj #124747 üzenetére
Nagyon sanszos hogy lightyearen is hamarosan lehet díjemelés. Nem lennék meglepve pl állományi díj bevezetésén, pénzváltáskor rosszabb árfolyamtól illetve magasabb tranzakciós költségektől sem. Szerintem nincs érdemben előnye a IB-vel szemben. Főleg nem az évtizedes távlatban.
-
Paxker315
addikt
válasz marquuard #124700 üzenetére
kérd át Magad online csomagra, úgy meg nem 0.45% lesz a megbízási, hanem 0.35%. És ingyen megvan az "átállás"
egy kalkulációt azért végezz, mert IB-n évente 24k HUF jelenleg a bármennyi számla vezetése, de ez "levásárolható". Bár nyilván B&H esetén ez nem applikál.
-
Paxker315
addikt
hja, az összes értékem elég nagy része van a fagyasztómban lazac formában, ha már nem tudok naponta minimum 1x lazacozni, minden bajom van & picsulok és nyafogok . Ezért is tárazok be előre. Szerencsére az áfonya, málna ill avokádó és mangó legalább nagyobb turnoverű. nem ezen kell spórolni, nafene.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz venom8888 #124243 üzenetére
Semmit. A befektetni kívánt összeget add meg inkább. Nem "kell"
#124242 Csabroncka
Ez engem is érdekelne, bár szerintem elkéstem. Nekem pont a napokban lett vonzó pár autóipari részvény, Volkswagen AG, Stellantis, Renault pl. Illetve az Intel rendkívül gyenge éve még arrafelé is elgondolkodtatott. A Tesla egyelőre "lekésett". -
Paxker315
addikt
válasz SzGee #124047 üzenetére
egyébként pont a héten esett be, hogy "kockázatmentes EUR" eszközként, ha fontos az instant likviditás és egyszerűség. Még mindig teljesen észszerű választás az Euro Magyar Állampapír. Nem hoz jól, de mellette szól, hogy szinte kockázatmentes & bármikor kiszállhat az ember, addig sem a számlán aszalódik az összeg, adóügyi teendők sincsenek, a legnagyobb hátránya az, hogy tényleg kb semmit sem hoz. De EUR-s vésztarcsinak egész életszerű lerakata. Ha valakinek szempont ez a "vésztartalék" lefedés.
-
Paxker315
addikt
Szintén odaátról egy értetlenkedés részemről.
Mi az oka az XDEM vs. IS3R különbségének? Azt hittem, hibahatáron belül van a két ETF, bár én XDEM-ből vásároltam még év elején, a kisebb TER miatt (azóta az iShares is csökkentette a költségeket). Nekem furcsa és nehezen fogható fel, hogy ez tényleg igaz-e vagy simán elírás történt. -
Paxker315
addikt
Csak érdekességképp, odaátról. AVWS és AVWC "morningstar-féle" diagramja. Ez alapján az AVWS nagyon jól valósítja meg a small-cap value vonalat, az AVWC pedig nem "fejnehéz" és nem annyira "large cap" fókuszú, egész korrekt "value" -val. Gyakorlatilag ezzel a két alappal nagyon sok mindent le lehet fedni (exkl: emerging markets)
csak eszembe jutott a zprv említése kapcsán - nekem cc 1 hónapja AVWS van helyette. -
Paxker315
addikt
Csak érdeklődésképp. FB-n pár ismerős tett "javaslatot", hogy vehetnék aranyat, amitől amúgy elzárkózom és nem hiszem megfelelő eszköznek számomra. Nyilván ezen szocializálódtam. Meg ezen.
Ennek akkor látnám "létjogosultságát", ha nem tartósan tervezne az ember, hanem "kereskedni szeretne" & nekem inkább spekának tűnik, mint tényleges befektetésnek.
Ti hogy vagytok az arannyal? Vagy más "nyersanyaggal" pl? : )
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz donat_sz #123726 üzenetére
Ha majd lesz UCITS Avantis US SCV, ez teljesen észszerű.
Jó lenne "hivatalos" adatot találni az AVWC - global equity - összetételéről (growth-blend-value& large-mid-smallcap), mert az akár úgy is alakulhat, hogy a "dedikált large-mid cap value" részét a portfolionak be lehet szántani. Kíváncsi leszek erre.
Illetve az érkező emerging market ETF kevésbé "érdekes", ha esetleg az emerging market value-t hoznák, az megérhet egy "megfontolást". (AVES)
-
-
Paxker315
addikt
válasz tototos #123609 üzenetére
20 ezer nálam a future "követelmény", igazából párhavonta eladogatom, de csak azért párhavonta, mert jelen piaci környezetben eddig a "Future Tech" csomaggal kifejezetten jól jártam, arra tökéletes, hogy 3-4 hónap aszalódás után eladjam és kiutaljam "jó célra".
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz tototos #123598 üzenetére
Amikor az első két TBSZ-em nyitottam (22 december, 23 január), még nem volt IB. Ahogy lett IB, mentem át, de a jelenleg még 2 évig ingyenes erste számlavezetés miatt a régieket hagytam egyelőre. Később transzfer szóba jöhet, de amíg ingyen van a tartás, felesleges körnek érzem.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz SzGee #123586 üzenetére
Köszi! Tök érdekes, hét közben pont erre hivatkozva rágtam apám fülét, hogy gondolkodjon el az AVWC-n, ha úgy van, a VWCE pozikat szívesen "lecserélném". Vlszg holnap a 2023-as Erste TBSZ-en ezt meg is lépem, múlt héten felvetettem az Erste felületére az Avantis Globalt is.
De tényleg egy olyan szempont, amit jó tudni.
-
Paxker315
addikt
válasz donat_sz #123582 üzenetére
Köszönöm. Bevallom, a pszichés állapotom és "statisztikák" miatt megkérdőjelezhető minden tervezés, de ez ilyen. Tegnap poénból szocmédia bejegyzésben kifejtettem a problémát, az én válaszom végül az volt:
Ha hiszünk abban, hogy a HmL (value) faktor továbbra is "langyikán" teljesít, akkor valószínűleg a WVAL optimálisabb választás lehet középtávra. Ha viszont optimistábbak vagyunk a value kapcsán, hogy megmutatja majd magát hamarosan, egyértelműen az XDEV vagy IS3S közül érdemes választani. Amúgy hosszabb, 30-40 éves távra én is valószínűleg nagyobb bizalommal lennék az "érték prémium" irányába (azaz, IS3S). Csak nálam szempont, hogy valójában elég kevés várható élettartamra számítok, így inkább 10-15-20 éves távlatban gondolkodom
Kis kiegészítés, hogy valóban vannak HC Fama&French faktormodell "konvertek", akiknek csak az számít. De ez egy evolúció. Sőt, ezt a szintet legtöbben soha nem érik el, ahogy nálam is jó marker erre a WVAL illetve az "FLXE-t nem merek" minta.
Az EM Avantis alap emlék' szerint AVEM (Emerging Markets Equity) lesz, jó kérdés, hogy az Avantis Emerging Markets Value ETF (AVES) jön-e majd UCITS formában
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
Hmm szerencsejáték, de más kérdésem merült fel.
Érdekelnek vélemények
Nyilván a CAGR-t érti mindenki. Ahogy a Sharpe Ratiot is. (hozamot a volatilitásra korrigálja)De mégis, a többi metrika pontosan mi is? Ulcer Index a drawdown mélységét és tartósságát mutatja meg.
a CDaR (Conditional Drawdown at Risk - 95%) - legrosszabb időszakban fellépő drawdownok mértékét méri, az 5%-os legrosszabb drawdownokra összpontosítva.
Szintén kevésbé forog köztudatban a Pitfall Index, ami a CDaR kockázatot veszi figyelembe a volatilitás függvényében.
Penalized Risk is egy "compound", az Ulcer Index és a Pitfall Index kombinációja, egyszerre tájékoztat a drawdown "mélységéről" és gyakoriságáról.
A Serenity Ratio még egy kevésbé használt metrika, gyakorlatilag a CAGR és a Penalized Risk aránya.
Plusz ott van még az Ulcer Performance Index: A CAGR és az Ulcer Index aránya. Minél alacsonyabb az Ulcer Index, annál jobb a befektetés teljesítménye kockázat/hozam szempontból.
DFE (%) A hozamgörbe és egy kockázatmentes referencia (exp. func) közötti eltérést számszerűsíti.
SharpeR Ratio: Tulképp a CAGR és a DFE aránya. Hasonló a hagyományos Sharpe mutatóhoz, figyelembe véve a kockázatmentes növekedési görbét is.Miért hoztam ezt most ide? Mert régebbi posztoknál láttam IWVL (IS3S) vs. WVAL adatokat, aminél látszik: utóbbi jobb kb minden "mutatójában", ellenben a faktor-regressziók szerint kevésbé erős a value kitettsége. Nagyjából, a WVAL minden mutatóban marginálisan jobban teljesít, mint az IS3S. A kockázattal korrigált mutatók terén, például a Serenity Ratio és a SharpeR Ratio feltűnőbb. Azaz, visszatekintve a WVAL stabilabb hozamokat kínált, kevésbé volatilisen, kisebb drawdown-okkal. (NB: ezek index-adatok, a WVAL ugyanis kb 5 éve létezik, és az IS3S is kb 9.)
DE! Ott vannak a regressziós adatok, ami alapján nem túl erős a "value" faktor kitettsége (eleve más indexet követ a WVAL (MSCI World Value Exposure Select)
Az IS3S/IWVL (vagy XDEV) indexe pedig a MSCI World Enhanced Value.
De a WVAL HmL-mutatója (high-minus-low) ~ 0.25, míg az IS3S& XDEV inkább 0.4. Tehát "value"-bb.És itt a kérdés, kinél mi a "fontosabb". A kockázat-hozam "történelem", vagy a faktor-regressziók eredménye? Nyilván az FLXE-re is gondoltam, mert avl fórumtárs többször kifejtette, hogy nem bízna benne, mert a kockázatot és hozamot jelző mutatókban nem igazán acélos, ellenben a faktor-regressziók szerint valójában nagyon jó ETF-nek tartom, és jó választásnak.
Kinél melyik szempont a fontosabb? A FF-faktoroknak való "kitettség" vagy a kockázat&hozamjelzők? Vagy, mindkettő egyforma súlyú? Jó kérdés, én hogy válaszolnék erre a kérdésre, mert mikor a WVAL-t vettem, teljesen tisztában voltam azzal, hogy ez "névben" value, amúgy nem annyira. És Emerging Marketnél ezért sem vettem (még) FLXE-t.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz D1Rect #123523 üzenetére
Óh, azért korábbi, (10-15 évvel ezelőtti) emlékeimben élnek 400-500M HUF skandi nyeremények is, de igazából már 200-300M is sokat tud lendíteni pl. húszas évei végén az emberünk bedobja egy ETF portfolioba a nagy részét, pár évtized alatt kifejezetten kedvező kimenetelre számíthat (általában). Tehát lehet, rövid távon nem "game-changer", de hosszabb távon való megítéléshez az idő-faktor és az egyén magatartása & reakciója a helyzetre már valós előnyt jelenthet.
Én mondjuk soha nem próbáltam egyik lottót sem, vlszg "alkati gyengeség", de még a diszkontláncos szerencsekerék v "kaparós" (lidl) játékokban is 90%-ban a "nem nyert" felirat fogad, vagy diszkontban egy-egy specifikus termék készlethiánya, amiért pont betértem : ')
Egyébként szerintem még talán "jobb is", ha nem "kiugró", de már "észrevehető" összeget söpör be így valaki, mert utóbbinál nagyobb a "nyomás", hogy értelmesen-észszerűen használja fel az összeget, és hosszabb távra gondolkodjon vele. Csak feltételezés. Lehet, tévedek.
#123537 forumpista
Így![ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz SzGee #123352 üzenetére
"odaátról" származóan. Én nem találtam az AVWC profiljáról egyelőre kb semmit. Ez vajon igaz lehet? Már várnék egy Morningstar-féle 3x3-as "térképet" : ') szerk: keresek a nem-UCITS Global equity ETF-ekről.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz donat_sz #123271 üzenetére
Hmm az Avantis után a Robeco is "rátévedt" az UCITS-földre, XETRA-ra. Ezekkel viszont nem hoztak lázba. De jó látni a bővülő választékot.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz nnorbi9 #123391 üzenetére
esetleg pénzpiaci alapok közül válogatni?
-
Paxker315
addikt
válasz fraba #123335 üzenetére
Én nem látok semmi érvet a lightyear mellett. Egészen biztosan emelni fognak tarifakat, és kedvezőtlenebb feltételeket fognak kínálni. Az IB rugalmassaga, múltja, jelene egyértelműen arra billenti a mérleg nyelvét. Így igazából nem gondolom hogy érdemes a lightyearrel foglalkozni egyelőre. Az IB szamlavezetesi feltételei pedig kifejezetten barátságosak.
-
Paxker315
addikt
válasz aujjobba #123362 üzenetére
Ilyen téren kifejezetten tanulságos ez a pod is , átiratot meg itt lehet olvasni, ha valaki inkább vizuális típus és nem a hallott infókat preferálja. Szerintem megér egy átfutást.
-
Paxker315
addikt
pont délelőtt cseréltem le az összes ZPRV-t AVWS-re, miután hónap elején már megtettem a ZPRX-szel. Jelenleg a JPGL:AVWS aránya 3:2, ezt vlszg picit még csiszolni fogom pl 4:3-ra.
Az Avantis Emerging Market UCITS alapjára leszek kíváncsi, érdemes lesz-e lecserélni az 5MVL-t. Hamarosan kiderülhet. Tetszik a kevesebb elemből álló portfolio : ') :' )
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #123313 üzenetére
Egy kis miópia, mert 2021, 2023 vagy az idei év "nem volt rég". Ilyenkor hajlamos az ember elfelejteni, milyen nehéz évek v időszakok is lehetségesek. Nem kell elfelejteni, hogy az a 12% inkább 7-8. Még ha szép is lenne elhinni, hogy a mostani lendület kitart indefinitive.
-
Paxker315
addikt
meggyőztek, egyelőre marad a World Value és Momentum is. De, biztos vagy az IS3S (IWVL) idei teljesítményében? Mert nem láttam idén erősnek a value-indexeket, és saját értékpapír-számlámon sem azt látom, hogy olyan jó hónapjai lennének a value-nak. Ha nagyon egyszerűsíteni akarom a termékeket, akkor vlszg a hibából vett USD-s JPGL-t adom el és "cserélem" EUR-ban jegyzettre. Most egy hiba miatt van LSE-n USD-s és BVME-n EUR is. RR-re nekem is illene lassan felmennem, hetek óta nem jártam arrafelé..
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #123242 üzenetére
Egyébként a héten eszembe jutott, az egyszerűbb portfoliohoz milyen jól hozzá tud járulni az AVWS. Mivel nincs negatív momentum-load, nem kell "ellensúlyozni" a ZPRV&ZPRX-et ilyen tekintetben, tehát nem "feltétlen" kell tartani XDEM/IS3R-t pl. Ez így már 3 alap "off". Aztán kicsit meginogtam, mennyire kell value-ba is gondolkodni, mármint, mid& large cap value indexekben MSCI World Enhanced Value és MSCI World Value. Így akár ezeket is el lehet hagyni, és maradhat
JPGL, AVWS illetve FLXE / 5MVL (Mondjuk 50-40-10 arányban), bár hamarosan az Avantis Emerging Market megoldása is jön UCITS-isztánba. Továbbra is rokonszenvesnek tartom az FLXE-t, és főleg hosszabb távon nagy fantáziát látok benne, de fogalmam sincs, a Franklinnek van-e "hagyománya" alapok zárásával kapcsolatban.Csak úgy eszembe jutott, hogy egyszerűbben "megoldható" az AVWS-bevonásával a portfolio. Illetve, akár azonos arányban lehet választani JPGL-t meg IFSW (IBCZ)-t és még az sem egy "hosszú lista" végeredményképp'. Ahogy magam ismerem, vlszg jó hosszú idő lesz eldönteni, de a JPGL&AVWS&Emerging háromszöget nem tartom hülye ötletnek, még XDEM nélkül sem (utóbbi talán pszichológiailag lehet fontos sokaknál).
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #123242 üzenetére
Így van. Inkább a klasszik befalapokra jellemző, amit írtam.
-
Paxker315
addikt
válasz bigdady #123238 üzenetére
Óh, mondanám, hogy "passzívat kell venni, pont". De a teljes képet érdemes nézned.
A passzív ETF-ek célja, hogy egy adott index teljesítményét kövessék (pl. S&P 500, FTSE All-World), anélkül hogy aktívan próbálnák felülmúlni azt. Ezek az alapok az index összetételének megfelelően vásárolnak és tartanak értékpapírokat (ha "physical" replikációs módszerrel működnek).
A passzív ETF-ek általában véve alacsony költségűek: Mivel nem igényel aktív menedzsmentet, az alapkezelési díjak jellemzően alacsonyak. Némilet "egyszerűbben", könnyebben követhető, átlátható, és hosszú távon stabil hozamot nyújt, mivel az indexeket nem próbálja felülteljesíteni. És kisebb a kockázat is, nem függ az alapkezelő menedzsment-stratégiájától és a döntéseitől.
Nyilván a természetéből adódóan nincs esély a piaci felülteljesítésre: Mindig csak az index teljesítményét éri el, legalábbis a cél minél hűebben lekövetnie az indexet. Valamint, nincs lehetőség arra, hogy a piac gyors változásaira reagáljon.
Ezzel szemben az aktív ETF-ek "dedikált" célja, hogy felülmúlják az adott piaci indexet. Az alapkezelők aktívan válogatják ki az értékpapírokat, és megpróbálják kihasználni a piaci lehetőségeket.
Ez, bár lehetőséget ad az index felülteljesítésre, de ez hosszabb távon ritkán realizálódik. Ugyan egy jó menedzser képes lehet az indexnél jobb hozamot elérni rövidebb távon, különösen volatilis piaci környezetben, de 5-10 éves távlatokban már rendszerint jobbak a passzív alapok.Nem meglepő módon az aktív menedzsment magasabb díjakkal jár, ami hosszú távon csökkentheti a hozamot.
Historikusan nehéz (szinte lehetetlen) feladat a piac felülteljesítése: Statisztikák szerint az aktívan kezelt alapok többsége hosszú távon nem tudja következetesen felülmúlni az indexeket. Az aktív alapok többsége hosszú távon nem képes fenntarthatóan jobb teljesítményt nyújtani a passzív alapokhoz képest.Az aktívan kezelt alapok picit "kockázatosabbak" szerintem.
-
Paxker315
addikt
válasz HussarF #123114 üzenetére
oh, csak arra reflektáltam, hogy ahogy haladtunk előre az időben, úgy lettem egyre meggyőződésesebb híve az FF-faktorokra koncentráló portfolionak, s emiatt hagytam ott nem is rosszul teljesítő alapot (VWCE és FWRA pozikat). Még ha rövid távon nem is feltétlenül jártam ezzel jól, de nem is ez volt a cél
-
Paxker315
addikt
válasz DarkByte #122982 üzenetére
illetve még visszacsatolnék a korábbi reakciómra. Mikor megláttam, milyen kimenetelt hozott az FWRA mióta tavaly július elején belevettem. Kicsit elbizonytalanodtam, jó-e nekem az "all-in" FF5 megközelítés. De hát anyáméknak pont az FWRA-t ajánlottam, és lett is nekik végül. Még, ha saját részre egyértelműen nem vennék már
-
Paxker315
addikt
válasz Janusz001 #123016 üzenetére
ez vmilyen szinten engem is érdekelne, mert nagyobb kiadásokat vízionálok jövő tavaszra-nyárra, és jó kérdés, mi legyen a "tarcsi-lerakat" ezekre készülve. Van ugyan régebbi sorozatokból, de kicsit bővíteném a likvid-gyorsan mozgósítható tartalékot, de valahogy a MÁP+-on kívül jobb ötletem nincs.
-
Paxker315
addikt
válasz DarkByte #122982 üzenetére
Óh, mikor a több "faktor-alapot" tartalmazó portfoliokat látod, az csak annyit jelent: a portfolio gazdája, befektető "meggyőződéses Fama-French faktormodell hívő", ezért annak megfelelően építkezik. Van-e jelentősége egy hagyományos piaci kapitalizációjú súlyozott, teljes világot lefedő alaphoz képest? Lehet. DE, nem garantált, egyes "faktorok" nem feltétlen jelentenek extra hozamot belátható időtávon, és nyilván "pepecselősebb" a 6-8 elemből álló portfolio, mint az 1-2 ETF-es. De speciel valakinek azért is jobb a "bonyolultabb", mert az állandó 1-2 ETF vásárlást "szürkén unalmasnak" tartja, jobban esik számára a faktor-alapú megközelítés.
Tökéletesen rendben van az FTSE All-World vagy MSCI ACWI indexet követő ETF "egykepolicy" is, a faktoros "színesítés" nem feltétlenül biztosít extra hozamot rövid-középtávon, és eleve egy-egy FF-faktor várható "pluszhozama" nem olyan jelentős szám (pl 2% extra). Neked kell eldönteni, megéri-e Neked cizellálni. Mert a nyereség általában marginális, és nem is biztos, hogy jobban jársz.
"Konvert" vagy? Nem hiszel a faktor-prémiumokban? Ez a fő kérdés
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen széket vegyek?
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Witcher topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Interactive Brokers társalgó
- Steam Deck
- Yettel topik
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett